• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 860
تعداد نظرات : 184
زمان آخرین مطلب : 4768روز قبل
ادبی هنری
از چند سالگی نابینا شدید؟
تا 9 سالگی بینایی کمی داشتم و به همین علت نتوانسته بودم به مدرسه بروم. این بیماری در فامیل ما ارثی بود و من نیز از همان کودکی به آن مبتلا شده بودم اما 9 ساله که شدم بطور کامل از نور جدا و نابینای مطلق شدم.
درس خواندن را از چند سالگی شروع کردید؟

برای ادامه تحصیل چه تلاشی کردید؟
سال 1362 در رشته ادبیات دانشگاه اصفهان قبول شدم و پس از پایان کارشناسی توانستم در سایه تلاش مداوم در کارشناسی ارشد پذیرفته شوم.در این مدت در کنار درس خواندن، کار هم می‌کردم. پس از 4 سال فارغ‌التحصیل شدم و این بار هم در مدارس عادی و هم در مدارس استثنایی شروع به کار کردم.
در چند سالگی ازدواج کردید و تشکیل خانواده دادید؟

با مشکلات چگونه کنار می‌آمدید؟
نکته مهم در زندگی برای هر کس این است که نسبت به زندگی چه بینشی داشته باشد. من هم با این بینش به جلو حرکت می‌کردم که ابتکار داشته باشم و به‌گونه‌ای پیش بروم که روحیه‌ام را حفظ کنم و تمام تلاشم این بود که در مجامع عادی حضور و فعالیت داشته باشم.
چطور شد به مدارس عادی رفته و شروع به تدریس کردید؟
چند بار برای رفتن به مدارس عادی تقاضا کردم. ولی پس از سه بار تقاضا هر بار مخالفت شد و من با در بسته مواجه شدم. در سال 1383 کمیسیون نقل و انتقالات با تقاضای من موافقت کرد، ولی زمانی که برای گرفتن موافقتنامه رفتم، با من به تلخی برخورد شد و مرا از اتاق بیرون کردند.دوباره شروع به تلاش کردم و نزد مدیر کل وقت رفتم. ولی برخوردها سختگیرانه بود. اگرچه در اصفهان سخت می‌گرفتند ولی شرایط در نجف‌آباد بهتر بود و من اجازه داشتم به شکل غیررسمی در کلاس‌های مدارس عادی شرکت کنم.
دانش آموزان چه واکنشی در برابر یک معلم نابینا داشتند؟
در این موارد هیچ برخورد بد و نامناسبی از بچه‌ها ندیدم. بچه‌ها و دانش‌آموزان همیشه با من همراهی می‌کردند و کاری نمی‌کردند که مشکل بزرگی پیش آید و همانطور که با معلم‌های دیگرشان برخورد می‌کردند، با من هم برخورد خوبی داشتند.
در کودکی چطور با نابینایی و مشکل پیش آمده کنار آمدید؟
به نظر من اگر برخورد اطرافیان منطقی باشد؛ با مشکلات راحت‌تر می‌شود کنار آمد. من در زمان کودکی در مدرسه بچه های مثل خودم را زیاد می دیدم و به همین علت سرمایه‌گذاری ذهنی و زمانی زیادی روی این مسئله نمی‌کردم.
یادم هست که یک ماه پس از اینکه بطور مطلق نابینا شدم، به مدرسه رفتم. مدرسه‌ای که شبانه‌روزی بود.
چند سال در مدارس شبانه روزی درس خواندید؟

زیباترین خاطره‌تان در این 8 سال چیست؟
دوران ابتدایی را در مدرسه مخصوص نابینایان گذرانیدم ولی در دوران راهنمایی همراه با چهار دانش آموز نابینای دیگر وارد مدارس عادی شدیم و کنار 27 دانش آموز بینا دوره راهنمایی را گذراندیم.هر چهار نفر ما شاگردان اول تا چهارم کلاس بودیم. بچه‌ها معترض بودند و می‌گفتند ما را باید در کلاس‌های دیگر پخش کنند تا آنها هم بتوانند رتبه کسب کنند. این مسئله برای ما بزرگترین روحیه بود که توانسته بودیم، با توجه به شرایط و امکانات اندكی که داشتیم به خوبی رقابت کنیم.
چه چیزی عامل این موفقیت بود؟
بعد از لطف خداوند چند معلم داشتیم که به صورت فوق برنامه با ما کار می‌کردند بخصوص در درس زبان و ریاضی به ما توجه بیشتری می‌شد.
در چه درسی قوی تر بودید؟
در تمام درس‌ها از سطح خوبی برخوردار بودم. ولی درس زبان و ریاضی بیشتر کار می کردم.
چطور شد که به سمت ادبیات گرایش پیدا کردید؟
اجازه تحصیل در رشته ای به جز علوم انسانی برای ما وجود نداشت و همین مسئله باعث شد که به طرف ادبیات گرایش پیدا کنم.
از مسیری سخت عبور کردید، با چه دیدگاهی این مسیر را برای دانش‌آموزان‌تان هموار کردید؟
من در طول 27 سال در بخش مشاوره هم فعالیت می‌کردم. از دانش‌آموزان نابینا همیشه در طول این سال‌ها خواسته بودم که شخصیت و هویت اصلی‌شان را به‌گونه‌ای حفظ کرده و نشان دهند که با وجود محدودیت‌ها، شخصیت‌شان برای آنها مهم‌تر باشد.
من الان با خرسندی می‌بینم که تعداد زیادی از دانش‌آموزان من در حال حاضر از نیروهای فعال و موفق آموزش و پرورش هستند.
چه تفاوتی در کلاس‌های مدارس عادی و استثنایی می‌دیدید؟
مسلماً کلاس ‌های استثنایی محدودتر و تعداد دانش‌آموزان کمتر است حداکثر معلم با 8 یا 9 دانش‌آموز سر و کار دارد، ولی در مدارس عادی تعداد دانش‌آموزان 25 نفر است و به همین علت کار معلم در كلاس سه برابر می‌شود. بچه‌های بینا امکانات بیشتری برای مطالعه دارند و به همین علت است که معلم هم باید توانمندتر باشد.
در مقطع پیش دانشگاهی معلم باید مطالعه بیشتر و ارتباط بهتری داشته باشد به همین علت کار دشوارتر می‌شود. از طرف دیگر معلم نابینا باید بتواند با همکاران عادی رقابت مثبتی داشته باشد.
این رقابت، چه حسی را در شما بوجود می‌آورد؟
من همواره تلاش تنگاتنگی را با آنها داشتم و این مسئله برای من لذت بخش بود.
چه کسی در این سال‌ها نزدیک‌ترین یاورتان بود؟
در تصحیح ورقه و تایپ سؤالات امتحانی همسرم و پس از آن فرزندانم همراهی‌ام می‌کردند بطوری که برگه‌های من بهترین برگه بود و همین‌ها بود که به من برای تقویت روحیه‌ام کمک می‌کرد. خانواده‌ام بیشترین دلگرمی را به من می‌دادند.
شیرین‌ترین خاطره این سال‌ها؟
امسال یکی از دانش‌آموزان نابینای من، مدیر مراکز نابینایان شد و این برای من خیلی ارزنده بود که آموزش و پرورش به یک نابینا سمت داد.
چه آرزویی دارید؟
امکانات برای نابینایان گسترش پیدا کند.کتب بریل محدود است و کتب گویا کیفیت نامطلوبی دارد آرزو دارم هر کتابی که منتشر می‌شود، در اختیار نابینایان هم قرار گیرد.
10 ساله بودم که در مرکز نابینایان اصفهان شروع به تحصیل کردم و در سال 62 موفق به گرفتن دیپلم شدم و همان سال هم به استخدام آموزش و پرورش در آمدم. 22 سال داشتم و هنوز دانشجو بودم اکنون هم سه فرزند دارم. 8 سال در مدارس شبانه روزی درس خواندم.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:43
اخبار
به‌گونه‌ای زندگی کن که هرگاه اعضای خانواده‌ات در کسی خوبی و مهربانی دیدند، ناخودآگاه به یاد تو بیفتند.
خوبی‌ها آنقدر مؤثرند که اگر کسی سال‌ها قبل در حق کسی خوبی کرده باشد، فرد هیچ‌گاه آن را از یاد نخواهد برد و از یادآوری آن لحظه احساس شادابی خواهد کرد.
اگر در میان خانواده و دوستانت خوب زندگی کنی و با خوش رفتاری و مهربانی برخورد داشته باشی آنگاه خواهی دید که اثرات آن تنها به زمان حال خلاصه نمی‌شود، بلکه تا مدت‌ها این اثر باقی خواهد ماند.
یادآوری خوبی‌هایی که سال‌ها قبل انجام داده‌ای، حتی در زمانی که نیستی همواره تو را به عنوان معلم اخلاق و الگو برای دیگران معرفی خواهد کرد.
افکار مثبت، اعمال خوشایند، بخشش‌ها، فداکاری‌ها، صبوری‌ها، گذشت‌ها، متانت‌ها و... آینه‌هایی هستند که نام تو را منعکس می‌کنند؛ هرچه آینه‌هایی که در سر راه از خود برجای می‌گذاری، انعکاس‌های بیشتر و زیباتری خواهند داشت.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:41
بیماری ها
افراد مبتلا به دیابت میانگین كلسترول بالاتری دارند بنابراین بیشتر در معرض بیماری‌هایی چون عروق كرونری قلبی قرار دارند. باید توجه داشت داروها تنها گزینه برای پائین آوردن كلسترول و تری گلیسیرید نیستند.غذاها و مكمل‌های غذایی به همان اندازه داروها مؤثر بوده وعلاوه بر آن بدون عوارض جانبی هستند.
جو
جو سرشار از بتا گلوكان است، پس بهتر است بعد از ظهرها و صبح‌ها جو بخورید، البته می‌توانید مقداری دارچین و ادویه به آن اضافه كنید.
ماهی
ماهی آبهای سرد مانند شاه ماهی وسالمون حاوی سالم‌ترین چربی برای سلامت قلب هستند. آنها همچنین دارای چربی‌های امگا3 بوده كه تری‌گلیسیرید را پائین می‌آورد. نكته مهم این‌كه فیله را در روغن زیتون به میزان 10 دقیقه و با حداقل میزان روغن سرخ كنید.
مكمل ماهی
اگر از مزه ماهی خوشتان نمی‌آید از كپسول‌های روغن ماهی كه با چربی امگا3 غنی شده استفاده كنید. كارشناسان مصرف این مكمل‌ها را كه سطح بالایی از تری‌گلیسیرید دارند توصیه می‌كنند. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد كه خطر بروز حملات قلبی در افرادی كه از روغن ماهی استفاده می‌كنند یك پنجم كمتر از سایر افراد است.
حذف چربی ترانس
چربی ترانس حتی به میزان كم‌سطح كلسترول را به سرعت بالا می‌برد. از مصرف غذاهایی كه به میزان زیادی سرخ شده‌اند بپرهیزید. همچنین به هیچ عنوان از روغن جامد استفاده نكنید.
آجیل
خوردن روزانه یك مشت آجیل خام مانند پسته و گردو بسیار مفید است. البته هر آجیلی مفید نیست چرا كه ممكن است آجیل شور ویا تفت داده شده برای شما مضر باشد.
روغن زیتون
با توجه به مفید بودن چربی‌های اشباع نشده برای قلب، روغن زیتون سطح كلسترول خون را پائین آورده و احتمال لخته شدن خون را كاهش می‌دهد. همچنین به تنظیم قند خون كمك می‌كند. یك نكته مهم اینكه هنگام تهیه سالاد و یا آب پز كردن سبزیجات از روغن زیتون برای طعم دادن و فواید بسیار زیادش استفاده كنید.
آواكادو یا انبه
این دو گیاه هرچند دارای چربی زیادی هستند ولی حاوی روغن اشباع نشده بوده و شامل مقادیر زیادی فیبر، ویتامین و موادمعدنی هستند. خوردن یك آواكادو یا انبه درهر روز میزان كلسترول خون را به اندازه سایر داروها كاهش می‌دهد.
پیاده‌روی
نتایج پیاده‌روی روزانه در كوتاه‌مدت شما را شگفت‌زده خواهد كرد. پیاده‌روی منظم روزانه باعث پائین آمدن سطح كلسترول و تری گلیسیرید خون می‌شود.
مكمل فیتواسترول
مطالعات متعدد نشان می‌دهد كه این ماده گیاهی به كاهش اساسی در كلسترول و كاهش حجم لیپوپروتئین در كلسترول منجر می‌شود. تولیدكنندگان موادغذایی به محصولات خود از قبیل كره گیاهی، ماست و سایر موادغذایی، فیتواسترول اضافه می‌كنند.
پرهیز از نیاسین
با توجه به این‌كه این مواد غلظت لیپوپروتئین را در كلسترول پائین می آورد تا سال‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت ولی از آنجایی كه سبب گرگرفتگی شدید و نهایتاً احساس سوزش شدید برای چند دقیقه تا چندساعت می‌شود كه این عوارض در طول زمان از بین می‌رود و مصرف آن توصیه نمی شود.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:40
آموزش و تحقيقات
شمار افرادی كه در جوامع امروزی احتمالاً یا شاید ناگریز در مواجهه با مشكلات زندگی دچار معضل شده یا به بن‌بست می‌رسند، كم نیست. این در حالی است كه به‌رغم تلاش‌های فراوان بشر دیروز برای گسترش فناوری و آسایش بشر امروز و توسعه جوامع متمدن بشری، درصد زیادی از افراد در برابر با ساده‌ترین مشكلات و مسائل زندگی فاقد توانایی بوده و از حل و فصل سهل‌ترین مسائل عاجز هستند.
این مسئله كه ریشه در دوران كودكی افراد دارد و با گذشت زمان اعضای خانواده و در مرحله بزرگتر جامعه را در رویارویی با مشكلات آسیب‌پذیرتر می‌كند، ناشی از ضعف افراد در یادگیری مهارت‌های اصلی زندگی و به‌كارگیری آنها در زندگی روزمره است.
مهارت‌های زندگی، توانایی‌های اجتماعی و روانی است كه باعث می‌شود افراد رفتارهای انعطاف‌پذیر، انطباقی و مؤثری داشته باشند و توانایی لازم را برای رویارویی با مقتضیات و چالش‌های زندگی كسب كنند.
به عقیده متخصصان افراد موفق و توانا، پیشرفت‌های خود را مرهون یادگیری مهارت‌های اصلی زندگی و به‌كارگیری آن در پیشبرد اهداف می‌دانند.
ضرورت یادگیری مهارت‌های زندگی، به‌قدری حائز اهمیت است كه مطابق با پژوهش‌ها و تجربیات به‌دست آمده در حوزه علوم روانشناسی و اجتماعی، افراد موفق در زندگی اجتماعی با مدارج تحصیلی در صورتی كه هنر استفاده از مهارت‌های پایه‌ای زندگی را نیاموخته باشند، در زندگی با مشكلات متعددی روبه‌رو شده و قادر به حل آنها نیستند.
مهارت های اصلی زندگی
دكتر علیرضا شریفی یزدی، جامعه‌شناس،خودآگاهی، مهارت‌های ارتباطی، همدلی، مهارت‌های بین فردی، مهارت حل مسئله، تفكر خلاق، تصمیم‌گیری صحیح، مقابله با هیجانات، مقابله با استرس و تفكر انتقادی را 10 مهارت اصلی و مهم در زندگی افراد دانسته كه آموختن مفاهیم اولیه و تمرین به منظور نهادینه شدن استفاده از آنها در زندگی از دوران كودكی لازم است.
این جامعه‌شناس اضافه می‌كند، خانواده به عنوان كوچك‌ترین نهاد اجتماعی و پس از آن سایر نهادهای آموزشی در آموزش مهارت‌های اصلی زندگی و شیوه‌های استفاده از آن هنگام مواجهه با مشكلات مختلف زندگی نقش مهمی را ایفا می‌كنند. بطور كلی آموزش و پرورش برخی مهارت‌های پایه‌ای بهتر است در محیط خانواده انجام شود و پدر و مادر در آموختن آنها به فرزندان نقش مهم‌تری ایفا كنند و در این میان فرهنگ اجتماعی و تحصیلی پدر و مادر، وضعیت اقتصادی و نوع نگرش آنها به زندگی در كسب مهارت‌ها توسط كودكان در محیط خانواده نقش دارد.
دكتر ابوالفضل شعبان‌پور، روانشناس، با تأكید بر نقش مهارت‌های زندگی در بهره‌مندی از یك زندگی اجتماعی سالم با توجه به پیشرفت‌های حاكم بر جامعه امروز و گستردگی نقش افراد در جامعه، معتقد است، یادگیری مهارت‌ها یكی از ملزومات و نیازهای برخورداری از زندگی راحت و موفق است. باید توجه داشت، آموزش این مهارت‌ها در سنین مختلف و گروه‌ها و طبقات اجتماعی متفاوت ضروری است. این روانشناس اضافه می‌كند، در سال‌های اخیر، سازمان‌های متعددی، اقدام به برگزاری كلاس‌های آموزشی در مقاطع مختلف از دوره‌های پیش‌دبستانی تا دبیرستان و همچنین در سطح دانشگاه‌ها، ادارات و ... كرده‌اند تا با آموزش این مهارت‌ها متناسب با سن و سطح فرهنگی تحصیلی افراد، سطح دانش اجتماعی افراد جامعه را گسترش دهند.
دكتر شعبا‌ن‌پور تصریح می‌كند: آموزش‌ مهارت‌های زندگی از دوران كودكی اهمیت داشته و باید توجه داشت ضرورت یادگیری این مهارت‌ها توسط والدین نیز وجود دارد تا آنها به درستی این مهارت‌ها را به فرزندان خود آموزش دهند.
خودآگاهی
خویشتن‌شناسی یا خودآگاهی از مهمترین مهارت‌هایی است كه لزوم آشنایی با این مفهوم از دوران كودكی اهمیت دارد.
دكتر امیرمحمد اكرم‌نیا، روانشناس درخصوص مفهوم خودآگاهی می‌گوید: زمانی كه افراد شناخت درستی از خویشتن و من خودآگاه‌شان ندارند، تصمیم‌گیری و قدم گذاشتن در مسیر صحیح زندگی مشكل می‌شود. شناخت ضعف‌ها، استعدادها و آنچه افراد دوست دارند یا از آن بیزار هستند، باعث می‌شود تا افراد اهداف را به درستی انتخاب كنند، جذب محیط‌هایی شوند كه با استعدادها و روحیات آنها سازگار است و از قرار گرفتن و برقراری ارتباط با افراد و محیط‌هایی كه آنها را از رسیدن به هدف اصلی‌شان دور می‌كند، پرهیز كنند.
ارتباط
توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران، بیان نیازها و خواسته‌ها و درك نیازهای دیگران از دیگر مهارت‌های مؤثر در زندگی اجتماعی است كه با توجه به گستردگی نقش افراد نیاز به یادگیری و به كار بردن آن ضروری است.
دكتر علیرضا شریفی یزدی، جامعه‌شناس در این خصوص می‌گوید: بهره‌مندی از حس همكاری و مشاركت، اعتماد به گروه‌های اجتماعی، تشخیص مرزهای بین فردی و شناخت مرزهای خصوصی از زیرمجموعه‌های كسب مهارت‌های ارتباطی است كه در صورت ناتوانی در به كارگیری این مهارت، افراد در جامعه آسیب‌پذیر خواهند شد.
این جامعه‌شناس اضافه می‌كند: برای نمونه نوجوانی كه مهارت نه گفتن و شناخت حفظ مرزهای شخصی را در كنار مهارت حفظ استقلال آموخته است، پیشنهادی كه از سوی گروه‌های همسال مبنی بر استعمال دخانیات یا گرایش به سوی موادمخدر می‌شود را رد می‌كند بدون اینكه ارتباط بین فردی را آسیب‌پذیر كند.
تصمیم‌گیری و حل مسئله
دكتر شریفی یزدی، جامعه‌شناس، دستیابی به مهارت‌ حل مسئله و تشخیص مشكلات را یكی از روش‌های مؤثر در دست یافتن به موفقیت و رویارویی با معضلات و مشكلات دانسته و معتقد است، افراد باید مشكلات زندگی را شناخته، آنها را ارزیابی كنند و توانایی درخواست كمك از دیگران را داشته باشند.
در صورت تعارض، قدرت مصالحه با دیگر افراد را پیدا كرده و مشكلات را حل كنند.
این جامعه‌شناس، آشنایی با مراكز مشاوره و مشورت با دیگر افراد را یكی از روش‌های به دست آوردن این مهارت اصلی در زندگی دانسته و معتقد است، افراد در دوران كودكی این مهارت را می‌آموزند.
زمانی كه والدین به فرزندشان فرصت نمی‌دهند تا مشكلاتش را به كمك پدر و مادر حل و فصل كند و همیشه پدر و مادر برای او تصمیم‌گیری می‌كنند، این كودكان در آینده در تصمیم‌گیری دچار ناكامی شده و قدرت انتخاب و توانایی حل مسائل برای آنها دشوار می‌شود.
تفكر انتقادی
بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات، توجه به دیدگاه‌های اطرافیان و شناخت تفاوت‌ها و ارزش‌ها از جمله محورهای مهارت تفكر انتقادی است. دكتر شریفی یزدی در این رابطه معتقد است، برای نمونه زمانی كه یك شهروند یا كارمند از تفكر انتقادی برخوردار باشد، از وظایف و مسئولیت‌هایی كه در قبال جامعه، كارفرما یا ارباب رجوع دارد، آگاه بوده و نسبت به محیط اطراف خود دیدگاهی انتقادی دارد. بدین معنا كه نسبت به مشكلات و رویدادهای اطرافش حساس است و با ارائه پیشنهاد و روش‌های حل مسئله، به سازندگی هرچه بیشتر كمك می‌كند.
این جامعه‌شناس معتقد است، كودكان ما كمتر از تفكر انتقادی برخوردار هستند و علت ضعف آن در فقدان آموزش این مهارت‌ها در محیط خانواده و مدرسه است، به طوری كه والدین باید ذهن جست‌وجوگر و كنجكاو فرزندان را در مسیر صحیح هدایت كرده تا با دیدگاهی منتقدانه و پرسشگر به مسائل اطراف نگاه كنند.
روانشناسان درخصوص اهمیت كسب مهارت انتقادی معتقدند، بهره‌مند بودن از این نوع مهارت به افراد كمك می‌كند تا از تجربیاتی كه كسب می‌كنند، درس‌های بزرگ بیاموزند و از تكرار مجدد تجربیات ناخوشایند در زندگی خودداری كنند. همچنین بهره‌مند شدن از تفكرات انتقادی به افراد كمك خواهد كرد تا به بهترین روش حل مسئله برای مشكلات دست پیدا كنند.
افرادی كه این مهارت را آموخته‌اند، اشتباهات خود را پذیرفته و من خودآگاه را مورد مؤاخذه و تحلیل و تجزیه قرار داده و سعی می‌كنند در صورت لزوم دیدگاهشان را تغییر دهند.
تطبیق با محیط
یكی از عمده ضعف‌ها و مشكلات والدین در تربیت فرزندان، پرورش تك‌محوری كودك در چارچوب اصول و قوانینی است كه خانواده وضع می‌كند.
دكتر شریفی یزدی جامعه‌شناس در این خصوص می‌گوید: اكثر خانواده‌ها به دلیل اینكه از انحراف فرزندشان و خارج شدن آنها از مسیر صحیح واهمه دارند، امكان برقراری ارتباط همسان با محیط اطراف را از او سلب می‌كنند و به او اجازه نمی‌دهند تا واقعیت‌های زندگی اجتماعی را به خوبی درك كرده و با آنها تطبیق پیدا كند.
این جامعه‌شناس تصریح می‌كند، در این صورت، افراد در آینده توانایی سازگار شدن با محیط‌های جدید را نداشته و در تصمیم‌گیری‌های خود دچار تردید می‌شوند. برای نمونه، فردی كه به سربازی می‌رود، ازدواج می‌كند، برای ادامه ناچار به زندگی در خوابگاه دانشجویی است، از آنجایی كه مهارت كسب استقلال‌های فردی را نیاموخته، دچار مشكلات متعددی در ارتباط با محیط اطراف می‌شود.
مقابله با هیجانات و استرس
شناخت منابع هیجانی، استرس‌ها و شیوه‌های كنار آمدن و اتخاذ بهترین تصمیم‌گیری برای مقابله با آنها از دیگر مهارت‌هایی است كه آموزش آن از دوران كودكی لازم است.
دكتر ابوالفضل شعبان‌پور، روانشناس در این خصوص می‌گوید: آموزش چنین مهارت‌هایی نقش مهمی در كمرنگ شدن مشكلات درون اجتماعی و خانوادگی دارد. قطع بسیاری از جدال‌های خانوادگی و جرم‌های اجتماعی ریشه در ناآگاهی و ناآشنایی افراد جامعه با این قبیل مهارت‌ها دارد و در صورتی كه افراد از دوران كودكی با مهارت‌های زندگی آشنا شوند، بسیاری از مشكلات و معضلات ریشه‌كن خواهد شد.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:40
آموزش و تحقيقات
بسیاری از آموزش‌هایی كه باید دانش‌آموزان در اوقات حضور در مدرسه آن را فراگیرند، به علت نقص در مجموعه آموزش‌ها آن را در خارج از مدرسه جدا از اثربخشی آن فرامی‌گیرند. این امر علاوه بر این كه بار اقتصادی هنگفتی را به سبد خانواده تحمیل می‌كند ذهن آنها را نیز به تنش می‌كشاند.
همین خلأهای آموزشی موجب می‌شود بخش عمده‌ای از آموزش‌هایی نظیر ورزشی، هنری و اجتماعی كه باید در چارچوب و فاصله زمانی ساعات رسمی آموزش سازماندهی شود، به خارج از مدرسه و در قالب آموزشگاه‌ها و مجموعه‌های غیردولتی انتقال یابد. از طرفی شرایط ویژه زندگی در جامعه امروزی بسیاری از مادران شاغلند، بنابراین ناچارند در ساعاتی كه در خانه حضور ندارند برنامه‌ای برای بچه‌ها ترتیب دهند تا از خطرات احتمالی تنهایی در خانه در امان باشند.
برخی وقت‌ها اثر معكوس می‌گذارد
«علیرضا رحیمی» مدیركل آموزش و خلاقیت پیش دبستانی و ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در این باره به «ایران» می‌گوید: «برخی از نیازها همچون آموزش زبان انگلیسی در سنین پائین هنوز در مجموعه نظام آموزشی كشور به رسمیت نرسیده است، بنابراین برای ورود دانش‌آموزان به دنیای جدید و تكنولوژیك امروزی كسب این مهارت برای بچه‌ها ضروری است، در چنین شرایطی خانواده‌ها باید آموزش‌هایی را در فضای خارج از مدرسه دنبال كنند، این فعالیت علاوه بر این كه بخشی از نیازها را رفع می‌كند، به پركردن اوقات فراغت بچه‌ها نیز كمك می‌كند.
از طرفی نگاه برخی از خانواده‌ها به نظام تعلیم و تربیت متفاوت از نگاهی است كه در این مجموعه وجود دارد. به این معنی كه در آموزش‌های رسمی به دنبال تربیت خطاط نیستیم، بلكه باید آموزش‌هایی از قبیل زیبایی‌شناسی خط را ارائه كنیم ولی خانواده‌ها به آموزش‌هایی بیش از این‌ها معتقدند.»
وی در این باره كه آیا نمی‌توان بخشی از آموزش‌های خارج از محیط مدرسه را در برنامه‌های رسمی گنجاند، می‌افزاید: «هم‌اكنون بحث جدید مدارس محور فعالیت‌های فرهنگی محله مورد توجه قرار گرفته و به طور جدی دنبال می‌شود، اما در این باره محدودیت و كمبود فضای فیزیكی نیز محسوس است، به این خاطر كه اكثر مدارس كشور بویژه در شهرهای بزرگ دوشیفته هستند و عملاً نمی‌توان از فضای نوبت دوم مدارس برای فعالیت‌های جانبی بهره گرفت.»
رحیمی تأكید می‌كند: «در پر كردن اوقات فراغت باید میزان كشش و توانایی ذهنی، فكری و جسمی دانش‌آموزان را هم درنظر گرفت.
گاهی اوقات فشار مضاعف به بچه‌ها برای فعالیت در كلاس‌های فوق برنامه، اثر سوء بر یادگیری آن ها در هنگام حضور در مدرسه بر جای می‌گذارد. درنظر گرفتن انگیزه و علاقه بچه‌ها هم باید مدنظر قرار گیرد. با وجود این كه در سال‌های اخیر تغییراتی در برنامه‌ریزی‌های آموزش و پرورش لحاظ شده تا بچه‌ها كمترین فعالیت آموزشی را در خارج از مدرسه انجام دهند، اما برخی از معلمان و اولیا همواره با دادن تكالیف مختلف درسی به ‌فكر پر كردن اوقات دانش‌آموزان هستند بدون اینكه به تبعات منفی آن ها توجهی نشان دهند.»
جای خالی برخی از آموزش‌ها در مدرسه
دكتر «علیرضا شریفی» عضو پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش نیز در این باره به «ایران» می‌گوید: «بخشی از خانواده‌ها مجموعه آموزش‌های نظام تعلیم و تربیت را كه به بچه‌ها ارائه می‌شود، ناقص می‌دانند و برای جبران آن كلاس‌های فوق برنامه در خارج از مدرسه را دنبال می‌كنند، در حالی كه مجموعه آموزش‌هایی كه به بچه‌ها در مدرسه ارائه می‌شود بیش از استاندارد تعریف شده است.
تعدادی از خانواده‌ها هم از روی چشم‌و‌هم‌چشمی و بدون این كه اطلاعات كارشناسانه‌ای در این باره داشته باشند برای عقب نماندن از قافله سراغ كلاس‌های متعدد را می‌گیرند.
هم اكنون برخی از خانواده‌ها اوقات فراغت كودك را به صورت فشرده برنامه‌ریزی می‌كنند و در این میان نگاه غالب، نگاه آموزشی است و از جنبه‌های دیگر نیاز بچه‌ها از قبیل اجتماعی، فرهنگی و هنری غفلت می‌شود. علاوه بر این خانواده‌ها نباید همه اوقات فراغت بچه‌ها را پر از برنامه‌های متعدد كنند در حالی كه باید به آنها اجازه دهند بخشی از اوقات خود را به فكر كردن بگذرانند و از توانمندی‌ها و علایق و استعداد آنها غفلت نكنند.
وی معتقد است: «جای بخشی از آموزش‌ها در مجموعه آموزش‌های نظام تعلیم و تربیت خالی است و بخشی از برنامه‌هایی كه لحاظ شده به درستی اجرا نمی‌شود و كمتر خواسته بچه‌ها لحاظ می‌شود.
در حالی كه هم اكنون دانش‌آموزان ما از نظر زمانی نسبت به سایر كشورها وقت بیشتری را در مدرسه می‌گذرانند و برنامه‌های متعددی را به آنها تحمیل می‌كنیم ولی آنها از تنوع كمتری برخوردارند، به همین خاطر اثر بخشی كمتری از خود بر جای می‌گذارند.»
این پژوهشگر تأكید می‌كند: «اغلب خانواده‌های ایرانی اوقات فراغت بچه‌ها را به رسمیت نمی‌شناسند و به طور مرتب برای آنها برنامه‌ریزی می‌كنند، در حالی كه آنها باید وقت بچه‌ها را مدیریت كنند نه پر.»
يکشنبه 23/3/1389 - 12:37
اخبار
توزیع برنامه‌های هدفمندی در راستای فقرزدایی در نواحی مختلف دنیا و سطح درآمدی كشورها
تعداد برنامه‌ها

مناطق یا سطح درآمد پرداخت‌های انتقالی یارانه‌ها

تعداد برنامه‌ها نقدی شبه نقدی غذا غذایی غیرغذایی
بر مبنای مناطق
امریكای لاتین و كارائیب 32 14 3 4 0 2
اروپای شرقی، روسیه و كشورهای آسیای میانه 26 24 1 0 0 0
خاورمیانه و شمال آفریقا 14 1 0 0 13 0
صحرای آفریقا 13 4 0 1 4 1
آسیای جنوبی 21 1 13 3 0 0
آسیای شرقی 16 5 1 4 1 2
بر مبنای سطح درآمد
كشورهای بسیار فقیر 63 17 15 6 10 2
كشورهای با سطح درآمد كم و متوسط 59 32 3 6 8 3
كل 122 49 18 12 18 5

1- ‌ اعداد بیان شده در جدول تعداد برنامه‌های اجراشده در منطقه جغرافیایی یا سطوح درآمد مختلف است.

2‌-‌ منظور از كشورهای بسیار فقیر، كشورهایی است كه GDP سرانه كه بر مبنای قدت خرید (PPP) تعدیل شده بیشتر از 1200 دلار نباشد و كشورهای با درآمد متوسط، كشورهایی تعریف شده كه GDP سرانه بالاتر از 1200 و كمتر از 10840 دلار دارند.

«هدفمندكردن یارانه‌ها»، «آغاز پرداخت یارانه نقدی به مردم» و «ریختن پول یارانه‌ای به حساب‌ها» و... این‌ها جملاتی است كه طی ماه‌های گذشته بارها بر زبان مسئولان ارشد اقتصادی كشور جاری شده است. خداحافظی با یارانه‌ها قرار است تا چند ماه دیگر عملیاتی شود. پرداخت 10 هزار میلیارد تومان از نیمه دوم سال 89 به حدود 50 میلیون نفر از ایرانی‌ها نیز قطعی است. حالا دیگر هدفمندكردن یارانه‌ها به روزهای اجرایی خود نزدیك می‌شود. با این حال پرداخت نقدی یارانه‌ها یكی از روش‌هایی است كه دولت برای هدفمندكردن یارانه‌ها انتخاب كرده است. این‌كه آیا روش نقدی می‌تواند پاسخگوی نیازها و چالش‌های اقتصاد ایران باشد، سؤالی است كه تجربیات برخی كشورها در این زمینه می‌تواند پاسخ مناسبی برای آن باشد.

پرداخت نقدی، اصلی‌ترین برنامه حمایتی 49 كشور جهان
براساس گزارشات رسمی، روش‌های پرداخت نقدی و شبه نقدی در بسیاری از كشورها به عنوان الگوی غالب حمایتی به مرحله اجرا گذاشته شده است. براساس مطالعات منتشر شده در گزارشات رسمی معاونت هدفمندكردن یارانه‌های وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، برنامه پرداخت‌های انتقالی به صورت نقدی مهم‌ترین برنامه حمایتی است كه كشورهای مورد نظر در این حوزه اتخاذ كرده‌اند. بطوری كه بیش از 40 درصد
از تعداد برنامه‌های حمایتی اتخاذ شده توسط دولت‌ها، مبتنی بر پرداخت نقدی یارانه‌ها بوده است. در برخی از مناطق الگوی حمایتی خاصی در راستای فقرزدایی مدنظر سیاستگذاران بوده است. به عنوان مثال در كشورهای امریكای لاتین، اروپای شرقی، روسیه و كشورهای آسیای میانه و آسیای شرقی پرداخت نقدی به عنوان الگوی غالب حمایتی انتخاب شده است. همچنین در آن گروه از كشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا كه از فقر غذایی رنج می‌برند یارانه‌های غذایی و در كشورهای آسیای جنوبی پرداخت شبه نقدی به عنوان مهم‌ترین الگوی حمایتی كشورهای منطقه مدنظر قرار گرفته است. همچنین با ارزیابی كشورهای مختلف و طبقه‌بندی آن در سطوح درآمدی اندك و كشورهای با درآمد بالاتر مشاهده می‌شود كه در كشورهای با درآمد بالاتر، پرداخت‌های انتقالی نقدی و در كشورهای با درآمد اندك، پرداخت‌های نقدی و شبه‌نقدی به‌عنوان الگوی غالب حمایتی مطرح بوده است.
پرداخت نقدی بهترین شیوه
دكتر عباس معمارنژاد استاد اقتصاد دانشگاه با بیان این‌كه بیشترین استفاده از یارانه‌ها در بین گروه‌های با بالاترین درآمد مصرف می‌شود، معتقد است: افزایش بی‌رویه مصرف از اثرات
غیر هدفمندكردن یارانه‌ها است. وی با بیان این‌كه حدود 80 درصد از یارانه‌ها در كشور به یارانه‌های انرژی اختصاص پیدا كرده است، می‌گوید: براساس اطلاعات منتشره در سال 85 بالاترین گروه و طبقات درآمدی جامعه شهری 22 برابر بیشتر از پائین‌ترین گروه درآمدی در سال 85 بنزین مصرف كرده‌اند، لذا یارانه‌ بیشتری به آنها اختصاص می‌یابد.
این استاد اقتصاد با اشاره به تعریف یارانه‌ها در شیوه پرداخت، آن را چنین توضیح می‌دهد: پرداخت بدون هدف كه در این روش حاكم است باعث می‌شود هر كس از كالاهای یارانه‌ای بیشتری استفاده كند از یارانه بیشتری نیز استفاده می‌كند. وی با بیان این‌كه در این روش دو خطا وجود دارد، ادامه می‌دهد: متأسفانه در این روش اول آنها كه نباید یارانه بگیرند بیشتر از یارانه‌های مصرفی استفاده می‌كنند و دوم كسانی كه باید یارانه بگیرند كمتر یارانه‌ها را مورد استفاده قرار می‌دهند. دكتر معمارنژاد تصریح می‌كند: متأسفانه باید اذعان كرد كه در كشور ایران خانواده‌های پردرآمد ایرانی 30 برابر بیشتر از یارانه‌ انرژی استفاده می‌كنند و یا 72 درصد یارانه بنزین را سه دهك بالای جامعه استفاده می‌كنند. وی این نوع مصرف انرژی را موجبات افزایش بی‌رویه مصرف، قاچاق فرآورده‌های انرژی و تخریب محیط زیست و... می‌داند و معتقد است: پرداخت یارانه به شیوه نقدی كه در قانون هدفمند كردن یارانه‌ها آمده است در حال حاضر بهترین روش پرداخت یارانه‌ای در كشور است. وی معتقد است كه تجربه برخی كشورها در این زمینه نشان می‌دهد پرداخت نقدی می‌تواند بسیاری از مشكلات و چالش‌های یارانه‌ای در كشور را حل كند. معمارنژاد پرداخت نقدی توسط دولت به مردم را باعث افزایش توان قدرت انتخاب و جایگزین برخی محصولات و خدمات می‌داند و معتقد است: دولت می‌تواند با شیوه‌ای كه تا چند ماه آینده در اقتصاد ایران اجرایی خواهد كرد، بسیاری از نیازهای مردم آسیب‌پذیر را پاسخ دهد.
دفاع از یارانه نقدی
اما استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی كه خود تقریباً 20 سالی است كه در حوزه یارانه‌ها مطالعه و پژوهش كرده نیز معتقد است: پرداخت نقدی یارانه حامل‌های انرژی در صورت اجرای درست به نفع فقرا و زیان اغنیا خواهد بود. دكتر جمشید پژویان در این ارتباط ادامه می‌دهد: انتقال نقدی وجوه به افراد و یا بطور سرانه به جای یارانه‌های كنونی، به نفع گروه‌های كم درآمد و فقیر خواهد بود، چرا كه یارانه حامل‌های انرژی مانند بنزین و گازوئیل، جزو موارد كالاهایی هستند كه در سهمیه خانوارهای فقیر قرار ندارند و در خانوار‌های غنی و متوسط بیشتر از فقراست. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت كه پرداخت نقدی یارانه‌ها به نفع فقرا و اقشار آسیب‌پذیر است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با بیان این‌كه مصرف بنزین برای دهك‌های پائین نزدیك به صفر است، معتقد است: اقشار آسیب‌پذیر به‌جز در شهرهای بزرگ كمترین برخورداری از یارانه انرژی را دارند لذا پرداخت نقدی در مجموع به نفع این گروه‌ها است. وی در ادامه در پاسخ به منتقدانی كه پرداخت نقدی یارانه‌ها را عملی تورم‌زا می‌دانند نیز می‌گوید: البته درست است كه حذف یارانه باعث افزایش قیمت كالاها به شكل یكباره خواهد شد، اما در صورتی كه دولت در نقدی كردن یارانه‌ها مراقب كنترل نقدینگی در سطح جامعه باشد، افزایش قیمت به صورت یكباره اتفاق نخواهد افتاد چرا كه سهم یارانه‌ها در اقتصاد آن قدر نیست كه باعث تورم افسار گسیخته شود.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:36
بیماری ها
برخورد نور نشانگرهای لیزری دستی با چشم می‌تواند به آسیب دیدگی شبکیه منجر شود. محققان بیمارستان دانشگاه رویال لیورپول و بیمارستان چشم رویال منچستر با معاینه یك نوجوان در هنگام بازی با یك نشانگر لیزری به این نتیجه رسیدند که برخورد پرتو لیزر به چشم این نوجوان موجب از بین رفتن دید مرکزی شده و وضوح تصویر در وی از بین رفته است. آزمایش‌ها نشان داد سطح چشم این نوجوان سوخته و به شبکیه که بافت جذب نور در پشت کره چشم است آسیب رسیده است. اگرچه دید این نوجوان پس از گذشت دو ماه به حد طبیعی بازگشت، اما آسیب شبکیه وی هنوز به قوت خود باقی است.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:31
کامپیوتر و اینترنت
اپراتور AT&T ارائه دهنده خدمات به کاربران محصولات اپل سرانجام پس از شایعاتی که در روی اینترنت مبنی بر حمله هکرها به آی- پد منتشر شده بود این خبر را تأیید کرد. بنابراین گزارش، پس از اظهاراتی که روی سایت Gawker منتشر شده سرانجام اپراتور امریکایی AT&T تأیید کرد که از حدود یک ماه قبل هکرها یکسری تهدیدات را برای لوح- رایانه جدید اپل ایجاد کرده‌اند. در یورش سارقان انفورماتیکی به آی- پد 114 هزار نام از میان شخصیت‌های مهم سیاسی، هنری و نظامی در معرض خطر قرار گرفته‌اند. در این حمله، هکرها موفق شدند به شبکه‌های AT&T نفوذ کنند و وارد ایمیل شخصیت‌های برجسته شوند.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:31
بیماری ها
دانشمند‌ان در یك تحقیق جدید موفق به ابداع رشته‌ها و الیاف پلیمری میكروسكوپی و بسیار ظریف شده‌اند كه به بازسازی بافت قلب و درمان آسیب‌های این عضو كمك می‌كنند. بنابراین گزارش، برایان آمسدن، استاد مهندسی شیمی دانشگاه كوئین گفت: در حالی كه استفاده از پلیمرها برای كمك به رشد ماهیچه‌ها مانند یك داستان علمی- تخیلی است، اما در واقع یك اقدام كاملاً طبیعی است. آمسدن و دستیاران وی در دانشگاه‌های اونتاریوی غربی و تورنتو در تلاش برای ابداع تكنیكی هستند كه در آن سلول‌های بنیادی حاصل از چربی روی یك پروتز پلیمری قرار می‌گیرند و رشد سلولی را تحریك می‌كنند و پس از آن این پلیمر در درون بدن فرد پیوند زده می‌شود.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:31
بیماری ها
نتیجه تحقیقات تازه‌ حاکی از آن است که کودکان می‌توانند به اندازه هواپیمای جت یعنی تا ۱۲۰ دسی‌بل، آلودگی صوتی تولید کنند. مشتیلد پاپوزک، متخصص نوزادان در دانشگاه مونستر آلمان می‌گوید: «برخی از کودکان می‌توانند هشت ساعت در هر شبانه‌روز، بی‌وقفه فریاد بزنند.» وی معتقد است که این کودکان
حنجره طلایی چندان هم کم‌‌شمار نیستند. نتیجه تحقیق پژوهشگران آلمانی بیانگر آن است که از هر پنج کودک، یك كودك قادر است با جیغ زدن، آلودگی صوتی تولید کند. صدای فریاد این کودکان تا ۱۲۰ دسی‌بل می‌رسد؛ بطوری كه آلودگی صوتی از محدوده‌ ۵۰ تا ۹۰ دسی‌بل آغاز می‌شود.
يکشنبه 23/3/1389 - 12:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته