• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 304
تعداد نظرات : 26
زمان آخرین مطلب : 4663روز قبل
رمضان
رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه همه روزه داران با هر شرایطی به بخشی از تقوا دست می یابند گفت: ماه رمضان و روزه داری جامعه اسلامی موجب افزایش ضریب مهربانی و رحمت و کاهش ضریب گناه در جامعه است.

حجت الاسلام عبدالکریم بهجت پور رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: خداوند در سوره بقره روزه را بعنوان یک برنامه عبادی در تمام ادیان معرفی کرده است و فرموده است: روزه بر شما مقرر شده است همان گونه که بر کسانى که پیش از شما [بودند] مقرر شده بود.

وی افزود: روزه از اول بوده، هر زمانی که دین خدا بوده، دستورالعملی از طرف خدا بر زبانی یکی از انبیا جاری شده مسئله روزه جز برنامه های عبادی قلمداد شده است.

بهجت پور در رابطه با ویژگی روزه گفت: قرآن به شرح ویژگی روزه حضرت مریم پرداخته و به طور طبیعی این روزه به دین یهود و قوم بنی اسرائیل مربوط می شده است. این روزه همراه با سکوت بوده و در قرآن آمده است: من امروز نیت روزه کردم و نمی توانم با دیگران صحبت کنم( سوره مریم آیه 26).

وی درباره آثار روزه یادآور شد: روزه برای حالت خویشتنداری توان کنترل و مدیریت انسان را بر خود بالا می برد. چرا که انسان روزه دار هم از خوردن حرام اجتناب می کند هم حلال و خود را هم از حلال کنترل می کند و هم از حرام. این امر قدرت خویشتنداری را در انسان ایجاد می کند که به تعبیر قرآنی از آن با عنوان تقوا یاد می شود.

رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی اظهار داشت: در پایان آیه 183 بقره وقتی قرآن عبارت امیدواریم که از روزه به تقوا برسید آمده به این معنا که هدف قرآن از روزه داری تقوا بوده است. این روزه اگر فردی باشد تقوای فردی حاصل می شود، وقتی ماه رمضان تمام مسلمانان با هم روزه می گیرند تقوای جمعی حاصل می شود.

وی در رابطه با تقوای اجتماعی اظهار داشت: تقوای اجتماعی موجب می شود ضریب تقوا و خویشتنداری در جامعه بالا می رود و ظرفیت تازه ای از تقوا و خویشتنداری به انسان داده می شود. در مجموع کارهای بد کاهش یافته و کارهای نیک به طور عام مضاعف می شود. در ماه رمضان ضریب گناه در جامعه پایین و مهربانی و رحمت بالا می رود. ضریب خویشتنداری افزایش یافته و دست شیطان در جامعه بسته می شود.

رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: روزه یک تقوای حداقل است که به طور حتم برای روزه داران حاصل می شود. اما توجه به توصیه هایی چون روزه با ذکر، دعا، شب بیداری، کنترل زبان و چشم سقف تقوا را بالا می رود.
يکشنبه 23/5/1390 - 22:52
رمضان

افطارى و صدقه دادن

الحدیث:

قال الباقر (علیه السلام)

یا سدیر، هل تدرى اى لیال هذه؟ فقال له نعم. جعلت فداك ان هذه لیالى شهر رمضان فما ذاك؟ فقال له اتقدر على ان تعتق كل لیلة من هذه اللیالى عشر رقاب من ولد اسمعیل؟ فقال له سدیر بابى انت و امى لا یبلغ مالى ذاك، فما زال ینقص حتى بلغ به رقبة واحدة فى كل ذلك یقول: «لا اقدر علیه فقال له: افما تقدر ان تفطر فى كل لیلة رجلا مسلما؟ فقال له: بلى و عشرة فقال له (علیه السلام):

فذاك الذى اردت یا سدیر، ان افطارك اخاك المسلم یعدل عتق رقبة من ولد اسماعیل علیه السلام. (6)

ترجمه:

اى سدیر! آیا مى‏دانى چه شبهایى است این شبها؟ سدیر گفت:

بلى فدایت گردم این شبها شبهاى ماه رمضان است، مگر این شبها چگونه است؟ امام (علیه السلام) فرمودند: آیا قدرت دارى هر شب از این شبها ده بنده از فرزندان اسماعیل (ع) را آزاد كنى؟ پس سدیر عرض كرد: پدر و مادرم به فدایت، ثروتم كفاف نمى‏دهد، پس امام پیوسته تعداد بنده‏ها را كم كرد، تا رسید به یكى در تمام این ماه، سدیر گفت: قدرت ندارم پس امام(ع) به او فرمود: آیا قدرت ندارى هر شب یك مسلمان روزه‏دارى را افطار دهى؟ سدیر عرض كرد: بلى تا ده نفر را هم مى‏توانم افطارى بدهم، پس امام به او فرمود:

اى سدیر همان است كه اراده كردى یعنى با افطارى دادن ده روزه‏دار به ثواب عتق و آزاد كردن ده بنده از اولاد اسماعیل (ع) نایل مى‏گردى.

توضیح:

خداوند انسان روزه‏دار را بر آنچه انفاق مى‏كند در خوردنیها و آشامیدنیها محاسبه نمى‏كند ولى در این امر «اسراف‏» نشود.

الحدیث:

عن ابى عبد الله علیه السلام:

من تصدق فى شهر رمضان بصدقة صرف الله عنه سبعین نوعا من البلاء. (7)

ترجمه:

هر كس در ماه رمضان صدقه‏اى بدهد خداوند هفتاد نوع بلا را از او دو مى‏كند.

پى‏نوشت‏ها:

يکشنبه 23/5/1390 - 22:52
رمضان

چه وقت می‌توان روزه را خورد؟!

 

 

 


اندازه مسافت شرعی و حد ترخص


«مسافت شرعی» و «حد ترخص» دو عنوان فقهی هستند که احکام خاص خود را دارند. مانند این که اگر روزه داری به قصد رسیدن یا عبور از مسافت شرعی از حد ترخص گذشت(1) حکم روزه از او برداشته شده و روزه‌اش باطل می شود و احکام مهم دیگری که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

 

 

قبل از پرداختن به برخی مسائل که این دو عنوان دخالت مستقیم در آن دارند ابتدا باید روشن شود که مسافت شرعی چیست و میزان حد ترخص چقدر است.

 


«مسافت شرعی» چند کیلومتر است؟


«مسافت شرعی»، هشت فرسخ است که نظر مراجع معظم تقلید در تبدیل آن به کیلومتر، قدری با هم متفاوت است. برخی آن را حدود 45 کیلومتر(2) و برخی دیگر در حدود 43 کیلومتر(3) و عده‌ای آن را در حدود 40 کیلومتر (4) می دانند.(5)

 

نقطه آغاز این مسافت آخرین نقطه شهر یا روستایی است که فرد در آنجا زندگی می کند و قصد خروج از آنجا را دارد. نقطه پایانی آن هم محل توقف یا ابتدای شهر و روستایی است که فرد قصد مسافرت به آن را دارد؛ اگر این فاصله، حداقل چهار فرسخ شد(رفت و برگشت آن می شود هشت فرسخ) مسافت شرعی محقق شده است.

 


جایگاه کارخانه ها و شهرک های متصل به شهر در این محاسبه


ابتدای مسافت از آخرین محدوده عرفی شهر محاسبه می شود. بنابراین، اگر به نظر اهالی، کارخانه ها و شهرک های اطراف که متصل به شهر هستند جزو شهرند آخر آنها آخرین محدوده عرفی شهر به حساب می‌آید.(6)


نقطه آغاز این مسافت آخرین نقطه شهر یا روستایی است که فرد در آنجا زندگی می کند و قصد خروج از آنجا را دارد. نقطه پایانی آن هم محل توقف یا ابتدای شهر و روستایی است که فرد قصد مسافرت به آن را دارد؛ اگر این فاصله، حداقل چهار فرسخ شد(رفت و برگشت آن می شود هشت فرسخ) مسافت شرعی محقق شده است

 


«حد تَرَخُّص» چند کیلومتر است؟


محدوده ترخُّص محدوده ای است که از آخرین نقطه عرفی شهر یا روستا شروع می شود و حد نهایی آن محلی است که از آنجا دیوار شهر یا دیوار آخرین خانه های شهر دیده نمی شود و اذان شهر شنیده نمی شود؛ البته به شرطی که مانعی برای دیدن و شنیدن وجود نداشته باشد و اذان نیز بدون بلندگو گفته شود.(7)

 

برای تبدیل این فاصله به واحد کیلومتر باید عملا در چنین محلی قرار گرفت سپس فاصله ایجاد شده را بر اساس واحد کیلومتر اندازه گیری کرد. بر اساس تحقیق عملی انجام شده(8) این فاصله حدود سه، چهار کیلومتر است.


کسی که قصد سفر به مسافت شرعی را ندارد مثلا تصمیم دارد تا 19 کیلومتری شهر خود برود یا قصد دارد که مثلا به 35 کیلومتری شهر خود سفر کند اما هنوز در شهر است و یا به حد ترخص نرسیده است؛ حق ندارد و نباید نماز را شکسته بخواند یا کاری انجام دهد که روزه اش باطل شود

 


دو حکم مهم


1. در راه رفتن به سفر

کسی که قصد سفر به مسافت شرعی و یا بیش از آن را دارد(9) وقتی نمازش شکسته و حکم روزه از او برداشته می شود(10) که به حد ترخص برسد و از آن عبور کند. بنابراین:

 

کسی که قصد سفر به مسافت شرعی را ندارد مثلا تصمیم دارد تا 19 کیلومتری شهر خود برود یا قصد دارد که مثلا به 35 کیلومتری شهر خود سفر کند اما هنوز در شهر است و یا به حد ترخص نرسیده است؛ حق ندارد و نباید نماز را شکسته بخواند یا کاری انجام دهد که روزه اش باطل شود.


محدوده ترخُّص محدوده ای است که از آخرین نقطه عرفی شهر یا روستا شروع می شود و حد نهایی آن محلی است که از آنجا دیوار شهر یا دیوار آخرین خانه های شهر دیده نمی شود و اذان شهر شنیده نمی شود؛ البته به شرطی که مانعی برای دیدن و شنیدن وجود نداشته باشد و اذان نیز بدون بلندگو گفته شود

 

برخی بر اثر عدم اطلاع از این مسأله صبح روزی که قصد مسافرت به بیش از مسافت شرعی را دارند در خانه خود صبحانه مفصلی خورده و بعد راهی سفر می شوند که این با توجه به حکمی که بیان شد شرعا حرام و موجب کفاره می شود. این افراد تا زمانی که به حد ترخص نرسیده اند باید به مانند سایر روزه داران، هم نیت روزه کنند و هم به مانند آنها کاری نکنند که روزه شان باطل شود. این عده باید صبر کنند تا به حد ترخص برسند از آنجا به بعد است که آنها مجاز به خوردن و آشامیدن می شوند.

 

2. در راه برگشت به وطن

کسی که مسافر است و در راه بازگشت به وطن خویش است؛ اگر کاری که روزه را باطل می کند از او سر نزده باشد و تا قبل از آنکه اذان ظهر بگویند به حد ترخص برسد لازم است همانجا نیت روزه کرده و روزه آن روز را بگیرد. ضمن آنکه نمازش هم به محض ورود به محدوده ترخص، کامل خواهد شد.

 

........................................................

 

پی نوشت ها:

1) سایر شرطهای شکسته شدن نماز را هم دارا باشد؛ مثلا شغل او مسافرت نباشد.

2) آیات عظام خامنه ای(حفظه الله)، بهجت(ره) و فاضل(ره)

3) آیات عظام تبریزی(ره) و مکارم(حفظه الله)

4) آیت الله زنجانی(حفظه الله)

5) احکام مسافر ص23، پاورقی

6) آیات عظام خامنه ای(حفظه الله)، فاضل(ره) و مکارم(حفظه الله) در این نظر با حضرت امام (ره )موافقند؛ اما آیات عظام بهجت(ره) و تبریزی(ره) کارخانه های اطراف را جزو شهر نمی دانند. همان، ص26

7) آیات عظام تبریزی(ره)، زنجانی(حفظه الله) و مکارم(حفظه الله): علامت رسیدن به حد ترخص این است که اذان شهر را نشنود و اهل شهر او را نبینند(و نشانه آن این است که او آنها را نبیند). همان، ص175

8) توسط حضرت حجت الاسلام فلاح زاده مسئول ستاد ترویج احکام. (به نقل از خود ایشان در یک ملاقات حضوری)

9) سایر شرطهای شکسته شدن نماز را هم دارا باشد؛ مثلا شغل او مسافرت نباشد.

10) این در صورتی است که فرد قبل از ظهر سفر کند اما اگر بعد از اذان ظهر به مسافرت می رود حق ندارد روزه خود را افطار کند هر چند نماز شکسته می شود.

يکشنبه 23/5/1390 - 22:51
رمضان

آموزش تزئین سفره افطاری ماه رمضان

 

 


 

 

در سفره حلیم، حلوا‌، شله زرد، خرما‌، پنیر‌، مربا‌، آش‌، کتلت‌، سوپ‌، نان و چای داریم.

 

برای تزئین حلوا‌، ابتدا آن را بصورت کپه در می‌آوریم و به آن مدل گل هشت برگ می‌دهیم. با استفاده از وسیله ای خاص به حلوا شکل می‌دهیم. حلوا را داخل قیف قرار می‌دهیم و بصورت گلبرگ روی حلوای تزئین شده‌، می‌ریزیم.

 

تزئین شله زرد: یک شابلون یا علی را روی شله زرد قرار داده، مقداری دار چین روی شابلون می‌ریزیم‌، سپس شابلون را آهسته بر می‌داریم، کلمه یا علی روی شله زرد افتاده است.

 

 

چیدمان سفره


در سفره‌های بیضی شکل‌، در دو سر بیضی از گل استفاده می‌شود. در سفره‌های مستطیل شکل، گلها را در وسط عرض مستطیل قرار می‌دهیم. در سفره‌های مربع شکل‌، از یک گوشه آن استفاده می‌کنیم. در صورت استفاده از گلدان‌، باید حداکثر شاخه‌های گل ۲۰ سانتی متر باشد.

 

ابتدا بشقاب پلو خوری که بشقاب اصلی است را روی میز می‌گذاریم. سپس بشقاب سوپ خوری را قرار داده‌، چنگال و قاشق را در کنار سفره قرار می‌دهیم، سپس کارد را می‌گذاریم. بشقابهای سالاد خوری را با دستمال سفره در سمت چپ قرار می‌دهیم.

 

یک دستمال سفره را به صورت نیلوفر درست می‌کنیم، بدین صورت که : دستمال سفره را از پشت گوشه دیگر به صورت مثلث تا می‌زنیم (یعنی از هر طرفی که چهارگوشه می‌شود یک تا می‌زنیم ) مجدداً مثلثهایی را که تا زدیم‌، به رو بر می‌گردانیم. سپس گوشه‌های این مثلث را از زیر بیرون می‌کشیم این دستمال سفره به شکل گل نیلوفر در می‌آید. این دستمال سفره را می‌توان در بیرون از بشقاب یا در داخل بشقاب تزئین نمود.

 

اگر قصد استفاده از شمع را در سفره دارید، می‌توان دستمالها را در جائیکه شمع یا شمعدان است قرار دهید و به این شکل سفره را تزئین کنید.

 

لیوان درست راست قرار می‌گیرد، برای تزئین آن دستمال کاغذی را پهن می‌کنیم و از وسط آنرا بر می‌داریم و بشکل یک گل داخل لیوان قرار می‌دهیم.

 

روش دیگر برای تزئین دستمال کاغذی: دستمال کاغذی را پلیسه می‌کنیم و از وسط می‌گیریم و داخل لیوان قرار می‌دهیم. دو عدد دستمال کاغذی را در دو طرف سفره قرار می‌دهیم و شمعدانی را در داخل آن قرار می‌دهیم.

 

بنابر این می‌توان با سلیقه‌های مختلف و رعایت سفره آرایی‌، سفره را تزئین نمود.

 

 

چیدمان مواد غذایی در سفره


برای پیش نیاز غذا بایستی از سوپ استفاده کرد. سوپ را طوری در سفره قرار می‌دهیم که در دسترس تمام میهمانات باشد. بعد از سوپ می‌توان از ترشی‌ها استفاده کرد.

 

غذای اصلی سفره برنج است‌. کتلت را در کنار برنج قرار داده و ماهی را نیز در کنار آنها قرار می‌دهیم.

 

چنانچه دو نوع غذای مشابه داشته باشیم، آنها را در دو طرف سفره قرار می‌دهیم، نان را در گوشه سفره قرار می‌دهیم، به تعداد مهمانها در کنار هر بشقاب‌، ماست قرار می‌دهیم (ماست در سمت چپ بشقاب قرار می‌گیرد).

 

آب و دوغ را نزدیک میزبان قرار می‌دهیم تا بتواند لیوانهای مهمانان را پر کند. البته تمام این مسائل بستگی به ذوق و سلیقه و امکانات شما دارد.

يکشنبه 23/5/1390 - 22:50
رمضان

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

 

متن و ترجمه خطبه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلّم در خصوصیات ماه مبارک رمضان:

 

 اى مردم! بدرستى که ماه خدا بسوى شما مى‏آید درحالیکه نوید برکت و رحمت و آمرزش را به همراه دارد، ماهى که از همه ماهها نزد پروردگار با فضیلت‏تر است و روزها و شبها و ساعات آن بر سایر روزها و شبها و ساعات ماههاى دیگر برترى دارند. ماهى که براى میهمانى پروردگار دعوت شده‏اید و از جمله افرادى که مورد کرامت و تکریم پروردگار قرار گرفته‏اند واقع شدید....

 

متن عربی:

 

 

إنَّ رَسولَ اللهِ صلّى الله علیه و آله و سلّم خَطَبَنا ذاتَ یَومٍ فَقالَ: أیُّها النّاسُ! إنَّهُ قَد أقبَلَ إلَیکُم [علیکم‏] شَهرُ اللهِ بِالبَرَکَة و الرَّحمَة و المَغفِرَة؛ شَهرٌ هو عِندَ اللهِ أفضَلُ الشُّهورِ و أیّامُهُ أفضَلُ الأیّامِ و لَیالیهِ أفضَلُ اللَّیالى و ساعاتُهُ أفضَلُ السّاعاتِ. هو شَهرٌ دُعیتُم فیهِ إلَى ضیافَة اللهِ و جُعِلتُم فیهِ مِن أهلِ کَرامَة اللهِ؛ أنفاسُکُم فیهِ تَسبیحٌ و نَومُکُم فیهِ عِبادَة و عَمَلُکُم فیهِ مَقبولٌ و دُعاؤُکُم فیهِ مُستَجابٌ. فاسألوا اللهَ رَبَّکُم بِنِیّاتٍ صادِقَة و قُلوبٍ طاهِرَة أن یُوَفِّقَکُم لِصیامِهِ و تِلاوَة کِتابِهِ؛ فَإنَّ الشَّقِىَّ مَن حُرِمَ غُفرانَ اللهِ فى هَذا الشَّهرِ العَظیمِ. و اذکُروا بِجوعِکُم و عَطَشِکُم فیهِ جوعَ یَومِ القیامَة و عَطَشَهُ، و تَصَدَّقوا عَلَى فُقَرائِکُم و مَساکینِکُم، و وَقِّروا کِبارَکُم، و ارحَموا صِغارَکُم، و صِلوا أرحامَکُم، و احفَظوا ألسِنَتَکُم، و غُضُّوا عَمّا لا یَحِلُّ النَّظَرُ إلَیهِ أبصارَکُم و عَمّا لا یَحِلُّ الاستِماعُ إلَیهِ أسماعَکُم، و تَحَنَّنوا عَلَى أیتامِ النّاسِ یُتَحَنَّن عَلَى أیتامِکُم، و توبوا إلَى اللهِ مِن ذُنوبِکُم، و ارفَعوا إلَیهِ أیدِیَکُم بِالدُّعاءِ فى أوقاتِ صَلاتِکُم، فَإنَّها أفضَلُ السَّاعاتِ یَنظُرُ اللهُ عَزَّوجَلَّ فیها بِالرَّحمَة إلَى عِبادِهِ[1]  یُجیبُهُم إذا ناجَوهُ و یُلَبِّیهِم إذا نادَوهُ و یُعطِیهِم إذا سَألوهُ و یَستَجیبُ لَهُم إذا دَعَوهُ.

أیُّها النَّاسُ! إنَّ أنفُسَکُم مَرهونَة بِأعمالِکُم فَفُکُّوها بِاستِغفارِکُم، و ظُهورَکُم ثَقیلَة مِن أوزارِکُم فَخَفِّفُوا عَنها بِطولِ سُجودِکُم؛ و اعلَموا أنَّ اللهَ[2] أقسَمَ بِعِزَّتِهِ أن لا یُعَذِّبَ المُصَلِّینَ و السّاجِدینَ و أن لا یُرَوِّعَهُم بِالنّارِ یَومَ یَقومُ النّاسُ لِرَبِّ العالَمینَ.

أیُّها النّاسُ! مَن فَطَّرَ مِنکُم صائِمًا مُؤمِنًا فى هَذا الشَّهرِ کانَ لَهُ بِذَلِکَ عِندَ اللهِ عِتقُ نَسَمَة و مَغفِرَة لِما مَضَى مِن ذُنوبِهِ. قیلَ: یا رَسولَ اللهِ! فَلَیسَ کُلُّنا[3] یَقدِرُ عَلَى ذَلِکَ. فَقالَ صلّى الله علیه و آله و سلّم: اتَّقوا اللهَ[4]  النّارَ و لَو بِشِقِّ تَمرَة اتَّقوا النّارَ] و لَو بِشَربَة مِن ماءٍ.

أیُّها النّاسُ! مَن حَسَّنَ مِنکُم فى هَذا الشَّهرِ خُلُقَهُ کانَ لَهُ جَوازًا عَلَى الصِّراطِ یَومَ تَزِلُّ فیهِ الأقدامُ، و مَن خَفَّفَ فى هَذا الشَّهرِ عَمّا مَلَکَت یَمینُهُ خَفَّفَ اللهُ عَلَیهِ حِسابَهُ، و مَن کَفَّ فیهِ شَرَّهُ کَفَّ اللهُ عَنهُ غَضَبَهُ یَومَ یَلقاهُ، و مَن أکرَمَ فیهِ یَتِیمًا أکرَمَهُ اللهُ یَومَ یَلقاهُ، و مَن وَصَلَ فیهِ رَحِمَهُ وَصَلَهُ اللهُ بِرَحمَتِهِ یَومَ یَلقاهُ، و مَن قَطَعَ فیهِ رَحِمَهُ قَطَعَ اللهُ عَنهُ رَحمَتَهُ یَومَ یَلقاهُ، و مَن تَطَوَّعَ فیهِ بِصَلاة کَتَبَ اللهُ لَهُ بَراءَة مِنَ النّارِ، و مَن أدَّى فیهِ فَرضًا کانَ لَهُ ثَوابُ مَن أدَّى سَبعینَ فَرِیضَة فیما سِواهُ مِنَ الشُّهورِ، و مَن أکثَرَ فیهِ مِنَ الصَّلاة عَلَىَّ ثَقَّلَ اللهُ میزانَهُ یَومَ تَخِفُّ المَوازینُ، و مَن تَلا فیهِ آیَة مِنَ القُرآنِ کانَ لَهُ مِثلُ أجرِ مَن خَتَمَ القُرآنَ فى غَیرِهِ مِنَ الشُّهورِ.


أیُّها النّاسُ! إنَّ أبوابَ الجِنانِ فى هَذا الشَّهرِ مُفَتَّحَة فَاسألوا رَبَّکُم أن لا یُغَلِّقَها عَنکُم [عَلَیکُم‏]، و أبوابَ النِّیرانِ مُغَلَّقَة فَاسألوا رَبَّکُم أن لا یُفَتِّحَها عَلَیکُم، و الشَّیاطینَ مَغلولَة فَاسألوا رَبَّکُم أن لا یُسَلِّطَها عَلَیکُم

قالَ أمیرالمؤمنین علیه السّلام: فَقُمتُ فَقُلتُ: یا رَسولَ اللهِ (صلى الله علیه و آله)! ما أفضَلُ الأعمالِ فى هَذا الشَّهرِ؟ فَقالَ: یا أبا الحَسَنِ! أفضَلُ الأعمالِ فى هَذا الشَّهرِ الوَرَعُ عَن مَحارِمِ اللهِ؛ الحدیث.

 

ترجمه متن روایت:

روزى رسول خدا براى ما خطبه ایراد مى‏فرمود و چنین فرمودند: اى مردم! بدرستى که ماه خدا بسوى شما مى‏آید درحالیکه نوید برکت و رحمت و آمرزش را به همراه دارد، ماهى که از همه ماهها نزد پروردگار با فضیلت‏تر است و روزها و شبها و ساعات آن بر سایر روزها و شبها و ساعات ماههاى دیگر برترى دارند. ماهى که براى میهمانى پروردگار دعوت شده‏اید و از جمله افرادى که مورد کرامت و تکریم پروردگار قرار گرفته‏اند واقع شدید. نفسهاى شما در این ماه تسبیح بحساب مى‏آید و خواب شما در این ماه عبادت نوشته مى‏شود، اعمال شما در این ماه مورد قبول حضرت حقّ و دعاهاى شما به مرتبه اجابت خواهد رسید. پس با قلبى خالص و نیّتى پاک و صادق از خدا بخواهید که شما را موفّق به روزه دارى و تلاوت قرآن بدارد. به تحقیق که شقى و بدبخت آن کسى است که از آمرزش الهى در این ماه با عظمت محروم گردد.

گرسنگى و عطش در این ماه شما را به یاد گرسنگى و عطش روز قیامت بیندازد. بر فقراء و تنگدستان ببخشائید، بزرگانتان را تعظیم و تکریم و زیردستان را مورد رأفت و رحمت قرار دهید. ارحام و خویشان خود را صله رحم کنید. زبان خود را نگه دارید و چشمان خود را از آنچه مورد سخط و غضب الهى است بپوشانید و گوشهاى خود را از آنچه شنیدنش نکوهش شده است ببندید. بر یتیمان مردم رأفت کنید تا بر یتیمان شما رأفت و عطوفت‏ کنند. و از گناهان خویش به درگاه الهى طلب مغفرت نمائید. و در اوقات نماز دستهاى خود را براى دعا به پیشگاه خدا بلند کنید، و بدانید که اوقات نماز برترین اوقات است در نزد پروردگار که خداى متعال به بندگانش نظر لطف و مرحمت مى‏اندازد. اگر او را بخوانند پاسخ مى‏دهد و چون او را ندا کنند مى‏پذیرد و جواب مثبت مى‏دهد و اگر از او چیزى درخواست کنند عطا مى‏کند و دعوت آنها را ردّ نمى‏نماید.

اى مردم! بدانید که افعال و اعمال، جانهاى شما را در بند گرفتاریها و عالم شهوات و دنیاى دنىّ درآورده است، پس با طلب آمرزش از خدا آنها را رها سازید و از قید عالم شهوت بیرون آورید. آثار و پیامدهاى کردار ناشایست بر پشت شما سنگینى نموده است، پس بواسطه سجده‏هاى طولانى این بار گران را از دوش خود بردارید. و بدانید که خداى متعال به عزّت و جلال خود سوگند یاد کرده که نمازگزاران و سجده کنندگان را به عذاب کیفر ندهد. و به آتش دوزخ آنان را بیمناک نسازد در روزى که همه در پیشگاه حساب اعمال نزد او حاضر مى‏شوند.

اى مردم! کسى که در این ماه روزه دارى را افطار دهد مانند کسى است که بنده‏اى را در راه خدا آزاد نموده است و تمام گناهان گذشته او مورد آمرزش قرار مى‏گیرد. بعضى به پیامبر عرض کردند: همه ما قادر نیستیم که روزه‏داران را به افطار دعوت کنیم. پیامبر فرمود: تقوى را براى خود تحصیل نمائید گرچه به مقدار افطار دادن به اندازه تکّه‏اى از خرما باشد یا جرعه‏اى از آب.

اى مردم! کسى که در این ماه اخلاق خود را نیکو کند در روزى که قدمها بر بالاى صراط مى‏لرزد او جواز عبور از صراط دریافت خواهد کرد و کسى که بر غلامان و کنیزانش آسان بگیرد خداى متعال در روز بازپسین بر او آسان خواهد گرفت. و کسى که آزارش به دیگران را در این ماه کنترل نماید خداوند در روز قیامت او را مورد سخط و غضب خود قرار ندهد، و کسى که یتیمى را در این ماه گرامى بدارد خدا در روز ملاقات با بندگانش او را گرامى خواهد داشت. و کسى که ارتباط با خویشان خود را در این ماه پیوند دهد خداوند بین خود و او در روز جزا به رحمت واسعه‏اش پیوند برقرار نماید. و کسى که قطع رحم نماید خدا رحمتش را در روز قیامت از او دریغ نماید. و کسى که در این ماه نافله‏اى بخواند خداوند برائت از آتش دوزخ را براى او مى‏نویسد. و کسى که واجبى از واجبات را در این ماه انجام دهد خداى متعال ثواب هفتاد عمل واجب در غیر این ماه براى او منظور مى‏دارد. و کسى که در این ماه بر من درود بفرستد (اللهمّ صلّ على محمّد و آل محمّد) خداوند کفّه ترازوى عمل او را در روزى که کفّه‏هاى ترازوى اعمال سبک است سنگین خواهد نمود. و کسى که در این ماه آیه‏اى از قرآن بخواند مانند کسى است که یک ختم قرآن در غیر این ماه نموده است.

اى مردم! درهاى بهشت در این ماه باز است، پس از خدا بخواهید تا بر روى شما نبندد. و دربهاى جهنّم بر روى شما بسته است پس از خدا تقاضا کنید تا بر روى شما نگشاید. و بر دست و پاى شیاطین در این ماه بند نهاده‏اند، پس از خدا بخواهید که آنها بر شما مسلّط نگردند.

أمیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: من ایستادم و عرض کردم اى رسول خدا! بهترین اعمال در این ماه چه عملى است؟

حضرت فرمودند: اى ابالحسن با فضیلت‏ترین اعمال در این ماه دورى جستن از محرّمات الهى است؛ تا آخر حدیث. 

يکشنبه 23/5/1390 - 22:50
رمضان

در این مقاله، هدف اهمیت روزه از نظر بهداشت روحی و جسمی است. پروفسور «الكسی سوفورین» می گوید: « جسم به هنگام روزه به جای غذا از مواد داخلی استفاده می كند و آنها را مصرف می كند و مواد كثیف و عفونی كه در جسم هست و ریشه و خمیره بیماری است، از بین می رود...»

ارتباط بین دین با علم، ارتباطی ناگسستنی است، چرا كه خداوند متعال پدیدآورنده آن می باشد و با آفرینش كون و مكان، ظهور و بروز علم در كنار دین نیز ضروری می نماید. بنابراین هم دین و هم علم، دو حقیقتی هستند كه به ثبوت آفرینش منجر می شوند. خداشناسی دینی كه از زبان اولیای الهی تبیین شده با خداشناسی طبیعی و كیهانی كه از زبان دانشمندان بیان شده است هر دو دارای مقبولیت و رواج می باشد.
در اینجا به تقارن دیدگاه های دینی و علمی درخصوص علت و فلسفه وجود و وجوب روزه می پردازیم.

روزه تعادل بخش روح و جسم
روزه و روزه داری نه تنها به خاطر تأمین سلامت و صحت بدن آدمی حائز اهمیت می باشد، بلكه موجب تأمین سلامتی روح و جان نیز هست. چرا كه انسان موجودی است دو بعدی، دارای بعد روح و جسم و هر دو بعد با یكدیگر موجب معنی یافتن انسان می شود. به عبارت دیگر چنانچه عقل و لزوم سلامتی جسمی آدمی حكم كند، همان نیز به لزوم سلامتی روح حكم می كند و انسانی كه به دنبال سلامتی روح خویش در كنار جسمش نباشد نمی توان از او به عنوان انسانی سالم و تكامل یافته یاد كرد. بنابراین در مورد روزه كه یكی از واجبات دینی است، می توان گفت: «روزه داری عبارت است از اجرای یك برنامه مذهبی بهداشتی كامل جسمی و روحی.»
در این مقاله، هدف اهمیت روزه از نظر بهداشت روحی و جسمی است. پروفسور «الكسی سوفورین» می گوید: « جسم به هنگام روزه به جای غذا از مواد داخلی استفاده می كند و آنها را مصرف می كند و مواد كثیف و عفونی كه در جسم هست و ریشه و خمیره بیماری است، از بین می رود و بدین طریق روزه سبب بهبودی همه بیماری ها است. از این رو جسم خود را به وسیله روزه از داخل نظیف و پاكیزه می كند.»
بنابراین روزه داری باعث هضم چربی های ذخیره در بدن، دفع سموم فلزی و غیر فلزی وارده از محیط اطراف، ایجاد اعتدال بیولوژیكی و شیمیایی بدن و ... می شود.
دكتر «اتوبوخنگر» در سخنرانی خویش به سال 1965 در یك كنگره پزشكی در بغداد به بیان اهمیت روزه پرداخته است. وی در این سخنرانی نتیجه مثبت چهل و پنج سال «روزه درمانی» مریضان خود كه بالغ بر پنجاه هزار نفر بوده اند را ارائه كرده است و آنچه كه در این سخنرانی قابل توجه است، اینكه معمولاً روزه درمانی وی چهارهفته طول می كشیده است. یعنی تطابق و تساوی زمانی آن با یك ماه روزه داری. آنچه مهم و قابل توجه است این همان زمانی است كه در قرآن برای روزه داری از آن یاد شده است. یعنی یك ماه تمام روزه داری برای تكامل روح و صحت جسم. بر اساس فرمایش حضرت رسول اكرم(ص): «المعده البیت الداء و الحمیه هی الدواء»؛ معده آدمی كانون بیماری ها است و پرهیز و امساك نیز دارو و بهترین روش درمان بیماری ها است.
وی می گوید: «بهترین درمان بیولوژیكی این است كه به وسیله دفع مواد مضر و تجویز علاج طبیعی، نیروهای درمان كننده یك ارگانیسم یا یك موجود زنده را طوری آزاد كنیم كه وقتی بسیج شدند، بیماری های مزمن و حاد را شكست بدهند. ما در روش درمان سعی می كنیم سلامت پایدار و كامل را در همان زمانی كه طبیعت برای این گونه نوسازی لازم دارد بازگردانیم. درمان بیولوژیكی و مخصوصاً روزه، به بهترین وجه این خواسته را برآورده می سازد.»البته وقتی یك انسان موحد روزه می گیرد، منظور و مقصود او جز طاعت امر الهی نیست كه از آن می توان به ایمان وفاداری و ایمان فرمانبرداری یاد كرد، یعنی صداقت و ثبات قدم در انجام واجبات الهی. همچنین شاید این وهم در برخی حاصل شود كه چرا روزه داری؟
خداوند متعال با امر به بندگان خود، به روزه داری، مسرت روحی و فیزیكی را به آنها اعطا كرده است. این امر هیچ گونه دخالت غیر طبیعی و مصنوعی در كاركرد صحیح و مرتب بافت ها و اندام های بدن آدمی ندارد. بلكه روزه داری همان كمال مطلوب رسیدن به اعمال مرتب و صحیح تمام اجزا و اندام آدمی و نیز كمال روحانی او است.

تفاوت روزه داری با خودداری از تغذیه
بین روزه داری با خودداری از تغذیه، تفاوت است. روزه داری در معنای علمی آن رعایت كلیه اصول اساسی مربوط به تغذیه صحیح در زمانی خاص و پرهیز و دوری از خوردن و آشامیدن در یك فاصله زمانی خاص دیگر می باشد كه هیچ تأثیری بر كم شدن فهم و قوای شعوری انسان ندارد ولی خودداری از تغذیه یا به عبارتی گرسنگی در انسان، موجب پایین آوردن راندمان ذهنی و عقلی او می شود. چون گرسنگی و خودداری از تغذیه در ساعات شبانه روز به صورت نامنظم و غیراصولی ممكن است انجام پذیرد.
به عبارت دیگر، تفاوت بین گرسنگی با روزه داری عبارت است از اینكه: گرسنگی نوعی اجبار و اعتراض داخلی به وجود می آورد كه موجب اختلال در سلسله اعصاب مركزی و وجود اختلال در عروق (جریان خونی و رگ ها) و دیگر اندام و بافت های شخص گرسنه می شود ولی روزه دار چون با اختیار خود و اطاعت از اوامر الهی اقدام به امساك و پرهیز از خوردن و آشامیدن می نماید، بنابراین علم و آگاهی (وضع فكری) او به این امر موجب هدایت كاركردی (اعمال متابولیك) تمام بدن وی می شود.
پژوهش های وسیع یك كلینیك روزه گیری نشان می دهد كه بیماری «پارادنتوز» به هنگام گرسنگی بسیار وخیم می شود ولی در موقع روزه خوب می شود. همچنین آسیب «میوكارد» را می توان در اثر افزایش جریان خون و منبع اكسیژن ماهیچه قلب تسكین داد. این موضوع را می توان با گرفتن نوار قلب به نحو آشكار نشان داد.
دكتر «اتوبوخنگر» درباره تفاوت بین گرسنگی با روزه داری معتقد است: در پایان (زمان) روزه درمانی (روزه داری) افزایش تنوس (خاصیت انقباض عضلات) میوكارد، در عكس برداری از قلب مشهود است. هنگام ضعف ناشی از گرسنگی، ورم «اودما» ایجاد و تشدید می شود و موجب پدید آمدن ورم و رسوبات «لیپوفیل دیستروفی» و تراكم چربی در بافت ها می شود. هنگام روزه گرفتن رسوبات چربی و ورم «اودما» كاهش می یابد، یا به كلی از بین می رود و گرفتن رژیم مناسب در پایان(زمان) روزه، اثر درمانی روزه را افزایش می دهد.
اما با توجه به تبیین تفاوت بین گرسنگی با روزه داری، آنچه كه در ادامه قابل بیان است، فواید و مزایای عمده روزه داری می باشد.تولیدات فاسد شونده بدن در سه یا چهار روز اول روزه داری، ممكن است بحران تازه ای با ایجاد تپش قلب، ضعف و سرگیجه های موقت در وضع مزاجی روزه دار پدید آورد. ولی این حالات قابل تحمل است و جای نگرانی نیست. به بیانی دیگر در روزه ابتدا گرسنگی و گاهی نوعی تحریك عصبی و بعد ضعفی احساس می شود ولی در عین حال كیفیت های پوشیده ای كه اهمیت زیادی دارند به فعالیت می افتند. قند كبد به خون می ریزد و چربی هایی كه زیر پوست ذخیره شده اند و پروتئین های عضلات و غدد و ... سلول های كبدی آزاد می شوند و به مصرف تغذیه بافت ها می رسند.
بالاخره تمام اعضا مواد خاص خود را برای نگهداری تعادل محیط داخلی و قلب، قربانی می كنند و به این ترتیب روزه تمام بافت های بدنی را می شوید و آنها را عوض می كند. دكتر «ژان فروموزان»، روش معالجه روزه ای را به شست وشوی احشا تعبیر می كند كه روزه دار در آغاز روزه، دارای زبانی باردار است، عرق بدنی زیاد دارد، دهان بو می گیرد ، گاه آب از بینی راه می افتد و این ها علامت شروع شست وشوی كامل بدن است. پس از 3 تا 4 روز بو برطرف می شود، اسید اوریك ادرار كاسته شده و شخص احساس سبكی و خوشی خارق العاده می كند در این حال اعضا هم استراحتی دارند.
و بالاخره اینكه، روزه همچون سایر اعمال عبادی است كه از سوی خداوند متعال بر بندگان خویش واجب شده و نیز مقدمه جهاد اكبر است كه در میان تمام ادیان و به طور كامل تر و جامع تر در بین مسلمین رایج می باشد، بكوشیم تا در این ماه شریف نهایت بهره و استفاده را از الطاف و عنایات حضرت حق تعالی ببریم و با طلب از درگاه ایزد منان رستگاری خویش و تمام بشریت را آرزو كنیم. «و ا ن تصوموا خیر لكم ا ن كنتم تعلمون» «اگر روزه بگیرید به نفع شما است، چنانچه آن را درك كنید» (سوره بقره، آیه 184)
منابع:
ماهنامه فرهنگی، قرآنی تسنیم
كتاب نقش روزه در درمان بیماری ها
كتاب اهمیت روزه از نظر علم روز

يکشنبه 23/5/1390 - 22:49
رمضان

خبرگزاری فارس: عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: روزه انسان با توجه دادن انسان به مسائل فرامادی سلامت معنوی فرد را تقویت می‌كند.

مصطفی تبریزی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: روزه و هر نوع روش‌های دیگری كه به ما كمك كند كه خود را كنترل كنیم و بخش بالغ ذهن را بر بخش‌های كودك بیمار یا كنترل‌گر ذهن غالب كنیم تمرینی است كه می‌تواند توانمندی ما را افزایش دهد.

وی افزود: البته روزه برای كسانی كه برای روزه‌گرفتن مشكلی از لحاظ جسمی ندارند یك نوع خودسازی روانی و معنوی است و این خودسازی حتی در امور روزمره زندگی فرد هم تاثیر مثبت دارد یعنی فردی كه می‌تواند چندین ساعت با وجود گرسنگی و تشنگی دست از خوردن و نوشیدن بكشد می‌تواند هنگام بروز خشم هم خود را كنترل كند.

تبریزی تصریح كرد: به طور كلی روزه در كنترل تمام رفتارهایی كه ضرر زننده به خود و خانواده است تاثیر مثبت دارد، لذا به لحاظ اجتماعی و چه به لحاظ فردی می‌تواند مثبت باشد.

این متخصص روانشناسی تصریح كرد: اینكه فرد از جسم خود كنده شود و لحظاتی در آرمان‌های بسیار بلند غرق شود؛ سعی كند وادی عشق را درك كند؛ درد مردم را بفهمد؛ اینكه ما هم جزئی از این كائنات هستیم را بچشد؛ تمام فكر و ذهنش در محاصره مسائل شخصی خود نباشد از اثرات معنوی روزه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این پرسش كه آیا شاخص‌هایی برای تعیین سلامت معنوی وجود دارد یا نه تصریح كرد: شاخص‌هایی برای تعیین سلامت معنوی وجود دارد كه مطالعه شده و در این بین حتی اخیراً هوش معنوی هم به انواع چندگانه هوش اضافه شده است.

وی افزود: تعریفی كه برای سلامت معنوی وجود دارد این است كه وقتی فرد از خودش عروج می‌كند و فراتر از خود می‌رود و آنچه فراتر از خودش است را ادراك می‌كند حالا این ادراكات چه ادراك‌های هستی‌شناسی باشد چه ادراكاتی كه از محاسبه یك فرد بیرون آمده و به جای اینكه جهان‌بینی‌اش در خودش خلاصه شود در كائنات هستی خلاصه می‌شود، وی وارد معنویات شده است.

این متخصص روانشناسی تصریح كرد: علاوه بر آن از طرفی اینكه فردی آرمانی در زندگی دارد و در زندگیش عشق جریان دارد و به جز مادیات و نیازهای پائین فیزیولوژیك به یكسری نیازهای خودشكوفایی می‌رسد كه در آن نیازهای خودشكوفایی دیگر از آب و غذا و مسكن عبور می‌كند بلكه می‌خواهد مثل یك گل طراوت خود را به جهان عرضه كند و بوی خوش انسانیت را بدهد. تمام اینها از مصادیق سلامت معنوی هستند.

يکشنبه 23/5/1390 - 22:47
رمضان

چند حدیث زیبای رمضانی


اگر بندگان از بركت‏ها و حقایق ماه رمضان آگاهی می‏یافتند، آرزو می‏كردند كه رمضان یك سال باشد.


پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله:

«لَوْ یَعْلَمُ الْعَبْدُ ما فِی رَمَضانِ لَوَدَّ اَنْ یَكُونَ رَمَضانُ السَّنَة» اگر بندگان از بركت‏ها و حقایق ماه رمضان آگاهی می‏یافتند، آرزو می‏كردند كه رمضان یك سال باشد.

«اِنَّ اَبْوابَ السَّماءِ تُفْتَحُ فی اَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضانِ وَ لا تُغْلَقُ اِلی آخِرِ لَیْلَةٍ مِنْهُ» به راستی كه درهای آسمان در شب اول رمضان باز می‏شود و تا شب آخر ماه بسته نمی‏شود.

«لَوْ عَلِمْتُم ما لَكُم فِی رَمَضانِ لَزِدْتُم لِلّه تَبارَكَ و تَعالی شُكْرا» اگر بدانید در رمضان چه برای شما تقدیر شده است، سپاس خود را برای خدا افزون می‏كنید.

«وَكَّلَ اللّه ُ مَلائِكَةً بِالدُّعاءِ لِلصّائِمین» خداوند، فرشتگانی را مأمور دعا برای روزه‏داران كرده است.

 

حضرت علی علیه السلام:

«صَوْمُ الْقَلْبِ خَیْرٌ مِنْ صِیامِ اللِّسانِ و صِیامُ اللِّسانِ خَیْرٌ مِنْ صِیامِ الْبَطْن» روزه قلب بهتر از روزه زبان و روزه زبان نیز از روزه شكم برتر است.

«صَوْمُ النَّفْسِ عَنْ لَذّاتِ الدُّنیا اَنْفَعُ الصِّیامِ» روزه نفس از لذت‏های دنیا، سودمندترین روزه‏هاست.

«الصِّیامُ اِجْتِنابُ الْمَحارِمِ كَما یَمْتَنِعُ الرَّجُل مِنَ الطَّعامِ وَالشَّرابِ» روزه، خودنگه‏داری از حرام‏های الهی است، همان‏گونه كه انسان از غذا و نوشیدنی [در این ماه] پرهیز می‏كند.

خداوند از میان روزها، جمعه و از میان ماه‏ها، ماه رمضان و از میان شب‏ها، شب قدر را برگزید.

 

امام باقر علیه السلام:

«الصِّیام وَالْحَجُّ تَسْكینُ الْقُلُوبِ» روزه و حج سبب آرامش دل‏ها هستند.

 

امام صادق علیه السلام:

«غُرَّةُ الشُّهُورِ شَهْرُ رَمَضان و قَلْبُ شَهرِ رَمَضان لَیْلَةُ الْقَدْرِ» برجسته‏ترین ماه‏ها، ماه رمضان است و قلب ماه رمضان، شب قدر است.

«نِعْمَ الشَّهْرُ رَمَضانُ كانَ یُسَمّی عَلی عَهْدِ رَسُولِ اللّه ِ الْمَرْزُوقُ» چه خوب ماهی است ماه رمضان؛ ماهی كه در زمان پیامبر(ص) ماه "پربركت" نامیده شد.

 

امام هادی علیه السلام:

«فَرَضَ اللّه ُ تَعالی الصَّوْمَ لِیَجِدَ الْغَنِیُّ مَسَّ الْجُوع لِیَحْنُو عَلَی الْفَقِیرِ» خداوند متعال روزه را واجب كرد تا غنی حس گرسنگی را بچشد، سپس بر فقیر مهر ورزد.


باشگاه کاربران تبیان ـ برگرفته از تبلاگ عطردل‏آرای‏خدا

يکشنبه 23/5/1390 - 22:47
رمضان

خدا، خود پاداش روزه است

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

صرف نظر از روزه ماه مبارك و فضیلت آن كه به صورت فرض و واجب در اسلام تشریع شده، اصل روزه بصورت عام یكى از عبادات بزرگ و با فضیلت است و درباره آن روایات بسیارى وارد شده كه شیعه و سنى از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) و ائمه معصومین (علیه السلام ) در كتاب‌هاى خویش نقل كرده اند.

 

 

1- خدا، خود پاداش روزه است

از جمله احادیث جالب در این باره حدیثى است كه بسیارى از اهل حدیث آن را نقل كرده كه رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) فرمود:

قال الله تبارك و تعالى : الصوم لى و انا اجزى به .(1)

خداى تبارك و تعالى فرمود:روزه براى من است و من خود پاداش آن هستم .‌ (یا من خود به آن پاداش دهم ).

توضیح :

این حدیث از دو جهت مورد بحث است :

اول - از نظر اعراب و به اصطلاح ادبى ، كه آیا كلمه ((اجزى )) را بصورت معلوم و ((متكلم وحده )) و فتح همزه و كسر زاء بخوانیم ؛

یعنى : من خود بدان پاداش دهم . یا به صورت مجهول - به ضم همزه و فتح زاء - یعنى من خود پاداش آن هستم .

دوم - از نظر معنا. بنابر هر دو معنى ، این بحث پیش آمده كه چگونه است چنین تعبیرى درباره عبادتهاى دیگر مانند نماز، حج ، جهاد و امثال آنها و در روایات ذكر نشده است ؟ و این سؤال پیش آمده كه مگر عبادت‌هاى دیگر براى خدا نیست و خدا بدانها پاداش نمى دهد؟

از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) نقل شده كه فرمود: لكل شى ء زكاة و زكاة الابدان الصیام. هر چیزى را زكاتى است و زكات بدنها روزه است

پس چرا این تعبیر فقط در مورد روزه بكار رفته است؟

اهل تحقیق و بزرگان حدیث در معناى آن وجوهى ذكر كرده اند، كه شاید از همه بهتر و بى اشكال تر معناى ذیل باشد:

((عبادات دیگر مانند نماز و روزه به هر حال توام با عمل است و خواه ناخواه دیگران آن عمل را مشاهده مى كنند اگر چه نیت انجام دهنده صد در صد خالص و براى خدا باشد، و همان مشاهده مردم سبب تقدیر و تمجید آنها خواهد شد، و یا در امثال جهاد، گذشته از تمجید مردم ، از غنائم جنگى نیز بهره مادى مى برند.

بدین ترتیب بخشى - ولو اندك - از پاداش خود را در دنیا دریافت مى دارند. اما شخص روزه دار هیچگونه عملى در ظاهر انجام نمى دهد و عبادت او همان امساك از خواسته هاى نفسانى و ترك لذت‌ها و شهوات براى خدا و قصد انجام دستور الهى است كه در ظاهر هیچ نشانه و نمودى ندارد، و این خداى متعال است كه از عمل و نیت او آگاه است و پاداش او را باید بدهد و یا خود پاداش آن خواهد بود.))

 

2- زكات بدن، روزه است

این روایت در كتاب‌هاى زیادى از كتب حدیث از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) نقل شده كه فرمود:

لكل شى ء زكاة و زكاة الابدان الصیام .(2)

هر چیزى را زكاتى است و زكات بدنها روزه است .

و در نهج البلاغه نیز به همین گونه از امیرالمؤمنین (علیه السلام ) نقل شده است .(3)

توضیح :

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

براى توضیح این حدیث نیز باید بگوییم همانگونه كه در این روایت و روایات دیگر آمده ، براى هر عضوى از اعضاى بدن زكاتى بیان فرموده اند، و زكات بدن را نیز روزه ذكر كرده اند.

زكات ظفر و پیروزى را ((عفو)) و بخشش ؛

زكات جمال و زیبایى را ((عفاف )) و پاكدامنى ؛

زكات علم را ((نشر)) و ((تعلیم )) آن به دیگران ؛

زكاة ((جاه )) و آبرومندى را ((شفاعت )) و وساطت براى رفع گرفتارى گرفتاران ؛

و امثال اینها ذكر كرده اند. البته معناى زكات كه نمو و یا تزكیه و پاكى باشد با آنچه در این روایات ذكر شده مناسب است ، و روزه نیز این نقش را دارد كه بدن را از نظر ظاهرى و معنوى پاك و پاكیزه كرده و یا براى اطاعت و فرمانبردارى خداى تعالى رشد مى دهد. شاهد بر این مطلب روایات دیگرى است كه از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت شده كه فرمود:

صوموا تصحوا(4)

((روزه بگیرید صحیح و سالم شوید.))

در سخنان امیرالمؤمنین (علیه السلام ) آمده است ، كه فرمود:

الصیام احد الصحتین .(5)

((روزه یكى از دو بخش سلامتى است .))

رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) فرمود: روزه دار پیوسته در حال عبادت است اگر چه در بسترش خوابیده باشد در صورتى كه غیبت مسلمانى نكند

3 - روزه دار پیوسته در حال عبادت خداست

از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت شده كه فرمود:

نوم الصائم عبادة و صمته تسبیح .(6)

((خواب روزه دار عبادت است و لب فرو بستن و سكوت او تسبیح .))

و حدیث دیگرى فرمود:

الصائم فى عبادة الله و ان كان نائما على فراشه مالم یغتب مسلما.(7)

((روزه دار پیوسته در حال عبادت است اگر چه در بسترش خوابیده باشد در صورتى كه غیبت مسلمانى نكند.))

 

4 - دعاى روزه دار مستجاب است

از حضرت ابوالحسن (علیه السلام)(8)روایت شده كه فرمود:

دعوة الصائم یستجاب عند افطاره ، و قال : ان لكل صائم دعوة ، و قال : نوم الصائم عبادة ، و صمته تسبیح ، و دعاؤ ه مستجاب ، و عمله مضاعف ، و قال : ان للصائم عند افطاره دعوة لاترد.(9)

((دعاى روزه دار در وقت افطار مستجاب شود،و نیز فرمود: براى هر روزه دارى دعایى است (مستجاب ).

و نیز فرمود: خواب روزه دار عبادت است و لب فرو بستن و سكوت او تسبیح ، و دعایش مستجاب گردد، و (پاداش ) عمل او دو چندان است .

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

و نیز فرمود: براى روزه دار در هنگام افطار دعایى است كه باز نگردد. (و به اجابت رسد.)

و از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) نیز روایت شده كه فرمود:

لا ترد دعوة الصائم .(10)

((دعاى روزه دار باز نگردد.))

و نیز از آن حضرت (علیه السلام ) روایت شده كه فرمود:

اربعه لا ترد لهم دعوة و یفتح لهم ابواب السماء و یصیر الى العرش : دعاء الوالد لولده ، و المظلوم على من ظلمه ، و المعتمر حتى یرجع ، و الصائم حتى یفطر.(11)

((چهار گروهند كه دعایشان بازنگردد و درهاى آسمان براى آنها باز شود و دعاشان به عرش الهى رسد؛ دعاى پدر براى فرزند، نفرین ستمدیده بر ستمكار خود، دعاى كسى كه عمره بجاى آورد تا باز نگردد، دعاى روزه دار تا وقتى كه افطار كند.)

 

5 - خوشحالى روزه دار در دنیا و آخرت

یشیخ صدوق (رحمه الله ) در كتاب خصال به سندش از امام صادق (علیه السلام ) روایت كرده كه فرمود:

للصائم فرحتان : فرحة عند الافطار، و فرحة عند لقاءالله .(12)

((روزه دار را دو خوشحالى است ، یك خوشحالى در وقت افطار، و خوشحالى دیگر هنگام دیدار خدا.))

روزه روى شیطان را سیاه مى كند

در حدیث دیگر از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) اینگونه روایت شده :

للصائم فرحتان : فرحة عند فطره ، و فرحة یوم القیامة و لخلوف فم الصائم اطیب عندالله من ریح المسك.(13)

((روزه دار را دو خوشحالى است ، یك خوشحالى وقت افطار او، و خوشحالى دیگر در روز قیامت ، و همانا آب دهان روزه دار نزد خدا خوشبوتر است از بوى مشك .))

و در روایت دیگرى كه قسمتى از آن قبلا نقل شده از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت شده كه فرمود:

قال الله تبارك و تعالى : كل عمل ابن آدم هو له غیر الصیام هو لى و اءنا اجزى به ، و الصیام جنة العبد المؤمن یوم القیامة كما یقى احدكم سلاحه فى الدنیا، و ... .(14)

((خداى تبارك و تعالى فرموده : هر عملى از اعمال فرزندان آدم از آن اوست جز روزه كه از آن من است و منم پاداش آن ، و روزه سپر بنده مؤمن است در روز قیامت ، همانگونه كه اسلحه شما را در دنیا نگه مى دارد، و همانا آب دهان روزه دار نزد خدا خوشبوتر است از بوى مشك ، و روزه دار دو بار خوشحال شود: یكى آنگاه كه افطار كند و بخورد و بیاشامد، و دیگرى هنگامى كه مرا دیدار كند و او را به بهشت برم .))

البته در فضیلت اصل روزه روایات بسیارى دیگرى نیز هست مانند اینكه ائمه معصومین (علیه السلام ) فرموده اند:

روزه سپرى است از آتش دوزخ .(15)

فرشتگان براى روزه دار دعا و استغفار مى كنند.(16)

روزه روى شیطان را سیاه مى كند.(17)

 

پی نوشت ها:

1.مكارم الاخلاق ، ص 256؛ مجالس شیخ - طبق نقل بحارالانوار، ج 96، ص 256؛ كنزالعمال ، ح 23612.

2.امالى صدوق (رحمه الله )، ص 37؛ محاسن برقى ، ص 72؛ نوادر راوندى ، ص 4؛ بحارالانوار، ج 96، ص 257.

3.نهج البلاغه ، ابواب الحكم ، رقم 136.

4.بحارالانوار، ج 96، ص 255.

5.غررالحكم ، ج 2، ص 27.

6.بحارالانوار، ج 96، ص 248.

7.بحارالانوار، ج 96، ص 247.

8.ابوالحسن كنیه امیرالمؤمنین (علیه السلام ) و امام كاظم و امام رضا (علیه السلام ) است و ظاهرا در اینجا منظور امام كاظم (علیه السلام ) باشد.

9.بحارالانوار، ج 93، ص 360.

10.بحارالانوار، ج 96، ص 256.

11.همان .

12.خصال صدوق ، ج 1، ص 44.

13.امالى طوسى (رحمه الله )، ج 2، ص 110.

14.خصال صدوق ، ج ، ص 55.

15.بحار الانوار، ج 96، ص 249 و 251 و 255.

16.بحارالانوار، ج 96، ص 253.

17.بحارالانوار، ج 96، ص 255 و 256.


يکشنبه 23/5/1390 - 22:41
رمضان

مولود رمضان (میلاد امام حسن (ع))

 

  

به مناسبت فرا رسیدن میلاد با سعادت مولود رمضان، حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام، مرکز یادگیری سایت تبیان طبق روال همیشه، متنی را به همین مناسبت جهت اجرا در مراسم جشن شما عزیزان، ارائه نموده است که حتماً مورد استفاده شما گرامیان در مدارس قرار خواهد گرفت. السلام علیک یا حسن بن علی ایها المجتبی.

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir   تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir   تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir   تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir   تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir   تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

 

سپیده پانزدهم رمضان، بشارت مولودی خجسته است...

چه مولود مباركی!

الله اكبر از این نوزاد كه سیرت مصطفایی دارد و صورت مجتبایی

فرشتگان به زمین می آیند به شادباش؛

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

زمزمه ای صمیمی در خلوت جهان حضور دارد و باران طراوت می‌بارد

حسن می آید؛

پاسبان خرد و اندیشه،

آوازخوان آزادی و آزادگی.

حسن می آید؛

یگانه ای كه كرامت، عادت اوست و فضل و بخشش و رحمت، خُلق و خویَش.

حسن می آید؛ مولود مبارك مدینه، فرزند شجاعت و شهامت و برادر رشادت و شهادت.

حسن می آید ...

 

 

ماه شب چهاردهم رمضان، نورانی و كامل...

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

از سخنان آن حضرت است که:

برادری یعنی: وفاداری در سختی و آسایش.

 

نیکی آن است که: پیش از آن، امروز و فردا و پس از آن منت نباشد.

 

بیشترین گستره گذشت کریم هنگامی است که: راه پوزش بر گنهکار تنگ شود.

 

بخل آن است که: آدمی آنچه را بخشیده است، تلف و آنچه را نگه داشته شرف بپندارد.

 

خوشا به حال کسی که زمان ظهور حضرت مهدی (عج) را درک کند و سخن او را بشنود.

 

امام حسن علیه السلام  اولین فرزند فاطمه سلام الله علیها  و على علیه السلام  در نیمه رمضان سال سوم هجرى در مدینه دیده به جهان گشود. از ام فضل، همسر عباس بن عبدالمطلب نقل شده كه گفت من به رسول خدا صلی الله و علیه عرض كردم: یا رسول الله در خواب دیدم كه عضوى از اعضاى شما در خانه من است.

حضرت فرمودند: خیر است، به زودى فاطمه فرزندى مى آورد ...

زمانى نگذشت كه امام حسن (ع) متولد شد و ام الفضل افتخار یافت دایه ی آن حضرت باشد.

وقتى خبر تولدش به رسول خدا رسید سرشار از شادى شد و همان دم به خانه دخترش فاطمه شتافت و با صداى بلند از اسماء پرسید:

فرزندم كجاست؟ اسماء نوزاد را به پیامبر داد. حضرت او را در آغوش گرفت و  گوشش اذان گفت تا در نهاد او بذر توحید بپاشد. این نخستین صدایى بود كه به گوش نوزاد بزرگوار رسول خدا مى رسید.

 

سپس از على (ع)  پرسید:  آیا نامى براى فرزندتان انتخاب كرده اید؟ على (ع)  پاسخ داد: هرگز در این كار بر شما پیشى نمى گیریم. پیامبر لختى سكوت كرد و سپس به فرمان الهى او را «حسن» نامید، اسمى كه هرگز در دوران جاهلیت شنیده نشده بود. در روایت آمده است كه جبرئیل از طرف خدا به پیامبر تبریك گفت و از او خواست تا نام مولود را همنام فرزند هارون، جانشین موسى (ع) بگذارد ; نام فرزندان هارون به عبرى شُبَّر و شُبیر بود كه به عربى حسن و حسین مى شود. زیرا پدرشان على (ع) هم شأن هارون بود و جانشین پیامبر.

 


مرکز یادگیری سایت تبیان

گردآوری و تنظیم: یگانه داودی

يکشنبه 23/5/1390 - 22:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته