• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3462روز قبل
بهداشت روانی
وقتی سالمندان رنجیده خاطر می‌شوند
همیشه گلایه می‌كنم كه چرا این همه بچه دارم، اما یكی‌شان هم با من نمانده‌اند. نمی‌دانم چرا اینقدر احساس تنهایی می‌كنم.

من و همسرم یكدیگر را داریم، اما انگار بدون بچه‌ها خانه به این بزرگی می‌خواهد آدم را بخورد. دلم برایشان تنگ می‌شود. وقتی دلتنگ می‌شوم و فكر می‌كنم كه آنها با زن‌ها و شوهرهایشان خوش هستند و یاد ما هم نمی‌كنند گاهی بغضم می‌گیرد. اما نمی‌دانم چرا وقتی به خانه ما می‌آیند همیشه دلخوری پیش می‌آید.

حوصله‌ام از سرو صدایشان سر می‌رود. خیلی بی‌ملاحظه و پر سرو صدا هستند و بیشتر از دیدن من و پدرشان به خوش گذراندن و گشت و گذار فكر می‌كنند. انگار نه انگار كه ماه‌ها گذشته كه ما را ندیده‌اند.

گاهی كه به بچه‌هایشان تشر می‌زنم به عروس‌ها بر می‌خورد و می‌گویند قول می‌دهیم زیاد دردسرتان ندهیم و زودتر برویم.

نمی‌دانم چرا ما حرف هم را نمی‌فهمیم. گاهی فكر می‌كنم عروس‌ها و داماد‌ها می‌خواهند هرچه زودتر دوباره بچه‌هایم را سمت خودشان بكشانند و همین حس مرا عصبانی می‌كند.

حرف‌های سكینه مادر 6 فرزند و مادربزرگ 5 نوه، حرف بسیاری از بزرگ‌تر‌های خانواده است.

واقعیت این است كه آدم وقتی پا به سن می‌گذارد، وضعیت جسمی‌اش عوض می‌شود و به همین دلیل كم‌حوصله‌تر و بهانه‌جوتر می‌شود. اگر فشار ناشی از كسالت را به صورت عصبانیت و دلخوری و گلایه بر سر دیگران خالی كنیم كم كم تنها می‌مانیم.

طاهره صفوی، روان‌شناس اعتقاد دارد رنجوری روانی یكی از خصوصیات برخی از سالمندان است كه در اثر مشكلات جسمی و عوامل دیگر پدید می‌آید. این خود می‌تواند برای سالمند به عامل دافعه شخصیتی بدل شود و سبب خشونت و بدخلقى گردد.

این روان‌شناس می‌افزاید اگر سالمندان به جهت بالا رفتن سن و ضعف بنیه جسمانى، كم‌حوصله و متوقع شوند و با بدخلقی و رفتارهای تند و عصبی دیگران را از خودشان دلخور كنند، امكان دارد دیگران را از اطراف خود پراكنده كنند.

برخی از سالمندان در این رفتارهای عصبی چندان پیش می‌روند كه یا باید همه چیز مطابق میلشان باشد یا هیچ چیز را نمی‌پذیرند. گاهی برخی از سالمندان شكاك و بی‌اعتماد می‌شوند و گمان می‌كنند دیگران كارهایی را برای عصبانی كردن آنها انجام می‌دهند.

به هوای روی خوش

سیما ـ الف دختر یك پدر 67 ساله است. او می‌گوید: من عاشق پدرم هستم اما او بسیار بدبین و بدخلق شده است. حتی یك بار از او خواستم كه نزد روان‌شناس برویم اما او به من گفت:‌ شوهرت را ببر پیش روان‌شناس! این حرف او آنقدر مرا دلگیر كرد كه دیگر پیگیر قضیه نشدم.

او می‌افزاید: ما 3 خواهر و برادر هستیم كه می‌دانیم پدرمان همه كار برای ما كرده است و ما هم برایش همه كار می‌كنیم، اما تنها توقعی كه از او داریم خوشرویی است. چیزی كه مدت‌هاست از او ندیده‌ایم. پدرم كاری كرده است كه من و خواهرم ناچار می‌شویم گاهی بدون گفتن به همسرمان نزد او برویم. او بسیار پرخاشگر است و به ما و خانواده‌مان احترام نمی‌گذارد. ما فرزندان او هستیم و برایمان چندان مهم نیست، ولی از همسرانمان خجالت می‌كشیم و ناچار می‌شویم بدون آنها به خانه پدر برویم كه این كار هم ما را معذب می‌كند. ما واقعا نمی‌دانیم چطور او را راضی نگه داریم. همیشه گلایه دارد و اگر كم سراغش را بگیریم ناراحت می‌شود و اگر رفت و آمدمان را زیادتر كنیم می‌گوید دارید مزاحم می‌شوید. ما فقط دعا می‌كنیم خوش اخلاق شود.

به اعتقاد طاهره صفوی، كارشناس ارشد روان‌شناسی، اگر انسان كنترل خود بر محیط را از دست بدهد و احساس كند دارد زمام امور از دستش خارج می‌شود گاه حالت پرخاشگری به خود می‌گیرد.

وی می‌افزاید: سالمند دائم در حالتی میان رنجوری از تنهایی و احساس شكستگی غرور به خاطر دیده شدن ضعفش توسط كوچك‌تر‌ها و عدم كنترل در كشاكش است.

این سالمندان معمولا در مرحله پذیرش وضعیت جدید به سر می‌برند و بدترین چیز این است كه در همین وضع باقی بمانند و پرخاشگری و بی‌اعتمادی عادت آنها شود.

وی به سالمندان توصیه می‌كند: برای این‌كه بتوانید با دیگران كنار بیایید اول باید با خودتان كنار بیایید و سعی كنید خود را همان‌گونه كه هستید، بپذیرید.

در مرحله بعد روابط خود را با فرزندان و نزدیكان خود مشخص كنید. اگر می‌توانید چند ساعت یا چند روز پذیرای آنان باشید و بعد خسته می‌شوید به آنها بگویید.

اگر مهمانداری شما را خسته می‌كند خود را موظف به این كار ندانید و وقتی مهمان دارید از فرزندان خود كمك بگیرید و با آنها تعارف نكنید. در غیر این صورت در اثر خستگی و رنجوری نیمی از ساعت به تعارف و نیمی دیگر را به پرخاشگری و بدخلقی مشغول می‌شوید.

توقعات خود را در حد معقول نگه دارید و همیشه خوشرو، شاداب و با نشاط باشید و بى‌جهت بهانه‌گیرى نكنید.

سخنی با كوچك‌تر‌ها

درست است كه این روزها سالمند خانواده را اندكی پرخاشگر و بد خلق می‌بینید ولی سعی كنید تنهایی به سراغ او بروید و از او بخواهید در مورد مشكلاتش با شما حرف بزند.

مراقب افسردگی سالمند خود باشید زیرا انزوا اولین عامل افسردگی است كه خود منشأ بسیاری از بیماری‌هاست.سعی كنید انگیزه‌ای برای سالمندتان به وجود آورید و مشكلات جسمی او را تقلیل بخشید.

به او كمك كنید شرایط جدید را بپذیرد و برای تعامل بهتر با او از یك روان‌شناس خانواده یا سالمندان كمك بگیرید.

ضعف حافظه و رنجش و تحریك‌پذیری از دیگر نشانه‌های افسردگی است. سالمندان افسرده به مرور زمان مشكلات عدیده‌تری را تجربه خواهند كرد و اگر حاضر به قبول بیماری خود نبوده یا به سبب خجالت و غرور از كمك طلبیدن ابا داشته باشند، شرایط پیچیده‌تر خواهد شد.

سفرهای كوتاه خانوادگی، رفت و آمد و برنامه منظم كه با توافق سالمند تنظیم شده باشد می‌تواند به او كمك كند كه اجتماعی‌تر باشد. شاید سالمند ترجیح می‌دهد خانه‌اش خلوت‌تر باشد. در این صورت به جای این‌كه دسته‌جمعی قرار بگذارید والدین خود را ببینید، هر كدام روز مشخصی از هفته به دیدن او بروید. این‌طوری والدین شما تنها نمی‌مانند و از شلوغی عصبی نمی‌شوند.

سعی كنید خانه تنها میعادگاه شما نباشد و گاه با والدین خود برای قدم زدن به پارك و تفریحگاه‌های اطراف شهر بروید تا آنها هم روحی تازه كنند.

ماندانا ملاعلی

يکشنبه 25/2/1390 - 11:34
ایرانگردی
جنگلی پر‌از فندق
كمتر پیش آمده است كه ما یك منطقه جنگلی را به عنوان پیشنهاد آخر هفته به شما معرفی كنیم نه به این دلیل كه جنگل‌ها زیبا نیستند، فقط به این علت كه همیشه نگرانیم هجوم گردشگران مشتاق به چنین مناطقی، خاطر سبز جنگل را آزرده كند، اما حالا كه بهار است دلمان نمی‌آید راز طبیعت بی‌نظیر جنگل فندق‌لوی اردبیل را برای شما فاش نكنیم.

جنگل فندق‌لو 85 هكتار وسعت دارد و در 25 كیلومتری شهر اردبیل قرار گرفته است، اما اگر بخواهیم نشانی سرراست‌تری بدهیم، می‌توانیم بگوییم كه برای سفر به این جنگل باید به روستای خانقاه سفلی بروید و آن وقت به سمت جنوب شرقی آن حركت كنید تا به جنگل برسید.

طور دیگری هم می‌شود نشانی داد، مثلا می‌توانیم بگوییم برای تماشای جنگل باید از جاده بین‌شهری اردبیل آستارا بگذرید و آن وقت می توانید خودرو را، هر جا كه امن‌تر بود و برای رانندگان دیگر مشكلی ایجاد نمی‌كرد، نگه‌دارید، پیاده شوید و وارد جنگل شوید و بروید تا آبشار آبگرم مشه‌سویی كه‌اردبیلی‌ها می‌گویند خاصیت درمانی دارد.

محصول اصلی این جنگل همان‌طور كه از نامش بر می‌آید فندق است و همین حالا كه ما از آن برایتان تعریف می‌كنیم احتمالا میوه‌های نارس فندق، شاخه‌ها را پوشانده‌اند، اما مثل همه جنگل‌هایی كه توی فیلم‌ها دیده‌اید بوته‌های وحشی تمشك و توت‌فرنگی هم دارد، به اضافه درخت‌های راش، بلوط، سیب، گوجه سبز، به و ازگیل. فراموش نكنید شما نباید بدون راهنمایی محلی به جنگل بروید. رفتن به جنگل های فندق‌لو بی‌خطر نیست، چون علاوه بر كبك‌ها، قرقاول‌ها، آهوها، روباه‌ها، جوجه‌تیغی‌ها و سمورها، یكی از گونه‌های جانوری موجود در این جنگل خرس قهوه‌ای است كه واكنشش را پس از دیدن شما نمی‌شود حدس زد!

البته نكاتی كه نباید فراموش كنید به همین جا محدود نمی‌شوند لابد شعار طبیعت‌گردان هم یادتان هست كه می‌گویند طوری در طبیعت گردش كنید كه پس از رفتن‌تان به نظر برسد هرگز آنجا نبوده‌اید، حتما یادتان می‌ماند كه حتی مجاز به شكستن یك شاخه درخت هم نیستید و اگر ناچار شدید آتش روشن كنید. قبل از ترك محل باید از خاموش بودن آن كاملا مطمئن شوید. این را هم لابد فراموش نمی‌كنید كه پیش از سفر به جنگل از وضعیت آب و هوا ‌ آگاه شوید و اگر اخبار هواشناسی از احتمال بارندگی در منطقه خبر داد، به جنگل نروید.

علی یوشی‌زاده

يکشنبه 25/2/1390 - 11:33
كودك
ما را درك كنید
آموزش احترام گذاشتن به دیگران و بخصوص بزرگ‌ترها، یكی از نكات مهم و اساسی در تربیت كودكان است. خوب است كه همه كودكان بدانند و بیاموزند كه بادیگران با ادب و احترام برخورد كنند، اما در این زمینه نباید از نقش والدین غافل شد؛ والدین می‌توانند با رفتار خود به كودك بیاموزند چرا و چگونه باید به دیگران احترام بگذارد.

برای آموزش ادب و احترام به كودكان و كنترل رفتارهای بی‌ادبانه و ناپسند او لازم است:‌

الگوی خوبی برای او باشید. اگر می‌خواهید كودك كاری را انجام دهد، شما هم باید به آن عمل كنید.

بگویید چه انتظاری دارید. پدر و مادر باید انتظارات خو را به كودك بگویند. تا او بداند كه همیشه و در هر شرایطی باید مودب باشد. بنابراین اگر انتظارات شما بیشتر باشد ـ البته منطقی ـ بچه‌ها هم بیشتر به آن اهمیت خواهند داد.

به آنها آموزش دهید. به كودك یاد بدهید. باید احترام بگذارد و با هر ابزاری او را تشویق به این كار كنید.

او را تشویق كنید. هر وقت كودك از كلمات محترمانه استفاده می‌كند و گفتارش همراه با ادب و احترام است، او را تشویق كنید. به او نشان دهید كه شما متوجه برخورد مثبت او می‌شوید و برایش ارزش قائل هستید.

با او صحبت كنید. زمانی كه كودك دیگری را دیدید، در مورد رفتار او با فرزند خود صحبت كنید. رفتارهای محترمانه یا بی‌احترامی‌های او را مشخص كرده و در مورد آنها با كودك‌تان‌ صحبت كنید.

برخوردش را اصلاح كنید. محكم و قاطعانه به او بیاموزید چگونه باید با احترام برخورد كند. البته حواستان باشد هنگامی كه می‌خواهید رفتار او را اصلاح كنید، احترام را در رفتار خودتان در نظر داشته باشید.

كودك را درك كنید. كودكان در حال رشد هستند و هم زمان می‌آموزند چگونه باید برخورد كنند.

بنابراین ممكن است گاهی به دلیل این‌كه نمی‌دانند شیوه صحیح برخورد چیست، واژه‌ای را انتخاب ‌كنند یا به شیوه‌ای خاص برخورد نمایند كه مورد پسند شما نیست.

رفتارهای خوب را تقویت كنید. هر از چند گاهی رفتارهای خوب كودك را به او یادآوری كنید. آنها باید بدانند رفتار خوب چه حس‌ و ‌نتایجی برایشان دارد.

البته همیشه به خاطر بسپارید كه تشویق‌های شما نباید او را عادت دهد همیشه برای هدیه و پاداشی خاص، با احترام برخورد كند، بلكه باید ارزش این برخورد را درك كرده و همیشه چنین شیوه‌ای را پیش بگیرد.

drrobynsilverman.com

يکشنبه 25/2/1390 - 11:32
كودك
به فرزندمان آرامش هدیه‌ كنیم
این روزها همه پدر و مادرها نگران فرزندانشان هستند و می‌خواهند زندگی آرامی برای آنها فراهم كنند، اما متاسفانه كودكان هم بیش از پیش عصبی و ناراحت شده‌اند و پدر و مادر می‌توانند به آنها كمك كرده تا زندگی آرام‌تری را تجربه كنند.

وقتی كودك عصبانی است، نباید با تحریك بیشتر و ناراحت كردن او، احساس خشونتش را افزایش داد. بلكه باید به هر صورتی كه ممكن است، آرامش بیشتری در فضای خانه ایجاد كرد.

برای این‌كه فرزندانی آرام و شاد داشته باشید، در اولین مرحله محیط خانه را آرام كنید. بهترین شیوه برای آموزش مقابله و برخورد صحیح با عصبانیت، نشان دادن الگویی موفق است. علاوه بر این، هیچ كودكی نمی‌تواند با مطلب خواندن و تحقیق كردن، آرامش را بیاموزد، او باید در عمل ببیند و این حس را تجربه كند. پس آرام باشید تا كودك شما هم آرام بودن را بیاموزد.

البته بسیاری از بچه‌ها به دلیل ناتوانی در ابراز احساسات منفی و خشم خود، عصبانی شده و با خشونت این حس را بیان می‌كنند. در چنین شرایطی بهترین كار این است كه از كودك در مورد احساساتش سوال كنید و به او اجازه دهید در مورد نگرانی‌ها و خشم‌هایش صحبت كند.

وقتی كودك عصبانی است، سعی كنید او را به آرامش تشویق كنید. متاسفانه كودكان نمی‌دانند در مواقع عصبانیت می‌توان به گونه‌ای دیگر نیز برخورد كرد. آنها فقط یك شیوه را بلدند و همان را نیز تكرار می‌كنند، اما اگر والدین برای آنها توضیح دهند كه رفتاری آرام‌تر و بهتر هم می‌توان جایگزین كرد، شاید وضعیت تغییر كند.

پس با او در مورد رفتارهایی جایگزین صحبت كنید؛ حتی می‌توانید به او كارهایی عملی را پیشنهاد دهید، كارهایی مانند قدم زدن، نقاشی كردن، شنیدن یك موسیقی آرام و لذت‌بخش، ورزش كردن و حرف زدن با فردی مطمئن.

البته آموختن شیوه‌ای جدید و موثر برای برخورد با عصبانیت، كاری راحت نخواهد بود، بخصوص اگر كودك فقط شیوه‌های تهاجمی را آموخته است. آن طور كه تحقیقات نشان می‌دهند، یادگیری رفتاری جدید به 21 روز تمرین و تكرار نیاز دارد. بنابراین شیوه های مناسب كودك خود را انتخاب كرده و ‌ادامه دهید. مطمئن باشید آموختن و تغییر دادن شیوه برخورد با ناكامی‌ها كمك بزرگی به فرزند شما خواهد كرد.

hodu.com


يکشنبه 25/2/1390 - 11:32
كودك
چرا اینقدر گریه می‌كنی‌كوچولوی من؟
گریه نوزاد می‌تواند برای والدین خسته‌كننده و ترس‌آور باشد. وقتی قادر به آرام كردن نوزاد نیستید، فراموش می‌كنید كه تمام نوزادان گریه می‌كنند. گریه راهی است كه كودكان از طریق آن ارتباط برقرار می‌كنند. به طور متوسط، یك نوزاد روزی بین 2 تا 3 ساعت گریه می‌كند، نكته مهم این است كه چرا نوزادان گریه می‌كنند و چگونه می‌توان آنها را آرام كرد؟

دلایل گریه كودكان

1- گرسنگی: گرسنگی شایع‌ترین دلیل برای گریه است. آیا بیش از یك ساعت از غذا خوردن نوزاد گذشته است؟ بیش از 2 ساعت می‌شود كه به نوزاد خود غذا نداده‌اید؟ گرسنگی می‌تواند دلیلی برای گریه كردن باشد. نوزاد در روز بارها غذا می‌خورد، بویژه در هفته‌های اول پس از تولد.

2- پوشك خیس: پوشك‌های خیس آزاردهنده هستند. پوشك نوزاد را عوض كنید و ببینید چقدر در آرام كردن نوزاد موثر واقع می‌شود.

3- نوزاد شما را می‌خواهد: شاید نوزاد شما می‌خواهد بغلش كنید. تماس بدنی بخصوص در هفته‌های اول پس از تولد از اهمیت زیادی برخوردار است. علاوه بر این با بغل كردن نوزاد هنگامی كه گریه می‌كند، شما این پیام مهم را به نوزاد می‌دهید: من از تو مراقبت می‌كنم.

4- درد گاز معده: این درد پس از غذا خوردن بسیار متداول است. سعی كنید نوزادتان پس از خوردن شیر آروغ بزند. توصیه می‌كنیم اجازه دهید كودك علاوه بر آروغ بعد از غذا، طی خوردن شیر هم چند بار آروغ بزند.

5- بیش از حد گرم یا سرد بودن: نوزادان در صورتی كه احساس گرما یا سرمای شدید كنند، گریه می‌كنند. همیشه به اندازه، لباس تن نوزادتان كنید.

6- كسالت: نوزاد شما اگر احساس خستگی كند، گریه می‌كند. سعی كنید با او بازی كنید، اسباب‌بازی‌هایش را تغییر دهید، برایش موسیقی بگذارید، برایش آواز بخوانید یا هر آنچه را فكر می‌كنید سبب رفع خستگی او می‌شود.

7- اضطراب: اگر شما مضطرب باشید، نوزادتان نیز مضطرب خواهد شد.راه‌حل این مشكل آسان است. مضطرب نباشید، هر چند نمی‌شود در جهان واقعی مضطرب نبود، اما سعی كنید اضطراب خود را به نوزاد منتقل نكنید.

8- محیط پرسر و صدا: نمونه عینی محیط‌های پر سر و صدا،جمع‌های خانوادگی است. جایی كه همه می‌خواهند با نوزاد صحبت كنند و همه با هم صحبت می‌كنند، باعث اذیت نوزاد می‌شود و او را به گریه وامی‌دارد.

8 دلیل فوق‌الذكر اغلب منجر به تولید 8 نوع گریه مختلف می‌شود. اگر تلاش كنید این تفاوت‌ها را یاد بگیرید، زندگی شما بسیار راحت‌تر خواهد شد. روش‌های دیگری نیز برای آرام كردن نوزاد وجود دارد. نوزاد را ماساژ دهید، او را در آغوش بگیرید، به حمام ببرید، تكان دهید، برایش موسیقی آرام بگذارید و اجازه دهید به صدای تلویزیون گوش دهد.

Buzzle.com

يکشنبه 25/2/1390 - 11:31
سلامت و بهداشت جامعه
كلیدهایی طلایی برای‌ سلامت‌‌مردان
می‌گویند مردان كمتر به پزشك مراجعه می‌كنند، اما این موضوع در مورد بسیاری از آنها اصلا صادق نیست. برخی آقایان با یك بیماری كوچك سریع می‌ترسند و روزگار را بر زن و بچه خود سیاه می‌كنند و با آه و فغان همه را می‌ترسانند.

این نوشته را دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت‌ منتشر كرده و20 كلید طلایی را در اختیار آقایان قرار می‌دهد كه بیشتر سالم بمانند و كمتر موجب اذیت خانواده شوند.

1- تغییر عادت دهید: سال‌ها با عادات گوارشی و ادراری خود كنار آمده‌ایم. هر گاه این عادات مختل شود باید دریابیم بهترین راه، مراجعه به پزشك و درمان زود هنگام است. قبل از آن كه بیمار شوید با پیشگیری برای خود، سپر دفاع مستحكمی ایجاد كنید تا گرفتار بیماری خطرناك نشوید.

‌2- رنگ ادرارتان را كنترل كنید: رنگ ادرار نشانگر و نشانه گویایی از سلامت است و نباید نسبت به تغییر رنگ آن بی‌اعتنا باشیم. در كنار رنگ ادرار هر نشانه خونریزی یا قرمز شدن ادرار، زنگ خطری است كه ‌ سن و جنسیت افراد تفاوتی در اصل ماجرا ندارد.

3- سیگار نكشید: هر پكی كه به سیگار می‌زنید شانس سرطان پرستات را برای شكل ‌گرفتن، افزایش می‌دهید. مصرف سیگار كلید ورود به جمع آنهایی است كه سرطان مثانه گرفته‌اند. بهتر نیست سیگار خود را خاموش كنید؟

4- آب كافی بنوشید: اگر می‌خواهید رنج داشتن سنگ كلیه را تجربه نكنید به موقع و به قدر كافی آب بنوشید. خوردن خودسرانه كلسیم و ویتامین‌ها می‌تواند خطر ایجاد سنگ كلیه را افزایش دهد.

5- ‌ مراقب كلیه‌هایتان باشید: كلیه ناسالم بر فشار خون تاثیر منفی می‌گذارد و در مقابل فشار خون بالا، كلیه را دچار آسیب می‌كند.

6- رفتار سالم جنسی داشته باشید: با اتخاذ رفتارهای سالم جنسی از ابتلا به بیماری ایدز و سایر بیماری‌های آمیزشی پیشگیری كنید.

7- با پزشك مشورت كنید: بروز ناتوانی جنسی مردان در سن بالا طبیعی است ولی با درمان خودسرانه این ناتوانی، مشكلاتی به بار می‌آید. بهترین انتخاب، مراجعه به پزشك متخصص است.

8- ‌ به سمت مواد مخدر نروید: اعتیاد، دشمن سلامتی جسمی و شكل‌گیری ناهنجاری‌های روانی، فرهنگی و اجتماعی است وفرد معتاد، مسوول بسیاری از این ناهنجاری‌هاست.

9- فشار خونتان را كنترل كنید: ‌فشار‌‌خون‌ بالا قاتلی است كه در سكوت دست به كشتار می‌زند. با آزمایش كامل ادرار، اندازه‌گیری الكترولیت‌ها و تست‌های هورمونی و با درمان به موقع امكان سلامتی خود را تضمین كنید.

10- ‌ حواستان به این 5 عامل باشد: 5 عامل می‌تواند باعث سكته قلبی شود. برای رخ دادن یك سكته به همه 5 عامل نیازی نیست، مبتلا شدن به سه مورد كافی است. این 5 نام را فراموش نكنید: تری گلیسیرید بالا، كلسترول، فشار خون، قند خون، HDL پایین و LDL بالا.

11- ‌ پروستات در میانسالی را جدی بگیرید: مردان40 سال به بالاها هر 2 تا 3 سال یكبار و مردان بالای 50 سال هر سال باید از نظر سرطان پروستات، غربالگری شوند.

12- ‌ به این نشانه‌ها دقت كنید: این علائم می‌توانند نشانه بیماری پروستات و سرطان در این ناحیه باشند. تكرر ادرار، ضعف یا منقطع شدن جریان ادرار، باقی ماندن ادرار در مثانه، احساس درد یا سوزش در زمان تخلیه ادرار و درد دائمی كمر، لگن یا مفصل ران.

13- ‌ شغل شما ممكن است بیماری‌زا باشد: حتماً با پزشك متخصص طب كار مشورت كنید. اگر شغلی برای خود برگزیده‌اید كه به ناچار با صنایع شیمیایی، رنگ، لاستیك، مواد نفتی، چرم و چاپ سروكار دارید، بیشتر از بقیه در معرض سرطان مثانه قرار دارید پس بیشتر از بقیه با پزشك متخصص مشورت كنید.

‌14- هورمون درمانی نكنید: استفاده از هورمون‌های آنابولیزان در صحنه رقابت ورزشی ممكن است منجر به ناباروری شود، بدون آن كه در رقابت كمكی به شما كند.

15- ‌ ورزش كنید: ورزش در حفظ و تداوم سلامت بسیار مفید است، ورزش كردن را جزو عادات زندگی خود قرار دهید. این نكته را هم فراموش نكنید، با اولین علامت غیرطبیعی در جسم خود بلافاصله به پزشك خانوادگی خود مراجعه كنید چون اقدام به موقع نصف درمان است.

16- این زنگ‌ها را جدی بگیرید: نشانه‌های زیر زنگ هشداری است كه به شما خبر می‌دهد باید به پزشك مراجعه كنید: وجود خون در ادرار، فوریت در دفع ادرار، دفع مقادیر كم و مكرر ادرار،دفع دردناك ادرار و كاهش اشتها و وزن.

17- ‌ با متخصص اورولوژی دوست باشید: بزرگی پروستات اگر با علائمی مانند كاهش فشار و قطع و وصل شدن جریان ادرار، تاخیر در شروع ادرار، نیاز به تخلیه مكرر ادرار و احساس باقی ماندن ادرار در مثانه پس از ادرار كردن، تكرر ادرار در روز و شب و زور زدن هنگام ادرار كردن همراه باشد، باید به متخصص اورولوژی مراجعه كنید تا از پیشرفت و بروز نارسایی كلیه جلوگیری شود.

18- این نكته را باید بدانید: بزرگی خوش خیم پروستات نشانه سرطان نیست، ولی آمارها نشان می‌دهد این بزرگی می‌تواند با بدخیمی همزمان شود.

اگر با كسانی كه سابقه سرطان پروستات دارند فامیلی نسبی دارید خطر ابتلای شما به این بیماری بیشتر است. اگر این بزرگی خوش خیم را مشاهده كردید، تحت معاینه پروستات و آزمایش PSA قرار گیرید تا مطمئن شوید مشكلی ندارید.

19- ‌ استرس را از خود دور كنید: اگر خواهان طول عمر بیشتری هستید باید مراقب جسم خود باشید. مصرف دخانیات را كنار بگذارید و تغذیه مناسب را جدی بگیرید، از رفتارهای استرس‌زا پرهیز كنید و از همه مهم‌تر ورزش را فراموش نكنید.

20- ‌ این رازهای سلامتی را به شما می‌گوییم: عدم استعمال دخانیات، حفظ وزن متعادل، ورزش روزانه، تغذیه سالم و متعادل،كنترل فشار خون، كلسترول و دیابت، مراجعه منظم به پزشك، قرار گرفتن در غربالگری بزرگی پروستات و سرطان پروستات به خصوص اگر 45 سال بیشتر دارید، كاهش استرس در ارتباط فعال با دوستان و خویشاوندان و عادت مراجعه به روانپزشك در صورت بروز خشم و افسردگی.

يکشنبه 25/2/1390 - 11:31
كودك
مراقب دندان‌های فرزند‌خود باشید
مراقبت از دندان‌های كودك، مانند بسیاری از مسائل دیگر مرتبط به سلامتی فرزندان، موضوعی است كه افكار بسیاری از والدین را به خود مشغول می‌كند. سوالاتی مانند این كه «چه موقع برای اولین بار باید كودكم را نزد دندانپزشك ببرم؟ آیا كودك 3 ساله من باید از نخ دندان استفاده كند؟ چگونه متوجه شوم كه فرزندم نیاز به ارتودنسی دارد یا خیر؟» مسائلی است كه ذهن بسیاری از والدین را درگیر می‌كند. والدین مایل هستند بدانند كه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان فرزندان‌شان باید چه كارهایی انجام دهند ولی در اكثر موارد از بهترین راه انجام این كار ناآگاهند.

مراقبت‌های دندان از چه زمانی باید آغاز شود؟

مراقبت از دندان‌ها باید حتی پیش از ظاهر شدن اولین دندان در دهان فرزندتان آغاز شود. به خاطر داشته باشید كه ندیدن دندان در دهان فرزندتان به این معنا نیست كه دندان‌ها در آنجا وجود ندارند! در واقع شكل‌گیری دندان‌ها در 3 ماهه دوم بارداری آغاز می‌شود. در زمان تولد، فرزند شما صاحب 20 دندان اولیه است كه حتی برخی از آنها به طور كامل در فك، شكل گرفته‌اند.

با پاك كردن لثه‌های فرزندتان با یك پارچه تمیز و مرطوب، پس از غذا خوردن كودك، می‌توانید از صدمات ناشی از باكتری‌ها جلوگیری به عمل آورید. در ابتدا كه دندان‌های فرزندتان در دهان او مشاهده شدند و به اصطلاح كودكتان دندان درآورد می‌توانید با استفاده از یك مسواك نرم مخصوص كودك یا حتی با استفاده از یك گاز استریل، در انتهای روز دندان‌های او را تمیز كنید.

اگر والدین عادات تغذیه‌ای نامناسبی را در مورد كودكشان به كار ببندند، ممكن است كودك دچار پوسیدگی‌های دندان شود. رها كردن كودك در حین خواب با یك بطری شیر در دهان، در كوتاه‌مدت خیلی برای والدین راحت است، اما می‌تواند باعث رساندن آسیب زیادی به دندان‌های كودك شود. وقتی شكر موجود در شیر یا آبمیوه برای ساعت‌ها روی دندان‌های كودك باقی می‌ماند، می‌تواند باعث خوردگی مینای دندان شود.تغییررنگ و پوسیدگی دندان‌های جلویی، نشانه‌های این بیماری است و باعث خرابی‌های جدی در دندان‌های كودك شده و حتی گاهی دندانپزشك را مجبور می‌كند تا دندان‌های جلوی كودك را بكشد و تا رشد مجدد دندان‌های دائم، كودك را بی‌دندان باقی گذارد!

برای جلوگیری از این عارضه والدین یا پرستاران كودك باید زمان‌های خاصی را برای شیر دادن به كودك در نظر بگیرند تا از آسیب‌دیدگی دندان‌ها به دلیل قرار گرفتن شیشه در دهان در هنگام خواب جلوگیری كنند.

دندانپزشك كودكان

حتما به این نكته توجه داشته باشید كه كودك خود را نزد دندانپزشكی ببرید كه تخصص درمان دندان‌های كودكان را داشته باشد. این گونه دندانپزشكان با موارد خاص مربوط به مراقبت از دندان كودكان آشنا هستند و دقیقا می‌‌دانند كه چه زمانی باید به دیگر متخصصان مانند ارتودنتیست مراجعه شود و آیا نیازی به جراحی‌های فك وجود دارد یا خیر؟

هدف اولیه و اصلی یك دندانپزشك متخصص كودكان، پیشگیری از بیماری‌های دندان و مراقبت از آنهاست این كار با بررسی‌های مرتب دندان‌ها و لثه‌ها، امكان‌پذیر خواهد بود.

پیشگیری از پوسیدگی‌ دندان

متخصصان مربوط به بیماری‌های دندان، توصیه می‌كنند كه مدتی پس از تولد فرزند، برای اولین بار به دندانپزشك مراجعه شود. در این مراجعه، دندانپزشك روش‌های مناسب مسواك زدن و نخ دندان كشیدن را به شما می‌آموزد. به خاطر داشته باشید كه وقتی فرزندتان 2 دندان در كنار هم درآورد، نیاز به استفاده از نخ دندان پیدا می‌كند! این‌گونه مراجعات زودهنگام به دندانپزشك می‌‌‌تواند موجب آگاهی والدین از مشكلات بالقوه در دندان‌های كودك شود و حتی عادت رفتن نزد دندانپزشك را در كودك ایجاد كرده و ترس او را از بین ببرد.

وقتی همه دندان‌های كودك در دهان او ظاهر شد (معمولا حدود 5‌/‌2 سالگی)‌، دندانپزشك فلوراید مناسب را توصیه می‌كند. فلوراید باعث سخت شدن مینای دندان شده و از بیشتر مشكلات دندانی رایج دوران كودكی جلوگیری می‌كند. ضمنا از پوسیدگی دندان نیز پیشگیری به عمل می‌آورد. پوسیدگی وقتی رخ می‌دهد كه باكتری و غذا، پس از جویدن روی دندان باقی مانده و توسط مسواك از بین نروند. در این حالت، اسید روی دندان جمع می‌شود و مینای دندان را نرم می‌كند تا جایی كه موجب ایجاد یك حفره (یا همان پوسیدگی)‌ شود. استفاده مرتب از فلوراید، مینای دندان را سفت كرده و آن را در مقابل اسید، مقاوم می‌سازد.

اگرچه در برخی مناطق دنیا، آب آشامیدنی را با فلوراید غنی می‌سازند تا نیاز دندان به این ماده برطرف شود،‌ اما در همه جای دنیا این اتفاق نمی‌افتد. اگر از آب فلوراید‌دار استفاده نمی‌كنید یا آب معدنی‌مصرف كنید می‌توانید برای تامین فلوراید از دندانپزشك خود كمك گرفته و از خمیر دندان مناسبی كه حاوی این ماده ارزشمند است استفاده كنید، اما خمیر دندان به تنهایی نمی‌تواند به طور كامل از دهان فرزند شما مراقبت كند. همچنین فلوراید بیش از حد نیز می‌تواند منجر به تغییر رنگ دندان‌ها شود. پس قبل از انتخاب خمیر دندان، حتما با دندانپزشك مشورت كنید.

تغییر رنگ دندان‌ها در اثر استفاده طولانی مدت از آنتی‌بیوتیك‌ها و نیز برخی داروهای كودكان كه حاوی مقدار زیادی شكر است، نیز رخ می‌دهد. والدین باید كودك را تشویق كنند تا پس از هر بار استفاده از دارو، خصوصا اگر برای مدت زمان طولانی از دارو استفاده می‌كند، مسواك بزند.

مسواك زدن حداقل 2 بار در روز و استفاده از نخ دندان، می‌تواند باعث حفظ دهانی سالم شود. كودكان در سن 2 یا 3 سالگی باید استفاده از خمیر دندان را در حین مسواك زدن، آغاز كنند، البته زیر نظر والدین. آنها نباید مقدار زیاد خمیر دندان روی مسواك قرار دهند، تنها به اندازه یك نخود كافی است. والدین باید مراقب باشند كه كودك، خمیر دندان روی مسواك را نبلعد و حتما آن را از دهان خود خارج كند.

اگر كودكتان دچار مشكل است، اگر شما خودتان سابقه زیادی در مورد ابتلا به بیماری‌های لثه یا پوسیدگی دندان دارید و به اصطلاح فكر می‌كنید كه جنس دندان‌هایتان خوب نیست، فرزندان‌تان نیز ریسك بالاتری در ابتلا به این بیماری‌ها دارند. بنابراین، حتی گاهی مسواك زدن و استفاده به جا از نخ دندان نیز نمی‌تواند از پوسیدگی دندان كودك جلوگیری كند. اگر فرزندتان از درد دندان شكایت می‌كند حتما با دندانپزشك تماس بگیرید، چراكه این دردها می‌تواند نشانه‌ای از یك پوسیدگی باشد كه نیاز به درمان دارد.

مواد جدیدی كه توسط دندانپزشكان استفاده می‌شود می‌تواند برای درمان عوارض دندان بسیار مفید باشد. مواد نقره‌ای می‌توانند برای پر كردن دندان‌های دائمی مثمرثمر باشند. مواد دیگر، مثل رزین‌‌های كامپوزیتی، امروزه بسیار طرفدار پیدا كرده‌اند و مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته این دندانپزشك است كه استفاده از هریك از مواد را تشخیص داده و آنها را به بیمار پیشنهاد می‌دهد.

با بزرگ شدن كودك، زیبایی دندان‌ها و نیز یكدست بودن آنها اهمیت بیشتری می‌یابد. درمان‌های ارتودنسی، امروزه در سنین پایین‌تری آغاز می‌شود. امروزه دندانپزشكان می‌دانند كه تاثیر بر روی نظم دندان‌ها در سنین پایین‌تر آسان‌تر است و با اعمال ارتودنسی سبك‌تر در سنین كمتر می‌‌توان از عملیات ارتودنسی پیچیده و طولانی‌مدت در بزرگسالی اجتناب كرد.

هیچ‌گاه از سوال كردن از دندانپزشك نترسید. در سنین پایین، كودك خود را نزد دندانپزشك برده و بهداشت دهان و دندان را از همان زمان در مورد فرزندتان آغاز كنید و آن را جدی بگیرید. فرزندان‌تان را تشویق كنید كه در هنگام ورزش كردن از وسایل مخصوص مراقبت از دهان استفاده كنند تا از حوادث احتمالی در حین بازی مصون بمانند.

اگر ممكن است هر 3 ماه یكبار، در غیر‌این‌صورت سالی یكبار كودك خود را برای معاینه پیش دندانپزشك ببرید و از نصایح دندانپزشك بهره‌مند شوید. كاهش مصرف مواد قندی، مسواك زدن و استفاده از نخ دندان به طور دائم، برای حفظ سلامت دهان و دندان فرزندتان امری ضروری بوده و باید به یك عادت برای فرزندتان تبدیل شود. با ارتباط مداوم با دندانپزشك لبخندی زیبا را به كودكتان هدیه دهید.

منبع: kidshealth

يکشنبه 25/2/1390 - 11:30
دانستنی های علمی
زندگی عاشقانه با كتاب شدنی یا ناشدنی؟
همه می‌دانیم كتاب تغذیه روح است، گوشمان از حرف‌های قشنگی كه كتاب را یار مهربان می‌خواند، پر است. بسیاری از ما ایمان داریم كه با مطالعه به تعالی می‌رسیم و كتاب خواندن برای افزایش آگاهی و تجربه، ضروری است. با تمام اینها، متوسط كتابخوانی ایرانیان در شبانه‌روز با كمی خوشبینی حدود 18 دقیقه و با كمی واقع‌بینی كمتر از 5 دقیقه است.

كودكانمان را به خواندن كتاب ترغیب می‌كنیم ولی خودمان سالی یك كتاب را ورق نمی‌زنیم، لم دادن جلوی تلویزیون را به خواندن كتاب ترجیح می‌دهیم و با جمله؛ «خسته‌ام به خدا...» از صفحات كتاب كه برایمان پرپر می‌زند چشم می‌دزدیم و ساعت‌ها به صفحه نقره‌ای تلویزیون خیره می‌مانیم، به این امید كه اطلاعات و آگاهی به صورت لقمه‌ای و بسته‌بندی‌شده در كاممان بنشیند، بدون این كه لختی زحمتی بكشیم و برای دریافت اطلاعات ناب صفحات كتابی را بكاویم.

تصور ما از كتاب، روزهای درس و مشق مدرسه و دانشگاه است، روزهایی كه برای نمره، سراسیمه كتاب می‌خواندیم، شاید به این دلیل امروز به كتابخوانی بی‌رغبتیم. خیلی از ما، كتاب را رسمی‌ترین ابزار گردآوری اطلاعات می‌دانیم، ابزاری كه در حین كسب و كار، تربیت فرزند، انتخاب همسر، اطلاعات بدیع و جالبی به ما می‌دهد. اما چه بخواهیم و چه نخواهیم، كتاب خواندن موهبت دیگری نیز دارد و آن، رفع مشكلات و حل و فصل اختلافات زناشویی است. چنانچه كتاب مناسبی انتخاب كنیم می‌توانیم به این هدف برسیم، اما برداشت ما معمولا از كتاب به گونه‌ای است كه از همراهی با‌ آن هیچ لذتی نمی‌بریم.

كتابخوانی او مرا عصبی می‌كند

«وقتی كتاب یا روزنامه می‌خواند، هیچ صدایی نمی‌شنود، هر چه من یا كودكمان صدایش می‌زنیم، هیچ واكنشی نشان نمی‌دهد، گاهی چند ساعت سرش روی كتاب است و به هیچ چیز توجه نمی‌كند، هر ماه كتاب می‌خرد، اگر پول لباس نداشته باشیم، پول برای كتاب خریدن حتما داریم، من با كتاب خواندن او مخالف نیستم، اما حس می‌كنم كه كتاب جای همه چیز و همه‌كس را برای او گرفته است.» اینها بخشی از درددل پوران 35 ساله است كه یك كودك 6 ساله دارد. كتاب خواندن همسرش او را عصبی و بی‌حوصله می‌كند و كتاب را راهی برای فرار همسرش از واقعیات زندگی می‌داند.

اما افراط در كتابخوانی آن هم در خانواده‌های ایرانی بسیار نادر است. چون در بسیاری از خانه‌های ما، نه از كتابخانه خبری است نه از كتابخوانی. «سال به سال كتابخانه ما از یك فرهنگ لغت، قرآن، یك جلد دیوان حافظ و یك گلستان سعدی تشكیل شده و خاك می‌خورد، بدون این كه كسی دستی بر سر و روی این كتاب‌ها بكشد، گاهی مادر شب‌های جمعه قرآن را باز می‌كند و سوره‌ای می‌خواند، اما بقیه كتاب‌ها به فراموشی سپرده شده‌اند.» سهیل كه حالا خودش صاحب خانواده مستقلی است، می‌گوید: «صبح‌ها از خانه بیرون می‌روم و شب‌ها ساعت 9 برمی‌گردم، دیگر تاب و توانی برای مطالعه ندارم، همین كه با خانم و بچه‌هایم بنشینم و گپ بزنم وقت خواب است و روز تمام شده است.»

وقت سرخاراندن هم ندارم!

كمبود وقت یكی از مهم‌ترین دلایل كتاب نخواندن است، چه در جایگاه پدر یا مادر، یا ادعا می‌كنیم كه زمان نداریم یا در زمان فراغت نیز ترجیح می‌دهیم به كارهای عقب‌مانده برسیم. این نكته در حرف‌های مرجان مرادی ـ‌ كارمند بانك ـ وجود دارد. او می‌گوید: ما فقط بعد از ظهر پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها تعطیل هستیم و در این مدت هم هزار تا كار برای انجام‌دادن داریم. از رفتن به خانه مادرم تا نظافت منزل و خرید هفته بعد و رسیدگی به درس‌های 2 فرزندم همه و همه را در تعطیلات انجام می‌دهم كه وقت هم كم می‌آورم.»

به گفته كارشناسان فرهنگی هر چند دغدغه كار و فعالیت روزانه و اشتغال تمام وقت در بیرون منزل از مهم‌ترین دلایل دوری از كتاب و كتابخوانی است، اما در واقعیت امر، ما در كشورمان كتابخوان حرفه‌ای كم داریم. بیشتر افرادی كه كتاب به دست می‌گیرند، آن را بخش كوچكی از زندگی می‌دانند. به همین دلیل به راحتی آن را كنار می‌گذارند، این در حالی است كه كمتر پیش می‌آید در طول یك شبانه‌روز اصلا تلویزیون نبینیم و برای یك بار هم كه شده، دكمه این جعبه جادویی را فشار ندهیم و با آرامش به آن خیره نشویم.

شناخت و انتخاب همسر با كتاب

بسیاری از ما 2 برداشت از مفهوم كتاب داریم؛ گاهی اوقات با شنیدن این واژه به یاد كتاب‌های سخت و سنگین دوران تحصیل می‌افتیم. یا آن را به كتاب‌های داستانی و رمان‌های چند صد صفحه‌ای محدود می‌دانیم. این در حالی است كه كتاب برای یك كتابخوان حرفه‌ای نقشه راه و مسیر زندگی است. هر چند محتوای كتاب به همان اندازه كه آموزنده است، می‌تواند گمراه‌كننده باشد، اما كسی كه به خواندن كتاب عادت كرده مطالب درست و نادرست را بهتر تشخیص می‌دهد و قدرت تشخیص و تمیز بالاتری برای انتخاب مسیر درست در اختیاردارد.

باران صمیمی، جوان 26 ساله‌ای است كه درباره تاثیر كتاب در انتخاب همسر می‌گوید؛ او توضیح می‌دهد: «رشته تحصیلی من روانشناسی بالینی است، برای انتخاب همسر از استادانم كتاب‌هایی را خواستم و آنها هم كتاب‌هایی را به من معرفی كردند كه با دنیای مردان بیشتر آشنا شدم، من تمام آن كتاب‌ها را خواندم، حتی درباره روش‌های ابراز عشق و روحیات و عاطفی به طرف مقابل و آشنایی با سنت‌های ازدواج و آگاهی‌های حقوقی درباره زندگی زناشویی آینده‌ام نكات زیادی خواندم و نت برداشتم، حالا احساس می‌كنم كه اگر بدون مطالعه همسرم را انتخاب می‌كردم، هیچ شناختی از زندگی آینده و همسرم نداشتم و این امر مشكلاتی برایم به همراه داشت.»

دوری از بگومگو با پناه بردن به كتاب

«وقتی عصبانی می‌شوم، كتاب می‌خوانم، این كار مرا به دنیای دیگری می‌برد، در این صورت براحتی از اشتباه همسرم می‌گذرم، چون احساس می‌كنم، نباید برای یك مشكل كوچك كه بیشتر ناشی از نبود شناخت و حس مشترك است بیش از حد گیر بدهم و خودم و همسرم را خسته و دلگیر كنم. این جملات را علیرضا ـ س می‌گوید و ادامه می‌دهد: مادر خدابیامرزم كتاب می‌خواند، خیلی وقت‌ها كه از پدرم عصبانی بود به قرآن پناه می‌برد و با صدای بلند قرآن می‌خواند. به علاوه مفاتیح و كتاب‌های مذهبی و داستان‌های دینی را زیاد می‌خواند و همیشه به ما می‌گفت؛ كتاب بخوانیم، بعد از مدرسه و رفتن به سربازی، در دوره‌ای كه سخت‌ترین روزهای خدمت سربازی را می‌گذراندم، كتاب تنها همدم و دوست من بود، این عادت را از مادرم گرفته‌ام كه كتاب می‌تواند باعث آرامش در زندگی‌ام باشد.

خیلی از ما افرادی را می‌بینیم كه اهل مطالعه‌اند و روحیه آرام‌تری دارند و كمتر پرخاش می‌كنند. گفته می‌شود افراد اهل مطالعه با دنیای بزرگ‌تری آشنا می‌شوند و در حریم خانواده خود بیشتر
اهل گذشت و كمتر اهل بگومگو و منازعه هستند.

این مطلب را سوسن مولایی، كارشناس ارشد روانشناسی تایید می‌كند و می‌گوید: مطالعه نماد آگاهی است، با كمی دقت می‌توان پی برد كه افراد با كتاب‌خواندن، پویایی و تحرك ذهنشان را تقویت می‌كنند، این افراد افق دید بلندتری دارند، در اینجا نمی‌خواهم درباره نوع و محتوای كتاب‌ها صحبت كنم، تنها در این حد تایید شده كه افراد اهل كتاب و مطالعه هر‌چند دنبال پرسش‌های درونی خود هستند، اما با كتاب خواندن آرامش بیشتری دارند، كمتر حرف می‌زنند، كمتر غیبت می‌كنند، بیشتر اهل سبك سنگین كردن افراد هستند، البته این ویژگی‌ها مطالق نیست و شاید درجات آن در افراد مختلف متفاوت باشد، اما در حوزه زندگی خانوادگی اگر زوجین اهل كتاب باشند، این زندگی به سمت آرمان‌ها بهتر و راحت‌تر حركت می‌كند تا این‌كه فقط در یك سو شاهد كتابخوانی زن یا مرد باشیم كه در این زمینه ، ایجاد تفاهم بین همسران كمی دشوارتر
است.

كتاب؛ هدیه خوب یا بد؟

برای بسیاری از ما دریافت هدیه‌ای با عنوان كتاب خوشایند نیست، در حالی كه در محیط خانواده خرید كتاب به عنوان هدیه، می‌تواند از ابعاد مختلف به استحكام یا گسست روابط بین اعضا كمك كند. مرور تجربه برخی افراد نشان می‌دهد كه معمولا افراد با انتخاب كتاب برای همسر یا فرزندان خود می‌كوشند تا ابعاد ناقص شخصیت او را كامل كنند یا باعث تقویت جنبه‌های مثبت شخصیت او شوند. این تفكر در بسیاری موارد می‌تواند باعث ایجاد فضای متنوعی در خانواده‌ها شود.

«من عاشق كتابم، وقتی ازدواج كردم، همراه با جهیزیه‌ام كتابخانه بزرگی به خانه خودم آوردم كه انواع كتاب‌هایم را در آن قرار دادم، همسرم هم با وجودی كه غیر از روزنامه و وبگردی به كتاب فكر نمی‌كند، با این علاقه من مشكلی نداشت تا این كه برای روز تولدم برایم هدیه خرید، آن هم با كاغذ كادو و زرق و برق این هدیه را به من داد، من هم با هیجان بسته را باز كردم و دیدم كتاب آشپزی است. نزدیك بود از عصبانیت سكته كنم، چون فكر می‌كنم با این كار دستپخت بدم را به رخ من كشید.

والدینی كه اهل مطالعه‌اند، معمولا روحیه آرام‌تری دارند و كمتر پرخاش می‌كنند، چرا كه این افراد اطلاعات بیشتری از محیط اطراف دارند و كمتر وقت خود را به بگومگو می‌گذرانند

خانه ما از كتاب پر است، یك اتاق داریم كه دورتادور آن كتابخانه است و همسرم علاقه دارد هر هفته برود كتاب بخرد. روزهای نمایشگاه كتاب هم در پوست خودش نمی‌گنجد، اما آنقدر كه كتاب می‌خرد، آنها را نمی‌خواند. او بیشتر به كتاب خریدن فكر می‌كند، كتاب های یكدست قرمز با جلدهای گالینگور، سبز و آبی و... خانه 78 متری ما پر از كتاب شده و او حتی لای برخی كتاب‌ها را برای یك بار هم باز نكرده است، او حتی برای هدیه، كتاب می‌خرد در حالی كه من با كتاب‌هایی كه او می‌خرد هیچ ارتباطی برقرار نمی‌كنم، این مساله نشان می‌دهد كه مرا نمی‌شناسد و با روحیات و سلیقه من بیگانه است.»

به گفته برخی كتابخوان‌ها، كتابی كه فرد می‌خواند بر اساس نوع و محتوا نشانه علاقه او به حوزه خاصی است، كتاب و محتوای آن می‌تواند زاویه دید افراد را به زندگی تغییر دهد بنابراین آگاهی از این موضوع می‌تواند همگرایی خانواده‌ها را افزایش دهد.

كودكانی گریزان از مطالعه

این روزها تشویق كودكان به مطالعه به ژستی تبدیل شده كه بسیاری از ما، كودكانمان را به آن وادار می‌كنیم. با خریدن كتاب‌های رنگارنگ و نمایش آن به اقوام و دوستان و تعریف قصه‌ها و خواندن كتاب برای كودكان، تلاش می‌كنیم تا كودكان را كتابخوان و «عشق كتاب» تربیت كنیم، اما دریغ و درد كه آنان كتابخوان نمی‌شوند و از هر فرصتی برای گریز از كتاب استفاده می‌كنند. مشكل كجاست؟

«وقتی بچه بودم، پدر و مادرم برایم كتاب و كیهان بچه‌ها می‌خریدند، اما حتی یك بار هم ندیدم آنها كتابی دست بگیرند و مهم‌ترین سرگرمی آنان دیدن فیلم و تماشای تلویزیون بود. آن وقت در ساعاتی كه مشغول تماشای تلویزیون بودند، از من می‌خواستند كه كتاب بخوانم!»

مولایی، كارشناس ارشد روانشناسی درباره روش‌های اشاعه مطالعه در خانواده بویژه كودكان می‌گوید: «كتابخوانی بالقوه جذابیتی برای بسیاری از كودكان ندارد، اگر قصد داریم این امر را در بین فرزندانمان اشاعه دهیم باید توجه كنیم كه استفاده از علاقه كودكان به قصه‌هایی كه به زبان ساده تعریف می‌كنیم، می‌توان برای آشنایی آنان با كتاب استفاده كرد. والدین نخستین و تاثیرگذارترین الگوی رفتاری و فكری برای كودكان ـ چه دختر و چه پسر ـ هستند. خداوند در وجود انسان‌ها غریزه تقلید را قرار داده و والدین الگوهای عملی برای كودكان محسوب می‌شوند، بنابراین، خانواده‌ای كه در آن مطالعه رواج دارد براحتی این الگو را به كودكانش منتقل می‌كند. نمی‌توانیم خودمان با كتاب و مطالعه بیگانه باشیم و به بهانه كار حتی یك صفحه كتاب در هفته نخوانیم،آن وقت كودكانمان را كتابخوان تربیت كنیم.»

به گزارش برخی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی، برای ایجاد علاقه به كتاب و كتابخوانی در خانواده عوامل متعددی نقش دارند، خانواده كانون شكل‌گیری هویت و شخصیت و پاگیری بسیاری از عادت‌هاست. محققان دانشگاه ایالتی نیویورك در پژوهش‌های متعدد به این نتیجه رسیده‌اند كودكانی كه در خانواده‌ای با مطالعه و اهل فرهنگ رشد می‌كنند، بیشتر به خواندن كتاب تمایل دارند و در زندگی آینده خود موفق‌ترند، براساس این تحقیقات اجبار از جمله عوامل بازدارنده‌ای است كه می‌تواند باعث فرار انسان‌ها برای همه عمر از كتابخوانی شود. محققان بر حذف این عامل در جریان عادت به كتابخوانی در میان كودكان تاكید دارند.

این دانشگاه با ارائه راهكارهای ساده می‌كوشد تا خانواده‌ها را به عادت دادن كودكان به مطالعه اقناع كند، از جمله این كه؛ در طول روز خود والدین كتاب بخوانند تا چشم كودكان به مشاهده الگوهای رفتاری و انس آنان با كتاب خو بگیرد. دوم درجه حرارت اتاق هنگام كتاب خواندن برای كودكان است كه پیشنهاد می‌كنند در حدود 20 درجه تنظیم شود. سوم پوشاندن لباس راحت به كودكان است تا آنها را از خستگی و فشار دور كند.

این محققان تاكید می‌كنند كه بهترین حالت كودكان برای كتاب‌خواندن حالت نشسته و ایستاده و بدترین حالت خوابیده یا درازكش است. كودكان را عادت دهید كه در حالت درست و نشسته مطالعه كنند.

از همه مهم‌تر انتخاب كتاب مناسب برای كودكان است كه معمولا محتوای نرم، شاد و حتی با انتخاب شخصی كودكان توصیه می‌شود.

كتاب‌ها، محفل بحث در خانواده

كمی عجیب به نظر می‌رسد اگر خانواده‌ای موضوع ساده یك كتاب را در بین اعضایش به بحث بگذارد.

این شیوه در خانواده‌ای كه سالی یك كتاب هم نمی‌خواند، كمی خنده‌دار است، اما بهترین شیوه برای رواج عادت كتابخوانی می‌تواند مباحثه درباره یك كتاب یا فیلمی باشد كه براساس كتاب تاثیرگذاری ساخته شده است.

به هر حال كتاب و كتابخوانی این روزها نمایشگاه داغی دارد و می‌تواند نظر بسیاری از اعضای خانواده را در یك گردش دسته‌جمعی به خود جلب كند، موضوع مهمی در فرهنگ عمومی است، چه آنهایی كه اهل مطالعه‌اند و قصد ازدواج دارند و چه آنها كه سال‌هاست زندگی مشترك خود را آغاز كرده و بالاخره آنهایی كه قصد دارند این عادت فرهنگی را به كودكانشان منتقل كنند،‌ می‌دانند كه متوسط مطالعه كتاب، روزنامه و مجله مانند تیراژ تمام اینها در ایران پایین است.

مطالعه می‌تواند تكنیكی برای نزدیك‌شدن افراد به هم باشد، همان قدر كه تلویزیون و رسانه‌های تصویری توانسته‌اند افراد خانواده را دور هم جمع و عواطف را به هم نزدیك كنند، در صورت وجود یك باور عمومی كتاب قادر است اطلاعات به مراتب منسجم‌تری را به خوانندگانش ارائه كند و رشد سریع‌تر فكری و عاطفی آنان را به همراه داشته باشد.

كتایون مصری

يکشنبه 25/2/1390 - 11:30
ریزه کاری های خانه داری
باید و نباید‌های‌‌خرید‌ لوازم برقی
این روزها به راحتی نمی‌توان خانه‌ای را پیدا كرد كه در آن از لوازم برقی استفاده نشود. فرقی بین خانه‌های شهری و روستایی هم نیست، اما در برخی از خانه‌ها بخصوص خانه‌های شهری، تعداد این لوازم هر روز در حال افزایش است.

هنگام خرید جهیزیه عروس‌خانم‌ها یكی از فروشگاه‌هایی كه اول از همه به آن مراجعه می‌كنند، فروشگاه‌های لوازم برقی است. گاهی نیز پس از سال‌ها زندگی، یكی از این وسائل از كار افتاده و خراب می‌شود، پس باید به فكر خرید یكی دیگر باشیم.

لوازم الكتریكی، مفید و متنوع

بعضی از این لوازم مانند یخچال و فریزر در تمام ساعات شبانه‌روز روشن هستند و استفاده می‌شوند. این وسایل فصل خاصی برای استفاده ندارند و حضورشان دائمی است. بعضی دیگر هم اگرچه هرروز و هر دقیقه استفاده نمی‌شوند، اما وجودشان لازم و ضروری است؛ مانند جاروبرقی، ماشین لباسشویی و احیانا ماشین ظرفشویی.

در كنار این لوازم اساسی، وجود برخی هم چندان ضروری نیست؛ مایكروویو، سرخ‌كن و قهوه‌ساز از این گروه هستند. البته امروز تا حدی از این لوازم استفاده می‌شود كه حضورشان ضروری احساس می‌شود، ولی در اصل بدون آنها هم می‌شود راحت زندگی كرد.

تعدادی از لوازم برقی هم مخصوص فصل و ماه‌های خاصی هستند؛ كولرهای آبی و گازی یا شوفاژها و بخاری‌های برقی از این دسته‌اند.

استانداردهای لوازم برقی

هنگام خرید لوازم برقی باید دقت كنیم كه وسیله مورد نظر، جنس مرغوبی داشته باشد و عمرش نیز زیاد باشد. همچنین باید به مصرف برق آن هم دقت كنیم. اگر وسیله برقی مصرف زیادی داشته باشد، با هزینه‌های سنگینی كه ایجاد خوهد كرد، مشكل‌ساز خواهد شد.

بنابراین قبل از خرید لوازم برقی اول با خود بیندیشید كه آیا واقعاً به آن نیاز دارید یا نه؟ خرید وسیله‌ای كه كارآیی خاصی ندارد، هزینه‌ای بی‌مورد است. پس از آن هم به جنس خوب محصول توجه كنید. لوازمی كه برای خانه خود می‌خرید باید مدت‌ها كار كند و نیازهای شما را برطرف نماید.

از این رو هنگام خرید علاوه بر ظاهر و زیبایی لوازم برقی، به دیگر نكات نیز توجه كنید و همه جوانب را بسنجید. مثلا اگر می‌خواهید یخچال یا فریزر بخرید به اندازه و حجم آن توجه كنید. علاوه بر این‌كه این لوازم باید در آشپزخانه یا مكانی كه برایشان در نظر گرفته شده، جا بگیرند، فضای داخلی آنها نیز باید جوابگوی نیاز خانواده باشد.

ممكن است وقتی به فروشگاه‌های مختلف می‌روید، تنوع محصولات، شما را سردرگم كند، بنابراین از قبل به فكر انتخابی مناسب باشید.

متاسفانه برخی از خانواده‌ها به جای این‌كه به فكر مسائل اصلی و نیازهای اساسی خود باشند، تنها به رنگ وسیله و جدید بودن مدل آن توجه می‌كنند. درحالی‌كه باید وسیله‌ای را بخرند كه كارایی دارد و برای آنها مناسب است.

توجه كنید كه شما وسیله‌ای لوكس و تزئینی نمی‌خواهید، بلكه وسیله‌ای برای رفع نیاز و راحتی اعضای خانواده می‌خواهید.

فراموش نكنیدكه برای خرید چنین لوازمی باید بسیار دقت داشته باشید؛ مثلا موقع خرید اجناسی مانند لباسشویی یا یخچال به باز شدن جهت در آنها دقت كرده و مطمئن شوید كه برای آشپزخانه شما مناسب است. شاید جهت باز شدن در، هماهنگ با دیگر لوازم آشپزخانه شما نباشد و بعد از خرید متوجه آن شوید. پس از قبل به فكر همه نكات و جزئیات باشید.

مصرف برق

موقع خرید لوازم برقی حتما به میزان مصرف برق آن نیز توجه كنید. دقت كنید وسیله‌ای كه می‌خرید برق زیادی مصرف نكند؛ به خصوص وسایلی مانند یخچال و فریزر كه دائم به برق هستند یا وسایلی مانند اتو كه برق زیادی مصرف می‌كنند.

علاوه بر این، برای افزایش عمر لوازم الكتریكی بهتر است از محافظ‌های الكتریكی استفاده كنید. نوسانات برق می‌تواند باعث كاهش عمر چنین لوازمی شده یا حتی آنها را كامل از كار بیندازد.

بنابراین حتما از ترانس و محافظ‌های الكتریكی استفاده كنید تا با تنظیم و كنترل جریان برق از تاثیر نوسانات برق روی این لوازم بكاهید.

همچنین دقت داشته باشید هنگام خرید لوازمی مانند جاروبرقی به آلودگی صوتی آن نیز توجه كنید. چون بعضی از آنها به اندازه‌ای سر و صدا تولید می‌كنند كه حضورشان در خانه غیرقابل تحمل می‌شود.

اندازه وسیله هم اهمیت دارد چون لوازمی مانند ماشین لباسشویی یا یخچال باید جایی مخصوص و مناسب داشته باشند. بنابراین حتما هنگام خرید به ابعاد وسیله مورد نیاز دقت كنید.یكی از مهم‌ترین نكات در خرید چنین لوازمی، داشتن علامت استاندارد وسیله است. بنابراین موقع خرید لوازم برقی حتما به علامت استاندارد آن توجه كنید.

چون در صورتی كه این علامت را نداشته باشد، وسیله مورد نظر از كیفیت خوبی برخوردار نیست یا بیش از اندازه برق مصرف می‌كند یا از لحاظ ایمنی مناسب نیست.

استفاده از چنین وسایلی خطرناك بوده و می‌تواند مشكلاتی را برای خانواده ایجاد كند. همچنین خیلی سریع‌تر از دیگر وسایل نیاز به تعمیر یا تعویض پیدا می‌كنند و هزینه‌های خانواده را افزایش می‌دهند. پس حتماً جنسی را خریداری كنید كه علامت استاندارد داشته و از هر نظر مناسب خانواده شما باشد.

يکشنبه 25/2/1390 - 11:29
تغذیه و تناسب اندام
تصفیه خون به روش طبیعی
مامان همیشه می‌گفت: هندوانه بخور تا خونت صاف شود. من وقتی كوچك بودم فكر می‌كردم فقط به خاطر آب زیاد و صاف آن است كه این خاصیت را دارد و خون را رقیق می‌كند، اما هندوانه از سیفی‌جات تب‌بر است نوعی ملین گیاهی نیز به حساب می‌آید و فشار خون را كاهش می‌دهد و صفرابر است. در طب سنتی مصرف آب هندوانه مخلوط با كمی عسل را برای دفع بلغم توصیه می‌كنند. خوردن هندوانه با شیر خشت خاصیت تب‌بر بودن آن را افزایش می‌دهد و آب هندوانه در تركیب با عصاره تمر هندی، نوشیدنی خوشمزه‌ای پدید می‌آورد كه صفرابر است.

مصرف آن همراه با سكنجبین باعث خرد شدن سنگ كیسه صفرا می‌شود. افرادی كه در معده آنها صفرای زیادی تولید می‌شود، بهتر است از هندوانه استفاده كنند.

لازم به ذكر است، ناشتا خوردن این میوه برای سلامتی مضر است.

خیار

خیار یكی دیگر از میوه‌هایی است كه خون را تصفیه می‌كند. این گیاه مدر، اسید اوریك را در خود حل می‌كند. آب خیار براى درمان و رفع یرقان بسیار مفید است. اما كسانی كه معده‌های ضعیف دارند نباید از آن زیاد استفاده كنند.

مصرف خیار نارس و نازك بهتر است، زیرا هم براى بیمارانى كه مبتلا به مرض قند هستند مفید است و هم درجه قلیائی را بالا مى‌برد و هم تب‌هاى صفراوى را درمان مى‌كند و برای كبد نیز تاثیر مثبتی دارد.

برطرف كردن بیمارى‌هاى صفرا، فشار خون، التهاب‌، حرارت‌ داخلى و سنگ مثانه از خواصی است كه برای خیار شمرده‌اند. در پوست این میوه مقدار فراوانى كلروفیل و ویتامین C وجود دارد كه مصرفش باعث ازدیاد خون و همچنین باعث تقویت عضله قلب می‌شود. پس سعی كنید بعد از ضدعفونی كردن خیار آن را با پوست میل كنید. آب خیار نه‌تنها براى پوست‌هایى كه دچار خارش مى‌شوند مفید است، بلكه به حفظ شادابى پوست كمك مى‌كند. شربتی كه از تركیب خیار رنده شده و شكر تهیه شده است صفرا را پایین می‌آورد.

گوجه فرنگی

برای درمان نقرس، رماتیسم، اسكوربوت، سرطان و كم‌خونی مفید است.

زنانی كه هر روز در وعده‌های غذایی خود گوجه‌فرنگی مصرف می‌كنند، كمتر از سایر افراد دچار حمله‌های مغزی یا قلبی می‌شوند.

گوجه فرنگی سرشار از ویتامین C و E است كه هركدام از این ویتامین‌ها خاصیت آنتی‌اكسیدان دارند. كارشناسان تغذیه توصیه می‌كنند گوجه‌فرنگی‌های رسیده با روغن زیتون كه خود نقش محافظتی برای رگ‌ها دارد كمی پخته شود و سپس مصرف گردد.

 

نارگیل

نارگیل، تصفیه‌كننده خون است. سینه را نرم ‌كرده، برای درمان جنون، مالیخولیا و تشنج اعضا مفید است و ضعف را رفع می‌كند.

پرتقال

شاید این خاصیت پرتقال را كمتر شنیده باشید و فقط آن را به عنوان منبع ویتامینC بشناسید، اما این میوه نیز تصفیه‌كننده خون، برطرف‌كننده خونریزی‌های شدید و تشنجات است.

پرتقال برای مرض قند مفید است، مدر، ضد سنگ مثانه، زكام و گریپ است و دندان‌ها را تقویت كرده و برای رفع سوء‌هاضمه اثربخش است.

jamejam

يکشنبه 25/2/1390 - 11:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته