• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2747
تعداد نظرات : 413
زمان آخرین مطلب : 4457روز قبل
دعا و زیارت

محرم

نام نخستین ماه از ماههاى دوازده گانه قمرى.علت نامگذارى این ماه به محرم،آن‏بوده كه درایام جاهلیت،جنگ در این ماه را حرام مى‏دانستند و روز اول محرم را اول سال‏قمرى قرارمى‏دادند.اما بنى امیه با ریختن خون سید الشهدا در این ماه و پدید آوردن حادثه‏كربلا،احترامماه حرام را نگه نداشتند.امام رضا«ع‏»فرمود:در جاهلیت،حرمت این ماه‏نگاه داشته مى‏شد ودر آن نمى‏جنگیدند،ولى در این ماه،خونهاى ما را ریختند و حرمت‏ما را شكستند و فرزندان وزنان ما را اسیر كردند و خیمه‏ها را آتش زدند و غارت كردند وحرمت پیامبر را درباره ذریه‏اشرعایت نكردند. (34) به گفته سید حمیرى: فى حرام من الشهور احلتحرمة الله و الحرام حرام (35) در دوم ماه محرم الحرام سال 61 هجرى،كاروان ابا عبد الله‏«ع‏»وارد كربلا شد و اردوزد.بتدریج بر سپاه كوفیان كه آن حضرت را محاصره كرده بودند افزوده شد.روز نهمماه‏محرم‏«تاسوعا»نام دارد و روز دهم آن‏«عاشورا»،روز شهادت سید الشهدا و یاران وفرزندانشدر كربلاست. از آنجا كه ماه محرم،یادآور حادثه كربلا و عاشوراست،فرا رسیدن آن دلها را پر از غم‏مى‏سازد وپیروان و شیفتگان امام حسین‏«ع‏»،از اول محرم،محافل و مجالسى را سیاهپوش‏كرده،به یادآن امام شهید به عزادارى مى‏پردازند.محرم همچون عاشورا،رمز احیاى‏خاطره حماسه‏هاىكربلاست و نقش این ماه در حفظ دستاوردهاى نهضت‏حسینى مهم‏است و در این ماه،سراسركشورها و شهرهاى شیعه‏نشین،به یاد شهیدان كربلا اشك‏مى‏ریزند و از عاشوراییان درسمى‏گیرند.امام خمینى‏«ره‏»فرموده است:«محرم،ماه‏نهضت بزرگ سید شهیدان و سرور اولیاءخداست كه با قیام خود در مقابل طاغوت،تعلیم‏سازندگى و كوبندگى به بشر داد و راه فناىظالم و شكستن ستمكار را به فدایى دادن وفدایى شدن دانست.» (36) خیز و جامه نیلى كن،روزگار ماتم شددور عاشقان آمد،نوبت محرم شدماه خون گواه آمد،جوش اشك و آه آمدرایت‏سیاه آمد،كربلا مجسم شدپاى خون دل واكن،دست موج پیدا كنرو به سوى دریا كن،ساحلى فراهم شدهر كه رو به دریا كرد،آبروى ساحل شدخنده را ز خاطر برد،گریه محرم شد (37)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:47
دعا و زیارت

محتشم كاشانى

شمس الشعرا،محتشم كاشانى،شاعر اوایل عهد صفوى كه بیشتر به سرودن مدایح ومراثىاهل بیت پیامبر مى‏پرداخت،وى در سال 996 هجرى بدرود حیات گفت. (32) از آثاربرجسته ومعروف وى،تركیب بند پر سوز و محتواى اوست كه در ایام عزادارى‏سید الشهدا«ع‏»،مساجد،تكایا و مجالس سوگوارى را با كتیبه‏هایى كه این اشعار،بر روى‏آنها نقش بسته است،سیاهپوش مى‏كنند.شهرت محتشم،بیشتر به خاطر همین تركیب بنداو درباره حادثهعاشوراست كه در دوازده بند،سروده شده و بارها به صورتهاى مختلف‏چاپ شده است.دیگرانهم به تبعیت از او،به سرودن تركیب بندهایى درباره حماسه‏كربلا پرداخته‏اند.بند اول ازتركیب بند محتشم چنین است:

باز این چه شورش است كه در خلق عالم استباز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم استباز این چه رستخیز عظیم است كز زمینبى نفخ صور خاسته تا عرش اعظم استاین صبح تیره باز دمید از كجا كزوكار جهان و خلق جهان جمله درهم استگویا طلوع مى‏كند از مغرب،آفتابكاشوب در تمامى ذرات عالم استگر خوانمش قیامت دنیا بعید نیستاین رستخیز عام كه نامش محرم استدر بارگاه قدس كه جاى ملال نیستسرهاى قدسیان همه بر زانوى غم استجن و ملك بر آدمیان نوحه مى‏كنندگویا عزاى اشرف اولاد آدم استخورشید آسمان و زمین،نور مشرقینپرورده كنار رسول خدا حسین (33)

p30n.ir
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:46
دعا و زیارت
به قول ابن حماد: شربت من ماء الولاء شربةفاورثتنى النسك قبل الفطامولاح نجم السعد فى طالعىاذ صرت مولى لاناس كراملال یاسین الذى حبهمینجوبه المؤمن یوم الخصامفمثل مولاى الحسین الذىبالطف مدفون علیه السلام...هذا شهید الطف هذا الذىحبى له یمحو جمیع الاثامهذا الامام ابن الامام الذىمنه لنا فى كل عصر امامهذا الذى زائره كالذىحج الى الكعبة فى كل عام (30) آنكه از سرچشمه این محبت‏سیراب شود و عشق ابا عبد الله و اهل بیت‏«ع‏»،حلاوت‏زندگیشگردد،بیمه شده است،چون روح دین،محبت و مودت و ولایت اهل بیت است وبدون آن،اسكلتى بى‏جان از دین مى‏ماند. بنیان دین بى‏مهرتان سست و خراب استعالم جدا از عشقتان خواب و سراب است (31)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:45
دعا و زیارت

محبت اهل بیت‏«ع‏»

محبت،دوست داشتن و عشق ورزیدن،به زندگى انسان جهت مى‏دهد و اگر این‏علاقه ومحبت،به انسانهاى پاك و والا باشد،بیمه كننده انسان از كششهاى انحرافى است. خداوند،دوستى و مودت خاندان پیامبر«ص‏»را در قرآن،اجر رسالت آن حضرت قرارداده وواجب ساخته است:«قل لا اسئلكم علیه اجرا الا المودة فى القربى‏». (23) امام شافعى‏نیز به اینفرض بودن محبت اهل بیت‏«ع‏»اشاره دارد: یا اهل بیت رسول الله حبكمفرض من الله فى القرآن انزلهكفاكم من عظیم القدر انكممن لم یصل علیكم لا صلاة له (24) و همین محبت‏خاندان رسول،مرز حركت در خط صحیح دین است. تولاى شما فرض خدایى استقبول و رد آن مرز جدایى استدیانت بى شما كامل نگرددبجز با عشقتان دل،دل نگرددهر آن كس را كه در دین رسول استولایت،مهر و امضاى قبول است (25) (26) دوستدار این خانواده،دوستدار خداست و دشمنان آنان،دشمن خدایند. تاكید به دوست داشتن اهل بیت،استفاده از اهرمى نیرومند در جهت‏سازندگى انسانوحركت تربیتى و اجتماعى اوست.آنكه طعم محبت اهل بیت را بچشد،محبتهاى دیگربرایشجذاب نیست.رشته محبت این دودمان،تا درون خانه‏هاى شیعیان كشیده شده وهمه جا راروشن و گرم مى‏سازد.اتصال به این رشته محبت،مایه گرمى جان و روشنایى‏دل است و محبآنان،محبوب خدا مى‏شود.محبت‏حسین‏«ع‏»در این میان،ویژگى خاصى دارد. رشته الفت بود در بین ما،كز قعر چاهكى بدون رشته آب بى‏حساب آید برون پیامبر خدا«ص‏»فرمود:«حسین منى و انا من حسین،احب الله من احب حسینا». (27) ودربارهحسن و حسین‏«ع‏»و ثمره دوستى و محبت این دو ریحانه رسول،فرمود:«من‏احب هذینالغلامین و اباهما و امهما فهو معى فى درجتى یوم القیامة‏». (28) هر كس این دونوجوان و پدر ومادرشان را دوست بدارد،روز قیامت در رتبه من همراهم خواهد بود. این كشش قلبى نسبت به سید الشهدا«ع‏»را خداوند در دلها قرار داده و غم شهادتش‏همبزرگترین غمهاست و سوز آن هرگز فرو نمى‏نشیند.رسول خدا«ص‏»فرمود:«انلقتل‏الحسین‏«ع‏»حرارة فى قلوب المؤمنین لا تبرد ابدا». (29) محبت اهل بیت و عشق به‏ابا عبدالله‏«ع‏»هم در دنیا رشد دهنده و كمال آفرین است،هم در آخرت نجاتبخش است.
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:45
دعا و زیارت

محاصره امام حسین‏«ع‏»

هدف امام حسین‏«ع‏»رسیدن به كوفه و پیوستن به هواداران در آن شهر بود،تا بر ضدامویانقیام كنند.ابن زیاد(والى كوفه)هم مى‏دانست كه اگر امام،پاى به كوفه بگذارد،كنترل شهر ازدست بیرون خواهد شد.این بود كه مانع ورود امام به كوفه شد.سپاه هزارنفرى را بهفرماندهى حر بن یزید سر راه آن حضرت فرستاد،پس از گفتگوها،كاروان امام‏و سپاه حرهمچنان پا به پاى هم پیش مى‏آمدند.چون به‏«نینوا»رسیدند،پیكى از كوفه‏رسید كه فرمانمحاصره را همراه داشت،كه امام حسین‏«ع‏»نه راه برگشت داشته باشد،نه‏راه پیش،فرمانچنین بود كه:«اما بعد فجعجع بالحسین...»با رسیدن نامه و قاصدم،حسین‏«ع‏»را در محاصره وتنگنا قرار بده و او را جز در سرزمین بى‏آب و علف و دور ازپناهگاه فرود نیار،به قاصدم دستوردادم تا همراه تو باشد و از تو جدا نگردد.تا خبراجراى این فرمان را برایم بیاورد.و السلام. در پى آن دستور بود كه امام به اجبار در آن منطقه فرود آمد.این حادثه در روز پنج‏شنبه‏دوممحرم سال 61 هجرى بود.فرداى آن روز،عمر سعد با چهار هزار نفر از كوفه‏رسیدند. (22) در پىاین محاصره،از پیوستن افراد به گروه یاران امام نیز جلوگیرى مى‏كردند وماهها كنترلمى‏شد،برخى كه از كوفه خود را به امام رساندند،با استفاده از تاریكى شب یااز بیراهه بود.
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:43
دعا و زیارت

مجمع بن عبد الله عائذى

وى از شهداى كربلا در حمله اول است. (20) از قبیله مذحج و اهل یمن بود.در مسیركوفه،درمنزلگاه‏«زباله‏»به سید الشهدا«ع‏»پیوست و در ركاب امام به كربلا آمد.نامش درزیارت ناحیهمقدسه هم آمده است. (21)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:43
دعا و زیارت

مجلس

محل نشستن،مدت زمان نشستن،در اصطلاح وعظ و مرثیه خوانى،محفلى كه در آن‏بهسخنرانى،وعظ و ذكر مصیبت مى‏پردازند(مجالس حسینى)و در اصطلاح تعزیه‏و شبیهخوانى،بخشى از مقتل و واقعه عاشورا یا صحنه‏هاى دیگر تاریخ اسلام،كه در یك‏نوبت بصورتنوحه خوانى و تعزیه،اجرا مى‏شود.چون اجراى تعزیه در یك تكیه یامجلس بوده،یك صحنه ازوقایع عاشورا كه نمایش داده مى‏شد به آن مجلس مى‏گفتند وتدوین كننده و محرر اینگونهمتون را«مجلس نویس‏»مى‏خواندند و گوینده و خواننده آن‏مباحث و مجالس را«مجلسخوان‏».مجلس دو طفلان مسلم،مجلس قاسم،مجلس‏حضرت عباس،مجلس غارت خیمه‏ها و...از اینگونه مجالس است. p30n.ir
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:42
دعا و زیارت
«مجالس حسینى‏»نیز،نام كتابى از على محمد على دخیل است(ترجمه مصطفى‏خبازان)كهمجموعه‏اى از مقالات،درباره چهارده معصوم و معارف اهل بیت‏«ع‏»است. همچنانكه‏«مقتل‏»نام نوعى از كتابها در شهادت امام حسین‏«ع‏»است،مجلس و مجالس‏نیزنوعى كتب است كه بخش بخش به بیان فضایل و مسایل مربوط به سید الشهدامى‏پردازد وبراى وعاظ نوشته مى‏شود كه از روى آن منبر روند و مطالبش را براى‏حاضران بگویند،به ایننام كتب متعددى نگاشته شده است.از جمله‏«المجالس الحسینیة‏» كه كتابى فارسى در اسرار شهادت امام حسین‏«ع‏»است.از نظام العلماء میرزا رفیع تبریزى(م1336). (19)
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:41
دعا و زیارت

پنج دسته،تقسیم‏كرده

-مجالسى كه قبل از خلقت آدم،برگزار شده است. -مجالسى كه بعد از آدم و قبل از تولد امام حسین‏«ع‏»برگزار شده است. -مجالسى كه قبل از شهادتش برگزار شده است. -مجالسى كه بعد از شهادتش در دنیا برگزار شده است.

-مجالسى كه پس از فناى دنیا،در قیامت بر پا خواهد شد

چهارشنبه 27/9/1387 - 11:40
دعا و زیارت

مجالس حسینى

محفلها و مجلسهایى كه در سوگ حسینى و براى احیاى خاطره عاشورا،در مساجدوحسینیه‏ها و منازل،در ایام عاشورا یا در روزهاى دیگر در طول سال برگزار مى‏شود و ازپربركت‏ترین آثار شهادت ابا عبد الله‏«ع‏»و زمینه مناسبى براى تبلیغ و موعظه و تقویت‏آگاهىمردم به دین و علایق مذهبى است و در روایات نیز تاكیده شده كه چنین مجالسى‏همواره برپاشود.طبق روایات،براى سید الشهدا«ع‏»مجالس متعددى از سوى فرشتگان،جنیان،كروبیان،انبیاى پیشین،رسول خدا و ائمه(ص)برگزار شده كه بر شهادت مظلومانه‏آن حضرتگریسته‏اند.همچنین مجالسى كه پس از حادثه عاشورا در كربلا،كوفه،شام،دیر راهب،مدینه،مكه و...در همان سال حادثه برگزار شده است.مرحوم شیخ جعفرشوشترى بطور مبسوط،بهتوضیح این مجالس پرداخته است و در هر كدام،مرثیه خوان،گریه كننده،زمان و محل آن راتوضیح داده است. (18) كل این مجالس را به پنج دسته،تقسیم‏كرده است:
چهارشنبه 27/9/1387 - 11:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته