• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3839روز قبل
بیماری ها
جام جم آنلاین: سه بیماری سرما‌خوردگی، آنفلوآنزا و ذات‌الریه باكتریایی در فصل پاییز و زمستان شایع است. اگر چه گاهی به دلیل شباهت‌های موجود این سه بیماری با هم اشتباه می‌شود، اما واقعیت این است كه شناخت صحیح علائم و نشانه‌های این بیماری‌ها در برخورد صحیح و درمان بموقع آنها كمك خواهد كرد.

 

سرماخوردگی در اثر ویروسی به همین نام ایجاد می‌شود. این ویروس با حمله به مخاط بینی و حلق باعث آبریزش بینی، آبریزش از چشم، درد و خارش گلو و سرفه می‌شود. تب معمولا ملایم است و بیمار بعد از دو تا سه روز كسالت، حال عمومی خوبی پیدا می‌كند.

ویروس سرما‌خوردگی به ریه‌ها حمله‌ور نمی‌شود، بنابراین اگر فرد در طول بیماری یعنی سه روز استراحت كند و مایعات گرم بنوشد، بیمار بدون هیچ عارضه‌ای خوب می‌شود.

بیماری سرماخوردگی باعث تب شدید نمی‌شود و سرفه‌های خلط‌دار و درد سینه و تنگی‌نفس ایجاد نمی‌كند. برای درمان این بیماری نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیك نیست و استراحت و تغذیه مناسب برای بهبودی كافی است.

بیماری دوم آنفلوآنزاست. ویروس آنفلوآنزا بسیار مهاجم‌تر از سرماخوردگی است. این ویروس به مخاط دستگاه تنفسی بالایی یعنی بینی، حلق و دهان حمله می‌كند.

علاوه بر این، به دستگاه تنفسی عمقی یعنی ریه‌ها نیز حمله می‌كند. تب شدید، كوفتگی عضلات و كسالت شدید كه در اثر این ویروس ایجاد می‌شود، معمولا با كمترین عارضه بهبودی پیدا می‌كند؛ ولی آنفلوآنزاهایی كه به دلیل ویروس‌های تغییر‌یافته ایجاد می‌شود، گاهی باعث عوارض شدید می‌شود.

عوارض شدید آنفلوآنزا ـ كه شامل ذات‌الریه است ـ بیشتر در افراد پیر، حامله، افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مثل سرطان و بیماران دچار بیماری‌های ریوی مثل برونشیت بروز می‌كند. برای درمان آنفلوآنزا گاه استفاده از داروهای ضد ویروس در كنار استراحت و تغذیه مناسب لازم است.

بیماری سوم یعنی ذات‌الریه، البته منحصر به یك میكروب خاص نیست. بسیاری از ویروس‌ها و باكتری‌ها می‌تواند باعث پنومونی یا ذات‌الریه ـ كه معادل فارسی آن سینه‌پهلو است ـ شود. سینه‌پهلو باعث سرفه، خلط زردرنگ، تب بالا و تنگی‌نفس می‌شود.

بیمار هنگامی كه نفس عمیق می‌كشد، دچار درد در قفسه سینه می‌شود. دوره این بیماری معمولا طولانی‌تر و حدود یك‌هفته است و برای درمان آن حتما باید آنتی‌بیوتیك مناسب مصرف كرد.

آزیترومایسین در حال حاضر برای مواردی از ذات‌الریه كه نوع میكروب آن مشخص نیست، توصیه می‌شود ولی البته در مواردی كه نوع میكروب مشخص شود، باید انواع دیگری از آنتی‌بیوتیك‌ها از جمله انواع تزریقی استفاده شود.

نكته بسیار مهمی كه باید به آن توجه كرد، این است كه بیماران سرماخورده یا دچار آنفلوآنزا ‌باید در دوران بیماری استراحت كرده و با تغذیه مناسب و نوشیدن مایعات گرم به سیستم دفاعی بدنشان فرصت مبارزه با ویروس‌ها را بدهند.

در غیر این‌صورت، باكتری‌ها فرصت حمله به ریه‌ها را یافته و ذات‌الریه كه بیماری خطرناكی است، پدید می‌آید.

نكته مهم‌تر این است كه استفاده از آنتی‌بیوتیك یا داروهایی مثل دگزامتازون باعث درمان كامل سرماخوردگی و آنفلوآنزا نمی‌شود، بلكه گاه باعث بهبودی موقت شده و بیمار به اشتباه فعالیت‌های روزانه و گاه سنگین را شروع می‌كند و این باعث عارضه‌دار‌شدن بیماری می‌شود.

دكتر رضا كریمی - فوق تخصص بیماری‌های غدد

سه شنبه 7/9/1391 - 18:26
اهل بیت

سی و چهار سال پس از واقعه عاشورا در چنین روزی پارساترین انسان، امام سجاد(ع) چهارمین پیشوای شیعیان جهان، به شهادت رسید. او که زینت و جمال عبادت کنندگان و پیام رسان راستین عاشورا بود.

امام علی بن الحسین(ع) در پنجم شعبان سال 38 هجری در مدینه پا به عرصه گیتی نهاد. پدر بزرگوار ایشان امام حسین(ع) و مادر ارجمندشان شهربانو بود. امام سجاد(ع) به علت عبادت ها و سجده های زیاد در طول زندگی به القابی مانند زین العابدین، سیدالعابدین و سجاد شناخته شدند.

پس از شهادت امام حسن(ع)، امام سجاد(ع) به همراه پدر خویش به دلیل بیعت نکردن با یزید بن معاویه، در حرکتی اعتراض آمیز از مدینه به مکه هجرت کرد. در بین راه امام حسین(ع) نامه دعوت کوفیان را مبنی بر حضور ایشان در کوفه، دریافت کردند و به سوی کوفه تغییر مسیر دادند و این چنین بود که تقدیر سرنوشت دیگری را برایشان رقم زد و وقایع تلخ اما عبرت آموز روز عاشورا در سرزمین کربلا اتفاق افتاد.

امام زین العابدین(ع) در روز عاشورا به علت ابتلای به بیماری و عدم توانایی جهاد در راه خدا از مبارزه بازماند و تقدیر الهی براین شد که حضرت بمانند و به همراه عمه بزرگوار خود حضرت زینب(س) پیام آور نهضت عاشورا باشند.

آن حضرت همراه سایر اعضای خانواده خود در اسارت ابتدا به کوفه و سپس به شام برده شدند. درشام آن حضرت در مسجد بزرگ اموی شام، در حضور یزید خطبه ای خواند که بر همه شامیان تأثیری شگفت داشت؛ به طوری که یزید از ترس یورش مردم، گناه رخداد کربلا را برعهده ابن زیاد انداخت و به موذن دستور داد تا اذان بگوید.

پس از رویداد شام امام به مدینه بازگشت و با اقامت در این شهر به بیداری مردم همت گماشت و ادامه دهنده رسالت پیامبر(ص) و امامان بزرگوار به مدت 34 سال شد.

امام(ع) با ارشاد و آگاه کردن مردم از ظلم و جور بنی امیه روحیه مبارزه جویی را در آنان پرورش داد و هر گاه فرصتی به دست می آمد، به دشمنی با امویان می پرداخت.

زبان گویای امام(ع) برای آگاهی مردم دعا بود به طوری که دعاهای آن حضرت، رویدادهای عصر ایشان را بازگو و تفسیر می کرد.

صحیفه سجادیه که به زبور آل محمد شهرت دارد، از بی نظیر ترین نمونه های دعاهای امام سجاد(ع) است. از دیگر آثار ارزنده به جا مانده از امام سجاد(ع) مجموعه ای تربیتی و اخلاقی به نام رساله حقوق است که امام در آن به وظایف حقوقی انسان در برابر خدا، خود و دیگران پرداخته است.

حکومت اموی که امام زین العابدین(ع) را خطری بزرگ برای ادامه حیات خود محسوب می کرد، به تحریک هشام (خلیفه اموی) ولید بن عبدالملک، ایشان را در روز 12محرم سال 95 هجری مسموم و به شهادت رساند.

پیکر مطهر امام زین العابدین(ع) را در قبرستان بقیع در کنار عموی بزرگوارشان امام حسن مجتبی(ع) به خاک سپردند، مکانی که امروز زیارتگاه عاشقان است.

در زیر، گذری کوتاه بر احادیث آن امام همام داریم :

**حق اخلاقی آنکس که به تو بد کرده این است که او را عفو نمایی و اگر بدانی عفو تو مضر است و او را به تجری و تجاوز وا می دارد، برای کیفر او، از قانون و مردم نصرت بطلبی.

**بهترین مردم هر زمان کسانی هستند که منتظر ظهور حضرت مهدی (عج) هستند.

**چیزی که زیانش برای تو از سودش زیادتر است بر خود روا مدار و آنرا به خویشتن اعطا مکن.

**خرد راهنمای خوبیهاست و هوای نفس مرکب گناهان است.

**سه چیز موجب نجات انسان مومن خواهد بود: نگهداری زبانش از حرف زدن درباره مردم وغیبت آنان، مشغول شدنش به خویشتن با کارهایی ‏که برای آخرت و دنیایش مفید باشد و بسیار گریستن بر اشتباهاتش.‏

ایرنا

سه شنبه 7/9/1391 - 18:24
بیماری ها
جام جم آنلاین: مننژیت از آن دست بیماریی‌های است كه والدین دارای فرزند زیر شش سال، بخصوص در فصول سرد سال بسیار از آن واهمه دارند، چرا كه تشخیص و درمان دیرهنگام این بیماری می‌تواند عوارضی چون از دست دادن شنوایی، بینایی، اختلالات گفتاری، یادگیری، مشكلات رفتاری و گاهی حتی فلج اندام‌ها در كودكان را به دنبال داشته باشد.

 

از سوی دیگر این ترس به مشابهت‌های ظاهری این بیماری با آنفلوآنزا بازمی‌گردد كه می‌تواند منشا ویروسی یا باكتریایی داشته باشد.

با این‌ حال نباید از یاد ببریم كه مننژیت تنها بیماری كودكان نیست، بلكه جوانان 18 تا 24 سال، سالمندان و افرادی كه در محیط‌های شلوغ و به صورت گروهی زندگی می‌كنند، مانند دانشجویان خوابگاهی، سربازان و حجاج را نیز تهدید می‌كند.

به همین دلیل نه‌تنها واكسن مننژیت در آمریكا و اتحادیه اروپا در برنامه عمومی تزریق واكسن قرار گرفته است، بلكه در كشور ما نیز تزریق آن برای سربازان و حجاج اجباری تلقی می‌شود.

دكتر فیروزه ساجدی، متخصص بیماری‌های عفونی كودكان در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: تأخیر در تشخیص و درمان مننژیت به افزایش خطر بروز آسیب‌های همیشگی در فرد منجر می‌شود بنابراین درصورت مشاهده نشانه‌هایی چون تب بالا، سردرد شدید، تهوع و استفراغ همراه با سردرد، گیجی، تشنج، بی‌خوابی یا سخت از خواب بیدار‌شدن، سفت‌شدن گردن، حساسیت به نور و كاهش گرایش به نوشیدن یا خوردن در كودك یا بزرگسال باید بسرعت به پزشك متخصص مراجعه كرد. البته نوزادان و شیرخواران كوچك ممكن است نشانه‌های معمول مننژیت، مانند سفت و دردناك‌شدن گردن را نداشته باشند و به‌جای آن نشانه‌هایی چون گریه مداوم، به گونه غیرطبیعی خواب‌آلوده‌بودن، بی‌تاب‌بودن و كاهش میل به غذا را داشته باشند.

بیماری خطرناك، اما قابل درمان

مننژیت عفونت و التهاب پرده مننژ (پرده میان استخوان جمجمه و بافت مغز) و مایع مغزی ـ نخاعی است كه دور مغز و نخاع را احاطه كرده‌ است. ویروس‌ها، باكتری‌ها و قارچ‌ها همگی می‌توانند عامل ایجاد مننژیت شوند. اما بیشتر انواع مننژیت ویروسی است و ابتلا به آن بستگی به قرارگرفتن در محیطی دارد كه احتمال انتشار انواع میكروب و ویروس در آن زیاد است.

دكتر ساجدی در این باره می‌گوید: مننژیت‌ در انواع باكتریایی كه شدیدتر از دیگر مننژیت‌هاست باید بسرعت تحت درمان با آنتی‌بیوتیك‌های وریدی قرار گیرد. البته در بسیاری موارد نشانه‌های اولیه مننژیت با آنفلوآنزا اشتباه گرفته می‌شود. گرچه ابتلا به مننژیت به دوره‌ای یك تا دو روزه برای نشان‌دادن نشانه‌های بیماری نیاز دارد، ولی گاهی این بیماری یك روند بسیار سریع و خطرناك را پیدا می‌كند.

این متخصص بیماری‌های عفونی كودكان اضافه می‌كند: نوع آنتی‌بیوتیك با نگرش به نوع باكتری (كه از آزمایش مغزی نخاعی می‌توان برای شناسایی آن بهره گرفت) تعیین می‌شود. در كنار مصرف آنتی‌بیوتیك، پزشك متخصص بر اساس موقعیت و چگونگی وضع بیمار، درمان‌هایی را نیز برای تورم بافت مغز، شوك، تشنج یا كم‌آبی بدن بیمار در نظر می‌گیرد؛ اما در مننژیت ویروسی آنتی‌بیوتیك جایگاهی ندارد و در بسیاری از موارد، طی یك هفته (با یا بدون درمان) بهبود پیدا می‌كند. به بیان دیگر در موارد خفیف مننژیت ویروسی بیشتر با استراحت، مصرف زیاد مایعات و داروهایی برای كاهش درد و تب درمان می‌شود.

وقتی خطر مننژیت تهدیدتان می‌كند

به گفته دكتر ساجدی، شایع‌ترین راه ورود باكتری به پرده‌های مغز و درگیرشدن آن در انواع باكتریایی و خطرناك مننژیت، ورود باكتری به جریان خون بوده و از راه جریان خون به پرده‌های مغز و مایع مغزی ـ نخاعی دسترسی پیدا می‌كند.

وی ادامه می‌دهد: اما بیشتر مننژیت‌های ویروسی خفیف بوده و دوره بیماری در آنها حداكثر ده روز یا كمتر خواهد بود، اما نكته مهم اینجاست كه چند عامل خطر وجود دارد كه كودكان یا بزرگسالان را بیشتر در معرض خطر ابتلا به مننژیت قرار می‌دهد. در این میان آسیب‌پذیری كودكان زیر شش سال، افراد سالمند و جوانان در سال‌های ابتدایی دهه سوم زندگی‌شان از درجه اهمیت برخوردار است.

این متخصص اضافه می‌كند: همچنین زندانیان، دانشجویانی كه در خوابگاه زندگی می‌كنند، پرسنل نظامی مستقر در پایگاه‌های نظامی و كودكان ساكن در مدارس شبانه‌روزی یا مراكز نگهداری و پرورش كودكان، بیشتر در معرض خطر هستند، زیرا در مكان‌های شلوغ عفونت می‌تواند بسرعت در میان گروه گسترده‌ای از افراد پخش شود. از سوی دیگر عواملی كه به تضعیف سیستم ایمنی منجر می‌شود، مانند بیماران مبتلا به ایدز، دیابت یا كسانی كه داروهای سركوب‌كننده ایمنی مصرف می‌كنند، همچنین بیمارانی كه تحت عمل جراحی برداشتن طحال قرار گرفته‌اند، می‌توانند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری مننژیت قرار بگیرند.

پیشگیری چگونه ممكن است؟

به گفته متخصصان بیماری‌های عفونی، برخی گونه‌های مننژیت مسری است. یعنی از طریق استنشاق هوای‌ آلوده‌شده و عطسه و سرفه بیمار منتقل می‌شود. همچنین استفاده از سیگار، مسواك و وسایل تغذیه مانند قاشق، چنگال و ظرف خوراك فرد بیمار نیز می‌تواند به انتقال بیماری به دیگران كمك كند. پس توصیه می‌شود كه افراد با دوری از ویروس‌های عامل مننژیت ریسك ابتلای خود را پایین بیاورند. این ویروس‌ها بیشتر ویروس‌های مولد عفونت‌های معده‌ای ـ روده‌ای است. به بیان دیگر با رعایت بهداشت فردی می‌توان تا اندازه‌ای از خطر ابتلا به آنها كاست.

پیشگیری از این بیماری همچون آنفلوآنزا و سرماخوردگی با رعایت موارد ساده بهداشتی چون شست‌وشوی دقیق دست‌ها ممكن است. همچنین با مصرف غذاهای تقویت‌كننده سیستم ایمنی بدن چون میوه‌ها، سبزی‌های تازه، استراحت كافی و ورزش می‌توان بدن را نسبت به این نوع بیماری‌های مسری ویروسی ایمن كرد.

دكتر ساجدی با تاكید بر این‌كه برخی از اقسام مننژیت باكتریایی را می‌توان با واكسیناسیون پیشگیری كرد، می‌گوید: واكسن مننژیت (هموفیلوس آنفلوآنزای نوع B) در بسیاری از كشورها در برنامه واكسیناسیون اجباری قرار دارد و از ابتلا به برخی از گونه‌های مننژیت كه این باكتری عامل آن است جلوگیری می‌كند. نوع دیگر واكسن مننژیت (كونژوكه پنوموكوكی‌) نیز در برخی از كشورها در برنامه ایمن‌سازی كودكان قرار دارد و به كودكان زیر دو سال تزریق می‌شود. البته كودكان میان دو تا پنج سال نیز كه در خطر بالای ابتلا به این باكتری باشند، مانند مبتلایان به بیماری‌های قلبی مزمن، بیماری‌های ریوی یا برخی از انواع سرطان‌ها نیز كاندیدای دریافت این واكسن هستند.

البته امروزه برخلاف گذشته واكسن مننژیت برای تمام افراد بالای ۶۵ سال، همچنین جوانان در معرض خطر (سربازان) و كودكان دچار نقص سیستم ایمنی یا بیماری‌های مزمن مانند دیابت، كم‌خونی داسی شكل و بیماری ‌های قلبی نیز تزریق می‌شود. بسیاری از متخصصان، تزریق واكسن مننژیت را به كودكان یازده دوازده ساله یا در آغاز ورود به دبیرستان و نیز دانشجویان ساكن خوابگاه‌ها توصیه می‌كنند.

پونه شیرازی

سه شنبه 7/9/1391 - 18:23
پوست و مو
جام جم آنلاین: با این‌كه شوره سر مشكل چندانی در زندگی عادی فرد ایجاد نمی‌كند، اما در هر صورت چندان خوشایند نیست و گاهی موجب خجالت فرد می‌شود. در ادامه به بررسی بیشتر این پدیده و نیز دلایل به وجود آورنده و راه‌های مختلف درمانی آن می‌پردازیم.

 

شوره سر اغلب از سن نوجوانی آغاز می‌شود و تا میانسالی ادامه می‌یابد. البته گاهی افراد سالمند نیز ممكن است، دچار آن شوند.

درمان شوره سر در بسیاری موارد ساده است. با این حال، درمان اصولی آن به شناخت دقیق عوامل ایجاد‌كننده شوره سر بستگی دارد.

دلایل بروز شوره سر

برخلاف بسیاری از بیماری ها، طیف گسترده‌ای از دلایل به بروز شوره سر می‌انجامد. در حالت كلی شوره سر وقتی بوجود می​آید كه پوست سر سلول‌های خود را سریع‌تر از حالت معمول دفع می‌كند. در بیشتر موارد یك نوع قارچ خاص عامل تسریع این پدیده است.

با این‌كه این نوع قارچ تقریبا روی پوسته سر همه ما وجود دارد، اما فقط برای برخی انواع پوست مشكل ایجاد می‌كند و شوره سر را پدیدار می‌سازد.

رایج‌ترین دلیل ایجاد شوره سر، خشك بودن پوست است كه در ماه‌های سرد و خشك سال بیشتر روی می‌دهد. در مواردی كه دلیل ایجاد شوره سر، خشك بودن پوست است، شوره‌ها معمولا ریزتر و كم‌چرب‌تر از حالت‌های دیگر خواهند بود. همچنین برخی بیماری‌ها نظیر اگزما و پسوریازیس می‌تواند به خشك شدن پوست سر و تولید شوره
بینجامد.

كاهش و جلوگیری از شكل‌گیری شوره

در بیشتر موارد با رعایت چند اصل ساده می‌توان از پدیدار شدن شوره سر جلوگیری كرد. شستن روزانه سر با شامپو بویژه برای افرادی كه پوست چرب دارند، می‌تواند مفید واقع شود.

در این میان، آب كشیدن كامل پس از شست‌وشو با شامپو بسیار مهم است، زیرا باقیمانده شامپو روی پوست سر نیز می‌تواند سبب شكل گیری شوره شود.

پس از حمام كردن، حتما موهای سر خود را شانه كنید. برای این كار برجستگی‌های شانه ابتدا باید روی پوست قرار گیرد و سپس به بیرون حركت كند. به این شكل مقداری از چربی موجود روی سر به سطح موها منتقل خواهد شد.

جالب است بدانیم، یكی از دلایل بروز شوره، استرس است. استرس به صورت كلی تاثیر نامطلوبی بر همه اجزای بدن دارد و در برخی موارد سبب ایجاد شوره یا تشدید آن می‌شود. در نتیجه كاهش تنش و استرس یكی از راه‌های پیشگیری از بوجود آمدن شوره سر خواهد بود.

درمان شوره سر

با این‌كه عوامل مختلفی سبب شكل‌گیری شوره سر می‌شود، اما راه‌حل همه آنها تقریبا یكی است. بجز در موارد شدید، شوره سر را می‌توان حتی بدون مراجعه به پزشك درمان كرد.

ساده‌ترین راه این كار شست‌وشوی روزانه مو با یك شامپوی ملایم است. اگر این شیوه به حل شوره سر كمك نكند، گزینه بعدی استفاده از شامپوهای ضدشوره موجود در بازار است.

شامپوهای ضد شوره مختلف از تركیبات ویژه‌ای برخوردارند كه واكنش آنها با پوست سر و نتیجه نهایی استفاده از آنها متفاوت خواهد بود.

شامپوهای ضد شوره معمولاً دربردارنده پریتیون روی (برای كاهش قارچ موجود روی پوست سر)، اسید سالیسیلیك (برای از بین بردن پوسته‌های كنده شده سر)، سولفید سلنیوم (برای كاهش سرعت رشد سلول‌های پوست سر) و در نهایت كتوكونازول (كه به نوعی همه كاركردهای مواد قبلی را دارد) است.

شامپویی را انتخاب كنید كه حداقل یكی از مواد اولیه بالا را در خود داشته باشد. بدین شكل شوره سر تا حدی كنترل می‌شود. سپس می‌توانید تعداد دفعات شست‌وشوی سر را به دو تا سه بار در هفته كاهش دهید.

در صورتی كه این روش‌ها جواب ندهد، به پزشك متخصص پوست و مو مراجعه كنید و از او مشورت بگیرید.

سه شنبه 7/9/1391 - 18:16
اهل بیت

خبرگزاری فارس: خانواده شهدای کربلا تا 6 سال بعد از واقعه عاشورا مشغول نوحه و مصیبت بودند تا آنکه «عبیدالله بن زیاد» به درک واصل شد، هنگامی که مختار سر عبیدالله را برای امام سجاد(ع) فرستاد، حضرت سجده شکر به جای آورد.

خبرگزاری فارس: آرزوی امام سجاد(ع) درباره «عبیدالله‌بن زیاد» چه بود

به گزارش خبرنگار «تکیه خبر» خبرگزاری فارس، امروز سالروز شهادت چهارمین ستاره آسمان ولایت و امامت حضرت زین‌العابدین(ع) است، این بزرگوار بنا به نقلی در 12 محرم سال 94 هجری قمری(1) یعنی بیش از سه دهه بعد از واقعه عاشورا شربت شهادت را نوشید.

این امام همام از زمان شروع نهضت اباعبدالله‌الحسین(ع) همواره ملازم پدرش بود و از نزدیک واقعه جانسوز کربلا را به نظاره نشست، او بهترین کسی است که می‌تواند این واقعه را برای نسل‌های بعد به تصویر بکشاند و از مصیبت‌های خاندان آل‌طه بگوید، او همان کسی است که با بی‌تابی‌ها و گریه‌های بی‌امانش پیام واقعه عاشورا را روایت کرد تا خون حسین هم‌چنان دل آزادگان جهان را به خروش آورد، در ادامه روایتی از امام سجاد(ع) از حادثه عاشورا و دعاهایی که حضرت(ع) علیه قاتلین امام حسین(ع) کردند، می‌آید:

*حدیثی از ام ایمن درباره جاودانگی کربلا

ابن‌قولویه قمی از قول امام سجاد(ع) نقل می‌کند که فرمود: ما را با این حال از کنار کشتگان و محل شهادت پدرم به سوی کوفه حرکت دادند، پس نظر کردم به سوی پدر و سایر اهل‌بیت او که در خاک و خون آغشته گشته و بدن‌های طاهرشان بر روی زمین افتاده بود و هیچ اقدامی جهت دفن آن‌ها نشده بود، آنقدر حالم سخت شد که نزدیک بود که جان از بدنم درآید.

عمه‌ام زینب(س) همین که مرا به این حال دید پرسید که این چه حالی است که در تو مشاهده می‌کنم این یادگار پدر و مادر و برادران! من می‌بینم که می‌خواهی جان تسلیم کنی، گفتم: ای عمّه! چگونه ناله و اضطراب نداشته باشم و حال آنکه می‌بینم سید و آقای خود و برادران و عموها و عموزادگان و اهل و فامیل خود را که آغشته به خون در این بیابان افتاده و ابدان آن‌ها عریان و بی‌کفن است و هیچکس بر دفن ایشان نمی‌پردازد.

آنگاه عمه‌ام حدیث ام‌ایمن را برایم خواند که «وُیُنصِبونُ لهِذَا الطَّفِ عُلَماً لِقَبًرِ اَبیکُ سیُّدالشّهُداءِ لایُدًرِس اَثَرُه وُ لایُعفو رُسًمُه عُلی کرورِ اللّیالیِ وُ الْاَیام»، و در سرزمین کربلا بر قبر پدرت سیدالشهداء علامتی نصب کنند که اثر آن هرگز بر طرف نشود و به مرور ایام و لیالی محو و نابود نشود. (2)

*دعای امام(ع) و عاقبت حرمله

منهال بن عمرو گوید: وقتى از مکّه بر مى‌گشتم، بر امام زین‌العابدین(ع) وارد شدم، به من فرمود: «اى مِنهال! حرملة بن کاهل اسدى، چه مى‌کند؟»، گفتم: او در کوفه زنده بود که من آمدم.

امام(ع) دستانش را کامل بالا آورد و فرمود: «خداوندا! داغى آهن را بر او بچشان، خداوندا! داغى آهن را بر او بچشان، خداوندا! داغى آتش را بر او بچشان».

به کوفه آمدم، مختار پیروز شد و امور را به دست گرفت و او دوست من بود، من چند روزى در خانه‌ام بودم تا اینکه رفت و آمدِ مردم تمام شد، سوار بر مرکب شدم و به سوى مختار رفتم، او را در بیرون خانه‌اش دیدم.

گفت: اى منهال! در دوران حکومت ما، پیش ما نیامدى و براى آن، به ما شادباش نگفتى و در آن با ما همکارى نکردى؟ به او اطّلاع دادم که در مکّه بودم و اکنون آمده‌ام، با او قدم زدیم و حرف زدیم تا به کِناس (محلّه بنى‌اسد) رسیدیم، مختار ایستاد، گویى که در انتظار چیزى است.

جاى حرملة بن کاهله، به مختار اطّلاع داده شده بود و او کسى را در پى حرمله فرستاده بود، مدّتى نگذشت که گروهى آمدند که پا بر زمین مى‌کوبیدند و نیز گروهى که مى دویدند تا اینکه گفتند: اى امیر! مژده باد که حرملة بن کاهل، دستگیر شد! طولى نکشید که او را آوردند.

وقتى مختار به حرمله نگاه کرد، گفت: ستایش، خداوندى راست که تو را در دسترس قرار داد! آن‌گاه گفت: جلّاد، جلّاد! جلّادى آوردند، مختار به وى گفت: دستانش را قطع کن، پس دستانش قطع شد، آن گاه به او گفت: پاهایش را قطع کن، پاهایش هم قطع شد. آن گاه گفت: آتش، آتش! آتش و نى‌هایى را آوردند و حرمله را در آن انداختند و آتش با او شعله کشید.

گفتم: سبحان اللّه! به من گفت: اى منهال! تسبیح گفتن، خوب است؛ امّا تو براى چه تسبیح گفتى؟ گفتم: اى امیر! در این سفرم، هنگامى که از مکّه بر مى‌گشتم، بر على بن الحسین زین‌ا‌لعابدین(ع) وارد شدم، به من فرمود: «اى مِنهال! حرملة بن کاهل اسدى، چه مى‌کند؟».

گفتم: در کوفه زنده بود که من آمدم، پس دستانش را کاملاً بالا آورد و فرمود: «خداوندا! داغىِ آهن را به او بچشان، خداوندا! داغى آهن را به او بچشان، خداوندا! داغى آتش را به او بچشان».

مختار به من گفت: از على بن الحسین(ع) شنیدى که این را مى‌گفت؟ گفتم: به خدا سوگند، شنیدم که چنین مى‌گفت.

مختار از مرکبش پیاده شد و دو رکعت نماز خواند و سجده‌اى طولانى به جا آورد و سوار که شد، حرمله سوخته بود، با هم سوار شدیم و حرکت کردیم و به مقابل خانه‌ام رسیدیم، گفتم: اى امیر! اگر صلاح بدانى، تشریف فرما شوى و بر من منّت بگذارى و نزد من فرود آیى و از غذاى من بخورى.

مختار گفت: اى منهال ! به من مى‌گویى که على بن الحسین(ع) چهار دعا کرد و خداوند، آن را به دست من به اجابت رساند و آن‌گاه مرا دعوت به خوردن مى‌کنى؟! امروز، روز روزه است، براى سپاس‌گزارى از خداى عزوجل، به خاطر توفیقى که به من داد که این کار را بکنم.(3)

*آرزوی امام سجاد(ع) درباره عبیدالله بن زیاد چه بود

بعد از شهادت امام حسین(ع) تا نزدیک 6 سال خانواده شهدا کربلا مشغول نوحه و مصیبت بودند، حتی زنی از بنی‌هاشم سرمه در چشم نکشید و خود را خضاب نکرد و دود از مطبخ بنی‌هاشم برنخواست تا آنکه 6 سال بعد از کربلا عبیدالله بن زیاد همه کاره یزید به دست ابراهیم فرزند مالک اشتر در 39 سالگی و دقیقاً در سالروز واقعه عاشورا به درک واصل شد.(4)

مختار، سر ابن زیاد را براى امام زین العابدین(ع) فرستاد و وقتى سر را نزد امام(ع) آوردند، امام سجاد(ع) در حال صبحانه خوردن بود . فرمود: «مرا پیش ابن زیاد بردند، در حالى‌که داشت صبحانه مى‌خورد و سر پدرم در برابرش بود، گفتم: خداوندا! مرا نمیران تا سرِ ابن زیاد را در حال صبحانه خوردن به من نشان دهى، پس ستایش، آن خدایى را که دعایم را به اجابت رساند!».(5)

 

*پی‌نوشت‌ها:

1- منتهی‌الآمال، جلد 2، صفحه 38

2- منتهی‌الامال، جلد 1، صفحه 486

3-الأمالی للطوسی، صفحه 238

4-الأمالی للطوسی، صفحه 435

5-بحارالانوار جلد 45، صفحه 335

سه شنبه 7/9/1391 - 18:14
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: تحقیقات پزشکی جدید نشان می‌دهد که گوش دادن به موسیقی به افراد خسته و بی خواب کمک می‌کند تا خواب آرامی در شب داشته باشند.

خبرگزاری فارس: موسیقی به انسان خواب آ‌رام می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، تحقیقات پزشکی حاکی است: گوش دادن به موسیقی با هدفون قبل از خواب به افراد خسته کمک می‌کند تا خواب شبانه آرام و خوبی داشته باشند.

این تحقیقات حاکی است: مغز انسان از نیمکره‌های چپ و راست تشکیل شده است که با یکدیگر با پردازشهای متعادل کار می‌کنند. وقتی فردی دچار شوک یا خستگی شدید می‌شود؛ امکان دارد واکنش‌های مغز او نامتعادل شود و در صورت تداوم آن انسان دچار بی‌‌خوابی می‌شود.

محققان برای شناسایی تأثیر شنیدن موسیقی پیش از خواب به ویژه بر مغز از تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی استفاده کردند.

پیگیریها نشان داد: فعالیت مغزی افرادی که به طور منظم قبل از به خواب رفتن موسیقی گوش می‌کنند – در مقایسه با کسانی که به طور منظم موسیقی گوش نمی‌دهند- به طور محسوسی به ثبات می‌رسد و از خواب آرام شبانه آرامی برخوردار می‌شوند.

سه شنبه 7/9/1391 - 18:12
تغذیه و تناسب اندام

خبرگزاری فارس: کارشناسان تغذیه تاکید کردند فصل پاییز به علت به ثمر رسیدن گروهی از میو‌ه‌ها و سبزی‌ها، فصل مبارزه با سرطان به شمار می‌رود.

خبرگزاری فارس: پاییز فصل مبارزه با سرطان

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری یونایتدپرس، به نظر می‌رسد که پاییز فصل مناسب برای مبارزه با سرطان باشد زیرا در این ماه گروهی از میوه‌ها و سبزیها به ثمر می‌نشیند که کارشناسان آنها را بر دیگر میوه ها و سبزیها برای مبارزه با این بیماری خطرناک برتری می‌دهند.

استیسی کندی کارشناس تغذیه گفت: فصل پاییز گروهی از میوه‌ها و سبزیهای متنوع را معرفی می‌کند که به مبارزه با سرطان کمک می‌کند.

وی خواهان مصرف این مواد غذایی بدون پختن یا جداسازی پوست آن شد زیرا این پوست حاوی مواد مغذی است.

این کارشناس افزود: تحقیقات ثابت کرده است سیب که در این فصل سال به ثمر می‌نشیند، از سرطانهای حلق، دهان، روده بزرگ، ریه و سینه پیشگیری می‌کند.

وی تصریح کرد: یک ماده موجود در سیب از DNA در برابر آسیبهایی که ممکن است به رشد بیماری سرطان منجر شود، محافظت می‌کند.

کندی گفت: من بیمارانم را تشویق می‌کنم که توت فرنگی بخورند زیرا حاوی اسید بنزوئیک است که از رشد سرطانهای خون، ریه و روده بزرگ جلوگیری می‌کند.

این کارشناس توصیه کرد که افراد توت فرنگی تازه را خریداری کرده و برای استفاده‌های بعدی در یخچال نگهداری کنند.

وی افزود: سبزیها مثل چغندر، هویج، کلم بروکلی، کلم، کلم پیچ در برابر سرطان پروستات، معده، و ریه از ابتلا به سرطان‌های پروستات، معده و ریه پیشگیری می‌کند.

این کارشناس تاکید کرد: هر اندازه سبزی‌ها پر رنگ‌تر باشد؛ به همان اندازه بیشتر با سرطان مبارزه می‌کنند.

وی گفت: کدو، کدو تنبل، هویج، سیب زمینی شیرین حاوی ماده مغذی کاروتنوید است که از سرطان‌های روده بزرگ، سینه، پروستات و ریه پیشگیری می‌کند.

سه شنبه 7/9/1391 - 18:3
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: واكسن سرماخوردگی شامل چند ویروس شناخته شده و ضعیف است كه از طریق تزریق عضلانی می‌تواند حدودی بیمار را در برابر بیماری آنفلوآنزا و سرماخوردگی محافظت كند.

دامنه تاثیر این واكسن‌ها را بیشتر از 50 درصد تخمین می‌زنند، اما درباره آنها شایعاتی هم وجود دارد كه در ذیل به برخی از آنها به صورت علمی‌تر پرداخته خواهد شد.

با فرارسیدن فصل سرما و سرماخوردگی، بیشتر شركت‌های داروسازی خودشان را برای تولید و ساخت واكسن‌های آنفلوآنزا و سرماخوردگی آماده می‌كنند.

امسال هم مثل گذشته احتمالا میلیون‌ها واكسن مختلف آنفلوآنزا تولید می‌شود، آن هم برای فصلی كه پیش‌بینی‌ها آن را بسیار پرالتهاب توصیف كرده‌اند، اما بسیاری از افراد، افسانه‌هایی را كه درباره واكسن‌های سرماخوردگی شنیده‌اند، باور كرده‌اند.

برخی از این افسانه‌ها مثبت و برخی منفی‌اند. درست است كه واكسن‌ها معجزه نمی‌كنند و ویروس‌های هر منطقه با منطقه جغرافیایی دیگر تفاوت‌هایی دارند، اما به هر حال نادیده گرفتن واكسن‌ها باعث می‌شود شخص از مزایای آنها هم غفلت نماید. برخی از این افسانه‌ها عبارت است از:

افسانه اول:

واكسن می‌تواند شما را به بیماری آنفلوآنزا مبتلا كند.

این معمول‌ترین شایعه‌ای است كه در مورد واكسن‌های آنفلوآنزا و سرماخوردگی شنیده می‌شود، اما به سادگی می‌توان اقرار كرد كه این امر واقعیت ندارد. واكسن تنها می‌تواند یك سری عوارض خفیف را در بدن ایجاد كند. در زمان تزریق ممكن است كمی احساس درد یا سوزش داشته باشید، اما این مساله معمولا موقتی است.

از طرف دیگر همین مساله گواه آن است كه واكسن در حال انجام كاری است كه برای آن برنامه‌ریزی شده است. همین نشانه‌های ساده، پزشك را آگاه می‌كند كه بدن شخص نسبت به دارو از خود واكنش مناسبی نشان داده است. البته نباید نشانه‌های ساده و خفیف را با بیماری اشتباه گرفت.

ممكن است پس از تزریق واكسن، شخص تصور كند بدنش كمی گرم‌تر شده یا حتی برای یك یا دو روز بدن درد داشته باشد، اما توجه داشته باشید كه آنفلوآنزای واقعی باعث می‌شود فرد مدت یك هفته بستری شود یا این كه حتی تب داشته باشد.

تزریق واكسن‌های سرماخوردگی برای كودكان توصیه می‌شود. علت این امر نزدیكی كودكان به اقشار مختلف است، از همسالانشان گرفته تا معلمان حتی خواهر و برادرها، بزرگسالان و پدربزرگ و مادربزرگ نیز از این قاعده مستثنی نیستند. كودكان بزرگ‌ترین ناقلان بیماری آنفلوآنزا هستند و به همین سبب تزریق واكسن به آنها می‌تواند دامنه وسیعی از افراد را از خطر ابتلا به بیماری مصون نگه دارد.

افسانه دوم:

باید آنقدر صبر كنید تا هوا سرد شود، آنگاه برای تزریق واكسن سرماخوردگی اقدام كنید.

برخی از مردم نگران هستند كه اگر زودتر از موقع واكسن را تزریق كنند، زمانی كه هوا در زمستان به اوج سردی می‌رسد دیگر اثری از دارو در بدنشان باقی نمانده باشد. واقعیت این است كه تزریق واكسن حتی در مرداد هم می‌تواند در تمام طول فصل سرما از بدن محافظت كند. افراد مسن اغلب نگران همین مساله هستند، اما توجه داشته باشید كه این قاعده در مورد آنها نیز صدق می‌كند.

افسانه سوم:

آنفلوآنزا تنها با عطسه منتقل می‌شود!

میكروب‌ها به راحتی منتقل می‌شوند و آنفلوآنزا یك بیماری مسری است. یك كودك می‌تواند به راحتی بیماری را به كودك دیگر انتقال دهد و عاقبت هم پای بیماری به منزل باز شود. به همین دلیل است كه متخصصان توصیه می‌كنند در طول فصل سرماخوردگی دست‌های خود را بیشتر بشویید و ضدعفونی كنید.

 اهمیت این مساله در كودكان چند برابر است. ساده‌ترین كار این كه از ژل‌های پاك‌كننده استفاده شود، اما حتما توجه داشته باشید كه آنها باید حداقل 65 تا 95 درصد الكل ضدعفونی داشته باشند. اگر آب و صابون در دسترس باشد كه چه بهتر در این صورت می‌توانید بسادگی خودتان را از شر میكروب‌ها راحت كنید، اما حتما دست‌هایتان را خوب آبكشی كنید.

افسانه چهارم:

واكسن‌های آنفلوآنزا از شما در برابر ویروس‌های جدید محافظت نمی‌كنند.

از زمان شیوع ویروس N1، H1 در سال 1388 تا شیوع آنفلوآنزای خوكی و مرغی به نظر می‌رسد كه همیشه یك ویروس جدید وجود دارد تا خبرساز شود، اما محققان، میكروب‌ها و ویروس‌های جدید را به دقت مورد بررسی قرار می‌دهند؛ از انواع خطرناك گرفته تا انواع عادی.

در هر حال محققان توانسته‌اند قدم‌های مثبتی برای مهار آنها بردارند. سازمان بهداشت جهانی، مراكز كنترل و پیشگیری از بیماری‌ها همه انواع میكروب‌ها و ویروس‌هایی را كه به نظرشان می‌توانند در ماه‌های آینده مشكل‌ساز شوند، جمع‌آوری كرده و تحقیقات گسترده‌ای روی آنها انجام می‌دهند.

هر ساله واكسن‌ها براساس همین تحقیقات تغییر می‌كنند. ویروس‌های آنفلوآنزا چند نوع هستند كه از مهم‌ترین آنها ویروس آنفلوآنزای نوع الف است. ویروس نوع الف، سه پروتئین غشایی (HA,NA,M2) دارد. تشخیص ویروس آنفلوآنزای نوع الف از نوع ب سخت است، اما آنها به هر حال تفاوت‌هایی با هم دارند.

به عنوان مثال ویروس آنفلوآنزای نوع ب،چهار پروتئین دارد. هر ساله دو نوع از ویروس‌های آنفلوآنزای نوع الف و یك نوع از ویروس‌های نوع ب به واكسن‌ها اضافه می‌شود، اما همچنان تلاش محققان در این عرصه ادامه دارد.

منبع: virology

سه شنبه 7/9/1391 - 18:1
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: سیگار و قلیان کشیدن با آسیب رساندن به حافظه، قدرت یادگیری و استدلال باعث پوسیده شدن مغز می شوند.

خبرگزاری فارس: سیگار و قلیان باعث پوسیده شدن مغز می‌شوند

به گزارش خبرگزاری فارس، تحقیق انجام شده بر روی 8800 نفر افراد بالای 50 سال توسط محققان کالج پادشاهی لندن نشان داد که علاوه بر کشیدن سیگار، فشار خون بالا و اضافه وزن نیز بر عملکرد مغز تأثیر می‌گذارد اما تأثیرش کمتر از سیگار و دخانیات است.

دانشمندان هشدار دادند که سبک زندگی درست مانند جسم بر ذهن نیز تأثیر می‌گذارد.

محققان در مورد سلامت و سبک زندگی افراد بالای 50 سال آزمایشهای مغزی انجام دادند مانند اینکه به آنها کلمات جدید بیاموزند یا اینکه ببینند در یک دقیقه چند حیوان را می‌توانند نام ببرند. این آزمایشها پس از 4 و سپس پس از 8 سال تکرار شد.

نتایج نشان داد که خطر کلی حمله قلبی به شدت مرتبط با کاهش رفتارهای شناختی و تواناییهای ذهنی است و اثبات کرد که رابطه مداومی میان سیگار کشیدن و مصرف دخانیات و کاهش امتیازات در تستهای مغزی وجود دارد.

محققان در مورد تلاش برای تغییر سبک زندگی مردم و هدایت آنها به سمت فعالیتهای بیشتر جسمی و مغزی برای پیشگیری از کاهش توانایی‌های ذهنی آنها هشدار دادند.

سه شنبه 7/9/1391 - 18:0
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: بسیاری از ما بعضی از اعضای بدن را براحتی نادیده می‌گیریم و اهمیت آنها را فراموش می‌كنیم. البته این فراموشی و غفلت بیشتر در مورد بخش‌هایی از بدن است كه چندان با آنها درگیر نیستیم و خیلی كاری به آنها نداریم؛ مثلاً كمتر پیش می‌آید كسی از اهمیت دست و پاهایش غافل شود یا یادش برود چشم‌ها و گوش‌هایش چه نعمت بزرگی به حساب می‌آید.

 

اما خیلی‌ها لثه‌ را فراموش می‌كنند؛ گویا اصلاً آن را نمی‌بینند و براحتی از كنارش می‌گذرند؛ از نظر این افراد بیماری‌های لثه یا مهم نیست یا اگر مشكلی ایجاد شود، چنان شدید و وحشتناك است كه كاری از دست ما برنمی‌آید.

این در حالی است كه متخصصان و دندانپزشكان تاكید می‌كنند یكی از شایع‌ترین علت‌های بروز مشكلات لثه رعایت نكردن بهداشت است؛ یعنی براحتی و بدون كمترین دردسر و هزینه‌ای می‌توان بسیاری از این مشكلات را برطرف كرد.

دكتر داریوش حمیدزاده، جراح و دندانپزشك با بیان این كه لثه در شرایط عادی قوامی محكم و انعطاف‌پذیر دارد و به رنگ صورتی كمرنگ است، به جام‌جم می‌گوید: خونریزی‌های لثه بر اثر پرخون شدن، التهاب و تورم عروق آن نواحی ایجاد می‌شود كه این التهاب‌ها می‌تواند به صورت اولیه بروز كند یا این‌كه ثانویه باشد.

وی می‌افزاید: یكی از شایع‌ترین علت‌های خونریزی لثه به صورت اولیه، رعایت نكردن بهداشت و استفاده نكردن از مسواك و نخ دندان است. در چنین شرایطی تجمع مواد غذایی و میكروب‌ها پس از مدتی باعث ایجاد پلاك میكروبی شده و در نتیجه به التهاب لثه و پرخون‌شدن آن منجر می‌شود كه با كوچك‌ترین تماس خارجی لثه خونریزی خواهد كرد.

دكتر حمیدزاده درباره عوامل موثر در بروز خونریزی‌های ثانویه نیز چنین توضیح می‌دهد: خونریزی ثانویه بر اثر عوامل مختلفی از جمله بیماری‌های خونی مانند تالاسمی یا انواع سرطان‌ها مثل سرطان خون ایجاد خواهد شد. این مساله همچنین می‌تواند به عنوان عوارض جانبی برخی داروها نیز پس از مصرفشان بروز كند.

به گفته این دندانپزشك، شیمی‌درمانی و رادیوتراپی كه برای درمان تومورهای ناحیه سر و گردن به كار می‌رود نیز باعث از بین رفتن غدد بزاقی و در نتیجه خشكی دهان‌شده و انعطاف‌پذیری لثه را كاهش می‌دهد. بنابراین در این مواقع شاهد آسیب‌پذیری بیشتری در این نواحی هستیم.

خانم‌های باردار بیشتر مراقب باشند

خانم‌های باردار معمولاً به تغذیه خود بیشتر از قبل اهمیت می‌دهند، سعی می‌كنند سرما نخورند و به هیچ بیماری‌ای‌ مبتلا نشوند و در كل 9 ماه مراقب هستند تا بدون هیچ مشكلی دوران بارداری به پایان برسد و نوزادی سالم و سرحال به دنیا بیاورند.

سلام اما در این زمان هم خیلی‌ها فراموش می‌كنند بیشتر از قبل به دندان‌ها و لثه‌هایشان رسیدگی كنند. شاید آنها نمی‌دانند تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث التهاب، تورم و پرخون‌شدن لثه‌ها می‌شود.

دكتر حمیدزاده ضمن بیان مطلب فوق یادآور می‌شود: خانم‌های باردار باید بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت كنند و به این موضوع توجهی جدی داشته باشند. در برخی موارد، افزایش حجم لثه در این گروه از افراد به صورت شبه‌تومور نمایان می‌شود كه به آن تومور حاملگی (Pregnancy Tumor) می‌گویند. البته پس از گذشت زمانی حدود دو ماه پس از تولد نوزاد، این مساله كاهش یافته و طی یك‌سال لثه بتدریج به وضع قبل از بارداری برمی‌گردد.

به گفته وی، چنین شرایطی در اثر افزایش هورمون پروژسترون در خون ایجاد می‌شود كه باعث انبساط مویرگ‌های لثه و در نتیجه پرخونی و تحریك‌پذیری بیشتر آنها خواهد شد.

با توجه به آنچه گفته شد، انتظار می‌رود در دوران یائسگی نیز چنین تغییراتی در دهان ایجاد شود. آن‌طور كه دكتر حمیدزاده می‌گوید در دوران یائسگی بر اثر كاهش سطح هورمون‌های زنانه و بخصوص استروژن، مخاط دهان خشك و شكننده‌ شده و بسیار آسیب‌پذیرتر از قبل خواهد شد.

وی می‌افزاید: اختلال در متابولیسم، نقص سیستم ایمنی یا كمبود برخی ویتامین‌ها نیز از جمله عواملی به حساب می‌آید كه باعث تضعیف لثه و در نتیجه خونریزی آن می‌شود.

افتادن شیری‌ها، رویش دائمی‌ها

گاهی لثه كودكان هم دچار خونریزی می‌شود و پدر و مادر را حسابی نگران می‌كند، اما باید بدانیم همزمان با رویش دندان‌های دائم و هنگامی كه دندان‌های شیری یكی‌یكی می‌افتد، لثه كودكان هم بسیار پرخون‌تر از قبل خواهد شد.

دكتر حمیدزاده در این زمینه خاطرنشان می‌كند: هنگامی كه دندان‌های دائم در حال رویش است، لثه پرخون‌تر از قبل می‌شود و در نتیجه ممكن است شاهد خونریزی لثه باشیم؛ ولی پس از استقرار دندان‌های دائم و تكامل آنها، لثه هم استحكام خود را بازمی‌یابد و چنین خونریزی‌هایی كمتر می‌شود. البته در صورتی كه خونریزی لثه‌ها تكرار شود یا هنگام افتادن دندان‌ها شیری نباشد، حتماً باید برای بررسی‌های بیشتر به متخصص مراجعه كرد و نظر او را جویا شد.

رعایت بهداشت، بهترین راه پیشگیری

خونریزی لثه برای هیچ فردی خوشایند نیست و هیچ كس دوست ندارد دائم چنین وضعی برایش تكرار شود، اما متأسفانه خیلی‌ها تصور می‌كنند باید با مشكل خونریزی لثه بسازند و می‌گویند كاری از دست‌شان ساخته نیست. در حالی كه به توصیه دكتر حمیدزاده برای پیشگیری از بروز خونریزی لثه و ایجاد چنین مشكلاتی باید بهداشت دهان و دندان را به صورت دقیق و منظم رعایت كنید.

این دندانپزشك تاكید می‌كند: مسواك زدن به شیوه مناسب و استفاده از نخ دندان ساده‌ترین و در عین حال مهم‌ترین شیوه‌ها برای كاهش چنین مشكلاتی به حساب می‌آید. همچنین در مواردی كه پزشك تجویز می‌كند باید از دهانشویه‌هایی برای كاهش خونریزی لثه استفاده كنید.

به گفته وی، مراجعه دوره‌ای و منظم به دندانپزشك كه باید هر شش ماه یك بار انجام شود نیز می‌تواند به طرز چشمگیری خونریزی لثه را كاهش دهد.

نیلوفر اسعدی‌بیگی‌

سه شنبه 7/9/1391 - 17:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته