• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3471روز قبل
نوشیدنی و دسرها
 

مربای‌گل‌‌سرخ

 

مواد لازم: گل محمدی تازه: نیم كیلو، شكر: یك كیلو ، جوهرلیمو: یك قاشق مرباخوری و گلاب: در صورت تمایل

طرز تهیه: ابتدا همه گل‌ها را تمیز بشویید و كنار بگذارید.

سپس یك لیتر آب و شكر را در ظرفی بریزید و بگذارید جوش بیاید تا شربت كمی قوام پیدا كند. حالا گلبرگ‌های شسته شده را درون شربت بریزید و همان موقع جوهرلیمو را هم به بقیه مواد اضافه كنید. بگذارید حدود 5 دقیقه بجوشد، سپس حرارت گاز را كم كنید و یك دم‌كنی روی قابلمه بگذارید. حدود 2 الی 3 ساعت باید بماند تا گلبرگ‌ها خوب دم بكشد و شربت با گل مخلوط شود. البته در صورتی كه دوست داشته باشید می‌توانید نصف استكان گلاب به بقیه مواد اضافه كنید. بعد از مدت تعیین شده مربای خوشرنگ شما آماده می‌شود.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:52
آشپزی و شیرینی پزی
خوراك یتیمچه
مواد لازم: كدو خورشتی متوسط: 3 عدد، بادمجان متوسط: 3 عدد، پیاز: 2 عدد ، هویج: 3 عدد، گوجه‌فرنگی متوسط: 2 عدد، رب گوجه‌فرنگی: یك تا 2 قاشق غذاخوری،‌ آلو: 10 عدد، كلم بروكلی: به دلخواه ، روغن، نمك، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم.

 

طرز تهیه: پیازها را خلالی خرد كنید و در كمی روغن تفت دهید. سپس كدو، بادمجان و هویج‌ها را هم پوست گرفته و حلقه‌حلقه خرد كنید. حالا آنها را همراه با كلم بروكلی به پیاز اضافه كنید و تفت دهید.

وقتی سبزیجات كمی نرم شد، آلوها را بشویید، گوجه‌فرنگی‌ها را نگینی خرد كنید و به سایر مواد اضافه كنید. نمك، فلفل و زردچوبه را هم به غذا اضافه كنید و هم بزنید. بعد از 5 دقیقه رب گوجه‌فرنگی را اضافه كنید و مقداری آب بریزید و بگذارید تا خوراك بپزد و جا بیفتد.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:51
ریزه کاری های خانه داری
‌فوت‌وفن
• اگر گوشت خریده‌اید ولی خیلی سفت است می‌توانید روی تمام قسمت‌های آن مخلوطی از سركه و روغن زیتون بمالید، بگذارید تا 2 ساعت بماند و بعد با آن غذا درست كنید.

• اگر می‌خواهید گوشت را با بیفتك‌زن، گوشت‌كوب یا چاقو بزنید و نرم كنید، روی آن مقداری آرد بپاشید. این كار باعث می‌شود كه آب گوشت خارج نشود.

• در ظرفی كه می‌خواهید تخم‌مرغ بپزید مقداری آبلیمو بریزید تا از سیاه شدن ظرف جلوگیری شود.

• اگر ظرف جا یخی شما به فریزر می‌چسبد، یك حلقه پلاستیكی زیر جا یخی بگذارید.

• اگر می‌خواهید سبزیجات و كاهوی شما تردتر و خوشمزه‌تر شود، قبل از خوردن، آنها را درون فریزر بگذارید. ولی یادتان باشد زمان زیادی آنها را درون فریزر نگذارید تا یخ نزند.

• یك قطعه اسفنج داخل ظرف مخصوص نگهداری میوه و سبزیجات درون یخچال بگذارید. این‌كار باعث می‌شود كه میوه و سبزی شما مدت زمان بیشتری سالم بماند و طراوت و تازگی خود را از دست ندهد.

• اگر یادتان رفت در برنج نمك بریزید، می‌توانید نمك مورد نیاز را با مقدار بسیار كمی آب ولرم مخلوط كنید و داخل روغن بریزید. حالا پس از كشیدن برنج، نمك و روغن را روی آن بریزید. یادتان باشد هیچ‌وقت نمك را مستقیم روی برنج یا درون روغن نریزید چون نمك در روغن حل نمی‌شود.

• اگر می‌خواهید گوجه‌فرنگی را بپزید و طعم آن از بین نرود، موقع پختن مقدار بسیار كمی شكر به آن اضافه كنید.

• لیمو را قبل از آبگیری به مدت 20 دقیقه در آب داغ بیندازید، با این كار موقع آبگیری آب آن دو برابر خواهد شد.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:50
ریزه کاری های خانه داری
اسباب‌‌كشی؛ سخت یا آسان؟
فصل تابستان، فصل اسباب‌كشی است و خیلی از خانواده‌هایی كه در جستجوی خانه‌ای جدید هستند، این ماه‌ها را برای این تغییر مكان انتخاب می‌كنند. در حقیقت تعطیلی مدارس و آزاد شدن فرزندان از درس و مدرسه زمان مناسبی برای جابجایی در اختیار خانواده‌ها قرار می‌دهد. البته نباید از مشكلات كوچك و بزرگ اسباب‌كشی هم غافل شد. این مشكلات گاه تا حدی است كه خسارات آن را با آتش‌سوزی و زلزله هم مقایسه می‌كنند.

 

به طور حتم شما هم دوست ندارید این خسارات و صدمات را تجربه كنید، اما فراموش نكنید اسباب‌كشی با همه سختی‌هایش می‌تواند آسان باشد، فقط اگر كمی بیشتر دقت كنید.

همه اعضای خانواده همراه هم

دقت كنید اسباب‌كشی كاری گروهی است و وقتی بهترین نتیجه را می‌دهد كه با كمك همه اعضای خانواده انجام شود. در این برنامه، هركس بنابر سن و توان خود می‌تواند همراه شود و كمك كند.

این همكاری می‌تواند در بسته‌بندی لوازم، جابجایی آنها، باز كردن كارتن‌ها و چیدن اسباب باشد؛ پس نوع كار مهم نیست، بلكه همكاری و همراهی آنهاست كه ارزش دارد. با این همكاری‌ها نه تنها یك نفر خسته نمی‌شود، بلكه كارها زودتر و راحت‌تر به پایان می‌رسد.

قدم اول؛ برنامه‌ریزی

بلافاصله پس از یافتن خانه‌ای مناسب باید به فكر اسباب‌كشی بود و برای آن برنامه‌ریزی كرد تا این كار با كمترین هزینه و خسارت و در بهترین زمان انجام شود.

البته بتازگی موسساتی كار اسباب‌كشی را انجام می‌دهند و در مقابل مبلغی از صاحبخانه دریافت می‌كنند. با این شیوه، خود فرد صاحبخانه در بسته‌بندی و جابه‌جایی لوازم نقشی ندارد و كارها را افراد دیگر انجام می‌دهند، ولی در این صورت هم هر كس باید خودش لوازم شخصی را بسته‌بندی و سپس باز و مرتب كند.

پس می‌بینیم اولین و مهم‌ترین مرحله در اسباب‌كشی، برنامه‌ریزی دقیق است؛ از قبل باید به فكر ماشین حمل بار بود، باید روز اسباب‌كشی را تعیین كرد، افراد ماهر و مجرب را برای همكاری خبر كرد و...

چسب، كارتن و طناب مناسب هم باید به مقدار كافی در دسترس باشد تا در روزهای شلوغ اسباب‌كشی كمبود آنها دردسرساز نشود.

بسته‌بندی‌های درست و مناسب

لوازم شكستنی را باید در روزنامه بسته‌بندی كرد. ظروف چینی، بلور و دیگر شكستنی‌ها را باید داخل روزنامه قرار داد و سپس داخل كارتن گذاشت. روزنامه‌ها باعث می‌شود ظروف با هم تماس نداشته باشد و براحتی نشكند. علاوه بر این، فراموش نكنید روی بسته هم حتماً كلمه شكستنی را بنویسید. با این كار فردی كه بسته را حمل می‌كند بیشتر دقت خواهد كرد.

هنگام بسته‌بندی كارتن‌ها را طبقه‌بندی كنید و وقتی وسایلی را داخل كارتن می‌گذارید آن را محكم با چسب ببندید.

حتماً یادتان باشد روی كارتن بنویسید چه چیزی داخل آن قرار دارد. به این صورت وقتی كه به خانه جدید می‌روید، به راحتی با خواندن روی كارتن‌ها متوجه می‌شوید كدام كارتن مربوط به لوازم آشپزخانه است، كدام یك به سالن و كدامیك به اتاق‌ها.

متاسفانه برخی از خانواده‌ها تمام وسایل خانه را بدون توجه در كارتن می‌ریزند و بدون این‌كه روی آنها چیزی بنویسند، بسته‌بندی می‌كنند. شاید این كار خیلی سریع انجام شود و تصور كنید موفق بوده‌اید، اما هنگام باز كردن بسته‌ها و مرتب كردن آنها در خانه جدید حتماً با مشكل مواجه خواهید شد.

جابجایی لوازم بزرگ خانه مانند مبلمان، یخچال، لباسشویی و... هم با این‌كه مشكلات خاص خودشان را دارد، اما تقریباً راحت‌ترین مرحله است. چون آنها هر كدام در خانه جدید جای مخصوص به خود را دارد و سریع می‌تواند جابه‌جا شود.

در نهایت به خاطر بسپارید برای راحت‌تر شدن كارها، وقتی وارد خانه جدید می‌شوید همه كارتن‌ها و لوازم را نباید وسط خانه پخش كنید، چون با این كار هم گیج می‌شوید و هم مرتب كردن آنها زمان بیشتری می‌خواهد.

در ضمن هنگام تخلیه اسباب و وسایل هم باید مراقب حمل بار باشید تا خسارتی به لوازم یا خانه جدید وارد نشود. البته لازم نیست تمام مدت تخلیه بار حضور داشته باشید، بلكه تنها كمی دقت و توجه در این زمینه كافی است.

مرضیه عالمی


دوشنبه 3/5/1390 - 11:50
کاردستی و خیاطی
آموزش خیاطی به شیوه مولر
در شماره‌های قبلی طرز به دست آوردن الگوی اولیه پیراهن به شیوه مولر را آموختید.

حالا برای این‌كه نفسی تازه كنید و حال و هوایتان عوض شود، در این شماره نكاتی در مورد دوخت می‌خواهم برایتان بیاورم.

این شماره در مورد جیب دوزی می‌آموزید:‌

به صورت كلی جیب‌ها در لباس‌های زنانه به دو دسته توی لباس و روی لباس تقسیم می‌شوند.

جیب‌هایی كه داخل لباس قرار می‌گیرد معمولا از پارچه آستری تهیه می‌شوند و از داخل به لباس وصل می‌شوند كه به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

1ـ جیب‌هایی كه داخل درز یا چاك دوخته می‌شود.

2ـ‌ جیب‌های جلوی لباس تا روی باسن كوچك كه از كمر به طرف درز لباس وصل است.

3ـ جیب‌های برگردان كه از رو با یك چاك در روی لباس تشخیص داده می‌شود.

كیسه‌های جیب را در محل اتصال جیب به لباس وصل كنید، سمت روی پارچه جیب را به سمت روی لباس قرار دهید. یعنی هر طرف كیسه جیب را جداگانه باید بدوزیم.

درز پهلوی جلو و پشت لباس را چرخ كنید. ولی در محل مورد نظر به اندازه طول جیب درز را ندوخته بگذارید. سپس گوشه‌های شكاف درز را محكم كنید.

درز را باز كنید و اتو بزنید. پس از دوخت پشت لباس باید با پشت كیسه‌های جیب رو به روی هم قرار گیرد.

بقیه درز كیسه جیب را به هم سنجاق كنید، سپس دور تا دور جیب را یكسره بدوزید و گوشه‌های جیب را محكم كاری كنید. اضافه درز جیب را با هم پاكدوزی كنید. سپس توسط 2 چاك كوچك جادرز پشت رو در قسمت جیب آزاد كنید تا بخوبی روی تكه جلوی جیب منطبق شود.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:46
ازدواج و همسرداری
رموز‌ ‌یك مكالمه موفقیت‌آمیز با همسر
نرگس كه 27 سال دارد 4 سال است‌ ازدواج كرده است. او و شوهرش زیاد با هم بحث می‌كنند. هردو تحصیلكرده‌اند و در مورد زندگی و شیوه‌های مدیریت آن اختلاف نظرهایی دارند. اما هیچ یك در مقابل دیگری كوتاه نمی‌آید. نرگس هر وقت از جر و بحث با همسرش خسته می‌شود، به اتاق خواب می‌رود و در را قفل می‌كند.

 

حمید همسر32 ساله‌اش همیشه سعی دارد حرف خود را به كرسی بنشاند و حتی وقتی نرگس از بحث فرار می‌كند، پشت در اتاق خواب می‌ایستد و حرف‌هایش را مصرانه تكرار می‌كند.

ادامه یك بحث طولانی و بی‌فایده بهتر است یا درك متقابل و آموختن مكالمه و تفاهم؟ فكر می‌كنم جوابش مشخص باشد. اگر شما هم با همسرتان درچنین مواردی نمی‌دانید باید بحث را به كجا بكشید می‌توانید از توصیه‌های كارشناسان بهره بگیرید.

دعوا زن و شوهری

دعوا همان بحث و جدلی است كه ما به آن اشاره كردیم. منظورمان خدای ناكرده زد و خورد نیست. همه می‌دانیم كه در زندگی زناشویی اختلاف و بحث برای همه پیش می‌آید، چون هیچ‌كس نسخه تكرار شده دیگری نیست.

اما اگر به قول قدیمی‌ها، یك سر خانه را شما می‌گیرید و یك سر دیگر را همسرتان و مدام بحث و جدل‌های خسته‌كننده دارید، باید به فكر چاره باشید.

سررشته را به دست آورید

برای اولین قدم كارشناسان مسائل خانواده دقت در نوع چالش‌های گفتاری را توصیه می‌كنند.

نازنین محمدی، یكی از این كارشناسان است. این محقق و روان‌شناس معتقد است خیلی از بحث‌ها برسر مسائل پیش پا افتاده صورت می‌گیرد.

شما هم باید بررسی كنید كه بحث هایتان در چه مورد و چگونه شروع می‌شود.

شیوه‌های خود را تغییر دهید

محمود و زهره وقتی وارد بحث می‌شوند كه یكی از آنها، و اغلب محمود، یك حرف آزار دهنده و ناروا به زهره می‌زند و او را به مسوول بودن در مقابل یك مشكل متهم می‌كند.

اگر می‌خواهید درگیری را در خانواده خود كاهش دهید و به بحثی منطقی برسید، نخست باید در مورد نوع حرف زدن خود تجدید نظر كنید.

به اعتقاد نازنین محمدی وقتی شما در مورد رفتار و نحوه برخورد خود تجدیدنظر می‌كنید، همسرتان نیز به تناسب رفتار جدیدتان به شما پاسخ می‌دهد.

كمیسر نباشید

خود را در مقام یك كمیسر نبینید كه به دنبال متهم می‌گردد. در این بازی هیچ‌كس برنده نیست. پس به جای پیدا كردن مقصر، سعی در رفع مشكل داشته باشید و صحبت‌ها را به این سمت سوق دهید .

مچ‌گیری در بحث، متهم كردن و آغاز كردن حرف با تو همیشه و تو نباید و... را كنار بگذارید. فكر كنید بحث فقط در مورد احساس شما و چیزهایی است كه شما واقعا می‌توانید در مورد آن قضاوت كنید. مثلا:‌ من از این‌كه می‌بینم كولر خراب شده است و اجازه ندارم برای تعمیر آن به تعمیر كار زنگ بزنم احساس محدودیت و محرومیت می‌كنم. محدودیت از قدرت عمل در این مورد و محرومیت از امكانات رفاهی. بهتر است در این مورد كاری كنیم.

اما اگر بگوییم تو بس كه بی‌مسوولیتی كولر را تعمیر نمی‌كنی و اجازه نمی‌دهی من در این مورد اقدامی كنم... احتمالا با قضاوتی كه كرده‌ایم یك بحث بد را دامن زده‌ایم.

هر چیز به جای خویش نیكوست

شاید شنیده باشید كه هر سخن جایی و هر نكته مكانی دارد. بله ! روان‌شناسان هم همین را می‌گویند. آنها به شما توصیه نمی‌كنند هرگز بحث نكنید. بلكه می‌خواهند بموقع و در صورت نیاز بحث كنید. بحث زمانی ضروری است كه برای حل و توافق در مورد یك مشكل باشد نه برای گریز از مسوولیت یكی از طرفین.

وقتی خسته، عصبانی و تحریك‌پذیر هستید، زمان مناسبی برای بحث كردن نیست. همچنین وقتی زیاد گرمتان است یا گرسنه‌اید یا تمام ذهنتان را چیز دیگری به خود مشغول كرده است.

گوش‌هایم برای تو !

اگر می‌خواهید یك بحث احترام آمیز را دنبال كنید، شنونده خوبی باشید.

سیما می‌گوید: من 5 سال با همسرم زندگی كرده‌ام و هرگز نشده است كه فكر كنم یك بار حرفم را با جدیت و تا انتها دنبال كرده است. او وسط صحبت‌های من خمیازه می‌كشد، می‌رود برای خودش چای می‌ریزد، پیام‌های تلفن همراهش را چك می‌كند یا تلویزیون را روشن می‌كند و هراز گاهی به من نگاه می‌كند و می‌گوید: گوشم با توست. این كارش عصبانی‌ام می‌كند و بحث‌هایمان دیگر به جایی نمی‌رسد. اخیرا من به جای صحبت كردن با او، به غر زدن و ابراز خشم اكتفا می‌كنم و اصلا به او نمی‌گویم چه اتفاقی افتاده است و این كار را بدتر كرده.

چشم و گوش مهم‌ترین چیزهایی است كه برای برقراری ارتباط با همسرتان دارید. زبان شما در مرحله بعد اهمیت قرار می‌گیرد. پس به حرف‌های همسر خود خوب گوش كنید.شما شنونده هستید نه بازپرس و نه قاضی. صبور باشید و اجازه دهید نوبت حرف زدن به شما برسد. هرجا برایتان مبهم است، توضیح بخواهید و اگر فكر كردید حق با اوست و توانستید موقعیتش را درك كنید، این را به او بگویید و همدرد و همزبان خوبی برایش باشید.

بازنده- بازنده

بدترین چیزی كه ممكن است موقع بحث پیش بیاید، توهین و تحقیر است. همیشه فكر كنید‌ شخصی محترم از آن افرادی كه با آنها رودربایستی دارید، مثل مدیر یا معلم شما در مقابلتان قرار دارد و با همسرتان با همان ادب و احترام صحبت كنید.وقتی با بی احترامی سبب خشم یكدیگر می‌شوید، زمانی است كه باید بحث را متوقف كنید زیرا دیگر نتیجه منطقی نخواهید گرفت و بهتر است توافق كنید كه در چنین مواقعی زمان بهتری را برای نتیجه گیری از بحث اختصاص دهید.

برنده ـ برنده

با شخصی در مورد موضوعی بحث می‌كردم. او از دیدگاه خودش موضوع را به نحوی تحلیل كرده بود كه جانبدارانه و غیرمنصفانه به نظر می‌رسید. دیدگاهم را در مورد آن موضوع به او گفتم اما او اصرار می‌كرد كه آنچه می‌گوید درست است. من نیز بر موضع خود باقی‌ماندم و دلیل ‌آوردم. در نهایت آن شخص پرسید آیا اصرار داری مرا قانع كنی كه نظر تورا بپذیرم؟ گفتم نه! هیچ اصراری ندارم. فقط می‌خواستم از آن مطلع باشی.

بحث به دعوا كشیده نشد و در همین‌جا خاتمه یافت. بحث‌های زناشویی نیز می‌تواند به همین نحو باشد. شاید هردوی شما دیدگاهی داشته باشید كه در نهایت از آن كوتاه نیایید. قرار نیست همیشه بحث به سمت یك نفر سوق پیدا كند. گاه فقط كافی است از دیدگاه هم مطلع باشید.

در بحث‌هایتان دنبال بازنده و برنده نباشید. در این صورت خانواده همیشه بازنده است. سعی كنید كارها به نفع همه تمام شود.

آیین‌نامه بحث

مریم همیشه میان حرف‌های همسرش می‌پرد و حسین هم در میانه كار، حرف را نیمه كاره می‌گذارد و می‌گوید: اصلا ولش كن ارزش صحبت كردن را ندارد.... در حالی كه گاهی واقعا ارزشش را دارد!

اگر مشكل شما این است كه نمی‌دانید چطور بحث كنید برای گفت‌وگوهای خود قانونی تدوین كنید:

مثلا هر شب 20 دقیقه و هر نفر 5 دقیقه نوبت صحبت كردن داشته باشد.

هیچ‌كس حرف دیگری را قطع نكند .

ناسزاگویی ممنوع .

آرامش حفظ شود.

در دیگری احساس گناه ایجاد نكنید.

بحث را رها نكنید .

سعی در آزاردادن دیگری نداشته باشید.

به كینه‌های قدیمی گریز نزنید .

از متهم كردن و كلی گویی بپرهیزید.

نیش و كنایه ممنوع.

پیشداوری ممنوع.

حرف‌های روانكاوانه ممنوع.

می‌توانید به چنین آیین نامه‌ای موارد دیگری را كه موجب آزردن یكی از طرفین می‌شود ،اضافه كنید: مثل سیگار كشیدن حین بحث.

اگر سعی كنید شیوه‌ای منصفانه پیش بگیرید بحث‌هایی نتیجه بخش و آرام خواهید داشت. «بحث» نمك زندگی است.مراقب باشید زندگیتان را شور نكنید.

ماندانا ملاعلی


دوشنبه 3/5/1390 - 11:46
خواص خوراکی ها
سالمند و سلامتی
تابستان فصل آب زرشك نیز هست. نوشیدن این عصاره زرشكی و خنك علاوه بر تامین آب بدن و خنك كردن شما خواص دیگری هم دارد.

شاخه‌های زرشك تیغ زیادی دارد. میوه زرشك قرمز رنگ، گوشتی بیضوی شكل و دارای طعمی ترش است.

زرشك از نظر طب قدیم ایران، سرد و خشك است؛ میوه زرشك قابض است یعنی اگر یبوست دارید برایتان مفید نیست اما جلوی اسهال را میگیرد.تقویت كننده قلب و كبد است وبواسیر خونی را درمان می‌كند.

خونریزی را برطرف می‌كند وبرای برطرف كردن بیماری‌های كبدی مفید است.

این میوه سرخ كوچك صفرا بر است

دم كرده زرشك را برای برطرف كردن ناراحتی‌های دهان می‌توانید غرغره كنید.

جالب است بدانید ریشه و پوست ساقه این گیاه برخلاف میوه‌ها صفرا بر و مسهل است. كبد را پاك و تقویت می‌كند و اعمال دستگاه گوارش را منظم و بی‌اشتهایی را برطرف می‌كند.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:45
بهداشت روانی
دغدغه‌های دوران سالمندی
شاید این را شنیده باشید كه جمعیت دنیا دارد رو به پیری می‌رود و برخلاف این گفته كه عالم پیر دگرباره جوان خواهد شد خواهیم دید كه جمعیت جوان دنیا رو به پیری می‌گذارد. این یك واقعیت تكراری است اما برای آن چه كرده‌ایم؟ حقایقی كه گزارش‌های مستند در مورد آینده كشور فاش می‌سازد باید زنگ خطر‌ها را بیخ گوش مسوولان به صدا در آورد.

 

مركز پژوهش‌های مجلس در گزارشی كه سال گذشته در این خصوص منتشر كرد پدیده سالمندی را در 2 دهه آینده یكی از مسائل جدی كشور دانسته است.

چتر كوچكی به نام بیمه

بیمه یكی از تسهیلاتی است كه در كشورهای توسعه‌یافته شاخص رفاه برای سالمندان به شمار می‌رود و خدمات و پوشش گسترده‌ای را شامل می‌شود. در كشورهای در حال توسعه نیز سعی می‌شود‌ خدمات حد اقل‌ اما فراگیری برای سالمندان فراهم شود.

طبق پژوهش‌های مجلس هم اكنون حدود 9 میلیون شاغل در كشور بیمه نیستند كه در دوره سالمندی خود و همسرانشان نیازمند كمك دولت خواهند بود. حال آن كه امروز كه آمار سالمندان كمتر از این تعداد است و درصد اندكی از آنان نیازمند حمایت هستند چتر حمایتی دولت برای همه آنان جا ندارد به نحوی كه 25 درصد از جمعیت 5 میلیون نفری سالمندان كشور تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند.سازمان بهزیستی نیز اعلام كرده است‌سال 2050 میلادی جمعیت سالمند كشور به 25 میلیون نفر می‌رسد.

اما اكنون تنها حدود 3 میلیون نفر از سالمندان تحت پوشش یكی از سازمان‌های بیمه‌ای یا حمایتی هستند، یك میلیون و 300 هزار نفر تحت پوشش كمیته امداد، یك میلیون و 600 هزار نفر تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگی و حدود 100 هزار سالمند نیز در 250 مركز نگهداری تحت پوشش بهزیستی زندگی می‌كنند.

اگر روند پوشش‌های بیمه‌ای و حمایتی جامعه در مورد سالمندان به همین شكل تداوم پیدا كند انفجار جمعیت سالمندان كه دو تا سه دهه دیگر شاهد آن خواهیم بود به تایید گزارش مجلس شورای اسلامی، مشكلی جدی برای كشور پدید خواهد آورد.

متخصصان سالمندی

شاید اگر با دیدی اقتصادی و سرمایه‌گذارانه به ماجرا نگاه كنیم متوجه شویم خدماتی كه از الان باید به فكر آن باشیم وقتی به سطحی قابل قبول می‌رسند مشتریانی پرو پا قرص خواهند داشت. توسعه خانه‌های رفاه سالمندان، شهرك‌های تفریحی سالمندی، خانه‌های اقامتی سالمندان‏، كلینیك‌های تخصصی سالمندان ‏، متخصصان زیبایی جهت خدمات جوانسازی ‏، متخصصان تربیت بدنی سالمندان، روان‌شناسان سالمند و خیلی از رشته‌های مورد نیاز دیگر كه با كمی فكر كردن به آن می‌شود پیش‌بینی كرد نیاز امروز و فردای جامعه ما‌ست. چیزی كه برای داشتن آن در یك یا 2 دهه بعد از هم‌اكنون باید سرمایه‌گذاری كرد. اما متاسفانه باید گفت روند تربیت متخصص برای سالمندان كندتر از چیزی است كه نیاز كشور طلب می‌كند.

حتما هریك از شما كه سالمندی در خانواده دارید و یك بار پایتان به بیمارستان كشیده شده است شاهد این بوده‌اید خدماتی كه به یك سالمند ارائه می‌شود هیچ فرقی با دیگران ندارد و اگر تفاوتی قائل شوند از بعد انسانی است نه تخصصی و قراردادی.

خدمات بهداشتی

ضرورت داشتن كسانی برای كمك در حركت برای سالمندان بیش از دیگران است. محدودیت‌های حسی ـ حركتی و تغذیه‌ای و ادراكی كه برخی سالمندان دارند موقعیت آنان را خاص‌تر می‌كند. بستری شدن یك سالمند در صورت عدم رسیدگی موثر، هر روز او را یك گام به سمت نابودی سوق می‌دهد و وی را در معرض انواع آسیب‌ها مثل مشكلات ریوی، زخم بستر، پوكی استخوان، مشكلات كلیوی و... قرار می‌دهد اما به یك سالمند همان خدمات دوره‌ای پزشكی داده می‌شود كه به یك بیمار جوان كه در كنار تخت او خفته است.مشكلات روحی ـ روانی سالمندان نیز اغلب نادیده گرفته می‌شود.

تمام اینها به دلیل كمبود متخصص طب سالمندی، پرستار سالمند دوره دیده و روان‌شناس خاص سالمندان است.

به گواه عضو كمیته كشوری طب سالمندی، تعداد متخصصان طب سالمندی در كشور به انگشتان دست هم نمی‌رسد. سیدرضا اسحاقی در گفت‌وگویی تغییر مدیریت‌ها را عامل طولانی شدن طرح بسته خدماتی سالمندان دانسته و گفته است بسته خدماتی سالمندان در خانه‌های بهداشت و درمان، مراكز بهداشت و بیمارستان‌ها به صورت سلسله مراتبی در حال اجراست، اما اجرای كامل این بسته‌های خدماتی نیاز به تكنولوژی و پرستار یا پزشك دارد و از همین رو هزینه‌بر بوده و در این راستا تاكنون ضعیف عمل شده است.

وی جمعیت كنونی سالمندان را نزدیك به 8 میلیون نفر ذكر می‌كند كه نزدیك به 40 تا 50 درصد از سالمندان با چند بیماری دست و پنجه نرم می‌كنند.

تعداد سالمند سالم نسبت به سالمند بیمار بسیار كم است و اكثر سالمندان بین سه تا پنج قلم دارو مصرف می‌كنند.

اقتصاد سالمندان

اگر قرار است ما عمر طولانی داشته باشیم و معنایش این باشد كه سال‌های بیشتری با بیماری‌هایمان سر كنیم پس باید منابع درآمدی خوب یا بیمه‌های تكمیلی فراگیری داشته باشیم اما سالمندان ما كدامیك را در اختیار دارند ؟ تقریبا هیچ كدام !

به گواه مركز تحقیقات مجلس، امكانات مراقبتی و پزشكی ویژه سالمندان در كشور ما بسیار اندك و اغلب گران است. بخش عمده‌ای از این خدمات در تعهد صندوق‌های بیمه نیست و نهادهای حمایتی هم فقط از كسانی كه نیاز اقتصادی آنان احراز شود، در حد اعتباراتشان حمایت می‌كنند. این در حالی است كه طبق برخی بررسی‌ها بیش از نیمی از زنان سالمند و حدود یك چهارم مردان سالمند از نظر اقتصادی به اطرافیان خود وابسته هستند.

دستگاه‌های اجرایی و نهادهای مسوول و مرتبط با سالمندان از جمله وزارتخانه‌های بهداشت، رفاه و تامین اجتماعی و سازمان‌های تابعه آن در حد وظایف جاری خود و اعتبارات تخصیص یافته اقداماتی را در زمینه حمایت از سالمندان انجام می‌دهند اما این اقدامات كافی به نظر نمی‌رسد. زیرا حل مساله سالمندی به عنوان مساله‌ای كه هم اكنون آثار آن مشهود است و در آینده شدت بیشتری خواهد یافت، نیازمند مسوولیت‌‌پذیری و همكاری تعداد بیشتری از دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عمومی است. بخصوص، وظایف و اقداماتی كه در آیین‌نامه تشكیل شورای ملی سالمندان بیان شده، نیازمند توجه بیشتری از سوی دستگاه‌های ذی‌ربط است.

نكته دیگر این است كه به اقتصاد سالمندی با نگاه دیگری بیندیشیم.

نگاهی دیگر به بازنشستگی

آیا سالمندان بیكاری كه وجود دارند هیچ كار مولدی نمی‌توانند انجام دهند ؟ كاری كه با سرمایه‌گذاری صندوق‌های بازنشستگی صورت گیرد و برای سالمندان باشد یا سرمایه‌گذاران دیگر در آن دخیل باشند. قرار دادن سالمندان در كنار نیروهای تازه نفس یا كار آموزان دبیرستانی و دانشگاهی می‌تواند پروژه‌های بزرگ كار آفرینی را رشد و گسترش دهد.

سالمند در آستانه بازنشستگی كسی است كه مغزی فعال و با تجربه و جسمی ضعیف دارد. اقتصادی‌ترین كاری كه می‌توان كرد این است كه از فكر او كمك بگیریم و دستان او را استراحت بدهیم. برای پیاده‌سازی چنین پروژه‌ای، كشورهای توسعه‌یافته شیوه‌های جدید بازنشستگی را می‌آزمایند كه هم به توان تجربی و علمی كشور كمك می‌كند و هم به اقتصاد سالمندان. آنان تا پایان عمر حق رای دارند و فكر می‌كنند و سهم خود را از جامعه مطالبه می‌كنند پس چه بهتر كه در بازی اقتصاد جامعه به نوعی شركت داده شوند.

نمونه این نوع بازنشستگی در فرانسه، بازنشستگی گام به گام نامیده می‌شود. یكی از سازمان‌های استخدامی این كشور، این كار را مقرون به صرفه دانسته، برنامه‌ای برای بازنشستگی كاركنان توصیه می‌كند كه طبق آن، ساعات كار كاركنانی كه به سن بازنشستگی نزدیك شده‌اند، بتدریج كاهش یابد و حقوق آنان نیز درصدی كمتر شود؛ به گونه‌ای كه در 64 سالگی یعنی ظرف 5 سال ساعت كار به 50 درصد برسد و حقوق 25 درصد كاهش یابد و وقتی شخص كاملا بازنشسته می‌شود، حقوق او 70 درصد متوسط بالاترین حقوق‌هایی است كه در عرض 10 سال دریافت داشته است.نحوه دیگر كاهش روزهای كاری در هفته است و در 6 ماه آخر كار شاغل در آستانه بازنشستگی فقط نقش مشاور را در سازمان ایفا می‌كند. با این شیوه بازنشستگی دیگر ضربه روحی برای كاركنان به حساب نمی‌آید و بازنشسته این فرصت را دارد كه طی 10 سال آخر‌كار خود پایگاه شغلی دیگری در جامعه برای خود به دست آورد یا كار شخصی و آزادی را شروع كند و از وقت‌های آزاد خود برای این كار استفاده كند. شاید با مطالعه بیشتر، كارهایی از این قبیل در سیستم بازنشستگی كشورمان نیز قابل اجرا باشد. از سوی دیگر، می‌توان سیستم كار آموزی را برای كسانی كه قرار است به جای این افراد قرار گیرند همزمان با كاهش ساعت كاری آنان آغاز كرد.

به هر حال شواهد نشان می‌دهد یكباره خارج كردن هزاران نیروی فعال و با تجربه به عنوان بازنشسته اگر امروز امكان دارد تا دو سه دهه دیگر كاری عملی نخواهد بود و شیوه‌های دیگر را از امروز باید آزمود تا سال‌های آینده بتوان به شكل گسترده از آن استفاده كرد.

زهره زیارتی

دوشنبه 3/5/1390 - 11:45
كودك
كوچولوهای شاد در خانه‌هایی شاد
معمولا مهم‌ترین و اصلی‌ترین آرزوی‌ هر پدر و مادری شادی، سلامت و موفقیت فرزندانشان است، اما تا وقتی بچه‌ها كوچك‌تر هستند، شادی و سلامت بچه‌ها از بقیه موارد مهم‌تر است و به همین دلیل پدر و مادر دوست دارند همیشه آنها را شاد و خوشحال ببینند. آیا واقعا پدر و مادر نقشی در شاد كردن كودك خود دارند؟ آیا شاد بودن به خصوصیات ذاتی كودك ارتباط پیدا می‌كند؟ و... .

متخصصان در این مورد نظر جالبی دارند؛ آنها می‌گویند با این كه احساس شادی یا غم ممكن است به ژن كودك مربوط شود، اما به طور حتم میزان شادی آنها از قبل تعیین نشده است. شاید كودك از لحاظ ژنتیكی به غمگین و افسرده بودن تمایل داشته باشد، اما باید بپذیریم ژن‌ها انعطاف‌پذیرند و براحتی می‌توان آنها را با توجه به شرایط محیط تغییر داد.

تحقیقات نشان داده است صرف‌نظـر از ژن، كودكان شاد، خوش‌بین و خوشحال در خانواده‌هایی شاد و مثبت زندگی كرده‌ و بزرگ شده‌اند؛ پس اگر شما هم می‌خواهید خنده فرزندتان را بیشتر ببینید، خانه‌ای شاد و آرام برای او ایجاد كنید.

یكی از مهم‌ترین و موثرین كارها برای این كه كودك بتواند شاد و خوشحال زندگی كند، این است كه به او اطمینان دهید نقش او در خانوده مهم است. برای این كار از او نظر بخواهید، با او صحبت كنید و اجازه دهید در روابط خانوادگی حضوری فعال داشته باشد.

علاوه بر این، فراموش نكنید خودتان هم باید شادتر باشید تا محیط خانه مثبت‌تر شود؛ بچه‌ها همه چیز را از پدر و مادر یاد می‌گیرند؛ پس خوش‌اخلاقی و مثبت‌اندیشی را به آنها بیاموزید.

دوشنبه 3/5/1390 - 11:40
ایرانگردی
هزار و یك دلیل ما برای سفر به «بیله‌درق»
در این گرمای كلافه‌كننده تابستان سخت است باور كنی در جایی از ایران مردم شب‌ها روی خودشان پتو می‌اندازند، اما حال و هوای اردبیل در این فصل سال همین است كه می‌شنوید. شب‌های سرد و روزهای خنكی كه هنوز بوی بهار می‌دهند و تابستان به آنها نرسیده است.

 

پیشنهاد این هفته ما روستایی ییلاقی به نام «بیله‌‌درق» است. این روستا از توابع دهستان آبگرم و در 3 كیلومتری شمال شهرستان سرعین استان اردبیل واقع شده است و علت آب و هوای خنك آن، قرار گرفتنش در دره‌ای سرسبز و زیباست. اما خیال نكنید كه ما این روستا را به شما معرفی كرده‌ایم فقط به این دلیل كه آب و هوای فوق‌العاده‌ای دارد. دلایل ما برای معرفی بیله‌‌درق بیشتر از این حرف‌هاست. دلیل این پیشنهاد ما، مردم مهمان‌نواز آن هستند كه حتی اگر زبانشان را بخوبی متوجه نشوی، می‌توانند در كمترین زمان ممكن به دوستان خوب و نزدیكت تبدیل شوند. دلیل ما، آن صندلی‌های چیده شده در سایه‌سار درختان است كه در گوشه و كنار روستا به چشم می‌خورند تا گردشگران خستگی‌شان را روی آنها جا بگذارند. دلیل ما آبشارهای پرآب اطراف روستا هستند كه رود می‌شوند و در چمنزارهای سرسبز اطرافش پیچ و تاب می‌خورند؛ همان چمنزارهایی كه اطراف بیله‌درق را مثل شالی سبز و درخشان در بر گرفته‌اند و با نگین‌هایی ریز از گل و كندوهای عسل تزیین شده‌اند.

دلیل ما این است كه مردم بیله‌‌درق آنقدر به آمدن گردشگر اهمیت می‌دهند كه برای آنها مسافرخانه‌هایی برای اقامت و رستوران‌هایی سنتی برای وقت‌گذرانی ساخته‌اند. دلیل ما این است كه اگر شما به بیله‌‌درق بروید، امكان ندارد بدون سوغاتی برگردید و حتما با خودتان چند كندوی پر از عسل كهربایی و اصل می‌آورید. حالا دیدید؟ ما دلایل زیادی برای دعوت كردن شما به بیله‌‌درق داریم، شما چه دلیلی دارید كه به این دعوت نه بگویید!

علی یوشی‌زاده

دوشنبه 3/5/1390 - 11:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته