• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 304
تعداد نظرات : 26
زمان آخرین مطلب : 4665روز قبل
رمضان

وجوب روزه:
«یا ایها الذین آمنوا کتب علیکم[1] الصیام کما کتب علی الذین من قبلکم » ; ای کسانی که ایمان آورده اید، روزه بر شما واجب شده است، همان گونه که در امت های پیشین بر ایشان واجب شده بود . (بقره 183)
روزه سرچشمه تقوی و پرهیزکاری:
«لعلکم تتقون » (روزه بگیرید) تا شاید پرهیزکار باشید (بقره 183) .
هدف از تشریح روزه:
«و لتکملو العده و لتکبروا الله علی ما هداکم و لعلکم تشکرون » (بقره 185)
فضیلت ماه مبارک رمضان:
ماه رمضان از دو جهت حرمت دارد: مربوط به خود ماه مبارک و دیگری مربوط به قرآن کریم .
همچنین در این ماه دو نوع حفظ و صیانت وجود دارد . 1 . مربوط به حفظ انسان از وسوسه های شیطان 2 . حفظ انسان از گرفتاری به عذاب الهی .
در این ماه دو نعمت وجود دارد: 1 . گشوده شدن درهای بهشت 2 . آرامش جان و روح انسان .
در این ماه دو هدیه به انسان ها داده می شود: 1 . خواب روزه دار عبادت است 2 . سکوت و خاموشی او تسبیح است .
دو فرح و شادمانی روزه دار دارد: 1 . هنگام صرف افطار 2 . هنگام ملاقات با خدا . [2]
شب قدر
شب قدر یکی از شب های ماه رمضان است که قرآن کریم یک باره در آن شب بر قلب پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله نازل شده است . سر این که شب نزول قرآن را شب قدر نامیده اند آن است که قدر به معنی اندازه گیری است و شب قدر، شب اندازه گیری است که خداوند در آن شب حوادث یک سال را از آن شب تا شب قدر سال آینده تقدیر می کنند: زندگی، مرگ، رزق و ضیق آن، سعادت و شقاوت و . . . پس در هر ماه رمضان از سال، شب قدر هست که در آن شب، امور سال آینده تا شب قدر سال بعد، اندازه گیری و مقدر می شود . [3]



[1] دیدار آشنا :: آذر 1381، شماره 30 > هزار نکته باریک تر ز مو اینجاست

[2] هزار و یک نکته از قرآن کریم، اکبر دهقان، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، ص 289 .

[3] همان، ص 391 .
يکشنبه 23/5/1390 - 16:20
رمضان
سوءهاضمه و مشكلات گوارشی در ماه رمضان

علی شمس نورایی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: سوءهاضمه و مشكلات گوارشی در ماه مبارك رمضان شیوع بالایی دارد و علائمی مثل سوزش سردل، ترش كردن، دردهای شكمی، یبوست، نفخ و تهوع اغلب در افرادی دیده می‌شود كه معمولاً قبل از ماه رمضان و در ایام عادی نیز به این مشكلات مبتلا هستند.
وی گفت: حتی در بسیاری از بیماران گوارشی ملاحظه شده است كه با رعایت و اصلاح برنامه رژیم غذایی در ایام روزه‌داری بسیاری از مشكلات این بیماران بهبود می‌یابد. مصرف لیموترش نیز در وعده سحر در كنار نوشیدن مایعات از تشنگی در طول روز پیشگیری می‌كند.
این متخصص تغذیه افزود: مشكلات گوارشی و سوء هاضمه كه با رعایت رژیم غذایی، كاهش استرس، قطع استعمال سیگار و عدم مصرف مواد محرك مثل غذاهای چرب و ادویه‌دار، فست‌فودها و كاهش مصرف قهوه و چای پررنگ بهبود می‌یابند و منعی بر روزه‌داری در ماه مبارك رمضان نیست.
شمس نورایی گفت: بیماران مبتلا به زخم‌های گوارشی مثل زخم معده و اثنی‌عشر برای روزه گرفتن باید با پزشك خود مشورت كنند چون روزه‌داری منجر به تشدید ترشح اسید معده، فعال شدن زخم و بروز خونریزی می‌شود و در افرادی كه زخم معده آنها كنترل شده و هیچ گونه علائمی مثل درد شكمی و سوزش سردل ندارند با رعایت رژیم غذایی و مصرف دارو با نظر پزشك معالج خود می‌توانند روزه بگیرند.
يکشنبه 23/5/1390 - 16:18
رمضان


 


بهداشت دهان و دندان در ماه رمضان

 

نویسنده:دکتر گلرخ ثریا




 
چگونه در ماه رمضان دهانی خوش بو و دندان‌هایی سالم داشته باشیم؟
معمولا در ماه رمضان، مطب‌های دندان‌پزشكی خلوت می‌شود؛ چون بیشتر بیماران تلاش می‌كنند قبل از آغاز این ماه، تمام كارهای دندان‌پزشكی، جراحی‌ها و ترمیم دندان‌هایشان را انجام دهند تا در این ماه با خیال آسوده فقط به روزه و عبادت بپردازند. اما در مقابل، بیماران جدیدی در این ماه به مطب دندان‌پزشكی می‌آیند. این بیماران معمولا كسانی هستند كه با مشكلات جدیدی روبه‌رو شده‌اند؛ بوی بد دهان، خشكی و سوزش دهان و مشكلاتی از این دست. با هم نگاه گذرایی به علل و راه‌حل این مشکلات می‌اندازیم.
بعضی افراد از خشكی و سوزش بافت‌های دهان طی روزه‌داری گله می‌كنند یا حتی گاهی متوجه خشكی دهانشان نیستند و فقط احساس می‌كنند وقتی روزه می‌گیرند در مخاط دهانشان احساس سوزش و گاهی درد دارند. این حالت كاملا طبیعی است چون هنگام روزه‌داری و در طول روز، هیچ‌گونه مایعی از راه دهان مصرف نمی‌شود و می‌تواند موجب خشكی بافت‌های دهان شود. معمولا بزاق نقش مرطوب كردن دهان را بر عهده دارد. بنابراین به نظر می‌رسد افرادی كه به دلایل متفاوت میزان ترشح بزاقشان كاهش یافته، بیشتر با این مشكل‌ در روزه‌داری روبه‌رو شوند. از جمله این افراد می‌توان به كسانی كه دیابت یا بیماری قند دارند، اشاره كرد. خشكی دهان می‌تواند موجب احساس گلودرد مداوم، احساس سوزش در گلو، اشكال در صحبت كردن، سخت شدن بلعیدن آب دهان و خشكی مجاری بینی شود. فراموش نكنید بزاق نقش مهمی در دهان ایفا می‌كند و آن شستن باقیمانده مواد غذایی از دهان و خنثی كردن اسید تولیدشده به وسیله پلاك‌های میكروبی روی دندان‌هاست بنابراین اگر به خشكی دهان مبتلا هستید، به‌سادگی در خطر پوسیدگی‌ دندانی قرار خواهید گرفت چون اسیدهای روی سطوح دندان، پاك نمی‌شود و در مجاورت مینای معدنی دندان‌ها قرار می‌گیرد و به زودی باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. برای حل این مشكل و افزایش بزاق دهانتان، می‌توانید آدامس‌های بدون قند بجوید یا از دهان‌شویه‌ها استفاده كنید. البته ممكن است این راهكار در ماه رمضان برای رفع خشكی‌ دهان كه ناشی از روزه‌داری است چندان قابل استفاده نباشد. بنابراین تلاش كنید در طول روز چند بار دهانتان را با آب بشویید. اگر با این روش، مشكل شما برطرف نشد، می‌توانید با مشورت دندان‌پزشكتان از قرص‌هایی كه ترشح بزاق را افزایش می‌دهند، استفاده كنید.
پوسیدگی دندان‌ها
در این ماه هنگام روزه‌داری شما باید بیش از گذشته مراقب پوسیدگی دندان‌هایتان باشید، چون علاوه بر كاهش ترشح بزاق، كمتر در طول روز به مسواك زدن و نخ كشیدن دندان‌هایتان توجه می‌كنید. در گذشته برای از بین بردن میكروب‌ها از آنتی‌بیوتیك‌ها و آنزیم‌ها استفاده می‌شد ولی امروزه همه معتقدند استفاده از روش‌های فیزیكی مثل مسواك زدن برای برداشتن پلاك بهترین روش است. بسیاری از غذاهایی كه برای افطار یا سحر میل می‌كنید موجب می‌شوند باكتری‌ها در دهانتان تولید اسید كنند. مجموعه غذا و باكتری و محصولات تولید شده به وسیله میكروب‌ها، پلاك دندانی نام دارد كه معمولا با چشم دیده نمی‌شود. فراموش نكنید فقط غذاهای شیرینی مثل شیرینی، زولبیا و بامیه و حلوا موجب پوسیدگی دندان نمی‌شوند؛ بلكه مواد نشاسته‌ای مثل نان و غلات نیز باعث تولید اسید می‌شوند. پلاك دندانی باعث تحریك لثه‌ها، جدا شدن لثه از دندان و نهایتا تخریب استخوان مجاور دندان‌ها می‌شود. شاید تصور كنید شست‌وشوی دهان با آب دندان‌ها را پاك و تمیز می‌كند ولی پلاك میكروبی ورقه‌ای چسبیده به سطح دندان است كه به سادگی پاك نمی‌شود. بنابراین كافی نیست فقط با‌ آب پس از صرف سحری یا افطار دهانتان را بشویید. تنها راه و موثرترین روش، مسواك زدن است. به طور كلی بهتر است بعد از هر وعده غذایی، دندان‌ها مسواك زده شوند ولی چون هنگام روزه‌داری فقط دو وعده ‌غذایی در صبح و شب مصرف می‌شود، تلاش كنید بعد از این دو وعده دندان‌هایتان را مسواك بزنید و نخ بكشید. نكته مهمی كه وجود دارد این است كه در مسواك زدن باید پلاك میكروبی را از روی دندان‌هایتان بردارید اما بسیاری از افراد هنگام مسواك كردن فقط به حذف خرده‌های غذایی از روی دندان‌هایشان فكر می‌كنند. توجه كنید خرده‌های باقیمانده غذا معمولا با حركت لب، زبان، گونه و جریان بزاق از روی دندان‌ها پاك و شسته می‌شوند. بنابراین لازم است با دقت و حوصله مسواك بزنید.
منبع:www.salamat.com



 




يکشنبه 23/5/1390 - 16:17
رمضان
حلیم چه دارد؟
حلیم یك غذای پركالری محسوب می‌شود. 100 گرم حلیم190 كالری انرژی دارد و حاوی 6 گرم پروتئین10 گرم چربی20 گرم كربوهیدرات 1 میلی‌گرم آهن و 9 میلی‌گرم كلسیم است.
حلیم به دلیل داشتن گندم،علاوه بر خاصیت سیركنندگی بالا منبع بسیار خوب روی،منیزیم،آهن و نیاسین است.البته اگر در تهیه این غذا از گندم سبوس‌دار كه فیبر زیادی دارد استفاده شود،در بهبود برخی از بیماری‌های دستگاه گوارش، سرطان روده و سینه موثر خواهد بود.فیبر موجود در گندم سبوس‌دار كاهش كلسترول خون، كاهش فشارخون، كنترل قندخون، كاهش احتمال لخته شدن خون باعث سلامت بهتر قلب و كاهش بیماری‌های قلبی می‌شود.همچنین برای پیشگیری از یبوست و سرطان مثل سرطان روده بزرگ مفیداست.همچنین گندم سبوس‌دار دارای خاصیت ضدانگلی است و از بروز حساسیت‌ها و عدم تحمل غذایی مثل سندرم روده تحریك‌پذیر،التهاب مفاصل و بیماری‌های عصبی جلوگیری می‌كند.
نخود هم كه در پخت برخی انواع حلیم به كار می‌رود غنی از فولات، ویتامین6B ویتامینC و روی است.

10 فرمان برای حلیم‌خورها:
* در خوردن حلیم مراقب وزن خود باشید یك پیاله حلیم تقریبا 150 كالری انرژی دارد كه اگر با یك قاشق شكر، یك كف دست نان و روغن مصرف شود، 350 تا 300 كالری انرژی دارد.

* حلیم یك غذای سالم و بسیار مقوی است،اما اگر دچار افزایش قند یا چربی خون هستید باید توجه داشته باشید كه شكر و روغن با آن استفاده نكنید یا در حداقل ممكن مصرف كنید.

*اگر می‌توانید حلیم را در منزل و با استفاده از جوانه گندم یا حداقل گندم سبوس‌دار تهیه كنید.

*حلیم مانده را مصرف نكنید،زیرا اگر حلیم چند ساعت یا چند روز بماند مواد نشاسته‌ای آن غیرقابل هضم می‌شود و نشاسته آن به نشاسته مقاوم تبدیل می‌شود و موجب ناراحتی‌های گوارشی می‌شود.

*برخی در پخت حلیم از جوانه گندم استفاده می‌كنند.این حلیم به دلیل داشتن جوانه گندم،علاوه بر خاصیت سیركنندگی بالا منبع بسیار خوب انواع ویتامین‌ها و املاح است.از سوی دیگر با توجه به فعل و انفعالاتی كه طی جوانه زدن در دانه گندم اتفاق می‌افتد میزان كالری جوانه گندم به مقدار زیادی كاهش می‌یابد كه یكی از مزایای حلیم غنی شده نسبت به حلیم‌های رایج است.

*حلیم یك منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهایی است كه دیر هضم می‌شود.به همین علت مصرف آن در سحر موجب می‌شود تا مدت‌ها احساس گرسنگی نكنید.

*در هنگام افطار حلیم را با شكر و روغن زیاد نخورید،زیرا باعث تحریك معده،اضافه وزن و نیز عطش شدید می‌شود.اغلب این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنی‌های سرد جبران می‌كنند.این كار باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا می‌شود.عاقبت این رفتار نفخ شكم و سایر ناراحتی‌های گوارشی است.

*حلیم به علت داشتن گندم،نخود (در صورت وجود) و گوشت منبع خوب آهن بوده و برای زنان، دختران جوان و افرادی كه در معرض كم‌خونی هستند، توصیه می‌شود.

*پس از خوردن حلیم بلافاصله دراز نكشید،زیرا این غذا دیر هضم است و باعث می‌شود دچار سوزش و ناراحتی معده شوید.

* بالاخره،در ماه رمضان سر هر كوچه دیگ حلیم بر‌پا می‌شود،اما به آنان اعتماد نكنید و حلیم را فقط از واحدهای صنفی مجاز به عرضه حلیم خریداری كنید.زیرا برخی سودجویان در محل‌های غیربهداشتی حلیم‌های غیربهداشتی و بی‌كیفیت طبخ كرده و محصول را به همه جا توزیع می‌كنند و فروشنده نیز آن‌را به قیمت غذاهای سالم و بهداشتی به فروش می‌رساند.برای حفظ سلامت خود از این اماكن حلیم نخرید.


منبع:jamejamonline.ir
يکشنبه 23/5/1390 - 16:16
رمضان

فضل الهى در حكم روزه

كتب علیكم الصّیام كما كتب على الّذین من قبلكم لعلّكم تتّقون

خداوند در حكم روزه ، نهایت فضل و رحمت خودش را روشن ساخته است .

 چون اولا فرمود: امم سابق نیز مشمول حكم صوم بوده اند و هنگامى كه عبادت سختى مانند روزه همگانى شد، تحمل آن آسان مى شود.

 ثانیا: حكمت وجوب صوم را كه تحصیل تقواست ، بیان كرده است .

 ثالثا فرمود: این حكم وجوب صوم منحصر به ایام محدودى است كه اگر براى همیشه یا در اكثر ایام و اوقات آن را واجب مى كرد، مشقت بزرگى پدید مى آید.

رابعا: حكم وجوب صوم را در ماه پر فضیلت رمضان قرار داد كه ماه نزول قرآن كریم است . خامسا: مشقت و زحمت لزوم روزه را از مسافر و مریض برطرف كرد كه در حال مرض و سفر روزه واجب نیست.(1)

روزه در میان یهود و مسیح متداول بوده و جزو آیین و از اركان عبادات آن‏ها به حساب مى‏آمده است.در تورات به وجوب روزه و حدود آن تصریحى نمى‏باشد ولى روزه داران ستوده شده‏اند. در این كتاب درج گردیده كه حضرت موسى چهل روز صائم بود و از قول او نقل شده است: هنگام برآمدنم به كوه كه لوح‏هاى سنگى یعنى لوح‏هاى عهدى كه خداوند با شما بست، را بگیرم، در كوه چهل روز و چهل شب ماندم و نه نان خوردم و نه آب نوشیدم.(2) یهودیان به یادمان خرابى اورشلیم یك روز از ماه آب را روزه مى‏گیرند و نیز هنگام توبه و طلب رضایت خداوند روزه مى‏داشتند تا به گناهان خود اعتراف كرده به واسطه روزه و ندامت از خطاهاى قبلى رضاى حضرت اقدس الهى را تحصیل نمایند.(3)

1-هزار و یك نكته از قرآن كریم جلد اول

 

2-قاموس كتاب مقدس، ص 427.

3. نك: تورات، فصل نهم، ش 9.
يکشنبه 23/5/1390 - 16:15
رمضان

شب قدر

قدر» در لغت به معناى اندازه و اندازه‏گیرى است.(1) «تقدیر» نیز به معناى اندازه‏گیرى و تعیین است.(2) اما معناى اصطلاحى «قدر»، عبارت است از ویژگى هستى و وجود هر چیز و چگونگى آفرینش آن‏(3) به عبارت دیگر، اندازه و محدوده وجودى هر چیز، «قدر» نام دارد.(4)

بنابر دیدگاه حكمت الهى، در نظام آفرینش، هر چیزى اندازه‏اى خاص دارد و هیچ چیزى بى‏حساب و كتاب نیست. جهان حساب و كتاب دارد و بر اساس نظم ریاضى تنظیم شده، گذشته، حال و آینده آن با هم ارتباط دارند.

 استاد مطهرى در تعریف قدر مى‏فرماید: «... قدر به معناى اندازه و تعیین است... حوادث جهان... از آن جهت كه حدود و اندازه و موقعیت مكانى و زمانى آنها تعیین شده است، مقدور به تقدیر الهى است»(5). پس در یك كلام، «قدر» به معناى ویژگى‏هاى طبیعى و جسمانى چیزهاست كه شامل شكل حدود، طول، عرض و موقعیت‏هاى مكانى و زمانى آنها مى‏گردد و تمام موجودات مادى و طبیعى را در بر مى‏گیرد.

 

إ نّا اءنزلناه فى لیلة القدر

در كلام خداوند متعال آیه اى كه بیان كند شب قدر چه شبى است ، دیده نمى شود، به جز آیه ى : شهر رمضان الّذى انزل فیه القرآن .

 قرآن یكپارچه در ماه رمضان نازل شده و با انضمام آن به آیه ى فوق ، معلوم مى شود شب قدر یكى از شب هاى ماه رمضان است ، اما این كه كدام یك از شب هاى آن است ، در قرآن كریم بیان نشده و تنها از روایات استفاده مى شود.

سرّ این كه شب نزول قرآن را شب قدر نامیده ، آن است كه قدر به معناى اندازه گیرى است و شب قدر شب اندازه گیرى است كه خداوند در آن شب حوادث یك سال را از آن شب تا شب قدر سال آینده تقدیر مى كند. زندگى ، مرگ ، رزق و ضیق آن ، سعادت و شقاوت و چیزهاى دیگر.

آیه ى فیها یفرق كل امر حكیم : كه در وصف شب قدر است ، بر این دلالت دارد كه در آن شب هر حادثه اى كه باید واقع شود، و خصوصیاتش مشخص و محدود مى گردد و از این آیه استفاده مى شود كه شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و آن سالى نیست كه قرآن در آن شب نازل شد، بلكه با تكرار سنوات ، آن شب هم تكرار مى شود. مانند عید قربان كه در هر سال تكرار مى شود بخلاف عید غدیر كه در یك روز بیشتر نبوده اما سال هاى بعد بزرگداشت آن روز است . پس ، در هر ماه رمضان از هر سال شب قدر هست كه در آن شب امور سال آینده تا شب قدر سال بعد، اندازه گیرى و مقدر مى شود.

قدر شبى است كه:

1. قرآن در آن نازل شده است.

2. حوادث سال آینده در آن تقدیر مى‏شود.

3 این حوادث بر امام زمان - روحى فداه - عرضه و آن حضرت مامور به كارهایى مى‏گردد.

بنابراین، مى‏توان گفت شب قدر، شب تقدیر و شب اندازه‏گیرى و شب تعیین حوادث جهان ماده است.

این مطلب مطابق آیات قرآنى نیز مى‏باشد؛ زیرا در آیه 185 سوره مباركه «بقره» مى‏فرماید: «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ»؛ ماه رمضان كه در آن قرآن‏ نازل شده است».

طبق این آیه، نزول قرآن(نزول دفعى) در ماه رمضان بوده است. و در آیات 3 - 5 سوره مباركه دخان مى‏فرماید: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِینَ فِیها یُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِیمٍ أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِینَ» این آیه نیز تصریح دارد كه نزول [دفعى‏] قرآن در یك شب بوده است كه از آن به شب مبارك تعبیر شده است. همچنین در سوره مباركه قدر تصریح شده است كه قرآن در شب قدر نازل شده است.

پس با جمع آیات بالا روشن مى‏شود:

1. قرآن در ماه رمضان نازل شده است.

2 قرآن در شبى مبارك از شب‏هاى ماه مبارك رمضان نازل شده است.

3. این شب، در قرآن شب قدر نام دارد.

ویژگى خاص این شب بر حسب آیات سوره مباركه «دخان» دو امر است:

الف. نزول قرآن.

ب. هر امر حكیمى در آن شب مبارك جدا مى‏گردد

پى‏نوشت:

1. قاموس قرآن، سید على اكبر قرشى، ج‏5، ص 246 و 247

2. همان، ص 248.

3. المیزان، سید محمد حسین طباطبایى، ج‏12 ص 150 و 151.

يکشنبه 23/5/1390 - 16:14
رمضان

تفاوت منزلت روزه داران

بسا فرق است میان روزه داران در روز قیامت آن كسانى كه به نفس روزه داشته اند، قرآن مى فرماید: ملائكه آن ها را سیراب مى كنند؛ و یسقون فیها كاءسا كان مزاجها زنجبیلا،

اما كسانى كه جان آن ها روزه بود، قرآن كریم مى فرماید: و سقاهم ربّهم شرابا طهورا

روزه سه مرتبه دارد:

1 روزه ى عوام ؛ نگهدارى جسم از مفطرات مانند غذا خوردن و آشامیدن و ... .

2 روزه ى خواص ؛ نگهدارى چشم و گوش و زبان و دست و پا و سایر جوارح از گناه . ازاین رو، امام صادق علیه السلام مى فرماید: إ ذا صمت فلیصم سمعك و بصرك و شعرك و جلدك و عدَّدَ أ شیاء غیر هذا و قال : لا یكون یوم صومك كیوم فطرك .

3 روزه خاص الخاص ؛ از نگهداشتن فكر و قلب از افكار دنیوى و به تعبیر دیگر نگهداشتن نفس از تفكر و اندیشه در ما سوى اللّه.

 

يکشنبه 23/5/1390 - 16:14
رمضان

میرزا محمد جعفر انصاری، از مراجع نامدار خوزستان و از بستگان مرحوم شیخ مرتضی انصاری است. در باره وی نوشته اند:
او با آن همه مشاغل درسی، عبادات موظفه خود را که از سن بلوغ مشغول به آنها بود، ترک ننمود. او گذشته از نوافل شبانه، روزی قرائت یک جزء کلام الله و نماز حضرت جعفر طیار، زیارت جامعه و عاشورا را در یک جلسه، ایستاده به جا می آورد و هنگام عبادت توجه خاصی داشت. حافظه اش بسیار عجیب بود؛ قرآن مجید و تعقیبات نمازها و دعاهای هر ماه و هر روز و شب ماه مبارک رمضان و.. را از حفظ داشت.(1)

علامه طباطبایی
علامه، مراتبی از عرفان و سیر و سلوک معنوی را پیموده بود. او اهل ذکر و دعا و مناجات بود. در بین راه که او را می دیدم ، غالباً ذکر خدا را بر لب داشت. در جلساتی که در محضرشان بودیم، وقتی جلسه به سکوت می کشید، دیده می شد که لب های استاد، به ذکر خدا حرکت می کرد. به نوافل مقید بود و حتی گاهی دیده می شد که در بین راه مشغول خواندن نمازهای نافله است. شب های ماه رمضان تا صبح بیدا بود، مقداری مطالعه می کرد و بقیه را به دعا و قرائت قرآن و نماز و اذکار مشغول بود.(2)

امام خمینی(ره)
یکی از همراهان امام در نجف اشرف، نقل کرده است: ایشان در ماه مبارک رمضان هر روز ده جزء قرآن در ماه مبارک رمضان می خواندند؛ یعنی در هر سه روز یک دوره قرآن می خواندند. برادران خوشحال بودند که دو دوره قرآن را خوانده اند، ولی بعداً می فهمیدند که امام ده یا یازده بار قرآن را ختم کرده است.
یکی از فرزندان امام می گفت: شبی در ماه رمضان، من در پشت بام خوابیده بودم. خانه ایشان یک خانه کوچک 45 متری بود. بلند شدم دیدم که صدا می آید. و بعد متوجه شدم که آقاست، که در تاریکی در حال نماز خواندن است. دست هایش را طرف آسمان دراز کرده و گریه می کند. برنامه عبادی ایشان این بود که در ماه رمضان، شب تا صبح نماز و دعا می خواندند و بعد از نماز صبح و مقداری استراحت، صبح زود برای کارهایشان آماده بودند.(3)
ماه رمضان برای ایشان، ارزش خاصی داشت، بدین جهت در این ماه، ملاقاتهای خود را تعطیل می کرد تا بهره بیشتری از برکات آن ببرد. ایشان می فرمود: « خود ماه رمضان، کاری است. » لذا کارهای دیگر را کم می کرد. و بیشتر به تلاوت دعا و قرآن می پرداخت. در این ماه، شعر نمی خواند و نمی سرود و به شعر گوش هم نمی داد و دگرگونی خاصی متناسب به این ماه، در زندگی خود ایجاد می کرد؛ به گونه ای که سراسر این ماه را به تلاوت قرآن مجید، دعا و به جا آوردن مستحبات مربوط به ماه رمضان سپری می کرد. غذا بسیار کم می خورد. حتی در روزهای بلند و طولانی ، روزه می گرفت، اما وقت افطار و سحر، آن قدر کم می خورد که خادمش فکر می کرد آقا چیزی از غذا نخورده است.(4)

ادراک شب قدر
آورده اند که حاج محمد ابراهیم کلباسی، از شاگردان بحرالعلوم، شب قدر را با عبادت درک کرد؛ زیرا مدت یک سال، شب تا صبح عبادت کرد و معلوم است که شب قدر از شب های سال، بیرون نیست.(5)

حاج میرزا حسین خلیلی (از رهبران جنبش مشروطه)
وی مردی با متانت و وقار، و در عین حال متواضع بود و در به جا آوردن وظایف عبادی خود کوتاهی نمی ورزید. ایشان در همه سال ها، دهه آخر ماه رمضان را در مسجد کوفه، معتکف بود و در بین الطلوعین زیارت عاشورا، از او ترک نمی شد.(6)

آیت الله گلپایگانی
سید محمد باقر گلپایگانی، فرزند آیت الله گلپایگانی، از مراجع تقلید می فرمود:
قرآن هایی که به پدر هدیه می شد، [پدر] مقید بودند آنها را بخوانند. پس از یک دور تلاوت، قرآن ها را به دارالقرآن هدیه می کردند و می فرمودند: زکات قرآن به این است که خوانده شود؛ زیرا در قیامت، قرآن از ما باز خواست می کند. ایشان در ماه رمضان هفت الی هشت دور، قرآن را ختم می کردند.(7)

سید صدر الدین عاملی اصفهانی
مرحوم شیخ عباس قمی در شرح حال آقا سید صدرالدین عاملی اصفهانی می نویسد:
و این سید جلیل، کثیر البکاء و کثیر المناجات بود. نقل شده که شبی از شب های ماه رمضان، داخل حرم امیرالمؤمنین شد. بعد از زیارت، نشست کنار ضریح و شروع کرد به خواندن دعای ابوحمزه، همین که شروع کرد و به جمله «الهی لا تودبنی بعقوبتک» رسید گریه او را گرفت و پیوسته این جمله را تکرار کرد و گریه کرد تا بیهوش شد و او را از حرم مطهر بیرون آوردند.(8)

پی نوشتها:

1. مرتضی انصاری، زندگانی و شخصیت شیخ انصاری، ص 382.
2. مقالات وپیام ها ورساله هایی از علی احمدی میانجی ودیگران یادنامه علامه طباطبایی، ص 131 (با تلخیص)
3. فرازهایی از ابعاد روحی، اخلاقی وعرفانی امام خمینی(ره) تهیه وتدوین ،با مقدمه انصاری کرمانی، ص70.
4. سایت حوزه، کانون قاصدک دانشگاه علامه طباطبایی.
5. میرزا محمد خان تنکابنی، قصص العلما، ص 73.
6. رضا مختاری، سیمای فرزانگان ، ص162.
7. محمد رحمتی شهرضا، گنجینه معارف، ج1، ص480.
8. همان، ص 481.

يکشنبه 23/5/1390 - 16:13
رمضان
1725 كسى كه به واسطه پیرى نمى‏تواند روزه بگیرد، یا براى او مشقت دارد،روزه بر او واجب نیست، ولى در صورت دوم باید براى هر روز یك مد كه تقریبا ده سیر است گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد.
1726 كسى كه به واسطه پیرى روزه نگرفته، اگر بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید قضاى روزهایى را كه نگرفته بجا آورد.
1727 اگر انسان مرضى دارد كه زیاد تشنه مى‏شود و نمى‏تواند تشنگى را تحمل كند،یا براى او مشقت دارد، روزه بر او واجب نیست. ولى در صورت دوم باید براى هر روز یك مد گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و احتیاط واجب آن است كه بیشتر از مقدارى كه ناچار است آب نیاشامد، و چنانچه بعد بتواند روزه بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید روزه‏هایى را كه نگرفته قضا نماید.
1728 زنى كه زاییدن او نزدیك است و روزه براى حملش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، و باید براى هر روز یك مد طعام، یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و نیز اگر روزه براى خودش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست. و بنابر احتیاط واجب باید براى هر روز یك مد طعام به فقیر بدهد، ودر هر دو صورت روزه‏هایى را كه نگرفته باید قضا نماید.
1729 زنى كه بچه شیر مى‏دهد و شیر او كم است، چه مادر بچه یا دایه او باشد، یا بى‏اجرت شیر دهد، اگر روزه براى بچه‏اى كه شیر مى‏دهد ضرر دارد، روزه براو واجب نیست و باید براى هر روز یك مد طعام، یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و نیز اگر براى خودش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، و بنابر احتیاط واجب باید براى هر روز یك مد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت روزه‏هایى را كه نگرفته باید قضا نماید. ولى اگر كسى پیدا شود كه بى اجرت بچه را شیر دهد، یا براى شیر دادن بچه از پدر یا مادر بچه یا از كس دیگر كه اجرت او را بدهد اجرت بگیرد، احتیاط واجب آن است كه بچه را به او بدهد و روزه بگیرد.
يکشنبه 23/5/1390 - 16:13
رمضان
1725 كسى كه به واسطه پیرى نمى‏تواند روزه بگیرد، یا براى او مشقت دارد،روزه بر او واجب نیست، ولى در صورت دوم باید براى هر روز یك مد كه تقریبا ده سیر است گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد.
1726 كسى كه به واسطه پیرى روزه نگرفته، اگر بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید قضاى روزهایى را كه نگرفته بجا آورد.
1727 اگر انسان مرضى دارد كه زیاد تشنه مى‏شود و نمى‏تواند تشنگى را تحمل كند،یا براى او مشقت دارد، روزه بر او واجب نیست. ولى در صورت دوم باید براى هر روز یك مد گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و احتیاط واجب آن است كه بیشتر از مقدارى كه ناچار است آب نیاشامد، و چنانچه بعد بتواند روزه بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید روزه‏هایى را كه نگرفته قضا نماید.
1728 زنى كه زاییدن او نزدیك است و روزه براى حملش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، و باید براى هر روز یك مد طعام، یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و نیز اگر روزه براى خودش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست. و بنابر احتیاط واجب باید براى هر روز یك مد طعام به فقیر بدهد، ودر هر دو صورت روزه‏هایى را كه نگرفته باید قضا نماید.
1729 زنى كه بچه شیر مى‏دهد و شیر او كم است، چه مادر بچه یا دایه او باشد، یا بى‏اجرت شیر دهد، اگر روزه براى بچه‏اى كه شیر مى‏دهد ضرر دارد، روزه براو واجب نیست و باید براى هر روز یك مد طعام، یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد. و نیز اگر براى خودش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، و بنابر احتیاط واجب باید براى هر روز یك مد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت روزه‏هایى را كه نگرفته باید قضا نماید. ولى اگر كسى پیدا شود كه بى اجرت بچه را شیر دهد، یا براى شیر دادن بچه از پدر یا مادر بچه یا از كس دیگر كه اجرت او را بدهد اجرت بگیرد، احتیاط واجب آن است كه بچه را به او بدهد و روزه بگیرد.
يکشنبه 23/5/1390 - 16:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته