• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 791
تعداد نظرات : 47
زمان آخرین مطلب : 3646روز قبل
خواص خوراکی ها


گواوا خورده اید؟
در زبان بومی جنوب سیستان و بلوچستان گواوا به «زیتون محلی» معروف است.

«گواوا» معروف به سیب و زیتون محلی میوه ای منحصر به مناطق گرمسیری به ویژه سیستان و بلوچستان سرشار از ارزش غذایی و دارای کاربردهای درمانی و صنعتی است که در صورت توسعه کشت آن سوددهی و ارزآوری بسیار خوبی خواهد داشت. گواوا معروف به سیب مناطق گرمسیری در گذشته های بسیار دور از مکزیک تا پرو کشت می شد اما امروز کشت و پرورش آن در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا گسترش یافته است.

گواوا به عنوان میوه دسری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از درخت گواوا به عنوان حصار و همچنین گیاه زینتی نیز استفاده می شود.

گیاه کم توقع
گواوا گیاه بسیار کم توقعی است و کاشت و پرورش آن به صورت باغ یکدست یا مخلوط با سایر درختان میوه به منظور تولید میوه ارگانیک در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا رواج دارد.
کاشت و تولید گواوا در ایران بسیار محدود و کمیاب است و در برخی مناطق هرمزگان و سیستان و بلوچستان از جمله شهرستانهای چابهار، سرباز، نیکشهر و بخش زرآباد کنارک از بسترهای تولید محدود آن در کشور است اما قابلیت صنعتی شدن این میوه را نیز دارند. مناطق عمده کشت این محصول در دنیا کشورهای جنوب آسیا، هاوایی، کوبا و هند است.

زیتون محلی
در زبان بومی جنوب سیستان و بلوچستان گواوا به «زیتون محلی» معروف است. گواوا یا زیتون محلی میوه ای با ارزش غذایی بالا و نسبتا ارزان در مناطق تولید و دارای طعم و عطر خاص است. این میوه منبع غنی «ویتامین ث» و «پکتین» و دارای مقادیر مناسبی از کلسیم و فسفر بوده و همچنین بذر آن غنی از آهن است. میوه گواوا میوه بسیار خوشمزه ای است که از پوست آن سالاد و دسر تولید و ژله گواوا نیز معروف است. ارقام وحشی گواوا منابع خوبی برای تولید ژله هستند لذا در صورت صنعتی شدن از میوه گواوا می توان کره میوه ای، شربت و آبمیوه هم تهیه کرد.
همچنین برگ گواوا در درمان بیماری اسهال مورد استفاده قرار می گیرد و در صنایع رنگ و تانن سازی نیز کاربرد دارد. گواوا درختچه ای است با پوست قهوه ای که در شرایط رطوبتی بالا تا ارتفاع شش تا 9 متر با تنه ای به قطر 30 سانتیمتر یا بیشتر نیز رشد کرده و گسترش می یابد. گواوا دارای ارقام دسری، ارقام مناسب فرآوری و ارقام دومنظوره است.

بخش زرآباد شهرستان کنارک در جنوب غربی ترین نقطه استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران که به «هندوستان کوچک» معروف است و از جمله نقاط مستعد و با ظرفیت های فراوان کشاورزی است که به لحاظ خاک مساعد و آب فراوان به «زرآباد زرخیز» مشهور است.
بخشدار زرآباد می گوید زرآباد یکی از کانونهای تولید محصولات گرمسیری مانند موز، انبه، سیتاپل، کنار، نارگیل، چیکو، تمر هندی، پاپایا و گواوا در کشور است که 30 هکتار از زمینهای آن به کشت گواوا اختصاص دارد. مجتبی شجاعی افزود: این زمینها باکیفیت ترین گواوای ایران را دارند بگونه ای که مشتری خاص خود را داشته و از هر هکتار آن 15 تن محصول برداشت می شود. وی زمان کشت این محصول گرمسیری در گلخانه طبیعی زرآباد را از اسفند تا اوایل اردیبهشت و مهر و آبان ذکر کرد. بخشدار زرآباد گفت: بخش زرآباد قابلیت کشت بیش از هزار هکتار و تولید بیش از 15 هزار تن سالانه این محصول و ایجاد صنایع فرآوری (غذایی، دارویی، صنعتی، دسری و کمپوتی) را دارد.

وی افزود: همچنین این خطه به سبب داشتن شرایط جغرافیایی مناسب و دسترسی به آبهای آزاد و گمرکات و همچنین استقرار در موقعیت پئواکونومیک بندرچابهار به بندرعباس از توانمندی لازم برای صادرات و ارزآوری برخوردار است. شجاعی گفت: در همین چارچوب این بخش می تواند زمینه اشتغال افزون بر هزار نفر را به صورت مستقیم و 600 نفر را به صورت غیرمستقیم فراهم کند.

رضا نجفی رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: 800 هکتار از باغهای استان به کاشت گواوا اختصاص دارد. وی افزود: 500 هکتار از باغهای گواوا در سیستان و بلوچستان بارور و بقیه غیربارور است که سالانه چهار هزار و 800 تن محصول را تولید و روانه بازار مصرف می کنند.

نجفی گفت: گواوا یا زیتون محلی میوه ای با ارزش غذایی بالا و طعم و عطر خاص است که بیشتر در شهرستانهای چابهار، سرباز، نیکشهر و کنارک واقع در جنوب سیستان و بلوچستان کاشت می شود. وی با بیان اینکه شرایط آب و هوایی جنوب استان برای کشت محصولات گرمسیری بسیار مناسب است، افزود: هفت هزار هکتار از زمینهای این استان به کشت محصولات گرمسیری اختصاص دارد.

رییس جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: موز بیشترین میزان تولید محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان را دارد و سایر محصولات شامل انبه، گواوا، چیکو، کنار، نارگیل، تمر هندی و «پاپایایا» خربزه درختی نیز در استان کشت می شوند.


منبع : ایرنا
يکشنبه 4/3/1393 - 23:31
سلامت و بهداشت جامعه


انگور و پیشگیری از یک بیماری کشنده
علاوه بر میوه ها و سبزیجات، کاکائو، قهوه و چای سبز نیز حاوی فلاونوئیدها می باشند.

تحقیقات نشان می دهند که انگور از پرفشاری خون پیشگیری نموده و به سلامت قلب و عروق کمک می کند.

در این بررسی که در موسسه تحقیقاتی سلامت قلب در دانشگاه میشیگان انجام شد، انواع انگور سبز، قرمز و بنفش مورد مطالعه قرار گرفتند و مشخص شد که این میوه در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی نقش موثری ایفا می کند. برای انجام این تحقیق رژیم غذایی موش های آزمایشگاهی به مدت 18 هفته تحت کنترل قرار گرفت. نتایج نشان داد در موش هایی که روزانه انگور مصرف کرده بودند، فشارخون کاهش یافته و عملکرد سیستم قلبی- عروقی با بهبود قابل ملاحظه ای همراه بوده است.

این اثر به ترکیباتی موسوم به فلاونوئید که به وفور در انگور و سایر میوه ها و سبزیجات یافت می شود، نسبت داده شده است. علاوه بر میوه ها و سبزیجات، کاکائو، قهوه و چای سبز نیز حاوی فلاونوئیدها می باشند.

پرفشاری خون که یکی از بیماری های شایع و کشنده در عصر حاضر می باشد، به فشارخون بالاتر از 14 بر روی 9 اطلاق می شود. اصلاح شیوه زندگی به معنی پیروی از الگوی تغذیه مناسب، پیشگیری از چاقی، ورزش و تحرک مداوم و منظم، پرهیز از مصرف سیگار و الکل و مدیریت استرس، مهم ترین گام در پیشگیری و کنترل بیماریپرفشاری خون به شمار می رود. 

 سیمرغ
يکشنبه 4/3/1393 - 23:30
سلامت و بهداشت جامعه


مژه هایی که شوره می زنند
علت دقیق التهاب لبه پلک مشخص نشده است.

بلفاریت یا التهاب لبه پلک‌ها یک بیماری مزمن چشمی است که در پلک‌ها، شوره هایی شبیه شوره سر ایجاد می‌شوند.

دکتر مهران نیکخو فوق تخصص قرنیه گفت: در بروز بلفاریت یا التهاب لبه پلک چند عامل مثل عفونت‌های میکروبی، عفونت‌های قارچی دخیل هستند ولی شایع ترین علت آن عاملی شبیه شوره سر است. وی در ادامه افزود: همان عاملی که شوره سر را ایجاد می کند، باعث شوره زدن در لبه‌های پلک نیز می شود و در سنین میانسالی و در خانم ها شایع تر است.

نیکخو با بیان اینکه علت دقیق التهاب لبه پلک مشخص نشده اظهار داشت: چربی‌های غدد چربی مژه ها تغییر می‌کنند و ورود و زندگی قارچ‌ها را در پلک‌ها میسر می‌کنند. این فوق تخصص قرنیه با اشاره به این که بیماری بلفاریت، خطرناک نیست تصریح کرد: علائم بیماری، احساس جسم خارجی در چشم، خارش و سوزش چشم، ریختن مژه‌ها و شوره‌هایی به رنگ سفید هستند.

وی گفت: شوره سفید و آردی رنگ در فرمی که علل آن از نوع شوره سر است دیده می‌شود، اما در نوع میکروبی، شوره‌ها زرد رنگ و بزرگ می‌شوند و با کندن مژه‌ها، پلک دچار خونریزی می‌شود. این متخصص چشم با بیان اینکه این بیماری به راحتی بهبود نمی یابد،‌ اظهار داشت: بلفاریت بیماری مزمنی است و بهترین روش درمان این است که بیمار شب هنگام، ابتدا به مدت 3 الی 4 دقیقه، کمپرسی گرم روی چشم‌های بسته داشته باشد، سپس چشم ها را با شامپو بچه رقیق شده ماساژ دهد و آبکشی کند.
وی افزود: با مراجعه به پزشک و تشخیص میکروبی بودن بیماری برای یک دوره آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می‌شود.

منبع : باشگاه خبرنگاران
يکشنبه 4/3/1393 - 23:29
سلامت و بهداشت جامعه


این مردان زودتر می میرند
محققان اعلام کردند که هنوز علت این موضوع مشخص نیست...

یک مطالعه که به تازگی انجام شده است نشان می دهد که ناباروری خطر مرگ مردان جوان را دو برابر افزایش می دهد. این مطالعه نشان می دهد که ناباروی همانند سیگار کشیدن خطر مرگ مردان در سنین جوانی را به شدت افزایش می دهد.

محققان با مطالعه 12 هزار مرد 20 تا 50 ساله به مدت هشت سال، متوجه شدند که مردان ناباروری که دو یا تعداد بیشتری اختلال در اسپرم دارند نسبت به مردان دارای اسپرم عادی احتمال مرگ بیشتری دارند.

دکتر مایکل آیزنبرگ (Michael Eisenberg) استادیار اورولو‍ژی در دانشگاه استنفورد آمریکا که مسوولیت تیم تحقیقاتی این مطالعه را بر عهده داشت گفت: سیگار و دیابت هر دو خطر مرگ و میر را دو برابر افزایش می دهند این مطالعه نشان داد که ناباروری نیز همانند دیابت و سیگار خطر مرگ مردان جوان را دو برابر افزایش می دهد. با این وجود محققان اعلام کردند که هنوز علت این موضوع مشخص نیست.

ناباروری یک عارضه شایع پزشکی در کشورهای توسعه یافته به شمار می رود بطوریکه از هر هفت زوج یک زوج نابارور هستند.


منبع : ایرنا
يکشنبه 4/3/1393 - 23:28
سلامت و بهداشت جامعه


سنگ درمانی، افسانه یا واقعیت؟
در كتاب‌های قدیمی طب و داروسازی همواره كنار نام برخی مواد و كانی‌ها اشاراتی به ویژگی‌های خاص آنها نیز شده است.

استفاده از سنگ‌ها برای درمان بیماری‌های جسمی و روانی از دوران باستان مورد استقبال مردم بوده و قدمت چند هزارساله دارد. شواهد کاربرد سنگ‌های طبیعی برای درمان بیماری‌های مختلف در قدیمی‌ترین تمدن‌های بشری به چشم می‌خورد. اگرچه این نوع درمان در تاریخ قدمت طولانی دارد ولی مطالعات آكادمیك روی مكانیسم آن در سال‌های اخیر آغاز شده است.

امروز در دنیا این علم را با نام جم‌تراپی (gem therapy) و به‌عنوان یکی از شاخه‌های طب مکمل طبقه‌بندی می‌كنند. در طول تاریخ از سنگ‌های خاص برای اهداف درمانی، محافظت افراد در برابر بلایای طبیعی و تاثیرات نامطلوب محیطی استفاده می‌شده است. قدیمی‌ترین گزارش‌ها در مورد اعتقاد به خواص درمانی سنگ‌ها و گوهرها به 4هزار سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. در حال حاضر قدیمی‌ترین شواهد مكتوب درباره سنگ‌درمانی مربوط به کتیبه‌های سومری و متون هند باستان است. در طب سنتی هند (آیورادا) دستورات دقیقی در مورد تهیه پودر، خمیر و‌الگریز با سنگ‌های شفابخش وجود دارد. 

در خاور دور و چین باستان نیز درمانگران به خواص درمانی سنگ‌ها اعتقاد داشتند و از آنها در درمان بیماران استفاده می‌كردند و ممارست در این كار این كشور را به یکی از بزرگ‌ترین عرضه‌کنندگان گوهر و سنگ شفابخش در دنیا تبدیل كرده است. همچنین در یونان باستان مردم بر این اعتقاد بودند كه همراه داشتن سنگ‌ها و مصرف پودر آنها به صورت خوراكی، ارواح پلید را از آنها دور نگه می‌دارد و به این ترتیب از انواع بیماری‌ها، چشم‌زخم‌ها، بلایا و فجایع درامان می‌مانند. صحبت از قدرت وی‍ژه و منحصربفرد سنگ‌های شفابخش تنها در میان عامه مردم نبوده و افرادی مثل ارسطو، فیلسوف مشهور یونانی نیز از قدرت ویژه و منحصربفرد سنگها صحبت کرده‌اند. مردمان روم باستان نیز تحت‌تاثیر اعتقادات یونان و دیگر تمدن‌های باستانی، برای رفع بیماری و داشتن اقبال خوب برخی سنگ‌های صیقلی را در جنگ‌ها با خود حمل می‌کردند.

ایرانیان و سنگهای درمانی
ایرانیان نیز به‌خصوص پس از اسلام توجه خاصی به خواص درمانی و متافیزیكی سنگ‌ها داشتند و در آثار متعددی به تاثیر این سنگ‌ها بر سلامت جسم و روح، اشاره شده است.
صباح‌بن‌عمران از جواهرشناسان عهد‌هارون‌الرشید عباسی و عطاربن محمد منجم و مولف کتاب «منافع‌الاحجار» از معروف‌ترین این افراد در آن دوره هستند اما در این میان بدون شك ارزشمندترین و مهم‌ترین کتاب‌ گوهرشناسی ایران کتاب «الجماهر فی‌الجواهر» ابوریحان بیرونی به عربی و رساله «تنسوخنامه ایلخانی» خواجه نصیرالدین طوسی به فارسی است.

حرفها علمی نیست
در كتاب‌های قدیمی طب و داروسازی همواره كنار نام برخی مواد و كانی‌ها اشاراتی به ویژگی‌های خاص آنها نیز شده است. مثلا وقتی نویسنده درباره لاجورد و خواص دارویی آن مطلبی آورده، كنار آن به این موضوع نیز اشاره كرده كه اگر سنگ لاجورد روی انگشتر باشد، می‌تواند باعث آرامش فرد نیز شود. این نوع اشارات را می‌توانید در بخش‌های ابتدایی كتاب‌هایی مانند «مخزن‌الادویه» و «قرابادین كبیر» اثر عقیلی شیرازی و «تحفه‌المومنین» اثر حكیم مومن ببینید.

در واقع به نظر می‌رسد مهم‌ترین دلیل برای عدم شرح و بحث ویژگی‌های فرادارویی سنگ‌ها و كانی‌ها همین عدم اشراف كامل بر موضوع بوده باشد. بدون شك توضیح كامل این خواص به آگاهی از ماهیت، كیفیت و میزان تاثیرات نیاز دارد كه در آن روزگار در دسترس نبوده است. نویسنده در این موارد حتی گاهی اشاره می‌كند كه ویژگی ذكرشده در باور عموم مردم به این‌گونه است. در حال حاضر نیز در كشور ما با وجود تبلیغاتی كه در مورد سنگ‌درمانی وجود دارد، همچنان شناخت و تسلط بر موضوع،‌ از دریچه علمی صورت نمی‌گیرد و بیشتر براساس باورهای گذشتگان شكل گرفته است.

البته در كشورهای اروپایی پیشرفت‌های فراوانی در زمینه سنگ‌درمانی، مكانیسم‌ها و علوم آكادمیك آن صورت گرفته كه دامنه آن كمتر به كشور ما رسیده است.

دکتر باقر مینایی/ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
دكتر مهران میراب‌زاده/ داروساز


منبع : salamatiran.com
يکشنبه 4/3/1393 - 23:27
سلامت و بهداشت جامعه


پوست خوب محصول ژنتیک است یا مراقبت؟
نور آفتاب و اشعه‌های مضر که به صورت مصنوعی برای برنزه کردن پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، عامل اصلی بروز ملانوم یا سرطان بدخیم پوست است.

خانمی نوشته‌اند: "پزشکان می گویند که داشتن پوست خوب ارثی است؛ یعنی اگر من زمینه ژنتیكی خوبی ندارم حتی اگر از پوستم به خوبی مراقبت کنم، زودتر پیر می‌شود و فرقی ندارد؟" 

درست است که داشتن پوست خوب ارثی است اما با رعایت برخی مسائل می‌توان تظاهر زودهنگام عوامل ژنتیکی دخیل در پیری پوست را به تعویق انداخت. در سال‌های اخیر تحقیقات بی‌شماری در زمینه پیری پوست و ارتباط آن با تغذیه انجام شده كه نشان می‌دهد تغذیه درست و اصلاح شیوه زندگی می‌تواند رویای ما را برای داشتن پوستی شاداب تحقق بخشد. به برخی از نتایج این مطالعات اشاره می‌كنم.

از جمله عواملی که در پیری زودهنگام پوست نقش دارند رادیكال‌های آزادند که می‌توانند باعث تخریب كلاژن، الاستین، DNA و عروق خونی شوند و صدمه‌های بی‌شماری به بدن وارد ‌كنند. رادیكال‌های آزاد در اثر استرس‌های روانی، اشعه ماورای‌بنفش خورشید، مصرف موادشیمیایی و استنشاق دود سیگار در افراد سیگاری و اطرافیانشان تولید می‌شود. تحقیقات نشان داده، مصرف موادغذایی حاوی آنتی‌اكسیدان‌ها (شامل ویتامین‌های E، C و A) و كاروتنوییدها كه در جگر، لبنیات و روغن‌ ماهی‌، میوه‌ها و سبزیجات تازه وجود دارد می‌تواند جلوی فعالیت رادیكال‌های آزاد را بگیرد.

نور آفتاب و اشعه‌های مضر که به صورت مصنوعی برای برنزه کردن پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، عامل اصلی بروز ملانوم یا سرطان بدخیم پوست است. طبق مطالعه‌ای كه در فرانسه انجام شده، مصرف روغن زیتون احتمال پیری زودرس ناشی از نور آفتاب را به شدت كاهش می‌دهد. روغن زیتون، حاوی اسیدهای چرب مفید است و برخلاف چربی‌های حیوانی و لبنیات و گوشت‌های صنعتی مثل سوسیس و كالباس که در فست‌فودها استفاده می‌شود برای بدن مفید است. غیر از روغن زیتون، عسل و روغن هسته انگور نیز دارای تركیب‌های خاصی است كه اثری پیشگیری‌كننده از بسیاری بیماری‌ها از جمله سرطان‌ها دارد و از پیری پوستپیشگیری می‌كند.

دکتر زهره تهرانچی، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


منبع : salamatiran.com
يکشنبه 4/3/1393 - 23:26
سلامت و بهداشت جامعه


چند درصد از مردم از میوه و سبزی استفاده نمی کنند؟
احتمال ابتلا به سرطان در افرادیکه رژیم غذایی آنها حاوی میوه و سبزی کمتری است، بیشتر خواهد بود؛ گفت: حداقل... درصد مردم، میوه و سبزی به


یک عضو هیات علمی‌انستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که احتمال ابتلا به سرطان در افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی میوه و سبزی کمتری است، بیشتر خواهد بود؛ گفت: حداقل 60 درصد مردم، میوه و سبزی به میزان کافی مصرف نمی‌كنند. 

دکتر مرتضی عبدالهی در گفت‌وگو با ایسنا، مصرف روزانه حدود 3 تا 4 وعده سبزی و 2 تا 3 وعده میوه را ضروری دانست و در ادامه گفت: بهتر است، سبزیجات به صورت خام یا بخارپز مصرف شده و از سرخ کردن آنها پرهیز شود؛ چرا که سرخ کردن سبزیجات موجب ایجاد برخی عوامل خطر برای سلامتی می‌شود.
دکترعبدالهی در خصوص روش‌های طبخ به خصوص در مورد اقلام غذایی مانند گوشت گفت: گوشت نباید بیش از حد در دمای بالا بپزد؛ چرا که ممکن است در درازمدت باعث ایجاد سرطان شود.
وی در ادامه با توصیه بر استفاه کمتر از مواد روغنی گفت: برای سرخ کردن مواد غذایی باید از روغن مخصوص استفاده كرد. همچنین روغن نباید بیش از حد داغ شود؛ چرا که داغ شدن بیش از حد روغن در مجاورت هوا موجب تشکیل موادی می‌شود که می‌توانند احتمال سرطان را افزایش دهند.
دکترعبدالهی با بیان این که مصرف مواد حاوی ویتامین A ، اسید اسکوربیک یا ویتامین C، ویتامین E و سایر آنتی اکسیدانها در پیشگیری از سرطان بسیار با اهمیت هستند، گفت: بهترین راه مصرف این مواد مغذی، استفاده از میوه و سبزیجات است و چنانچه فردی به هر دلیلی نتواند از میوه و سبزی استفاده کند باید از مکمل‌های غذایی حاوی این مواد استفاده نماید. این مواد در محافظت از سایر بیماری‌های مزمن نیز بسیار موثر هستند.
عضو هیات علمی‌انستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان گفت: با وجود این که اثرعوامل تغذیه‌ای در کاهش ابتلا به سرطان چندان شدید نیست اما به جهت موثر بودن آن برای تمام مردم و همچنین اکتسابی بودن آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. 


منبع: salamatnews.com

شنبه 3/3/1393 - 0:55
سلامت و بهداشت جامعه


همراه غذا سالاد، ماست، ترشی یا سبزی خوردن؟
یکی دیگر از کناربشقابی‌های پرطرفدار در ایران، سالاد شیرازی است.

سالاد، ماست، شوری، ترشی یا سبزی خوردن؟ شما عادت به خوردن کدام یک از این خوراکی‌ها با غذاهای اصلی‌تان دارید؟ آیا می‌دانید که در مورد هریک از این مواد غذایی، بایدها و نبایدهایی مطرح است و شما نمی‌توانید بدون محدودیت، هرچقدر که دلتان خواست، آنها را در کنار غذای خود داشته باشید؟

در این مطلب به بررسی خوبی و بدی این چاشنی‌ها یا کنار بشقابی‌ها می‌پردازیم:

شوری و ترشی
انواع شور و ترشی جزو خوراکی‌های طعم‌دهنده و اشتهاآور محسوب می‌شوند. با این حساب، افراد سالمی که کمی بدغذا هستند و اشتهای چندانی به خوردن ندارند، می‌توانند با همراه کردن انواع ترشی‌ها و شورها با غذاهای اصلی خود، اشتهایشان را تحریک کنند و غذای بیشتری بخورند. البته، این توصیه بیشتر برای افراد لاغر و کم‌غذا مطرح می‌شود و به‌طور حتم، افراد چاق با قرار دادن شور و ترشی در کنار بشقاب اصلی غذای خود، پرخوری بیشتری خواهند کرد و به‌طور حتم،‌ مشکل چاقی و اضافه‌وزنشان هم تشدید خواهد شد. از طرف دیگر، شورها حاوی نمک بالایی هستند و مصرفشان به افراد مبتلا به فشارخون، بیماران قلبی و برخی از بیماران کلیوی و آنهایی که پزشک معالجشان برایشان محدودیت‌هایی در مصرف نمک در نظر گرفته است هم توصیه نمی‌شود. ضمن اینکه پیشنهاد مصرف ترشی همراه غذا هم برای افراد مبتلا به زخم‌های گوارشی چندان مطرح نیست چون احتمال تشدید بیماری با مصرف ترشی‌های حاوی سرکه یا آبغوره برای چنین بیمارانی، وجود خواهد داشت. هرگز فراموش نکنید حتی افراد سالم هم باید حجم مناسب و متعادلی از شوروترشی را با وعده‌های غذایی خود مصرف کنند. این حجم متعادل می‌تواند برابر با حدود 2 تا 3 قاشق مرباخوری باشد. زیاده‌روی در مصرف شورها باعث وارد شدن حجم بالایی از نمک به بدن و کم‌آبی بدن می‌شود.

ماست
ماست‌ها انواع مختلفی دارند؛ از ماست‌های ساده گرفته تا انواع طعم‌دار آنها یا ماست و موسیر و ماست و خیار که طرفداران زیادی هم بین ما ایرانی‌ها دارد. ماست، منبع خوبی برای دریافت کلسیم و پروتئین است و خیار هم یک صیفی کم‌کالری و سرشار از آب محسوب می‌شود. به این ترتیب، همراه کردن ظرف کوچکی از ماست و خیار با غذاهای اصلی، مشکلی ایجاد نخواهد کرد. افرادی که مبتلا به چاقی و اضافه‌وزن هستند، می‌توانند سالاد یا ماست و خیار خود را به‌جای همراه غذا، قبل از غذا مصرف کنند. این کار باعث پرشدن حجمی از معده می‌شود و از آنجا که یکی از واکنش‌های سیری، پرشدن حجم معده است، بنابراین اشتهای این افراد برای صرف وعده‌ اصلی غذایی کاهش پیدا می‌کند و آنها غذای کمتری می‌خورند. البته، بهتر است این را هم بدانید که انواع ماست‌ها مانند سایر لبنیات، حاوی پروتئین‌های خاصی هستند که روی جذب آهن موجود در گوشت‌ها تاثیر منفی می‌گذارند. این نوع پروتئین‌ها حتی در جذب آهن «هِم»، اختلال ایجاد می‌کنند. از این‌رو، افراد مبتلا به کم‌خونی، خانم‌ها و دخترخانم‌ها می‌توانند ماست یا ماست‌وخیار خود را با فاصله‌ای از غذای اصلی خود میل کنند و این خوراکی را درست، همراه با غذا نخورند.

سبزی و سالاد
یکی دیگر از کناربشقابی‌های پرطرفدار در ایران، سالاد شیرازی است. شما می‌توانید برای بالا بردن ارزش تغذیه‌ای سالاد شیرازی و وعده اصلی غذایی خود، مقداری آبلیمو، آبغوره یا آب‌نارنج تازه به این سالاد سنتی اضافه کنید. ویتامین C فراوان موجود در لیمو، غوره و نارنج، به جذب بهتر عناصر دوظرفیتی موجود در غذا مانند آهن، کمک می‌کند. با این حساب، افراد سالم می‌توانند غذاهای حاوی گوشت را با سالاد شیرازی میل کنند. نکته مهمی که در مورد این سالاد وجود دارد، این است که با چاشنی‌های ترش طعم‌دار می‌شود و مصرف آن می‌تواند برای افراد مبتلا به مشکل‌های گوارشی مانند زخم یا التهاب معده،‌ مشکل‌ساز بشود. از طرف دیگر، به افراد مبتلا به ناراحتی‌های گوارشی توصیه می‌شود رژیم غذایی کم‌فیبر هم داشته باشند. با این حساب، مصرف انواع سالاد (سالاد کاهو یا سالاد صیفی‌ها)، ماست و خیار و حتی سبزی خوردن باید برای آنها با محدودیت‌هایی همراه باشد. متاسفانه برخی افراد عادت به مصرف سالاد کاهو یا حتی سالاد شیرازی با سس مایونز فراوان دارند. این عادت اشتباه می‌تواند به‌مرور زمان، باعث ابتلا به اضافه‌وزن و چاقی یا بالارفتن چربی خون بشود. افرادی که مشکل گوارشی یا اضافه‌وزن ندارند، می‌توانند سالاد کاهو را با مقداری آبلیمو یا آب نارنج تازه و مقدار کمی روغن زیتون یا کنجد، طعم‌دار کنند.

نظر طب سنتی درباره مصرف سالاد با غذا
دکتر رسول چوپانی، متخصص طب سنتی و عضو هیات‌علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی در دومین سمینار تخصصی طب سنتی در زمینه اصلاح سبک زندگی، تاکید کرد که تداخل‌های غذایی باعث ایجاد اختلال در دستگاه گوارشی و سوءهضم می‌شوند: «براساس مطالعه‌های انجام شده در طب سنتی یکی از بدترین عادت‌های خوراکی این است که چند غذای مختلف از نظر رنگ، طعم و کیفیت را در یک نوبت غذایی مصرف کنیم.» براساس این گفته، بهتر است که مصرف انواع سالاد ‌همراه غذای اصلی تاحد ممکن محدود و مصرف سالادها به کمی قبل یا بعد از صرف غذای اصلی، موکول بشود. دکتر چوپانی به این نکته هم اشاره کرد که مصرف یکی، دو بار سالاد ‌همراه غذا، مشکلی ایجاد نمی‌کند اما استمرار این عادت، می‌تواند مشکلات گوارشی مختلفی را در درازمدت برای افراد به وجود بیاورد. وی تاکید داشت که دو غذای سرد، گرم، لزج، نفاخ و قابض نباید همزمان باهم مصرف شوند. به عقیده این متخصص طب سنتی، تداخل غذاها با یکدیگر باعث هضم ناقص، ایجاد اختلال در هضم و در نهایت اثرهای سوء بر دستگاه گوارش می‌شود. از این‌رو، باید با مدیریت در مصرف غذا، شرایط ابتلا به ناراحتی‌های گوارشی و عوارض ناشی از آن را برای خودمان ایجاد نکنیم.


منبع : هفته نامه سلامت
شنبه 3/3/1393 - 0:53
سلامت و بهداشت جامعه


دو سم خطرناک در سفره های ایرانی
تنها سیری شکمی کافی نیست و سیری سلولی باید تامین شود.

رییس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، نسبت به مصرف بیش از حد «نمک» و «چربی» در خانوارهای ایرانی هشدار داد و از نمک بیش از اندازه به عنوان "سم سفید" نام برد.

دکتر زهرا عبداللهی از اقدامات انجام شده برای برگزاری دو بسیج آموزشی بزرگ جهت کاهش مصرف نمک و روغن از سوی معاونت بهداشت وزارت بهداشت خبر داد و گفت: اغلب افراد جامعه از لحاظ الگوی مصرف نمک و چربی با مشکلات جدی مواجه هستند. وی ضمن اشاره به مصرف بیش از حد نمک و چربی در کشور، افزود: این درحالیست که مصرف بیش از اندازه نمک و چربی عامل اصلی فشار خون بالا و بیماری های قلبی - عروقی است. غذاهای چرب و سرخ شده و اصولا روغن، زیاد در رژیم غذایی مردم استفاده می شود و به همین علت، اضافه وزن، چاقی و سایر بیماری های مرتبط با آن را در کشور شاهد هستیم.

عبداللهی به ارتباط بسیاری از بیماری های غیرواگیر با تغذیه و همچنین روند رو به رشد چاقی در کودکان طی سال های گذشته اشاره کرد و گفت: بر این اساس است که تنها سیری شکمی کافی نیست و سیری سلولی باید تامین شود بنابراین منابع پروتئین حیوانی به عنوان منابع ریزمغذی ها و انرژی هم مطابق با میزان توصیه شده باید تامین شود.

وی افزود: بر همین اساس، بسیج بزرگ اطلاع رسانی درمورد «نمک» و «روغن» از سوی معاونت بهداشت وزارت بهداشت تدارک دیده شده است که مردم و صنایع غذایی گروه هدف آن هستند.

رییس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: صنایع غذایی باید جهت ارایه مواد غذایی کم نمک، کم چرب و کم روغن به بازار ترغیب شوند. به این منظور، حمایت از این صنایع غذایی لازم است تا بتوانند محصولات غذایی سالم و سلامت بخش به بازار ارایه دهند.


منبع : ایسنا
شنبه 3/3/1393 - 0:51
سلامت و بهداشت جامعه


اگر گوشت نمی خورید، بخوانید
باید بدانید جذب آهن موجود در گوشت‌ها از جذب آهن موجود در سبزی‌ها بیشتر است.

به‌طورکلی، زمانی كه گوشت یا مرغ می‌پزد، بخشی از ریزمغذی‌های آنها وارد آب غذا می‌شود و بخشی از آن هم داخل بافت گوشت باقی می‌ماند بنابراین افرادی که آب گوشت یا مرغ می‌خورند، بخشی از مواد مغذی آن را دریافت می‌کنند و به بدن آنهایی هم که فقط خود گوشت یا مرغ را مصرف می‌کنند، بخشی دیگر از ریزمغذی‌ها می‌رسد. درواقع، افرادی می‌توانند از دریافت کامل تمام ریزمغذی‌های گوشت‌ها در بدنشان مطمئن باشند که هم خود گوشت را می‌خورند و هم آب گوشت یا خورش را.

نکته دیگر در مورد دریافت پروتئین از طریق منابع حیوانی است؛ تمام پروتئین‌های حیوانی، فقط در گوشت قرمز و مرغ ذخیره نشده‌اند و اگر شما یا فرزندتان علاقه‌ای به گوشت‌ قرمز یا گوشت مرغ ندارید، می‌توانید پروتئین بدن خود را از طریق مصرف شیر و لبنیات، ماهی، میگو یا سفیده تخم‌مرغ تامین كنید. ضمن اینکه بخشی از پروتئین مورد نیاز بدنتان هم با مصرف پروتئین‌های گیاهی موجود در انواع حبوبات یا سویا تامین می‌شود. در مورد نگرانی‌تان درباره احتمال کمبود دریافت آهن و ابتلا به کم‌خونی ناشی از مصرف نکردن گوشت و مرغ، باید یادآور شوم در درجه اول، عادت‌های غذایی نادرست خود را اصلاح کنید تا باعث الگوبرداری نادرست فرزند خود در نوع غذا خوردن نشوید.

بهتر است بدانید اگر به‌هیچ‌وجه به خوردن گوشت‌های قرمز و سفید یا جگر تمایل ندارید،‌ می‌توانید برای تامین آهن بدنتان سبزی‌های مختلف، به‌خصوص سبزی‌های برگ سبز تیره مصرف كنید. البته باید بدانید جذب آهن موجود در گوشت‌ها از جذب آهن موجود در سبزی‌ها بیشتر است. پس اگر بخواهید آهن موجود در سبزی‌های مختلف به‌خوبی جذب بدنتان شوند، باید این گروه از مواد غذایی را همراه با خوراکی‌های حاوی ویتامین C مانند آبلیموی تازه، پرتقال و آب پرتقال یا حتی آلو مصرف کنید.

منبع : هفته نامه سلامت
شنبه 3/3/1393 - 0:50
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته