• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4143روز قبل
شهدا و دفاع مقدس
«شهید جانش را فروخته و در مقابل آن، بهشت و رضای الهی را گرفته است که بالاترین دستاوردهاست. به شهادت در راه خدا، از این منظر نگاه کنیم.» (از بیانات مقام معظم رهبری) در ادامه، مختصری از زندگی‏نامه دو تن از شهدایی که در تاریخ ۸ آبان‏ماه به شهادت رسیده‏اند را می‏خوانیم.
.
شهید محمدحسین فهمیده
تاریخ تولد: ۱۳۴۶
تاریخ شهادت: ۸ آبان ۱۳۵۹
محل تولد: قم
طول مدت حیات: ۱۳ سال
محل شهادت: جبهه خونین‎شهر
 


• شهید محمدحسین فهمیده نوجوان شجاع و دلاور جبهه‎های نبرد حق علیه باطل، سال ۱۳۴۶ش در قم چشم به جهان هستی گشود و در اوائل جنگ تحمیلی همراه دیگر بسیجیان به جبهه رفت. هنوز مدت زیادی از حضور حسین در جبهه نگذشته بود که با بستن نارنجک به کمر خود زیر تانک دشمن بعثی رفت و ضمن انهدام تانک دشمن، خود نیز شهید شد. شهید فهمیده با این عمل شجاعانه برگ سرخ دیگری بر تاریخ حماسه‎گونه جنگ تحمیلی افزود و نام خود را جاودانه ساخت. شهید فهمیده آن‎گونه بود که حضرت امام خمینی (ره) درباره او فرمودند: «رهبر ما آن طفل دوازده ساله‌ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صد‌ها زبان و قلم‌ ما بزرگ‌تر است، با نارنجک، خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید». مقام معظم رهبری نیز پیرامون این شهید بزرگوار بیاناتی عنوان نموده‎اند، که بخش‎هایی از آن در ادامه، می‎آید: «مواردى است که شخصیت‌هاى حقیقى، به نماد و به حقایق اسطوره‌گون تبدیل مى‌شوند... و از جمله‌ زیبا‌ترین آن‌ها، شهادت این نوجوان بسیجى است»... «او سیزده ساله بود؛ اما با رشد، با شعور، با اراده و مصمم، کشور خود را ‌شناخت، امام خود را ‌شناخت، دشمن خود را ‌شناخت، اهمیت وجود و فعالیت خود را هم ‌شناخت و رفت این سرمایه را تقدیم عزت کشور و آینده‌ انقلاب و منافع و مصالح مردم کرد»... «جسم او (شهید فهمیده) رفت؛ اما روحش زنده ماند، یادش ابدى شد و خاطره‌اش به‎صورت اسطوره درآمد. این الگوست»... «او واقعاً یک نوجوان نمونه، استثنایى و پرورش‌یافته در آب و هواى تحول یک ملت و البته با استعداد لازم بود».
.
شهید علیرضا خدیوی
تاریخ تولد: ۱۳۴۴
تاریخ شهادت: ۸ آبان ۱۳۶۴
محل تولد: فارس، اصطهبانات
طول مدت حیات: ۲۰ سال
محل شهادت: منطقه سومار
مزار شهید: دارالرحمه شیراز


• شهید علیرضا خدیوی در سال ۱۳۴۴ش در شهرستان اصطهبانات از توابع استان فارس قدم به عرصه هستی گذارد و کودکی را در دامان پاک خانواده‌ای متدین و مهربان گذراند. ۶ ساله بود که وارد دبستان فقهی اصطهبانات شد و تحصیلات ابتدایی و راهنمایی خود را با موفقیت گذراند روزهای اوج‌گیری انقلاب اسلامی بود که علیرضا به‎همراه خانواده به شیراز مهاجرت کرد و برای ادامه تحصیلات وارد دبیرستان صورتگر چمران شد. علیرضا با عضویت در انجمن اسلامی دبیرستان، به صف مجاهدین راه حق پیوست و در تظاهرات ضد رژیم فعالانه شرکت می‌کرد. با پیروزی انقلاب اسلامی، به عضویت گروه مقاومت شهید شفاف واقع در امامزاده مظفرالدین (محله آستانه) درآمد و با شروع جنگ تحمیلی، همراه کاروان راهیان کربلا به‎طور داوطلب عازم سنگرهای خون و شهادت شد و در عملیات‎های بیت‌المقدس، والفجر مقدماتی، و والفجر ۲ در واحد اطلاعات شناسایی تیپ امام سجاد (ع) شرکت کرد. علیرضا که طعم شیرین جهاد در راه خدا و دفاع از میهن اسلامی را چشیده بود، برای آشنایی علمی با اصول جهاد، بعد از اخذ مدرک دیپلم وارد دانشکده افسری شد و بعد از گذراندن دوره آموزشی مقدماتی در شیراز، آماده حضور دائم در جبهه‌های نبرد گردید و خدمت خود را در منطقه سومار آغاز کرد. چندی بعد، در عملیات سومار، روز هشتم آبان‎ماه سال ۱۳۶۴ هجری شمسی، جواز حضور در جوار رحمت الهی را دریافت کرد و در سن بیست سالگی به آرزوی همیشگی‌اش یعنی شهادت رسید. پیکر پاک شهید علیرضا خدیوی روز نهم‌‌ همان ماه در دارالرحمه شیراز به خاک سپرده شد.

يکشنبه 8/8/1390 - 16:18
تاریخ
روز نوجوان و روز بسیج دانش‌آموزی
روز نوجوان و روز بسیج دانش‌آموزی مصادف با چنین روزی از تقویم جمهوری اسلامی ایران است.
هشتم آبان، روز نوجوان در ایران، یادبود شهادت نوجوانی است که در نوجوانی به یکباره قله‌های شرف و انسانیت و غیرت را پیمود، که چه بسیار اهل ریاضت و سیر و سلوک در پیمودن این راه پرفراز و نشیب بر این رهگذر الهی غبطه می‌خورند. شهید «فهمیده» یکی از هزاران نونهال فهمیده و دانش‌آموز بسیجی کشور ماست که با نثار خون پاک خویش بر طراوت و سرخی خون شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی افزود.
وی دوران کودکی و نوجوانی خود را به‌صورتی سپری کرد که همواره آبستن حادثه‌ای بود. حوادثی که در شکل‌گیری شخصیت او مؤثر واقع شد. او با سرمایه عظیمی از فهم و درک و درایت انقلابی و اسلامی خویش و به‌دنبال طوفان حوادث انقلاب، وارد جنگ تحمیلی شد و با وجود کمی سن، خود را به خونین‌شهر قهرمان رساند و با اقدامی آگاهانه و شجاعانه، نام خود را در دفتر شهیدان هماره زنده تاریخ ثبت کرد.
از آنجا که دانش‏آموز شهید و رزمنده بسیجی، محمدحسین فهمیده، با ایمان و بینش عمیق و استوار در جنگ با دشمن، پیش‌قدم شد و با نیل به شهادت، درس شجاعت، فداکاری و مقاومت را به همه بسیجیان و امت حزب‌الله آموخت، امام بزرگوار از این نوجوان سیزده ساله به‌عنوان رهبر یاد فرمودند.
بدین‌گونه، نام و یاد او، منشأ حماسه‏های بزرگ شده و تحول عظیمی در شیوه‏های دفاع مقدس و نبرد رزمندگان اسلام ایجاد کرد و راه پیروزی و سرافرازی را یکی پس از دیگری هموار ساخت. امروزه، شهید فهمیده، بحق الگوی شایسته‏ای برای دانش‏آموزان بسیجی و جوانان و نوجوانان کشور می‌‏باشد و یادآوری این حماسه می‌‏تواند یادآور دوران دفاع مقدس و ارزش‏های والای آن زمان باشد.
رهبر معظم انقلاب در این زمینه فرموده‏اند: «زنده نگهداشتن یاد حادثه شهادت دانش‏آموز بسیجی، شهید فهمیده، از اصالت‏های دفاع مقدس می‌‏باشد.» از این‌رو، هشتم آبان، سالروز شهادت این فرزند انقلاب، به‌عنوان روز نوجوان و جوان و بسیج دانش‏آموزی نام گرفته است تا ضمن یادآوری حماسه این قهرمان کوچک، به‌عنوان سرمشقی مناسب به هم‌سالانش مطرح شده و راهش ادامه یابد.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:11
تاریخ
درگذشت قیصر امین‌پور؛ شاعر نام‌دار
قیصر امین‌پور شاعر نام‌دار معاصر در چنین روزی از سال ۱۳۸۶ هجری شمسی بدرود حیات گفت.
قیصر امین‌پور، ۲ اردیبهشت ۱۳۳۸ش در شهرستان گتوند در استان خوزستان به‌دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در گتوند و متوسطه را در دزفول سپری کرد و در سال ۱۳۵۷ش در رشته دامپزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد ولی پس از مدتی از این رشته انصراف داد. قیصر در سال ۱۳۶۳ش بار دیگر اما در رشته زبان و ادبیات فارسی به دانشگاه رفت و این رشته را تا مقطع دکترا گذراند و در سال ۱۳۷۶ش از پایان‌نامه دکترای خود با راهنمایی دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی با عنوان «سنت و نوآوری در شعر معاصر» دفاع کرد. این پایان‌نامه در سال ۱۳۸۳ش از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شد.
او در سال ۱۳۵۸ش، از جمله شاعرانی بود که در شکل‌گیری و استمرار فعالیت‌های واحد شعر حوزه هنری تا سال ۱۳۶۶ش تأثیرگذار بود. وی طی این دوران، مسئولیت صفحه شعر هفته‌نامه سروش را بر عهده داشت و اولین مجموعه شعر خود را در سال ۱۳۶۳ش به‌نام «در کوچه آفتاب» منتشر کرد که دفتری از رباعی و دوبیتی بود و به‌دنبال آن، «تنفس صبح» که تعدادی از غزل‌ها و شعرهای سپید او را در بر می‌گرفت. امین‌پور هیچ‌گاه اشعار فاقد وزن نسرود و در عین حال این نوع شعر را نیز هرگز رد نکرد.
دکتر امین‌پور، تدریس در دانشگاه را از سال ۱۳۶۷ش و در دانشگاه الزهرا آغاز کرد و سپس در سال ۱۳۶۹ش در دانشگاه تهران مشغول تدریس شد. وی هم‌چنین در سال ۱۳۶۸ش موفق به کسب جایزه نیما یوشیج موسوم به مرغ آمین بلورین شد. دکتر امین‌پور در سال ۱۳۸۲ش به‌عنوان عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزیده شد.
وی پس از تصادفی در سال ۱۳۷۸ش، همواره از بیماری‌های مختلف رنج می‌برد به‌طوری‌که دست‌کم دو عمل جراحی قلب و پیوند کلیه را پشت سر گذاشته بود. دکتر قیصر امین‌پور سرانجام حدود ساعت ۳ بامداد سه‌شنبه هشتم آبان‌ماه سال ۱۳۸۶ هجری شمسی در بیمارستان دی درگذشت. پیکر این شاعر نام‌دار معاصر در زادگاهش گتوند و در کنار مزار شهدای گمنام این شهرستان به خاک سپرده شد. پس از مرگ وی، میدان شهرداری منطقه ۲ واقع در سعادت‌آباد به‌نام قیصر امین‌پور نامگذاری شد.
عمده آثار قیصر عبارت‌اند از: طوفان در پرانتز (نثر ادبی، ۱۳۶۵) - منظومه ظهر روز دهم (شعر نوجوان، ۱۳۶۵) - مثل چشمه، مثل رود (شعر نوجوان، ۱۳۶۸) - بی‌بال پریدن (نثر ادبی، ۱۳۷۰) - به قول پرستو (شعر نوجوان، ۱۳۷۵) - مجموعه شعر آینه‌های ناگهان (۱۳۷۲) - گزینه اشعار (۱۳۷۸) - مجموعه شعر گل‌ها همـه آفتابگردان‌اند (۱۳۸۰) - دستور زبان عشق (۱۳۸۶؛ آخرین دفتر شعر قیصر امین‌پور بود که تابستان ۱۳۸۶ش در تهران منتشر شد و براساس گزارش‌ها، در کمتر از یک ماه به چاپ دوم رسید).
يکشنبه 8/8/1390 - 16:10
تاریخ
عملیات آفندی شمال آبادان
عملیات آفندی شمال آبادان در چنین روزی از سال ۱۳۵۹ هجری شمسی به مرحله اجرا درآمد.
در تاریخ نوزدهم مهرماه سال ۱۳۵۹ش، نیروهای عراقی توانستند روی رودخانه کارون در حوالی روستای مارد در خاک جمهوری اسلامی ایران یک دستگاه پل شناور را نصب کرده و درحالی‌که نبرد تن به تن در خرمشهر ادامه داشت، به طرف جاده آبادان - اهواز پیشروی نموده و پس از عبور از جاده، جهت قطع محور آبادان - ماهشهر اقدام کنند.
با مقاومت سرسختانه نیروهای محدود ایرانی، دشمن بعد از تصرف سه‌راهی ماهشهر - آبادان، به طرف رودخانه بهمنشیر متمایل شد و سعی نمود با عبور از رودخانه، محاصره آبادان را کامل نماید. ولی باز هم از جان گذشتگی نیروهای مردمی همراه یگان‌هایی از لشکر ۷۷ نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران باعث شد سر پل تصرفی از دشمن بازپس گرفته شود و دشمن مجبور به عقب‌نشینی گردیده و هرگز نتواند محاصره آبادان را کامل نماید.
برای خارج شدن دست‌رسی زمینی به آبادان، قرارگاه اروند که در این زمان مسئولیت منطقه را به عهده داشت، طرح عملیات شمال آبادان را برای اجرا به یگان‌های محدود خودی ابلاغ نمود که هرچند به اهداف نهایی خود نرسید ولی با رسیدن به مواضع دشمن و وارد آوردن تلفات و ضایعات قابل توجه، روحیه تهاجمی نیروهای خودی تقویت گردید و زمینه برای طراحی و اجرای عملیات بعدی به‌خوبی مهیا شد.
هم‌زمان با اجرای این عملیات، عراق توانست آخرین مقاومت‌ها را در خرمشهر متوقف نموده و تا ابتدای پل را تصرف نماید. طی این عملیات، از میزان تلفات انسانی عراق گزارشی واصل نگردیده است. اهداف تعیین‌شده این عملیات مورد تصرف واقع نشد و تعداد ۱۵ دستگاه تانک دشمن منهدم گردید.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:9
تاریخ
زادروز آیدین آغداشلو؛ نقاش معاصر
آیدین آغداشلو نقاش، نویسنده و طراح هنرمند معاصر ایرانی در چنین روزی از سال ۱۳۱۹ هجری شمسی متولد شد.
آیدین آغداشلو، فرزند محمدبیک آغداشلو (حاجی‌اوف)، در تاریخ هشتم آبان‌ماه سال ۱۳۱۹ هجری شمسی در رشت به‌دنیا آمد. وی ۱۱ ساله بود که پدرش را از دست داد، پس از آن به‌همراه مادرش به تهران رفت و در سال ۱۳۳۲ش وارد دبیرستان جم در محله قلهک شد. اولین اثر نقاشی آیدین آغداشلو زمانی که او ۱۴ ساله بود به فروش رسید. ۲ سال بعد، او طراحی گرافیک را در مؤسسه تبلیغاتی آشنا آغاز کرد و چندی بعد در بخش تبلیغاتی روزنامه اطلاعات مشغول به‌کار شد.
آغداشلو در ۱۹ سالگی به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت و در سال ۱۳۴۶ش، از ادامه تحصیل منصرف شد. اولین مقاله‌اش را در زمینه نقد هنری در مجله اندیشه و هنر انتشار داد و از آن پس نگارش نقد هنری و ادبی را ادامه داد. وی از سال ۱۳۵۲ش تا ۱۳۵۷ش در هنرستان هنرهای زیبای پسران و دانشکده هنرهای تزئینی به تدریس مشغول بود و در طی همین سال‌ها در انجمن ایران و آمریکا در تهران یک نمایشگاه انفرادی نقاشی برگزار کرد.
آغداشلو مجموعه‌ای از کتاب‌ها و نسخه‌های خطی را که جمع‌آوری کرده بود در موزه نگارستان به نمایش گذاشت و چندی بعد، برنامه‌ای با عنوان "شیوه‌های دیدن" برای تلویزیون ملی ایران ساخت. وی به نگارش، طراحی و اجرای فیلمنامه‌ای به‌نام "رنگین‌کمان" پرداخت که شامل نقاشی‌های متحرک بود و نویسندگی و اجرای دو فیلم مستند درباره خوشنویسی و کاشی‌کاری در معماری کهن ایرانی را بر عهده گرفت.
آغداشلو در تأسیس موزه رضا عباسی در سال ۱۳۵۶ش نقش مؤثرى داشت و به سرپرستى آن منصوب شد. مشارکت در تأسیس و برنامه‌ریزی موزه هنرهای معاصر تهران، موزه کرمان و موزه خرم‌آباد از دیگر فعالیت‌های او در این زمینه است. وی یک سال پس از انقلاب اسلامی، کار گرافیک را از سر گرفت و از سال ۱۳۵۹ش در دانشکده هنر دانشگاه الزهرا، دانشگاه آزاد و دانشگاه کرمان تدریس کرد و در ضمن به ایراد بیش از ۲۰۰ سخنرانی در ایران و خارج از کشور پرداخت.
آغداشلو از سال ۱۳۵۹ش نقاشی را در سطح وسیعی آغاز کرد و از آن پس در بیش از ۳۰ نمایشگاه گروهی شرکت کرد. سال ۱۳۶۰ش کلاس‌های نقاشی «هنرکده آزاد» توسط آیدین آغداشلو تأسیس شد. وی در زمینه نوشتن و ساخت فیلم مستند درباره هنر ایران نیز فعالیتش را ادامه داد و مجموعه‌ای ۱۳ قسمتی با عنوان "به سوی سیمرغ" را درباره تاریخ نقاشی ایران تا قرن چهاردهم هجری برای صدا و سیما ساخت. او تا سال ۱۳۸۵ چندین کتاب منتشر کرد که از آن جمله می‌توان به "تک‌چهره‌ها"، "آقا لطفعلی صورتگر شیرازی" و "سال‌های آتش و برف" اشاره کرد.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:9
تاریخ
سالروز شهادت حسین فهمیده

۸ آبان

● محمدحسین فهمیده نوجوان شجاع و دلاور جبهه‎های نبرد حق علیه باطل در چنین روزی از سال ۱۳۵۹ هجری شمسی به درجه شهادت نائل آمد.
شهید محمدحسین فهمیده در سال ۱۳۴۶ش در قم متولد شد و در محیطی مذهبی و خانواده‌ای متدین پرورش یافت. در آستانه انقلاب به‌واسطه حوادث آن دوران، روح وی نیز مانند میلیون‌ها جوان و نوجوان دیگر کشور دچار تحولات عظیمی شد و شیفته حضرت امام خمینی (ره) گردید. شهید فهمیده نوجوانی شجاع، فعال، کوشا و خوش‌برخورد بود و به مطالعه علاقه زیادی داشت. با وجود آن‌که به سن تکلیف نرسیده بود، نماز می‌خواند و هم‌چنین برای والدین خود احترام خاصی قائل بود.
شهید فهمیده دوازده ساله بود که حوادث کردستان پس از انقلاب اتفاق افتاد. او که عاشق امام (ره) و انقلاب بود، خود را به کردستان رساند، اما به‌دلیل سن و سال کمش او را بازگرداندند. با شروع جنگ تحمیلی، در‌‌ همان روزهای نخست تصمیم می‌گیرد به جبهه برود و با سختی فراوان عازم خرمشهر می‌شود و با وجود سن و سال کم به فرماندهان ثابت می‌کند که لیاقت و شهامت حضور در جبهه را دارد. او در‌‌ همان مدت کوتاه، رشادت‌های فراوانی از خود نشان داد.
• شهید فهمیده به‌اتفاق دوست شهیدش محمدرضا شمس، در یک سنگر قرار داشتند که در هجوم عراقی‌ها، محاصره می‌شوند. محمدرضا شمس، زخمی می‌شود و حسین با سختی و زحمت زیاد او را به پشت خط می‌رساند و به جایگاه قبلی خود برگشته و مشاهده می‌کند که ۵ تانک عراقی به طرف رزمندگان اسلام هجوم آورده و درصدد محاصره و قتل عام آنان‌اند.
حسین، درحالی‌که تعدادی نارنجک به کمر خود بسته بود به طرف تانک‌ها حرکت می‌کند. تیری به پای او می‌خورد اما در اراده پولادین او خللی وارد نمی‌کند و در‌‌ همان حال موفق می‌شود که خود را به تانک پیش رو رسانده و با استفاده از نارنجک آن را منفجر کند. دشمن در این حال تصور می‌کند که حمله‌ای صورت گرفته و با سرعت تانک‌ها را‌‌ رها کرده و فرار می‌کند؛ درنتیجه، حلقه محاصره شکسته می‌شود و پس از مدتی، نیروهای کمکی نیز می‌رسند و آن قسمت را از وجود متجاوزین پاکسازی می‌کنند.
روز شهادت این شهید بزرگوار به‌علت رشادت و شهامت وصف‌ناپذیر این نوجوان رشید، روز بسیج دانش‌آموزی نام‌گذاری شده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی، شهید فهمیده را یک نوجوان نمونه، استثنایى و پرورش‌یافته در آب و هواى تحول یک ملت توصیف کردند. امام (ره) نیز درباره این شهید بزرگوار فرموده‌اند: «رهبر ما آن طفل دوازده ساله‌ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صد‌ها زبان و قلم‌ ما بزرگ‌تر است، با نارنجک، خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید».

يکشنبه 8/8/1390 - 16:8
تاریخ
فقیه مجتهد، آیت‏الله شیخ علی نمازی در چنین روزی از سال ۱۴۰۵ هجری قمری دار فانی را وداع گفت.
آیت‏الله شیخ علی نمازی مقدمات و سطوح را در زادگاه خویش، شاهرود، نزد والد بزرگوار خود حاج شیخ محمد - که آیات عظام وی را «سلمان زمان» می‌‏نامیدند - و دیگر اساتید، فرا گرفت. آن‏گاه به مشهد مقدس عزیمت کرد و در آن‏جا - با استعداد فوق‏العاده‏ای که از خود به نمایش گذاشت - در کم‏ترین زمان ممکن، مدارج عالیه‏ فقه و اصول را طی کرد و به درجه‏ اجتهاد رسید.
آیت‏الله نمازی در آن زمان به مرتبه‏ای از علم رسیده بود که نگارش فقه استدلالی خود را از سن بیست و دو سالگی آغاز کرد. معظم‏له سپس جهت بهره‏گیری از اساتید بزرگ به نجف اشرف مشرف شد. ولی علاقه‏ بی‏حد وحصر آیت‏الله نمازی به انجام رسالت خویش در امر تبلیغ، موجب شد که به ایران بازگشته و در مشهد مقدس مقیم گردد.
آیت‏الله نمازی در علوم دیگری هم‏چون ریاضی، هندسه، تاریخ و خطاطی نیز به درجات عالی دست پیدا کرد و به زبان فرانسه مسلط بود. او از طب سنتی بهره‏ داشت و در مناظره نیز از قدرتی شگرف برخوردار بود. معظم‏له در شناخت حدیث و رجال حدیث تبحر داشته، از استادان تاریخ اسلام به‏شمار می‌‏رفت.
به تعبیر آیت‏الله العظمی مرعشی نجفی: «علامه نمازی، مجلسی زمان بود». از این شخصیت برجسته، آثار گران‏بهایی به‏جای مانده است که: مستدرک سفینةالنجاة (۱۰ جلد)، الاحتجاج بالتاج علی اصحاب اللجاج، الاعلام الهِادیة فی اعتبار الکتب الاربعه و ابواب رحمت و... از آن جمله‏اند. آیت‏الله شیخ علی نمازی سرانجام در چنین روزی از ذیحجه سال ۱۴۰۵ هجری قمری بدرود حیات گفت و به دیار باقی شتافت.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:7
تاریخ

● وفات محقق داماد؛ استاد بزرگ حوزه
آیت‏الله سیدمحمد محقق داماد استاد بزرگ حوزه‏ علمیه‏ قم در چنین روزی از سال ۱۳۸۸ هجری قمری چشم از جهان فروبست.
فقیه متبحر، آیت‏الله العظمی سیدمحمد محقق داماد یکی از افاضل و اکابر مدرسین حوزه علمیه قم بود که به‏واسطه پیوند با دختر آیت‏الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری به داماد ملقب و مشهور گردید. وی در خانواده‌ای روحانی که به فضل و تقوا، اشتهار داشت دیده به جهان گشود.
سیدمحمد هم‏چون جد بزرگوارش پیامبر اکرم (ص)، قبل از ولادت، پدر را از دست داد و در شش سالگی مادر را و چون جدش ۶۳ سال عمر کرد. پدرش حجت‏الاسلام والمسلمین سیدجعفر که از علاقه‏مندان واقعی خاندان اهل بیت علیهم‏السلام بود، قبل از تولد فرزندش، با پای پیاده به شوق زیارت عتبات عالیات، از وطن خارج شد و در همین سفر بود که روح پاکش به ملکوت اعلی پیوست.
پس از پدر، دیری نپائید که خزان عمر مادر نیز فرارسید و قلب نازک و کودکانه سیدمحمد را سخت جریحه‏دار کرد، اما دست هدایت‏گر حضرت حق، که هماره یار و مددکارش بود، او را در نوجوانی در جرگه طالبان علوم اسلامی کشانید. وی مدتی کوتاه در اردکان به تحصیل پرداخت، سپس به حوزه علمیه یزد مهاجرت کرد و سالیانی چند از محضر اساتید بزرگ و معروف آن دیار، هم‏چون: حاج شیخ غلام‏رضا یزدی استفاده علمی و اخلاقی فراوانی برد.
معظم‏له به برکت استعداد شایان خدادادی، ذوق فراوان و نبوغی که داشت، توانسته بود طی ده سال تحصیل در یزد، به مراحل والایی از علم و کمال دست یابد. وی در سال ۱۳۴۱ق بنا به صلاح‏دید استادش حاج شیخ غلام‏رضایزدی، جهت ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم مهاجرت کرد.
عنایت خاصی که آن استاد به این شاگرد داشت مخصوصاً در لحظه خداحافظی، به‏قدری جالب و عاطفی بوده که نظیرش کم‏تر دیده شده است. در این ارتباط، حضرت آیت‏الله العظمی شبیری زنجانی می‌فرمایند: «آقای داماد، وقتی که کیفیت آمدن استادش به گاراژ برای بدرقه و کندن لباس و جوراب و پوشاندن آن‌ها به شاگرد را متذکر می‌شدند، اشک در چشمشان حلقه می‌زد.»
حوزه علمیه قم که در آن زمان با همت والای حاج شیخ عبدالکریم حائری رونقی به خود گرفته و آوازه‌اش تا اقصی نقاط رسیده بود، این فرصت را به سیدمحمد داد تا از محضر اساتید مجرب و مهذبش، بهره برده و بر اندوخته‌های علمی و کمالات معنوی خویش بیفزاید. او در این راه، چنان توفیق یافت که تحسین اساتید خود مخصوصاً حاج شیخ عبدالکریم حائری را برانگیخت و مورد عنایت خاص معظم‏له قرار گرفت و سرانجام به دامادی‏اش مفتخر شد.
گرچه آیت‏الله محقق داماد از‌‌ همان دوران تحصیل به تدریس نیز اشتغال داشت اما پس از ارتحال استاد بزرگوارش، تدریس وی وارد مرحله جدیدی شد و در مدت کوتاهی، محضر درسش محل تجمع فضلای بنام حوزه گردید. درمورد مقام علمی آن استاد عظیم‏الشأن، شهید مطهری می‌فرمودند: «ایشان در فقه و اصول، ید بیضا می‌کند». هم‏چنین فرزند بزرگوار آیت‏الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری از قول والد محترمشان نقل کردند که: «آقای داماد از خوش‏فکر‌ترین شاگردان من است».
تربیت ده‌ها مجتهد وارسته و مدرس برجسته که همگی افتخار شاگردی وی را داشته و بعضاً تقریرات درس فقه و اصول معظم‏له را تحریر و چاپ کرده‌اند، حکایت از ژرفای آن دریای دانش و قله فضل و کمال دارد. این فقیه محقق، علاوه بر فضل و مقام علمی، مردی صریح‏اللهجه، خوش‏بیان و شیرین‏سخن بود. رابطه عاطفی عمیقی بین استاد و شاگردانش برقرار بود. عنایت خاصی به امر تدریس و تربیت فضلا داشت و غالب اوقات لیل و نهارش صرف مطالعه و تحقیق می‌شد.
وی از پرمطالعه‌ترین اساتید حوزه علمیه قم محسوب می‌شد. علاقه آیت‏الله العظمی محقق داماد به تدریس، به‏حدی بود که در روزهای آخر عمر که به‏واسطه کسالت و عارضه قلبی در بستر بیماری به‏سر می‌برد، گاهی اوقات که ساعت درسش فرامی‌رسید و خود را از شرکت در جلسه درس و حلقه شاگردان خود محروم می‌دید، گریه می‌کرد و این جملات پرارزش را می‌فرمود: «من از مرگ نمی‌ترسم، ولی از این می‌ترسم که وجود عاطل و باطلی باشم و نتوانم انجام وظیفه شرعی کنم».
وی به‏حق عالمی به تمام معنی وارسته و آراسته به ملکات فاضله و سجایای حمیده بود. دارای قلبی بسیار رئوف و احساساتی لطیف و روحانی بود. می‌فرمود: «در تمام عمرم جز دو مرتبه، نماز میت نخواندم و در هر دوبار نیز منقلب شده و نتوانستم آن را تمام کنم».
این عالم متقی آن‌گاه که در مسند ارشاد و وعظ قرار می‌گرفت، سخنانش اثر عمیقی در دل‌های شنوندگان می‌گذاشت و هر بیننده‌ای تحت تأثیر حالت روحانی و چشم اشک‏بار او قرار می‌گرفت. یکی از شاگردان آن مرحوم می‌فرمود: «آن بزرگوار به هیچ وجه طالب ریاست و مقام نبود، و از افرادی بود که برایش فرقی نمی‌کرد که دو نفر در درسش باشند یا بیش‏تر، شاگردانش را هم پند و اندرز می‌داد تا مبادا افکار پوچ ریاست‏طلبی و حب جاه، آنان را بفریبد».
این استاد عالی‏قدر و فقیه فرزانه، پس از نیم قرن تحقیق، تدریس و تربیت ده‌ها شاگرد که هرکدام خود از اساتید بزرگ و بعضی هم از مراجع مهم به‏شمار می‌آیند، در دومین روز از ماه ذی‏الحجه سال ۱۳۸۸ هجری قمری بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع کرده و به دیار باقی شتافت. رحلت آن استاد بزرگ، حوزه‌های علمیه را در غم و اندوه فرو برد. پیکر پاک آیت‏الله العظمی سیدمحمد محقق داماد، پس از تشییعی باشکوه، در یکی از مقابر صحن شرقی حرم ملکوتی کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام به خاک سپرده شد.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:6
تاریخ
ولادت عالم مجاهد و فقیه مبارز، آیت‏الله شهید شیخ فضل‏الله نوری در چنین روزی از سال ۱۲۵۹ هجری قمری واقع گردید.
حاج شیخ فضل‌الله کجوری معروف به نوری از علماء مجتهدین و مراجع برجسته صدر مشروطیت در سال ۱۲۵۹ق متولد شد. پدرش مرحوم ملامعباس مازندرانی کجوری معروف به پیش‏نماز بود. شیخ فضل‌الله پس از انجام تحصیلات مقدماتی و سطح عازم عراق شد و در محضر بزرگانی چون آیت‌الله میرزاحسن شیرازی و آیت‌الله حبیب‏‌الله رشتی به فرا گرفتن علوم اسلامی پرداخت.
پس از مراجعت از عتبات به ایران، نفوذ و مرجعیت تام پیدا کرد. مقام علمی والای او را حتی مخالفان و متنفذان سیاسی منکر نشده و او را در مدارج علمی بر‌تر از دیگران دانسته‌اند. وی علاوه بر دانش کلان، از فهم و درک عمیق سیاسی بهره‌مند بوده و فعالیت‏های سیاسی و اجتماعی فراوانی داشته، از جمله در واقعه تحریم تنباکو در کنار میرزاحسن آشتیانی قرار گرفت و از پرچم‏داران این نهضت گردید.
شیخ در طلوع مشروطیت و جنبش عدالت‏خواهی، با دو زعیم مشروطه آیت‌الله سیدعبدالله بهبهانی و آیت‌الله سیدمحمد طباطبایی همراه و همگام بود. اما پس از مدتی از مشروطه‌طلبان جدا شد زیرا مشروطه را با شریعت سازگار ندانست و خواستار حکومت مشروطه مشروعه شد.
از این پس، اختلاف بین مشروطه‌خواهان و شیخ فضل‌الله و طرفدارانش آغاز شد به‏طوری‏که طرح ترور شیخ ریخته شد و در ۱۶ ذی‏الحجه ۱۳۳۶ق شیخ فضل‌الله توسط کریم دواتگر مورد سوءقصد قرار گرفت و گلوله‌ای به پای شیخ اصابت کرد، ضارب نیز هنگام دستگیری گلوله‌ای به گلوی خویش شلیک کرد و مجروح شد ولی پس از مدتی که در زندان به‏سر برد، شیخ ضارب خود را بخشید.
در این ایام، جنگ بین مشروطه‌خواهان و مستبدین با فتح تهران توسط قوای بختیاری و مجاهدین گیلانی پایان یافت و محمدعلی‏شاه از سلطنت خلع شد و احمدمیرزا ولیعهد به تخت سلطنت جلوس نمود. سپس به شیخ فضل‌الله پیشنهاد شد جهت تأمین جانی و مالی خویش به سفارت روس پناه ببرد ولی او نپذیرفت و شهادت را بر توسل به اجنبی ترجیح داد.
جمعی از معاندان به منزل شیخ رفته او را دستگیر نمودند و به میدان توپخانه بردند، وی در محکمه انقلابی که دادستانش شیخ ابراهیم زنجانی بود، به اعدام محکوم شد و یپرم‏خان ارمنی که ریاست نظمیه را به عهده داشت، حکم را به اجرا درآورد و شیخ به دار آویخته شد و پس از لحظاتی چراغ عمرش خاموش شد.
مرحوم شیخ فضل‌الله که اعلم بر علمای آن روز بود، صاحب تألیفات عدیده‌ای است از جمله: تذکره الغافل و ارشادالجاهل و صحیفه مهدویه و چندین اثر دیگر... وی شعر را نیز نیکو می‌سرود و چندین قصیده در مدح امامان و اهل بیت (ع) به خط و انشای وی موجود است.
يکشنبه 8/8/1390 - 16:5
آموزش و تحقيقات

به گزارش ایمنا، برای نخستین بار نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان داده است

کودکان زیر سه سالی که پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و بیسکوییت زیادی می‌خورند در پنج سال آینده‌ی عمر خود آی‌کیوی پایین‌تری خواهند داشت.
کودکان زیر سه سالی که پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و بیسکوییت زیادی می‌خورند در پنج سال آینده‌ی عمر خود آی‌کیوی پایین‌تری خواهند داشت.
در واقع بهره‌ هوشی این کودکان نسبت به کودکانی که تغذیه سالم‌تری حاوی میوه، سبزیجات و غذای خانگی دارند، کمتر خواهد بود.
مساله‌ نگران کننده‌تر این است که حتی اگر این کودکان بعد از سه سالگی تغذیه‌ بهتری داشته باشند، باز هم امکان دارد اثرات منفی فست‌فودهایی که خورده‌اند تا آخر عمر با آن‌ها بماند.
محققان معتقدند که تغذیه‌ سالم و خوب در سه سال نخست تولد کودکان بسیار مهم است؛ چراکه در این سال‌ها مغز آن‌ها در حال رشد است.
کودکانی که تغذیه‌ای
مساله‌ نگران کننده‌تر این است که حتی اگر این کودکان بعد از سه سالگی تغذیه‌ بهتری داشته باشند، باز هم امکان دارد اثرات منفی فست‌فودهایی که خورده‌اند تا آخر عمر با آن‌ها بماند.
سرشار از چربی، قند و مواد غذایی تصفیه شده دارند به میزان کافی ویتامین و مواد مغذی دریافت نمی‌کنند. این در حالی است که وجود ویتامین و مواد مغذی برای رشد مغز لازم و ضروری است.
البته پیش از این محققان از مضرات فست‌فودها روی بدن زیاد صحبت کرده‌اند. این که فست‌فودها باعث چاقی مفرط، ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، آلزایمر و ... می‌شوند بر همه روشن است و متاسفانه از این به بعد باید آسیب‌هایی که به مغز انسان وارد می‌کنند را نیز به لیست بلند بالای خطرات و مضرات این غذاها باید اضافه کرد.
انسان‌های امروزی با چنان شتابی زندگی می‌کنند که توجهی به سلامت خود و اطرافیان‌شان ندارند. درست است که زندگی مدرن با سرعت در حال جریان است و برای هماهنگی با آن باید با شتاب بیشتری عمل کرد اما آیا به نظرتان منطقی است چنان با شتاب زندگی کنیم که از سلامتی خود و کودکان‌مان غافل بمانیم؟!
يکشنبه 8/8/1390 - 16:4
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته