• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4150روز قبل
تاریخ

شب آخرین چهارشنبه سال، در راه است و زمزمه برپایی جشن و آیینی كهن طنین انداز شده، آیینی كه ریشه در تاریخ غنی و پربار ایران باستان دارد و ما امروز میراث دار سنتی، هستیم كه گویای اعتقاد به یگانگی و پاكی ایزد منان و دورشدن از پلیدیها و خشم است پس این دیرینه آیین را به نیكی پاس بداریم و به آن رنگ و بوی دیگری نبخشیم.

1390/12/23 - 11:03

یك دنیا خوشی و عشق را در كلامش می ریزد و فریاد بر می آرد كه سرخی تو از من...زردی من از تو...و از روی آتش می پرد تا در آن سو، شعله های زیبای آتش را به نظاره بنشیند و دگربار با شادی و سرور در شب چهارشنبه آخر سال به استقبال نوروز رود و شاكر پروردگاری باشد كه به او زندگی بخشید.

چهارشنبه سوری آیینی كهن و تغییر یافته مراسم باستانی پنج روز آخر سال به نام پنجه دزدیده یا اندرگاه، از جمله آیین های كهن زرتشتی، است. كه از سالیان گذشته بصورت یك آیین و مراسم سنتی و در واقع به عنوان یك جشن بهاری در میان ایرانیان وسایر اقوام آریایی به صورت های گوناگون رواج یافته است و در شب چهارشنبه پایان سال خورشیدی برگزار می شود.

سور در ادبیات پارسی و بعضی گویش های ایرانی "جشن"،"مهمانی"و "سرخ" معنا شده است. چهارشنبه سوری به عنوان یك مراسم اصیل ایرانی در گذشته بر اساس این عقیده كه آتش به عنوان تنها عنصر چهارگانه ای كه آلوده نمی شود و پاك می ماند؛ برپا می شد.

مردم ایران زمین در گذشته برای دفع شرو بلا و رسیدن به آرزوهایشان در شب چهارشنبه آخر سال در گوشه و كنار محل زندگی خویش كوپه های هیزم را روی هم می گذاشتند و زمانی كه خورشید غروب می كرد، آنها را آتش می زدند و از روی آن می پریدند، در كنار پریدن از روی آتش این مراسم سنتی دارای آدابی خاص بود كه از آن میان می توان به مراسم كوزه شكنی، قاشق زنی، فال گوش نشینی، خوردن آجیل و آش چهارشنبه سوری، اشاره كرد.

هریك از آداب نامبرده با هدفی و روشی خاص صورت می پذیرفت به طور مثال، در مراسم كوزه شكنی، مردم پس از آتش افروزی مقداری زغال به نشانه سیاه بختی، كمی نمك به نشانه شور چشمی و یك سكه به نشانه تنگدستی در كوزه ای سفالین می انداختند و هر یك از افراد خانواده یك بار كوزه را دور سر خود می چرخاند و آخرین نفر، كوزه را بر سر بام خانه می برد و آن را به كوچه پرتاب می كرد و می گفت:"درد و بلای خانه را ریختم به توی كوچه" و در واقع مردم با انجام این كار می خواستند تیره بختی، شور بختی و تنگدستی را از خانه و خانواده دور كنند.

و یا در قاشق زنی، كه ویژه زنان و دخترانی بود كه حاجت داشتند، آنان با قاشق و كاسه ای مسی در برابر هفت خانه می ایستادند و بی آنكه حرفی بزنند، قاشق را بر كاسه می زدند و صاحب خانه شیرینی یا آجیل، برنج یا بنشن و یا مبلغی پول در كاسه های آنان می گذاشت.

در فال گوش نشینی كه از دیگر آداب این شب است، افراد فال گوش می ایستادند و به حرف های رهگذران گوش می كردند، مردم اعتقاد داشتند حرف هایی كه رهگذران می زنند سرنوشت افراد را در این شب رقم می زد، بدین گونه كه اگر افراد سخنان دلنشین و شاد از رهگذران می شنیدند، حاجت و آرزوی آنها برآورده می شد و معتقد بودند اگر سخنان تلخ و غمگین به گوش آنها برسد، در سال نو آرزویشان برآورده نخواهند شد.

امروزه این آداب و سنن از یادها رفته و بسیار محدود در برخی نواحی ایران و یا كشورهای فارسی زبان انجام می شود اما استفاده از آجیل چهارشنبه سوری هم اكنون هم در بین ایرانیان رواج دارد و در میان خانواده ها به عنوان تنقلات این جشن مورد استفاده قرار می گیرد، در قدیم این آجیل حالت نذر و نیاز داشت و مردم در این شب آجیل هفت مغز به نام "آجیل چهارشنبه سوری" را از یك مغازه رو به قبله می خریدند و به نیت برآورده شدن حاجات خود آن را پخش می كردند.

مراسم چهارشنبه سوری در میان اقوام و فرهنگ های مختلف ایرانی به اشكال گوناگون برگزار می شود و هر شهری بنا به رسم و رسوم خویش این جشن را برپا می كند.

مردم شیراز در شب چهارشنبه آخر سال دور هم جمع شده و از دیوان حافظ فال می‌گیرند، همچنین در میان شیرازی ها رسم است كه غروب سه شنبه، هفت كپه و یا سه كپه خار تهیه می‌كنند و آنها را آتش زده و از روی آن می‌پرند، بعضی از زنان نیز برای برآورده شدن حاجت خویش زیر منبر مسجد جامع شیراز(منبر مرتضی علی) حلوا درست می‌كنند. در قدیم شیرازی ها معتقد بودند كه هرگاه عصر روز سه شنبه آخر سال در آبی كه از قنات ‌آرامگاه سعدی یا حوض ماهی جریان دارد، شست‌وشو كنند، تا سال دیگر بیمار نمی‌شوند.

در مازندران، چهارشنبه‌سوری با برپایی هفت بوته‌ آتش به نشانه‌ هفت فرشته برگزار می‌شود و مردم باور دارند كه آتش مظهر پاكی است و بدی، پلیدی و مرگ را می‌سوزاند، آنها معتقدند سرخی آتش نماد سلامت و گرمای آن زندگی بخش است، همچنین در این شب آش "چهل گیاه" می‌پزند كه آشی برای دوا و درمان است.

در بسیاری از روستاهای استان مركزی رسم بر این است كه جوانانی كه نامزد دارند از روی بام خانه دختر، شال خود را پایین می‌اندازند و دختران در گوشه شال، شیرینی و تخمه می‌پیچند كه این رسم را شال‌اندازی می‌گویند. از دیگر رسم‌های این جشن، مراسم قاشق زدن است كه مردم و در برخی مواقع كودكان كاسه و قاشق را به هم كوبیده و در پشت در خانه ها پنهان شده و صاحبخانه نیز تخم‌مرغ یا تنقلاتی داخل كاسه آنها می‌گذارد.

تبریزی ها در شب چهارشنبه سوری به روی هم آب یا گلاب می پاشند، آنها اعتقاد دارند آب پاشیدن، باعث سعادت در زندگی می شود؛ همچنین در این شب رسم است خانواده هایی كه نوعروس دارند خُنچه ای از منزل داماد به منزل عروس می فرستند كه در این خنچه میوه، شیرینی، گلدان های پرگل، ماهی و پارچه گذارده می شود.

مردم بوشهر پس از افروختن آتش و پریدن از روی آن، با قایق از روی آب می گذرند زیرا آنها اعتقاد دارند با این كار نحسی این شب از بین می رود. همچنین بوشهری ها یك كوزه نو را به دیوار می زنند تا شكسته شود و اعتقاد دارند كه با این كار بلا و بدبختی، از آنها دور می شود.

در كرمان به شیوه قدیم مقداری ذغال، نمك، سكه كم ارزش و كمی نان در كوزه خالی می ریزند و آن را از بالای بام به كوچه پرتاب می كنند تا بلا و كمبود از خانواده دور شود.

هم اكنون قرن ها از زمان شكل گیری مراسم چهارشنبه سوری می گذرد و هنوز هم، این رسم كهن، در میان مردم ایران زمین باقی مانده است، جشنی، كه با گذر در كوچه پس كوچه های تاریخ درمی یابیم، ریشه در آرزوهای مردمی دارد كه زندگی سالم، جاودانی و عاقبت نیك را خواستارند؛ این آیین بهانه ای است تا در همتی جمعی، مردم در كنار هم پایان یك سال تلاش و كوشش خویش را نظاره كنند وبه استقبال نوروز و سالی نو روند .

امشب آخرین شب چهارشنبه، سال 1390 است و تا چند پگاه دیگر سالی نو را آغاز می كنیم پس بیائید با پاسداشت این آیین كهن، نگذاریم با رفتارهای نسنجیده و اعمال بدون تفكر گروهی اندك؛ این جشن و شادی به غمی بزرگ و جبران ناپذیر تبدیل شود و در این شب همچون گذشتگان خود، با هم بودن و شریك و غمخوارهم بودن را تجربه كنیم .

سه شنبه 23/12/1390 - 13:11
تاریخ

امروز (سه شنبه) برابر با بیست و سوم اسفند 1390 و بیستم ربیع الثانی1433 هجری قمری و سیزدهم مارس سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

1390/12/23 - 11:03

23 اسفند 1366

عملیات بیت المقدس 3 با رمز "یا موسی بن جعفر"(ع) در منطقه عمومی استان سلیمانیه عراق توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و با هدف آزادسازی ارتفاعات شمال سلیمانیه و پاسخ به شرارت‏های عراق در بمباران مناطق مسكونی صورت گرفت.

 

23 اسفند 1366

عملیات موسوم به "كوچك ظفر 7" در منطقه سلیمانیه عراق توسط سپاه پاسداران با رمز "یا محمد رسول الله (ص)" با هدف آزادسازی بلندیهای منطقه عمومی خرمال و انهدام نیروهای دشمن دراین منطقه، آغاز شد.

 

23 اسفند 1364

"خاویر پرزدكوئه ‌یار" دبیر كل سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت اعلام كرد: طبق تحقیقاتی كه از سوی كارشناسان اعزامی سازمان ملل به عمل آمده، عراق به دفعات زیاد از سلاح های شیمیائی علیه ایران استفاده كرده است.

 

23 اسفند 1351

"الكسی كاسیگین" نخست‌وزیر شوروی در رأس یك هیات 34 نفره از مقامات بلند‌پایه كشورش برای شركت در مراسم افتتاح كارخانه ذوب‌آهن اصفهان به تهران آمد.

 

23 اسفند 1351

قرارداد موسوم به هیرمند به منظور نحوه استفاده از آب این رودخانه، بین ایران و افغانستان در كابل به امضا رسید.

 

23 اسفند 1345

"عبدالرحمن عارف" رییس جمهوری عراق در راس هیاتی از مقامات كشورش به تهران آمد. در 17 اسفند ماه عده‌ای از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم در آستانه این سفر در یك نامه به رییس جمهور عراق موارد متعدد نقض حقوق بشر توسط دولت ایران را به وی گوشزد كرده بودند.

 

23 اسفند1340

آیت‌الله "ابوالقاسم كاشانی" پس از عمری مجاهدت و مبارزه با استبداد داخلی و استعمار خارجی،‌ دعوت حق را لبیك گفت.

 

23 اسفند 1335

لایحه تاسیس سازمان اطلاعات و امنیت كشور (ساواك) كه در دهم بهمن این سال به تصویب مجلس سنا رسیده بود، از تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی نیز گذشت و رسمیت یافت.

 

23 اسفند 1329

دولت انگلستان به روند منتهی به ملی شدن صنعت نفت در ایران به شدت اعتراض كرد.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:11
اخبار
جام جم آنلاین: جانشین فرمانده ناجا گفت: دستگیر شدگان در چهارشنبه آخر سال تا پایان تعطیلات مهمان پلیس هستند.

به گزارش فارس، سردار احمد رضا رادان جانشین فرمانده ناجا صبح امروز سه شنبه با حضور در برنامه صبح به خیر ایران با اعلام این مطلب افزود: چهارشنبه آخر سال در گذشته رسومی داشت که باید تلاش کنیم به سمت احیای آن رسوم حرکت کنیم.

وی افزود: در گذشته بزرگتر‌ها وقت بیشتری را در کنار کوچکترها صرف می‌کردند و این امر باعث می‌شد تا تخلیه هیجانات در چارچوب منطقی خودش طی شود.

جانشین فرمانده ناجا تصریح کرد: متأسفانه زندگی ماشینی نتیجه‌اش دوری فرزندان از بزرگتر‌ها شده است که به این ترتیب شاهد تخلیه هیجان به شکل‌های نامناسب هستیم.

وی ادامه داد: تلاش پلیس این بوده است که به سمت کوچه محوری رفته تا آتش کوچکی در کوچه روشن شده و هیجانات افراد همان محله در کنار یکدیگر تخلیه شود.

سردار رادان خاطرنشان کرد: رسوم چهارشنبه آخر سال هنجار است اما زمانی که از سطح کوچه به خیابان‌ها کشیده شود ناهنجاری بوده و پلیس با آن برخورد خواهد کرد.

وی گفت: مردم در تماس‌هایشان با پلیس خواستار این شده‌اند که با برهم زنندگان نظم عمومی برخورد کنند و وظیفه پلیس هم این است که آرامش را حفظ کرده و امنیت را برای عموم مردم تأمین کند.

جانشین فرمانده ناجا تصریح کرد: اگر در شب چهارشنبه آخرسال فردی دستگیر شود و یا اینکه خودرویی توقیف شود فرد تا آخر تعطیلات بازداشت بوده و خودرو تا آخر تعطیلات توقیف می‌ماند.

سردار رادان از شهروندان خواست تا امروز کمی زودتر به خودشان استراحت دهند تا در کنار خانه و خانواده‌شان بوده و در کنار یکدیگر به شادی بپردازند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به کاهش ۴۲ درصدی آمار صدمات ناشی از چهارشنبه آخر سال در سال ۸۹ خبر داد و گفت: این رقم نسبت به سال قبل کاهش چشم‌گیری داشته است.

جانشین فرمانده ناجا با اشاره به این مطلب که حضور در میادین برای آتش بازی و همچنین ایجاد راهبندان‌های ساختگی ناهنجاری تلقی می‌شود گفت: مأموران نیروی انتظامی به میزان کافی در سطح شهر حضور خواهند داشت تا مانع بی‌نظمی شوند.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:9
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: مدیرکل دفتر بهداشت و مبازره با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور گفت: سازمان دامپزشکی برای خرید و نگهداری ماهی قرمز در ایام نوروز 16 توصیه بهداشتی را تهیه و تدوین کرده است.

کاظم عبدی در گفتگو با مهر گفت: در حال حاضر بالغ بر364 مرکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی و ماهی قرمز در کشور دارای پروانه و مجوز رسمی تولید و عرضه هستند و سازمان دامپزشکی امر  نظارت و پایش بیماریها را در این مراکز برعهده دارد.

مدیرکل دفتر بهداشت و مبازره با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشوردر خصوص تدوین دستورالعملهای بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز بیان کرد: درسالجاری برای نظارت بیشتر براماکن تولید و عرضه آبزیان، دستورالعمل کنترل بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز از سوی سازمان تدوین شده است.

وی اظهارداشت: درحال حاضر کارشناسان سازمان دامپزشکی کشور ضمن مراجعه به مراکز تکثیر و پرورش آبزیان نسبت به پایش و بررسی بیماریهای مهم ویروسی، باکتریایی، انگلی و قارچی اقدامات لازم را انجام می دهند.

ساماندهی مراکز عرضه ماهی قرمز در کشور

عبدی با اشاره به فراهم کردن امکانات آزمایشگاهی جهت انجام مراقبتهای بهداشتی و پایش بیماریهای آبزیان به خصوص ماهی قرمز تصریح کرد: امسال به منظور ساماندهی مراکزعرضه ماهی قرمز جلسات لازم با استانها و مراجع ذی صلاح از جمله شهرداریها به عمل آمده است، به نحویکه عرضه این ماهی در ایام نوروز از طریق غرفه های اختصاصی در میادین میوه و تره بار صورت گیرد؛ زیرا این اقدام سبب ایجاد مناطق تحت نظارت و قابل دسترس می شود.

وی خاطرنشان کرد: با رایزنی های انجام شده با شهرداریها مقررشده، امسال عرضه ماهی قرمز در کنار خیابانها کمتر شود و مردم باید نیاز خود را از مراکز تحت نظارت سازمان تامین کنند.

مدیرکل دفتر بهداشت و مبازره با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور به مردم توصیه کرد که ماهی قرمز را از مناطق مجاز که تحت نظارت سازمان دامپزشکی است از جمله آکواریوم فروشی ها و میادین میوه و تره بارخریداری کنند.

وی ازایجاد اکیپهای بازدید مشترک دراستانها خبرداد وگفت: این اکیپها با همکاری کارشناسان اداره بهداشت بیماریهای آبزیان، نظارت و بهداشت عمومی سازمان برای نظارتهای بیشتر بر روند تولید و عرضه ماهی قرمز درکشور ایجاد می شود.

16 توصیه بهداشتی خرید ماهی قرمز به مردم

عبدی از تهیه و تدوین 16 توصیه بهداشتی خرید و نگهداری ماهیان قرمز به مردم خبرداد و گفت: مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل دامپزشکی و شهرداری تهیه نمایند. مردم از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهی ها را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می کنند خودداری کنند. مردم ماهی قرمز دارای تحرک مناسب باشد. مردم از خرید ماهیانی که دارای علایمی همچون تاخوردگی باله ها، ساییدگی لبه باله ها، دراطراف دهان یا سطح بدن لکه های پنبه مانند دیده شود، روی سطح بدن زخم و یا لکه های سفید متمایل به خاکستری دیده شود، ماهی بی قرار باشد، چشم ها به صورت یکطرفه و یا دو طرفه بیرون زده باشد، خودداری نمایند.

وی افزود: مردم باید از نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز در خانه و یا کنارهفت سین خودداری کنند. همچنین مردم از شتشوی دوره ای آکواریوم و ضدعفونی کردن آن، استفاده از دستکش، شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد ازهر بار دست زدن به ماهی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی، تغذیه مناسب ماهیان، رعایت دوره ای حداقل 2 هفته ای قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود، جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری ازسایرماهیان، مراجعه به پزشک در صورت بروزهر نوع علایم و ناراحتی های پوستی، استفاده از آب بهداشتی و درمورد آبهای شرب شبکه آبرسانی شهری باید گندزدایی شود و یا به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شوند، جلوگیری کنند.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:9
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: كاظم عبدی مدیركل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشكی كشور گفت: سازمان دامپزشكی برای خرید و نگهداری ماهی قرمز در ایام نوروز 16 توصیه بهداشتی را تهیه و تدوین كرده است.
مدیركل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشكی كشور گفت: در حال حاضر بالغ بر 364 مركز تكثیر و پرورش ماهیان زینتی و ماهی قرمز در كشور دارای پروانه و مجوز رسمی تولید و عرضه هستند و سازمان دامپزشكی امر نظارت و پایش بیماری‌ها را در این مراكز برعهده دارد.

ماهی قرمز از كنار خیابان نخرید

وی خاطرنشان كرد: با رایزنی‌های انجام شده با شهرداری‌ها مقرر شده، امسال عرضه ماهی قرمز در كنار خیابان‌ها كمتر شود و مردم باید نیاز خود را از مراكز تحت نظارت سازمان تامین كنند.

مدیركل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشكی كشور به مردم توصیه كرد  ماهی قرمز را از مناطق مجاز كه تحت نظارت سازمان دامپزشكی است از جمله آكواریوم‌فروشی‌ها و میادین میوه و تره‌بار خریداری كنند.

وی از ایجاد اكیپ‌های بازدید مشترك در استان‌ها خبر داد و گفت: این اكیپ‌ها با همكاری كارشناسان اداره بهداشت بیماری‌های آبزیان، نظارت و بهداشت عمومی سازمان برای نظارت  بیشتر بر روند تولید و عرضه ماهی قرمز در كشور ایجاد می‌شود.

توصیه‌های بهداشتی را جدی بگیرید

عبدی از تهیه و تدوین 16 توصیه بهداشتی خرید و نگهداری ماهیان قرمز به مردم خبر داد و گفت: مردم ماهی قرمز را از مراكز معتبر و تحت نظارت و كنترل دامپزشكی و شهرداری تهیه كنند و  از خرید ماهی از فروشندگانی كه ماهی‌ها را به صورت متراكم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می‌كنند، خودداری كنند.

ماهی قرمز باید دارای تحرك مناسب باشد. مردم از خرید ماهیانی كه دارای علایمی همچون تاخوردگی باله‌ها، ساییدگی لبه باله‌ها، در اطراف دهان یا سطح بدن لكه‌های پنبه‌مانند دیده شود، روی سطح بدن زخم و یا لكه‌های سفید متمایل به خاكستری دیده شود، ماهی بی‌قرار باشد و  چشم‌ها به صورت یكطرفه و یا دوطرفه بیرون زده باشد، خودداری كنند.

وی افزود: مردم باید از نگهداری طولانی‌مدت ماهیان قرمز در خانه و یا كنار هفت‌سین خودداری كنند. همچنین مردم  این موارد را  رعایت كنند: شستشوی دوره‌ای آكواریوم و ضدعفونی كردن آن، استفاده از دستكش، شستشوی كامل دست‌ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به ماهی، جلوگیری از دست زدن كودكان به ماهیان، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آكواریومی، تغذیه مناسب ماهیان، رعایت دوره‌ای حداقل 2 هفته‌ای قرنطینه‌ای برای ماهیان جدیدالورود ، جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایر ماهیان، مراجعه به پزشك در صورت بروز هر نوع علایم و ناراحتی‌های پوستی، استفاده از آب بهداشتی ( در مورد آب‌های شرب شبكه آبرسانی شهری باید گندزدایی شود و یا به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شوند.)


سه شنبه 23/12/1390 - 13:8
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: سازمان دامپزشکی کشور 18 توصیه بهداشتی جهت خرید و نگهداری ماهی قرمز در ایام نوروز را اعلام کرده است.

به گزارش مهر، 18توصیه بهداشتی سازمان دامپزشكی كشور به شرح زیر است :

- ماهی قرمز را از مراکزمعتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه نمایید، از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهیها را به صورت متراکم و درمحل و درشرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می نمایند خودداری کنید، همچنین ماهی قرمز دارای ظاهر و تحرک مناسب و شنای متعادل باشد.

- ازخرید ماهیانی که دارای علایمی همچون باله ها به صورت تاخورده و جمع شده درآمده باشد، دراطراف دهان یا سطح بدن، لکه های پنبه مانند مشاهده شود، روی سطح بدن، زخم یا لکه های سفید متمایل به خاکستری یا قرمزمشاهده شود و یا آنکه بدن رنگ پریده و لکه لکه شده باشد، لبه باله ها خورده و ساییده شده باشد، ماهی بی قرار بوده و بدون آنکه دریکجا قرارگیرد پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد، چشم ها به صورت یکطرفه و یا دوطرفه بیرون زده باشد، پولکهای ماهی ریخته باشد، خودداری نمایید.

- درنگهداری طولانی مدت ماهیان قرمزبه طورمثال درخانه و کنارسفره های هفت سین مقدار آب مورد نیازهرقطعه ماهی انگشت قد، حداقل یک لیترمنظور شود، ضمن اینکه یک تا دوباردرهفته آب ماهیان را تعویض کنید و از شن و ماسه های رنگی و تیزجهت تزیین آکواریوم و تنگهای ماهیان استفاده ننمایید.

- شستشوی دوره ای آکواریوم ها و ضدعفونی وگندزدایی آنها با محلولهای نمک طعام(30 گرم در لیتربه مدت ده دقیقه)، ترکیبات آمونیوم 4 تایی به مقدار1-1/0 گرم درلیترآب به مدت 1تا 15 دقیقه و یا ترکیبات یددار به مقدار200 میلی گرم درلیتر آب به مدت 10 ثانیه، استفاده از دستکش به خصوص برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی ازدیگر توصیه های سازمان برای خرید و نگهداری ماهی قرمزدرایام نوروزاست.

- شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد ازهرباردست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری ازدست زدن کودکان به ماهیان وآموزش بهداشت فردی به آنها وعدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد ازکاربا آکواریوم، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی درجاهای خنک و تاریک و خشک در ظروف کاملا بسته ورعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی توصیه شده است.

- ماهی قرمزباید با غذاهای کم پروتئین و سرشارازکربوهیدرات تغذیه شوند و بهتراست که غذا درسطح آب شناور بماند، استفاده ازغذای آماده بهتراست و غذادهی باید یک یا دوبار درروز و به اندازه ای باشد که درمدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.

- رعایت دوره ای حداقل 2هفته ای  قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود دریک آکواریوم جداگانه،جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایرماهیان و طی دوره زمانی برای آنها، مراجعه به دامپزشک در صورت بروزهر نوع علایم و ناراحتی درماهیان آکواریومی، مراجعه به پزشک درصورت بروزهرنوع علایم و ناراحتی های پوستی از سوی سازمان دامپزشکی به مردم توصیه شده است.

- آب مورد استفاده برای این منظور باید بهداشتی بوده و درمورد آبهای شرب شبکه آبرسانی شهری باید یا کلرزدایی شود و یا برای تعادل گازها و خروج کلرقبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شود.

- درصورت عزیمت به مسافرت و یا ترک منزل ماهیان را دراماکن محصورمجازمشخص شده برای این منظور رهاسازی کرده و یا آن را به اقوام خود هدیه و یا به آکواریوم دارها تحویل دهید همچنین از قراردادن آکواریوم ها و تنگهای ماهی درجلوی نورمستقیم آفتاب، کنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری كنید.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:8
پوست و مو
جام جم آنلاین: رضا عیادی متخصص پوست عنوان كرد: ترشحات روی پوست ماهی‌های قرمز می‌تواند به حساسیت‌ های جلدی ، اگزما و خارش پوستی منجر شود.

دكتر رضا عیادی در گفتگو با ایسنا گفت: ترشحات روی پوست ماهی‌های قرمز براحتی وارد آب تنگ یا آكواریوم می‌شود و در صورتی كه این آب با دست تماس پیدا كند، موجی از بیماری‌های مختلف پوستی را در پی خواهد داشت.

وی افزود: بیماری‌هایی وجود دارد كه بین انسان و آبزیان مشترك است و افرادی كه بدون دستكش به ماهی‌های قرمز یا آكواریوم دست می‌زنند، در معرض خطر بیماری قرار دارند و ممكن است میكروب‌های روی بدن ماهی به بدنشان منتقل شود.

وی توصیه كرد: بهتر است بعد از هر بار دست زدن به ماهیان زینتی، دست‌ها با آب و صابون خوب شسته شود و قبل از شست و شو از دست زدن به چشم، پوست و دهان خودداری شود. دكتر عیادی در ادامه افزود: استفاده از دستكش نیز برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی ضروری است و هنگام تعویض آب تنگ یا آكواریوم، این مساله حتما باید لحاظ شود.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:7
بیماری ها
جام جم آنلاین: این هفته بیشتر مردم یك جای خالی در سفره هفت سین شان را با خرید ماهی قرمز كوچكی كه نماد باروری و آغاز فصلی نو در زندگی است و به باور دیرین ایرانی‌ها نشانه طراوت و حیات است، پر می‌كنند.

البته خیلی‌ها نگران تلف شدن ماهی‌ها تا قبل از پایان 13 روز تعطیلات نوروزی هستند، چراكه به نظر می‌رسد ماهی‌های سفره هفت سین عمر كوتاهی دارند.

به همین دلیل هم اكثر مردم اصول بهداشتی را در نگهداری از این ماهی‌ها و بخصوص در تعویض آب تنگ رعایت می‌كنند، اما نكته مهم امكان انتقال نوعی بیماری پوستی مقاوم به درمان از طریق این ماهی ها به نام سل پوستی است.

دكتر سیدمسعود داوودی، متخصص پوست در گفت‌وگو با «جام‌جم» می‌گوید: سل پوستی نوعی عارضه پوستی است كه در صورت عدم رعایت نكات بهداشتی، هنگام تعویض آب تنگ ماهی می‌تواند در پوست‌های جراحت‌دار، خطر ایجاد نوعی بیماری پوستی مقاوم به درمان را قوت بخشد.

پوستی كه دچار سل می‌شود

ماهی‌های قرمز سفره هفت سین كاملا بی‌آزار و آسیب‌پذیرند، اما همین موجودات كوچك بی‌دفاع می‌توانند در برخی شرایط، احتمال ابتلای افراد را به سل پوستی فراهم كنند.

دكتر داوودی با تاكید بر این كه میكروب بیماری سل پوستی از خانواده میكروب سل است، می‌افزاید: این بیماری ضایعات مقاوم به درمان را در پوست ایجاد می‌كند.

به بیان دیگر در ابتدای بیماری، روی پوست زخم‌هایی ایجاد می‌شود كه دیر ترمیم می‌شود و با درمان‌های عفونی معمولی نیز بهبود پیدا نمی‌كند؛ چنین علامتی یكی از نشانه‌های اصلی تشخیص سل پوستی است.

متخصصان پوست تاكید می‌كنند كه نباید با دیدن هر زخمی كه دیر خوب می‌شود، به این بیماری شك كرد، بلكه تشخیص این بیماری به عهده پزشك متخصص بوده و اغلب با نمونه‌برداری از بافت، تشخیص قطعی داده می‌شود.

تماس پوست با ماهی ممنوع

دامپزشكان تاكید می‌كنند هنگام خرید ماهی قرمز دقت كنید تا بدن ماهی‌ها ضایعه و زخم واضحی نداشته باشد،زیرا در صورت وجود زخم، شانس این كه ماهی‌ها آلوده به میكروب باشند، بیشتر است.

دكتر داوودی نیز می‌افزاید:راه انتقال بیماری سل پوستی از طریق خون است ؛یعنی اگر زخمی روی پوست باشد، عامل بیماری زا از طریق تماس پوست جراحت دار با بدن ماهی آلوده وارد بدن می‌شود. پس ضروری است هنگام تعویض آب تنگ ماهی از سبدهای مخصوص یا دستكش استفاده شود.

این متخصص پوست تاكید می‌كند: البته سل پوستی بیشتر از طریق ماهی‌های آكواریومی منتقل می‌شود، اما در مواردی هم دیده شده كه عامل بیماری‌زایی از خانواده باكتری به نام «باكتریوم مارینوم» یا عامل بیماری سل پوستی، از طریق ماهی‌های سفره هفت سین، موجب بروز زخم‌هایی شده كه مقاوم به درمان‌های معمولی است.

زخم‌هایی كه درمانشان طولانی می‌شود

به گفته دكتر داوودی، سل پوستی در برخی موارد با مصرف آنتی‌بیوتیك‌های خوراكی درمان می‌شود، اما در موارد دیگر با شیوه‌های درمانی دیگری چون منجمد كردن زخم یا جراحی و طی مدت زمان طولانی‌تری به درمان پاسخ مثبت می‌دهد.

وی می‌افزاید: این بیماری از یك شخص به فرد دیگر قابل انتقال نیست و تنها در زمانی بروز پیدا می‌كند كه فرد تعویض‌كننده آب ماهی روی پوستش زخمی داشته باشد كه در تماس زخم با آبی كه این ماهی‌ها در آن هستند، بیماری ایجاد می‌شود.

بچه‌ها با ماهی بازی نكنند

متخصصان بیماری‌های عفونی می‌گویند از بیماری‌های قابل انتقال از طریق ماهی قرمز، «سالمونلوز» است كه با علائم اسهال و استفراغ همراه است.

دكتر زهرا عبدی، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با «جام‌جم» می‌گوید: اگر خردسالان آبی را كه ماهی آلوده در آن است، بخورند مثلاً دستشان را كه به این آب آغشته شده در دهان خود كنند یا چشم خود را با دست آلوده بخارانند، امكان بروز این بیماری نیز وجود دارد؛ البته این بیماری بسرعت قابل درمان است.

عمر ماهی قرمز طولانی می‌شود

ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب و غذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم سلامت ما را به مخاطره نیندازد.

در نتیجه رعایت نكاتی در ارتباط با تامین شرایط محیطی مناسب برای این ماهی‌های كوچك می‌تواند طول عمر بیشتری را برای این موجودات آسیب‌پذیر به همراه آورد.

دامپزشكان تاكید می‌كنند كه ماهی قرمز در دمای بالای 25 درجه سانتی‌گراد آسیب‌پذیر است و تغییرات ناگهانی دما باعث مرگ ماهی می‌شود؛ مناسب‌ترین دما برای ماهی قرمز بین 10 تا 25 درجه سانتیگراد است.

همچنین از آنجا كه ماهی‌ها به اكسیژن موجود در هوا احتیاج زیادی دارند، هرچه سطح مقطع بالای تنگ بزرگ‌تر باشد، اكسیژن بیشتری به ماهی می‌رسد.

این متخصصان اضافه می‌كنند استفاده از آب شهری برای ماهی قرمز مشكل خاصی ایجاد نمی‌كند، فقط برای خارج شدن كلر، پیش از عوض كردن آب ظرف حاوی ماهی، بگذارید آب به مدت حداقل 24 ساعت در ظرف مجزا بماند كه با این عمل هم كلر موجود در آب از بین می‌رود و هم آب دمای محیط را پیدا می‌كند.

اگر در شبانه روز یك یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم، نیاز آن برطرف می‌شود كه غذاهای كم پروتئین و سرشار از كربوهیدرات مناسب است و تا حد امكان از غذاهای آماده آن هم به اندازه‌ای كه در آب باقی نماند، بهتر است استفاده شود.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:6
اخبار
جام جم آنلاین: 600 نفر از خانواده های معظم شهدا، ایثارگران و شهروندان منطقه 16 تهران به مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس در جنوب کشور اعزام شدند.

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی شهرداری منطقه 16 مهندس اندرزی شهردار منطقه 16 دوشنبه بیست و دوم اسفند ماه در مراسم بدرقه و اعزام کاروان راهیان نور که  در تالار نغمه فرهنگسرای بهمن برگزار شد گفت: دفتر زرین و خون رنگ حماسه هشت سال دفاع مقدس اوج افتخارات ملت ایران است و میهن سربلند ما عظمت خود را با جانفشانی عزیزترین چهره های مومن و فرزندانش به دست آورده و پرچم پر افتخار آزادگی و سربلندی را بر قله ایمان و شجاعت برای همیشه تاریخ برافراشته نگه داشته است.

وی پاسداشت حرمت فرزندان پاک و مومن را یک وظیفه دانست و گفت:حضور و همراهی شهروندان ولایت مدار و شهید پرور منطقه در برگزاری کاروان راهیان نور به مناطق عملیاتی جنوب وگلگشتی در دیار شقایق های خونین و ثابت قدمی آنان در این راه مقدس و انتقال فرهنگ ارزشمند جهاد و شهادت به نسل آینده قابل تحسین است و برگی دیگر از موفقیت مدیریت شهری در حوزه اجتماعی و فرهنگی به شمار می‌رود.

پس از برگزاری این مراسم 600 نفر از زائران منطقه 16 با پانزده دستگاه اتوبوس به مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس در جنوب كشور اعزام شدند .

سه شنبه 23/12/1390 - 13:3
اخبار
جام جم آنلاین: «آقای ... نظر به تمكن مالی، لطفا جهت انصراف از دریافت یارانه به سامانه refahi.ir مراجعه كنید. سازمان هدفمندی یارانه‌ها.»

این متن پیامك غافلگیركننده‌ای است كه از عصر روز یكشنبه تا به حال برای بسیاری از مردم ارسال شده و حرف و حدیث‌های زیادی را برانگیخته است.

در حالی كه سیاست دولت برای تشویق اقشار پردرآمد به انصراف از دریافت یارانه نقدی صحیح و معقولانه است به نظر می‌رسد روش پیامكی انتخاب شده به این منظور به نوعی تكرار تجربه ناكام خوشه‌بندی‌هاست.

به گزارش خبرنگار جام‌جم، بسیاری از كارشناسان اقتصادی تایید می‌كنند كه تشویق كردن اقشار مرفه كه نیازی به دریافت یارانه نقدی ندارند و اصولا ارقام این یارانه نقشی در زندگیشان ایفا نمی‌كند، در انصراف از دریافت یارانه نقدی به نفع اقشار كمتر‌ برخوردار جامعه، عملی اخلاقی و خداپسندانه است.

در واقع دولت به این وسیله منابع مالی جدیدی در اختیار خواهد داشت تا حمایت بیشتری از این گونه اقشار داشته باشد. به همین دلیل، این كه دولت برنامه مشخصی را برای حذف اختیاری یارانه اقشار پردرآمد تدوین و اجرا كرده است، كاملا قابل حمایت به نظر می‌رسد.

اما مشكل از روش اجرای این سیاست شروع می‌شود كه به نظر نمی‌رسد راه به جایی ببرد، چرا كه هنوز یكی دو روز از اجرای بخشی از این روش نگذشته، ناكارآمدی آن آشكار شده است.

تكرار تجربه نافرجام خوشه‌بندی‌ها؟

افكار عمومی به خاطر دارند اواسط سال 87 و قبل از اجرای هدفمندی یارانه‌ها، مركز آمار ایران شروع به جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها به منظور قرار دادن آنها در طرحی موسوم به خوشه‌بندی كرد.

در این طرح كل جمعیت كشور به 10 دهك و سه خوشه تقسیم شده بودند. خوشه اول شامل چهار دهك از یك تا چهار دهك، خوشه دوم شامل سه دهك پنج و شش و هفت و خوشه سوم شامل سه دهك هشت و 9 و 10 بود.

هر قدر دهك فرد به تناسب درآمد و تحصیلات بالاتر بود، فرد در خوشه بالاتری قرار می‌گرفت، یعنی پردرآمدتر بود. با این حال به دلیل ناتوانی مركز آمار ایران در تهیه و پردازش اطلاعات لازم از خانوارها و تنوع و گستردگی اطلاعات در عین كمبود زمان، بدون مطالعه جوانب لازم و بی‌هیچ توضیحی پیامك‌هایی درباره قرار گرفتن فرد در دهك و خوشه خاصی ارسال شد كه نادرست بودن آن اعتراضات فراوانی را برانگیخت؛ چرا كه خوشه اعلامی فرد با سطح درآمد وی در تناقض بعضا فاحشی قرار داشت.

این تناقضات آن قدر زیاد و اعتراضات آنقدر فراوان بود كه دولت با جابه‌جایی رئیس وقت مركز آمار ایران كل سیستم خوشه‌بندی‌ها را كنار گذاشت و اعلام كرد به همه ایرانیان به طور یكسان یارانه نقدی پرداخت خواهد كرد.

با این حال حدود سه سال بعد كه دوباره دولت تصمیم گرفته است یارانه‌ پردرآمدها را حذف كند، ظاهرا به همان علت قبلی، یعنی نبودن ملاك معینی برای پردرآمد بودن، پیامك‌هایی به افراد كم‌درآمد ارسال شده كه در نهایت به نظر می‌رسد ماجرای نافرجام خوشه‌بندی‌ها به نوعی دیگر در حال تكرار است.

این اتفاق در حالی روی می‌دهد كه پیش از این طبق گفته مسوولان مربوطه قرار بود افراد دارای درآمد بالای سه میلیون تومان در ماه دعوت به انصراف از دریافت یارانه‌ها آن هم به صورت مكاتبه‌ای و حضوری شوند.

پیامك‌های مبهم

همان‌گونه كه رسانه‌ها اعلام كرده‌اند در چند روز اخیر پیامك‌های كوتاهی به تلفن همراه بسیاری از افراد ارسال شده، مبنی بر این كه چون شما جزو اقشار متمكن هستید، با مراجعه به سایت سازمان هدفمندی یارانه‌ها از دریافت یارانه نقدی انصراف دهید.

متن پیامك چنین است: «آقای... نظر به تمكن مالی،‌ لطفا جهت انصراف از دریافت یارانه به سامانه refahi.ir مراجعه كنید.»

متن پیامك به همین موضوع محدود شده و هیچ توضیح اضافی درباره ابهامات ابتدایی كه ممكن است به ذهن افراد برسد، داده نشده است.

به عنوان مثال ملاك این كه فردی پردرآمد تشخیص داده شده، اعلام نشده و لذا افرادی كه از اقشار متوسط و حتی كم‌درآمد كه از این پیامك‌ها دریافت كرده‌اند، راهی جز ابراز تعجب ندارند. مكانیسمی برای اعتراض به دریافت این پیامك نیز اعلام نشده است.

از سوی دیگر اعلام نشده اگر شخص به لحن دستورگونه موجود در پیامك ارسالی عمل نكند، عواقب آن چه خواهد بود و آیا سازمان هدفمندی یارانه‌ها راسا نسبت به حذف یارانه نقدی فرد اقدام خواهد كرد یا خیر و در این صورت فرد باید چگونه و به كجا اعتراض خود را اعلام كند و نتیجه بگیرد.

این‌چنین است كه برخی افرادی كه مرفه نیستند كه بماند، حتی فكر مرفه بودن را نیز نمی‌كنند، با دریافت این پیامك‌ها سرگردان و نگران شده و صدای اعتراضشان دست‌كم به دوستان، آشنایان و همكاران آنها رسیده است.

این در حالی است كه لحن این پیامك و محتوای آن با سیاست‌های اعلامی پیشین دولت درباره اختیاری بودن انصراف از یارانه نقدی در تناقض است؛ چرا كه حتی از درج لغت اختیاری بودن در متن پیامك دریغ شده و همین نگرانی افراد بسیاری را در پی داشته است. دولت قبلا اعلام كرده بود یارانه افرادی كه ماهانه سه میلیون تومان درآمد داشته باشند، قطع می‌شود اما پیامك‌ها بعضا به افرادی رسیده كه بسیار كمتر از این مبلغ درآمد دارند.

این چنین است كه به نظر می‌رسد همان ابهامات اطلاعاتی كه طرح خوشه‌بندی‌ها را به شكست كشاند،‌ می‌رود كه طرح حذف یارانه‌ پردرآمدها را نیز به سرنوشتی مشابه دچار كند، مگر این‌كه چاره اساسی اندیشیده شود.

ابهاماتی برای سوءاستفاده‌ها؟

سایت سازمان هدفمندی یارانه‌ها به نشانی: www.refahi.ir گزینه‌ای مخصوص حذف یارانه نقدی به نام انصراف تعبیه كرده است.

با كلیك گزینه انصراف، صفحه جدیدی باز می‌شود كه حاكی از این توضیح است كه جهت انصراف از دریافت یارانه نقدی،‌ كد ملی و سریال شناسنامه را وارد كنید.

آزمایش مرحله بعدی این اقدام توسط هر فرد، اقدامی خطرناك و غیرقابل بازگشت است كه كمتر كسی جرات انجام آن را دارد، اما ظاهرا مكانیسم سایت برای انصراف آنقدر راحت است كه ممكن است باعث سوءاستفاده‌هایی نیز بشود.

به عنوان مثال ممكن است شخصی با اغراض نامطلوب و با در اختیار داشتن كد ملی و سریال شناسنامه شخص دیگری بتواند یارانه نقدی او را حذف و به او ضربه بزند، لذا به نظر می‌رسد مكانیسم این سایت نیز چالش دیگری در برابر طراحان حذف یارانه پردرآمدهاست كه باید برای آن فكری كرد.

مسوولان خاموشند

مطابق معمول خبرنگاران باید در قبال اطلاعاتی كه از مردم می‌گیرند، نظرات مسوولان مربوط را نیز اخذ و از آنان در برابر ابهامات پاسخ بخواهند.

مسوول مربوط درباره معمای پیامك‌های یارانه‌ای، محمدرضا فرزین، سخنگوی طرح تحول اقتصادی و بهروز مرادی، رئیس سازمان هدفمندی یارانه‌هاست.

تلاش مكرر خبرنگار ما برای تماس با این دو مقام مسوول از راه‌های گوناگون و حتی با ارسال پیامك پاسخ‌خواهی بی‌نتیجه ماند.

البته ظاهرا پاسخ‌خواهی سایر رسانه‌ها نیز چنین سرنوشتی یافته است؛ چرا كه هیچ رسانه‌ای موفق به درج نظر یا واكنشی از این دو مقام مسوول نشده است.

نگران پیامك‌ها نباشید

با انتشار اخبار مربوط به دریافت پیامك‌های انصراف ایرنا از قول یك منبع آگاه در سازمان هدفمندی یارانه‌ها گزارش داد: پیامك‌های انصراف از یارانه با درصدی از خطا ارسال شده و مسوولان بزودی در این خصوص توضیحات لازم را ارائه می‌كنند.

این مقام آگاه تاكید كرده این پیامك‌ها به منظور خودانصرافی بوده و مبنی بر قطع یارانه افراد نیست و دریافت‌كنندگان پیامك نباید نگران باشند.

احمدی‌نژاد فردا صحبت می‌كند؟

در همین حال یك مقام آگاه به خبرنگار ما گفت: ‌رییس‌جمهور فردا ـ چهارشنبه ـ درباره جدیدترین موضوعات هدفمندی یارانه‌ها از جمله تعویق سه ماهه اجرای مرحله دوم و پیامك‌های انصراف پردرآمدها صحبت و اظهارنظر خواهد كرد؛ لذا سایر مقامات اجرایی و مرتبط با این موضوع سكوت كرده و هیچ اظهارنظری در گفت‌و‌گو با هیچ رسانه‌ای نخواهند داشت.

سه شنبه 23/12/1390 - 13:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته