• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3838روز قبل
بهداشت روانی

مهدکودک ,مضطرب ,اضطراب

جام جم آنلاین: مدیرکل دفتر مشاوره و امور روان شناختی سازمان بهزیستی از آغاز طرح «غربالگری اضطراب» برای طیف سنی پنج و شش ساله خبر داد و اظهار کرد: این طرح در شش استان کشور از امروز آغاز می‌شود و به مدت سه ماه ادامه خواهد یافت.

آرزو ذکایی ، با اشاره به اینکه طرح غربالگری اضطراب سال گذشته در شهر تهران انجام شد، ادامه داد: این طرح امسال در استان های تهران، خراسان جنوبی، فارس، کرمان، آذربایجان غربی و یزد برگزار خواهد شد.

وی با بیان اینکه طرح غربالگری اضطراب سال آینده در سراسر کشور برگزار خواهد شد، عنوان کرد: شناسایی اضطراب که مادر برخی از اختلالات و آسیب های اجتماعی و رفتاری است، در سنین پنج و شش سال میسر است و اگر این موضوع در این سنین درمان نشده و به سنین بالاتر انتقال یابد، باعث اختلالات رفتاری، اعتیاد و حتی خودکشی می شود. بنابراین شناسایی آن بسیار حائز اهمیت است.

مدیرکل دفتر مشاوره و امور روان شناختی سازمان بهزیستی در مورد جامعه هدف طرح غربالگری اضطراب، خاطر نشان کرد: این طرح برای طیف سنی پنج و شش ساله برگزار می شود و در مهدهای کودک این شش استان به اجرا درمی آید و در مورد سایر کودکان نیز اطلاع رسانی های لازم انجام شده و در صورت تمایل والدین، آنها می توانند کودک خود را به نزدیک ترین مهد ارجاع دهند.

ذکایی با اشاره به اینکه بازه زمانی اجرای طرح مذکور از امروز به مدت سه ماه ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: پس از گذشت بازه زمانی سه ماهه و شناسایی افراد مورد نظر، کارهای مداخلاتی و درمانی آغاز می شود.

به گفته وی، مرحله سنجش تا ارجاع به روانپزشک در این طرح برای مراجعین رایگان است.

چهارشنبه 29/8/1392 - 18:44
شهدا و دفاع مقدس

فرمانده تیپ یک لشکر ۲۷، مداح اهل بیت‌(ع) بود؛ با صدای دلنشین نوحه می‌خواند و روضه «شه باوفا ابوالفضل» را هم خیلی دوست داشت.

خبرگزاری فارس: روضه‌خوان امام حسین چگونه شیر کوهستان شد

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس(باشگاه توانا)، شهید «مهدی خندان» به سال 1341 در روستای «سبوبزرگ» از توابع لواسان کوچک به دنیا آمد؛ او در سال 1357 همزمان با پیروزی انقلاب توانست دیپلمش را در رشته مکانیک بگیرد.

مهدی تابستان 1359 به عنوان عضو فعال بسیج به پادگان امام حسین (ع) اعزام شده و دوره آموزش عمومی نظامی را با موفقیت گذراند و سپس برای مقابله با ضد انقلاب عازم کردستان شد؛ او به مدت شش ماه در جبهه غرب در سرپل ذهاب ماند و پس از آن به عضویت سپاه پاسداران در آمد.

شهید خندان چهار ماه به عنوان محافظ بیت امام خمینی(ره) به خدمت مشغول شد؛ مهدی با مقاومتی که در جبهه غرب داشت، همرزمان به وی لقب «شیر کوهستان» دادند.

او مداح اهل بیت‌(ع) بود؛ به گفته مادرش، با صدای زیبای و دلنشین نوحه می‌خواند؛ روضه «شه باوفا ابوالفضل» را هم خیلی دوست داشت. و سرانجام شهید «مهدی خندان» رو 29 آبان 1362 برابر با اربعین حسینی، در مرحله سوم عملیات «والفجر 4» در ارتفاعات «کانیمانگا» با مسئولیت فرمانده تیپ یک لشکر 27 محمدرسول الله(ص) به شهادت رسید.

روایتی از شجاعت این شهید را در سالروز شهادتش به نقل از کتاب «قله 1904» در ادامه می‌خوانیم:

                                                               ***

آتش تیربارهای دوشکا و به خصوص یک قبضه توپ شیلیکا که عراق از آن مثل تیربار، کار می‌کشید، از بالای ارتفاع 1904 بر سر بچه‌ها می‌بارید و زمین‌گیرشان کرده بود؛ یک دفعه رو کرد به بچه‌هایی که روی زمین خوابیده بودند و با صدای رسا فریاد کشید: «گردان مقداد با مهدی خندان به پیش».

صدایش در همه جا پیچید و در کوهستان کانی‌مانگا طنین انداخت؛ طوری بود که تمام بچه‌های گردان مقداد شنیدند و همه پشت سرش شروع کردند به دویدن. ستون در شیب تند ارتفاع، چند تپه را پشت سر گذاشت و در شیاری نزدیک تپه سوم، چند دقیقه‌ای ماند تا بچه‌ها نفس تازه کنند.

پیشاپیش ستون ایستاده بود و داشت بالای قله را نگاه می‌کرد؛ صورتش را برگرداند و نگاهی کرد به بچه‌هایی که زمین‌گیر بودند و دوباره قله 1904 را زیر چشم گرفت. انگار دور قامتش را هاله‌ای از نور فرا گرفته بود. طاقت نیاورد و گفت: «من می‌روم اون چارلول رو خاموش کنم».

جلوتر میدان مین بود، با چند تخریبچی از دامنه بالا کشید؛ داخل میدان مین، زیر نور منورها نشسته بودند یکی یکی مین را پیدا می‌کردند، از خاک بیرون می‌کشیدند و کناری می‌گذاشتند، فرصتی برای خنثی کردنشان نبود. آقا مهدی معبری در میدان مین باز کرد، تا رسید به سیم‌های خاردار کلافی شکل. دو ردیف سیم خاردار در پایین و یک ردیف در بالای آنها بود.

مدتی پشت سیم خاردارها نشست به انتظار رسیدن سیم چین، اما از سیم‌چین خبری نشد. رگبار آتش شدت گرفته بود، معطل نکرد، با دست‌هایش شروع کرد به باز کردن کلاف‌های سیم خاردار. تیرهای توپ چارلول شیلیکا از کنار سیم‌های خاردار و از بالای سر مهدی می‌گذشت.

بالاخره حلقه‌های بلند کلاف‌های سیم از هم باز شد و او با سر وارد کلاف‌ها شد و وسط آنها نشست؛ او با دست‌های چاک‌چاک و خون آلودش مشغول باز کردن ردیف دیگر سیم‌های خاردار شد؛ با هر تکانی که می‌خورد، خارهای بیشتری در بدنش فرو می‌رفت اما با نگاه به سنگرهای دشمن، مصمم‌تر از قبل کلاف‌ها را از هم جدا می‌کرد.

تصمیم گرفته بود به هر قیمتی شده معبر را باز کند و آتش جهنمی آن توپ چارلول، که مانع پیشروی ستون شده بود را خاموش کند؛ ردیف آخر را هم باز کرد و خودش را به طرف دیگر کلاف‌ها کشاند؛ لباس‌هایش به خارها گیر کرده و پاره شده بودند؛ خون زیادی از دست‌ها و بدنش بیرون می‌زد.

با زحمت زیادی روی دو پایش ایستاد؛ چارلول عراقی کماکان می‌نواخت؛ خط آتش دشمن درست روی میدان مین و سیم‌های خاردار متمرکز شد؛ مهدی نای ایستادن نداشت؛ تمام توانش را جمع کرد و به صدای بلند فریاد زد: «ان تنصرالله ینصرکم» در یک دم، هاله‌ای از سرخی تیرها، سر تا به پای مهدی را فرا گرفت. تکانی خورد و از پشت به روی سیم‌های خاردار افتاد.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:59
اطلاعات دارویی و پزشکی

قدس آنلاین- پورافضلی: تأمین سلامت بدن و حفظ تندرستی و نیز توجه به پیشگیری از بیماریها در طب اسلامی به طرق مختلفی پیشنهاد شده است.

تغذیه درمانی 
یکی از اصول بهداشت فردی و سلامت بدن را می توان تغذیه درمانی و داشتن تدبیر در غذاها و نوشیدنی ها دانست که در فرهنگ اسلامی از با عنوان«اطعمه و اشربه» یاد می شود و توجه خاصی به نوع، کیفیت و زمان مصرف غذا دارد. امام رضا علیه السلام درباره اصول سلامت بدن و بهداشت تغذیه فرموده اند: همانا صلاح بدن و قوام بدن به غذا و آشامیدنی است و فساد آن نیز به این دو است، پس اگر این دو را اصلاح کنی بدن اصلاح و اگر این دو را فاسد کنی بدن فاسد می گردد.
در نظر گرفتن حلال و حرام بودن غذاها و نوشیدنی ها و چگونگی حلال شدن و حرام بودن آنها را فقط در تحقیق قواعد تغذیه ای اسلامی می توان به این سادگی و جامعی یافت .(1)
امام رضا (ع) همچنین می فرماید : «اسلام ، هر آنچه را برای سلامت جسم و روان ، خطرناک و زیانبار است ، حرام یا مکروه ، و آنچه را برای انسان لازم و مفید است ، واجب یا مستحب دانسته است . همچنین آنچه را که سود و زیانی برای جسم و روان آدمی ندارد ، مباح خوانده است .»(2)

گیاه درمانی 
در طب اسلامی و بویژه طب الرضا(ع) گیاهان دارویی و نیز استفاده از سایر مواد گیاهی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در مورد گیاه درمانی و کیفیت استفاده از گیاهان در شفابخشی تمام بیماری ها بحث مفصلی شده است.(3)
مطابق آموزه های پزشکی ائمه (ع) با استفاده صحیح از روشهای گیاه درمانی می توان بسیاری از بیماری ها را درمان کرد. امام رضا(ع) که تدابیری را برای ماهها و فصلهای سال داشته اند متناسب با هر ماه و فصل سال استفاده از غذاها و گیاهان خاص را توصیه نموده اند. همچنین در احادیث پزشکی آن حضرت در مورد خواص بسیاری از گیاهان دیده می شود.(4)

حجامت درمانی
مطابق آموزه های طبی اسلامی، حجامت سومین ستون طب جسمانی است که برای خواص اعجاب انگیزی را برشمرده اند. 
یکى از مباحثى که در سیره و روش زندگی اهل بیت (ع) از اهمیت خاصی برخوردار بوده و به مناسبتهای مختلف مورد تاکید قرار گرفته مسئله حجامت است. در این زمینه امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبر گرامی اسلام (ص) می فرمایند: « إن یکن فی شیء شفاء ففی شرطه الحجّام ٲو فی شربت العسل». اگر در چیزی شفا وجود داشته باشد ، در تیغ حجّام یا در شربت عسل است .(5)
امام رضا (علیه‌‌ السلام) فصل بهار را بهترین زمان برای انجام عمل حجامت دانسته و می فرماید: « أمّا فَصْلُ الرَّبیعِ فَإنّهُ روُحُ الأزْمانِ ….». فصل بهار روح زمان هاست و در این فصل خون به هیجان در می آید. لذا از قصد و حجامت در این فصل استفاده کن. (6)

فصد درمانی 
فصد، باز کردن منفذی کوچک در دیواره رگ بوسیله نیشتر است که باعث خروج اخلاط فاسد بدن با خروج خون می شود.
فصد درمانی (رگ زدن) همانند حجامت درمانی درارای خواص فراوانی است . امام رضا علیه السلام برای پس از فصد توصیه هایی دارند که رعایت آنها باعث برخورداری از آثار مفید آن بر بدن می شود. امام رضا (ع) در رساله‏ى ذهبیّه در این مورد می فرمایند: « پس از استحمام باید موضع فصد و حجامت را به وسیله‏ى پارچه‏ى کرکى یا ابریشمى یا دستمال نخى که لطیف و نرم باشد، بپوشانید. پس از حجامت و فصد، آب میوه بنوشید و اگر میوه نیست، شربت بالنگ مصرف کنید و در جایى که این امکانات وجود ندارد، بالنگ را زیر دندان بگیرید و روى آن جرعه‏اى آب نیم ‏گرم بنوشید. اما در فصل سرما باید سکنجبین عسلى استفاده شود که این شربت شما را از بیمارى‏هاى خطرناک لقوه، برص، بهق و جذام به اراده‏ى خداوند ایمن خواهد داشت.
در بیانی دیگر امام رضا (ع): «سفارش مى‏کنم که پس از حجامت یا فصد، آب انار را با مکیدن آن بنوشید. مکیدن آب انار خون را زنده و تن را با نشاط خواهد ساخت. پس از حجامت و فصد ، از خوردن غذاهاى نمک‏دار تا مدت 3 ساعت بپرهیزید، چون اگر این پرهیز مراعات نشود، بعید نیست که انسان به بیمارى جرب دچار شود.»
امام رضا علیه‏السلام همچنین می فرماید: هر کس مى‏ خواهد سودا او را نسوزاند ، بر او باد قى کردن ، رگ زدن و نوره کشیدن .(7)

سنگ درمانی 
در منابع اسلامی با استفاده از احادیث و روایات درباره سنگ شناسی و کیفیت استفاده از سنگ ها بر اساس شناخت طبیعت آنها مباحث زیادی مطرح شده است.
امام رضا (ع) در مورد خواص سنگهای مختلف و ویژگی های هر کدام سخن گفته اند. از جمله درباره تاثیر یاقوت بر بدن و ایجاد آرامش از حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) نقل شده که انگشتر یاقوت در دست کنید که پریشانی را زایل می کند و در روایت دیگری آن حضرت فرمودند : هر که انگشتری یاقوت در دست کند فقیر نشود و در حدبثی دیگر نزدیک به همین مضمون می فرماید: انگشتر عقیق فقر را از میان می برد ، و دست کردنش نفاق و دو رویی را محو می کند. (8)

عطر و گل درمانی 
در هیچ مذهبی به اندازه تعالیم اسلام، در مورد عطرهای مختلف نظری ارائه نشده است . محققان دریافته اند عطرها معمولا به طور بسیار ظریف بر محرک های درونی بدن تاثیر می گذارند و موجب درمان می شوند و رایحه گل نه تنها می تواند باعث تقویت حافظه و آرامش شود، بلکه بر نحوه سوخت و ساز بدن، سیستم دفاعى ، افکار و واکنش هاى آگاهانه اثر می گذارند. امام هشتم(ع) می‌فرماید: شستشو دادن سر با گل ختمی در روز جمعه جزء دستورات پیغمبر اسلام(ص) است، علاوه بر این دارای خواصی است مانند این‌که موها و صورت را زیبا می‌نماید، و از سردرد جلوگیری می‌کند. 
امام رضا (ع) استفاده از عطر را باعث انبساط روحی دانسته می فرماید: « برای مرد سزاوار نیست که استفادی هر روزه از بوی خوش را ترک کند پس اگر نتوانست، یک روز در میان و باز اگر نتوانست، در هر جمعه خود را خوشبو سازد و هیچ گاه این عمل را رها نکند».(9)

رنگ درمانی 
رنگ ها به شیوه های مختلفی بر ذهن و روح و جسم انسان تاثیر می گذارند که تمام این تاثیرات و کیفیت حصول آنها در رنگ درمانی طب جامع اسلامی بحث شده است.
در رنگ درمانی اسلامی اعتقاد بر این است که بسیاری از بیماری ها را می توان فقط با استفاده از رنگ، درمان کرد. البته این درمان باید با مراعات تمام قواعد و اصول رنگ درمانی اسلامی انجام شود.
و درباره تأثیر رنگ سبز بر بدن و ایجاد نشاط و آرامش در روایتی از امام رضا (ع) نقل شده که فرمود: «الطیب نشره و العسل نشره، و الرکوب نشره و النظر الی الخضره نشره. یعنی: بوی خوش، عسل، سوارکاری و نگاه به مناظر سرسبز و خرم، باعث نشاط و شادی می‌شود.» .(10)

پانوشتها:
1. مرآه الکمال- شیخ عبدالله مامقانی- بیروت- لبنان- دار الحوراء- 1424ه.ق
2. مستدرک الوسایل، جلد 16، صفحه 233
3. القانون فی الطب- ابوعلی سینا، همچنین مخزن الادویه عقیلی خراسانی چاپ هند 1972. 
4. رساله ذهبیه و نیز طب الرضا – طب و بهداشت از امام رضا (ع) ص 53 
5. وسائل الشیعه / ج 17 / ص 541
6. بحار الأنوار، ج 59، ص 312 
7. طبّ الإمام الرضا علیه‏السلام ، صفحه 42 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 325 وفیه “ومداومة النورة” ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 464 سودا .
8. وسائل 5/ 85 ، جامع الاخبار ص 134
9. بحارالانوار، ج73، ص140
10. عیون اخبار الرضا باب 31/ حدیث 126

سه شنبه 28/8/1392 - 15:57
نوجوان و جوان

نوجوانی؛ عاشقی و سرخوشی

جام جم آنلاین: یک روز عکس ورزشکار مورد علاقه‌اش را می‌گیرد و آن را به دیوار اتاقش می‌چسباند. هفته بعد، عکس خواننده محبوبش هم اضافه می‌شود و پس از آن هم نوبت هنرپیشه‌هایی است که می‌خواهد در آینده مثل آنها زندگی کند. دیوار مقابل هم پر است از عکس‌ ماشین‌های مختلف؛ هر کدام در یک مدل و رنگ خاص.

معمولا چند ماهی هم که می گذرد، عکس ها عوض می شود و اشخاص و ماشین های جدید، جای قدیمی ترها را پر می کند. پدر و مادرش نمی دانند چه کاری از دست شان ساخته است. آنها درمانده شده اند و نمی دانند چطور باید فرزندشان را سر عقل بیاورند. پدر حوصله کارهای او را ندارد و دائم زیر لب غر می زند که او دیگر بزرگ شده و این بچه بازی ها به سن و سالش نمی خورد. پدر می گوید دوره نوجوانی یعنی آغاز بزرگسالی، یعنی تمام شدن کودکی و پایان دادن به رفتارهای کودکانه. مادرش هم سعی می کند با او صحبت کند تا شاید نظرش عوض شود و تصمیم بهتری برای زندگی اش بگیرد. انگار مادر هم قبول دارد نوجوانی آغاز بزرگسالی است.

آنها تمام سعی و تلاش خود را می کنند، هر یک به شیوه خودشان. اما هیچ کدام از این راه ها درنهایت نتیجه ای ندارد و او هنوز به فکر پیدا کردن قهرمانان زندگی اش است؛ قهرمانانی که در ذهنش ساخته و می خواهد زندگی اش را هم درست مانند زندگی آنها بسازد. همیشه و همه جا به دنبال این قهرمانان است. می خواهد بداند آنها از کجا خرید می کنند تا او هم همان فروشگاه را برای خرید لوازم مورد نیازش انتخاب کند. دوست دارد، همان کفش و لباسی را بپوشد که شخصیت مورد علاقه اش می پوشد و حتی حواسش به مارک آنها هم هست تا دقیقا همان را بخرد؛ به قیمت و زیبایی اش هم خیلی کاری ندارد، همین که شخصیت محبوبش از آنها استفاده می کند، کافی است و دلیلی موجه برای او به حساب می آید. او نوجوان است و متاسفانه پدر و مادرش این موضوع را چندان مهم نمی دانند.

در حالی که باید ویژگی های این دوران را بشناسند و بدرستی با فرزندشان برخورد کنند تا چنین مشکلاتی بدون بروز آسیبی حل شود. البته این رفتارها و الگوبرداری از شخصیت های متفاوت هم یکی از ویژگی های این دوران است و راه حل های خودش را دارد.

اجبار و تحمیل نظرات​ نتیجه معکوس دارد

«هر برنامه ای که داشته باشند و هر کاری که بخواهند انجام دهند، از قبل باید در مورد آن با من یا مادرشان صحبت کنند. آنها هنوز بچه هستند و نمی توانند خوب و بد زندگی شان را تشخیص دهند.» این حرف های پدر دو فرزند نوجوان است. دختر و پسر او که هر دو در سنین نوجوانی به سر می برند، زیر ذره بینش هستند و حق ندارند بدون مشورت با او حتی آب بخورند. البته او فکر می کند فرزندانش را بخوبی تربیت کرده و آنها هیچ وقت فکر کارهایی را که او نمی پسندد نیز نمی کنند. در حالی که این موضوع خیلی هم واقعیت ندارد و محمد که پسر بزرگ تر اوست، گاهی تصاویر ورزشکاران یا خواننده های مورد علاقه اش را از همکلاسی ها می گیرد و دور از چشم پدر داخل کتاب و دفترهایش می چسباند. او آرزو دارد روزی بتواند این تصاویر را به دیوار اتاقش نصب کند یا آلبوم خوانندگان مورد علاقه اش را داشته باشد اما چون پدرش مخالف است، چیزی نمی گوید. با این که پدر محمد می خواهد فرزندانش بهترین مسیر را انتخاب کنند و با مشکلی مواجه نشوند اما نمی داند این اجبار و تحمیل نظرات نتیجه ای معکوس دارد. شاید فرزندانش هیچ وقت در حضور او یا مادر درباره شخصیت های محبوب شان حرفی نزنند یا هیچ وقت تصاویر آنها را به در و دیوار اتاق شان نچسبانند اما این رفتار لزوما به معنای این نیست که به این موضوعات فکر هم نمی کنند. در ضمن، اگر پدر و مادر اجازه دهند فرزندان درباره علایق شان براحتی و در حضور آنها صحبت کنند، در صورتی که مشکل یا بیراهه ای سر راه شان وجود داشته باشد نیز آنها بهتر و در زمان مناسب تری می توانند آن را تشخیص داده و جلوی بروز مشکل را بگیرند.

دکتر ناظمی در این زمینه توضیح می دهد: هر وقت پدر و مادر فرزند نوجوان شان را برخلاف میلش به انجام کاری وادار کنند، به او فشار زیادی بیاورند یا واکنش​های شدیدی در برابر خواسته هایش نشان دهند باید منتظر نتیجه معکوس باشند. در واقع هر چه فشارها بیشتر باشد، فرزند نوجوان هم بیشتر به سمتی که خلاف میل خانواده است، سوق داده خواهد شد. پس به جای اجبار و تحمیل نظرات خودتان که فقط موجب می شود فرزندتان از شما دورتر شود و هرچه بیشتر فاصله بگیرد، بهتر است او را به شیوه ای دوستانه همراهی و راهنمایی کنید.

برای انتخاب شغل  زود است

هنرپیشه های تلویزیون و سینما را که می بیند، با خودش فکر می کند دیگر تصمیم نهایی اش را گرفته است. کار تمام شده و او حالا به طور قطع می داند قرار است در آینده چه شغلی داشته باشد. با همین فکر و خیال ها هم خوشحال است و سرحال اما چند روز بعد که می شنود آلبوم جدید خواننده ای فروش فوق العاده ای داشته است، دوباره تصمیمش را ارزیابی می کند و احتمال می دهد که شاید اشتباه کرده باشد. چند روزی قرار است خواننده شود تا وقتی که تیم فوتبال مورد علاقه اش به پیروزی می رسد و لذت بردشان را حس می کند و می گوید بازیکن فوتبال بودن بهتر از خواننده بودن است و...

این تصمیم ها هر روز و هر هفته و هر ماه ممکن است تغییر کند. گاهی هم دیگر طرفدار شخصیت های محبوب و معروف نمی شود و از دوستان و آشنایان یا معلم ها و دیگر اعضای خانواده اش الگوبرداری می کند یا می خواهد مانند پزشکی شود که هفته قبل برای معالجه به او مراجعه کرده بود و... او تمام تلاشش را می کند تا در آینده بتواند شخصی شود درست مانند آنها. تمام دقیقه های روز را هم با خیال این افراد سپری می کند و در تلاش است ​ هرچه زودتر و بهتر به جایگاه فعلی آنها برسد.

دکتر ناظمی در این باره می گوید: در سنین نوجوانی نمی توانیم انتظار داشته باشیم نوجوان بدرستی شغل آینده اش را انتخاب کند. در این سنین ممکن است بچه ها دائم نظرشان را تغییر دهند و با دیدن فردی که به آن علاقه مند می شوند، شغل جدیدی را انتخاب کنند. در سنین تقریبا 17 یا 18 سالگی است که انتظار می رود فرد تا حدودی درباره شغل و حرفه اش تصمیم بگیرد . البته این تصمیم گیری هم نهایی نخواهد بود و فقط تا حدودی می تواند اتفاق بیفتد.

بنابراین والدین هم نباید خیلی نگران شوند و فرزندشان را سرزنش کنند. در این مواقع با آگاهی دادن به نوجوان و افزایش میزان اطلاعات او می توان انتظار داشت چنین مسائلی بدون کوچک ترین مشکلی برطرف شود.

شما چه پیشنهادی دارید؟

می گوید عاشق بستکبال و بسکتبالیست هاست. تمام اتاقش هم پر شده از تصاویر بازی های بسکتبال و توپ و سبدی تزئینی که گوشه اتاق قرار گرفته. تمام فکرش این است که روزی بتواند مثل بازیکنان مورد علاقه اش بسکتبال بازی کند. برای همین هم به باشگاه های ورزشی می رود و هر روز هیکلش را با هیکل های عضلانی و قد بلند آن ورزشکاران مقایسه می کند. مادرش که نگران سلامت اوست و می داند دوستانش هم پیشنهاد کرده اند از پودرها و قرص های مخصوص بدنسازی استفاده کند، گیج شده است و نمی تواند تصمیم درستی بگیرد. یک بار فکر می کند بهتر است او را از این کار منع کند و به طور جدی با او حرف بزند اما چند روز بعد پشیمان می شود و تصمیم می گیرد از در دیگری وارد شود. با مهربانی و آرامش کنارش می نشیند و درباره مضرات این روش​ها با او صحبت می کند اما این کار هم بی فایده است چون پسر نوجوانش نظرات مادر را قبول ندارد و می گوید می خواهد مانند پسرهای هم سن و سال خودش زندگی کند و درباره کارهایش هم خودش تصمیم می گیرد. او فکر می کند هدف نهایی زندگی اش را پیدا کرده است و همین که می خواهد مانند این ورزشکاران شود، دلیل خوبی است برای این که هر طور دوست داشته باشد، رفتار کند.

در چنین مواقعی دکتر ناظمی توصیه می کند والدین قبل از مخالفت یا رد کردن نظر فرزندشان، به فکر پیدا کردن جایگزینی مناسب برای آنچه از نظر نوجوان محبوب و دوست داشتنی است، باشند. این جایگزین باید از نظر نوجوان هم قابل قبول بوده و در ذهن و زندگی اش بتواند جای عشق و علاقه قبلی را بگیرد. البته برای مطرح کردن پیشنهادها هم باید راه درستی را در پیش بگیرید. به این معنی که نباید با لجبازی و اجبار، فرزندتان را وادار کنید کاری​ انجام دهد که شما می خواهید بلکه می توانید به طور غیرمستقیم و در میان گفت وگوهای دوستانه​ درباره شخصیت های مثبت دیگر و نکات و ویژگی های خاص شان که آنها را به افرادی ممتاز تبدیل کرده است، صحبت کنید.

مطمئن باشید بچه ها هم وقتی این موارد را می شنوند، حتی اگر به شما چیزی هم نگویند در موردشان فکر خواهند کرد و شاید تصمیم شان را تغییر دهند.

به گفته این روان​شناس، بچه ها در این سنین درگیر بحران هویت می شوند و می خواهند خودشان را به دیگران ثابت کنند. بنابراین ممکن است زمانی تصمیم بگیرند مانند هنرپیشه محبوب شان لباس بپوشند یا دقیقا مثل او رفتار کنند.

چون آنها نگران هستند و اضطراب دارند با این نوع کارها و همانندسازی ها می خواهند از طرف بقیه افراد هم پذیرفته شوند و از این نظر به اطمینان برسند. به همین دلیل هم ممکن است روزی تصمیم بگیرند مطابق فرد محبوبشان رفتار کنند، مثل او لباس بپوشند و به همین ترتیب تمام کارها، افکار و عقایدشان را از چنین فردی الگوبرداری می کنند و خودشان را دقیقا شبیه او می سازند.

وی تاکید می کند: در این مواقع، پیوند عاطفی ای وجود ندارد اما می تواند اتفاق بیفتد. بنابراین اگر پدر و مادر با مشاهده چنین مواردی مقابل نوجوان بایستند و با او مخالفت کنند یا به زور بخواهند نظرش را تغییر دهند، مسلما نتیجه خوشایندی هم نمی گیرند و این دوران در خانواده شان به یک بحران جدی تبدیل می شود. بحرانی که ادامه دار است و می تواند ابعاد دیگر زندگی نوجوان مانند وضع تحصیلی یا انتخاب رشته درسی او را هم تحت تاثیر قرار دهد.

ما هم نوجوان بودیم​ اینها هم نوجوانند!

کم نیستند پدر و مادرهایی که نوجوانی فرزند شان را با نوجوانی خودشان مقایسه می کنند و از او انتظار دارند دقیقا همانند پدر و مادرش رفتار کند. پدر و مادر سپهر هم همین​طور هستند و همیشه او را سرزنش می کنند که چرا نمی تواند مثل آنها بدون دردسر و ایجاد مشکل زندگی کند.

مادر سپهر می گوید: وقتی ما بچه بودیم، اگر یک طبقه از کمد را هم به ما می دادند کلی خوشحال می شدیم و کیف می کردیم اما بچه های امروزی انگار کل دنیا را از پدر و مادرشان می خواهند. مشکل سپهر هم همین است. او می خواهد عکس ورزشکاران مورد علاقه اش را به دیوار اتاق بچسباند اما برادر کوچک ترش که با هم یک اتاق دارند، این عکس ها را دوست ندارد. برای همین هم همیشه با هم جروبحث می کنند و دعوا دارند. آخر هم سپهر می​گوید اگر من و پدرش به فکر آنها بودیم، اتاق هایشان را از هم جدا می کردیم که او راحت شود. البته مادر سپهر که از این همه دعوا و مشاجره خسته شده، یک روز راه حلی پیدا کرده و وقتی سپهر نبوده تمام عکس هایش را دور ریخته است. او فکر می کرد این کار وضع را درست می کند اما می گوید از آن روز اخلاق و رفتار سپهر هم بدتر از قبل شده است. او واقعا نمی داند راه حل چیست و چطور می توان این مشکلات را برطرف کرد. دکتر پروین ناظمی، روان​شناس و مدرس دانشگاه در گفت وگو با « جام جم » در این باره توضیح می دهد: پدر و مادرها باید دقت داشته باشند که دوران نوجوانی، دوره خاصی از زندگی بچه هاست که انتظار می رود در این دوران هم آنها همچنان همراه بچه ها باشند و فرزندانشان را تنها نگذارند. در این سنین ممکن است بچه ها به شخصیت های مختلفی علاقه مند شوند یا از آنها الگوبرداری کنند و در این مواقع هم مخالفت کردن یا سرزنش و توبیخ نوجوانان نمی تواند راه درستی به حساب بیاید. بنابراین هیچ وقت مقابل آنها قرار نگیرید و همیشه طوری رفتار کنید که آنها به شما اعتماد داشته باشند و حرف هایشان را با شما مطرح کنند.

از طرفی باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که دوران نوجوانی پدر و مادر با آنچه بچه ها در این دوران تجربه می کنند، تفاوت های زیادی دارد. امکانات و شرایطی که نوجوانان امروزی در آن قرار دارند شاید در مواردی اصلا با سال های گذشته قابل مقایسه هم نباشد و به همین دلیل هم کارشناسان توصیه می کنند هیچ وقت دوران نوجوانی بچه ها را با خودتان مقایسه نکنید.

این روان​شناس می افزاید: در این موقعیت اگر نوجوانان به خوبی و درستی راهنمایی نشوند، اگر پدر و مادر برایشان وقت کافی نگذارند یا نتوانند انرژی آنها را به درستی و در جایی که باید، مورد استفاده قرار دهند، ممکن است بچه ها هم به راه های اشتباه کشیده شوند. بنابراین فقط به دلیل این که فرزند نوجوان تان از شخصیتی الگوبرداری می کند که شما نمی پسندید یا زمانی که هم سن و سال او بودید، اصلا چنین طرز تفکری نداشتید، با او مخالفت نکنید و او را از خودتان دور نسازید.

وقتی الگوها مورد تائید نیست

گاهی نوجوانان از خواننده ها یا هنرپیشه هایی الگوبرداری می کنند و عکس آنها را به در و دیوار اتاقشان می زنند که شاید خیلی هم مورد تائید پدر و مادرشان نباشد. در این مواقع، بعضی ها دعوا و مخالفت را بهترین راه حل می دانند و عده ای هم بی تفاوت نسبت به این موضوع رفتار می کنند. آنهایی که ترجیح می دهند کاری به کار نوجوانشان نداشته باشند، معمولا تصور می کنند این دوران که بگذرد، چنین فکرهایی هم از سر فرزندشان می پرد و او به زندگی عادی برمی گردد.

در حالی که به گفته دکتر ناظمی، چنین شیوه ای هم صحیح نیست. به طوری که نباید بچه ها را در این دوران خیلی تحت فشار گذاشت و دائم آنها را زیر نظر داشت و نه آنها را به حال خودشان رها کرد و کاری به کارشان نداشت. این روان​شناس می افزاید: زمانی که فرزند نوجوان تان خواسته ای از شما دارد که آن را نمی پذیرید یا رفتاری از او می بینید که مطابق میل شما نیست، هیچ وقت آن را بی دلیل رد نکنید. بلکه خوب است همراه با او درباره انتخاب های بهتری که دارد، فکر کنید و تصمیم صحیحی بگیرید. یادتان باشد رها کردن نوجوانان و آزاد گذاشتن بیش از حد آنها هم نمی تواند تاثیر مثبتی داشته باشد.

به خودتان و​فرزندتان فرصت بدهید

پدر و مادرهایی که فکر می کنند فرزندشان هیچ وقت درباره علایق خود با آنها صحبت نخواهد کرد و این کار برایشان غیرممکن به نظر می رسد، باید تغییری در روش زندگی شان ایجاد کنند و بدانند اگر آنها بلد باشند، فرزندشان هم به خانواده نزدیک تر می شود و بیشتر با آنها حرف می زند.

در واقع​ برای این که پدر و مادر بتوانند به رفتار و افکار فرزند نوجوانشان جهت بدهند و آنها را در مسیر صحیح هدایت کنند، قبل از هر چیز باید به فکر ایجاد و حفظ رابطه عاطفی موفقی با نوجوانشان باشند. به این معنی که نوجوان باید احساس کند همیشه می تواند به پدر و مادرش اعتماد داشته باشد و در صورتی که درباره موضوعی خاص نظری دارد یا نسبت به مساله ای علاقه مند شده است، آن را هم براحتی بتواند با والدینش در میان بگذارد. در حقیقت، زمانی که پدر و مادر چنین فرصتی را در اختیار نوجوان شان قرار می دهند، به خودشان هم کمک بزرگی کرده اند.

دکتر ناظمی ضمن بیان این موارد​ یادآور می شود: زمانی که نوجوان دغدغه هایش را با والدین مطرح می کند و درباره آنها حرف می زند، پدر و مادر هم می توانند با تشخیص درگیری های فکری فرزندشان و شناخت علایقش، او را بهتر و دقیق تر راهنمایی کنند.

البته راهنمایی کردن هم قوانین خاص خودش را دارد و اصلا به معنای مسخره کردن عقاید نوجوان، کنترل کردن دائمی او و زیر نظر داشتن همه کارهایش یا دعوا کردن با او نیست. این روان​شناس با اشاره به این مطلب​ ادامه می دهد: تحمیل کردن افکار خودتان به نوجوان کار اشتباهی است که نمی تواند شما را به هدف و نتیجه دلخواه تان برساند. بنابراین خوب است به جای این کار، ابتدا با نظرات و علایق نوجوان هم آشنا شوید و خواسته هایش را بخوبی بشناسید تا بتوانید او را از مسیر اشتباهی که انتخاب کرده، نجات دهید.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:56
آموزش و تحقيقات

دانشمندان در جدیدترین تحقیقات خود اعلام کردند : مردان نسبت به زنان دارای بینی بزرگ تری هستند و این امر ناشی از تفاوت جنسیتی آنها در نیاز به انرژی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانش پژوهان دانشگاه آیووا می گویند مردان به طور کلی دارای توده عضلانی بی چربی بیشتری هستند که برای رشد و حفظ و نگهداری بافت عضلانی به اکسیژن بیشتری نیاز دارند. در اینجا بینی بزرگ تر به معنی کسب و عرضه اکسیژن بیشتر به رگهای خونی و رساندن آن به عضلات است.

"ناتان هولتون" یکی از مجریان این پروژه می گوید: نشان داده ایم همانطور که اندازه بدن مردان و زنان در طول دوره رشد افزایش می یابد، مردان در ناحیه تنفسی، بینی بزرگتری رشد می دهند.

به گفته وی تفاوت زنان و مردان در اندازه بینی از سن 11 سالگی یعنی از زمان آغاز بلوغ شروع می شود.

از نظر فیزیولوژیکی باید گفت مردان از آغاز دوران بلوغ رشد بیشتری را در توده ماهیچه ای بدون چربی خود آغاز می کنند این در حالی است که زنان هم زمان توده چربی بیشتری را رشد می دهند.

هولتون معتقد است همین الگو در متغیرهای پر انرژی مانند مصرف اکسیژن، نرخ سوخت و ساز پایه و نیاز روزانه به انرژی در طول روز نیز وجود دارد.

این یافته همچنین توضیح می دهد چرا بینی ما کوچک تر از اجدادمان از جمله نئاندرتال هاست چرا که آنها توده عضلانی بیشتری داشته و برای حفظ عضلات خود به انرژی بیشتر و درنتیجه بینی بزرگ تری نیاز داشته اند.

این پژوهشگران می گویند در انسانهای امروزی بینی کوچک شده است چرا که بدن ما نسبت به اجدادمان به اکسیژن کمتری نیاز دارد.

به گفته آنها، قفسه سینه و ریه ها نیز در انسانهای مدرن کوچک تر شده اند امری که تقویت کننده این ایده است که انسان امروز به اکسیژن بیشتری نسبت به انسانهای اولیه نیاز ندارد.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:54
تاریخ

ایرنا: واژه هایی در فرهنگ اسلام و شیعه وجود دارد که هیچ مسلمان و شیعه ای حاضر نیست به هر قیمتی خدشه و انحرافی در این کلمات پدید آید اما گاهی غفلت و یا ناآگاهی برخی افراد سبب می شود تا تقدس این واژه ها در گذر زمان و فرهنگ عامه کمرنگ شود و «صحرای کربلا» یکی از این واژه هاست.

اصطلاح «صحرای کربلا» یکی از واژه هایی است که گاهی از زبان برخی افراد شنیده می شود و متاسفانه با کاربرد منفی همراه است. به عنوان نمونه اگر شخصی هنگام بیان موضوعی به حاشیه بپردازد و یا از بحث اصلی خارج شود؛ به او گفته می شود «چرا به صحرای کربلا زدی؟» و یا از چنین شخصی خواسته می شود تا «به صحرای کربلا نزند.»

هرچند این اصطلاح بیشتر به صورت محاوره به کاربرده می شود و قصد گوینده این کلام، نه بی احترامی به سرزمین نینواست و نه کمرنگ کردن ارزش واژه های مقدس ولی نهادینه شدن چنین واژگانی که متاسفانه در جامعه رواج یافته و مردم کوچه و بازار از آن استفاده می کنند، جایگاه چنین کلمات مقدسی را پایین می آورد و به همین دلیل مسوولیت پیروان امام حسین(ع) در این زمینه بیش از دیگران است.

بنابر این در چنین مواردی مسوولیت شنوندگان چنین اصطلاح اشتباهی بیشتر می شود. چون گوینده از روی عادت چنین جمله ای را به کار می برد ولی مخاطبان با یادآوری حرمت کلمه «کربلا» می توانند از به کاربردن آن در چنین مواردی جلوگیری کنند.

«بر مشامم می رسد هر لحظه بوی کربلا، بر دلم ترسم بماند آرزوی کربلا»، «کربلا منتظر ماست بیا تا برویم»، «هر شب می خونم با شور و نوا، کربلا می خوام حسین جان.»

این اشعار و نوحه ها فقط بخشی از هزاران سوزدلی است که همه ساله از زبان عزاداران و ذاکران اباعبدالله الحسین(ع) در ماه محرم و در دسته های سینه زنی، سینه به سینه می گردد و شور و عشق حسینی را به نسل های بعد منتقل می کند و عظمت و بزرگی صحرای کربلا را یادآوری می کند.

دومین روز از ماه محرم معمولا مداحان و سخنرانان به مساله ورود امام حسین(ع) به صحرای کربلا اشاره می کنند و در لابلای ذکر مصیبت و نوحه های عاشورایی است که اجازه زیارت کربلا را از خدا می خواهند.

کربلا، مدفن سیدالشهدا و سرزمینی است که بزرگترین حماسه تاریخ در عاشورای سال 61 در آن اتفاق افتاد و موجش سراسر تاریخ و پهنه گیتی را فرا گرفت. خاک آن، بوی خون می دهد و تربت این سرزمین، مقدس و الهام بخش بوده و در فضیلت آن، روایات بسیاری نقل شده است.

حضرت علی (ع) پس از جنگ صفین و هنگام عبور از سرزمین کربلا، چشمانش پر از اشک شد و فرمود «اینجا شهادتگاه عاشقان بی نظیری است که در گذشته و آینده، نمونه ندارند» و کربلا از آن زمان تاکنون سمبل ایثار و شهادت طلبی و شوق و شور حماسی شناخته شده است و در طول تاریخ نیز کانون عشق های برتر بوده و دل های مشتاق و شیدای معرفت را به سوی خود کشیده است.

در برخی روایات تاریخی نیز آمده است که سیدالشهدا (ع) هنگام ورود به کربلا، نواحی اطراف قبر خود را از اهل نینوا و غاضریه خریداری کرد و به خود آنان صدقه داد و با آنان شرط کرد که مردم را به جایگاه قبرش راهنمایی کنند و هر که را به زیارت آن حضرت می آید، پذیرایی کنند.

هرچند قدم به قدم کربلا یادآور رشادت های حسین بن علی(ع) و یاران باوفای آن حضرت است اما در این سرزمین باید مفاهیم والای انسانی و الهام بخشی های قداست آفرین را بیش از نشان های جغرافیایی و تاریخی سراغ گرفت.

قداست سرزمین کربلا در فرهنگ شیعه به اندازه ای است که حتی دفن شدن در جوار حرم سیدالشهدا(ع) آرزوی هر عاشق و دلداده حسینی است و برخی بزرگان و علما و مردم عادی وصیت می کردند تا جسدشان در دشت نینوا و در جوار شهدای کربلا به خاک سپرده شود؛ چرا که طبق روایات، رحمت الهی شامل کسانی است که در زمین کربلا و در کنار امام حسین(ع) دفن شود.

بسیاری از مردم نیز زیارت امام حسین(ع) در این سرزمین را مهمترین آرزوی خود می دانند و قدیمی ترهایی که به دلایل مختلف نمی توانستند به زیارت کربلا بروند؛ با حسرت و اندوه زیر لب زمزمه می کردند «از جوانی به پیری رسیدم، عاقبت کربلا را ندیدم».

همچنین در احادیث ائمه معصومین(ع) آثار و برکات فراوانی برای خاک کربلا و تربت حسینی ذکر شده است؛ به گونه ای که سفارش شده تا کام نوزادنمان را با تربت کربلا برداریم و مردگانمان را نیز با ذره ای از خاک کربلا رهسپار قیامت کنیم و با تربت حسین(ع) شفای بیمارانمان را از درگاه الهی بخواهیم.

فضیلت و برکت تربت سیدالشهدا(ع) به اندازه ای است که حتی مراجع تقلید در رساله های عملیه خود سفارش می کنند تا نمازگزاران پیشانی خود را در هنگام سجده بر تربت پاک حسینی بگذارند؛ چرا که بنا به روایات ائمه (ع) نماز با تربت امام حسین(ع) مقبول درگاه الهی واقع می شود.

یادآوری این فضیلت ها و بیان تقدس سرزمین نینوا سبب می شود تا هر آزاده و مسلمانی برای این واژه و هر کلمه ای که یادآور رشادت های امام حسین(ع) و یاران ثابت قدم آن حضرت باشد؛ حرمتی ویژه قایل باشد و به رغم گذشت سال ها و قرن ها از این حماسه جاودان، پاسدار ارزش های کربلا باشد.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:53
معرفی کتاب و بازی های آموزشی

حق چنان در من مسیحی جوشید که از شدت محبتش مرا شیعه علی خواندند. ای آسمان گواه باش و ای زمین شهادت بده که من علی را دوست دارم.

خبرگزاری فارس: چرا مسیحیان امام حسین(ع) را دوست دارند؟

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، «پدر، پسر، روح‌القدس» عنوان کتابی است از حجت‌الاسلام و المسلمین زائری. این روحانی ِ پژوهشگر در کتاب «پدر، پسر، روح‌القدس» -که به نوعی ماحصل زندگی او در کشور لبنان و در بین مسیحیان این منطقه است- به مقوله تجلی عشق علوی و شور حسینی در آثار نویسندگان،‌ اندیشمندان و شاعران مسیحی پرداخته است. در ادامه بخش‌هایی از مطالب و آثاری که نویسندگان مسیحی در رثای سید و سالار شهیدان تالیف کرده‌اند را می‌خوانیم:

ای سرور شهادت، شعر چه ارزشی دارد اگر حامل پیام ارزش‌ها نباشد، اینگونه یاد و نام تو نه تنها فخر قهرمانان است بلکه ای حسین، تو در خاطر خدای جای داری... و ای کربلا خاک تو معطر به خون پاکی آبیاری شد که با عزت و شرافت کودکانی از آن می‌رویند که در فلسطین مقاوم هست که با هر متجاوز به حق می‌ستیزد. فروغ پیروزی میان قطرات اشک در چشم این کودکان می‌درخشد.

آفرین بر تو یا حسین، اینان کودکان و نوادگان تواند که در ایستادگی و قیامشان جاودانه شده‌ای. پیامت در جگرهایشان حک شده است.

در تو می‌نگرم که میان میدان ایستاد‌ه‌ای؛ چون قهرمانی که از بهشت آمده و فراتر از انسان‌ها همه با شر و نادرستی می‌ستیزد. چونان شیر ایستادی و چون گرگان گرسنه و شغالان گردت را گرفتند. آفرین بر مرگی که عظمت دین را در خود دارد. آنان دغدغه‌ای جز سلب خلافت نداشتند اما تو نگران دین بودی. در یک دست شمشیر داشتی و در یک دست قرآن. در تمام روزگار نام تو رمز ایثار و شهادت شد و نام آنان رمز کفر.  و ای حسین، امروز یاد تو در دل‌هایمان چون آیات الهی جاودانه است.

جرج زکی الحاج – شاعر و نویسنده مسیحی و استاد دانشگاه / قصیدة‌الحسین؛ ص 22

حق چنان در من ِ مسیحی جوشید که از شدت محبتش مرا شیعه علی خواندند. ای آسمان گواه باش و ای زمین شهادت بده که من علی را دوست دارم.

آن چنان گریستم که بالشم از اشک خیس شد و در قلمم پژواک ناله‌ها مویه کرد. من ِ مسیحی را حسین به گریه انداخت و قطرات اشک از از افق چشمانم تابید و درخشید. هرگز حال آنکه از دور بر روی هیزم می‌سوزد یکسان نیست. نه فرزدق زین العابدین چون من گفته: «و درد و داغی که من می‌کشم و می‌سوزم دریافت و نه متنبّی به شیوه من سروده شد».

پولس سلامه – حقوقدان، شاعر و نویسنده صاحب‌نام مسیحی / مآثر، ص 308

در زندگی بشر روزهای اندکی هستند که تمام تاریخ را یکجا مجسم می‌کنند و عاشورا یکی از آن روزهاست. آنچه عاشورا مجسم می‌کند فقط تاریخ شیعه نیست. بلکه تاریخ شهیدان و تاریخ شهادت است که باعث می‌شود یادش در جان‌ها عمق و امتداد یابد و هر انسانی آگاهانه با آن همدلی کند. ایمان حسین و وفاداری اصحابش و قیام آنان بر علیه ظلم و سخاوتمندی و جانبازی اهل بیت ارزش‌هایی هستند که در کربلا مجسم شده‌اند و مصیبت کربلا از مرزهای زمان و مکان گذشت و بر آستانه ارزش‌های انسانی نشست و الگو و نمونه‌ای شکوهمند شد -‌نه تنها برای شیعیان بلکه برای همه مردم-‌ تا سال به سال از آن درس بیاموزند و الهام بگیرند.

ادمون رزق - ادیب و حقوقدان برجسته‌ی مسیحی و نماینده سابق و وزیر در سه دولت لبنانی / مشارکة فی‌الاسلام، ص 30

اما صرف‌نظر از این اظهار نظرها، نویسنده‌های مسیحی دیگری هم در رثای سید و سالار شهیدان به تالیف آثار ادبی مستقلی پرداخته‌اند. به عنوان مثال پولس سلامه یکی از شاعرانی است که منظومه‌ای با عنوان «حماسه غدیر» سروده است و البته این منظومه او را در جهان اسلام و تشیقع به عنوان شاعری تاثیرگذار تبدیل کرد. او قصاید و غزلیات فراوانی در رثای اهل بیت و به خصوص امام حسین دارد.

یکی از اشعار این شاعر مسیحی، مجموعه‌ای است که ترتیب تالیف آن، به ترتیب جلسات عزاداری رایج در شب‌های دهه اول محرم است. شاعر، هر شعر را در این منظومه برای یکی از شهدا کربلا آورده است و هر شب، متناسب با عزاداری‌های رایج در فرهنگ عزاداری شیعیان، به یکی از اصحاب خاص امام حسین پرداخته است.

سلامه در شعری که برای برای روز پنجم محرم و در وصف عبدالله بن حسن آورده است نوشته:

از یاران حسین جز پسری خرد باقی نمانده بود که از خیمه زنان و کودکان گریخت و آمد تا خود را فدای عمویش کند. زینب سعی کرد تا جلوی او را بگیرد اما نتوانست. حسین فریاد زد: او را مانع شو ولی فایده‌ای نداشت. گفت من در سایه عمویم خواهم مرد زیرا زندگی بدون عمو برایم ارزش ندارد. در این هنگام بجر بن کعب شمشیری بر حسین فرود آورد و کودک برای حمایت او دست خود را جلوی ضربه شمشیر گرفت و تیغ دستش را قطع کرد. کودک از درد فریاد برآورد و مادرش را صدا زد و دیگر هیچ نگفت.

این شاعر و ادیب مسیحی در دهمین شعر این منظومه که اختصاص به امام حسین دارد نیز، می‌نویسد:

«شمر فریاد زد: بشتابید و او را بکشید. زرعة بن شریک از پست ترین ناپاکان شمشیر بر آورد و بر شانه و گردن حسین زد و شاخه‌ای بزرگ از باغستان کرامت را افکند. قامت بلند حسین بی تاب شد و بر زمین افتاد. شمر شتافت تا سر از بدن او جدا کند و ای کاش دستانش خشک می‌شد. شمر سر مبارک پسر پیامبر را برید و نور آن خورشید درخشان را خاموش ساخت. لباس‌های تن او را غارت کردند و آنگاه با اسب‌ها بر جنازه‌ی پاک او تاختند.»

شما می‌توانید برای خریدن این کتاب در هرکجای کشور بدون پرداخت هزینه‌ی پستی با مرکز پخش خیزش نو به شماره تلفن 02166977580 تماس حاصل کنید یا این کتاب را از کتابفروشی‌های سراسر کشور تهیه کنید.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:51
تغذیه و تناسب اندام

جام جم آنلاین: معمولا در فصول سرد سال تمایل افراد به مصرف غذاهای گرم مانند سوپ افزایش می‌‌یابد و بیشتر خانواده‌ها سوپ رقیق، سبک و با هضم آسان را برای درمان سرماخوردگی مفید می‌دانند و از این رو در این فصول پرسش‌های سوپی زیادی مطرح می‌شود. این‌که آیا سوپ جوجه یا سوپ پای مرغ برای سرماخوردگی مفید است؟

سوپی که با قلم گاو یا ماهیچه گوسفند طبخ می شود برای چه کسانی توصیه می شود؟ تا چه میزان می توان روی ارزش تغذیه ای سوپ های آماده حساب کرد؟ آیا استفاده از عصاره های آماده گوشت، مرغ و سبزی در سوپ های خانگی می تواند این غذا را مقوی کند؟

سوپ، غذایی نیمه مایع و عصاره ای از مواد به کار رفته در آن است. از آنجا که بیشتر افراد، بویژه کودکان در هنگام بیماری یا به دلیل خوردن هله هوله بی اشتها هستند، سوپ می تواند به عنوان غذا یا پیش غذای رقیق و سبک بهترین و اصلی ترین منبع تامین کننده ویتامین ها و املاح معدنی بدن باشد و با توجه به این که بیماری یبوست یکی از عوامل تشدید کننده وخامت حال بیمار است، این غذا می تواند ملین خوب و چاره سازی به حساب آید.

التیام سرماخوردگی با سوپ جوجه

بیشتر افراد بر این باورند که توصیه مادر بزرگ ها برای خوردن کاسه سوپ جوجه یا مرغ در روزهایی که سرماخورده اند، ریشه در باورهای قدیمی آنها داشته و علمی نیست. اما باید بدانید سوپ مرغ بویژه انواعی که با گوشت بلدرچین یا بوقلمون تهیه می شود حاوی پروتئین باکیفیت است و می تواند سیستم دفاعی بدن را تقویت و به طور طبیعی اثرات مخرب ویروس ها و سموم میکروب ها را خنثی کند. به گفته پژوهشگران سوپ جوجه خاصیت ضدالتهابی دارد و می تواند موجب تسکین گلو درد شود و به دلیل دارا بودن نوعی اسیدآمینه قوی این توانایی را دارد که همچون داروهای خلط آور به خروج ترشحات مخاطی از ریه و بینی کمک کرده و بویژه انواعی که با شلغم، کرفس، هویج، پیاز و جعفری مخلوط است کمک می کند تا در حین بیماری راحت تر تنفس کنید. این سوپ اگر با پیاز زیادی تهیه شود مواد گوگردی پیاز می تواند از طریق خون وارد ریه ها شده و عفونت مجاری تنفسی را التیام و به دفع سموم کمک کند.

البته تعدادی از متخصصان بر این باورند که در سوپ کودکان از سبزی های حاوی نیترات همچون هویج و اسفناج استفاده نشود، چرا که مواد نیتراتی طی باقی ماندن در سوپ به آنزیمی خطرناک تبدیل و موجب بروز مسمومیت در کودکان شده و با افزایش نیتریت بزاق، سبب تخریب ویتامین A وC در بدن می شود.

سوپ جو، مقوی برای کودک و نوجوان

سوپ جو یکی از غذاهای مقوی و سیر کننده ای است که اگر به عنوان پیش غذا استفاده شود به میزان زیادی جلوی اشتها را می گیرد. این سوپ مغذی و دافع تب های گرم و برای رفع ضعف و رخوت جسمی بسیار نافع است. استفاده از جو پوست کنده یا پرک در این سوپ به هضم سریع و آسان تر آن کمک می کند و اگر در آن از جوی سبوس دار استفاده شود، تولید اسهال می کند. خواص درمانی و غذایی جو بیشتر از گندم است و به دلیل برخورداری از ویتامین های گروه B تقویت کننده سیستم عصبی و ایمنی بدن است و اثر خوبی در تکثیر باکتری های مولد ویتامین B در معده و روده دارد و به علت داشتن مواد صمغی، سینه و گلو را نرم می کند. از جو می توان به جای سیب زمینی در سوپ استفاده کرد. مصرف این سوپ برای مبتلایان به چربی و قند خون بالا مناسب است و به سبب فسفر فراوان، موجب تثبیت کلسیم و در نتیجه تسهیل استخوان سازی شده و مصرف آن برای کودکان و نوجوانان در حال رشد بسیار مفید و ضروری است.

سوپ پای مرغ نخورید

اما آیا سوپ پای مرغ می تواند برای سرماخوردگی مفید باشد؟ در میان انواع سوپ ها آنهایی که حاوی گروه گوشت ، حبوبات، سبزی های تازه و صیفی جات، غلات و حتی آبلیمو یا آب نارنج تازه باشد از بهترین سوپ ها برای سرماخوردگی محسوب می شود؛ اما سوپ هایی که حاوی بخش های غضروفی یا ژلاتینی گوشت باشد بیشتر حاوی کلسیم است و با توجه به این که کلسیم نقش اثرگذاری در التیام یا تخفیف علائم سرماخوردگی ندارد و از طرفی به دلیل آن که در بافت های پای مرغ چربی های اشباع زیادی نهفته است، مصرف آن برای هیچ گروه سنی توصیه نمی شود.

سوپ قلم را از قلم نیندازید

بیشتر خانواده ها بر این باورند که افزودن ماهیچه یا قلم به سوپ موجب لذیذ و مقوی شدن آن می شود، اما در مقابل عده ای معتقدند قلم به دلیل چربی بالایی که دارد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و چربی خون را افزایش می دهد و در نتیجه مصرف آن را محدود می کنند. اما شاید این پرسش مطرح شود ارزش تغذیه ای سوپ ماهیچه یا قلم چه میزان است و چه کسانی مجاز به مصرف آن هستند؟ ماهیچه ترکیبی از گوشت و قلم است و به دلیل پروتئین با کیفیت و آهن بالایی که دارد سوپ آن برای خانم های باردار، سالمندان و افراد ضعیف و مصرف آن در زمان قاعدگی و سرماخوردگی توصیه می شود، اما به سبب آن که چربی موجود در ماهیچه دو برابر گوشت سینه مرغ است خوردن آن را به هفته ای یک یا دو بار کاهش دهید. درباره قلم هم باید گفت به دلیل آن که پر از کلسیم، آهن، روی و ویتامین B12 است، سوپ آن بسیار مغذی بوده و به گفته متخصصان علوم غذایی مصرف آن برای کسانی که از منابع کلسیم بویژه لبنیات کمتر استفاده می کنند، مناسب است و برای هر سنی توصیه می شود، ولی به یاد داشته باشید چربی قلم بسیار بالا بوده و باید مصرف آن را محدود کنید.

سوپ هایی نه چندان مقوی

خوب است بدانید سوپ هایی که با عصاره های پودری آماده گوشت، مرغ و سبزی تهیه می شود به هیچ‏ وجه با سوپ هایی که با گوشت و سبزی تازه طبخ می شود، قابل مقایسه نیست؛ چرا که آب گوشت و مرغ تنها درصد بسیار کمی از این عصاره ها را تشکیل می دهد و بیشتر این عصاره ها حاوی مواد طعم دهنده ای است که تنها مزه گوشت را می دهد و زیاده روی در مصرف این نوع عصاره ها می تواند مشکل ساز باشد. به گفته متخصصان ارزش غذایی این عصاره به حدی نیست که بتواند برای کودک و نوجوان در حال رشد مقوی و مفید باشد.

این عصاره ها معمولا از گوشت سفید یا قرمز درجه دو تهیه می شود و سدیم گلوتامات (تشدید کننده طعم گوشت)، نمک و برخی ادویه ها به آن افزوده می شود. این عصاره ها به دلیل آن که حاوی نشاسته و روغن جامد و افزودنی های دیگر است موجب قوام سوپ می شود و این غلظت نشان دهنده مغذی و مقوی بودن محصول نیست. اما باید بدانید بر طبق یافته های علمی پژوهشگران مصرف مستمر محصولاتی که حاوی گلوتامات است می تواند به شبکیه چشم آسیب زده و موجب بروز سردرد، تنگی نفس، تهوع و احساس سوزش در عضلات شود و احتمال تشدید آسم، حملات میگرن و اختلال در ریتم ضربان قلب را افزایش دهد. از سوی دیگر مصرف این عصاره ها به دلیل ترکیبات سدیم دار در سوپ افرادی که پرفشاری خون، بیماری قلبی و نارسایی کلیوی دارند محدودیت مصرف داشته و نباید نمک جداگانه ای به سوپ افزوده شود.

سوپ آماده بخوریم یا نخوریم؟

این روزها در بیشتر فروشگاه ها انواع سوپ های خشک نیمه آماده و فوری به چشم می خورد. پایه اصلی بیشتر این محصولات انواع سبزی، آرد، نشاسته، مواد قوام دهنده، روغن و ادویه و بر اساس نوع آن قارچ، جو، هویج یا عدس به سوپ افزوده می شود. انواع نیمه آماده این سوپ ها پس از مخلوط شدن با آب جوش نیاز به حرارت طبخ دارد، اما انواع فوری آن پس از ترکیب با مایعات آماده مصرف است. سوپ های آماده در مقایسه با سوپ های خانگی کم مایه تر و رقیق تر بوده و هیچ گاه ارزش تغذیه ای سوپ خانه را ندارد، چون در فرآیند خشک شدن مقادیر زیادی از ریزمغذی های حساس به حرارت محصول تخریب می شود.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:50
اعتیاد و سیگار

دانشمندان با مغز افراد معتاد به هروئین پس از مرگ به این نتیجه رسیدند که تغییرات قابل توجهی در شبکه های ژنی این افراد شکل گرفته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، تغییرات ژنتیکی در بخش جسم مخطط مغز رخ می دهد که معمولا به استفاده از مخدر ارتباط دارد.

جسم مخطط (striatum) یا استریاتوم یکی از بخشهای زیرقشری مغز جلویی است. از نظر کارکرد، جسم مخطط مغز به هماهنگی انگیزه و حرکت بدن کمک می کند.

این تحقیقات نشان می دهد که تغییرات ژنتیکی مغز در اثر استفاده از مواد مخدر زمانی بیشتر آشکار می شود که اعتیاد چند سالی ادامه داشته باشد. نتایج این تحقیق می تواند راه های جدیدی را برای کمک به معتادان به مواد مخدر ارائه کند تا بتوانند بر اعتیاد خود غلبه کنند.

یاسمین هورد از دانشکده پزشکی ایکهان در مصر به عنوان رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت: در مغز کاربران هروئین اختلال واضحی از مکانیسمهای اپی ژنتیک وجود دارد که به طور مستقیم با سالهای مصرف مواد مخدر در ارتباط است.

نتایج این تحقیقات در مجله انجمن عصب شناسی منتشر شده است.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:48
اطلاعات دارویی و پزشکی

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد کودکان مبتلا به سرطان که از این بیماری جان سالم به در برده‌اند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند.

38.jpeg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پزشکان معتقدند این کودکان بیمار باید پیش از آن که سن‌شان بالاتر رود، تحت معاینه قرار گیرند تا عوامل خطرزا در آنها کنترل شده و از سلامت قلب آنها اطمینان حاصل شود.

 

«دونالد دنگل»، محقق ارشد این مطالعه از دانشگاه مینه‌سوتا در آمریکا گفت: تحقیقات نشان می‌دهد کودکان نجات یافته از سرطان سال‌ها پس از درمان با مشکلات قلبی و دیگر ناراحتی‌های جسمی روبرو هستند.

 

در این بررسی پزشکان به ارزیابی عملکرد، ضخامت و نیز میزان انسداد سرخرگی در بیش از 300 دختر و پسر 9 تا 18 ساله پرداختند که حداقل پنج سال از تشخیص ابتلای آنان به تومورهای سرطانی می‌گذشت. نتایج ارزیابی‌ها مشخص کرد کودکانی که از بیماری سرطان جان سالم به در برده‌اند بیشتر به افت عملکرد سرخرگی که نشان‌دهنده بیماری قلبی زودرس است، مبتلا شده‌اند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از هلث‌دی‌نیوز، دنگل گفت: با توجه به خطرات فزاینده ذکر شده کودکان مبتلا به سرطان پس از انجام مراحل درمان باید نسبت به تغییرات الگوی زندگی‌شان به منظور کاهش عوامل خطرزای بیماری‌های قلبی – عروقی تحت مراقبت پزشک باشند.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:48
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته