• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3845روز قبل
آموزش و تحقيقات
بیوتكنولوژی از جمله فناوری‌های نوینی است كه می‌تواند به‌عنوان یك ابزار مناسب و قدرتمند برای دستیابی به توسعه پایدار به كار ‌آید. در جهان امروز، توجه به توانمندی‌ها و قابلیت‌های بی‌شمار این صنعت بویژه در كشورهای كمتر توسعه‌ یافته و فقیر می‌تواند از جمله عوامل مهم در پیشرفت اقتصادی و رسیدن به رفاه اجتماعی بالاتر محسوب شود.

 

دكتر مختار جلالی‌جواران، رئیس انجمن ژنتیك ایران با اشاره به این‌كه علم ژنتیك، متحول‌كننده و بازوی تشكیل‌دهنده دنیای جدید است، می‌گوید: این علم هم‌اكنون كاربردهای زیادی در علوم پایه، تولیدات صنعتی، كشاورزی و علوم پزشكی دارد و می‌توان گفت ارزش ذخایر ژنتیكی گیاهان زراعی، علف‌های هرز، ژنتیك حیوانی و انسانی، سازواره‏ها (ارگانیزم‌ها) وریز سازواره‌ها (انگل‌ها، باكتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها) بیش از كشف ذخایر نفت و گازی است، به طوری كه امروزه نظر تمامی اندیشمندان جهان را در به‌كارگیری از این ذخایر ارزشمند معطوف‌ شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس می‌افزاید: خوشبختانه تنوع زیستی ایران بیش از كل قاره اروپاست و ما هر ژنی را كه بخواهیم می‌توانیم پیدا كنیم، بنابراین باید قدردان این نعمت بزرگ بوده و در حفظ و نگهداری آن كوشا باشیم.

افزایش ظرفیت‌های ژنتیكی برای نجات از گرسنگی

دكتر جلالی با تاكید بر این‌كه بشر امروزی برای افزایش تولیدات كشاورزی با محدودیت منابع روبه‌روست و با رشد سریع جمعیت و محدودیت منابع، نسل بشر با خطر گرسنگی و كمبود امكانات بهداشتی مواجه خواهد شد، می‌گوید: امروزه با به‌كارگیری مهندسی ژنتیك علاوه بر این‌كه می‌توان تولید گیاهان تراریخته (تغییریافته ژنتیك)، مقاوم شدن گیاهان، مبارزه با آفات و بیماری‌ها، مبارزه با علف‌های هرز، بهبود كیفیت غذایی و تولید مواد دارویی را افزایش داد، می‌توان ظرفیت‌های ژنتیكی را نیز توسعه داد به‌گونه‌ای كه در آینده دیگر گرسنه‌ای باقی نماند. مثلا می‌توان میزان جذب آهن، ویتامین A و سایر مواد مغذی را در برنج افزایش داد و به این ترتیب برنج به دارویی برای رفع سوءتغذیه تبدیل می‌شود.

دكتر جلالی تاكید می‌كند: همچنین ما پیش از این نمی‌توانستیم در هیچ گیاهی محصولات درمانی و نو تركیبی مانند اینترفرون، انسولین، تی‌پی‌ای و محصولات خونی تولید كنیم در صورتی كه با استفاده و به‌كارگیری از مهندسی ژنتیك این كار انجام شد. همچنین با به‌كارگیری بیوتكنولوژی گیاهی توانسته‌ایم پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در تولید واكسن‌های خوراكی در گیاهان زراعی یا میوه‌ها ایجاد كنیم.

تولید پروتئین‌های نوتركیب

یك عضو هیأت علمی دانشگاه تهران نیز می‌گوید: هم‌اكنون اصلاح نژاد دام، تولید جانوران دست‌ورزی شده، افزایش ظرفیت ژنتیكی دام و طیور، حذف ژن‌های مضر از حیوان، پرورش سریع حیواناتی همچون گاو و گوسفند برای رفع نیازهای غذایی یك جامعه و تولید پروتئین‌های نوتركیب، تولید دارو و آنتی‌بادی، تهیه الگو برای مطالعه بیمای‌های انسانی از جمله دستاوردهای بسیار مهم بیوتكنولوژی و ژنتیك جدید در عرصه علوم زیستی است.

دكتر عبدالرضا صالحی می‌افزاید: هم‌اكنون بیشترین كاربرد استفاده از علم ژنتیك و انتقال ژن در علوم دامی مربوط به استفاده از پروتئین‌های نو تركیب مانند فاكتورهای انعقادی در درمان و كنترل بیماری‌هاست، اما با توجه به این‌كه دام و طیور در اقتصاد كشور نقش موثری دارد، می‌توان از روش كولینگ نیز برای تكثیر بیشتر دام و نجات یك گونه در حال انقراض نیز استفاده كرد.

نكته: تنوع ژنتیكی موجود در ایران به تنهایی از كل قاره اروپا بیشتر است و این حرف به آن معنی است كه مهندسان ژنتیك ایرانی گنجینه‌ای ارزشمند از حالت‌های مختلف حیات را در اختیار دارند كه می‌توان با آن عجایب بسیاری خلق كرد

به گفته این عضو هیات عملی دانشگاه تهران، هم‌اكنون در زمینه شناسایی ژن‌های موثر بیماری‌ها، تنوع ژنتیكی دام‌ها، تولید پروتئین‌های نوتركیب در كشور گام‌های نوینی در جهان برداشته شده است كه كشور ایران نیز از این امر مستثنا نبوده و شركت‌های دانش بنیاد نیز در این رابطه به فعالیت پرداخته‌اند، اما هم‌اكنون به جایگاه اصلی خود راه پیدا نكرده‌اند.

سلول‌های بنیادی، امید یك زندگی جدید

دسترسی انسان به فناوری تكثیر سلول‌های بنیادی (بن‌یاخته‌ها) و به‌كارگیری آنها برای تولید سلول‌های دیگر از مباحث نوین ژنتیك در علوم زیستی است، به طوری كه امروزه محققان در حال بررسی و آزمایش بیشتر امكان به‌كار‌گیری سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های مختلف هستند.

دكتر سیروس زینلی، عضو هیات علمی انستیتو پاستور ایران در پاسخ به این سوال كه هم‌اكنون سلول‌های بنیادین در بهبود سلامت انسان‌ها چه كاربردی دارد، می‌گوید: مطالعات نشان داده است در همه بافت‌های بدن نوعی از سلول‌های بنیادی یافت می‌شود كه توانایی تبدیل به سلول‌های تخصص یافته همان بافت را دارند و در موقع اختلال بافتی، دست به كار شده و تكثیر پیدا می‌كنند. مثلا می‌توان با تزریق این سلول‌ها به قسمتی از رگ مرده قلب بیمار، سلول جدیدی ایجاد كرد یا اگر استخوانی شكسته به ترمیم نیاز داشته باشد، این سلول‌ها را می‌توان وادار كرد به سلول‌های استخوان غضروف تبدیل شود. همچنین اگر شخصی دچار سوختگی شدید شود كه قسمتی از پوست یا بافتش از بین رفته باشد می‌توان قسمتی از پوست فرد را برداشت و در شرایط آزمایشگاهی وادار كرد بسرعت آن ناحیه را ترمیم كند.

وی به كاربرد سلول‌های بنیادی در درمان سلول‌های سرطانی و بیماری‌های ژنتیك مانند تالاسمی اشاره كرده و می‌افزاید: سلول‌های بنیادی برخلاف سلول‌های سرطانی كه بی‌مهابا رشد می‌كنند، كنترل شده و هوشمند هستند، یعنی اگر این سلول‌ها به بافتی تزریق شوند با آن بافت همصدا شده و می‌توانند بافت جدیدی ایجاد كنند. به عبارت دیگر این سلول‌ها دارای خاصیت خودتكثیری بوده و قابلیت تمایز و تبدیل شدن به انواع دیگر سلول‌های بدن را دارند. به همین دلیل می‌توان از این سلول‌ها برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده كرد.

خطرات احتمالی همانندسازی

از دیگر موضوعات بسیار مهم روز در زمینه مهندسی ژنتیك و بیوتكنولوژی مولكولی كه ارتباط تنگاتنگی با علوم پزشكی داشته و احتمالا در آینده منشأ تحولات بزرگی در این زمینه خواهد شد، بحث كلون‌سازی (همانندسازی یا شبیه‌سازی) یا تكثیر غیرجنسی سلول‌هاست؛ كه طی آن با همانندسازی از روی سلول بالغ یك موجود زنده، نسخه‌ای مشابه موجود اولیه ساخته می‌شود. نخستین موفقیت انسان در كلون‌سازی یك پستاندار بالغ (گوسفند دالی) سال 1996 توسط یان ‌ویلموت‌ انگلیسی و همكاران وی در موسسه راسلین (ادینبر اسكاتلند) با انتقال هسته یك سلول سوماتیك (غیرجنسی) به‌ درون سیتوپلاسم یك اووسیت (سلول جنسی ماده) كه هسته‌اش خارج شده بود، به دست آمد. شاید دانستن این مطلب كه آیا در حال حاضر دستكاری ژنوم انسان در جوامع قانونی است، ذهن بسیاری از مخاطبان را به خود معطوف كرده است.

دكتر زینلی در پاسخ به این پرسش می‌گوید: در حال حاضر بحث كولینگ در علوم دامی هیچ‌گونه مشكلی ندارد، اما در مورد انسان باید احتیاط‌های خاصی انجام شود یعنی همان‌گونه كه باید برای جلوگیری از عوارض بعدی تولید و استفاده از یك دارو احتیاط شود باید ورود به این بحث نیز با تائید مراجع قانونی انجام شود.

وی می‌افزاید: باوجود بحث‌های بسیار جدی كه در مورد سوء‌استفاده‌های احتمالی از مقوله شبیه‌سازی و عواقب زیستی و اخلاقی آن در دنیا وجود دارد، خوشبختانه اعتقاد اكثر قابل توجهی از صاحب‌نظران با درك مسئولیت خطیر انسانی خود، به پژوهش‌های متنوع و گسترده مهندسی ژنتیك و بیوتكنولوژی در عرصه پزشكی مولكولی مشغولند، این است كه تحقیقات مذكور باید فقط برای مقاصد پیشگیری، تشخیص و درمان اساسی بیماری‌ها به كار رفته شود، بنابراین اگر برخی كشورها هم مقید به انجام چنین كاری نیستند، قطعا در خفا این كار را انجام می‌دهند.

وی می‌گوید: ما از نظر شرعی اجازه دستكاری ژنتیكی انسان را نداریم، اما برای تشخیص قبل از تولد بیماری‌های ژنتیكی چه قانونی و چه شرعی می‌توانیم از بسیاری از تكنیك‌های این علم بهره ببریم، از جمله استفاده از سلول‌های بنیادی برای درمان بیماری‌ها.

دكتر مختار جلالی‌جواران هم درخصوص خطرات احتمالی به‌كارگیری از این فناوری می‌گوید: طبیعت به‌كارگیری از این فناوری توام با نگرانی و خطراتی است كه اگر قوانین و ضوابط خاصی را اجرا نكنند، تركیب طبیعی مختل می‌شود و برخی ژن‌ها نیز تغییر شكل خواهند یافت.

وی بحث كولینگ را شمشیر دو لبه‌ای خوانده و می‌افزاید: همان‌طور كه می‌توان از این علم كمك گرفت می‌توان با استفاده از این علم باعث خسران و زیان فراوان به جامعه بشریت شد، بنابراین برای اجرای چنین طرحی باید مجوز لازم آن از مراكز صاحب صلاحیت گرفته شود.

فرزانه صدقی / جام‌جم

دوشنبه 20/9/1391 - 0:1
پوست و مو
جام جم آنلاین: در سال‌های دور اگر كسی دچار مشكل ریزش مو می‌شد، چاره‌ای نداشت غیر از تحمل چهره جدید و البته بدون مو. پس از مدتی، كلاه‌گیس‌ها به یاری این افراد آمد و كمی از دغدغه‌‌هایشان كاسته شد، اما هنوز كم‌مویی یا حتی بی‌مویی مشكل بزرگی برای این گروه بود تا این‌كه پیشرفت فناوری و همزمان با آن علوم پزشكی، دیگر دغدغه‌ای برای این افراد باقی نگذاشت تا آنجا كه امروز تقریبا همه می‌توانند ظاهرشان را مطابق میل خود تغییر دهند.

تكنیك برداشت مو از پشت سر و پیوند در نواحی بی‌موی جلوی سر نیز كه برای اولین بار سال 1959 برای رفع طاسی مردانه مورد استفاده قرار گرفت تا امروز با تغییر و تحولی شگرف مواجه بوده و در هر مرحله شرایط بهتری را برای متقاضیان ایجاد كرده است.

دكتر محمدعلی نیلفروش‌زاده، رئیس مركز تحقیقات پوست و سلول‌های بنیادی در گفت‌وگو با جام‌جم در این باره توضیح می‌دهد: ابتدا كاشت موی طبیعی با استفاده از گرافت‌های چهار تا پنج میلی‌متری (حاوی 15ـ10 تار مو) انجام می‌شد كه پس از رویش، نمای چندان مناسبی نداشت. این موضوع بخصوص با افزایش سن و با ریزش موهای اطراف منطقه كاشته شده نیز موجب می‌شد وضع بدتر شده و تصویری كاملا غیرطبیعی ایجاد شود.

به گفته وی با پیشرفت علوم، متخصصان پوست از گرافت‌های كوچك‌تری به نام مینی‌گرافت (حاوی پنج تا 10 تار مو) و سپس میكروگرافت (‌حاوی یك تا سه تار مو) بهره گرفتند.

علاوه بر این، متدهای برداشت مو از منطقه پشت سر، چگونگی طراحی خط موی سر، روش‌های بی‌حسی، تكنیك ایجاد شكاف و گذاشتن گرافت در محل كاشت مو و روش‌های تربیت تكنسین‌های تخصصی در امر كاشت مو نیز همگی در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی داشته‌ است كه به همین دلیل امروز می‌توان از روش‌های كاشت و پیوند مو انتظار بیشتر و مناسب‌تری داشت.

اما بیماران هم به جلسات مشاوره‌ای نیاز دارند تا از نكات مختلف مانند درد هنگام عمل یا تعداد جلسات مورد نیاز اطلاعاتی كسب كنند.

آن‌طور كه این دانشیار دانشگاه علوم پزشكی تهران می‌گوید: متقاضیان باید بدانند نتیجه كلی كاشت موی طبیعی به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله اینها می‌توان به میزان پوشش‌دهی موها در منطقه كاشت اشاره كرد كه خود به مشخصات ظاهری موهای پشت سر، مشخصات پوست سر در منطقه طاس و گیرنده بستگی دارد. از طرفی میزان مهارت پزشك از نظر علمی و تجربه عملی وی نیز بسیار مهم است.

دكتر نیلفروش‌زاده با تاكید بر این‌كه یكی از مهم‌ترین عوامل در پیوند موی موفق، طراحی خط رویش مناسب و كاملا طبیعی مو است، خاطرنشان می‌كند: به عنوان نمونه بیماران كم‌سن معمولا درخواست خط موی پایین‌تر را دارند، در حالی كه باید گفت خط موی پایین برای سی یا چهل ساله‌ها زشت و غیرعادی است. پس خط مو باید متناسب با سن فرد و همچنین سال‌های بعدی عمر وی تعیین شود.

وی تاكید می‌كند: تصحیح خط موی جلوی سر كه توسط افراد غیرمتخصص و بدون صلاحیت لازم طراحی و كاشت شده‌است، فوق‌العاده مشكل و در خیلی از موارد ناممكن خواهد بود.

چه كسانی بیشتر مراجعه می‌كنند خانم‌ها یا آقایان؟

معمولا خانم‌ها بیشتر از آقایان به اعمال جراحی زیبایی تمایل دارند و آمار مراجعه به متخصصان، این موضوع را تائید می‌كند. اما در مورد پیوند مو به نظر می‌رسد آقایان بیشتر طالب آن هستند، زیرا ریزش مو و طاسی میان آنها شایع‌تر است. به طوری كه در سراسر جهان 60درصد آقایان یا طاسند یا در مرحله از دست دادن موهای خود هستند.

اما سوال این است كه چرا موهای ما به این راحتی می‌ریزد؟ این سوال ذهن افراد زیادی را به خود درگیر می‌كند.

رییس مركز تحقیقات پوست و سلول‌های بنیادی در این باره می‌گوید: هر شاخه از موی سر انسان دارای یك سیكل رشدی شامل رشد، پیری و ریزش است كه به طور ژنتیكی برای آن طراحی شده است. همچنین روزانه حدود 50 تا 100 تار مو به طور متوسط می‌ریزد كه این تعداد در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود.

اما زمانی كه یك مو می‌ریزد، موی جدیدی هم جای آن را می‌گیرد و مشكل زمانی آغاز می‌شود كه تعداد موهای ریخته بیشتر از موهای روییده بوده یا رشد موهای جدید ضعیف باشد. در این حالت پس از مدتی، تعداد كل موها كمتر شده و در نتیجه فرد متوجه كاهش حجم موهایش می‌شود.

این دانشیار دانشگاه با اشاره به این‌كه این موضوع علت اصلی ریزش مو به حساب می‌آید، توضیح می‌دهد: عوامل مختلفی می‌تواند بر سیكل رشد اثر گذاشته و باعث ریزش موقت یا دائمی موها شود. معمول‌ترین علت ریزش مو در آقایان، عامل پرقدرت آندروژنیك است و همان‌طور كه از نام آن پیداست، دو فاكتور مهم هورمون آندروژن و ژنتیك نقش اصلی را در این فرآیند ایفا می‌كند. این نوع ریزش مو در خانم‌ها هم ایجاد می‌شود، ولی برای آنها معمولا باعث نازك شدن مو و ریزش منتشر در سر خواهد شد.

به گفته وی در مورد آقایان، بعد از سنین بلوغ و به دنبال افزایش سطح هورمون‌های آندروژنی، نازك شدن موها و عقب رفتن موهای ناحیه پیشانی شروع خواهد شد.

آیا همه می‌توانند مو بكارند؟

خیلی از كسانی كه دچار ریزش مو هستند، دوست دارند با استفاده از روش‌های مختلف پیوند، ظاهرشان را تغییر دهند و مشكل را حل كنند. اما آیا همه افراد می‌توانند از این روش‌ها بهره ببرند و نتیجه مناسبی بگیرند؟

دكتر نیلفروش‌زاده در پاسخ به این سوال می‌گوید: افرادی كه ریزش موی آنها از نوع آندروژنیك مردانه است و زنان با ریزش موی ژنتیك می‌توانند این عمل را انجام دهند. علاوه بر این، زنان با طاسی آندروژنتیك مشابه الگوی مردانه نیز بهترین كاندیداهای عمل بوده و می‌توانند برای این كار اقدام‌كنند. در واقع چون موهای پشت سر این افراد، تراكم زیادی داشته و احتمال ریزش وجود ندارد، آنها بهترین كاندیداهای پیوند مو میان زنان به شمار می‌آیند.

وی می‌افزاید: علاوه بر این افراد، كسانی كه به دلیل جراحی كششی پوست صورت، دچار ریزش‌های موضعی در اطراف خط مو یا ریزش موضعی ناشی از نحوه آرایش موها به دلیل وارد آوردن كشش زیاد به مو شده‌اند یا افرادی كه دچار حوادث ناشی از تصادف، سوختگی، جراحی یا بیماری‌های التهابی و عفونی در سر هستند نیز می‌توانند از این روش استفاده كنند.

به گفته این دانشیار دانشگاه، تعداد گرافت‌هایی كه در هرجلسه می‌تواند كاشته شود به تراكم مو در ناحیه دهنده، رنگ مو و پوست، میزان شلی پوست سر، ضخامت هر تار مو و تعداد موها در هر فولیكول بستگی دارد.

رئیس مركز تحقیقات پوست با اشاره به این موضوع كه افرادی نباید پیوند مو انجام دهند، می‌گوید: در صورتی كه در شرح حال بیمار یا آزمایش‌های درخواست شده، بیماری خاصی مشاهده شود كه با عمل پیوند مو تداخل داشته باشد، عمل پیوند انجام نخواهد شد.

چند توصیه برای همه

دكتر نیلفروش‌زاده یادآور می‌شود: این عمل باید توسط گروهی از افراد با تجربه و مطلع انجام ‌شود و به حدود چهار تا شش ساعت زمان احتیاج دارد.

گفتنی است، چون جراحی پیوند مو جزو عمل‌های سنگین به شمار می‌آید، خیلی از بیماران ممكن است نسبت به انجام آن تردید داشته یا از ادامه راه منصرف شوند؛ به همین دلیل توجیه بیمار و دادن مشاوره منطقی بسیار مهم است.

همچنین توصیه می‌شود، بیمارانی كه قصد انجام پیوند مو دارند در شرایطی مراجعه كنند كه از نظر جسمی و روحی آمادگی كاملی داشته باشند.

نیلوفر اسعدی‌بیگی

يکشنبه 19/9/1391 - 23:57
کامپیوتر و اینترنت
در میان سیستم‌های عامل‌ موجود برای رایانه‌های رومیزی و قابل حمل، ویندوز شركت مایكروسافت یكی از آن سیستم عامل‌هایی است كه طرفداران و كاربران بسیار زیادی در سراسر دنیا دارد.

محبوبیت این سیستم عامل به حدی است كه افراد بسیاری در اقصی نقاط جهان منتظر رونمایی رسمی و عرضه نسخه جدید این محصول به بازار بودند؛ اما به نظر می‌رسید كه انتظار برای عرضه ویندوز جدید كه هشت نام دارد بیش از همیشه بود، زیرا این بار مایكروسافت تغییرات جدی و عمده‌ای را در مورد ویندوز هشت انجام داده است. ویندوز جدید پرچمدار ویژگی‌های عمده‌ای است كه قصد داریم به برخی از آنها بپردازیم.

پنجره‌ها و كاستی‌ها

نخستین ویژگی كه در همان نگاه اول به چشم می‌آید كاشی‌ها یا به اصطلاح همان Tileها است كه یكی از مهم‌ترین تغییرات یا بهتر است بگوییم ویژگی‌های نسخه جدید ویندوز به حساب می‌آید به كلی آنچه را تا به حال در مورد ویندوز به آن عادت كرده‌ایم دگرگون كرده است.

در ویندوز هشت به جای منوی همیشگی و قدیمی استارت و محیط كار موسوم به دسكتاپ با صفحه‌ای روبه‌رو هستیم كه پر از كادر‌های كوچك و بزرگ و رنگارنگی است كه مایكروسافت آنها را كاشی نامیده است.

تمام برنامه‌های پیشفرض و نصب‌شده توسط كاربر درون هر یك از این كاشی‌ها به نمایش در می‌آیند. به غیر از كاشی‌هایی كه به صورت پیشفرض وجود دارند، كاربر می‌تواند بسته به نیاز خود برنامه‌هایی كه بیشتر مورد نیاز قرار می‌گیرند بین این كاشی‌ها قرار دهد.

نكته جالب در مورد كاشی‌های مذكور این است كه حالت زنده (لایو) دارند؛ به این صورت كه برای مثال در مورد برنامه نامه‌های الكترونیكی تعداد ایمیل‌های رسیده را در لحظه نشان می‌دهند یا نام موسیقی یا فیلم در حال پخش را به نمایش می‌گذارند.

این رابط كاربری جدید و نوظهور اوایل مترو نام داشت، ولی بعدها اسم آن به مُدرن تغییر پیدا كرد. البته نیاز نیست خیلی نگران باشید و افسوس بخورید، زیرا مایكروسافت همان طراحی كلاسیك محیط دسكتاپ و نوار وظیفه‌اش را همانند آنچه در ویندوز هفت و نسخه‌های پیشین شاهدش بودیم در ویندوز هشت نیز حفظ كرده است كه با یك كلیك یا لمس می‌توان به آن دسترسی پیدا كرد.

ورود به دنیای لمسی

جالب است بدانید كه باز طراحی و تغییرات ظاهر رابط كاربری ویندوز جدید اتفاقی یا فقط با هدف تغییر دكوراسیون نبوده است، بلكه هدف اصلی مایكروسافت از این كار ورود به دنیای پیشرو و با شتاب صفحه‌های لمسی بوده است. در حقیقت همان كاشی‌هایی كه پیشتر از آنها یاد كردیم نقش بسیار عمده‌ای در ارتباط بهتر و موثرتر كاربر با صفحه لمسی دارند.

یكی از ایرادات و انتقادهایی كه به نسخه قبلی ویندوز وارد می‌شد این بود كه این سیستم عامل مناسب نمایشگرهای لمسی نبود؛ از همین رو مایكروسافت كوشیده تا حد ممكن ویندوز هشت را برای نمایشگرهای لمسی بهینه كند.

یكی دیگر از ویژگی‌های قابل ذكر و برجسته ویندوز هشت امكان اجرای چند برنامه یا به اصطلاح مولتی تسكینگ بوده كه آن هم به كلی دگرگون شده و بسیار كارآمدتر می‌توان از آن استفاده كرد.

حـــال كه با تغییرات كـــلیدی ویندوز هشت آشنا شدید، بد نیست بدانید كه ویندوز جدید در حدود 10 ثانیه (25 ثانیه سریع‌تر نسبت به نسخه قبلی یعنی هفت) بالا می‌آید.

اما به غیر از تغییر عمده‌ای كه مایكروسافت در ظاهر ویندوز اعمال كرده است، از ابتكار دیگری هم استفاده كرده كه چشم‌انداز این شركت در رقابت با سیستم عامل‌های جلودار فعلی دستگاه‌های همراه را نشان می‌دهد.

در واقع ویندوز هشت مخصوص رایانه‌های رومیزی، دارای همتایی است به نام ویندوز آر تی (RT) كه مخصوص دستگاه‌های پرتابل از قبیل تبلت‌ها با پردازنده‌های ضعیف‌تر طراحی شده است.

به غیر از آر تی، ویندوزفون هم محصول دیگر مایكروسافت است كه برای دستگاه‌های پرتابل از قبیل تلفن‌های همراه هوشمند در نظر گرفته شده است.

دارو دسته هشتی‌ها

ویندوز هشت، ویندوز هشت آر تی و ویندوزفون در عمل از یك هسته مشترك بهره می‌برند كه كار را برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان آن بسیار آسان می‌كند؛ زیرا با تغییراتی جزئی در كدهای برنامه، برنامه نویسان قادرند برنامه‌های مشترك برای هر سه نسخه ویندوز بنویسند.

همین موضوع در درازمدت باعث نزدیكی بیشتر رایانه‌های بزرگ با موبایل‌ها و تبلت‌ها می‌شود و یكپارچگی بیشتر و بهتر محصولات مایكروسافت و در نهایت سهم بالاتر این شركت در بازار سیستم عامل‌های رومیزی و همراه را به ارمغان خواهد ‌آورد. به همین جهت بسیاری از كارشناسان بر این باورند كه ویندوز جدید می‌تواند رقیبی جدی و سرسخت برای اندروید گوگل و آی او اس (iOS) اپل باشد.

اما در آخر قیمت ویندوز جدید هم جالب توجه است. مایكروسافت در اقدام غیرمنتظره‌ای برای مدت زمانی نسبتا محدود و تا اواسط دی‌ماه امكان به روز رسانی ارزان‌قیمت به ویندوز هشت را برای كاربران نسخه اصلی ویندوز هفت فراهم كرده است.

كاربرانی كه در حال حاضر رایانه‌ای مجهز به نسخه اصلی ویندوز هفت دارند می‌توانند تنها با پرداخت 120هزار تومان دستگاه خود را به ویندوز هشت آپدیت كنند.

این در حالی است كه مایكروسافت برای نسخه جداگانه ویندوز هشت قیمت 210 هزار تومان را با نرخ فعلی دلار آمریكا در نظر گرفته است.

رامین فتوت - جام‌جم

يکشنبه 19/9/1391 - 23:54
اخلاق
داخل تاكسی نشسته‌اید و چند دقیقه دیگر هم به مقصد می‌رسید، اما به یكباره راننده فندكش را روشن می‌كند و بدون این‌كه از شما یا سایر مسافران اجازه بگیرد، به خودش اجازه می‌دهد داخل خودرو سیگار بكشد.

 

معمولا در این شرایط، چند احتمال پیش می‌آید كه البته هیچ‌كدام از آنها نتیجه درخشانی در پی نخواهد داشت، زیرا اگر مسافران با راننده بحث و جدل كنند، یا از خودرو خارج شوند یا حتی راننده مجبور شود سیگارش را خاموش كند، در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمی‌كند.

درواقع این‌كه شهروندی به طور عمد تصمیم می‌گیرد حقوق شهروند دیگری را پایمال كند، از اتفاق‌های بعدی كه پس از این ماجرا رخ می‌دهد، مهم‌تر است.

اما این مثال تنها گوشه‌ای از رعایت نكردن حقوق شهروندان در سطح شهر است كه اگر كمی دقیق‌تر به اوضاع پیرامونمان نگاه كنیم، براحتی می‌بینیم كم نیستند افرادی كه به خود اجازه می‌دهند برای نفع شخصی خود از حقوق دیگران بگذرند و اگر بخواهیم بی‌رو دربایستی به این مساله نگاه كنیم، حتی گاهی اوقات خود ما نیز ابایی نداریم كه قواعد حقوق متقابل شهروندی را زیر پا بگذاریم.

من متفاوتم!

یك صف طولانی خرید را تصور كنید كه همه منتظرند در آن مغازه خرید كنند، حال اگر در همین شرایط فردی پیدا شود كه صف را به هم بزند و زودتر از بقیه خرید كند، در آن صورت چه حسی به شما دست می‌دهد؟

محسن عنایت، جامعه‌شناس در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» می‌گوید: خیلی اوقات فكر می‌كنیم ویژه‌تر از بقیه هستیم و شرایط ما شبیه بقیه نیست و به همین دلیل به خود اجازه می‌دهیم گاهی حقوق فردی دیگر را پایمال كنیم. در صورتی كه می‌دانیم تك‌تك شهروندان در اعتلای سطح جامعه نقش مستقیم دارند و این كه خود را تافته‌ای جدا بافته از دیگران بدانیم، اشتباه است.

وی می‌افزاید: مثلا در صف بانك‌ها می‌بینید كه خیلی‌ها تلاش می‌كنند به هر طریقی كه شده زودتر از بقیه كارشان راه بیفتد، مثلا در همان صف احتمال دارد یك پزشك فكر كند زمانش مهم‌تر از یك خانم خانه‌دار است و درواقع می‌خواهم بگویم همین حس كاذب خاص بودن، گاهی اوقات به عاملی تبدیل می‌شود كه ما را به حذف حقوق دیگران ترغیب می‌كند.

منافع مشترك برایمان گنگ است

شركتی را در نظر بگیرید كه كاركنانش همه مسئولند تا یك طرح صنعتی را به سرانجام برسانند، حال اگر در این شركت، منافع مشترك برای همه كاركنان تعریف شده باشد، یك كارگر و كارمند این شركت براحتی درمی‌یابد كه با حس تعاون و رعایت حقوق متقابل همكار می‌تواند گامی در جهت منافع مشترك شركت بردارد.

عنایت خاطرنشان می‌كند: مطمئن باشید رعایت حقوق متقابل شهروندان با تعریف منافع مشترك در ارتباط است، یعنی اگر فردی با هر جایگاه شغلی و شهروندی، معنی منافع مشترك را دریابد در آن صورت كمتر فردی پیدا خواهد شد كه حقوق متقابل را رعایت نكند، اما اگر برای كارمندی، تعریف منافع مشترك مبهم و گنگ باشد در آن شرایط شك نكنید كه روحیه خودخواهی و تك محوری در آن سازمان نیز افزایش خواهد یافت.

نكته: سنگ بنای توسعه در هر كشوری با سطح مشاركت نیروی انسانی آن جامعه رابطه مستقیم دارد، اما اگر این روحیه همكاری با تضییع حقوق متقابل افراد خدشه دار شود، دیگر نمی‌توان امیدی به پیشرفت‌های پایدار اجتماعی و اقتصادی آن جامعه داشت

وی توضیح می‌دهد: مثلا اگر كارمندی به این نكته واقف باشد كه با درست انجام دادن وظیفه‌اش، بخشی از مشكلات محل كارش حل خواهد شد و در نتیجه جایگاه سازمانش ارتقا می‌یابد و به طور طبیعی، دستمزدهای او هم افزایش خواهد یافت، در آن شرایط دیگر دلیلی نمی‌بیند حقوق همكار خود را پایمال كند، زیرا همكار او هم دقیقا در جهت منافع سازمان و اعضایش فعالیت می‌كند.

این جامعه‌شناس با اشاره به رابطه پیشرفت و رعایت حقوق متقابل، عنوان می‌كند: در بسیاری از كشورهای توسعه‌یافته مثل ژاپن، گسترش روحیه همكاری سازنده بین افراد موجب شده كه آنها به حقوق متقابل یكدیگر احترام بگذارند و در حقیقت آنها می‌دانند درصورتی كه به حقوق افراد و منافع گروه احترام بگذارند، به طور مستقیم به منافع خود احترام گذاشته‌اند.

آموزش ندیده‌ایم

شاید توقع زیاده‌خواهانه‌ای باشد كه انتظار داشته باشیم فردی كه به حقوق سایر اعضای خانواده احترام نمی‌گذارد، برای حقوق متقابل شهروندان ارزشی قائل شود.

عنایت بر این باور است كه آموزش رعایت حقوق متقابل به افراد باید از همان سنین كودكی به فرد آموزش داده شود. این پژوهشگر مسائل اجتماعی با بیان این‌كه در بسیاری از خانواده‌های ایرانی، حتی والدین و فرزندان هم به حقوق متقابل یكدیگر شناخت ندارند، می‌گوید: البته این مساله تنها متوجه كودكان نیست و والدین هم در این زمینه كم‌تقصیر نیستند. مثلا برای پدرو مادرها جا‌افتاده است كه مهمترین حقی كه بر گردن فرزندشان دارند، احترام است و اگر از كودكان هم بپرسید می‌گویند درس خواندن فرزندان، مهم‌ترین حقی است كه پدر و مادر دارند.

عنایت خاطرنشان می‌كند: گرچه احترام به والدین و درس خواندن فرزندان بسیار مهم است، اما باید در كانون خانواده‌ها این نكته نهادینه شود كه حقوق متقابل بین اعضای خانواده در درك متقابل خلاصه می‌شود، یعنی اگر به خانواده‌ها آموزش می‌دادیم كه چگونه والدین و فرزندان همدیگر را درك كنند، مطمئن باشید همه اعضای خانواده به حقوق یكدیگر احترام می‌گذاشتند.

وی ادامه می‌دهد: در شرایطی هم كه فرزندی آموزش ببیند دغدغه‌های اعضای خانواده را درك كند و مشكل آنها را مشكل خودش بداند، در آن صورت شك نكنید این كودك در آینده هم دغدغه‌های جامعه را راحت‌تر درك می‌كند و به حقوق متقابل شهروندان احترام خواهد گذاشت.

سیستم جزا و پاداش ما ضعیف است

شاید برای شما هم بارها اتفاق افتاده باشد كه فردی حقوق شما را زیر پا گذاشته است، اما بعد از مدتی قضیه را فراموش كرده‌اید و پیگیر قضیه نبوده‌اید.

عنایت معتقد است همین حس انفعال در برابر پایمال‌شدن حقوقمان، ناخودآگاه تعداد افرادی را كه حقوقمان را تضییع می‌كنند، افزایش می‌دهد.

وی می‌گوید: به طور قطع این سیستم درستی نیست كه بخواهیم پس از هر تضییع حقی از سیستم قهری و خشونت استفاده كنیم و در بسیاری اوقات مذاكره و گفت‌و‌گو جواب می‌دهد، اما اگر بخواهیم در برابر افرادی كه مدام از روابط اجتماعی سوء‌استفاده می‌كنند و حقوق متقابل افراد را ضایع می‌كنند، كوتاه بیاییم در آن صورت خودمان با دست خودمان بستری برای افزایش شمار این گونه افراد در جامعه مهیا كرده‌ایم.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی با اشاره به این كه سكوت در برابر تضییع حقوق به گسترش این فرآیند دامن می‌زند، تاكید می‌كند: سنگ بنای توسعه در هر كشوری با سطح مشاركت و همكاری نیروی انسانی آن جامعه رابطه مستقیم دارد، اما اگر این روحیه همكاری با تضییع حقوق متقابل افراد خدشه دار شود، در نتیجه نباید دیگر امیدی به پیشرفت‌های پایدار اجتماعی و حتی اقتصادی آن جامعه داشت و به همین دلیل مهم است كه سیستم قضایی كشور باید در پرونده‌هایی با سطح بالای تضییع حقوق افراد، نقش پررنگی ایفا كند تا پایمال‌شدن حقوق شهروندان به رویه‌ای عادی در جامعه تبدیل نشود.

امین جلالوند‌ / جام جم

يکشنبه 19/9/1391 - 23:50
سينمای ایران و جهان

خبرگزاری فارس: «رسول بی‌گناه» نام فیلم موهن دیگری علیه پیامبر اعظم(ص) است که در اسپانیا و توسط یک پاکستانی مرتد ساخته شده است و قرار است در نیمه دسامبر بر روی اینترنت قرار بگیرد.

خبرگزاری فارس: ساخت فیلم موهن دیگر علیه پیامبر اعظم(ص) این بار در اسپانیا

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه روزنامه اماراتی البیان، قرار است در 14 دسامبر(24 آذر) فیلمی با عنوان «رسول بی‌گناه» بر روی اینترنت منتشر شود که به گفته سازندگان آن به حقیقت زندگی پیامبر اعظم(ص) می‌پردازد!.

این فیلم که تیزر آن به صورت اینترنتی منتشر شده توسط «عمران فراست» پاکستانی مقیم اسپانیا که گفته است از اسلام برگشته است ساخته شده و در تیزر این فیلم تصاویری از حملات جریان‌های تندوری اسلامی دیده می‌شود.

سازنده این فیلم می‌گوید از فیلم «برائت مسلمانان» که چندی پیش توسط قبطی‌های آمریکایی در توهین به پیامبر اعظم(ص) ساخته شد و موجی از اعتراضات را در بر داشت، الهام گرفته است.

این پایگاه خبری نوشت: گفته می‌شود فراست از سوی جریان‌های ضداسلامی در درون اسپانیا حمایت می‌شود تا پایگاهی اینترنتی را علیه اسلام و پیامبر اکرم(ص) ایجاد کند و در آن کاریکاتورهای موهن و دروغ‌هایی علیه آن حضرت(ص) منتشر کند و او نیز که به دنبال جلب نظر جمعیت‌های آزادی بیان و حقوق بشر است، آن را قبول کرده است.

در همین حال و در پی انتشار چنین خبری بود که دولت بلژیک حالت فوق‌العاده اعلام کرد و جویل میکیه با اعلام حالت 3 از 4 که شدت خطر برای عملیات‌های تروریستی است این اقدام را پیشگیری خواند.

يکشنبه 19/9/1391 - 23:48
تاریخ

خبرگزاری فارس: عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) گفت: مقابله ما با نظام سلطه نباید با همان روش نظام سلطه باشد، یعنی با روش معاویه نمی‌شود با معاویه درافتاد، با روش امام حسین(ع) می‌توان با معاویه درافتاد و تنها این روش اثر دارد.

خبرگزاری فارس: روش مبارزاتی امام حسین(ع) با جنگ روانی معاویه

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری یکی از نکات قابل تأمل در قیام امام حسین(ع)، دلایل تغییر ذهنیت و محاسبه‌ مردم نسبت به اهداف پیامبر اسلام(ص) و ارزش‌های اسلامی تنها نیم‌قرن پس از رحلت پیامبر بود؛ تغییری که نهایتاً به حادثه‌ کربلا انجامید. حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محسن الویری، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و سردبیر فصلنامه‌ «تاریخ اسلام» این لایه از نهضت حسینی را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه می‌آید:

یکی از لایه‌‌های نهضت امام حسین(ع)، مواجهه‌ با عملیات روانی حکومت بنی‌امیه بود. توجه به آن عملیات روانی و فضای تبلیغاتی، تا حد زیادی ما را در فهم حرکت امام حسین(ع) علیه‌السلام کمک می‌کند، در حقیقت واقعه‌ کربلا، تنها مواجهه با یک فرد نااهل و نالایقی نبود که ادعای خلافت کرده بود، بلکه یک فضای عمومی در جامعه ایجاد کرده بودند که خلافت یزید هم به عنوان قطعه‌ای از آن پازل، محصول و فرآیند آن فضا بود.

در واقع باید امام را شهید فضای فرهنگی و تبلیغاتی بدانیم. برای فهم بهتر این موضوع، فضای عمومی دوران امامت امام حسین(ع) را از آغاز آن یعنی از 28 صفر سال 50 هجری تا 10 محرم سال 61 را بررسی می‌کنیم.

بخش عمده‌ دوران امامت امام حسین(ع) -یعنی 10 سال و 4 ماه و 17 روز آن- با معاویه هم‌زمان بود. البته خلافت یزید هم یک قطعه‌ تکمیلی این دوران و نتیجه آن بود. خلافت یزید امری ابتدایی نبود و معاویه در زمان حکومت خود این امر را شروع کرده بود. بخشی از فضاهای امنیت روانی معاویه معطوف به چگونگی استقرار یزید به عنوان خلیفه‌ مسلمین بود.

 

 

*عملیات روانی معاویه علیه امام حسین(ع)

اگر به کارهای معاویه نگاه کنیم، به ‌وضوح می‌بینیم که نمونه کاملاً قابل توجهی از آن‌چه امروز در ادبیات مربوط به فضاسازی‌های تبلیغاتی و عملیات روانی ذکر می‌کنند، در رفتار وی وجود دارد. برخی از این موارد عبارتند از:

-معرفی امام حسین(ع) به عنوان مصداق صفات سلبی

امروزه مقوله‌ای در عملیات روانی مطرح است به نام «عنوان‌دهی و نام‌گذاری». یعنی واژه‌ای که یک بارِ مشخص سلبی در جامعه دارد، طرف مقابل را ذیل این عنوان قرار می‌دهند تا این بار مفهومیِ سلبی کاملاً بر او صدق کند.

معاویه در سال 56 یا 57 هجری نامه‌ای به امام حسین(ع) نوشت که: خبرهایی درباره‌ تو به من رسیده و گمان نمی‌کردم تو چنین بکنی و سپس امام را دعوت می‌کند به این‌که با خویشاوندان خود منازعه نکن و تقوای خدا داشته باش و نسبت به دین خود و دین پیامبر و امت پیامبر هوشیار و متوجه باش و کسانی هم که اهل یقین نیستند، تو را خوار نکنند.

این عبارت معاویه که «کسانی که اهل یقین نیستند، انسان را خوار نکنند» یک عنوان سلبی است. معاویه در آن‌ نامه آورده که: من سزاوارترین مردی هستم که اگر عهدی با من بسته شده، به آن وفا بشود و آن‌گاه خطاب به امام حسین گفته: تو داری نقض عهد می‌کنی، در واقع معاویه امام(ع) را مصداق عناوینی مشخص قرار می‌دهد تا از آن استفاده کند.

-خود را مصداق صفات مثبت جلوه دادن

یکی دیگر از مباحث عملیات روانی، گسترش و تعمیم جنبه‌های مثبت است. یعنی افراد می‌کوشند تا خود را مصداق عناوین مثبت موجود در جامعه قرار دهند؛ عناوینی که مردم به آنها اعتقاد دارند. استفاده از نمادهای مثبت و خود را زیر حمایت آن‌ها قراردادن، از شگردهای معاویه بود. در منابع تاریخی ذکر کرده‌اند که معاویه در یک مقطعی کوشید تا منبر رسول‌الله(ص) را از مدینه به دمشق ببرد. منبر رسول‌الله در واقع یک نماد مثبت و ارزشی است. البته در روایت داریم هنگامی که می‌خواست این کار را انجام دهد، شرایط تغییر کرد و عده‌ای اعتراض کردند و معاویه هنگامی که این اعتراض را دید، فوری بردن منبر را تکذیب کرد و گفت می‌خواستم بررسی کنم و نگران بودم که موریانه منبر را نخورده باشد و حالا که دیدم این‌طور نیست، دوباره روی منبر را پوشانیدم و آن را در مدینه نگهداشتم.

-تحمیق مردم

تحمیق مردم از دیگر شگردهای تبلیغاتی معاویه بود. معاویه با جاهل ‌نگهداشتن مردم، به گونه‌ای می‌کوشید تا تمام گرایش‌ها، استعدادها و توانمندی‌های مردم را بدون آن‌که خِرَد مردم در آن دخالت داشته باشد، در اختیار خود بگیرد، روایتی داریم که مرحوم شیخ طوسی از امیرالمؤمنین(ع) ذکر کرده است که از حضرت درباره‌ ذبح کدو پرسیدند. کدو را آیا باید ذبح کرد و خورد؟! امیرالمؤمنین(ع) گفتند: کدو شیی قابل ذبح نیست، کدو را بخورید و شیطان هم شما را بازی ندهد.

یکی از مُحَشّین به نقل از ابن شهر آشوب پیشینه‌ این مطلب را چنین ذکر کرده که وقتی معاویه می‌خواست در برابر امیرالمؤمنین(ع) ایستادگی کند، ‌خواست مردم شام را بیازماید، عَمرو عاص به او پیشنهاد داد که اگر می‌خواهی بیازمایی مردم تا چه اندازه از تو تبعیت کورکورانه دارند، به مردم بگو از این پس هرکس می‌خواهد کدو بخورد، باید رو به قبله باشد و بسم‌الله بگوید و آن را ذبح کند. معاویه هم این موضوع را اعلام کرد و مردم شام هم اطاعت کردند.

 

 

-تطمیع و خرید و فروش دین

تطمیع یکی دیگر از شگردهای رایج معاویه بود. او بسیاری از بزرگان و افراد مؤثر را با همین روش به خود جذب کرد. معاویه ولایت مصر را برای عمرو عاص تضمین کرد. وقتی که زیاد بن أبیه هیئت‌هایی را برای دیدار با معاویه به دمشق می‌برد، معاویه به اغلب آن‌ها مبالغ هنگفتی هدیه می‌داد. در یکی از این موارد هنگامی که بر می‌گشتند، همین‌طور که به یکدیگر می‌گفتند، هر کسی چقدر گرفته‌ است، مشخص شد که معاویه به هر نفر 100 هزار دینار داده، ولی به یکی از آنها 70 هزار دینار داده است، این شخص حتات بن یزید بود. او نزد معاویه برگشت. معاویه به او گفت چرا برگشتی؟ پاسخ داد: تو آبروی مرا را در بنی‌تمیم بردی؛ مگر نسب و حسب من بد است یا سن من کم است یا در قبیله‌ام جایگاه ندارم؟ چرا به من هدیه کمتری دادی؟ چرا خساست به خرج داده‌ای و به من کمتر از بقیه هدیه دادی؟ جمله‌ای که معاویه گفت، فوق‌العاده مهم است؛ او گفت: «إنّی اشتریتُ مِنَ القَومِ دینَهُم» من از آن‌ها دینشان را خریدم و پول دین آن‌ها را دادم و با این پولی که دادم، عملاً آن‌ها از دین و اعتقاد خود دست برداشتند، ولی دین تو و مرام تو مرام و دین خوبی بود و من تو را شخصی دیندار می‌شناسم و نیازی به این کار نبود که از تو بخواهم دینت را بخرم. آن فرد در پاسخ معاویه گفت: از من هم دین من را بخر و مثل بقیه به من هم پول بده. یعنی آن‌قدر طمع و زرق و برق سکه‌ها چشم‌های انسان‌های ساده‌اندیش و کوته‌بین را پر می‌کند.

در روش تطمیع معاویه، نمونه‌های بسیار و متعددی داریم. مثلاً شخصی به او  مراجعه ‌و مطرح ‌کرد که سابقه‌ ما این‌طور است و این‌طور آدمی بوده‌ایم. معاویه چون دید او احتمالاً به دردش می‌خورد و زمینه‌ گرویدن به او را دارد، امارت یک منطقه‌ای را به او داد یا شخصی به نام سعید بن عثمان را حاکم خراسان کرد. تمام افرادی را که برای این کارها می‌گمارد، بر اساس تطمیع بود.

-تهدید و ارعاب

معاویه در کنار این روش‌ها، سیاست تهدید و ارعاب هم داشت. نمونه‌های فراوانی از سیاست تهدید و ارعاب در حکومت وجود دارد. وقتی ابن زیاد، حجر بن عدی و یارانش را در کوفه دستگیر کرد و پیش معاویه فرستاد، به آن‌ها گفتند که باید تبرّی بجویید وگرنه شما را خواهیم کشت. در نتیجه 7 یا 8 نفر را به شهادت رساندند و 6 نفر جان سالم به در بردند. مأموران معاویه در برابر چشمانشان قبرهایشان را حفر کردند و کفن‌هایشان را جلوی چشمانشان قرار دادند و گفتند که این قبر و کفن‌های شماست و اگر تبری نجویید، شما را به شهادت می‌رسانیم. آن‌ها جانانه بر باور خود ایستادند و به شهادت رسیدند.

-تفرقه بینداز و حکومت کن

تفرقه‌افکنی از دیگر سیاست‌های معاویه بود. البته او از زمان امیرالمؤمنین(ع) برای تفرقه بین یاران آن حضرت سرمایه‌گذاری می‌کرد. در تاریخ هست که معاویه حتی میان کارگزاران و نزدیکان خودش نیز تفرقه می‌انداخت. مثلاً مروان بن حکم که بعدها به خلافت رسید، چهره‌ای شناخته‌شده‌ از تیره‌ مروانیان بنی‌امیه بود یا سعید بن عاص بن واعظ هم همچنین. زمانی که سعید بن عاص حاکم مدینه بود، معاویه به او نامه نوشت که برو اموال مروان بن حکم را بگیر و خانه‌اش را خراب کن. او این کار را نکرد و نامه‌ معاویه را نگهداشت. دوباره معاویه این دستور را داد و او عمل نکرد. وقتی چرخه‌ جهان برگشت و این‌بار مروان بن حکم حاکم مدینه شد و سعید بن عاص کنار او قرار گرفت، معاویه همین خواسته را به مروان نوشت که برو منزل سعید بن عاص را ویران کن و اموال او را مصادره کن. وقتی مروان می‌خواست این کار را انجام دهد، سعید بن عاص نامه‌های قبلی معاویه را رو کرد و گفت قبلاً این‌ها را معاویه از من خواسته بود و من عمل نکردم که مروان تعجب کرد و از این کار استنکاف کرد. بعد هم به معاویه نامه‌ای نوشتند که چرا می‌خواهی بین ما اختلاف و دعوا بیندازی؟

-فریب

یکی از شناخته ‌شده‌ترین و رایج‌ترین تکنیک‌های عملیات روانی، تکنیک فریب‌دادن دیگران است. ذکر کرده‌اند که وقتی معاویه می‌خواست از دنیا برود و قرائن مرگ او ظاهر شده بود و احساس می‌کرد که دیگر توان ندارد، گفت که او را کاملاً بیارایند و در جایی بنشانند تا این ابّهت حفظ شود و مردم گمان نبرند که از دنیا می‌رود، گفت که مردم برای سلام ‌دادن بیایند، ولی حکم کرد که کسی بر روی زمین ننشیند و ایستاده سلام بدهند و بروند. همین‌طور که او آراسته نشسته بود و از بالا نگاه می‌کرد، مردم متوجه ضعف جسمانی و ضعف چهره‌ او نمی‌شدند. بعد که مردم رفتند، گفت: هرچه کنم دهر و زمانه و مرگ را نمی‌توانم فریب بدهم. مردم را فریب دادم، اما مرگ را که پنجه‌های آن نمایان می‌شود، نمی‌توانم فریب بدهم. ... امام حسی(ع) با چنین فرد و چنین پدیده‌ای روبه‌رو بود.

*معیار و انصاف؛ دو ابزار مبارزه‌ امام حسین(ع)

حال در چنین فضای مسمومی، امام(ع) چطور با این قضایا برخورد کرده است؟ جواب حضرت به نامه معاویه را که در آغاز به آن اشاره کردم، در کتاب «الإمامة و السیّاسة» آورده‌اند. امام علیه‌السلام پاسخ مفصلی به معاویه نوشته‌اند و موارد متعددی را به معاویه گوشزد کرده و به طور شفاف مرزبندی کرده‌اند. در عین حال این نکته را هم یادآوری کرده‌اند که تو خود میراث‌خوار جد من هستی و اگر چنین نبود، تنها شرافت تو و خانواده‌ات همان سفرهای تابستانی و زمستانی شما بود. (اشاره‌ حضرت به سفرهای تجاری پیش از اسلام بنی‌امیّه بود)

شاید مهم‌ترین سندی که برای شناخت موضع امام حسین(ع) در آن دوران و شیوه‌ مواجهه ایشان با معاویه داریم، همین نامه است، زیرا یزید هم در واقع میراث‌دار همه‌ رسوبات فعالیت‌هایی است که معاویه قبلاً انجام داده بود. امام(ع) در این نامه مرزکشی کاملاً مشخص، شفاف و دقیقی را با دشمن ترسیم کردند. از این پاسخ امام می‌توان چند محور عمده را استفاده کرد: یکی آگاهی‌بخشی و دیگری پایبندی مطلق به ارزش‌ها و فرو نغلتیدن در روش‌هایی است که معاویه طراحی کرده بود. امام حسین با استناد به منابع دینی قابل اعتماد و پذیرش همگان که قرآن و سنت پیامبر بود، سخن می‌گفتند تا معیار بحث‌ها معلوم باشد.

انصاف در داوری نسبت به دشمن از دیگر خصوصیات امام حسین(ع) در مواجهه با معاویه بود. اگر بخواهیم برداشت امروزی از رفتار اباعبدالله داشته باشیم، باید بگوییم که پایبندی به اخلاق نباید به گونه‌ای باشد که مرز انسان با دشمن، مشخص و شفاف نباشد. یعنی به نظر من نقطه‌ اوج این‌جا است.

* با روش معاویه نمی‌شود با معاویه درافتاد

آن‌ چیزی که ما الآن در فضای رسانه‌ای خود به آن نیاز داریم، همین نکته است که مرزبندی شفاف با دشمن داشته باشیم. گاهی ظاهراً می‌خواهیم یا احساس می‌کنیم که می‌خواهیم به اخلاق و ارزش‌ها پایبند شویم، اما مرز با دشمن مرز مشخصی نیست و معلوم نیست که دشمن در کدام فضا بازی می‌کند.

از سوی دیگر اگر بخواهیم با دشمن مرز بکشیم، گاهی ممکن است احساس ‌کنیم که هیچ محدودیتی نسبت به اخلاق و ارزش‌های اخلاقی نداریم، در حالی‌که این‌گونه نیست و در مواجهه با دشمن نیز باید انصاف داشته باشیم. به نظر می‌رسد الگو گرفتن ما از امام حسین(ع) در این موارد باید تجلی کند. یعنی اگر بخواهیم یک نگاه عام داشته باشیم، اگر دنیای استکبار و روش‌هایی را که به کار می‌گیرد، همسو با روش‌های معاویه در نظر بگیریم، رسانه‌های جبهه حق باید از روش امام حسین(ع) الگو بگیرند.

مقابله ما با نظام سلطه نباید با همان روش نظام سلطه باشد. ابزارها ممکن است همان‌ ابزارها باشد. یعنی اگر آن‌ها از رسانه‌های تصویری استفاده می‌کنند، ما هم باید استفاده کنیم، اما در تکنیک‌ها و مبانی باید بر اساس اصول خودمان عمل کنیم. با روش معاویه نمی‌شود با معاویه درافتاد. با روش امام حسین(ع) می‌توان با معاویه درافتاد و تنها این روش اثر دارد. بنابراین سخن‌گفتن از اخلاق و ارزش‌ها نباید به مفهوم مماشات درباره دشمن تلقی شود. این کاملاً روشن است، یعنی امام حسین علیه‌السلام مرز کاملاً شفاف و غیر قابل تأویلی با معاویه داشتند. با این وجود انسان باید به این‌ها پایبند باشد و نه این‌که از راه راست درآید و به این سو و آن سو بلغزد.

يکشنبه 19/9/1391 - 23:38
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: رئیس سازمان غذا و دارو، ایران را یكی از كشورهای پرمصرف در زمینه آنتی‌بیوتیك‌های تزریقی خواند و اعلام كرد: در سال گذشته بیش از سه میلیارد عدد آنتی‌بیوتیك معادل 6500 میلیارد ریال در كشور مصرف شد.

به گزارش ایسنا احمد شیبانی، با تاكید بر لزوم تامین و همچنین پرداختن به روش‌های استفاده صحیح از مواد ضدعفونی‌‌كننده لوازم و تجهیزات پزشكی، افزود: شاید یكی از دلایل افزایش عفونت در بیمارستان‌ها به دلیل آن باشد كه نتوانسته‌ایم روش‌های صحیحی را در مجموعه اعمال كنیم.

وی با اشاره به بحث استفاده از آنتی‌بیوتیك‌ها و مقاومت‌های دارویی در آنتی‌بیوتیك‌ها، ادامه داد: در سال‌های اخیر به دلیل مقاومت‌های ایجاد شده در آنتی‌بیوتیك‌ها، روزبه‌روز آنتی‌بیوتیك‌های جدیدی وارد بازار می‌شود. این موضوع سبب شده هزینه‌های زیادی برای تامین این اقلام داشته باشیم، زیرا روش‌های لازم برای گندزدایی و استفاده از مواد ضدعفونی‌‌كننده آن‌طور كه باید، استفاده نشده است.

رئیس سازمان غذا و دارو به مقایسه مصرف آنتی‌بیوتیك‌ها بویژه آنتی‌بیوتیك‌های تزریقی از سال 89 تا سال 91 پرداخت و گفت: در سال 89 حدود 7/2 میلیارد عدد آنتی‌بیوتیك در كشور مصرف شد. این تعداد آنتی‌بیوتیك از نظر ریالی معادل 5400 میلیارد ریال است. عمده این آنتی‌بیوتیك‌ها از نوع تزریقی بوده كه البته قیمت بسیار گران‌تری نیز دارد.

وی افزود: در سال 90 نیز بیش از سه میلیارد عدد آنتی‌بیوتیك در كشور مصرف شد. این در حالی است كه مصرف كل دارو در كشور از نظر عددی 30 میلیارد بوده است. میزان مصرف آنتی‌بیوتیك در سال 90 از نظر ریالی 6500 میلیارد ریال بوده است. این اعداد و ارقام حاكی از آن است كه در طول یك سال، گروهی‌ از آنتی‌بیوتیك‌های جدید وارد بازار شده است كه البته ارز‌بری هم دارد.

به گفته شیبانی، در هفت ماه ابتدایی سال 91 نیز از نظر عددی 9/1 میلیارد عدد آنتی‌بیوتیك در كشور مصرف شده است كه پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال حداقل دو برابر شود و نسبت به سال 90 از رشد 20 درصدی برخوردار باشد.

همچنین این میزان آنتی‌بیوتیك مصرف شده در هفت ماه ابتدایی سال 91 از نظر ریالی 4200 میلیارد ریال بوده است كه پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال این رقم به هفت تا 8000 میلیارد ریال برسد.

يکشنبه 19/9/1391 - 5:10
ورزش و تحرک
جام جم آنلاین: در شرایطی که پرسپولیس برای برطرف کردن نقاط ضعفش در نیم فصل دوم باید بازیکنانی بهتر از مردان کنونی‌اش جذب کند، مشخص نیست چه کسانی بازیکنان نیمکت نشین تیم‌های دیگر را به مسوولان سرخپوش معرفی می‌کنند تا آنها را جذب کنند!

پرسپولیس نیم فصل اول لیگ دوازدهم را با کسب نتایجی دور از ذهن و ناامیدکننده به پایان برد تا جایی که مسوولان این تیم به این نتیجه رسیده اند که باید برای بهبود شرایط در نیم فصل دوم دست به تغییرات بزنند و در جلسه کمیته فنی روز دوشنبه تصمیم بگیرند با مانوئل ژوزه نیم فصل دوم را سپری کنند یا یک مربی دیگر را انتخاب کنند.

قطعا در این ناکامی سهم بازیکنان پرسپولیس نیز کمتر از ضعف های کادر فنی نیست. به همین خاطر مسوولان این باشگاه قصد دارند برای نیم فصل بازیکنانی را جذب کنند تا نقاط ضعف تیم شان خصوصا در مرکز زمین را برطرف کنند. اما انتخابی که مسوولان این باشگاه داشته اند ابهاماتی را در ذهن ایجاد می کند که آینده پرسپولیس را ناامیدتر از نیم فصل اول می کند.

خبر حضور عادل کلاه کج در پرسپولیس از آن جمله خبرهایی است که هر طرفدار فوتبالی را به فکر فرو می برد که چرا این بازیکن باید برای پوشش نقاط ضعف پرسپولیس در خط میانی انتخاب شود.

بازیکنی که یک فصل در پرسپولیس بوده و به خاطر ضعف های فنی که داشته در لیست کنار گذاشته ها و اخراجی های این تیم قرار گرفته است.

کلاه کج پس از حضور ناموفقی که در پرسپولیس داشت به مس کرمان رفت و در این تیم هم نتوانست کارایی لازم را داشته باشد و راهی سپاهان اصفهان شد اما در این تیم هم نتوانست کارایی لازم را داشته باشد و بیشتر یک بازیکن نیمکت نشین بود.

کلاه کج در 17 بازی نیم فصل اول تنها هشت بازی برای سپاهان انجام داده است و تاثیر چندانی در نتایج این تیم نداشته است.

حال سوال از مسوولان باشگاه پرسپولیس این است که چرا بازیکن نیمکت نشین سپاهان را برای نیم فصل دوم به خدمت می گیرند.

اگر این بازیکن خوب بود که حتما باید برای سپاهان بازی های بیشتری انجام می داد و قطعا اصفهانی ها حاضر به از دست دادن او نبودند.

ضمن اینکه اگر او بازیکن تاثیرگذاری بود باید همان سالی که به پرسپولیس آمد در این تیم می ماند. حالا چرا باید بعد از چند سال و پیرتر شدن، این بازیکن دوباره به پرسپولیس برگردد.

مشخص نیست چه کسانی برای پرسپولیس بازیکن انتخاب می کنند و ملاک های آنها برای چنین انتخاباتی چیست؟ محمد رویانیان که خود یکی از مخالفان حضور دلالان و واسطه ها در فوتبال است قطعا می داند که باید برای نیم فصل دوم بازیکنی را به خدمت بگیرد که یک سروگردن از بازیکنان فعلی تیمش بالاتر باشد تا شاید بتواند این تیم را از وضعیت فعلی خارج و کمک کند که سرخپوشان به انتهای جدول نزدیکتر نشوند و خطر سقوط به دسته اول را حس نکنند! (مهر)

يکشنبه 19/9/1391 - 5:9
دانستنی های علمی
جام جم آنلاین: هنگام اجاره، خرید و فروش، ثبت اسناد ملكی، یا حتی مكالمات معمول با اشخاص فعال در حیطه املاك، اصطلاحاتی به كار می‌رود كه ممكن است ندانید به چه اطلاق می‌شوند. آگاهی‌های پی‌آمده احتمالا برای شما مفید خواهد بود:

ملك ثبتی: به ملكی گفته می‌شود كه مالك، حدود و سوابق آن در دفترهای املاك ادارات ثبت، مستند و موجود باشد.

سند مالكیت: برگه، دفترچه یا سندی است كه مجری قانون برای مالك صادر می‌كند و مشخص‌كننده مالك و نشان‌دهنده حدود، نشانی و سوابق ملك است و رافع اختلافات ملكی در محاكم.

سند مالكیت المثنی: اگر سند مالكیت به دلایلی مفقود و بی‌اثر شود، ادارات ثبت اسناد با درخواست مالك و بررسی سوابق، سندی دیگرباره به مالك می‌دهند كه با عنوان سند مالكیت المثنی شناخته می‌شود.

اعیان: هر آنچه روی زمین ساخته می‌شود در اصطلاحات مربوط به ثبت اسناد، مستحدثات یا اعیان گفته می‌شود.

ملك مجهول‌المالك: به املاكی گفته می‌شود كه اگرچه ممكن است هنگام پلاك‌كوبی به نام اشخاصی هم ثبت شده باشد، اما مالك یا نماینده قانونی او درخواست ثبت ملك نداده است. كسانی كه این املاك را خریداری كرده‌اند و همچنان در تصرف دارند با ارائه مدارك خرید و رجوع به دفترهای توزیع اظهارنامه موجود در ادارات ثبت، برای رفع مجهولیت مالك اقدام می‌كنند.

ملك جاری: به املاكی گفته می‌شود كه هیچ‌گونه سابقه و پیشینه ثبتی در دفترهای املاك نداشته باشند و از این رو برای ثبت و صدور سند مرتبط با آن باید تحدید حدود صورت گیرد و زمانی موسوم به واخواهی از اصل و تحدید بلامعارض سپری شود.

ملك بازداشتی: به املاكی اطلاق می‌شود كه به دستور مراجع و محاكم قضایی با دلایلی از قبیل شكایت، بدهی و... توقیف شده‌ است و تا رفع بازداشت ملك قابل خرید و فروش یا انتقال به غیر یا بهره‌برداری بر حسب مورد نیست.

ملك مشاع: وقتی تمام یا قسمتی از ملكی در تصرف چند مالك و حق استفاده از آن سهم چند نفر باشد، در سند مالكیت و رجوعات حقوقی با عنوان ملك مشاع شناخته می‌شود.

تفكیك ملك: به روندی گفته می‌شود كه طی آن یك ملك به قطعات كوچك‌تر تفكیك و مالكیت آن بین یك یا چند نفر تقسیم می‌شود. در تفكیك مشاعات، سهم بخش‌های مشاع با دیگر مالكان آن مساوی و برابر است.

تبدیل سند مشاع به تك‌جلدی: روندی است كه طی آن وقتی همه سهامداران یا مالكان یك ملك معین مشاع، سهم و حق مالكیت خود را به یك شخص منتقل كنند، سند مالكیت با ارائه اسناد مذكور به ادارات ثبت محل، به نام شخص جدید صادر می‌شود.

ملك موروثی: ملكی كه مالك آن فوت كرده اما به‌عنوان ماترك به وارثان آن رسیده باشد. وراث پس از تقاضای صدور سند مالكیت، با ارائه مداركی چون فرم گواهی حصر وراثت به اداره ثبت تقاضای انتقال مالكیت شخص متوفی و صدور سند مالكیت جدید می‌كنند.

استعلام: روندی است كه طی آن درخواست سوابق و جریان ثبتی ملكی از اداره ثبت پرسیده می‌شود. این استعلام ممكن است از سوی دفترهای ثبت اسناد رسمی و پیش از ثبت سند مورد معامله، یا افراد، یا مراجع قضایی و دستگاه‌های اجرایی دیگر صورت گیرد.

يکشنبه 19/9/1391 - 5:3
بیماری ها
جام جم آنلاین: بیماری‌های مزمن نه‌تنها یك فرد كه خانواده، فامیل و دوستان او را هم به نوعی درگیر می‌كند. اگر شمار این نوع بیماری‌ها افزایش یابد، در حقیقت جامعه را به سوی سكون و توقف فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی می‌كشاند.

به همین دلیل دولت‌ها تلاش می‌كنند با گسترش چتر بیمه و اتخاذ سیاست‌هایی برای فراگیرتر‌شدن برنامه‌های حوزه سلامت، در عین كمك به داشتن جامعه‌ای شاداب و توانمند، از بروز هزینه‌های سنگین جلوگیری كنند.

اما اگر به هر دلیلی آمار بیماری‌های مزمن در جامعه‌ای رو به رشد باشد، در كنار خطرهای گوناگونی كه آحاد آن جامعه با آنها مواجه و رودررو می‌شوند، مجاری غیررسمی و غیرعلمی نیز پدید می‌آیند كه از تنگناهای بیماران سود برده و به شیوه‌های گوناگون در كسب سود بیشتر از ناحیه افراد مستاصل تلاش دارند.

بدون شك كسی كه با بیماری خطرناكی ـ كه گاه نامش بسیار خشن‌تر و ترسناك‌تر از واقعیت آن است ـ روبه‌رو و درگیر می‌شود، در صورت دریافت‌نكردن پاسخ مناسب از داروهای شیمیایی و سیكل درمانی‌ای كه در برابرش ترسیم شده، خواه‌ناخواه تمایل خود را به امتحان راه‌های غیرعلمی نشان می‌دهد.

هنگامی كه پای انتخاب یكی از دو گزینه مرگ یا زندگی و سلامت یا زمینگیر‌شدن به میان می‌آید، هر فردی بدون تامل انتخاب خود را اعلام و برای رسیدن به آن، همه سرمایه مادی و معنوی خود را در طبق اخلاص گذاشته و به میدان مقابله با بیماری می‌آورد. به واقع اگر من و شما هم به جای چنین فردی بودیم، همان‌گونه رفتار می‌كردیم كه او می‌كند.

سال‌هاست افراد غیرمتخصص در حاشیه بیمارستان‌ها و مطب‌های تخصصی حضور دارند و هر یك با شیوه خاص خود به صید بیمارانی می‌پردازند كه امید خود را اندك یا قطع شده می‌بینند. این سیر از كف بینی و رمالی و دعانویسی شروع می‌شود و تا استفاده از زنبورها و ماهی‌های دكتر و معجزه‌گر پیش می‌رود.

اگر گذرتان به اتاق انتظار پزشكان متخصص یا فوق‌تخصص در رشته‌هایی چون سرطان و مغز و اعصاب افتاده باشد، خیلی زود متوجه می‌شوید شماره تلفن‌ها و نشانی‌هایی دست به دست می‌چرخد و هركس از دیده‌ها و شنیده‌های خود چیزی می‌گوید و داستانی تعریف می‌كند.

این داستان‌ها كه گاه به حكایت‌های شاه‌پریان شانه می‌زند، شنونده را بر آن می‌دارد تا او هم یك بار این مسیر را امتحان كند، بویژه اگر از درمان خسته یا به تنگ آمده باشد.

همین استیصال نقطه شروع مسیری است كه پایانش را كسی نمی‌داند. وقتی تلفن می‌زنی، صدایی خوش‌لحن و فردی خوش‌اخلاق از چند و چون روشی خاص می‌گوید و ده‌ها مورد را كنار هم به خط می‌كند تا به شنونده بقبولاند نشانی را درست آمده و تنها راه درمانش همانجاست!

این مسیرها گاه پایانی ناخوشایند دارد كه اغلب ما از آن بخشش بی‌خبر می‌مانیم، اما باز هم هزینه‌اش را جامعه و افراد بسیاری می‌پردازند.

شاید تنها راه مقابله برای این نوع شیوه‌های سوء‌استفاده از افراد دردمند جامعه، حضور جدی دستگاه‌های مسوول و از جمله دانشگاه‌های علوم‌پزشكی است كه ابتدا با اطلاع‌رسانی بموقع از بروز حوادث جلوگیری كند و سپس با پیگیری مستمر، اگر موارد خلافی را مشاهده كرد با آن برخورد جدی كند.

بدون چنین نظارتی به یقین شاهد رشد قارچ‌گونه مراكز غیرعلمی در حوزه درمان بیماری‌های صعب‌العلاج خواهیم بود، از مطب‌های غیررسمی بگیرید تا آرایشگاه‌ها و باشگاه‌های ورزشی.

يکشنبه 19/9/1391 - 5:3
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته