• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3465روز قبل
بهداشت روانی
بی‌تحركی سالمندان
متخصصان بارها توصیه كرده‌اند فعالیت فیزیكی را فراموش نكنید؛ حتی در دوران سالمندی. واقعیت این است كه عدم فعالیت و تحرك در دوران سالمندی به اندازه سیگار كشیدن مضر و خطرناك است.

حفظ فعالیت راهی برای عدم وابستگی

سالمندان معمولا نگران وابستگی و از دست دادن استقلال‌شان هستند. آنها می‌ترسند نتوانند فعالیت‌های شخصی‌ را براحتی و بدون كمك دیگران انجام دهند.

اما انجام فعالیت‌های بدنی مناسب و منظم، یكی از بهترین شیوه‌ها برای حفظ سلامت جسمی، روحی و افزایش كیفیت زندگی در دوران سالمندی است؛ فعالیت‌هایی به‌سادگی پیاده‌روی، انجام كشش‌های مناسب و حفظ وضعیت بدن در شرایطی مناسب.

عدم فعالیت موجب می‌شود استحكام استخوان‌ها، قدرت عضلات، سلامت قلب و ریه و انعطاف‌پذیری بدن كاهش یابد. همچنین روند طبیعی پیر شدن بدن به دلیل عدم فعالیت سرعت می‌گیرد.

زندگی مستقل؛ آرزوی افراد كهنسال

اگر سالمند بتواند هر كاری را در هر زمانی كه می‌خواهد به تنهایی انجام دهد، زندگی مستقلی دارد، اما برای این‌كه بتواند همه كارها را خودش به‌تنهایی انجام دهد، باید بتواند خم شود، اشیا را از روی زمین بلند كرده و آنها را حمل كند و براحتی هرجا می‌خواهد برود. بنابراین می‌بینید كه با فعال ماندن می‌توانیم به این خواسته‌ها برسیم و در دوران سالمندی وابسته نشویم.

فعال باشید؛ هرطور كه می‌توانید

در ضمن نگران نباشید، فعال بودن كار سختی نیست. در خانه، در جمع دوستان، در راه و... همه جا می‌شود فعال بود. فقط كافی است زندگی ما از آن بی‌تحركی و رخوت خارج شود.

يکشنبه 25/2/1390 - 13:12
ایرانگردی
تاریخانه، نمونه‌ یك معماری باشكوه
خیلی وقت است كه یك بنای تاریخی را برای بازدیدی در آخر هفته به شما معرفی نكرده‌ایم به همین دلیل مطلب این هفته را اختصاص داده‌ایم به مسجد تاریخانه در جنوب‌شرقی دامغان. این مسجد یكی از ‌تاریخی‌ترین مساجد ایرانی‌ است كه برخی كارشناسان معتقدند پیش‌از به وجود آمدنش به جای آن آتشكده‌ای وجود داشته است.

 تاریخ ساخت این مسجد به درستی روشن نیست ، اما معتبرترین منابع نشان می‌دهند كه تاریخ ساخت این بنا دست‌كم به قرن دوم هجری برمی‌گردد. چیزی كه باعث شده است تاریخانه همیشه از نظر ما یك مكان اسرارآمیز به نظر بیاید، نام عجیب آن است كه ریش سپیدهای دامغان در توضیح معنی‌اش می‌گویند: تاری به معنای خداست و تاریخانه به این ترتیب یعنی خدای خانه.

ساختمان اصلی این بنا از یك صحن بزرگ چهارگوش مركزی تشكیل شده‌است كه ستون‌هایی استوانه ای شكل در اطراف آن قرار دارند و روی آنها را طاق‌های ضربی پوشانده‌اند. این كه چطور این قوس‌های چوبی به ستون‌ها وصل شده‌اند و این همه سال بدون هیچ تغییری سرپامانده‌اند هم حاصل هنر معماری ایرانیان است كه آنها را به شكلی ظریف با تكه‌هایی از چوب به ستون‌ها متصل كرده‌اند. این مسجد با مصالحی بسیار سبك ساخته شده‌است و بسیاری از كارشناسان معماری اعتقاد دارند از سبك معماری ساسانی در آن استفاده شده است و حتی ستون‌های غول‌پیكری كه در اطراف صحن قرار دارند یا آجر چینی‌های شعاعی آن، شباهت زیادی با كاخ‌های ساسانی دارند. وقتی به تاریخانه می‌روید به یك نكته عجیب درباره آن دقت كنید، معماری این بنا چندان پیچیده نیست، اما به گونه‌ای ساخته شده‌است كه وقتی در آن قدم می‌زنید احساس قرار گرفتن در برابر نیرویی عظیم و باشكوه به شما منتقل می‌شود؛ نیرویی از اعماق تاریخ كه فریاد می‌زند: به ایرانی بودنت افتخار كن!

علی یوشی‌زاده

يکشنبه 25/2/1390 - 13:12
ایرانگردی
برج قابوس؛ جذابیت در‌كمال سادگی
چه رویای هول‌انگیزی! یك تابوت بلورین كه داخلش جسدی دراز كشیده است و از ارتفاع 50 متری سقف یك برج با زنجیری طلایی رنگ آویزان شده است و هر روز صبح، طلوع خورشید، آن را درخشان می‌كند! این داستانی است كه سال‌ها پیش مادربزرگ‌های اهل گنبد كاووس شب‌ها آن را برای نوه‌هایشان تعریف می‌كردند و هنوز راست یا دروغش مشخص نیست. داستانی از یك برج؛ برج قابوس در شمال شهر گنبد و در 3 كیلومتری بقایای شهر جرجان كه روزگاری مركز حكومت آل‌زیار بود.

جسدی كه از آن حرف می‌زنیم نیز، پیكر «شمس‌المعالی قابوس‌بن وشمگیر»، یكی از حكمران‌های حكومت آل‌زیار است كه ظاهرا به وسیله اعضای سپاهش به قتل رسیده و پس از آن مدتی از سقف این برج آویزان بوده است. این كه افسانه تابوت بلورین تا چه حد ممكن است صحت داشته باشد را، ما هم نمی‌دانیم اما خبر داریم كه این حكمران در قرن چهارم هجری قمری، دستور داد برج قابوس را به شكل بنای آجری 10 ضلعی با ارتفاع بیش از 50 متر بسازند تا روزگاری آرامگاهش شود با این حال هنوز هم اثری از پیكر او در داخل برج یا اطرافش پیدا نشده است. البته درباره ارتفاع برج قابوس این نكته را هم در نظر داشته باشید كه در برخی كتاب‌ها آن را حدود 70 متر نوشته‌اند و دلیلش این است كه ارتفاع 15 متری تپه‌ای كه زیر آن قرار دارد را نیز جزو برج حساب می‌كنند، اما به هر حال برج قابوس، به گواه اكثریت قریب به اتفاق متون گردشگری معتبر، بلندترین برج آجری دنیا محسوب می‌شود.

این برج یك شاهكار معماری است كه در آن حداقل تزئینات به كار رفته است. اما در كمال سادگی، كشش‌ اسرارآمیز ش گردشگران را به سوی خود می‌خواند. وقتی در این آخر هفته به برج قابوس سر زدید به دیوارهای این شاهكار معماری نیز نگاهی بیندازید تا ببینید كه این دیوارها نیز، از یادگارنوشته‌های مردم در امان نمانده‌اند و این نشان می‌دهد بعضی گردشگران باقی گذاشتن دست‌نوشته‌ای بی‌معنی از خود را روی دیوارهای یك اثر تاریخی، بر باقی گذاشتن این میراث برای نسل‌های پس از خود ترجیح می‌دهند و ای كاش هیچ‌كدام از ما، یكی ازضربه‌زنندگان به میراث فرهنگی كشورمان نباشیم.

علی یوشی‌زاده

يکشنبه 25/2/1390 - 13:10
بهداشت روانی
با افسردگی كودكم چه‌كنم؟
افسردگی یكی از مشكلات روحی متداول است كه افراد را در هر سن، نژاد، گروه و دسته و در هر سطح از رفاه مالی می‌تواند درگیر كند.

از بین هر 33 كودك، یكی ممكن است دچار این عارضه گردد. این بیماری در بین نوجوانان بیشتر دیده می‌شود و از هر 8 نوجوان، یكی مبتلا به این مشكل است.

پس به عنوان والدین یا كسانی كه وظیفه مراقبت از كودكان را برعهده می‌گیریم، لازم است كه در مورد افسردگی‌ بیشتر بدانیم تا متوجه شویم ‌ چگونه به كودكی كه مبتلا به آن است، كمك كنیم.

افسردگی تنها به معنای احساس غم و اندوه یا احساس بد نیست و فقط به مفهوم ناامیدی نمی‌باشد. این احساسات در میان كودكان، خصوصا در سنین نوجوانی، احساسات رایجی هستند، حتی وقتی كه ناامیدی و ناراحتی باعث عصبانیت یا غم در فرد می‌شود، این احساسات منفی معمولا با گذشت زمان كاهش می‌یابند.

اما در حالت افسردگی، این احساسات برای مدت طولانی‌تری (مثلا هفته‌ها، ماه‌ها و یا حتی سال‌ها)‌ ادامه می‌یابد و فعالیت‌های طبیعی فرد را دچار اختلال می‌كند.

افسردگی درجات و انواع مختلفی دارد كه همه انواع آن می‌تواند كودكان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد.

دلایل افسردگی

معمولا افسردگی ناشی از یك اتفاق خاص نیست یا به یك دلیل ویژه رخ نمی‌دهد؛ بلكه معمولا نتیجه چندین فاكتور است كه این عوامل در افراد متفاوت است.افسردگی می‌تواند ناشی از كاهش سطح مواد شیمیایی‌ای در مغز باشد كه سیگنال‌ها را از میان سیستم عصبی عبور می‌دهند. كاهش این مواد توانایی فرد را برای احساس خوب داشتن محدود می‌كند.

البته در این میان، عوامل ژنتیكی نیز می‌تواند موثر باشد و مثلا در فردی كه یكی از اعضای نزدیك خانواده او دچار این عارضه است، احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری وجود دارد.

اتفاقات مختلفی در زندگی مثل مرگ عزیزان، طلاق والدین، نقل مكان به جایی جدید یا هر اتفاق دیگری از این دست می‌تواند نشانه‌هایی از افسردگی را به همراه آورد. استرس نیز می‌تواند یكی از فاكتورها باشد و از‌‌‌آنجا كه سال‌های نوجوانی، زمانی برای سردرگمی‌های احساسی و اجتماعی است، مواردی كه می‌تواند برای هر كسی مشكل‌زا باشد، می‌تواند برای یك نوجوان‌ نوعی فاجعه تلقی شود، البته افسردگی می‌تواند از عوارض جانبی داروهای خاص نیز باشد.

تشخیص افسردگی

كودكانی كه دچار افسردگی هستند، احساسات خود را با ناامیدی از همه چیز عنوان می‌كنند یا می‌گویند كه هیچ چیز ارزش تلاش ندارد. آنها صادقانه معتقدند‌ انسان‌های خوبی نیستند و دنیا مكان پرپیچ و خمی است كه آنها توان انجام هیچ كاری را در این دنیا ندارند.اما برای یك تشخیص صحیح درخصوص میزان افسردگی‌ باید بررسی‌های دقیق كلینیكی انجام شود و این كار نیز حتما باید توسط متخصص مربوطه صورت گیرد.

در صورتی كه بیش از 2 هفته 5 علامت یا بیشتر از علائم زیر را در فرزندتان مشاهده كردید، حتما به پزشك مربوطه مراجعه كنید تا اقدامات تشخیصی لازم صورت گیرد:

ـ ناراحت بودن بدون هیچ دلیلی

ـ كمبود انرژی، احساس ناتوانی در انجام كارهای ساده

ـ عدم لذت بردن از آنچه‌ سابقا باعث شادی كودك می‌شد.

ـ عدم علاقه به گذراندن وقت با فامیل و دوستان

ـ احساس عصبانیت (این احساس خصوصا در بین كودكان و نوجوانان مرسوم است)

ـ عدم تمركز

ـ كاهش یا افزایش چشمگیر وزن‌ و كم‌اشتهایی یا پرخوری بیش از حد

ـ تغییرات عمده در عادات خواب مثل بی‌خوابی

ـ احساس درد بدون داشتن مشكل فیزیكی

ـ بی‌توجهی به این كه در‌ آینده چه روی خواهد داد

ـ فكر و خیال مداوم در مورد مرگ یا خودكشی

اگر تصور می‌كنید كه فرزندتان نشانه‌های افسردگی را دارد‌ باید حتما اقدام موثری انجام دهید. با فرزندتان و با پزشك معالج او یا كسانی كه فرزندتان را بخوبی می‌شناسند، صحبت كنید. بسیاری از والدین، این موضوع را نادیده می‌گیرند زیرا ترجیح می‌دهند‌ مشكلات خانوادگی خود را به صورت خصوصی حل و فصل كنند.مدت‌های طولانی، این باور رایج بود كه كودكان دچار افسردگی نمی‌شوند و نوجوانان نیز تنها دچار دوره‌ای از استرس می‌شوند. اما اكنون این موضوع ثابت شده‌ كودكان نیز دچار افسردگی می‌شوند و باید با دقت‌ با این مساله روبه‌رو شد و آن را جدی گرفت و در جهت حل آن كوشید.

والدین، اغلب خود را مسوول مسائل مربوط به فرزندانشان می‌دانند، اما آنها عامل افسردگی فرزندانشان نیستند. به هر حال جدایی والدین، بیماری، مرگ و مسائلی از این دست می‌تواند موجب مشكلات كوتاه مدت در كودكان شود و حتی در برخی موارد موجب افسردگی‌های طولانی مدت شود. این بدین معناست كه اگر خانواده شما دچار مساله استرس‌آوری شده است، با یك روانشناس یا یك متخصص در این مورد صحبت كنید تا در طی این دوره اضطراب‌آور، به شما و فرزندتان كمك كند‌و بسیار مهم است كه به فرزند خود یادآوری كنید كه همواره در كنار او هستید و وی را حمایت می‌كنید. این موضوع را بارها و بارها به كودك خود خاطرنشان كنید. كودكانی كه دچار افسردگی هستند، به شنیدن این جمله بسیار احتیاج‌دارند.

به خاطر داشته باشید، كودكان افسرده به خاطر این كه تجربیاتشان ناشی از افسردگی است، دنیا را بسیار منفی می‌بینند. آنها طوری رفتار می‌كنند كه گویی نیازی به كمك ندارند.اما اگر به عنوان والدین، به وجود چنین عارضه‌ای در فرزند خود مشكوك شدید، باید بدانید كه خوشبختانه‌ متخصصان می‌توانند به شما كمك كنند. افسردگی در 80 درصد افراد با موفقیت درمان می‌شود. اما در صورت عدم درمان، احتمال خودكشی فرد بسیار زیاد خواهد بود.افسردگی می‌تواند با درمان‌های ویژه، دارو یا تركیبی از هر دو‌ بهبود یابد. روانشناسان بر روی دلایل افسردگی، تمركز كرده و سعی می‌كنند افكار منفی فرد را تغییر دهند و راه‌هایی بیابند تا شخص احساس بهتری را تجربه كند.

اگر با مورد مشكوكی درخصوص فرزندتان مواجه شدید، ابتدا با پزشك او مشورت كنید. او احتمالا یكسری آزمایش روی فرزندتان انجام می‌دهد تا از عدم وجود بیماری فیزیكی مطمئن شود و سپس شما را به یك روانپزشك معرفی خواهد كرد. در این حالت فرزند شما باید نسبت به شخص درمانگر احساس خوبی داشته باشد، در غیر این صورت آن فرد را سریعا عوض كنید.

در طی مراحل درمان‌ سعی كنید همواره یار و یاور فرزند خود باشید و دراین‌ راه به او كمك كرده و محیط امنی را برایش مهیا سازید.

والدین چه كار می‌توانند انجام دهند؟

بیشتر والدین‌ هنگام افسردگی فرزندشان، احساس گناه می‌كنند؛ زیرا تصور می‌كنند كه نتوانسته‌اند كودك خود را شاد كنند. آنها فكر می‌كنند‌ فرزندشان به خاطر كاری كه آنها انجام داده‌اند یا به خاطر كوتاهی در كاری كه باید انجام می‌دادند، دچار افسردگی شده است؛ اما بدانید‌ این موضوع صحت ندارد. اگر احساس گناه یا عصبانیت می‌كنید، حتما به فكر مشاوره با یك متخصص برای خودتان باشید. این كار می‌تواند كمك خوبی به شما و فرزندتان باشد.

روش‌های دیگری كه می‌تواند به شما كمك كند عبارتند از:

ـ مطمئن شوید كه فرزندتان تمامی داروهای تجویز شده توسط پزشك را مصرف می‌كند و از غذاهای سالم تغذیه می‌كند.

ـ مطمئن شوید كه فرزندتان فعال باشد. فعالیت‌های فیزیكی به كاهش افسردگی كمك می‌كند.

ـ مرتب به فرزندتان یادآوری كنید كه در كنار او هستید و به او عشق می‌ورزید و آمادگی شنیدن حرف‌های او را دارید. شاید فرزندتان بسختی این مطالب را باور كند؛ اما مهم آن است كه شما این سخنان را به زبان آورید.

ـ شرایط موجود را بپذیرید و به خاطر آن با فرزندتان درگیر نشوید. ناتوانی در بلند شدن از رختخواب و انجام ندادن تكالیف را توسط او به حساب تنبلی نگذارید و بدانید كه او انگیزه و انرژی لازم برای این كارها را ندارد. به هر حال شما در چنین شرایطی نیز می‌توانید فرزندتان را تشویق كنید و كاری كنید كه تلاش بیشتری از خود نشان دهد.

ـ اگر فرزندتان از آسیب زدن به خود حرف می‌زند، حتما موضوع را با پزشك در میان بگذارید.

افسردگی می‌تواند برای كودك شما ترسناك و عصبانی‌كننده باشد، حتی برای شما و دیگر اعضای خانواده، اما با درمان بموقع و كمك شما، فرزندتان احساس بهتری را تجربه خواهد كرد و از سال‌های نوجوانی و جوانی خود لذت خواهد برد.

الهه عیوض‌زاده

منبع: kidshealth


يکشنبه 25/2/1390 - 13:10
بیماری ها
گسترانیدن سفره خانواده برای قلب
بیماری‌های قلبی - عروقی در همه جای دنیا جزو اولین و مهم‌ترین بیماری‌ها محسوب می‌شود كه تعداد زیادی از افراد را درگیر می‌كند، توصیه متخصصان هم نشان می‌دهد از فاكتورهای اصلی پیشگیری از این بیماری‌ها تغذیه است. بر این اساس نیز توصیه می‌شود كه در سبد خرید و سفره خانواده اهمیت به تغذیه بیشتر دیده شود.

در واقع برنامه غذایی نامناسب یكی از عوامل مهم در بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی عنوان می‌شود كه تغییراتی در چربی خون را سبب می‌شود و در ابتلا به تصلب شرایین و بیماری‌های قلبی ـ عروقی نقش بسیار مهمی‌دارد.

به گزارش ایسنا مطالعات نشان داده است جوامعی كه از رژیم غذایی با كلسترول و چربی جامد كمتری برخوردارند، میزان بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی كاهش یافته و به دنبال آن میزان چربی خون آنها نیز كمتر می‌شود.

رژیم غذایی نامناسب می‌تواند در ایجاد چاقی، افزایش چربی خون، دیابت و افزایش فشارخون موثر باشد كه همه این عوامل زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی هستند.

بر اساس اعلام انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی كشور، تغذیه نامناسب، فشارخون بالا، چربی‌خون بالا (كلسترول و تری‌گلیسیرید)، استعمال سیگار، فشار روحی- روانی، بی‌تحركی ، سن و جنس (مردان بالای
45 سال، زنان بالای 55 سال)، داشتن زمینه ارثی بیماری‌های قلبی ـ عروقی، چاقی و دیابت از جمله عوامل خطر بروز بیماری‌های قلبی به شمار می‌روند.

غذای چرب، دشمن قلب

در سال‌های اخیر تغذیه نامناسب باعث شیوع ابتلای جوانان به بیماری‌های قلبی شده است، به طوری كه هم‌اكنون تصادفات رانندگی كه تاكنون شایع‌ترین عامل مرگ و میر بوده جای خود را به بیماری‌های قلبی داده است.

دكتر ضیاءالدین مظهری، رئیس انجمن تغذیه ایران با هشدار نسبت به گسترش بیماری‌های قلبی به ایسنا می‌گوید: شیوع بیماری‌های قلبی مهم‌ترین خطر برای جوامعی است كه سلامت تمام اقشار جامعه از جمله كودكان، جوانان و سالمندان را تهدید می‌كند.

او گرایش به مصرف غذاهای آماده و پرچرب و نوشیدنی‌های گازدار را مزید این علت می‌داند: حذف آب و دوغ از برنامه غذایی و جایگزین كردن نوشابه‌های گازدار كه هر لیوان آن حاوی 140 كیلوكالری است باعث افزایش وزن و ممانعت از جذب مواد مغذی همچون كلسیم می‌شود.

شیوع بیماری‌های قلبی مهم‌ترین خطر برای جوامعی است كه سلامت تمام اقشار جامعه از جمله كودكان، جوانان و سالمندان را تهدید می‌كند

دكتر مظهری حذف مواد غذایی فوق را از برنامه غذایی خانواده‌ها توصیه می‌كند و می‌گوید: مصرف میوه و سبزیجات یك تغذیه سالم به شمار می‌رود؛ زیرا این نوع مواد غذایی با داشتن فیبر در كاهش چربی و بهبود عملكرد سوخت و ساز بدن نقش موثری دارند.

او گرایش افراد دارای چربی خون بالا را به غذاهای پرچرب همچون كله‌پاچه خطرناك می‌داند: مصرف زبان و مغز به عنوان غذایی حاوی چربی بالا برای این افراد ممنوع است، چرا كه با انسداد سریع رگ‌های قلبی و مغزی منجر به بروز حملات قلبی و مغزی می‌شود.

قلب سالم در غذای سالم

عوامل خطر بیماری‌های قلب و عروق به 2 گروه تقسیم می‌شوند، عوامل غیرقابل كنترل شامل؛ سن، جنس و زمینه وراثتی و عوامل قابل كنترل كه شناخت این گروه از عوامل خطر اهمیت زیادی دارد. چون با كنترل آنها می‌توان از بیماری قلبی پیشگیری كرد.عوامل قابل كنترل شامل چربی خون بالا، چاقی و اضافه وزن، فشار خون بالا، سیگار، بیماری قند خون بالا (دیابت)، كم تحركی، استرس و رژیم غذایی ناسالم است.

دكتر طوبی كاظمی، متخصص قلب و عروق در همین زمینه به ایسنا می‌گوید: از مهم‌ترین راه‌های داشتن قلب سالم، داشتن فعالیت فیزیكی مناسب و رژیم غذایی سالم است. در صورت داشتن فعالیت خوب و مناسب (حداقل‌نیم ساعت در روز برای حداقل 5روز در هفته) توام با رژیم غذایی سالم، چربی، فشارخون و قندخون كنترل بهتری می‌شود و فرد وزن طبیعی نیز خواهد داشت.

كاظمی‌ د‌رخصوص بهترین رژیم غذایی برای پیشگیری از بیماری قلبی ادامه می‌دهد: رژیم غذایی سالم از نظر قلب حاوی میوه و سبزیجات فراوان، لبنیات فراوان، حبوبات و انواع فیبرهاست.

در واقع رژیم غذایی خوب باید چربی كمتری داشته باشد، بنابراین مصرف حداقل روزی 4 تا 5 واحد سبزی و میوه، لبنیات كم‌چرب فراوان در رژیم غذایی و انواع حبوبات و آجیل‌ها (در حد متعادل ـ كم‌نمك) لازم است. به طور كلی لازم است، روغن نباتی جامد از رژیم غذایی حذف شود؛ چون حاوی اسید چرب ترانس بوده كه سرطان‌زا نیز محسوب می‌شود.

به گفته او در مصرف روغن‌های نباتی مایع نیز باید دقت شود و از روغن ویژه سرخ كردن فقط برای آماده كردن غذاهای سرخ‌كردنی استفاده شود. بهترین روغن‌های خوراكی روغن زیتون، كنجد، كلزا (كانولا) و آفتابگردان است.

جگر و كله‌پاچه با توجه به چربی بسیار بالایی كه دارد در بیماران قلبی ممنوع است. این افراد باید از مصرف غذاهای حجیم مانند آش رشته، كشك و آبگوشت خودداری كرده و در صورت مصرف فقط مقدار كمی ‌از آن را مصرف كنند. همچنین بیماران قلبی دقت كنند تا 2 ساعت بعد از غذا، فعالیت فیزیكی نداشته باشند.

چه بخورید؟

برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی توجه به عواملی مانند كاهش مصرف گوشت‌های قرمز و تاكید بر مصرف گوشت‌های سفید مانند مرغ و ماهی لازم است.همچنین توصیه می‌شود تا حد امكان از غذاهای سرخ شده و مصرف روغن‌های جامد، حیوانی و نباتی خودداری شود.گنجاندن روغن‌های مایع مانند زیتون و كانولا در برنامه غذایی روزانه، مصرف انواع مغزها مانند گردو، بادام، پسته، فندق و... به عنوان بخشی از چربی روزانه، كاهش مصرف نمك و فرآورده‌های غذایی شور، مصرف ماهی حداقل 2 بار در هفته، محدود كردن مصرف غذاهایی مانند مغز، قلوه، كله‌پاچه، استفاده از سیر و پیاز به عنوان طعم دهنده غذاها، مصرف شیر و فرآورده‌های كم‌چرب آن، استفاده از نان‌های سبوس‌دار و فرآورده‌هایی كه از غلات سبوس‌دار تهیه می‌شوند نیز در پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی موثرند.همچنین دست كشیدن از غذا قبل از سیرشدن، افزایش مصرف سبزی و میوه در برنامه غذایی روزانه، مراجعه بموقع به پزشك و متخصص تغذیه به منظور بررسی وضعیت سلامت و تغذیه و پیروی از یك برنامه غذایی صحیح با توجه به ویژگی‌های فردی هر شخص، ورزش منظم و فعالیت بدنی روزانه و حفظ وزن بدن در حالت طبیعی در جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی بسیار موثر است.

مریم روزبهانی

يکشنبه 25/2/1390 - 13:9
بهداشت روانی
زلزله‌ای در‌‌ زندگی
دخترك محكم دستان قوی پدر را گرفته بود، گویی می‌ترسید كسی به زور او را از پدرش جدا كند. ترس و دلهره اولین چیزی بود كه در نگاه دختر می‌شد دید. او نمی‌دانست چه اتفاقی افتاده؛ فقط نگران بود.

مادرش را دید. لبخندی كمرنگ روی لبش نقش بست. مادر هم می‌خواست لبخند بزند، اما گویا توانش را نداشت. دست دختركوچولو كم‌كم شل ‌شد. می‌خواست به آغوش مادر پناه ببرد. اما این بار پدر بود كه دستان ظریف دخترك را محكم چسبید. با حركتی ناگهانی دختر را سمت خودش ‌كشید و با خشونت به او گفت: «باید بریم.» دخترك نمی‌دانست چه شده، اما حدس می‌زد مادر را تا مدتی نخواهد دید؛ این را از چشمان خیس مادر و نگاه پدر فهمیده بود... .

داستان این دختركوچك، سرنوشت هزاران دختر و پسری است كه به دلیل تصمیم پدر و مادر، زندگی‌شان تغییر می‌كند، آینده‌شان به كل عوض می‌شود و نوع دیگری از زندگی را تجربه خواهند كرد.

البته این داستان همیشه به همین راحتی اتفاق نمی‌افتد؛ دخترك كوچك آن روزها بزرگ می‌شود و دقیق‌تر می‌فهمد چه اتفاقی افتاده،‌ وقتی كه دختر بفهمد طلاق چیست، جدایی چیست، تنهایی چه طعمی دارد و... در می‌یابد كه غرورش خرد شده و احساساتش نادیده گرفته شده است. دختری كه حالا نه تنها غم دوری از پدر یا مادر، بلكه نگاه سنگین همكار، نامزد، همسر و... را هم باید تحمل كند.

بنابراین می‌بینیم كه گاهی شرایط تغییر می‌كند، اما اصل قضیه همان است؛ تنهایی، دلتنگی، ناامیدی و... .

احساساتی كه پس از طلاق تجربه خواهد شد، نه‌تنها خوشایند نیستند، بلكه باعث آزار و اذیت روحی و جسمی هم می‌شوند.

در نتیجه بهتر است تا حد ممكن این راه را انتخاب نكنیم؛ قدری به آینده فكر كنیم؛ آینده خود و بچه‌هایی كه كاملا بی‌تقصیر بوده و هستند و كمی بیشتر تحمل كنیم. اما به هر حال در مواردی این اتفاق ناخوشایند روی می‌دهد؛ پس باید سعی كنیم وقتی طلاق اتفاق افتاد، اوضاع را كمی تغییر دهیم.

پس‌‌لرزه‌های طلاق

جدایی سخت است، به هر صورت كه روی دهد، هر زمانی كه اتفاق بیفتد و به هر صورتی كه پیش برود. بعد از طلاق همه افراد خانواده آسیب می‌بینند. صدماتی كه شاید زود التیام نیابد و برخی از اثراتش تا همیشه باقی بماند. طلاق مانند جراحتی است كه حتی وقتی خودش خوب می‌شود و دردش از بین می‌رود، اثر آن تا آخر عمر باقی است. اما می‌توانیم با كمی تدبیر و تامل این مشكل را تا حدی بهبود بخشیم.

یكی از نتایج بارز طلاق افسردگی است؛ افسردگی زن، مرد و بچه‌ها. بعد از طلاق كانون خانواده از هم گسسته می‌شود و همه به كمك نیاز دارند؛ همه ناامیدند و خسته. یكی از نكات مهم در این مقطع ‌ این است كه دقت داشته باشید در چنین شرایطی بدون تجویز پزشك از قرص و دارو برای آرام كردن خودتان استفاده نكنید. به جای این‌كه بنشینید و به گذشته و مشكلات فكر كنید، اقدامی موثر انجام دهید. این اقدامات برای هر كس، كاری خاص است؛ از صحبت با دوستان شروع شده و تا كمك گرفتن از روان‌شناس و روانپزشك پیش می‌رود. فقط بدانید در چنین شرایطی به جای غصه خوردن باید تلاش كنیم كه مشكل حل یا كمتر شود.

فرزندان، برگ برنده بازی

فرزندان پس از جدایی والدین به اندازه كافی سختی و دلتنگی را تجربه می‌كنند. بنابراین میان دعواها و مشاجرات پس از طلاق پای آنها را وسط نكشید. روزهای خوش اول ازدواج یادتان هست؟ روزها، ماه‌ها و سال‌هایی كه با همسرتان شاد بودید؟ آن روزها فرزندان یا نبودند یا آنقدر كوچك بودند كه روابط مثبت پدر و مادر را درك نمی‌كردند. پس حالا كه شادی‌ها فقط برای خود شما 2 نفر بوده است، ناراحتی‌ها را هم برای خودتان نگه دارید. آنها بی‌گناه هستند. سعی نكنید برای رسیدن به اهدافتان، بچه‌ها را سپر بلا كنید.

در ضمن، آنها را وادار نكنید از شما طرفداری كنند. شاید با خودتان فكر كنید هیچ وقت اجباری در كار نبوده است. ولی بیایید حداقل با خودمان روراست باشیم؛ وقتی فرزند ما از دیگری تعریف می‌كند، رفتار ما هم با او تغییر كرده و در نتیجه او مجبور به طرفداری از یك طرف می‌شود. به هیچ‌وجه نگذارید بچه‌ها در این رفتار بچه‌گانه شما شركت كنند.

زندگی بعد از طلاق

گاهی انتخاب دیگری به غیر از طلاق باقی نمی‌ماند. گاهی همسران مجبورند جدایی را انتخاب كنند تا زندگی‌شان را نجات دهند. زندگی پس از طلاق برای خیلی از افراد حكم جهنم را دارد. به گونه‌ای كه رهایی از افكار آزار دهنده و بهبود روحی امری ناممكن به نظر می‌رسد.

اما در این شرایط اول از همه به فكر بچه‌ها باشید. دائم به خودتان گوشزد كنید آنها گناهی ندارند. آنها به نوعی بازیچه تصمیم‌های درست و غلط بزرگ‌ترها شده‌اند.

اما بدانید این مطلب به معنی مقصر دانستن خودتان هم نیست. شرایط این‌گونه پیش آمده، چاره‌ای نیست جز پذیرش. غم و غصه خوردن هم راه‌حل مناسبی نیست. به جای این‌كار، دستتان را به زانوها بگیرید و از زمین بلند شوید. زندگی ادامه دارد. حتی اگر همسر شما به هر دلیلی ـ موجه یا غیرموجه ـ شما را تنها گذاشته باشد.

به خودتان دروغ نگویید

امروز دیگر همسری كنار شما نیست. بچه‌ها هم چه بخواهید و چه نخواهید در این بازی قرار گرفته‌اند. بنابراین بیایید حداقل با خودتان روراست باشید. به خودتان دروغ نگویید. شاید الان فرصت خوبی باشد تا بفهمیم چه شد كه زندگی به اینجا رسید. شما كه روزی همسر خود را برای زندگی انتخاب كرده بودید و عهد بسته بودید كه تا آخر عمر كنار هم بمانید، چه شد كه این‌گونه همدیگر را تنها گذاشتید؟

شاید فكر كنید نوش دارو بعد از مرگ سهراب است. اما اشتباه نكنید، زندگی ادامه دارد. باید اشتباهات را تشخیص داده و از آنها درس گرفت. شاید با این كار بتوانیم بسیاری از مشكلات دیگر را در ارتباط با دیگران و روابط شخصی و اجتماعی‌مان حل كنیم.

آرزوها نمرده‌اند

شاید پس از طلاق فكر كنید تمام امید و آرزوهای‌تان برباد رفته‌اند. شاید فكر كنید دیگر ادامه زندگی مفهومی ندارد. اما كمی به خودتان فرصت دهید. اجازه دهید كمی زمان بگذرد. سپس می‌بینید كه می‌شود به‌تنهایی هم به خیلی از خواسته‌ها رسید.

همچنین ممكن است همراهی بهتر هم پیدا شده و ادامه راه زندگی را با او همسفر شوید. اما دقت كنید ناراحتی و عصبانیت ناشی از طلاق باعث نشود حس عشق و علاقه را اشتباه بگیرید. دوست‌داشتن و دوست‌ داشته ‌شدن احساساتی طبیعی و نیاز هر انسانی است. اما گاه ما به دلیل شرایط نابسامان روحی، احساسات دیگر را با این نیاز اشتباه می‌گیریم.

در نهایت نیز بدانیم كه باید خودمان را دوست داشته و محترم بشماریم. بنابراین اجازه ندهیم شرایط روحی باعث شود نسبت به خودمان بی‌توجه شده و مشكلات بیشتری به وجود آوریم.


يکشنبه 25/2/1390 - 13:9
بهداشت روانی
طلاق پایان زندگی نیست
وقتی آرزوهایت نقش بر آب می‌شود، وقتی خانه رویاهایت از هم می‌پاشد، وقتی جنگ و جدال جای نگاه‌های مهربان را می‌گیرد، وقتی زبان‌ها نیشدار می‌شود و كنایه جای منطق را می‌گیرد، وقتی می‌بینی به آخر راه رسیده‌ای، وقتی همه راه‌ها را امتحان می‌كنی و نتیجه نمی‌گیری، وقتی دلت خون می‌شود، وقتی جر و بحث‌های بی‌پایان سرت را برمی‌دارد، وقتی عذاب می‌كشی و وقتی عذاب می‌دهی، وقتی خواب نداری و آرامش نداری اگر به طلاق فكر كنی چه می‌شود؟ دنیا زیر و رو می‌شود؟ مرگت سر می‌رسد؟ آبرویت حراج می‌شود؟ بدنام می‌شوی؟ كنایه می‌شنوی؟ آرزوهایت دود می‌شود و می‌رود هوا؟ كسی تحویلت نمی‌گیرد؟ انگ نحسی به تو می‌زنند؟ سرگردان می‌شوی؟ سر سفره پدرت دیگر جا نداری؟ باعث سرشكستگی می‌شوی؟ بچه‌هایت چه؟ تو بدبختشان كردی؟ تو خانواده‌شان را از هم پاشیدی؟ همه تقصیرها به گردن توست؟ باید با لباس سفید می‌رفتی و با كفن می‌آمدی؟ مرگ حق توست؟ باید از روی زمین محو شوی؟ یا نه، باید زنده بمانی و تا زنده‌ای زندگی كنی؟

جدایی از هر نوعی كه باشد درد آور است، می‌خواهد از جنس دوری مادر و فرزند باشد یا دور از هم ماندن دو دوست یا جدایی زن و مردی كه تا چند وقت قبل با هم پیمان ازدواج داشتند و حالا اسمشان از شناسنامه هم خط خورده است. وقتی با كسانی زندگی می‌كنیم كه دوستشان داریم و آنها دوستمان دارند درست مثل این كه گرد شادی رویمان پاشیده باشند از ته‌دل خوشحالیم و بی‌هیچ بهانه‌ای احساس رضایت می‌كنیم، اما وقتی ماجرا برعكس می‌شود و تعادل شاقول زندگی‌مان به هم می‌خورد اگر بهترین چیزهای دنیا را هم داشته باشیم باز احساس خوشبختی نمی‌كنیم.

این راز عشق بین آدم‌هاست كه بی‌هیچ منتی خوشبختی را دودستی تقدیم‌شان می‌كند، اما خیلی‌ها هستند كه هیچ وقت فرصت اینچنین عاشقانه با هم بودن را پیدا نمی‌كنند یا اگر عشق درست در چند قدمی‌شان است قدرش را نمی‌دانند. طلاق حتما اتفاق خوبی نیست، چون جنسش از نوع دوری است و دوری ماهیتش آزاردهندگی است. طلاق حتی اسمش هم سنگین است، انگار دور واژه طلاق هاله‌ای بسته شده از جنس ترس، دودلی و ابهام. طلاق ماهیتش جدا كردن چند انسان از هم است، انسان‌هایی نه الزاما بد و ناسازگار كه آدم‌هایی كه روزی قلب‌هایشان برای هم می‌تپیده است، اما همیشه هم این طور نیست، طلاق برای بعضی آدم‌ها و بعضی زندگی‌ها راه نجات است، یك جور میانبر زدن برای رسیدن به آرامش و كاری با ظاهری تلخ، اما باطنی آزاركننده.

چرا طلاق؟

باید حتما به بن‌بست رسید تا به طلاق فكر كرد، یعنی می‌شود بدی‌ها و خوبی‌های زندگی را كنار هم گذاشت و به خوبی‌ها دل بست و برای رفع بدی‌ها به آینده چشم داشت و فكر طلاق را از سر به در كرد. زندگی مشترك اگر به عمقش فكر بكنی شیرین است حتی تلخی‌هایش كه گاهی تعادل آن را به هم می‌زند، اما برای بعضی از آدم‌ها این تلخی‌ها بیشتر از شیرینی‌هایش به چشم می‌آید و آنقدر با هم درگیر می‌شوند و جنگ با هم را فرسایشی می‌كنند كه به نظر می‌رسد جدا شدن از هم تنها راه پایان كشمكش‌هاست، اما انگار ریشه این اختلافات نه در متن زندگی مشترك كه در انتخاب‌ها و باورهای غلط قبل از ازدواج است كه به خاطر هیجانات احساسی آن دوران، كسی به آنها بها نداده است.

نتایج تحقیقات انجام شده در ایران نشان می‌دهد كه 50 درصد طلاق‌ها در 5 سال اول زندگی و 30 درصد آنها در سال اول اتفاق می‌افتد

همه آنهایی كه به نوعی در حوزه مسائل خانوادگی مطالعه دارند و صاحب‌نظر به شمار می‌آیند معتقدند ریشه طلاق را باید در انتخاب نادرست شریك زندگی و ادامه زندگی زناشویی با روش‌های نادرست جستجو كرد. علی دارابی، روان‌شناس و مدرس دانشگاه نیز چنین اعتقادی دارد و در گفت‌وگویی رسانه‌ای می‌گوید: آموزش‌های صحیح پیش از ازدواج یكی از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از طلاق است. بسیاری از افرادی كه برای مشاوره به كلینیك‌های روان‌شناسی می‌آیند این جمله را می‌گویند كه عیب همسرم را دیدم، اما مطمئن بودم كه پس از ازدواج او را درست خواهم كرد. اما ما معتقدیم همان طور كه برای رانندگی، فرد متقاضی باید حتما گواهینامه داشته باشد، پیش از انتخاب همسر هم باید شیوه همسریابی و پس از آن هم اطلاعات لازم درباره چگونگی حفظ یك زندگی مشترك را بیاموزد. آن گونه كه این روان‌شناس تحلیل می‌كند یك ازدواج درست و سنجیده كلید خوشبختی زن و مرد و موفقیت فرزندانی است كه از این ازدواج حاصل می‌شوند، درست مثل این كه طلاق، همسرآزاری، كودك‌آزاری، خشونت‌های خانگی، اعتیاد، فرزندان تك‌سرپرست، بی‌سرپرست و فساد و فحشا ثمره ازدواج‌های نسنجیده است.

پس‌لرزه‌های طلاق

نتایج تحقیقات انجام شده در ایران نشان می‌دهد كه 50 درصد طلاق‌ها در 5 سال اول زندگی و 30 درصد آنها در سال اول اتفاق می‌افتد، پس موضوع طلاق و جدایی همسران از هم‌، جدی‌تر از آن است كه بشود بی‌تفاوت از كنارش گذشت. طلاق و جدایی حتی اگر با توافق طرفین صورت گرفته باشد باز به خاطر ماهیت آزاردهنده‌اش سبب ناراحتی می‌شود. یعنی وقتی فرد می‌بیند كه برخلاف اطرافیانش نتوانسته زندگی مشتركش را حفظ كند و حالا دوباره به فردی مجرد تبدیل شده است احساس شكست می‌كند. زنان و مردانی كه طلاق می‌گیرند از یك سو با خودشان و سوالات ذهنی‌شان درگیرند و از سوی دیگر با افرادی كه آنها را مورد قضاوت قرار می‌دهند. اینها همیشه پیش خود فكر می‌كنند كه ‌ای كاش روند زندگی‌شان این‌گونه نمی‌شد تا آنها مجبور باشند از همسرشان جدا شوند و حالا زیر تیغ نگاه‌ها و قضاوت‌های دیگران قرار بگیرند. البته بخشی از این افراد ممكن است به خاطر رها شدن از سرزنش‌های وجدانشان به خود حق بدهند كه طلاق را بر زندگی با كسی كه آزارشان می‌داد ترجیح دهند، اما حتی آنهایی كه گاه و بی‌گاه به خود حق می‌دهند نیز لااقل تا چندین ماه در خلوت خود از كارشان پشیمان می‌شوند و برای همین با احساسات منفی توام با افسردگی و انزواطلبی گلاویز می‌شوند.

این همان وضعیتی است كه روان‌شناسان و روانپزشكان آن را در قالب تبعات روانی طلاق بررسی می‌كنند. دكتر محمدكاظم وحید، روانپزشك در گفت‌و‌گویی توضیح می‌دهد: ایجاد بحران از عوارض طلاق است، یعنی طلاق به هر صورتی كه اتفاق افتاده باشد باز فرد را به تجربه یك بحران وادار می‌كند. طلاق در واقع نوعی از دست دادن است، به طوری كه همه افراد به خاطر این از دست دادن دوره‌های سوگواری را پشت‌سر می‌گذارند.

او در تشریح مراحل سوگواری می‌گوید: در دوره سوگواری و در مرحله اول فرد شوكه می‌شود و این درست بلافاصله پس ازطلاق اتفاق می‌افتد. سپس زوج در مرحله دوم درباره طلاق می‌اندیشد و به گذشته و آینده فكر می‌كند و به مرور خاطراتشان می‌پردازد. در این مرحله است كه گاه زوجین به خود یا به طرف مقابلشان حق می‌دهند و از آنچه اتفاق افتاده عصبانی می‌شوند و وقتی احساس پشیمانی، چاشنی كارشان می‌شود دچار افسردگی، عصبانیت، زودرنجی و درماندگی می‌شوند. به گفته دكتر وحید، این مرحله حساس‌ترین مرحله پس از طلاق است چون ممكن است فرد برای رهایی از احساسات نامطلوبش دست به كارهایی چون ازدواج مجدد یا زندگی دوباره با همسر سابقش بزند كه بی‌شك این تصمیمات عجولانه نتایج مطلوبی هم در پی نخواهد داشت. آن گونه كه این روانپزشك تشریح می‌كند افراد مطلقه باید به خود وقت بدهند و دوره سوگواری‌شان را به طور كامل بگذرانند و فرصت به دست آورند تا شخصیتشان را بازسازی و بر ای آینده‌شان برنامه‌ریزی كنند.

صحبت‌های این روانپزشك بی‌شك در مورد تمام افرادی كه طلاق را تجربه كرده‌اند صدق می‌كند، اما به نظر می‌رسد اوضاع زنان مطلقه در جامعه‌ای كه همه چیز زیر تیغ قضاوت مردم قرار می‌گیرد كمی مشكل‌تر از مردان باشد. نگاه جامعه به زنان مطلقه مناسب نیست. این یك واقعیت تلخ است كه بسیاری از این زنان را در معرض انواع آسیب‌ها قرار می‌دهد. اغلب زنان مطلقه دچار تنش، اضطراب و استرس هستند برای همین در درونشان خشمی فروخورده وجود دارد كه بیشتر وقت‌ها نیز مجال بروز پیدا نمی‌كند. این یعنی فشار روانی شدید بر این زنان كه روابط اجتماعی و خانوادگی‌شان را دچار تزلزل می‌كند و اگر مهارت زیادی برای اداره خود نداشته باشند به كسی كه مجبور است تابع خواسته‌های دیگران باشد، تبدیل می‌شوند.

همیشه رنگ طلاق سیاه نیست

طلاق خوب نداریم، یعنی طلاق ماهیتش بد است، اما همیشه هم سیاه سیاه نیست. هیچ كس در این دنیا وجود ندارد كه بخواهد زندگی مشتركش از هم بپاشد چون همه داشتن كانون گرم و محكم زندگی را دوست دارند، اما بعضی وقت‌ها در زندگی بعضی آدم‌ها شرایطی پیش می‌آید كه مجبور به قطع زندگی مشترك می‌شوند. البته آنها كه اعتقاد دارند رفتن به خانه بخت با چادر سفید باید نتیجه‌اش برگشتن با كفن باشد شاید بتوانند در هر شرایطی به زندگی مشتركشان ادامه دهند، اما واقعیت این است كه بعضی وقت‌ها برهم خوردن یك زندگی بهتر از ادامه آن است.

طلاق هم یك حادثه است مثل هزاران اتفاق ناخوشایندی كه در زندگی رخ می‌دهد و چاره‌ای جز‌كنار آمدن با آن وجود ندارد

این یك اصل كلی است كه اگرچه زیاد چنگی به دل نمی‌زند اما بالاخره باید آن را پذیرفت چون طلاق هم یك حادثه است مثل هزاران اتفاق ناخوشایندی كه در زندگی رخ می‌دهد و چاره‌ای جز كنار آمدن با آن وجود ندارد. كسی كه طلاق گرفته خودش به اندازه كافی گرفتار غم و رنج هست پس برای این كه او بتواند به زندگی عادی‌اش برگردد اطرافیان نیز كه داعیه دلسوزی برای او دارند باید كمكش كنند. دكتر وحید در این باره می‌گوید: پس از طلاق، خانواده‌ها باید موقعیت جدید فرزندشان را درك و كاری كنند تا او بتواند زندگی‌اش را از نو بسازد. زمان پس از طلاق بدترین زمان برای نصیحت كردن است. پس خانواده‌ها باید نصیحت كردن را به زمانی دیگر موكول كنند.

به گفته او بعضی خانواده‌ها فرزند جدا شده خود را به چشم انسانی مقصر، گناهكار، ناتوان و شكست خورده می‌بینند، در حالی كه اگر آنها دوستان واقعی فرزندشان هستند باید به او كمك كنند تا دوران سوگواری‌اش را به خوبی پشت سر بگذارد و پس از بازیابی شخصیت خود برای زندگی بهتر در آینده آماده شود.

و اما بچه‌ها

طلاق والدین بدترین اتفاقی است كه یك كودك می‌تواند آن را تجربه كند، حالا می‌خواهد این طلاق در كمال توافق اتفاق بیفتد یا در نهایت جنگ و خصومت. فرزند مادر و پدرش را با هم می‌خواهد و كاری ندارد كه كدام یك از آنها مقصرند و كدام یك بی‌گناه، چون او وقتی آرامش پیدا می‌كند كه پدر و مادرش را كنار هم داشته باشد. پس قربانی اصلی طلاق، بچه‌ها هستند، آنهایی كه در انتخاب پدر و مادرشان نقش نداشته‌اند و حالا باید چوب ندانمكاری‌ها و اشتباهات آنها را بخورند. ولی به هر حال بچه‌هایی كه در چنین خانواده‌هایی متولد می‌شوند نیز ناچارند شرایط به وجود آمده را بپذیرند، هر چند بچه‌های طلاق نیز طوری زیر ذره‌بین قضاوت دیگران قرار می‌گیرند كه انگار آنها هم در این اتفاق نقش داشته‌اند.

نتیجه پژوهش‌هایی كه در كشورمان انجام شده نشان می‌دهد گرایش فرزندان طلاق بدسرپرست به انجام بزه غیرقابل انكار است، به طوری كه شایع‌ترین بزه در میان آنها سرقت‌های كوچك، جرایم جنسی، قاچاق مواد مخدر و كالاهای غیرقانونی (البته بسته به نوع خانواده‌ها) است. این در حالی است كه میان بزه دختران و پسران این خانواده‌ها نیز تفاوت‌هایی وجود دارد، به گونه‌ای كه پسرها بیشتر به دستفروشی، گدایی و قاچاق مواد مخدر روی می‌آورند و دخترها گرفتار مسائل اخلاقی می‌شوند. شاید برای همین است كه كارشناسان مسائل خانواده تاكید دارند كه پیش از انجام طلاق، والدین باید به این بیندیشند كه با این تصمیم كودكان به چه مشكلاتی دچار می‌شوند یعنی ابتدا راه‌حلی برای این مساله بیابند و بعد تصمیم خود را عملی كنند.

این همان چیزی است كه روان‌شناسان نیز بر آن تاكید فراوان دارند و معتقدند این تنها والدین هستند كه می‌توانند وضعیت فرزند خود را شناسایی كنند و برای او تصمیم درست بگیرند. به اعتقاد آنها والدین می‌توانند پس از جدایی به اندازه كافی كنار فرزند خود بمانند تا بتوانند تاثیرات منفی طلاق روی او را ببینند و آن گاه برای فرزند خود تصمیمات درستی بگیرند، اما آنچه به نظر می‌رسد بیش از هر چیز برای فرزندی كه والدینش از هم جدا شده‌اند مفید باشد رفتار درست و محترمانه والدین نسبت به هم است، به طوری كه اگر آنها با یكدیگر درگیری دارند فرزند را ابزار انتقام از هم قرار ندهند و با شكستن ابهت مادر یا پدر در نظر فرزند او را دچار تزلزل روحی نكنند.

دوری از خیال بیهوده

طلاق اتفاقی است كه نباید می‌افتاد اما افتاد. تصمیمی است كه نباید گرفته می‌شد اما گرفته شد. اما طلاق كه پایان زندگی نیست. كسی كه طلاق گرفته محكوم به مرگ نیست. او باید زندگی كند حتی بهتر از گذشته. او باید از اشتباهاتش درس بگیرد و سعی كند آدمی باشد بهتر از آن چیزی كه بوده، اما رسیدن به این درجه مهارت می‌خواهد، یعنی كسی كه می‌خواهد پس از طلاق مثل یك آدم دور از اجتماع و منزوی كه برای مرگ یا محو شدن از مقابل دید مردم لحظه شماری می‌كند نباشد باید چند فرمانی را كه روان‌شناسان می‌دهند سرلوحه زندگی‌اش قرار دهد. روان‌شناسان می‌گویند كسی كه طلاق گرفته باید باور كند كه زندگی ادامه دارد و اگرچه او در بخشی از زندگی شكست خورده، اما باید زندگی كند. این افراد همچنین باید اشتباهاتشان را بپذیرند و اگر واقعا مقصر بودند آن را كتمان نكنند، چون به گفته روان‌شناسان بخش مهمی از حركت به سمت بازیابی سلامت روان، درك اتفاقات و اشتباهات رخ داده و سهم خود در آنهاست، چون بی‌شك در خراب شدن یك رابطه نه یك نفر كه هر دو افراد
مقصرند.

وقتی كسی این گونه با خودش روراست باشد نیمی از راه را رفته پس وقت آن می‌رسد كه تا می‌تواند غصه بخورد و زاری كند و به قول روان‌شناسان دوران سوگواری‌اش را به طور كامل بگذراند. همچنین لازم است كسی كه طلاق گرفته در طول دوران سوگواری كه معمولا تا 6 ماه طول می‌كشد هیچ رابطه‌ای با همسر سابقش نداشته باشد تا بتواند به دور از حضور او گذشته و آینده‌اش را بررسی كند. در این میان نقش خانواده‌ها نیز بسیار موثر است، چون آنها می‌توانند با همدردی با فردی كه یك بحران را تجربه می‌كند از بار سنگین افكار منفی او بكاهند و با حمایت‌هایی كه از او می‌كنند امید به آینده را در او تقویت كنند، اما بهترین توصیه‌ای كه روان‌شناسان به افراد جدا شده می‌كنند این است كه پس از اتمام دوران سوگواری یعنی وقتی كه افكار منفی‌شان غلظت خود را از دست داد سعی كنند برای بخشیدن همسر سابق خود تلاش كنند چون بخشش حس مثبتی به انسان می‌دهد كه هرگز تلاش برای انتقام گرفتن نمی‌تواند چنین كند. پس اگر پس از جدایی‌خواهان برقراری رابطه‌ای سالم و صحیح با فردی دیگر هستیم یا حتی می‌خواهیم زندگی مجردی شادی داشته باشیم باید زخم‌های كهنه قدیمی را در همان گذشته باقی بگذاریم و اجازه ندهیم خاطرات منفی به دور جدید زندگی‌مان راه پیدا كنند.

حمید بروغنی

يکشنبه 25/2/1390 - 13:9
ریزه کاری های خانه داری
فوت و فن
اگر شیشه شوی شما تمام شده و می‌خواهید شیشه‌ها را تمیز كنید، می‌توانید در خانه شیشه پاك‌كن درست كنید. برای این كار یك قاشق چایخوری مایع ظرفشویی و یك دوم پیمانه الكل را در دو پیمانه آب به خوبی حل كنید. به جای الكل می‌توانید از سركه هم استفاده كنید. به این شیوه شیشه‌شویی خانگی درست كرده و می‌توانید شیشه‌ها را پاك كنید.

اگر از بوی سیگار بدتان می‌آید، برای این‌كه بوی سیگار در خانه شما نماند می‌توانید یك كاسه سركه در گوشه‌ای از اتاق بگذارید و در ته جا سیگاری مقداری جوش شیرین بریزید.

وقتی عطرتان تمام می‌شود شیشه خالی آن را دور نیندازید. می‌توانید برای خوشبو شدن كمدتان شیشه‌های خالی عطر را در كمد لباس‌ها بگذارید.

حبوبات را حتماً قبل از پختن خیس كنید تا زودتر پخته شود. همچنین هیچ وقت موقع پختن حبوبات به آن نمك نزنید، چون این كار باعث می‌شود دیرتر بپزد. اگر آب حبوبات كم است، آب سرد روی آن نریزید. به جای اینكار بگذارید آب جوش بیاید بعد به اندازه كافی آب به آن اضافه كنید. اگر پس از چند ساعت حبوبات شما باز هم پخته نشد، مقدار كمی جوش شیرین به آن اضافه كنید تا بپزد.

شكرك زدن عسل به دلیل تقلبی بودن آن نیست. اگر عسل شما شكرك زد، ظرف عسل را در ظرف دیگری كه آب درون آن است بگذارید و روی شعله كم اجاق گاز قرار دهید. با این كار شكرك عسل كم‌كم از بین می‌رود. البته دقت كنید در ظرف عسل محكم بسته شده باشد تا آب وارد آن نشود.

اگر برنج شما آفت زد، آن‌را برای مدت چند ساعت در هوای آزاد و در جایی كه سایه باشد بگذارید. با این كار آفت آن از بین می‌رود. سپس برنج را در گونی ریخته و لابه‌لای آنرا نمك یا گلپر درسته بریزید و در جایی خشك و خنك نگهداری كنید.

برای این‌كه سیب‌زمینی‌ها سبز نشود، آنها را در كیسه‌ای بریزید و دور از نور نگهدارید.

برای این‌كه رب گوجه فرنگی شما كپك نزند، می‌توانید روی آن را مقداری روغن بریزید.

‌اگر بوی مواد غذایی و چربی در سفره شما باقی ماند، آنرا با دستمال آغشته به سركه پاك كنید ودر صورت شستشو سفره را در آفتاب پهن كنید تا بوی آن از بین برود.

برای این‌كه پرهای ریز از روبالشی بیرون نیاید، بهتر است روی آستر رو بالشی یك تكه صابون عطری خشك بمالید و آنگاه داخل آن را پر بریزید. با انجام این كار دیگر پر از آن بیرون نمی‌آید.

اگر سوراخ‌های دوش حمام یا دوش دستی آشپزخانه گرفته و آب به راحتی از آن بیرون نمی‌آید، می‌توانید دوش را بمدت چند ساعت در سركه قرار دهید تا رسوبات آن از بین برود. همچنین برای براق و تمیز شدن شیرهای خانه می‌توانید آنها را با سركه بشویید.

اگر می‌خواهید طلاهایتان جلای اولیه را پیدا كند، آنها را در ظرفی بگذارید كه آب روی آنها را بگیرد. سپس مقداری متناسب با ظرفتان، پودر لباسشویی به آن اضافه كرده و بگذارید به مدت 15 دقیقه بجوشد. بعد آنها را آبكشی كنید. طلاهایتان مثل روز اول خواهد شد.

‌ برای پاك كردن لكه جوهر از پارچه‌های قابل شستشو باید آن لكه را درون شیر ترش‌شده یا دوغ خیس كرده تا جوهر آن پاك شود. البته ممكن است به علت دوام رنگ جوهر، چندین بار این عمل را تكرار كنید.


يکشنبه 25/2/1390 - 13:8
سلامت و بهداشت جامعه
شیوه نگهداری و مصرف سبزیجات
وقتی صحبت از سلامتی به میان می‌آید، غذای سالم اهمیت پیدا می‌كند، از تنقلات و میان‌وعده‌های سالم و مقوی حرف می‌زنیم، همه یاد میوه‌ها و سبزیجات مختلف و رنگارنگی می‌افتند كه تقریباً توی همه خانه‌ها هم پیدا می‌شود، بخصوص سر سفره ایرانی‌ها، همراه صبحانه، نهار و شام. به عنوان نمونه می‌توان سبزی خوردن و سالاد را نام برد كه جزو جدایی‌ناپذیر سفره ایرانی است. در فصل زمستان هم انواع شور و ترشی كه بالاخره آنها هم از سبزیجات مختلف درست شده‌اند.

با این‌كه بارها از فوائد بی‌شمار میوه‌ها و سبزی‌ها گفته شده، ولی باز هم می‌توانیم از آنها بگوییم، از روش نگهداری و شیوه مصرفشان.

سبزی‌ها به صورت خام، پخته یا سرخ شده مصرف می‌شوند. البته بهتر است بدانیم اگر بتوانیم سبزیجات را بیشتر به صورت خام مصرف كنیم، از ویتامین‌ها و مواد غذایی موجود در آنها نیز بیشتر بهره می‌بریم.

سبزیجات خام

خیلی از سبزیجات را می‌توانیم به صورت خام مصرف كنیم كه البته بهترین روش هم هست. سبزیجاتی مثل كاهو، انواع كلم‌، هویج، گوجه فرنگی و... را می‌توان به راحتی به صورت خام استفاده كرد، البته در صورتی كه مشكلی در هضم غذا نداشته باشید.

همچنین خوب است بدانیم استفاده از سبزیجات خام به صورت روزانه می‌تواند بسیاری از ویتامین‌های مورد نیاز بدن را فراهم كرده و در ضمن فیبر لازم را هم تامین كند.

سبزیجات پخته

بعضی از سبزیجات مثل سیب‌زمینی یا چغندر را نمی‌شود به طور خام مصرف كرد. بنابراین مشخص است كه باید این سبزیجات را همراه آب پخته و بعد مصرف كنیم. بهترین روش برای پخت این‌گونه سبزیجات این است كه اول بگذاریم آب جوش بیاید. سپس سبزیجات مورد نظر را در ظرف بریزیم تا پخته شوند. البته بهتر است برای پخت سبزی‌ها از ظروف لعابی استفاده شود. همچنین لازم است دقت داشته باشید، سبزیجات را باید با حداقل میزان آب بپزیم تا بعد از پخته شدن مقدار زیادی آب همراهش نباشد. درضمن به یاد داشته باشید كه حتماً باید از آن آبی كه همراه سبزی پخته شده نیز استفاده كنیم. برای حفظ رنگ اصلی سبزی و خوشرنگ ماندن آن، بهتر است هنگام پختن در ظرف را بگذاریم.

اسفناج یكی از سبزیجات مفید و پرخاصیت است، اما برای مصرف این سبزی دقت داشته باشید آن را قبل از پختن خرد نكنید. بگذارید اسفناج كمی بپزد و بعد از پخته شدن آن‌ را بكوبید. با این كار ویتامین بیشتری را در خود حفظ می‌كند.

بعضی از سبزیجات مثل گل‌كلم و نخودفرنگی بهتر است با نمك پخته شود تا مزه بهتری بگیرد. بعضی از سبزی‌ها مثل هویج هم باید با كمی شكر جوشانده شود. پس همه سبزی‌ها مثل هم نیستند و طرز تهیه و مصرف آنها یكی نیست.

البته بیشتر سبزی‌ها را می‌شود هم خام مصرف كرد و هم پخته، ولی این نكته را هم به یاد داشته باشید كه برای پختن سبزی بهتر است آنها را بخارپز كنیم؛ به این صورت ویتامین بیشتری در سبزی باقی می‌ماند.

سبزیجات خشك

خشك كردن سبزیجات از فریز كردن آنها بهتر است، زیرا سبزی خشك ویتامین بیشتری را در خود نگه می‌دارد و زمان بیشتری هم می‌توانیم آنها را نگهداری كنیم. برای خشك كردن سبزیجات باید آنها را پاك كرده و تمیز بشوئیم. پس از شستشو نیز باید صبر كنیم تا آب آن كامل گرفته شده و خشك شود. بعد آنها را در مكانی كه سایه است خشك می‌كنیم.

البته خیلی‌ از خانم‌های خانه‌دار سبزی را در آفتاب خشك می‌كنند، در حالی كه این كار باعث زرد شدن سبزی می‌شود. بنابراین بهتر است سبزیجات را در سایه خشك كنیم. البته در دورانی نه چندان دور، برخی از مواد غذایی را كه در فصلی خاص یافت نمی‌شد نیز خشك می‌كردند. مثلا روزگاری در فصل زمستان بادمجان نبوده است به همین دلیل مردم در تابستان بادمجان‌ها را به نخ كشیده و در اتاق یا انباری می‌بستند تا خشك شود و برای زمستان آماده باشد، اما امروز شرایط فرق كرده، حالا حتی در سردترین روزهای سال هم بادمجان وجود دارد.

سبزیجات یخ‌زده

فریز كردن هم نوعی دیگر از نگهداری مواد غذایی است كه امروز هم طرفداران زیادی پیدا كرده است. سبزیجات را می‌توان بطور متوسط 8 تا 12 ماه در فریزر نگهداری كرد. البته بهتر است برای فریزری كردن از قبل سبزیجات را سرخ نكرده و به صورت خام در فریزر بگذاریم. سپس هر زمانی كه نیاز داشتیم می‌توانیم آنها را از فریزر درآورده و استفاده كنیم. به عنوان نمونه سبزیجاتی مانند نخودفرنگی، كرفس و لوبیا را می‌شود خام در فریزر نگه‌داری كرد.

بهتر است بعضی از سبزیجات مثل لوبیا، هویج یا باقلا را اول به مدت چند دقیقه در آب جوش بگذاریم و بلافاصله آنها را در آب سرد بریزیم. بعد از سرد شدن آنها را در كیسه‌های نایلونی گذاشته و در فریزر جا دهیم. كیسه‌های فریزر باید بسیار محكم و مقاوم باشد تا رطوبت سبزی از بین نرود.

همچنین نباید سبزی را پس از این‌كه از فریزر بیرون آوردیم، دوباره داخل فریزر بگذاریم. چون در اثر آب شدن سبزی ارزش غذایی آن نیز كاهش می‌یابد. بنابراین مهم است سبزی‌ها را طوری بسته‌بندی كنیم كه برای مصرف یك وعده مناسب باشد.

در نهایت باز هم تاكید می‌كنیم كه سبزی‌ها چه خام باشند و چه پخته برای بدن ما مفید هستند و حتماً باید در برنامه غذایی ما جای بگیرند.

مرضیه عالمی


يکشنبه 25/2/1390 - 13:8
تزیینات و دکوراسیون
به آباژورها رنگ تازه‌ای دهید
اگر برای خانه خود پرده یا روتختی جدیدی درست كرده‌اید خیلی راحت می‌توانید از پارچه‌های اضافه كوسن، آباژور و رومیزی درست كنید كه هماهنگی و هارمونی خانه‌تان را افزایش دهد.

برای درست كردن یك آباژور اندازه بالای آن را با متر اندازه بگیرید. سپس اندازه پایین آن را هم اندازه بگیرید. ارتفاع آباژور هم مورد نیاز است.

حالا بقیه پارچه را برداشته و به سبك دامن كلوش آن را تا كنید تا یك مثلث تشكیل شود. كلوش بودن آن بستگی به بزرگی دایره آباژور شما دارد. باید بالای آباژور 2 سانت از اندازه شما بزرگ‌تر باشد و پایین آن هم به همین ترتیب، ارتفاع را هم 4 سانت بلندتر از آنچه در نظر دارید، رسم كنید. 2 سانت آن برای تا شدن در بالای كار و 2 سانت دیگر برای تا شدن در پایین است.

از نوك مثلث دایره‌وار بالا و پایین آن را یك منحنی بكشید و سپس آن را ببرید. به كمك چسب داغ آن را به بدنه آباژور بچسبانید.

شما می‌توانید رویه میز كامپیوتر خود یا دراورتان را نیز با سبك مبلمان و رنگ پرده‌ها هماهنگ كنید. كافی است به كمك چسب یك لایه از كاغذ دیوار همرنگ یا پارچه رو مبلی یا پرده‌ای خود را روی دراور یا میز كامپیوتری كه رویه آن فرسوده شده، بچسبانید. لبه‌های آن را هم می‌توانید با یراق زینت دهید و با گل میخ آن را وصل كنید.

يکشنبه 25/2/1390 - 13:7
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته