• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 881
تعداد نظرات : 167
زمان آخرین مطلب : 5044روز قبل
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با دو نوع ساقه هوایی چهار گوش و ساقه زیرزمینی که برگ های بیضوی شکل به حالت متقابل بر روی ساقه های هوای و خزنده قرار می گیرند. گل های سفید رنگ و کوچک گیاه در دسته جات 6 ـ 16 تایی به شکل چرخه ای یا فراهم در هر بند ساقه قرار دارند.
انتشار جغرافیایی :
شمال و شمال غربی ایران یعنی استان های گیلان، تهران و آذربایجان محل رویش طبیعی این گیاه می باشد.
ترکیبات شیمیایی :
گزنه سفید حاوی اسانس فرار، تانن، موسیلاژ و فلاوینوئیدها می باشد.
قسمت مورد استفاده :
سر شاخه گلدار و خشک گیاه
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.تنظیم کننده اعمال روده : گزنه سفید تنظیم کننده حرکات و اعمال روده بوده و از این رو از آن هم می توان برای درمان اسهال و هم یبوست استفاده نمود. جوشانده 1ـ2 قاشق غذاخوری سرشاخه گلدار گیاه که بعد از سرد شدن مصرف می شود در این مورد پیشنهاد شده است.
2.تنظیم دوره های ادار : جوشانهد گزنه سفید با خاصیت پیش آب آور دوره های اداری را تنظیم می نماید.
3.درمان ناراحتی های زنانه : جوشانده سرشاخه گلدار گزنه سفید برای تنظیم دوره های عادت ماهیانه خانم ها و دختران جوان و شیره تازه گیاه نیز با مصرف خوراکی برای رفع ترشحات زنانه تجویز می گردد.
4.التیام زخم ها : استعمال خارجی دم کرده گیاه بر روی زخم ها باعث التیام آنان می گردد.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:41
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با ساقه چهارگوش که پوشیده از تار می باشد. برگ ها بیضوی شکل و نوک تیز و در حاشیه دندانه دار هستند. گل ها کوچک و به رنگ سبز روشن بوده و در گل آذین های خوشه مستقرند. دراثر تماس بدن با کرک های گزنده این گیاه محتویات سوز آور آنان که همان اسید فرمیک می باشد در پوست بدن وارد شده و باعث ایجاد سوزش می وشد.
انتشار جغرافیایی :
گزنه در نواحی مرطوب غالب نقاط کشور خصوصاً در مناطق شمال، غربی و مرکزی ایران رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
در ساختار گزنه ترکیباتی چون اسید فرمیک، تانن، موسیلاژ و عناصر معدنی همچون پتاسیم و کلسیم و همچنین ماده رنگی موسوم به اورتی سین وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
برگ و ریشه گزنه مورد استفاده دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.جلوگیری از ریزش مو : جوشانده ریشه گزنه و یا ریشه خیسانده گزنه در الکل که در طب گیاهی به طور خارجی استعمال می شود نه تنها از ریزش مو جلوگیری کرده رشد مو را نیز تقویت نموده و از طرف دیگر شوره سر را بر طرف می نماید.
2.درمان عدم کنترل ادرار : در برخی از افراد مسن که مبتلا به عدم کنترل ادرار می باشند مصرف دم کرده ریشه گزنه اثر درمانی خوبی دارد.
3.درمان بیماری های پوستی : بیماری های پوستی همچون اگزما با مصرف جوشانده 20 در هزار برگ گزنه به مقدار 3 فنجان در روز رفع می شود. البته همراه با درمان مذکور بایستی بیمار رژیم غذایی ملایمی نیز داشته باشد.
4.درمان خون دماغ : گزنه اثر بسیار قاطع در بند آوردن خون داشته و از این رو آن را می توان برای درمان خون دماغ، رفع اخلاط خونی، خونریزی در فواصل قاعدگی و استفراغ خونی تجویز نمود به این منظور از جوشانده 30 تا 60 در هزار برگ گزنه استفاده می شود.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:40
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی و بالارونده با برگ های مرکب 3 برگچه ای که هر کدام از برگچه ها بیضوی شکل، بزرگ و نوک تیز می باشند. گل ها سفید، بنفش یا صورتی رنگ بوده و میوه گیاه که همان لوبیای معمولی است نیامی است دراز و باریک و نوک تیز که دارای دانه های درشتی می باشد. شکل و اندازه این دانه ها در واریته های مختلف متفاوت است.
انتشار جغرافیایی :
منشأ اولیه این گیاه مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی است ولی امروزه در سایر نقاط جهان از جمله ایران به وفور کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی :
این گیاه دارای موادی همچون گلوکوکینین و مقادیر فراوان اسید سیلیسیک بوده، دانه های سبز و تازه آن واجد ویتامین های B و C می باشند.
قسمت مورد استفاده :
میوه خشک شده و دانه های گیاه خاصیت دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1. درمان بیماری قند : میوه نیام لوبیا یا همان لوبیا سبز اثر خفیف و جزئی در پائین آوردن قند خون دارد. به این منظور 3ـ4 مشت میوه نیام خرد شده را بعد از چند ساعت خیساندن در دو لیتر آب جوشانده و جوشانده مذکور را مصرف می نمایند.
لازم به ذکر است باید از مصرف خام دانه های لوبیا پرهیز شود زیرا دانه های خام آن واجد یک آلبومین سمی می باشند که در اثر پختن زایل می شود.
2. درمان خیز عمومی بدن : میوه نیام لوبیا خاصیت پیشاب آور داشته و از این رو نه تنها در درمان خیز عمومی بدن بلکه در بیماری های مزمن مجاری اداری، سنگ کلیه و غیره نیز مصرف می شود. در تمامی این موارد می توان از جوشانده نیام به شرحی که قبلاً گفته شد استفاده کرد.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:39
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
مَرغ گیاه بسیار کوچکی است که عموماً در کنار جاده، داخل مزارع و ... رویش دارد. ساقه کوچک آن در نهایت به گل آذین منشعبی ختم می شود که منظره ای شبیه به پای مرغ داشته و از 4ـ7 سنبله باریک و دراز که از یک نقطه خارج می شوند تشکیل یافته است. گل ها بسیار کوچک و نامشخص بوده و سبز متکایل به بنفش به نظر می رسند و بدون دمگل مستقیماً به انشعابات گل آذین متصل هستند.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه را در سراسر ایران خصوصاً در داخل به عنوان علف هرز می توان مشاهده نمود.
ترکیبات شیمیایی :
قسمت مورد استفاده :
اغلب قسمت های گیاه خصوصاً ریشه آن مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.دفع سنگ های صفراوی : به این منظور 15 گرم ریشه خشک گیاه باید به مدت 10 دقیقه در یک لیتر آب جوشانده شود و بعد از سرد شدن و صاف نمودن مورد مصرف قرار گیرد.
2.التیام زخم ها : شیر تازه این گیاه اگر بر زخم ها مالیده شود باعث التیام وبهبودی زخم ها می گردد.
3.جلوگیری از خون دماغ : اگر عصاره و شیره تازه گیاه به بینی اثر داده شود از خونریزی جلوگیری می نماید.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:39
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های منقسم که تقسیمات آن دندانه دار می باشند گل ها زرد رنگ و میوه های آن دراز می باشند و از نوع خورجین.
انتشار جغرافیایی :
در مناطق کوهستانی شمال غرب و غرب ایران رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
برخی ترکیبات معدنی همچون کلسیم، منیزیم و ... الکالوئیدهای کلیدونین و همو کلیدونین و پروتوپین و موسیلاژ در مامیران یافت می شوند.
قسمت مورد استفاده :
ریشه گیاه مصرف دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان زگیل، میخچه و بیماری های پوستی : استعمال خارجی شیره خالص گیاه مخلوط با آب یا ریشه له شده گیاه در درمان بیماری های جلدی و قرار دادن ضماد شیره گیاه روی زگیل و میخچه در رفع آنان مؤثر است.
2.درمان بیماذی های کبدی و سینه : بداین منظور تنطور شیره گیاه به شکل خوراکی باید مصرف شود برای تهیه تنطور شیره گیاه را با لکل سفید مخلوط کرده و بعد از چند روز صاف نموده و با مخلوط کردن 4 گرم صمغ عربی و 220 گرم آب ان را در ساعت یک قاشق مصرف نمایند.
3.رفع التهابات چشمی : جوشانده برگ مامیران که با استعمال خارجی و به منظور شستشوی چشم استفاده می شود در درمان ورم چشم و پلک مؤثر است.
4.آرام بخش، ضد تشنج و مخدر : مصرف جوشانده برگ مامیران این اثرات را دارد.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:38
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی و آبزی با برگ های بسیار بزرگ گرد و شناور در سطح آب که از ریزوم مدفون شده در بستر آب منشأ می گیرند و دارای دمبرگ بسیار بلند می باشند. گل های این گیاه سفید رنگ و بسیار درشت بوده و خارج از آب تشکیل می شوند.
انتشار جغرافیایی :
نیلوفر آبی را می توان در آب ها و برکه های شمال ایران یافت.
ترکیبات شیمیایی :
در تمایی این گیاه املاح معدنی مختلف، تانن، اسید گالیک، اسید تانیک و در جوانه های گل و دانه های این گیاه آلکالوئید نوفارین وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
تمامی قسمت های گیاه از جمله ریزوم، گل، دانه و برگ ها مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.جلوگیری از احتلام شبانه : مصرف 2/0 گرم عصاره رقیق این گیاه در روز از احتلام شبانه جلوگیری کرده همچنین تحریکات شدید قوای جنسی را تسکین می دهد.
2.درمان سیلان منی : جوشانده ریزوم نیلوفر آبی از سیلان منی جلوگیری می کند.
3.جلوگیری از جاری شدن خونریزی حیض : مصرف تخم نیلوفر به شکل جوشانده در این مورد پیشنهاد شده است.
4.به عنوان مخدر و آرام بخش : جوشانده گل های نیلوفر آبی خاصیت مخدری داشته و در شکم دردهای شدید تجویز می گردد. همچنین به عنوان خواب آور نیز از آن استفاده نمود.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:38
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
نسترن درختچه ای خاردار است با برگ های تک شانه ای که هر کدام از برگچه ها بیضوی شکل بوده، در حاشیه شدیداً دندانه دار هستند. گل ها سفید تا صورتی رنگ بوده و میوه گیاه قرمز رنگ است و به عنوان یک میوه کاذب شناخته شود زیرا از گوشتی شدن کاسه گل به وجود می آید.
انتشار جغرافیایی :
نسترن به حالت خود رو در نواحی البرز، کرج و مناطق مختلف آذربایجان می روید.
ترکیبات شیمیایی :
جداره میوه گل نسترن حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C، اسید سیتریک، اسید مالیک قند و موسیلاژ است.
قسمت مورد استفاده :
میوه تازه یا خشک گیاه مصرف دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.رفع حالت سستی در بدن : مصرف قسمت گوشتی میوه نسترن و یا جوشانده میوه خشک آن باعث از بین رفتن سستی بدن شده و مقاومت عمومی بدن را در مقابل بیماری ها خصوصاً سرماخوردگی و آنفولانزا افزایش می دهد.
2.درمان التهاب کلیه و خیز عمومی : نسترن به عنوان یک پیشاب آور ملایم شناخته می شود و از این رو جوشانده آن در درمان التهابات خفیف کلیه و آب آوردن انساج استفاده می شود.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:37
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است درختی که دارای پوست سخت و خشن و شکاف دار می باشد. برگ ها بیضی شکل بوده و در حاشیه دندانه دار هستند میوه نارون دارای خصوصیات منحصر به فردی است به طوری که یک بال غشایی دور تا دور میوه را فرا گرفته است.
انتشار جغرافیایی :
نارون به شکل خود رو بیشتر در شمال کشور در گرگان، بابلسر و نوشهر و ... یافت می شود ولی به عنوان درخت زینتی در نواحی مختلف کشور امروزه کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی :
پوست نارون دارای موسیلاژ، تانن، فیتوسترین و پاره ای دیگر از ترکیبات می باشد.
قسمت مورد استفاده :
پوست درخت مذکور بیشترین خاصیت دارویی را دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان عوارض جلدی : به کار بردن جوشانده پوست درخت یا پماد حاصل از آن اساساً برای درمان بیماری های پوستی به کار می رود. برای تهیه جوشانده 50 تا 100 گرم پوست درخت در یک لیتر آب جوشانده می شود و این جوشانده بر روی موضع استفاده می شود. برای تهیه پماد 50 گرم پوست درخت را در 150 گرم روغن نپباتی و 50 گرم موم در حمام آب جوش به مدت نیم ساعت و به طور متناوب چند بار حرارت داده و بعد از صاف کردن با یک پارچه نازک آن را مصرف می نمایند.
2.درمان نقرس و رومانتیسم مزمن : از زما نهای گذشته خصوصاً در اروپا خاصیت نرم کنندگی مفاصل این گیاه به خوبی شناخته شده بود و به همین دلیل از جوشانده پوست درخت برای درمان عوارض نقرس و رمانتیسم استفاده می شد.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:36
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های واجد برید گی های فراوان و ریشه ای راست و ضخیم، گل های سفید رنگ و کوچک آن در گل آذین های چتر مستقر می باشند.
میوه های آن کوچک و خاردار بوده و بعد از رسیدن میوه انشعابات چتر حالت بسته و خمیده به خود می گیرند.
انتشار جغرافیایی :
هویج گیاهی است دو ساله که انتشار جهانی دارد. در ایران نیز در بسیاری از نقاط کشور هم به شکل خود رو رویش داشته و هم کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی :
B کاروتن که پیش ساز ویتامین A می باشد، استرول های گیاهی و برخی اسانس ها همچون پنین، لیمونن عمده ترین ترکیبات شیمیایی هویج هستند.
قسمت مورد استفاده :
ریشه هویج علاوه بر مصرف خوراکی، مصرف دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.تسکین سوختگی ها و بیماری های پوستی : ریشه هویج له شده به صورت ضماد درد ناشی از سوختگی ها را تسکین داده، بیماری های پوستی همچون اگزما و دمل و کورک را درمان می کند.
2.تقویت چشم : به دلیل داشتن B کاروتن که پیش ساز ویتامین A می باشد ریشه هویج باعث تقویت چشم و بینایی می شود.
3.درمان سنگ کلیه : تخم هویج اگر همراه با تُرب با آتش پخته شده و مصرف شود باعث رفع سنگ کلیه می شود.
4.به عنوان مدر : جوشانده 30 تا 40 گرم در هزار ریشه هویج که به میزان سه استکان در روز قبل از غذا مصرف می شوند. اثر مدر داشته در رفع آب آوردن بافت های بدن، دفع نفخ، رفع سنگ کلیه و تقویت معده مفید است.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:35
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است پایا با برگ های مرکب 3 برگچه ای که دندانه دار نیز می باشند. گل های آن درشت و به رنگ بنفش بوده و مشخصه اصلی گیاه میوه های گرد و مارپیچ نمای آن است.
انتشار جغرافیایی :
در سراسر ایران رویش دارد این گیاه هم دارای انواع وحشی بوده و هم به عنوان گیاه زراعی مورد کشت قرار می گیرد.
ترکیبات شیمیایی :
یونجه ماده مؤثر مشخصی ندارد فلذا حاوی آمینو اسیدهای مورد نیاز بدن از جمله فنیل آلانین، لیزین، آرژنین، میتیونین و ... و انواع ویتامین از جمله ویتامین A، E، C و k می باشد.
قسمت مورد استفاده :
برگ گیاه اصلی ترین قسمت مورد استفاده آن می باشد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.استحکام استخوانی بندی : علاوه بر اینکه یونجه به عنوان یک ماده سرشار از ویتامین و آمینو اسید به شمار می آید به طوری که حتی در برخی کشورهای جهان به مصرف تغذیه انسان می رسد می توان آن را جهت اختلالات استخوان بندی اطفال نیز استفاده نمود. شربتی که از پودر خشک یونجه تهیه می شود برای این منظور استفاده می گردد. این شربت از جوشاندن مقدار 300 گرم پودر خشک گیاه در یک لیتر آب بدست می آید.
يکشنبه 31/3/1388 - 1:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته