• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3833روز قبل
شخصیت ها و بزرگان

ایرنا - اول آذر بزرگداشت اندیشمند فرزانه علامه محمدتقی جعفری است. دانشمند و فیلسوفی از کاروان معرفت که پس از سال ها اجتهاد در راه اعتلای علم و دانش، توانست عنوان شارح بزرگ نهج البلاغه و فیلسوف شهیر شرق را از آن خود کند.

علامه محمد تقی جعفری، فیلسوف و مولوی شناس معاصر، در مرداد 1302 هجری خورشیدی در جمشید آباد تبریز متولد شد و از همان کودکی قرآن را نزد پدر و مادر فرا گرفت.

وی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه اعتماد تبریز به پایان رساند و به همراه برادر، برای فراگیری علوم دینی به مدرسه طالبیه تبریز رفت و در 15 سالگی برای تکمیل دانش خود راهی تهران شد و از محضر بزرگانی چون آیت الله آقا شیخ محمدرضا تنکابنی و آقا میرزا مهدی آشتیانی بهره جست.

پس از مدتی علامه جعفری به حوزه علمیه قم رفت و در آنجا از مجلس درس بزرگانی چون آیت الله خوانساری، شهید صدوقی، سید محمد حجت کوه کمری، سیدصدرالدین و امام خمینی(ره) بهرمنده شد و ردای روحانیت را بر تن کرد.

استاد در دوران طلبگی خود، علاوه بر دروس حوزوی، به مطالعه گسترده در زمینه های علمی به ویژه علوم انسانی نیز پرداخت.

علامه به دلیل مرگ مادر راهی تبریز شد و بنا به پیشنهاد آیت الله حاج میرزا فتاح شهیدی، برای ادامه تحصیل به نجف رفت و با حضور در درس های خارج، آیات عظام خویی، شیخ محمد کاظم شیرازی، حکیم، سید جمال الدین گلپایگانی مراحل تحصیلی خویش را تکمیل کرد و پس از سه سال موفق به کسب درجه اجتهاد از جانب آیت الله شیخ کاظم شیرازی شد. 

وی پس از رسیدن به درجه اجتهاد، در این شهر به تدریس در زمینه فقه و اصول پرداخت و پس از 11 سال زندگی در نجف به ایران بازگشت و به تعلیم و تربیت شاگردان بی شماری همت گماشت.

گستردگی مطالعات و دانش اندوزی های علامه جعفری، موجب تنوع آثار و نوشته های او شد؛ که از آثار به یادگار مانده از وی می توان به ترجمه و تفسیر نهج البلاغه، تفسیر، نقد و تحلیل مثنوی، امام حسین علیه السلام شهید فرهنگ پیشرو انسانیت، حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب، فلسفه دین، مولوی و جهان بینی ها اشاره کرد. 

اندیشه های استاد به گونه ای بود که با مقایسه افکار علمی و فلسفی شرق و غرب موفق شدحلقه اتصال میان این دو طرز تفکر را فراهم آورد. علامه جعفری با چنین اندیشه هایی نام خود را به عنوان شارح بزرگ نهج البلاغه و فیلسوف شهیر شرق در تاریخ این مرز و بوم ماندگار کرد.

سرانجام علامه محمد تقی جعفری پس از سال ها تدریس و تالیف آثاری ارزنده در بیست و پنجم آبان 1377 هجری خورشیدی در 75سالگی دیده از جهان فروبست و برای همیشه دنیای علم و دانش را ترک کرد.

در متن زیر با دلنوشته های علامه محمد تقی جعفری همراه می شویم: 

ˈ...مرغ روح در حال نیایش از تنگنای قفس تن رها گشته، پروبالی در بی نهایت می گشاید. اگر این پرواز صحیح بوده باشد، دیگر برای روح برگشتن و محبوس شدن در همین قفس خاکی امکان پذیر نخواهد بود؛ زیرا پس از چنین پروازی، کالبد خاکی او هم چون رصدگاهی است که به سوی بی نهایت نصب شده و دیده از نظاره به آن بی نهایت نخواهد پوشید. در همه اوقات و همه لحظات زندگانی، نیایش برای ما امکان پذیر است؛ زیرا همیشه روزنه هایی از دیوارهای این جهان کهن سال بر بی نهایت باز است و ما از رصدگاه این کالبد خاکی، همواره می توانیم آن سوی جهان را نظاره کنیم...ˈ

جمعه 1/9/1392 - 16:13
آموزش و تحقيقات

یک گروه از محققان ژاپنی عینکی را تولید کرده اند که کاربر آن در هیچ سیستم تشخیص چهره و یا دوربینی شناسایی نمی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، درحالی که فناوری به صورت روزانه رشد کرده و توسعه می یابد مسئله حریم خصوصی برای بسیاری از کاربران اهمیت به سزایی پیدا کرده است.

یک تیم از محققان ژاپنی به منظور حفظ افراد از افراد غربیه که تلاش می کنند تصویر آنها را با دوربین گرفته و یا چهره آنها را در دوربینهای تجسس و یا تلفنهای هوشمند شناسایی کنند یک عینک حریم خصوصی تولید کرده اند که می تواند از کاربر در مقابل تمام سیستمهای تشخیص چهره و یا سایر فناوریهای پیشرفته محافظت کند.

شاید برخی این پرسش را مطرح کنند که چرا به جای این عینکها صرفا از عینک آفتابی درمقابل چنین دوربینهای تشخیص چهره استفاده نکنیم، پاسخ  محققانی که این عینکهای حریم خصوصی را تولید کرده این است که در بسیاری از موارد افراد نمی توانند عینکهای آفتابی به چشم داشته باشند و علت این امر می تواند بسیار متنوع باشد.

محققان موسسه ملی انفورماتیک در توکیو عینک سفید رنگی تولید کرده اند که دارای نقاط سفید کوچکی روی آن است و علم و فناوری خاصی در پس آن نهفته شده است.

این عینک موجب می شود که دوربینها و سایر فناوری ها نتوانند روی صورت کاربر آن قفل شوند و نمی توانند چهره وی را به طور کامل مشاهده کنند. در این عینک از ال ایی دی استفاده شده تا چشم را از سیستمهای تشخیص چهره دور نگاه دارد.

محققان اظهار داشتند که این عینک در برابر تمام انواع دوربینهایی که تلاش می کند چهره کاربر را ثبت کنند عملکرد یکسانی دارد.

جمعه 1/9/1392 - 16:10
بهداشت روانی

یک روانپزشک با اشاره به اینکه خواب آلودگی مفرط روزانه و خستگی دومین گروه بزرگ اختلالات خواب هستند، گفت: بیشتر پژوهش‌های انجام شده شیوع خواب آلودگی روزانه را 5 تا 15 درصد گزارش کرده‌اند.

sleep.JPG

دکتر میر فرهاد قلع بندی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: آپنه انسدادی خواب در افراد 40 تا 65 سال شایع‌تر است، به طور کلی می توان گفت که شیوع آپنه انسدادی در این گروه سنی 4 درصد در مردان و در زنان 2 درصد و حداقل شیوع آپنه انسدادی بارز بالینی یک درصد است.

 

وی با بیان اینکه اختلال حرکات متناوب اندام در حین خواب منجر به برانگیختگی در خواب شده و باعث خواب آلودگی مفرط روزانه می شود، افزود: این اختلال با افزایش سن بیشتر دیده می شود، شیوع آن در افراد نرمال 30 تا 50 سال حدود 5 درصد و در افراد بزرگتر از 50 سال تا 30 دردصد و در افراد بزرگتر از 65 سال حدود 45 سال گزارش می شود.

 

این روانپزشک عنوان کرد: خواب آلودگی مفرط روزانه و خستگی دومین گروه بزرگ اختلالات خواب هستند، خستگی وضعیتی است که در آن به دنبال فعالیت جسمانی با روانی ظرفیت با کفایت فرد برای کار کاهش می یابد این وضعیت بیانگر میل مقاومت ناپذیر برای خواب و تمایل به خوابیدن نیست. بیشتر پژوهش های انجام شده شیوع خواب آلودگی روزانه را 5 تا 15 درصد گزارش کرده اند.

 

قلعه بندی تصریح کرد: اختلالات خواب شایع هستند ولی متاسفانه آموزش آن در دانشگاه ها با کاستی های جدی مواجه است. آموزش طب خواب در جهان در شرف تغییرات قابل ملاحظه ای است و از علوم پایه تا رشته های بالینی متنوع و مجزا را در برمی گیرد. تلفیق بیولوژی، بیوشیمی، فارماکولوژی، ژنتیک با رشته های بالینی مانند روانپزشکی، گوش، طب داخلی و ریه و طب کار با گستردگی و تنوع فراوانی که دارد امری دشوار است.

 

وی گفت: برای حل این مشکل بسیاری از دانشگاه‌های جهان درصدد افزایش طول دوره فلوشیپ خواب برآمده اند. گروهی نیز راه‌اندازی دوره تخصصی طب خواب را به عنوان رشته ای مستقل و مجزا مطرح می کنند.

جمعه 1/9/1392 - 16:7
آموزش و تحقيقات

فاخره بهبهانی

جام جم آنلاین: برای همه ما بارها پیش آمده که چون شب غذای سنگینی خورده، یا سخت و دیر به خواب رفته‌ایم ‌که به دنبال یک کابوس مردم‌‌آزار، اواسط شب از خواب بیدار شده و تا صبح پلک بر هم نگذاشته‌ایم. حالا فکرش را بکنید بعد از یک بی‌خوابی طولانی و خسته‌کننده شبانه چه روز سخت و طاقت فرسایی در انتظارمان خواهد بود.

خوب است بدانید پرخوری، آن هم در ساعات پایانی شب سبب آشفتگی مغز و اعصاب و در نهایت بی خوابی یا بیداری های مکرر شبانه می شود.

متخصصان می گویند با غروب آفتاب و آمدن شب، سطح هورمون هایی که برای سوخت و ساز چربی ها و کربوهیدرات ها ترشح می شود در مقایسه با روز، کم یا کلا قطع می شود و در نتیجه هضم غذا به کندی انجام می شود بنابراین به توصیه آنها شام باید حدود ساعت هشت شب خورده شود تا علاوه بر کمک به خوابی آرام، از ماندگاری طولانی مدت غذا و سموم در دستگاه گوارش و آسیب به مخاط روده جلوگیری شود.

این را هم بدانید از آنجا که از نیمه های شب تا نزدیک سحر هورمون هایی ترشح می شود که باعث رشد، ترمیم، بازسازی و تعویض سلول های از دست رفته و آسیب دیده بدن می شود و عملیات خونسازی در مغز استخوان انجام می گیرد، خواب ناآرام می تواند روی این اعمال اثر منفی بگذارد.

محققان تاکید دارند به سبب آن که بین ساعات هفت تا 9 صبح مواد سمی از روده و کلیه دفع و جذب مواد مغذی به بیشترین حد خود می رسد، باید زود از خواب برخاسته و اجابت مزاج کنیم و هرچه سریع تر صبحانه ای مقوی میل کنیم. افرادی که بیمار و نیاز به جذب بیشتر مواد مغذی دارند، بهتر است صبحانه را ساعت 6 و 30 دقیقه صبح میل کنند. دیر خوابیدن و دیر بلند شدن باعث می شود مواد سمی از بدن دفع نشود.

خوراکی های خواب آور و خواب زدا

ـ آجیل کم نمک، غلات و حبوبات سبوس دار، فرآورده های دریایی آب پز و سبزیجات برگ سبز در وعده شام به دلیل دارا بودن منیزیم، اسید فولیک و ویتامین های گروه B سبب آرامش اعصاب شده و از تعداد دفعات بیدار شدن در طول شب می کاهد.

ـ سالاد بدون سس کاهو، یک عدد سیب یا یک لیوان شیر یک ساعت قبل از خواب توصیه می شود. البته اگر در هضم شیر دچار مشکل می شوید، بدانید نوشیدن آن بر بی خوابی تان دامن زده و کابوس نتیجه آن است و می توانید ماست را جایگزین آن کنید.

ـ مصرف منظم و روزانه جعفری، عدس، تخمه کدو، قارچ، موز، خرما، انجیر و دانه های روغنی برای افرادی که به دلیل کمبود مس و آهن بخصوص افراد یائسه و زنان باردار دچار بی خوابی می شوند یا خواب ناآرامی دارند مناسب است.

ـ مصرف انواع گوشت، ادویه جات تند و فرآورده های لبنی پرچرب در ساعات پایانی شب به دلیل مواد نیروبخش موجب بیش فعالی دستگاه گوارش و آشفتگی خواب می شود. همچنین مصرف قند، شکر، شیرینی های خشک و تر و دسرها اگرچه سبب خواب آلودگی می شود، اما تاثیر مطلوبی در کیفیت خواب آرام ندارد.

ـ همبرگر، سوسیس، کالباس، کله پاچه، تنقلات کم ارزش، نوشیدنی های رنگی گازدار، قهوه و چای همگی از گروه غذاهای خواب زدا محسوب می شود.

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:22
خواص خوراکی ها

گردو خطر ابتلا به چاقی و سرطان را در زنان کاهش می دهد. 
به گزارش پایگاه اینترنتی روسی آلترنیوز تازه ترین تحقیقات نشان داده مصرف مرتب گردو و خوراکیهای هم خانواده آن از قبیل بادام زمینی میزان مرگ و میر بر اثر بیماریهای سرطانی و قلبی و عروقی را در حد قابل توجهی پایین می آورد. 
دانشمندان آمریکایی با بررسی داده های جمع آوری شده از سال هزار و نهصد و هشتاد تا کنون و موجود در مراکز پزشکی به این نتیجه جالب دست یافته اند. 
این داده ها به هفتاد و شش هزار مرد و چهل و دو هزار زن مربوط می شده است. بررسیها نشان داده مصرف گردو در بهبود سلامتی بیمارانی که سیگار می کشند، الکل مصرف می کنند، به بیماری پرخوری مبتلا هستند یا هرگز ورزش نمی کنند نیز تاثیر دارد. 
علاوه بر این خطر مرگ در سن پایین درکسانی که هر روز گردو مصرف کنند بیست درصد و در کسانی که هر هفته آن را مصرف کنند یازده درصد کاهش می یابد. 
به گفته آنها تعداد گردوهایی که زنان مصرف می کنند بر کیفیت زندگی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای کشنده ای چون هپاتیت - دو تاثیر دارد و هرچه بیشتر گردو مصرف کنند سالم تر می مانند. 
به گفته پروفسور جفری بلومبرگ از دانشگاه تافت بوستون که در این تحقیقات شرکت نداشته گردو مقدار زیادی چربی دارد که البته از نوع مفید است. 
بخشی از هزینه این تحقیقات را شورای بین المللی بررسی فرهنگ مصرف گردو تامین کرده است.

واحد مرکزی خبر

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:20
شخصیت ها و بزرگان

بسیاری از آثار ابن شهرآشوب با وجود پرداختن به ظریف‌ترین مسائل مربوط به مذاهب اسلامی چه در زمان خودش و چه در زمان حال دارای تایید علمای آزاداندیش است.

خبرگزاری فارس: ابن‌شهرآشوب ساروی کیست؟

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، ایران اسلامی در گذر زمان همواره شاهد حیات دانشمندانی شهیر در عرصه‌های مختلف علمی بوده است که آثار آنان راهگشای مردم در عصر خفقان علمی و دینی بوده است.

"ابوجعفرمحمد بن علی بن‌شهرآشوب بن ابونصر بن‌ابوالجیش" مازندرانی ملقب به رشیدالدین و عزالدین و مشهور به "ابن‌ِ شهرآشوب ساروی" ‌مازندرانی دانشمند مسلمان و یکی از مروج مذهب تشیع است که در صده چهارم و پنجم هجری زندگی می‌کرد.

ابن شهرآشوب از عالمان شجاع و بصیری بوده، که با وجود حاکمیت مطلق مکتب ارتجاعی و جاهلی سقیفه در جهان اسلام، به روشنگری دینی پرداخته و جریانات، اعتقادات، فرق،مذاهب، ائمه و حاکمیت انحرافی برآمده از مکتب سقیفه را در مثالب النواصب تبیین کرده و امکان انتخاب اسلام ناب محمدی را برای مسلمانان حقیقت‌جو و آزاداندیش فراهم آورده است.

دیدگاه‌های ابن شهرآشوب به حدی منصفانه،فاخر، مودبانه و از چنان بن مایه علمی و سندی متقن برخوردار است که حتی تحسین علمای حقیقت جو و آزاد اندیش اهل سنت را به همراه داشته است.

هرچند برخی او را عراقی دانسته بودند اما محققان علوم دینی با تکیه بر نسبت سَرَوی که به این مفسر محدث ادیب و فقیه بزرگ شیعه همچنین به پدر و جدش داده‌ شده اصالت این خاندان را از شهر ساری مازندران دانسته‌اند.

ابوجعفر سفرهای متعددی به مناطق مختلف بلاد اسلامی داشت و در منابع تاریخی درباره آغاز سفرهای علمی‌اش تنها به این نکته اشاره شده که در پی اختلاف با فرماندار مازندران آن‌جا را ترک کرده و همزمان با خلافت مقتفی در بغداد به این شهر وارد شده‌است.

وی در این شهر به اندرز و مناظره پرداخت و نزد خلیفه جایگاه والایی یافت ولی پس از مدتی اقامت در بغداد به موصل و سپس به حلب رفت اما با بررسی اسناد تاریخی می‌توان دریافت که وی پیش از ترک مازندران سفرهایی به خراسان خصوصا  شهر نیشابور داشته‌است.

ابن شهرآشوب پس از سالیانی اقامت در حوزه‌های علمیه ایران و استفاده از محضر دانشمندان و استادان بزرگ و مسافرت‌های علمی در نقاط مختلف ایران شامل مازندران مشهد  نیشابور سبزوار ری کاشان اصفهان و همدان در سال 547 هجری قمری با کوله‌باری از دانش و معنویت از همدان به بغداد رفت.

بغداد در آن روزگار پایتخت عباسیان و مشهورترین مرکز علوم اسلامی بود که دانشمندان بسیاری در آن زندگی می‌کردند شهر آشوب ساروی نیز در این شهر اقامت کرد و به آموزش دانش‌ها و فنون مختلف پرداخت وی همچنین در آن رشته‌ها کتاب‌ها نوشت.

با بررسی آثار برجای مانده از دانشمندان هم عصر ابن‌شهرآشوب احتمال داده شده‌است که این دانشمند در بیهق ری کاشان اصفهان  همدان مشهد نیز مدتی ساکن بوده اما وی تا سال‌های 552 یا 554 شمسی در بغداد ساکن بود و انگار تا زمان خلافت مستضی نیز در بغداد می‌زیسته‌است.

با این‌که در زمان ابن شهرآشوب دانشمندان و عالمان بزرگی وجود داشته‌اند که مورد احترام مردم و از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده‌اند در این میان مقام علمی و موفقیت ابن‌شهرآشوب جایگاه خاصی داشت.

او به هر شهری از مملکت‌های اسلامی دارای حوزه علمیه که می‌رفت سرآمدشان می‌شد و کار آموختن به دیگران و بحث و پرورش شاگردان را جدی و چشمگیرتر آغاز می‌کرد.

در دوران خلافت مستضی به دلیل کوشش در گسترش باورها و افکار حنبلی و اقتدار علمای حنبلی در بغداد این شهر دیگر جای مناسبی نبود رفته‌ رفته فعالیت‌های چشم‌گیر ابن شهرآشوب از سوی مخالفان نادیده گرفته می‌شد و او را تضعیف می‌کردند از این رو بغداد دیگر مکان مناسبی برای ارائه فعالیت ابن‌شهرآشوب نبود.

این دانشمند مازندرانی بغداد را به قصد شهر تاریخی و عالم‌پرور حله ترک کرد و در سال 550 یا 551 خورشیدی کرسی درسش را در حله رونق بخشید و شروع به آموختن و شاگرد پروری کرد و مدتی بعد به شهر حلب وارد شد و تا پایان زندگی خود در آنجا زندگی کرد و در مورد علت انتخاب شهر حلب گفته شده است زیرا در این شهر احترامی خاص برای امامی مذهبان قائل بودند.

این دانشمند شهیر مازندرانی در شب جمعه22 شعبان 588 هجری قمری تقریبا برابر 17 شهریور 571 هجری خورشیدی در حلب درگذشت و در جبل الجوشن در نزدیکی محلی مشهور به مشهد الحسین (ع) به خاک سپرده شد.

جایگاه علم در خانواده این عالم مازندرانی آنقدر رفیع بوده است که پدرجد وی نیز انسانی عالم و روحانی بوده است شهرآشوب در طول زندگی خود هزاران نفر از شیفتگان علوم مختلف اسلامی همچون علامه سید محمد بن زهرهٔ حلبی، علی بن شعرهٔ حلی جامعانی، شیخ تاج‌الدین حسن بن علی دربی، شیخ یحیی بن محمد سوراوی، یحیی بن ابوطی حلبی، سیدکمال‌الدین حیدرحسینی، ادریس حلی، ابن بطریق حلی، ابن ابوطی حلبی و ابن زهرهٔ حلبی را نام برد را به شاگردی پذیرفت و آنان را از علوم اسلامی سیرآب کرد.

او همچنین در طول دوران علم‌آموزی خود در محضر علمای بنام زمان خود همچون احمدغزالی جارالله زمخشری ابوعلی طبرسی ابوالحسن بیهقی فریدخراسان خطیب خوارزمی و قطب‌الدین راوندی تلمذ کرد واین تلاش در راه علم اندوزی با ذخیره‌ای که از علم در خانواده خود داشت زمینه شهرت وی حتی بیش از پدران خود را برای این عالم بزرگ ایران زمین فراهم کرد.

این دانشمند مسلمان در طول زندگی پربار خود بیش از 20اثر گرانسنگ برجای گذاشت که ازآن جمله میتوان به مناقب آل ابی طالب، الاربعین فی مناقب سیدة النسا، فاطمة الزهرا، متشابه القرآن،الاسباب و النزول علی مذهب آل الرسول‏صلی‏الله‏علیه‏وآله، معالم العلما، انساب آل ابی‌طالب‏علیه‏السلام، مناقب النواصب و مائدة‌ الفائدة، المحزون المکنون فی عیون الفنون، اعلام الطرائق فی الحدود و الحقائق و الاوصاف، المثال فی الامثال، الاسباب، الحاوی، الانصاف، المنهاج اشاره کرد که در این بین سه اثر ارزشمند مناقب، معالم العلما و متشابه القرآن دارای شهرت بیشتری هستند.

وی یک دانشمند ایرانی دارای عیار جهانی است که با وجود پرداختن به ظریف‌ترین مسائل مربوط به مذاهب اسلامی کتب وی درزمان خود و چه در زمان حال دارای تایید بسیاری از علمای سنی مذهب نیز بوده و است.

ابن شهرآشوب آن چنان محل اجماع علماء اهل سنت بود که هم اساتید و هم شاگردان بنامی همچون ابوعبدالله محمد بن احمد نطنزى، مولف کتاب «الخصائص العلویه على سائر البرایه»، جارالله زمخشرى معتزلى (متوفى 538 ق)و همچنین خطیب خوارزمى عالم شهیرحنفی مذهب و مولف کتبی چون المناقب و مقتل الحسین در بین علماء  اهل سنت داشت.

در عظمت علمی و نگاه اصولی و دانش بنیان ابن شهرآشوب به مساله حیاتی تقریب و احترام او نزد قاطبه علماء اهل سنت همین بس که علما و رجال پژوهان سنی مانند ابن حجر عسقلانی، فیروزآبادی، جلا‌ل‌الدین سیوطی و صلاح‌الدین صفدی از وی چنین یاد می‌کنند: «رشید‌الدین محمد بن علی بن شهرآشوب مازندرانی از رؤسای طایفه شیعه است».

ابن شهر آشوب از کودکی حافظ قرآن بود و هشتاد سال زندگی کرد، در اصول شیعه به منتهای درجه مهارت رسید به طوری که از شهرها طالبین علوم به سویش می‌شتافتند؛ وی در علوم قرآن و عربیت و نحو و وعظ، در عصر خلافت «المقتفی بالله» عباسی بر همه کس مقدم بود، المقتفی به دیده اعجاب به وی می‌نگریست و او را خلعت پوشانید.

او مردی نورانی و خوش رو بود گفتارش راست و بیانش ملیح، علمش بسیار، تواضع و عبادت و تهجدش در پیشگاه خداوند زیاد و همه اوقات با وضو بود.

ابن شهرآشوب بیش از همه علمای سنی عصر خویش بر منابع کلامی، تاریخی و فقهی اهل سنت تسلط تام داشته و مطالب متنوعی که از صدها کتب اهل سنت در مثالب آورده گواه نگاه تقریبی او در تالیف مثالب النواصب است.

کتب محاسن الجوابات از قاضی ابوالحسن الجرجانی، صفوه التاریخ از الصفوانی، الجامع فی الخاتم از بیهقی، کتاب التختم از محمد بن یحیی المحتسب، دارئة الحد عمن یتعاطی الغلمان از جاحظ، الامتزاج از ابوحیان توحیدی، شواهد التنزیل از حسکانی حنفی، کتاب ابی عبدالله محمدبن علی السراج، کتاب الاعتماد از الملک الصالح، تاریخ، القاضی ابی بکر احمد بن کامل، التعریض، ابو بکر المرزبانی، التفسیر، ابو الجیش بلخی، تاج التراجم، ابو المعالی شاهفور، تفسیر بلخی معتزلی، فرق الفرق ابی منصوربغدادی و مقالات ابی الحسین الرفاءالرازی نمونه کتبی است که ابن شهر آشوب مطالبی از آنها را در کتب خود آورده است.

برگزاری کنگره بین‌المللی ابن شهر‌آشوب ساروی به مدت 3 روز در ساری و قم فرصتی مناسب است تا پس از گذشت 800 سال از ولادت و فعالیت علمی آن دانشمند شهیر و بین‌المللی علاقمندان وی با بررسی و ترجمه آثار وی دین خود را به وی و دیگر علمای اسلامی ادا کنند.

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:19
اطلاعات دارویی و پزشکی

پزشکان و متخصصان روسی موفق شدند دارویی موثری را برای درمان ایدز تولید کنند.

190-1.jpeg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) از اروپای شرقی، از ابتدای آزمایش‌های کلینیکی بر روی این دارو مشخص شد که این محصول جدید بسیار موثر و بی‌خطر است و با کمک آن گسترش عفونت در بدن به کمترین میزان ممکن می‌رسد که تاکنون نمونه مشابهی نداشته است.

 

مهمترین ویژگی این دارو پایداری آن در برابر انواع جهش‌های ویروسHIV است که پیش از این بزرگترین مشکل بر سر راه درمان این بیماری مهلک به شمار می رفت.

 

به گفته این متخصصان، تاثیر این دارو حتی پس از سومین جهش ویروسHIV که مهلک ترین مرحله بیماری است به طور خیره کننده‌ای ادامه پیدا نمی‌کند و اکثر ویروس‌ها را از بین می برد.

 

در حال حاضر یکی از شرکتهای داروسازی مشغول آزمایشهای پایانی برروی این داروی جدید است که انتظار می رود درآینده‌ای نزدیک به عنوان داروی اصلی درمان ایدز روانه بازار شود.

براساس گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی RTR، متخصصان روسی خاطرنشان کرده‌اند که از این پس مبتلایان به ایدز می توانند با آرامش بیشتری زندگی کنند چون داروی موثر و منحصر برای درمان این بیماری بزودی عرضه می شود.

 

تاکنون چند شرکت بزرگ دارویی اروپا آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در تولید انبوه این دارو اعلام کرده‌اند.

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:18
بهداشت روانی

کودک آزاری

جام جم آنلاین: هانیه مدت‌هاست که شب‌ها راحت نمی‌خوابد. کابوس می‌بیند، جیغ می‌کشد، اشک می‌ریزد و از خواب می‌پرد. او از تنهایی می‌ترسد. تاریکی اندامش را به لرز می‌اندازد و غیر از والدینش حاضر نیست نزد شخص دیگری بماند. او از رفتن به خیابان هم هراس دارد. واقعه تلخی را تجربه کرده است؛ حادثه‌ای که ممکن است اثرات آن تا پایان عمر با او باشد. هانیه یکی از کودکانی است که قربانی آزار و اذیت شده‌اند.

بیشتر کودکانی که چنین حادثه تلخی برایشان رخ می دهد وضعی مشابه دارند. کارآگاهان پلیس آگاهی تهران جوانی را دستگیر کرده​اند که به آزار و سوء استفاده از هفت دختربچه دبستانی اعتراف کرده است. خبر دستگیری این مرد در رسانه ها منتشر شد و بازتاب گسترده ای را همراه داشت. او سوار بر خودرو در خیابان های تهران پرسه می زد و وقتی دختربچه ای را می دید که به تنهایی منتظر سرویس مدرسه است جلو می رفت و خودش را راننده معرفی می کرد و می گفت امروز او به جای سرویس همیشگی آمده است. این مرد گرچه متاهل و صاحب دختری پنج ماهه است، به شکارچی کودکان تبدیل شده بود و بعد از سوار کردن دختربچه ها آنها را با تهدید مورد آزار و اذیت قرار می داد.

ابوالفضل کارگر خدماتی موسسه ای دولتی است و این روزها در انتظار به سر می برد تا برای دومین مرتبه پدر شود. او درباره آزار دختربچه ها می گوید:اولین بار وقتی دختری را در خیابان تنها دیدم به سرم زد این کار را بکنم. نمی دانم چرا چنین کاری کردم. یکدفعه وسوسه شدم و بعد این کار برایم به خوره تبدیل شد و دیگر نمی توانستم مقاومت کنم. البته دو هفته آخر توبه کرده بودم.

این احتمال وجود دارد که تعداد قربانیان این جوان بیش از هفت نفر باشد اما هنوز دیگران برای طرح شکایت اقدامی نکرده اند. یکی از مشکلاتی که پلیس برای شناسایی و دستگیری چنین مجرمانی با آن مواجه است، خودداری از طرح شکایت به دلایل مختلف از جمله حفظ آبروست. سرهنگ عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس اگاهی تهران بزرگ می گوید: کسانی که چنین اتفاقی برای فرزندشان رخ داده، حتما باید شکایت کنند و مطمئن باشند تمام مشخصات آنها نزد پلیس آگاهی محرمانه خواهد ماند.

مادر یکی از کودکانی که مورد آزار قرار گرفته است، می گوید: آن روز دخترم وقتی به خانه برگشت خیلی گریه کرد. لباس ها و صورتش کثیف بود. از او پرسیدم چه اتفاقی افتاده است. حرفی نزد. خیلی آشفته بود. زیاد اصرار نکردم چون پیش خودم گفتم حالش بدتر می شود. شب شام هم نخورد. دوباره سراغش رفتم و این بار مهربان تر و با لحن دوستانه از او خواستم اتفاقاتی را که افتاده است توضیح بدهد. او هم گفت مردی اذیتش کرده و گفته اگر به کسی چیزی بگوید بلایی سر همه ما می آورد. آن مرد واقعا جنایتکار است و باید مجازات شود.

مجرمان شیطان صفت فقط دختربچه ها را طعمه قرار نمی دهند. چند روز قبل سه پسربچه مدرسه ای دوان دوان خودشان را به یکی از کلانتری های جنوب پایتخت رساندند و به ماموران از واقعه ای هولناک خبر دادند. آنها گفتند مرد جوانی با تهدید چاقو آنها را به خانه اش برده، به پشت بام کشانده، در قفس کبوتران انداخته و مورد سوء استفاده قرار داده است. ماموران بعد از شنیدن حرف های این سه کودک بسرعت به خانه موردنظر رفتند اما وقتی برای دستگیری متهم اقدام کردند او با قمه به سمت پلیس حمله ور شد. متهم درنهایت با شلیک گلوله ماموران متوقف شد و تحقیق از او آغاز شده است.

نیما یکی از متهمانی است که پرونده اش در شعبه 79 دادگاه کیفری استان تهران مورد رسیدگی قرار گرفت. او سارقی مسلح است که شبانه وارد مغازه ها می شد و با تهدید کلت کمری دخل ها را خالی می کرد. این مرد بعد از 30 فقره سرقت دستگیر شد و در اعترافاتش از آزار یک پسربچه نیز پرده برداشت. او در اعترافاتش گفته است: یک شب در پارک نشسته بودم که دیدم پسربچه ای به تنهایی مشغول بازی است. در پارک کسی نبود. پسرک را صدا زدم و او را به بهانه ای به سمت خودم کشاندم و مورد آزار قرار دادم.

پسری که نیما او را مورد آزار قرار داد، بعد از این حادثه رفتاری مشابه دیگر قربانیان از خود نشان داد. او در حالی که آشفته و پریشان بود به خانه رفت. والدینش متوجه رفتار غیرعادی وی شدند اما پسرک در برابر پرسش های آنها سکوت کرد تااین که بالاخره در گفت وگویی دوستانه با مادرش ماجرا را تعریف کرد و پس از آن، والدین کودک به مرکز پلیس مراجعه و شکایت خود را طرح کردند.

سوء استفاده از کودکان گاه زمانی فاش می شود که قربانیان وضع وخیمی پیدا می کنند و به بیمارستان منتقل می شوند. فاطمه دختر شش ساله اهل استان بوشهر است که قربانی چنین جرمی شد. مادر او با وجود تاهل همراه دخترش خانه را ترک کرده و با مرد دیگری زندگی می کرد. هر دوی این افراد به ماده مخدر شیشه اعتیاد داشتند و در نهایت مردی که با مادر فاطمه رابطه داشت، کودک آزاری را شروع کرد. این دختربچه در حالی به بیمارستان منتقل شد که آثار ضرب و جرح و سوختگی در چند نقطه از بدنش مشهود بود. به این ترتیب متهم دستگیر شد و به آزار جنسی کودک نیز اعتراف کرد.

گاه این جنایت ها پس از آن فاش می شود که قربانی جان خود را از دست می دهد.

قضات دادگاه کیفری استان تهران قرار است بزودی به صورت ویژه به پرونده مردی رسیدگی کنند که پسربچه چهار ساله ای را مورد آزار قرار داده و سپس کشته است. مادر این کودک که دانیال نام داشت از شوهرش جدا شده بود و مدتی با متهم رابطه داشت. سپس با مرد دیگری دوست شد و زمانی که قصد داشت همراه آن مرد به سفر برود، دانیال را نزد متهم به امانت سپرد اما چنین حادثه ای رقم خورد.

متهم در اعترافاتش گفته است: من به شیشه اعتیاد دارم و وقتی مواد مصرف می کنم دیگر متوجه کارهایم نیستم. احتمالا وقتی مواد مصرف کرده بودم دانیال را مورد آزار قرار دادم. قرار بود از این بچه چند روزی مراقبت کنم. اول خیال می کردم از عهده این کار برمی آیم. بعد دیدم نمی توانم تحمل کنم، مخصوصا این که بچه مرتب خودش را کثیف می کرد. وقتی نتوانستیم کاری بکنم، تصمیم گرفتم او را کتک بزنم و اذیتش کنم تا شاید به حرفم گوش بدهد اما درنهایت بدحال شد و بعد از انتقال به بیمارستان جانش را از دست داد. من از کاری که کرده ام بشدت پشیمان هستم.

سوء استفاده از کودکان جرمی شایع و رایج نیست و فقط گاهی نمونه ای از آن در منطقه ای رخ می دهد اما به دلیل حساسیت موضوع همیشه بازتاب گسترده ای دارد. چنین جرمی در تمامی کشورهای جهان دیده می شود و حتی در برخی کشورهای پیشرفته آمار آن نگران کننده است.

جسیکا رایدگلو کودک ده ساله آمریکایی است که در نزدیکی خانه اش در کلرادو ربوده شد، مورد آزار قرار گرفت و به قتل رسید. عامل این جنایت پسر هجده​ساله ای است که بعد از تعرض به دختربچه سر او را از بدنش جدا کرد. این متهم به 17 مورد جرم از جمله تجاوز جنسی، قتل، شکنجه و آدم ربایی اعتراف کرد و به 40 سال زندان محکوم شد.

معلم سی و چهار ساله درس زبان انگلیسی در مدرسه ای در آمریکا بتازگی به اتهامی مشابه دستگیر شده است. این زن متهم است دانش آموز خود را به بهانه انجام خالکوبی اغفال کرده و مورد آزار قرار داده است.

هرگاه چنین اخباری به گوش می رسد، مدافعان حقوق کودکان بار دیگر بر ضرورت آگاه سازی بچه ها و تلاش برای ایجاد محیط امن برای آنان تاکید می کنند.

زهرا الیاسی

 

برداشت اول

پیشگیری از جرم

مهدی گودرزی

آسیب شناس اجتماعی

 

اگر بخواهیم درخصوص سوء استفاده از کودکان نگاه پیشگیرانه داشته باشیم باید روی آموزش تاکید ویژه بکنیم. کودکان از سه طریق خانواده، مدرسه یا مهدکودک و برنامه های تلویزیونی آموزش می بینند و این آموزش باید در عین مفید بودن، جذابیت داشته باشد و تا حد امکان به صورت غیرمستقیم ارائه شود تا کودک آن را باور و درک کند. در بحث خانواده والدین باید لابه لای صحبت ها و بازی های خود با فرزندانشان به آنها گوشزد کنند، به هیچ عنوان به سمت افراد غریبه نروند، سوار خودروی آنها نشوند، از پذیرفتن خوراکی های آنها خودداری کنند، حرف های غیرمعمول آنها را باور نکنند و... همین آموزش ها باید در مهدهای کودک و مدارس و همچنین برنامه های تلویزیونی در قالب های مناسب ارائه شود. علاوه بر این باید به کودک یاد داد، تمامی اتفاقاتی را که خارج از محیط خانه برایش رخ می دهد، برای والدین خود بازگو کند. برای رسیدن به چنین هدفی اول باید رابطه دوستانه و صمیمانه با کودک برقرار کرد تا او از بیان حرف هایش احساس ناامنی و هراس نداشته باشد.

بحث دیگری که در حوزه پیشگیری مطرح می شود کنترل و نظارت است. والدین باید روی فرزندان خود نظارت داشته باشند. در رفت و آمد به مدرسه یا هر مکان دیگری آنها را همراهی کنند و اگر از سرویس کمک می گیرند، مطمئن شوند فرزندشان سوار خودروی مورد اطمینان شده است و بعد او را ترک کنند. والدین همچنین باید دوستان فرزندان خود و خانواده آنها را بشناسند و با مدرسه نیز ارتباط مستقیم و دائم داشته باشند.

برداشت دوم

جرمی با هدف انتقام گیری

سعید هرمزی/ روان شناس

 

درباره چرایی گرایش برخی مجرمان به آزار کودکان، نظریه​ای رایج و البته بعضا اثبات شده وجود دارد که می گوید بسیاری از کودک آزاران خود در کودکی مورد آزار قرار گرفته اند به این معنی که اگر فرد بالغی به کودکی تعرض می کند، احتمالا خودش تجربه مشابهی دارد و عقده ها و اختلالات ناشی از آن واقعه سبب شده است دست به رفتاری مشابه بزند و همان جرم را بازتولید کند، اما این نظریه رفتار تمامی مجرمان را تبیین نمی کند.

برخی از چنین مجرمانی بدون این که تجربه مشابهی داشته باشند چنین اعمالی را مرتکب می شوند. این گروه از مجرمان به احتمال زیاد نه فقط در کودکی بلکه در طول زندگی خود شاهد سوء استفاده جنسی از اطرافیان خود بوده و در نتیجه مانند گروه اول دچار خشمی پنهان شده اند و سعی می کنند با آزار کودکان آن خشم را تخلیه کنند. برخی دیگر از این مجرمان بیماران جنسی هستند که حتما باید درمان شوند و البته درمان آنها کار ساده ای نیست و به زمان طولانی و روان درمانی و دارودرمانی همزمان نیاز دارد. گروهی دیگر از اختلال شخصیت پارانوئید رنج می برند.

افرادی که به چنین اختلالی مبتلا هستند گاه در توهم ها و هذیان های خودشان زندگی می کنند و اتفاقی را که رخ نداده است واقعی می پندارند و مثلا تصور می کنند خود یا اطرافیانشان مورد سوء استفاده قرار گرفته اند. در نتیجه باز همان خشم پنهان تولید می شود و رفتار مشابهی از آنان سر می زند. البته درصد افرادی که به این دلیل مرتکب چنین جرایمی می شوند بسیار کم است اما به هر حال در بررسی پدیده باید آن را هم لحاظ کرد. همچنین باید توجه داشت آن دسته که برای ارضای نیازهای خود دست به چنین اعمالی می زنند، تعداد کمی را شامل می شوند. در واقع در چنین جرمی هدف اصلی نه بحث نیازهای جنسی بلکه موضوع انتقام گیری و تخلیه خشم است. به همین دلیل شاهد هستیم گاه افراد متاهل چنین جرایمی را مرتکب می شوند. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت بحث درمان کودکانی است که مورد آزار قرار می گیرند. برای درمان ابتدا باید مساله در خانواده طرح شود و سپس والدین بپذیرند موضوع را با مشاوران در میان بگذارند. متاسفانه برخی خانواده ها به دلیل صیانت از آبرو و حیثیت از طرح مساله خودداری می کنند و همین تفکر سبب می شود درمان صورت نگیرد و کودک در آینده با مشکلات زیادی مواجه شود. در هر صورت وقتی درمان آغاز شد باید به گونه ای باشد که علاوه بر کودک خانواده اش نیز مشاوره شوند تا رفتار صحیح با فرزند خود را آموزش ببینند و از سویی اضطراب هایی که خودشان تحمل می کنند، کاهش یابد. زمان لازم برای درمان چنین کودکانی را نمی توان از پیش تعیین کرد و گاه ممکن است تا دو سال یا بیشتر زمان نیاز باشد و خانواده ها باید توجه داشته باشند هرگز درمان را در نیمه راه رها نکنند و آن را تا پایان پی بگیرند.

تبصره

درمان در کنار مجازات

ابراهیم سماواتی/ حقوقدان

 

آزار و اذیت عنوانی است که بیشتر در رسانه ها کاربرد دارد. این عنوان در قانون مفاهیم مختلف و جرایم گوناگونی را شامل می شود که مجازات های آن با توجه به هرمورد از حبس و تازیانه تا اعدام می تواند متفاوت باشد. قانون در این خصوص پیش بینی های لازم را کرده و این موضوع را حتی جرمی عمومی دانسته که در صورت نبود شاکی خصوصی نیز قابل پیگیری است و مرتکب را می توان تحت پیگرد قضایی قرار داد؛ اما نکته مهم تر بحث مطلع شدن از وقوع چنین جرایمی است. این گونه جرم ها بندرت در منظر عام اتفاق می افتد و شاهدی برای آن وجود دارد. از سویی ممکن است کودکان آن را پنهان کنند یا این پنهان کاری از سوی خانواده انجام شود. بنابراین باید با آگاه​سازی خانواده ها آنها را قانع کرد که چنین حوادثی حتما به اطلاع پلیس و مرجع قضایی برسد تا از تکرار جرم مجرم جلوگیری شود. برای چنین کاری کمبودهایی وجود دارد. به عنوان مثال ما به پلیس ویژه کودکان و همچنین قاضی ویژه نیاز داریم. این افراد باید متخصصانی باشند که نحوه برقراری ارتباط با کودک را بدانند و تا حدی از دانش روان شناسی کودک بهره مند باشند.

بحث دیگر مراقبت بعد از خروج است. برخی از این مجرمان که عنوان اتهامی خفیف تری مشمول شان می شود، بعد از تحمل مجازات زندان و تازیانه آزاد می شوند، بدون این که نظارتی روی آنها وجود داشته باشد. چنین مجرمانی به احتمال قریب به یقین از اختلالات شخصیتی رنج می برند، حال آن که در دوره مجازات، اختلالات آنها شناسایی و درمان نشده است. بنابراین احتمال تکرار جرم از سوی آنها وجود دارد. متاسفانه در زمینه قوانینی که فرد را به گذراندن دوره درمانی وادار کند ضعف هایی داریم که باید جبران شود.

موضوع دیگری که در این زمینه به آن کمتر توجه می شود حقوق متهمان است. گاه ممکن است کودک ادعایی را مطرح کند که واقعیت نداشته باشد بلکه جرم موردنظر به شکل دیگر و خفیف تر اتفاق افتاده باشد اما کودک به دلیل اضطراب و ترس و همچنین ناآگاهی از مفاهیم حقوقی و ادبیات محدود، آن را بزرگ​نمایی کند. از سویی افکار عمومی سریع نسبت به متهم موضعگیری می کند و خواستار مجازات او می شود؛ اما تجربه نشان داده است برخی از چنین گزارش هایی آن طور که بازگو شده، صحت ندارد، بنابراین در چنین پرونده هایی باید حقوق دفاعی متهم رعایت تا حقیقت مشخص شود. یکی از انتظاراتی که گاه در افکار عمومی ایجاد می شود این است که به محض گزارش شدن جرم، متهم یا متهمان دستگیر، محاکمه و مجازات شوند حال آن که گرچه سرعت در رسیدگی به چنین پرونده های حساسی اهمیت دارد، اما هرگز نباید دقت قضایی را فدای سرعت کرد و هر پرونده ای باید مراحل قانونی خودش را طی کند تا حکمی قابل اجرا شود.

آژیر

اقداماتی برای پیشگیری

 

برای پیشگیری از چنین جرایمی، نکات زیر را به خاطر بسپارید و رعایت کنید:

1ـ به کودکان خود یاد بدهید هرگز در نبود شما یا بدون اطلاع تان سوار خودروی هیچ کس حتی آشنایان نشوند چون در برخی موارد فرد کودک آزار از آشنایان قربانی بوده است.

2ـ فرزندان خود را برای بازی تنها به خیابان یا پارک نفرستید و حتما همراهی شان کنید.

3ـ رابطه صمیمانه و دوستانه با فرزندان تان برقرار کنید و به آنان بفهمانید دغدغه هایشان برای شما اهمیت دارد تا آنها بتوانند حرف ها و سوالات خود را مطرح کنند. اگر در این زمینه مشکلی دارید حتما از مشاور کمک بگیرید.

4ـ به کودکان خود یاد بدهید هیچ کس غیر از شما و پزشک حق ندارد قسمت های خصوصی بدن آنها را لمس کند.

5 ـ به فرزندان تان آموزش بدهید اگر از هر کسی رفتار مشکوکی دیدند به شما اطلاع بدهند. شما هم بی تفاوت از کنار موضوع رد نشوید و حتما ماجرا را پیگیری کنید. 

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:16
سلامت و بهداشت جامعه

خیلی‌ها بر سر سفره‌‌ حضرت شفا گرفتند و به این سفره اعتقاد داشتند، ولی این سبک پذیرایی متاسفانه امروز آن حال و هوا را از بین برده و روش غلطی را در بین ما فرهنگ سازی کرده است.

خبرگزاری فارس: پذیرایی از زائران حسینی با اما و اگرهای بهداشتی

خبرگزاری فارس – حسین طالب علی: برای شرکت در مراسم عزاداری امام حسین (ع) به یکی از تکیه‌های قدیمی در خیابان چهارمردان قم رفتم. این تکیه از جمله معدود اماکن برپایی عزاداری امام حسین (ع) است که هنوز حال و هوای سنتی خودش را حفظ کرده و کمتر رنگ و بوی امروزی به خود گرفته است. در این تکیه چای مجلس آقا با استکان‌ نعلبکی به عزادارانش تعارف می‌شد و چه لذتی داشت خوردن این چای، عزاداری به سبک کاملاً سنتی برگزار شد و در نهایت نوبت به پذیرایی از میهمانان مجلس امام حسین (ع) رسید.

 

سفره‌ها پهن شد،‌ سبزی و نان توزیع شد و در نهایت بوی خوش قیمه‌ هیئتی فضای تکیه را عطرآگین کرد. غذا در سینی‌های بزرگ در بشقاب‌های ملامین بین میهمانان توزیع شد و باز چه لذتی داشت چنین پذیرایی از میهمانان مجلس اباعبدالله! مدت زیادی بود که این چنین پذیرایی را در هیئات عزاداری ندیده بودم.

به سراغ یکی از پیرغلامان امام حسین (ع) که بعد از پذیرایی مشغول استراحت بود رفتم، خودش را حاج حسین معرفی کرد. می‌گفت حدود 60 سال است که در دستگاه اهل بیت (ع) مشغول نوکری هستم. از او درباره حال و هوای مجالس قدیم پرسیدم. گفت: زمان قدیم با اینکه مثل امروز امکانات و تجهیزات نبود ولی مجالس عزاداری امام حسین (ع) با حضور همه اعضای محل از کوچک گرفته تا پیر برگزار می‌شد و هر کس یک گوشه کار را بر عهده می‌گرفت. یکی از تفاوت‌هایی که مجالس آن زمان با امروز دارد پذیرایی از میهمانان مجلس سید الشهدا بود که ما سعی کردیم آن را در تکیه خودمان زنده نگه داریم. یکی از افتخارات نوکرای امام حسین (ع) انداختن سفره پذیرایی و بعد از آن شستن ظرف و ظروف و استکان‌ها بود که با شور و حال خاصی انجام می‌شد و همیشه بر سر شستن ظرف‌ها بین هیئتی‌ها رقابت بود.

 

اما امروز آن شور حال به مدد ظرف‌های یک بار مصرف از بین رفته،‌ دیگر از سفره پهن کردن و پذیرایی از میهمانان مجلس آقا در خیلی از تکیه‌ها و حسینیه‌ها و مساجد خبری نیست، اکثر جاها رسم شده غذا را در ظرف یکبار مصرف آماده کنند و پس از تمام شدن جلسه و هنگام خروج این ظرف‌ها را به دست میهمانان مجلس آقا بدهند. من همیشه به مسئولین هیئت‌های دیگر گفته‌ام که اگر خودتان در منزل میهمان دعوت کنید آیا می‌توانید به این شکل از آنها پذیرایی کنید و غذایشان را هنگام خروج در ظرف یکبار مصرف کرده و به آنها بدهید؟

 

خیلی‌ها بر سر سفره‌‌ حضرت شفا گرفتند و به این سفره اعتقاد داشتند، ولی این سبک پذیرایی متاسفانه امروز آن حال و هوا را از بین برده و روش غلطی را در بین ما فرهنگ سازی کرده است. از قدیم گفتن ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است، امیدوارم مسئولین هیئت‌ها به این نکات توجه کنند و استفاده از ظروف یکبار مصرف را که ضررهای زیادی هم دارد کنار بگذارند و مانند گذشته از میهمانان مجلس امام حسین (ع) پذیرایی کنند.

چند روز قبل خبری از  واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت استان قم منتشر شد که بر اساس آن طی بازرسی های انجام شده از آشپزخانه‌های مواد غذایی هیئات و مساجد و با هوشیاری کارشناسان و بازرسین این واحد 7500 پرس غذای پخته شده  مشکوک به فساد در داخل ظروف یکبار مصرف شناسایی و به آزمایشگاه مواد غذایی ارسال شد که پس از تایید فساد با هماهنگی و نظارت دادستانی قبل از توزیع بین زائرین و عزاداران حسینی جمع آوری و معدوم شد.

این خبر زنگ هشداری برای مسئولین هیئات مذهبی بود که بدانند ریختن غذای داغ در ظروف یکبار مصرف و نگهداری چند ساعته آن تا اتمام مراسم چه پیامد‌های خطرناکی را می‌تواند برای عزاداران به همراه داشته باشد.

در خصوص مضرات استفاده از ظروف یکبار مصرف برای نوشیدنی و غذاهای گرم تاکنون صحبت‌های زیادی انجام شده است، مسئولین مراکز بهداشت بارها و بارها اعلام کرده‌اند که عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات در مراسم عزاداری، مساجد، تکایا و هیئت‌ها احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با غذا به وی‍‍ژه بیماری‌های عفونی روده‌ای را افزایش می‌دهد.

 

کارشناسان هشدار داده‌اند که استفاده از ظروف یکبار مصرف پلی استایرینی برای موادغذایی و نوشیدنی گرم و داغ (بالای65درجه سانتی گراد ) مناسب نیست و موجب بروز بیماری‌ در انسان خواهد شد. ظروف یکبار مصرف نه تنها به عنوان عاملی موثر در تشدید مشکلات زیست محیطی عمل می‌کند، بلکه بر اساس تحقیقات علمی نقش این ظروف در ایجاد 77 نوع بیماری سرطان زا به دلیل تماس مواد غذایی داغ تاکنون ثابت شده است.

افزایش استفاده از این ظروف در کشور ما در حالی است که برخی از کشورهای همسایه و بسیاری از کشورهای جهان، استفاده از این ظروف را برای غذاها و نوشیدنی‌های گرم ممنوع کرده‌اند.

از دیگر مشکلات این ظروف این است که کارگاه‌های زیرزمینی و فروشگاه‌های بی نام و نشانی به دور از چشم ماموران بهداشت، ضایعات و زباله‌های کارخانه‌ها را جمع کرده و با استفاده از مواد دست دوم، ظروف یک بار مصرفی با یک چهارم قیمت ظروف یک بار مصرف تولید شده از مواد اولیه را تولید می‌کنند که مواد سمی این ظروف به دلیل این که یک بار تجزیه شده‌اند، به راحتی وارد مواد غذایی می‌شود و به مراتب ضرر‌های استفاده از این ظروف را بیشتر می‌کند.

مریم صادقی کارشناس بهداشت محیط با بیان اینکه یکی از راه‌های تاثیرگذاری پلی استایرن بر سلامتی انسان مهاجرت مونومرهای آن در شرایط اسیدی و قلیایی از ظروف بسته بندی به مواد غذایی است اظهار داشت: با وجود هشدارهای مختلف کارشناسان، ظروف یکبار مصرف خصوصاً در هیئت‌های مذهبی و ایستگاه‌های صلواتی چنان جایگاهی پیدا کرده‌اند که گویا استفاده از آنها گریز ناپذیر است.

وی ادامه داد: با گذشت حدود 30 سال از ورود ظروف یکبار مصرف به کشور مقادیر بالایی از آن، از ماده‌ای بسیار خطرناک و سرطان‌زا به نام پلی استایرن ساخته می‌شود که وزارت بهداشت نگهداری، حمل و نقل و بسته بندی غذا با دمای بالاتر از 65 درجه سانتیگراد و نیز غذاهای چرب را در این ظروف بسیار خطرناک اعلام کرده است.

این کارشناس بهداشت محیط با تاکید بر این اینکه استفاده از ظروف یکبار مصرف در بسیاری از کشور‌های جهان ممنوع شده ابراز داشت: ولی سادگی و ارزان بودن پروسه تولید این ظروف در کشور ما موجب شده که تولید آن به صورت روزافزون افزایش یابد که این امر علاوه بر اثرات مخرب زیست محیطی مضرات فراوانی را نیز بر روی استفاده کنندگان از این ظروف دارد.

صادقی تنها راه حل برای رفع این معضل را استفاده از طروف یکبار مصرف با منشاء گیاهی دانست و گفت: این ظروف از بازمانده‌های نشاسته ذرت، برنج، سیب زمینی و گندم تولید می‌شود و امروزه طرفداران زیادی را در سراسر جهان به خود جذب کرده است. این ظروف علاوه بر تجزیه سریع قابلیت آن را دارد که به موادی سازگار با محیط زیست تبدیل شده و از بقایای آن به عنوان خوراک دام استفاده شود.

به نظر می‌رسد حذف استفاده از ظروف یکبار مصرف به وی‍ژه در هیئات مذهبی نیاز به آموزش، اطلاع رسانی وسیع و فرهنگ سازی دارد، هر چند در این راستا اقداماتی همچون طرح حذف استفاده از ظروف یکبار مصرف در مراسم‌های مذهبی که از دو سال قبل همزمان با برگزاری نمایشگاه عطر سیب به مناسبت ایام محرم از سوی سازمان‌های غیر دولتی محیط زیست انجام شد که طی آن فعالان محیط زیست تلاش کردند حذف و جابجایی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی را نهادینه کنند ولی در عمل شاهد هستیم که استفاده از این نوع ظروف به صورت گسترده در حال افزایش است.

 

حذف استفاده از این ظروف سرطان‌زا نیازمند عزم جمعی ائمه جماعات، مسئولان هیئات مذهبی و رسانه‌ها است تا در فرایندی برنامه ریزی شده مردم را آموزش دهند تا بتوانیم مصرف این ظروف خطرناک را کاهش دهیم و در نهایت به نقطه‌ای برسیم که استفاده از این ظروف را به طور کامل از چرخه زندگی خود بیرون کنیم.

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:15
آموزش و تحقيقات

رییس اداره کودکان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به این که دوره حساس در رشد مغزی کودکان دوران پیش از دبستان است، گفت: در 10 سال اول زندگی، مغز دو برابر یک فرد بالغ، فعال است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دکتر ˈسید حامد برکاتیˈ روز پنجشنبه در نشست مشترک شورای آینده نگاری و نظریه پردازی سلامت که در محل فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شده بود، گفت: در سال اول زندگی 60 درصد از مواد مغذی و انرژی مصرف شده توسط مغز استفاده می شود که این میزان تا 3 سالگی به 30 درصد کاهش می یابد.

وی خاطر نشان کرد: رشد مغز از 20 هفتگی جنینی تا تولد چهار برابر، تولد تا سه سالگی سه برابر و از سه سالگی تا بلوغ تنها 3/0 است.

برکاتی گفت: موثر ترین مداخله برای شکستن فقر و توسعه انسانی مراقبت و تکامل دوره ابتدای کودکی است به طوریکه به ازای هر ریال سرمایه گذاری در تکامل کودک، 7 ریال بازگشت سرمایه خواهیم داشت.

رئیس اداره کودکان وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: امروزه اهمیت واقعی مرحله ای از رشد و تکامل انسان تحت عنوان کودکی مورد اجماع است همچنین ضرورت پرداختن به نیازهای تکاملی کودکان خردسال به صورت جامع و کل نگر به جای برخورد جداگانه با ابعاد مختلف رشد و تکامل مورد تاکید است.

برکاتی ادامه داد: سال های اولیه زندگی برای دستیابی به حداکثر رشد و تکامل همه جانبه برای هر فرد حایز اهمیت است و در واقع بیشترین مسیرهای عصبی مغز که برای یادگیری و عملکرد متعادل مورد نیاز است در این دوره بسیار حساس زندگی یعنی از زمان جنینی تا سه سالگی ساخته و کامل می شود.

وی افزود: لذا سه سال اول زندگی کودک را می توان به عنوان زمانی مهم برای رشد مغز و فرصتی برای به حد مطلوب رساندن تکامل او از ابعاد مختلف تلقی کرد.

پنج شنبه 30/8/1392 - 16:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته