• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3836روز قبل
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: مامان برام بستنی می‌خری؟ نه!.مامان یك عروسك دیگه می‌خوام. یكی دیگه... یكی دیگه بخر... نه!.مامان بریم خونه مادرجون؟نه!.مامان می‌شه الان نخوابم؟نه!.مامان می‌شه من دختر مریم خانم اینا بشم؟ اون همه چی برای دخترش می‌خره!.نه!.مامان می‌شه هرچی بهت می‌گم نگی نه؟نه!!!!.

 

نه گفتن را گاهی آنقدر راحت به زبان می‌آوریم كه كودك اولین كلمه‌ای كه به زبان می‌آورد نه است و گاهی آنقدر برایمان گفتن این كلمه جادویی سخت می‌شود كه فرزندمان فكر می‌كند هر چیز كه بخواهد بی‌تامل فراهم می‌شود.

اما فارغ از این كه ما چقدر برای تامین خواسته‌های فرزندمان استطاعت داریم مرزهایی وجود دارد كه نحوه و حدود «نه» گفتن به كودكان را تعیین می‌كند.

سكه «نه» را زیاد خرج نكنید

موانع فشارها و بازدارنده‌ها چیزهایی هستند كه هر انسان به طور طبیعی آنها را تجربه خواهد كرد، اما مانع تراشی بیش از اندازه كودكان را با مشكلات روحی مواجه می‌كند.

بی‌اعتماد به نفس و حس سرخوردگی از آن جمله است. به قول معروف درشتی و سختی هم در «نه» است. روان‌شناسان تربیتی مخالفت و موافقت بیش از اندازه را توصیه نمی‌كنند.

شادی موسوی روان‌شناس خانواده معتقد است نه گفتن بیش از حد می‌تواند بچه‌ها را منفی باف بار بیاورد و در مورد همه چیز پیشداوری منفی به آنان بدهد، چنان كه موافقت بیش از اندازه نیز می‌تواند آنان را در فضایی غیرواقعی پرورش دهد و انتظارات آنان را به طور فزاینده‌ای بالا ببرد در حالی كه كودك در دنیای واقعی با موافقت‌ها و مخالفت‌های بسیاری مواجه خواهد شد كه باید به طرز درست جواب و رفتار مناسبی از خود نشان دهد.

والدین شدت مخالفت خود را با توجه به میزان اشتباه‌بودن یا خطرناك‌بودن رفتار كودك تنظیم کنند​، این سبب می‌شود كودك​میزان خطر كاری را كه انجام می‌دهد بهتر درك كند

وی به والدین توصیه می‌كند برای راحتی و آسایش خود به كودك نه نگویید و سعی كنید وقتی از این كلمه استفاده كنید كه توجیه مناسبی نیز به همراه داشته باشد.

مثلا فقط به علت این كه حوصله ندارید به درخواست بازی كودك جواب نه ندهید.

فقط به دلیل این كه خانه را تازه مرتب كرده‌اید او را از بازی با عروسكش محروم نكنید و این كه كودكتان گریه می‌كند ساعت خواب و غذای او را بهم نزنید.

یك كلام ختم كلام

موسوی تحمل و درك كودكان از مخالفت‌ها و موافقت‌ها را متغیر می‌داند و می‌افزاید: به نوزادی كه برای شیر یا تغییر لباس یا سرما و گرما یا در آغوش كشیدن شما گریه می‌كند نمی‌توانید نه بگویید، در حالی كه دو سه سال بعد این كودك تحمل و درك بیشتری برای شنیدن این كلمه دارد، خواسته‌های او نیز متفاوت و گاه زیاده از حد می‌شود. كودكان در دو سالگی كارهای خطرناك می‌كنند و نه می‌شنوند، این دوران زمان تجربیات شخصی و استقلال‌طلبی كودكان است كه نه‌‌های جدی‌تری را می‌طلبد.

وقتی نه را دور می‌زنیم

همیشه مجبور نیستیم به كودك نه بگوییم. گاهی می‌شود او را در موقعیت مثبت قرار داد. مكانی كم خطر كه تمام چیزها برای تجربه كردن مجاز باشد.

لب گزیدن، با سر علامت نفی را به كودك فهماندن و فقط یك اخم و چشم غره كوچك می‌تواند كار نه را گاهی موثرتر از آن انجام دهد.

گاهی اوقات فقط كافی است كودك تقویت‌كننده‌های مثبت را دریافت نكند. لبخند، آغوش یا یك كلام تشویق‌آمیز وقتی نباشد كودك می‌فهمد كاری كه انجام داده درست نبوده است.

فریبا زارعی مادر دو كودك سه و پنج ساله می‌گوید: حركات تشویقی یا كم‌اعتنایی معمولا از به كار بردن مستقیم بله یا نه در مورد بچه‌های من مفیدتر بوده است. گاهی وقتی می‌خواهم چیزی را به كودك ندهم حواس او را پرت و توجهش را به چیزی دیگر جلب می‌كنم و وقتی كاری كه نباید بكند انجام می‌دهد او را با اخم نگاه می‌كنم و سرم را از سویش برمی‌گردانم یا با لحنی دلخور یا هشداردهنده اسمش را صدا می‌زنم. معمولا كودك متوجه می‌شود نباید كارش را ادامه دهد، اما گاهی فقط می‌خواهد جلب توجه كند و آنقدر به كارش ادامه می‌دهد تا من بلند شوم و او را بغل كنم. البته فقط وقتی كه كودك در موقعیتی خطرناك قرار می‌گیرد من این كار را می‌كنم و بلافاصله در سمت دیگری او را زمین می‌گذارم كه احساس نكند به نتیجه‌ای كه خواسته رسیده است.

شادی موسوی، روان‌شناس خانواده تاكید می‌كند: اگر نه گفتن شما برای نخوردن یك شكلات به همان شدت نه گفتن برای دست زدن به پریز برق باشد منظور خود را درست نرسانده‌اید. و

ی توصیه می‌كند والدین شدت مخالفت خود را با توجه به میزان اشتباه‌بودن یا خطرناك‌بودن رفتار كودك تغییر دهند؛ این سبب می‌شود كودك میزان خطر كاری را كه انجام می‌دهد بهتر درك كند.

تولد یك لجباز

قبلا گفتیم كه نه را زیاد از حد به كار نبرید و اكنون به رفتار كودكان لجباز كه با شنیدن هر بار كلمه نه بر كار خود پافشاری می‌كنند نگاهی می‌اندازیم:

وقتی به دختر كوچولویت می‌گویی قیچی را بگذار زمین چنان رفتار می‌كند كه انگار چیزی نشنیده است. او 4 سال دارد و همه چیز را بخوبی می‌داند، اما سعی می‌كند به روی خودش نیاورد. او آنقدر به این كار ادامه می‌دهد و حتی وانمود می‌كند كه دارد با قیچی موهای عروسك دختر عمویش را می‌چیند كه مادر بلند شود و برود با عصبانیت قیچی را از دست او بگیرد و آن وقت است كه قهر و گریه را پیش می‌گیرد. مادرش می‌گوید او به خاطر لجبازی این كار را می‌كند.

برای جلوگیری از این رفتار باید در شرایط مختلف نوع گفت‌وگوی خود و كودك را تغییر دهید و او را در موقعیت جدیدی قرار دهید. مثلا: بیا به جای قیچی‌كردن موهای عروسك موهای او را با گلسر خوشگل كن!

شرایط را برای كودك توضیح دهید: تو به اندازه كافی عروسك داری، اگر می‌خواهی اصرار كنی كه عروسك می‌خواهی از جلوی هیچ مغازه اسباب‌بازی‌فروشی رد نمی‌شویم!

قوانین و محدودیت‌ها را قاطعانه و بدون دعوا پیگیری كنید. مثلا اگر غذا نمی‌خوری شیرینی هم نمی‌توانی بخوری. یا اگر درس نمی‌خوانی رفت و آمد به خانه دوستانت هم ممنوع است.

به حرف كودك گوش دهید و اگر دلایل منطقی داشت حرف او را بپذیرید تا او نیز در عوض لجبازی و جار و جنجال به دلایل منطقی برای پیشبرد اهدافش فكر كند.

ماندانا ملاعلی

جمعه 26/8/1391 - 2:51
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: بسیاری از آداب و عادات زندگی در خانواده شكل می‌گیرد. بسیاری از آداب و عادت شكل گرفته در خانواده تعیین‌كننده میزان سلامت​ و شادابی یا بیماری و افسردگی افراد است.

بسیاری از شاخصه‌های سلامت​ یا نشانه‌های بیماری زودگذرند و بسیاری دیرپا و مزمن.

عادت به خوردن صبحانه یكی از معیارهای حفظ سلامت​ به شمار می‌رود كه اگرچه از مزایای گوناگون آن همواره سخن گفته شده، اما در گیرودار ماشینی‌شدن زندگی‌های جدید و عجول شدن مردم كم‌كم دارد از زندگی برخی افراد و خانواده‌ها رخت برمی‌بندد و سلامت روانی و جسمی آنها را به خطر می‌اندازد.

صبحانه و انرژی

صبحانه اولین وعده غذایی بشر و منبع انرژی اولیه برای آغاز به كار روزانه است. برای بهره‌گیری از خودرو ابتدا باید در باك آن مقدار لازمی سوخت ریخت، برای استفاده از وسیله‌ای برقی ابتدا باید آن را به منبع تغذیه‌ای الكتریكی متصل كرد، برای به كار انداختن اغلب ابزار باید به آنها نیرو و انرژی وارد كرد.

خودرویی كه با باك خالی استارت می‌خورد چه استهلاك بیهوده‌ای را نصیب دستگاه استارت، باتری و... می‌كند؟ وسیله‌ای برقی كه منبع الكتریسته آن دستخوش نوسان و كاستی است چه لطمه‌ای به كل وسیله می‌زند؟ ابزاری كه برای استفاده از آن مقدار لازمی نیرو وارد نیامده باشد عملا چه كاربرد و فایده‌ای خواهد داشت؟ انسان نیز در این مثال‌ها اشتراكاتی دارد.

آیا میزان هوش و یادگیری دو دانش‌آموزی كه یكی صبحانه می‌خورد و دیگری نه، متفاوت نیست؟ شادابی و میزان كار مفید كارگر، كارمند یا شاغلی كه ابتدای روز مواد مغذی​ برای انجام كار و تبدیل آن به انرژی تامین كرده یكی خواهد بود؟

صبحانه و سلامت​

در برخی خانواده‌ها یا همگی صبحانه می‌خورند یا همگی از آن رویگردانند، اما در برخی خانواده‌ها نیز برخی افراد نصیحت‌كنندگان بی‌عمل و اصلاحگران خرابكارند! والدینی كه به كودكان خود می‌گویند صبحانه بخور، اما خود به انواع بهانه‌ها از شروع روزشان با كسب انرژی لازم رویگردانند ندانسته اولین رفتارهای نادرست را در ذهن فرزندانشان شكل می‌دهند. دوگانگی رفتار، دورویی، تبعیض و تفاوت قائل شدن بین افراد و... از جمله این رفتار است.

آزمایش‌های بسیار، سلامت​ روانی و جسمی حاصل از كسب انرژی در ساعات اولیه روز را آنقدر بدیهی كرده كه دیگر نیازی به ارائه آمار و ارقام در این باره نیست.

خستگی و كاهش كارایی مزمن، حواس‌پرتی، نقص در میزان قندخون و افزایش احتمال غش، سردرد و سرگیجه، تخریب نظم بدن و متابولیسم، بهم ریختگی توازن انسولین و گلوكز بدن، كاهش هوش و قدرت درك و یادگیری، افزایش ضربان قلب و احتمال بیشتر وقوع سكته قلبی، ابتلا به یبوست و شیوع سرطان‌های روده و كولون، افزایش وزن و... از جمله عوارضی است كه در افراد گریزان از صرف وعده اولیه غذا در ساعات ابتدایی روز بسیار دیده می‌شود.

نباید گمان كرد مضرات حذف صبحانه فقط نمود جسمی دارد. شاید اگر خانواده‌ها بدانند برخی از اثرات ناشی از عصبانیت، پرخاشگری‌ها، رفتارهای ناهنجار روانی و... ریشه در عادات خوردن دارد، نگاهشان به لزوم خوردن صبحانه متعادل‌تر و شادابی و سلامت روحیه در اركان خانه‌شان گسترده‌تر شود.

صبحانه و وزن

در نگاه عموم پزشكان، چاقی، مادر بیماری‌ها نام گرفته است؛ خوردن صبحانه باعث تناسب و تعادل وزن می‌شود.

وقتی در ساعات اولیه روز انرژی مورد نیاز فراهم شود، در ساعات باقیمانده این انرژی طی فعالیت روزانه تبدیل به كار شده و می‌سوزد، اما در كسانی كه به بهانه‌هایی چون بی‌میلی و بی‌اشتهایی، نداشتن وقت و... صبحانه نمی‌خورند، بدن مجبور است شرایط جلوگیری از بحران را برای ادامه حیات فرد پیش گیرد.

ذهن علائم و سیگنال‌های گرسنگی را با فشار و شدت بیشتری ارسال می‌كند و شخص برای كاهش فشار به غذاهای ناسالم و ناخنك زدن یا ریزخواری روی می‌آورد.

در وعده غذایی بعدی نیز گرسنگی بیش از حد سبب می‌شود حجم زیادتری از كالری واقعا لازم را وارد بدن كند.

از آنجا كه بدن دست صاحب خود را در تكرار رویگردانی از خوردن صبحانه یا به عبارت دیگر سوختگیری قبل از راه افتادن را خوانده، بخش اعظم این حجم زیاد كالری به جای جذب مواد مغذی و ورود به سیستم سوخت‌وساز، به چربی انباشته تبدیل می‌شود تا هنگام بحران مورد استفاده قرار گیرد.

اشكال این انبارسازی در آن است كه مقدار ذخیره چربی به اندازه صرف در هنگام نیاز یا بحران نیست و به همین دلیل وزن شخص مدام افزایش می‌یابد.

صبحانه و تحقیقات

گروهی از پژوهندگان دانشكده علوم پزشكی در دانشگاه شهید بهشتی، با قرار دادن 279 مرد و 283 زن در دو گروه «با صبحانه» و «بدون صبحانه» به یافته‌های آماری جالبی در نمایه توده بدن و اندازه دور كمر آنها رسیدند. بروز چاقی در افرادی كه صبحانه نمی‌خورند 2.5 برابر بیشتر بود.

بر اساس تحقیقی در استرالیا مشخص شده عملكرد مغز كسانی كه در خوردن صبحانه غفلت می‌كنند در تصمیم‌گیری، واكنش، تمركز، تفكر و تحلیل بشدت تقلیل می‌یابد.

محققان مؤسسه پژوهشی سلامت كودكان تله‌تون با بررسی صبحانه 800 دانش‌آموز دختر و پسر 14 ساله متوجه شدند افزودن یك موز به غلات، یا یك برش میوه، یك لیوان شیر و... ایجاد تنوع در صبحانه كه در گزارش تحقیق از آن با عنوان صبحانه تركیبی یاد شده، علاوه بر تأمین بخشی دیگر از نیاز بدن به ویتامین‌ها و مواد مغذی، می‌تواند تا اندازه بسیاری از بروز اختلالات روانی چون افسردگی، اضطراب و حتی سركشی در نوجوانان جلوگیری كند.

شاید جالب باشد بدانید دانشمندان بریتانیایی با نمایش تصاویر غذاهای پركالری به 21 فرد دارای وزن معمولی و اسكن همزمان مغز آنها به چه نتیجه‌ای دست یافتند. یك روز به این افراد پیش از اسكن مغزی صبحانه‌ای داده نشد. آزمایش نشان داد تمایل این افراد به خوردن غذاهای چرب و پركالری، بیشتر شده بود.

تنوع صبحانه

یكی از دلایل بی‌میلی به خوردن صبحانه بخصوص در كودكان، تكرار و یكنواختی مواد تشكیل‌دهنده صبحانه یا اجبار از سوی والدین است در حالی​كه خود آنها همراه كودكان صبحانه نمی‌خورند.

كسی كه فرضا هر روز تكه‌ای نان را با مقداری پنیر و اندكی چای می‌خورد، یا احتمالا بیشترین تنوع در آن تغییر جای پنیر با كره یا مرباست، واضح است كه اندك مدتی بعد صبحانه را تكراری بداند و میل و رغبت خود را به آن از دست بدهد.

ایجاد تنوع در صبحانه، بخصوص برای ترغیب كودكان یا افرادی كه به طور معمول از آن رویگردانند اثرات بسیار دارد. می‌توان صبحانه را با تهیه و افزودن گردو و كشمش، فرنی، نیمرو و... رنگ و لعاب دیگر داد.

جمعه 26/8/1391 - 2:49
دعا و زیارت

خبرگزاری فارس: میرزا جوادآقا ملکی تبریزی می‌فرماید: حضرت حسین(ع) زنی را که زیارت عاشورا می‌خوانده، در شب اول قبرش سه بار ملاقات نموده و او را از شفاعت و برکات خود محروم نمی‌کند و اثر آن حتی به هم‌جواران مُرده او نیز می‌رسد.

خبرگزاری فارس: خواندن زیارت عاشورا همسایگان میّت را نیز از عذاب قبر می‌رهاند

به گزارش خبرنگار «تکیه خبر» خبرگزاری فارس، علامه میرزا جوادآقا ملکی تبریزی از عارفان و سالکان طریق الهی در کتاب شریف «المراقبات» درباره درک شب و روز عرفه، توصیه‌هایی را داشته است که در خلال آن به بیان عظمت و جایگاه زیارت عاشورا می‌پردازد:

 * مداومت بر خواندن زیارت عاشورا حتی همسایگان میّت را نیز از عذاب قبر رهایی می‌بخشد

اما چیزی که در زیارت امام حسین (ع) مهم‌تر است، این است که سوگواری‌اش (با اظهار اندوه و ناله و گریه) را زیاد کرده، نالان و خاک‌آلود شود و رسیدن به مقام اصحاب حضرت (ع) در وفای به حق او و شهادت در رکابش را زیاد تمنا کرده و بگوید: «یا لیتنا کنا معکم» ای کاش ما نیز در رکاب شما می‌بودیم. و آن را از عمق قلب و با توجه به روحانیت امام (ع) بر زبان آورده، از فضیلت و انوار و برکات آن حضرت برای قبول شدن زیارتش استمداد بطلبد و از آن حضرت قبولی زیارت و دیگر اعمالش و ملحش شدن به اصحابش را بخواهد.

و باید بداند که درِ امام حسین درِ «رحمت واسعه» است. سریع القبول و مقرون به رضاست، چون حضرت در حیات خود می‌فرمود: مثل احسان، مثل باران است ک هم به نیکوکار می‌بارد و هم به نانیکوکار.

و چه خوب است که در اینجا، به حکایتی اشاره کنم که یکی از افراد مورد وثوق از اهل علم، نقل می‌فرمود: آن شخص، در کودکی در میان اهل شهر خود دوستی داشت که او را می‌شناخت، او وقتی بزرگ شد، جزو ماموران گمرک شد. و سال‌ها به این کار مشغول بود، تا از دنیا رفت. وقتی او را به خاک سپردند آن عالم او را در خواب دید که حالی نیکو دارد و در جایی زیبا و پر عیش و تنعم است. از او پرسید: سبب نجاتت چه بود؟! جواب داد: پس از مردنم به دلیل کارهای بدم، در عذاب بودم، تا فلان روز، فلان خانم را در اینجا (این گورستان) به خاک سپردند و شب دفنش، امام حسین (ع) سه بار به دیدن او آمد و زمانی که بار سوم آمد، به فرشتگان امر کرد عذاب همسایگان آن خانم را بردارند و عذاب از ما برداشته شد و حالمان خوب شد.

آن عالم وقتی از خواب برخاست. آن زن را جست‌وجو کرد و او را یافت و از حال مرگ و محل دفن شدنش سؤال کرد. همانگونه بود که آن مرد در خواب گفته بود. عالم از اعمال آن زن پرسید و عملی نیافت، مگر مداومت به خواندن زیارت عاشورا در هر روز.

پس، ای برادرم! به دوستی و وفاداری آن حضرت نگاه کن که زنی را که زیارت عاشورا می‌خوانده، در شب اول قبرش سه بار ملاقات نموده و او را از شفاعت و برکات خود محروم نمی‌کند و اثر آن حتی به هم‌جواران مُرده او نیز می‌رسد حتی مردی که باج می‌گرفت و عذاب از امثال او برداشته می‌شود.

ای پروردگار! در هر حال و هر زمانی تا به ابدترین ابدها به روح مطهر آن حضرت، از طرف ما سلام و صلوات و تحیت بفرست، به عدد آنچه علمت به آن احاطه دارد و تا به آن حد که رضایت در آن باشد و تا به آن اندازه‌ای که تمامی نپذیرد.

جمعه 26/8/1391 - 0:33
اطلاعات دارویی و پزشکی

خبرگزاری فارس: دبیر کل سازمان ملل متحد در پیامی به مناسبت روز جهانی دیابت گفت: 350 میلیون انسان در جهان دچار دیابت هستند که 80 درصد آنان در کشورهای در حال توسعه به سر می‌برند.

به گزارش خبرگزای فارس، بان‌کی‌مون  در این پیان خود با بیان اینکه دیابت شایع‌ترین بیماری غیرواگیر در جهان است. خواستار اقدام جمعی برای جلوگیری از گسترش دیابت و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به آن، به ویژه فقرا و محرومان شد.

وی افزود: هر ساله این بیماری به دلیل افزایش تعداد افراد سالمند و جهانی شدن روش زندگی ناسالم در حال گسترش است.

وی اظهار داشت: اگر دیابت به موقع تشخیص و درمان نشود، می‌تواند موجب بیماری‌های جدی شود.

دبیر کل سازمان ملل ادامه داد: هر ساله بیش از 3 میلیون انسان که به دیابت مبتلا بوده‌اند به دلیل مشکلاتی مانند حمله قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیوی جان خود را از دست می‌دهند.

وی هشدار داد:بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت مرگ‌های ناشی از دیابت تا سال 2030 تا دو سوم افزایش می‌یابد.

بان‌کی‌مون گفت: افزایش آگاهی در مورد دیابت همچنین فعالیت‌های فیزیکی و غذای سالم بهترین روش برای جلوگیری و درمان این بیماری است که باید به وسیله دولت‌ها به گونه‌ای فعال ترویج شود.

پنج شنبه 25/8/1391 - 0:11
کامپیوتر و اینترنت
جام جم آنلاین: در خیلی موارد هنگام استفاده از اینترنت با پیام‌هایی مواجه می‌شوید، كه به شما اعلام می‌كند برای جلوگیری از وقوع اتفاقی وحشتناك، باید این نرم‌افزار را دانلود كنید.

با دیدن چنین پیام‌هایی روی صفحه، سوال‌هایی در ذهن ایجاد می‌شود، مثلا آیا این یك پیام حقیقی است یا صرفا به منظور تبلیغات برای شركتی خاص طراحی شده است؟ یا این كه این نرم‌افزار یك ویروس یا ملور است و تنها به منظور ویران‌كردن سیستم شما طراحی شده است؟

البته شاید مشغول انجام وظایف در محل كارتان هستید، كه یكباره با پیامی شامل دانلود نرم‌افزاری مجانی مواجه می‌شوید. به نظر چنین پیامی بسیار تكراری می‌آید، ولی چطور می‌توانید از حقیقی یا غیرحقیقی بودن آن مطلع شوید؟

در كل می‌توان گفت دانلود نرم‌افزار از اینترنت می‌تواند با سرعت بالا و بسیار ساده انجام گیرد، ولی در عین حال می‌تواند به عنوان یكی از نامطمئن‌ترین راه‌ها نیزمطرح باشد. آیا راهی وجود دارد كه بتوان تشخیص داد این دانلود مطمئن است یا خیر؟

بد نیست این نكته را بدانید كه هیچ چیزی امن بودن صددرصد یك نرم‌افزار را تضمین نمی‌كند، فقط از برخی تاكتیك‌ها می‌توان استفاده كرد تا مطمئن شد سیستم‌تان محل تجمع كرم‌ها و ملورها نخواهد بود. اولین تاكتیك این است كه مطمئن شوید با چه نوع نرم‌افزاری مواجه هستید.

نرم‌افزارهایی را كه از نوع Freeware است، می‌توانید به آسانی كپی و دانلود كنید. منتها شما به هیچ عنوان به منبع كدنویسی این برنامه‌ها دسترسی پیدا نخواهید كرد ؛ زیرا این برنامه‌ها Open Source نیست.

این نوع نرم‌افزارها از سوی كمپانی‌های بزرگ رایانه‌ای در اختیار كاربران قرار می‌گیرد، برای مثال برنامه Malware كمپانی مایكروسافت كه شما می‌توانید به آسانی از روی سایت این كمپانی به آن دسترسی پیدا كنید، از این نوع برنامه‌هاست.

Shareware نوع دیگری از برنامه هاست، كه كاربران می‌توانند برای مدت زمان كوتاه یا همان trial برنامه مورد نظر را دانلود كنند ولی پس از تمام شدن مدت زمان مورد نظر كه می‌تواند 30 یا 40 روز باشد، اگر علاقه‌ای به داشتن نرم‌افزار مورد نظر داشته باشید، باید آن را از كمپانی مورد نظر خریداری كنید.

در حقیقت كمپانی‌های بزرگی چون مایكروسافت قصد ندارند كاربران خود را از دست بدهند، به همین دلیل از طریق دانلود نرم‌افزارهای مجانی از روی اینترنت هیچ ویروس یا ملوری را وارد سیستم كاربرانشان نمی‌كنند.

پس اگر نرم‌افزار را كمپانی بزرگی چون مایكروسافت پشتیبانی می‌كند، دانلود آن بدون مانع است؛ چرا كه نرم‌افزاری بسیار مطمئن خواهد بود.

البته به خاطر بسپارید این كه شما به دنبال برنامه مورد نظرتان بگردید با این كه شما پیامی روی صفحه نمایش‌تان در زمینه دانلود نرم‌افزاری مجانی دریافت كنید،خیلی تفاوت دارد.

در بیشتر موارد بهتر است در صورت دریافت پیام و تبلیغاتی كه شما را به دانلود برنامه‌ای دعوت می‌كند، از این كار صرف نظر كنید، زیرا احتمال ویروسی بودن آن بسیار زیاد است.

یكی دیگر از راه‌حل‌های اجتناب از دانلود نرم‌افزارهای ویروسی انجام تحقیقات مختلف درباره كمپانی سازنده برنامه مورد نظر است، مثلا اگر كمپانی‌ای با نام «Malevoware» پیامی در زمینه دانلود نرم‌افزارش برای شما ارسال می‌كند و شما نیز دقیقا به همان برنامه نیاز دارید، بهتر است ابتدا تحقیقاتی را درباره كمپانی مورد نظر انجام دهید و از نظرات كاربران این نرم‌افزار نیز جویا شوید.

علاوه بر این McAfee Secure دارای یك سایت adviser است كه برای شما این امكان را فراهم می‌كند تا سایت‌های مختلف را جستجو كرده و از مطمئن بودن آنها با خبر شوید.

پس اگر قصد دانلود یك Freeware یا Shareware را دارید، بهتر است اول نشانی سایت مورد نظر را در این برنامه تایپ كنید تا از مطمئن بودن آن مطلع شوید. در ضمن اگر سایت مورد نظر مطمئن نبود، McAfee دلیل نبود این امنیت را به شما خواهد گفت.

بد نیست این را بدانید كه بك‌آپ گرفتن از اطلاعات موجود در سیستم‌تان، قبل از دانلود هر نرم‌افزار جدیدی، یكی از بهترین راه حل‌هایی است كه می‌توان از آن كمك گرفت.

یكی دیگر از برنامه‌هایی كه می‌تواند ریسك زیادی را برای ما به وجود بیاورد، دانلود نرم‌افزار و برنامه‌ها از روی بیت تورنت یا دیگر برنامه‌های اینچنینی برای به اشتراك‌گذاری برنامه هاست.

چرا كه در چنین برنامه‌هایی شما نمی‌توانید هیچ نشانی و مشخصاتی را از ارائه كننده برنامه مورد نظر پیدا كنید؛ این یعنی ممكن است فرد بخواهد از طریق دانلود این برنامه، ویروس بسیار مخربی را وارد سیستم‌تان كند.

پس می‌توان نتیجه گرفت دانلود نرم‌افزار از روی اینترنت می‌تواند با رعایت موارد ایمنی مورد نظر، خیلی به كارتان بیاید؛ ولی این كه با چشمانی بسته و بدون اطلاع تنها روی دكمه دانلود كلیك كنید، می‌تواند بسیار خطرساز باشد.

تنها نكته مورد توجه در اینجا داشتن دقت لازم پیش از دانلود هر نرم‌افزاری است. با این روش می‌توانید مطمئن شوید كه بدون هیچ مشكلی می‌توانید به برنامه مورد نظرتان دسترسی پیدا كنید.

نازلی وحدت
منبع:www.howstuffworks.com

چهارشنبه 24/8/1391 - 12:19
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: گفته می‌شود، توانایی آب گرم برای تجزیه ذرات آلاینده و از بین بردن عوامل میكروبی در مقایسه با آب سرد به مراتب بیشتر است.

در حقیقت، قابلیت انحلال ذرات جامد در دماهای بالاتر بیشتر می‌شود، چراكه با افزایش دما، میزان ارتعاش مولكول‌های تشكیل دهنده ذرات آلاینده نیز بیشتر می‌شود و افزایش ارتعاش مولكول‌ها به این معنی است كه می‌توان براحتی و با از بین بردن پیوند میان مولكول‌ها، آنها را از هم جدا كرد.

از سوی دیگر با افزایش دما، سرعت حركت مولكول‌های آب نیز افزایش پیدا می‌كند و در این شرایط، احتمال برخورد مولكول‌های آب با سطح مولكول‌های آلاینده‌ بیشتر می‌شود و به این ترتیب، ذرات آلاینده در میان مولكول‌های آب به دام می‌افتند و در آن حل می‌شوند.

مواد شوینده و صابون نیز در دماهای بالاتر عملكرد بهتری دارند، چراكه واكنشی كه منجر به جذب ذرات آلاینده به شوینده‌هاست، مستلزم دریافت انرژی است و در شرایطی كه دمای آب بالاتر باشد، انرژی بیشتری برای انجام این واكنش وجود دارد.

البته باید توجه داشت شوینده‌هایی كه از موادزیستی ساخته می‌شود، حاوی آنزیم‌هایی است كه اگر دمای محیط بیش از 40 درجه سانتی‌گراد باشد، این آنزیم‌ها از بین می‌رود و قدرت شویندگی آنها كاهش می‌یابد بنابراین گفته می‌شود آب گرم در مقایسه با آب سرد، قدرت شویندگی بیشتری دارد.

حشره‌كش‌ها را روی پوست نزنید

بسیاری بر این باورند كه تماس حشره‌كش‌ با سطح پوست بدن انسان می‌تواند پیامدهایی را به همراه داشته باشد.

اغلب حشره‌كش‌هایی كه امروزه در بازار وجود دارد، حاوی ماده شیمیایی موسوم به «پیرترین» است كه به عنوان ماده فعال حشره‌كش‌ عمل می‌كند.

این تركیبات مواد شیمیایی مشتق از گل داوودی یا نمونه ساختگی از این تركیبات شیمیایی است كه با قفل كردن عصب‌ها، آنها را در یك وضع كاملا ثابت قرار می‌دهد.

وقتی حشره‌كش را روی سطح بدن یك حشره اسپری می‌كنید، عضلات و ماهیچه‌های حشره ناگهان منقبض می‌شود و حشره دیگر قادر به حركت نیست و بسرعت می‌میرد البته این ماده شیمیایی می‌تواند عصب‌های انسان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

در حقیقت این ماده شیمیایی گل داوودی با هدف از بین بردن حشرات شكارگر انجام می‌شود و به همین علت ساختار این ماده شیمیایی به گونه‌ای است كه در موجودات خونسرد عملكرد بهتری دارد.

بالا بودن دمای بدن انسان‌ها تاثیرگذاری این ماده شیمیایی روی عصب‌ها را كاهش می‌دهد.

علاوه بر این در نظر داشته باشید كه وزن ما انسان‌ها پنج تا شش میلیون برابر یك حشره است و بنابراین برای این كه این ماده روی بدن ما تاثیر مشابهی داشته باشد، باید مقادیر زیادی از آن ماده در تماس با سطح پوست بدن قرار گیرد.

بسیاری از پزشكان بر این باورند، اگر فردی طولانی‌مدت در معرض تماس با حشره‌كش‌ها قرار داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان‌ پوست در او بیشتر است.

مترجم: فریبا فرهادیان

چهارشنبه 24/8/1391 - 12:15
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: كاهش مایع داخل رحمی یا «اولیگوهیدرامنیوس» اختلال خطرناكی است كه در هر 50 حاملگی رخ می‌دهد. این مشكل كه به خشكی افتادن جنین معروف است، می‌تواند در اوایل یا اواخر حاملگی رخ دهد.

مایع داخل رحمی یا مایع آمنیون در چند هفته اول حاملگی از سوی پرده‌های جنینی ساخته می‌شود، اما پس از چند هفته این كار بیشتر از سوی كلیه‌های جنین انجام می‌شود.

از آنجا كه ریه و دستگاه گوارش جنین هم در ساخت و جذب مایع آمنیون نقش دارد، اختلالات هریك از این دستگاه‌ها می‌تواند به افزایش یا كاهش مایع داخل رحمی منجر شود.

ساخت مایع داخل رحمی در ابتدا كند بوده و سپس افزایش می‌یابد، به طوری كه تا 36 هفتگی به حداكثر خود می‌رسد و از آن به بعد ساخت مایع كمتر از جذب آن ‌شده و در نتیجه میزان آن كم می‌شود بنابراین در صورتی كه یك حاملگی به طول انجامد و از زمان عادی خود بگذرد (در مواردی حاملگی بیش از 40 هفته طول می‌كشد) مایع داخل رحمی كاهش می‌یابد، به طوری كه در 42 هفتگی به 200 سی‌سی می‌رسد.

مایع آمنیون اثرات زیادی بر رشد جنین دارد و كاهش آن به عوارضی برای جنین منجر می‌شود. مایع داخل رحمی به عنوان ضربه‌گیر عمل می‌كند.

همین‌طور وجود میزان كافی مایع به جنین اجازه تحرك مناسب می‌دهد كه همین امر در رشد و نمو اندام‌های جنین نقش دارد و در صورت كاهش طولانی مایع دور جنین در برخی موارد قطع یا رشد نیافتن دست و پای جنین دیده می‌شود.

بلع مایع آمنیون از سوی جنین هم در رشد ریه و دستگاه گوارش جنین نقش دارد و كاهش آن مانع رشد كامل و مناسب ریه می‌‌شود.

برای تشخیص كمبود مایع داخل رحم علاوه بر معاینه از سونوگرافی استفاده می‌شود و چنانچه اندكس (معیار اندازه‌گیری) مایع آمنیون با این روش زیر پنج سانتی‌متر (كمتر از حد طبیعی) باشد، بیمار دچار اولیگوهیدرامنیوس است. البته این معیار در مورد ماه‌های آخر بارداری كاربرد دارد و در سنین حاملگی پایین‌تر از معیارهای اندازه‌گیری دیگری استفاده می‌شود.

كاهش مایع آمنیون در اوایل حاملگی بسیار نادر است و معمولا به فوت جنین و سقط منجر می‌شود. علت این عارضه اغلب اختلالات جنین است، یعنی جنین به صورت مادرزادی دچار مشكلاتی مثل اختلالات كروموزومی یا رشد نیافتن كلیه است و در واقع جنین سالمی نیست.

كاهش مایع در اواخر بارداری بسیار شایع‌تر است و در صورت تشخیص و در صورتی كه ریه جنین تكامل كافی یافته و جنین نارس نباشد باید بسرعت به ختم حاملگی اقدام كرد، اما در مواردی كه جنین نارس است تصمیم‌گیری مشكل است، چون از طرفی كاهش مایع آمنیون می‌تواند به مرگ جنین منجر شود و از طرف دیگر تولد نوزاد نارس تبعات زیادی چون مرگ نوزاد دارد و در این موارد سعی می‌شود با روش‌هایی مقداری زمان به جنین و مادر داد، اما در نهایت در صورت ادامه مشكل با وجود نارس بودن جنین برای نجات جان وی به ختم حاملگی اقدام می‌كنیم.

دكتر ثریا عالمی - جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان

سه شنبه 23/8/1391 - 17:18
شهدا و دفاع مقدس

خبرگزاری فارس: بعضی از مواقع که خبرنگاران برای تهیه گزارش به خطوط نبرد می‌آمدند، اتفاقات جالبی رخ می‌داد. یک روز نوبت به همرزم بسیجی ما رسید. خبرنگار به او گفت: «خودتان را معرفی کنید و اگر خاطره ای، پیامی، حرفی دارید بفرمایید»

خبرگزاری فارس: شما را به خدا کاغذ دور کمپوت‌ها را از قوطی جدا نکنید

به گزارش گروه «حماسه و مقاومت» خبرگزاری فارس، در روزهای دفاع مقدس علاوه بر سختی‌هایی که وجود داشت گه‌گاه اتفاقاتی می‌افتاد که منجر به خنده بچه ها می‌شد و خستگی و کمبودهای موجود در جبهه‌های جنگ را  از یاد می‌برد . نمونه این خاطرات، مطلبی است که یکی از رزمندگان گردان مقداد لشکر 27 محمد رسول الله(ص) به یادگار برای من به ارمغان آورده است:

 

 

بعضی از مواقع که خبرنگاران برای تهیه گزارش به خطوط نبرد می‌آمدند، اتفاقات جالبی رخ می‌داد. یک روز نوبت به همرزم بسیجی ما رسید. خبرنگار میکروفن را گرفت جلو دهانش و گفت:

«خودتان را معرفی کنید و اگر خاطره ای، پیامی، حرفی دارید بفرمایید.»

او بدون مقدمه و بی معرفی صدایش را بلند کرد و گفت:

«شما را به خدا بگویید این کاغذ دور کمپوت‌ها را از قوطی جدا نکنند، آخر ما نباید بدانیم چه می خوریم؟ آلبالو می خواهیم، رب گوجه فرنگی در می آید. رب گوجه فرنگی می خواهیم کمپوت گلابی است.

آخر ما چه خاکی به سرمان بریزیم. به این امت شهید پرور بگویید شما که می فرستید، درست بفرستید. اینقدر ما را حرص و جوش ندهید.»

خبرنگار همینطور هاج و واج فقط نگاه می‌کرد.

سه شنبه 23/8/1391 - 17:15
موبایل
جام جم آنلاین: نوكیا یكی از بزرگ‌ترین و بهترین كمپانی‌های سازنده گوشی‌های تلفن‌همراه و سیستم‌های‌عامل‌ است. این كمپانی راه طولانی و بسیار سختی را از سال 1865 تا به حال ادامه داده است.

در قرن 21، نوكیا به یكی از بزرگ‌ترین تولیدكنندگان گوشی‌ها تبدیل شد، هر چند قرار گرفتن در چنین موقعیت و جایگاهی آسان نیست!

نوكیا نیز مانند كمپانی‌های مختلف، در زمان‌های متفاوت با بحران مواجه ‌شد، ولی با اتخاذ تصمیمات مناسب و شایسته توانست تمام این بحران‌ها را پشت سر بگذارد.

این كمپانی توانست طی 150 سال بدون وقفه محصولات متفاوتی تولید كند، ولی هم‌اكنون جایگاه خود را به عنوان بزرگ‌ترین كمپانی سازنده گوشی‌ از دست داده است. بر همین اساس، این كمپانی در تلاش است بتواند جایگاه پیشین خود در عرصه تلفن‌های همراه را به دست آورد.

البته در دنیای امروز تمام كمپانی‌هایی از این دست با چنین بحران‌هایی مواجهند، تنها شركت‌‌هایی می‌توانند این مشكلات را پشت سر بگذارند كه دست‌اندركاران آنها در زمان مناسب تصمیمات درستی بگیرند. استفان الوپ، مدیرعامل نوكیا از چنین تئوری‌ای به عنوان یكی از واقعیت‌های دنیای امروز یاد می‌كند.

البته در رده برتر قرارگرفتن، كار چندان آسانی به نظر نمی‌رسد؛ زیرا ماندن در چنین جایگاهی‌ نیاز به تلاش و زحمات بی‌وقفه دارد.

این تلاش شامل نو‌آوری‌ها و ساخت محصولات جدیدتر به منظور جلب رضایت مشتریان و ایجاد فاصله بین شما و رقبایتان است ولی برای چه مدت یك كمپانی می‌تواند همواره نو‌آوری داشته باشد؟ مسلما هیچ كمپانی‌ای نمی‌تواند همیشه محصولات جدید و متنوعی عرضه كند؛ چرا كه در عرصه رقابت همواره تنوع و نو‌آوری به وجود می‌آید، پس هر كمپانی علاوه بر این‌كه باید تلاش كند تا بتواند گوشی جدید تولید كند، باید در عرصه رقابت بتواند بالا بماند و از دیگر رقبای خود عقب نیفتد.

پرسشی كه در اینجا به ذهن می‌رسد این است كه برای چه مدت یك كمپانی می‌تواند در عرصه رقابت در جایگاه بالایی قرار گیرد؟ مسلما هیچ كمپانی وجود ندارد كه بتواند مدت طولانی در چنین جایگاهی قرار بگیرد.

حدود پنج سال پیش، كمپانی نوكیا در چنین شرایطی قرار گرفت. در آن زمان در بالاترین جایگاه فروش گوشی در دنیا قرار داشت، ولی به دلیل این‌كه نتوانست توقعات كاربران برای محصولات جدیدتر را برآورده كند، جایگاه خود را از دست داد.

همه این مشكلات از جایی نشات گرفت كه نوكیا نتوانست در زمان مناسب تصمیمات درستی بگیرد تا بتواند جایگاه مورد نظر خود در عرصه تولیدات را حفظ كند.

در نهایت، سال 2010 استفان الوپ اعلام كرد یكی از آتشین‌ترین سیستم‌‌های‌عامل خود را وارد بازار خواهد كرد.

این سیستم‌عامل كه Symbian نام داشت، در آن زمان جزو یكی از پرقدرت‌ترین و بهترین سیستم‌‌های‌عامل تولیدشده توسط این كمپانی بود ولی با گذشت زمان كاربران به دلیل نارضایتی از Symbian، سیستم‌عامل گوشی‌‌ خود را به اندروید و آیفون تغییر دادند.

به همین دلیل كمپانی نوكیا با تعداد محدودی گزینه برای تولید این سیستم‌عامل مواجه بود. اولین گزینه كنار گذاشتن تولید سیستم‌های Symbian و تولید سیستم‌های جدیدتر با نام MeeGo بود.

گزینه دیگری كه این كمپانی پیش رو داشت تولید سیستم‌عامل‌ اندروید و خارج‌شدن از تولید Symbian بود. گزینه سوم نیز تولید گوشی‌هایی با سیستم‌عامل ویندوز و گزینه آخر دوباره سیستم‌‌های‌عامل‌ Symbian بود.

با وجود تمام این راه‌حل‌ها نوكیا تصمیم گرفت با كمك مایكروسافت خود را نجات دهد؛ زیرا تصور این كمپانی بر این بود كه این سیستم‌عامل متفاوت و جدید می‌تواند نجات‌دهنده گوشی‌های تولیدشده باشد و نظر كاربران را دوباره به خود جلب كند.

برای رسیدن به این هدف نوكیا ترجیح داد به جای استفاده از سیستم‌عامل پر از اشكال Symbian از سیستم مطمئن‌تر و جذاب‌تر ویندوز استفاده كند.

OS یك سیستم تازه و تك‌محوری است. در حقیقت با استفاده از چنین سیستمی نوكیا درصدد بود از یك كمپانی قدرتمند چون مایكروسافت كمك بگیرد؛ كمكی كه منزله نجات نوكیاست.

پس از این توافق، نوكیا توانست بر تولید محصولات با ظاهری زیبا تمركز بیشتری داشته باشد و كارهای دیگری چون برنامه‌نویسی و طراحی سیستم‌عامل ـ كه این كمپانی چندان تبحری در آن ندارد ـ را به شریك بسیار قدرتمندی بسپارد.

الوپ مدیرعامل نوكیا از تغییر سیستم‌عامل MeeGo به ویندوز به عنوان یك Trojan  horse یاد می‌كند، در حالی كه همه می‌دانند اگر سیستم‌عامل MeeGo تولید می‌شد، نمی‌توانست نظر كاربران را آن‌گونه كه باید به خود جلب كند.

دلیل این‌كه MeeGo بسیار مورد توجه قرار نمی‌گرفت، سادگی بیش از اندازه این سیستم طراحی‌شده بود.

MeeGo به اندازه كافی پرسرعت نبود، علاوه بر این UI مدرن و پرقدرتی هم برای یك گوشی نداشت.

به همین دلیل نوكیا باید از كمپانی قدرتمندی چون مایكروسافت برای نجات خود از چنین مشكلی كمك بگیرد. این در حالی است كه این كمپانی می‌داند استفاده از چنین سیستم‌عاملی نمی‌تواند برای مدت طولانی ادامه پیدا كند.

در هر صورت گوشی‌های ویندوز به عنوان سومین سیستم‌‌‌عامل‌ پرطرفدار در دنیا مطرح است. البته همان طور كه می‌دانید این رقابت در حال حاضر میان سه سیستم‌عامل iOS، اندروید و ویندوز است.

نازلی وحدت
منبع:www.phonearena.com

سه شنبه 23/8/1391 - 17:12
دانستنی های علمی

خبرگزاری فارس: «اعتقاد به جلوه‌گرى خدایان به شکل انسان و حیوان»، «ممنوعیت خوردن گوشت گاو و استفاده از پوست آن و در عوض نوشیدن ادرار آن برای تبرک» و «خودسوزی زن در مرگ شوهر» از جمله رسومات خرافی میان هندوان است.

خبرگزاری فارس: معرفی قوم آریایی و آیین هندو/ عقاید و رسوم عجیب هندی‌ها

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، هند یا هندوستان با نام رسمی جمهوری هندوستان، کشوری در جنوب آسیا است که پایتخت آن دهلی نو است.

هند از شمال باختری با پاکستان؛ از شمال با چین، بوتان، نپال و تبت؛ و از شمال خاوری با برمه و بنگلادش همسایه‌ است. همچنین هند از باختر با دریای عرب (بحر مکران)، از خاور با خلیج بنگال، و از جنوب نیز با اقیانوس هند مرز آبی دارد.

بیشتر سرزمین هند پست و هموار است و رشته‌ کوه هیمالیا که در شمال کشور قرار دارد باعث شده ‌است که رطوبت و ابرهای باران‌زا به شمال آسیا نفوذ نکند و در نتیجه هند کشوری پرباران و مرطوب و دارای خاک بسیار حاصل‌خیز است. این موضوع باعث شده ‌است که این کشور بتواند جمعیّت بسیاری را در خود جای دهد.

هند دومین کشور پر جمعیت دنیا پس از چین به شمار می‌آید. بندر بمبئی با جمعیتی نزدیک به 14 میلیون، پرجمعیت‌ترین شهر هند است.

هند دارای تاریخ و فرهنگ بسیار کهن و پرباری است که به 3000 سال پیش از میلاد می‌رسد. هند سرزمین نژادها، زبان‌ها، آیین‌ها و فرهنگ‌های فراوان و گوناگون است. در هند صدها زبان و هزاران گویش و لهجه وجود دارد. علاوه بر دو زبان هندی و انگلیسی که در قانون اساسی این کشور زبان رسمی اعلام شده ‌است. 22 زبان دیگر در یک یا چند ایالت موقعیت زبان رسمی را دارند.

قوم آریا

حدود 3500 سال پیش قومى که خود را آریا (Arya) یعنى نجیب و شریف مى‌خواندند، از آسیاى مرکزى به اطراف رود سند (در جنوب پاکستان کنونى) مهاجرت کردند و با پیشروى به سوى مشرق، سرزمینى را که بعدها هندوستان نامیده شد، در معرض تاخت و تاز خود قرار دادند.

در همان روزگار دسته‌اى دیگر از قوم آریا به سرزمینى مهاجرت کردند که پس از آن ایران نام گرفت. دسته‌هاى دیگرى از قوم آریا به اروپا رفتند.

بنابراین آریا نامی است که به نیاکان مشترک اقوام ایرانی و هندی اطلاق شده است. کسی که وابسته و از تبار قوم آریا باشد آریایی، آرین یا آریان می‌‌نامند.

زبان آریایی

درباره زبان اصلى اقوام آریایى، اطلاعات مستندی وجود ندارد ولی زبان‌هاى پس از مهاجرت آنان که زبان‌هاى هند و اروپایى نامیده مى‌شود، با یکدیگر قرابت و نزدیکی دارند.

زبان قوم آریایى هندوستان سانسکریت یعنى خوش ترکیب خوانده مى‌شود که با زبان اوستایى همچنین پارسى باستان و زبان‌هاى اروپایى خویشاوندى دارد و این قرابت کمک زیادى به دانش زبان شناسى کرده است.

مثلا حرف « ه » در برخى از واژه‌هاى پارسى در برابر حرف « س » در سانسکریت قرار دارد: مانند واژه « هند » در برابر « سند » و مانند « هومه »، گیاه مقدس زرتشتیان که معادل « سومه »، گیاه مقدس هندوان است.

آیین قوم آریایی هندوستان

آیین قوم آریایی هندوستان، برهمایی بود که به برهما (Brahma) خدای هندوان اشاره می‌کند.

آیین برهمایی، شکل تکامل یافته آنیمیسم است. این آیین گونه‌اى فرهنگ، آداب و سنن اجتماعى است که با تهذیب نفس و ریاضت همراه شده و در تمدن و حیات فردى و جمعى مردم هندوستان نقش بزرگى داشته است.

مردم هند و ایران پیش از هجوم آریایی‌ها

پیش از مهاجرت آریایی‌ها به ایران و هند، مردم ایران و هند قومى کوتاه قامت و سیاه چرده بودند که فرهنگ و دین و مراسم مخصوص خود را داشتند و تمدن آنان در سطح تمدن بین النهرین بود.

این قوم در ایران تقریبا به طور کامل از میان رفتند، ولى در هندوستان به طرف جنوب آن کشور رانده شدند و اکنون به نام قوم دراویدى (Dravidians) شناخته مى‌شوند و به نجس‌ها معروفند که توضیحش می‌آید.

حفاری‌هاى باستان‌شناسان در منطقه‌اى به نام «موهِنجودارو» در کرانه رود سند (پاکستان)، آثار عظیمى از تمدن آنان را نشان داده است. از این کشفیات بر مى‌آید که برخى از خدایان آیین هندو قبل از ورود آریاییان در هندوستان وجود داشته‌اند.

آیین هندوئیسم

آیین هندو (Hinduism) شکل تحول یافته‌ای از آیین برهمایی است که به تدریج در قرون هشتم و نهم به صورت کنونی در آمد.

هندوئیسم، هندوگرایی یا آئین هندو میلیون‌ها پیرو دارد. هندوگرایی پس از مسیحیت و اسلام سومین آیین بزرگ جهان است.

هشتاد درصد از جمعیت میلیاردی هندوستان پیرو آیین هندو هستند و حدود 30 میلیون نفر دیگر از پیروان هندوئیسم نیز در دیگر کشورها زندگی می‌کنند.

کتاب‌هاى مقدس

ادعیه و آیین‌هاى هندوان در مجموعه‌اى به نام وداها (Vedas) به معناى دانش، به زبان سانسکریت گرد آمده است و به آن شْروتى (Sruti) یعنى مسموع لقب مى‌دهند. بعدها علاوه بر وداها، برخی از کتاب‌های دینی دیگر مانند اوپانیشادها نیز شْروتی نامیده شدند. 

پژوهشگران تاریخ تصنیف وداها را بین 1400 تا 1000 ق .م مى‌دانند، و بر این اساس سال‌هاى 1500- 800 ق .م را دوره ودایى مى‌خوانند.

چهار ودا وجود دارد:

1. ریگ ودا؛ یعنى وداى ستایش

2. یَجور ودا؛ یعنى وداى قربانى

3. سام ودا؛ یعنى وداى سرودها

4. اَتْهَرْوَ ودا؛ یعنى وداى اَتْهَرْوان (نام نویسنده این ودا)

بعدها برهمنان شرح و تفسیرهایى بر وداها نوشتند.

همچنین کتاب‌هاى دینى، فلسفى، عرفانى و ادبى بى‌شمارى در میراث فرهنگى هندوستان وجود دارد که به زبان‌هاى مختلف ترجمه شده که از جمله آنها «کلیله و دمنه» است.

یکی دیگر از کتاب بسیار معروف، بْهَگَوَدْ گیتا یعنى سرود (خداى) مجید است که گاهى به تخفیف، گیتا نامیده مى‌شود. این کتاب در باب اخلاص (Bhakti) سخن مى‌گوید و در اهمیت کتاب یاد شده همین بس که به طور مکرر به هر یک از زبان‌هاى زنده جهان ترجمه شده و دست کم شش ترجمه فارسى از آن موجود است.

راز موفقیت گیتا در این است که مى‌کوشد اثبات کند راه حقیقى نجات و رستگارى در طریقه اخلاص قرار دارد و براى بیان این امر از داستانى کمک مى‌گیرد.

خدایان ودایى

هندوان به عده بى‌شمارى از خدایان آسمانى و زمینى با اسما و صفات عجیب و غریب معتقدند و به آنها کرنش مى‌کنند و براى هر یک بتخانه‌هاى با شکوهى مى‌سازند.

این خدایان با هم خویشاوندى سببى و نسبى دارند و ویژگی‌هاى جسمى و روحى هر یک به تفصیل و با ذکر جزئیات در کتب مقدس و فرهنگ دینى هندوان آمده است.

اعتقاد به جلوه‌گرى خدایان به شکل انسان و حیوان در ادوار مختلف‌، نیز بسیار جلب نظر مى‌کند دسته بندى خدایان در ارتباط با طبقات اجتماعى نیز معهود است. برخى از معروف ترین خدایان هندو عبارتند از: اگنى (Agni) یعنى آتش؛ وارونا (Varuna) یعنى آسمان؛ ایشوار (Isvara) یعنى قادر (فرمانروای) متعال؛ رودرا (Rurdra) یعنى وحشتناک؛ راما (Rama) یعنى دلپذیر؛ کریشنا (Krishna) یعنى آبى پر رنگ؛ یاما (Yama) یعنى ارابه ران؛ اشوین (Asvin) یعنى اسب سوار.

تبعیض عجیب طبقاتی در بین هندوان

حدود قرن ششم ق. م در اوج اقتدار روحانیان هندو (برهمنان) نظام طبقاتى شدیدى پذیرفته شد که مدت 2500 سال سایه سنگین خود را بر کشور پهناور هندوستان افکنده بود و هنوز هم بقایاى آن وجود دارد.

پژوهشگران طبقات اجتماعى را کاسْت (Caste) مى‌خوانند که واژه‌اى پرتغالى و به معناى نژاد است.

در این نظام چهار کاست اصلى وجود داشت:

1. برهمان (Brahmanas)، طبقه روحانیون؛

2. کْشاتْریاها (Kshatrias)، طبقه شاهان، شاهزادگان و جنگاوران؛

3. ویشیاها (Vaisyas)، طبقه بازرگان و دهقانان؛

4. شودْراها (Sudras)، طبقه کارگران.

معاشرت افراد یک طبقه با طبقات دیگر شرعا و عرفا ممنوع بود، به خصوص طبقه اخیر که هر گونه تماس، حتى نگاه کردن افراد طبقات بالا به این گروه، گناه کبیره شمرده مى‌شد.

نجس‌ها (بومیان هندوستان)، فروتر و پست‌تر از هر گروه

فروتر از این چهار طبقه، بومیان غیر آریایى هندوستان بودند که نجس‌ها (Untouchables) نامیده مى‌شدند.

افراد این طبقه به هیچ وجه حق نداشتند در محله‌هاى آن طبقات چهارگانه تردد کنند و هرگاه از باب ضرورت براى حمل زباله به اماکن آنان مى‌رفتند، موظف بودند با صداى بلند حضور خود را اعلام کنند که مبادا نگاه افراد طبقات بالا به این گروه بیفتد. در این صورت، بیننده باید با غسل خود را طاهر و پاک می‌کرد.

داد و ستد نیز از راه دور، با گذاشتن پول در مکانى و تقاضاى متاع با فریاد و اختفاى کامل انجام مى‌گرفت.

گوش دادن به تلاوت کتاب‌هاى مقدس نیز بر آنان حرام بود و اگر فردى از ایشان در این مورد استراق سمع مى‌کرد، براى مجازات، سرب مذاب در گوش او مى‌ریختند.

عجیب‌تر اینکه افراد طبقه نجس‌ها به این وضع خو گرفته، آن را حق مى‌پنداشتند و باور داشتند که این تیره بختى زاییده بدکردارى آنان در زندگانى پیشین است که از طریق تناسخ آن را دریافت کرده‌اند.

هرگونه اقدامى براى کم کردن فاصله طبقات چهارگانه (و حدود 2000 طبقه فرعى که به تدریج در ضمن آن چهار طبقه پدید آمده) و دفاع از نجس‌ها، خلاف شرع و غیرمقبول بود. خوشبختانه این سنت اجتماعى در سال 1955 رسما لغو شد و تنها جلوه‌هایى از آن باقى است.

تقدس رود گنگ

رود خروشان گنگ به معناى تندرو که در بخش بزرگى از هندوستان جریان دارد، از تقدس بالایى برخوردار است و غسل کردن در آن، به خصوص در شهر بنارس (Benares)، عبادتى مهم شمرده مى‌شود. در یکی از این مراسم‌ها که هر دوازده سال یک بار انجام می‌شود در بهار 1377 حدود 10 میلیون هندو در آن شرکت کردند.

گل نیلوفر (Padma) نیز بسیار مقدس است.

پرهیز از آزار جانداران

پرهیز از آزار جانداران اصل مهمى است که تاکنون به شدت رعایت مى‌شود.

این آموزه خوردن گوشت حیوانات را عملى غیر اخلاقى مى‌داند و این مساله اثر عجیبى بر شیوه زندگى هندوان باقى گذاشته است.

زن وفادار به همراه شوهر فوت شده خود می‌سوخت

هندوان جسد مردگان خود را مى‌سوزاند و خاکستر آن را بر روى گنگ بر باد مى‌دهند.

سنت مذهبى این بود که هنگام سوزاندن جسد مرد فوت شده، همسر وى نیز به نشانه وفادارى میان توده‌هاى هیزم مى‌خوابید و همراه شوهر مى‌سوخت و براى تشویق زنان به این امر به وى لقب ستى (Sati) به معناى بانوى وفادار و بافضیلت عطا مى‌شد.

اگر احیانا زنى تاب و تحمل این فداکارى را در خود نمى‌یافت پس از مرگ شوهر موى سر خود را مى‌تراشید و جلاى وطن مى‌کرد.

اصول دین هندو

اصول دین هندو عبارت است از اعتقاد و احترام به کتاب‌هاى باستانى و سنت‌هاى دینى برهمنان و پرستش خدایانى که به ظهور آنها در دوره‌هاى قدیم عقیده دارند.

اعتقاد به تناسخ و رعایت مقررات طبقات اجتماعى در معاشرت و ازدواج، همچنین احترام به موجودات زنده، مخصوصا گاو از اصول آن دین است.

احترام به گاو

هندوان گاو را مقدس‌ترین حیوان می‌دانند و مجسمه آن را در منازل و معابد و میادین شهرها نصب می‌کنند.

گاوها در خیابان آزادانه راه می‌روند و حتی میوه و سبزی‌های مغازه‌ها را می‌خورند. راه‌بندان ایجاد می‌کنند بدون اینکه کسی مزاحمشان شود.

خوردن گوشت گاو و استفاده از پوست آن ممنوع است و هنگامی که گاوی می‌میرد، آن را با مراسم مذهبی به خاک می‌سپارند. احترام به گاو به سایر حیوانات و حشرات نیز گسترش پیدا کرده است.

نوشیدن ادرار گاو و سرگین آن برای تبرک و تطهیر درونی معمول است و هندوان گاهی برای به دست آوردن ادرار گرم و تازه گاو، ظرف به دست در مراتع دنبال گاوها راه می‌افتند و ساعت‌ها منتظر می‌مانند.

لفظ «ام» (Om) براى هندوان بسیار تقدس دارد و در عبادت، آن را با طنین مخصوصی تکرار می‌کنند و از سویى اسم اعظم الهى به شمار مى‌رود.

ادامه دارد ...

 

کتابنامه این یادداشت

1. بهار، مهرداد، ادیان آسیایى ، نشر چشمه

2. بهگود گیتا

3. توفیقی، حسین، آشنایی با ادیان بزرگ، انتشارات سمت

4. حکمت، على اصغر، تاریخ ادیان، انتشارات ابن سینا

5. شایگان، داریوش، کتاب ادیان و مکتبهاى فلسفى هند، انتشارات دانشگاه تهران

6. ناس، جان بى، تاریخ جامع ادیان، ترجمه على اصغر حکمت، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامى

7.  وداها

8. هیوم، رابرت اى، ادیان زنده جهان، ترجمه عبدالرحیم گواهى، دفتر نشر فرهنگ اسلامى

سه شنبه 23/8/1391 - 17:9
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته