• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3836روز قبل
پوست و مو
جام جم آنلاین: فصل پاییز با تمام زیبایی‌ها و برگ‌های رنگارنگش از راه رسیده است، اما در میان این همه زیبایی، بعضی از افراد با مشكلات خاصی روبه‌رو هستند؛ آنهایی كه در پاییز لطافت پوست‌شان از بین می‌رود و بخصوص دست‌ها و صورت‌شان خشن و زبر می‌شود، بخوبی این مساله را درك می‌كنند.

در این فصل از سال، به دلیل سرمای هوا و همچنین وزش بادهای خشك و سرد، لطافت پوست بخصوص پوست صورت به خطر می‌افتد بنابراین بهتر است برای پیشگیری از بروز خشكی پوست از همین ماه‌ها كه هوا هنوز خیلی سرد نشده، اقدام كنید.

یكی از راه‌های ساده، اما مهم برای پیشگیری از این مشكل، استفاده از كرم‌های مرطوب‌كننده مناسب پوست است.

با توجه به این موضوع كه پوست در این فصل رطوبت خود را از دست می‌دهد و این مساله باعث خشك شدن و سوزش آن می‌شود، بهتر است استفاده مداوم از كرم‌های مرطوب‌كننده را فراموش نكنید.

همچنین خوب است در این فصل از سال، همیشه كرم را همراه خود داشته باشید تا به صورت مداوم، دست و صورت خود را مرطوب نگه دارید.

البته در فصل پاییز به دلیل ابری بودن هوا نباید استفاده از كرم ضد آفتاب را به اشتباه ترك كنید؛ بلكه باید بدانید در حالی كه در اغلب روزهای پاییزی آفتاب مانند روزهای تابستانی نمی‌تابد و ممكن است پشت ابر باشد، ولی حتما باید برای محافظت از پوست از كرم‌های ضدآفتاب استفاده كنید.

همچنین با توجه به این موضوع كه معمولا در فصل‌های پایانی سال آلودگی هوا شدت بیشتری دارد، بهتر است برای تمیز نگهداشتن پوست خود نیز تلاش بیشتری داشته باشید.

یكی دیگر از نكات مهم و حائز اهمیت، شیوه شست‌وشو و همچنین پاك كردن مواد آرایشی از روی صورت است. پس به یاد داشته باشید با توجه به خشكی بیش از حد پوست در این ماه‌ها، باید با ملایمت بیشتری با پوست‌تان برخورد كنید.

اگر از محلول‌های شست‌و‌شوی پوست استفاده می‌كنید، باید با آرامش و لطافت بیشتری نسبت به قبل این كار را انجام دهید و اگر از انواع صابون برای تمیز نگهداشتن پوست خود كمك می‌گیرید بهتر است از صابون‌های ملایم‌تر استفاده كنید و پس از پایان شست‌و‌شو، پوست خود را به وسیله یك حوله نرم خشك كنید؛ پس از آن هم حتما باید پوست خود را با كرم نرم و مرطوب نگه دارید.

همچنین دقت داشته باشید در این فصل بهتر است پس از هر بار استحمام از لوسیون‌های مخصوص پوست بدن نیز استفاده كنید.

یكی دیگر از راه‌های محافظت از پوست در این فصل استفاده از دستگاه بخور است؛ استفاده از این دستگاه‌ها به دلیل این‌كه به آبرسانی پوست كمك می‌كند، می‌تواند كمك بزرگی برای حفظ لطافت و زیبایی پوست شما باشد.

مراقب دست‌های هم باشید

دقت كنید در این فصل، مراقبت از پوست دست‌ها هم بسیار اهمیت دارد و حتما باید به فكر آنها هم باشید؛ شاید شما هم در فصل‌های پایانی سال دچار سوزش پوست دست و قرمز شدن آن شده باشید یا مشكلات دیگری را مانند خارش و پوسته ‌شدن پوست دست تجربه كرده باشید.

برای پیشگیری از این مشكلات توصیه می‌شود از دستكش‌های نخی استفاده كنید و حتی زمانی كه داخل خودرو و سایر مكان‌های عمومی سرپوشیده نیز قرار دارید نیز دستكش را فراموش نكنید.

خشكی پوست دست نه‌تنها موجب سوزش پوست می‌شود، بلكه حتی می‌تواند باعث پوسته ‌شدن پوست اطراف ناخن‌ها هم بشود كه این موضوع زیبایی دستان شما را به خطر خواهد انداخت.

پس برای پیشگیری از این مشكل حتما از كرم‌های دست و همچنین كرم‌های مخصوص ناخن استفاده كنید.

جمعه 26/8/1391 - 3:21
دانستنی های علمی
جام جم آنلاین: تاریخ نوشابه‌سازی در ایران را همه می‌دانند و هیچ كس نمی‌داند. می‌دانند از این بابت كه نوشته‌های زیادی در این باره نوشته شده و در دسترس است و نمی‌دانند از این جهت كه بسیاری از این نوشته‌های رونوشتی از یكدیگرند بدون عمق مناسب؛ آنقدر سطحی بی‌عمق كه آغاز مطلب در ابهام است.

می‌گویند كه نوشابه‌سازی را میرزای تونی به ایران آورده است. او كیست؟ كسی نمی‌داند. آرشیو ملی ایران، مشروح مذاكرات مجلس و آرشیو مجلس هیچ سرنخی از این فرد به دست نمی‌دهد.

آن كه معروف است فاضل تونی است كه شأنش اجل از نوشابه‌سازی است. با این حال گفته شده كه او بعدها ورشكسته شده است. این ورشكستگی ذهن را به سمت كارخانه نوشابه‌سازی آلپاین می‌برد.

بعد از تونی، فردی به نام میرهاشم آرین در تبریز، كارخانه ورشكسته ‌شده آلپاین را خرید و سال 1341 با سرمایه برادران ساهاكیان، از سرمایه‌داران معروف تبریزی، قراردادی برای تولید نوشابه با كمپانی كوكاكولا منعقد کرد.

به این ترتیب با آغاز به كار این كارخانه كه در بلوار دانشگاه تبریز واقع بود، زمینه برای اشتغال تعداد زیادی فراهم شد.

این كارخانه بزرگ‌ترین كارخانه تولید نوشابه غیرالكلی در تبریز بود و با شبكه منظم توزیع در سطح منطقه، یعنی در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، حتی قسمتی از غرب كشور توزیع می‌شد.

اما این نخستین نوشابه‌سازی موفق ایرانی نبود چرا كه هشت سال قبل‌تر، شركت زمزم تولید نوشابه خود را آغاز كرده بود.

موسس شركت حبیب ثابت بود. ابتدا تحت لیسانس پپسی‌كولای بین‌المللی تولید خود را آغاز كرد، اما آن طور كه در سایت شركت زمزم نوشته شده است: «به دلیل عدم تطبیق ذائقه مردم با این نوشابه موفقیتی به‌دست نیاورد كه این امر سبب توزیع مجانی نوشابه همراه با جایزه گردید.»

با این حال نویسنده‌ای معتقد است كه اگرچه موسسان كارخانه‌های نوشابه‌سازی امید چندانی به بازگشت سرمایه‌شان در كوتاه مدت نداشتند، جامعه در حال تحول دهه 50 بخوبی پذیرای بطری‌های این شركت و شركت ساسان شد كه یك سال بعد از زمزم تاسیس شد.

موسس ساسان مشخص نیست. آنچه معلوم است این كه این شركت دو برند «كانادا درای» و «سوپر كولا» را تولید می‌كرد. ساسان به اندازه‌ای موفق ظاهر شد كه سال 1354 وارد بورس اوراق بهادار تهران شد.

برخی می‌گویند موفقیت ساسان به دلیل عرضه نوشابه‌های زرد(نارنجی) بوده كه مشتریان زیادی داشته است. ساسان به حدی كار خود را گسترش داد كه شركتی با عنوان شیشه و گاز شوگا تاسیس كرد كه كارویژه آن تولید شیشه‌های مصرفی ساسان بود.

تاریخ نوشابه‌سازی در ایران، یك سر هم در مشهد دارد؛ جایی كه مرحوم حاج یزدی شركت نیسان شرق یا همان خوشگوار را تاسیس كرد. خوشگوار از ابتدا با كوكاكولا قرارداد همكاری بست.

اما شرایط نوشابه‌ساز‌ها بعد از انقلاب، كاملا متفاوت شد. كوكاكولای تبریز كه توانسته بود از موج اول مصادره‌ها سالم بیرون بیاید و حتی سال 1358 كارخانه دومی در تبریز بنا كند، نهایتا سال 59 ملی و مصادره شد.

زمزم هم مصادره شد و به عنوان یك شركت مادرتخصصی زیرنظر بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی فعالیت می‌كند. دیدن خط تولید این شركت از پشت شیشه‌های مشرف به خیابان آزادی، هنوز هم برای برخی عابران و رهگذران جالب توجه است.

شركت زمزم در حال حاضر 16 كارخانه در سراسر ایران دارد. زمزم در سایت خود، درباره فعالیتش بعد از انقلاب به ماجرای قطع وابستگی به پپسی و كوكاكولا اشاره كرده و نوشته است: «سال 1359 اقدام به ایجاد واحد تحقیق و توسعه نمود كه آزمایشگاه این واحد اردیبهشت 1360 شروع به فعالیت كرد. این آزمایشگاه تلاش شبانه روزی خود را روی فرموله كردن و تهیه اسانس‌ها و مواد لازم جهت عصاره‌سازی متمركز نمود و شهریور1360 موفق به فرموله كردن عصاره پپسی و متعاقب آن عصاره پرتقالی گردید.

شركت زمزم جهت رهایی از وابستگی خارجی در زمینه مواد اولیه نیز اقداماتی را آغاز كرد كه اولین قدم در این زمینه تغییر شیشه‌های نوشابه با آرم پپسی بود كه بتدریج با قالب جدید با آرم زمزم به بازار عرضه شد.

همزمان، زمزم منابع تهیه عصاره خود را نیز تعویض نمود و خود را از قرارداد استعماری هر عصاره به مبلغ 300 دلار پپسی كولا رها و در عوض عصاره‌هایی با قیمت بسیار ارزان‌تر تهیه كرد.»

ساسان ماجرای جالب‌تری دارد با مصادره این شركت بعد از انقلاب اسلامی، مدیریت آن به حوزه علمیه خواهران یا جامعه الزهرا (س) واگذار شد. كار این شركت تا مدتی روبه‌راه بود به طوری كه كارخانه جدیدی در قزوین، در سال 1374 تاسیس كرد.

اما زیانده شدن شركت در سال‌های اخیر و اخراج آن از بورس، زمینه خصوصی‌سازی ساسان را به وجود آورد كه البته برخی معتقد بودند این خصوصی‌سازی به دردهای این شركت افزود، چرا كه بحران‌های كارگری زیادی برای آن به وجود آورد. با این حال ساسان در سه سال اخیر باز هم به تولید بازگشته است و در حال حاضر برندهای پپسی، پارسی‌كولا، شادنوش و پارسی را تولید می‌كند.

اما خوشگوار را باید خوشبخت‌ترین نوشابه‌سازی بعد از انقلاب دانست، چرا که فراز و نشیب کمی در دوران حیات خود داشته و امروز هم فردی از خاندان یزدی بر این شركت مدیریت می‌كند.

خوشگوار كه پیش از انقلاب با كوكاكولا قرارداد همكاری داشت، بعد از انقلاب هم این همكاری را ادامه داد تا این‌كه سال 1363 ورود عصاره این نوشابه به ایران ممنوع شد. در این زمان خوشگوار به سمت استفاده از فرمول ایرانی ساخت نوشابه رفت.

فرمول ساخت دكتر فرخ سرمد كه بعدها در قالب شركت صنایع غذایی ایران درآمد و در شهر نوشهر به تولید عصاره نوشابه پرداخت.

البته این پایان ماجراهای تاریخی نوشابه‌سازی در ایران نبود. شركت نوشاب سال ۱۳۷۰، با خرید كارخانه شمس تهران تصمیم به تولید كوكاكولا در ایران گرفت. شركت كوكاكولا نیز با امضای قراردادی به مبلغ ۱۵ میلیون دلار ۲۷ درصد سهام شركت را در اختیار گرفت و همكاری برای تولید كوكاكولا آغاز شد.

به این ترتیب كوكاكولا اولین شركت خارجی لقب گرفت كه بعد از انقلاب در ایران سرمایه‌گذاری می‌كرد. با امضای قرارداد، حدود ۴۰ میلیون بطری با آرم كوكاكولا تهیه و تولید نوشابه نیز سال ۱۳۷۳ آغاز شد، اما یك سال بعد با وضع تحریم‌های آمریكا، همكاری كوكاكولا با ایران متوقف و شركت نوشاب از دریافت فرمول تولید كوكاكولا محروم شد.

این تنها بدشانسی نوشاب نبود؛ چرا كه شركت خوشگوار هم توانسته بود عصاره‌های نوشابه را وارد ایران و نوشابه‌های كوكاكولای خود را حتی زودتر از نوشاب وارد بازار كند. این‌گونه بود كه نوشاب، نتوانست سهم زیادی از بازار را نصیب خود كند.

تاریخ نوشابه‌سازی در ایران معجونی است از سرمایه‌داری دوران پهلوی و دولتی‌سازی بعد از انقلاب و همچنین همكاری شركت‌های بزرگ آمریكایی تولید نوشابه با شركت‌های ایرانی تولیدگر.

با این سابقه جذاب هنوز باید غصه خورد كه چرا كاری برای مستندسازی آن انجام نشده است و چرا هنوز نمی‌دانیم میرزای تونی كیست كه طعم نوشابه را به ایرانیان چشانده است.

جمعه 26/8/1391 - 3:20
تغذیه و تناسب اندام
جام جم آنلاین: كفیر را كه می‌شناسید؟ همان نوشیدنی ترش و گازدار كه از تخمیر شیر به دست می‌آید و سرمنشاء آن را به سرزمین قفقاز نسبت داده‌اند.

البته كفیر فقط به نوشیدنی ختم نمی‌شود و فرآورده‌هایی چون ماست و پنیر هم دارد كه در بیمارستان‌های روسیه برای پیشگیری و التیام اختلالات گوارشی، بیماری‌های آلرژیك، سل و حتی سرطان استفاده می‌شود و در آسایشگاه‌های این كشور نیز در رژیم غذایی افراد گنجانده شده است؛ اما شاید بپرسید فرآورده‌های لبنی كفیر چگونه تولید می‌شود و ارزش تغذیه‌ای آن چه میزان است؟

فرآورده‌های كفیر از افزودن مستقیم دانه‌های كفیر به شیر تهیه می‌شود. اما دانه كفیر چیست؟ دانه‌های كفیر مجموعه‌ای از باكتری‌ها و مخمرهاست كه به صورت خوشه‌ای دركنارهم قرارگرفته و موجب تخمیر شیر می‌شود. ظاهراین دانه‌ها شبیه تكه‌های كوچك گل‌كلم بوده و به رنگ سفید است.

میكروارگانیسم‌های دانه كفیر غیربیماریزا، آنتی باكتریال و ضد قارچ بوده و مسئول طعم ترش و تند فرآورده‌های كفیر است.

این فرآورده‌ها غنی از باكتری‌های پروبیوتیك، اسید لاكتیك، كلسیم، پروتئین، ویتامین‌های گروه B و الكل است البته محصولاتی كه حاوی الكل باشد، دركشورهای اسلامی تولید نمی‌شود.

به عنوان مثال دوغ یا ماست كفیری كه این روزها درمغازه‌ها و فروشگاه هاعرضه می‌شود فاقد الكل بوده و دركارخانه‌ها طی مراحلی الكل آن به حداقل رسیده و بر میزان اسید آن افزوده می‌شود.

براین اساس فرآورده حاصله از نظر طعم، خواص و غلظت تا حدودی با كفیر اصلی تفاوت دارد و به‌همین دلیل هم اغلب كارخانه‌ها برای افزایش شدت طعم و ماندگاری بیشتر محصول از نمك استفاده می‌كنند؛ این همان عاملی است كه مصرف این محصولات را برای افراد با فشارخون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی، مبتلایان به نارسایی‌های كلیوی و البته افراد سالم محدود می‌كند.

ارزش تغذیه‌ای فرآورده‌های كفیر

باكتری‌ها و مخمرهای فعال موجود درمحصولات كفیر كیفیت بالایی دارد و اگر روند تولید آن اصولی باشد تا حدودی مزایای محصولات پروبیوتیك را به خود اختصاص می‌دهد و به عنوان یك تغذیه تكمیلی برای زنان باردار و شیرده محسوب می‌شود.

كفیر هضم راحت‌تری دارد و مصرف آن برای مبتلایان به عدم تحمل لاكتوز دردسرساز نیست.

به دلیل آن‌كه غنی ازویتامین‌های گروه B بخصوص B12 و B1 است، موجب تقویت سیستم عصبی می‌شود و برای سلامت پوست مطلوب است.

با تقویت سیستم ایمنی بدن، درجلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی موثر است و در زمان مصرف آنتی‌بیوتیك‌ها از اختلالات گوارشی همچون یبوست یا اسهال پیشگیری می‌كند و مهم‌تر آن‌كه حاوی كلسیم است و از بروز پوكی استخوان جلوگیری كرده و منیزیم آن از بی‌خوابی و استرس می‌كاهد.

برای زنده و فعال ماندن مخمر و باكتری‌های مفید كفیر، آن را در یخچال نگهداری و به تاریخ مصرف آن دقت كنید. این راهم بدانید كه نگهداری طولانی مدت محصولات كفیر در دمای محیط موجب افزایش فعالیت باكتری‌های مولد گاز شده و محصول را تند و گازدار می‌كند.

فاخره بهبهانی‌ -‌ جام‌جم

جمعه 26/8/1391 - 3:15
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: امروز یعنی چهاردهم نوامبر مصادف با بیست‌و‌چهارم آبان، روز جهانی دیابت است؛ روزی كه قرار است متخصصان و رسانه‌ها اطلاعاتی به مردم بدهند تا آگاهی‌شان نسبت به این بیماری افزایش یابد.

آن‌طور كه سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند اكنون بیش از 346 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند كه این تعداد می‌تواند تا سال 2030 بیش از دو برابر شود.

اما در این میان نكته حائز اهمیت آن است كه تمام افراد باید در مورد این بیماری اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری داشته باشند؛ اطلاعاتی كه می‌تواند به آنها كمك كند زندگی راحت‌تر و بی‌دردسری را پشت سر بگذارند.

شاید یكی از مهم‌ترین و در عین حال ساده‌ترین نكاتی كه نه تنها بیماران مبتلا به دیابت، بلكه تمام افراد باید نسبت به آن آگاه باشند، نقش ورزش و تغذیه صحیح در پیشگیری و كنترل این بیماری است؛ نكته‌ای كه متأسفانه گاهی نادیده گرفته می‌شود و در برخی موارد نیز برداشت صحیحی از آن صورت نمی‌گیرد.

دكتر مسعود رحمانیان، فوق تخصص غدد درون‌ریز و متابولیسم در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: پیروی از یك رژیم غذایی صحیح، یكی از مهم‌ترین نكاتی است كه بیماران مبتلا به دیابت باید در نظر داشته باشند. در این میان، خیلی‌ها مصرف برخی مواد غذایی را به طور كلی ممنوع می‌كنند، در حالی كه عده‌ای هم براین باورند كه از همه چیز می‌توان استفاده كرد، ولی به اندازه. اما واقعیت آن است كه هیچ ممنوعیتی در مورد مصرف مواد غذایی برای بیماران مبتلا به دیابت وجود ندارد؛ به این معنا كه فرد دیابتی می‌تواند از هر ماده غذایی استفاده كند، ولی به مقدار كمتر از حدی كه افراد غیر دیابتی مصرف می‌كنند.

شاید قند خونتان بالاست

بیماری قند یا دیابت، بیماری مزمنی است كه در نتیجه اختلال در تولید یا عملكرد انسولین در بدن به وجود می‌آ‌ید. در دیابت نوع یك كه میان بچه‌ها، افراد جوان(كمتر از 30 سال) و كسانی كه لاغر هستند، شایع‌تر است، بدن فرد قادر به تولید انسولین نیست. اما دیابت نوع دو بیشتر میان افراد میانسال و كسانی كه چاق‌تر هستند، بروز می‌كند، علت اصلی بروز این نوع بیماری نیز مقاومت بدن نسبت به انسولین است.

اما دیابت بیماری مرموزی است؛ به این معنا كه ممكن است فرد مبتلا به آن، سال‌ها پس از شروع بیماری با هیچ نشانه‌ای روبه‌رو نشود و زمانی بیماری‌اش را تشخیص دهند كه عوارض آن ایجاد شده است. پس می‌توان گفت در بسیاری از مواقع، دیابت بدون هیچ نشانه خاصی ایجاد می‌شود و فقط به كمك آزمایش‌های دوره‌ای می‌توان به وجود این بیماری پی برد.

با توجه به این موضوع، بیماری معمولاً با تاخیری چند ساله تشخیص داده می‌شود و اغلب بیماران علائم اولیه خاصی ندارند. با این حال، افرادی كه در شروع بیماری با افزایش شدید قند خون روبه‌رو می‌شوند، ممكن است دچار پرنوشی و پرادراری شوند. علاوه بر این، كاهش وزن، خشكی دهان، زخم شدن پا(زخمی كه دیر خوب می‌شود) و بروز اختلالاتی در كاركرد كلیه یا چشم نیز از جمله مشكلاتی است كه می‌تواند علامت بروز دیابت باشد.

این پزشك متخصص توصیه می‌كند همه افراد بالای 45 سال، هر سه تا پنج سال یك‌بار برای تشخیص بیماری دیابت آزمایش دهند و افرادی كه سن‌شان كمتر از 45 است نیز در صورتی‌كه چاق هستند یا سایر عوامل خطر را دارند نسبت به این موضوع حساس باشند.

محدودیت داریم، ولی ممنوعیت نه!

به گفته دكتر رحمانیان، بهتر است همه افراد و بویژه مبتلایان به دیابت، تعداد وعده‌های غذایی را افزایش داده و حجم غذا در هر وعده را كاهش دهند بنابراین در صورتی كه بیمار از رژیم غذایی صحیح پیروی كند و ورزش منظم را در نظر داشته باشد، تزریق انسولین یا مصرف قرص‌هایی كه پزشك برایش تجویز كرده است نیز تاثیر بیشتری خواهد داشت.

وی با اشاره به مصرف متعادل كربوهیدرات‌ها می‌گوید: سوالاتی كه در مورد تغذیه صحیح برای بیماران ایجاد می‌شود، بیشتر مربوط به مصرف كروبوهیدرات‌هاست كه در موادی مانند نان، برنج و میوه‌ها وجود دارد. بعضی از بیماران تصور می‌كنند چون فقط هفته‌ای یك بار از برنج استفاده می‌كنند مشكلی برایشان ایجاد نخواهد شد؛ در حالی كه شاید مصرف مقدار زیاد برنج در همان یك مرتبه هم قند خون آنها را از كنترل خارج كند بنابراین باز هم تاكید می‌شود ممنوعیتی در زمینه مصرف این مواد وجود ندارد، ولی محدودیت داریم به این معنا كه بیمار مبتلا به دیابت نباید بیش از پنج یا شش قاشق برنج در هر وعده غذایی مصرف كند. چنانچه این برنج به صورت غذاهایی شیرین مانند شیرین‌پلو تهیه شده باشد، میزان مصرف باید متناسب با مقدار آن تعیین شده و كاهش یابد.

به گفته این متخصص غدد هدف از رعایت رژیم غذایی صحیح این است كه قند خون فرد را در وضعی ثابت و متعادل حفظ كنیم تا نوسان نداشته باشد. همچنین به كمك داروها نیز این وضع ثابت را به محدوده نرمال می‌رسانیم.

با ورزش، قند خون را كنترل كنید

وقتی صحبت از ورزش بیماران مبتلا به دیابت می‌شود، خیلی‌ها تصور می‌كنند دیابتی‌ها نمی‌توانند براحتی ورزش كنند و باید نكاتی را در نظر داشته باشند تا ورزش بدون كوچك‌ترین مشكلی به پایان برسد.

دكتر رحمانیان درباره برنامه ورزشی این بیماران توضیح می‌دهد: افرادی كه به دیابت نوع دو مبتلا هستند، معمولاً محدودیت خاصی در مورد زمان‌بندی برنامه ورزشی‌شان ندارند. با این حال، توصیه می‌شود این افراد حتماً پیش از شروع ورزش با پزشك متخصص مشورت كنند و این موضوع بخصوص زمانی كه فرد با مشكلات قلبی روبه‌رو باشد نیز اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.

به گفته وی بیماران مبتلا به دیابت باید تقریباً پنج روز در هفته و هر روز 30 دقیقه ورزش كنند. البته لازم نیست برنامه ورزشی خیلی شدید باشد و فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی سریع نیز می‌تواند به آنها كمك كند. بنابراین باید در نظر داشته باشید ورزش نه تنها به كنترل بهتر قند خون بیمار كمك می‌كند، بلكه موجب كاهش عوارض قلبی، عروقی دیابت هم می‌شود و برای تنظیم فشار خون و وزن بیمار نیز بسیار مفید است.

دكتر رحمانیان درباره ورزش بیماران مبتلا به دیابت نوع یك یا نوع دو كه انسولین تزریق می‌كنند، می‌گوید: این افراد باید پیش از شروع ورزش قند خون خود را اندازه بگیرند و در صورتی كه میزان قند خون آنها كمتر از صد یا بیشتر از 250 باشد، نباید ورزش كنند. در ضمن اگر ورزش بیشتر از یك ساعت ادامه دارد نیز حتماً باید بین ورزش قند خون خود را اندازه بگیرید تا میزان آن افزایش یا كاهش نیابد.

نیلوفر اسعدی‌بیگی ‌-‌ جام‌جم

جمعه 26/8/1391 - 3:14
نوشیدنی و دسرها
جام جم آنلاین: برای خیلی از ما ایرانی‌ها همیشه نوشیدن یك فنجان چای گرم بسیار دلچسب است اما در سرمای دومین ماه پاییزی این لذت چند برابر می‌شود البته نوشیدنی‌های گرم و سرد زیادی وجود دارد كه می‌توانیم در فرصت‌های مختلف از آنها استفاده كنیم ولی ایرانی‌ها از روزگاران قدیم به چای علاقه بیشتری داشته‌اند.

 

شاید دلیلش این باشد كه چای یك نوشیدنی شرقی است. ابتدا هندی‌ها و چینی‌ها از آن استفاده می‌كردند و سال‌ها بعد گیاه چای به ایران وارد شد، اما این دم‌كردنی سیاه چنان جای خود را در میان ایرانی‌ها باز كرد كه حالا در هر خانه‌ای حداقل یك بار در روز چای دم می‌كشد و خورده می‌شود و چای شیرین جزئی جدانشدنی از سفره صبحانه ما شده است.

چای اما انواع مختلفی دارد كه در تمام فروشگاه‌ها در اختیار خریداران قرار می‌گیرد. بهترین نوع این نوشیدنی به محصولات هندوستان و سیلان و ایران تعلق دارد.

چای ایرانی كه نوع بهاره آن بسیار خوشمزه است در شمال ایران كاشت و برداشت می‌شود.

چای سیاه در صدر

امروزه مصرف‌كنندگان می‌توانند انواع مختلف چای را خریداری كرده، دم كنند و میل نمایند. اما معروف‌ترین این چای‌ها همچنان چای سیاه است؛ همان چای معمولی كه در خانه ایرانی‌ها وجود دارد. چای سبز هم به تازگی بیشتر شناخته شده و مصرف آن رو به فزونی است.

چای قرمز یا همان چای ترش كه هم خوشمزه است و هم خاصیت دارویی دارد نیز در فروشگاه‌ها به فروش می‌رسد البته دم كردن هر كدام از این چای‌ها روش خاص خودش را دارد، اما هنوز هم در میان خانواده‌های ایرانی چای سیاه رتبه اول را در اختیار دارد و به نظر می‌رسد تا مدت‌ها با خیال راحت این مقام را حفظ خواهد كرد.

چای با عطر ایرانی

از ​ نگاهی دیگر هم می‌توان چای را به انواع مختلفی تقسیم كرد. این نوشیدنی محبوب در بازار، هم به صورت باز و هم انواع بسته‌بندی با نام‌های تجاری مختلف وجود دارد.

چای‌های موجود در ایران شامل كله مورچه‌ای، باروتی، شكسته، قلمی و... است كه هر كس بنابر سلیقه خود و خانواده‌اش نوعی از آن را می‌پسندد و خریداری می‌كند.

از سوی دیگر بعضی​ خانواده‌ها از چای سیاه معمولی استفاده كرده و آن را به تنهایی دم می‌كنند و برخی دیگر برای عطر بهتر، چای معمولی را با چای عطری مخلوط می‌كنند. همین جا لازم است یادآوری كنیم كه چای عطری با عطر چای فرق می‌كند.

هر دوی اینها با چای معمولی مخلوط می‌شود ولی میزان عطر چای باید بسیار كمتر از چای عطری باشد. همچنین چای عطری را می‌توان به‌تنهایی هم دم كرد ولی عطر چای را حتما با چای معمولی مخلوط كرده و سپس دم می‌كنند.

البته بهتر است از چای معمولی استفاده كنید زیرا هم چای عطری و هم عطر چای هر دو از اسانس‌های مختلف تهیه می‌شود.

اگر به عطر خاصی علاقه دارید، بهتر است از اسانس‌های خانگی و اصیل ایرانی برای معطرشدن چای استفاده كنید؛ به عنوان مثال هل، زعفران، دارچین، زنجبیل و گل محمدی نمونه‌هایی مناسب برای طعم‌داركردن چای هستند.

روی بسته‌بندی‌های چای، نوع آن هم قید شده‌ است. دلیل این تفكیك آن است كه بعضی‌ها رنگ چای برایشان مهم است و برخی دیگر عطر و شاید طعم چای؛ ولی یك چای خوب و گوارا باید هم خوش‌رنگ باشد، هم خوش عطر و هم مزه گس آن حس شود. به نظر می‌رسد این چای مورد علاقه بیشتر مردم است.

بهترین راه دم‌كردن چای این است كه بگذارید آب داخل كتری یا سماور كاملا جوش بیاید؛ بعد آن را خاموش كرده تا دمای آب قدری كم شود، حالا مقداری چای درون قوری بریزید؛ بهتر است قوری هم چینی یا پیركس باشد؛ یكبار با آب گرم چای را شست وشو دهید و سپس به اندازه كافی آب داخل قوری ریخته و زیر كتری یا سماور را روشن كرده و قوری را روی آن قرار دهید. اجازه دهید تا چای خوب دم بكشد البته گذاشتن یك پارچه تمیزی روی قوری به‌عنوان دم‌كنی هم بسیار مهم است.

یادتان باشد هر نوع چای به زمان خاصی برای دم‌كشیدن نیاز دارد ولی معمولا 10 دقیقه، فرصت مناسبی است.

از سماور زغالی تا چای‌ساز برقی

اگر سن‌تان اجازه دهد حتما به یاد دارید كه در قدیم از انواع سماورهای زغالی برای تهیه چای استفاده می‌شد و بعد از آن سماورهای نفتی به بازار آمد. چای تهیه‌شده روی سماورهای زغالی و نفتی بسیار گوارا و دلچسب بود؛ ولی كم‌كم سماورهای برقی و گازی جای نسل پیش از خود را گرفتند، البته چای دم‌شده روی آنها هم با ذائقه خانواده‌های ایرانی سازگار بود.

اما امروز دستگاه‌های برقی چای‌ساز در آشپزخانه‌های ایرانی جا خوش كرده‌اند؛ شاید شما هم یكی از آنها را خریده باشید.

خیلی از خانم‌ها بر این باورند كه چای تهیه‌شده روی این دستگاه‌ها خیلی خوش‌طعم نیست و نمی‌توانند چای را مانند سماور و كتری دم كنند؛ البته برخی هم نظر دیگری دارند.

به هر حال چای با هر وسیله‌ای كه دم شود، همچنان گواراترین و لذت‌بخش‌ترین نوشیدنی برای ایرانی‌ها است. چای جزئی از زندگی روزمره مردم این سرزمین است.

وقتی كه مهمان به خانه شما می‌آید اولین كار تهیه چای است. وقتی از كار روزانه خسته می‌شوید یك فنجان چای شما را سرحال می‌آورد و هنگامی كه به مهمانی می‌روید اولین چیزی كه منتظرش هستید یك استكان چای است.

برای نوشیدن یك چای دلچسب، نیازی به خریدن ظروف گران قیمت نیست، اما قدری سلیقه لازم است؛ به یقین دیدن چایی خوشرنگ در یك استكان كمر باریك و روی نعلبكی‌ای زیبا در كنار قندانی پر از قندهای سفید هم قد و قواره، به اندازه نوشیدنش دلچسب است.

مرضیه عالمی

جمعه 26/8/1391 - 3:7
مد و لباس
جام جم آنلاین: چكمه یكی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین‌ پوشش‌های فصل پاییز است بنابراین اگر می‌خواهید كفشی مناسب برای این فصل بخرید، بهتر است به جای خرید یك جفت كفش معمولی سراغ چكمه‌ها بروید.

 البته برای خرید چكمه نباید فقط بظاهر آن توجه كنید، چون نكات بسیار مهمی در این زمینه وجود دارد كه باید به آنها هم دقت كرد.

به عنوان نمونه، اندازه چكمه یكی از مهم‌ترین موضوعاتی است كه باید آن را در نظر داشته باشید؛ چراكه اگر اندازه چكمه بزرگ یا كوچك باشد، هنگام راه‌ رفتن در روزهای بارانی و برفی با مشكل روبه‌رو خواهید شد.

نكته مهم دیگر، جنس و نوع كف چكمه است؛ قبل از خرید چكمه، حتما كف آن را با دقت نگاه كنید و چكمه‌هایی را كه كف آنها صاف است، نخرید؛ این چكمه‌ها برای روزهای بارانی و برفی اصلا مناسب نیست و ممكن است موجب زمین خوردن شما شود بنابراین حتما چكمه‌ای را انتخاب كنید كه كف آن برجستگی (عاج) داشته باشد تا بتوانید با اطمینان روی برف‌ها قدم بگذارید.

جمعه 26/8/1391 - 3:3
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: متخصص بیماری‌های عفونی گفت: زنجیره انتقال عفونت شامل هفت مرحله است که از منبع، آغاز و تا بروز عفونت ادامه می‌یابد در این بین پرسنل بیمارستان در سه مرحله نقش بسزایی دارند که با شستشو و ضدعفونی دست طبق استاندار‌های تعیین شده می‌تواند از شیوع عفونت جلوگیری کنند.

دکتر شهناز سالی استفاده از ناخن مصنوعی در کارکنان بیمارستانی را منبع عظیمی از میکروب و ویروس‌ها دانست و گفت: زنجیره انتقال عفونت شامل هفت مرحله از قبیل عامل، منبع، محل خروج، انتقال، محل انتقال، میزبان عفونت، میزبان مستعد عفونت و به وقوع پیوستن عفونت است.

وی افزود: در این بین در سه عامل از جمله محل خروج عامل عفونت، انتقال عامل عفونت، میزبان مستعد عفونت پرسنل بیمارستانی در انتقال آن نقش بسزایی دارد که با شستشوی منظم و متدول دست می‌تواند از انتقال آن جلوگیری کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر عدم استفاده پرسنل بیمارستانی از ناخن مصنوعی، تصریح كرد: ناخن مصنوعی انواع عفونت، ویروس و قارچ را به خود جذب می‌كند و در هنگام شستشو قسمت زیرین آن به طور کامل ضد عفونی نمی‌شود بر همین اساس عوامل بیماری‌زا به سرعت در این قسمت رشد یافته و منجر به انتقال می‌شود.

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، استفاده پرسنل بیمارستانی از ناخن مصنوعی منجر به شیوع عفونت‌های بیمارستانی می‌شود.

دکتر سالی با بیان زنجیره‌ای بودن انتقال عفونت‌های موجود در قسمت زیرین ناخن مصنوعی، خاطرنشان کرد: این عفونت‌ها عوارض بسیاری را در فرد به جای می‌گذارند اما نمی‌توان استفاده از ناخن مصنوعی را برای تمام افراد جامعه ممنوع کرد اما برای پرسنل بیمارستانی این حقیقت وجود دارد که به هیچ عنوان نباید از ناخن مصنوعی استفاده كنند. (خبرگزاری دانا)

جمعه 26/8/1391 - 3:1
هوا و فضا
جام جم آنلاین: شاید دفعه دیگری كه انسان قصد دارد قدم در جای دیگری غیر از زمین بگذارد، بهتر باشد قبل از خود لشكری از میكروب‌ها را برای آماده‌سازی محیط به آنجا اعزام كند. در واقع جعبه‌های كوچكی پر از میكروب‌های ساخته بشر می‌تواند به فراهم شدن ملزومات اولیه زندگی فضانوردان كمك شایانی نماید.

 

برای اقامت در مناطق دوردست فضا نیاز به غذا، سوخت و سرپناه است كه بی‌شك حمل همه این مواد به فضا بسیار پر هزینه خواهد بود اما در این میان دانش مهندسی زیستی (synthetic biology) راه‌حلی را پیشنهاد كرده و آن هم بهره‌گیری از میكروب‌هاست.

میكروب‌ها در مقیاس سایر محموله‌های فضایی در واقع اصلا وزنی ندارند اما وقتی‌ به محیط هدف خود در فضا (به عنوان نمونه مریخ) برسند، می‌توانند با تغذیه از موادی كه در آنجا وجود دارد بسرعت تكثیر شوند. محصولی كه این میكروب‌ها تولید می‌كنند می‌تواند نیازهای اولیه انسان را برآورده سازد.

مدت‌هاست‌ ناسا پژوهش‌های خود را برای عملی ساختن این ایده آغاز نموده است. در واقع هدف یك طرح جدید در حوزه مهندسی زیستی در ناسا، طراحی میكروب‌هایی برای ماموریت‌های فضایی آینده است.

مهندسی زیستی در واقع تركیبی از دو دانش زیست‌شناسی و مهندسی است. پژوهشگران این حوزه كیت‌هایی ساخته‌اند كه از مجموعه‌ای از ژن‌ها پدید آمده كه بلوك زیستی (biobrick)نامیده می‌شود. هر كدام از این واحدهای زیستی كاركرد مشخص و منحصر به فردی دارد.

به‌عنوان مثال از نوعی بلوك زیستی خاص برای ساختن نوعی باكتری كه می‌تواند باكتری‌های ضد یخ‌زدگی ایجاد كند استفاده می‌گردد. این بلوك‌های زیستی را می‌توان وارد سایر میكروب‌ها نمود و به این شكل آن میكروب‌ها عملكرد مد نظر را خواهند یافت.

یك میكروب با استفاده از این رویكرد می‌تواند قابلیت دوام در شرایط سخت را یافته و به این ترتیب زمینه را برای حضور انسان در شرایط محیطی نامطلوب در سیارات دیگر فراهم سازد.

به عنوان مثال نیاز به انرژی را در نظر بگیرید. بسیاری از میكروب‌های موجود روی زمین در فضای جوی سایر سیارات از بین می‌روند و دلیل آن هم حجم بالای دی‌اكسیدكربن و نیتروژن آنهاست.

با این حال یك نوع باكتری سبز آبی یا همان سیانوباكتریم (cyanobactrium) با نام علمی Anabaena می‌تواند در این شرایط سخت دوام آورد. درواقع این باكتری با تغذیه از این مواد، قند تولید می‌كند.تا وقتی ‌ این باكتری گرم نگه داشته شود و از تابش فرابنفش در امان بماند، می‌تواند براحتی در محیط مریخ زندگی كند.

باكتری Anabaena بیشتر انرژی خود را از گاز دی‌اكسیدكربن و نیتروژن به دست می‌آورد. سال گذشته برخی پژوهشگران نشان دادند ‌ با وارد نمودن سازوكاری خاص از باكتری ای ـ كلای (E. coli) می‌توان Anabaena را به تولید قند بیشتر واداشت.

این پژوهشگران همچنین نشان دادند می‌توانند انبوهی از باكتری‌های دیگر را با این قند تولید شده تغذیه نمایند. چنین باكتری‌هایی شاید در آینده بتوانند روغن، پلاستیك یا سوخت مورد نیاز فضانوردان را تامین نمایند.

همچنین گروهی دیگر از پژوهشگران به راهی برای تامین آجر و ملاط مورد نیاز فضانوردان برای ساخت تاسیسات اقامتی دست یافتند.

این دانشمندان از نوعی باكتری به نام Sporosarcinapasteurii كه می‌تواند ماده اصلی موجود در ادرار را تجزیه نماید و آمونیوم تولید كند، استفاده كردند.

به این ترتیب می‌توان از مواد قلیایی موجود در محیط استفاده و آن را به كربنات كلسیم تبدیل كرده و ماده اولیه برای استحكام بخشی به سازه‌های ایجاد شده در محیط‌های فضایی را به دست آورد.

در واقع با این روش می‌توان از مواد دفع شده بدن فضانوردان برای تغذیه این میكروب‌ها بهره گرفت و بدین ترتیب این میكروب‌ها نیز خواهند توانست با اتصال سنگریزه‌های موجود در سطح سیاره‌ای دوردست، آجر مورد نیاز برای ساخت یك سرپناه دائم را تولید كنند.

دانشمندان برای اثبات عملی بودن این شیوه، در آزمایشات خود با استفاده از مواد اولیه‌ای همچون سنگ و قرار دادن آنها كنار هم و استفاده از ماده تولید شده توسط باكتری‌ها، ظرف مدت دو هفته آجرهایی فشرده و با دوامی همچون بتون را به‌دست آوردند.

پژوهشگران همچنین بخش ژنتیكی تولید كننده سیمان این باكتری را جدا و آن را در باكتری ای ـ كلای وارد كردند تا به این شكل این باكتری ویژگی تولید سیمان را نیز بیابد.

Newscientist - مترجم: صالح سپهری‌فر

جمعه 26/8/1391 - 2:58
هوا و فضا
18 آبان 1356، ناو فضایی سایوزـ25 از ایستگاه فضایی بایكونور و‌ از همان سكویی به سوی ایستگاه فضایی سالیوت‌ـ6 رهسپار شد كه اسپوتینك‌ـ1 در 20 سال قبل از آن به مدار فرستاده شده بود.

 

فرماندهی ناو فضایی سایوز 25 را ولادیمیر كوالنك 35 ساله و مهندسی پرواز را والری ریومین 38 ‌ساله به‌عهده داشتند. هر دوی آنها برای نخستین بار به فضا می‌رفتند.

ماموریت سایوزـ25 انجام اتصال به سالیوت‌ـ6 و انجام برخی آزمایش‌های مشترك با گروه‌های بعدی فضانوردان اعلام شده بود.

عده‌ای از كارشناسان غربی معتقد بودند یك برنامه هیجان‌انگیز در حال نمایش است و احتمالا آنها ركورد سایوزـ 18 را كه حدود 63 روز اقامت در فضا بود خواهند شكست.

ریومین درباره احساسش در نخستین پرواز مداری می‌گوید: موشك از زمین كنده شد. فشار جاذبه افزایش یافت و من احساس می‌كردم كس دیگری هستم. گویی زمین را برای همیشه ترك می‌كردم. هیچ نیروی وجود نداشت مرا برگرداند. برنامه پرواز اتصال به سالیوت-6 در روز بعد بود كه باید از سكوی اتصال اول انجام می‌شد. مدت اقامت ما هم یكصد شبانه روز پیش‌بینی شده بود.

قرار بود یك ماه بعد، كوالنك و ریومین برای نخستین بار در جهان طی اقامت در یك ایستگاه مداری، از دو مهمان پذیرایی كنند.

گروه، مهمان ولادیمیر ژانیبكف و پیوتر كلودین بودند. آنها پس از رسیدن مهمانان و حدود دی ماه باید اولین ماموریت بین‌المللی شوروی ـ چكسلواكی را انجام می‌دادند؛ اما همه چیز طبق برنامه پیش نرفت. ماجرا از این قرار بود كه تقریبا یك شبانه روز بعد از پرتاب، فضانوردان ایستگاه مداری سالیوت‌ـ6 را دیدند.

در فاصله صد متری از ایستگاه مداری، كوالنك هدایت دستی سفینه را به عهده گرفت و آن را به سالیوت نزدیك كرد.

در فاصله 50 متری ایستگاه، فضانوردان متوجه شدند دارند به پهلوی سفینه نزدیك می‌شوند و سفینه در زاویه درستی به ایستگاه نزدیك نمی‌شود و مجبور شدند ترمز كنند.

بعدا مشخص شد ‌در آن لحظه آنها فقط 1.5 متر تا برخورد با ایستگاه مداری سالیوت‌ـ6 فاصله داشتند سپس فضانوردان تصمیم گرفتند ایستگاه فضایی را دور بزنند و مجددا عمل اتصال را با استفاده از دستگاه خودكار ایگلا انجام دهند.

این دستگاه سوخت زیادی مصرف می‌كرد و مركز هدایت پرواز از كیهان‌نوردان خواست ‌شخصا، هدایت ناو را به‌عهده گیرند. این‌بار آنها توانستند بدرستی به سالیوت‌ـ6 نزدیك شوند و حتی ضربه كوچكی هم وارد كنند كه نشان می‌داد دو سفینه فضایی در مرحله قفل قرار گرفته‌اند؛ اما چراغ اتصال روشن نشد بلكه مشخص گردید كه ناو كیهانی در اثر ضربه خیلی آهسته از ایستگاه فضایی دور می‌شود.

كیهان‌نوردان از 30 متر دورتر از ایستگاه و به منظور بار سوم برای اتصال به سالیوت‌ـ6 به آن نزدیك شدند، چون ارتباط با زمین در آن لحظه قطع بود كیهان‌نوردان خود ابتكار عمل را به دست گرفتند.

این بار نیز اتصال انجام نشد. یك‌بار دیگر آنها به فاصله 20 متری ایستگاه بازگشتند. 15ـ10 كیلوگرم سوخت بیشتر باقی نمانده بود.

كوالنك می‌گوید: «طبق قوانین باید كار را متوقف می‌كردیم و برای بازگشت به زمین آماده می‌شدیم.به والری نگاه كردم . می‌خواستم به او بگویم بیاییم خطر كنیم و چهارمین عملیات را هم انجام دهیم، چون هنوز بخش ذخیره وجود داشت. می‌شد برای فرود از امكانات اضطراری استفاده كرد. او هم تصمیم مرا قبول داشت. چشمانش چنین می‌گفت. فرمان هدایت را بار دیگر به دست گرفتم.»

نزدیك شدن خیلی خوب صورت گرفت؛ اما چهارمین كوشش نیز بی‌فایده بود. ضربه اتصال به ایستگاه، سفینه را 6 تا 8 متر عقب راند. سوخت سیستم اصلی كاملا تمام شده بود و حالا آنها چاره‌ای جز بازگشت نداشتند.

یك روز پس از پرتاب و در 19 آبان رادیو مسكو از قول تاس اعلام كرد ‌: «الحاق خودكار ناو سایوزـ25 و ایستگاه مداری سالیوت ‌ـ6 از فاصله 120 متری شروع شد؛ اما به علت انحرافاتی كه در برنامه رخ داد، از الحاق با سالیوت‌ـ6 انصراف حاصل شد و كیهان‌نوردان به انجام عملیات فرود اقدام كردند.»

كمیسیون دولتی نتوانست دلیل اتصال نیافتن را روشن كند، چون بخش اتصالی در قسمت مداری ناو قرار داشت كه به زمین باز نمی‌گردد؛ اما به طور كلی عدم موفقیت را به دلیل بی‌تجربگی در سفر به فضا دانستند و تصمیم گرفتند در هر گروه فضانوردان اعزامی یك نفر حتما تجربه پرواز فضایی داشته باشد و این تصمیم كه سرنوشت خیلی از فضانوردان بعدی را تغییر داد، هنوز به عنوان یك قانون رعایت می‌شود.

اتصال در فضا

برای اتصال دو ناو كیهانی به یكدیگر در فضا باید ماژول اتصال یكی از دو ناو، نر و دیگری ماده طراحی ‌شود.

ناو كیهانی با ماژول اتصال نر به ناو فعال یا اتصال‌دهنده و ناو كیهانی با ماژول اتصالی ماده به ناو منفعل یا پذیرنده اتصال معروف است.

به این ترتیب كه میله اتصالی ناو كیهانی فعال (نمونه‌سمت راست تصویر) با حسگرهایی كه به انتهای آن وصل شده بود و مانند یك جوی استیك (دسته بازی) عمل ‌كند و به محض برخورد با دهانه ماژول منفعل، كنترل موتورهای كوچك كنترل‌كننده وضعیت ناو فعال را در دست می‌گرفت و با فشار دادن خود به داخل ناو پذیرنده اتصال، تلاش می‌كند ‌ عملیات اتصال نهایی یا قفل شدن زبانه در حفره ماژول ناو منفعل را با روشن و خاموش كردن موتورها و راندن خود به سمت آن و در مسیر درست به سرانجام برساند.

در انتها و زمانی كه هر دو ناو به هم متصل می‌شوند، سیستم‌های كنترلی دو ناو توسط شش زبانه الكتریكی دور رینگ اتصالی به هم وصل می‌شوند و ناو بزرگ‌تر‌ كه برای مثال می‌تواند یك ایستگاه فضایی باشد، از آن به بعد كنترل موتورهای ناو مهمان را نیز در دست می‌گیرد تا از هرگونه اختلال در تصمیم‌گیری مجزا و جداگانه رایانه‌های فضایی دو ناو جلوگیری كند.

سیروس برزو - جام‌جم

جمعه 26/8/1391 - 2:56
دانستنی های علمی
جام جم آنلاین: نوشابه در میان محصولات صنایع غذایی جنجالی‌تر از همه بوده است. از مسائل بهداشتی گرفته تا جنجال‌های سیاسی و روابط بین‌الملل، اما شاید یكی از جالب‌ترین جنجال‌ها، حرف و حدیث‌ها پیرامون آرم شركت‌های نوشابه‌سازی است.

این نوشتار نگاهی دارد به جنجال‌های اطراف دو برند معروف خارجی و دو برند معروف ایرانی كه از قضا سهم تولیدشان هم از همه بیشتر است.

آرم كوكاكولا و پپسی

به یك آینه و خرید یك نوشابه كوكاكولا نیاز دارید. برچسبش را باید جدا كنید، پشت‌ورو كنید و روبه‌روی آینه بگیرید. گفته‌اند در این حالت عبارتی ضداسلامی با محتوای «لا محمد، لا مكه» دیده می‌شود.

البته مخالفان این فكر، چنین برداشتی را نوعی تلقین روانی می‌دانند و ضمنا به تغییرات آرم كوكاكولا در طول زمان اشاره می‌كنند.

نخستین آرم كوكاكولا نگاشته‌ای از نام این شركت بود كه با حروف درشت انگلیسی و به طور ناپیوسته نوشته شده بود. البته كوكاكولا سال 2004 به این صحبت‌ها پاسخ هم داد و در سایت رسمی خود نوشت: این آرم سال 1886 در آتلانتا طراحی شده و در آن زمان اطلاعات كمی در این منطقه در مورد زبان عربی وجود داشته است.

كوكا در ادامه آورده: دهه 90 این مساله در شورایی بلندپایه در عربستان بررسی شده و پایه‌ای برای این حرف دیده نشده است. ضمن این‌كه سخن شیخ الازهر سال 2000 مبنی بر نبود هیچ توهینی به اسلام در این نشان تجاری، خط بطلانی بر این ادعا بوده است.

آرم كوكاكولا یك بار دیگر هم جنجالی شد. زمانی این شركت دعوایی در ایالات متحده علیه شركت ایرانی نوشاب طرح كرد و مدعی شد كه این شركت بدون اجازه از برند كوكاكولا استفاده كرده است. از سرنوشت این دعوا خبری منتشر نشده است.

آرم پپسی از زاویه دیگر و تقریبا فقط در ایران جنجالی شد. خرداد امسال خبری دست به دست در شبكه‌های اجتماعی و وبلاگ‌های ایرانی گشت كه شركت پپسی قصد دارد 16 خرداد به مدت 15 دقیقه آرم خود را روی ماه بیندازد.

منشا خبر در ایران معلوم نبود، اما همان روزها در منابع انگلیسی اینترنت حرفی از یك شركت بازاریابی فضایی بود كه ایده این كار را در ذهن دارد و گفته است می‌توان تصور كرد كه آرم سونی یا پپسی را روی ماه انداخت.

ماجرای پپسی وقتی جنجالی شد كه بسیاری از مردم در شب موعود روی پشت‌بام‌ها و بالكن‌ها آمدند و سعی كردند آرم پپسی را روی ماه ببینند و حتی برخی مدعی بودند كه آرم را دیده‌اند.

این مساله موجی از انتقادات فرهنگی از باورپذیری و احساساتی بودن مردم ایران را برانگیخت. البته نكته جالب هم این بود كه بلافاصله بعد از این اتفاق، حجم زیادی از نوشابه‌های پپسی، بازار ایران را پر كرد.

نوشابه‌هایی كه تاریخ تولیدشان مربوط می‌شد به همان روز كذایی یا یكی دو روز عقب‌تر و جلوتر. ذهن متوهم و توطئه‌ای و شاید كمی بدبین، احتمال ساخت ماجرا از سمت سازندگان نوشابه را رد نمی‌كند.

آرم ساسان و زمزم

طنز روزگار است یا تخصص یك گرافیست كه باعث می‌شود طراح آرم دو شركت رقیب یك نفر باشد. قباد شیوا ـ طراح ایرانی ـ توانست با جلب نظر مسوولان دو شركت رقیب در دهه 60 برای آنها آرم طراحی كند.

در این میان، ماجرای آرم زمزم كه اتود اولیه آن با آرم فعلی متفاوت بود حاكی از جنجال دیگری است. محمد بالایی بالنجی، کارشناس صنعت نوشابه در نوشته‌ای در این رابطه می‌نویسد: «قشنگ‌ترین و زیباترین طرح زمزم كه به بزرگترین اشتباهشان نیز تبدیل شد، لوگوی تجاری زمزم بود. لوگوی زمزم یكی از زیباترین اقتباس‌های طراحان ایرانی از یك نشان مشابه خارجی است. به سبك عبارت لاتین كوكاكولا، زمزم را با حروف جدا كه در فارسی متداول نیست، نوشتند.

در آن تاریخ محصول عمده بازار مصرف شیشه در گردش بود. گروه زمزم، میلیونها بطر شیشه و صدها هزار جعبه پلاستیكی با هزینه‌های هنگفت برای بیش از ده كارخانه خود در سراسر كشور تولید كرد. از سربرگ یادداشت‌های شركت تا تبلیغات روی ماشین‌ها و جعبه و شیشه، مزین به لوگوی جدید زمزم شد.

با تبلیغات وسیع، زمزم بیش از 40 درصد بازار نوشابه را در اختیار گرفت. زمزم پیشگام صادرات نوشابه بعد از فروپاشی شوروی و صدور آن به بازارهای جدید آسیای میانه بود. بعد از اولین محموله‌های صادراتی، مردمان آسیای میانه كه فقط با الفبای سیریلیك و اندكی لاتین آشنایی داشتند، با نوشابه‌ای از همسایه ایرانی خود مواجه شدند كه قادر بودند از روی لوگو نام لاتین آن را بخوانند: پی پی!!

پی‌پی نه‌تنها در فارسی، بلكه در بسیاری از زبان‌های آن منطقه و حتی جهان، معنی جالبی ندارد. برای نام یك محصول آشامیدنی، فاجعه نیز محسوب می‌شود. مدیران زمزم متوجه اشتباه خود در این طرح زیبای فارسی شدند. بسیاری از مدیران آن دوره زمزم را می‌شناسم که از بهترین‌های بنیاد مستضعفان بودند.

من شخصا در صنایع دولتی و شبه دولتی نوشابه، دیگر شاهد چنین دوران مدیریتی یكدست و باسواد نبودم. همین مدیران، طراحی آرم زمزم را به گرافیست‌ها و طراحان حرفه‌ای سپرده بودند، اما نتیجه فاجعه از آب درآمد.

دلیل آن خوانش طبیعی فارسی و از راست به چپ لوگوی طرح‌شده بود. در نهایت زمزم لوگو را تغییر داد. با چسباندن میم و ز وسطی، خوانش لاتین آن، از پی پی به پی‌پی‌آی تغییر كرد.»

آرم ساسان را هم قباد شیوا طراحی كرد. این آرم، جنجال چندانی ندارد اما شنیدن داستان طراحی آن از زبان طراح، قابل توجه است: «سال 1365 برای شركت ساسان این آرم را طراحی كردم كه به عقیده خودم گزینه‌های بهتری نیز در اتودهای آن وجود داشت.

چند نمونه اتود و ماكت برای قوطی‌های نوشابه طراحی شد كه در نهایت قوطی‌ها برای ساخت به كشور سوئیس سفارش داده شدند. هنگامی كه چند نمونه اتود زدم از طرف سفارش‌دهنده همه آنها مورد قبول قرار گرفت و گفتند هر كدام را روی یك نوع قوطی ثبت می‌كنند.»

شیوا با مزاح از نبود نوشابه دایت در آن زمان می‌گوید و ادامه می‌دهد: «اتفاقا یكی از آرم‌ها را برای نوشابه دایت انتخاب كردند در حالی كه در آن زمان هنوز مهندسان شركت ساسان فرمول نوشابه دایت را به كار نگرفته بودند.»

جمعه 26/8/1391 - 2:53
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته