• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 860
تعداد نظرات : 184
زمان آخرین مطلب : 4766روز قبل
بیماری ها
از تركیبات ژله خوراكی در یك تحقیق جدید، پژوهشگران استرالیایی از غلیظ‌كننده‌های غذایی كه در ماست‌ها و ژله‌ها استفاده می‌شوند، برای تولید ماهیچه‌های مصنوعی استفاده كردند. این محققان یك اسكلت‌بندی را با كمك صمغ ژلان ساخته‌اند كه به سلول‌ها كمك می‌كند در جهت تولید بافت مناسب رشد كنند. این اسكلت‌بندی كه پلیمر زیستی است توسط باكتری‌های گونه «پسودوموناس الودا» تولید می‌شود. محققان می‌گویند:‌ این ماده به عنوان یك افزودنی خوراكی برای قوام آوردن و غلظت دادن به ماست‌ها و ژله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. صمغ ژلان به این دلیل مفید است كه در دمای 37 درجه سیلسیوس به ژله تبدیل می‌شود و این دما برای سلول‌های زنده، دمای مناسب و مطلوبی است. محققان با استفاده از این اسكلت‌بندی جدید در تلاش هستند تا ماهیچه مصنوعی قلب تولید كنند كه بزودی جایگزین بخش‌های آسیب دیده از بافت قلب در بیماران مبتلا به حمله قلبی خواهد شد.
دوشنبه 31/3/1389 - 11:4
بیماری ها
براساس یك مدل ریاضی جدید، انتقال از موجودات زنده تك سلولی به موجودات زنده چند سلولی نسبتاً سریع و در یك میلیون نسل انجام شده است. موجودات زنده زیستی، بسیار پیچیده هستند و قسمت‌های مختلفی دارند كه تابع یكدیگرند و با هم بقا و تولید‌مثل كلیت موجود زنده را تضمین می‌كنند. چگونگی و چرایی افزایش پیچیدگی در مسیر تكامل پرسش علمی بزرگی است. زیست شناسان تعدادی از انتقال‌های اصلی را در مسیر تكامل به سوی پیچیده‌شدن شناسایی كرده‌اند كه شامل پا گرفتن كروموزوم‌ها، یوكاریوت‌ها، تولید مثل موجودات زنده چند سلولی و گروه‌های اجتماعی حشرات است. یك گام اساسی و تعیین كننده در بسیاری از این انتقال‌ها، تقسیم كار بین اجزای نوظهور واحد تكاملی سطح بالاتر است. سرگــئی گاوریلــتس، مــدیر فعالیت‌های علمی مؤسسه ملی سنتزهای زیستـی و ریاضی و استـاد دانشگاه تنسی- نوكسویل می‌گوید: «درك چــگونگی تقـــسیم كار در موجودات زنده چند سلولی دشوار است چرا كه انتظار می‌رود سلول‌ها برای حفظ موجودیت‌شان، به‌جای تلاش برای انجام همكاری‌های سازنده در قالب یك سطح بالاتر سازمانی، خودخواهانه عمل كنند.» مدل جدیدی كه گاوریلتس ارائه كرده نه تنها می‌تواند به پرسش‌ها درباره درون سلول‌های موجود زنده پاسخ دهد بلكه قادر است درباره موضوعاتی نظیر چگونگی ظهور انواع مختلف سلول‌ها، اندام‌های پیچیده یا حتی بعضی از جوامع حشرات هم توضیحاتی ارائه دهد. تحقیق او كه هدف فهم انتقال‌های اصلی در تكامل موجودات زنده به سوی پیچیدگی را دنبال كرده ‌است، می‌تواند به یافتن پاسخ بسیاری از پرسش‌های زیست شناسان تكاملی هم كمك كند. به‌عنوان مثال مدل ریاضیات گاو‌ریلتس، با استفاده از سلول‌های ژرو و سوما ظهور رخداد تكاملی تقسیم كار را در «جلبك سبز لوكاشین» نشان می‌دهد. به این ترتیب كه این مدل می‌تواند تقسیم كاری كه از سلول‌های انفرادی تمایز نیافته ‌شروع می‌شود و با موجودات زنده چند سلولی بطور كامل تمایز یافته پایان می‌یابد را توصیف كند. این اولین مدلی است كه تمایز كامل سوماژرم را نشان می‌دهد. جایی كه در نهایت بخشی از سلول‌ها (سلول‌های ژرم) كه برای تولید مثل به‌كار می‌آیند و بخش دیگر سلول‌ها (سلول‌های سوما) كه در زمینه ادامه حیات موجود زنده تخصص دارند، از یكدیگر متمایز می‌شوند. همه سلول‌های بدن موجود زنده بجز سلول‌های ژرم، سلول‌های سوما هستند. سلول‌های ژرم سلول هایی هستند كه كار تولید مثل را انجام می‌دهند. مدل گاوریلتس نشان می‌دهد تقسیم كار از رهگذر تكامل توانایی برای پیشرفت و با روش‌های گوناگون به وجود می‌آید. به این معنی كه بعضی از دستورالعمل‌های ژنی مورد نیاز است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد كه تقسیم كار زمانی به‌وجود می‌آید كه هم ‌ارتباط ژنتیكی قوی و هم‌تناسب و سازگاری، بطور مؤثری جلوی سلول‌ها را برای انجام عملكردهای چندگانه بگیرد. در نهایت این مدل به فهم ما در زمینه فرآیندهای تكاملی پیچیده‌تر كمك می‌كند.
دوشنبه 31/3/1389 - 11:3
دانستنی های علمی
سال 1369 به عنوان كارشناس برج مراقبت پرواز فرودگاه رشت خدمت می‌كردم. فرودگاه فقط 12 ساعت فعال بود اما زلزله كه آمد، به علت بسته شدن جاده اصلی رشت – قزوین و نیاز به امدادرسانی به مردم و وضعیت اضطراری منطقه فرودگاه رشت چهره دیگری به خود گرفت. روزی یك پرواز هما تبدیل به بیش از 20 پرواز مسافری شد و هر ساعت چند فروند هواپیما برای انتقال كمك‌های مردم و هلال احمر وارد فرودگاه می‌شدند كه پس از تخلیه محموله خود، مجروحین و مردم را به تهران انتقال می‌دادند. حمیت و همكاری و شور جهت امدادرسانی به عزیزان زلزله‌زده موجب شده بود كه خود را فراموش كنیم و تا یك هفته بعد كه از شهرهای مختلف نیروهای كمكی به فرودگاه بیایند با 5 نفر برج فرودگاه را 24 ساعته اداره می‌كردیم. به علت حساسیت و سرعت عمل لازم با هماهنگی با مركز كنترل پروازهای كشور، یك خط هوایی مستقل در اختیار برج مراقبت پرواز رشت بود كه برای پرواز هواپیما دیگر هماهنگی به عمل نمی‌آمد و پس از پرواز اطلاعات را مبادله می‌كردیم و خداوند یاریمان كرد. همه ارگان‌های نظامی، امدادی و بخش‌های ستادی به طور كامل برای كاهش تلفات انسانی و آلام مردم در تلاش بودند با این‌كه این فاجعه دلخراش، آسیب‌های زیادی به مردم وارد آورد اما این امتحان الهی موجب اتحاد، از خود گذشتگی و ایثار و بركات الهی فراوانی شد كه شیرینی تلاش‌‌ها برای نجات جان هموطنان همیشه در ذهن‌ها می‌ماند. برشی از خاطرات عباس رحمتیان مدیركل فرودگاه سردار جنگل گیلان
دوشنبه 31/3/1389 - 11:3
اخبار
ایران بزرگترین ذخیره‌كننده خون‌بند ناف در منطقه محسوب می‌شود. مرتضی ضرابی، مدیرعامل شركت فناوری بن‌یاخته‌های رویان گفته است تاكنون 13 هزار نمونه خون‌بند ناف ذخیره شده است. یك میلیون كارت طلایی درمان برای فرهنگیان صادر شد. اسكندری، سرپرست اداره كل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش این خبر را داده است. 140 هزار پایان‌نامه دانشجویی در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران ثبت شده است. امید فاطمی، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران گفته است روزانه 100 تا 120 پایان‌نامه در این پایگاه ثبت می‌شود. مدارس، حق دریافت كمك مالی اجباری در قبال ارائه كارنامه ندارند. جواد مرتضی‌زاده، مدیر ارزیابی عملكرد و پاسخگویی به شكایات سازمان آموزش و پرورش شهر تهران گفته است والدین می‌توانند موارد تخلف را به سامانه 1820 اطلاع دهند. زكات نباید دولتی شود. محسن قرائتی، رئیس ستاد احیای زكات كشور گفته است هرچند كمك گرفتن از دولت در این بخش خوب است، اما منتظر روزی هستیم كه كمك‌های دولتی در این زمینه قطع شود. عمره‌گزاران می‌توانند تا 40 كیلوگرم بار رایگان بیاورند. بر‌اساس اعلام ستاد عمره، زائران عمره‌گزار فقط می‌توانند دو ساك و حداكثر 40 كیلو بار را به صورت رایگان به كشور وارد كنند. نخبگان علمی دانش‌آموز تجلیل می‌شوند. سید‌حسن سید‌ابراهیم، مدیرعامل مؤسسه علمی آینده‌سازان گفته است امروز از 50 نفر برگزیده علمی و زبده درسی در همایش «تجلیل از نخبگان علمی دانش‌آموز» تجلیل می‌شود. 200 دوربین ثبت تخلفات در بزرگراه‌های تهران نصب می‌شود. حجت‌الله بهروز، مدیرعامل شركت كنترل ترافیك شهرداری تهران گفته است این دوربین‌ها تا پایان سال تمام بزرگراه‌های تهران را پوشش خواهد داد. درس «استان‌شناسی» از مهرماه جایگزین «جغرافیای استانی» می‌شود. نوید ادهم، دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش از تصویب جایگزینی این درس‌ها در شورای مذكور خبر داده است.
دوشنبه 31/3/1389 - 11:2
اخبار
رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت: اقدامات گسترده‌ای برای مقابله با جنگ نرم دشمن در حال تدارك است كه از آن جمله می‌توان به شبكه‌سازی بسیجیان در فضای مجازی اشاره كرد.به گزارش خبرگزاری فارس، سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین در نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره فعالیت‌های این سازمان برای مقابله با جنگ نرم دشمن گفت: اقدامات گسترده‌ای در حال تدارك است كه از آن جمله می‌توان به شبكه‌سازی بسیجیان در فضای مجازی و برخی برنامه‌های بصیرتی برای اقشار تأثیرگذار مانند معلمان پرورشی و مدیران مدرسه اشاره كرد كه در كنار آن تولید برنامه‌های مستند و قوی نیز در دستور كار قرار دارد. وی یادآور شد: با پایان طرح‌های مطالعاتی و آغاز فاز اجرایی این برنامه‌ها، درخصوص آن اطلاع‌رسانی كاملی خواهد شد.
دوشنبه 31/3/1389 - 11:1
سياست
رئیس قوه قضائیه تأكید كرد: برخوردهای افراطی در برخورد با بدحجابی مطلوب هیچ‌كس نیست. به گزارش روابط عمومی قوه قضائیه، آیت‌الله صادق آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی با اشاره به اعدام عبدالمالك ریگی خطاب به تروریست‌ها و حامیان آنان گفت: تروریست‌‌‌های متجاوز به حقوق مردم و امت اسلامی باید بدانند كه هر چند كشورهای غربی حامی آنها باشند، باز هم با تدبیر و تلاش و درایت نیروهای امنیتی، قضایی و انتظامی به تیغ قانون سپرده می‌شوند. وی به كسانی كه به «خیال خام خود در مقابل امت و نظام اسلامی ایران ایستاده‌اند» توصیه كرد از مسیر اشتباه برگردند و با ملت خود درگیر نشوند، چرا‌كه سرنوشت آنان سرنوشتی بهتر از ریگی نخواهد بود. رئیس قوه‌ قضائیه در ادامه با اشاره به مباحث پیش آمده در خصوص حجاب تأكید كرد: تمام افراد دلسوز نظام و جامعه اسلامی نسبت به هنجارشكنی و وضعیت حجاب و بی‌توجهی برخی از افراد نگران هستند و امید داریم كه دراین زمینه برخورد قانونی مناسبی صورت گیرد.
دوشنبه 31/3/1389 - 11:0
ورزش و تحرک
ناكامی نامداران فوتبال جهان در جام جهانی 2010 مثل یك اپیدمی شده است. دیروز ایتالیا هم به صف انگلیس، آلمان، فرانسه و چند تیم مدعی دیگر پیوست. توقف یك بریك این تیم برابر نیوزیلند شرایط را برای لاجوردی‌پوشان كاملاً بحرانی كرده است. این دومین تساوی پیاپی ایتالیایی‌ها به حساب می‌آید. مدافع عنوان قهرمانی جام جهانی در صورتی كه بازی پایانی دور مقدماتی برابر اسلواكی را به سود خود پایان نبرد از گردونه رقابت‌ها حذف خواهد شد. امروز پرتغال و اسپانیا، دیگر تیم‌های مدعی به میدان می‌روند. پرتغال - كره‌شمالی (16) شیلی - سوئیس (18:30) اسپانیا - هندوراس (23) اسلواكی باز هم كم آورد پاراگوئه در مسیر صعود به مرحله حذفی عصر دیروز در شروع دور دوم مسابقات در گروه ششم جام جهانی فوتبال 2010 دو تیم پاراگوئه و اسلواكی در ورزشگاه فری استیت شهر مانگوانگ آفریقای جنوبی در برابر یكدیگر قرار گرفتند و در پایان یك دیدار پرتلاش اما نه چندان زیبا و فنی، پاراگوئه به پیروزی 0-2 و سه امتیاز بسیار حساس رسید. این دو تیم مثل ایتالیا و نیوزیلند سایر تیم‌های گروه ششم جام در مسابقه نخست خود فقط یك امتیاز اندوخته بودند و به این سبب فتح مسابقه دیروز برای آنها به قصد حفظ رؤیای صعود الزامی بود. در این میان پاراگوئه كه برخلاف دیدار نخست از روكه سانتاكروز معروف در تركیب ثابت خود بهره می‌گرفت، با جنگندگی و حملات بیشتر و هوشیارانه‌تر خود خطراتی را بر روی دروازه اسلواكی آفرید و در دقیقه 27 نیز با ضربه انریكه ورا روی پاس عالی لوكاس باریوس گل نخست را زد و از حریف پیش افتاد. این شاید بهره برنامه‌های تهاجمی‌تر جراردو مارتینو بوده باشد، زیرا سرمربی پاراگوئه سه تن از مهاجمان مشهور تیمش (سانتاكروز، باریوس و والدز) را به‌طور همزمان به میدان گسیل كرده بود. البته بعد از این گل پاراگوئه كه به خواسته‌اش رسیده بود، تا حدی محتاط شد و به حفظ نتیجه روی آورد و نیمه دوم را نیز با همین اندیشه شروع كرد. در این نیمه فشار حملات اسلواكی بر‌اساس تلاش همسیك، شیربا، ویتك و ستاك بیشتر شد اما این تهاجمات زهر لازم را نداشت و خط دفاعی پاراگوئه با همت مورل و بونت و البته دروازه‌بانی هوشیارانه جوستو ویلار در برابر حملات حریف ایستادگی می‌كرد. مارتینو در ادامه نیمه دوم، اسكار كاردوزو دیگر مهاجم سرشناس پاراگوئه را نیز راهی زمین كرد و همین تدبیر و ضد حملات هوشیارانه پاراگوئه بود كه گل دوم این تیم را نیز به بار آورد و برد این تیم را قطعی كرد. در دقیقه 86 در یك كش و قوس در پشت 18 قدم اسلواكی توپ به كریستین ریوروس رسید و این هافبك فرصت‌شناس پاراگوئه‌ای با یك شوت عالی پای چپ دروازه «یان موشا» سنگربان اسلواكی را فرو ریخت و بازی را 0-2 و به واقع مسابقه را با همین نتیجه تمام كرد. پاراگوئه با این برد 4 امتیازی و قبل از مسابقه ایتالیا – نیوزیلند (كه از ساعت 30/18 آغاز شد) در صدر جدول گروه ششم قرار گرفت و به صعود به مرحله حذفی بسیار امیدوار شد. اسلواكی در نقطه مقابل یك بار دیگر كم آورد و همان‌طور كه در دیدار اول در وقت تلف شده از نیوزیلند گل خورده و به تساوی 1-1 اكتفا كرده بود، این بار نیز با تلخكامی زمین را ترك گفت.
دوشنبه 31/3/1389 - 10:52
اقتصاد
معاون سازمان خصوصی‌سازی: با توجه به انتشار آگهی سازمان خصوصی‌سازی و سپرده شدن سهم در شركت سپرده گذاری مركزی به‌طور قطع سهام این دو شركت امروز روی میز فروش می‌رود سرمایه‌گذارانی از آسیا و اروپا برای خرید دو بلوك اعلام آمادگی كرده‌اند تمام شركت‌هایی كه بیش از 50 درصد سهامشان واگذار شده باشد می‌توانند در این معامله حاضر شوند اولین بار است كه بلوك مدیریتی عرضه می‌شود و ما فكر می‌كنیم كه این موضوع تأثیر مثبتی بر بازار داشته باشد غلامرضا خلیل ارجمندی، عضو هیأت مدیره شركت بورس: معامله این دو بلوك قطعی است و بورس نیز برای این معامله آمادگی كامل دارد امــــروز در حالـی بـــلوك 18 درصدی ایران خودرو و سایپا روی رینگ معاملات حاضر می‌شود كه از گوشه و كنار تالار شیشه‌ای اخبار ضد و نقیضی از چگونگی انجام این معامله و حتی امكان لغو آن به دلیل برخی فرافكنی‌های مجلسیان به گوش می‌رسد.موضعگیری برخی نمایندگان مجلس درست در ساعات پایانی مانده به این عرضه تاریخی در حالی روی داده است كه همین نمایندگان چندی پیش با اعلام تأخیر فروش سهام ایران خودرو و سایپا موج انتقادات خود را به سمت سازمان خصوصی‌سازی روانه كردند، انتقاداتی كه دلیل این تأخیر را جویا می‌شد.با این وجود، چنین انتقاداتی نمی‌تواند سدی بر عرضه سهام بلوكی خودروسازان باشد چرا كه مهدی عقدایی، معاون سازمان خصوصی‌سازی در گفت‌وگو با خبرنگار ما از قطعیت این عرضه خبر داد و خاطرنشان كرد: با توجه به انتشار آگهی سازمان خصوصی‌سازی و سپرده شدن سهم در شركت سپرده گذاری مركزی بطور قطع سهام این دو شركت امروز روی میز فروش می‌رود.وی با اشاره به ابراز تمایل سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی نسبت به خرید این سهام اظهار داشت: سرمایه‌گذارانی از آسیا و اروپا برای خرید دو بلوك اعلام آمادگی كرده‌اند.وی با اشاره به ارائه برخی درخواست‌ها از سوی قطعه سازان و خودروسازان تصریح كرد: تمام شركت‌هایی كه بیش از 50 درصد سهامشان واگذار شده باشد می‌توانند در این معامله حاضر شوند.معاون سازمان خصوصی‌سازی با بیان این‌كه شركت‌های بدهكار به سازمان خصوصی‌سازی برای شركت در این معامله باید بدهی خود را تسویه كنند، خاطرنشان كرد: همچنین نهادهای عمومی‌ هم می‌توانند در معامله بلوك این دو شركت حضور داشته باشند.عقدایی از تأثیر مثبت این واگذاری بر بازار صحبت به عمل آورد و خاطرنشان كرد: این اولین بار است كه بلوك مدیریتی عرضه می‌شود و ما فكر می‌كنیم كه این موضوع تأثیر مثبتی بر بازار داشته باشد.همچنین غلامرضا خلیل ارجمندی، عضو هیأت مدیره شركت بورس با توجه به انتشاراطلاعیه سازمان خصوصی‌سازی گفت: معامله این دو بلوك قطعی است و بورس نیز برای این معامله آمادگی كامل دارد.وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌كه سهام این دو شركت سپرده شده یا خیر، خاطرنشان كرد: هم اكنون سهم دراختیار سپرده‌گذاری مركزی قرار گرفته است.بنا به گفته وی، بررسی در خصوص مواردی كه از سوی شورای رقابت یا مجلس مبنی بر به وجودآمدن انحصار مطرح می‌شود باید به بعد از معامله موكول شود.عضو هیأت مدیره شركت بورس تصریح كرد: مشكل صنعت خودرو بحث خرید و فروش سهام نیست و مطابق قانون، بورس ملزم به معامله سهامی ‌است كه از نظر قانونی و رعایت استاندارد مشكلی ندارد. با این‌كه اوایل هفته مدیر عامل شركت سپرده‌گذاری مركزی از سپرده نشدن سهم دو شركت خبر داد و روز گذشته به خبرنگار ما گفت: چنین موضوعی صحت ندارد و تنها مشكل موجود وثیقه بودن حدود سه درصد سهم ساپیا است.بنا به گفته وی در صورتی كه 3 درصد سهم وثیقه شده آزاد نشود اجازه انجام معامله این درصد از سهم را نخواهیم داد.حاجی نوروزی با بیان این‌كه به سازمان خصوصی‌سازی این موضوع را اعلام كرده‌ایم، تصریح كرد: شركتی كه سهم سایپا را در وثیقه دارد باید در این خصوص نظر خود را به ما اعلام كند كه هنوز این اتفاق نیفتاده است.همچنین علیرضا عسگری مارانی، مدیر عامل شركت سرمایه‌گذاری ملی ایران از قطعیت ورود سرمایه‌گذاری ملی برای شركت در رقابت سهام بلوكی ایران خودرو و سایپا خبر داد و با بیان این‌كه شركت سرمایه‌گذاری ملی در قالب كنسرسیوم وارد رقابت می‌شود و قصد دارد هر دو بلوك را خریداری كند، خاطرنشان كرد: در حال حاضر اسامی‌ هفت نفر از اعضای كنسرسیوم برای خریداری 18 درصد سهام سایپا مشخص شده است. وی ادامه داد: اعضای اصلی این كنسرسیوم زیرمجموعه‌های تأمین اجتماعی، سرمایه‌گذاری ملی ایران، سرمایه‌گذاری اعتبار ایرانیان و چند شركت دیگر هستند و بیشترین مشاركت نیز مربوط به مجموعه تأمین اجتماعی و سرمایه‌گذاری ملی ایران است. عسگری مارانی اظهار داشت: طبق هماهنگی‌های به عمل آمده كنسرسیومی ‌متشكل از صندوق‌ها، بیمه‌ها، نهادهای مالی و شركت‌های سرمایه‌گذاری با مشاركت نیم تا حداكثر 4 درصدی در این دو عرضه حضور خواهند داشت. عسگری مارانی در پاسخ به این سؤال كه چه گروه و مجموعه دیگری به عنوان رقیب اصلی برای خرید این دو بلوك وجود دارند، خاطرنشان كرد: بجز این كنسرسیوم بعید می‌دانم متقاضی جدی دیگری وجود داشته باشد، مگر این‌كه زیرمجموعه‌های این دو شركت خودروساز وارد عمل شوند كه از نظر ما خط قرمز تلقی می‌شود. این اظهار نظر‌ها از قطعیت معامله دو بلوك در حالی صورت می‌گیرد كه شورای رقابت اعلام كرد: با وجود این‌كه این شورا قانوناً نمی‌تواند بر آنچه وظایف هیأت واگذاری است دخالت كند اما از آنجایی كه می‌تواند بعد از واگذاری، نظرات خود را قانوناً اعمال كند به سازمان بورس و هیأت واگذاری هشدار داده كه از خرید و فروش سهام بین درون خود مجموعه‌های ایران خودرو و سایپا ممانعت كنند چون این احتمال وجود دارد كه یك زیر مجموعه سایپا بخواهد سهم ایران خودرو را بخرد یا یك زیر مجموعه ایران خودرو بخواهد سهم سایپا را خریداری كند. جمشید پژویان رئیس شورای رقابت دراین باره عنوان كرد : اینها به معنای آن است كه در بازار خودرو كشور كه 90 درصد تولیدات داخلی را سایپا و ایران خودرو انجام می‌دهند یكجا با بالاترین درجه انحصار روبه رو شویم. همچنین بهروز خدارحمی،‌ معاون كانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران گفت: سازمان خصوصی‌سازی در حالی قیمت این دوبلوك را به نرخ تابلوی بورس در روز عرضه به اضافه 80 و 50 درصد به شرط آنكه قیمت هر سهم از 300 تومان كمتر نباشد تعیین كرده كه این قیمت گذاری بسیار بالاتر از ارزش جایگزینی تلقی شده و به نوعی تجدید ارزیابی دارایی‌ها محسوب می‌شود. همچنین عضو شورای عالی بورس گفت: این شورا به مواردی مانند عرضه بلوك‌های 18 درصدی ایران خودرو و سایپا ورود نمی‌كند چرا كه چنین مواردی به عهده سازمان بورس است، در عین حال شورای رقابت باید اسامی گروه‌های غیرمجاز در این عرضه‌ها را از قبل اعلام كند.فضل‌الله معظمی در واكنش به این پرسش كه به دلیل جایگاه شركت‌های خودروساز مشمول واگذاری و لزوم برخورداری از مدیریتی توانمند،آیا هر شركت و گروهی اجازه خرید این بلوك‌ها را می‌تواند داشته باشد، خاطر نشان كرد: برای خرید عمده شركت‌هایی مانند مخابرات علاوه بر توان مالی متقاضیان، به وضعیت توان مدیریتی نیز توجه ویژه‌ای می‌شود، اما در دیگر عرضه‌ها به دلیل لزوم پرداخت 3 درصد وجه معامله از سوی متقاضیان، هر گروهی نمی‌تواند وارد شود چرا كه چنین ریسكی وجود دارد.
دوشنبه 31/3/1389 - 10:52
دانستنی های علمی
جبران عقب‌ماندگی ریلی یكی از آرمان‌هایی به شمار می‌آید كه طی چند سال گذشته مسئولان امر سعی بر آن داشته‌اند تا بتوانند با استفاده از حداكثر ظرفیت‌های كشور در این زمینه گام بردارند. اگر چه طی سال‌های 1357-1211 ساخت حدود 4565 كیلومتر خط راه‌آهن انجام شد و این میزان تا پایان سال 1388 به 9471 كیلومتر رسید اما افزایش طول خطوط راه‌آهن به 25 هزار كیلومتر براساس سند چشم‌انداز 1404 از اهدافی است كه مسئولان، تحقق آن را به‌عنوان یك هدف متعالی مد‌نظر قرار داده‌اند. البته این واقعیت نیز وجود دارد كه طی 30‌سال گذشته سالانه بطور میانگین 200 كیلومتر راه آهن در كشور ساخته شده است و باید براساس سند چشم‌انداز در 16 سال پیش‌رو سالانه هزار كیلومتر راه آهن در كشور ساخته شود. براین اساس با عبدالعلی صاحب محمدی، مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران به گفت‌وگو نشسته‌ایم. با توجه به محدودیت اعتباری در ساخت خط آهن، برقی كردن خطوط ریلی یكی از مسائلی است كه برای حداكثر استفاده از ظرفیت‌های موجود مدنظر قرار دارد، بر این اساس آخرین وضعیت پروژه‌های برقی راه‌آهن را تشریح فرمایید. در مناقصه جدید برقی كردن خط ریلی تهران- مشهد افزایش سرعت از 160 كیلومتر به 200 كیلومتر مدنظر قرار گرفت. همچنین از آنجا كه تأمین فاینانس و تجهیز منابع پروژه مذكور امری مهم است در مناقصه قبل این پروژه، برنده الزامی به تأمین منابع نداشت و شرایط اختیاری بود اما در وضعیت جدید اعلام كردیم علاوه بر كاهش زمان مسیر و افزایش سرعت پروژه، شرط ورود به مناقصه تضمین برای تأمین منابع مالی و فاینانس پروژه است. همچنین در شرایط كنونی، مناقصه جدید با روش EPCF به گونه‌ای خواهد بود كه باید ابتدا ارزیابی فنی و تعهد ارائه مدارك توانایی انجام فاینانس ارائه شود، اگر مجموعه‌ای این شرط را داشت استعلام قیمت پروژه نیز بررسی خواهد شد. البته تاكنون مراحل قانونی برای برگزاری مناقصه جدید طی شده است و به نظر می‌آید در آینده نزدیك حداكثر تا پایان سال‌جاری اجرایی شود. به غیر از مورد فوق چه پروژه دیگری برای برقی كردن خطوط ریلی در سال 89 پیگیری می‌شود؟ اگرچه برقی كردن مسیر بافق – بندرعباس از سال 1373 مطرح است اما در سال‌جاری اتمام دو خطه كردن بافق – بندرعباس، تأمین اعتبار شد. در شرایط فعلی از مجموع حدود 600 كیلومتر خط آهن مذكور 180 كیلومتر آن دو خطه نیست و اسناد مناقصه آماده و بزودی منتشر می‌شود. همچنین دوخطه‌كردن پروژه با حدود 110 میلیارد تومان اعتبار دولتی انجام خواهد شد و برای برقی كردن مسیر، استفاده از سرمایه‌گذاری داخلی – خارجی مدنظر قرار دارد. البته در این زمینه دوخطه كردن نظامیه – میان‌دشت و اهواز – خرمشهر نیز مراحل مطالعاتی در سال‌جاری طی خواهند كرد. دوخطه كردن خط بافق – بندرعباس چه مزیت‌هایی را به دنبال خواهد داشت و در زمینه برقی كردن پروژه نیز اعلام آمادگی شده است؟ در شرایط كنونی ظرفیت بار این خط ریلی، حدود 16 میلیون تن برآورد می‌شود كه اگر 180 كیلومتر باقیمانده دوخطه شود ظرفیت حدود 5/2برابر افزایش می‌یابد و می‌توان حدود 40 میلیون تن كالا را از این مسیر انتقال داد. باتوجه به آماده بودن اسناد مناقصه برای برقی كردن خط مذكور به صورت BOT و EPCF در این رابطه مجموعه‌هایی نیز اعلام آمادگی كرده‌اند. البته از آنجا كه اجرای طرح مذكور توجیه اقتصادی مناسبی دارد در صورت برقی شدن مسیر، افزایش سرعت به وجود می‌آید و می‌توان با استفاده از حمل بارهای برنامه‌ای، درآمدهای مناسبی به دست آورد. اگرچه در مجموع برگزاری مناقصه برقی كردن خط ریلی تهران – مشهد و بافق – بندرعباس از برنامه‌های اولویت‌دار و قطعی سال 89 به شمار می‌آید اما باید پذیرفت كه در جذب سرمایه‌گذاران برای توسعه صنعت ریلی در ابتدای راه هستیم و برای اعتمادسازی سرمایه‌گذاران مسیر سختی پیش‌رو قرار دارد. بهره‌برداری از خطوط ریلی در سال‌جاری چه روندی را طی می‌كند؟ تمام تلاش خود را به كار گرفته‌ایم كه مسیر حدود 500 كیلومتری بم – زاهدان را آماده بهره‌برداری كنیم. اگرچه تاكنون عملیات ساخت خط مذكور بطور كامل انجام شده است، اما عملیات ایستگاه‌های داخل مسیر كه 50 درصد پیشرفت فیزیكی دارد باید به اتمام برسد. البته در یك یا دو ماه آینده امكان عبور قطار از مسیر مذكور محقق می‌شود اما بهره‌برداری كامل آن تا پایان سال خواهد بود. همچنین تكمیل عملیات احداث راه‌آهن اصفهان- شیراز و بهره‌برداری از محور اراك- ملایر به طول حدود 100 كیلومتر پیگیری می‌شود. بهسازی و بازسازی خطوط راه‌آهن در سال‌جاری چگونه خواهد بود؟ از آنجا كه بازسازی خطوط در افزایش ضریب ایمنی و ارتقای سرعت امری قابل توجه است، در سال 89 ركورد500 كیلومتری به ثبت خواهد رسید چرا كه این مسئله تاكنون سالانه حدود 200 كیلومتر بوده است. البته در این رابطه حدود 150 میلیارد تومان اعتبار تأمین شد كه در مسیرهای مشهد، خوزستان، مناطق شمالی و سایر محورها نظیر تبریز عملیات بازسازی صورت خواهد گرفت. همچنین در شرایط كنونی بهسازی محور بهشهر – ساری در حال انجام است كه تا یك ماه آینده به اتمام می‌رسد. میزان جابه‌جایی مسافر و حمل كالا از طریق خطوط ریلی در سال 89 را چگونه پیش‌بینی می‌كنید؟ از آن جا كه در سال گذشته حدود 27 میلیون و 700 هزار نفر جابه‌جایی مسافر و حدود 33 میلیون تن حمل كالا از طریق ناوگان راه آهن انجام شد، این میزان در سال 1389 به ترتیب با رشد حداقل 10درصدی در جابه‌جایی مسافر به حدود30 میلیون نفر و در حوزه حمل كالا نیز با رشد 15درصدی به حدود 38-37 میلیون تن خواهد رسید. برای تحقق این شاخص‌ها، چه تدابیری مدنظر قرار داده‌اید؟ از آنجا كه تقویت ناوگان و تأمین نیروی كشش از مسائل اصلی در این رابطه است، بر این اساس راه‌اندازی12 ست ریل باس، تأمین 50 واگن مسافری توسط بخش خصوصی و به‌كارگیری 5 ترن‌ست كه در مجموع 6-5 رام قطار می‌شود، به‌عنوان مسائل كمیتی مدنظر خواهد بود همچنین بهینه‌سازی یكسری از واگن‌های مسافری با هدف افزایش رویكرد بهره‌وری پیگیری می‌شود. البته در این روند افزایش واگن‌های باری، نیروی كشش (لكوموتیو) و برنامه كردن حركت واگن‌های باری نیز انجام خواهد شد. وضعیت استفاده از توان داخل برای تأمین ادوات ریلی در چه جایگاهی قرار دارد؟ از آنجا كه حمایت از بومی‌سازی صنعت ریلی به‌عنوان یك برنامه بنیادین مدنظر قرار دارد، اعلام كردیم هرآنچه كارخانجات داخلی بتوانند واگن، ریل و لكوموتیو تولید كنند شرایطی فراهم می‌شود تا از حداكثر ظرفیت آنها بهره‌برداری مطلوب صورت گیرد. اگرچه تاكنون در مقاطعی از ظرفیت كامل توان داخل در تولید ادوات ریلی استفاده مناسب نشده است اما از سال گذشته، بنابر تأكید مسئولان ارشد، با برگزاری جلسات متعدد در نهاد ریاست جمهوری، رویكرد راه‌آهن نیز بر تقویت این اصل استوار شد. همچنین براساس رویكرد خصوصی‌سازی در ساختار راه‌آهن، قرار است از این پس خرید ادوات ریلی نظیر واگن و لكوموتیو توسط بخش خصوصی انجام شود. البته برای تسریع در این روند شركت راه‌آهن توان خود را برای بسترسازی در تحقق چنین دیدگاهی متمركز ساخته است تا بتواند انگیزه حضور بخش خصوصی در گسترش صنعت حمل و نقل ریلی را افزایش دهد. بر این اساس در حوزه تأمین واگن، ابتدا توان واگن‌سازی پارس (به‌عنوان بزرگترین تولیدكننده واگن در كشور) مورد بررسی قرار گرفت و در چند ماه گذشته با طی شدن مراحل انعقاد قرارداد، سفارش ساخت 600 واگن باری و 50 واگن مسافری برای این مجموعه گرفته شد. واگن‌های مذكور چه زمانی آماده تحویل خواهند بود؟ این حركت از حدود شش ماه گذشته آغاز شد و اگر تلاش شود ظرف شش ماه تا یكسال آینده این سفارش آماده تحویل می‌شود، چرا كه در شرایط كنونی ظرفیت اسمی واگن‌سازی پارس، ساخت سالیانه هزار و 500 واگن باری و حدود 4هزار و 500 واگن مسافری است. برای استفاده از توان سایر كارخانجات تولید واگن ساخت داخل چه تدابیری مدنظر قرار گرفت؟ با توجه به مذاكرات انجام شده در بخش خصوصی، تقاضای ساخت حدود هزار و 700 واگن مسافری و 16 هزار واگن باری مطرح شد كه درخواست این ظرفیت، تقاضای بالقوه بخش خصوصی برای گسترش حمل و نقل ریلی در حوزه بار- مسافر است و اجرای آن نیاز به زمان دارد. تأمین منابع این سفارش‌ها به چه نحوی صورت می‌گیرد؟ معتقدیم كه برای تحقق چنین مسئله‌ای باید یكسری تسهیلات اختصاص یابد تا متقاضیان بخش خصوصی وارد عرصه شوند و اقدام به عقد قرارداد کنند. در سفارش 650 واگن باری مسافری واگن پارس، راه آهن متعهد شد که ضمانت اعطای تسهیلات را انجام دهد. برای انجام این کار یک بسته سیاستی تدوین و به کارگروه ستاد مدیریت مصرف سوخت نهاد ریاست جمهوری ارسال شد. از آنجا که هدف این بسته، بسترسازی در توسعه حمل و نقل ریلی در مواردی نظیر خرید ادوات و افزایش خطوط ریلی است به عنوان نمونه برای خرید واگن و لکوموتیو توسط بخش خصوصی پیش‌بینی کردیم كه از منابع وجوه اداره شده راه آهن و مساعدت سیستم بانكی تسهیلاتی اختصاص یابد. برخی از سرفصل‌هایی كه در بسته مذكور برای تأمین منابع مالی خرید ادوات ریلی و تكمیل پروژه‌های توسعه خطوط ریلی مدنظر قرار گرفته است، را تشریح فرمایید. از آنجا كه دستیابی به سهم 30 درصدی حمل بار و 18 درصد جابه‌جایی مسافر تا پایان سال 1392 در حمل و نقل ریلی هدف‌گذاری شده است، بر این اساس به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور پیشنهاد شد تا اعتبارات مورد نیاز احداث سالیانه 2 هزار و 400 كیلومتر خطوط ریلی را از محل منابع عمومی و درآمدهای حاصل از اجرای قانون هدفمندكردن یارانه‌ها در بودجه سنواتی لحاظ كند. البته در این رابطه موظف ساختن وزارت راه و ترابری برای تكمیل حلقه‌های اتصال كریدورهای آسیا-اروپا و راه‌اندازی آن با هماهنگی كشورهای طول این مسیر نظیر چین، قزاقستان، ازبكستان، تركمنستان و تركیه تا پایان سال 89 مورد اشاره قرار گرفت، همچنین معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور موظف است برای تكمیل و بهره‌برداری از كریدور شمال-جنوب مبلغ شش‌هزار میلیارد ریال از محل اعتبارات مذكور جهت تكمیل راه‌آهن قزوین-رشت-انزلی تا پایان سال‌جاری به وزارت راه و ترابری اختصاص دهد. بر این اساس الزام وزارت راه و ترابری به انعقاد قرارداد تا سقف یكصدهزار میلیارد ریال برای جذب سرمایه‌گذار خارجی با روش EPCF و BOT برابر اولویت‌های تعیین شده از دیگر موارد بسته مذكور به شمار می‌آید. البته در این رابطه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور موظف است برای طرح‌های احداث خطوط ریلی كه با روش فاینانس تأمین مالی می‌شود ضمن ارائه تضمین‌های لازم با تأمین كننده منابع مالی از سوی مراجع ذی‌ربط، نسبت به پیش‌بینی سهم 15 درصدی دولت در لوایح بودجه سنواتی سالیانه تا پایان سال 1392 تدابیر لازم را اتخاذ كند. تاكنون چه روندی برای نهایی شدن موارد مذكور طی شده است؟ اگرچه در سال‌جاری تاكنون چندین جلسه در ستاد مدیریت مصرف سوخت برای تصویب مسائل پیشنهادی برگزار شد و برخی موارد نیز مورد توافق قرار گرفت اما به نظر می‌آید در آینده نزدیك موارد نهایی و آماده ابلاغ شود. بر این اساس به‌عنوان نمونه، روند اخذ تسهیلات مذكور توسط بخش خصوصی برای انعقاد قرارداد ساخت واگن با كارخانجات داخلی تسریع می‌شود.
دوشنبه 31/3/1389 - 10:52
اخبار
ریگی با حضور تعدادی از خانواده‌های شهدا و جانباختگان جنایات تروریستی وی در زندان اوین به دار مجازات آویخته شد ریگی در اعترافات خود از ارتباط مستقیم با مقامات ناتو در افغانستان و دستور آنها برای فعالیت‌های تروریستی در تهران خبر داده بود اعلام خبر اعدام عبدالمجید (عبدالمالک) ریگی، سرکرده گروهک تروریستی شرق کشور از صبح روز گذشته موج عظیم خبری را در میان مردم و محافل خبری جهان ایجاد كرده است. گزارش‌ها حاكی است، شهروندان نقاط مختلف سیستان و بلوچستان با انتشار پیامک‌هایی، این اعدام را به یکدیگر تبریک گفته و این اقدام را التیام‌بخش دل خانواده شهدا توصیف كردند. شبکه تلویزیونی الجزیره با بیان این که اعدام عبدالمالک ریگی، کار گروه تروریستی جندالله را تمام کرد، تصریح كرد: بیش از 200 تن از اعضای این گروهک از زمان بازداشت ریگی تاکنون سلاح‌های خود را تحویل داده‌اند. الجزیره در ادامه افزود: جندالله یک گروه سیاسی نیست و به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده‌ است که تاکنون مسئولیت عملیات تروریستی زیادی را در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان برعهده گرفته است. پایگاه اطلاع‌رسانی روزنامه فرانسوی لوموند نیز با اعلام خبر اعدام این شرور جنایتكار نوشت: وی عملیات مسلحانه متعددی را در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران، انجام داده بود. از سوی دیگر اعدام سركرده گروهك تروریستی جندالله، جام جهانی فوتبال 2010 را هم تحت تأثیر قرار داد و شبكه مخصوص پخش اخبار و بازی‌های جام جهانی در قاره آفریقا با قطع برنامه‌های خود، در چند نوبت خبر اعدام شرور ایرانی را اعلام كرد.
دوشنبه 31/3/1389 - 10:50
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته