• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 466
تعداد نظرات : 249
زمان آخرین مطلب : 4037روز قبل
بیماری ها
رییس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران گفت:«عدم درمان بوی بد دهان وبیماری‌های مربوط به آن می‌تواند منجر به سکته مغزی و ناراحتی‌های شدید گوارشی شود.»

دکتر علی یزدانی در گفتگو با خبرنگار سامانه خبری «سلامت‌نیوز» اظهار داشت:«بیماری‌های لثه و پوسیدگی عمیق دندان از شایع‌ترین علل بوی بد دهان است.»

وی افزود:«عدم بهداشت دهان و تجمع جرم و میکروب و ایجاد پلاک در دندان، باعث بیماری‌های لثه و بوی بد دهان می‌شود.»

رییس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران تصریح کرد:«البته گرسنگی و خوردن بعضی خوراکی‌ها نظیر سیر و پیاز نیز منجر به بوی نامطبوع دهان می‌شود ولی با گذشت زمان از بین می‌رود.»

یزدانی با اشاره به راه‌های درمان بوی بددهان و بیماری‌های لثه گفت:«بوی نامطبوع دهان با یک جرمگیری عمیق زیر لثه‌ای توسط دندانپزشک و رعایت رژیم بهداشتی مناسب برطرف می‌شود.»

وی ادامه داد:«جرمگیری عمیق دندان و زیر لثه‌ای بدون رعایت بهداشت محیط دهان مؤثر نیست و باید با یک رژیم بهداشتی مستمر و منظم همراه باشد.»

رییس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران اظهار داشت:«با وجودی که تعرفه‌های دندان‌پزشکی بالا است و همه اقشار جامعه توانایی بهره‌مندی از آن را ندارند ولی می‌توان با مسواک زدن حداقل شبی یک بار از بوی بد دهان و بیماریهای دندان و لثه پیشگیری کرد.»

یزدانی تصریح کرد:« مسواک زدن باید در بین همه اقشار جامعه نهادینه شود و می‌طلبد مسئولین در این رابطه فرهنگ سازی بیشتری کنند.»

وی یادآور شد:«با توجه به تحقیقات انجام شده سکته مغزی در افرادی که مبتلا به بوی بد دهان و بیماری لثه هستند بیشتر بروز می کند.»

رییس هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران خاطر نشان کرد:«همچنین بوی نا مطبوع دهان و بیماری‌های لثه می‌تواند منجر به بیماری‌های شدید گوارشی و زایمان پیش از موعد در زنان باردار شود.»


منبع خبر : سلامت نیوز - salamatnews

چهارشنبه 8/2/1389 - 22:39
اخبار

 

 


یک متخصص تغذیه گفت:«بر اساس توصیه پزشکان متخصص، نمک باید از سر سفره غذا حذف و مصرف آن به حداقل برسد.»

دکتر ناصر کلانتری در گفتگو با خبرنگار سامانه خبری«سلامت نیوز»اظهار داشت:«نمک سلامت انسان را به خطر می‌اندازد و بر اساس توصیه پزشکان متخصص، نمک باید از سر سفره غذا حذف و مصرف آن به حداقل برسد و ریختن نمک در حلق پس از اتمام غذا به هیج عنوان قابل قبول و علمی نیست.»

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه کشور ما از لحاظ مصرف نمک در وضعیت خطرناکی قرار دارد گفت:«مقدار نمک موجود در مواد اولیه هنگام طبخ نیاز بدن را تأمین می‌کند ولی در کشور ما بدون توجه به هشدار پزشکان غذا شور و پر نمک پخته می‌شود.»

وی ادامه داد:«با تجمع میزان سدیم و آب در بدن، فشار خون نیز بالا می رود و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی افزایش می‌یابد.»

این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت:«متأسفانه به دلیل مصرف بالای نمک جمعیت میانسال و بزرگسال کشور درگیر فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی هستند و روز به روز به این آمار افزوده می‌شود.»

کلانتری تصریح کرد:«به منظورپیشگیری از افزایش فشار خون و ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی توصیه می‌شود میزان مصرف نمک به حداقل برسد تا در آینده با مشکل مواجه نشویم.»

 
چهارشنبه 8/2/1389 - 22:38
بیماری ها

 

 


مسواک شما کثیف تر از آن چیزی است که تصور می کنید.آیا تاکنون فکر کرده اید که در مسواک شما چه چیزهایی کمین کرده است. مسواک ها سرشار از انواع میکرب ها هستند.

تحقیقات نشان می دهد که یک مسواک بدون درپوش می تواند بیش از 100 میلیون باکتری را در خود جای دهد. اما نگران نباشید. به هر حال دهان ما نیز چندان استریل و عاری از میکرب نیست.

صدها میکروارگانیسم در دهان ما هر روز وجود دارد و این مشکل چندان بزرگی نیست. در واقع می توان گفت که مشکل زمانی جدی می شود که تعادل این باکتری ها در دهان به هم می خورد.

بهتر است بدانیم که پلاک ها یا همان جرم های روی دندان، باکتری ها هستند و بنابر این با هر مرتبه مسواک زدن این باکتری ها به مسواک منتقل می شود. سوالی که در این رابطه مطرح می شود این است که آیا ممکن است در نتیجه مسواک های آلوده بیمار شد؟ پاسخ چندان روشن نیست، فارغ از این حقیقت که چه تعداد باکتری در دهان ما زندگی می کنند و یا از طریق دهان به مسواک منتقل می شوند باید گفت که دفاع بدن در مقابل این باکتری ها به قدری هست که دچار عفونت ناشی از میکرب های روی مسواک نشوید.

خوشبختانه باید گفت که بدن به طور خودکار علیه این باکتری ها مبارزه می کند ، بدون آنکه علامتی از ناراحتی مشخص شود. به همین دلیل ما به درستی خبر از شواهد میکربی روی مسواکی که در دستشویی یا هر جای دیگر قرار می دهیم نیستیم . با این حال بهتر است نکات زیر را رعایت کنید تا از بروز همان مشکلات نادر که در نتیجه آلودگی مسواک است نیز مصون بمانیم.

1- مسواک را دور از محل توالت قرار دهید .در بسیاری از خانه ها دستشویی و توالت در کنار هم تعبیه شده و به عبارتی بسیار نزدیک به هم هستند و در اغلب موارد نیز مسواک در لیوانی کنار کاسه دستشویی قرار می گیرد. هر توالتی گازهای آلوده در هوا پراکنده می کند و این جای تعجب است که چرا مسواک را آن نزدیکی ها قرار می دهید. با این توصیفات تاکید می شود که تا آنجا که امکان دارد مسواک را جایی دور تر از توالت قرار دهید.نکته بعد اینکه بعد از توالت کردن و قبل از مسواک زدن حتما دستان خود را با آب و صابون بشویید.

2- مسواک خود را بعد از هر بار مصرف به دقت شستشو دهید.

3- مسواک خود را خشک نگه دارید .همان طور که می دانید باکتری ها تمایل زیادی به محیط های مرطوب دارند. بنابر این سعی کنید مسواک خود را در فاصله زمانی هر مرتبه مصرف، خشک نگه دارید. از درپوش مسواک بهتر است استفاده نکنید زیرا رطوبت مسواک را حفظ می کند و محیط را هر چه بیشتر مستعد رشد باکتری ها می کند.

4- مسواک خود را مستقیم نگه دارید.قرار دادن مسواک در جایی که مستقیم باشد بهتر است از حالت افتاده آن روی هر سطح .

5- هر گز از مسواک دیگران استفاده نکنید و چنین اجازه ای نیز به دیگران ندهید که بخواهند از مسواک شما استفاده کنندحتی توصیه می شود که مسواک خود را در مجاورت مسواک دیگری قرار ندهید ، زیرا باکتری ها از یکی به دیگری منتقل می شود. هم اکنون محصولات مختلفی در بازار وجود دارد که مدعی است می تواند مسواک را عاری از باکتری کند .

روش هایی که این محصولات دارند به کمک گرما ، اشعه یا اسپری های باکتری کش است و بعضی از مسواک ها نیز گفته می شود که حاوی فرچه ضد رشد باکتری است. شواهد نشان می دهد که بعضی از این راهکارها مفید است و منجر به از بین رفتن باکتری می شود. بنابر این اگر تصمیم گرفته اید که از این محصولات استفاده کنید تاییدیه سازمان غذا و دارو را در این زمینه در نظر بگیرید. همچنین به خاطر داشته باشید که حتی بهترین محصولات نیز به قادر از بین بردن تمام باکتری ها نیستند.بعضی از وب سایت ها پیشنهاد می کنند که مثلا مسواک را در مکروویو قرار دهید تا باکتری ها از بین برود، اما همین عمل ممکن است کاراریی مسواک را تحت تاثیر قرار دهد و به عبارتی به ساختمان مسواک آسیب وارد کند.

بهترین راهکار ممکن در این رابطه این است که مسواک خود را بعد از مدتی استفاده دور بیاندازید. زمان پیشنهادی در این رابطه هر سه تا چهار ماه یکبار است. و نهایت این که به خاطر داشته باشید که این باکتری ها هستند که موجب بد بویی دهان، پوسیدگی دندان و بیماری های لثه می شوند . بنابر این مسواک زدن و نخ کشیدن به دندان ها را هرگز فراموش نکنید . همچنین شستشوی دهان با مواد شوینده ضد باکتری قبل از مسواک زدن از انتقال باکتری به مسواک ممانعت می کند.

چهارشنبه 8/2/1389 - 22:38
آموزش و تحقيقات


 
حجت الاسلام حسین علوی مهر مدیر دانشنامه قرآن پژوهی با اشاره به اینکه ذکر برخی میوه‌ها در قرآن کریم با هدفی حکیمانه و دقیق صورت گرفته گفت: امروز خاصیت ضد سرطانی و درمانی بسیاری از میوه های نام برده شده در قرآن مورد تأکید دانشمندان قرار گرفته است.

مدیر دانشنامه قرآن پژوهی در گفتگو با مهر در رابطه با میوه های که در قرآن نام برده شده گفت: در قرآن کریم از میوه های متعددی مانند انگور ، انار ، انجیر ، زیتون و خرما نام برده شده است در این رابطه ممکن است دو نگرش مطرح شود.

وی افزود: یکی از این دونگرش این است که قرآن مطابق آن چیزی که در میان عرب آن زمان رایج بوده، این میوه ها را مثل انگور و انار و یا انجیر و خرما مطرح کرده است. این دیدگاه باعث می شود که فضیلتی برای این میوه ها در نظر گرفته نشود.

مدیر دانشنامه قرآن پژوهی در رابطه با دیدگاه دوم گفت: اگر با نگاه خاص، حکیمانه و دقیق تر به قرآن کریم نگاه کنیم در می یابیم که طرح تک تک مسائل از جمله مطرح کردن نام میوه ها دارای حکمت ، هدف و غرض خاصی از جانب خداوند متعال بوده است و می توان آن را براساس معجزه بودن قرآن در نظر گرفت.

وی تأکید کرد: این میوه ها دارای شاخصهایی هستند که می توان گفت سایر میوه ها از این شاخصها برخوردار نیستند. برای مثال خرما دارای 9 نوع ویتامین مختلف است که قرآن کریم بیش از سایر میوه ها از آن نام برده و آن را هم از میوه های دنیوی و هم میوه های بهشتی معرفی کرده است. خرما می تواند جایگزین یک وعده غذایی شود.

حجت الاسلام علوی مهر اظهار داشت: این ویژگی ها را هم می توان برای انگور، انجیر و انار هم ذکر کرد؛ و علت اشاره خداوند به این میوه ها تداول مصرف آنها میان اعراب آن زمان نبوده است.

مدیر دانشنامه قرآن پژوهی با اشاره به اینکه امروزه کشف شده که بسیاری از میوه های نام برده شده در قرآن خاصیت ضد سرطانی دارند و ترکیب زیتون و انجیر خاصیت دارویی دارد ، اظهار داشت: همچنین قرآن عسل را هم دارای ویژگی درمانی توصیف کرده است. به همین دلیل می توان استدلال کرد که قرآن متأثر از فرهنگ دورانی که نازل شده به این میوه ها اشاره نکرده بلکه خداوند براساس حکمت خود و با هدف خاصی از این میوه ها یاد کرده است تا مردم از آن استفاده کنند.
چهارشنبه 8/2/1389 - 22:37
بیماری ها


 
وزوز گوش یك صدای غیرطبیعی در گوش یا درون سر است بدون این‌كه با منابع خارجی ایجادكننده آن ارتباطی داشته باشد. معمولا صدا به صورت زنگ، وزوز و همهمه احساس می‌شود كه می‌تواند به صورت حمله‌ای، دائمی، ضربان‌دار یا یكنواخت یا حتی همراه با كاهش شنوایی باشد.

وزوز گوش معمولا ناشناخته است، اما ممكن است به علل آسیب در حلزون گوش، سیستم عصبی، عروقی، مكانیكی، عضلانی یا بدخیمی باشد.

اختلالات گوش:حدود 90 درصد از موارد وزوزگوش به علت جرم گوش یا عفونت گوش میانی می‌باشد. در پیرگوشی نیز به طور شایع وزوز گوش وجود دارد. كسانی كه به علت ضربه‌های صوتی دچار كاهش گذرای شنوایی شده‌اند، اگر به طور دائم در معرض ضربه‌های صوتی قرار گیرند ممكن است دچار كاهش شنوایی دائمی شوند، لذا وزوزگوش در این افراد یك علامت هشدار دهنده است.

علل قلبی عروقی: دومین علت شایع وزوزگوش است و یك سوم بیمارانی كه وزوز شدید گوش دارند مبتلا به اختلال قلبی عروقی هستند و 75 درصد این افراد دارای فشارخون بالا می‌باشند.

اختلال نورولوژیك یا ضربه به سر: در 5 تا 10 درصد موارد منجر به وزوزگوش می‌شود. در تصادفات رانندگی در اثر تكان‌های شدید سر به عقب و جلو معمولا چند روز تا چند هفته وزوزگوش ایجاد می‌شود.

عوارض دارویی:شامل 5 تا 10 درصد موارد می‌شود كه از جمله داروها، آسپیرین، مسكن‌ها و برخی آنتی بیوتیك‌ها، ضد افسردگی‌ها و آرامبخش‌هاست. در این موارد وزوزگوش قبل از كاهش شنوایی علامت هشداردهنده است و ادامه مصرف دارو گاهی منجر به كاهش شنوایی غیر قابل برگشت می‌شود.

بیماری‌های دندان:باعث احساس پرشدگی و فشار و تشدید وزوزگوش و حساسیت روی مفصل گیجگاهی ـ فكی می‌شود.

بیماری‌های سیستمیك:بیماری تیروئید و افزایش چربی خون بخصوص وقتی همراه با كاهش شنوایی یا سرگیجه باشند، می‌توانند عامل وزوزگوش باشند.

بیماری‌های روحی و استرس: می‌توانند عامل بوجود آورنده یا تشدید كننده وزوزگوش باشند.

ارتباط بین شریان و ورید:می‌تواند باعث وزوز خفیف گوش شود كه شایع‌ترین علت آن تومور می‌باشد كه با بزرگتر شدن تومور و تهاجم به گوش میانی، بیمار دچار كاهش شنوایی نیز می‌گردد.

انقباضات نرم كام:بیمار احساس پرشدگی گوش و بعضی از اختلالات شنوایی می‌كند. علائم آن در زمان استرس افزایش می‌یابد.

انقباض عضلات گوش:انقباض ناگهانی عضله ركابی گوش موجب بروز صدای غرش می‌گردد و بروز آن به دنبال یك صدای بلند و خاص است.

وزوزگوش ضرباندار در یك خانم جوان و چاق ممكن است به علت وجود فشارخون خوش خیم داخل مغز باشد.

درمان: درمان قطعی، شناخت عامل بوجود آورنده بیماری است و سایر درمان‌ها كمكی هستند. بیمار از صدای بلند و از نوشیدن نوشابه‌های كافئین‌دار، قهوه، چای، كولا، شكلات و سیگار باید اجتناب كند. داروهای تشدید كننده وزوزگوش حذف شود. افسردگی یا اضطراب احتمالی درمان گردد و از روش پوشاندن صدای وزوزگوش با صدای موسیقی استفاده شود؛ زیرا صدای اضافه شده از خارج بهتر از صدای داخلی تحمل می‌شود.


منبع خبر : جام جم - jamejamonline

چهارشنبه 8/2/1389 - 22:36
بیماری ها
 
 
شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد كه گاهی با خوردن برخی نوشیدنی‌ها و مواد غذایی، احساس كرده‌اید دندان‌هایتان از قبل كندتر شده است.

اما این كه آیا با استفاده از مواد غذایی احتمال كند شدن و سایش دندان‌ها وجود دارد یا خیر ، سوالی است كه دكتر علیرضا كریمی مجرد ، دندانپزشك و متخصص بیماری‌های دهان و دندان در گفتگو با «جام‌جم» به آن پاسخ داده است.

به گفته وی، از دست رفتن مینا و عاج دندان بر اثر حمله اسیدی را سایش دندانی می‌گویند و این حالت به علت استفاده زیاد آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌ها (نوشابه‌های گازدار)‌ اتفاق می‌افتد كه متاسفانه شرایط ایجاد شده برای دندان غیرقابل برگشت است.

این متخصص بیماری‌های دهان و دندان با عنوان این كه سایش دندان بر اثر اسید، با پوسیدگی دندان تفاوت دارد، می‌گوید: پوسیدگی، تخریب مینای دندان بر اثر حمله اسید از پلاك‌های دندانی است و باكتری‌های دهان، قند را به اسید تبدیل می‌كنند و اسید حاصله به دندان حمله می‌كند و پوسیدگی ایجاد می‌شود، ولی در سایش دندانی، فرد با مصرف پیاپی و مستقیم اسید، باعث تخریب دندان‌هایش می‌شود.

دكتر كریمی‌مجرد ابراز می‌كند: شایع‌ترین دندان‌هایی كه دچار سایش اسیدی می‌شوند، دندان‌های قدامی فك بالا هستند، اگرچه همه دندان‌ها می‌توانند مورد تهاجم قرار گیرند.

وی خاطرنشان می‌كند: دندانی كه به این شكل تخریب شده، در نمای ظاهری براق و كوتاه به نظر می‌رسد و لبه‌های ناصاف و حالتی نرم دارد كه گاه براحتی لب‌پر می‌شود و معمولا شدیدا به تحریكات سرما و شیرینی حساس است.

طبق بررسی‌های به عمل آمده، حدود 50 درصد افراد بین 4 تا 18 سال یك یا چند دندان با سایش اسیدی دارند.

دكتر كریمی‌مجرد با بیان این كه اسیدی كه باعث تخریب دندان می‌شود، از یك منبع داخلی یا خارجی است، اظهار می‌كند: منابع داخلی همان اسید معده را تشكیل می‌دهد كه بر اثر رفلاكس (برگشت اسید از معده)‌ یا استفراغ مكرر، باعث ورود اسید از معده به دهان می‌شود، ولی منابع خارجی اسید شامل آبمیوه‌ها، میوه‌هایی همچون لیمو، پرتقال، نارنج و ریواس است و اگر این میوه‌ها به نیش كشیده شوند، تاثیرگذارتر می‌شوند. نوشابه‌های گازدار نیز به علت داشتن قند و اسید، یكی از عوامل تشدیدكننده این حالت به شمار می‌روند.

به گفته این دندانپزشك، معاینه مكرر و منظم از سوی پزشك متخصص باعث می‌شود این حالت در مراحل اولیه كشف شود، بنابراین برای پیشگیری از سایش اسیدی دندان‌ها بهتر است از غذا و نوشیدنی‌های اسیدی كمتر استفاده شود و در صورت مصرف نوشیدنی‌های اسیدی، در پایان یك تكه كوچك پنیر یا مقداری شیر مصرف شود.

وی اذعان می‌كند: مسواك زدن بلافاصله پس از خوردن غذاهای اسیدی صحیح نیست و بهتر است دهان با آب، آب نمك یا دهان‌شویه فلورایددار شستشو داده شود و مسواك زدن كمی با تاخیر انجام شود. در كودكان، بهترین نوشیدنی آب و شیر است و در صورت تمایل به دادن آبمیوه، بهتر است آبمیوه قبل از مصرف با آب رقیق شود و از خورانیدن آن با شیشه پستانك‌دار خودداری شود.
چهارشنبه 8/2/1389 - 22:35
بیماری ها

بدون تردید یكی از مهم‌ترین وظایف استخوان‌ها محافظت از اعضا و اندام‌های بدن است. اگرچه بافت استخوان بافتی محكم است، اما خاصیت ارتجاعی آن موجب می‌شود كه بتواند از مقاومت قابل توجهی در برابر ضربات محكمی كه به بدن وارد می‌شود، برخوردار بوده و از آسیب دیدن اندام‌های داخلی بدن جلوگیری كند. بخش اسفنجی شكل درونی استخوان تا حدودی سختی و استحكام پوشش بیرونی آن را كاهش می‌دهد.

در طول زندگی هر فرد این بافت به طور مداوم و پیوسته بازسازی شده و به این ترتیب سلول‌های جدید جایگزین سلول‌های قبلی می‌شوند و جالب است بدانید كه این فرآیند حتی پس از بلوغ انسان‌ها نیز ادامه خواهد یافت. بافت استخوان علاوه بر این كه از بدن محافظت كرده و به حركت درآوردن قسمت‌های مختلف بدن را امكان‌پذیر می‌سازد، مسوولیت تولید گلبول‌های قرمز بدن را نیز به عهده دارد.

روزانه هزاران میلیون گلبول قرمز جدید در مغز استخوان ساخته شده و در نتیجه فرآیند پایان ناپذیری كه با هدف جایگزینی سلول‌های قدیمی انجام می‌شود، تولید خواهد شد. شاید بتوان گفت بافت استخوان بافتی است دربردارنده قسمت‌های سخت و محكم ساختمان بدن مهره‌داران. این بافت مستحكم اما با این وجود متشكل از مجموعه‌ای از سلول‌های زنده، اعصاب و رگ‌های خونی است كه می‌تواند حتی در برابر فشار اعمال شده از یك جسم 450 كیلوگرمی نیز از مقاومت قابل توجهی برخوردار باشد.

ساختمان این بافت و ویژگی‌های منحصر به فرد آن موجب می‌شود كه حتی در شرایطی كه در بافت استخوان شكستگی ایجاد می‌شود، این بافت بتواند این شكستگی را ترمیم و بخش آسیب‌دیده را بازسازی كند. لایه خارجی و مقاوم بافت استخوان كه به پوشش استخوان معروف است، سطح قسمت داخلی و متراكم بافت استخوانی را می‌پوشاند. بخش داخلی بافت استخوان متشكل از لایه نازكی از بافت پیوندی و یا به عبارتی دیگر بافت همبند استخوانی است كه فضاها و حفره‌های داخلی را می‌پوشاند. در حقیقت این لایه داخلی دربردارنده یك توده اسفنجی شكل است كه خطرات بی‌شماری در آن دیده می‌شود.

مغز استخوان بخشی از استخوان است كه در قسمت مركزی استخوان‌های بزرگ بدن قرار گرفته و از آن به عنوان كارخانه تولید گلبول‌های قرمز خونی یا همان مغز بافت استخوان نام برده می‌شود. مواد معدنی همچون كلسیم از مهم‌ترین اجزای ساختمانی بافت استخوانی هستند. از آنجا كه برخی مواد غذایی همچون شیر سرشار از كلسیم هستند، استفاده از این گروه مواد غذایی در برنامه غذایی روزانه افراد می‌تواند نقش بسیار مهمی در سلامت استخوان‌های بدن فرد داشته باشد.

كلسیم و فسفر دو ماده‌ای هستند كه در مقایسه با دیگر مواد شیمیایی از تاثیر و اهمیت بیشتری در افزایش استحكام و مقاومت بافت استخوانی بدن برخوردار خواهند بود و این در حالی است كه مواد پروتئینی نظیر كلاژن كه از پروتئین‌های رشته‌ای غیرمحلول است، موجب انعطاف‌پذیری و افزایش قابلیت ارتجاعی یا كشسانی بافت خواهند شد. شاید برایتان جالب باشد كه علی‌رغم اهمیت تولید گلبول‌های قرمز خون برای بدن با گذشت زمان و بتدریج مغز استخوان در برخی از استخوان‌های بزرگ بدن توانایی خود را برای تولید گلبول‌های قرمز از دست خواهد داد.

منبع: britanica

دوشنبه 6/2/1389 - 16:15
بیماری ها

این ملكول‌های كوچك قند هستند كه با تحریك جوانه‌های چشایی زبان باعث ایجاد احساس خوشایند درك طعم شیرینی می‌شوند ولی در همین لحظه این ملكول‌های قند توسط میكروب‌های دهان شما به اسید تبدیل می‌شود و تولید این اسید عامل اصلی پوسیدگی دندان‌های شما می‌شود. بنابراین شاید آنقدرها هم كه فكر می‌كنیم قند‌ها شیرین نیستند! اگرچه به طور كلی می‌توان قند‌ها را عامل اصلی رشد باكتری‌های مضر در دهان دانست، با این حال امروزه عدم مصرف مواد قندی اجتناب‌ناپذیر است، بنابراین در این قسمت تنها به چند توصیه عملی برای كاهش اثرات مضر قندها بر دندان‌ها اشاره می‌كنم.

تعداد دفعات مصرف مواد قندی را كاهش دهید: بعد از هر بار مصرف مواد قندی بین 20 تا 60 دقیقه میكروب‌های دهان فعال شده و اسید تولید می‌كنند، بنابراین بهتر است مصرف مواد قندی را به وعده‌های اصلی غذا یا به یك یا دو میان وعده محدود كنید و در همان وعده مقدار مورد نظر از شیرینی را مصرف كرده و سپس دندان‌های خود را مسواك بزنید. هرگز مواد شیرین مثل آبنبات را برای مدت طولانی در دهان نگه ندارید.

دندان‌های خود را با آب بشویید: اگر در محل كار یا مهمانی امكان مسواك زدن بعد از مصرف مواد قندی را ندارید، حتما دهان خود را بخوبی با آب بشویید تا دیگر طعم و باقیمانده شیرینی را احساس نكنید. به یاد داشته باشید كه باقی ماندن طعم شیرینی در دهان به معنای ادامه تولید اسید توسط باكتری‌هاست.

بعد از مصرف مواد قندی از آدامس‌های بدون قند (sugar free) استفاده كنید: می‌توانید با مصرف آدامس‌های بدون قند تا حد زیادی دندان‌های خود را تمیز كنید. با حركات جویدن و افزایش ترشح بزاق حین مصرف این آدامس‌ها بقایای مواد غذایی از روی دندان‌ها پاك می‌شوند و همچنین زایلیتول موجود در این آدامس‌ها مانع تولید اسید توسط باكتری‌ها می‌گردد.

بعد از مصرف مواد قندی سیب بخورید: گاز زدن میوه‌ای نسبتا سفت مانند سیب علاوه بر ماساژ لثه‌ها و كمك به حفظ سلامتی آنها باعث می‌شود بقایای مواد غذایی از روی دندان‌ها شسته شده و به این ترتیب تا حدی به حفظ بهداشت محیط دهان كمك می‌كند.

دكتر مصطفی صادقی


دوشنبه 6/2/1389 - 16:14
بیماری ها
بعضی از بیماری‌ها با وضع اقتصادی افراد رابطه دارند. مثلا گروهی از بیماری‌ها بیشتر در افرادی كه سطح اقتصادی یا رفاهی پایین‌تری دارند دیده می‌شوند و گروهی برعكس. در این میان مدت‌ها تصور می‌شد كه نقرس بیماری افراد ثروتمند است و افرادی كه سطح اقتصادی پایین‌تری دارند دچار این بیماری نمی‌شوند. شاید هنوز هم این طرز تفكر میان بعضی از افراد وجود داشته باشد، اما آیا واقعا این مساله درست است و اگر درست نیست منشأ این بدفهمی چیست؟

نقرس نوعی التهاب مفاصل است كه وقتی كریستال‌های اسیداوریك (ماده زاید طبیعی كه توسط كلیه‌ها دفع شود) در مفصل رسوب می‌كنند، ایجاد می‌شود. سطح اسیداوریك خون اغلب در افراد مبتلا به نقرس بالاست و علت آن این است كه تولید اسیداوریك آنها زیاد است یا كلیه‌ها نمی‌توانند با سرعت كافی آن را دفع كنند یا تركیبی از هر دو مشكل را دارند.

حملات ابتدایی بیماری معمولا فقط چند روز طول می‌كشد و اغلب انگشت شست پا را گرفتار می‌كند، اما به مرور زمان حملات بیشتر می‌شود و در ضمن سایر مفاصل نیز گرفتار می‌‌شوند و گاهی چند مفصل در یك زمان گرفتار می‌شوند به جای آن كه در هر مقطع یك مفصل گرفتار شود. این بیماری می‌تواند با سنگ كلیه نیز همراه باشد. از بین عوامل بسیاری كه می‌توانند خطر نقرس را افزایش دهند یا موجب شروع حملات شوند، الكل از بقیه نقش بیشتری ایفا می‌كند. البته بعضی از غذاها نیز می‌توانند موجب شروع نقرس شوند هر چند این حالت كمتر دیده می‌شود.

اشتباهات درباره علت بیماری

توضیح نقرس به قرن پنجم قبل از میلاد برمی‌گردد. در آن زمان نقرس به عنوان «پادشاه بیماری‌ها و بیماری پادشاهان» معروف بود، زیرا به نظر می‌رسید افراد پس از ضیافت (كه بیشتر در خانواده سلطنتی دیده می‌شود) دچار حمله نقرس می‌شوند. بعلاوه از آنجایی كه خوردن مقدار زیاد خاویار یا جگر نیز در شروع حمله نقرس نقش دارد (زیرا این غذاها حاوی مقادیر زیادی از پروتئینی هستند كه به اسید اوریك تجزیه می‌شود) آنهایی كه استطاعت مالی برای خرید نوشیدنی‌های الكل‌دار و این نوع غذاها را نداشتند كمتر دچار نقرس می‌شدند.

بنابراین، این تفكر اشتباه كه نقرس فقط در افراد ثروتمند دیده می‌شود همان‌طور شكل گرفت كه اغلب بدفهمی‌های پزشكی شكل می‌گیرند. وقتی دو واقعه با هم رخ می‌دهند (نقرس و ثروت) تصور می‌شود كه یكی علت دیگری است.

اشكال این منطق درست مانند این است كه تصور كنیم رژیم گرفتن باعث چاقی می‌شود، چرا كه افراد چاق معمولا همیشه رژیم خاصی می‌گیرند. در مورد نقرس، محققان به پرخوری به عنوان یك عامل همراه نگاه می‌كنند یعنی عاملی كه اغلب در یك گروه (گروه مبتلا به نقرس) بیشتر دیده می‌شود و در گروه دیگر (گروهی كه نقرس ندارند) كمتر.

البته ارتباط بین مصرف نوشیدنی‌های الكل‌دار و حمله نقرس بسیار قوی است. الكل موجب افزایش تولید اسیداوریك می‌شود و خطر ابتلا به نقرس را به چند علت بیشتر می‌كند: الكل حاوی پورین است. پورین‌ها، پروتئین‌هایی هستند كه به اسیداوریك تجزیه می‌شوند. هر چه نوشیدنی بیشتری مصرف كنید اسیداوریك بیشتری از تجزیه پورین‌ها حاصل می‌شود.

الكل در ضمن هورمون آنتی‌دیورتیك را مهار می‌كند. این هورمون موجب بازجذب آب می‌شود و مهار آن باعث می‌شود تا بدن آب بیشتری از طریق ادرار از دست بدهد. در چنین وضعیتی غلظت اسیداوریك در خون بالا می‌رود. همچنین در فرآیند هضم الكل اسیدی به نام اسیدلاكتیك تولید می‌شود. مصرف زیاد این قبیل نوشیدنی‌ها باعث می‌شود تا اسیدلاكتیك زیادی وارد خون شود و برای ترشح شدن به داخل ادرار از كلیه‌های با اسیداوریك رقابت كند و موجب بالا رفتن غلظت خونی اسیداوریك شود. در نهایت الكل آنزیم‌هایی را در كبد تحریك می‌كند تا فعال‌تر از همیشه عمل كنند و این آنزیم‌ها پروتئین‌ها را تجزیه كرده و اسیداوریك بیشتری تولید می‌كنند.

آیا چاقی با نقرس رابطه دارد؟

بله، افزایش وزن بدن با افزایش اسیداوریك خون و نقرس رابطه مستقیم دارد. یكی از كارهایی كه برای پیشگیری از نقرس و حفظ سلامتی می‌توانید انجام دهید این است كه وزن خود را در حد متعادل حفظ كنید. در ضمن اگر وزن بالا داشته باشید و به نقرس مبتلا شوید احتمال آن كه دچار مشكلات دیگری چون بیماری قلبی، فشارخون، بیماری كلیه، بیماری كبد، دیابت و سكته مغزی شوید بیشتر می‌شود.

آیا غذاهای پر پروتئین برای نقرس بد است؟

غذاهای پر پروتئین همیشه برای نقرس مضر نیستند بلكه مهم این است كه پروتئین غذای شما از كجا می‌آید. پروتئین‌های گوشت باعث افزایش اسیداوریك می‌شوند در حالی كه پروتئین‌های گیاهی موجب كاهش اسیداوریك خون می‌شوند. بنابراین می‌توان گفت كه پروتئین گیاهی بالا برای نقرس نه تنها مضر نیست بلكه خوب هم هست.

همیشه وقتی واقعیت نهفته است بدفهمی‌ها شكوفا می‌شوند. شاید علت شكل‌گیری بدفهمی‌ها در طی قرون گذشته همین باشد. بدفهمی‌ جاهای خالی را كه علم بی‌جواب گذاشته است پر می‌كند. البته هنوز مواردی در مورد نقرس وجود دارد كه علت آنها به درستی مشخص نشده است. مثلا این كه چرا در بیشتر موارد حمله نقرس فقط چند روز طول می‌كشد؟ چرا با وجود عوامل خطر مشابه، بعضی‌ها دچار نقرس می‌شوند و بعضی خیر؟ چرا بعضی افراد بدون آن كه عامل خطری داشته باشند دچار نقرس می‌شوند؟ چرا بعضی‌ها بیماری خفیفی می‌گیرند كه براحتی به درمان پاسخ می‌دهد ولی برخی دچار حالت شدیدی از بیماری شده و براحتی درمان نمی‌شوند؟ و این كه چرا گاهی اوقات یك بیماری طبی یا عمل جراحی موجب بروز نقرس می‌شود؟

علی رغم كشف جزئیات تولید و دفع اسیداوریك باز هم این سوالات برای مدت‌ها بدون پاسخ مانده‌اند. شاید تحقیقات آتی این سوالات را پاسخ گویند.

در هر صورت نقرس فقط بیماری ثروتمندان نیست و رابطه بین ثروت و نقرس یكی از بدفهمی‌های شایع است كه در مورد علت و ارتباط دیده می‌شود. حقایق و بدفهمی‌‌ها گاهی اوقات در طول زمان تغییر می‌كنند.

آ‌نچه كه امروزه به دید بدفهمی به آن نگاه می‌كنیم ممكن است در آینده به حقیقت تبدیل شود. به همین ترتیب كه در گذشته تصور می‌شد كه نقرس با ثروت رابطه دارد و امروز می‌دانیم كه این‌گونه نیست. پس لازم نیست پادشاه باشید تا به بیماری پادشاهان دچار شوید!

آیا نقرس قابل درمان است؟

ممكن است در سایت‌ها یا مجلات مختلف تبلیغاتی مبنی بر درمان نقرس مشاهده كنید ولی واقعیت این است كه 90 درصد موارد نقرس ارثی است و بیماری‌های ارثی قابل درمان نیستند، فقط می‌توان جلوی علائم آنها را با مصرف دارو گرفت. 10درصد دیگر كه نقرس ثانویه نامیده می‌شود در نتیجه یك بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شوند (مانند لنفوم یا بیماری كلیوی). بنابراین فقط تعداد اندكی از موارد نقرس قابل درمانند. این موارد اغلب از مصرف داروهای ادرارآور یا چاقی مفرط ناشی می‌شوند. پزشك ابتدا علل ابتلا به نقرس ثانویه را بررسی می‌كند و در صورت عدم پیدا شدن علت، تشخیص را برپایه علل ارثی قرار می‌دهد و طبق آن به شما دارو می‌دهد.

دكتر شیرین فرجی گودرزی

منابع: beatinggout / intelihealth

دوشنبه 6/2/1389 - 16:13
شعر و قطعات ادبی
در دفترم هزار معما نوشته ام
یعنی که باز نام شما را نوشته ام
خورشید پشت کوه! ببین دفتر مرا
امشب هزار مرتبه فردا نوشته ام هر چند مرده ام، به امید کمی نفس
این نا مه را برای مسیحا نوشته ام
اصلا قبول، دیر رسیدم سرکلاس
اما اجازه؟! مشق شبم را نوشته ام

...

عمریست روی تخته سیاه نگاه من
تصمیم...نه!که غیبت کبری نوشته ای

...

پشت در کلاس فقط گفته ای و من
از درس انتظار تو املا نوشته ام
جان مرا بگیر و بیا! من در این غزل
خود را برای روز مبادا نوشته ام
از توی چشمهام تمام مرا بخوان!
من نامه ای بلند ولی نا نوشته ام

.....

زنگ کلاس ... بغض تو... موضوع انتظار
از جمعه های غم زده انشا نوشته ام
آقا ببخش! در ورق خیس زندگیم
خطم بدست و باز شما را نوشته ام
سرتاسر حروف الفبات عشق بود
آقا نگو! بدون الفبا نوشته ام

 حسن اسحاقی
دوشنبه 6/2/1389 - 14:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته