• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4244روز قبل
کامپیوتر و اینترنت
انتخابی منطقی برای کار و بازی


خرید یک محصول منطقی در میان طیف متنوع محصولات کار چندان آسانی نیست. اما گاهی شرکت‌ها محصولات را به بازار ارائه می‌کنند که تنها با دیدن آن نظر کاربران را در مورد آن محصول عوض می‌کند.

به گزارش ایتنا نوت‌بوک X۵۴H از ASUS یکی از این محصولات است که با طراحی و امکانات خوبی که دارد یکی از گزینه‌های انتخابی برای کسانی است که به دنبال یک محصول خوش قیمت با کارایی مناسب هستند.
X۵۴H با پردازنده‌های سری Celeron، Pentium و Core i۳ به بازار ارائه می‌شود.
مادربورد این محصول مجهز به چیپ‌ست HM۶۵ و از چهار گیگابایت حافظه DDR۳-۱۳۳۳ بهره می‌برد.

این محصول از یک صفحه نمایش از ۱۵.۶ اینچی با نور پس‌زمینه LED و حداکثر دقت ۷۶۸×۱۳۶۶ پیکسل بهره می‌برد.
بر اساس اطلاعات ارائه شده مدل‌های مجهز به پردازنده Core i۳ مجهز به پردازنده گرافیکی Intel HD ۳۰۰۰ و نوت‌بوک های مجهز به پردازنده‌های Pentium و Celeron دارای پردازنده گرافیکی Intel HD هستند.

ایسوس در این محصول از یک هارددیسک ۲.۵ اینچی با سرعت چرخش ۵۴۰۰ دور در دقیقه استفاده کرده است که برای محصولی در این سطح کاملاً مناسب است.
این نوت‌بوک خوش قیمت مجهز به پورت پر سرعت USB۳ و رابط HDMI برای تماشای فیلم‌های Full HD روی تلویزیون است.

همچنین وجود فناوری IceCool که در این قطعات نوت‌بوک در دو طرف مادربورد آن تعبیه شده است باعث کاهش دمای بورد و همچنین نوت‌بوک می‌شود. به این موارد باید قابلیت Multi Touch بودن صفحه لمسی نوت‌بوک، قابلیت ۴Gear برای حفظ کارایی و عمر باتری و فناوری Palm Proof برای جلوگیری از حرکت ماوس در هنگام تایپ به علت برخورد دست با صفحه قابل لمس اشاره کرد.
سه شنبه 23/12/1390 - 16:27
کامپیوتر و اینترنت

برای افزایش سرعت وب‌گردی راه‌کارهای مختلفی وجود دارد و یکی از آنها استفاده از مرورگرهای مناسب است. پیشنهاد می‌شود برای وب‌گردی از گوگل کروم و یا فایرفاکس استفاده کنید. یکی از دلایلی که باعث می‌شود چنین پیشنهادی مطرح شود استفاده از فن‌آوری‌های روز در این مرورگرها است. یکی از این فن‌آوری‌ها پروتکل SPDY است. پروتکل SPDY که محصول جدیدی از گوگل است با هدف ارتقای کیفیت ارتباطات اینترنتی توسط گوگل ابداء شد. این پروتکل با ساختاری که دارد سعی دارد سرعت اینترنت را دست کم ۵۰٪ افزایش دهد. 

افزایش سرعت وب‌گردی

برای استفاده از این پروتکل کافیست از مرورگر کروم یا فایرفاکس ۱۱ استفاده کنید. در مرورگر کروم به صورت پیش‌فرض از این پروتکل هر جا که مقدور باشد استفاده می‌شود. در فایرفاکس SPDY به صورت پیش‌فرض غیر فعال است که می‌توانید با تایپ عبارت about:config در نوار آدرس و جستجوی عبارت network.http.spdy.enabled و تغییر مقدار آن به true این پروتکل را فعال کنید. 

این پروتکل هنوز در حال برداشتن گامهای نخست در وب است. هنوز سایت‌های بسیاری هستند که از این پروتکل استفاده نمی‌کنند اما SPDY توانسته‌است توجه سایت‌های مهمی مثل توییتر را جلب کند. توییتر اعلام کرده‌است که از این پس از این پروتکل در مرورگرهایی که از آن پشتیبانی می‌کنند استفاده خواهد کرد. با ورود توییتر به جمع استفاده کنندگان از SPDY به نظر می‌رسد سرعت رشد این پروتکل افزایش چشم‌گیری پیدا کند. با وجود پشتیبانی تنها دو مرورگر فایرفاکس و کروم از SPDY ٬ این پروتکل تنها توسط ۴۰٪ از رایانه‌های رومیزی پشتیبانی می‌شود. البته آماوزن هم پشتیبانی از این پروتکل را بر روی مرورگر silk که بر روی کیندل نصب شده است را آغاز کرده است. 
اگر شما هم می‌خواهید پشتیبانی از این پروتکل را به سایت خود بیافزایید می‌توانید ماژول mod_spdy را بر روی سرور آپاچی خود نصب کنید. البته این ماژول هنوز در مرحله Beta قرار دارد.

 

سه شنبه 23/12/1390 - 16:14
دانستنی های علمی
برترین ها :سرآغاز جشن نوروز، روز نخست ماه فروردین است و به دلیل اینكه برخلاف سایرجشن‌ها برابری نام ماه و روز را به دوش نمی‌کشد بر سایر جشن‌ها‌ی ایران باستان برتری دارد.
در مورد پیدایی این جشن افسانه‌های بسیار است اما آنچه به آن جنبه‌ رازوارگی می‌بخشد آیین‌های بسیاری است که روزهای قبل و بعد از آن انجام می‌گیرد.


صورتكی سیاه به نام حاجی فیروز
اگر نوروز همیشه و در همه جا با هیجان و آشفتگی و درهم ریختگی آغاز می‌شود، حیرت انگیز نیست چرا که بی‌نظمی یکی از مظاهر آن است. ایرانیان باستان نا آرامی را ریشه‌ آرامش و پریشانی را اساس سامان می‌دانستند و چه بسا که در پاره‌ای از مراسم نوروزی آن‌ها را به عمد به وجود می‌آوردند چنانکه دررسم بازگشت مردگان (از 26اسفند تا 5فروردین) عقیده داشتند که  ارواح درگذشتگان باز می‌گردند كه درآن افرادی با صورتک‌های سیاه برای تمثیل در کوچه و بازار به آمد و رفت می‌پرداختند و بدینگونه فاصله‌ میان مرگ و زندگی و هست و نیست را در هم می‌ریختند و قانون و نظم یک ساله را محو می‌کردند. باز مانده‌ این رسم آمدن حاجی فیروز یا آتش افروز بود که تا چند سال پیش نیز ادامه داشت.


رسم میرنوروزی
از دیگر آشفتگی‌های ساختگی رسم میر نوروزی، یعنی جا به جا شدن ارباب و بنده بود. در این رسم به قصد تفریح ،کسی را از طبقه‌های پایین برای چند روز یا چند ساعت به سلطانی برمی‌گزیدند و سلطان موقت ( برطبق قواعدی) اگر فرمان‌های بیجا صادر می‌کرد، از مقام امیری بر کنار می‌شد.

حافظ نیز در یکی از غزلیاتش به حکومت ناپایدار میر نوروزی اشاره كرده است:
سخن در پرده می‌گویم، چو گل از غنچه بیرون‌ آی ،که بیش از چند روزی نیست حکم میر نوروزی


خانه تكانی رسم دیرینه نوروز
خانه تکانی نخست به درهم ریختگی، سپس به نظم و نظافت اشاره دارد. درگذشته تمام خانه برای نظافت زیر و رو می‌شد ودربعضی از نقاط ایران رسم بود که حتی خانه‌ها را رنگ آمیزی می‌کردند و اگر میسر نبود دست کم همان اتاقی که هفت سین را در آن می‌چیدند، سفید می‌ کردند، اثاثیه‌ کهنه را به دور می‌ریختند و به جایش لوازم نو می‌خریدند و در آن میان شکستن کوزه را که جایگاه آلودگی‌ها و اندوه ‌های یک ساله بود واجب می‌دانستند، ظرف‌های مسین را به رویگران می‌سپردند ،نقره‌ها را جلا می‌دادند، گوشه و کنار خانه را از گرد و غبار پاک می‌کردند ،فرش و گلیم‌ها را از تیرگی‌های یک ساله می‌زدودند و بر آن باور بودند که ارواح مردگان وفروهر‌ها (ریشه‌ کلمه‌ فروردین) در این روز‌ها به خانه و کاشانه‌ خود باز می‌گردند و اگر خانه را تمیز و بستگان را شاد ببینند خوشحال می‌شوند و برای باز ماندگان خود دعا می‌فرستند وگرنه غمگین و افسرده باز می‌گردند ازاین رو چند روز به نوروزمانده در خانه مُشک و عنبر می‌سوزاندند و شمع و چراغ می‌افروختند.
در بعضی نقاط ایران رسم بود که زن‌ها شب آخرین جمعه‌ سال بهترین غذا را می‌پختند و بر گور درگذشتگان می‌پاشیدند و روز پیش از نوروز را که همان عرفه یا علفه و یا به قولی بی بی حورباشد به خانه‌ای که در طول سال ،درگذشته‌ای داشت به پُرسه می‌رفتند و دعا می‌فرستادند و می‌گفتند که برای مرده عید گرفته اند.


سبزه سبز كردن نماد بركت و باروری
در گیر و دار خانه تکانی و از 20روز به روز عید مانده سبزه سبز می‌کردند. ایرانیان باستان دانه‌ها را که عبارت بودند از گندم، جو، برنج، لوبیا، عدس، ارزن، نخود، کنجد، باقلا، کاجیله، ذرت و ماش به شماره‌ هفت( نماد هفت امشاسپند) یا دوازده (شماره‌ مقدس برج‌ها) در ستون‌هایی از خشت خام بر می‌آوردند و بالیدن هر یک را به فال نیک می‌گرفتند و بر آن بودند که آن دانه در سال نو موجب برکت و باروری خواهد بود. خانواده‌ها به طور معمول سه قاب از گندم و جو و ارزن به نماد هومت (اندیشه‌ی نیک)، هوخت (گفتار نیک) و هوورشت (کردار نیک) سبز می‌کردند و فروهر نیاکان را موجب بالندگی و رشد آنها می‌دانستند.


چهارشنبه سوری مقدمه ای برای جشن نوروز
چهار شنبه سوری که از دو کلمه‌ی چهارشنبه (آخرین چهارشنبه‌ سال) و سوری که همان سوریک فارسی و به معنای سرخ باشد تشکیل شده و در کل به معنای چهارشنبه‌ سرخ و مقدمه‌ جدی جشن نوروز است.
در ایران باستان بعضی از وسایل جشن نوروز از قبیل آینه ، کوزه و اسفند را به یقین شب چهارشنبه سوری و از چهارشنبه بازارتهیه می‌کردند. بازار در این شب چراغانی و زیور بسته و سرشار از هیجان و شادمانی بود و البته خرید هرکدام هم آیین خاصی را تدارک می‌دید.
هنگام غروب بوته‌ها را به تعداد هفت (نماد هفت امشاسپندی یا سه نماد سه منش نیک روی هم می‌گذاشتند و خورشید که به تمامی پنهان می‌شد، آن را بر می‌افروختند تا آتش سر به فلک کشیده جانشین خورشید شود. در بعضی نقاط ایران برای شگون وسایل دور ریختنی خانه از قبیل پتو، لحاف و لباس‌های کهنه را می‌سوزاندند.
آتش می‌توانست در بیابان‌ها و رهگذرها و یا بر صحن و بام خانه‌ها افروخته شود. وقتی آتش شعله می‌کشید از رویش می‌پریدند و ترانه‌هایی که در همه‌ آنها خواهش برکت ، سلامت ، بارآوری و پاکیزگی بود، می‌خواندند.
آتش چهار شنبه سوری را خاموش نمی‌کردند تا خودش خاکستر شود. سپس خاکسترش را که مقدس بود کسی جمع می‌ کرد و بی آنکه پشت سرش را نگاه کند، سرنخستین چهار راه می‌ریخت ودربازگشت در پاسخ اهل خانه که می‌پرسیدند:
- كیست؟
-می‌گفت: منم.
- از کجا می‌آیی؟
- از عروسی.
- چه آورده‌ای؟
- تندرستی.


رسم شال اندازی در چهارشنبه سوری
شال اندازی هم یکی از آداب چهارشنبه سوری بود. پس از مراسم آتش افروزی جوانان به بام همسایگان و خویشان می‌رفتند و از روی روزنه‌ بالای اتاق (روزنه‌ بخاری) شال درازی را به درون می‌انداختند. صاحب خانه می‌بایست هدیه‌ای در شال بگذارد.
شهریار در بند 27منظومه‌ حیدر بابا به آیین شال اندازی و در بند 28به ارتباط شال اندازی با برکت خواهی و احترام به درگذشتگان به نحوی شاعرانه اشاره دارد:  
عید بود و مرغ شب آواز می‌خواند
دختر نامزد شده برای داماد،
جوراب نقشین می‌بافت
و هر کس شال خود را از دریچه‌ای آویزان می‌کرد
وه که چه رسم زیبایی است ،رسم شال اندازی  
هدیه عیدی بستن به شال داماد
من هم گریه و زاری کردم و شالی خواستم
شالی گرفتم و فوراً بر کمر بستم
شتابان به طرف خانه‌غلام (پسر خاله‌ام) رفتم
و شال را آویزان کردم
فاطمه خاله‌ام جورابی به شال من بست
خانم ننه‌ام را به یاد آورد و گریه کرد
شهریار در توضیح این رسم می‌گوید: در آن سال مادر بزرگ من (خانم ننه) مرده بود. ما هم نمی‌بایست در مراسم عید شرکت می‌کردیم ولی من بچه بودم، با سماجت شالی گرفتم و به پشت بام دویدم.

رسم فالگوش در چهارشنبه سوری
از دیگر مراسم چهارشنبه سوری فالگوش بود و آن بیشتر مخصوص کسانی بود که آرزویی داشتند مانند دختران دم بخت یا زنان در آرزوی فرزند، آنها سر چهار راهی که نماد گذار از مشکل بود می‌ایستادند و کلیدی را که نماد گشایش بود، زیر پا می‌گذاشتند و نیت می‌کردند و به گوش می‌ایستادند و گفت و گوی اولین رهگذران را پاسخ نیت خود می‌دانستند. آنها در واقع از فروهرها می‌خواستند که بستگی کارشان را با کلیدی که زیر پا داشتند، بگشایند.

رسم قاشق زنی در چهارشنبه سوری
قاشق زنی هم که از دیگر مراسم چهارشنبه سوری بود،تمثیلی بود از پذیرایی از فروهر‌ها، زیرا قاشق و ظرف مسین نشانه‌ خوراک و خوردن بود. ایرانیان باستان برای فروهرها بر بام خانه غذاهای گوناگون می‌گذاشتند تا از این میهمانان تازه رسیده‌ آسمانی پذیرایی کنند و چون فروهر‌ها پنهان و غیر محسوس اند، کسانی هم که برای قاشق زنی می‌رفتند سعی می‌کردند روی بپوشانند و ناشناس بمانند و چون غذا و آجیل را مخصوص فروهر می‌دانستند، دریافتشان را خوش یُمن می‌پنداشتند.
سه شنبه 23/12/1390 - 16:12
دانستنی های علمی
برترین ها :با فرا رسیدن‌ سال‌ نو، سفره‌ مبارك‌ هفت ‌سین‌ را می ‌گسترانیم.سفره‌ای‌ از هفت‌ گونه‌ گیاه‌ و دانه‌ و خوردنی‌ دلپذیر. آب‌ و آیینه، شمع‌ و چراغ، نقل‌ و نبات‌ و گل‌ و سبزه‌ در آن‌ می ‌نهیم، كتاب‌ آسمانی‌ خود را می‌ گشاییم‌ و در لحظه‌ حلول‌ سال‌ نو در برابر سفره‌ای‌ از بركت‌ الهی‌ و به‌ امید رونق‌ و بهبود و معیشتی‌ بهتر دست‌ به‌ دعا برمی‌ داریم.


هفت شین
برخی‌ از محققان‌ معتقدند كه‌ پیش‌ از اسلام، در این‌ سفره‌ هفت‌ شین می ‌گذاشته ‌اند همچون‌ شمع‌ ، شیرینی‌ ، شیر، شربت‌ ، شهد و شاهدانه و یا هفت‌ گیاه‌ چیده‌شده‌ سودمند به‌ صورت‌ هفت‌چین و یا هفت‌ سینی‌ از خوردنی های‌ مطلوب است اما قرن هاست‌ كه‌ در سفره‌ عید هر ایرانی‌ هفت‌ گونه‌ خوردنی‌ و سبزه‌ كه‌ حرف‌ نخست‌ آن‌ سین‌ است‌، چیده‌ می ‌شود و آن ‌چنان‌ كه‌ پیداست‌ سخن‌ بر سر حرف‌ سین‌ یا چین‌ یا شین‌ نیست بلكه‌ محتوای‌ سینی ها یا ظروفی‌ كه‌ خوردنی‌ در آن‌ می ‌نهند اهمیت‌ دارد و محتوای‌ ظرف ها نمادهایی‌ در سفره‌ هفت‌ سین هستند.


روایات گوناگون از هفت سین
در گذشته عدد هفت‌ خوش ‌یمن‌ ،مبارك‌ و حتی‌ مقدس‌ تلقی‌ می شده است.هفت‌سین در مراسم نوروزی به روایت‌های گوناگون به وجود آمده است، گروهی از پژوهشگران بر این باورند كه درجشن نوروز، میوه‌ها ، شیرینی‌ها و خوراکی‌ها را در هفت عدد از سینی‌ها می‌چیدند و بر سفره نوروزی می‌گذاشتند و آن را هفت‌سینی می‌گفتند که بعدها در طول زمان به هفت‌سین تبدیل شده است.
گروهی دیگر چنین باور دارند که در زمان‌های پیش و به هنگام نو شدن سال بر سفره نوروزی هفت شین مانند شیر، شکر، شیرینی، شربت، ... می گذاشتند که به تدریج به هفت‌سین تبدیل شده است.
گروهی دیگر بر این گمانند که ابتدا هفت‌چین یعنی هفت نوع چیدنی از درخت،بوده است که بعدها به هفت‌سین تغییر یافته است.



چرا «هفت» در سفره‌ هفت ‌سین‌
عدد هفت‌ كه‌ جمع‌ سه‌ و چهار است، نزد ریاضیدانان‌ به‌ سبب‌ شكل‌ هندسی‌ مثلث‌ و مربع‌ كه‌ اشكال‌ همگن‌ و كامل‌ به‌ شمار می‌ آیند نمایانگر كمال‌ و به‌ شكلی‌ نمادین، به‌ مفهوم‌ كثرت‌ و تكامل‌ است. هنگامی‌ كه‌ از عدد هفت، یا هفت‌ هزار و... سخن‌ گفته‌ می ‌شود معنای‌ زیاد بودن‌ مد نظر است. در میان‌ اقوام‌ هند و اروپایی‌ و همچنین‌ هند و ایرانی‌ این‌ عدد خوش‌ یمن‌ و مبارك‌ تلقی‌ شده‌ و در اساس، نقش‌ این‌ عدد در فرهنگ‌ ملت ها نقشی‌ مثبت‌ است.
واقعیت های‌ طبیعی، مشاهده‌ها و تجربه‌های‌ مردم‌ در گذر زمان، نقش‌ ادیان‌ الهی‌ و باورهای‌ دینی‌ مردم‌ در توجه‌ ویژه‌ به‌ عدد هفت‌ بسیار اساسی‌ است‌ و از همین‌ روست‌ كه‌ قرن هاست‌ در آیین ها و رسم های‌ ایرانی‌ نیز این‌ عدد جایگاهی‌ ویژه‌ دارد. در چیدن‌ و آراستن‌ سفره‌ هفت‌سین‌ نیز نقش‌ این‌ عدد به خوبی‌ آشكار است.
نگاهی‌ گذرا به‌ واقعیت های‌ طبیعی، كتب‌ الهی، باورهای‌ مردم، هنر معماری، موسیقی، خط‌ و نیز ادبیات‌ ملل‌ نشان‌ می ‌دهد كه‌ عدد هفت‌ تا چه‌ حد مورد توجه‌ ویژه‌ قرار دارد. در قرآن‌ كریم‌ و نیز نزد مسلمانان‌ ایرانی‌ عدد هفت‌ جدای‌ از سایر عددها مورد توجه‌ قرار دارد. در برخی‌ از آیه‌ها و سوره‌های‌ قرآن‌ از عدد هفت‌ نام‌ برده‌ شده‌ است‌ و نیز قرآن‌ را مشتمل‌ بر هفت‌ موضوع‌ دانسته‌اند. مناسك‌ حج‌ هفت‌ مرحله‌ دارد و نخستین‌ قاریان‌ نیز هفت‌ نفر بوده‌اند. در كتاب های‌ آسمانی‌ انجیل‌ و تورات، بارها و بارها این‌ عدد با تأكید تكرار شده‌ است. همچنین‌ نزد زرتشتیان‌ هفت‌ امشاسپند گرامی‌ بوده‌ و در آیین‌ مهر هفت‌ اختر معتبر بوده‌ است. پیشینیان‌ ما نیز زمین‌ و آسمان‌ را دارای‌ هفت‌ طبقه‌ دانسته‌اند و به‌ زمین‌ هفت ‌اقلیم‌ می ‌گفته‌اند كه‌ دارای‌ هفت‌ دریا بوده‌ است.

خلق‌ جهان‌ را در شش‌ مرحله‌ یا گاهنبار گفته‌ اند و در روز هفتم‌ كه‌ پایان‌ خلق‌ جهان‌ است‌ به‌ نیایش‌ و جشن‌ و سرور می پرداخته ‌اند؛ این‌ آیین‌ هنوز مشاهده‌ می‌شود و ادامه‌ دارد. حركت‌ و تغییر شكل‌ ماه‌ در چهار هفته، وجود خوشه‌ ستارگان‌ یا خواهران‌ هفتگانه‌ و همچنین‌ تكامل‌ جنین‌ در هفت ‌ماهگی، رویش‌ دندان‌ كودك‌ در هفت‌ ماهگی، تغییر تكاملی‌ نطفه‌ به‌ جوجه‌ پس‌ از سه‌ هفته‌ و... از مواردی‌ است‌ كه‌ در طبیعت‌ مورد مشاهده‌ و توجه‌ قرار گرفته ‌اند.
باورهای‌ ملت ها نیز نمایانگر توجه‌ به‌ عدد هفت‌ و نقش‌ آن‌ است. در قدیم‌ مصریان‌ به‌ هفت‌ ركن‌ قدرت‌ معتقد بودند، كلدانی‌ها هفت‌ طبقه‌ كمال‌ و بابلیان‌ هفت‌ طبقه‌ آسمان‌ را باور داشتند، یونانیان‌ به‌ هفت‌ خدا معتقد بودند، هندوان‌ خدایان‌ هفتگانه‌ «آدی‌تیا» را می ‌پرستیدند و رومیان‌ جشن‌ بزرگ‌ هفت‌ مادر یا «سپتی ‌ماترا» را برگزار می ‌كردند.

بسیاری‌ از ملت های‌ دیگر نیز متوجه‌ این‌ عدد بوده‌اند. همچنین‌ از عجایب‌ هفتگانه‌ جهان‌ نام‌ برده‌ شده‌ است. در موسیقی‌ سنتی‌ ایرانی‌ هفت‌ دستگاه و در خط‌ هفت‌ شیوه‌ نگارش‌ تعیین‌ كرده‌اند. در هنر و ادبیات‌ نیز توجه‌ هنرمندان‌ و نویسندگان‌ به‌ عدد هفت‌ آشكار است.
در اساس‌ بین‌ اقوام‌ هند و اروپایی و نیز ایرانیان‌ و هندوان، عدد هفت‌ خوش ‌یمن‌ و مبارك‌ تلقی‌ شده‌ است و از همین‌ روست‌ كه‌ در فرهنگ‌ ایرانی‌ ما  كه‌ بنیانش‌ بر باورهای‌ دینی‌ استوار است‌ در سفره‌ عید كه‌ سفره‌ای‌ دلپذیر و خوش ‌یمن‌ و سرشار از امید به‌ بهبودی‌ و رونق‌ بیشتر است، هفت‌ سین‌ چیده‌ می ‌شود به‌ این‌ امید كه‌ سال‌ نو پر بركت‌ و مبارك‌ باشد.
سه شنبه 23/12/1390 - 16:11
اخبار
ایسنا: رییس هیات مدیره اتحادیه باغداران از تزریق بیش از ۶۰۰ هزار تن سیب و پرتقال در بازار مصرف شب عید خبرداد و گفت: سیب، پرتقال، كیوی، خیار و موز سبد میوه‌های شب عید مردم هستند كه هر كیلو سیب در قالب میوه‌های لوكس و با كیفیت ذخیره‌سازی شده هزار و ۶۰۰ تومان، هر كیلو پرتقال هزار و ۲۵۰ تومان، كیوی كیلویی هزار و ۳۰۰ تومان، موز كیلویی هزار و ۵۰۰ تومان و خیار به طور متوسط كیلویی هزار و ۵۰۰ تومان در مغازه‌های سطح شهر و خرده‌فروشی‌ها به دست مصرف‌كنندگان می‌رسد.

 مجتبی شادلو اظهار كرد: با توجه به تولید بالای انواع محصولات باغی در سال جاری از ابتدای پاییز تاكنون از یك بازار پایدار و آرامی برخوردار بودیم و اكنون هم قیمت انواع میوه در بازار تغییر جدی با قیمت عرضه محصولات در پاییز ندارد.

وی تصریح كرد: در حالی كه ۸۰ درصد زمان مصرف میوه‌های انباری را پست سر گذاشته‌ایم، محصولات باغی زیادی در انبارها به دلیل نبود تقاضا و كشش در بازار مصرف باقی مانده است.

رییس مجمع ملی خبرگان كشاورزی از ارسال میوه‌های ذخیره‌سازی شده از قطب‌های تولید به استان‌ها و شهرستان‌های مصرف خبر داد و گفت: ارسال محصولات ذخیره شده از قطب‌های تولیدی از اسفند‌ماه صورت گرفته است كه با مشكل ترافیك و حمل‌ونقل جاده‌ای و نوسان قیمت در بازار مصرف مواجه نشود لذا از فردا برای مصرف شب عید در بازار تمام استان‌های كشور عرضه می‌شود.

شادلو با تاكید بر نبود هیچ گونه كمبود میوه برای ایام عید، اظهار كرد: سیب، پرتقال، كیوی، خیار و موز در سبد میوه‌های شب عید مردم عرضه می‌شوند.

وی افزود: قیمت محصولات باغی بسیار مناسب است و علی‌رغم هزینه‌های تولید نصف قیمت سال گذشته به دست مصرف‌كنندگان می‌رسد.

رییس هیات مدیره اتحادیه باغداران گفت: هر كیلو سیب در قالب میوه‌های لوكس و با كیفیت ذخیره‌سازی شده هزار و ۶۰۰ تومان، هر كیلو پرتقال هزار و ۲۵۰ تومان، كیوی كیلویی هزار و ۳۰۰ تومان و خیار به طور متوسط كیلویی هزار و ۵۰۰ تومان و موز كیلویی هزار و ۵۰۰ تومان در مغازه‌ها و سطح خرده‌فروشی‌ها به دست مصرف‌كنندگان می‌رسد.

وی با اشاره به ذخیره‌سازی ۱۰۰ هزار تن سیب و پرتقال در قالب طرح دولتی، تصریح كرد: بیش از ۵۰۰ هزار تن سیب و پرتقال با كیفیت بالا و ظاهری مناسب توسط بخش خصوصی ذخیره‌سازی شده است و در مجموع امسال بیش از ۶۰۰ هزار تن میوه برای شب عید مردم در بازار مصرف تزریق می‌شود.

شادلو خاطرنشان كرد: موز به اندازه‌ی نیاز كشور وارد خواهد شد و هم اكنون هم سردخانه‌های ذخیره‌ی موز مملو از این میوه برای شب عید است. هم‌چنین انگور هم در سردخانه‌ها وجود دارد، البته فراوانی چندانی ندارد.
سه شنبه 23/12/1390 - 16:7
اخبار
ایسنا:  عاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد بازگشت نرخ گوشت به قیمت سابق اظهار كرد: در صورتی كه تامین كافی صورت بگیرد و این امكان فراهم شود كه بازار تمام نیاز خود را دریافت كند، حتما قیمت گوشت به نرخ سابق بر می‌گردد.

محمدعلی ضیغمی در واكنش به این پرسش كه گوشت‌های وارداتی چرا هنگام كمبود در بازار توزیع نشد تا از افزایش قیمت‌ها جلوگیری شود، تصریح كرد: با توجه به اختیار ماده 16 قانون بهره‌وری كشاورزی، مجموعه جهاد كشاورزی در آن مقطع تشخیص ندادند كه این نیاز برای بازار وجود دارد.

وی ادامه داد: پیگیری‌ها و بررسی‌های ما موید این بود كه این نیاز‌ وجود دارد و درخواستمان این بود كه همین اتفاق بیافتد و گوشت توزیع شود، اما در آن مقطع با توجه به اختیاری كه عزیزانمان در بخش جهاد كشاورزی داشتند، نیاز را احساس نكردند، ولی اخیرا این اتفاق افتاد.

معاون توسعه بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت با ابراز امیدواری نسبت به این‌كه عرضه‌ گوشت تاثیر مثبت داشته باشد، در مورد میزان زمان توقف گوشت‌های وارداتی در گمرك گفت: بخش به بخش گوشت‌ها متفاوت است. زمان توقف برخی گوشت‌ها در گمرك یك ماه و برخی دو یا سه ماه با توجه به وارد‌كننده بوده است. معمولا محموله‌های وارد‌كننده‌های مختلف نیز 500 تا هزار تن است.

ضیغمی در مورد شاعبه‌ تاریخ گذشته بودن گوشت‌های وارداتی اظهار كرد: این موضوع صحت ندارد؛ بدون تردید نظارت‌های جدی سازمان دامپزشكی به كلیه‌ مواد غذایی به ویژه مواد پروتئینی اعم از وارداتی یا داخلی به صورت مستمر انجام می‌شود و هیچ محموله‌ای اجازه خروج از سردخانه پیدا نمی‌كند، مگر این‌كه مجاز به عرضه‌ و دارای تاریخ مصرف لازم باشد.

به گفته وی تاریخ مصرف گوشت‌ها روی آنها حك شده است لذا ایجاد چنین شایعه‌ای توسط افرادی كه دنبال سود‌جویی بیشتر یا افزایش قیمت هستند، ایجاد می‌شود كه مردم را نگران‌كننده و روند افزایش قیمت را ادامه دهند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد توزیع گوشت منجمد نیز اظهار كرد: گوشت منجمد در شبكه‌های تعریف‌شده عرضه می‌شود به عنوان مثال گوشت در نمایشگاه‌های بهاره بدون محدودیت عرضه می‌شود كه بخش قابل توجهی از مردم نیاز خود را از نمایشگاه‌ها تامین می‌كنند؛ علاوه بر آن در فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز گوشت منجمد عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: گوشت منجمد در كنار گوشت گرم بدون نگرانی عرضه می‌شود، شخصا به فروشگاه‌هایی مثل سپه، رفاه، شهروند و اتكا به صورت ناشناس مراجعه كردم و دیدم. علاوه بر توزیع گوشت منجمد در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، تعاونی‌های كارمندی نیز گوشت منجمد دریافت و در اختیار كاركنان خود می‌گذارند؛ بخش قابل توجهی از نیاز مردم از این شبكه قابل تامین است و محدودیتی هم ندارد، چرا كه میزان جذب گوشت قرمز منجمد در هیچ دوره‌ای به میزان كنونی نبوده است. سابقه نداشته كه ماهی بیشتر از چهارپنج هزار تن گوشت منجمد عرضه شود، ولی الان حدود 30 هزار تن به‌طور مشخص فقط برای ایام اسفند‌ماه وارد بازار می‌شود.

ضیغمی با تاكید بر این‌كه مشكلی در عرضه گوشت منجمد وجود ندارد، افزود: تولید و واردات گوشت به صورت مستمر انجام می‌دهد. به دلیل وقفه‌ای كه در واردات گوشت ایجاد شد، هنوز به واحد‌های صنفی به صورت عموم گوشت منجمد عرضه نكرده‌ایم، البته علاوه بر شبكه‌های مذكور، واحد‌های صنفی منتخب نیز به زودی به زنجیره توزیع اضافه می‌شوند.

وی تاكید كرد: به واحد های صنفی منتخب مجموعه اصناف كه تایید بازرسی و نظارت دارند، سهمیه گوشت منجمد داده می‌شود كه عرضه كنند و هیچ نگرانی نباید داشته باشیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان خاطر نشان كرد: سقف قیمت مرغ 3900 تومان است و با عرضه‌ها و تمهیداتی كه صورت می‌گیرد، كاهش قیمت اتفاق می‌افتد.
سه شنبه 23/12/1390 - 16:7
جهانگردی

1. پاموکل (ترکیه)
 

به زبان ترکی این نام یعنی: قلعه پنبه ای و به آسانی می توان فهمید که چرا چنین نامی به آن اطلاق شده است. همچنین این شگفتی طبیعی قسمتی از سایت شهر هایراپولیس Hierapolis (در سوریه) است و در طی قرنها این دو به دلیل نزدیکی یکی شده اند. در واقع برخی از مقبره های قدیمی در قبرستان شهر بخشی از منظره را تشکیل میدهد. این سایت دارای سنگهای تراورتن و چشمه های آب گرم است. سنگهای تراورتن ظاهری متحدالمرکز دارند و با رنگ سفید حریرگونه جلوه ای روحانی خلق کرده اند. چشمه های آب گرم در دهانه ها دارای رسوبات کربنات کلسیم هستند که موجب تشکیل سازه های خارق العاده با ظاهری ارگانیک شده اند.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

2. برج یخی کوه اربس (قطب جنوب)
 

کوه اربس یکی از فعالترین آتشفشانهای زمین است. این کوه تقریبا 4 کیلومتر بالاتر از سطح زمین است، و بخاطر دریاچه گدازه های مذاب واقع در دهانه آتشفشانی در قله ، میان مجموعه های آتشفشانی مشهور است. بخار داغ آتشفشانی که از ترکها و شکافهای صخره های آتشفشانی بیرون می آید سیستم پیچیده ای از قارهای یخی در اطراف کوه خلق کرده است.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

3. آبفشان فلای (نوادا، ایالات متحده)
 

منظره این آبفشان طوری به نظر می رسد که گویی از یک سیاره دیگر یا یک فیلم علمی تخیلی به زمین آورده شده است. آبفشان فلای یکی از پدیده های نادر است که در یک زمین شخصی واقع شده است. در سال 1916 مالکین زمین در جستجوی آب برای حاصلخیز کردن این زمین بیابانی بودند. آنها آب را یافتند و آن چشمه تا دهه ها جوشان بود. با این وجود مته ای که داخل ستون حفاری بود به ذخیره ای از آب برخورد که منجر به تشکیل چنین آبفشانی شد.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

4. صخره های کاشا کاتووه تنت (نیومکزیکو، ایالات متحده)
 

کاشا کاتووه تنت در نیومکزیکو ، جایی است که در آن صخره های قلمی فرسایش یافته ای وجود دارند كه از گدازه های آتشفشانی طی 6میلیون سال تشکیل شده اند. درحالیکه صخره های تشکیل شده از نظر شکل مشابهند ، به لحاظ ارتفاع متفاوت هستند. اختلاف ارتفاع بین چند فوت تا 90 فوت وجود دارد.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

5. دره ماه (آرژانتین)
 

دره ماه، دره ای دورافتاده در آرژانتین است. این دره با جرمهای زمین شناسی میخکوب شده که از فرسایش باد شکل گرفته و سنگهای ایستاده و تخت سنگهایی را موجب شده که مدورند و شبیه گلوله های مرمری هستند. زمین دره که روزی حاصلخیز بوده اکنون خشک است و دارای تعداد زیادی فسیل گیاه و جانور است که زیست شناسان علاقمند به دوره های تاریخی را به خود جلب کرده است.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

6. دانکسیا لندفرم (چین)
 

این پدیده بی نظیر زمین شناسی که معروف به دانکسیا لندفرم است از برخی مناطق در چین قابل رویت است، مانند ژانگی در استان جانسو. دانکسیا که یعنی " ابر سرخ " بخشی از زمین است که از سنگهای ماسه ای قرمز رنگ تشکیل شده که در طی زمان به کوهها و صخره هایی عجیب تبدیل شده اند.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

7. چشمه سحرآمیز- پارک ملی چاپادا دیامانتینا (برزیل)
 

چشمه سحرآمیز ،واقع در پارک ملی چاپادا دیامانتینا ، در 400 کیلومتری سالوادر،پایتخت ایالت باهیا قرار د ارد. این چشمه عمق 120فوتی دار د و آب آن آنقدر شفاف است که صخره ها و تنه های درختان قدیمی در کف آن قابل رویت است. هنگامیکه خورشید در سمت راست است نور از یک شکاف وارد میشود و انعکاسی آبی رنگ ایجاد می کند. دسترسی به این دریاچه به دلیل حفاظت محیطی و اکوسیستم نادر و خاصش بسیار محدود است.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

8. جنگل سنگی (چین)
 

جنگل سنگی نمونه زیبایی از توپوگرافی انباشت سنگ آهک است.صخره های آن از سنگ آهک درست شده و توسط آبی که به سطح رخنه کرده شکل داده شده است. این آب همه چیز را در اطراف از میان برده به جز ستونها. این جنگل از دوران سلطنت مینگ به عنوان اولین شگفتی طبیعی جهان شناخته شد.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

9. وولینگیان، هونان (چین)
 

منطقه هونان مملو از مناظر چشمگیر است و وولینگیان باشکوه یکی از بزرگترین جاذبه های آن است. این جاذبه طبیعی از بیش از 3000 لایه انباشتی سنگ آهک تشکیل شده است. در این مکان آبشارهای زیبا و بزرگترین قار آهکی آسیا قرار دارد.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

10. سالرد اویونی (بولیوی)
 

سالر، یک بیابان نمکی انبوه در میانه آلتیپلانو ،یکی از مناظر تجسمی بولیوی است. این مکان؛ بیابان هموار و وسیعی است که نور خورشید را چنان منکس می کند که با آسمان اثر تقارنی ایجاد میکند. در بیابان چندین دریاچه با رنگهای غیر معمول وجود دارد که علت آن وجود رسوبات معدنی است.

عجایب 10گانه طبیعت که تاکنون ندیده‌اید

منبع:http://www.asriran.com
سه شنبه 23/12/1390 - 16:5
شخصیت ها و بزرگان
نویسنده:حسین بیاتلو




 
در بررسی سیر تطور شرق شناسی باید رابطه تنگاتنگی میان شرق شناسی و زبان شناسی قائل شد.درست است که شرق شناسی در آغاز نظریات سخیف و غیرمنطقی درباره اسلام داشت، این سیر با ظهور زبان شناسان ماهر جای خود را به مطالعات اسلامی با دقت نظر در خود آثار مسلمانان داد.زین پس شرق شناسان، زبان شناسانی بودند که با تسلط کامل بر زبان های شرقی به مطالعه در تاریخ و فرهنگ شرق دست زدند و خود نیز به تدریس این زبان ها در دانشگاه های غربی روی آوردند.رفته رفته این افراد به زبان شناسانی تبدیل شدند که تخصص اصلی آنها شرق شناسی و مطالعات اسلامی نبود، بلکه با تسلطی که بر زبان های شرقی و به ویژه عربی داشتند، درباره شرق، اسلام وتاریخ و تمدن آنها نیز مطالعه می کردند؛ کسانی مانند نولد که (Noldeke)، دخویه و ...آغاز توجه به مطالعات زبان های شرقی و به ویژه عربی را شاید بتواند از شورای وین دانست.در این اجلاس، که در 3 آوریل 1312 م برگزار شد، بر سر چند موضوع بحث گردید؛ یکی از این بحث ها درباره سرزمین های مقدس بود که طی آن توافق شد به شرق سرزمین های مقدس بود که طی آن توافق شد به شرق لشکرکشی شود.در اجلاس سوم بر سر اصلاحات در کلیسا نیز توافق شد؛ البته متنی که اعلام شد در مواردی محل تردید است؛ چون خیلی زود کلمنت پنجم مرد و پاپ جان بیست و دوم متن نهایی را اعلام کردند.شورای کلیسا و خود کلیسا تصمیم را به دانشگاه ها اعلام کردند.شورای کلیسا و خود کلیسا تصمیم به دانشگاه ها اعلام کرد.شورای کلیسا و خود کلیسا تصمیم را به دانشگاه ها اعلام کردند.این متن حاوی هشت بند بود که بر اساس آن 38 حکم صادر شد.در حکم شماره 24، پس از ذکر لزوم استفاده از زبان های مردم اقوام گوناگون برای انتقال انجیل و موعضه هایش این گونه آمده است:جدا خواهان آن هستیم که کلیسای مقدس با علمای کاتولیکی مجهز شود که با زبان هایی که به وسیله کفار استفاده می شود، آشنا باشند.
این عالمان باید بدانند که چگونه کُفار را به شیوه زندگی مسیحی آشنا کنند و آنها را غسل تعمید دهند.پس برای اینکه از طریق تعلیمات مناسب این زبان ها فراگرفته شوند، با تایید شورای مقدس مقرر می داریم که در هر جا که تشکیلات کلیسای روم وجود دارد و نیز در پاریس، آکسفورد، بولونیا و سالامانکا مدارس تأسیس شود.آنچه مقرر می داریم این است که در هر یک از این مکان ها باید دانشمندان کاتولیک با علم کافی از زبان های عبری، عربی و کلدانی وجود داشته باشند.در هر یک از آن مراکز باید برای هر زبانی دو متخصص وجود داشته باشند.آنها این مدارس را مدیریت خواهند کرد و دیگران نیز با جدیت تمام آموزش خواهند داد.
گرچه این اهتمام به زبان های شرقی نخست از کلیسا آغاز شد، در دوره رنسانس و پس از زیر سؤال رفتن اعتقادات کلیسا به دست خود غریبان مطالعات بر روی زبان عربی و همچنین پژوهش ها درباره اسلام و تاریخ و تمدن آن از حیطه نفوذ کلیسا خارج، و به دانشگاه ها منتقل شد.بدین ترتیب هم مطالعه درباره زبان های شرقی و عربی و هم پژوهش درباره اسلام، سیری منطقی تر و آکادمیک تر یافت.
به هر حال دانشمندان بسیار بزرگی در غرب در زمینه زبان شناسی زبان های شرقی پا به عرصه نهادند که اکنون باید نسل آنها را در غرب منقرض شده دانست.شاید معروف ترین شخصیت در این زمینه کارل بروکلمان، خاورشناس شهیر آلمانی، باشد.بروکلمان در 17 سپتامبر 1868 م در شهر روستوک (Rostock)به دنیا آمد.پدرش در خرید و فروش محصولات کشورهای مستعمره دست داشت و مادرش، به گفته خود بروکلمان، بانویی ذاتاً با استعداد بود که از او علایق علمی خویش را به ارث برد.وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر رستوک گذراند.در دوره دبیرستان با زبان عبری، انگلیسی و فرانسه آشنا شد و در سال 1886 م، یعنی در هیجده سالگی، به دانشگاه رشتوک راه یافت و در آنجا به فراگرفتن زبان های عربی و حبشی مشغول شد.در سال 1888 م به دانشگاه اشتراسبورگ منتقل گردید تا نزد استادان مشهوری همچون تئودور نولد که، که نامورترین خاورشناس آن روزگار بود، تحصیل کند.در سال 1890 م نولد که پیشنهاد کرد که دانشجویان درباره پیوند «تاریخ ابن اثیر»و «تاریخ طبری»به پژوهش روی آورند و برای کسی که بهترین رساله را دراین موضوع تهیه کند، جایزه ای مقرر داشت که بروکلمان به دریافت آن موفق شد.همین امر به بروکلمان امکان داد تا همان سال آن را در حکم رساله دکترای اول خود در استراسبورگ چاپ کند.در سال 1893 م پس از آنکه دکترای خود را گرفت، وی را برای استادی و تدریس زبان های شرقی در دانشگاه بروتسلاو برگزیدند.در سال 1895 م به لندن مسافرت کرد تا بخشی از کتاب «طبقات»ابن سعد را نسخه برداری کند و در همان روزگار به استانبول نیز سفر کرد تا در کتابخانه های آنجا به کتاب های خطی دست یابد.در سال های بعد نزد استادی از اهالی مراکش به تکمیل زبان عربی همت گمارد.از سال 1900 تا 1903 م استاد دانشگاه بروکسل بود و در این سال به دانشگاه کونیگسبرگ منتقل گردید و در آنجا در مقام استاد صاحب کرسی به تدریس زبان های شرقی مشغول شد.در 1909 م از برولکمان برای درس دادن در دانشگاه هاله دعوت کردند.او مدت دوازده سال در آنجا به کار تدریس اشتغال داشت.در سال 1922 م به سوی برلین عزیمت کرد و در آنجا مؤسسه ای برای خاورشناسی بنیان نهاد؛ ضمناً وی در دانشگاه برلین به تدریس نیز مشغول بود.آنگاه به برتسلاو بازگشت و در سال 1935 م بازنشسته شد.در 1946 م ریاست کتابخانه جمعیت آلمانی خاورشناسان را برعهده گرفت و سال های آخر عمرش را در شهر هاله گذرانید و در سال 1956 م درگذشت.
دو نکته بسیار مهم در زندگی بروکلمان شایان توجه است.با توجه به بیوگرافی وی باید گفت که او با یازده زبان شرقی آشنا بود:عربی، سریانی، عبری، آشوری، بابلی، حبشی، فارسی میانه، فارسی نوین، لاتین، فرانسوی، ایتالیایی، انگلیسی و اسپانیولی نیز می دانست.باید بر اینها زبان مادری وی، یعنی زبان آلمانی، را نیز افزود؛ بنابراین بروکلمان با هیجده زبان دنیا آشنایی داشت.نکته دوم تلاشی است که بروکلمان برای آشنایی با کتاب های خطی در دیار مسلمانان از خود نشان داد و مسافرت هایی است که به استانبول و سرزمین های دیگر کرد تا از نزدیک با کیش، آداب، زبان و فرهنگ مسلمانان آشنا شود.
از بروکلمان آثار بسیاری بر جای مانده که مشهورترین آنها کتاب «تاریخ ادبیات عرب»است.بروکلمان این کتاب را در دو مجلد به چاپ رساند و سپس سه مجلد دیگر با عنوان «ملحقات»بدان افزود.
از آثار دیگر وی، کتاب «تاریخ ملل و دول اسلامی»است که به فارسی نیز ترجمه شده است.از بروکلمان آثار بسیار دیگر نیز موجود است که برای آگاهی از آنها می توان به کتاب «المُنتَقی من دراسات المستشرقین»نوشته دکتر صلاح الدین المُنَجَّدر رجوع کرد.
منبع:زمانه شماره 94

 

سه شنبه 23/12/1390 - 16:4
عقاید و احکام
نویسنده:مصطفی رحمانیان




 
این روزها گاهی هیاهویی برپا می شود که فلان شخص، که از قضا همراه اسمش عنوان بزرگ «استاد»را یدک می کشد، چمدان بسته و شاگرد رها کرده و راهی فلان دیارک شده، بر کرسی شرق شناسی فلان مکتب خانه تکیه زده است.حال فرقی هم نمی کند این مکتب خانه در دیار فرنگیون باشد یا ینکه دنیا....
این واقعه گاه بهانه می شود برای تقویت حس میهن پرستی و تمایلات ناسیونالیستی و گاه بهانه ای دردست این و آنی از ما به دور،که...بگذار بماند و بگذریم و بگذریم....
در کنار همه این حواشی ها و هیاهوها، دسته ای وجود دارند که انگار نه انگار که اتفاقی افتاده است؛ دیده و ندیده رد می شوند.اما از قضا این سکه فقط یک روی ندارد.پرسشی به ظاهر ساده انگارانه و عوامانه در ذهن همگانی از جنس همگانمان نقش می بندد:این شرق شناسی دیگر چیست؟ به چه دردی می خورد؟ و اصلا مگر فرهنگ ایرانی-اسلامی، در فلان دیارک کارکردی دارد که اهمیتی نیز پیدا کند؟
در آسیب شناسی نگاه همگان نسبت به این قضیه-آنچه در ذهن من رخ می نمایاند -تصوری است که ایشان از مهاجرت علمی دارند.اگر هم تصویری از مهاجرت علمی در ذهن داشته باشند، فقط به مهاجرت عالمان علوم پایه و فنی مربوط می شود (این را هم در نظر داشته باشید که اگر تصویری از مهاجرت علمی در ذهن داشته باشند وگرنه که...)و در عرصه علوم انسانی موضوعی با منشا متفاوت تلقی می شود که از حوزه علم و دانش جداست.
اما به راستی این شرق شناسی یا اسلام شناسی چیست و چه جایگاهی دارد؟ از کجا آغاز شده و به کجا رسیده ست؟ اهدافش چیست؟
نویسنده در این نوشتار کوشیده است تا پاسخگوی پرسش هایی از این دست و البته فراخور حال این سطور باشد.
مطالعات اسلامی یا اسلام شناسی از واژه اسلامیسیسم (Islamicism)برگرفته شده است و در واقع از زیر شاخه های رشته شرق شناسی (orientalism)به مشار می آید.
نام مطالعات اسلامی در ذهن بسیاری از مسلمانان و به ویژه ایرانیان بازخوردی منفی دارد.نگاهی گذرا به سیر تکوینی مطالعات اسلامی (اسلام شناسی)به خوبی نشان دهنده این تلقی منفی مسلمانان نسبت به این شاخه است؛ زیرا رشته شرق شناسی و اسلام شناسی بر خلاف عنوان به ظاهر علمی شان ماهیتی ضد اسلامی داشته اند.
جدا از بازشناسی نگاه منفی نسبت به اسلام شناسی و شرق شناسی، در نگاه اول، آنچه اهمیت بازشناسی این شاخه از علوم انسانی را مهم می کند، آشنایی با ماهیت این رشته است و چیزی که اهمیت آشنایی را بیش از هر چیز نشان می دهد جایگاه استراتژیک این شاخه در رابطه کنونی جهان اسلام با غرب است.
اگر نگاهی کلی به پیدایش و سیر تکوین شرق شناسی و اسلام شناسی بیندازیم، متوجه می شویم که همه این تلاش ها در پی رویارویی غرب مسیحی با شرق مسلمان انجام شده است.
نگاه مسلمانان نسبت به ادیان دیگر و پیروان آنها برخاسته از احترام بوده است؛ زیرا دین اسلام و ادیان توحیدی دیگر منشا یکسانی داشته اند، اما پس از استقرار کامل اسلام و فتح مکه تلاش های مسلمانان برای ارشاد پیروان ادیان دیگر بر اساس همین نگاه، ناخودآگاه عکس العمل آنها را برانگیخت و به مرور زمان این تلاش ها به تقسیم جهان به دو قسمت غرب غیرمسلمان و دارالاسلام منجر شد؛ خشن ترین عکس العمل ناشی از این تلاش ها روی دادن جنگ های صلیبی بود.این سلسله از جنگ ها به فرمان پاپ و به نیت باز پس گیری بیت المقدس از مسلمانان در قرن پنجم قمری (یازدهم میلادی)آغاز شد و تا قرن هفتم قمری (سیزدهم میلادی)طول کشید.
افزون بر این نیت باید در نظر داشت که درنزد مسیحیان هم روحیه ارشاد وجود داشته است؛به گونه ای که بر اساس اسناد و نامه هامسیحیان، مسلمانان را کافر می دانستند.
نکته ای که از نظر موضوع بحث ما اهمیت می یابد، میزان تأثیر جنگ های صلیبی در شکل گیری رشته مطالعات اسلامی غربی هاست؛ به این معنا که طی این دو قرن رویارویی و تماس های نزدیک مسیحیان با مسلمانان شرق، رویکرد عالمانه به قصد شناخت زمینه های فرهنگی شرقی های مسلمانان در نظر غرب به وجود آمده است یا نه؟ در این باره دیدگاه یک سو نیست.عده ای همانند فرانچسکو گابریلی و آلبرت حورانی (مسیحی سوری الاصل)سهم چندانی برای جنگ های صلیبی در انتقال فرهنگ اسلامی به غرب قائل نیستند.از معدود آثار اسلامی که در فضای جنگ های صلیبی به لاتین ترجمه شد کتاب «کامل الصناعه الطیبه علی بن عباس مجوسی(متوفی 384 ق/944 م)»است که استفان انطاکی آن را با عنوان «کتاب ملکی»ترجمه کرده است.(ناگفته نماند که این کتاب را پیشتر نیز «قسطنطین افریقی (متوفی به سال 480 ق/1087 م)به لاتین ترجمه کرده بود، اما ترجمه های استفان انطاکی (اهل پیزا)درست تر است.)
اما در برابر کسانی همانند گابریلی، که سهم کمی برای جنگ های صلیبی در انتقال فرهنگی قائل اند، گروهی وجود دارند که از آثار متعدد دیگری یاد می کنند که غربی ها طی جنگ های صلیبی با آنها آشنا شده اند و از جمله ایشان می توان به نجیب العقیقی اشاره کرد.به زعم وی کلیله و دمنه، هزار و یک شب، قصه کاس العشا السری و مخلوط عربی سرالاسرار از این دسته آثارند.وی نمونه هایی دیگر را هم مثال زده و رد پای همه آنها را در متون اروپایی نشان داده و در واقع از تأثیرگذاری آنها شاهد آورده است.
جدا از تقابل این نظرها نمی توان برای بازخوردی فرهنگی، که طی جنگ های صلیبی به وجود آمد، سهمی قائل نشد.حتی یکی از نویسنده های تاریخ اروپا از اینکه صلیبی ها نتوانستند از مرزهای ساحلی فلسطین و سوریه فراتر بیایند اظهار تأسف کرده و گفته است:اگر آنها با قسمت های دیگری از آسیا تماس پیدا می کردند «می توانستند اشعار خیام را خیلی زودتر از آنچه "فیتز جرالد"به انگلیسی برگرداند به اروپاییان معرفی کنند...اما هیچ گاه نتوانستند با بهترین و بافرهنگ ترین مردم شرق ارتباط برقرار کنند و از ایرانی ها و چینی ها و هندی ها هیچ چیز ندیدند».
نویسنده تاریخ اروپا وجوهی از دستاوردهایی را که طی جنگ های صلیبی بر اروپاییان گشوده شد برشمرده است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:«معرفی شدن هنرها و صنایع دستی راز آلود شرق به جامعه بسته و غیرمتمدن اروپا، سرازیر شدن ثروت های مادی سرزمین های اسلامی و تجدید حیات اقتصادی اروپا به وسیله آن، بازآورده شدن حس اعتماد به نفس در اروپا و همین طور حس وحدت در سرار دارالمسیحیت (که شاید هرگز از بین نرفت)، برانگیخته شدن حس رمانتیسم در غرب، اقتباس در زمینه های طب، نجوم، شیمی، علم الحساب، دانش جغرافیا و ...و صدها ثمره دیگر که در جریان دویست ساله جنگ های صلیبی برای غرب شکل گرفت که ذکر آنها خود می تواند بهانه ایجاد رساله ای باشد».
همه این شواهد بازگو کننده این مطلب است که اروپاییانی که تا قبل از جنگ های صلیبی فقط با روی خشن اسلام و به عبارتی بهتر فقط با شمشیر مسلمانان آشنا بودند با دستاوردهای عظیم فرهنگی آنان رو به رو گشتند.همین رویارویی است که اروپاییان را به فکر پیشرفت انداخت و یکی از مقدمه های ظهور رنسانس شد.مدعی این سخن، نظر بسیاری از اندیشمندان است که ثمره جنگ های صلیبی را برای مسلمانان سراسر شوم و برای غرب مطلقاً خیر و مثبت می دانند.
مرحوم فاروقی در این دسته قرار داد و برنارد لوئیس هم جنگ های صلیبی را «عظیم ترین و ماندگارترین خسارت بر جهان اسلام»دانسته است.
اما نکته شایان ذکری که وجود دارد ثمره ای است که غرب مسیحی در پی گذر از جنگ های صلیبی به دست آورد.این ثمره در کتابی که فرانسیس بیکن خطاب به پایا نوشته کاملاً مشهود است.به نظر بیکن پس از این «جنگ و کشتار موجب انتشار مسیحیت نمی شود و راه صحیح این است که مردمان مسیحی سعی کنند حقیقت دین خویش را به کافران[مسلمانان]بفمانند و این از طریق وعظ و تبلیغ میسر می شود و برای دعوت تبلیغ درست باید وسایل کار را در دست داشت که عبارت باشد از دانستن زبان اقوام دیگر و کاملاً آشنابودن با انواع عقاید ایشان و تمیز دادن آن انواع با یکدیگر ...عیب کار مسیحیان این است که این وسایل را در اختیار ندارند».
بانظری که مختصر به این نوشته دیدگاه مسیحیان نسبت به اسلام و در پی آن بزنگاه پیدایش رشته اسلام شناسی آشکار می شود.
این ثمره جنگ های صلیبی حتی در دوره رنسانس هم ادامه یافت، به گونه ای که این بار با نگاه اومانیستی و ضد دینی با اسلام مقابله شد؛ با این تفاوت که در این مرحله عناد مسیحیت و اسلام دست کم از ناحیه جهل نبود؛ زیرا اروپا در عصر روشنگری و خراف زدایی به سر می برد.
اروپاییان در این مسیر تلاش های مثمر ثمری برای به دست آوردن وسایل شناختی که بیکن در کتابش از آنها نام برده بود انجام دادند.
این تلاش ها با آموزش زبان عربی آغاز شد.آموزش زبان عربی پیش از جنگ های صلیبی به واسطه نشر اسلام در سرزمین های تصرف شده اروپا به دست مسلمانان آغاز شده بود؛ زیرا پذیرش اسلام-حال چه با ایمان قلبی باشد یا فقط ایمان زبانی-ملازم آشنایی با زبان عربی است.جایگاه زبان عربی در تعلیمات اسلامی کاملاً آشکار است.افزون بر این درباره آموزش زبان عربی در غرب می توان به حضور مسلمانان در اسپانیا اشاره کرد؛ زیرا اسپانیا طی هشتصد سال جزء دارالاسلام به شمار می آمد.
از مراکز آموزش زبان عربی در اروپا می توان افزون بر دارالاسلام اسپانیا (اندلس)، به سیسیل و ایتالیا اشاره کرد.
در این میان یهودیان و مستعربان اندلس مهم ترین سهم را در اشاعه زبان و فرهنگ عربی-اسلامی در غرب داشتند.
در پی آموزش زبان عربی، آنچه به مسیر فراهم شدن زمینه های پیدایش اسلام شناسی کمک شایانی کرد نهضت ترجمه ای بود که به صورت ناخودآگاه-خودآگاه در اروپا شکل گرفت و می توان آن را نخستین مرحله در مطالعات اسلامی دانست.همان گونه که در قرن های سوم و چهارم قمری (نهم و دهم میلادی)، بغداد مرکز مهم ترجمه متون علمی از زبان یونانی و سریانی و گاه پهلوی به عربی بود، در قرن ششم قمری (دوازدهم میلادی)شهر طلیطله در اندلس مرکز علمی، فرنگی و کانون نقل و ترجمه از عربی و سریانی و گاهی زبان های دیگر به لاتین به شمار می آمد.
به رغم نگاهی که غرب به مسلمانان به مثابه «کنار»داشت، به واسطه هم زیستی مسلمانان و مسیحیان در اندلس، سیسیل و نیز جنگ های صلیبی نگاه مثبتی نیز به علوم اسلامی شکل گرفت.
به تدریج با ترجمه آثار فلسفی و علمی عربی-اسلامی به لاتین ثمره تمدن علوم اسلامی به انگلستان، لورن، سالرنو و به ویژه اسپانیا منتقل شد.
در این بین بسیاری معتقدند که آنچه توجه جدی علمای مستعرب را به متون و آثار عربی-اسلامی جلب کرد، توجه ایشان به مواریث کهن خویش و به ویژه مواریث پنهانی بوده است؛ یعنی از مواردی که در دوران استقرار اسلام از یونانی به عربی منتقل شده بود.
اما باید گفت که نهضتی که از اواخر قرن پنجم قمری (هفتم میلادی)ترجمه متون عربی به لاتین آغاز شده بود، موضوع های جدیدی را به غرب معرفی کرد که بر خلاف همه آثار پیشین برای علمای غرب بیگانه و ناشناخته بود.این موضوع ها عبارت بودند از:طب، ریاضیات و فلسفه؛ یعنی آنچه به عصر کلاسیک یونان تعلق داشت و در دوره قرون وسطی از ذهن و خاطره غرب محو شده، اما در میان مسلمانان هر چند با جرح و تعدیل و گاه تحریف زنده مانده بود.
هماهنگ با ترجمه عربی به لاتین و سپس زبان های دیگر اروپایی، که پس از رنسانس کوشیدند برای خود هویتی دست و پا کنند، برای نگارش فرهنگ ها و قاموس های عربی-لاتینی (یا زبان های دیگر)و نیز کتاب های قواعد عربی تلاش های فراوان و منسجمی شد که ذکر آنها مجال دیگری را می طلبد.
در ادامه نهضت ترجمه می بایست مهم ترین کتاب مسلمانان هم ترجمه می شد.این تلاش در حالی انجام می شد که به هر حال در قرن های اولیه اسلامی ترجمه قرآن با مشکلات فراوانی روبه رو بود.قبح تحدی و همین طور بیم تحریف کلام الهی دو علت اصلی مخالفت با این اقدام بود.
اما در عین حال باید توجه کرد که به سبب جهانی بودن دعوت اسلام، در عمل گریزی از ترجمه معانی الفاظ قرآن کریم نبود.بر همین اساس گفته شده که نخستین ترجمه های قرآن کریم، در زمان اعزام رسولان پیامبر اکرم نزد فرمانروایان شش کشور غیرمسلمان حتی به دست خود رسولان پیامبر انجام گردیده است و حتی به گفته سرخسی، سلمان فارسی سوره فاتحه را به فارسی ترجمه کرده بود که البته اثری از آن در دست نیست.
به هر حال نخستین ترجمه قرآن کریم به زبان لاتین در اسپانیا طی سال های 1904-1156 م انجام شد.به دنبال آن ترجمه های فراوان دیگری نیز انجام شد که پس از شکل گیری زبان های اروپایی به صورت مستقل و از بین رفتن سلطه زبان لاتین این ترجمه ها چندین برابر گردید.
اما هدف مسیحیان از ترجمه قرآن چه بود؟ فرانتس روزنتال این گونه اشاره کرده است که «تنها هدف آنان [یعنی بانیان و علاقه مندان و عاملان ترجمه لاتینی قرآن مجید]وصول به بینشی درباره آرای کلامی و دینی مسلمین بود به امید آنکه بتوانند نقاط ضعف مفروض آن را بشناسند و مورد استفاده قرار دهند.»
حتی از این هم روش تر دیدگاه های خصمانه پطرش واجب التکریم (بانی ترجمه قرآن مجید به لاتینی)را بیان کرده و گفته است:«توجه و عنایت و دل مشغولی پطروس واجب التکریم به مبارزه با کفر، یعنی یهودیت و اسلام، با تمسک به براهین و احتجاجات فکری معتبرتر».
البته قول خود پطروس واجب التکریم هم در این باره مشهور است که پس از پایان یافتن کار ترجمه قرآن کریم به رابرت کنونی و همکارانش گفته بود:«اینک می توان دشمن را شناخت»و اینکه «نقطه آغاز جنگ علیه اسلام همانا قرآن است».
هرچند به تازگی ترجمه ای مقدم بر ترجمه یاد شده (ترجمه لاتینی رابرت کتونی به توصیه پطروس واجب التکریم)در ایتالیا یافت شده، همه این یافته ها نفی کننده تلاش های غرب برای شناخت اسلام و مسلمانان به قصد مبارزه با این دین نبوده است.
همه تلاش های اروپاییان برای شناخت فرهنگ اسلامی نمی توانست در مسیر تکامل ادامه یابد اگر صنعت چاپ پا به عرصه نمی نهاد.اختراع چاپ حروفی به مثابه انقلاب بزرگی بود که همه اروپای متمدن وامدار آن است.
گوتنبرگ اختراع دوران ساز خود را درسال 1446م در«استراسبورگ»دایرکرد ونخستین کتابی که باآن به طبع رسید کتاب مقدس بود.
نخستین چاپخانه های دارای حروف متحرک سربی در ایتالیا، پاریس، هلند، اسپانیا، مجارستان، لندن، سوئد و ...به راه افتادند.اما آنچه بر اساس موضوع بحث برای ما همیت می یابد فراهم کردن حروف متحرک عربی برای این دستگاه های چاپ جدید در اروپا بود.این امر حدود یک قرن و نیم پس از راه اندازی دومین دستگاه چاپ حروف متحرک سربی در«استراسبورگ»به دست گوتنبرگ رخ داد.
به نظر نجیب الحقیقی، بانیان چاپخانه های شرقی و حروف چینی و چاپ عربی در غرب و نیز خاورمیانه و خاور نزدیک و شمال آفریقا، شرق شناسان (از آباء کلیسا)بوده اند.
درباره نخستین کتاب هایی که به وسیله دستگاه های چاپ جدید به طبع رسیدند اختلاف نظر وجود دارد، اما بی گمان-همان گونه که شواهد هم نشان می دهد-قرآن کریم جزء کتاب های نخستین عربی به شمار می رود که با دستگاه های چاپ جدید به طبع رسیدند.
در پی اندیشه های استعماری و حضور استعمارگران در مناطق شرقی-حال چه اسلامی و چه غیراسلامی، هر دو منظور است-شدت وحدت چاپ کتاب با زبان های مستعمرات بیشتر شد و همین امر به پیشرفت روز افزون شرق شناسی کمک کرد.
نکته شایان ذکر دیگر آن است که فراهم شدن امکان چاپ به ویژه چاپ زبان های شرقی به تدریج با مطرح شدن و قوت گرفتن تفکر انتقادی، که در اصل مولود تحولات پیش و پس از رنسانس و نهضت اصلاح دین در اروپا و به ویژه عصر روشنفکری بود، به شکل گیری شاخه بالنده مطالعات غیرهنجاری اسلامی، یعنی «تصحیح و طبع انتقادی متون اسلامی»، منجر شد.
تلاش های اروپاییان برای چاپ آثار فرهنگی تمدن شرقی و به ویژه اسلامی پس از شکل گیری صنعت چاپ بسیار چشمگیر است.
دکتر غلامحسین یوسفی به نقل از دکتر پروسدی، معاون مطبعه «بریل»، نقل کرده است:«عدد انتشارات مؤسسه بریل...چندان زیاد است که به دقت نمی دانم».نگاهی به کاتالوگ در فاصله سال های 1993-1994 م، عظمت کار را نشان می دهند.به گونه ای که این کاتالوگ بالغ بر دویست صفحه با حروف ریز است و در هر صفحه حدود بیست الی سی کتاب معرفی شده که این مقدار طی سیصد سال فعالیت این انتشار بسیار ناچیز است.
همه این مواردی که ذکر شد می تواند شاهدانی دم دست و خودمانی برای نشان دادن اهمیت اهتمام اروپاییان برای شناخت فرهنگ اسلامی باشد.
یکی از دوره های مهم و تحول ساز تاریخ فرهنگ اروپا، رنسانس است؛ مرحله ای که اروپا گام های نخستین را به سوی تمدن طی کرد.حال باید دید که نهضت و اصلاحات دینی را هم زمان با رنسانس چه تأثیری در ادامه مطالعات اسلام شناسی داشته است.
رنسانس تحولات گسترده ای در جهان نگری اروپاییان داشت و از جمله در نگرش دینی خود اروپاییان تغییرات گسترده ای پدید آورد که از دل همه این تغییرها پروتستانیسم ظهور کرد.
مهم ترین دستاورد رنسانس دست کم در حوزه مطالعات اسلامی ایجاد نگرش فکری اومانیسم ضد دینی در اروپاست.در این زمینه دانشگاه ها سهم بسیار اساسی داشتند؛ زیرا محفل بحث درباره دیدگاه های اومانیستی، دانشگاه ها بود.
از آثار مهم رنسانس در این زمینه جداکردن فلسفه از کلام مسیحی است، اما منشا همه این تحولات را می توان در مواریث فرهنگی، تمدنی، فکری و علمی اسلامی دانست؛ یعنی همان چیزی که فکر اروپاییان را متوجه یونان عصر باستان کرد.
آنچه در حوزه بحث ما اهمیت دارد میزان تغییر تفکر اروپاییان نسبت به اسلام در دوره رنسانس است؛ زیرا بر اساس قاعده با فراهم آمدن رنسانس، شکل گیری نهضت اصلاح دین و پروتستانیسم می بایست نگرش خصمانه به اسلام به گونه ای تعدیل می شد، اما این امر با تعویقی طولانی مدت رخ داد؛ زیرا همه این تلاش ها هم زمان شده بود با نیرومند شدن ترک های عثمانی و تهدید اروپا به صورت مستمر از طرف ایشان و همین مسئله این تعدیل تفکر را به تعویق می انداخت.این امر به گونه ای بود که حتی پاپ اومانیست کلیسای کاتولیک، در نامه ای خطاب به سلطان محمد فاتح عثمانی، با رد کردن قرآن، ایمان مسیحی را توضیح داد و به ارشاد سلطان محمدفاتح دست زد.آنچه از این نامه برمی آید این است که ثمره اومانیسم در تفکر پاپ، روحیه منکرانه نسبت به اسلام در قالب نامه به جای قالب جنگ های صلیبی بود.
هرچند بسیاری از اندیشمندان بر آن عقیده اند که بانیان نهضت اصلاح دین در اروپا تصور متفاوتی نسبت به اسلام پیدا نکردند، باید گفت که در آن سال ها تلاش های گسترده ای برای درک و دریافت عمیق تر اسلام شد، به گونه ای که می توان گفت نگرش اروپاییان نسبت به اسلام، تغییر یافت و جای تلقی آن در حکم ساختاری ایدئولوژیک و دینی نفرت انگیز، آن را دینی دانستند که منشا قدرت عثمانی ها و تمدنی است که با تمدن اروپایی تفاوت دارد.از سوی دیگر هم تصور دارالمسیحیت جای خود را به اروپا داد و از آن زمان به بعد مسیحیت انحصار ایدئولوژیک خود در شکل دادن تصور غرب از دست داد.
شکل گیری زبان انگلیسی سهم عمده ای در پیشرفت مطالعات اسلامی داشته است.اینکه سیر شکل گیری استقلال زبان انگلیسی چگونه بوده، بحث مستقل دیگری است، اما آنچه مسلم است، امروز زبان انگلیسی گسترده ترین حوزه مطالعات اسلامی را به خود اختصاص داده است.
افزون بر مستقل شدن زبان انگلیسی پدید آمدن دانشگاه ها و همراه کرسی های عربی (و در کل زبان های شرقی)تأثیر فراوانی بر سیر مطالعات اسلامی نهاد.آنچه بر شتاب گرفتن این سیر تأثیر مثبت نهاد، اقدامات استعماری انگلیس بود.
نزدیکی استعمارگران انگلیسی با اقوام شرقی در حوزه مستعمرات انگلیس سبب نزدیکی بیش از پیش انگلیسی ها به زبان و فرهنگ این اقوام شد و اهتمام ایشان را در بازشناسی فرهنگ ایشان بیش از پیش کرد.
این نکته را هم باید در نظر گرفت که همه تلاش های اسلام شناسانه در غرب محققانه و آکادمیک انجام می شد.سفر جهانگردان به ممالک شرقی و دستاوردهایی که این ممالک برای فرهنگ اروپایی داشتند بیش از پیش بر سیر مطالعات آکادمیک سرعت بخشید.
اما دو نکته اساسی را درباره مطالعات اسلامی-شرقی اروپاییان باید دانست؛نخست آنکه این مطالعات حتی به رغم اندیشه های بعدازرنسانس، هم چنان در چهارچوب دین انجام می شد.به عبارت بهتر هنوز در چهارچوب پیش داوری های کلیسای مسیحی بود؛ حال چه درحیطه کلیسای کاتولیک و چه در حیطه پروتستانیزم این رویکرد وجود داشت؛ دوم اینکه مطالعات بیشتر جنبه فردی داشت.شرق-اسلام شناسان کسانی بودند که به صورت مستقل در چهارچوب مراکز آکادمیک فعالیت می کردند.
اما عصر روشنگری یا عصر خرد سبب شد شکل متفاوتی از اندیشه در اروپا مطرح شود.عصر روشنگری عصر سلطه خرد در اروپا و تلاش برای خرافه زدایی است.در این راه، دین در حکم موضوعی مهجور به گوشه ای طرد شد و عقلانیت، محور قرار گرفت.
اما در این بین مطالعات اسلام شناسی حکایت دیگری داشت.در سیر جدید مطالعات اسلامی،رهیافت غیرجزمی اروپاییان بسیارراهگشاست. آنها بدون اینکه پیش زمینه های فکری مسیحیت درزمینه اسلام را در نظر بگیرند، به بررسی دیدگاه های اسلامی دست زدند.به عبارتی دیگر، در این بررسی تعصب کلیسایی با مسیحانه جایگاهی نداشت.
از سوی دیگر، مطالعات شرقی-اسلامی، برخلاف وضعیت بیش از آن، که بیشتر بر اساس تلاش های فردی بود، در حیطه کار انجمن های مطالعاتی و مؤسسه های گوناگون مختلف قرار گرفت و ارزش آنها روزافزون شد.
اما آنچه بیش از پیش احساس نیاز را به مطالعات شرقی-اسلامی برانگیخت، استعمار بود.استعمارگران بزرگ و بزرگ ترین آنها، یعنی انگلیس، که خورشید در امپراطوری اش غروب نمی کرد، به دلیل برقراری ارتباط و هم زیستی با اقوام مستعمره خود، بیش از هر زمان نیاز به شناخت فرهنگی-تمدنی ایشان را احساس کردند.
دیگرمهم نبود که چه تمدن و فرهنگی باشد، اسلامی باشد یا غیر اسلامی،اما به هر حال جمعیت مسلمانان درشرق و مستعمرات شرقی انگلیس بسیار عمده بود.
در این دوران شرق برای غربی ها بی خطر جلوه می کرد، اما همچنان دشمن تلقی می شد؛ دشمنی که شکستش محتوم و قطعی است.
این دوره، دوره ضروری شدن تخصص و تشکل در مطالعات اسلامی اروپاست.در این میان دو گرایش وجود داشت:1.عده ای که عموما پژوهشگران مستقل یا آکادمی ها بودند به بازنگری عالمانه و بی طرفانه اسلام و تاریخ و تمدن و فرهنگ اسلامی گرایش داشتند؛ 2.گروهی که هرچند اندک بودند، به اهداف استعمار جدید کمک می کردند و در سایه کمک های حکومت استعماری انگلیس برای بازشناسی عالمانه اسلامی می رفتند، گاه دستاوردهایی شگرف برای اسلام شناسی داشت؛ دستاوردهایی که در بین اندیشمندان اسلامی هم نه تنها بی بدیل است، بلکه بسیار راهگشاست.یکی از نتیجه های مهم فعالیت های اسلام شناسی در قرن نوزدهم تخصصی شدن حوزه ها به ویژه در حیطه مطالعات اسلامی انگلیس است.از رویدادهای مهم دیگر می توان به ورود علمای یهودیت به عرصه اسلام شناسی اشاره کرد.در این زمینه تشکیل کنگره جهانی صهیونیسم و تصمیم برای ایجاد وطن ملی یهود بسیار تأثیرگذار بوده است.گفتنی است این گونه تلاش های اسلام شناسانه در بین قوم یهود نیز وجود داشت، اما در این دوره شکل بسیار منسجم و فراگیری را پیداکرد.با آغاز قرن بیستم، اسلام شناسی به معنای اخص کلمه مطرح شد؛ در واقع با سیری که این مطالعات در غرب عصر روشنگری طی کرد مطالعه اسلام و اسلام شناسی به معنای اخص کلمه مطرح شد؛ در واقع با سیری که این مطالعات در غرب عصر روشنگری طی کرد مطالعه اسلام و اسلام شناسی جدا از تعلقات فکری پژوهشگران مطرح گردید و پس از گذر دوران به معنای رشته ای تخصصی پی گیری شد و امروزه مطالعات اسلامی در کنار شاخه عمومی تر آن، یعنی شرق شناسی، جایگاه ویژه ای برای خود باز کرده است.ژاک واردنبرگ در بحث از دامنه مطالعات اسلامی، این مطالعات را به سه گروه تقسیم کرده است:1.مطالعه هنجاری دین اسلام؛ 2.مطالعه غیرهنجاری دین اسلام؛ 3.مطالعه غیرهنجاری جهات و جنبه های اسلامی فرهنگ ها و جوامع مسلمان.
وی مطالعات نوع اول را مطالعاتی می داند که به دست مسیحیان و به قصد مسیحی کردن مسلمانان انجام می شد یا می توانست انجام شود.مطالعات نوع دوم معمولاً در دانشگاه ها انجام می شد و بر اساس بررسی غیرهنجاری یا غیرارزش گذارانه دین اسلام، اعم از آنچه مسلمانان آن را دین اسلام واقعی بدانند یا آنچه می توان آن را اسلام زنده و بالفعل نامید، بود.
مطالعه غیرهنجاری دین اسلام به وسیله غریبان نوعی مطالعه پدیدارشناسانه دین اسلام دانست.این رویکرد در کل از قرن هیجدهم و پس از روشنگری آغاز شد.
البته در این میان وضع زمانه و سیاست دوران را هم باید در نظر گرفت و با توجه به سیری که گفته شد، برخی نسبت به سوء نیت این مطالعات بیم دارند و آن را در سیر جنگ های صلیبی، عصر رنسانس و اقدامات اومانیستی ضد دینی و استعماری قدیم و جدید می دانند، به گونه ای که عده ای همانند معمر قذافی حمله ناپلئون به مصر را جنگ صلیبی نهم و تشکیل اسرائیل را با حمایت امریکا، جنگ صلیبی دهم می دانند.
در زمان حاضر پس از رویدادهایی همانند یازدهم سپتامبر و سیر اسلام ستیزی به وجود آمده در پی آن، دیدگاه کسانی همانند معمر قذافی همچنان رو به تشدید است.
منبع:زمانه شماره94


سه شنبه 23/12/1390 - 16:2
سلامت و بهداشت جامعه

دکتر طب سنتی, داروهای گیاهی, طب سنتی, سرطان رحم

طب سنتی

طب سنتی-اهمیت آشنایی با بیماری‌های زنان و چگونگی پیشگیری و درمان آن‌ها یكی از مهم‌ترین مسائلی است كه هر خانمی باید نسبت به آن آگاهی كافی داشته باشد. خوشبختانه امروزه با رشد تكنولوژی و افزایش میزان آگاهی و دانش مردم ، بسیاری از زنان در سراسر جهان نسبت به این بیماری‌ها آگاهی لازم را داشته و دست كم با چگونگی درمان و پیشگیری از ابتلا به آن‌ها در طب مدرن آشنایی دارند اما شاید این گروه كمتر با تكنیك‌های درمانی طب سنتی و مكمل در درمان بیماری‌های شایع و رایج دستگاه زنان آشنا باشند. برای آشنایی بیشتر با تكنیك‌ها و شیوه‌های درمانی طب سنتی ایران در درمان بیماری‌های شایع زنان با دكتر سعید صانعی، مشاور گیاه درمانی به گفت‌وگو نشستیم تا از كاربردهای طب سنتی ایران و گیاه درمانی برای درمان برخی از بیماری‌های دستگاه زنان از قبیل بیماری‌ها و اختلال‌های تخمدان، رحم و سینه بیشتر بدانیم.

 

چاقی پایین تنه عامل ابتلا به كیست تخمدان

ابتلا به كیست تخمدان یكی از رایج‌ترین بیماری‌های زنان است كه علت به‌وجود آمدن آن در بدن از دیدگاه طب سنتی تجمع بلغم در اطراف تخمدان و سردی مزاج این اندام درونی است. علاوه بر این عوامل مختلفی از قبیل تجمع چربی در اطراف لگن یا خوردن غذاهایی با طبع سرد نیز ممكن است موجب بروز كیست در تخمدان‌ها شود و گاهی ظاهری پر از كیست برای تخمدان‌ها ایجاد می‌كند. كیست تخمدان انواع مختلفی دارد كه یكی از آن‌ها كیست فیزیولوژیك است. این نوع از كیست به‌دلیل بروز اختلال در فیزیولوژی تخمدان در این عضو به‌وجود می‌آید. كیست‌های دیگری نیز وجود دارند كه كیست‌های پاتولوژی نامیده می‌شوند. این كیست‌ها به‌دلیل خونریزی داخلی تخمدان یا زواید درون تخمدان ایجاد می‌شود. در برخی موارد نیز كیست‌ها ساده هستند و محتویات آب میان بافتی تخمدان موجب تشكیل آن‌ها شده است.

 

ارتباط كیست تخمدان با قاعدگی نامنظم

كیست‌های تخمدان عموما در سایزهای مختلفی دیده می‌شوند. برخی از این كیست‌ها به حدی بزرگ می‌شوند كه بزرگی آن‌ها به اندازه یك هندوانه می‌رسد و گاهی دیده شده كه اندازه آن‌ها به 20 تا 30 كیلوگرم نیز رسیده است. وجود این كیست‌ها در تخمدان اختلال‌های زیادی ممكن است برای فرد به‌وجود آورد. یكی از مهم‌ترین این اختلالات از بین رفتن تعادل و هماهنگی هورمون‌های بدن است. این اختلال ممكن است با افزایش میزان موهای زائد بدن و اختلال در زمان قاعدگی همراه باشد به‌گونه‌ای كه فرد را دچار قاعدگی‌های نامنظم و دردناك كند یا موجب قطع شدن قاعدگی در افراد مبتلا شود. خوشبختانه در طب سنتی ایران برای درمان بسیاری از این كیست‌ها درمان‌هایی وجود دارد كه بیمار را بی‌نیاز از مصرف داروهای شیمیایی یا جراحی می‌كند.

 

پرهیز غذایی بیماران مبتلا به كیست تخمدان

اولین قدم درمانگران طب سنتی ایران برای درمان كیست‌های تخمدان اصلاح تغذیه و رژیم غذایی بیماران است و پس از آن تجویز داروها و گیاهان دارویی است كه موجب تخلیه كیست‌ها از محتویات‌شان می‌شود. اگر چه تجویز گیاهان دارویی و داروهای گیاهی برای بیماران باید به وسیله متخصص و درمانگر طب سنتی انجام شود اما راهكارهایی طبیعی در طب سنتی ایران وجود دارد كه از سوی حكمای طب سنتی برای درمان برخی از كیست‌های تخمدان به آن‌ها اشاره شده است.

به‌عنوان مثال در بخش تغذیه این دستورها اشاره شده كه افراد مبتلا به كیست تخمدان بهتر است از مصرف انواع قارچ‌ها، گوجه، خیار، بال و گردن مرغ، شكلات، كاكائو و ماست پرهیز كنند و مصرف این مواد را به حداقل برسانند یا آن‌ها را از سبدغذایی خود در مدت درمان حذف كنند. علاوه بر این، پیاده روی روزانه به‌منظور گرم نگه داشتن ناحیه لگن بسیار موثر است. از طرفی این پیاده‌روی و ورزش روزانه برای افراد چاقی كه دچار كیست تخمدان هستند موثر است زیرا چاقی یكی از عوامل بروز این بیماری در برخی زنان است.

 

این نكته را جدی بگیرید

طب سنتی-فراموش نكنید كه برخی از داروهای گیاهی اگر چه از منشأ طبیعی و گیاهی تهیه می‌شوند اما در مواردی به اندازه داروهای شیمیایی ممكن است تاثیر مخرب بر سلامت شما داشته و عوارض جانبی به همراه داشته باشند. بنابراین هرگز بدون تجویز متخصص گیاه درمانی و درمانگر طب سنتی و سرخود از گیاهان دارویی و داروهای گیاهی برای درمان بیماری‌ها به‌ویژه بیماری‌ها و اختلال‌های مربوط به دستگاه زنان استفاده نكنید زیرا ممكن است با استفاده از دارو یا شیوه غلط موجب بروز اختلال‌هایی در عملكرد اندام درونی خود شوید بنابراین حتما برای درمان به متخصص طب سنتی و درمانگرانی كه در این حوزه صاحب‌نظر هستند، مراجعه كنید.

 

از فیبروم چه می‌دانید؟

یكی دیگر از اختلالات شایع در خانم‌ها ابتلا به انواع فیبروم است. فیبروم توده‌ای است كه در بافت‌های رحم به‌دلیل تجمع سلول‌های الیاف محكم بافت همبند در رحم به‌وجود می‌آید و بروز آن در رحم اختلال‌هایی را برای زنان و خانم‌های جوان ایجاد می‌كند. گاهی ممكن است تجمع سلول‌های عضلانی صاف جداره رحم نیز منجر به بروز فیبروم در رحم شود كه در اصطلاح به آن «میوم» گفته می‌شود. اندازه فیبروم و میوم در افراد مختلف متفاوت است و از چند میلی متر تا چند سانتی متر در رحم دیده می‌شود. درمانگران طب سنتی ایران عفونت‌های رحمی را یكی از شایع‌ترین عوامل به‌وجود آمدن فیبروم‌ها می‌دانند و معتقدند كه این عفونت‌ها با تحریك بافت رحم در نهایت منجر به بروز فیبروم و میوم در بدن می‌شود.

 

درمان فیبروم با گیاهان دارویی

فیبروم‌ها و بافت‌های تشكیل‌دهنده آن‌ها به‌طور كلی در 3 ناحیه رحم قرار می‌گیرند؛ گروهی از آن‌ها زیر صفاق رحم قرار می‌گیرند و به‌اصطلاح بیرون از رحم جای دارند. گروهی از آن‌ها درون بافت رحم جای دارند و برخی از آن‌ها در بافت میانی رحم به‌وجود می‌آیند كه برخی از آن‌ها با كمك شیوه‌های درمانی طب سنتی قابل درمان است و برخی از آن‌ها نیاز به شیوه‌های دیگر درمانی از قبیل درمان‌های مدرن دارد اما طب سنتی ایران می‌تواند فیبروم‌هایی كه در بافت میانی رحم جای گرفته است را با كمك داروهای گیاهی خود به مرور كوچك كرده و آن‌ها را در مدت زمان 3 تا 6 ماه به‌طور كامل از بین برد.

 

تاثیر استرس در شكل‌گیری فیبروم

درمانگران طب سنتی عوامل مختلفی را در بروز فیبروم و میوم موثر می‌دانند. یكی از مهم‌ترین این عوامل كه امروزه در جوامع بشری زیاد دیده می‌شود، استرس و فشارهای عصبی ناشی از برنامه‌های روزانه زندگی است. به اعتقاد این درمانگران زندگی در محیط سرشار از استرس و فشارهای عصبی به‌دلیل تاثیراتی كه روی رشته‌های عصبی سمپاتیك و پاراسمپاتیك می‌گذارد موجب تحریك عضلات صاف رحم شده و با انقباض آن‌ها منجر به تولید توده‌ها و بافت عضلانی یا فیبروم شود. بنابراین پرهیز از قرار گرفتن در محیط‌های پرتنش و پر استرس نیز، هم برای پیشگیری و هم برای درمان بیماران مبتلا به فیبروم بسیار مفید است.

در طب سنتی برای درمان برخی از عفونت‌ها، داروهایی وجود دارد كه غالبا به‌صورت جوشانده‌های مختلف گیاهی و طبیعی برای خانم‌ها و دختر خانم‌ها استفاده می‌شود.  درمانگران طب سنتی با اصلاح رژیم غذایی و تجویز داروهای گیاهی كه غالبا با منشا گیاهی به صورت صنعتی یا سنتی  تهیه می‌شوند برای درمان این بیماری ها اقدام می‌كنند. طول درمان به طور متوسط در این شیوه درمانی 3 تا 6 ماه است.

 

از عفونت‌های قارچی بیشتر بدانید

طب سنتی-عفونت‌های قارچی یكی از رایج‌ترین بیماری‌های زنان است كه در فصل تابستان بیشتر از فصل‌های دیگر در میان زنان و دختران دیده می‌شود. در این فصل به‌دلیل استفاده بیشتر از استخرها و مراكز تفریحی آبی امكان ابتلا به این بیماری در زنان افزایش پیدا می‌كند. عفونت‌های واژن شایع‌ترین این عفونت‌هاست كه به‌دلیل بهم خوردن مزاج واژن كه در اصطلاح رایج به آن بهم خوردن PHیا اسیدیته می‌گویند، در بدن ایجاد می‌شود. عفونت‌ها غالبا به 3 دسته عفونت‌های قارچی، عفونت‌های كلامیدیا و عفونت‌های میكروبی گرم منفی تقسیم می‌شوند. برخی از این عفونت‌ها مانند 2 نوع كلامیدیا و میكروبی آن ممكن است در موارد پیشرفته حتی منجر به نازایی خانم‌ها شود. این عفونت‌ها از راه‌های مختلف كه یكی از آن‌ها استفاده از استخر بدون شرایط بهداشتی است به خانم‌ها منتقل می‌شود.

 

درمان انسداد مجاری شیردهی مادران

درمان بسیاری از بیماری‌های سینه با كمك شیوه درمانی طب سنتی ایران و تجویز داروهای گیاهی و كنترل مزاج این عضو قابل درمان است. به‌عنوان مثال درمانگران طب سنتی در درمان فیبروكیست‌های سینه تا امروز موفقیت‌های متعددی داشته‌اند. علاوه بر این اختلال‌هایی مانندكم شیردهی مادران شیرده، ترك‌های پوستی در ناحیه سینه، آبسه سینه و انسداد مجاری شیردهی نیز از جمله مواردی است كه طب سنتی ایران برای درمان آن راهكارهای متنوع و موثری دارد. در این شیوه درمانگران پس از اصلاح رژیم غذایی بیمار و كنترل مزاج سرد و گرم سینه و ایجاد تعادل در آن با تجویز داروهای گیاهی خاص به درمان این بیماری‌ها می‌پردازند.

 

درمان عفونت قارچی با جوشانده گیاهی

عفونت‌های دستگاه زنان انواع مختلفی دارد. برخی از این عفونت‌ها قارچی هستند و با ترشحات پنیرك مانند در بدن ظاهر می‌شوند. برخی از آن‌ها كه ناشی از میكروب‌های گرم منفی هستند به‌صورت ترشحات زردرنگ و بدبو دیده می‌شوند. این عفونت‌های قارچی عموما با خارش و سوزش همراهند و آن گروه از عفونت‌ها كه ترشحات بدبو دارند از جمله عفونت‌هایی هستند كه مداوا كردن آن‌ها در نزدیك‌ترین زمان ممكن اهمیت زیادی دارد. در طب سنتی برای درمان برخی از این عفونت‌ها داروهایی وجود دارد كه غالبا به‌صورت جوشانده‌های مختلف گیاهی و طبیعی برای خانم‌ها و دختر خانم‌ها استفاده می‌شود كه درمانی موثر و كارآمد برای بسیاری از عفونت‌های زنان است.

 

درمان گرگرفتگی یائسگی با گیاهان دارویی

خوشبختانه در طب سنتی ایران تدابیر مختلفی برای پیشگیری و درمان گرگرفتگی در دوران یائسگی و برخی از اختلالات عصبی این دوران از قبیل ابتلا به افسردگی وجود دارد كه لازم است زیرنظر متخصص مربوطه یا درمانگر طب سنتی برای بیمار تجویز شود. علاوه بر این كنترل بیماری پوكی استخوان كه یكی از شایع‌ترین بیماری‌های زنان به‌ویژه در سنین یائسگی است به كمك داروهای تولید شده از گیاهان دارویی كه به‌صورت سنتی و صنعتی در بازار داروهای گیاهی تولید می‌شود، امكان پذیر است.

 

كاربردهای طلایی طب سنتی در بیماری‌های زنان

طب سنتی-درمانگران طب سنتی براساس دانش خود و با اتكا به متون كهن طب سنتی روش‌ها و شیوه‌های مختلفی را برای درمان بسیاری از اختلال‌ها و بیماری‌های زنان می‌شناسند و به كمك آن‌ها می‌توانند علاوه بر درمان این بیماری‌ها از بروز آن‌ها در خانم‌های جوان پیشگیری كنند.

براساس متون كهن شیوه درمانی طب سنتی در درمان دردهای قولنجی رحم و كاهش درد زایمان بسیار موثر است.

درمانگران طب سنتی با كمك تكنیك‌ها و روش‌های طب سنتی ایران قادرند از زایمان زودرس پیشگیری كرده و امر زایمان را تسهیل كنند.

طب سنتی علاوه بر درمان ترك‌های ناشی از زایمان بر پوست شكم خانم‌ها، داروهای گیاهی دارد كه به پیشگیری از بروز این ترك‌های پوستی كمك می‌كند.

ماساژ روغن بادام شیرین روی شكم زنان باردار پیش از 4 ماهگی یكی از شیوه‌های پیشگیری از ترك پوست شكم است.

درصورتی كه فردی دچار ترك‌های پوستی دوران بارداری شد برای درمان آن می‌تواند از طب سنتی بهره بگیرد. طب سنتی قادر است در مدت 3 تا 6 ماه با درمان از هم‌گسیختگی بافت پوست و ایجاد بافت همبند فاصله‌های به‌وجود آمده در پوست را درمان كرده و ترك‌های سفید رنگ روی شكم را درمان كند.

درمانگران طب سنتی با ارائه تكنیك‌های ورزشی خاص و ارائه روغن‌های گیاهی و طبیعی به زنان كمك می‌كنند تا پس از زایمان از شل شدن عضلات شكم و افتادگی آن‌ها جلوگیری كرده و برای درمان آن اقدام كنند.

منبع:salamatnews.ir

سه شنبه 23/12/1390 - 16:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته