• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3839
تعداد نظرات : 784
زمان آخرین مطلب : 4442روز قبل
تاریخ
پیدایش پرچمهای ملی به معنای متعارف امروزی آن با ظهور و رشد تأسیسات سیاسی کشوری همراه بوده است. پرچمها در حقیقت ریشه در علامتها و علَمهای سیاسی و مذهبی دودمانی سلسلههای محلی و یا منطقهای گذشته دارند که در طی قرون و اعصار، تطور یافته و به مظاهر حاکمیت ملی تبدیل شدهاند. در ایران استفاده از علَمها و علامتهای سلطنتی در دوران سلسلهی هخامنشی متداول بوده است. 

ایلات بزرگ پارت و ساسانی در علامتهای دودمانی خود از تصاویری چون اژدها، شیر زرین و یا خورشید زرین استفاده میکردهاند که بر اساس شاهنامهی فردوسی به خاندان رستم، گودرز و پادشاهان کیانی منسوب بوده است. 
در شاهنامهی فردوسی از درفش کاویانی که تاریخ پیدایش آن قرن ششم میلادی آورده شده، به عنوان «پرچم ملی» ایران یاد شده است. 
فردوسی درفش کاویانی را پارچهای به رنگ ارغوانی مزین به انواع سنگهای گرانبها و نوارهایی به رنگهای سرخ، طلایی و ارغوانی توصیف کرده که ستارهای، نماد اصلی آن را تشکیل میداده و به این اعتبار اغلب اختر کاویان نیز نامیده میشده است. 
علاوه بر معنای ستاره، به اختر کاویانی به عنوان نماد بخت خوش و اقبال اهمیت زیادی داده شده است. تعدادی از مورخین به غنیمت رفتن و نابودی اختر کاویانی در جنگ با اعراب را پایان کار ساسانیان قلمداد کردهاند. 
یعقوب لیث صفاری نیز در قیام علیه خلیفهی عباسی ظاهراٌ مدعی شده بود که درفش کاویانی را در اختیار دارد و به اتکای آن در صدد پیروزی بر عباسیان و حکمروایی بر ایران است. 
استفادهی نمادین از انواع ستاره ها در علامتهای سلاطین و حکمرانان ایران بعد از اسلام، قرنها ادامه یافت تا به تدریج شیر و خورشید جایگزین آن شد. 

فرمانروایان بنی امیه در ایران بیشتر علَمهایی به رنگ سفید داشتند. یکی از قبایل بنیامیه به نام «اشعری» که در قم اسکان داده شده بود علَمی سبز رنگ داشت که به دو روبان قرمز و سیاه مزین بود. به ابومسلم خراسانی دو علَم بزرگ به رنگ سفید و مزین به واژههای قرآنی منسوب است. علَم رسمی خلفای عباسی رنگی سیاه داشت که کلمات «محمد رسول الله» به رنگ سفید بر آن نقش شده بود. 
با گذشت زمان نمادهای ایرانی و ترک با نقوش و نوشتههای اسلامی آمیخته شد و علمهایی با رنگها، طرحها و اندازههای مختلف به وجود آمد. به نوشتهی تاریخ رشیدی، رنگ علمهای غزنویان قرمز با نقوشی چهار گوش بود.
 
به نوشتهی قزوینی در اواسط قرن دوازدهم میلادی پادشاهان شیعی، علمهایی به رنگهای سفید و سبز و دیگر رنگها، به استثنای سیاه داشتند، در حالی که پادشاهان سلجوقی علمهای سبز و زرد و قرمز را بیشتر به کار میبردند. در ادوار ترکهای سلجوقی و به ویژه مغولها تنوع زیادی در رنگ، طرح و اندازهی علمها به وجود آمد، ترکها برای تعدادی از علمهای بزرگی که به صورتی منگله از دم اسب و یا یال گاومیش بافته و بر نیزههایی با طرحهای مختلف نصب شده بود، واژهی «پرچم» را به کار گرفتند. در این دوران استفاده از انواع علمهای کوچک و بزرگ ساخته شده از پارچههای سه گوش و یا چهار گوش گاهی گلدار، با طرحهای هندسی، کلمات مذهبی، تصاویر پرندگان و حیوانات، و نقشهایی از ماه و ستاره و خورشید رواج یافت. 

بر اساس تحقیقات گسترده، استفادهی نمادین از علائم شیر و خورشید از قرن دوازدهم میلادی در انواع سکهها، آثار سنگی، فلزی و سفالین و سایر آثار تاریخی رایج شد.
نماد شیر و خورشید که امتزاجی از سنتهای پیشین ایرانی، عرب، ترک و مغول بود، با گذشت ایام تعبیری شیعی نیز پیدا کرد و در نهایت به نماد ملی ایران تبدیل شد. 

قدیمیترین سند موجود از کار برد شیر و خورشید در علم، در مینیاتور کوچکی به دست داده شده که در نسخهی دههی سوم قرن پانزدهم شاهنامهی شمسالدین کاشانی ضبط است. این شاهنامه، توصیفی است از فتوحات پادشاهان مغول و مینیاتور یاد شده تصاویری از سواران مغول را در نزدیکی نیشابور نشان میدهد که عَلَمی بلند با نقشی از شیر و خورشید را به دوش میکشد. تصویر مشابهای در مینیاتوری به تاریخ 1460م به دست آمده که در آن قصر با شکوه تیمور در سمرقند با سر درها و طاقهای مزین به شیر و خورشید ترسیم شده است. 

در دوران صفوِیه، تلاش همه جانبهای برای وحدت سیاسی کشور و گسترش تشیع به عنوان مذهب ملی به عمل آمد. استفاده از شیر و خورشید نیز در زمینههای مختلف از جمله ضرب سکههای مسی، در آثار هنری و علمها رواج پیدا کرد. اما تنها در عصر پادشاهی شاه عباس اول بود که شیر و خورشِید به عنوان نماد اصلی ایران رسمیت یافت و پرچم شیر و خورشید جای ویژهای در میان علمهای مختلف این سلسله پیدا کرد. محمد شاه با صدور فرمانی در 1846م، شیر و خورشید را نشان دیرینهی تاریخی مذهبی حاکمیت ایران اعلام کرد و به کاربرد نمادین آن به خصوص در سکه ها، مدالها، علائم و پرچمها رسمیت بخشید. در دستورالعمل مصور و رسمی حدود 1886 میلادی، دو نمونه از مهمترین انواع پرچمهای ایران ترسیم شده است. 

در نمونهی اول پرچم پارچهای چهارگوش با دو حاشیه نازک سبز در بالا و قرمز در پایین و زمینه ای سفید است که شیر و خورشیدی در وسط آن ترسیم شده سه رنگ پرچم نمونه دوم هم اندازه است و شیر و خورشید آن نیز گسترده ترسیم شده و هر سه رنگ را تا حدودی پوشانده است. ا ز پرچم نمونهی اول در ساختمانهای دولتی و سلطنتی، بنادر و قلعهها استفاده میشده، از کاربرد پرچم نمونهی دوم اطلاع دقیقی در دست نیست. 

این دو پرچم را میتوان سر آغاز پیدایش پرچم سه رنگ ایران دانست. در اصل پنجم متمم قانون اساسی 1906م، پرچم سه رنگ شیر و خورشید که در آن رنگهای سبز و سفید و قرمز به موازات هم و به یک اندازه تعیین شده به عنوان پرچم ملی مورد تأیید قرار گرفت.
شیر این پرچم در زمینه سفید ایستاده و شمشیری به دست دارد و خورشیدی درخشان در پشت آن دیده میشود. در دوران رضاشاه شکل پرچم تغییری پیدا نكرد. 

در گفتگوهای ملی مربوط به اصلاح زبان واژههای شناخته شده درفش و علم و بیرق مورد عنایت قرار نگرفت و «پرچم» که واژهای ترکی است با وجود مخالفت تعدادی از محققین باقی ماند. اندازهها و شکل دقیقی که در 1957م برای پرچم تعیین شده بود تا انقلاب 1979م تغییری نکرد. 

در پرچم بعد از انقلاب ایران طرح ویژه ای از کلمه «الله» با رنگ قرمز جانشین شیر و خورشید شد و شعار «الله اکبر» به رنگ سفید بیست و دوبار در حاشیه پایین نوار سبز و حاشیهی بالای نوار قرمز پرچم تکرار شد .
 اقتباس و تلخیص از : دانشنامه بزرگ ایران
منبع: اینترنت
يکشنبه 3/7/1390 - 2:36
دانستنی های علمی
رنگ آبی سیارهی نپتون به چه علت است؟
سطح سیارهی سرد نپتون، پوشیده از اقیانوس عظیمی از مایع متان است و در دورترین وضعیت مداری، فاصلهاش تا خورشید به چهار میلیون کیلومتر بالغ میشود. دمای این سیاره تا 210- درجهی سانتیگراد (زیر صفر) کاهش پیدا میکند.
  سیاه‌‌چالهی فضایی چیست؟
سیاهچالهها از عجایب خلقت محسوب میشوند. نور حاصل از تشکیل آنها، از تمام انفجارات داخل کهکشان و حتی از تشکیل سوپرنوا هم شدیدتر است. سیاهچالهها پس از مدت کوتاهی تبدیل به سیاهترین شیء موجود در فضا میشوند که به گونهای هیچ نوری از خود متصاعد نمیکنند.
  انقلاب صنعتی چیست؟
 یکی از بزرگترین تحولات در تاریخ جهان، وقوع انقلاب صنعتی است که در اواخر قرن هجدهم از بریتانیا آغاز شد. این کشور مانند یک کارگاه بسیار عظیم آزمایش، منشأ پیدایش اولین ماشینهای صنعتی، مواد اولیهی نوظهور و راههای نوین تولید انرژی تلقی میشد. انقلاب صنعتی در عصر بهرهبرداری از زغالسنگ، آهن، گاز، الکتریسته، راهآهن و تأسیس انواع کارخانهها صورت گرفت.
 نهضت زنان چه بود؟
نهضت زنان برای اولین بار در اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم، ریشه پیدا کرد. همچون وقوع انقلاب در آمریکا، فرانسه و برخی نقاط دیگر، سبب ترویج اندیشهی آزادطلبی و تساوی حقوق زن و مرد در بین زنان شد زیرا تا آن تاریخ، زنان حق رأی نداشتند و اغلب برای ادامهی تحصیلات عالی با محدودیتهای شدیدی مواجه بودند.
 سازمان ملل متحد چیست؟
در پایان جنگ جهانی اول در سال 1918، بسیاری از مردم دنیا مصمم شدند که دیگر اجازهی تکرار چنین کشتار وحشتناک و خونریزی فجیعی را ندهند، بنابراین توسط کشورهای برنده در جنگ جهانی، تشکلی بینالمللی به نام «جامعهی ملل» ایجاد شد. برقراری صلح و امنیت در جهان، از مهمترین اهداف سازمان ملل متحد محسوب میشود
يکشنبه 3/7/1390 - 2:34
دانستنی های علمی
اولین ماشین در ایران
مظفرالدین شاه با علاقهی فطری که نسبت به اشیاء عجیب داشت، اولین کسی بود که اتومبیل را به ایران آورد. وی در طی سه سفری که به فرنگ کرد، از این کالسکههای آتشین، خوشش آمد. کالسکهای که بدون اسب با سروصدای فراوان حرکت میکرد و با سرعت قدمزدن آدمی جلو میرفت.
اولین کالسکهی آتشین یا اتومبیل از نوع بخار بود. با دیگی از آب و آتشخانهای زیر آن و کلی دردسر که بر آن متصور میشد. این اتومبیل بسیار غیرکارآمد و تفننی به حساب می آمد. ولی مظفرالدین شاه اهل تفنن بود. پس، آن را با هزار زحمت به ایران آورد.
اشراف و درباریان هم به تأسی از شاه، به دنبال کالسکه آتشی آمدند و تهران جولانگاه این وسیلهی عجیب و نوظهور شد.
کالسکهخانههای خیابان چراغ گاز [چراغ برق بعدی]، تبدیل به گاراژخانه شد. اسبها با چشمان درشت و سیاهشان با حسرت به این آهنهای پر سر و صدا نگاه میکردند. شوفرها یا رانندگان که به جای سورچیان پشت این کوه آهن مینشستند، به دیگران فخر میفروختند و پشت چشم نازک میکردند. شرکتهای خارجی نیز که علاقهی ایرانیان را به این وسیلهی نقلیه دیدند، شروع به افتتاح کمپانیهای خود و وارد کردن انبوهی از اتومبیلها کردند. کمپانی فورد، بیوک، دوج، هودسن، پونتیاک، رنو، ریو، گراهام، جمس و... و دهها شرکت و کمپانی دیگر مثل قارچ در خیابان چراغ برق روییدند. حالا همه به دنبال ماشین بودند. قیمتها هم در نوع خود جالب بود. ماشینهای سواری بین سیصد تا سیصد و پنجاه تومان بود که در نوع خود پول هنگفتی به حساب میآمد.
تا سالها پس از ظهور این وسیلهی آتشین هنوز مردم بسیاری با همان وسایل قدیمی همچون اسب و قاطر و کالسکه و گاری جابهجا میشدند. ترس عدهای از اتومبیل، تا آن حد بود که حتی از صدایش فرار کرده، کنار و گوشهای مخفی میشدند و دستهی دیگری جرأت سوار شدنش را نمیکردند و جماعتی آن را مَرکب شیطان تصور میکردند که راکبش را به سوی جهنم میبرد و تصور میکردند با سوار شدن درآن مرتکب گناه کبیره میشوند. سوارشوندگان نیز که بسیاری در آن دچار سرگیجه و تهوع و حال بههمخوردگی شده با یک نشستن در آن، برای همیشه از آن توبه میکردند. 

با آمدن اتومبیل، مشکلات آن هم وارد کشور شد. سروصدا، دود و آلودگی و از همه مهم
تر، تصادفهای سنگین که گاه منجر به جرح و مرگ میشد. قوانین هم که ناقص بود و به عَهد کالسکه و گاری مربوط میشد. تا قوانین جدید وضع شود، بسیاری هلاک شدند. نبود خیابانهای صاف و هموار و عدم رعایت حقتقدم در سر چهارراهها و در خیابانها که باید به آن کوچه گفت، عامل اصلی این مشکلات بود
يکشنبه 3/7/1390 - 2:32
طنز و سرگرمی
 

موارد زیر چیزهایی است که بهتر است دوست داشته باشیم. به حتم میپرسید چرا ؟

پاسخ را در زیر هر مورد بخوانید!

1. درخت را= نه به خاطر میوهاش، به خاطر سایهاش که بر سر دوست و دشمن میافکند.

2. دیوار را = نه به خاطر بلندیاش، برای اینکه هیچوقت پشت آدم را خالی نمیکند.

3. دریا را= نه به خاطر بزرگیاش، برای یکرنگیاش.

4. سایه را= که هیچ وقت آدم را تنها نمی‌‌گذارد.

5. دوست را= به خاطر یکرنگیاش.

6. زنجیر را= نه خاطر اینکه طولانیه، به خاطر اینکه به هم پیوسته است.

7. کرم خاکی را= نه به خاطر کرم بودنش، به خاطر خاکی بودنش.

8. برف را= که هم روش سفیده هم داخلش.

9. گاو را= که نمیگه «من» میگه «ما»

10. بیل را= که هر قدر بره تو خاک، براقتر میشه.

11. تابلوی ورود ممنوع را= که یک تنه، یه اتوبان رو حریفه
يکشنبه 3/7/1390 - 2:30
شخصیت ها و بزرگان
 
بزرگان ایرانی

سید محمد حسابی در سال 1281 (ه.ش) از پدر و مادری تفرشی در تهران زاده شدند. پس از سپری کردن چهار سال از دوران کودکی، از تهران به همراه خانوادهی خود عازم شامات گردیدند. در هفت سالگی تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت با تنگدستی و مرارتهای دور از وطن، در مدرسهی کشیشهای فرانسوی آغاز کردند. ایشان قرآن کریم را حفظ و به آن اعتقادی ژرف داشتند. 

شروع تحصیلات متوسطهی ایشان مصادف با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. ایشان در سن هفده سالگی لیسانس ادبیات، در نوزده سالگی لیسانس بیولوژی و پس از آن مدرک مهندسی راه و ساختمان را اخذ کردند. استاد همچنین در رشتههای پزشکی، ریاضیات و ستارهشناسی به تحصیلات آکادمیک پرداختند. 
شرکت فرانسوی به پاس قدردانی، استاد را برای تحصیل به کشور فرانسه اعزام کردند. در سن 25 سالگی دکترای فیزیک خود را با ارائهی رسالهای تحت عنوان حساسیت سلولهای فتوالکتریک با درجهی عالی از دست بزرگترین دانشمند روز جهان، پرفسور جابری دریافت کردند و ایشان در چند رشتهی ورزشی موفقیتهایی کسب کردند.

ساخت اولین رادیو در کشور 1307 ه. ش، ایجاد اولین آزمایشگاه علوم پایه در ایران 1309 ه. ش، تأسیس اولیل بیمارستان خصوصی در ایران به نام مادر گرامیشان، راه‌‌اندازی اولین مرکز زلزلهشناسی کشور دانشگاه تهر ان 1330 و پایهگذاری مرکز تحقیقات و تأسیس اولین راکتور اتمی در دانشگاه تهران، تأسیس اولین مرکز مدرن تعقیب ماهوارهها در شیراز 1335، پایهگذاری مرکز مخابرات اسدآباد همدان 1345، خریدن زمین در کرهی مریخ 1346، اولین هرلوگرام ایران گروه فیزیک دانشکدهی علوم دانشگاه تهران 1347، تأسیس انجمن موسیقی ایران در زیرزمینی با تجهیزات روز جهانی در بلوار کشاورز 1350، پژوهش و صنعت مکانیک هیدرودینامیک انرژیهای نو و نامحدود 1359، تشکیل و کمیتهی پژوهشی فضای ایران 1360، استفاده از انرژی خورشیدی برای اولین بار در ایران 1362، فعالیت در سه نسل کاری و آموزش هفت نسل استاد و دانشجو از خدمات ارزندهی پرفسور حسابی به شمار میرود و در زمینهی تحقیق علمی، 25 مقاله، رساله و کتاب از ایشان به چاپ رسیده است. 

استاد تنها شاگرد ایرانی پرفسور انیشتین بوده و در طول زندگی با دانشمندان تراز اول جهان تبادلنظر داشتهاند. پرفسور حسابی در 12 شهریور در بیمارستان ژنو بدرود حیات گفتند و مقبرهی ایشان در زادگاه خانوادگیشان، در شهر تفرش قرار دارد

يکشنبه 3/7/1390 - 2:29
دانستنی های علمی
. آیا میدانید فقط یک نفر از یک میلیارد نفر، بیش از 116 سال عمر میکند.
2. آیا میدانید قلب انسان میتواند خون را 10 متر به بیرون پر تاب کند 

3. آیا می
دانید متداولترین نام در دنیا، محمد است.

4. آیا می
دانید روز تولد شما حداقل با 9 میلیون نفر دیگر، یکی است.

5. آیا می
دانید ستاره‌‌ی دریایی مغز ندارد.

6. آیا می
دانید انسانهای راست دست به طور میانگین 9 سال بیشتر از چپ دستها عمر میکنند.

7. آیا می
دانید لئوناردو داوینچی، قیچی را اختراع کرد.

8. آیا می
دانید انسان نمیتواند با حبس کردن نفس، خودکشی کند.

9. آیا می
دانید مورچهها بعد از مرگ بر اثر سمپاشی به پهلوی راست میافتند.

10. آیا می
دانید گربه ماهی بیش از 27000 عضو چشایی دارد.

11. آیا می
دانید صندلی الکتریکی را یک دندانپزشک اختراع کرد
يکشنبه 3/7/1390 - 2:25
دانستنی های علمی
■ آیا میدانید ستارگان آبی، داغتر از خورشید و ستارههای سرخ، سردتر از آن هستند؟

■ آیا میدانید گرمترین نقطهی جهان، نقطهای به نام (گندم بریان) در کویر لوت ایران با 75 درجهی سانتیگراد، گرماست؟

■ آیا میدانید به گفتهی (فردریشنیچه) فیلسوف غربی، راستگوترین مردم جهان، ایرانیانند؟

ر بیش از 2500 سال پیش ایرانیان در تخت جمشید، صفحات پخش موسیقی داشتند؟

■ آیا میدانید سریعترین عضلهی بدن انسان، زبان است پس باید مهارش کنید که بیموقع باز نشود؟

■ آیا میدانید انسان های امروزی به طور متوسط،6 سال از عمرشان را تلویزیون نگاه میکنند. 6 سال آن را به غذا خوردن میگذرانند و یک سومش را هم میخوابند؟

■ آیا میدانید جنین میتواند بعد از هفتهی هفدهم خواب ببیند؟

■ آیا میدانید دود سیگار موجود در محیط بیش‌‌تر از مصرف مواد قندی در پوسیدگی دندانهای کودکان نقش دارد؟

■ آیا میدانید بلندترین بادگیر جهان به ارتفاع 34 متر در یزد قرار دارد؟

■ آیا میدانید که خطر بیماری قلبی و سرطان ریه در افراد سیگاری که در خانه در معرض دود سیگار اطرافیان خود هستند، 25‌‌درصد بیشتر از دیگران است؟

■ آیا میدانید که تنش تا 5 برابر ایمنی بدن را پایین میآورد؟

■ آیا میدانید چشم، 135 میلیون سلول حساس دارد که مسؤولیت گرفتن تصویر و تشخیص رنگ را بر عهده دارند؟

■ آیا میدانید بدن انسان، 50 هزار کیلومتر رشتهی عصبی دارد؟

■ آیا میدانید طول رگهای بدن انسان، 560 هزار کیلومتر است؟

■ آیا میدانید حس بویایی انسان، 10 هزار بوی متفاوت را دریافت و تشخیص میدهد؟

■ آیا میدانید تنها موجودی که میتواند به پشت بخوابد، انسان است؟

■ آیا میدانید ایرانیان نخستین بار، نمایشهای همگانی تئاتر را اجرا کردهاند؟
يکشنبه 3/7/1390 - 2:23
شخصیت ها و بزرگان
 
در غروب یک روز پاییزی، سواری، اسب خستهاش را همچنان به جانب شهر میراند. اسب عرقریزان از تنگهی "ا... اکبر" گذشت. آب " رکناباد" زلال بود و جویبار، جلوهای زیبا به منظره بخشیده بود. سرانجام اسب خستهاش را به نگهبان قصر سپرد و به جانب ایوان اتابک سعد حرکت کرد. خبر یک حادثهی ناگوار به گوش میرسید. مردمانی ریزنقش و شرور از آن سوی سیحون و جیحون حرکت کردند و به هر بهانهای، شهرها و روستاهای ایران را در زیر سم اسبان خود قرار دادند. 

در خانهای نسبتاً مجلل، شمعی روشن بود و مردی میانسال سجادهای را پهن کرده بود و قران میخواند. پسر خردسالش مصلحالدین، هنوز بیدار بود، غوغای شهر، او را نیز دچار توهم و ترس کرده بود. پدر مصلحالدین که از ملازمان اتابک بود، تمام شب را در این اندیشه پشت سر گذاشت که در صورت حملهی مغول به کجا بگریزد. 

در مکتبخانهی شیراز، خردسالی نازک اندام، با چهرهای استخوانی و چشمانی تیز، به درسهای استاد گوش فرا میدهد. همان قرآنی که در پشت جلد آن، سال تولد کودک "606" هجری قمری نوشته شده بود. این خردسال همان مصلحالدین است. پدر همه جا در فکر فرزند تیزهوش خود است. معاشرت و آداب همنشینی را به او میآموزد. سعدی هر چند از امکانات شیراز استفاده میجست و به کسب علم میپرداخت اما ان مقدار از علوم زمان که در شهرهای بزرگ نظیر بغداد رایج بود، در شیراز موجود نبود و نوجوان ماجراجو را به سمت بغداد میکشاند. روزها و ماهها سپری میشد و شاعر جوان، ذوق و قریحهی خود را بیشتر نمایان میساخت. 

روزگار زار وراقان، گاه در کنار دجله، گاه در نخلستانهای اطراف شهر و اغلب در محفل درس ابنجوزی و "شیخ شهابالدین سهروردی" سپری میشد. شاعر جوان به هر آنچه در این شهر میجست، دست یافته بود. او اینک شاعر است و واعظ زیباپرست و رند و شوخطبع بغداد. شهر سراسر خاطرات سعدی دیگر او را اقناع نمیساخت. دغدغههای زهد و ریاضت، افزون بر حس ماجراجویی، شاعر جمالپرست را وا داشته تا در جستجوی نا کجا آباد مسیر دیگری بپیماید. 

از این رو یک چند در عالم زهد و ریاضت به قصد حج در صحرای عربستان لهله زنان در زیر نور آفتاب صدها فرسنگ راه را پیاده میپیماید. شب هنگام، خسته و ناتوان با پاهای بر آماسیده در واحهای بیتوته میکند. سرانجام مسیحیان او را به اسارت میگیرند و به کار گل وا میدارند. در این اثنا یکی از رؤسای شهر "حلب" که سابقهی آشنایی با سعدی داشت، به ده دینار او را از بند آزاد میکند و با خود به شهر میبرد. این مرد دختر خود را به صد دینار به عقد سعدی در میآورد.

اتفاقاً زنی بدخوی و ستیزهجوی از آب در میآید. دگر بار، در دمشق بر بالین تربت یحیی پیامبر معتکف میشود. از قضا یکی از ملوک عرب که به بیانصافی منسوب بوده، به زیارت تربت یحیی میآید. آن گاه رو به سعدی کرده و از او دعای خیر میخواهد و شیخ در جواب میگوید" بر رعیت ضعیف رحمت کن تا از دشمن قوی زحمت نبینی" سرانجام 3 بیت مشهور خود را چنین ذکر کردند.

بنی آدم اعضای یکدیگرند                                            که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار                                دگر عضوها را نماند قرار
توکز محنت دیگران بیغمی                                       نشاید که نامت نهند آدمی

مسافرتهای سعدی که ابتدا به نیت دانشاندوزی بود و بعد به جهانگردی منجر شده بود، در سرزمینهای عرب بسیار به طول انجامید. بدین ترتیب سعدی" با عرب و زندگی و زبان و ادب او انس یافته بود" و اشعار و شعرای عرب را خوانده بود. او اینک سرشار از تجربه، قصد بازگشت به شیراز را دارد. سرگذشت و ماجراهایی را که برایش اتفاق افتاده، یادداشت کرده است و با خود به همراه دارد. این بار در نهایت اشتیاق و آرزو، دروازهی شیراز را نظاره میکند. 

او زمانی را به خاطر میآورد که از دروازهی شهر بیرون میرفت" به قدم رفت و اکنون به سر باز آمد" ظاهراً چهرهی شهر تغییر کرده است. انسانهای پلنگصفت، خوی پلنگی را رها کردهاند. سعدی در بازگشت به شیراز تا آخر عمر در همان شهر ساکن میشود و هنگامی که دیده از جهان فرو میبست در همان شهر به خاک سپرده شد.
سعدی شاعر بلند آوازهی ایرانی با دو اثر گلستان و بوستان خود همواره در خاطر ایرانیان زنده است.

 

ت

يکشنبه 3/7/1390 - 2:22
دانستنی های علمی
 
آیا می‌دانید که...؟

آیا می‌دانید خرس بالغ میتواند همچون اسب بدود؟

آیا می‌دانید خودرو در سرعت 40 تا 55 کیلومتر در ساعت، کمترین سوخت را مصرف میکند؟

آیا می‌دانید وزن جگر انسان بالغ، حدود 1/3 کیلوگرم است و بزرگترین غده در بدن است؟

آیا می‌دانید مورچه تنها موجودی است که در مقایسه با بدنش، بزرگترین مغز را دارد؟

آیا می‌دانید کوچکترین استخوان بدن در داخل گوش است؟

آیا می‌دانیدجنین در شکم مادر گاهی دچار سکسکه میشود؟

آیا می‌دانید قطب جنوب از طبقات یخ تشکیل شده و تنها نقطهی جهان است که در آن خشکی وجود ندارد؟

آیا می‌دانید خرگوش و طوطی تنها حیواناتیاند که میتوانند بدون برگشتن، اشیای پشت سر خود را ببینند؟

آیا می‌دانید سرکهی قرمز نوعی مایع اسیدی و حاوی موادی است که موجب رنگی شدن دندانها میشود؟

آیا می‌دانید وقتی که انسان مریض میشود، چرا تب میکند؟ تب، واکنش طبیعی بدن در مبارزه با بیماری است زیرا حرارت بالای بدن موجب ضعیف شدن میکروبها میشود.

آیا میدانید قطرهی آهن و شربتهای حاوی آهن از جمله موادی است که به شدت موجب تغییر رنگ دندانها میشود؟ بنابراین در صورتی که شربت حاوی آهن میخورید، حتماً آن را در قسمت انتهای دهان بریزید تا با دندانها تماس نداشته باشد و بلافاصله هم کمی آب بنوشید.

آیا میدانیدبرای تولید یک کاغذ 80 گرمی به 10 لیتر آب نیاز است
يکشنبه 3/7/1390 - 2:21
شخصیت ها و بزرگان
دکتر قریب در سال 1288 در یک خانوادهی مذهبی در تهران متولد شد. 

وی در سال 1306 شمسی، در اولین گروه دانشجویان ایرانی بودند که برای ادامهی تحصیل در رشتهی پزشکی به فرانسه رفتند. ایشان در پایان سال اول، در شهر رن فرانسه موفق به دریافت جایزهی لابراتور تشریح دانشکدهی پزشکی شد. وی در سال 1314 نخستین ایرانی بود که توانست در کنکور انترنی بیمارستان پاریس موفق شود. وی در سال 1317 به ایران بازگشتند. 

پس از طی کردن دورهی سربازی در سال 1319 به عنوان دانشیار طب اطفال در دانشگاه به فعالیت علمی مشغول گردید. وی ابتدا در بیمارستان رازی به ادارهی بخش اطفال مشغول شد و بعد از آن به بیمارستان هزار تختخواب آمد و در آن بخش اطفال را دایر کرد. 

وی در سال 1319 کتاب بیمارستانهای کودکان را به چاپ رساند و در سال 1335 با همکاری آقای دکتر اهری آن را با اطلاعات جدید تجدید چاپ کرد. دکتر قریب در سال 1321 موفق به دریافت نشان عالی دولت فرانسه شد و در سال 1350 به عضویت هیأت مدیرهی انجمن بینالمللی بیماریهای کودکان درآمد. 

همچنین در آخرین سالهای عمر خود، موفق به دریافت نشان درجهی اول فرهنگ و وزارت آموزش و پرورش شد. وی در طول سالهای فعالیت علمی خود وارد کنگرههای مختلف بینالمللی در کشورهای مختلف از جمله فرانسه، آمریکا، کانادا، ژاپن، ترکیه و اتریش شد و عضویت چندین مجمع علمی بینالمللی را برعهده داشت. ایشان اولین تعویض خون را در ایران انجام دادند و از بنیانگذاران انتقال خون در ایران بودند. 

از مهمترین اقدامات ایشان بنیانگذاری و تأسیس اولین بیمارستان تخصصی کودکان یعنی بیمارستان مرکز طبی کودکان به همراه دکتر اهری که ایشان این اقدام را در زمان بازنشستگی خود انجام دادند. مرحوم دکتر قریب در حین فعالیت علمی، فعالیت سیاسی و اجتماعی نیز داشت به گونهای که بارها در کلاس درس به اقدامات رژیم انتقاد کرده و پس ازواقعهی 28 مرداد 32 نیز به دنبال امضای یک بیانیه به همراه 10 تن دیگر از اعضای هیأت علمی دانشگاه مانند مهندس بازرگان، دکتر سحابی و دکتر نعمتالهی به دستور شاه از دانشگاه اخراج شدند که این موضوع باعث افزایش محبوبیت ایشان در بین دانشجویان و جامعهی دانشگاهی شد. 

دکتر قریب در سال 1351 به بیماری دفع خون از دستگاه ادراری مبتلا شدند که بعدها تشخیص کانسر مثانه داده شد. 

مراحل درمان در ایران و آمریکا تأثیر چندانی بر بیماری ایشان نداشته و سرانجام در روز سه شنبه اول بهمن ماه 1353 در بیمارستان مرکز طبی کودکان محل خدمت خود، دار فانی را وداع کردند و طبق وصیت خوشان در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شدند
يکشنبه 3/7/1390 - 2:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته