• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 304
تعداد نظرات : 26
زمان آخرین مطلب : 4657روز قبل
رمضان

روایت اول:

(امام پنجم مى فرماید: چون چشم رسول خد (صلى الله علیه و آله و سلم ) به ماه رمضان مى افتاد رو به قبله مى كرد و مى فرمود: خدایا آن را نو كن بر ما، به امنیت و ایمان و تندرستى و مسلمانى و عافیت و سراپا، و روزى فراوان، و دفع بیمارى و تلاوت قرآن، و كمك بر نماز و روزه، خدایا ما را براى ماه رمضان سالم دار، و آن را براى ما سلامت دار، و از ما دریافت كن تا ماه رمضان بگذرد ما را آمرزیده باشى .

 

سپس رو به مردم مى كرد و مى فرمود: اى گروه مردم مسلمان ، چون ماه نو رمضان برآید شیاطین متمرد دربند شوند، و درهاى آسمان و درهاى بهشت و درهاى رحمت گشوده گردند، و درهاى دوزخ بسته شوند، و دعا مستجاب گردد. و براى خداى عزوجل نزد هر افطارى آزادشدگانى باشند كه آنها را از دوزخ آزاد كند، و هر شب منادى فریاد زند: آیا درخواست كننده اى هست ؟ آیا آمرزش جویى هست ؟ خدایا بر هر خرج كننده اى عوض بده ، و به هر امساك كننده اى تلف بده، تا چون هلال شوال بر آید، فریاد شود به مؤمنان: كه فردا براى جایزه هاى خود حاضر باشید، كه فردا روز جایزه است ، سپس امام پنجم فرمود: هان بدان خدایى كه جانم به دست او است این جایزه پول طلا و نقره نیست .)(1)

 

روایت دوم

و از امام باقر (علیه السلام ) روایت كرده كه فرمود:

((به راستى براى خداى تبارك و تعالى فرشتگانى است موكل به روزه داران كه هر روز ماه رمضان تا پایان براى آنها آمرزش جویند، و هنگام افطار روزه داران را ندا زنند: كه مژده گیرید بندگان خدا، اندكى گرسنه شدید و به زودى بسیار سیر شوید، مبارك باشید و مبارك كنید، تا شب آخر ماه رمضان به آنها ندا كنند: مژده گیرید بندگان خدا، به تحقیق خدا گناهان شما را آمرزید و توبه شما را پذیرفت ، نظر كنید كه در آینده چگونه خواهید بود.))(2)


رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم) فرمود:كسى كه ماه رمضان را از روى ایمان و امید پاداش الهى روزه بگیرد خداوند گناه گذشته اش را بیامرزد، و كسى كه شب قدر از روى ایمان و امید پاداش الهى نماز بخواند خداوند گناه گذشته اش را بیامرزد


روایت سوم

و در روایت دیگرى از امام هشتم از پدرانش (علیه السلام ) از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت كرده كه فرمود:

 

((رسول خدا فرمود: ماه رمضان ماه بزرگى است خدا حسنات را در آن دو چندان كند، و سیئات را در آن محو كند، و درجات را بالا برد، هر كه در این ماه صدقه اى دهد او را بیامرزد، و هر كه در آن به مملوكان خود احسان كند خدایش بیامرزد، و هر كه خوش خلقى كند خدایش بیامرزد، و هر كه صله رحم كند خدایش بیامرزد.

 

سپس فرمود: براستى این ماه شما چون ماه‌هاى دیگر نیست ، براستى چون به شما رو كند با بركت و رحمت آید و چون از نزد شما برود با آمرزش ‍ گناهان برود، این ماهى است كه حسنات در آن دو چندان است ، و اعمال خیر در آن قبول است ، هر كه در این ماه براى خدا عزوجل دو ركعت نماز نافله بخواند، خدا او را بیامرزد، سپس فرمود: بدبخت حقیقى كسى است كه این ماه را طى كند و گناهانش آمرزیده نشود، اینجا است كه زیان كار است ، و خوش كرداران به جوایز پروردگار كریم كامیاب گردند.))(3)


روایت چهارم

و نیز از امام صادق (علیه السلام ) از پدرانش (علیه السلام ) از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت كرده كه فرمود:


رمضان آمد و عین رمضانید شما

((شعبان ماه من است و رمضان ماه خداى عزوجل ، هر كس روزى از ماه مرا روزه بگیرد شفیع او در روز قیامت خواهم بود، و كسى كه دو روز از ماه مرا روزه بگیرد گناه گذشته اش آمرزیده شود، و كسى كه سه روز ماه مرا روزه بگیرد، به او گفته شود: كار را از سر گیر (و گذشته ات آمرزیده شد) و كسى كه ماه رمضان را روزه گیرد و عورت و زبان خود را نگهدارد، و آزارش را از مردم باز دارد، خداوند گناه گذشته و آینده اش را بیامرزد و از آتش دوزخ آزادش ‍ كند و در خانه ماندنى (بهشت ) فرود آرد، و شفاعت او را به شماره ریگهاى بیابان نسبت به گناهكاران از اهل توحید بپذیرد.))(4)


روایت پنجم

و از كتاب امامى طوسى از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت شده كه فرمود:

 

((كسى كه ماه رمضان را از روى ایمان و امید پاداش الهى روزه بگیرد خداوند گناه گذشته اش را بیامرزد، و كسى كه شب قدر از روى ایمان و امید پاداش الهى نماز بخواند خداوند گناه گذشته اش را بیامرزد.))(5)


روایت ششم

و در همان كتاب از رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) روایت كرده كه به جابر بن عبدالله انصارى فرمود:


((اى جابر این ماه رمضان است . كسى كه روزش را روزه بگیرد و بخشى از شب آن را به حال نماز و قیام بگذراند، و شكم و عورت خود را نگهدارد، و زبان خود را نگهدارد از گناهان خود بیرون رود، همانگونه كه از ماه (رمضان ) بیرون رود.

 

جابر عرض كرد: این چه حدیث خوبى است !

 

فرمود: اى جابر! و این شرطها هم چه شرطهاى سختى است !؟))(6)

 


روایت هفتم

و در حدیث دیگرى است كه فرمود:

((ماه رمضان ماهى است كه خداوند روزه اش را بر شما واجب كرده، هر كس آن ماه را از روى ایمان و امید به رحمت حق روزه بگیرد از گناهان خود بیرون رود همانند روزى كه مادر از او زائیده .))(7)


روایت هشتم

و نیز از امام صادق (علیه السلام ) روایت شده كه فرمود:


((كسى كه در ماه رمضان آمرزیده نشود تا سال آینده آمرزیده نشود، مگر آنكه در عرفه حاضر شود. (و عرفه را درك كند.)))(8)


.......................................................

 

پی نوشت‌ها:

1.امالى مترجم ، ص 47.

2. امالى مترجم ، ص 54.

3.امالى مترجم ، ص 54 - 55.

4. بحارالانوار، ج 96، ص 356.

5.بحارالانوار، ج 96، ص 366 و 371.

6.همان .

7.بحارالانوار، ج 96، ص 375.

8.همان .

يکشنبه 23/5/1390 - 23:6
رمضان

روزه عاملی برای جوانی و طول عمر است


 

روزه‌گرفتن سریع‌ترین راه مبارزه با فساد میكروبی یا باكتریایی در معده است.

با گذشت یك هفته از زمان روزه گرفتن، تمامی میكروب‌های از معده ناپدید می‌شوند.

روزه سبب افزایش میزان سلامتی و شادابی در افراد می‌شود و مقاومت بدن را در برابر بیماری‌ها بالا برده و این وضعیت با بهبود شرایط روحی افراد و ایجاد حس جوانی، موجبات تقویت سیستم ایمنی بدن را فراهم می‌آورد و در نتیجه فرایند پیر شدن را به تاخیر می‌اندازد.

حواس پنجگانه انسان در زمان روزه‌داری بهتر عمل می‌كنند و چشم‌ها شفاف‌تر و درخشان‌تر می‌شوند ، یكی از مهم‌ترین فواید روزه‌داری ، بهبود وضعیت بدن و تناسب اندام است كه با سوخت بافت چربی و كاهش انرژی دریافتی میسر می‌شود.

روزه سبب كاهش خطر ابتلا به سرطان، كند شدن پروسه پیری، افزایش طول عمر، مقابله با استرس و افزایش حساسیت به انسولین می‌شود.

روزه عاملی برای جوانی و طول عمر است و روزه سبب می‌شود تا فرآیند تخریب بافته‌های فرسوده بدن سرعت یافته و یا تغذیه سالم بافت‌های جدید شكل بگیرند كه عامل جوانی است.

روزه علاوه بر كاهش احتمال بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، هاضمه، فشارخون بالا و آسم كمك می‌كند تا مشكل اضافه وزن و چاقی مفرط در بسیاری از روزه‌داران از بین برود.

يکشنبه 23/5/1390 - 23:5
رمضان
در جست و جوی خویشتن خویش  
  هر ساله ماه مبارک رمضان ماه خودسازی و خودشناسی صرف به سراغ تک تک ما می آید و مدتی را در اندرونیات مان سپری می کند و تا سال دیگر کوچ می کند و همین چرخه الی بعد در حال گردش و تکرار است اما آن چه مهم این که سهم ما از این موهبت انسان ساز و شور آفرین چه بوده است و ...    

هر ساله ماه مبارک رمضان ماه خودسازی و خودشناسی صرف به سراغ تک تک ما می آید و مدتی را در اندرونیات مان سپری می کند و تا سال دیگر کوچ می کند و همین چرخه الی بعد در حال گردش و تکرار است اما آن چه مهم این که سهم ما از این موهبت انسان ساز و شور آفرین چه بوده است و به راستی از این دریای بی کران و نامتناهی عطوفت و سعادت آفرین چه اندازه توانسته ایم بهره بگیریم و توشه برداریم و آیا اساسا این آمد و شد سوای هرگونه تعارف و کلی گویی توانسته است در ما، رفتار و کردار ما و بالاخص انسان بهتر بودن مان نقشی بازی کند یا این که به رسم مالوف و عادتی دیرینه که سرچشمه زوال و درجا زدن های آدمی نیز هست تکراری ست بیهوده که به عادتی روزمره در نهادمان تبدیل می شود و جزیی از روزمره گی های ملال آورمان می گردد!

می گویم دریغ بر ما اگر این گونه باشد و چون بسیاری دیگر از وجهه های زندگی بسیاری از ما این ماه و شئونات بی نظیر آن را نشناسیم و قدر ننهیم و بدون اندک تامل ژرف و عمیقی در پهنای عظمت و فلسفه این ماه مهرآفرین، به سادگی و بی تفاوتی از کنارش بگذریم و باز گذر زمان و سال و سال های دیگر و خدای ناکرده ما همانی باشیم که بوده ایم و تنها هر سال بدعت نامعقول تازه ای بر این موهبت و فرصت استثنایی بیفزاییم و دیگر هیچ...!

و اما فارغ از تعارفات معمول و وقت پرکن، در این سلسله مقالات که بر آنم تا ادامه دار باشد قصد بر این است تا هر نوبت به یکی از فضایل و صفات نیک انسانی که می تواند در این ماه مبارک، صیقل داده شود و ما را چندین رتبه در انسان بهتر بودن ترقی دهد پرداخته شود. مگر نه این که قصد همه ما ولو در ظاهر و زبان (خدای ناکرده) این است که انسان بهتر و مفیدتری باشیم و در زندگی های اجتماعی خود، کارکردهای مناسب تر و قابل قبول تری از خود ارائه نماییم!؟

همه ما باید به این ماه به دید فرصتی مناسب و استثنایی برای جامه عمل پوشاندن آن چه از شریعت و طریقت بهزیستی آموخته ایم بنگریم. صد و بیست و چهار هزار پیغمبر در طول تاریخ بلند بشریت همه و در راس شان پیامبر رافت و عطوفت(ص) همه برای یک هدف مشترک جهاد کرده اند و آن هدف، سعادت و عاقبت به خیری ما انسان هاست فارغ از هر گونه شعار زدگی و کلی پردازی های بی ربط یا با ربط. پس ماحصل آن چه گفته شد این می تواند باشد که در این ماه فرصتی استثنایی برای تک تک ما فراهم است تا قدری همت، اراده و توان خود را در به کار بستن شعارها و گفته هایی که چه بسا در زبان گفتار مدعی فاعلیت شان هستیم، صرف نماییم و چند پله از آن جا که ایستاده ایم به آن جایی که بر زبان مدعی اش هستیم خیز برداریم. مگر نه این که همه ما بارها و بارها این شعر را شنیده و بیش از پیش به رحمت خداوند امیدوار شده ایم:

باز آ، باز آ،هر آنچه هستی باز آ

گر کافر وگبر وبت پرستی باز آ

این در گه ما درگه نومیدی نیست

صد بار اگر توبه شکستی باز آ

پس با هر میزان خطاکاری و گناهی که بر دوش مان سنگینی می کند می توانیم در این میهمانی با شکوه شرکت کنیم و از مزایای بی نظیر آن به سود خود بهترمان بهره ببریم. اولین نکته ای که باید روزه گرفتن حقیقی ما را به آن سوق دهد، تفکر و تامل است. پس اولین گام حقیقی در این راه سهل و ممتنع، اندیشه ورزی و ژرف نگری از موقعیت کنونی ظاهری و معنایی خود به آن چه باید باشیم ، می تواند باشد!

ظریفی، هنر را رسیدن از آن چه که هستیم به آن چه که باید باشیم تعریف کرده است. پس با این حساب ، روزه گرفتن نیز خود نوعی هنرمندی، حتی از نوع والای آن می تواند محسوب گردد.

پس تفکر و اندیشه بر همه چیز، اولین گامی ست که ما را در این راه یاری می رساند از ریز ترین و پیش پا افتاده ترین مسایل زندگی و دور و برمان گرفته تا مهم ترین دغدغه مندی های مان! به از کجا آمده ام به کجا می روم های مان ! به تمام اعمال واکنش هایی که از ما سر زده است و با تامل در آن ها می توانیم چراغی برای راه آینده مان روشن سازیم. شک نکنید که مطالعه و آموزش در این راه بهترین کمک می تواند باشد خاصه تلاوت کتاب آسمانی و معجزه شگرف و تکرار ناشدنی بشریت، قران، که در پس هر آیه آن اشاراتی ست که با تفکر و تاملی درخور در آن ها می توانیم علاوه بر آرامشی عجیب، به دنیاهایی تازه تر پا بگذاریم. علاوه بر قرآن، نهج البلاغه، مولا علی(ع) نیز می تواند چراغ راه مان باشد و در مراتب بعدی هر نوع کتاب و نوشتاری که بتواند ما را از خود بیهوده و بی ثمرمان بریده و به خود واقعی ترمان پیوند بزند که دنیایی در این حقیقت نهفته است و همان که مولا علی(ع) نیز، من عرف نفسه فقد عرف ربه، را در این باب بیان فرموده است!

از پس این تامل، تدقق، ژرف اندیشی و تفکر، تدبیری بر می آید که ما را در سایر ساحه ها و محیط های من بودن هامان سر و سامان می دهد و منسجم تر می سازد.

گام بعدی که از دل همین تفکر بر می خیزد، این است که چه بکنیم انسان بهتر و کارگشاتری باشیم و به صفات و فضایل نیکوی انسانی چون : خدمت همه جانبه به خلق، نیکی به پدر و مادر، اطرافیان و بشریت، پرهیز از غیبت، فتنه انگیزی و پشت سر دیگران گویی، راست گویی و درست پیمانی و... برسیم که هر کدام موضوع گفتارهای بعدی این قلم خواهد بود.

امید که تا این ماه مبارک نیز به سرانجام نرسیده، هرچه سریع تر به خود آییم و گام در راه تعالی نهیم.

ماهی که سراسر عشق می جوشد از آن

اقرا! به شکوهش غزلی تازه بخوان

ایاک ترین واژه به تعبیر جنون

سرمست ورود کن به شهر رمضان..!

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir    
   
 
      نویسنده : سالار عبدی  
      روزنامه مردم سالاری ( www.mardomsalari.com )  
يکشنبه 23/5/1390 - 23:4
رمضان

 

 

 

عللی هستند که می توانند به ما کمک کرده تا روزه خود را به حداکثر ثواب و بهره برسانیم.ما در ادامه این مقاله به 4 مورد از آن‌ها اشاره می کنیم.


1. توكل

یکی از عوامل ارتقاى روزه ، توكل است. در فرازى از دعاى روز دهم ماه مبارك مى خوانیم : خدایا، در این روز مرا از جمله توكل كنندگان بر خود قرار بده . و در دعاى جوشن كبیر آمده است : ... یا من لا یتوكل الا علیه ... و یا من الیه یتوكل المتوكلون و یا سید المتوكلین . على (علیه السلام ) در نهج البلاغه مى فرماید: كسى كه بر خداوند توكل كند، خداوند او را كفایت مى كند.(1)

 

توكل ، تنها یك موضوع و مساله اخلاقى نیست كه فقط در كتب اخلاقى از آن بحث شود، بلكه در حوزه علم لغت ، علم كلام ، علم اخلاق ، علم مذاهب و ادیان و علم سیاست مورد بحث و كنكاش قرار مى گیرد.


توكل از ماده وكل ؛ یعنى به دیگرى چشم دوختن ، وى را وكیل خود دانستن و كار خود را به او واگذار كردن و او را به جاى خویش انگاشتن است .(2)

 


2. توسل (3)

یكى از ابعاد معارف روزه ، توسل جستن و برخوردارى از وسیله و ابتغوا الیه الوسیله است . در دعاى روز بیست و هشتم رمضان مى خوانیم ...و قرب فیه وسیلتى الیك من بین الوسایل . لذا مى توان گفت : یكى از عوامل ارتقاى درجه روزه دار كه از فرهنگ و معارف ماه صیام نشات مى گیرد، توسل است . توسل به اولیاء الله ، توسل به وسائط فیض و مجارى امور الهى ، نوعى برخوردار شدن از رحمت واسعه الهى به گونه اى غیر مستقیم است .

 

 

سمهودى، یكى از نویسندگان عرب مى نویسد: مردى نابینا به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) گفت: دعا كن تا خدا به چشم نابیناى من شفا و عافیت دهد. پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: اگر صبر كنى، براى تو بهتر است ، مرد نابینا گفت : نخیر، تحمل آن را ندارم ، پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: وضو بگیر و این دعا را بخوان: اللهم انى اسئلك و اتوجه الیك بنبیك محمد نبى الرحمة ، یا محمد انى توجهت بك الى ربى فى حاجتى لیقضى لى حاجتى اللهم شفعه لى فى . پس از خواندن دعاى فوق ، مرد نابینا ناگهان احساس كرد، دیدگانش روشن شده و بینایى خود را باز یافته است.(4)

 


3. صله رحم

یكى دیگر از ابعاد معارف روزه ، توجه به انجام صله رحم است . در ضمن خطبه معروف پیامبر (صلی الله علیه و آله) در آستانه حلول ماه رمضان آمده است : ... وصلوا ارحامكم .(5)

 

صله رحم یكى از مسائلی است كه رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نسبت به آن اهتمام مى ورزید و بر آن تاكید فراوان داشت . صله رحم موجب تحكیم پیوند میان خویشاوندان و ارحام مى شود.

 

اولین منشور رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در میان مسلمانان مدینه ، این بود: یا ایها الناس افشوا السلام وصل الارحام خ نى لتمیخ ثما وصلوا فى اللیل و الناس نیام تدخلوا الجنة بسلام .(6)

 

همچنین حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله) در آستانه ماه مبارك رمضان فرمود: ... وصلوا ارحامكم و من وصل فیه رحمه و صله الله برحمته یوم یلقاه و من قطع رحمه قطع الله عنه رحمته یوم یلقاه .(7)

 

هنگامى كه از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) سؤال كردند: اى الصدقة افضل؟ آن حضرت در جواب فرمود: افضل الصدقة على ذى الرحم الكاشح .(8)

 

ارحام به نزدیكان و خویشاوندانى كه در قید حیات هستند، خلاصه نمى شود، بلكه اموات نیز از ارحامند و باید به یاد آنان نیز بود و در ذیل آیه : و اذا المؤودة سئلت(التكویر 8) آمده است: المراد بذالك الرحم .(9)

 

مردى از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) پرسید: یا رسول الله (صلی الله علیه و آله) پس از اداى مالیات معروف اسلامى، ایا در اموال ما چیزى هست؟ پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: آرى ،(10) نیكى كردن به رحم ، صله ارحام كنید هر چند با آب دادن، صله ارحام كنید هر چند با سلام كردن به آنان .

 


4. امر به معروف و نهى از منكر

یكى از برنامه ها و ویژگی هاى ماه مبارك رمضان و وظیفه روزه دار در این ماه خیرخواهى براى دیگران است . این ماه، ماه پندپذیرى و پند دهى است . رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در آستانه این ماه ، مردم را پند مى داد و به رعایت تقوا و حرمت ماه رمضان سفارش مى نمود. دقت در خطبه پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) كه در آستانه حلول ماه رمضان ، ایراد نمود نشان مى دهد كه آن حضرت به بسیارى از مسائل اساسى امر كرد، و از ما خواست تا بدانها پاى بند باشیم و از بسیارى صفات و اعمال ، نهى و نكوهش به عمل آورد، و از ما خواست تا از آنها دورى گزینیم . خطبه پیامبر (صلی الله علیه و آله) درس چگونه زندگى كردن براى تمام مسلمانان است .

 

یكى از اعمال شایسته اى كه از فرهنگ و معارف ماه رمضان نشات مى گیرد، پرداختن به مساله امر به معروف و نهى از منكر است؛ یعنى یكى از وظایف مهم روزه دار در ماه مبارك رمضان این است كه بیش از اوقات دیگر به امر به معروف و نهى از منكر اهتمام بورزد.

 

آرى ، یكى از وظایف همگانى ، مساله امر به معروف و نهى از منكر است ، هر چند عمل به این وظیفه مهم و حیاتى به نوبه خود شرایط خاص خود را مى طلبد. ولى در عین حال نباید غفلت كرد كه وظیفه فوق، به عنوان نظارت عمومى در شمار فروع دین است و با توجه به مراتب آن ، باید به آن پرداخته شود. در واقع عمل به این وظیفه، فلسفه اصلى حركت تاریخ ساز كربلا و نهضت حضرت سید الشهداء را تشكیل مى دهد.

 


پی نوشت‌ها:

1. نهج البلاغه ، خطبه 90.

2. مجمع البحرین ، ماده وكل .

3. ر.ك : شـفـیـعـى ، ایـده هـا و عـقـیـده هـا، مـبـحـث توسل .

4. ر.ك : سمهودى ، اخبار مدینه ، ج 1، صص 100-110.

5. ر.ك : مراجعه شود به قسمت اوایل منبع .

6. وسایل الشیعة : ج 12، ص 59، ح 15642.

7. من لا یحضره الفقیه : ج 2 ص 59، امالى مفید، مجلس 66، ص 301.

8. ثواب الاءعمال ، ج 1، ص 171، ج 18.

9. كـنـزالعـمـال : حـدیـث شـمـاره 6914؛ كـافـى ، ج 2، ص 151، ح 9، تـحـف العقول ، ص 57.

10. كـنـزالعـمـال : حـدیـث شـمـاره 6914، كـافـى ، ج 2، ص 151، ح 9، تـحـف العقول : ص 57.

 

يکشنبه 23/5/1390 - 23:3
رمضان
روزه داری فرصت مناسبی برای كاهش وزن
رییس شبكه هپاتیت گفت: روزه داری به مبتلایان به كبد چرب توصیه می شود چون تغییر شیوه زندگی ناشی از روزه گرفتن می تواند به كاهش...

دكتر سیدموید علویان در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، افزود: ابتلا به بیماری كم چرب روز به روز در ایران در حال افزایش است اما وزن بدن را می توان در ماه رمضان به حد تعادل رساند چرا كه چاقی از عوامل ابتلا به بیماری كبد چرب است.

 

وی با بیان اینكه روزه داری برای مبتلایان به سیروز كبدی ضرر دارد، گفت: مبتلایان به این بیماری ممكن است بر اثر روزه داری دچار افت شدید قندخون شوند و كبد آنها نتواند قند مورد نیاز بدن را تامین كند. در نتیجه بیماری آنان تشدید شود. رییس شبكه هپاتیت با اشاره به مبتلایان به هپاتیت B و هپاتیت C اظهار كرد: این بیماران داروی اینترفرون مصرف می كنند و با توجه به آن كه استفاده از این دارو ممكن است عوارض كلیوی به همراه داشته باشد، به مبتلایان به هپاتیت B و هپاتیت C توصیه می كنیم روزه نگیرند ولی ناقلان ویروس این دو نوع هپاتیت و بیمارانی كه هپاتیت آنان كنترل شده است، منعی برای روزه داری ندارند.

 

علویان به بیمارانی كبدی روزه دار توصیه كرد كه روزه خود را با خرما باز كنند. از افراط در مصرف مواد قندی مانند زولبیا و بامیه در افطار و سحر خودداری و در افطار غذاهای سبك و سبزی و میوه مصرف كنند. علاوه بر آن حداكثر نیم تا یك ساعت پس از صرف افطاری، شام بخورند.
رییس مركز تحقیقات گوارش و كبد بیمارستان بقیه الله (عج) افزود: مبتلایان به بیماریهای كبدی هنگام سحر غذاهای پرچرب مانند كله پاچه نخورند علاوه بر آن مواد حاوی قندهای ساده را مصرف نكنند چون استفاده از این مواد موجب ترشح انسولین می شود و افت شدید قند خون را در پی دارد.

 

علویان در پایان خبر داد: در ۳ تا ۶ ماه آینده دو داروی جدید «تلاپرویر» و «بوسپرویر» وارد كشور می شود و در دسترس بیماران هپاتیتی قرار می گیرد.

 

يکشنبه 23/5/1390 - 23:2
رمضان

روزه رکن سوم از ارکان اسلام، بر هر مرد و زن مسلمان که عاقل بالغ باشند، برای یک ماه از جانب خدا واجب می‌باشد؛ اما کسانی که عذر شرعی دارند و نمی‌توانند روزه بگیرند، از جانب خدا و رسولش اجازه دارند که روزه نگیرند.

افراد بیمار در صورتی که روزه در تشدید بیماری آنان مؤثر است، می‌توانند روزه نگیرند، برخی بیماری‌ها مانند آرتروز زانو و یا دیسک کمر هیچ منافاتی با گرفتن روزه ندارد و فرد بیمار می‌تواند روزه بگیرد.

بیمارانی معذور هستند و نباید روزه بگیرند که روزه گرفتن، بیماری آن‌ها را شدت می‌بخشد یا اگر هم بیمار نیستند با گرفتن روزه بیمار می‌شوند؛ یعنی در هر صورت روزه در به وجود آمدن بیماری یا تشدید آن مؤثر است.

خانم‌هایی که در ماه مبارک رمضان عادت ماهانه دارند و مسافرانی که از وطن خود خارج می‌شوند و ظهر را در وطن نیستند و مسافت رفت و برگشت هم حدود 45 کیلومتر است، به عنوان گروه‌هایی هستند که باید روزه نگیرند .

 

حکم دختر بچه‌هایی که 9 سال تمام دارند، اما توان روزه گرفتن ندارند

دخترانی که به تکلیف رسیده‌اند اما توان و طاقت گرفتن روزه را ندارند، یعنی روزه گرفتن برای آن‌ها قابل تحمل نیست، روزه نمی‌گیرند و بعداً که توان یافتند قضا می‌کنند.

دختر بچه‌هایی که 9 سال تمام دارند اگر تا ماه رمضان بعدی برای روزه گرفتن توان پیدا کردند، باید قضای روزه فوت شده را بگیرند، اما اگر توان پیدا کردند و روزه فوت شده را تا ماه رمضان بعدی قضا نکردند، کفاره تأخیر قضا بر عهده آنان است.

اگر دختر بچه تا ماه رمضان بعدی هم توان و طاقت روزه گرفتن نداشت، بر اساس فتوای مشهور فقها، کفاره به آن تعلق نمی‌گیرد و باید قضای روزه را در سال‌هایی که توان روزه گرفتن دارد بجا بیاورد .

برخی فقها معتقدند اگر دختر بچه‌ای توان روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان را ندارد، به طور کل تکلیف روزه از او برداشته شده و حتی قضا هم ندارد.

اگر سن بچه پایین دو سال است، اما دیگر غذا خور شده و کم شدن شیر مادر ضرری به او نمی‌رساند، مادر می‌تواند روزه بگیرد و بچه را با غذا تغذیه دهد

پیرمرد و پیرزنی که توان و طاقت گرفتن روزه را ندارند

روزه بر این افراد که شبیه بچه هستند و توان گرفتن روزه را ندارند، واجب نیست.

 

حکم خانم‌های باردار در ماه مبارک رمضان

کسانی که نزدیک زایمان هستند و روزه گرفتن آن‌ها برای بچه‌ای که در رحم دارند مضر است، نباید روزه بگیرند.

 

زنان شیرده

زنان شیرده که روزه گرفتن سبب کم شدن شیر و از بین رفتن غذای بچه می‌شود، نباید روزه بگیرند .این حکم در صورتی صحیح است که بچه غذا خور نیست؛ در شرع مقدس اسلام فرموده‌اند که این خانم روزه نگیرد تا شیر از بین نرود و بتواند بچه را تغذیه کند.

اگر سن بچه پایین دو سال است، اما دیگر غذا خور شده و کم شدن شیر مادر ضرری به او نمی‌رساند، مادر می‌تواند روزه بگیرد و بچه را با غذا تغذیه دهد.

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir
به بهانه ضعف، نمی‌توان روزه نگرفت

در بیشتر ضعف‌ها، مجوزی برای روزه نگرفتن صادر نشده است؛ چرا که معمولاً انسان پس از ده تا پانزده ساعت نخوردن و نیاشامیدن ضعف می‌کند که این مجوز خوردن روزه نیست.

اگر ضعفی پیش آمد که در آن بدن دیگر توان و تحمل ادامه روزه را ندارد، فرد از حال می‌رود و کارش به اورژانس می‌کشد، می‌تواند به اندازه‌ای که از حالت ضعف خارج شود، آبی یا چیزی بخورد تا از آن حالت خارج شود.

باید دقت داشت که فرد زمان سحر نمی‌تواند بگوید چون ضعف می‌کنم روزه نمی‌گیرم، بلکه باید سحری را بخورد، برای روزه نیت و آن را شروع کند، اگر در میان روز به حالت ضعف بحرانی رسید، مجوز خوردن مقداری آب یا چیزی که وی را از آن حالت خارج کند دارد و بعد هم باید بقیه روزه را ادامه دهد.

 

لاغرها توجه کنند!

اگر فردی که دچار لاغری مفرط است، روزه بگیرد و با روزه گرفتن دچار کاهش وزن شود، اما کم وزنی سبب بیماری نشود، باید روزه بگیرد؛ چرا که کم‌وزنی در همه به معنای بیماری نیست.

اگر پزشک متخصص تشخیص دهد که وزن فرد روزه‌دار پس از گرفتن روزه به اندازه‌ای کاهش می‌یابد که سبب ایجاد بیماری می‌شود، فرد می‌تواند روزه نگیرد اما اگر با صرف روزه گرفتن، چند کیلو از وزنش کم شود و فرد لاغر، لاغرتر شود، اما بیمار نشود، مجوز برای نگرفتن روزه صادر نمی‌شود.

در نهایت لازم به ذکر است که در هر یک از موضوعات مطرح شده باید نظر مرجع تقلید خود رجوع نماییم. و نیز برای تشخیص روزه در بیماریها، باید به پزشک حاذق و متدین رجوع کرد

                                                                                                                                           


منابع :

خبر آنلاین – بیانات حجت الاسلام وحید پور

سایت بامداد

يکشنبه 23/5/1390 - 22:59
رمضان


میهمانی خداوند، به معنای اکرام و رحمت خاص الهی بر بندگان است؛ بر اساس روایات، چند موضوع نشان از میهمانی خداوند است که عبارتند از:

1. از شب اول ماه رمضان درهای بهشت باز می‌شوند و تا شب آخر بسته نمی‌شوند.1

2. از ابتدا تا انتهای ماه رمضان، درهای جهنم بسته می‌شوند.2

3. شیاطین در بند و زنجیر می‌شوند تا نتوانند روزه بندگان را خراب کنند.3

4. ماه رمضان، ماهی است که اولش رحمت است و وسطش آمرزش گناهان و آخرش آزادی از آتش جهنم؛4 یعنی ما با رحمت الهی به میهمانی دعوت می‌شویم و آمرزیده می‌شویم و در پایان میهمانی به عنوان جایزه و هدیه یادگار میهمانی، از آتش جهنم آزاد می‌شویم.

5. شب قدر در این ماه است که ارزش آن از هزار ماه بیشتر است و عبادت در آن، نتایج بسیاری دارد و سرنوشت یک سال بندگان در آن تعیین می‌گردد.5

به طور کلی برای بهره برداری از ماه مبارک رمضان، هر کسی باید متناسب با موقعیت شغلی و وضعیت جسمانی و روانی خویش، برنامه ریزی کند.

 

«برنامه ریزی برای عبادت‌ در ماه مبارک رمضان»

در ماه مبارک رمضان، علاوه بر عبادت‌های معمول و همیشگی - مانند نمازهای یومیه - عبادات واجب و مستحب دیگری نیز اضافه شده‌اند؛ مانند روزه گرفتن که در سایر ماه‌های سال بر ما واجب نیست و نیز انجام دادن اعمال مستحبی که در این ماه تأکید فراوانی بر آن‌ها شده است؛ مانند تلاوت قرآن، خواندن دعا و... .

سعی کنید اولاً میزان خواب خود را خیلی تغییر ندهید و ثانیاً وقت آن را نیز خیلی به هم نزنید؛ فقط با کمی تغییر در چرخه خواب، برنامه خواب و استراحت خود را ادامه دهید؛ مثلاً اگر هنگام سحر حدود یک ساعت (برای سحری خوردن و خواندن نماز شب و نماز صبح بیدار می‌مانید، این مقدار از خواب را سعی کنید در روز جبران کنید؛ به عنوان مثال بعد از نماز ظهر و عصر با توجه به این که ناهار از برنامه روزانه حذف شده است، همان وقت را به استراحت و خواب اختصاص دهید تا هم خواب شما جبران شود و هم مقداری از شب را بتوانید بیدار بمانید و از وقتتان استفاده بهتری بکنید.

سعی کنید دائم الوضو باشید و حتی قبل از خواب نیز وضو بگیرید و به بستر خواب بروید؛ زیرا در ماه مبارک رمضان، خواب نیز عبادت است و نفس کشیدن تسبیح به حساب می‌آید

علاوه بر آن چه بیان شد، رعایت نکات زیر بر کیفیت استفاده از ماه مبارک رمضان می‌افزاید:

1- برای استفاده بهینه از زمان، در هنگام رفت و آمد، ذکر بگویید (البته ذکرهای بدون صدا و آرام تا شائبه ریا به وجود نیاید). سعی کنید از مرحله ذکر زبانی به مرتبه توجه به معنای ذکر و ذکر قلبی و یاد واقعی خداوند برسید؛ به طوری که او را حاضر و ناظر بر خود بدانید.

بهترین ذکر، به ویژه برای رفع بعضی مشکلات ظاهری و نیز روحی و روانی، ذکر استغفار و لا اله الا الله است.

2- سعی کنید دائم الوضو باشید و حتی قبل از خواب نیز وضو بگیرید و به بستر خواب بروید؛ زیرا در ماه مبارک رمضان، خواب نیز عبادت است و نفس کشیدن تسبیح به حساب می‌آید.

3-از شب زنده داری و احیا - به ویژه در شب‌های تعطیلی - به مقدار حال و کشش روحی غفلت نکنید. شاید یکی از مهم‌ترین اعمال در ماه مبارک، شب زنده‌داری، تهجد، استغفار و نماز شب در نیمه شب‌هاست.

4- حتماً در یکی از مجالس بیان احکام و معارف دینی و موعظه، در مساجد یا حسینیه‌ها شرکت کنید.

بسیاری از عالمان و مجتهدان نیز مقید به موعظه هستند و به مصیبت‌های گویندگان گوش فرا می‌دهند تا دل و جان خود را به واسطه شنیدن معارف دینی متذکر و نورانی سازند.

از هدر دادن انرژی بی‌جا و بی‌مورد مثل سخن غیر لازم و تماشای برنامه‌های تلویزیونی غیرضروری اجتناب کنید و به عبارت دیگر، با سکوت بیشتر و کنترل حواس، از هدر دادن انرژی جلوگیری کنید؛ به تمرکز خود بیفزایید و فرصت‌های جدیدی برای انجام دادن کارهای مهم‌تر ایجاد کنید

به طور کلی، شرکت در مجالس مذهبی، خود را در معرض نفحات و نسیم‌های رحمت الهی قرار دادن است و این، نقش مهمی در حفظ دین و معنویت انسان دارد.

5-از انجام دادن ورزش‌های سنگین در طول ماه رمضان اجتناب کنید و در این ماه سعی کنید ورزش‌های سبک و آرام (مانند پیاده روی یا نرمش) انجام دهید.

6- از غذاهای قندی و پروتئین دار در رژیم غذایی خود بیشتر استفاده کنید؛ مانند خرما و لبنیات.

7- از پرخوری هنگام افطار و سحری پرهیز کنید؛ زیرا علاوه بر این که چرخه خواب شما را به هم خواهد زد، از سایر برنامه‌های عبادی و درسی نیز بهره کافی را نخواهید برد.

8- از هدر دادن انرژی بی‌جا و بی‌مورد مثل سخن غیر لازم و تماشای برنامه‌های تلویزیونی غیرضروری اجتناب کنید و به عبارت دیگر، با سکوت بیشتر و کنترل حواس، از هدر دادن انرژی جلوگیری کنید؛ به تمرکز خود بیفزایید و فرصت‌های جدیدی برای انجام دادن کارهای مهم‌تر ایجاد کنید.

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

9- بر ترک محرماتی که بر اعضای دیگر لازم گردیده - به ویژه محرمات چشم، گوش و زبان و نیز استفاده از غذای حلال، اهتمام ویژه‌ای داشته باشید.

10- در شبانه روز چند نوبت قرآن تلاوت کنید؛ برای مثال حدود پانزده دقیقه در روز و پانزده دقیقه در شب.

11- دعاها را تقسیم کنید و آن‌ها را در چند نوبت در شبانه روز بخوانید. روزها به همان مقدار دعایی که بین نماز یا بعد از نمازهای یومیه خوانده می‌شود، اکتفا کنید. اما شب‌ها وقت بیشتری را صرف خواندن دعا کنید. اگر بعضی از دعاها طولانی است، لازم نیست هر شب همه آن دعا را بخوانید.

به هر حال سعی کنید بهترین بهره را از این ماه عزیز و پر برکت ببرید و اجازه ندهید که به راحتی از دستتان برود،نباید اجازه دهیم که گرسنگی و ضعف روزها ما را کلافه کرده از عبادت غافل کند و پرخوری و تبعاتش شب های ما را ضایع کند . ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی است تا با توبه و استغفار بار گناهان خود را سبک کنیم از کجا معلوم که به ماه رمضان بعدی برسیم ؟؟؟

 

پی‌نوشت ها :

1. مجلسی، بحارالانوار، ج 96، ص 344؛ ری شهری، میزان‌الحکمة، ج 5، ص 2132.

2. میزان‌الحکمة، ج 5، ص 2132.

3. همان.

4. همان.

5. همان.

منبع : وبلاگ سید مصطفی علم خواه 




يکشنبه 23/5/1390 - 22:56
رمضان

رمضان در لغت از ماده­ی رَمَضَ به معنای شدت گرما و تابش آفتاب بر سنگ و شن است؛ از این­رو ماه رمضان ماه تحمل شداید و عطش و گرسنگی است. این ماه نهمین ماه سال در تقویم هجری و یگانه ماهی است كه نامش در قرآن آمده و یكی از نام­های خداوند است، بدین جهت در روایات تصریح شده كه كلمه­ی ماه به رمضان اضافه گردد و از آن به تنهایی یاد نشود. ماه رمضان بر همه­ی ماه­ها برتری دارد و كتاب­های آسمانی در این ماه نازل شده است. شب قدر و شهادت حضرت کاظم (علیه السلام) در این ماه قرار گرفته و شاید به جهت همین ویژگی­ها برای روزه گرفتن انتخاب شده است.(1)

1. باطل كردن قضای روزه­ی رمضان قبل از ظهر و بعد از ظهر چه حكمی دارد؟
امام خمینی (قدس سره)؛ كسی كه قضای روزه رمضان را گرفته، اگر وقت قضای روزه او تنگ نباشد می­تواند پیش از ظهر روزه­ی خود را باطل كند.(2)

كسی كه قضای روزه رمضان را گرفته، اگر بعد از ظهر عمداً كاری كه روزه را باطل می­كند انجام دهد، باید به ده فقیر هر كدام یك مد كه تقریباً ده سیر ـ معادل 750 گرم ـ است طعام بدهد و اگر نمی­تواند بنا بر احتیاط واجب باید سه روز پی در پی روزه بگیرد.(3)

حضرت آیةالله بهجت؛ كسی كه قضای روزه ماه رمضان را گرفته است، در صورت وسعت وقت پیش از ظهر می­تواند افطار كند و آن قضا را در وقت دیگری انجام دهد ولی افطار بعد از ظهر حرام است و اگر بعد از ظهر افطار كند باید كفاره بدهد و كفاره او اطعام ده فقیر و در صورت عدم توانایی سه روز روزه گرفتن است.(4)

حضرت آیةالله تبریزی؛ كسی كه قضای روزه رمضان را گرفته، اگر وقت قضای روزه­ی او تنگ نباشد می­تواند پیش از ظهر روزه­ی خود را باطل نماید.(5)

كسی كه قضای روزه رمضان را گرفته اگر بعد از ظهر عمداً كاری كه روزه را باطل می­كند انجام دهد باید به ده فقیر هر كدام یك مد كه تقریباً ده سیر است طعام بدهد و اگر نمی­تواند سه روز روزه بگیرد.(6)

حضرت آیةالله فاضل لنكرانی؛ كسی كه قضای روزه ماه رمضان را گرفته اگر وقت قضای روزه او تنگ نباشد می­تواند پیش از ظهر روزه­ی خود را باطل كند.(7)

كسی كه قضای روزه رمضان را گرفته اگر بعد از ظهر عمداً كاری كه روزه را باطل می­كند انجام دهد باید به ده فقیر كه هر كدام یك مد كه تقریباً ده سیر است طعام بدهد و اگر نمی­تواند سه روز روزه بگیرد و بنابر احتیاط مستحب شصت فقیر را طعام بدهد.(8)

حضرت آیةالله مكارم شیرازی؛ كسی كه روزه قضای ماه رمضان را به جا می­آورد می­تواند پیش از ظهر روزه را افطار كند به شرط این­كه وقت برای قضای روزه تنگ نباشد ولی بعد از ظهر جایز نیست، همچنین اگر قضای روزه­ی غیر معیّنی مانند قضای روزه نذر را گرفته باشد احتیاط واجب آن است كه بعد از ظهر روزه را باطل نكند.(9)

كسی كه روزه­ی قضای ماه رمضان را بعد از ظهر عمداً باطل كند باید به ده نفر فقیر هر كدام یك مد طعام بدهد و اگر نمی­تواند سه روز پی در پی روزه بگیرد.(10)

2. آیا با وجود روزه­ی قضا می­توان روزه­ی مستحبی گرفت؟
پاسخ: خیر، با داشتن روزه­ی قضا، گرفتن روزه­ی مستحبی جایز نیست.

امام خمینی (قدس سره).(11)

حضرت آیةالله خامنه­ای.(12)

حضرت آیةالله فاضل لنكرانی.(13)

حضرت آیةالله مكارم شیرازی.(14)

3. آیا ادای كفاره وجوب فوری دارد؟
امام خمینی (قدس سره)(15) و حضرت آیةالله فاضل لنكرانی(16) و حضرت آیةالله تبریزی(17)؛ انسان نباید در به جا آوردن كفاره كوتاهی كند ولی لازم نیست فوراً آن را انجام دهد.

حضرت آیةالله بهجت؛ اگر كفاره واجب شود نباید در به جا آوردن آن كوتاهی كرد ولی لازم نیست فوراً آن را انجام داد.(18)

حضرت آیةالله مكارم شیرازی؛ به جا آوردن كفاره واجب فوری نیست ولی نباید طوری باشد كه بگویند كوتاهی می­كند.(19)

4. كسی كه به واسطه­ی عذری مثل بیماری، سفر و... نتوانسته روزه­های ماه رمضان را بگیرد و پس از ماه رمضان عذرش برطرف شده ولی قضای آن به تأخیر افتاده تكلیفش چیست؟
امام خمینی (قدس سره)(20) و حضرت آیةالله خامنه­ای(21) و حضرت آیةالله فاضل لنكرانی(22)؛ اگر در ماه رمضان به واسطه­ی عذری روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضای روزه را نگیرد؛ باید روزه را قضا كند و برای هر روز یك مد گندم یا جو و مانند این­ها نیز به فقیر بدهد.

حضرت آیةالله بهجت؛ اگر در ماه رمضان به واسطه­ی عذری روزه نگیرد و عذر او برطرف شود و عذر دیگری هم عارض نشود، در صورتی كه قدرت برگرفتن قضا داشته ولی سستی كند، علاوه بر قضا باید برای هر روز یك مد طعام كفاره بدهد.(23)

حضرت آیةالله تبریزی؛ اگر در ماه رمضان به واسطه­ی عذری روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضای روزه را نگیرد باید روزه را قضا كند و برای هر روز یك مد طعام هم به فقیر بدهد.(24)

5 . كفاره­ی روزه­ی زن و فرزند در افطار عمدی و غیر عمدی بر عهده­ی چه كسی است؟
امام خمینی (قدس سره)؛ كفاره­ی آن­ها بر عهده­ی خودشان است.(25)

حضرت آیةالله خامنه­ای؛ به طور كلّی كفّارات جزو نفقه محسوب نمی­باشد و بر عهده­ی خود شخص است.(26)

حضرت آیةالله بهجت؛ بر عهده­ی خود آن زن یا فرزند است.(27)

حضرت آیةالله سیستانی؛ برخودشان است.(28)

حضرت آیةالله شبیری زنجانی؛ كفاره­ی روزه­ی زن بر عهده­ی خود اوست مگر در موارد خاصی. جهت اطلاع به مسأله­ی 1687 توضیح المسائل مراجعه فرمایید.(29)

حضرت آیةالله صافی گلپایگانی؛ بر عهده­ی زن و فرزند است.(30)

حضرت آیةالله فاضل لنكرانی؛ بر عهده­ی خود زن می­باشد.(31)

حضرت آیةالله مكارم شیرازی؛ بر عهده­ی خود آن­هاست و هر زمان توانایی داشته باشند می­پردازند.(32)

حضرت آیةالله نوری همدانی؛ كفّاره­ی آنان به عهده­ی خودشان می­باشد، مگر در موارد خاصی نسبت به زن، كه برای اطلاع به مسأله­ی 1675 توضیح المسائل مراجعه نمایید.(33)

پی­نوشت:
[1]. تفسیر نمونه، ج 1، ص 634 .

[2]. توضیح المسائل، ص 224، م 1700.

[3]. همان، ص 221، م 1687.

[4] . توضیح المسائل، ص 261، م 1334.

[5]. توضیح المسائل، ص 269، م 1709.

[6] . توضیح المسائل، ص 266، م 1696.

[7] . توضیح المسائل، ص 283، م 1752.

[8] . توضیح المسائل، ص 280، م 1739.

[9]. توضیح المسائل، ص 267، م 1431.

[10]. توضیح المسائل، ص 264، م 1422.

[11]. عروة الوثقی، ج 2، ص 48، م 3.

[12]. عروة الوثقی، ج 2، ص 48، م 3.

[13]. اجوبة الاستفتاءات، ص 154، س 743 و ص 169 با استفاده از س 816 .

[14]. جامع المسائل، ج 1، ص 155، س 592.

[15]. توضیح المسائل، ص 221، م 1684.

[16]. توضیح المسائل، ص 280، م 1736.

[17]. توضیح المسائل، ص 266، م 1693.

[18]. توضیح المسائل، ص 262، م 1342.

[19]. توضیح المسائل، ص 263، م 1419.

[20]. توضیح المسائل، ص 224، م 1705.

[21]. اجوبة الاستفتاءات، ص 168، با استفاده از س 806.

[22]. توضیح المسائل، ص 284، م 1757.

[23]. وسیلة النجاة، ج 1، ص 324، م 9.

[24]. توضیح المسائل، ص 269، م 1714.

[25]. استفتائات، ج 2، ص 489 و 490.

[26]. استفتائات موجود در واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهرا(علیها السلام).

[27]. همان.

[28]. همان.

[29]. توضیح المسائل، ص 385، م 1687.

[30]. استفتائات موجود در واحد پاسخ به سؤالات جامعة الزهرا(علیها السلام).

[31]. همان.

[32]. همان.

[33]. همان.

يکشنبه 23/5/1390 - 22:55
رمضان

رمضان نظام تذکار و اندیشگی


دوری انسان از خدا به‌واسطه شدت نزدیکی خدا به انسان است.

اصولاً نزدیک شدن موجب ناتوانی دید می‌شود؛ یعنی هرچه انسان خود را به شیء  و یا شیء را به خود نزدیک کند سخت‌تر آن را خواهد دید. برای آزمایش اگر چیزی را به‌قدری به چشم خود نزدیک کنیم که با نقطه دید ما مماس شود آن چیز دیده نخواهد شد. خداوند فرموده ما از رگ گردنتان به شما نزدیکتریم(1)

این آیه که در طول تاریخ تصوف به کرات مورد توجه عرفا قرار گرفته و الهام‌بخش آنان بوده است فاصله خالق و مخلوق و خدا و انسان را نفی می‌کند. عمده غفلت انسان نوعاً در بدیهیات است. از جمله بی‌توجهی بشر به تربیت فرزندان خود گاه به واسطه غفلت ناشی از شدت وضوح، قرابت و دوستی اوست. پروردگار در آیه‌ای دیگر که درواقع پاسخی است به درخواست بنی‌اسرائیل که از طریق حضرت موسی علیه‌السلام اصرار به دیدن ذات ذوالجلال داشتند فرموده: «هرگز  مرا نخواهی دید»(2)

وقتی انسان به نور خورشید تابنده نگاه می‌کند پس از اندکی، قدرت دیدن خورشید و دیگر اشیاء را از دست می‌دهد. خداوند به تعبیر خود نور است و شدت نورانیت و نزدیکی وی مانع از دیدنش می‌شود بلکه در پرتو ذات بی‌مثالش تمام جهان هستی دیده و درک می‌شود. شاید تماثیل بدیع و زیبایی که پروردگار در معرفی خویش در سوره شریفه نور به کار برده است حاکی از آن باشد که نورانیت خدا در مشکات وجود انسان اکمل است و در مشکات وجود انسان خداوش،‌ مصباح، حدقه و چشمی است که در این چشم شیشه‌ای کروی شکل به نام زجاجیه وجود دارد که مردمک را که نقطه تأمین دید و درک و نور و روشنایی است (3) در خود حفظ می‌کند.

 استقرار وجود آدمی نیز بر درختی است که از آن به درخت زیتون مبارک تعبیر شده است. در جای دیگری از قرآن «کلمه» که نماد همه وجود حق‌تعالی است به شجره طیبه یا درخت پاک که ریشه و اصل ثابت دارد تشبیه شده است. شاید این دو درخت درواقع یکی و آن همان درخت میوه‌آفرین دانش و بینش الهی و روشنایی‌بخش وجود آدمی باشد که مراتب نور و مثمرثمر بودن آن هر لحظه بالاتر و بیشتر از مرتبه پیش است و بالاخره ظروف مشکات، مصباح، زجاجیه و کوکب مراتب وضوح نور الهی هستند. برخی اقوال مؤید آن است که درخت دانش شاید همان درختی باشد که آدم ابوالبشر از خوردن میوه آن به‌واسطه فاصله‌ای که میان او و خدا آشکار می‌کرد، نهی شد.

انسان هنر خداست و هیچ هنری در عالم خلقت برتر از این گوهر پدید نیامده است، تا جایی که مولی‌الموحدین فرمود: «و بدان که در وجود تو عالم اکبر به‌هم پیچیده است»(4).  اکبر،‌ اسم افضل کبیر و همان مرتبه‌ای است که خدای تعالی خود را بارها بدان ستوده است. فی‌الواقع گویی اکبریت وجود بی‌نیاز مطلق در هنر خلق انسان تجلی یافته است. خدای تعالی نزدیک ماست و ما از او دوریم. خدای تعالی حاضر است و ما غایبیم. در حدیث آمده است: مسافر خداوند راهش نزدیک است و او بین خود و بندگانش حجاب قرار نداده است بلکه حجاب در اثر آرزوها و اعمال بندگان به‌وجود می‌آید.

برای نزدیک شدن به خدا و کنار زدن حجاب‌ها نیازمند «تمرکز و تذکار»‌هستیم و هرچه در آثار و شهودات- خصوصاً غیبیه- تمرکز کنیم توفیق بیشتری در کنار زدن پرده‌های ظلمت و جهل به‌‌دست خواهیم آورد.

امروز ما صاحب یک حاکمیت اسلامی هستیم. راهکار موفقیت  مادی و معنوی این حاکمیت بر چنین منوالی حرکت کردن است. رهبران فکری و فرهنگ‌ساز، دستگاه‌های سیاستگذار و برنامه‌ریز فرهنگی و نظام رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی ملی ما از هر‌آنچه رنگ و بویی از تحمیل، خواست یکجانبه و القای تبلیغاتی داشته باشد باید دوری کنند و بر هر آنچه بتواند عموم مردم را به مقام «تذکار» نزدیک کند، دست بیازند.

 گاه توده مخاطب در اثر لجبازی با شیوه گفتار و یا لحن بیان گوینده‌ای، خود را در برابر آنچه می‌شنود، به غفلت می‌زند و یا با آن ستیز می‌کند؛ از این رو حاکمیت فرهنگی و مدیریت اجتماعی ما گرفتار تکرار و تشدید استفاده از روش‌های زورمندانه و ناکارآمد می‌شود. اوج هوشمندی حاکمیت اسلامی، باید در نظام فرهنگ‌ساز و رسانه‌ای آن بروز داشته باشد و دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌ای باید نشان دهند به نوعی ادبیات دیداری و شنیداری فراتر از نظام‌های فرهنگی سوسیالیستی و رسانه‌ای اومانیستی دست یافته‌اند.

بسیاری از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ما ناشی از فقدان نظام «تذکار»‌آفرین فطری است. جامعه‌ای که آحاد افرادش به مقام «تذکار» نائل شده باشند خود حافظ و مبین دین حق و برپا کننده عدالت خواهد بود. برای چنین جامعه‌ای هر اتفاق غیرمنتظره به‌محض بروز، هضم و با ارزش‌های نهادینه آن  جامعه تطبیق داده شده، ارزیابی گشته و دفع یا جذب می‌شود.

رمضان هنگامه تذکار انسان و «به  خود آمدن» و  « درخود ماندن»، بیرون آمدن از «فرومایگی»‌ و «فرودستی»‌و رسیدن به مقام «فرادستی» است. اگر در رمضان نیاموزیم که چگونه باید هنر اندیشیدن را در وجود تک تک آدمیان بگسترانیم و بدان جهت دهیم -  به‌گونه‌ای که اگر با چشم سر نزدیکی به خدا را درنمی‌یابند با دیده عقل و دل آن را ببینند و بتوانند با حفظ خود در مقام تذکار، از معصیت فردی و جمعی مصون بمانند- دیگر ایام سال ظرف کم‌حوصله‌تری برای چنین برنامه حجیم و فراگیری است.

پی نوشت:
1-نحن اقرب الیه من حبل‌الورید (سوره ق، آیه 16)
2- لن ترانی یا موسی... (سوره اعراف، آیه 143)
3-الله نور‌السموات و الارض، مثل نوره (سوره نور، آیه  35(
4-اتزعم انک جرم صغیر و فیک انطوی العالم الاکبر

يکشنبه 23/5/1390 - 22:54
رمضان

آیت الله سید صابر جباری، نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری، امروز (19 مرداد) به خبرنگار شبستان گفت: معنویت و عبادت فردی در ماه مبارک رمضان باید با خدمت به محرومان باشد تا دارای اجر و قرب الهی شود.

 

وی بیان کرد: ماه رمضان، ماه خیر و نیکی است و همه ما باید در بهره گیری از این ماه مبارک از یکدیگر سبقت بگیریم.

 

آیت الله جباری با تاکید بر لزوم رعایت تقوا و حرمت این ماه مبارک، یادآور شد: روزه خواری در ماه مبارک رمضان از اعمال مضموم و نکوهیده است که باید از آن اجتناب شود.

 

امام جمعه بهشهر ادامه داد: نیروی انتظامی باید در برخورد با این عوامل بر هم زنندگان مسائل اخلاقی و اجتماعی به شدت وارد شود و برخورد کند.

 

وی در ادامه همگان را به تامل و تدبر در قرآن دعوت و اظهار کرد: انسان باید در این ماه برای شناخت خود تلاش کند و فضیلت‌ها و قدرت‌هایی که در او وجود دارد را بشناسد و از آنها استفاده کند.

يکشنبه 23/5/1390 - 22:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته