• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3817روز قبل
بهداشت روانی

کتایون خوشابی,رفتار پرخاشگرانه ,والدین

جام جم آنلاین: در بسیاری موارد، تنش‌های والدین بخصوص در حضور کودکان، موجب بالا رفتن اضطراب، احساس ناامنی و نداشتن آرامش در کودکان می‌شود. بیشتر کودکانی که در معرض اختلافات والدین و خشونت‌های خانگی هستند، احساس گوش به زنگی ناشی از نگرانی شدید دارند و هر لحظه منتظر اتفاق بد، زد‌‌ و‌ خورد والدین و تنش‌های شدید بین آنها هستند.

از طرف دیگر، کودکان اعتمادشان را به والدینی که رفتار پرخاشگرانه دارند و منبع خشونت هستند، از دست می دهند و در جامعه نیز با مشکل اعتماد کردن به افراد جامعه مواجه می شوند.

در بعضی از سیستم های خانواده دیده می شود والدین بخصوص مادران برای افزایش قدرت خود، کودکانشان را یارکشی می کنند.

این والدین در مقابل کودکان از همسرشان بدگویی می کنند تا احساس ترحم، دلسوزی و همدلی فرزندان را جلب کنند که در اصطلاح روانشناختی به آن یارکشی می گویند.

این یارکشی، اثرات مخربی بر عواطف، احساسات و شرایط روانشناختی کودکان باقی می گذارد، زیرا کودک خودش را در شرایطی می بیند که باید بین والدین، یکی را انتخاب کند.

این کودک وقتی با مادر همراه می شود، ممکن است مورد خشونت، بی مهری و بی توجهی پدر قرار گیرد. در مواردی هم کودک برای آن که حس همدلی و توجه مادر را بیشتر جلب کند، به عمد نزد مادر درباره پدر بدگویی می کند.

معمولا این بچه ها در سنینی که باید کودکی کنند، این سنین را از دست می دهند. این فرزند نه تنها کودکی خود را فراموش می کند، بلکه نقش فرزند والدگونه نیز پیدا می کند.

این فرزند گاهی پدر یا مادر والدینش می شود. این مسائل، فشارهای مضاعفی بر کودکان وارد می کند که عواقب روان شناختی بدی در زندگی این افراد به جا می گذارد.

عواقب اولیه می تواند افزایش سطح اضطراب کودکان باشد، ولی اگر کودک به مدت طولانی در خانواده پرتنش زندگی کند در آینده ممکن است به افسرگی مبتلا شود.

عوارض دیگری مانند شب ادراری، مشکلات رفتاری و اختلالات عادتی هم در این فرزندان دیده می شود.

آینده این فرزندان تحت تاثیر مشکلات والدین خواهد بود. کودکانی که در جوی پرخاشگرانه بزرگ شده اند، بعد از تشکیل خانواده در برقراری ارتباط با همسرشان نمی توانند نقش متعادلی داشته باشند.

این افراد بسته به این که نسبت به والدین خود چه احساسی دارند، یا شبیه والدین خود می شوند و رفتارهای پرخاشگرانه آنها را ادامه می دهند، یا برعکس جزو افرادی طرفدار تئوری آرامش به هر قیمتی می شوند.

به عبارتی دیگر یا مانند پدر و مادر خود نقش ظالم را بازی می کنند یا نقش مظلوم را. افراد وقتی در موقعیت مظلوم واقع می شوند هر اتفاقی برایشان بیفتد، هر تنش و مشکلی داشته باشند، بدون قدرت اعتراض، تحمل می کنند تا جو خانه را به هر قیمتی آرام نگه دارند بنابراین چنین افرادی ممکن است در زندگی آینده خانوادگی خود نتوانند نقشی بالنده، رو به رشد و متعالی داشته باشند.

دکتر کتایون خوشابی - فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان

جمعه 8/9/1392 - 15:52
بهداشت روانی

یک روانپزشک با اشاره به قرار گرفتن مبتلایان به اختلال 2 قطبی (افسردگی-شیدایی) در فاز افسردگی، مصاحبه با همراهان این افراد را در تشخیص صحیح این اختلال در پیش گرفتن روش درمان صحیح ضروری دانست.

خبرگزاری فارس: راه درمان اختلال دوقطبی افسردگی-شیدایی

افشین یدالهی در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس،‌ گفت: اختلال 2 قطبی(افسردگی-شیدایی) جزو اختلالات روانپریشی است که تشخیص آن کمی دشوار است.

وی افزود: این اختلال خود را در 2 فاز افسردگی و شیدایی نشان می دهد.

یدالهی اظهار داشت: ممکن است فرد مبتلا در فاز افسردگی مراجعه کند و اگر درمانگر قادر به تشخیص درست نباشد،‌ ممکن است داروی ضد افسردگی به فرد مبتلا دهد.

وی ادامه داد: داروهای ضد افسردگی موجب تحریک این افراد می شوند و زمینه ورود آنها را به فاز شیدایی فراهم می کنند.

این متخصص بهداشت روانی گفت: بهترین راه تشخیص افتراقی یا جلوگیری از خطای درمانگر،‌گرفتن شرح حال از همراهان مراجعه کنندگان است.

وی افزود: دارو درمانی با داروهای تثبیت کننده خلق می تواند در درمان مبتلایان به افسردگی موثر باشد.

جمعه 8/9/1392 - 15:49
آموزش و تحقيقات

محققان ژاپنی دریافتند: افرادی که احساسات خود را بروز می‌دهند، کمتر در معرض سکته قلبی قرار می‌گیرند.

خبرگزاری فارس: روشی برای کاهش سکته قلبی

به گزارش خبرگزاری فارس،‌ تحقیقات اخیر دانشمندان ژاپنی نشان داد که بروز احساسات می‌تواند خطر سکته مغزی و بیماریهای قلبی را کم کند.

در این تحقیقات 400 نفر شرکت داشته‌اند و به مدت 30 ماه تحت نظارت بوده‌اند که در این میان نتایج ثبت شده نشان می‌دهند که حدود 50 درصد احتمال سکته قلبی و بیماریهای قلب و عروق کاهش داشته است.

بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در آمریکا است، اطلاعات در مورد بیماری‌های قلبی، عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، آنژین و حمله قلبی است.

این روزها بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در آمریکاست.

سکته قلبی (در اصطلاح پزشکی ام‌آی) یا انفارکتوس میوکارد عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت از بین‌رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی‌می‌دهد.

این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان شود یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد.

عمده‌ترین دلیل سکته بسته‌شدن رگ‌های تغذیه‌کننده قلب است، برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده می‌شود.

سکته قلبی نوعی عارضۀ فراگیر است که هرساله باعث فوت هزاران نفر می‌شود.

جمعه 8/9/1392 - 15:48
مهدویت

آغاز دعوت جهانی آن حضرت، از مکه مکرمه صورت می‌گیرد. در اولین مرحله از اعلام نهضت آن حضرت، 313 نفر یاران خاص ایشان به واسطه طی‌الارض و طی‌الهواء به محضر ایشان می‌شتابند و در همان لحظه اول به خدمت امام شرفیاب می‌شوند.

خبرگزاری فارس: شهری که نقطه آغاز دعوت جهانی امام زمان(عج) است

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، مفهوم «ظهور» مفهومی است اجتماعی و نشانگر تحول فرد و جامعه در آن دوران. بر این اساس می‌توان این مفهوم را مفهومی کاربردی و نه نظریه پردازانه دانست. از این رو، کمترین مباحث این گفتار پیرامون مباحثی است که از ارزش اجتماعی کافی برخوردار نیستند. در ادامه به پاسخ آیت‌الله محمدعلی ناصری استاد اخلاق و مدیر حوزه علمیه حضرت ولی عصر(عج) درباره اینکه ظهور جهانی حضرت مهدی(عج) از کدام شهر شروع می‌شود، اشاره می‌شود که این مباحث توسط مجید هادی‌زاده به رشته تحریر در آمده است.

*آغاز دعوت جهانی امام زمان(عج) از مکه مکرمه

آغاز دعوت جهانی آن حضرت، از مکه مکرمه صورت می‌گیرد. در اولین مرحله از اعلام نهضت آن حضرت، سیصد و سیزده نفر یاران خاص ایشان به واسطه طی‌الارض و طی‌الهواء به محضر ایشان می‌شتابند و در همان لحظه اول به خدمت ایشان شرفیاب می‌شوند.

توقّف حضرت در مکه مکرمه سه روز به طول می‌انجامد و در این سه روز، 10هزار نفر دیگر به ایشان ملحق می‌شوند. آن حضرت اهل مکه را به ایمان دعوت می‌کنند، چه غالب اهالی این شهر از ولایت آن حضرت بی‌بهره‌اند‌. اینان در ظاهر اظهار ایمان می‌کنند و حضرت نیز نماینده‌ای در میان ایشان می‌گذارند و خود به سوی مدینه رهسپار می‌شوند.

اهالی مکه اما، آن نماینده را به قتل می‌رسانند و از بیعت خود با آن حضرت خارج می‌شوند. حضرت حجت(عج) نیز، باز به مکه بر می‌گردند و آنان را به ایمان و انقیاد می‌خوانند و باز نماینده‌ای در آن شهر به جای می‌نهند و خود رهسپار مدینه می‌شوند. اما واقعه پیشین باز اتفاق می‌افتد و نماینده دوم ایشان نیز به وسیله مکّیان به قتل می‌رسد؛ این واقعه برای سومین نماینده ایشان نیز اتفاق می‌افتد؛ و در این مرحله، آن حضرت مخالفان ساکن در مکه را از صف موافقان جدا می‌کنند و شمشیر در میان آنان می‌نهند و به جرم سه مرتبه عهد شکنی و قتل حاکم شهر، آنان را از دم‌ تیغ می‌گذرانند.

زان‌ پس، قدم در مسیر مدینه می‌نهند و یاران را امر می‌کنند که هیچ گونه آذوقه و دیگر لوازم لازم برای سفر را به همراه خود نیاورند. اینان نیز اطاعت می‌کنند و گویا تنها یکی دو نفر از آنان ـ که از ایمان سرشار بهره‌مند نیستند ـ در صحت فرمایش آن حضرت تردید می‌کنند؛ چه آنان خشکی مسیر ما بین مکه و مدینه را در نظر می‌آورند و همراه بردن آب و دیگر ضروریات این سفر را بر اطاعت فرمایش امام، ترجیح می‌دهند.

در طول مسیر اما، سنگ حضرت موسی(ع) به همراه آن حضرت است و تمامی حوائج لشکر آن حضرت را تهیه می‌کند، این سنگ، پیش از این در محضر حضرت موسای کلیم(ع) بوده و در مدت سرگردانی قوم بنی‌اسرائیل در صحرای سینا نیازمندی‌های آنان را فراهم می‌کرده است. بنابر آنچه نقل شده، حضرت موسی(ع) با عصای خود به این سنگ اشاره می‌فرمود و آن سنگ نیز آنچه مورد اشاره آن حضرت بود را از دل خود خارج می‌ساخت.

پس از فتح مدینه، آن حضرت گویا به همراه جمعیتی محدود، رو به سوی نجف اشرف می‌نهند. در این مسیر، یاران بی‌شماری به ایشان می‌پیوندند و از آنجا با جمعیتی انبوده وارد نجف اشرف می‌شوند.

چگونگی برخورد سپاه آن حضرت با لشکر سفیانی نیز، یادآور یکی از صحنه‌های شگرف تاریخ است. چه، چون این دو سپاه با هم روبرو شوند، کوه‌ها به فرمان حضرت حق لشکر سفیانی را سنگسار می‌کنند و آن لشکر سر به سر نابود می‌شود.

این صحنه، یادآور مأموریت پرندگان در سنگباران کردن سپاهیان فیل سوار ابرهه است. قرآن کریم، صراحت دارد که سپاه ابرهه به واسطه پرندگانی خاص - که سنگ‌هایی به همراه داشتند - سنگباران شدند و از پای درآمدند. این مأموریت این بار از جانب حضرت حق بر عهده کوه‌ها گذاشته می‌شود، تا همان گونه که در مرتبه نخستین سپاه ابرهه به آن کیفیت نابود شد، در این مرتبه سپاه سفیانی نیز با همان کیفیت نابود شود.

بدین ترتیب حضرت ولی ‌عصر(عج) از مدینه طیبه، سیدحسنی از ایران و سیدیمانی -که او را شعیب ‌بن صالح خوانده‌اند-، از یمن حرکت می‌کنند و در نجف اشرف، لشکریان آن دو به محضر حضرت ولی ‌عصر(عج) می‌رسند و با ایشان بیعت می‌کنند.

*تشرف سید حسنی و یارانش به خدمت آن حضرت

در زمان ظهور، سید حسنی نیز در ایران دست در کار تبلیغ و جمع‌آوری نیرو برای یاری آن حضرت دارد. این سردار بزرگ، سرانجام به همراه حدود 40 هزار نفر از جان برکفان از ایران رو به سوی نجف اشرف می‌نهد و در آن شهر مقدس به خدمت آن حضرت می‌شتابد.

سید چون در نجف اشرف به محضر حضرت حجت(عج) بار یابد، برای آنکه یارانش از مقام آن حضرت آگاهی یابند، از ایشان درخواست می‌کند که معجزات یکایک انبیاء(ع) را برای آنان باز کند. بر اساس حدیثی که از حضرت صادق(ع) نقل کردیم، دیدیم که آن سید والامقام از چنان رفعتی برخوردار است که پیوستنش به حضرت حجت(عج) نیازمند دلیل و برهان نیست. او ایمان محض به آن حضرت دارد و بلکه می‌توان گفت که خود ایمان محض است؛ اما برای آنکه یارانش نیز به مراتب والای ولایت آن حضرت آگاهی یابند- و دریابند که ولایت هر یک از انبیاء الهی بجز از پیامبر خاتم، همچون رشحه‌ای از رشحات ولایت آن وجود مبارک بوده است - ، از ایشان می‌خواهد که دست مهدوی برآورند و معجزه حضرت آدم(ع) را برای آنان تجدید فرمایند. آن حضرت نیز اجابت می‌کنند، و زان‌ پس معجزه حضرت موسی(ع)، معجزه حضرت عیسی(ع) و معجزات شماری دیگر از پیامبران را به درخواست همو ظاهر می‌سازند.

آن گونه که از حضرت امیرالمؤمنین(ع) نقل شده است، حضرت حجت در طول هشت ماه معاندان و آنان که از پذیرش حق سرباز می‌زنند را به گونه گروهی از پای در می‌آورند و زان‌ پس، حق گریزانی که به صورت پراکنده در اطراف عالم به سر می‌برند، روانه دیار نیستی می‌سازند. پر واضح است که در اینجا، دو امر بسیار مهم مدنظر آن حضرت است:

نخست اینکه؛ شماری از اینان آن چنان حق‌گریزند که به هیچ وجه نمی‌توانند روی به مسیر هدایت آورند. اینان در زمان ظهور هدایت کامل الهی، تنها سر در کار مخالفت با حق دارند و جز آنکه مردمان را بفریبند و از کمال بازدارند، وظیفه‌ای برای خود نمی‌شناسند.

دوّم اینکه؛ از آنجا که حضرت ولی‌عصر(عج) مظهر کامل هدایت هستند، نخست اینان را امر به معروف می‌کنند و از منکر باز می‌دارند، اما اینان به مقتضای تربیتی که یافته‌اند، هرگز دست از منکر باز نمی‌کشند. حجت الهی نیز حجت را بر آنان تمام می‌کند و زان‌ پس است که شمشیر را در میان آنان می‌نهد؛ ورنه اگر کسی در مقابل حق عناد و لجاجت نورزد، بدیهی است که مورد لطف آن حضرت قرار می‌گیرد؛ چه رسالت و وظیفه الهی آن حضرت، رسانیدن مردمان به مراتب والای کمال و هدایت است، و این جز با اتمام حجت کامل میسر نمی‌شود.

جمعه 8/9/1392 - 15:47
خانواده

هرچند می‌گویند دعوا نمک زندگی است، اما نمک زیاد، زندگی را شور و تلخ می‌کند. دعوا، داد ‌و ‌قال و فریاد والدین بیش از آن‌که خود آنها را هدف بگیرد، ترکشش به کودک خانواده اصابت می‌کند.

در آن لحظات که بی توجه به همه چیز فقط می خواهید به همسرتان ثابت کنید حق با شماست و شما هستید که قدرت دارید، آگاهانه یا ناآگاهانه، زندگی حال و آینده فرزندانتان را رقم می زنید.

مشاجره و توهین والدین به یکدیگر، روح و روان کودک را آزار می دهد. بیشتر «کودکان دعوا» درست در همان سنی که باید شخصیتشان شکل بگیرد و در محیطی آرام زندگی کنند، در محیطی لبریز از تنش و دعوا رشد می کنند. تاثیرات روحی و احساس ناامنی در هفت سال اول زندگی، حتی تا 70 سال بعد هم پاک نمی شود. فریاد نابجا، لجبازی و مشاجره با همسر می تواند مسیر زندگی کودک را برای همیشه عوض کند.

مدرسه آدم سازی

خانواده، مهم ترین نهاد اجتماعی موثر بر تکوین شخصیت تلقی می شود و اختلافات خانوادگی تاثیری بسیار سوء بر سلامت روانی کودکان و نوجوانان دارد. نتایج مطالعات نشان می دهد افرادی که سطح بالای تعارض والدین را تجربه می کنند، به طور معنی داری نسبت به افرادی که تعارضات کمتری را تجربه کرده اند، مشکلات بیشتری دارند. همچنین اختلاف در امر تربیت فرزندان می تواند زمینه ساز مشکلات رفتاری باشد. بارها شنیده ایم که پدر و مادر در مدرسه آدم سازی، نقش آموزگارانی را دارند که کودکان از آنها الگو می گیرند. فرزندان آنچه در محیط خانه می بینند تقلید می کنند. هفت سال اول زندگی، سال های تشکیل پایه های اخلاق، رفتار و نگاه به زندگی است.

مهدیه روشن بین، کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی درباره اهمیت سال های اولیه زندگی می گوید: هر چه کودک کوچک تر است، دنیای او نیز کوچک تر است و دنیا را از زاویه دید پدر و مادر می بیند ولی بعد از شش یا هفت سالگی، کودکان وارد محیط اجتماعی می شوند و از منظرهای مختلف جامعه را می بینند. مساله دیگر تعمیم دادن ناامنی از نگاه کودکان است، این مشاور خانواده ادامه می دهد: قدرت ذهنی انسان ها، از بچگی تا بزرگسالی به گونه ای است که اتفاقات را تعمیم می دهند. وقتی کودک زیر شش سال احساس می کند در محیطی ناامن با قانون های بی ثبات زندگی می کند، آن را به دنیا و همه آدم های دنیا تعمیم می دهد. این موضوع در شخصیت او تاثیر اساسی می گذارد و با همین نگاه بزرگ می شود. این افراد در تعامل با همسالان، مربی و همسر خود در آینده احساس ناامنی می کنند.

واکنش فرزندان

بی پروا دعوا کردن در حضور فرزندان و فریاد کشیدن، تاثیری طولانی مدت و عمیق بر شخصیت فرزندان می گذارد که خلاصی از آن چندان راحت نیست. کودکان به طرق مختلف به تنش های میان والدین واکنش نشان می دهند. آنها حتی گاهی در اوج کودکی، بزرگ می شوند و یک تنه سعی می کنند آرامش را به خانواده بازگردانند. در چنین شرایطی کودک از خود حقیقی اش جدا می شود که این موضوع بشدت آسیب زاست.

نتیجه جنجال های خانوادگی روی فرزندان متفاوت است. روشن بین معتقد است کودکان با توجه به سن، جنس و خصیصه های خود واکنش نشان می دهند. در خانواده های پرتنش معمولا دلبستگی مادر به عنوان مراقب اصلی کودک، با کودک زیر دو سال خود که هنوز قدرت تکلم ندارد و به طور کامل وابسته است، شکل نمی گیرد؛ زیرا مادر خود افسرده و بی حوصله است و نمی تواند زمان لازم را برای کودک گذاشته و به او آرامش دهد. در سنین دبستان، کودک قدرت درک بیشتری دارد ولی از آنجا که توضیحی در این خانواده ها داده نمی شود، معمولا این بچه ها با خیال پردازی فکر می کنند خودشان مقصر هستند.

آسیب روحی و جسمی

احساسات والدین، به دیگر اعضای خانواده نیز منتقل می شود. درگیری ها و مشاجرات والدین، فرزندان را هم آشفته و مضطرب می کند، در مقابل صمیمیت و دوستی، آرامش و رفتار عادی فرزندان را در پی دارد. حتی زمانی که والدین سعی می کنند فرزندان متوجه اختلاف آنها نشوند و در سکوت، رفتار سردی با هم دارند، فرزندان حقیقت را درک می کنند و پریشان می شوند. روشن بین، اولین آسیب را ناامنی می داند. مهم تر از همه این که آنها دنیا را ناامن احساس می کنند، در مرحله دوم، آنها از همین رفتار الگوبرداری می کنند. هرچند خصیصه بچه ها در سنین مختلف فرق می کند، اما معمولا در چنین مواقعی جنس پسر بیشتر پرخاشگری نشان می دهد و جنس دختر منزوی و افسرده می شود. این فرزندان وقتی بزرگ تر می شوند عین همین الگوها را در ارتباط با پدر و مادر و بعد هم در زندگی با همسرشان بروز می دهند. بعلاوه تحقیقات نشان داده فرزندان خانواده های پرتنش معمولا دچار عوارض رفتاری از جمله پرخاشگری، تشویش، احساس بیگانگی، تنهایی و... می شوند.

این کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی معتقد است: معمولا مشاجرات والدین به کودک آزاری منجر می شود. والدینی که وقتشان صرف درگیری می شود، حوصله ندارند وقت زیادی برای کودکانشان اختصاص دهند. بیشتر بچه هایی که در این خانواده ها هستند یا ندیده گرفته می شوند، یا امنیتشان تامین نمی شود و مراقبت های والدین کیفیت لازم را ندارد. این کودکان ممکن است طرد شوند، زیرا پدر یا مادری که خودش درگیری های عاطفی شدید دارد و افسرده و ناراحت است، حوصله توجه و رسیدگی به کودکش را ندارد.

نگرانی های مفرط و تکراری، جسم را نیز آسیب پذیر می کند. علم روانپزشکی، ترشح نابجا و مخرب هورمون ها در مواقع استرس و ترس را ثابت کرده است. به همین دلیل کودکان خانواده های درگیر، بیماری های بیشتری را تجربه می کنند. بالا رفتن فشار خون، سوءهاضمه، بی خوابی، شب ادراری و... از معضلات جسمی کودکان آسیب دیده است.

آینده فرزندان

مطالعات مختلف جامعه شناسی و روان شناختی نشان می دهد که علت اصلی رفتارهای بزرگسالان را باید در کودکی آنها و نوع رفتار والدینشان با یکدیگر جستجو کرد. دانشمندانی که در تشریح نظریه «وراثت اجتماعی خشونت خانگی» تحقیق کرده اند، معتقدند کسانی که شاهد خشونت و مشاجره های والدین خود بوده اند، دو برابر بیشتر از دیگران با همسران خود دچار مشکل رفتاری هستند. این افراد در بزرگسالی مزه شکست را بارها تجربه می کنند. روشن بین به عنوان مشاور خانواده توضیح می دهد: هرچند بعضی از فرزندان دقیقا همان اتفاقی را که درکودکی شاهد آن بودند، الگوبرداری نمی کنند اما این الگوبرداری در زندگی آنها بسیار تاثیر دارد. عکس العمل افراد نسبت به موقعیت ها به برداشت آنها از واقعیت بستگی دارد. این افراد ممکن است در زندگی خود الگوی مشاجره را پیاده کنند یا برعکس در نقش مظلوم واقع شوند. به هر حال بیشتر این افراد، راهکارهای صحیحی برای حل مساله ندارند. به این ترتیب مشکلات به نسل بعدی منتقل می شود و این چرخه معیوب فقط در صورتی متوقف می شود که آموزش لازم به والدین داده شود.

چه باید کرد

هر چند نمی توان راهکار یکسانی برای همه خانواده ها پیشنهاد داد، اما بهتر است مشاجرات در حضور کودک نباشد. روشن بین می گوید: «والدین باید در خلوت مشکلاتشان را حل کنند. حتی مشاجرات کوچک والدین هم به کودک آسیب می رساند.» مهارت کنترل خشم و عصبانیت، برای هر فردی بخصوص در زندگی مشترک یک اصل مهم است. به تعویق انداختن دعوا باعث می شود عصبانیت ها فروکش کند.

همچنین گوش دادن واقعی دوای درد خانواده های پرتنش است. شنیدن، سوءبرداشت ها را رفع می کند.

بهتر است کودکان بیاموزند بزرگسالان هم درست مانند خودشان که ممکن است با همسالانشان دعوا کنند، گاهی مشاجره می کنند، اما این مشاجره به معنای جدا شدن پدر و مادر نیست. کودک نباید مدام ترس داشته باشد که والدینش از هم جدا می شوند یا یکدیگر را دوست ندارند. این مشاور خانواده معتقد است: وقتی موارد مشاجرات جزئی است، مثلا صدای پدر و مادر بلند می شود باید به فرزند توضیح داد که ممکن است ما با صدای بلند صحبت کنیم، اما یکدیگر را دوست داریم. والدین باید به یکدیگر ابراز محبت و عاطفه کنند تا خیال کودک راحت باشد. بنابراین بعد از دعوا، قهر نکنید و سعی کنید به کودک تان نشان دهید برای آشتی و حل مشکلات تلاش می کنید.

حتی اگر در مواردی حاد، والدین تصمیم به جدایی گرفتند، بیشتر مشاوران خانواده توصیه می کنند زوج تا سپری شدن دوران بحرانی فرزندانشان دست نگه دارند و بعد تصمیم بگیرند. گاهی آثار مخرب مشاجرات جدی پدر و مادر از تاثیرات طلاق طولانی تر و عمیق تر است.

امنیت؛ نیاز مهم کودک

فرزندان بخصوص در سنین پایین به امنیت روانی نیاز دارند و وظیفه تامین این نیاز بر دوش والدین است. کودک به محض بلند شدن صدای پدر و مادر احساس نگرانی و ناامنی می کند. والدین، نقطه امن و یگانه پناهگاه فرزندان هستند، بنابراین هنگام مشاجره، فرزندان نمی دانند به چه کسی پناه ببرند. مهدیه روشن بین، کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی معتقد است والدین سه هدف اصلی در تربیت دارند؛ در درجه اول باید امنیت کودکان را فراهم کنند، زیرا احساس ناامنی در کودک، بر مسائل دیگری مانند غذا خوردن هم تاثیر می گذارد.

دومین وظیفه والدین مراقبت است، پدر و مادری که احساس آرامش می کنند، از کودکشان هم مراقبت فیزیکی بیشتری می کنند. سومین وظیفه کنترل است، والدینی که زندگی باثباتی دارند، محدودیت ها، موانع و قانون های زندگیشان مشخص است. در نتیجه این خانواده می تواند فرزند خود را کنترل کند. وقتی پدر و مادر زیاد مشاجره می کنند، قانون مشخصی برای تعاملاتشان ندارند و برای کودک هم قانون مشخصی نمی گذارند.

جام جم

جمعه 8/9/1392 - 15:44
كودك

کودکان با توانایی‌های زیادی به دنیا می‌آیند که بیشتر والدین از آنها بی‌اطلاع هستند و به همین دلیل نوزاد خود را موجودی ظریف و شکننده تصور می‌کنند که تا چند ماه اول تولدش باید فقط شیر بخورد یا در خواب باشد، اما بررسی‌های روان‌شناسان نشان داده است که کودک از زمان تولد تا دو سالگی، با گذشت هر ماه از تولدش به مهارت‌های شناختی و حرکتی دست می‌یابد که آگاهی از آنها والدین را نسبت به سلامت جسمی و ادراکی کودک مطمئن می‌کند.

فعالیت اصلی همه نوزادان معمولا خواب است، یعنی حدود 16 ساعت می خوابند و عادی ترین واکنش آنها نیز گریه کردن است. یعنی نوزاد به وسیله گریه با اطراف خود ارتباط برقرار می کند که این گریه ها مفاهیم مختلفی از قبیل گرسنگی و درد دارد. اما حواس مختلف نوزادان چگونه شکل می گیرد؟

دکتر زهرا غلامی حیدرآبادی، دکترای روان شناسی در پاسخ می گوید: کودکان هنگامی که متولد می شوند به نوعی دستگاه رفتاری مجهز هستند که به آن بازتاب می گویند. درواقع، کودکان بازتاب های مختلفی را از خود نشان می دهند که مکیدن و چنگ زدن گونه ازجمله آنهاست.

بینایی؛ اولین توانایی کودک

اولین توانایی کودک از بدو تولد، بینایی است، اما تا یک ماه اول، عمق بینایی او محدود است و تنها اشیایی را خوب می بیند که در فاصله 18 تا 23 سانتی اش قرار دارد.

دکتر غلامی در این باره به جام جم می گوید: نوزاد سه تا پنج ماهه می تواند کناره ها و کل یک شی را تشخیص دهد و به صورت والدین خود واکنش نشان می دهد، اما نوزادانی که از تولد آنها ده ساعت تا پنج روز می گذرد به چهره انسان ها بیشتر از دیدن یک شی واکنش نشان می دهند و حدود سن پنج تا هفت هفته ای نیز بیشتر به چشم های انسان ها نگاه می کنند. کودک یک ماهه می تواند چهره مادر یا مراقب اصلی خود را تشخیص دهد و در سه ماهگی، عکس مادر یا مراقب اصلی خود را نیز می شناسد. در هفت ماهگی نیز می تواند بین چهره هایی که او را می خنداند و آنهایی که باعث ترس او می شود، تفاوت قائل شود.

آغاز شنوایی از دوران جنینی

بسیاری از مادران می دانند که شنوایی نوزادان از سه ماه پیش از تولد فعال است، به همین دلیل با فرزندشان از دوران جنینی نجوا می کنند. واقعیت هم این است که صدای مادر ازجمله صداهای آشنا برای فرزندان از بدو تولد است. از حدود دو ماهگی، کودک به شما واکنش خواهد داد و شنیدن صدای شما یا دیدن صورت شما از عواملی است که باعث می شود به رویتان لبخند بزند.

والدینش را می شناسد

حس های لامسه ، چشایی و بویایی نیز همگی به هنگام تولد نوزاد فعال است و کودک در مقابل بوهای مختلف واکنش نشان می دهد.

دکتر غلامی با اشاره به این که بویایی در توانایی کودک برای شناختن مادری که او را با سینه خود تغذیه می کند، نقش مهمی دارد، اظهار می کند: کودک، بوی بدن مادر خود را می شناسد، اما معمولا در کودکانی که با شیشه شیر تغذیه می شوند، این تفاوت قائل شدن بشدت نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، نیست.

این روان شناس به یادگیری دلبستگی به عنوان مکانیسمی ذاتی و نخستین گام برای اجتماعی شدن کودک اشاره می کند و توضیح می دهد: وقتی مادر، کودک را در آغوش می گیرد و به او شیر می دهد رفته رفته، کودک به مادر دلبسته می شود که این دلبستگی معمولا دو طرفه است. در دو یا سه ماه اول زندگی، کودک رفتارهای دلبستگی زیادی را نشان می دهد، اما دلبستگی واقعی از هفت تا 24 ماهگی اتفاق می افتد و کودک در این زمان تمایل ندارد که از والد خود یا مراقب اصلی جدا شود و درواقع والدین خود را می شناسد.

وقتی خواب نوزاد تنظیم می شود

اختلال در خواب کامل شبانه نوزاد برای تمام پدر و مادرها در ماه های اول تولد، یک کابوس است. به همین دلیل متخصصان اطفال تاکید می کنند که انتظار این که کودک تازه به دنیا آمده، تمام طول شب را بخوابد تفکری اشتباه است، اما از حدود چهار تا شش ماهگی اکثر کودکان تمامی شب را براحتی خواهند خوابید و والدین از این نظر به آرامش بیشتری دست خواهند یافت.

توانایی های حسی و حرکتی

روان شناسان معتقدند که رشد شناختی کودک مراحل مختلفی دارد که ممکن است به واسطه تجربه والدین یا آموزش هایی که به فرزند خود می دهند عبور از این مراحل را کندتر یا تندتر کند، اما مساله این است که نظمی بنیادی در آنها همواره وجود دارد که براساس آن، کودک از بدو تولد تا دو سالگی به مرحله ای از رشد شناختی به نام رشد حسی ـ حرکتی دست می یابد.

دکتر غلامی رسیدن به این مرحله از رشد را این گونه توصیف می کند: وقتی اسباب بازی را از جلوی چشم کودک برداریم تا چهار ماهگی تشخیص نمی دهد که کجا رفته، اما بعد از آن شروع به جستجو می کند و می فهمد که وجود شی، قابل انکار نیست و آن را پیدا می کند. بتدریج از شش ماهگی تا دو سالگی کودک می تواند دنیای بیرون را به وسیله سمبل هایی که وجود دارد برای خود مجسم کند. طی این دوره همچنین کودک شروع به حرف زدن و حتی تقلید نیز می کند.

کودکان می نشینند و راه می روند

شاید به نظر برسد که راه رفتن کودک، اتفاق پیچیده ای نیست و معمولا نباید در مورد آن نگرانی وجود داشته باشد. با این حال برای بسیاری والدین، دانستن زمان تقریبی کسب توانایی های حرکتی کودک همچنان سوال برانگیز است. به همین علت متخصصان اطفال تاکید می​کنند که اکثر کودکان می توانند از حدود پنج یا شش ماهگی با استفاده از تکیه گاه و از هفت تا 9 ماهگی به تنهایی بنشینند.

در این زمان است که کودک می تواند با کمک دست و پاهای خود شروع به چهار دست و پا رفتن کند. گرچه در بعضی کودکان ممکن است این فرآیند دیرتر صورت پذیرد. همچنین در حدود ۹ ماهگی، کودک می تواند برای اطرافیان خود دست تکان دهد و قدرت کنترل بهتری را روی دست و انگشتانش برای برداشتن اشیای کوچک یا غذا خوردن به دست آورد. با رسیدن به یک سالگی کودک می تواند روی دو پای خود بایستد و با کمک گرفتن از وسایل منزل چند قدم راه رفتن را نیز تجربه کند، اما محدوده سنی که کودکان قادر به راه رفتن می شوند بین ۹ تا هفده ماهگی است، گرچه اکثر کودکان در سیزده ماهگی اولین گام های خود را برمی دارند.

لحظه شنیدن گفتن کلماتی چون ماما یا بابا از لذتبخش ترین خاطره هایی است که همیشه در ذهن پدر و مادرها ثبت می شود که این اتفاق معمولا در حدود یک سالگی کودک اتفاق می افتد.

تشخیص تاخیر مراحل رشد

به گفته دکتر غلامی، این که فرزند شما چگونه این مراحل را طی می کند، بسیار حائز اهمیت است زیرا کشف و تشخیص اختلالات مختلفی که می تواند در کودکان وجود داشته باشد به نوعی به آگاهی والدین از سیر مراحل رشد آنها بستگی دارد.

این روان شناس تاکید می کند: درباره مسائل جسمانی مثل توانایی دیداری و شنیداری و دیگر موارد مشابه شاید پی بردن به مشکلات کودک ساده تر باشد، اما برای شناخت صحیح از مراحل رشد شناختی و زبانی کودکان باید از فرآیند رشد آنها و مهارت هایی که طی آن کسب می کنند، آگاه بود.

جام جم

جمعه 8/9/1392 - 15:42
آموزش و تحقيقات

چاقی در زنان می‌تواند منجر به کاهش شنوایی در آنها شود.

 


760.jpg

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه خراسان، محققان دریافتند چاقی زنان با کاهش شنوایی آنها در ارتباط است.

 

تحقیقات جدید حاکی از آن است که شاخص توده بدن (BMI) بیشتر و دور کمر بزرگتر با خطر از دست دادن شنوایی در ارتباط است.

 

محققان در بریگهام اظهار کردند: اغلب افراد از دست دادن شنوایی را جزئی از روند پیری می‌دانند، اما این در حالی است که شواهد نشان داده است وضعیت بدن در عملکرد شنوایی بسیار موثر است.

 

با مطالعه بر روی بیش از 6000 نفر، محققان دریافتند در زنان با BMI بیشتر از 34-30، کاهش شنوایی 17 درصد بیشتر و درافراد با BMI بالاتر از 40 و یا بیشتر، خطر ابتلا به این عارضه 25 درصد بیشتر است.

 

محققان همچنین دریافتند سطح بالاتری از فعالیت بدنی با کاهش خطر این عارضه همراه است. این در حالی است که زنان با داشتن فعالیت بدنی بالاتر از 17 درصد کمتر از سایرین به این عارضه مبتلا می‌شوند.

 

انجام پیاده‌روی به مدت 2 ساعت در هفته یا بیشتر باعث کاهش 15 درصدی از دست دادن شنوایی در افراد است.

 

این مطالعه در مجله پزشکی آمریکا منتشر شده است.

جمعه 8/9/1392 - 15:30
تغذیه و تناسب اندام

تحقیقات نشان می‌دهد اتخاذ یک شیوه زندگی سالم قبل از لقاح و در دوران بارداری از جمله مصرف سه عدد میوه در روز می‌تواند خطرات دوران بارداری را کاهش دهد.

pregnancy.jpg

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خراسان، دانشمندان کالج کینگز لندن دریافتند حفظ وزن نرمال و فشار خون به دنبال یک رژیم غذایی سالم می‌تواند شانس یک زن از بارداری بدون عارضه را افزایش دهد.

 

بیش از 5600 زن برای اولین بار ازانگلستان، نیوزلند، استرالیا و ایرلند مورد بررسی قرار گرفتند. این زنان که همگی دارای یک کودک بودند در مورد سوابق پزشکی و رژیم غذایی مورد پرسش و پاسخ قرار گرفتند.

 

کارشناسان دریافتند یک رژیم غذایی سالم از جمله مصرف بالای میوه (حداقل سه عدد در روز) در ماه‌های آخر بارداری منجر به شانس بیشتری برای داشتن یک حاملگی بدون عارضه می‌شود.

 

آنها همچنین دریافتند شاخص توده بدن (BMI) و فشار خون طبیعی منجر به کاهش مشکلات دوران بارداری می‌شود.

 

در مجموع 61 درصد از زنان در این مطالعه یک بارداری بدون عارضه داشتند.

 

این مطالعه در مجله BMJ منتشر شده است.

جمعه 8/9/1392 - 15:29
دنیای گیاهان و حیوانات

اسرار چگونگی زنده ماندن مورچه‌های آتشین در برابر سیل که برای چندین دهه زیست‌شناسان را سردرگم ساخته بود، اکنون توسط دانشمندان و مهندسان آمریکایی حل شده است.

5-1438.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محققان موسسه فناوری جورجیا از مدلسازی ریاضیاتی و تصویربرداری زمان‌گریز برای نمایش اینکه چگونه مورچه‌ها در زمان سیل بخشهای مختلف بدن خود مانند چنگالها و آرواره‌شان را برای ساخت نوعی قایق به هم متصل کرده تا برای چند روز روی آب شناور بمانند، استفاده کرده‌اند.

 

آنها دریافتند که این موجودات کوچک، بدن خود را مشابه روشی که الیاف ضدآب بافته می‌شوند،‌به هم متصل می‌کنند.

 

دانشمندان به نمایش چگونگی عملکرد گروهی مورچه‌ها برای ساخت یک قایق ضدآب شناور در مجله مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم پرداخته‌اند.

 

اسکلت خارجی یک مورچه نسبتا آبگریز بوده از این رو می‌تواند روی آب باقی بماند اما مورچه‌ها این قابلیت ضد آب بودن خود را با چسباندن بدنهایشان به یکدیگر تقویت می‌کنند.

 

محققان، مورچه‌های آتشین را منجمد کرده و در آزمایشات خود مشاهده کردند که این موجودات در زمان قرار گرفتن در آب، با آروره‌ها، چنگالها و کیسه‌های چسبناک خود با نیرویی 400 برابر وزن بدنشان به هم متصل می‌شوند.

 

نتیجه آن یک ماده چسبناک و کشسان بود که تقریبا شبیه یک مایع متشکل از مولکولهای مورچه است.

 

مورچه‌ها از یک شکل کروی به حالت قایقی پن‌کیک مانند در می‌آیند که از غرق شدن آنها در آب جلوگیری می‌کند.

 

محققان به پیگیری سفر مورچه‌ها پرداخته و با اندازه‌گیری ابعاد قایقهای مورچه‌ها دریافتند که مورچه‌ها با استفاده از یک ترتیب رفتاری کلیشه‌ای حرکت می‌کنند.

 

مورچه‌ها در خطوط صاف حرکت کرده، به سمت لبه‌های قایق کمانه کرده و مجدداد حرکت می‌کنند تا در نهایت به یک لبه بچسبند. این قایق مورچه‌ای برای مسافران خود انسجام، خاصیت شناوری و آب‌گریزی فراهم می‌کند.

 

از این میان جالبتر آن است که این قایق در کمتر از 100 ثانیه شکل می‌گیرد. همچنین این قایق خودترمیم‌گر بوده و اگر مورچه‌ای از آن جدا شود، دیگران برای پر کردن جای خالی آن حرکت می‌کنند.

 

این پژوهش می‌تواند از کاربردهایی برای تحقیقات لجستیک و عملیاتی و همچنین علوم مواد از جمله ایجاد دستگاههای شناور ساخت دست بشر برخوردار باشد. همچنین این یافته‌ها می‌تواند بر حوزه رباتیک نیز تاثیر بگذارد.

جمعه 8/9/1392 - 15:28
آموزش و تحقيقات

شرکت اپل تاکنون پیشرفتهایی را بر روی دوربین گوشی آیفون 5S خود برای حرفه‌ای‌تر شدن تصاویر آن صورت داده و اکنون اختراع جدید آن به دوربینی اشاره دارد که انتظار می‌رود تصاویر را بصورت سه بعدی ثبت کند.

6-1332.jpg

به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این سیستم قادر به ثبت تصاویر با وضوح پایین بوده و می‌توان حتی پس از ثبت و پردازش تصاویر، بر روی آنها مجددا تمرکز کرد.

 

اختراع جدید اپل، این کار را با ثبت کل میدان نور یک تصویر انجام داده که مشابه فناوری مورد استفاده در دوربینهای سه بعدی Lytro است.

 

بر اساس اسناد این اختراع که در اصل در سال 2011 برای ثبت ارائه شده‌اند، عکاسان می‌توانند تصویری را به ثبت رسانده و محل اصلی تمرکز را چندین بار برای تولید تصاویر متفاوت تعییر دهند.

 

این تصاویر توسط آنچه بعنوان «آرایه میکرولنز» شناخته شده، ثبت می‌شوند.

 

به گفته شرکت اپل، این آرایه قابل جداسازی بوده و کاربر می‌تواند در زمان ثبت تصاویر وضوح بالای سنتی، آنرا از دستگاه جدا کند.

 

یک آرایه مشابه در حال حاضر در دوربینهای میدان نور Lytro مورد استفاده است.

 

شرکت Lytro در سال 2006 تاسیس شد اما اولین دوربینهای آن تا سال 2011 وارد بازار نشدند. این دوربینها از فناوری موسوم به «تصویربرداری پلِناپتیک(میدان نور)» استفاده می‌کنند.

 

هر دوربین پلِناپتیک از مجموعه‌ای از لنزهای کوچک بر روی یک تراشه برخوردار بوده که نور را از چندین منبع و جهت می‌گیرد. این کار همچنین به عنوان اطلاعات میدان نور چهار بعدی نیز مشهور است.

 

شرکتهای دیگر مانند شرکت تصویربرداری پلیکان در کالیفرنیا به تولید دوربینهای مشابه پرداخته و همچنین در ماه مه سال جاری، شرکت نوکیا از برنامه‌هایی برای سرمایه‌گذاری در این زمینه خبر داد.

 

شایعات بر این قرار است که این سرمایه‌گذاری منجر به رونمایی از یک تلفن همراه هوشمند تا سال 2014 خواهد شد که از دوربین پلِناپتیک برخوردار است.

 

شرکت اپل اشاره صریحی به Lytro و اختراع ثبت شده دوربین پلِناپتیک آن داشته، اگرچه با ساخت آرایه میکرولنز در دوربینهای قابل جداسازی خود بر این باور است که محصول آنها برای مصرف‌کننده مناسبتر است.

جمعه 8/9/1392 - 15:26
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته