• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3840روز قبل
آموزش و تحقيقات

یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه کالیفرنیا موفق به ساخت دستگاه تولید هیدورژن شدند که با استفاده از نور خورشید و پساب‌ها، هیدروژن تولید می‌کند.

extract-hydrogen-model.jpg

به گزارش سرویس فناوری ایسنا به نقل از ستاد نانو، این دستگاه ترکیبی از پیل ‌سوختی‌ میکروبی و یک نوع پیل خورشیدی موسوم به سل فتوالکتروشیمیایی است. در پیل ‌سوختی‌ میکروبی، میکروب‌ها مواد آلی موجود در پساب‌ها را تجزیه کرده و الکتریسیته تولید می‌کنند. الکتریسیته تولید شده در پیل ‌سوختی‌ میکروبی، وارد سل فتوالکتروشیمیایی شده تا با استفاده از انرژی خورشیدی آب را تجزیه کند و در نهایت هیدروژن و اکسیژن تولید کند.

 

سل فتوالکتروشیمیایی مورد استفاده در این سیستم حاوی آرایه‌هایی از نانوسیم‌های اکسید تیتانیوم (TiO2) است، این آرایه‌ها به عنوان فتوآند عمل می‌کنند. در صورت تابش نور خورشید، نانوسیم‌ها ولتاژ 0.7 ولتی ایجاد می‌کنند.

 

پیل‌ سوختی‌ میکروبی و سل فتوالکتروشیمیایی هر یک به تنهایی می‌توانند هیدروژن تولید کنند اما هر دوی این ادوات به مقداری ولتاژ، جهت غلبه بر سد انرژی ترمودینامیکی نیاز دارند تا پروتون احیاء شده و گاز هیدروژن تولید شود. این که باید مقداری انرژی الکتریکی به سیستم وارد کرد تا فرآیند انجام شود، موجب پیچیده شدن سیستم‌های تبدیل انرژی می‌شود؛ بنابراین برای تولید ادوات تبدیل انرژی در مقیاس‌های صنعتی باید این سیستم ساده‌سازی شود. این گروه تحقیقاتی با ترکیب پیل ‌سوختی‌ میکروبی و سل فتوالکتروشیمیایی موفق به ساده‌سازی این سیستم شدند.

 

پیل ‌سوختی‌ میکروبی یک باتری زیستی است که انرژی مورد نیاز خود را، خود تامین می‌کند؛ این باتری نیاز الکتریسیته سل فتوالکتروشیمیایی را تامین می‌کند. بنابراین منبع انرژی این سیستم، انرژی خورشیدی و پساب است. در واقع این روش جدید می‌تواند برای پاک‌سازی آب‌های آلوده و پساب‌ها نیز یک راه حل جدید باشد.

 

در پیل ‌سوختی‌ میکروبی از یک نوع باکتری غیرمعمول موسوم به باکتری‌های الکتروژنیک استفاده می‌شود. این باکتری‌ها مواد آلی موجود در پساب را مصرف کرده و در طی یک فرآیند متابولیکی الکترون ایجاد می‌کنند؛ این الکترون می‌تواند به یک الکترود خارجی وارد شود.

 

این گروه تحقیقاتی پساب‌های مختلفی را برای تست این سیستم جدید مورد استفاده قرار دادند، نتایج کار آنها نشان داد که می‌توان با نرخ 0.05 مترمکعب در روز، هیدروژن تولید کرد؛ به صورت موازی در کنار این سیستم تولید انرژی، پساب مورد استفاده در این فرآیند نیز پاک‌سازی می‌شود.

 

این گروه تحقیقاتی درصدد ساخت نمونه اولیه این دستگاه به صورت صنعتی در حجم 40 لیتر هستند که در صورت موفقیت، می‌توان نمونه‌های بزرگتر صنعتی را نیز تولید کرد.

شنبه 25/8/1392 - 13:6
آموزش و تحقيقات

یافته های جدید حاکی از آن است که احتمال تولد زودهنگام جنین پسر 14 درصد بیش از جنین دختر است.

به گزارش خبرگزاری مهر، داده های سال 2012 نشان می دهد در انگلیس 34 هزار و 400 نوزاد پسر زودتر از 37 هفتگی به دنیا آمده اند. این تولد پیش از موعد در مورد 28 هزار و 700 نوزاد دختر روی داده است.

بررسی های جدید نشان می دهد زود متولد شدن پسرها، آنها را در معرض خطر مرگ و معلولیت قرار می دهد.

پروفسور جوی لاون متخصص نوزادان و اپیدمی شناس دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن و مجری این تحقیقات می گوید: احتمال ابتلا به عفونت ، زردی، عوارض تولد و بیماری های مادرزادی در نوزادان پسر بیشتر است اما بزرگ ترین خطری که جنین پسر را تهدید می کند تولد پیش از موعد است.

برای دو نوزادی که به یک میزان زودتر از موعد به دنیا آمده اند می توان گفت نوزاد پسر بیش از نوزاد دختر در خطر مرگ و معلولیت قرار دارد.

حتی در رحم، دختران سریع تر از پسران رشد می کنند رویدادی که برای دختران یک مزیت محسوب می شود چرا که ریه ها و دیگر عضوهای بدن بیشتر رشد کرده اند.

لاون می گوید: تا حدودی می توان رایج بودن تولد زودهنگام در پسران نسبت به دختران را این گونه توضیح داد که زنان باردار دارای جنین پسر احتمالا بیشتر دچار مشکلات جفتی، پره اکلامپسی و فشار خون بالا هستند که همگی با تولد پیش از موعد مرتبطند.

وی تاکید کرد پسران از نظر بیولوژیکی مستعد زود به دنیا آمدن هستند.

در انگلیس سالانه بیش از شش هزار پسر زودتر از موعد به دنیا می آیند. این یافته ها حاکی از نرخ بالای معلولیت در پسران در گستره وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله فلج مغزی، نابینایی و کم بینایی است.

به گفته این پژوهشگران مادران جوان و مادرانی که در سنین بالا باردار شده اند هر دو در خطر زایمان پیش از موعد هستند با این تفاوت که مادران سنین بالاتر نرخ بالاتری از فشار خون، دیابت و دیگر مشکلات مرتبط با سلامتی را تجربه می کنند.

لقاح خارج از رحمی (IVF ) نیز در تولد پیش از موعد موثر است چرا که این شیوه لقاح چند قلوزایی را افزایش می دهد امری که می تواند تولد پیش از موعد را به همراه داشته باشد.

نتایج تحقیقات منتشر شده در نشریه Paediatric Research نشان می دهد در سراسر جهان 15.1 میلیون نوزاد پیش از موعد مقرر به دنیا می آیند که یک میلیون از این تعداد جان خود را از دست می دهند.

از این تعداد ، 345 هزار نوزاد – معادل 2.7 درصد- دچار معلولیت متوسط تا شدید می شوند.

در برخی از کشورها که دختران از تغذیه و مراقبت های بهداشت و درمان کمتری برخودارند با وجود مزیت زیستی و بیولوژیکی که دختران از آن بهره مندند، احتمال مرگ نوزادان دختر از پسر بیشتر است.

شنبه 25/8/1392 - 13:5
ازدواج و همسرداری

طلاق عاطفی,مشکلات مالی,امین جلالوند

طلاق از بعد قانونی به معنای جدا شدن همسران از یکدیگر است؛ شرایطی که زوج‌ها به زندگی مشترکشان خاتمه می‌دهند و دوباره وارد دنیای تجرد می‌شوند.

اما طلاق عاطفی شرایطی است که زوج ها از نظر فیزیکی در کنار همدیگر زندگی می کنند، اما هیچ احساس، محبت و عاطفه ای بین آنها حکمفرما نیست، ولی به دلایل مختلف ترجیح می دهند به صورت قانونی از یکدیگر طلاق نگیرند.

این دلایل هم می تواند نوع های مختلفی داشته باشد. دل نکندن از فرزند، ترس از آبرو، وابستگی مالی به همسر یا واهمه از واکنش های خانواده و اجتماع از دلایلی است که برخی زوج ها ترجیح می دهند از همدیگر طلاق قانونی نگیرند و به اجبار با یکدیگر زیر یک سقف زندگی کنند.

طلاق عاطفی حادثه ای فوری و آنی نیست که در یک روز یا چند هفته اتفاق بیفتد، بلکه معمولا طلاق های عاطفی محصول فرآیندهای طولانی مدت هستند؛ فرآیندی که در آن زوج ها بتدریج زمان از یکدیگر فاصله می گیرند، حرف های یکدیگر را نمی فهمند و مهر و اعتماد بین آنها رفته رفته کمرنگ می شود.

مدیریت نکردن مشکلات مالی، زمینه ساز طلاق عاطفی

مشکلات مالی شوخی بردار نیست و هر خانواده ای ممکن است روزگاری در تنگنای مالی قرار بگیرد، اما برخی زوج ها هستند که در مواجهه با فشارهای مالی سخت، مشکلات را سر یکدیگر خالی می کنند و با بداخلاقی و جهنم کردن زندگی مشترک، مشکلات مالی زندگی زناشویی را فرافکنی می کنند.

این اتفاق را باید محصول مدیریت نکردن مشکلات مالی دانست، زیرا بسیاری از زوج ها را می توان یافت که باوجود مشکلات مالی زیاد، تلاش می کنند با همکاری یکدیگر، این مشکلات را حل کنند و پای دغدغه بی پولی را به زندگی مشترکشان نکشانند.

بی اعتمادی، بی مهری می آورد

هیجان، صمیمیت و تعهد را سه ضلع دوست داشتن صادقانه می دانند که این مولفه ها باید در زندگی مشترک جاری باشد. زمانی که تعهد به همسر رنگ ببازد و دروغ و خیانت به زندگی مشترک سرک بکشد، بدیهی است صمیمیت هم از آن زندگی رخت برمی بندد.

هیجان، شور و اشتیاق برای زندگی مشترک هم بدون تعهد و صمیمیت امکان پذیر نیست و می بینیم وقتی بی اعتمادی مثل موریانه به جان زندگی مشترک افتاد، راه برای طلاق عاطفی هموارتر می شود.

وقتی زندگی مشترک، در رتبه دوم قرار می گیرد

کم نیستند زنان و مردان شاغلی که از صبح تا شب کار می کنند تا درآمد بیشتری داشته باشند و کمترین زمان ممکن را با همسرشان می گذرانند.

حتی در مواردی می بینیم توجه به فرزندان برای والدین در درجه اهمیت بالاتری از زندگی زناشویی قرار می گیرد یا خانواده پدری مهم تر از زندگی مشترک می شود.

برای این گونه زنان و مردان که شغل، فرزند یا خانواده پدری در اولویت است و زندگی مشترک در رتبه دوم قرار می گیرد، احتمال طلاق عاطفی بیشتر است. البته اهمیت شغل، فرزند و خانواده پدری بر کسی پوشیده نیست، ولی وقتی اهمیت زندگی زناشویی در رتبه های دوم و سوم قرار بگیرد، نباید توقع داشت که آن زندگی زناشویی از گرمای دوست داشتن لبریز باشد.

همچنین مشکلات جنسی، مراجعه نکردن به مشاوره های خانواده، دخالت مکرر خانواده ها در زندگی مشترک زوج ها و یاد نگرفتن مهارت های زندگی مشترک از عوامل دیگری است که در صورت تکرار طولانی مدت، می تواند طلاق عاطفی و حتی گاه طلاق رسمی را به زندگی مشترک تحمیل کند.

چه وقت طلاق عاطفی جاری می شود؟

تشخیص زمان طلاق عاطفی با معیار دقیقه و ساعت نیست و این پدیده بیشتر از این که یک اتفاق آنی باشد، یک فرآیند طولانی مدت است.

دکتر مسعود غفاری، روان شناس و مشاور خانواده در گفت و گو با «جام جم» یادآوری می کند : طلاق در دفترخانه ها اتفاق نمی افتد، بلکه اولین مرحله طلاق در ذهن زوج ها شکل می گیرد و به همین دلیل است که باید به جای واژه طلاق عاطفی از طلاق ذهنی صحبت کنیم.

او معتقد است: وقتی تعریف رفتار خوب و بد برای زوجی متفاوت باشد و حتی وقتی بدترین رفتار در ذهن فردی، بهترین رفتار در نظر فرد دیگری باشد، این دو نفر نمی توانند به زندگی مشترکشان ادامه بدهند و مهر و محبت بین آنها رفته رفته کمرنگ می شود.

غفاری، اشتراک در تعریف شرایط خوب و بد زندگی در بین زوج ها را بسیار مهم می داند و توضیح می دهد: چند وقت قبل خانم و آقایی به من مراجعه کردند که در شرف طلاق بودند. برای آن آقا بهترین شکل زندگی این بود که پدر و مادرش در طبقه اول ساختمان باشند، خودش در طبقه دوم و برادر و همسر برادرش هم در طبقه سوم همان ساختمان زندگی کنند، اما برای همسر این آقا، بدترین اتفاق این بود که در چنین ساختمانی زندگی کند. به همین دلیل می بینیم که تعریف خوب و بد برای این دو زوج کاملا متفاوت بود و سرانجام هم کارشان به طلاق ذهنی کشیده بود.

عواقب بی چون و چرای طلاق عاطفی

بدیهی ترین نتیجه ای که می توان از طلاق عاطفی گرفت، طلاق رسمی است؛ یعنی یک زوج پس از چند سال تحمل همدیگر به پایان خط می رسند و دیگر به طور رسمی و قانونی از هم جدا می شوند اما این فقط بخشی از عوارض طلاق عاطفی است. غفاری بر این باور است که سه نوع مشکل اصلی در کمین مردان و زنانی است که به اجبار با یکدیگر زندگی مشترک دارند و به اکراه زیر یک سقف زندگی می کنند.

مشکلات پزشکی، مشکلات روانشناختی روابط خارج از چارچوب خانواده، اصلی ترین مشکلاتی است که به گفته این روان شناس می تواند از عواقب طلاق ذهنی ناشی شود.

اعتیاد، خودکشی و وسواس هم از دیگر عوارضی است که غفاری آن را از عواقب طلاق ذهنی در بین برخی زوج ها می داند که البته این عوارض فقط احتمالی است و به این معنی نیست که همه زوج ها کارشان به این اوضاع کشیده می شود.

مشکل من از بقیه حادتر است!

در ادبیات کوچه و خیابان، به آن سوختن و ساختن می گویند؛ یعنی وضعی که زوج ها با رنج ذهنی و جسمی مداوم با همدیگر زندگی می کنند و این شرایط را تا سال های سال طول می دهند.

روان شناسان و مشاوران خانواده تاکید دارند مشکلات طلاق های عاطفی بین زوج ها در بیشتر موارد با مشاوره درمانی و آموزش زندگی زناشویی قابل حل است، اما مشکل اینجاست که بسیاری از این زوج ها که درگیر مشکلات اینچنینی هستند، به مشاوران خانواده مراجعه نمی کنند و این وضع را آنقدر ادامه می دهند که یا کارشان به طلاق رسمی کشیده می شود یا با رنج و محنت روزانه به زندگی شان ادامه می دهند.

غفاری، حضور مشاوران در زمان بروز مشکلات زناشویی را از عوامل کاهش طلاق های ذهنی در بین زوج ها می داند و تاکید می کند: زندگی آموختنی است و ژنتیکی نیست. باید زوج ها یاد بگیرند هر آنچه می اندیشند، الزاما راه درست نیست و برای رفع اختلاف بین خود و همسرشان باید از فرد سومی که در این زمینه علم و آگاهی دارد، کمک بگیرند.

یکی دیگر از مشکلات این زوج ها این است که گمان می کنند مشکل آنها خاص و ویژه است و به دید خودشان، شرایط هیچ زوجی بدتر از آنها نیست، در حالی که زوج های زیادی درگیر مشکلات مشابه هستند، اما فقط در ذهنشان تصور می کنند مشکلاتشان خاص و غیرقابل حل است.

همین تصور مشکل من با دیگر زوج ها فرق دارد و هیچ کسی حتی مشاور هم عمق مشکلات من را درک نمی کند، خودش به مشکلات ناشی از ادامه دار شدن طلاق های عاطفی دامن می زند.

امین جلالوند - جام جم

شنبه 25/8/1392 - 13:4
هوا و فضا

تلکسوپ فضایی هابل نخستین شواهد بصری از سالهای شکل گیری راه شیری را به تصویر کشیده است؛ تصویری که کهکشان خانه ما را در یک حلقه مسطح با برآمدگی در وسط آن نشان می دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان همچنین دریافته اند که راه شیری احتمالا مانند یک جسم آبی کم رنگ و کم جرم که حاوی گازهای زیادی بوده به دنیا آمده است. گاز سوختی برای تولد ستاره و رنگ آبی نشانگری از شکل گیری سریع ستاره است.

ستاره شناسان از کاوشگر "اعماق آسمان" هابل برای مطالعه تکامل 400 کهکشان مشابه راه شیری استفاده، و به ظاهر آنها در مراحل مختلف توسعه و رشد طی یک دوره زمانی 11 میلیارد ساله اشاره کرده اند.

آنها دریافتند راه شیری احتمالا یک حلقه مسطح با یک برآمدگی در وسط آن بوده که هر دوی آنها به طور همزمان رشد کردند تا به شکل مارپیچ باشکوه امروزی تبدیل شدند.

در این مراحل، خورشید و زمین در این حلقه و برآمدگی سکنی گزیدند؛ جایی که هر دو آنها پر از ستاره های کهنسال تر و خانه سیاهچاله های ابر غول پیکر هستند که احتمالا همراه با کهکشان رشد کرده اند.

"پیتر جی وان دوکوم" از دانشگاه ییل و یکی از مجریان این مطالعه گفت: برای نخستین بار تصاویر مستقیمی از دوران نوزادی راه شیری داریم.

وی تاکید کرد: البته نمی توانیم خود راه شیری را در شکل گذشته اش ببینیم. ما کهکشانها را انتخاب کرده ایم که میلیاردها سال نوری از ما دورند و قرار است به کهکشانهای مانند راه شیری ما تکامل پیدا کنند.

وی اظهار داشت: با بررسی خواهر و برادرهای راه شیری دریافتیم که کهکشان ما 90 درصد ستاره های خود را بین 11 میلیارد تا هفت میلیارد سال پیش شکل داده است. چیزی که هرگز پیش از این به طور مستقیم اندازه گیری نشده بود.

محققان چگونگی تغییر ساختار راه شیری طی گذشت زمان را مطالعه کرده اند. در اوج شکل گیری ستاره ای که کائنات حدود چهار میلیارد سال عمر داشته است، کهکشانهایی مانند راه شیری سالانه حدود 15 ستاره تولید می کردند.

در مقام مقایسه می توان گفت کهکشان راه شیری ما امروز فقط یک ستاره در سال تولید می کند.

شانون پاتل از دانشگاه لیدن در هلند و یکی دیگر از مجریان این پژوهش می گوید هیچ شواهدی از یک برآمدگی بدون یک حلقه وجود ندارد یعنی برآمدگی که بعدها در اطرافش یک حلقه شکل بگیرد مشاهده نشده است.

اریکا نلسون از همکاران این پروژه در دانشگاه ییل می گوید این کهکشانها به ما نشان می دهد کل راه شیری به طور همزمان رشد کرده است این امر برخلاف کهکشانهای عظیم بیضوی است که در آن نخست برآمدگی مرکزی شکل می گیرد.

نتایج این تحقیقات درنشریه Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

شنبه 25/8/1392 - 13:2
بهداشت روانی

یک روانشناس گفت: شکل گیری افکار منفی را مقدمه‌ای برای حالات خلقی منفی برشمرد و خشم، سرخوردگی و نارضایتی را عواقب افکار منفی عنوان کرد.

خبرگزاری فارس: افکار منفی مقدمه خشم و سرخوردگی است/فکر منفی در زنان بیشتر از مردان است

عبدالله امیدی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، درباره شکل‌گیری افکار و پیش‌بینی منفی، گفت: دستگاه روانی مانند سیستمی است که اجزاء آن شامل شناخت و افکار، هیجانات، خلقیات، رفتارها و الگوهای رفتاری است.

وی افزود: تمام این اجزاء با هم تعامل دارند و هر پیش‌آمدی بر آنها اثر می‌گذارد.

امیدی اظهارداشت: وقتی فرد گرفتار مشکلات روحی روانی می‌شود، این سیستم نمی‌تواند خوب عمل کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: افکار منفی مقدمه‌ای برای ایجاد حالات خلقی و رفتارهای متناسب با آن است.

وی افزود: افراد افسرده معمولاً ارزیابی منفی از خود دارند که موجب پیدایش خلق منفی در آنها می‌شود چون تفکر مقدمه رفتار است بنابراین افکار منفی ناکارآیی رفتار را در پی خواهد داشت، درست مانند آنچه در زمان افسردگی بروز می‌کند.

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ادامه داد: وقتی فرد افسرده است افکاری که در ذهن او پردازش می‌شود متناسب با خلق منفی او است.

امیدی گفت: افراد خشمگین سرخورده و ناراضی، دچار افکار منفی می‌شوند.

وی افزود: اگر افکار و خلق منفی تابع افسردگی باشد باید گفت در زنان بیشتر از مردان است.

امیدی اذعان داشت: بین 7 تا 8 درصد افراد جامعه دچار افسردگی هستند که این رقم به فرهنگ جامعه و اقوام آن بستگی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان اظهارداشت: برخی اختلالات شخصیت مانند پارانویا نیز ناشی از افکار منفی است اما نباید فراموش کرد که افکار منفی به تنهایی اختلال محسوب نمی‌شود و اگر در کنار سایر علامت‌ها باشد به آن اختلال گفته می‌شود.

این متخصص بهداشت روان با اشاره به افکار منفی در کودکان و نوجوانان گفت: افکار منفی در کودکان و نوجوانان نیز وجود دارد، این افکار که خلق افسرده را در پی دارد با بی قراری و شیطنت در کودکان و بزهکاری و دزدی در نوجوانان خود را نشان می‌دهد.

وی خاطرنشان ساخت: برخی روابط عاطفی مشکل‌ساز در نوجوانان ناشی از افکار منفی و خلق افراد است.

شنبه 25/8/1392 - 13:1
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص تغذیه گفت: مصرف همزمان مواد خوراکی و نوشیدنی‌های حاوی ویتامین C باعث افزایش جذب آهن در بدن می‌شود.

vitamin c 1.jpg

دکتر ضیاءالدین مظهری در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: کمبود آهن و تهی شدن ذخایر بدن از آهن نشانه‌های گسترده‌ای دارد که بارزترین آنها، افسردگی و بی‌حوصلگی، خستگی، بی قراری، بی‌اشتهایی و سردرد است.

 

وی ادامه داد: کمبود و افت ذخایر آهن بدن قبل از ایجاد کم خونی، موجب بروز عوارض رفتاری خاصی می‌شود و افرادی که حتی به کمبود خفیف مبتلا هستند دچار نشانه‌های از جمله پرخاشگری، کم‌ توجهی و بی‌اشتهایی می‌شوند و تمایل عجیبی به خوردن خاک، کاه‌گل، مهر نماز و یخ از خود نشان می‌دهند.

 

این متخصص تغذیه، رنگ‌ پریدگی، خستگی، بی‌حوصلگی و کاهش مقاومت در مقابل بیماری‌های عفونی را از اثرات فقرآهن عنوان کرد و افزود: کاهش میزان بهره‌هوشی توأم با افت تحصیلی از دیگر عوارض تهی شدن ذخایر آهن بدن تلقی می‌شوند.همچنین اختلالات ایجاد شده در تکامل روانی – حرکتی و کاهش توجه و یادگیری و بیش‌فعالی نیز می‌تواند به دلیل کمبود آهن در بدن باشد.

 

وی در ادامه عنوان کرد: اگر در برنامه غذایی روزمره از منابع غذایی حاوی آهن به میزان متناسب و متعادل استفاده شود، دو نوع آهن " هم و غیرهم " در دسترس سلول‌های بدن قرار داده می‌شود.

 

این متخصص اظهار کرد: "آهن هم" از طریق مصرف گوشت‌های قرمز، جگر، مرغ و ماهی تامین می‌شود و ده‌ها برابر بیشتر و بهتر از "آهن غیرهم" جذب می‌شود، ولی آهن غیرهم نیز از طریق مصرف میوه، سبزیجات، غلات، حبوبات و تخم‌مرغ به میزان بسیار بیشتر از آهن هم در برنامه غذایی روزمره دریافت می‌شود و ده‌ها برابر کمتر از آهن هم جذب می‌شود و جذب آن در ارتباط کامل با سایر ترکیبات غذایی است.

 

وی با بیان این که همزمانی مصرف آنها منجر به کاهش جذب آهن غیرهم به میزان 41 تا 95 درصد می‌شود، افزود: به طور همزمان و یا بدون فاصله پس از صرف غذا از نوشیدن چای و برخی نوشابه‌های گازدار ومصرف ماست و لبنیات و یا سایر مواد غذایی حاوی کلسیم خودداری شود.

 

دکتر مظهری با اشاره به نان‌ها و یا سایر فرآورده‌های غلاتی که با استفاده از جوش شیرین تهیه می‌شوند، افزود: نباید همزمان و بلافاصله بعد از میل کردن مواد غذایی حاوی آهن غیرهم مصرف شوند. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر، پنیر، ماست و سایر فرآورده‌های لبنی، همزمان با مصرف مواد غذایی حاوی آهن غیرهم خودداری شود.

 

وی در این رابطه افزود: مصرف همزمان مواد خوراکی و نوشیدنی‌های حاوی ویتامین C، به افزایش سطح جذب آهن کمک می‌کند. همچنین تلفیق مواد غذایی گیاهی و حیوانی حاوی آهن نیز سطح جذب آهن را افزایش می‌دهد.

شنبه 25/8/1392 - 12:56
تاریخ

قدیم‌ترین مأخذی که در خیل فرزندان رنج‌دیده و ستم‌کشیده سالار شهیدان در کربلا از وجود دختری موسوم به رقیّه علیها‌سلام(در کنار سکینه علیهاسلام) خبر می‌دهد، قصیده سوزناک سیف بن عَمیره، صحابی بزرگ امام صادق علیه‌السلام است.

خبرگزاری فارس: حضرت رقیه(س) در اوراق تاریخ

مقالۀ پیش رو پژوهشی نو در کتب معتبر تاریخی است که با ارائه شش سند مهم، وجود ذی جود حضرت رقیّه بنت الحسین علیهاالسلام را ثابت می کند. رضوان مقام، مرحوم استاد منذر که در دفاع از تشیع غیرتی ویژه داشت و راز بقای این مذهب حقه را شعائر اصیل اسلامی ، خصوصا عزاداری سید الشهداء (ع) می دانست، با تحقیق در این باب ثابت کرد اسنادی که از حضرت رقیه "س" سخن گفته خیلی کهن تر از کتاب کامل بهائی بوده بلکه به عصر امام صادق علیه السلام می رسد.

آن مرحوم که با علما و محققین دلسوز مکتب تشیع همیشه تعامل داشت مقاله حاضر را با کمال اخلاص در اختیار حجت الاسلام ربانی خلخالی "ره " قرار داد تا در کتاب ستاره درخشان شام - بدون نام ایشان - درج نماید. اکنون که در ایام عزای سالار شهیدان هستیم برای همه علمای غیور شیعه خصوصا مرحوم استاد منذر -که در کتاب مشهور خویش، سیاهپوشی در سوگ ائمه نور (ع) با استفاده از 330 منبع از منابعِ مهمّ علمی، رسم و راه دفاع ازشعائر عاشورا همچون جامه عزای اهل بیت (ع) را به ما آموخت – آرزوی علو درجات داریم.

اشاره

استاد شهید مطهری (در یکی از نوارهای سخنرانی) اشاره دارند که امیرالمومنین علی (ع) و امام مجتبی (ع) به رغم ماهها جنگ و ستیز نظامی با معاویه( در اثر حیله عمروعاص ،بلاهت خوارج و سست عنصری بعضی از سرداران) نتوانستند شام را فتح کنند ، اما سالار شهیدان - در تداوم و تکمیل حرکت آن بزرگواران - توانست با قافله اسیران به شام نفوذ کند و با سخنرانی های کوبنده و افشاگرانه زینب و امام سجاد علیهما السلام کاخ سبز اموی را بگشاید و در بازگشت به مدینه نیز سفیری جاودان -رقیه بنت الحسین (ع)- را برای ابلاغ پیام عاشورا در پایتخت بنی امیه برجای نهاد که نمادی ابدی از مظلومیت آل الله به شمار می رود.

مقاله حاضر ردپای این نازدانه سه ساله اباعبدالله (ع) را در اوراق کهن تاریخ جستجو می کند و نهایتا ذکر ایشان در چکامه بلند و پرسوز سیف بن عمیره نخعی کوفی از اصحاب بزرگوار امام صادق و امام کاظم علیهماالسلام باز می جوید.

 

(قدیمترین مأخذ تاریخی درباره حضرت رقیّه)

1

مرحوم آیة الله حاج میرزا هاشم خراسانی (متوفّای سال 1352 هجری قمری) در منتخب التواریخ می نویسد:عالم جلیل، شیخ محمّد علی شامی که از جمله علما و محصّلین نجف اشرف است به حقیر فرمود: جدّ امّی بلاواسطه من، جناب آقا سیّد ابراهیم دمشقی، که نسبش منتهی می شود به سیّد مرتضی علم الهدی و سن شریفش از نود افزون بوده و بسیار شریف و محترم بودند، سه دختر داشتند و اولاد ذکور نداشتند.

شبی دختر بزرگ ایشان جناب رقیّه بنت الحسین علیهماالسلام را در خواب دید که فرمود به پدرت بگو به والی بگوید میان قبر و لحد من آب افتاده، و بدن من در اذیّت است؛ بیاید و قبر و لحد مرا تعمیر کند. دخترش به سیّد عرض کرد، و سیّد از ترس حضرات اهل تسنّن به خواب ترتیب اثری نداد.

شب دوّم، دختر وسطی سیّد باز همین خواب را دید. به پدر گفت، و او همچنان ترتیب اثری نداد. شب سوم، دختر کوچکتر سیّد همین خواب را دید و به پدر گفت، ایضا ترتیب اثری نداد. شب چهارم، خود سیّد، مخدّره را در خواب دید که به طریق عتاب فرمودند: «چرا والی را خبردار نکردی؟!».

صبح سیّد نزد والی شام رفت و خوابش را برای والی شام نقل کرد. والی امر کرد علما و صلحای شام، از سنّی و شیعه، بروند و غسل کنند و لباسهای نظیف در بر کنند، آنگاه به دست هر کس قفل درب حرم مقدّس باز شد " 7 " همان کس برود و قبر مقدّس او را نبش کند و جسد مطهّرش را بیرون بیاورد تا قبر مطهّر را تعمیر کنند.

بزرگان و صلحای شیعه و سنّی، در کمال آداب غسل نموده و لباس نظیف در برکردند. قفل به دست هیچ یک باز نشد مگر به دست مرحوم سیّد ابراهیم. بعد هم که به حرم مشرّف شدند، هر کس کلنگ بر قبر می زد کارگر نمی شد تا آنکه سیّد مزبور کلنگ را گرفت و بر زمین زد و قبر کنده شد. بعد حرم را خلوت کردند و لحد را شکافتند، دیدند بدن نازنین مخدّره میان لحد قرار دارد، و کفن آن مخدّره مکرّمه صحیح و سالم می باشد، لکن آب زیادی میان لحد جمع شده است.

سیّد بدن شریف مخدّره را از میان لحد بیرون آورده بر روی زانوی خود نهاد و سه روز همین قسم بالای زانوی خود نگه داشت و متّصل گریه می کرد تا آنکه لحد مخدّره را از بنیاد تعمیر کردند. اوقات نماز که می شد سیّد بدن مخدّره را بر بالای شی ء نظیفی می گذاشت و نماز می گزارد. بعد از فراغ باز بر می داشت و بر زانو می نهاد تا آنکه از تعمیر قبر و لحد فارغ شدند.

سیّد بدن مخدّره را دفن کرد و از کرامت این مخدّره در این سه روز سیّد نه محتاج به غذا شد و نه محتاج آب و نه محتاج به تجدید وضو. بعد که خواست مخدّره را دفن کند سیّد دعا کرد خداوند پسری به او مرحمت فرمود مسمّی به سیّد مصطفی.

در پایان، والی تفصیل ماجرا را به سلطان عبدالحمید عثمانی نوشت، و او هم تولیت زینبیّه و مرقد شریف رقیّه و مرقد شریف امّ کلثوم و سکینه علیهماالسلام را به سیّد واگذار نمود و فعلا هم آقای حاج سیّد عبّاس پسر آقا سیّد مصطفی پسر سیّد ابراهیم سابق الذکر متصدّی تولیت این اماکن شریفه است.آیة الله حاج میرزا هاشم خراسانی سپس می گوید: گویا این قضیّه در حدود سنه هزار و دویست و هشتاد اتّفاق افتاده است. " 8 "

مرحوم آیت الله سیّد هادی خراسانی نیز در کتاب معجزات و کرامات ماجرایی را نقل می کند که مؤید قضیّه فوق است. وی می نویسد: روی پشت بام خوابیده بودیم که ناگهان مار دست یکی از خویشان ما را گزید. وی مدّتی مداوا کرد ولی سود نبخشید.

آخر الا مر جوانی به نام سیّد عبدالامیر نزد ما آمد و گفت: کجای دست او را مار گزیده است؟ چون محل مار زدگی را به او نشان داد، بلافاصله دستی به آن موضع زد و بکلّی محل درد خوب شد. سپس گفت من نه دعایی دارم و نه دوایی؛ فقط کرامتی است که از اجداد ما به ما رسیده است: هر سمّی که از زنبور یا عقرب یا مار باشد اگر آب دهان یا انگشت به آن بگذاریم خوب می شود.

جهتش نیز این است که جدّ ما، در شام موقعی که آب به قبر شریف حضرت رقیّه افتاد جسد حضرت رقیّه علیهاالسلام را سه روز روی دست گرفت تا قبر شریف را تعمیر کردند، و از آنجا این اثر در خود و اولادش نسلا بعد نسل مانده است. " 9 "

2

مرقدی که داستان شگفت فوق در ارتباط با آن رخ داده است، سابقه بنای آن دست کم به سیصد و اند سال پیش از آن تاریخ (یعنی حدود 4 قرن و نیم پیش از زمان حاضر) باز می گردد. عبدالوهّاب بن احمد شافعی مصری، مشهور به شعرانی (متوفّی به سال 397 ق)، در کتاب المنن، باب دهم، نقل می کند:

نزدیک مسجد جامع دمشق، بقعه و مرقدی وجود دارد که به مرقد حضرت رقیّه علیهاالسلام دختر امام حسین علیه السلام معروف است. بر روی سنگی واقع در درگاه این مرقد، چنین نوشته است: هذَا البَیْتُ بُقْعَةٌ شُرِّفَتْ بِآلِ النّبِیّ صلی الله علیه و آله و سلم وَ بِنْتُ الحُسَیْنِ الشَّهید، رُقَیَّة علیهاالسلام (این خانه مکانی است که به ورود آل پیامبر صلی الله علیه و آله سلم و دختر امام حسین علیه السلام، حضرت رقیّه علیهاالسلام شرافت یافته است). " 10 " آیا تاریخ پیش از این زمان (397 ق) نیز ردّپایی از رقیّه علیهاالسلام نشان می دهد؟ بلی:

3

مورّخ خبیر و ناقد بصیر، عمادالدین حسن بن علی بن محمّد طبری، معاصر خواجه نصیرالدین طوسی، در کتاب پر ارج کامل بهائی نقل می کند که: زنان خاندان نبوّت در حالت اسیری حال مردانی را که در کربلا شهید شده بودند بر پسران و دختران ایشان پوشیده می داشتند و هر کودکی را وعده می دادند که پدر تو به فلان سفر رفته است باز می آید، تا ایشان را به خانه یزید آوردند. دخترکی بود چهارساله، شبی از خواب بیدار شد و گفت: پدر من حسین کجاست؟ این ساعت او را به خواب دیدم. سخت پریشان بود. زنان و کودکان جمله در گریه افتادند و فغان از ایشان برخاست.

یزید خفته بود، از خواب بیدار شد و از ماجرا سؤ ال کرد. خبر بردند که ماجرا چنین است. آن لعین در حال گفت: بروند سر پدر را بیاورند و در کنار او نهند. پس آن سر مقدّس را بیاوردند و در کنار آن دختر چهارساله نهادند.پرسید این چیست؟ گفتند: سر پدر توست. آن دختر بترسید و فریاد برآورد و رنجور شد و در آن چند روز جان به حق تسلیم کرد. " 11 "

علاء الدین طبری این کتاب کم نظیر را در سال 567 ه‍ -. تألیف کرده، و در نگارش آن از منابع باارزش فراوانی استفاده نموده که متأسّفانه اغلب آنها به دست ما نرسیده است؛ برخی در کشاکش روزگار از بین رفته، و برخی دیگر به دست دشمنان اهل بیت علیهم السلام طعمه حریق شده است.

مرحوم محدّث قمی " 12 " می نویسد: کتاب کامل بهائی، نوشته عماد الدین طبری، شیخ عالم ماهر خبیر متدرّب نحریر متکلّم جلیل محدّث نبیل و فاضل فهّامه، کتابی پرفایده است که در سنه 675 تمام شده و قریب به 21 سال همت شیخ مصروف بر جمع آوری آن بوده، اگر چه در اثنای آن چند کتاب دیگر تألیف کرده است. سپس می افزاید:

از وضع آن کتاب معلوم می شود که نُسَخِ اصول و کتب قدمای اصحاب نزد او موجود بوده است. آنگاه اشاره می کند که یکی از آن منابعِ از دست رفته، کتاب پرارج الحاویه در مثالب معاویه است که تألیف قاسم بن محمّد بن احمد مأمونی، از علمای اهل سنّت می باشد، و عماد الدین طبری سرگذشت این دختر سه ساله را از آن کتاب نقل کرده است.

بدینگونه، سابقه اشاره به ماجرای حضرت رقیّه علیهاالسلام در تاریخ، به حدود هفت قرن و نیم پیش از زمان ما باز می گردد.آیا باز هم می توان پیشتر رفت و نامی از رقیّه علیهاالسلام به عنوان دختر امام حسین علیه السلام - در اعماق تاریخ سراغ گرفت؟ باز هم جواب مثبت است.

4

مأخذ کهنتری که در آن، ضمن شرح جریانات عاشورا، نامی از حضرت رقیّه علیهاالسلام به میان آمده، کتاب مشهور لهوف نوشته محدّث و مورّخ جلیل القدر، آیة الله سیدبن طاووس (متوفّای 664 ه-. ق) است که اطلاع و احاطه بسیار او به متون حدیثی و تاریخی اسلام و شیعه، ممتاز و چشمگیر است.

سید می نویسد: حضرت سیّدالشهداء علیه السلام زمانی که اشعار معروف «یا دهر اُفّ لک من خلیل...» را ایراد فرمود و زینب و اهل حرم علیهنّ السلام فریاد به گریه و ناله برداشتند، حضرت آنان را امر به صبرکرده و فرمود: «یا اختاه یا امّ کلثوم، و أنتِ یا زینب، و أنتِ یا رقیّة، و أنتِ یا فاطمة، و أنتِ یا رباب، اُنْظُرْنَ إذا أنا قُتِلْتُ فلا تشققن علی جَیْبا و لا تخمشن علیّ وجها ولا تقلن علی هجرا.» " 13 "

یعنی خواهرم ام کلثوم، و تو ای زینب، و تو ای رقیّه، و تو ای فاطمه، و تو ای رباب، زمانی که من به قتل رسیدم در مرگم گریبان چاک نزنید و روی نخراشید و کلامی ناروا (که با رضا به قضای الهی ناسازگار است) بر زبان نرانید.

مطابق این نقل، نام حضرت رقیّه بر زبان امام حسین علیه السلام در کربلا جاری شده است. مؤیّد این نقل، مطلبی است که سلیمان بن ابراهیم قندوزی حنفی، متوفّای 1294ه-. در کتاب ینابیع المودّة ص 333-335 به نقل از مقتل مسمّی به ابومخنف آورده است.

مقتل منسوب به ابومخنف مطابق نقل قندوزی (ینابیع المودّة: ص 346 و احقاق الحق:11/633) پس از شرح کیفیّت شهادت طفل شش ماهه می گوید: ثُم نادی: یا اُم کُلثومَ، وَ یا سَکینةُ، و یا رقیة، وَ یا عاتِکَةُ وَیا زینب؛ یا أهلَ بَیتی علیکنّ مِنّی السَّلامُ»: «آنگاه فریاد برآورد: ای اُمّکلثوم، ای سکینه، ای رقیّه، ای عاتکه، ای زینب، ای اهل بیت من، من نیز رفتم، خداحافظ». " 14 "آیا می توان به همین گونه، سیرِ تقهقر در تاریخ را ادامه داد و مدرکی قدیمیتر که در آن از رقیّة بنت الحسین علیهما السلام یاد شده باشد، باز جست؟

5

بر آشنایان به تاریخ اسلام و تشیّع، پوشیده نیست که شیعه، یک گروه «ستمدیده و غارت زده» است؛ گروهی است که در طول تاریخ، بارها و بارها هدف هجوم و تجاوزهای وحشیانه قرار گرفته، پیشوایان دین و رجال شاخصش شهید گشته، و آثار علمی و تاریخیش سوزانده شده است (بنگرید به: کتابسوزی مشهور محمود غزنوی در ری به سال 423 ق، کشتار و کتابسوزی طغرل در بغداد عصر شیخ طوسی، داستان حَسَنَک وزیر و دربدری فردوسی و... کشتارها و کتابسوزیهای «جَزّار» حاکم مشهور عثمانی در شامات، در جنوب لبنان و...).

شیعه، در گذر از درازنای این تاریخ پردرد و رنج، اولا مجال ثبت بسیاری از حوادث تاریخی را- چنانکه شاید و باید - نداشته و ثانیا بخشی قابل ملاحظه از آثار و مآخذ تاریخی خویش را (بویژه آن دسته از «اطلاعات مکتوبی» که حاکی از پیشینه مظلومیت کم نظیر شیعه و قساوت و مظالم حکومتهای جور می باشد) از دست داده است و آنچه برایش مانده، تنها بخشی از آن آثار مکتوب، همراه با اطلاعاتی است که به گونه شفاهی، سینه به سینه نقل شده و اکنون در ذهنیّت شیعه، به صورت «مشهوراتی نه چندان مستند یا مجهول السند» موجود است.

بیجهت نیست که اطلاعات مکتوب و مستند ما درباره سرنوشت شخصیتی چون زینب کبری علیهاالسلام پس از بازگشت به مدینه از شام (با وجود جلالت قدر و نقش بسیار مهم آن حضرت در نهضت عاشورا) بسیار کم و تقریبا در حد صفر است و با چنین وضعی تکلیف دیگران (همچون ام کلثوم و رقیّه علیهماالسلام) دیگر معلوم است.

در چنین شرایطی، وظیفه محققان تیزبین و فراخ حوصله (که خود را با نوعی گسست و انقطاع تاریخی یا کمبود اطلاع نسبت به جزئیات، روبرو می بینند) چیست؟ راهی که برخی از محقّقان یا محقّق نمایان در این گونه موارد برمی گزینند، قضاوت عجولانه درباره موضوع، و احیانا نفیِ اطلاعات و مشهورات موجود به بهانه برخی «استحسانات و استبعاداتِ قابل بحث» یا «عدم ابتنای اطلاعات مزبور بر مستندات قوی» است، که گاه ژستی از روشنفکری از نیز به همراه دارد. امّا این راه - که طی آن آسان هم بوده و مؤونه زیادی نمی برد، بیشتر به پاک کردن صورت مسئله می ماند تا حلّ معضلات آن.

راه دیگری که، البته پویندگان آن اندک شمارند و تنها محقّقان پرحوصله و خستگی ناپذیر، همّت پیمودن آن را دارند، این است که بکوشیم به جای ردّ و انکارهای عجولانه، کمر همّت بسته، به کمک «تتبّعی وسیع و تحقیقی ژرف» به اعماق تاریخ فرو رویم و با غور در کتب تاریخ و تفسیر و سیره و حدیث و لغت و حتی دَواوین شعرای آن روزگار، و دقّت در منطوق و مفهوم و مدلول تطابقی و التزامی محتویات آنها، بر واقعیات هزارتویِ آن روزگار «احاطه و اشراف» یابیم و به مدد این احاطه و اشراف، نقاط خالی تاریخ را پرسازیم و جامه چاک چاک و ژنده تاریخ را رفو کنیم و توجه داشته باشیم که:

با توجه به کتابسوزیها، سانسورها و تفتیش عقایدهای مکرّری که در تاریخ شیعه رخ داده، اوّلا «نیافتن» هرگز دلیل «نبودن» نیست (و به اصطلاح: عدم الوجدان لا یدلّ علی عدم الوجود). ثانیا نمی توان همه جا به منطق لو کانَ لَبانَ (اگر چیزی بود، مسلّما آشکار می شد) تمسّک جُست و مشهورات مجهول السند را - عجولانه و شتابزده - انکار کرد.

ثالثا نبایستی بسادگی - و صرفا روی برخی استبعادات یا استحسانات ظاهرا موجّه - اطلاعات موجود را رد کرد و از سنخ خرافات و جعلیّات انگاشت. زیرا چه بسا استبعادها یا استحسانهای مزبور، محصول بی اطلاعی یا غفلت ما از برخی جهات و جوانبِ مکتومِ قضیه باشد و با روشن شدن آن جوانب، تحلیل ما اصولا عوض شده استبعادها جای خود را به پذیرش قضیه (و یا بالعکس) خواهد داد و یا برداشت تازه ای در افق دید ما ظاهر خواهد شد.

رابعا باید توجّه داشت که حتی اطلاعاتی هم که احیانا به صورت خبر واحد یا متکی به منابع غیر معتبر وجود دارد، لزوما دروغ و خلاف حق نیست و لذا باید همانها را نیز (به جای «انکار عجولانه» با حوصله تمام، در جریان یک پژوهش و تحقیق وسیع، مورد بررسی دقیق قرار داد و صحت و سُقمشان را محک زد و احیانا به صورت سر نخ تحقیق از آنها بهره جست، یا در گردونه «تعارض ادلّه»، و صف بندی «دلایل معارض»، آنها را به عنوان مؤیّد و مُرَجِّح به کار گرفت.

اصولا «نفی و انکار» نیز، همچون «اثباتِ» هر چیز، دلیل می خواهد (و آنچه که دلیل نمی خواهد «نمی دانم» است) و حتّی نفی و انکار، مؤونه بیشتری می برد تا اثبات. و فراموش نکنیم که هر چند در عرصه تحقیقات تاریخی، تجزیه و تحلیلهای عقلی و استبعادها و استحسانهای ذهنی، جایگاه خاص ‍ خود را دارد و نبایستی چیزی را بر خلاف اصول مسلّم عقلی پذیرفت، امّا در عین حال باید دانست که حرف آخر را در این عرصه، «تتبّع و تحقیق ژرف و گسترده در اسناد و مدارک مستقیم و غیرمستقیم تاریخی» می زند. " 15 "

موضوع مورد بحث در کتاب حاضر، یعنی رقیّة بنت الحسین علیهماالسلام، نیز از آنچه گفتیم استثنا نیست. به پاره ای از مآخذ کهنِ تاریخیِ دالّ بر وجود آن حضرت، پیش از این اشاره کردیم. ببینیم آیا علاوه بر نوشته کامل بهائی ولهوف، باز هم می توان به مددِ تتبّع بیشتر، ردّپایی کهنتر از حضرت رقیّه علیه السلام جست؟

خوشبختانه پاسخ مثبت است و مسلّما با تتبّع و تحقیق بیشتر مدارک دیگری به دست خواهد آمد. قدیمترین مأخذی که - بر حسب تتبّع ما- در خیل فرزندان رنجدیده و ستم کشیده سالار شهیدان علیه السلام در کربلا از وجود دختری موسوم به رقیّه علیهماالسلام (در کنار سکینه علیهماالسلام) خبر می دهد، قصیده سوزناک سیف بن عَمیره، صحابی بزرگ امام صادق علیه السلام است.

6

سیف بن عَمیره نخعی کوفی، از اصحاب بزرگوار امام صادق و امام کاظم علیهماالسلام و از راویان برجسته و مشهور شیعه است که رجال شناسان بزرگی چون شیخ طوسی (در فهرست)، نجاشی (در رجال)، علامه حلّی (در خلاصه الا قوال)، ابن داود (در رجال)، و علامه مجلسی (در وجیزه) به وثاقت وی تصریح کرده اند.

این ندیم در فهرست خویش وی را از آن دسته از مشایخ شیعه می شمرد که فقه را از ائمّه علیهم السلام روایت کرده اند. شیخ طوسی در رجال خویش، وی را صاحب کتابی می داند که در آن از امام صادق علیه السلام نقل روایت کرده است و مرحوم سیّد بحرالعلوم در الفوائد الرجالیّه، لیستی از راویان شهیر شیعه (همچون محمد بن ابی عمیر و یونس بن عبدالرحمن) را که از وی روایت نقل کرده اند به دست داده است. سیف بن عمیره، همچنین از جمله راویان زیارت معروف عاشورا (به نقل از امام باقر علیه السلام) است که قرائت آن در طول سال، از سنن رایج میان شیعیان می باشد. " 16 "

باری، سیف بن عمیره، در رثای سالار شهیدان علیه السلام چکامه بلند و پرسوزی دارد که با مطلع:

جلّ المصائب بمن أصبنا فاعذری

یا هذه، و عن الملامة فاقصری

آغاز می شود، که حقیقتا سوخته و سوزانده است.

علّامه سیّد محسن امین " 17 " و به تبع وی شهید سید جواد شبّر " 18 " (از خطبای فاضل لبنان) به این مطلب اشاره کرده و تنها بیت نخست قصیده را ذکر کرده اند. امّا شیخ فخرالدین طریحی فقیه، رجالی، ادیب و لغت شناس برجسته شیعه، و صاحب مجمع البحرین - درکتاب «المنتخب» " 19 " (که سوگنامه ای منثور و منظوم در رثای شهدای آل الله بویژه سالار شهیدان علیهم السلام است) کلّ قصیده را آورده است که در بیت ما قبل آخر آن، شاعر صریحا به هویّت خود اشاره ای دارد؛ آنجا که خطاب به سادات عصر می گوید:

و عًبَیْدُکُمْ سیفٌ فَتَی ابْنُ عَمیرة

عبدٌ لعبد عبید حیدر قنبر

نکته قابل توجّه در ربط با بحث ما، ابیات زیر از قصیده سیف می باشد که در آن دوبار از حضرت رقیّه علیهاالسلام یاد کرده است:

و سکینه عنها السکینه فارقت

لما ابتدیت بفرقة و تغیّر

و رقیّة رقّ الحسود لضعفها

و غدا لیعذرها الّذی لم یعذر

و لاُمّ کلثوم یجد جدیدها

لثم عقیب دموعها لم یکرر

لم إنسها وسکینة و رقیة

یبکینه بتحسّر و تزفّر

یدعون اُمّهم البتولة فاطما

دعوی الحزین الواله المتحیّر

یا اُمّنا هذاالحسین مجدّلاٌ

ملقی عفیرا مثل بدر مزهر

فی تربها متعفّرا و مضخما

جثمانه بنجیع دم أحمر " 20 "

پاورقی

1- ملحقات احقاق الحق، بزرگ مرجع شیعه مرحوم آیة الله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی (متوفای 1411 ق)،ج 33،ص 61چاپ اول. برای توضیح بیشتر ر.ک به کتاب (سیرتنا و سنتنا) تالیف مرحوم علامه امینی صاحب کتاب الغدیر

2- ملحقات احقاق الحق، بزرگ مرجع شیعه مرحوم آیة الله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی (متوفای 1411 ق)،ج 33،ص 61چاپ اول. برای توضیح بیشتر ر.ک به کتاب (سیرتنا و سنتنا) تالیف مرحوم علامه امینی صاحب کتاب الغدیر

3- ملحقات احقاق الحق، بزرگ مرجع شیعه مرحوم آیة الله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی (متوفای 1411 ق)،ج 33،ص 61چاپ اول. برای توضیح بیشتر ر.ک به کتاب (سیرتنا و سنتنا) تالیف مرحوم علامه امینی صاحب کتاب الغدیر

4- سوره انفال، آیه 33

5- سوره اسراء آیه 60

6- بحارالانوار مرحوم علامه مجلسی (متوفای 1111 هجری قمری). المراجعات، مرحوم آیة الله سید عبدالحسین شرف الدین عاملی (متوفای 1377 ه. ق)، ص 29، ج 39، ص 278. الغدیر مرحوم علامه امینی (متوفای 1390 ه. ق)، ج 10 ص 280، چاپ سوم سال 1378 قادتنا کیف نعرفهم (پیشوایانمان را چگونه بشناسیم؟) صفحات و بزرگ مرجع عالم تشیع مرحوم حضرت آیة الله العظمی سید محمد هادی میلانی (متوفای رجب 1395ق)

7- احتمال دارد که این عمل والی برای تجربه صحت خواب نیز بوده است.

8- منتخب التواریخ، حاج میرزا هاشم خراسانی، چاپ و انتشارات علمیه اسلامیه، ص 388، باب ششم.

9- کرامات و معجزات خراسانی ص 9

10- سرگذشت جانسوز حضرت رقیه (ع) ص 53 به نقل از معالی السبطین

11- کامل بهائی،ج 2، ص 179

12- فوائد الرضویه، ص 111

13- اللهوف علی قتلی الطفوف، سید بن طاووس، تحقیق و تقدیم: شیخ فارس تبریزیان (حسون)، انتشارات اسوه، قم 1414 ق، ص 141 - 140

14- در نسخه جداگانه و مستقلی نیز که با عنوان «مقتل الحسین و مصرع اهل بیته و اصحابه فی کربلا، المشتهر بمقتل الی مخنف» توسط منشورات الرضی قم (1362 ش) از مقتل مزبور چاپ شده عبارت فوق الذکر چنین درج شده است: ثم نادی یا ام کلثوم و یا زینب و یا سکینه و یا رقیه و یا عاتکه و یا صفیه علیکن منی السلام (ص 131)

15- با استفاده از: آب در عاشورا؛ بستر رویارویی دو فرهنگ (اسلام و جاهلیت، نوشته فاضل دانشمند جناب آقای شیخ علی ابوالحسنی (منذر) مخطوط)

16- سیاهپوشی در سوگ ائمه نور، تالیف محقق و نویسنده گرانقدر آقای شیخ علی ابوالحسنی (منذر، ص 140 - 141)

17- اعیان الشیعه، سید محسن امین، تحقیق و اخراج: سید حسن امین (قطع رحلی دار التعارف للمطبوعات، بیروت 1403 - 1983) 7/326

18- ادب الطف او شعراءالحسین (ع) 1/196، سید جواد شبر، موسسه البلاغ - دارالمرتضی، بیروت 1409 ق / 1988 م

19- المنتخب للطریحی فی جمع المرائی و الخطب المشتهر بالفخری، شیخ فخر الدین طریحی نجفی، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات، طبع مصحح، بیروت 1412 ق - 1992 م، 2/436

20- سیاهپوشی در سوگ ائمه نور، همان، ص 320، به نقل از المنتخب طریحی

منبع: وبگاه رسمی استادعلی ابوالحسنی(مرحوم منذر)

شنبه 25/8/1392 - 12:55
آموزش و تحقيقات

نتایج مطالعات جدید نشان می‌دهد نوزادانی که پس از 12 تا 15 ماهگی از شیشه شیر استفاده می‌کنند مستعد اضافه وزن و چاقی هستند.

34-82.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، متخصصان اطفال در این مطالعه همچنین خاطر نشان کردند استفاده از فنجان‌های مخصوص کودکان نمی‌تواند از اضافه وزن در آنان جلوگیری کند.

 

پزشکان به والدین توصیه می کنند که از سن شش ماهگی به بعد برای تغذیه کودک از فنجان‌های مخصوصی استفاده شود که در گوشه آنها دسته‌ای وجود دارد که مایع را به صورت جرعه جرعه وارد دهان کودک می‌کند و تا سن 15 ماهگی استفاده از شیشه شیر به طور کامل باید از برنامه تغذیه کودک حذف شود.

 

«کارن بونوک» از متخصصان دانشکده پزشکی آلبرت انیشتین در نیویورک گفت: شیشه شیر محفظه‌ای را برای ذخیره‌سازی کالری‌های اضافه و پنهان به وجود می‌آورد زیرا شیشه‌های شیر اغلب بدون آموزش‌های لازم مورد استفاه قرار می‌گیرند.

 

به اعتقاد متخصصان با دادن آموزش‌های لازم به والدین و استفاده از فنجان‌های مخصوص تغذیه خردسالان می‌توان تعداد دفعاتی که کودک با شیشه‌ شیر تغذیه می‌شود و در نتیجه مقدار کالری مصرفی آنان را کاهش داد.

 

در این بررسی از والدین نوزادان تحت آزمایش درخواست شد تا روزانه بیش از دو بطری شیر یا آب میوه به فرزندشان بخورانند. سپس نوزادان به دو گروه تقسیم شدند. در یکی از گروه‌ها والدین اقدام به از شیشه گرفتن کودکانشان کردند اما گروه دیگر روند قبل را ادامه دادند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، پس از گذشت سه ماه، استفاده از شیشه شیر در میان نوزادانی که والدینشان اقدام به حذف شیشه شیر از برنامه غذایی آنان کرده بودند روزانه از 4.6 بطری به دو بطری کاهش یافت در حالی که در گروه دیگر تعداد موارد استفاده از شیشه شیر از 4.4 بطری به 2.7 بطری رسید. همچنین میزان کالری مصرف نوزادان گروه اول 1090 اما در گروه دوم 1186 گزارش شده است.

شنبه 25/8/1392 - 12:54
تاریخ

ایرنا: یازدهم محرم سال 61 هجری قمری یادآور روزهای تلخ شهادت سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) و 72 نفر از یاران با وفای ایشان و حرکت اسرا به سمت کوفه است.

پس از واقعه تلخ عاشورا، عمر بن سعد طبق دستوری که از جانب یزید بن معاویه به او ابلاغ شد، سر مبارک امام حسین(ع) را عصر عاشورا به کوفه فرستاد و سرهای مطهر شهدا و آنچه را که غارت کرده بودند را یازدهم محرم همراه کاروان اسرا راهی کوفه کرد. 

در این روز کاروان امام حسین(ع) این بار به رهبری امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) در شامگاه روز یازدهم محرم در حالیکه با غل و زنجیر بر شترها سوار بودند به طرف کوفه حرکت داده شدند و نهضت حسینی به شکلی دیگر ادامه یافت. 

راهیان این کاروان با وجود غم و اندوه جانکاهی که از روز عاشورا بر چهره و قلب خود داشته و شبی سخت را در کنار سرهای بریده سپری کرده بودند به راه افتادند تا در کوفه رسالت امام حسین(ع) را دنبال کرده و بر طبل رسوایی یزیدیان بکوبند. 

اسرا با بدن های خسته و زخم خورده از مردمانی که به خاطر بهایی اندک دنیا و آخرت خود را معامله و سر سومین امام شیعیان را بر نیزه کردند، گام در مسیری گذاشتند تا بار دیگر حقانیت اسلام و ولایت ابا عبدالله الحسین(ع) را در کاخ های پوشالی زورگویان فریاد زنند. 

جمعه 24/8/1392 - 17:3
تغذیه و تناسب اندام

مصرف مواد غذایی مفید و مناسب در داشتن خواب راحت شبانه موثر است.

133-10.JPG

به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خراسان، محققان دریافتند ساعت کاری زیاد، خوردن مواد غذایی نامناسب، یک جا نشستن و بی‌تحرکی مانع خواب خوب و راحت است.

 

مطالعات انجام شده نشان داده است عادات غذا خوردن تا حد زیادی در خواب شبانه افراد تاثیرگذار است.

 

کارشناسان استرالیایی اظهار کردند: خوردن یک موز یا نوشیدن یک لیوان شیر در داشتن خواب راحت شبانه موثر است و این در حالی است که خوردن غذاهای تند و یا مصرف کافئین خواب افراد را مختل می‌کند.

 

نوشیدن شیرگرم قبل از خواب به افراد در راحت خوابیدن کمک می‌کند. کلسیم موجود در شیر اثری آرام‌بخش بر روی سیستم عصبی دارد.

 

گیلاس نیز منبع طبیعی ملاتونین در مغز است که چرخه خواب و بیداری بدن را تنظیم می‌کند. خوردن گیلاس یک ساعت قبل از خواب به ویژه گیلاس‌های ترش می‌تواند به داشتن خواب بهتر کمک کند.

 

موز هم منبع غنی از پتاسیم و منیزیم است. این میوه سرشار از آهن، ویتامین B6، کربوهیدرات‌ها و فیبرهای رژیمی نیز است.

جمعه 24/8/1392 - 17:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته