• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2747
تعداد نظرات : 413
زمان آخرین مطلب : 4365روز قبل
دعا و زیارت

مثیر الاحزان

برانگیزاننده اندوهها،نام كتاب مقتل معروفى است از شیخ نجم الدین جعفر بن‏محمد بنجعفر حلى،معروف به‏«ابن نما»،متوفاى 645 ق.به همین نام،كتاب دیگرى درمقتل و مناقباز«صاحب جواهر»وجود دارد. (17)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:38
دعا و زیارت
و این اهداف و آرمانها در فارسى چنین سروده شده است: بزرگ فلسفه قتل شاه دین این استكه مرگ سرخ به از زندگى ننگین استحسین مظهر آزادگى و آزادى استخوشا كسى كه چنینش مرام و آیین استنه ظلم كن به كسى نى به زیر ظلم بروكه این مرام حسین است و منطق دین استهمین نه گریه بر آن شاه تشنه لب كافى استاگر چه گریه بر آلام قلب تسكین استببین كه مقصد عالى وى چه بود اى دوستكه درك آن سبب عزو جاه و تمكین استز خاك مردم آزاده بوى خون آیدنشان شیعه و آثار پیروى این است (15) یكى از زیباترین سروده‏هایى كه ماهیت و حوادث و چهره‏ها را در قیام عاشورا ترسیم‏كردهاست،از حبیب الله قاآنى شیرازى(م 1208)به صورت سؤال و جواب است: بارد چه؟خون!كه؟دیده،چه سان؟روز و شب!چرا؟از غم،كدام غم؟غم سلطان كربلا!نامش چه بد؟حسین!ز نسل كه؟از على!مامش كه بود؟فاطمه!جدش كه؟مصطفى‏چون شد؟شهید شد!به كجا؟دشت ماریهكى؟عاشر محرم!پنهان؟نه،بر ملاشب كشته شد؟نه،روز،چه هنگام؟وقت ظهرشد از گلو بریده سرش؟نى،نى،از قفا!سیراب كشته شد؟نه!كسى آبش نداد؟داد!كه؟شمر،از چه چشمه!از سر چشمه فنا!مظلوم شد شهید؟بلى!جرم داشت؟نه!كارش چه بد؟هدایت!یارش كه بد؟خدااین ظلم را كه كرد؟یزید!این یزید كیست؟زاولاد هند،از چه كس؟از نطفه زناخود كرد این عمل؟نه،فرستاد نامه‏اىنزد كه؟نزد زاده مرجانه دغاابن زیاد،زاده مرجانه بد؟نعماز گفته یزید تخلف نمود؟ لا!این نابكار كشت‏حسین را به دست‏خویش؟نه،او روانه كرد سپه سوى كربلامیر سپه كه بد؟عمر سعد!او بریدحلق عزیز فاطمه؟نه،شمر بى‏حیاخنجر برید حنجر او را نكرد شرم؟كرد،از چه پس برید؟نپذیرفت از او قضابهر چه؟بهر آنكه شود خلق را شفیعشرط شفاعتش چه بود؟نوحه و بكاكس كشته شد هم از پسرانش؟بلى،دو تندیگر كه؟نه برادر!دیگر كه؟اقربادیگر پسر نداشت؟چرا داشت،آن كه بود؟سجاد!چون بد او؟به غم و رنج،مبتلاماند او به كربلاى پدر؟نى،به شام رفتبا عز و احتشام؟نه،با ذلت و عنا!تنها؟نه با زنان حرم،نامشان چه بود؟زینب،سكینه،فاطمه،كلثوم بینوابر تن لباس داشت؟بلى،گرد روزگاربر سر عمامه داشت؟بلى،چوب اشقیابیمار بد؟بلى!چه دوا داشت؟اشك چشمبعد از دوا غذاش چه بد؟خون دل غذاكس بود همدمش؟بلى اطفال بى‏پدردیگر كه بود؟تب،كه نمى‏گشت از او جدااز زینت زنان چه به جا مانده بد؟دو چیزطوق ستم به گردن و خلخال غم به پا!گبر این ستم كند؟نه!یهود و مجوس؟نههندو؟نه!بت پرست؟نه!فریاد از این جفا«قاآنى‏»است قایل این شعرها؟بلىخواهد چه؟رحمت.از كه؟ز حق!كى؟صف جزا (16)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:38
دعا و زیارت
«ابداع‏»:نمونه‏هاى زنده و بزرگ و قهرمان براى بشریت‏ساخته شد كه همواره خار سرراهمتجاوزان به حقوق محرومان بودند و ایجاد یك خط آزادیبخش كه با روح تقوا واخلاصخدایى اشباع شده بود،خطى كه در طول تاریخ،خواب از چشم جباران متكبرربوده،و بسترنرمشان را خشن ساخت.این خط،در سایه ایجاد هویت جدید انسانى واسلامى در جامعه پدیدآمد و امام حسین‏«ع‏»به همه انسانها،حتى غیر مسلمانان،درس‏آزادگى و غیرت داد. ماهیت قیام كربلا،امر به معروف و نهى از منكر و احیاء سنت پیامبر«ص‏»بود.نیز جهاددر راهمبارزه با جهالت و گمراهى و سرگردانى،كه در زیارت آن حضرت مى‏خوانیم: «و بذل مهجته فیك حتى استنقذ عبادك من الجهالة و حیرة الضلالة‏». (13) دست‏یافتن بهاین‏هدف،نثار«خون‏»لازم داشت كه در عاشورا انجام یافت.و تفسیر«خون‏»و رسواگرى‏ظالملازم داشت كه با برنامه اسراى اهل بیت تحقق یافت.در خون شهداى كربلا وسید الشهدا«ع‏»،قیامت و رسالت و آزادگى نهفته بود.و این محتوا چه خوب در این اشعار«حسینالاعظمى‏»بازگو شده است: شهید العلى ما انت میت و انمایموت الذى یبلى و لیس له ذكرو مادمك المسفوك الا قیامةلها كل عام یوم عاشوره حشرو مادمك المسفوك الا رسالةمخلدة لم یخل من ذكرها عصرو مادمك المسفوك الا تحررلدنیا طغت فیها الخدیعة و المكرو هدم لبنیان على الظلم قائمبناه الهوى و الكید و الحقد و الغدر (14)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:37
دعا و زیارت

ماه بنى هاشم عباس بن على‏«ع‏»

ماهیت قیام كربلا

براى حفظ هویت نهضت عاشورا و اهداف آن،باید«ماهیت‏»آن را خوب شناخت. ماهیت قیام امام حسین‏«ع‏»را از منابع مستند و خدشه ناپذیر زیر مى‏توان شناخت: الف:خطبه‏هاى امام و اهل بیت،كه در مكه و بین راه حجاز و عراق و در كربلا وپس از آن دركوفه،شام و مدینه ایراد شده است. ب:سخنانى كه امام،در پاسخ به پرسشها،پیشنهادها و خیرخواهیهاى این و آن،درطول نهضتبیان كرده است. ج:رجزهایى كه امام و اصحاب او،روز عاشورا در مقابل دشمن خوانده‏اند و همه‏آنها در مآخذمعتبر ثبت‏شده است. د:نامه‏هایى كه میان امام و مردم كوفه و بصره رد و بدل شده است،نامه‏هاى یزید به‏ابن زیاد،ابن زیاد به یزید و عمر سعد،نامه‏هاى عمر سعد به ابن زیاد،ابن زیادبه حاكم مدینه و.... از مجموع این منابع و اسناد مكتوب و موجود،مى‏توان اهداف،ماهیت،دیدگاههاى‏طرفین رابه دست آورد.در عین حال مى‏توان گفت نهضت امام حسین‏«ع‏»چهار بعدداشت:ویران كردن،ساختن،تجدید و آفریدن و ابداع.اما توضیح مختصر این ابعاد: «ویران كردن‏»:در هم شكستن و ویران كردن هیكل و اسكلتى كه به امویان امكان داده‏بود بهاسم‏«دین‏»،ستمگرى كنند و به نام خلافت،كاخهاى عیاشى خود را بر استخوانها وجمجمه‏هاىمحرومان و آزادیخواهان بنا كنند و آزاد مردان را از صحنه كنار بزنند یا به‏شهادت برسانند.انقلاب كربلا،بنیان ستم و تحمیق و تزویر را در هم شكست و پایه‏هاى‏آن را متزلزل ساخت. «ساختن‏»:دمیدن روح شهامت و بیدارى در كالبد جامعه اسلامى و پروراندن نسلى‏خداجوىو شهادت طلب و ستیزه‏گر با سلطه ستم،به دلیل حركتهاى انقلابى پس ازعاشورا. «تجدید»:ارزشهاى اسلامى كه با نقشه‏ها و توطئه‏هاى بنى امیه كهنه و فراموش شدهومفاهیم دینى كه به دست آنان تحریف گشته بود،دوباره احیا شد.دیدگاه اصلى دیندرباره‏حكومت و حاكم و بیت المال و حقوق مردم مطرح گشت و بناى عقیده و ایمان،روحى‏تازه یافت و تحریفها زدوده گشت و روحهاى كوچك،آن عظمت را یافتند كه دربرابرطاغوت بایستند و امر به معروف و نهى از منكر كنند.
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:37
دعا و زیارت

مالك بن نضر ارحبى

وى به اتفاق ضحاك بن عبد الله مشرقى در مسیر راه كربلا با سید الشهدا«ع‏»دیداركردند.امام از آنان دعوت به یارى كرد.آن دو به بهانه قرض داشتن و سركشى به خانواده،رفتند وتوفیق حضور در حماسه عاشورا نیافتند.
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:36
دعا و زیارت

مالك بن عبد الله جابرى

از شهداى كربلاست،وى و برادرش سیف بن حارث بن سریع،در كربلا به حسینبن‏على‏«ع‏»پیوستند و عصر عاشورا،در لحظاتى كه سپاه كوفه به خیمه‏گاه امام حسین‏«ع‏» نزدیك شده بودند،اجازه میدان گرفته،جنگیدند و شهید شدند. (12)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:35
دعا و زیارت

مالك بن دودان

از شهداى عاشوراست.هنگامى كه به میدان رفت،چنین رجز مى‏خواند: الیكم من مالك الضرغامضرب فتى یحمى عن الكرامیرجو ثواب الله ذى الانعام (11
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:35
دعا و زیارت
به قول محتشم: باز این چه شورش است كه در خلق عالم استباز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم استایام عاشورا براى شیعه،فصل گریستن و به عزاى حسینى نشستن است و این سنت‏دینى مایهبقاى یاد حماسه‏سازان عاشورا گشته است.عاشورا براى پیروان اهل بیت،روزغم و اندوه و براىجفا كاران مخالف عترت،روز شادى بوده است.سرزمین شام و عراق‏در این زمینه دو روشمخالف هم داشته است،سید رضى در یكى از اشعارش ازسوگواریهاى سرزمین عراق یادمى‏كند كه شامیان،همانها را روز عید و جشن مى‏دانستند: كانت ماتم بالعراق تعدهاامویة بالشام من اعیادها (7) حضرت سجاد«ع‏»نیز در شعرى از سختیهاى روزگارشان پس از عاشورا و محنتهاى‏جانكاه آنروزگار سخن مى‏گوید،از جمله مى‏فرماید: یفرح هذا الورى بعیدهمو نحن اعیادنا ماتمنا (8) این مردم به عیدشان خوشحال مى‏شوند،در حالى كه عیدهاى ما،سوگ و ماتم ماست. این مضمون همان سخن معروف است كه:«بنى امیه براى ما عید نگذاشتند».
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:34
دعا و زیارت

ماریه بنت‏سعد

ماریه دختر سعد،بانوى شجاع وشیعى از (9) مردم بصره بود كه خانه‏اش پایگاه تجمع شیعه در این شهر محسوب مى‏شد. فضایل و تعالیم اهل بیت از آنجا منتشر مى‏گشت.در ایام نهضت كربلا،عده‏اى كه به این‏خانهتردد داشتند،براى یارى امام حسین‏«ع‏»به كوفه رفتند. (10)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:34
دعا و زیارت

ماتم

ماتم،ماتم،ماتم و...به معناى عزادارى و مصیبت و عزاست.اصل آن به معناى محل‏تجمع زنانو مردان در غم و شادى است، (1) اما به مراسمى هم كه در سوگوارى امام‏حسین‏«ع‏»برگزارمى‏شود،مى‏گویند.به محل عزادارى،عزاخانه،ماتم سرا و ماتمكده هم‏گفته مى‏شود.به برگزاركردن آیین سوگوارى،ماتم گرفتن و به ماتم نشستن مى‏گویند.درآداب اسلامى،اقامه عزا براىمتوفى و رسیدگى به بازماندگان و تغذیه داغدیدگان آمده‏است. (2) درباره سیدالشهدا«ع‏»روایات بسیارى آمده است كه براى آن حضرت در ملكوت‏اعلا ماتمها برگزار شد.درزیارت مى‏خوانیم:«و اقیمت علیك المآتم فى اعلى علیین‏». (3) اسیران اهل بیت‏«ع‏»چون به شامبرده شدند و وارد دربار یزید گشتند،خاندان اموى هم‏براى شهداى كربلا ماتم بر پا كردند. (4) ام سلمه نیز،پس از خبر یافتن از شهادت امام‏حسین‏«ع‏»توسط آن شیشه پر از خاك كه بهخون تبدیل شده بود،آن روز را روز ماتم ونوحه بر حسین‏«ع‏»قرار داد. (5) به روایت امامصادق‏«ع‏»،پس از شهادت ابا عبد الله،همسر اوماتم براى او بر پا داشت و از ماده‏اى براىاشكبار شدن چشمانش استفاده مى‏كرد. (6) عظیم‏ترین ماتم تاریخ،همان حادثه جانگدازكربلاست كه هرگز از شور و سوز آن كاسته‏نمى‏شود
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته