• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 263
تعداد نظرات : 21
زمان آخرین مطلب : 3806روز قبل
عقاید و احکام
به احادیثی از معصومین(ع) پیرامون لزوم حیا اشاره می‌شود:

ارزش حیاء

امام علی(ع) فرمود:

"عاقل‌ترین مردم، با حیاترین آنهاست."

"بهترین و نیکوترین لباسِ دین، حیاء است."

"حیاء همنشین و همراه عفّت و پاکدامنی است."

"حیاءِ زیاد شخص، دلالت بر ایمان او دارد."

"ایمان و حیاء دو همراه و همنشینی هستند که هیچگاه از هم جدا نمی‌شوند."

حیاء چیست؟

امام علی(ع) فرمود:

"حیاء، چشم پوشی (از گناه و حرام) است.

ثمره با حیاء بودن چیست؟

امام علی(ع) فرمود:

"نتیجه و میوه حیاء، عفت و پاکدامنی است."

"شرم و حیاء، انسان را از کار زشت باز می‌دارد."

کمبود حیاء چه مشکلاتی را به همراه دارد؟

امام علی(ع) فرمود:

"کسی که شرم و حیاء او کم شود، پارسایی او کم خواهد شد و هر کس پارسائی او کم شود قلب او می‌میرد و کسی که قلبش بمیرد، داخل آتش جهنم می‌شود."

"کسی که حیاء نداشته باشد، هیچ خیری در او نیست."

"کسی که از مردم شرم و حیاء نداشته باشد، از خداوند سبحان نیز شرم و حیاء نخواهد داشت."

چگونه حیاء داشته باشیم؟

امام کاظم(ع) فرمود:

همانگونه که در آشکار از مردم شرم و حیاء دارید، در خلوت نیز از پروردگارتان شرم و حیاء داشته باشید.

رسول خدا (ص) فرمود:

"آنگونه که حق حیاء و شرمساری است، از خداوند حیاء داشته باشید."

از حضرت سؤال شد: "ای رسول خدا، چه کسی آنگونه که حق حیاء است از خداوند حیاء می‌کند."

حضرت فرمود: "کسی که (بخواهد) آنگونه که سزاوار و شایسته حیاء است از پروردگار خویش حیاء کند، باید همیشه مرگ در جلوی چشمانش حاضر باشد، نسبت به دنیا و زینت آن زهد بورزد و مراقب اندیشه و خوراک خویش باشد و عالم قبر و بلاها را فراموش نکند."

همچنین فرمود:

"حیاء بخشی از ایمان است و کسی که حیاء نداشته باشد، ایمان ندارد."

امام علی(ع) فرمود:

"لباس حیاء و زره وفا به تن نما، برادری را حفظ کن و با زنان کمتر بحث و گفتگو نما تا رفعت و بزرگی تو کامل شود."

امام صادق(ع) فرمود:

"درخواست حاجت از مردم، موجب از بین رفتن عزت انسان و نابود شدن شرم و حیاء می‌شود."

رسول خدا(ص)، مردی را دید که در منظر مردم غسل می‌کرد، ایشان در این مورد فرمود:

"ای مردم، همانا خداوند شرم و حیاء و پوشیده بودن را از بندگانش دوست دارد، پس هر کدام از شما قصد شستن خود را دارد، به جائی برود که مردم او را نبینند، زیرا حیاء زینت اسلام است."

حیا کجا پسندیده نیست؟

امام علی(ع) فرمود:

در سه مورد حیاء و شرم پسندیده نیست: 1) خدمت کردن به میهمان 2) برخاستن انسان از جا به احترام پدر و معلمش 3) و طلب حق اگر چه کم باشد.

 

پی نوشت:

پایگاه اندیشه قم www.andisheqom.com

منبع:ایسنا
پنج شنبه 19/10/1392 - 6:51
داستان و حکایت
نمرود با دخترش (رعضه) نشسته بودند و منظره آتش انداختن حضرت ابراهیم(ع) را نگاه می‌كردند.

دختر نمرود بالای بلندی ایستاد تا ماجرا را به خوبی ببیند، دید كه ابراهیم(ع) در میان آتش است اما در محوطه آتش، گلستانی ایجاد شده است.

دختر نمرود گفت: ای ابراهیم این چه حالی است كه آتش تو را نمی‌سوزاند؟

حضرت ابراهیم(ع) فرمود: زبانی كه به ذكر خداوند گویا باشد و قلبی كه معرفت خدا در او باشد آتش در او اثر ندارد.

دختر نمرود گفت: من هم مایل هستم با تو همراه باشم.

حضرت ابراهیم(ع) فرمود: بگو لا اله الا الله، ابراهیم خلیل الله و داخل آتش بشو .

دختر نمرود این جملات را گفت و پا در آتش نهاد و خود را نزد حضرت ابراهیم(ع) رساند و در حضورش ایمان آورد و به سلامت به جانب پدرش برگشت.

نمرود با دیدن این منظره تعجب كرد و در عین حال به خاطر ترس از مملكتش دختر را از راه موعظه و نصیحت نزد خود خواند ولی حرف نمرود در دختر اثر نكرد و دستور داد او را در میان آفتاب سوزان به چهار میخ بكشند.

خداوند مهربان به جبرییل فرمود: بگیر بنده مرا .

جبرییل رعضه را از آن مهلكه رهانید و نزد حضرت ابراهیم(ع) آورد.

رعضه در تمام مشقت‌ ها با حضرت ابراهیم(ع) همراه بود تا آن كه حضرت او را به همسری یكی از فرزندانش درآورد.


:پی نوشت

خزینه الجواهر، ص663 .

منبع:فرهنگ نیوز

پنج شنبه 19/10/1392 - 6:50
عقاید و احکام
حجت الاسلام والمسلمین سید علی مهدوی نیا در سلسله جلسات بیان سیره و معارف اهل بیت(ع) که در رواق امام خمینی(ره) حرم مطهر رضوی برگزار شد، عنوان کرد: اعمال نیک یا بدی که ما در این جهان انجام می‌دهیم، هر یک مانند بذری است که در مزرعه‌ی دنیا کاشته می‌شود.
وی با اشاره به روایتی از رسول اکرم(ص) تصریح کرد: «دنیا مزرعه آخرت است»؛ هیچ عملی در این جهان گم نمی‌شود و از بین نمی رود، بلکه آن عمل در ضمیر روح، اجتماع و در زمین مساعد جهان فرو می رود و پس از مدتی خود را بروز می‌دهد.
این کارشناس مذهبی افزود: براساس آموزه‌های قرآن مجید، هر انسانی نه تنها ماهیت خویش را در دنیا می‌سازد، بلکه بهشت و دوزخ و امکانات و عذاب‌های خویش را با اعمالش می سازد و آسمان و زمین خویش را شکل می‌بخشد.
وی بیان داشت: کسانی که در دنیا از خواب غفلت بیدار شوند و با ایمان و عبودیت و اعمال نیک، پرده‌های فریبنده و ظواهر دنیوی را کنار بزنند، آن‌گاه ملکوت دنیا و حقایق باطنی آن را می‌بینند و در می یابند که چگونه می بایست از این فرصت کوتاه عمر بهره گیرند و خود را برای آخرت آماده کنند.
مهدوی نیا به روایتی از امام صادق(ع) اشاره و عنوان کرد: برای دنیایت به گونه‌ای تلاش کن که گویی تا آخر عمر دنیا، قرار است زندگی کنی و برای آخرتت آن گونه آماده باش گه گویی فردا از دنیا می روی.
منبع:قدس
پنج شنبه 19/10/1392 - 6:49
عقاید و احکام
در صریح ترین آیه آمده است» :وان من شیء یسبّح بحمده ولکن لاتفقهون تسبیحهم (1) و هیچ موجودى نیست مگر اینکه تسبیح و حمد خدا مى گوید ولى شما تسبیح آنها را درک نمى کنید» در این آیه بدون هیچگونه استثناء همه موجودات عالم هستى را در این تسبیح و حمد عمومى شریک مى داند.

طبق گفته قرآن هر سلول از سلولهای پوست و گوشت و استخوان و خون من و هر مویی از موهای بدن من دائما در تسبیح حق تعالی است. قرآن نمی گوید " لا تسمعون "، می گوید: «و لکن لاتفقهون «و میان این دو فرق است. اگر " لا تسمعون " باشد(یعنی) ممکن است ما بفهمیم چنین چیزی هست ولی نمی شنویم، مثل اینکه ما الان می فهمیم که در این فضا امواج رادیویی از ایستگاههای مختلف رادیویی دنیا هست ولی نمی شنویم. اما قرآن می گوید ولی این مطلب را نمی فهمید، نه تنها نمی شنوید، بلکه نمی فهمید، فهم نمی کنید، هنوز فهمتان کوتاه است.

در تفسیر حقیقت این حمد و تسبیح در میان دانشمندان و فلاسفه و مفسران بسیار گفتگو است:
تسبیح قالی

1ـ جمعى معتقدند که همه ذرات موجودات این جهان اعم از آنچه ما آن را عاقل مى شماریم یا بى جان و غیر عاقل همه داراى یک نوع درک و شعورند. و در عالم خود تسبیح و حمد خدا مى گویند، هر چند ما قادر نیستیم به نحوه درک و احساس آنها پى بریم و زمزمه حمد و تسبیح آنها را بشنویم.

آیاتى مانند:

" وان منها لما یهبط من خشیة الله" «بعضى از سنگ ها از ترس خدا از فراز کوهها به پائین مى افتند»(2)

و مانند: "فقال لها و للارض ائتیا طوعاً او کرهاً قالتا اتینا طائعین» "خداوند به آسمان و زمین فرمود از روى اطاعت یا کراهت به فرمان من آئید، آنها گفتند ما از در اطاعت مى آئیم» (3)... و مانند آن را مى توان گواه بر این عقیده گرفت.

تسبیح حالی

2 ـ بسیارى معتقدند که این تسبیح و حمد، همان چیزى است که ما آن را «زبان حال» مى نامیم، حقیقى است نه مجازى، ولى به زبان حال است نه قال. بسیار مى شود به کسى که آثار ناراحتى و درد و رنج و بى خوابى در چهره و چشم او نمایان است مى گوئیم: هر چند تو از ناراحتیت سخن نمى گوئى امّا چشم تو مى گوید که دیشب به خواب نرفتى، و چهره ات گواهى مى دهد که از درد و ناراحتى جانکاهى رنج مى برى!

این «زبان حال» گاهى آنقدر قوى و نیرومند است که «زبان قال» را تحت الشعاع خود قرار مى دهد و به تکذیب آن برمى خیزد.

این همان چیزى است که على(ع) در گفتار معروفش مى فرماید: "ما اضمر احد شیئاً الا ظهر فى فلتات لسانه و صفحات وجهه" «هرگز کسى رازى را در دل نهان نمى کند مگر اینکه در لابلاى سخنان ناآگاه و صفحه صورتش آشکار مى گردد»(4).
تسبیح حالی و قالی

3ـ بعضى از دانشمندان نیز احتمال داده اند که حمد و تسبیح عمومى موجودات در اینجا ترکیبى از زبان «حال» و «قال» یا به تعبیر دیگر «تسبیح تکوینى» و «تشریعى» باشد، چرا که بسیارى از انسانها و همه فرشتگان از روى درک و شعور حمد و ثناى او مى گویند و همگى ذرات موجودات نیز با زبان حالشان از عظمت و بزرگى خالق بحث مى کنند.

گرچه این دو نوع حمد و تسبیح باهم متفاوت است ولى در قدر جامع یعنى مفهوم وسیع کلمه حمد و تسبیح، مشترک مى باشند. ولى چنانکه پیدا است تفسیر دوم با آن شرح که بیان کردیم از همه دلچسب تر است.(5)

باید قبول کرد که عالم شگرف هستى با آن نظام عجیبش، با آن همه رازها و اسرار، با آن عظمت خیره کننده اش و با آن ریزه کارى هاى حیرت زا همگى «تسبیح و حمد» خدا مى گویند.

مگر «تسبیح» جز به معنى پاک و منزه شمردن از عیوب مى باشد؟ ساختمان و نظم این عالم هستى مى گوید خالق آن از هرگونه نقص و عیبى مبرا است. این معنى براى تسبیح عمومى موجودات کاملاً قابل درک است و نیاز به آن ندارد که ما براى همه ذرات عالم هستى درک و شعور قائل شویم چرا که دلیل قاطعى براى آن در دست نیست و آیات گذشته نیز به احتمال زیاد همان زبان حال را بیان مى کند.

بنابراین تسبیح موجودات به سه صورت می تواند باشد: تسبیح حالی، تسبیح قالی و ترکیبی از تسبیح حالی و قالی.

در واقع ما تسبیح و حمد این موجودات را هرچند دانشمند باشیم نمى شنویم چرا که آنچه را مى شنویم تنها یک کلمه است از یک کتاب بزرگ و روى این حساب مى توان به صورت یک حکم عمومى خطاب به همه جهانیان گفت شما تسبیح و حمد موجودات عالم هستى را که به زبانحال دارند درک نمى کنید، زیرا آنچه درک مى کنید به قدرى ناچیز است که به حساب نمى آید.


پی نوشتها:

1ـ اسراء/44.

2ـ بقره/ 74.

3ـ فصلت/11.

4ـ نهج البلاغه ،حکمت 26.

5ـ تفسیر نمونه ،ج12،ص134.

منبع:جام

پنج شنبه 19/10/1392 - 6:49
شهدا و دفاع مقدس



بسم الله الرحمن الرحیم "فقط، نگذارید حرف امام به زمین بماند همین" حدود یک ماه روزه قرض دارم تا برایم بگیرید و برایم از همگی حلالیت بخواهید والسلام"

  کوچکترین سرباز امام زمان(عج) احمدرضا احدی

احمدرضا احدی در آبان ماه سال 1345خورشیدی در شهرستان اهواز در خانواده‌ی سنتی و مذهبی متولد شد. هنگام تولد از ناحیه‌ی دست دچار مشکل بود به طوری که دست‌ش هیچ حرکتی نداشت ولی بد از یک هفته این مشکل برطرف شد. پدرش به خاطر ارادتی که به امام رضا داشت ادامه ی نامش را رضا گذاشت و این را در مورد دیگر پسرهایش هم اعمال کرد. پدرش درجه‌دار ارتش و مادر وی خانه‌دار بود. در شش سالگی وارد دبستان شد و مراحل تحصیل ابتدائی را با موفقیت کامل و احراز رتبه‌های اول طی کرد. دوره‌ی راهنمایی تحصیلی را نیز با معدل‌های 19 و 20 گذراند.
پنج شنبه 19/10/1392 - 6:43
عقاید و احکام
موی سر در قسمت بالا قرار داده شده است تا با ریشه هایش چربی را به مغز برساند و سرِ موها، بخار را از مغز بیرون ببرد و سرما و گرمایی را که بدان می رسد، رفع نماید.

پیشانی فاقد مو می باشد، از آن جهت که محل رسیدن نور به چشمان است و در آن چین و چروک قرار داده شده است، بدان سبب که عرقِ فرو ریخته شده از سر را در خود نگه دارد و مانع رسیدن فوری آن به چشمان گردد.

ابروها در بالای چشمان قرار داده شده اند تا نور را به اندازه ی کافی به چشمان راه دهند.

بینی در میان دو چشم قرار داده شده است تا نور را در میان دو چشم به دو بخش مساوی تقسیم نماید.

چشم، مانند بادام است از آن رو که اگر بیماری چشمی در فردی بوجود آمد بتوان به راحتی دارو را در آن جریان داد و بیماری(عفونت) از آن خارج گردد؛ حال اگر چشم مربع شکل بود، نه دارو در داخل آن می توانست حرکت کند و نه دارو به تمام سطح چشم می رسید و نه بیماری(عفونت) از داخل آن خارج می گردید.

حفره های بینی در پایین آن قرار داده شده است تا بیماری ها(عفونت ها) که از مغز فرو می آید، از آن پایین آید و بوها و رایحه از آن بالا رود و به مشام رسد، در حالی که اگر این حفره ها در بالای بینی بود، نه بیماری ای از آن خارج می شد و نه بویی را می توانست حس نماید.

و محاسن، تنها برای مردان قرار داده شده است تا بدین وسیله از زنان متمایز گردند و نیاز به بازگشودن همه ی چهره و ملاحظه آن برای شناسایی نباشد.

:پی نوشت

1- علل الشرایع: 99.
2- بحارالانوار، ج10: 205.
3- دانش نامه احادیث پزشکی، ج1: 41، 43.

منبع:قدس

پنج شنبه 19/10/1392 - 6:36
عقاید و احکام
پدر و مادر نسبت به فرزند خود واسطه در آفرینش هستند و خداوند به خاطر اینکه پدر و مادر باعث به وجود آمدن فرزند می شوند، نیکی و شکرگزاری به آنها را هم ردیف شکرگزاری خویش قرار داده است. پدر و مادر به خاطر اینکه یک انسان را به وجود می آورند و با تمام سختی ها او را بزرگ می کنند و به جامعه انسانی تحویل می دهند شایسته تکریم و نیکی هستند و اگر این نیکی و تکریم نباشد پدر و مادر دیگر انگیزه ای برای به وجود آوردن فرزندان ناسپاس نخواهند داشت و نسل بشری را در مخاطره انقراض و از بین رفتن قرار خواهند داد.
توجه به مقام مادر و عظمت رنجی که برای فرزند تحمل کرده، زمینه از آشنایی با جایگاه مادر است از همین رو امام سجاد(ع) فرمودند: حق مادرت این است که بدانی او تو را به گونه ای حمل کرد که هیچ کس دیگری را چنین حمل نمی کند و تو را از ثمره قب ود چیزی عطا کرد که هیچ کسی به دیگری نمی دهد و تو را با همه اعضای بدن خود حفظ کرد و باکی نداشت که خود گرسنه باشد و به تو غذا دهد، یا تشنه باشد و تو را سیراب کند یا خودش عریان باشد و تو را بپوشاند یا خود در آفتاب باشد و تو را در سایه قرار دهد و برای تو از خوابش بگذرد و تو را از سرما و گرما حفظ کرد تا برای او باشی. بدان که توان شکر او را نداری جز به یاری خدا و توفیق او. (1)
آگاهی از حق پدر و ارزش و منزلت وی گام نخست در احسان به او است. رسول خدا(ص) فرمودند: رضایت پروردگار در رضایت پدر و خشم پروردگار در خشم پدر است.
امام سجاد(ع) می فرمایند: حق پدرت این است که بدانی او ریشه تو و تو شاخه او هستی و بدان که اگر او نبود تو نیز نبودی، پس هر گاه در خودت نعمتی یافتی که شادمانت می کند بدان که پدرت برای تو ریشه آن نعمت است و حمد خدا به جای آر و به اندازه آن نعمت ازا و شکرگذار باش. (2)
امام رضا(ع) در این باره فرمودند: بر تو باد به فرمانبرداری از پدر و نیکی به وی و فروتنی و خاکساری در برابر او و بزرگ داشتن و گرامی داشتن او و نیز آرام سخن گفتن در حضورش، زیرا پدر ریشه و پسر شاخه او است. اگر پدر نبود خدا پسر را هم تقدیر نمی کرد. اموال و آبرو و جانتان را برایشان بذل کنید که ... جان و مال تو برای پدر است، پس درد نیا از پدران به نیکی پیروی کنید و پس از مرگشان برای آنان دعا و طلب رحمت کنید. (3)
باید توجه داشت که بدرفتاری با پدر و مادر افزون بر کیفر اخروی زیان های دنیوی نیز دارد. بر پایه حدیثی قدسی، خدا فرمود: به عزت و جلال و بلندی شانم سوگند اگر عاق والدین عبادت همه پیامبران را انجام دهند از او نمی پذیرم. (4)
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: "ایاکم و عقوق الوالدین ریح الجنه لوجد من مسیره الف عام و لا یجرها عاق" بترسید از اینکه عاق پدر و مادر قرار گیرید زیرا بوی بهشت از هزار سال راه به مشام می رسد ولی به مشام عاق والدین نخواهد رسید.(5)
امام هادی(ع) نیز فرمودند: عقوق والدین موجب کاهش و مرگ افراد خاندان و ذلت و خواری دنیا می شود و به فرموده امام صادق(ع) از جمله پیامدهای دنیوی آزار والدین مانع شدن از اجابت دعا و هوا فضای معنوی را تاریک می کند.
مردى از رسول خدا(ص) سؤال کرد: حق پدر بر فرزند چیست؟ حضرت(ص) فرمودند: "لَا یُسَمِّیهِ بِاسْمِهِ، وَلَا یَمْشى بَیْنَ یَدَیْهِ، وَلَا یَجْلِسُ قَبْلَهُ، وَلَا یَسْتَسِبُّ لَهُ‏. (6)
پدر را با نامش نخواند، جلوتر از او راه نرود، پیش او ننشیند و با زشتکارى و اعمال ناروا پدر بى ‏گناهش را در معرض ناسزا و فحش مردم قرار ندهد.
در روایت آمده رسول خدا(ص) سه بار فرمودند: خوار و ذلیل شد، عرضه داشتند: یا رسول اللّه! منظورتان کیست؟ فرمودند: کسى که پدر و مادر پیر و سالخورده ‏اى دارد و با ترک احسان و خدمت به آنان وارد بهشت نشد. (7)

پی نوشت ها:
1- الفقیه، ج 2، ص 621؛
2- تحف العقول، ص 263؛
3- بحارالانوار، ج 71، ص 76 و 77؛
4- جامع السعادات، ج2، ص 271؛
5- تفسیر نمونه، ج،12 ص 97؛
6- کافى، ج 2، ص 158؛
7- تفسیر صافى، ج 3، ص 185

منبع:قدس

پنج شنبه 19/10/1392 - 6:34
نوجوان و جوان
تحملش سخت شده؟ هرطور که با او برخورد می کنید او طور دیگری با شما رفتار می کند؟ کلافه می شوید که چرا با این پوشش به خیابان می رود و از این که با او هم قدم شوید، خجالت می کشید؟ بارها به او تذکر داده اید که دوستانش مناسب نیستند و نباید با آن ها مراوده داشته باشد؟ تازگی ها به او شک کرده اید و احساس می کنید بوی سیگار می دهد و این مسئله حسابی نگران تان کرده است. کمی صبر داشته باشید! این مراحل را کم و بیش خودتان هم گذرانده اید. راهش این است که بیشتر با این دوره آشنا شوید و به موقع و مناسب عمل کنید. حیدر حسینی، مشاور و روانشناس به شما می گوید که نوجوانی چه مراحلی دارد و باید چطور از سوءرفتار در این دوران جلوگیری کرد.

نوجوان استقلال می خواهد


کودک سه مرحله جدایی و تفرد دارد. در ابتدا که از بدن مادر جدا می شود و بعد از یک سال خودش را به عنوان یک موجود جدا ادراک می کند. مرحله دوم زمانی است که کودک به پیش دبستانی یا مدرسه و در اصل به یک اجتماع بزرگ تر منتقل می شود. مرحله سوم، مرحله نوجوانی است. استقلال در این مرحله نقش بسیار مهمی را بازی می کند و نوجوان در این مرحله خودش را از خانواده جدا می کند و این جدایی را محیط برایش ایجاد نمی کند. این مرحله معمولا با درگیری ها و ناراحتی هایی همراه است. خیلی اوقات دیده می شود که نوجوان هم می خواهد در خانه بماند و هم شروع به ایراد گرفتن از والدین می کند. خیلی اوقات با این که والدین تمام تلاش شان را می کنند که پوشش مطابق میل نوجوان داشته باشند باز هم این نوجوان است که حالت تهدیدآمیز به خود می گیرد. خیلی اوقات اصلا فرقی نمی کند که والدین دارای چه ویژگی هایی باشند، چون نوجوان والد را تخریب می کند که بتواند راحت تر از او بگذرد و وارد مرحله جدایی شود.

نوجوان کیست؟


نوجوانی به گروه سنی ۱۰ تا ۱۸ سال گفته می شود و در واقع مرحله گذر از کودکی به بزرگسالی است و هم زمان با این گذار تغییرات زیاد جسمی، روانی و عاطفی در فرد به وجود می آید. پیچیدگی های روانی این دوران، آن را برای خیلی از والدین سخت و چالش برانگیز کرده است اما والدین باید در مواجهه با نوجوانان به این مسئله توجه داشته باشند که این دوره ۵ ویژگی بارز دارد: بلوغ، جدایی و تفرد، هویت یابی اجتماعی، توان تفکر انتزاعی و شروع بیماری های روانی. با شناخت و آگاهی از هرکدام از این مراحل و شیوه رفتار با آن می توان این دوران را بسیار خاطره انگیز کرد.

شاید دچار بیماری روانی شود


اگر سابقه بیماری روانی در فرد وجود داشته باشد در نوجوانی این بیماری شروع شده یا عود می کند. بنابراین باید والدین توجه کنند در دوران نوجوانی نسبت به سلامت روان فرد حساس باشند و راحت از عصبانیت و دیگر رفتارهای او نگذرند. بهتر است در این زمینه از مشاور کمک گرفته شود. در افرادی که زمینه بیماری های اعصاب و روان در آن ها وجود دارد، والدین باید حساسیت بیشتری داشته باشند زیرا اگر در این مرحله درمان اتفاق بیفتد عود و شدت بیماری به مراحل بالاتر نمی رسد اما گاهی اوقات والدین ناآگاه با نوجوان درگیر می شوند و شدت بیماری را افزایش می دهند.

بگذارید خودش را پیدا کند


در این دوران نوجوان با پیوستن به گروه همسال و علاقه مند شدن به سبک ها و گروه های موسیقی خاص و گرایش به فلسفه و ... سعی می کند هویت خودش را بیابد. در این مرحله ممکن است مدام از این شاخه به آن شاخه برود و چیزهایی را انتخاب کند که خارج از محدوده حساب می شوند و به دلیل تمایل به مورد توجه قرار گرفتن و تایید شدن مواردی را انتخاب کند که والدین چندان تایید نکنند. در اینجا هم توصیه می شود والدین با نوجوان وارد جنگ نشوند چون در نهایت این والدین هستند که در این جنگ مغلوب خواهند شد.

طبیعی است که ذهنش درگیر باشد


تا پیش از نوجوانی کودک تفکر انتزاعی ندارد و بیشتر تفکرات او در حیطه عینی قرار می گیرد و با مفاهیمی مانند عشق و وفاداری و... درگیر نیست. در نوجوانی وقتی تفکر قدرت انتزاعی پیدا می کند، نوجوان با این مرحله به شدت درگیر می شود و شروع به حرف زدن درباره مسائل فلسفی و... می کند. در اینجا تاکید می شود که والدین به نیاز نوجوان پاسخگو باشند.

بلوغ آموزش می خواهد!


درست است که شروع دوره نوجوانی به طور کامل مشخص نیست ولی به طور معمول با آغاز پدیده بلوغ می توان دوره نوجوانی را آغاز کرد. در دوران نوجوانی هورمون های جنسی شروع به فعالیت می کنند و فرد بعد دیگری از خودش را که معمولا مهم ترین بعد محسوب می شود، می شناسد و آن را درک می کند. آنچه در اینجا اهمیت پیدا می کند آموزش به ویژه برای دختران است. شاید برخی فکر کنند که پسرها برای این آموزش واجب تر هستند اما دختران به ویژه در شروع دوره قاعدگی حتما باید مورد آموزش قرار بگیرند. از آنجا که ممکن است واکنش های دختران نوجوان به قاعدگی به طور گسترده ای عمومیت پیدا کند، این موضوع اهمیت اساسی دارد که اولین تجارب آنان با قاعدگی تا جای ممکن مطلوب باشد. در بسیاری از مواقع آموزش ندادن به نوجوان و درگیر شدن او با این مسئله می تواند بسیار دردناک باشد و سؤالات زیادی را برای او فراهم کند.

بگذارید دوستانش را به خانه بیاورد


والدین باید روابط مورد تایید و کنترل شده را تسهیل کنند و از روابط نوجـوان جلوگیـری نکنند زیرا نوجوانی دوران ارتباط و جدا شدن است. خیلی اوقات والدین این اجازه را به نوجوان نمی دهند و درگیری اتفاق می افتد. توجیه هایی مانند نامناسب بودن فرد مورد انتخاب ممکن است درگیری های زیادی را در خانه ایجاد کند. بهترین کار، حضور دوستان در خانه است. رفت وآمد دوستان نوجوان به خانه هم فضای لازم را در اختیار نوجوان قرار می دهد و هم کنترل والدین را راحت تر می کند. در برخی خانواده ها داشتن دوست یک صفت منفی محسوب می شود اما برخی خانواده ها آن را مثبت می دانند؛ بنابراین این مسئله به بستر فرهنگی بستگی کامل دارد. شاید محیطی که نوجوان در مدرسه تجربه می کند با محیط خانه منطبق نباشد به همین دلیل لازم باشد والدین خودشان را با آن محیط منطبق کنند. بنابراین باید تعادلی بین سبک فرهنگی خانواده و سبک فرهنگی اجتماع که نوجوان در آن رفت و آمد دارد، برقرار شود.

با ورزش اعتماد به نفس می گیرد


والدین باید در این دوران نوجوان را تشویق به فعالیت ورزشی کنند. اگر نوجوان در سیستم ورزشی فردی فعال و توانمند شود در عزت نفس او بسیار اثرگذار است زیرا نوجوان در این سن به شدت نسبت به ظاهر خود حساس است و ورزش می تواند برای او ظاهر و اندام مناسبی را فراهم کند که در اعتماد به نفس او نقش مهمی ایفا می کند. نکته ای که در اینجا حائز اهمیت است. این است که والدین در حساسیت های پوششی نوجوان او را همراهی کنند و برای او این فرصت را فراهم کنید که پوششی را که دوست دارد، داشته باشد. حواس تان باشد که نباید او را مورد انتقاد قرار دهید و حتی مسخره اش کنید.

شاید تجربه های نامتعارف بکند


در حال حاضر گرایش به سیگار، قلیان و حتی مواد مخدر در برخی نوجوانان شایع شده است. والدینی که هیچ وقت در کنار نوجوان نیستند و به یکباره متوجه این موضوع می شوند نباید در این مورد فقط نوجوان را مقصر بدانند چون ساختار خانواده در این شرایط مناسب نیست. این گونه تجربه ها در هیچ شرایط و در هیچ سنی پذیرفته نیست اما در دوران نوجوانی به دلیل عنان گسیخته بودن نوجوان، در صورت بروز چنین مشکلی نباید والدین تصور کنند که فاجعه رخ داده است و ضمن درک این شرایط سعی در حل بحران داشته باشند.

والدین باید بدانند در صورتی که نوجوان مسئله روانی نداشته باشد و محیط خانواده، آرام باشد لازم نیست نگران این باشند که شاید نوجوان معتاد شود. لازمه اعتیاد به مواد مخدر وجود بسترهای نامناسب خانوادگی و فردی است.
جمعه 22/9/1392 - 7:52
خانواده
خوب یا بد، در زندگی امروزی، بسیاری از خانواده ها به داشتن فقط یك فرزند قانع هستند و با این حال نگرانند از اینكه تك فرزندی به نفع فرزندشان هست یا نیست، این مقاله سعی دارد پاسخگوی این پرسش خانواده های تك فرزند باشد.

حرف ها و باورهای عمومی


خیلی ها می گویند بچه هایی كه خواهر و برادری ندارند دچار مشكلات رفتاری می شوند. چون همیشه تنها هستند. هیچ كس را ندارند كه با او بازی و درد دل كنند و در آینده هم همیشه تنها خواهد ماند. حتی بسیاری به نوه ها هم فكر می كنند كه ممكن است دیگر خاله و دایی و عمه و عمویی نداشته باشند، اما این حرف ها چقدر درست است آیا واقعاً تك فرزندها سالم بار نمی آیند و دچار افسردگی یا دیگر امراض روحی می شوند؟

كمبود مهارت های اجتماعی


یكی از نگرانی های مهم در مورد تك فرزندها این است كه آنها چطور مهارت های اجتماعی لازم برای زندگی را می آموزند و چطور هوش هیجانی خود را پرورش می دهند. آنها چون در خانه همبازی ندارند و بسیاری از تجربیاتی را كه كودكان با خواهر و برادرهای خود می آموزند، نخواهند آموخت و همین امر می تواند موجب شود مهارت های اجتماعی آنها به خوبی رشد پیدا نكند.

وقتی مطالعه ای روی كودكان پنج ساله نشان داد تك فرزندها در مقایسه با بچه هایی كه خواهر و برادر دارند، مهارت های اجتماعی ضعیف تری دارند، نگرانی ها بیشتر شد، اما بعد محققان نشان دادند بعد از ورود به مدرسه، این تفاوت از بین می رود و بچه های تك فرزند خیلی زود از نظر مهارت های اجتماعی به بقیه بچه ها می رسند و دیگر تفاوتی با آنها ندارند. بنابراین، می توان گفت مهارت های اجتماعی در حقیقت فرایندی است كه داشتن خواهر و برادر فقط موجب تسریع آن می شود.

زودتر بزرگ شدن


یكی از مسائلی كه مرتبط با تك فرزندها عنوان می شود این است كه تك فرزندها همیشه در خانه با دو بزرگسال به سر می برند و همیشه با مسائلی روبرو هستند كه به بزرگترها مربوط می شود و به این دلیل زودتر بزرگ می شوند و به بلوغ فكری می رسند. آنها به طور معمول مهارت های رفتاری و كلامی بالایی دارند، با بزرگترها خوب رابطه برقرار می كنند، در حدی كه تعجب و تحسین همه را بر می انگیزند و در آینده هم زودتر وارد بازار كسب و كار می شوند و از پس مشكلات مربوط به دوران بزرگسالی به خوبی بر می آیند. اینها اتفاقات خوبی است، اما باید مراقب بود كه كودك از تجربیات كودكی مربوط به سن و سالی كه در آن قرار دارد، محروم نشود. او باید دوران رشد طبیعی خود را طی كند تا در آینده دچار مشكل نشود.

فشار زیاد بر فرزند


آنچه كه خانواده های تك فرزند ممكن است از آن غافل شوند، این است كه چون تنها یك فرزند دارند، ممكن است بخواهند تمام آرزوها و امیدهای آنان را همان یك فرزند برآورده كند. پدر و مادر می خواهند او همیشه اول، بهترین و در همه چیز تك باشد، به تمام انتظارات پاسخ بدهد و خانواده ها را سربلند كند.

گاهی خانواده ها متوجه نیستند فرزندشان زیر این همه انتظار له می شود و اعتماد به نفسش در معرض خطر قرار می گیرد. درست است كه خانواده همان یك فرزند را دارد، اما باید در نظر داشت كودك هم یك انسان منحصر به فرد و دارای سلایق مخصوص به خود است و احتمال دارد سلیقه او با پدر و مادرش متفاوت باشد. بنابراین، پدر و مادر باید او را بشناسند، نقاط قوت و ضعف او را ببینند و بپذیرند.

تك فرزندها نه فقط كسی را برای رقابت و دعوا در خانه ندارند، بلكه به طور معمول بیش از سایر كودكان مورد توجه و حمایت پدر و مادر قرار می گیرند. والدین كودكان دوست ندارند به اصطلاح آب در دل فرزندشان تكان بخورد. آنها همیشه می كوشند همه چیز را برای فرزندشان آماده كنند و نگذارند سر سوزنی ناراحت یا ناكام شود. این كار خوب بود اگر ما در دنیایی زندگی می كردیم كه همه همین قدر از ما مراقبت می كردند و همه چیز بر وفق مرادمان بود و هیچ وقت هم ناكام و ناراحت نمی شدیم، اما واقعیت این است كه در جامعه توسط افراد تنگ نظر، حسود یا دارای اختلال روانی تحقیر می شویم، حق مان خورده می شود و باید از حق خود دفاع كنیم، معمولاً همه چیز مطابق میل ما پیش نمی رود و باید صبور باشیم و پشتكار نشان بدهیم. تمام این مهارت های لازم برای زندگی را، باید در همان دوران كودكی آموخت و كودك باید بارها چیزی را تجربه كند، راه حل های مختلف را بیازماید و به این نتیجه برسد كه بهترین روش مقابله با هر مسئله ای چیست.

مجله خانواده/ شماره ۴۹۸/ نیمه دوم آذر ماه ۹۲/ الهه گرگوندی/ صفحه ۲۷
جمعه 22/9/1392 - 7:51
تغذیه و تناسب اندام
شلغم یك گیاه ریشه ای است. این گیاه عموماً در مناطق دارای آب و هوای گرم رشد می كند. شلغم تقریباً به اندازه یك سیب است. گونه های كوچك و ظریف مناسب مصرف انسان است در حالی كه شلغم های بزرگتر برای تغذیه دام استفاده می شوند. شلغم ها معمولاً از انتها تا نیمه بدنه سفید رنگ هستند و بعد از آن تا بالا به رنگ بنفش روشن، قرمز یا سبز در می آیند. برگ های شلغم نیز خوراكی اند و به عنوان برگ شلغم (شلغم سبزی یا سبزی شلغم) خورده می شوند. به ارزش تغذیه ای و فواید سلامتی و غذایی خوردن شلغم توجه كنید.

فواید مغذی و سلامتی شلغم


شلغم ها در نقاط مختلف جهان به طرق مختلف پخته و طبخ می گردند. برخی مردم ترجیح می دهند از آب شلغم كه بدون فیبر فراوان و مواد مغذی زیاد است استفاده كنند. همچنین برخی افراد آن را پوست می كنند و به قطعات كوچكتر برش داده و آن را با حرارت كم با كمی روغن و چاشنی افزودنی طبخ می كنند.

واقعیات غذایی شلغم


شلغم ها سبزیجات ریشه ای مغذی هستند كه احتمالاً به صورت مختلف در سراسر نواحی اروپا، آسیا و مناطق شرقی آمریكا طبخ می گردند. این گیاه در زمان یونان باستان و دوره رومیان به عنوان یك محصول عمده و اساسی كشت می شده است.

خوردن شلغم به شما فواید سلامت بسیاری می بخشد


شلغم كم كالری است. دارای مقادیر بالای ویتامین c و آنتی اكسیدان هاست كه كمك می كند تا رادیكال های آزاد فرو بنشینند و همچنین از واكنش های اكسیداسیون مخرب جلوگیری شود. خطر چاقی، فشارخون بالا، دیابت و سرطان های معده، پانكراس، مثانه و بیماری های ریوی را كاهش می دهد. شلغم به دلیل میزان بالای مواد مغذی از بروز بسیاری از مشكلات سلامتی جلوگیری می كند یا آنها را درمان می نماید. شلغم منبع غنی كلسیم، فسفر، اسیدفولیك و منیزیم است. همچنین به جلوگیری از آب مروارید و بیماری های قلبی عروقی كمك می كند چون مقادیر زیادی لوتئین دارد.

شلغم ها سبزیجات بسیار كم كالری هستند و حاوی فقط ۲۸ كالری در هر ۱۰۰ گرم می باشند. به علاوه آنها منابع بسیار خوب آنتی اكسیدان ها، مواد معدنی، ویتامین ها و فیبر رژیمی هستند. ریشه های تازه جزو سبزیجاتی قرار می گیرند كه غنی از ویتامین C هستند و تقریباً ۲۱ میلی گرم یا ۳۵ c DRA ویتامین C را در هر ۱۰۰ گرم وعده غذایی تامین می كنند. ویتامین C یك آنتی اكسیدان محلول در آب و قدرتمند است كه در بدن برای سنتز كلاژن به آن نیاز است. همچنین به بدن كمك می كند تا رادیكال های آزاد زیان آفرین را جمع آوری كند. همچنین از سرطان ها و التهاب جلوگیری می كند و به ارتقای ایمنی بدن كمك می كند. برگ های شلغم انبار بسیاری از مواد غذایی حیاتی هستند و در واقع این مقدار چندین برابر موجود در ریشه آن است. برگ ها منابع غنی آنتی اكسیدان هایی مثل ویتامین A، ویتامین C، كاروتنوییدهای گزانتین و لوتئین است. به علاوه آنها منبع عالی ویتامین K نیز هستند. برگ های افراشته منابع بسیار خوب ویتامین های گروه B نیز هستند كه شامل فولات، ریبوفلاوین، پیرودوكسین، اسید پانتوتنیك و تیامین می باشند. همچنین برگ های تازه شلغم منابع غنی مواد معدنی مهمی چون كلسیم، مس، آهن و منگنز نیز می باشند.

طریقه نگهداری


شلغم در طی سال در دسترس است. اما آنها از مهر ماه تا اسفند طریقه نگهداری تازه و فراوان یافت می شوند. شلغم رسیده معمولی ۲ یا ۳ اینچ قطر دارد و وزن آن بین ۶۰ تات ۲۵۰ گرم است. در بازار به دنبال شلغم هایی بگردید كه كوچك، سفت، گرد و تا حدی دارای طعم شیرین باشند. از شلغم های بزرگتر و نیز خیلی بزرگ پرهیز كنید چون دارای بافت چوبی شده و دارای فیبر زیاد هستند كه غذا را بدطعم می كنند. در منزل برگ های فوقانی را جدا كنید چون آنها مواد مغذی ریشه را می گیرند. ریشه ها برای هفته های كمی می توانند در دماهای پایین (۳۲ تا ۳۵ درجه فارنهایت) و رطوبت نسبی بالا (۹۵ درصد یا بیشتر) نگهداری گردند. از برگ های فوقانی ریشه هر چه سریع تر استفاده كنید چون آنها به سرعت خواص مغذی خود را از دست می دهند.

روش های آماده سازی و تهیه


هم ریشه و هم برگ شلغم در پخت و پز استفاده می شوند. ریشه ها را در آب سرد روان بشویید تا خاك و هر عامل قارچی دیگر از سطح آن برطرف شود. سر و دم سبزی را جدا كنید. اگر ریشه ها جوان اند ممكن است به پوست گرفتن نیازی نباشد. اما شلغم های بسیار بزرگ پوست سفتی دارند كه باید جدا شود.

در اینجا برخی از موارد مصرف آمده است


شلغم های جوان (ریشه) به خاطر داشتن طعم شیرین در سالادهای خام بسیار طعم بخش هستند و به خوبی با كلم پیچ، هویج، لبو و... مكمل می شوند. قطعات مكعبی شكل آن به خوبی با دیگر سبزیجات مثل كلم قمری، سیب زمینی و هویج در بسیاری غذاها هماهنگ می شود. ریشه های خرد شده را می توان به ماكیان، گوشت بره و... اضافه كرد. ورقه هایی از شلغم خام را همراه با زیتون و گوجه فرنگی گیلاسی برای ایجاد اشتها (اشتها برانگیزتر كردن غذا) بیفزایید. برگ های سبز بالایی همراه با دیگر سبزیجات در تهیه سوپ ها و نیز در وعده های غذایی سبزیجات پخته استفاده می شوند. شلغم و برگ های آن معمولاً برای همه و نیز زنان باردار بی خطرند. ریشه ها و برگ حاوی اسیداگزالیكك هستند كه ماده ای است كه به طور طبیعی در برخی سبزیجات یافت می شود (سبزیجات متعلق به خانواده براسیكا) و ممكن است به شكل سنگ های اگزالات در مجاری ادراری برخی افراد تبلور یابد. بنابراین كسانی كه سنگ های مشخص شده اگزالات در مجاری ادراری دارند ممكن است مجبور شوند از خوردن این سبزیجات اجتناب ورزند. بنابراین استفاده كافی از آب برای حفظ كردن خروج مقدار مناسب ادرار در این افراد توصیه می شود تا خطر تشكیل سنگ به حداقل برسد.

دنیای سلامت/ شماره ۹۸/ آذر ماه ۹۲/ به قلم: موژان زرگرزاده/ صفحه ۵۲
جمعه 22/9/1392 - 7:48
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته