• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4242روز قبل
ازدواج و همسرداری


در ستون کناری، درباره مهارت‌های زندگی و یادگیری آنها برای خوشبختی بیشتر گفتیم اما شاید برای شما هم عجیب باشد اگر بشنوید که تحقیقات انجام شده در حوزه روابط همسران علاوه بر مهارت‌های زندگی به ریشه‌های ژنتیکی خوشبختی یا شکست در ازدواج هم نگاه ویژه‌ای دارد. بر اساس این تحقیقات موفقیت در ازدواج و یا ناكامی و طلاق به نوع ساختار ژنتیكی در زنان بستگی دارد و به همین خاطر همیشه هم مردها در پیوندی كه به طلاق ختم می‌شود، مقصر نیستند.‏

كارشناسان انستیتو كارولینسكا در سوئد ادعا كرده‌اند كه برای اولین بار موفق به شناسایی ژن طلاق در زنان شده‌اند و به این ترتیب با تشخیص ژن مزبور می‌توان پیش بینی كرد كه كدام زنان ممكن است ازدواج ناموفق و پركشمكشی داشته باشند. به نوشته روزنامه دیلی میل، متخصصان می‌گویند زنانی كه این نسخه ژنی را دارند با احتمال كمتری تن به ازدواج می‌دهند چون سخت‌تر می‌توانند با دیگران پیوند بخورند. ‏

به علاوه این زنان اگر هم ازدواج كنند احتمال اینكه زندگی مشتركشان به طلاق ختم شود 50 درصد بیشتر از زنانی است كه حامل این ژن نیستند و البته همسران این زنان از زندگی خود رضایت و خشنودی كمتری دارند. این ژن در واقع مربوط به چگونگی عملكرد هورمون اكسی توسین می‌شود كه به عنوان هورمون مهر و محبت شناخته شده است. با این حساب اگر خانمی هستید که فکر می‌کند به اندازه کافی به زندگی خوشبین نیست یا مردی هستید که از کم مهری همسرش شکایت دارد، بد نیست یک آزمایش هورمونی را هم تجربه کنید. شاید اکسی توسین زندگی‌تان پایین آمده باشد!‏
شنبه 20/12/1390 - 15:29
ازدواج و همسرداری


طلاق تلخ‌ترین اتفاق زندگی هر فرد است اما باید بدانید که این اتفاق تلخ در کشور ما در 50 درصد موارد، در 5 سال اول زندگی اتفاق می‌افتد و 37 درصد در 2 سال اول رخ می‌دهد، این آمار نشان می‌دهد که برخی زوج‌های جوان پس از تجربه احساسات شاد و پرشور اولیه در زندگی مشترک در گام دوم از حرکت باز می‌مانند. این درحالی است که برای برانگیختن این احساسات هیچ زحمتی به خود نداده‌اند چون تازگی و کیفیت رابطه این طور ایجاب کرده است.‏

اگر واقع بین باشیم، باید بپذیریم که احساسات همیشگی نیست و بین شادی و خشنودی تفاوت اساسی وجود دارد. احساس شادی کاملا گذراست و همان چیزی است که شما در اوایل ازدواج یا دوره نامزدی تجربه می‌کنید اما خشنودی و رضایت از همسر نیازمند پرورش قابلیت‌ها و ظرفیت‌های روانی زیادی است که همسران باید آن را فرا بگیرند.‏

ظرفیت همدلی کردن، قدردانی کردن، انصاف، مهربانی و خویشتن داری یا خودکنترلی از مهم‌ترین کارهایی است که به شما کمک می‌کند توان سازگاری با همسرتان را پیدا کنید و تفاوت‌های فردی و خانوادگی شما باعث فاصله افتادن میانتان نشود. توانایی به تاخیر انداختن خواسته‌ها و مهارت گفت‌وگو و گوش سپردن به حرف همسر می‌تواند قدرت همدلی زوج را بالا ببرد. فقط با همدلی و درک طرف مقابل است که می‌توانید تعارضات را با مصالحه رفع کنید. کنترل خشم پس از برآورده نشدن خواسته و توانایی به تاخیرانداختن آن هم یک مهارت است که باید آن را در خود پرورش دهید تا بیشتر احساس رضایت کنید.‏
شنبه 20/12/1390 - 15:28
ازدواج و همسرداری
ریحانه دوستدار


اگر شخصیت برون‌گرایی داشته باشید از دیدن رفتار کسانی که همه چیز را پنهان می‌کنند متعجب خواهید شد. اما این فقط شما نیستید که این نوع رفتار برایتان غیرعادی است آنها هم رفتار و واکنش‌های شما را عجیب می‌دانند و همه تلاشهایتان را به لاف‌زدن یا جارزدن و خودنمایی تعبیر می‌کنند. برای شخصیت برون‌گرای شما آسان نیست که احساساتتان را پنهان کنید زیرا وقتی احساساتتان را بیان می‌کنید، خشم‌ها، پریشانی‌ها، رنجش‌ها و البته لذت‌ها، شادی‌ها و خوشایندهای قلبتان را نشان می‌دهید. برای شخصیت برون‌گرای شما بسیار آسان است که یک دفعه از اتاق‌خوابتان بیرون بیایید و خشمتان را هوار بکشید این همان چیزی است که افراد درون‌گرا غیرعادی می‌دانند. اما زود قضاوت نکنید، شاید بتوانید خواسته‌هایتان را به راحتی ابراز کنید و ارتباطی که لازم دارید را با دیگران برقرار کنید اما این فقط شما نیستید که باید در درون روابط‌تان احساسات و نیازهایتان را برآورده کنید. نه تنها شما بلکه همان افراد درون‌گرا نیز گاهی نیاز دارند، احساسات و خواسته‌های درونی‌شان را بیان کنند آنها نیز به یک گوش شنوا احتیاج دارند تا کمی دردودل کنند. کسی که بهترین دوستشان باشد و بتوانند هر زمانی که لازم بود درکنار خود داشته باشند.

رابطه صمیمی به همین شکل ایجاد می‌شود. وقتی مدتی از شکل‌گیری رابطه گذشت و هر دو نفر امتحانشان را در برقراری درست ارتباط پس داده باشند، صمیمیت و اعتماد بین آنها شکل می‌گیرد. این اعتماد و امنیت به هر دو نفر کمک می‌کند تا درباره خواسته‌ها، نیازها، آرزوها و عمیق‌ترین احساساتشان گفت‌وگو کنند بدون هیچ نوع هراس و ترسی از قضاوت شدن یا فاش شدن اسرار و احساس حقارت از بیان آنها.

برای بسیاری از زن و شوهرها رسیدن به این مرحله در رابطه کار ساده‌ای نیست. اگر سال‌های زیادی با همسرتان زندگی کرده‌اید اما هنوز هم برقراری یک ارتباط سالم مشکل اساسی زندگی زناشویی‌تان است، ارزشش را دارد که تلاش کنید تا ارتباط بیرونی بهتری داشته باشید.

چگونه ارتباط سالم را بسازید؟

برای آنکه در مسیر تفاهم و خوشبختی قدم بردارید، باید از همان شروع مسیر، تمام احساساتی که به آنها نیاز دارید را بررسی کنید و فقط آنهایی که واقعا ضروری هستند را با خود همراه کنید، زیرا در طول این مسیر نمی‌توانید هربار احساساتتان را تغییر بدهید. اما چه چیری را باید کنار بگذارید؟ «بایدها و نبایدهای ذهنتان را کنار بگذارید. مثل این جملات» اگه منو دوست داره باید حرفم رو بفهمه»، «اون باید ببشتر از اینها منو بفهمه». شما نمی‌توانید با مرزهایی که با گفتن باید و نباید ایجاد می‌کنید پیش بروید. آنچه نیاز دارید تا در مسیر تفاهم به همراه داشته باشید مجموعه‌ای از خواسته‌هاست: «من می‌خوام که منو بیشتر بفهمه»،‌ «من می‌خوام بیشتر به من توجه کنه». شما با گفتن بایدها و نبایدها فقط راه رسیدن به تفاهم و ارتباط را منحرف می‌کنید.

در مرحله بعد باید با قلبی مطمئن و باز وارد رابطه مجددتان بشوید. احساسات منفی و آزاردهنده را کنار بگذارید. خودتان بهتر می‌دانید که گذشته‌ها گذشته! پس برای آینده کاری بکنید. اگر در گذشته بمانید لحظات حال و آینده را از دست می‌دهید و چیزی در رابطه‌تان تغییر نمی‌کند. اولین گام برای بهبود روابطتان در حال و آینده این است که الگوی ارتباطی‌تان را وارسی کنید. به این پرسش‌ها پاسخ بدهید و جوابهایتان را باهم بررسی کنید. این پرسش و پاسخ نباید آمیخته با احساسات منفی باشد. در هنگام پاسخگویی به سوالات دنبال مقصر نگردید. همچنین نباید از اعتراف به اشتباهاتتان و تغییر مسیر بترسید. نیازی نیست که یکدفعه به همه این پرسشها پاسخ بدهید. با یک برنامه‌ریزی و توافق با همسرتان هر هفته به یکی از پرسش‌ها پاسخ بدهید. آنچه می‌خوانید نمونه‌ای از پرسش و راهکارهایی است که برای رسیدن به یک الگوی درست ارتباطی باید بررسی شوند. در اینجا برای سه هفته متوالی موضوعات پیشنهادی ارائه شده‌اند. شما می‌توانید با توجه به مشکلاتی که در رابطه زناشویی‌تان دارید این الگو را تعمیم بدهید. این نکته را در نظر داشته باشید که این سه الگو یک تمرین دونفره است. البته خودتان هم می‌توانید این تمرین‌ها را انجام بدهید اما برای اینکه بهتر نتیجه بگیرید از همسرتان بخواهید تا حتما با شما مشارکت کند. از الگوی غلط به الگوی درست برسید.

هفته اول

1- آیا شما رفتار تحقیرآمیزی در ارتباط با همسرتان دارید؟ با چه لحنی با همسرتان حرف می‌زنید. آیا همسرتان را ناخودآگاه مسخره می‌کنید و یا به حرف‌هایش بهایی نمی‌دهید؟ آیا گفته‌هایش را جدی می‌گیرید؟

این نوع رفتار معمولا به شکل ناخواسته‌ای اتفاق می‌افتد. در بیشتر مواقع شما نمی‌فهمید که رفتارتان چگونه است. یادتان باشد طعم شیرینی زودتر از تندی از بین می‌رود. شما باید تمرین کنید تا کنترل بیشتری بر رفتار و عملکردتان داشته باشید. کمی مهربانتر باشید و جملات صمیمیانه‌ بیشتری به کارببرید. حتی اگر با چیزی موافق نیست با لحن آرامتری بیانش کنید. طوریکه همسرتان احساس حقارت نکند. واکنش‌هایتان را کنترل کنید. اگر همسرتان طوری رفتار کرد که ناراحت شدید با روش‌های ملایم‌تری رفتارکنید.

آیا وقتی عصبانی هستید لحن و تن صدایتان به شدت تغییر می‌کند؟ آیا همیشه درحال نه گفتن به همسرتان هستید و یا نظراتتان در مقابل نظرات همسرتان قرار دارد؟ اگر فکر می‌کنید با این روش به رشد و ارتقای فکری و عاطفی خانواده کمک می‌کنید سخت در اشتباهید. شما فقط کاری می‌کنید که همسرتان احساس حماقت کند تا جایگاه قدرتمند خودتان را به رخ بکشید. اگر کاری برای بهبود رابطه عاشقانه‌تان نمی‌کنید لااقل مراقب حرمت یکدیگر باشید!

گفتگو کنید: آیا واقعا چنین مشکل آزاردهنده‌ای در رابطه شما وجود دارد؟ با همسرتان دراین باره صحبت کنید. هر دوی شما باید درباره لحن صحبت‌کردنتان تجدید نظر کنید. از همسرتان بخواهید تا بگوید چه چیزی در کلام شما ناراحتش می‌کند و بهتر است چه چیزهایی را درگفتارتان تغییر بدهید.

چه کنید: به توصیه‌های همسرتان گوش بدهید. از او بخواهید تا نشانتان بدهد که در رفتارتان تغییری ایجاد شده یا نه. اگر همسرتان نیز رفتارش را تغییر داد به او بفهمانید. با گفتن«دوستت دارم» او خواهد فهمید که تغییر کرده است.

کاربردهای عملی: برای اینکه موقعیت را بهتر درک کنید یک نمونه عملی را در نظر بگیرید. مثلا زمانی که با مسئله‌ای موافق نیستید و می‌گویید: «من می‌دونم تو چی می‌خوای بگی اما من مخالفم چون... » تلویحا به او می‌گویید «تو ممکنه درست بگی اما هنوزم نظر من بهتره چون... ». سعی کنید طوری حرف بزنید که همسرتان احساس کند حرف او به اندازه شما قابل ارزش و احترام است.

هفته دوم

2- آیا می‌خواهید همیشه حرف خودتان را ثابت کنید؟ آیا در مکالماتتان به دنبال رسیدن به انگیزه‌های پنهان هستید؟ هدف شما در رابطه زناشویی چیست؟

مسلما در یک رابطه سالم نباید به دنبال اثبات خودتان باشید و زرنگی کنید. در یک گفتگوی صمیمانه نباید به دنبال برنده یا بازنده باشید. وقتی که شما همه انرژیتان را دراین موضوع صرف می‌کنید که چگونه نظرات خودتان را تحمیل کنید و همسرتان را از گود خارج کنید مهمترین اصول برقراری ارتباط را زیرپا می‌گذارید. این رفتار نه تنها باعث می‌شود تا همسرتان از حرف زدن با شما پشیمان شود و در آینده شما را مخاطب گفته‌هایش قرار ندهد بلکه این شانس و فرصت را از شما می‌گیرد که درباره احساسات درونی و اعتقادات همسرتان چیزی بدانید. اگر در بحثها و گفتگوها خودتان را پیروز می‌بینید باید بدانید که این تنها یک پیروزی کاذب است زیرا در نهایت این شما هستید که همه چیز را می‌بازید. شما مهمترین عنصر مکالماتتان را از دست می‌دهید. شما همسرتان را ازخودتان دور می‌کنید.

گفتگو کنید: آیا احساس می‌کنید همسرتان در مکالماتش چیزی را از شما پنهان می‌کند؟ درباره این موضوع باهم صحبت کنید. از او بخواهید که روش ایده‌آل گفتگوی دو نفره را برای شما ترسیم کند. او از کدام برخورد شما ناراحت می‌شود. خود شما از چه چیزی ناراحت هستید؟ به او بگویید چگونه رفتاری را می‌پسندید.

چه کنید: به جای اینکه به دنبال به کرسی نشاندن حرفهایتان باشید، بفهمید همسرتان چه می‌خواهد بگوید. 15 دقیقه حرف نزنید و اجازه بدهید تا همسرتان هرآنچه که لازم است را درباره یک موضوع یا مسئله مطرح کند. حرفهایش را تایید یا رد نکنید. درمیان حرفهایش اظهار نظر نکنید. زمانی که حرفهایش راتمام کرد کمی حرفهایش را ارزیابی کنید و سپس نظرتان را بدون اینکه قصد اثبات و برتری داشته باشید بیان کنید. اگر احساس می‌کنید بعضی از نکات و یا جنبه‌های مسئله را نادیده گرفته است به او یادآوری کنید. بد نیست به جای اظهارنظر فوری کمی درباره آنچه شنیده‌اید فکر کنید. از همسرتان نیز بخواهید تا همین الگو را پیاده کند.

نمونه‌های عملی: همسرتان به خانه آمده است و کمی عصبی، بدخلق و یا افسرده به نظر می‌رسد. یک نوشیدنی آماده کنید و یا هرچیزی که باعث آرامشاش می‌شودرا فراهم کنید. سپس از او بخواهید تا با هم گفتگو کنید. گفتگو را به مسائل حاشیه‌ای نکشانید. شاید او نخواهد درباره علت ناراحتی‌اش حرف بزند. این مسئله را بپذیرید و درباره‌اش بحث‌های بی‌مورد نکنید. آنچه در این وضعیت لازم است اهمیت و ارزشی است که شما برای ناراحتی همسرتان قایل هستید. اگر او درباره مشکلش حرفی زد نگویید «من که می‌دونستم اینجوری می‌شه.»، «من بهت گفته بودم اینکارو نکن»،«تو همیشه اینجوری هستی». «من چرا باید عصبانیت تو رو تحمل کنم؟»

هفته سوم

3- آیا هنگام گفتگو با همسرتان ارتباط چشمی برقرار می‌کنید؟ برقراری این نوع ارتباط به همسرتان می‌فهماند که برای حرفها و نظراتش احترام قایل هستید و به خود شما کمک می‌کند تا حتی اگر با همسرتان موافق نیستید، محبت و علاقه‌تان به او کم نشود و احساس آرامش بیشتری داشته باشید.

اگر موقعی که همسرتان با شما حرف می‌زند به جای دیگری نگاه کنید، مشغول کار خودتان باشید، راه بروید و حواستان با چیز دیگری باشد به او می‌فهمانید که ارزشی برای حرفهایش قایل نیستید. همچنین اگر هیچ اظهارنظری درباره حرفهای همسرتان نکنید او از اینکه باشما وارد بحث شده است پشیمان می‌شود و یا شاید پشیمان شود. ارتباط چشمی و ارتباط‌هایی از این دست به تقویت رابطه شما کمک می‌کند. در غیر اینصورت شما نمی‌توانید به منافع یک رابطه دست پیدا کنید و فقط به‌راه خودتان که یک بیراهه است ادامه می‌دهید.

گفتگو کنید: آیا همسرتان هیچ تلاشی برای برقرای این نوع ارتباط با شما می‌کند؟ چرا؟ هرگز دربارهی آن صحبت کرده‌اید؟ در این موارد بیشتر با همسرتان گفتگو کنید. چه چیزی در رفتار و نگاهتان‌ او را آزار می‌دهد؟ آیا شما در چشم‌های همسرتان رگه‌هایی از خشم، تنفر، بی‌توجهی، تمسخر می‌بینید؟ از او بپرسید از زبان بدنتان چه می‌شنود؟ گفتگو درباره این مسائل به شما شناخت و درک بیشتری از احساسات همسرتان می‌دهد. این تنها راهی است که می‌توانید بفهمید که او چه تصویری از شما در ذهنش ساخته است؟

چه کنید؟ بیشتر تمرین کنید. هربار که وارد یک مکالمه دوستانه می‌شوید ذهنتان را متمرکز کنید و با همه هوش و حواستان درگفتگو شرکت کنید. برای برقراری ارتباط چشمی تلاش بیشتری کنید. اما سعی کنید نگاهتان را نیز کنترل کنید. طوری که مخالفت‌ها از چشمانتان آشکار نشوند. اگر همسرتان نیز دراین زمینه موفق شد از او قدردانی کنید تا متوجه ارزشی که شما برایش قائلید بشود.

راهکار عملی: زمانی که همسرتان درباره موضوعات روزمره و یا اخبار و شنیده‌هایش با شما هم‌کلام می‌شود گوش شنوایش باشید. سراغ کارهای شخصی خودتان نروید و یا خودتان را با بچه، کتاب و تلویزیون یا آشپزی و امور دیگر خانه مشغول نکنید. چند دقیقه نشستن کنار همسر و توجه به گفته‌هایش نه تنهاوقت زیادی از شما نمی‌گیرد بلکه حق طبیعی و خواسته قلبی اوست.
شنبه 20/12/1390 - 15:28
آشپزی و شیرینی پزی


این سوپ به دلیل دارا بودن سبزیجات مختلف و استفاده از گونه های کلم و گیاهان سبز رنگ بسیار مفید است. خوردن سوپ سبزیحات برای کودکان لذت بخش بوده و سرشار از ویتامین های مورد نیاز آنهاست.

مواد لازم:

کدوی سبز 2 عدد

تره فرنگی 2 بوته

گل کلم 3 تا 4 گل کوچک

کلم بروکسل 10 تا 12 عدد

کرفس خرد شده 2/1 پیمانه

پیاز 1 عدد

شیر 5/1 لیتر

روغن زیتون یک قاشق غذاخوری

بلغور گندم 2/1 پیمانه

پنیر سفید مقداری

طرز تهیه:

بلغور گندم را به مدت نیم ساعت خیس کرده و سپس همراه با کمی نمک و آب روی حرارت قرار دهید تا خوب بپزد.

تمام سبزیجات را به خوبی شسته و بعد از اینکه به صورت درشت خرد کردید، داخل قابلمه بزرگی بریزید و تا حدی که آب را تا روی سبزیجات را بگیرد، آب اضافه کنید.

بعد از اینکه از پخت سبزیجات مطمئن شدید، قابلمه را از روی حرارت بردارید. درون قابلمه دیگری یک و نیم لیتر شیر بریزید و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. وقتی شیر شروع به گرم شدن کرد، سبزیجات پخته شده را داخل صافی بریزید تا اضافی آنها گرفته شود و سپس به شیر در حال گرم شدن اضافه کنید و منتظر شوید تا شیر بجوشد. سپس با گوشتکوب برقی سبریجات را به خوبی له کرده و سعی کنید قطعات درشتی داخل سوپ نماند.

بلغوری را که قبلا پخته شده به سوپ اضافه کنید، بعد از اینکه سوپ دوباره به نقطه جوش رسید، روغن زیتون را اضافه کنید. کمی نان تست را به صورت مکعب های کوچک خرد کرده و داخل و یا روی اجاق گاز خوب برشته و تست کنید. در هنگام سرو کمی پنیر سفید را به قطعات کوچک برش داده و همراه با تکه های نان تست شده روی سوپ بریزید.
شنبه 20/12/1390 - 15:26
آشپزی و شیرینی پزی


این شیرینی به اسامی شیرینی آلمانی، شیرینی مربایی، شیرینی مشهدی و شیرینی مارمالادی شناخته می‌شود. در کشور ما از دیرباز این شیرینی را در استان خراسان طبخ می‌کردند و سال‌هاست یکی از شیرینی‌های نوروز در تمام نقاط کشور به حساب می‌آید. عطر این شیرینی بسیار دلپذیر است و چه بهتر که این عطر را در خانه تجربه کنید.‏

مواد لازم:

آرد 1 پیمانه

کره 4/1 پیمانه

پودر شکر 4/1 پیمانه

زرده تخم مرغ 1 عدد

وانیل شکری 1 قاشق چایخوری

مارمالاد با طعم دلخواه به مقدار لازم

طرز تهیه:

کره را بگذارید تا با محیط هم دما شود، بعد با پودر شکر هم بزنید و وانیل و زرده تخم مرغ را اضافه کنید و آرد را کم کم اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا خمیر لطیفی بدست آید، این خمیر نباید حالت چسبندگی داشته باشد. اگر چسبندگی داشت به مقدار خیلی کم آرد اضافه کنید. خمیر را روی میز کار با کمک وردنه پهن کنید و قالب بزنید و نیمی از شیرینی‌هایی را که قالب زدید را وسطش را دوباره با همان شکل قالب ولی در سایز کوچک‌تر قالب بزنید.

سپس شیرینی‌ها را داخل سینی فر بچینید و درون فری که از قبل روی 170 درجه سانتیگراد روشن کرده بودید به مدت 15 تا 20 دقیقه بگذارید تا بپزد و بعد از فر خارج کنید و وقتی شیرینی‌ها کاملاً سرد شدف روی شیرینی‌هایی که سوراخ ندارند، مربا یا مارمالاد بمالید و شیرینی تو خالی را روی آن قرار دهید. برای زیباتر شدن می‌توانید قبل از اینکه مارمالاد بمالید، روی شیرینی‌ها را با پودر قند تزئین کنید.‏
شنبه 20/12/1390 - 15:25
ریزه کاری های خانه داری


اولین مرحله كار این است که باید برنامه غذایی خاصی برای این چند روز پر كار ( روزهای خانه تکانی ) داشته باشید. برنامه‌ای كه وقت زیادی برای آشپزی صرف نشود و در عین حال از انرژی خوبی برخوردار باشید.

اول از همه تمام وسایل اتاق را جمع كنید و دستی به دیوارها بکشید، تابلوها را بردارید و دستمال بکشید، پنجره‌ها را باز كنید، با برس دسته بلندی سقف و دیوارها را گردگیری كنید. اگر دیوارها نیاز به لکه‌گیری دارد این کار را به دقت انجام دهید تا لکه روی دیوار بزرگتر نشود. به سراغ رادیاتورها و وسایل گرامازا بروید. برای این كار زیر رادیاتور روزنامه خیس قرار دهید. سپس با قسمت دمیدن هوای جارو‌برقی آنها را تمیز كنید و یا یك دستمال نمدار را با یك برس دسته بلند كه بین پره‌های رادیاتور برود پاك كنید. بعد از اینکه دیوارها و رادیاتور، درها و کف منزل را تمام نظافت کردید. نوبت به پنجره‌ها و پرده‌ها می‌رسد. اگر منزل شما در طبقات بالای ساختمان است، احتیاط لازم را در تمیز کردن شیشه‌ها بعمل آورید و تا حد امکان این کار را به عهده فرد متخصص بگذارید.

پرده‌ها

پرده‌های نخی در اثر تابش نور آفتاب و تأثیر آب و هوا بر آنها الیافش ضعیف می‌شود ولی پارچه‌های الیاف مصنوعی كمتر دچار چنین زیانهایی می‌شوند. پرده‌های نخی را قبل از شستن به مدت 15-10 دقیقه در آب سرد یا ولرم خیس كنید تا گرد و غبار جمع شده بر روی آن جدا شود. پرده را به آرامی بلند كنید. آب كثیف را خالی نمایید. سپس پرده را در محلول كف صابون ولرم و غلیظ بشویید. البته با ملایمت سعی كنیـد كه آن را به هیچ وجه نچلانید. سه بار پرده را با آب ولرم آبكشی كنید. اگر از ماشین لباسشویی استفاده می‌كنید. برای شستشوی اول دستگاه را روی درجه كم مقدماتی بشویید و شستشوی بعد را هم 2 دقیقه با درجه كم تنظیم كرده و بشویید. پرده را قبل از اینكه كاملاً خشك شود، وقتی كمی نمدار است اتو بزنید. اتو را از پشت به موازات الیاف طولی آن بكشید. پرده حمام را روی سطحی صاف پهن كنید و با محلول غلیظ كف صابون و آب ولرم بشویید و به همین ترتیب بعد آبكشی كنید. سپس با پارچه‌ای تمیز آن خشك كنید.

شوینده‌ها

اکنون به چند نمونه از شوینده‌ها و جایگزین آنها که در خانه تکانی و نظافت‌های خانگی کاربرد بسیاری دارد می‌پردازیم. اگر به براق کننده سطوح نقره دسترسی ندارید، مایع ظرفشویی ندارید در دسترس نیست، برای تمیز کردن موکت‌هایتان به شامپو فرش نیاز دارید، اگر به تمیز کننده سطوح کابینت دسترسی ندارید این مطلب را تا انتها بخوانید.

اگر به براق کننده سطوح نقره دسترسی ندارید، از خمیر دندان استفاده کنید. خمیر دندان معمولی ( ژله‌ای نباشد ) می‌تواند بدون آسیب رساندن به سطوح نقره، لکه و تیرگی‌های آن را از بین ببرد. ظرف نقره تان را نمدار کنید؛ کمی خمیر دندان روی انگشت تان بمالید. با ملایمت انگشت تان را روی سطح نقره مالیده و سپس آن را با آب بشویید. سپس ظرف را با یک دستمال نرم خشک کنید.

اگر برای تمیز کردن موکت‌هایتان شامپو فرش در دسترس ندارید، از دستمال‌های پاک کننده کودک استفاده کنید. قبل از اینکه با دستمال کودک یا حوله خیس روی موکت بکشید، یک حوله کاغذی و یا یک تکه پارچه تمیز را نمدار کنید. روی محل لکه‌ای که می‌خواهید از روی موکت پاک کنید را با دستمال کودک کشیده تا تمیز شود. حالا با دستمال نمدار روی محل را دوباره تمیز کنید و سپس چند دقیقه‌ای صبر کنید تا موکت خشک شود.

اگر پاک‌کننده پارچه‌های مبل تان تمام شده از شامپو استفاده کنید، شما می‌توانید با کمی شامپو لکه روی پارچه مبل‌هایتان را پاک کنید. کمی شامپو روی یک دستمال تمیز ریخته و روی لکه بکشید. برای تمیز کردن پارچه‌های دیگر کمی آب در سینک ظرفشویی ریخته و چند قطره شامپو در آن بریزید. حالا پارچه را در سینک انداخته و پس ازمدتی آن را بشویید و بگذارید تا خشک شود.

اگر به تمیز کننده سطوح کابینت دسترسی ندارید، از آب اکسیژنه 3 استفاده کنید. موادی که برای پاک کردن لکه روی سطوح کابینت بکار می‌روند ترکیبی شبیه به مواد پاک کننده و سفید کننده‌های لباس دارند. از این مواد می‌توانید برای تمیز کردن و شستن سطوح کابینت‌های فلزی و لباس‌های پشمی و پارچه‌ای استفاده کرد. سطح کابینت را‌تر کنید، سپس با پاک کننده آنجا را پاک کرده و دوباره با دستمال خشک و تمیز کنید.

مراقب باشید

* از مایع ظرفشویی ( مایعی که برای شستن ظروف در سینک استفاده می‌کنند ) برای تمیز کردن ماشین ظرفشویی استفاده نکنید. برای تمیز کردن ماشین ظرفشویی شما نیازمند ماده‌ای هستید که کمتر کف کند، اگر از مایع ظرفشویی برای تمیز کردن دستگاه ماشین ظرفشویی تان استفاده کنید، کف آشپزخانه‌تان سرشار از کف خواهد شد.

* استفاده از مواد شوینده لباس برای تمیز کردن فرش یا اثاثیه خانه مانند مبلمان به هیچ عنوان مناسب نیست. محصولات پاک کننده‌ای که برای تمیز کردن لباس‌ها بکار می‌روند دارای موادی هستند که کف فراوانی ایجاد می‌کنند که برای فرش و مبلمان و اثاثیه دیگر خانه شما بسیار مضر خواهد بود.

* اسپری‌های پاک کننده را برای لیوان‌های شیشه‌ای استفاده نکنید، تقریبا تمام اسپری‌ها مانند هم هستند ؛ اگر برای تمیز کردن لیوان‌های شیشه‌ای‌تان از آنها استفاده کنید بعد از تمیز کردن روی آنها لکه‌های کف باقی می‌ماند و شیشه را مات می‌کند.

* از پاک کننده سطوح استیل ضد زنگ برای سطوح نقره‌تان نیز استفاده نکنید. مواد پاک کننده‌ای که برای سطوح استیل به کار می‌رود دارای موادی هستند که اگر برای تمیز کردن سطوح نقره استفاده شود، به آنها آسیب رسانده و دچار خراش‌های بد شکل می‌کند.
شنبه 20/12/1390 - 15:25
آشپزی و شیرینی پزی
مریم محمدی


این غذا یا پیش غذا نوعی پیراشکی است که به شیوه‌ای جدید طبخ می‌شود و می‌تواند برای اهل خانه تازگی داشته و اشتهاآور باشد. این غذا را همراه با سس دلخواه سرو کنید. ‏

مواد لازم برای خمیر‎:‎

آب گرم یک و نیم پیمانه‏

مایه خمیر فوری 3/4 قاشق غذاخوری ‏

شکر 2 قاشق غذاخوری

‏روغن مایع 2 قاشق غذاخوری

نمک 1 قاشق چایخوری ‏

آرد حدود 4 پیمانه

طرز تهیه خمیر:‏

اگر از مایه خمیر خشک استفاده میکنید، حدود دو قاشق غذاخوری شکر را با خمیر مایه مخلوط کرده و با یک پیمانه آب مخلوط کنید و حدود 3 تا 5 دقیقه کنار بگذارید تا زمانی که کف آلود شود و سپس روغن و نمک و آرد را اضافه کنید. این دستور با مایه خمیر فوری ارائه میگردد. در کاسه بزرگی، آب گرم، مایه خمیر فوری، شکر، روغن مایع، نمک و 2 فنجان آرد را مخلوط کنید و شروع به مخلوط کردن نمایید و سپس کم‌کم آرد اضافه کرده و مخلوط کنید، از آنجایی که رطوبت محیط نگهداری آرد و کیفیت آن در میزان اندازه گیری آرد تاثیر گذار است، پس بهتر است آرد را تا زمانی به خمیر اضافه کنید که خمیر انعطاف پذیر و غیر چسبنده‌ای داشته باشید. (خمیر نباید به دست بچسبد) خمیر را با دست به مدت 8 تا 10 دقیقه ورز دهید تا کاملاً صاف و نرم و یکدست شود. داخل کاسه را کمی روغن بمالید و خمیر را گرد کرده و در وسط کاسه قرار دهید و روی خمیر را با یک تکه نایلون چرب شده بپوشانید و در جای نسبتاً گرمی قرار دهید تا حجم خمیر دو برابر شده و به اصطلاح خمیر برسد. (معمولا حدود یک ساعت طول می‌کشد )‏

مواد لازم برای رولت ژامبون:‏

پنیر خامه‌ای 50 گرم

کره نرم 4/1 پیمانه

ژامبون خرد شده 2/1 پیمانه

کلم بروکلی ریز خرد شده 2/1 پیمانه

پنیر چدار خرد شده 2 پیمانه

پنیر پارمسان رنده شده 1پیمانه

پیازچه خرد شده 1 پیمانه

طرز تهیه:‏

خمیر آماده را به ضخامت نیم سانتیمتر به شکل مستطیل باز کنید، در یک کاسه کوچک، کره نرم، پنیر خامه‌ای را با هم مخلوط کرده و روی خمیر باز شده بمالید.‏

سپس ژامبون، کلم بروکلی، پنیر چدار و پارمسان رنده شده و پیازچه خرد شده را مخلوط کرده و مانند تصویر در یک طرف خمیر بریزید. و از یک طرف خمیر را رول کنید و با کمی آب و به کمک انگشتان سردیگر خمیر را به خوبی ببندید و بچسبانید و به مدت 5 دقیقه داخل یخچال قرار دهید تا برش آن راحت‌تر شود. خمیر رول شده از یخچال بیرون آورده و رول را به وسیله چاقو اره‌ای تیز به ضخامت 1 سانتی متر برش بزنید و داخل سینی فری که از قبل کاغذ روغنی انداخته‌اید بچینید و به مدت 15 دقیقه استراحت دهید تا حجم رولها افزایش یابد. سپس به مدت 20 دقیقه در فری که از قبل با حرارت 175 درجه سانتیگراد گرم شده است قرار دهید تا خوب بپزد و روی آنها طلایی رنگ شود. این غذا را گرم سرو کنید.‏
شنبه 20/12/1390 - 15:24
ریزه کاری های خانه داری


خانه تکانی شاید سخت‌ترین مقدمه نوروز باشد که با همه فشردگی و خستگی و بدن دردی که برایتان به همراه دارد، لذت نو شدن را به شما هدیه می‌کند. لذت دور ریختن لوازم بی‌مصرف و برق انداختن در و دیوار خانه و نظم گرفتن دوباره زندگی! اما این لذت برای خیلی از خانم‌های خانه دار گران تمام می‌شود؛ به قیمت از بین رفتن سلامتی و بیماری‌هایی که اگر مراقب نباشید، ممکن است برای تمام عمر با شما بمانند! همیشه به یاد داشته باشید که قرار نیست سال نو را با بدنی بیمار و خسته شروع کنید یا به قیمت نظافت خانه، سلامتی‌تان را قربانی کنید. بنابراین به این توصیه‌های پزشکی درباره خانه تکانی حتما توجه کنید.‏

‏10 فرمان برای خانه تکانی سالم‏

1. هر سال، خانه تکانی نوروزی باعث می‌شود تعداد زیادی از کودکان و مادرانشان با مواد شوینده مسموم شوند. آن قدر که بیمارستان‌ها بیشترین آمار بستری به خاطر مسمومیت را در همین دوران گزارش می‌کنند. مواد شوینده، اگرچه خدمت بزرگی به نظافت نوروزی می‌کنند اما خطرناک‌ترین دشمنان سلامتی زنان خانه‌دار هستند که کمترین آسیب‌شان ضررهای پوستی است و بیشترین‌شان بیماری‌های مزمن تنفسی. ‏

2. مسمومیت با گاز مواد شوینده گاهی به همان اندازه خطرناک است که خوردن این مواد شوینده مهلک خواهد بود! بیشتر شوینده‌ها و سفید كننده‌ها گاز كلر آزاد می‌كنند و به همین دلیل اگر بی‌ احتیاط استفاده شوند منجر به مسمومیت‌های شدید خواهند شد. ‏

3. سرفه،‏ اشک ریزش، احساس سوزش در قفسه سینه، برونشیت و گرفتگی صدا و تنگی نفس، تهوع، تعریق و سردرد، التهاب ریه بارزترین نشانه‌های مسمومیت با مواد شوینده هستند که البته گاهی هم قربانیان خاموشی دارد. گاهی بدن واكنش‌های التهابی مزمن دارد و آسیب‌های دستگاه تنفسی بدون علامت هستند اما در 10 تا 15 سال آینده علایم آنها رفته رفته نمودار می‌شود.‏

4. استفاده‏ از مواد شیمیایی شوینده در فضای سربسته خطرناک‌ترین کاری است که برخی خانم‌های خانه دار در زمان خانه تکانی انجام می‌دهند. بخارهای حاصل از شوینده‌ها حاوی کلر است که با استنشاق آن مخاط تنفسی می‌سوزد و ریه یک فرد سالم در حد ریه یک بیمار مبتلا به آسم آسیب می‌بیند که حتی در بعضی از موارد این آسیب‌ها ماندگار هستند. بنابراین در فضاهای محدود و بسته حتما یا باید یا از تهویه استفاده کرد و یا در و پنجره را باز گذاشت. ضمن این که بسیاری تصور می‌کنند که ماسک زدن می‌تواند مانع از آسیب تنفسی شود. در صورتی که این عقیده کاملا اشتباه است.‏

5. مواد‏ ضدعفونی‌کننده، سفیدکننده‌ها و انواع اسیدها، غلظت بالایی دارند و به همین دلیل باید به صورت محلول مورد استفاده قرار گیرند. اما متاسفانه از آنجایی که روی بسته مواد شوینده اطلاعات کافی در مورد استفاده از محصول نوشته نشده است، بیشتر مردم این محلول‌ها را به صورت خالص استفاده می‌کنند که همین مساله باعث بیشتر شدن خطرات این مواد خواهد شد.‏

6. خیلی از خانم‌ها انواع مختلف مواد شوینده، سفیدکننده‌ها یا حتی مواد اسیدی را با هم مخلوط می‌كنند، چون تصور می‌كنند در این صورت شست و شو بهتر انجام می‌شود، در حالی كه ترکیب شوینده‌ها در بسیاری از موارد، منجر به خفگی‌های آنی می‌شود. از سوی دیگر خیلی‌ها تصور می‌کنند گرفتن آب داغ روی محیطی که به تازگی با شوینده‌ها تمیز کرده اند، به پاکیزگی بیشتر محیط منجر می‌شود. در حالی که همین آب داغ و بخارات آن که با بخار کلر شوینده‌ها مخلوط می‌شود می‌تواند آسیب‌های تنفسی را چند برابر کند.‏

7. اثرات‏ درازمدت مواد شوینده به خصوص روی پوست به صورت انواع واكنش‌های آلرژیك و اگزما خود را نشان می‌دهند. به همین خاطر توصیه می‌كنیم كه در زمان استفاده از شوینده‌ها از دستكش و ماسك استفاده شود. علاوه بر این، بیماران داراى مشكلات تنفسى، زنان باردار یا شیرده یا افرادى كه حساسیت ریوى دارند، به هیچ عنوان نباید با این مواد شیمیایى در تماس باشند.‏

8. اغلب‏ ما به دلیل زندگی شهرنشینی آمادگی لازم را برای انجام فعالیت‌های اسكلتی- عضلانی نداریم و به همین دلیل در آستانه نوروز با مشکلاتی مثل کمر درد و درد مفاصل مواجه می‌شویم که اگر خوش‌شانس باشیم، کارمان به بیمارستان نمی‌کشد. بیشتر شکایت‌ها مربوط به گرفتگی عضلات ناحیه كمر و گردن و مچ دست می‌شود و بیشتر در كسانی اتفاق می‌افتد كه سابقه قبلی ضعف عضلات ستون فقرات را داشته‌اند.

9. برای شروع فعالیت‌های سنگین باید توجه داشته باشید كه اگر از قبل مشكلی در ستون فقرات‌تان وجود دارد، از عضو آسیب دیده به هیچ عنوان استفاده نکنید. علاوه بر این، قبل از انجام فعالیت‌های سنگین بهتر است عضلات بدن، به خصوص عضلات پشت ران، ناحیه ستون فقرات، ناحیه شكم، شانه و دست‌ها را در حالت كششی قرار دهید و به این ترتیب عضلات را برای جابه جایی و فشار بیشتر آماده کنید.‏

10. تا سر حد نابودی کار نکنید‏. همیشه بخشی از انرژی‌تان را نگه دارید و همه کارها را در یک روز انجام ندهید. در زمان خستگی عضلات باید به آن‌ها استراحت دهید تا فشار پی در پی در مدت طولانی باعث آسیب دیدگی نخاع یا ستون فقرات و زانوها نشود.‏

خانه تکانی یا خانواده تکانی؟!

خانه تکانی در نگاه اول تحول است. چیزی که ما در زندگی پرفشار این روزها واقعا به آن احتیاج داریم. اما این تحول چند ویژگی مثبت دیگر هم دارد که به پاکیزگی، نظم عینی و ذهنی، شادابی محیط و همکاری خانوادگی برمی‌گردد. فاکتورهایی که همه در بالا بردن سلامت روانی شما و خانواده‌تان موثرند و احساس تازگی به شما می‌دهند.

چندی پیش دانشگاه مالموی سوئد در پژوهشی که انجام داد، اثرات تمیزی محل سکونت را با علایم افسردگی آزمایش کرد. در این تحقیق 2 گروه افراد سالم و افسرده حضور داشتند و از آنها خواسته شد تا یک ماه خانه خود را تمیز نکنند و بیشتر از مواقع دیگر نسبت به تمیزی و مرتب بودن خانه بی‌اهمیت باشند. بعد از گذشت این مدت مشخص شد که افراد سالم دچار افسردگی خفیف و بی‌حوصلگی مداوم شده بودند و هیچ رغبتی نداشتند که بعد از اتمام ساعات کاری به خانه بروند و حتی دعواها و بحث‌های خانوادگی و بهانه گیری‌های بی‌دلیل در خانه 23 درصد افزایش پیدا کرده بود. تحقیقات روی افراد افسرده هم نشان می‌داد که علایم افسردگی در آنها بیشتر شده است و آنها تمایلی برای تغییر این شرایط نداشتند. به همین دلیل این پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که روزانه 20 دقیقه تمیز کردن خانه، سلامت روان را تضمین می‌کند.‏

ضمن این که همکاری میان اعضای خانواده باعث می‌شود که بیشتر به اعضای خانواده نزدیک شوید و حالت‌های کسالت در خانواده کمتر به چشم بیاید. از سوی دیگر کمک گرفتن از کودکان خانواده می‌تواند آنها را با حس مسئولیت پذیری آشنا کند و احساس مفید بودن را به آنها بدهد. بچه‌هایی که در انجام امور خانه کمک می‌کنند، در مقایسه با بچه‌هایی که در کارهای نظافت خانه مشارکت نمی‌کنند، اعتماد به نفس بیشتری دارند و هنگام مواجه شدن با مشکلات به راحتی موضوع را با اعضای خانواده مطرح می‌کنند و به همین دلیل آسیب کمتری می‌بینند.

قدیمی‌ها توصیه می‌کردند چیزهایی را که نیاز ندارید، به دیگران ببخشید. هر چند که ضرب المثل «هر چیز که خار‌اید روزی به کار آید» اغلب مانع از این کار می‌شود! اما واقعیت این است که در کابینت‌ها، کمدها، زیر تخت و گوشه و کنار خانه همیشه لوازمی تلنبار شده که حتی سالی یک بار هم سراغشان نمی‌روید و به احتمال زیاد بعد از این هم نیازی به آنها نخواهید داشت. دور ریختن وسایل غیرضروری با از بین بردن شلوغی‌های ناشی از وسایل غیر ضروری و جاگیر آرامش نسبی ایجاد می‌کند و استرس و انرژی‌های منفی شما را کاهش می‌دهد. می‌توانید لباس‌های نو یا نسبتا نویی که چندان به آنها نیاز ندارید یا کمدتان را تا سرحد انفجار پر کرده اند، به دیگران ببخشید.‏

***

از خانه تکانی ایرانی تا فنگ شویی چینی

خانه تکانی وظیفه نیست، ذوق و اشتیاق و رسم و عادت هم نیست، خانه تکانی یک فرهنگ کهن است که در تار و پود خانواده‌ها ریشه دوانده است؛ آنقدر که مرزهای ایران را بشکند و به فرهنگ مردمی تبدیل شود که در کشورشان نوروز را جشن می‌گیرند. از ایران گرفته تا جمهوری آذربایجان و تاجیکستان و افغانستان. آیین خانه تکانی همان قدر در این کشورها رسمیت دارد که نوروز مورد توجه قرار می‌گیرد. ‏

اما این که مبنای چنین آیینی از کجا سرچشمه می‌گیرد، مساله‌ای است که فرهنگ شناسان ایرانی هنوز هم روی آن اتفاق نظر ندارند. آنچه مسلم است این که ایرانیان قدیم اعتقاد داشتند که هر خانواده فرشته‌ای به عنوان حامی دارد و نوروز، زمانی است كه آن فرشته حامی به منازل آنها می‌آید. پس بنابر احترام این فرشته‌ها باید خانه‌ها را روبید تا حق احترام به آنها حفظ شود. ‏

کمی قبل از آن، یعنی در دوره ایران باستان هم عقیده بر این بود که در آغاز سال جدید، روز نو می‌شود پس لازم است همه چیز نو شود. ایرانیان باستان معتقد بودند که ارواح نیاكان‌شان از 10 روز مانده به عید نوروز برای دیدار به خانه بازماندگان می‌آیند و تا لحظه تحویل سال آنها را ترك نمی‌كنند علاوه بر این آنها معتقد بودند که ارواح از بوی تمیزی و نور سهم می‌برند و همین عقاید تبدیل شد به مبنای خانه تکانی ایرانی‌ها از سال‌های دور تا امروز تا با پاک کردن خانه‌ها از آلودگی، شادی را برای زنده و مرده فراهم کنند. رسم و رسومی كه عده‌ای معتقدند سابقه‌اش را باید در 12 قرن پیش از میلاد مسیح جستجو کنید؛ یعنی از همان زمانی كه جمشید شاه اسطوره ایران زمین، آغاز بهار را زمان نوروز نامید و جشن گرفت.‏

اما با ورود اسلام به ایران و تاکید پیامبر اکرم (ص) بر پاکیزگی و نظافت، خانه تکانی هم رنگ و بوی دیگری گرفت. حالا مردم مسلمان ایران با نگاه پایبندی به توصیه‌ها و سفارش‌های دینی آداب سنتی خود را به جا می‌آوردند.‏

با این حال، در سال‌های اخیر با رواج کتاب‌های مربوط به فنگ شویی و آداب و سنت‌های شرقی، خانه تکانی یک بار دیگر با بیانی غیرایرانی به کشور ما راه پیدا کرده و مورد توجه قرر گرفته است. مجموعه توصیه‌هایی که اگرچه موکدا در ایران باستان و دستورات اسلام بیان شده اند، اما این بار با رنگ و بوی فرهنگ و سنت چینی خود را در چهارچوب‌های خانواده‌های ایرانی جا کرده اند. اما با تمام این‌ها، قاعده همان است که بود. دور ریختن وسایل اضافه و اهدای لوازمی که مورد نیاز نیستند به دیگران، زدودن گرد و غبار و تمیز کردن آلودگی‌ها، رعایت سلیقه در چیدمان وسایل و توجه به نور و هوای آزاد، توجه به استفاده از رنگ‌های متنوع و تاثیر آنها بر روحیه، همه و همه همان علم و مهارت نانوشته زنان ایرانی هستند که این روزها به عنوان توصیه‌های علمی فنگ شویی چینی طرفدار پیدا کرده‌اند.
شنبه 20/12/1390 - 15:22
سينمای ایران و جهان


سیمین دانشور اولین زن ایرانی که به معنای متعارف امروزی رمان نوشت، عصر پنجشنبه گذشته در نود سالگی که بیش از 60 سال آن به صورت حرفه‌ای به نوشتن داستان سپری شد، بر اثر كهولت سن و ابتلا به آنفلوانزای شدید روی در نقاب خاک کشید.‏

‎سیمین دانشور در 8 اردیبهشت‎ 1300 ‎در شیراز به دنیا آمد. پدرش دکتر محمدعلی دانشور (احیاءالسلطنه) همان کسی است‎ ‎که دانشور در رمان «سووشون» از او به نام دکتر عبدالله خان یاد می‌کند؛‎ ‎احیاءالسلطنه مردی با فرهنگ و ادب بود و عضو گروه حافظیون که شب‌های جمعه بر سر‎ ‎مزار حافظ جمع می‌شدند و یاد حافظ را زنده می‌داشتند. مادر سیمین دانشور قمرالسلطنه‎ ‎حکمت نام داشت. بانوی شاعر و هنرمند که نقاشی را به فرزندانش می‌آموخت و مدتی هم‎ ‎مدیر هنرستان دخترانه هنرهای شیراز بود سیمین سه برادر و دو خواهر داشت و در‎ ‎خانواده‌ای اهل ذوق و هنر پرورش یافت‎.‎این بانوی داستان‌سرا از کودکی با ادبیات و هنر توسط مادر و پدرش آشنا شد و‎ ‎دوران ابتدایی و متوسطه را در مدرسه انگلیسی «مهرآئین» به تحصیل پرداخت و در‎ ‎امتحانات نهایی شاگرد اول سراسر کشور شد. سپس به تهران آمد و در دانشکده ادبیات‎ ‎دانشگاه تهران به تحصیل مشغول شد و در مدرسه‌ای آمریکایی در تهران اقامت گزید‎.‎

پدرش در سال 1320 زمانی که سیمین موفق به اخذ مدرک لیسانس شده بود، درگذشت و با‏‎ ‎وجود درآمد مکفی پدر و ثروت مادرش برای مدتی مجبور به کار کردن شد. از جمله کارهایی‎ ‎که سیمین به آن اشتغال داشت، معاونت اداره تبلیغات خارجی و همچنین نوشتن مقاله برای‎ ‎روزنامه ایران آن زمان با نام مستعار «شیرازی بی‌نام» بود و برای مدت کوتاهی نیز در‎ ‎رادیو تهران مشغول بود‎.‎

دکتر سیمین دانشور در سال 1327 توانست اولین مجموعه داستان‌های کوتاهش را با‏‎ ‎عنوان «آتش خاموش» منتشر کند که برخی از داستان‌های این مجموعه 16 قسمتی، قبلا در‏‎ ‎روزنامه کیهان، مجله بانو و امید چاپ شده بود‎.‎

دانشور در واقع اولین زنی است که داستان نویس بودن را به صورت حرفه‌ای پیش گرفت.‎ البته قبل از او هم افرادی بودند مانند امینه پاکروان که البته به فرانسه می‌نوشت،‎ ولی فارسی را خوب نمی‌دانست، ولی در هر حال سیمین دانشور را اولین زن نویسنده‎ ‎ایرانی می‌دانند‎.

دانشور یکی از دانشجویان مشهور دوران طلایی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران است که‎ ‎در محضر استادانی مانند بدیع‌الزمان فروزانفر، ملک‌الشعرا بهار و پرویز ناتل خانلری‎ ‎حضور داشت‎.

سیمین دانشور در سال 1328 موفق به اخذ مدرک دکتری ادبیات فارسی از دانشگاه تهران‏‎ ‎شد و رساله زیبایی شناسی «علم الجمال و جمال» را که در رابطه با ادبیات قرن هفتم‎ ‎است، به رشته تحریر درآورد.

در سال 1329 جلال آل‌احمد و سیمین دانشور با یکدیگر ازدواج کردند. سیمین دانشور تا سال 1348 که جلال به طور ناگهانی در اسالم گیلان نقاب خاک‏‎ ‎بر چهره پوشید، با وی همراه بود‎.‎

سیمین دانشور، با آنکه اهل شیراز بود، اما به دلیل سال‌ها حضور و زندگی در تهران‎ ‎به یکی از نمادهای فرهنگی این شهر تبدیل شد. او در بسیاری از آثار خود راوی فضای‎ ‎شهر تهران می‌شود و این شهر به خصوص در آثار بعد از «سووشون» جزء لاینفک ساختار‎ ‎داستانی وی شد‎

.‎ رمان «جزیره سرگردانی» که وقایع آن از نزدیکی‌های پاگیری انقلاب اسلامی در کشور‎ ‎آغاز و تا بحبوحه انقلاب ادامه می‌یابد، جزء آخرین آثار داستانی منتشره از این‎ ‎بانوی کهنسال نویسنده است که در شمارگان بالایی به چاپ رسیده و مورد توجه محافل و‎ ‎منتقدان ادبی واقع شد.

برخی از جمله تالیف‌ها و ترجمه‌های دانشور عبارتند از: «آتش خاموش» 1327، «سرباز‎ ‎شکلاتی» اثر برنارد شاو 1328، «دشمنان» اثر آنتوان چخوف، مجموعه داستانهای‎‎کوتاه 1328، «بتاتریس» اثر شنیتسلر 1332، «رمز موفق زیستن » اثر دیل کارنگی 1332،‎ «‎کمدی انسانی» اثر ویلیام سارویان 1334، «داغ ننگ» اثر ناتانیل‌هارثون 1334، «همراه‎ ‎آفتاب» اثر‌هارول کور لندر، مجموعه داستانهای ملل مختلف برای کودکان 1337، «شهری‎ ‎چون بهشت» 1340، «باغ آلبالو» اثر انتوان چخوف 1347، «سووشون» 1348، «چهل طوطی با‎ ‎جلال آل‌احمد»1351، «بنال وطن» اثر آلن پیتون 1351، «مسائل هنرایران» ده شب، شبهای‎ ‎شاعران و نویسندگان ایران 1356، «مجموعه داستان کوتاه» 1358، «بی کی سلام کنم؟‎» 1359‎ ‎«غروب جلال» 1360، « ماه عسل آفتابی» ترجمه‌ای از آثار نویسندگان مختلف 1362،‎ «‎جزیره سرگردانی» رمان جلد اول،1372، «شناخت و تحسین هنر» مجموعه مقالات 1357، «از‎ ‎پرنده‌های مهاجر بپرس» 1376، «ساربان سرگردان» 1380، «کوه سرگردان» و مجموعه داستان‎ «‎انتخاب‎»



پیام‌های تسلیت

پس از درگذشت زنده‌یاد سیمین دانشور گروهی از مسئولان و صاحبنظران عرصه ادبیات، پیام‌های تسلیتی را منتشر كرده یا اظهارنظر كرده‌اند كه چكیده‌ای از آن‌ها را می‌خوانید.

پیام‌ تسلیت دكتر حداد عادل

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درگذشت نویسنده و روشنفکر بزرگ معاصر را تسلیت گفت.‏ به گزارش خبرنگار مهر، دكتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و‎ ‎رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در پیامی با اظهار تاسف از درگذشت سیمین‎ ‎دانشور فقدان وی را به جامعه ادبی و اهل علم و فرهنگ جمهوری اسلامی ایران تسلیت‎ ‎گفت‎.‎

متن پیام دكتر حداد عادل به این شرح است: بسمه تعالی، درگذشت نویسنده ارجمند، خانم‎ ‎سیمین دانشور همسر نویسنده بزرگ زنده یاد جلال آل احمد موجب تاسف فراوان شد‎.‎

فقدان این بانوی هنرشناس و ادیب دانشمند را به جامعه ادبی و اهل علم و فرهنگ در‎ ‎جمهوری اسلامی ایران تسلیت می‌گویم‎.

پیام بهمن دری

متن پیام بهمن دری معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح زیر است:

انالله و انا الیه راجعون

خانم سیمین دانشور به حق یکی از نویسندگان و داستان نویسان تاثیرگذار بر ادبیات دوران معاصر بود و همچون همسرش جلال آل احمد، گام‌های بلندی در راه فرهنگ و ادبیات این مرز و بوم برداشت.

پیوستن این بانوی داستان نویس به همسرش جلال، جامعه فرهنگی ایران اسلامی را به سوگ نشاند.

اینجانب درگذشت این بانوی اندیشمند را به تمامی اهالی فرهنگ و ادب و خانواده محترم ایشان تسلیت عرض می‌کنم و آمرزش و آرامش روح ایشان را از درگاه خداوند متعال خواستارم.‏

امامی: آنچه از سیمین دانشور دیدم مهربانی و دانایی بود

غلامرضا امامی نویسنده و مترجم در گفتگو با فارس درباره سیمین دانشور گفت: سیمین دانشور یک اسطوره بود که به تاریخ برای ابدیت پیوست.‏

وی تاکید کرد: سیمین دانشور با قلب مهربانش با گستردگی روانش، با آزادگی‌اش که به سرو شیراز می‌مانست همه را پناه می‌داد.‏

امامی بیان کرد: سیمین دانشور فرزندی نداشت اما هزاران تن از دختران و پسران این مملکت فرزند اویند و در آخرین دیدار گفت: «من مادر ملت ایرانم».‏

وی تاکید کرد: این مادر به ابدیت پیوست؛ فرزندان او حرمت مادر را همیشه در دل دارند و به راه او پایدارند، از او بیاموزیم بسیار چیزها، سیمین خودش بود، نقابی نزد، دودوزه بازی نکرد، دکان دو نبش باز نکرد، آزادگی برازنده او بود.‏

امامی در خاتمه افزود: آنچه از او می‌بینم و می‌شنوم مهربانی و دانایی است که در تاریخ خواهد ماند.‏

اشعری: تأثیر سیمین دانشور بر ادبیات معاصر مشهود استعلی‌اکبر اشعری رئیس سابق مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران در گفتگو با فارس درباره شخصیت و قلم سیمین دانشور اظهار داشت: «سووشون» جزو آثار برجسته و شناخته شده دانشور است.‏به گفته وی، سیمین دانشور نخستین زن داستان‌نویس ایرانی است که پا به این عرصه گذاشت و از این رو برای جامعه فرهنگی ارزشمند و برجسته شمرده می‌شود. ‏

اشعری خاطرنشان کرد: صحبت و بازگویی خاطرات افرادی که با مرحوم دانشور ارتباط نزدیکی داشتند مناسب‌تر است چرا که وی از داستان‌نویسان مطلع ایران بود.‏

یكشنبه تشییع می‌شود

پیكر سیمین دانشور ساعت 10 صبح فردا از مقابل تالار وحدت تهران به سمت بهشت‌زهرا (س) تشییع می‌شود. پیكر بانوی داستان‌نویسی ایران و همسر زنده‌یاد جلال آل احمد به احتمال زیاد در قطعه هنرمندان و نام‌آوران بهشت زهرا(س) تهران به خاك سپرده می‌شود.
شنبه 20/12/1390 - 15:18
اخبار
پیكر جانباز شهید در تبریز تشییع شد

سرویس شهرستانها: پیكر پاك جانباز 70 درصدی دوران دفاع مقدس، شهید رسول رنجبر حق‌پرست دیروز پس از اقامه نماز جمعه تبریز، بر دوش نمازگزاران تشییع شد.

این شهید والامقام، پس از تحمل سال‌ها رنج و تحمل بیماری، پریروز به خیل شهدا و یاران سرافراز شهیدش در دوران هشت سال دفاع مقدس پیوست.

شهید رنجبر حق‌پرست، كه 10 شهریور 60 در منطقه عملیاتی جنوب كشور بر اثر اصابت تركش از ناحیه كمر قطع نخاع شده و اخیراً‌به دلیل نارسایی كلیه در بیمارستان امام رضا(ع) تبریز بستری بود، بعدازظهر پریروز به دلیل ایست قلبی دعوت حق را لبیك گفت.

پیكر این شهید بزرگوار بعد از اقامه نماز توسط نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه تبریز از مصلای بزرگ امام خمینی(ره) تبریز بردوش امت شهید پرور، حزب‌الله و نمازگزار تبریز تشییع و در گلزار شهدای وادی رحمت این شهر به خاك سپرده شد.

آذربایجان شرقی افزون بر 10 هزار شهید در دوران دفاع مقدس تقدیم اسلام و انقلاب كرده است.



شهرداری‌ها ملزم به ساماندهی دكل‌های مخابراتی شدند

رئیس شورای عالی استانها با بیان این كه كشور ما بر روی خط زلزله قرار دارد و بافت فرسوده بسیاری هم در كشور وجود دارد گفت: نوسازی این بافت‌ها از عهده دولت به تنهایی خارج است.

به گزارش مهر، مهدی چمران در پنجاه و چهارمین اجلاس شورای عالی استانها كه در محل سالن پیامبر اعظم(ص) وزارت كشور برگزار شد، با بیان این كه در كلانشهرهای تهران،‌تبریز و اصفهان دچار آلودگی هوا هستند گفت: شهرهایی در خوزستان، ایلام و كرمانشاه هم به خاطر ورود ریزگردها از كشورهای همسایه با مشكل آلودگی هوا مواجهند.

در ادامه این نشست حجت‌الاسلام محسن قرائتی،‌رئیس ستاد اقامه نماز با بیان این كه اگر روزی همه مردم تهران بخواهند نماز بخوانند جا و مسجد برای آن نداریم گفت: تا مسئولیتی دارید مساله مسجد را حل كنید و سرگرم كارهای دكوری و یك بار مصرف نشوید. اگر برای نماز كاری نكنید و كوتاهی داشته باشید، پای همه ما در آن دنیا گیر است.

شورای عالی استانها در این اجلاس، به بررسی سه طرح استفساریه بند «د» ماده 39 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی،‌ اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، الزام شهرداری برای حفظ و تقویت فرهنگ‌های بومی و محلی و الزام شهرداری‌ها به ساماندهی دكل‌های تاسیسات مخابراتی و ارتباطی در سطح شهرها پرداخت و در نهایت این موارد را به تصویب رساند.



وزارت بهداشت: یک سوم مرگ و میرها به علت بیماری‌های قلبی است

رئیس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت تاکید کرد: یک سوم مرگ و میر در کشور به علت بیماری‌های قلبی و عروقی است به طوری که 103 نفر در هر 100 هزار نفر به علت سکته قلبی فوت می‌کنند.‏

به گزارش مهر، دکتر طاهره سماواتی در سمینار ثبت سکته‌های قلبی در‎ CCU ‎بیمارستان‌های قطب شمال کشور با اشاره به این‌که معرفی روش استاندارد برای جمع آوری‎ ‎داده‌ها از اهداف اصلی این سمینار است، افزود: تعیین میزان مرگ و میر ناشی از سکته‎ ‎قلبی در کشور و کاهش مرگ و میر ناشی از سکته قلبی با توجه به مداخلات انجام شده در‎ ‎دانشگاه‌ها جهت رسیدن به شاخص برنامه پنجم توسعه از مزایای این برنامه است‎.‎

وی گفت: با این برنامه میزان بروز سکته قلبی در مناطق مختلف کشور به‌عنوان بیشترین‎ ‎علت مرگ در کشور با توجه به اطلاعات به‌دست آمده تعیین می‌شود.‎

سماواتی، ارتقای ارائه خدمات در سیستم‌های بیمارستانی را از دیگر فواید ثبت‎ ‎موارد سکته قلبی دانست و اظهار داشت: اطلاع از آمار سکته قلبی باعث ایجاد تسهیلات‎ ‎برای دسترسی به خدمات بیمارستانی و بخش‌های ویژه، آموزش‌های تخصصی به کادر پزشکی و‎ ‎پیراپزشکی، تهیه راهنمای درمان بیماران سکته کرده،افزایش دسترسی به خدمات درمانی می‌شود‎.‎



حضور 3 دقیقه‌ای آتش‌نشانی تهران در محل وقوع سوانح

سرویس حوادث: معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با اعلام خبر ورود تجهیزات جدید به ناوگان این سازمان، گفت: میانگین حضور آتش‌نشانان در محل وقوع سوانح، سه دقیقه است.

فتح‌الله تیموری گفت: میانگین حضور آتش‌نشانان در سوانح سه دقیقه است و سازمان آتش‌نشانی قصد دارد با ساخت ایستگاه‌های آتش‌نشانی، جذب نیرو و همچنین خرید تجهیزات جدید، این زمان را نیز كمتر كند.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی در گفتگو با ایسنا با بیان این كه سازمان آتش‌نشانی در خرید تجهیزات با كمبود بودجه روبرو نیست، از خرید 120 خودرو جدید آتش‌نشانی خبر داد و گفت: به زودی این خودروها برای ارتقای توان سازمان وارد ناوگان می‌شوند.

تیموری با بیان این كه براساس استانداردهای موجود، شهر تهران باید در شرایط معمولی دارای 125 ایستگاه باشد، افزود: در حال حاضر در تهران 97 ایستگاه آتش‌نشانی وجود دارد كه هشت ایستگاه نیز در حال ساخت است.

وی با اشاره به وضع جذب نیرو در این سازمان گفت: در سال آینده 350 نفر آتش‌نشان وارد سازمان می‌شوند كه در حال حاضر این آتش‌نشانان در حال آموزش هستند.
شنبه 20/12/1390 - 15:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته