• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4150روز قبل
شخصیت ها و بزرگان
زندگینامه آیت الله سید محمد حسن آقا نجفی قوچانی

* تولد
 

آیت الله سید محمد حسن آقا نجفی قوچانی معروف به آقا نجفی در سال 1295 ه.ق، روستای خسرویه از توابع قوچان به دنیا آمد.

*تحصیل
 

پدر آقا نجفی اگر چه اهل و ساکن روستا بوده و سواد مقدماتی داشته ولی فردی خیر و از طرفداران علم و علاقه مند به تحصیل فرزندش بوده و مقدمات این کار را از سنین کودکی و از همان مکتب روستای خروه فراهم کرده، به طوری که آقا نجفی قبل از هفت سالگی قرآن را نزد پدر ختم کرده، گرچه مریض و رنجور بوده ولی از همان کودکی علاوه بر دانش اندوزی به کارهای سخت مثل نهالکاری، درودگری و پشته کشی، آبیاری می پرداخته است.
به واسطه هوش و ذکاوت فطری در مدتی کوتاه دروس فارسی و عربی مرسوم آن زمان را در مکتبخانه روستا به اتمام رسانید.
وی سعی کرد به پدر بقبولاند که همین مقدار تحصیل برای او کافی است بویژه که امکان ادامه تحصیل در روستا نیست، اجازه خواست دست از تحصیل بکشد و در کارها به او کمک کند و برای اثبات نظر خویش این شعر مرحوم شیخ بهائی را از کتاب نان و حلوا می خواند:علم رسمی سر به سر قیل است و قال نه از او کیفیتی حاصل نه مال و پدرش ضمن نصیحت او با این بیان که «والناس موتی و اهل العلم احیا» اور ا در حالی که 13 سال داشت وادار به ادامه تحصیل کرد و روانه شهر قوچان ساخت.
آقا نجفی پس از سه سال تحصیل در قوچان پیاده از راه سبزوار و نیشابور به مشهد رفت و در مدرسه دو درب و پریزاد ادبیات و سطح را تا قوانین فرا گرفت.
در سال 1313 قمری در سن 19 سالگی همراه یکی از همدرسانش پیاده از راه طبس و کویر به یزد و از آنجا به اصفهان رفت و در مسجد «عربون » ساکن گردید.
در اصفهان منظومه حاج ملاهادی سبزواری را نزد آخوند کاشی، رسائل را نزد شیخ عبدالکریم گزی و حکمت را نزد میرزا جهانگیرخان قشقایی فراگرفت.
گاهی نیز در درس فقه و خارج آقا نجفی اصفهانی حاضر می شد. تحصیلات آقا نجفی قوچانی در مشهد و اصفهان با دشواری بسیار همراه بود، چنان که گاه ناچار می شد برای گذران زندگی کار کند و یا برخی از کتابهای خود را به بهای اندک بفروشد، وی در سال 1318 و در سن بیست و سه سالگی پس از چهار سال توقف در اصفهان یا یکی از دوستانش که شاگردش نیز بود پیاده عازم عتبات عالیات گردید.
چون به نجف رسید در حجره ای متروک واقع در یکی از مدارس شهر ساکن شد. و به حوزه درس آخوند ملا محمدکاظم خراسانی راه یافت و همین امر موجب شد تصمیم بگیرد برای ادامه تحصیل در نجف بماند.
وی به آخوند بسیار ارادت می ورزید، به گونه ای که در قیام آخوند و سایر علمای نجف به هواخواهی از مشروطیت، وی نیز از طرفداران مشروطیت گردید. ایشان حقایقی از نقش روحانیت را در جنبش مشروطه در کتاب سیاحت شرق یاد کرده است.
آقا نجفی که در ابتدا به تحصیل بی علاقه بود چنان اشتیاق به آن پیدا می کند که به فکر ریاضت می افتد البته به خاطر منع مذهبی، از ریاضت منصرف می شود ولی در عین حال به مراقبت و تزکیه نفس سخت مقید می شود.
آقا نجفی در کتاب سیاحت شرق خاطرات زیادی از ناملایمات و خوشیهای زندگی بیست ساله خود در نجف آورده است.

* بازگشت به قوچان
 

آقا نجفی بعد از بیست سال زندگی در نجف از فوت پدرش در قوچان آگاه می شود و ناگزیر تصمیم به مراجعت به ایران می گیرد و در روز سوم رمضان المبارک 1338 ه . ق رهسپار وطن می گردد.
وی پس از زیارت مرقد امام هشتم علیه السلام در مشهد و توقفی کوتاه در این شهر به درخواست مردم قوچان به آن جا وارد و در قوچان ماندگار می شود و متجاوز از بیست و پنج سال بقیه عمر را در مقام فقاهت و حاکمیت شرع در قوچان می گذراند و در ضمن به اداره حوزه علمیه دینی و تدریس در مدرسه عوضیه می پردازد.
بازگشت این مرد عالم و عارف به قوچان و سکونت در آن به حوزه علمیه این شهر رونقی بسزا بخشید. محضر درس ایشان همه روزه قبل از طلوع آفتاب دایر بود. با همه طبقات حشر و نشر داشت، در صدور احکام مردی قاطع، در محضر درس، استادی بزرگ و والامقام و در برخورد با مردم انسانی ساده و بی پیرایه و بسیار متواضع و در عین حال بسیار شجاع و صریح و با هیبت بود. در گرفتاریها حامی حقیقی مردم بود. عده ای از بستگان ایشان معتقدند که اگر آقا نجفی به قوچان نمی آمد و مثلا در قم ساکن می شد مقام و شهرتش بیشتر بود ولی با کمی دقت در طرز تفکر و شخصیت ایشان می توان پی برد که در نظر آقا نجفی منصب و مقام ارزشی نداشت و هدف او فقط رضای خدا و خدمت به مردم بود.
این مرد وارسته تا آخر عمر از کار و تلاش دست برنداشت. همواره با خرافات در ستیز بود و در این راه جدی بلیغ مبذول می داشت، پیوسته در این فکر بود که چرا دیگران آن قدر در علم جلو رفته و ما عقب مانده ایم.

* تألیفات
 

از آیت الله سید محمد حسن آقا نجفی قوچانی آثار متعددی همچون سیاحت شرق، سیاحت غرب، شرح ترجمه رساله تفاحیه ارسطو، رساله «سفری کوتاه به آبادیهای اطراف قوچان »، رساله «عذر بدتر از گناه » تلفیقی از نثر عربی و فارسی درباره مشروطیت ایران، شرح دعای صباح و شرح کفایة الاصول، آخوند ملا محمد کاظم خراسانی به جای مانده است.
سیاحت شرق که از تالیفات مهم ایشان است، درباره سوانح عمر از ابتدای زندگی، گزارش تحصیلات و مشقات دوران تحصیلی، و مباحث و معارف اسلامی را به استناد آیات و روایات با قلمی ساده شرح داده است و خواننده را با نکات علمی و رویدادهای آن زمان آشنا می کند، رویدادهای تاریخی و انعکاس نهضت مشروطیت را در عراق بویژه در نجف به تفصیل شرح داده است مسائل تعلیم و تربیت و تزکیه نفس نیز در این کتاب به چشم می خورد.
این کتاب در1347 قمری نگارش یافته و در 1362 شمسی در تهران چاپ شده است. در مورد اهمیت این کتاب همین بس که از قول آقای مدرسی طباطبائی نقل شده که کتاب سیاحت شرق جزء السنه شرقی در دانشگاه پرستون ایالت نیوجرسی آمریکا تدریس می شود.
سیاحت غرب نیز، در کیفیت عالم برزخ و سیر ارواح بعد از مرگ در 1312 ش نگارش یافته است و در1349 شمسی چاپ شده است.

* وفات
 

آیت الله سید محمد حسن آقا نجفی قوچانی، در شب جمعه 26 ربیع‎الثانی ه.ق در 68 سالگی در قوچان زندگی را بدرود گفت و در حسینیّة خود به خاک سپرده شد.آرامگاه او اکنون زیارتگاه مردم قوچان است.
منبع:www.hawzah.net
شنبه 20/12/1390 - 16:32
شخصیت ها و بزرگان
 
1379- 1311
از علمای مشهور لبنان شیخ محمد مهدی شمس الدین است. وی در نیمه شعبان سال 1311ش در نجف اشرف متولد شد. وی دروس حوزوی را در نجف با وجود شرایط سخت زندگی اش به پایان رساند. شمس الدین از محضر استادانی همچون آیت الله سید محسن حکیم طباطبایی (صاحب مستمسک العروه الوثقی) و آیت الله ابوالقاسم خویی بهره برد. او در عراق گروهی به نام جماعه العلما تأسیس کرد که این گروه در زمینه سیاست، فرهنگ و اجتماع عراق فعال عمل نمود. از دیگر اقدامات مؤثر ایشان تأسیس کلیه الدین (دانشگاه اصول دین) بود. در این دانشگاه دروس حوزوی در چهارچوب دانشگاه، اما با همان عمق تدریس می شد. وی در سال 1347 به سرزمین پدری خود لبنان عزیمت کرد. پس از بازگشت به لبنان ساختار سیاسی این کشور، که به وسیله استعمارگران تنظیم شده بود، توجه وی را جلب کرد و از همان زمان تلاش های بسیاری از اعتراض به این سیستم سیاسی انجام داد. ایشان معتقد بود در این ساختار به مسلمانان، به ویژه شیعیان، ظلم می شود. در این زمینه سخنرانی ها و مقالات بسیاری از ایشان به یادگار مانده است. شمس الدین همچنین دوشادوش امام موسی صدر در زمینه فعالیت های گوناگون فرهنگی و اجتماعی او را کمک می کرد. ایشان پس از تأسیس مجلس اعلای اسلامی لبنان، به معاونت این مجلس انتخاب شد. سهم آیت الله شمس الدین در عزتمندی و صلابت امروزین شیعیان لبنان بر کسی پوشیده نیست. ایشان در 21 دی 1379 به علت بیماری در بیروت درگذشت.

منبع: ماهنامه زمانه - شماره 13.

شنبه 20/12/1390 - 16:31
دانستنی های علمی

هفت، عددی است مقدس كه روشنی هفت سین را معنا می‌بخشد. هفت سین، به تعداد هفت ستاره درخشان آسمانی كه تصور می‌شد سرنوشت بشر در دست آنهاست، هفت دور فلك، هفت روز هفته و یا هفت طبقه زمین و آسمان كه همگی جنبه نمادین دارند، انتخاب شده است.
اجزای جدا‌نشدنی سفره هفت‌سین با نیت هفت سین خوشبختی یعنی سعادت، سیادت، سلامت، سپید‌روزی، سرافرازی، سخاوت و سربلندی روی سفره‌ای حصیری یا پارچه‌ای و یا روی سینی بزرگی چیده می‌شوند.

تاریخچه هفت‌سین
 

آمده است كه در روزگار ساسانیان، در آیین‌های نوروزی برای چیدن سفره هفت سین كه به آن خوان نوروزی می‌گفتند. از قاب‌های زیبای منقوش و گرانبها از جنس كانولین كه از چین به ایران آورده می‌شد و بعد‌ها نام چینی به خود گرفت، بهره می‌گرفتند و این ظرف‌ها را با هفت نوع خوراكی كه با سین شروع می‌شده پر كرده و آنها را به عدد هفت امشاسپندان (هفت فرشته مقرب اهورامزدا) كه عبارتند از اردیبهشت، خرداد، امرداد، شهریور، بهمن، اسپندمذ و خود اهورمزد، برسرخوان نوروزی می‌گذاشتند. از این رو خوان نوروزی به نام هفت سین یا هفت قاب معروف شد. براساس نوشته‌های مورخانی مانند ابوریحان بیرونی این سفره از دوره ساسانی تاكنون بر همین منوال بوده هرچند كه در هر خانواده شكل چیدمان آن بسته به شرایط زمانی و مكانی، باور‌ها و اعتقادات متفاوت بوده است.
هفت سین اصلی كه در ابتدا بر سر سفره‌های ساسانیان نهاده می‌شد، عبارت بود از سبزه نودمیده به نشانه رویش، سرسبزی و شادابی زندگی، گل زیبای سوسن نمادی از خرداد یكی از فرشتگان مقرب اهورامزدا، سیب به عنوان میوه‌ای بهشتی و نمادی از زایش، سمنو غذای تهیه شده از جوانه گندم، یادآور بخشی از آیین‌های باستانی ایران و نماد زایش و باروری گیاهان، سنجد محرك عشق و دلباختگی، سیر دارویی برای تندرستی و سپند برای دوركردن بیماری‌ها و دفع چشم بد.
اما به مرور زمان سین‌های دیگری همچون سكه به نشانه دارایی، سركه نمادی از شكیبایی و طول عمر، سماق كه به واسطه رنگش نشانه‌ای از طلوع خورشید است و سنبل كه نمادی از زیبایی و بالندگی است نیز به این سفره راه یافتند و در كنار عناصر دیگری كه هرچند با سین شروع نمی‌شوند اما جزو تفكیك نا‌شدنی سفره هفت‌سین هستند، تنوع چیدمان را از فرش تا عرش كردند. این اجزا عبارتند از كتاب آسمانی قرآن كه پس از اسلام بالاترین و والاترین قسمت سفره به آن اختصاص داده شده تا صاحبش یار و مدد‌كار اهل خانه باشد، آینه مظهر صفا، پاكی، یك رنگی و باز تاباننده نور و روشنایی، شمع نشانه فروزش و زداینده تاریكی و سیاهی كه تابش آتش را به یاد می‌آورد و شاید بازمانده جشن سوری و جشن‌های آتش باشد، زیرا بنابر اعتقاد زرتشتیان دنیای روشنایی قلمرو اهورامزداست و هرجا كه نور و آتش باشد اهریمن را بدان جا راهی نیست، تخم مرغ رنگی نماد آفرینش، زایندگی، نطفه و نژاد، آب مظهر روشنایی و گشایش كار، ماهی قرمز، یكی از نماد‌های آناهیتا فرشته آب و باروری كه وجود آن در سفره نوروزی سبب بركت و زایش در سال نو می‌‌شود و حتما باید جفت انتخاب شود تا نشانه‌ای از اتحاد و انسجام خانواده باشد، نان نماد بركت و فزونی كه گاه همراه با پنیر و سبزی در گوشه‌ای از سفره به خود‌نمایی می‌پردازد و نقل و شیرینی خانگی برای شیرین كام شدن اعضای خانواده پس از تحویل سال به نیت یك عمر شیرین كامی.

ائتلاف 7 سین در یک سفره

سبزه، سین اول
 

اولین و شاخص‌ترین سینی است كه هر سفره‌ای به آن مزین می‌شود. اغلب زنان ترجیح می‌دهند سبزه را خودشان از دانه‌های گندم، عدس، ماش، شاهی و یا جو سبز كنند. به همین دلیل، چند روز مانده به عید دانه‌های مرطوب را در سینی پهن می‌كنند تا كم‌كم رشد كرده و به هنگام تحویل سال آماده باشند. اینكه سبز كردن دانه‌های خوراكی به زنان محول می‌شود نیز توجیه نمادین دارد. زیرا آغازگر صنعت كشاورزی، آن زمان كه مردان به شكار می‌رفتند و گله را برای چرا به دشت‌ها می‌بردند، زنان بودند. از سوی دیگر نیز در فرهنگ‌های باستانی الهه‌های زایش و رویش همواره از میان زنان انتخاب شده‌اند.

سیر در طب سنتی
 

سیر، نمادی از تندرستی
 

برای سیر خواصی همچون ضد‌عفونی‌كنندگی، اشتها‌آور، پایین آورنده فشار، چربی و كلسترول بد خون ذكر شده است. سیر پخته برای تقویت جریان خون بسیار مفید است و سبب رقیق شدن خون می‌شود. میكروب‌ها و ویروس‌ها را به ویژه در ریه‌ها از بین می‌برد. از بدن در برابر بی‌تعادلی غدد محافظت می‌كند. سرخرگ‌ها را از رسوب‌ها پاك‌سازی می‌كند. كبد را فعال می‌كند. برای درمان و پیشگیری از یبوست و سردرد، سرگیجه، سرماخوردگی، آنفلوآنزا، عفونی و قلبی و از سیر برای پیشگیری و درمان سرطان نیز استفاده می‌كنند.

سركه در طب سنتی
 

نمادی از طول عمر
 

سركه یكی از فرآورده‌های مفید انگور است كه نه‌تنها طعم مطبوعی به غذا می‌دهد بلكه هضم بسیاری از مواد‌غذایی از جمله گوشت را آسان می‌كند. سركه دارای موادی است كه سبب كشته‌شدن باكتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود. مخلوط كمی سركه و عسل كبودی دور چشم را برطرف می‌كند البته باید مراقب بود كه وارد چشم نشود. سركه رقیق شده و كمی نمك برای درمان گلودرد تجویز می‌شود.

سماق در طب سنتی
 

سماق، نمادی از طلوع خورشید
 

سماق قابض و پاك‌كننده معده است و از انواع اسهال و خون‌ریزی معده و ادرار جلوگیری كرده و اشتها را تحریك می‌كند.
غرغره جوشانده سماق در درمان ورم گلو و محكم شدن لثه‌ها توصیه می‌شود. میوه سماق نباید تازه مصرف شود زیرا ایجاد مسمومیت می‌كند بلكه همیشه باید خشك آن ساییده و مصرف شود.

سنجد در طب سنتی
 

سنجد، نمادی از عشق و دلدادگی
 

میوه خشك سنجد در طب سنتی قابض است بنابراین در معالجه بیماری‌های دندان، لثه، اسهال و زخم معده موثر است. آرد گوشت، پوست و هسته سنجد همراه با كمی شیره انگور در شیر، مقوی معده و بدن و در درمان آرتروز موثر است. سنجد تقویت‌كننده قلب بوده است.

سیب در طب سنتی
 

سیب، نمادی از زایش
 

خوردن یك عدد سیب در روز، بیماری را از شما دور می‌كند. این میوه بهشتی سموم بدن به ویژه اسید اوریك را دفع می‌كند و در نتیجه داروی خوبی برای مبتلایان به روماتیسم، درد مفاصل و نقرس است. سیب ترشحات غدد بزاقی و معده را تقویت و به هضم غذا كمك می‌كند. خوردن سیب رسیده با پوست برای درمان یبوست و تنبلی روده موثر است. ازآنجایی كه این میوه سرشار از ویتامین B است برای آرامش اعصاب بسیار مفید است. فیبر موجود در سیب می‌تواند از میزان چربی و فشار خون بكاهد.

سمنو در طب سنتی
 

سمنو، نمادی از باروری گیاهان
 

سمنو را از عصاره جوانه گندم تازه و آرد كامل گندم تهیه می‌كنند. سمنو، خوش‌مزه و شیرین است و این در حالی است كه به آن هیچ ماده شیرین كننده‌ای اضافه نمی‌كنند. عصاره جوانه گندم كه ماده اصلی پخت سمنوست، تنها عامل شیرین شدن آن پس از آماده شدن است. مواد و ویتامین‌های موجود در گندم و جوانه آن، ارزش غذایی سمنو را افزایش داده و آن را به یك داروی طبیعی برای درمان و پیشگیری از بسیاری از بیمار‌‌ی‌ها تبدیل كرده است. سمنو دارای ویتامین‌های A، E و K و ویتامین‌های خانواده B و مواد مهم دیگری مانند فسفر، سلنیوم، روی، آهن و مس است. سمنو، مغذی و انرژی‌زاست و برای مادران باردار، كودكان، نوجوانان، جوانان و ورزشكاران بسیار مفید است. منبع:www.salamat.com
شنبه 20/12/1390 - 16:30
ریزه کاری های خانه داری
ابزار لازم:
آبکش پلاستیکی:
بطری نوشابه خانواده
بذر منداب
بذر شاهی:
گل طبیعی به دلخواه
روش آماده سازی ماکت:
برای این مدل به یک کاسه یا آبکش پلاستیک که حداقل 15سانتی متر دیواره داشته باشد احتیاج دارید. وسط ماکت را به اندازه یک بطری نوشابه خانواده که داخل آن قرار بگیرد، خالی کرده وببرید سپس ماکت را وارونه روی یک تخته کیک گذاشته وسطح آن را با پنبه و تنظیف روکش کرده وطرح مورد نظر را با ماژیک روی تنظیف رسم کنید. یک دوم لیوان بذرمنداب را پس از خیس کردن روی قسمت های مشخص شده بمالید و قسمت های باقیمانده را با بذر شاهی کامل کنید و طبق آموزش عمل کنید تا سبزه آماده شود. درمرحله ای آخر یک عدد بطری نوشابه خانواده را از وسط ببرید تا حالت یک گلدان پیدا کند. سپس آن را وسط سبد سبزه که قبلاً بریده اید قراردهید وداخل بطری را با گل دلخواه پرکنید.
1.خیساندن: مقدار مناسب بذر را پس از یک بار شستن، به مدت 4 ساعت با مقدار آب لازم بخیسانید (میزان آب لازم برای بذر شاهی، 5 برابر و بذر منداب، 2/5 برابر مقدار بذر است.)
2. آماده کردن ماکت(نمونک): سطحی که می خواهید سبزه را روی آن سبزکنید، اول با آب افشان خیس کنید. بعد یک لایه پنبه به ضخامت 1 سانتیمتر روی سطح ماکت قرار دهید، به طوری که همه جای ماکت را بپوشاند (عکس شماره ی 1). سپس روی پنبه، یک لایه پارچه تنظیف بکشید(عکس شماره ی 2). برای ثابت ماندن تنظیف و پنبه درجای خود، می توانید با یک تکه کاموا، آن را ببندید. آن گاه سطح ماکت را با آب افشان کاملاً خیس کنید وبذرهای خیس خورده را روی ماکت بمالید. دقت کنید بذر را فقط یک لایه روی تنظیف بمالید .پس ازاتمام کار، با آب افشان، سطح را کاملاً خیس کنید. (عکس شماره ی 3 و4)
3-قراردادن روکش نایلونی:
دراین مرحله- که بسیارمهم است - یک کیسه ی نایلونی شفاف که دو نقطه ی آن را سوراخ هائی به اندازه ی 3×3 ایجاد کرده اید، قراردهید واضافه های نایلون را زیر ماکت جمع نمائید دقت کنید نایلون به سطح ماکت نچسبد.

 آموزش سبزه ی نوروزی

آبدهی:
روز اول ودوم: سبزه ی شما به روزی 3 بار آبدهی با آب افشان نیاز دارد. از روز سوم که بذرها ریشه و جوانه زد و سبزه ی شما به رنگ سبز کمرنگ درآمد، دیگراحتیاج به روکش نایلونی ندارد. دراین مرحله، سبزه را باید روزی 2 مرتبه کاملاً سیراب کنید ودیگر احتیاج به آب افشان کردن ندارد.
محل نگهداری:
در 3-2 روزی که نایلون روی کار قرار دارد، به محیط خاصی احتیاج ندارد ومی توانید سبزه را درمحیط معمولی وبه دور ازنورمستقیم آفتاب قرار دهید. وقتی نایلون را برداشتید یک روز دیگر هم سبزه را در محیط قبلی قرار دهید. ولی در روزهای بعد، باید سبزه را روزی چند ساعت در هوای آزاد بگذارید، البته در معرض وزش باد نباشد. دراین مرحله، سبزه به روزی 1 بار آبدهی نیازدارد.

 آموزش سبزه ی نوروزی

تذکر چند نکته:
بذر منداب در 4 روز و شاهی در 6 روز، آماده می شود سعی کنید سبزه را در سبدهای حصیری قرار دهید تا آب ازآن کاملاً جدا شود. اگرماکت (نمونک)، شما لبه دارد، حتماً لبه ی سبد را ببرید تا آب درآن جمع نشود وبوی نامطبوع ایجاد نکند.
منبع:نشریه آشپزباشی، شماره50.
شنبه 20/12/1390 - 16:29
دانستنی های علمی

فلسفه هفت سین چیست؟

به طور مقدمه باید دانست که عدد « هفت » نزد ایرانیان قدیم مقدس بود و به خاطر ستارگان هفتگانه یعنی « زهره ، مشتری ، عطارد ، زحل ، مریخ ، زمین و خورشید » عدد هفت را گرامی می داشتند. زرتشتیان اعتقاد داشتند که عقل مقدس یعنی « اهورامزدا » که به او « سپند مینو » نیز می گفتند ، شش وزیر بزرگ به نام "امشاسپندان" دارد که یعنی مقدسان جاویدان و این شش امشاسپند با « سپند مینو » تشکیل (هفت سپند) می دهند.
علت این که هفت سین به راستی هفت سین است ، اشاره به هفت « امشاسپند » است و چون کلمه « سپند » با سین شروع می شده ، روی این اصل به علامت آن هفت مقدس جاودانی ، چیزهائی در نظر گرفته شده که هم با حرف سین شروع شده باشند و هم مورد استفاده مثبت بشر واقع شوند.

عدد هفت در قدیم :

مردم بابل عدد هفت را مقدس می شمردند ، طبقات آسمان و زمین و سیارات هفت بوده است ، ایام هفته هفت روز است.

هفت از نظر مذاهب:

به عقیده هندیها در آئین برهما انسان هفت بار می میرد . عروس و داماد باید هفت قدم به اتفاق هم بردارند. هفت قدم جلو رفته و قسم می خورند ، در آئین زرتشت هفت فرشته مقرب وجود دارد. در تورات مذکور است که هفت نر و ماده را با خود برگیر تا نسلی بر جهان بماند.

هفت در آئین مسیح :

هفت معجزه ، از 33 معجزه را مسیح در انجیل ذکر کرده است ، در انجیل از هفت روح پلید صحبت شده است ، به نظر فرقه کاتولیک ، هفت نوع شادی و هفت غسل تعمید وجود دارد.

هفت در اسلام:

آسمان هفت طبقه دارد . فرعون در خواب هفت گاو چاق و هفت گاو لاغر را دید که گفتند هفت سال خشکسالی و هفت سال فراوانی می شود. جهنم هفت طبقه دارد . گناهان اصلی هفت عدد است . پیش از اسلام در بین اعراب ، هفت بار طواف دور کعبه مرسوم بوده و در سنت اسلامی نیز چنین است . هفت نفر قاری قرآن معروف بودند ، هفت بار شستن اشیاء ناپاک و قرار گرفتن هفت عضو بدن هنگام نماز نیز مذکور است .

هفت در تصوف :

هفت وادی سلوک در تصوف معروف است:
طلب
عشق
معرفت
استغنا
توحید
حیرت
فنا
مولوی می گوید:
هفت شهر عشق را عطار گشت
ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم

هفت در تاریخ :

همراهان داریوش با خود او هفت نفر بودند، در نقش رستم در بالای آرامگاه داریوش ، هفت نقش ملاحظه می شود . جنگهای هفت ساله در زمان لوئی 11 واقع شد. اژدهای هفت سر معروف است . هفت پسر گشتاسب به هفت راهزن تبدیل شدند و هفت خوان رستم و اسفندیار معروف است.

معابد هفت طبقه:

در بابل و آشور هر معبدی هفت طبقه داشت و هر طبقه به نام یکی از سیارات و هفت رنگ بود (سرخ ، سیمین، سفید، سیاه، ارغوانی، آبی و سبز). حصار اکباتان هفت دیوار داشت و آرامگاه کورش هفت پله دارد.
شنبه 20/12/1390 - 16:27
قرآن

الف: هفت سین قرآنی
 

1-سلام قولا من رب رحیم (یس/58)
 

«از جانب پروردگار [ی] مهربان [به آنان] سلام گفته می شود»
این ندای روح افزا و نشاط بخش و مملو از مهر و محبت خدا، چنان روح انسان را در خود غرق می کند و به او لذت، شادی و معنویت می بخشد، که به هیچ نعمتی برابر نیست، آری شنیدن ندای محبوب، ندایی آمیخته با محبت و آکنده از لطف سر تا پای بهشتیان را غرق سرور می کند، که یک لحظه آن برتمام دنیا و آنچه در آن است برتری دارد. از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله روایت شده: «درهمان حال که بهشتیان غرق در نعمت های بهشتی هستند نوری بر بالای سرایشان آشکار می شود؛ نور لطف خداوند که برآنها پرتو افکنده است. پس ندایی بر می خیزد که «سلام بر شما ای بهشتیان» نظرلطف خداوند چنان بهشتیان را مجذوب می کند که از همه چیز او غافل می شوند، و همه نعمت های بهشتی را درآن حال به دست فراموشی می سپارند.

2- سلام علی نوح فی العالمین (صافات/79)
 

«درود برنوح در میان جهانیان»
چه افتخاری ازاین برتر و بالاتر که خداوند بر حضرت نوح علیه السلام، سلام می فرستد، سلامی که در میان جهان و جهانیان باقی می ماند و تا دامنه قیامت گسترده می شود، سلام خدا توأم با ثناء جمیل و ذکر خیر بندگانش در قرآن کریم؛ کمتر سلامی به این گستردگی و وسعت درباره کسی دیده می شود، به خصوص اینکه لفظ «العالمین» معنای وسیعی دارد که نه تنها همه انسان ها، بلکه عوالم فرشتگان و ملکوتیان را نیز در بر می گیرد.

3- سلام علی ابراهیم (صافات/109)
 

«درود برابراهیم»
درآیات پیش ازاین آیه، به چگونگی بشارت دادن فرزندی بردبار و پراستقامت بر حضرت ابراهیم، و جریان دستور ذبح اسماعیل - فرزندایشان- و تسلیم بودن هر دوی آنها براین امر به میان آمده است که پس از یادآوری این قضایا، خداوند می فرماید: سلام برابراهیم [آن بنده مخلص و پاک باد.]

4- سلام علی موسی و هارون (صافات/140)
 

«درود برموسی و هارون»
در آیات پیش ازاین آیه، خداوند ضمن آیاتی، جریانات حضرت موسی و هارون را نقل می فرماید:
- ما این دو برادر و قوم آنها را از اندوه بزرگ رهایی بخشیدیم. (صافات / 115)
- ما آنها را یاری کردیم تا آنها بر دشمنان نیرومند خود پیروزشدند. (صافات /116)
- ما به آن دو، کتاب آشکار دادیم. (صافات/117)
- ما آن دو را به راه راست هدایت نمودیم. (صافات/118)
- ما ذکرو یاد خیرآنها را در اقوام بعد باقی و برقرار ساختیم. (صافات/119)
و بعد از یادآوری موارد فوق خداوند بر آن دو سلام می رساند.
سلامی از ناحیه پروردگار بزرگ و مهربان.
سلامی که رمز سلامت در دین و ایمان در اعتقاد و مکتب، و در خط و مذهب است.
- سلامی که بیانگر نجات و امنیت از مجازات و عذاب این جهان و آن جهان است.

5- سلام علی آل یاسین (صافات/130)
 

«درود بر پیروان الیاس»
خداوند می فرماید: ما نام نیک الیاس را در میان امت های بعد جاودان کردیم (صافات/129)
امت های دیگر، زحمات این انبیاء بزرگ (الیاس و سلاله او) را که در پاسداری خط توحید، و آبیاری بذرایمان منتهای تلاش و کوشش را به عمل آوردند، هرگز فراموش نخواهند کرد و تا دنیا برقرار است یاد و مکتب این بزرگ مردان فداکار زنده و جاویدان است.
تعبیر به «ال یاسین» به جای «الیاس» یا به خاطراین است که ال یاسین لغتی در واژه الیاس بوده و هر دو به یک معنی است و یا اشاره به الیاس و پیروان او است که به صورت جمعی آمده است.

6- سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین (زمر/73)
 

«... سلام برشما، خوش آمدید، در آن درآیید [و] جاودانه [بمانید.]
در این آیه، خداوند می فرماید که بهشتیان وقتی به بهشت می رسند، در حالی که درهای آن گشوده شده است، در این هنگام نگهبانان بهشت، آن ملائک رحمت به آنها می گویند: سلام بر شما، گوارا باد این نعمت ها بر شما، داخل بهشت شوید و جاودانه بمانید.

7- سلام هی حتی مطلع الفجر (قدر/5)
 

«[آن شب] تا دم صبح، صلح و سلام است.» این آیه، در توصیف شب قدراست. آن شبی است که قرآن در آن نازل شده و عبادت و احیاء آن معادل هزارماه است، خیرات و برکات الهی در آن شب نازل می شود و رحمت خاص الهی شامل بندگان می گردد و فرشتگان و روح در آن شب نازل می گردند.

ب:هفت سین محمدی صلی الله علیه و آله
 

1- السعید من اختارباقیه یدوم نعیمها علی فانیه لا ینفد عذابها و قدم لما یقدم علیه مما هو فی یدیه قبل این یخلفه لمن یسعد بانفاقه و قد شقی هو بجمعه اعلام الدین، 345
سعادتمند و خوشبخت کسی است که سرای باقی را که نعمتش پایداراست به سرای فانی که عذابش بی پایان است برگزیند و از آنچه در اختیاردارد برای سرایی که بدانجا خواهد رفت پیش فرستد قبل ازآنکه آنها را برای کسی گذارد که وی با انفاق آن خوشبخت شود ولی خود او با گرد آوردن آن بدبخت شده باشد.
2- السخی قریب من الله، قریب من الناس، قریب من الجنه، بحارالانوار، ج 73
سخاوتمند و بخشنده، هم به خداوند و هم به مردم و هم به بهشت نزدیک است.
3- السوال نصف العلم. کنزل العمال
سئوال کردن و پرسشگری نیمی از دانایی است.
4- السوق دار سهو و غفله فمن سبح فیها تسبیحه کتب الله له بها الف الف حسنه کنزل العمال
بازار سرای فراموشی و غفلت است لذا هر که درآنجا خدا را یک بار تسبیح گوید خداوند برایش هزار هزارحسنه می نویسد.
5- ساب المومن کالمشرف علی الهلکه کنز العمال
کسی که به مومنان ناسزا و دشنام می دهد، همچون کسی است که در معرض هلاکت است.
6- سموا اولادکم اسماء الانبیاء مکارم الاخلاق، ص 474
فرزندان تان را به نام انبیا بنامید
7- سید القوم فی السفرخادمهم فمن سبقهم بخدمه لم یسبقوه بعمل الا الشهاده کنز العمال
سرورمردم در سفر کسی است که به آنان خدمت می کند پس هر که در خدمت به همسفران خود برآنان پیشی گیرد هیچ کارشان به پای ارزش او نمی رسد مگر شهادت.
منبع:نشریه کوچه ما، شماره 12.
شنبه 20/12/1390 - 16:27
ریزه کاری های خانه داری

1. هر سال رنگی را برای هفت‌سین انتخاب کنید. یک سال صورتی‌های تیره و روشن، سال بعد آبی‌های متفاوت و... شما با رنگ نشاط و شادی خلق می‌کنید که با وسیله دیگری امکان ندارد. لازم نیست سفره‌ها و پارچه‌های رنگی بخرید، شال‌های بلند زنانه را بشویید و اتو کنید. سپس با کمی چین و شکن در هم ادغام کنید. برای مثال، شال صورتی را به صورت اریب روی میز پهن کنید و یک پارچه سفید یا روسری سفید را مانند گل در مرکز شال صورتی جمع کنید تا ظرف سیب یا ماهی را روی آن بگذارید.
2. لیوان‌های ساده را با چسب حرارتی و کمی نگین و دکمه و پارچه تزیین کنید. با این کار محیط را به فضایی شادمانه و خوشایند تبدیل می‌کنید. برای مثال، نوارهای طلایی را اطراف یک لیوان ساده چین بدهید و با سنگ و شیشه‌های طلایی که اغلب روی لباس زنانه دوخته می‌شود کاملش کنید.
3. برای افراد خانواده یادداشت‌های رنگی و شخصی بگذارید و آرزوهای واقعی و شاد را در کارت‌های ساخته دست خودتان بنویسید یا عکسی از لحظات شاد خانواده را تکثیر کنید و هدیه بدهید.
4. اگر از هفت‌سین‌های آماده و جمع‌وجور استفاده می‌کنید، می‌توانید با پارچه‌ها و روبان‌ها و شمع در اطراف‌ آن فضای متفاوتی خلق کنید ولی اگر در توان شما هست حتما سبزه طبیعی برای هر سال بگذارید و از نوع مصنوعی آن استفاده نکنید. سبزه شاداب و بزرگ همه سبزی که سال شما باید داشته باشد، به روحیه شما می‌بخشد. از گل‌های تازه و رنگارنگ هم استفاده کنید.

5. به وسیله فویل آلومینیومی اشکال متفاوتی برای سبزه عید، درست کنید. برای مثال، بته‌جقه و ستاره و گل‌های سنتی مانند گل شاه‌عباسی... کمی حوصله و عشق لازم است، سخت نیست.
6. شادترین عکس خانوادگی را قاب کنید و سر سفره بگذارید، مانند عکسی از سفری خوب و خوش و مهمانی‌های شاد، تا لحظه تحویل سال نو به شادی فکر کنید.
7. سکه هفت‌سین را همراه با سماق و سنجد و نقل رنگی در حریری رنگین بریزید و مانند بسته‌های نقل عروسی با روبان ببندید. می‌توانید این کیسه‌ها را برای یادآوری لحظات خوب در تمام سال به اعضای خانواده هدیه بدهید.
8. اگر ماهی عید را در میانه راه نوروز و یا پس از آن مرده پیدا کردید و احساس بدی داشتید، لازم نیست ماهی قرمز بخرید. ظرفی به شکل ماهی و یا شمعی شبیه ماهی بسازید و یا از ماهی‌های کوچک آکواریوم که مقاومت دارند، استفاده کنید.
منبع: www.salamat.com
شنبه 20/12/1390 - 16:26
ریزه کاری های خانه داری
با استفاده از موارد زیر می توانید با مواد ساده و معمولی، تخم مرغهای رنگی زیبایی برای سفره هفت سین امسال درست كنید. دراین متن سعی داریم ۴نوع تزیین تخم مرغ را آموزش دهیم. بخاطر داشته باشید هرگز تخم مرغهایی كه مدتی خارج از یخچال بوده و یا رنگ آمیزی شده اند را نخورید

تخم مرغ های صدفی

مواد لازم
تخم مرغهای واقعی یا پلاستیكی
كاسه كریستال
رنگهای اكریلیك به رنگ زرد، صورتی، سفید، آبی، سبز و طلایی
اسفنج و آب
ماسه سفید
صدف و دانه های مروارید
طرز تهیه:
۱ـ اگر از تخم مرغ واقعی استفاده می كنید، تعدادی سوراخ كوچك در انتهای هر تخم مرغ ایجاد كنید و زرده آن را بیرون بیاورید یا اینكه تخم مرغ را پخته و آن را سفت كنید.
۲ـ تخم مرغهایتان را رنگ كنید. این رنگهای اكریلیك صدفی در ۳گروه تركیبی استفاده می شوند: زرد، سفید و صورتی؛ زرد، سفید و سبز؛ صورتی، سفید و طلایی كه می توانید هر كدام از این رنگها را كنارهم قرار دهید.
۳ـ این رنگها را در ظرفی بریزید و اسفنج رادر آب و سپس در رنگها فرو كنید و روی تخم مرغها بكشید.
۴ـ در قسمتهایی كه می خواهید روشن تر شوند، از رنگ استفاده كنید. بدین صورت كه بگذارید رنگ قبلی خشك شود سپس با اسفنج به همان روش قبلی بر روی قسمتهای مذكور رنگ سفید بزنید.
۵ـ در یك كاسه كریستال كم عمق كمی ماسه سفید بریزید و مانند شكل بالا، تخم مرغها را درون آن قرار دهید. می توانید میان تخم مرغها را با صدف و دانه های مروارید تزیین كنید

تخم مرغهای به نخ كشیده شده

می توانید سفره هفت سین تان را با گلدانی پر از تخم مرغهای به نخ كشیده شده، تزیین كنید:
مواد لازم:
تعدادی بادكنك كوچك
قیچی
نخ گلدوزی یا خیاطی
آهار یا نخ آهارزده شده
طرز تهیه:
۱ـ بادكنكها را مقدار كمی باد كنید و سر آنها را محكم ببندید.
۲ـ حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر نخ گلدوزی یاخیاطی را در رنگهای مختلف و متنوع انتخاب و به آهار آغشته كنید. هرتكه نخ را جداگانه در آهار فرو كرده و بیرون بیاورید.
۳ـ نخها را به دور بادكنكها بپیچید. این نخهای آهارزده شده بدون نیاز به چسب به دور بادكنكها می چسبند. پیچیدن نخها را تا جایی كه بادكنك ها به شكل تخم مرغ شوند، ادامه دهید.
۴ـ یك تكه نخ به سر بادكنكهای بادشده بپیچید و گره بزنید. سپس آنها را مانند شكل روبرو به شاخه درختی آویزان كرده و امتداد این نخها را گره بزنید و شاخه را درگلدان بكارید. می توانید تخم مرغهایی كه با این روش درست كرده اید را در ظرفی نیز قرار دهید.
تزیین تخم مرغ با یك گل رز ساده می تواند جلوه خاصی به سفره هفت سین شما ببخشد.
مواد لازم:
تخم مرغ پخته سفت
رنگ
چسب مایع
گل رز مینیاتوری خشك شده (كه می توانید آن را به صورت آماده از گل فروشی ها خریداری كنید.)
چند عدد جاشمعی كریستال
طرز تهیه:
۱ـ تخم مرغها را رنگ كنید و بگذارید خشك شوند.
۲ـ در قسمت انتهایی و كوچك تخم مرغ، چسب مایع بمالید.
۳ـ ۴ یا ۶ گل رز مینیاتوری خشك شده را بر روی چسبها چسبانیده و بگذارید خشك شوند.
۴ـ تخم مرغها را مانند شكل بالا روی جاشمعی های كریستال قراردهید.

تخم مرغهای رنگی

مواد لازم:
تخم مرغهای پخته سفت شده به مقدار دلخواه
مقوا
چسب مایع بی رنگ
رنگ اكریلیك و قلم مو
مداد و پاك كن
نكته مهم:
اگر می خواهید رنگ زمینه رامطابق رنگ طبیعی پوست تخم مرغ، سفید یا قهوه ای انتخاب كنید، دقت كنید از تخم مرغهای معمولی استفاده كنید. برای اینكه رنگهای دیگر را در زمینه به كار ببرید، تخم مرغ را با رنگ غلیظ، رنگ كنید و بگذارید خشك شود. نقاشی كردن روی تخم مرغ دشواراست زیرا باید تمام جهات آ ن را رنگ كنید، برای این كار می توانید از یك مقوای لوله شده استفاده كنید و تخم مرغ را روی آن قرار داده و پس از رنگ آمیزی و خشك شدن یك طرف ، آن را به طرف دیگر بچرخانید یا می توانید از جبعه تخم مرغ استفاده كنید و پس از رنگ آمیزی و خشك شدن نیمه بالای آن، تخم مرغ را برگردانید و طرف دیگر را رنگ كنید.همانطور كه درعكس روبرو مشاهده می كنید، می توانید به سلیقه خودتان، ابتدا روی تخم مرغ بامداد طرح بكشید و سپس با رنگ آكریلیك طراحی های روی زمینه را رنگ كنید. همچنین می توانید روی مقوا شكلهای مختلفی بكشید، سپس آنها را بریده و با چسب مایع بی رنگ روی تخم مرغ بچسبانید.
منبع:www.jadidtarin.com
شنبه 20/12/1390 - 16:26
ریزه کاری های خانه داری

لوازم مورد نیاز :
 

1 . خمیر گل چینی
2 . رنگ اکریلیک
3 . رنگ روغن
4 . چسب چوب
5 . قلم شماره 3
6 . قیچی
7 . مواد decoracoa
1. ظرف شیشه ای را کاملاً با الکل تمیز کنید . سپس با قلم موی پهن چسب چوب را روی همه ی سطح ظرف به شکل یک نواخت بزنید ، بگذارید تا کاملاً خشک شود .

2 . پس از خشک شد ن چسب چوب مواد decoracoat را توسط قلم مو یک نواخت روی تمام سطح ظرف بزنید . دقت کنید این عمل هم از داخل ظرف و هم از بیرون ظرف انجام گیرد . بگذارید تا کاملاً خشک شود .

3 . کمی رنگ مشکی را با رنگ زرد اکریلیک کاملاً مخلوط کنید . سپس با آب کمی رقیق کنید و از لبه تا پایین ظرف با قلم پهن بکشید . این عمل را با دقت انجام د هید که لک ایجاد نشود .

4. پس از خشک شد ن رنگ لبه ها را مجدداً از همان رنگ با قلم مو بزنید که پررنگ تر شود .

5 . برای برگ ها و غنچه ها رنگ سبز روغنی شماره 37 را به خمیر گل چینی زده و کاملاً ورز د هید تا رنگ یک نواخت شود .

6 . برای ساخت گل شقایق ، رنگ روغن قرمز ، نارنجی و کرم را داخل خمیر گل بزنید و کاملاً مخلوط کنید .
7 . برای ساخت گلبرگ گل ، یک اشک بزرگ درست کرده و با پلیت به شکل تقریباً گرد باز کنید .
8 . با قلم گل سازی روی گلبرگ را خط انداخته و کمی با دست فشار د هید تا چین بخورد .
از این سایز گلبرگ 4 عدد درست کرده و دو به دو روبه روی هم قرار د هید .
9 . برای ساخت پرچم ، مروارید های مشکی را به تعداد زیاد بچسبانید و وسط 4 گلبرگ قرار د هید .

10.خمیر سبز را با خمیر باز کن باز کرده سپس گرد کنید تا شکل ساقه را به خود بگیرد .

11. از خمیر سبز اشکی درست کرده و به شکل برگ باز کنید .

12 توسط قلم مو لبه های آن را خط انداخته سپس روی قالب برگ بگذارید تا خطوط قالب منتقل شود .

13 . لبه های برگ را روی انگشتان دست گذاشته و فشار د هید تا چین بخورد .

14 . گل را میان دست گذاشته و گلبرگ ها را به شکل مختلف باز یا بسته و یا نیم باز شکل د هید .

15 . برای درست کرد ن غنچه ی گل اشکی از خمیر درست کرده و با دست کمی به وسط فشار د هید ، که زیر خمیر صاف شود و سطح روی خمیر به شکل برجسته بماند .

16 . توسط قیچی از بالای اشک برش های کوچکی بزنید و کنار بگذارید .

17 . با خمیر قرمز رنگ گلبرگ کوچک تری به همان روش گفته شده درست کرده و به صورت غنچه لبه های گلبرگ را به روی هم بچسبانید .

18 . کاسبرگ برای غنچه ی گل درست کرده و گلبرگ ها را درست در میان آن بگذارید و با دست فرم د هید .

19 . برای ساخت برگ ها از رنگ سبز روشن تری که کمی با رنگ زرد روغنی مخلوط شده استفاده کرده و سایه بزنید . برای غنچه هم به همین روش کار کنید .

20 . پس از اتمام کار وخشک شد ن برگ ها سایه بزنید.

21 . برای سایه زد ن گل ها از رنگ روغن قرمز که کمی به آن مشکی زده اید استفاده کنید و از لبه به سمت پایین سایه بزنید . در آخر ، غنچه و برگ را به دلخواه روی ظرف شیشه ای یا ظرف دلخواه با چسب چوب بچسبانید .

منبع:هنر آشپزی شماره
شنبه 20/12/1390 - 16:25
ریزه کاری های خانه داری

مواد لازم :
 

كوزه: سفالی یك عدد
تخم شاهی: 100 گرم
جوراب نایلونی

طرز تهیه :
 

ابتدا تخم شاهی را با آب مخلوط كنید تا لعاب داده و غلظت پیدا كند. جوراب را روی سطح بیرون كوزه كشیده و اضافی آن را به سمت داخل بدهید. از مایه لعاب دار روی سطح كوزه بمالید و فقط قسمت های سوراخ دار را خالی بگذارید. بعد از اتمام كار حتماً باید روزی چند مرتبه با اسپری روی آن آب بپاشید تا خشك نشود. بعد از این كه سبزه ها كمی بلند و سبز شد قسمت های خالی كوزه را به آرامی با قیچی برش زده و در نهایت یك شمع كوچك داخل كوزه قرار دهید. امیدواریم این سبزه زینت بخش سفره های هفت سین تان باشد.

تزئین سبزه ی عید

نكته :
 

1- اگر از كوزه ساده و بدون سوراخ استفاده كردید فقط كافی است داخل كوزه را پراز آب كنید و نیازی به پاشیدن آب روی سطح كوزه نیست.
2- فقط مراقب باشید آب كوزه تمام نشود.

تزئین سبزه ی عید

منبع:نشریه هنر آشپزی شماره 65

شنبه 20/12/1390 - 16:25
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته