• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2747
تعداد نظرات : 413
زمان آخرین مطلب : 4370روز قبل
دعا و زیارت

قره بن ابى قره غفارى

از شهداى كربلا از قبیله غفار است.رجزى كه در میدان جنگ مى‏خواند،چنین بود: قد علمت‏حقا بنو غفارو خندف بعد بنى نزارباننى اللیث لدى الغبارلاضربن معشر الفجارضربا فجیعا عن بنى الاخیار (26) كه در این رجز،ضمن معرفى خویش و فاجر دانستن دشمن،رزم خود را در دفاع ازفرزنداناخیار دانسته است.
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:37
دعا و زیارت

قربانى

درسى كه ز عاشورا آموخته‏ایم این بودقربانى راه دین،فرزند و پدر كردیم (21) قربانى یعنى آنچه براى رسیدن به قرب محبوب و معبود،فدا مى‏كنند.آنگونه كه‏فرزندان آدم،قربانى و فدا به درگاه خدا بردند.یكى گوسفند،دیگرى دسته‏اى از گندم(اذ قربا قربانا...) (22) حضرت ابراهیم نیز كه به فرمان خدا مامور شد جوانش اسماعیل را ذبح‏و قربانى كند،خداوندگوسفندى نازل كرد و به جاى اسماعیل قربانى شد. (23) از آن پس دراحیاى آن فداكارى ازسوى پسر و پدر،حاجیان روز عید قربان در منا قربانى مى‏كنند. صحنه كربلا نیز قربانى شدن هفتاد و دو شهید،در آستان قرب و رضاى الهى بود.امام‏حسین،خود و یارانش را فداى دین خدا نمود.حسین بن على‏«ع‏»قربانى اهل بیت بود. آنگونه كه حضرت زینب نیز پس از شهادت برادر،وقتى در میدان جنگ به پیكربرادرش‏رسید،نگاهى به آسمان كرد و گفت:«اللهم تقبل منا هذا القربان‏». (24) در تعابیر ائمه،درزیارتنامه‏ها و نیز خطابه‏هاى اسیران اهل بیت،از آن شهید مظلوم،بعنوان‏«ذبیح‏»یادشده‏است.او اسماعیلى بود كه در مناى حق فدا شد و حیات دین را تضمین نمود و شرف رابه‏انسانها الهام داد. قربانى شدن و قربانى دادن،رمز پیروزى و عزت است.ملتهایى كه در راه‏«آزادى‏»گام‏برداشته وبرمى‏دارند،همواره قربانیان بسیارى را تقدیم آستان آزادى كرده‏اند و اگرگروهى آمادهفداكارى نباشند،به اهداف خود نمى‏رسند.حقیقت و دین و حیات‏كرامتمندانه،آنقدرارزشمند و متعالى است كه باید قربانیانى چون حسین‏«ع‏»فداى آن‏شوند.از عظمت قربانى،مى‏توان به عظمت چیزى پى برد كه كسى مانند سید الشهدا«ع‏»درآن راه قربان مى‏شود وهفتاد و دو عزیز را قربان مى‏كند. اى كرده به كوى دوست هفتاد و دو قربانىقربان شومت این رسم،ماند از تو به دورانهاقربانى هر كس شد با حرمت و نشنیدیمدست و تن قربانى،افتد به بیابانها (25)
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:36
دعا و زیارت

قتلگاه گودال قتلگاه

قتیل اشقیاء حسین بن على‏«ع‏»

قتیل العبرات

كشته اشكها.از لقبهاى سید الشهدا«ع‏»است.شهیدى كه هم یادش گریه آور است وهم اشكریختن در سوك او ثواب دارد و موجب احیاى عاشوراست.امامان نیز توصیه‏فراوان بر عزادارىو گریستن بر مصائب آن حضرت داشته‏اند.روایت از امام حسین‏«ع‏» است كه:«انا قتیل العبرات‏» (18) من كشته اشكهایم.در حدیث دیگرى فرموده است:«اناقتیلالعبرة،لا یذكرنى مؤمن الا استعبر» (19) من كشته اشكم.هیچ مؤمنى مرا یاد نمى‏كند،مگرآنكهاشك در چشمانش مى‏آید.این صفت،در زیارتنامه‏ها هم براى آن شهید كربلا آمده‏است،ازجمله:«و صل على الحسین المظلوم،الشهید الرشید،قتیل العبرات واسیر الكربات...». (20)
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:35
دعا و زیارت

قتل صبر

قتل صبر آن است كه انسانى یا حیوانى را بسته نگهدارند و بكشند.در حدیث استكه‏پیامبر«ص‏»كسى را اینگونه نكشت و از این گونه كشتن چهار پایان نهى شده است،یعنى‏اینكه جاندارى را زنده نگهدارند و آن قدر به او ضربه بزنند تا بمیرد. (14) به شهدا واسیرانى‏كه كشته مى‏شوند نیز«مصبور»گفته مى‏شود.در مورد حیواناتى كه زجركش مى‏شوندنیزبه كار مى‏رود. (15) از مظلومیت‏سید الشهدا«ع‏»و قساوت كوفیان یكى هم آن بود كه حسینبن‏على‏«ع‏»را در حالى كه هنوز رمق در بدن داشت،مورد ضربه‏هاى شمشیر و نیزه قراردادند.امام سجاد«ع‏»بعنوان افشاگرى از ستم یزیدیان،در خطبه‏اى كه در كوفه در حال‏اسارت خواندو خود را به مردم فریب خورده و به خواب سیاسى رفته معرفى كرد،ازجمله فرمود:«انا ابن منقتل صبرا و كفى بذلك فخرا» (16) من پسر كسى هستم كه به‏«قتل‏صبر»كشته شد و همینافتخار مرا بس!در مورد مسلم بن عقیل نیز در تاریخ آمده است كه‏ابن زیاد او را به‏«قتلصبر»كشت. (17)
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:34
دعا و زیارت

قبر شش گوشه

مرقد و حرم ابا عبد الله الحسین‏«ع‏».به لحاظ آنكه على اكبر«ع‏»پایین پاى آن حضرت‏دفنشده است،در آن قسمت هم دو گوشه براى ضریح اضافه شده و شش گوشه دارد. شوق زیارت قبر شش گوشه آن امام،همواره در دل شیعیان بوده است. رفتم به كربلا به سر قبر هر شهیددیدم كه مرقد شهدا مشگ و عنبر استهر یك مزار مرقدشان چهار گوشه داشتشش گوشه یك ضریح در آن هفت كشور استپرسیدم از كسى سببش را،به گریه گفت:پایین پاى قبر حسین،قبر اكبر است (13)
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:33
دعا و زیارت

قبر امام حسین‏«ع‏»

اولین بار بنى اسد پس از دفن اجساد شهدا و پیكر سید الشهدا،علامتى بر قبر نهادند.ازاینكهتوابین در سالهاى 63 یا 64 بر سر قبر امام حسین مى‏آمدند،مى‏فهمیم كه آن هنگام،آشنا وشناخته شده بوده است.بنا به تشویق اولیاء دین،مدفن آن حضرت از همان آغاز،مورد زیارتشیعه قرار گرفت،چه پنهانى و چه آشكار. در زمان بنى امیه،قبه‏اى بر قبر شریف ساخته شد و تا زمان هارون الرشید باقى بود.وى‏قبر راخراب و محل آن را صاف كرد و درخت‏سدرى را كه(به نشانه قبر)در آنجا بود. قطع كرد.بار دیگر در زمان مامون ساخته شد.سپس در سال 236 و 237 هجرى بهدستورمتوكل عباسى،قبر و خانه‏هاى اطراف آن خراب شد و به جاى آن زراعت كردند ومانع‏رفت و آمد مردم شدند.باز هم در سال 247 به دستور متوكل قبر را خراب كردندوچندین نوبت دیگر این تخریب انجام گرفت.بناى فعلى مرقد و حرم سید الشهدا بهقرن‏هشتم هجرى برمى‏گردد.البته بارها مرمتها و اضافاتى انجام گرفته است.در سال‏1216هجرى وهابیها با سپاهى از منطقه نجد حمله كرده و حرم حسینى را غارت وتخریب كردند واسبها را در صحن مطهر بستند. (12)
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:33
دعا و زیارت

قافله حسینى

كاروانى كه از مبدا عزت و آزادگى حركت كرد و در مقصد شهادت بار افكند.قافله‏حسینى روز28 رجب از مدینه بیرون آمد و سوم شعبان به مكه رسید.افراد كاروان عبارت‏بودند از سیدالشهدا«ع‏»،فرزندان،برادران،برادر زادگان و عمو زادگانش و نیز خانواده‏خود و برخى ازبستگان دیگر.این كاروان روز 8 ذیحجه از مكه به سوى عراق حركت‏كرد.با همان نفرات قبلى،اما با جمعى از پیروان او از مردم حجاز،كوفه و بصره كه در ایام‏اقامت وى در مكه به او پیوستهبودند.حضرت مقدار ده دینار و یك شتر در اختیارهمراهان قرار داده بود كه وسایل خود را برآن حمل كنند. (10) این كاروان،دوم محرم دركربلا فرود آمد.پس از عاشورا،این قافله تبدیل بهجمعى داغدار و دلسوخته و شهید داده‏شد كه بصورت اسیر،به كوفه وارد شدند.مردانشانهمه شهید شده بودند و امام سجاد«ع‏» هم بیمار بود و قافله سالار،حضرت زینب‏«ع‏»بود.در كوفه برخى از زنان،به بستگان‏خود كهساكن كوفه بودند پیوستند. ما كاروان رفته به تاراجیممردانمان شناگر رود خونما رهروان قافله صبریمرسواگر فسانه هر افسونفریاد و خشم و رنج و اسیرى‏مانما را سلاح كارى پیكار استبانوى قهرمان عرب،زینبما را بزرگ و قافله سالار است (11) این قافله،پس از پیمودن راه طولانى و دشوار كوفه تا شام و شام تا مدینه،با بارى از غم‏و اندوهبه مدینه برگشت و بشیر،خبر بازگشت قافله اهل بیت‏«ع‏»را به مردم خبر داد ومدینه یكپارچهغرق شیون و عزا شد.
چهارشنبه 27/9/1387 - 18:33
دعا و زیارت

قاع

نام یكى از منزلگاههاى مسیر كوفه.حسین بن على‏«ع‏»در آنجا نیز فرود آمد.بین‏منزلگاه زبالهو عقبه است،منطقه‏اى بوده دشت و هموار(قاع:دشت)و در آنجا آب وآبادى و مسجد و محلىبراى فرود آمدن كاروانها بوده است. (9)
چهارشنبه 27/9/1387 - 14:22
دعا و زیارت

قاسم بن حسن‏«ع‏»

نوجوان شهید عاشورا در ركاب سید الشهدا«ع‏»،فرزند گرامى امام حسن مجتبى‏«ع‏». وى صاحب همان سخن معروف‏«احلى من العسل‏»در شب عاشوراست كه مرگ راشیرین‏تر ازعسل مى‏دانست.روز عاشورا سن او به بلوغ نرسیده بود.براى میدان رفتن ازامام خویش اجازهخواست.ابا عبد الله‏«ع‏»چون نگاه به او افكند،وى را به آغوش كشید وگریست،آنگاه اجازه داد. (6) قاسم،خوش سیما بود.سوار بر اسب شد و عازم میدان گشت. رجزى كه مى‏خواند،در معرفى خود و مظلومیت‏حسین‏«ع‏»بود: ان تنكرونى فانا ابن الحسنسبط النبى المصطفى و المؤتمنهذا حسین كالاسیر المرتهنبین اناس لا سقوا صوب المزن در جنگى دلاورانه به شهادت رسید.هنگامى كه بر زمین مى‏افتاد،عمویش اباعبد الله‏«ع‏»خودرا به بالین او رساند ولى او در حال جان دادن بود.پیكر او را آورد و كنارشهداى اهل بیت قرارداد. (7) در زیارت ناحیه مقدسه كه از زبان امام زمان‏«ع‏»است،نام اوهمراه با سلام حضرتمهدى بر او بیان شده و اشاره به كیفیت رفتن سید الشهدا«ع‏»به‏بالین او و نفرین قاتلان قاسمشده است:«السلام على القاسم بن الحسن بن على،المضروب‏هامته المسلوب لامته،حیننادى الحسین عمه فجلى علیه عمه كالصقر و هو یفحص برجلیه‏التراب،و الحسین یقول:بعدالقوم قتلوك و من خصمهم یوم القیامة جدك و ابوك،ثم قال: عز و الله على عمك ان تدعوه فلا یجیبك،او ان یجیبك و انت قتیل جدیل فلا ینفعك،هذاوالله یوم كثر واتره و قل ناصره.» (8) برادر دیگر حضرت قاسم،به نام ابو بكر بن حسن نیز كه‏هردو از یك مادر بودند،در كربلا به شهادت رسید.
چهارشنبه 27/9/1387 - 14:21
دعا و زیارت

قاسم بن حبیب ازدى

از شهداى كربلاست.وى از شیعیان شجاع كوفه بود.ابتدا با سپاه عمر سعد از كوفه‏بیرون آمدو چون به كربلا رسید،به یاران امام پیوست.نامش را جزو شهداى حمله اول‏ذكر كرده‏اند. (5)
چهارشنبه 27/9/1387 - 14:19
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته