• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1412
تعداد نظرات : 428
زمان آخرین مطلب : 5653روز قبل
آموزش و تحقيقات
نهضت سيدالشهدا(ع) و هدف آن با يك سير اجمالي در وضع عمومي آن روز، مي ‏توان نسبت به تصميم و اقدام سيدالشهدا(ع) روشن شد. تيره ‏ترين و تاريك‏ترين روزگاري كه در جريان تاريخ اسلام به خانواده رسالت و شيعيانشان گذشته، دوره حكومت بيست ساله معاويه بود. معاويه پس از آنكه خلافت اسلامي را - با هر نيرنگ بود - به دست آورد و فرمانرواي بي‌‏قيد و شرط كشور پهناور اسلامي شد، همه نيروي شگرف خود را صرف ‏تحكيم و تقويت فرمانروايي خود و نابود ساختن اهل بيت رسالت مى‏نمود. نه تنها دراينكه آنان را نابود كند ؛ بلكه مي ‏خواست نام آنان را از زبان مردم و نشان آنان را از ياد مردم ‏محو كند. جماعتي از صحابه پيغمبر(ص) را كه مورد احترام و اعتماد مردم بودند ، از هر راه بود با خود همراه كرد و با ساختن احاديث به نفع صحابه و ضرر اهل بيت به كار انداخت و به دستور او در منابر اسلامي در سرتاسر بلاد اسلامي به اميرالمؤمنين(ع) - مانند يك فريضه ديني - لعن مى‏شد. به وسيله ايادي خود مانند زياد بن ابيه و سمرة بن جندب و بسر بن ارطاة و امثال ايشان، هر جا از دوستان اهل بيت سراغ مى‏كرد به زندگيش خاتمه مي ‏داد و در اين راهها از زر، از زور، از تطميع، از ترغيب و از تهديد تا آخرين حد توانايي استفاده مى‏كرد. در چنين محيطي طبعاً كار به اينجا مي ‏كشد كه عامه مردم از بردن نام علي(ع) و آل علي نفرت كنند و كساني كه از دوستي اهل بيت، رگي در دل دارند از ترس جان و مال و عِرض خود، هرگونه رابطه خود را با اهل بيت قطع كنند. واقع امر را از اينجا مي ‏توان به دست آورد كه امامت سيدالشهدا(ع) تقريباً ده سال طول كشيد كه در همه اين مدت - جز چند ماه اخير - معاصر معاويه بود.
در طول اين مدت از آن حضرت كه امام وقت و مبيّن معارف و احكام دين بود، در تمام فقه اسلامي حتي يك حديث نقل نشده است؛ منظور روايتي است كه مردم از آن حضرت نقل كرده باشند كه شاهد مراجعه و اقبال مردم است نه روايتي كه از داخل خاندان آن حضرت مانند ائمه بعدي رسيده باشد. و از اينجا معلوم مى‏شود كه آن روز درب خانه اهل بيت بكلي بسته شده و اقبال مردم به حد صفر رسيده بوده است.
اختناق و فشار روز افزون كه محيط اسلامي را فرا گرفته بود به حضرت امام حسين(ع) اجازه ادامه جنگ يا قيام عليه معاويه را نداد و كمترين فايده‏ي هم نداشت؛ زيرا:
اولاً: معاويه از او بيعت گرفته بود و با وجود بيعت، كسي با وي همراهي نمي ‏كرد.
ثانياً: معاويه خود را يكي از صحابه كبار پيغمبر(ص) و كاتب وحي و مورد اعتماد و دست راست سه نفر از خلفي راشدين به مردم شناسانيده بود و نام خال‏المؤمنين را به عنوان لقبي مقدس بر خود گذاشته بود.
ثالثاً: با نيرنگ مخصوص به خودش به آساني مي ‏توانست حضرت امام حسين(ع) را به دست كسان خودش بكشد و بعد به خونخواهي وي برخيزد و از قاتلين وي انتقام بكشد و مجلس عزا نيز برايش برپا كند و عزادار شود!
معاويه وضع زندگي امام ‏حسن(ع) را به جايي كشانيده بود كه كمترين امنيتي حتي در داخل خانه شخصي خودش نداشت، و بالاخره نيز ( وقتي كه مي ‏خواست بري يزيد از مردم بيعت بگيرد) آن حضرت را به دست همسر خودش مسموم كرده، شهيد ساخت. همان سيدالشهدا(ع) كه پس از درگذشت معاويه بي ‏درنگ عليه يزيد قيام كرد و خودوكسان خود - حتي بچه شيرخواره خود را در اين راه فدا كرد، در همه مدت امامت‏ خود كه معاصر معاويه بود به اين فداكاري قادر نشد؛ زيرا در برابر نيرنگهاى ‏صورتاً حق به جانب معاويه و بيعتي كه از وي گرفته شده بود، قيام و شهادت او كمترين اثري نداشت. اين بود خلاصه وضع ناگواري كه معاويه در محيط اسلامي به وجود آورد.
دوشنبه 8/5/1386 - 11:11
آموزش و تحقيقات
حالت هاى مواد:
كلاً مواد در جهان در شش حالت ظاهر مي شوند :
جامد، مايع، گاز، پلاسما، ماده چگال باس-اينشتين و حالت تازه کشف ‌شده:
ماده چگال فرميونی.
مواد جامد در برابر تغيير شکل مقاومت می‌کنند، آنها سخت و گاهی شکننده اند.

مايع‌ها به راحتي تغيير حالت مي دهندو به سختی متراکم می‌گردند و شکل ظرف خود را می‌گيرند.

گاز‌ها کم چگال‌تر اند و ساده‌تر متراکم می‌شوند و نه‌تنها شکل ظرف محتويشان را می‌گيرند، بلکه آن‌قدر منبسط می‌شوند تا کاملا آن را پر کنند. در ترموديناميك بررسي قوانين گاز ها از گازهاي كامل استفاده مي شود . اين گازها معمولاً در شرايط استاندارد حالت گاز را به خود مي گيرند.

حالت چهارم ماده، پلاسما، شبيه گاز است و اما ذرات سازنده آن يون ها مي باشد. در جهان بيشتر مواد در حالت پلاسماهستند، مثل خورشيد و ساير ستارگان .
پلاسما اغلب بسيار گرم است و می‌توان آن را در ميدان‌های مغناطيسی به دام انداخت.

حالت پنجم با نام ماده چگال باس-اينشتين (Bose-Einstein condensate) که در سال ۱۹۹۵ کشف شد، در اثر سرد شدن ذراتی به نام باسن‌ها (Bosons) تا دما‌هايی بسيار پايين پديد می‌آيد. باسن‌های سرد در هم فرومی‌روند و ابر ذره‌ای که رفتاری بيشتر شبيه يک موج دارد تا ذره‌ای معمولی شکل می‌گيرد. ماده چگال باس-اينشتين شکننده‌است وسرعت نور در آن بسيار كم است.
ديبورا جين (Deborah Jin) از دانشگاه کلورادو که گروهش در اواخر پاييز امسال ( ۱۳۸۲ ) موفق به کشف اين شکل تازه ماده شده‌است، می‌گويد: وقتی شکل جديدی از ماده روبرو می‌شويد بايد زمانی را صرف شناخت ويژگی‌هايش کنيد. آنها اين ماده تازه را با سرد کردن ابری از پانصدهزار اتم پتاسيم – ۴۰ تا دمايی کمتر از يک ميليونيم درجه بالاتر از صفر مطلق پديدآوردند. اين اتم‌ها در چنين دمايی بدون گران‌روی جريان می‌يابند و اين نشانه ماده جديد بود. در دما‌های پايين‌تر چه اتفاقی می‌افتد؟ هنوز نمی‌دانيم.

ماده چگال فرميونی بسيار شبيه ماده چگال باس-اينشتين (BEC) است. هر دو از فرورفتن اتم‌ها در دماهايی بسيار پايين ساخته‌می‌شوند. اتم‌های BEC باسن اند و اتم‌های ماده چگال فرميونی، فرميون. باسن‌ها درهم فرومی‌روند، اما فرميون‌ها اينگونه نيستند. باسن‌ها اتم‌هايی هستند که می‌توانند در هم فرو روند. به طور کلی اگر تعداد (الکترون + پروتون + نوترون اتمی) عددی زوج باشد، آن اتم يک باسن است. مثلا اتم‌های سديم معمولی باسن ‌اند و می‌توانند به حالت فاز چگال باس-اينشتين ادغام شوند. اما فرميون‌ها مطابق اصل طرد پائولی نمی‌توانند در يک واحد کوآنتومی در هم ادغام شوند. هر اتمی که تعداد الکترون‌ها + پروتون‌ها + نوترون‌هايش عددی فرد باشد، مثل پتاسيم – ۴۰ يک فرميون است. گروه جين برای مقابله با خواص ادغام‌ناپذيری فرميون‌ها از تاثير ميدان مغناطيسی بر آنها استفاده‌کردند.

ميدان مغناطيسی سبب می‌شود اتم‌های تنهای فرميون جفت شوند. قدرت اين پيوند را ميدان مغناطيسی تعيين می‌کند. جفت‌های اتم‌های پتاسيم برخی از خواص فرميونيشان را حفظ می‌کنند، ولی کمی شبيه باسن‌ها عمل خواهند‌کرد. يک جفت فرميون می‌تواند در جفت ديگری ادغام شود - و جفت تازه در جفتی ديگر ...- تا سرانجام ماده چگال فرميونی شکل‌گيرد. در اثر اين پديده، گران‌روی (Viscosity) ماده به وجود آمده بايد بسيار کم باشد. جفت‌های فرميون می‌توانند درهم فروروند و شبيه باسن‌ها عمل کنند. مشابه اين پديده را در ابررسانايی می‌بينيم. در يک ابررسانا، جفت‌های الکترون (الکترون‌ها فرميون اند) می‌توانند بدون هيچ مقاومتی جريان يابند. متأسفانه مطالعه و دسترسی به ابررسانا‌ها بسيار مشکل است. گرم‌ترين ابررسانای امروزی مي توانند در دمای (۱۳۵- )درجه سانتيگيراد عمل می‌کند و اين بزرگ‌ترين مشکل برای مطالعه و استفاده از آنهاست. قدرت جفت‌شدن شگفت‌انگيز در حالت جديد، دانشمندان را اميدوار کرده‌است که بتوانند از يافته‌های خود درباره حالت تازه ماده، برای توليد ابررساناها در دمای اتاق استفاده ‌کنند
دوشنبه 8/5/1386 - 11:10
آموزش و تحقيقات

لايه اوزون *انرژي هاي خورشيدى :*

خورشيد تنها ستاره منظومه شمسى مى باشد كه كرات وسيارات در اطراف آن مى چرخند و از انرژى آن استفاده مى كنند.زمين نيز يكى از كراتى است كه در أطراف خورشيد در حال حركت است .

فاصله ميان زمين و خورشيد حدود 149.800.000كيلومتر مى باشد ، كه در اين فاصله،زمين حدود 9^10×95/1 وات انرژى ازخورشيد دريافت مى كند كه ما تنها كسرى از آن (0000002/0) را استفاده مى كنيم . نور خورشيد 27/8 دقيقه طول مى كشد كه به زمين برسد.از صد در صد نورى كه به زمين مى تابد تنها 30% آن بر اثر ذرات و مولكول هاى موجود در لايه هاى بالايى منعكس مى شوند بقيّه آن ها از لايه ها زمين عبور مى كنند و به زمين مى رسند.در واقع مى توان به جرأت گفت كه حدود99%انرژى كه به زمين مى رسد از خورشيد وبقيه آن از ماه و كرات ديگر مى باشد.
نور سفيد خورشيد از ميلياردها ميليارد رنگ تشكيل شده است كه هر كدام از اين رنگ ها داراى طول موج و انرژى مخصوص به خود مى باشند، وما هنگامى كه اين نور را تفكيك مى كنيم به هفت رنگ تجزيه مى شوند كه هر كدام از اين رنگ ها از ميلياردها رنگ تشكيل شده اند...

پرتوهاى فوق بنفش داراى طول موج كوتاه و انرژى زياد مى باشند .پرتوهاى فوق بنفش با انرژى زيادى كه دارند براى تمام موجودات زنده خطرناك مى باشند وموجب سرطان پوست يا آفتاب سوختگى مى شوند .
خوشبختانه زمين در برابر اين پرتوى خطرناك، محافظى بنام لايه اوزون دارد كه از ورود پرتوهاى خطرناك به سطح زمين جلوگيرى مى كند. قبل از آنكه به بحث درباره برخورد پرتوهاى فوق بنفش و مولكول ها اوزون بپردازيم ابتدا به اطلاعاتى درمورد اوزون مى پردازيم.


* اوزون چيست؟ *
دانشمندان لايه ها زمين را به چهار قسمت تقسيم مى كنند :
1) تروپوسفر (كه نسبت به سطح دريا 12تا15 كيلومترارتفاع دارد)
2) استراتوسفر
3) مزوسفر
4) تروموسفر(خارجى ترين لايه زمين)


مولكول اوزون (o3)از يك مولكول اكسيژن و يك اتم اكسيژن كه ناپايدار و واكنش پذير مى باشد، تشكيل شده است . پيوند ميان مولكول اكسيژن و اتم اكسيژن در مولكول اوزون بسيار ضعيف مى باشد و ممكن است با كوچكترين برخورد از هم جدا ويا با دريافت كوچكترين انرژى به حالت اوليه خود برگردند . لايه اوزون در لايه استراتوسفر زمين قرار دارد .در شب ها به دليل عدم دسترسى به انرژى تابشى خورشيد، ضخامت لايه اوزون كمتر از ضخامت آن در روز ها مى باشد. هنگامى كه پرتوهاى فوق بنفش به مولكول ها اوزون برخورد مى كنند، پرتو هاى فوق ـ بنفش مقدار زيادى از انرژى خود را از دست مى دهند وبه پرتو هاى فرو سرخ تبديل مى شوند ، و همچنين بر اثر اين برخورد ، مولكول اوزون به مولكول اكسيژن واتم اكسيژن تبديل مى شود و با تابش مجدد نور خورشيد ، مولكول اوزون دوباره پديدار مى شود.
مولكول هاى اوزون هرچند كه براى ما مفيد هستند اما وجود آن ها در لايه تروپوسفر (لايه اى كه ما در آن زندگى مى كنيم) بسيار خطرناك مى باشند.
نيتروژن هاى پراكسيد خارج شده از اگزوز موتورهاى ديزلى بر اثر تابش نور خورشيد (عمل فتو شيميايى) با مولكول هاى اكسيژن واكنش مى دهند و مولكول هاى اوزون را پديدار مى كنند . چون در مولكول هاى اوزون اتم هاى اكسيژن فعال (راديكالى) وجود دارد ، تنفس آن ،موجب اختلال در دستگاه تنفسى مى شود .


*حفره اوزون*
تا سال 1980ميلادى از سوراخى لايه اوزون خبرى نبود ؛ اما در سال 1985م ، دانشمندان از نازك شدن لايه اوزون در قطب جنوب خبر دادند. در آن زمان با تحقيقات انجام شده علت نابودى مولكول هاى اوزون را ،گاز هاى cfc (كلر و فلوئور و كربن) مى دانستند. گاز هاى cfc بعنوان گاز هاى خنك كننده در يخچال ها ،كولرها و همچنين در مواد پلاستيكى مورد استفاده قرار مى گيرند . در cfc ها اتم هاى كلر ناپايدار و واكنش پذير مى باشند و هنگامى كه گاز هاى cfc به لايه هاى بالا مى روند ، در لايه هاى بالا بر اثر برخورد با نور خورشيد ،گاز هاى كلر آزاد مى شوند. اتم هاى كلر در لايه استراتوسفر با مولكول هاى اوزون واكنش مى دهند. هر اتم كلر به تنهايى مى تواند 100.000 مولكول اوزون را از بين ببرد . به همين دليل در گستره جهانى ،در سازمان ملل متحد ،در معاهده اى بنام معاهده مونترال كشورها متعهد شدند كه از توليد و فروش گاز هاى cfc خوددارى كنند ،و همچنين به كشور هاى فقير اين امكان را بدهند كه بجاى استفاده از گاز هاى cfc ، از گاز هاى خنك كننده ديگرى استفاده كنند. ما مى دانيم كه بيشترين كشور هاى صنعتى در نيم كره شمالى قرار دارند ، پس چرا در قطب جنوب لايه اوزون سوراخ شده است ؟! براي پاسخ به اين سوال ، پژوهش هاي زيادي انجام شده است كه بعضي از اين پژوهش ها تاكنون در دست تحقيق است .
اخيراً دانشمندان علت ايجاد حفره در لايه اوزون را گرداب هاي سنگين ، كه در قطب جنوب جريان دارند ، مي دانند . در زمستان در طول شبهاي قطبي، نور خورشيد درتمام سطح قطب جنوب در دسترس نيست ، به همين دليل در اين قطب در لايه استراتوسفر طوفان هاى سنگيني گسترش مى يابند كه به آن ها "گرداب قطبي"(polar vortex) مى گويند . گرداب قطبي مي تواند ذرات سازنده هوا را تجزيه كند .
اين گرداب ها باعث ايجاد ابرهاى سردي مي شوند كه بر فراز قطب جنوب جريان مي يابند. كه به اين ابرها "ابر استراتوسفر قطبي" (polar stratosphere cloud) مي گويند.اختصار آن psc است. Pscها بسيار سرد هستند و دماي آن ها حدود 80- سيلسيوس است.* Psc از نيتريك اسيد تري هيدرات (nitric acid trihydrate) تشكيل شده است و با ابرهايي كه ما آن ها را در آسمان مي بينيم كاملاً متفاوتند. پس اين ابرهاي اسيدي مي توانند لايه اوزون را تخريب كنند. "بنايراين با استناد به تحقيقات انجام يافته ،موارد زير را مي توان از عوامل موثر در تخريب لايه اوزون دانست:
1) محور زمين به گونه اى مى باشد كه نور خورشيد به قطب شمال بيشتر از قطب جنوب مى تابد به همين دليل ضخامت لايه اوزون در قطب شمال بيشتراز ضخامت آن در قطب جنوب مى باشد ( زيرا ما گفتيم كه پيوند ميان مولكول اكسيژن و اتم اكسيژن در مولكول اوزون بسيار ضعيف مى باشد و ممكن است با كوچكترين برخورد از هم جدا ويا با دريافت كوچكترين انرژى(مانند انرژى تابشى خورشيد ) به حالت اوليه خود برگردند)
2)از مورد دوم نتيجه مى گيريم كه هواى قطب جنوب سردتر از هواى قطب شمال مى باشد ، بنابراين هواى گرم هنگامى كه بر اثر جريان هايى به قطب جنوب مى روند ، چون سبك مى باشند ،به سمت بالا مى روند و موجب نابودى لايه هاى اوزون برفراز قطب جنوب مىشوند.
3) در زمستان نور خورشيد كاملاً در تمام سطح قطب جنوب در دسترس نمي باشد، واين امر باعث كاهش دما و تشكيل ابرهاي psc مي شود .
4) ابرهاي psc اسيدي هستند و به همين دليل آن ها به لايه اوزون آسيب مي رسانند."

دوشنبه 8/5/1386 - 11:10
دانستنی های علمی

نور يكي از مباحث و پديده هايي است كه از قرن هيجدهم دانشمندان را به خود معطوف كرده است . دوگانه بودن خواص نور ، يكي از مهم ترين عامل جذب ديگران به خود بوده است . الكترون ها نيز همانند نور داراي خواص موجي و مادي مى باشند ، هنگامى كه الكترون هاي يك اتم ، انرژي دريافت مي كنند به سطوح بالاي اتم مي روند كه حالت برانگيختن به اتم دست داده مي شود . هنگامي كه الكترون ها از سطوح انرژي بالاتر به سطوح انرژي پايين تر مي روند ، آن مقدار انرژى كه دريافت كرده اند را به صورت نور پس مي دهند . ارتعاش اتم ها باعث توليد نور مي شود ، و نور گسيل شده از الكترون هاي يك اتم ، در يك جهت و راستا قرار دارند . اما نورهاي گسيلي از مجموعه اتم ها در تمام جهات و به خط مستقيم سير مي كنند . در ليزر نور هاي گسيلي در يك جهت و راستا است . نور را مي توان در فرآيند هاي فيزيكي ، واكنش هاي شيميايي ، سوختن و شكاف هاي هسته اي ، مشاهده كرد . قبل از شروع در مورد توليد نور در اين فرآيند ، بهتر است ابتدا بحثي در مورد گرما داشته باشيم . با پي بردن به ماهيت گرما ، مي توانيم نور را به آساني بشناسيم . گرما موجي است كه طول موجش بزرگتر از طول موج نور مرئي است . هنگامي كه امواج گرما انرژي دريافت مي كنند ، طول موج آن ها كاهش مي يابد و با دريافت انرژي به طور متداول ، اين امواج در محدوده طيف رنگي ( نور مرئي ) قرار مي گيرند ، كه در اين حالت ما ، اين امواج گرما را به صورت نور مشاهده مي كنيم .اين امواج با دريافت انرژي بيشتر ، از محدوده نور مرئي خارج مي شوند ( مانند شكاف هاي هسته اي) . پس امواج گرما در دو حالت ، نامرئي هستند : امواجي كه طول موجشان بيشتر از طول موج پرتو فرو سرخ و همچنين امواجي كه طول موجشان كمتر از طول موج پرتو فرا بنفش است . با اين ايده ، عقيده همفري ديوي مبتني بر اينكه نور از تمركز گرما در يك نقطه ايجاد مي شود ، اثبات مي شود . پس به اين نتيجه مي رسيم كه مبناي نور گرما ست . حال به بحث اول خود بر مي گرديم ، و ابتدا از توليد نور در فرآيند فيزيكي مي پردازيم : اگر به يك لامپ نگاه كرده باشيد متوجه مي شويد كه عامل روشنايي آن يك رشته فلزي است كه مي درخشد ، و يا اگر به يك آهن گداخته اي توجه كرده باشيد ، مي بينيد كه آهن بر اثر حرارت روشنايي بدست آورده است . اكنون مي خواهيم به عوامل انتشار نور در اين فرآيند ها بپردازيم : تمام مواد از ذرات بسيار ريزي ( مولكول ها و اتم ها ) تشكيل شده اند كه اين مواد پيوسته در حال حركتند . در ترمو ديناميك جنبش مولكول ها را گرما مي نامند ، پس مواد در خود گرما دارند ، بنابراين از مواد امواج گرمايي توليد مي شود . هنگامي كه اين مواد انرژي دريافت مي كنند ، امواج گرمايي آن ها نيز با دريافت اين مقدار انرژي طول موجشان كاهش پيدا مي كند ، ودر نتيجه در محدوده نور مرئي قرار مي گيرند . فلز مقاوم رسانايي است كه مقاومت الكتريكي آن زياد است . هنگامي كه آن را در مدار مي گذاريم و جريان را از آن عبور مي دهيم ، الكترون هاي حامل انرژي در مدار ، بر اثر بر خورد با اتم هاي فلز ، مقداري از انرژي خود را به فلز منتقل مي كنند ، و از اين طريق امواج گرماي فلز ، انرژي دريافت مي كنند . و در نهايت ما اين امواج گرمايي را به صورت نور مشاهده خواهيم كرد . طرز و مبناي ساختار روشنايي لامپ اينگونه است . وهمچنين مي توان با حرارت دادن برخي از فلزات ، به امواج گرمايي آن ها انرژي داد . (البته موادي كه از اين طريق براي توليد نور مورد استفاده قرار مي گيرند ، بايد نقطه ذوبشان بالا باشد ، تا انرژي دريافتي باعث ذوب و تغيير حالتشان نشود ) . واكنش هاي شيميايي زماني رخ مي دهند كه در طي يك فرآيند ، پيوند ميان دو اتم يا دو يون شكسته شود و از طريق تشكيل پيوند جديد ، يك ماده جديد ايجاد مي شود . براي شكستن پيوند مقداري انرژي مصرف و بر اثر تشكيل پيوند مقداري انرژي آزاد مي شود . انرژي مبادله شده در اين واكنش ها به صورت گرما ست . اگر گرما انرژي بيشتري را دريافت كند ، آنگاه به نور تبديل مي شود . پس اساس و پايه تبادل انرژي در واكنش هاي شيميايي ، انرژي گرمايي است . مي دانيم كه پيوندها بر اثر تبادل يا به اشتراك گذاشتن الكترون هاي لايه ظرفبت ايجاد مي شود . الكترون ها بر اثر اختلاف پتانسيل الكتريكي از نقطه اي به نقطه اي ديگر جابجا مي شوند . اگر الكترون از سطح انرژي بالاتر به سطح پايين تر برود ، مقداري از انرژي پتانسيل آن كاهش و به صورت انرژي جنبشي تبديل مي شود ، كه مي توان از انرژي آن در فعاليت هاي مختلف استفاده كرد . اما اگر بخواهيم الكترون را از سطح انرژي پايين به سطح بالا ببريم ، بايد مقداري انرژي به آن بدهيم . تشكيل و شكستن پيوندها نيز بر اساس ايجاد اختلاف پتانسيل الكتريكي است . هنگامي كه پيوندي تشكيل مي شود ، الكترون هاي لايه ظرفيت يك اتم از سطح انرژي بالاتر ( اتمي كه الكتروگا تيوي آن كم است ) به سطح انرژي پايين تر (اتمي كه الكتروگاتيوي آن زياد است ) مي رود و درنتيجه در اين مسير مقداري انرژي آزاد مي كند . اما هنگامي كه پيوند شكسته مي شود ، الكترون از سطح انرژي پايين تر به سطح انرژي بالاتر منتقل مي شود ، كه براي اين كار انرژي لازم است . به همين دليل است كه شكستن پيوند گرماگير و تشكيل آن گرماده . در يك واكنش شيميايي فقط پيوند هايي كه حساس و ضعيف و يا در برابر پيوند هاي مواد ديگر ناپايدار هستند ( ناپايداري پيوندها بر اثر اختلاف پتانسيل الكتريكي بين دو محدوده اتم ايجاد مي شود )، مي شكنند . و از طريق تشكيل پيوند جديد ، مواد جديدي حاصل مي شوند . پس در يك واكنش شيميايي بر اثر شكسته شدن و تشكيل پيوندها ، گرما مبادله مي شود . انرژي يك واكنش شيميايي برابر است با مجموع انرژي آزاد شده بر اثر تشكيل پيوند ، و انرژي لازم براي شكستن پيوند . اگر انرژي لازم براي شكستن پيوندها كمتر از انرژي آزاد شده بر اثر تشكيل پيوند باشد ، آنگاه واكنش گرماده است ،كه در اين واكنش ها مي توان گرما و نور مشاهده كرد . سوختن تمام هيدروكربنات ها ، گرماده است . حال اين سوال پيش مي آيد كه خود نور ازچه تشكيل شده است ؟؟!!.....

دوشنبه 8/5/1386 - 7:1
آموزش و تحقيقات



اشتباه گرفتن رسانه با پيام؛
در صورتي که افکتهاي پرزرق و برق بکار گرفته ميشود با اين حال همه اين وسايل تکنيک بالا فقط بايد به عنوان ابزاري براي رسيدن به يک هدف بزرگتر در نظر گرفته شود: ارتباط مؤثر عقايد و اطلاعات که اگر مقداري خشک و رسمي به نظر برسد شما بايد در زمان طولاني تري در مورد آنها قضاوت کنيد

دوشنبه 8/5/1386 - 6:56
آموزش و تحقيقات

با توجه به گسترش روزافزون استفاده از فناوري‌هاي جديدي مانند پست الكترونيك در ارتباطات و افزايش چشمگير ويروس‌ها و حملات اينترنتی، بالا بردن ضريب امنيت رايانه ضروري به نظر مي‌رسد.

در اين راهنما سعي شده تا نكاتي كه رعايت آنها مي‌تواند منجر به بالا بردن ضريب امنيت رايانه شود با زباني ساده و به طور خلاصه ذكر شوند.

خلاصه مطالب اين راهنما به شرح زير است:
قدم‌ نخست: نصب يك نرم‌افزار ويروس‌ياب و به‌روز‌رساني آن به طور مرتب .
قدم ‌دوم: به‌روز‌رساني مرتب سيستم‌عامل.
قدم سوم: نصب يك نرم‌افزار firewall در صورت استفاده از اينترنت و شبكه و به‌روز‌رساني مرتب آن .
قدم چهارم: رعايت نكات ايمني در هنگام استفاده از اينترنت و پست الكترونيك .
قدم نخست: نصب يك نرم‌افزار ويروس‌ياب و به‌روز‌كردن آن به طور مرتب
آمارها نشان مي‌دهد كه هر‌روز‌، هر‌ساعت و هر‌لحظه برنامه‌هاي مخرب جديدي توسط خرابكاران ابداع مي‌شوند و هر لحظه سيستم‌هاي رايانه‌اي جديدي به جمع سيستم‌هاي آلوده اضافه مي‌شوند بنابراين سعي كنيد تا شما جزء آمار قرار نگيريد .راه حل بسيار ساده است حتما بر روي سيستم خود يك نرم افزار ويروس‌ياب نصب كرده و همواره آن را از طريق اينترنت و يا به هر روش ممكن ديگر به‌روز كنيد تا از ويروس‌هاي جديد در امان بمانيد . معمولاً آخرين اطلاعات به‌روز‌رساني ويروس‌ياب در سايت وب سازنده آن يافت مي شود و همواره در حال تغيير است .ممكن است به‌روز‌رساني از طريق اينترنت مخصوصاً براي بار نخست‌، وقت‌گير و خسته‌كننده به نظر بيايد اما مطمئن باشيد كه ارزشش را دارد.

قدم دوم: به‌روز‌كردن مرتب سيستم‌عامل
وجود نقايص امنيتي در سيستم‌عامل‌، مرورگر اينترنت و برخي از نرم‌افزارهاي مهم مي‌تواند سيستم‌هاي رايانه‌اي شما را به شدت آسيب‌پذير كند، مثلاً ويروس MS-Blaster كه سبب خاموش شدن سيستم‌هاي مبتني بر ويندوز مايكروسافت پس از ارتباط با اينترنت مي‌شود به دليل يك نقص امنيتي در ويندوز رايانه‌هاي زيادي را آلوده ساخت و هنوز هم در حال گسترش است .در حالي كه يك هفته قبل از پيدايش اين كرم اينترنتي‌،‌ شركت مايكروسافت يك وصله" patch" براي رفع نقص امنيتي ويندوز از طريق سايت وب خود عرضه كرد.كساني كه سيستم خود را مرتباً به‌روز مي‌كردنداز حمله اين كرم اينترنتي در امان ماندنداما سيستم‌هاي بسياري آلوده شدند .
براي رفع نقايص اينترنتي اين چنيني كه مهمترين آنها معمولاً به سيستم‌عامل مربوط است‌، كافي است به سايت وب سازنده سيستم‌عامل رفته و آخرين اطلاعات به‌روز‌رساني را دريافت كنيد . اين اطلاعات معمولاً بر روي cd نيز يافت مي شوند.
براي نمونه اگر از سيستم‌عامل ويندوز محصول شركت مايكروسافت استفاده مي كنيد‌، هر‌از‌چند‌گاهي به سايت windowsupdate.microsoft.com سرزده و آخرين update هارا دريافت كنيد.شركت مايكروسافت به طور مرتب آخرين وصله ها و patch‌‌هاي رفع نقايص امنيتي مربوط به سيستم‌عامل ويندوز و مرورگر internet explorerرا در اين وب سايت قرار مي دهد.
اين سايت به طور خودكار‌، سيستم شما را بررسي كرده و جديدترين اطلاعات به‌روز‌رساني مورد نياز سيستم شما را دريافت و نصب خواهد كرد.

قدم سوم: نصب يك نرم افزار firewall در صورت استفاده از اينترنت و شبكه و به‌روز ‌كردن مرتب آن
در صورتي كه از اينترنت استفاده مي كنيد يا اگر رايانه شما به شبكه‌اي متصل است و به آن شبكه اطمينان صد در صد نداريد حتماً يك نرم‌افزار firewall بر روي سيستم خود نصب كرده و مرتباً آن را به‌روز كنيد .اين گونه نرم‌افزارها كليه تبادلات اطلاعات ميان رايانه شما و دنياي خارج را بررسي كرده و در صورت مجاز شناخته نشدن اين تبادلات يا عدم اجازه توسط كاربر،جلوي انتقال اطلاعات را مي گيرند.
با نصب يك firewall خوب و به روز امكان نفوذ هكر‌ها به سيستم شما و دزديده شدن اطلاعات شخصي و محرمانه‌تان از طريق اينترنت يا شبكه بسيار كاهش مي‌يابد.از ميان firewall هاي معروف براي سيستم‌عامل ويندوزمي توان به windows firewall (كه به همراه ويندوز xp يا sevice pack2 عرضه شده است) ‌يا firewall Norton Internet Security,MacAfee و يا ZoneAlarm اشاره كرد.

قدم چهارم: رعايت نكات ايمني در هنگام استفاده از اينترنت و پست الكترونيك
رعايت نكات ايمني به ظاهر ساده در هنگام استفاده از اينترنت و پست الكترونيك مي تواند‌ ضريب امنيتي سيستم را تا حدي افزايش دهد‌ . برخي از اين نكات در زير آمده است:
1 - از وارد كردن پست الكترونيك خود در هر سايت و هر پنجره‌اي كه وارد مي‌شويد خودداري كنيد.بسياري از سايت‌هايي كه پس ازدريافت آدرس پست الكترونيك به شما خدمات رايگان ارائه مي دهند‌، با فروختن آدرس پست الكترونيك شما به ديگران كسب در‌آمد مي‌كنند و پس از مدت كوتاهي سيل هرزنامه‌هاي تبليغاتي و مزاحم به صندوق پستي شما سرازير خواهد شد.پس آدرس پست الكترونيكي خود را فقط در جايي وارد كنيد كه واقعا لازم باشد.
2 - به هر فرد يا سيستم رايانه‌اي اعتماد نكنيد! از كلمه عبور خود محافظت كنيد‌، در فاصله‌هاي زماني مرتب مثلاً هر 2 ماه يكبار همه كلمه‌هاي عبور خود را عوض كنيد‌، اگر مجبور شديد براي يك مورد خاص و اضطراري كلمه عبور خود را به كسي بدهيد‌، در اولين فرصت اقدام به تعويض آن نماييد.روي هر سيستم كه در اختيارتان قرار مي‌گيرد و به آن مطمئن نيستيد كلمه عبور خود را وارد نكنيد. هنگام استفاده از اينترنت و پست الكترونيكي در كافي نت‌ها و يا فرودگاه و ديگر اماكن عمومي بسيار مراقب باشيد اگر از امنيت آن مجموعه اطمينان نداريد‌، اصلاً از سرويس‌ها آنان استفاده نكنيد.
3 - هنگام استفاده از فايل‌هايي كه به نامه‌هاي الكترونيكي ضميمه شده‌اند‌، بسيار مراقب باشيد اگر فرستنده را نمي‌شناسيد و يا به وي اعتماد نداريد بهتر است فوراً نامه و ضميمه‌هاي آن را حذف كنيد.در هر صورت حتماً قبل از باز كردن فايل‌هاي ضميمه نامه‌هاي الكترونيكي آنها را با ويروس‌ياب بررسي كنيد مخصوصاً اگر فايل ضميمه از نوع اجرایی باشد .
4 - با هرزنامه‌ها مبارزه كنيد 0از جواب دادن به هرزنامه ها خودداري كنيد زيرا با اين كار به فرستنده نشان مي‌دهيد كه شما نامه‌هاي آنها را مي خوانيد واين سبب ارسال نامه‌هاي بيشتر به صندوق پستي شما مي‌شود.بسياري از هرزنامه‌ها در انتهاي خود مطالبي درباره چگونگي توقف ارسال آن نامه به شما دارد.معمولاً لازم است كه آدرس پست الكترونيكي خود را در يك صفحه وارد كنيد تا با خبردار شدن فرستنده‌، ارسال هرزنامه به شما متوقف شود.اگر اين روش كارساز نبودمي‌توانيد آدرس پست الكترونيكي فرستنده هرزنامه را به ليست سياه اضافه كنيد !در تنظيمات بيشتر نرم‌ افزارهاي پست الكترونيك مانند QUTLOOK EXPRESS,QUTLOOK وهمچنين ارائه دهندگان سرويس‌هاي پست الكترونيك نظير Hotmail,Yahoo و غيره جايي براي Block كردن فرستندگاني كه هرزنامه ارسال مي‌كنند‌، وجود دارد.همچنين امكان فيلتر كردن نامه‌ها بر اساس فرستنده‌، موضوع و يا حتي محتوي متن نامه به كاربر داده شده است. § سطل آشغال را مرتباً خالي كنيد !نامه هاي حذف شده شما معمولاً به طور خودكار به سطل آشغال هدايت مي‌شوند.معمولاً ارايه دهندگان سرويس‌هاي پست الكترونيك نظير Yahoo يا Hotmail وغيره به طور خودكار در فاصله‌هاي زماني از پيش تعيين شده سطل آشغال را خالي مي كنند.اما بسياري نرم افزارهاي پست الكترونيك و برخي از ارائه دهندگان پست الكترونيك نامه‌هاي حذف شده را آن قدر در سطل آشغال نگه مي‌دارند تا كاربر شخصا اقدام به حذف آنها كند.عدم حذف نامه‌ها وباقي ماندن آنها در سطل آشغال علاوه بر هدر دادن فضا‌، به دليل وجود نامه‌هاي ويروسي در سطل آشغال امنيت سيستم شما را پايين مي‌آورد بنابر‌اين سطل آشغال را مرتباً خالي كنيد.همچنين معمولاً شاخه‌اي براي اختصاص هرزنامه‌ها با نام Junk Mail Folder و يا Bulk Mail و يا نام مشابهي وجود دارد كه لازم است علاوه بر سطل آشغال اين شاخه را نيز مرتبا خالي كنيد. § گول نخوريد!ممكن است نامه‌اي دريافت كنيد كه از شما مي خواهد كه آن نامه را به 10 نفر از دوستان خود ارسال كنيد و سپس به دليل كمك به يك پروژه بررسي مسير‌يابي نامه‌هاي الكترونيكي‌، يك شبه پولدار شويد.شما با خود مي‌انديشيد كه ارسال 10 نامه الكترونيكي‌، براي شما هزينه چنداني ندارد‌، اما هنگامي كه تعداد افرادي با انديشه اين چنيني زياد مي‌شود‌، حجم بالايي از ترافيك شبكه اينترنت‌، مصرف مي‌گردد.نامه‌هايي با مضامين از قبيل "اين نامه را براي 10 نفر بفرستيد" و يا "كامپيوتر شما آلوده به ويروس خطرناكي است" يا چيزهايي از اين قبيل معمولاً براي گول زدن شما ارسال مي شود. § از باز كردن سايتهايي كه نمي‌شناسيد خودداري كنيد.همچنين هنگام گشت‌زدن در وب از دريافت برنامه و فايل اجرايي از هر سايت وب كه به آن مطمئن نيستيد‌، خودداري كنيد.هنگام استفاده از رايانه‌، به هر پنجره كه ظاهر مي شود‌، دقت كنيد.برخي از كاربران فقط بلدند كه كليد Yes ويا Agree accept,continue Next, را فشار دهند بدون آنكه مطالب آن صفحه را بخوانند و معمولاً موقعي متوجه اشتباه خود مي‌شوند كه كار از كار گذشته است‌، اين قبيل كاربران حتي ممكن است‌، هيچگاه متوجه اشتباه خود نشوند!اگر پنجره‌اي باز شد كه مطالب آن را متوجه نشديد‌، حتي اگر يك كليد و تنها يك گزينه براي ادامه داشت‌، قبل از ادامه دادن پيام آن پنجره را يادداشت كنيد شايد يك متخصص رايانه در هنگام بروز مشكل با استفاده از آن پيام‌ بتواند به راحتي مشكل شما را حل كند.

 

دوشنبه 8/5/1386 - 6:48
آموزش و تحقيقات

اگر با امنيت سروکار داريد، بنحوي به اين مطلب اذعان داريد که امنيت هزينه بر است، هم از نظر ويژگي ها، هم کارايي و هم قابليت استفاده. ممکن است هر روز با اين حقيقت سروکار داشته باشيد و حتي اين مطلب را کاملا پذيرفته باشيد. اما اگر به شما گفته شود که مي توانيد احساس خود را نسبت به امنيت تغيير دهيد و از آن بجاي عاملي هزينه بر به عنوان يک تقويت کننده تجارت استفاده کنيد،‌آنگاه چه مي گوييد؟ ممکن است اين مفهوم جديد هنگامي که شما مورد تجاري بعدي خود را براي يک سيستم جديد پايه ريزي مي کنيد و نياز داريد که سرمايه بيشتري تقاضا کنيد، تفاوت زيادي ايجاد کند. اجازه دهيد به شما بگوييم چگونه!

امنيت کامل وجود ندارد؛ اما مخاطرات بايد قابل مديريت باشند. هنگامي که شما به صورت موثري مخاطرات امنيتي را مديريت مي کنيد، يک طرح امنيتي -تجاري قدرتمند در اختيار داريد که چيزي بيش از يک هزينه است.
شما نمي توانيد اين حقيقت را که امنيت هميشه پول را تعقيب مي کند، تغيير دهيد. شما مي توانيد رويکرد خود را با تبديل ساختن امنيت به يک ابزار تجاري با ارزش تغيير دهيد و مي توانيد از آن به عنوان يک انگيزه و تقويت کننده استفاده کنيد، هم براي تکنولوژي و هم براي افراد. اکنون امنيت چيزي است که هيچ تجارتي نمي تواند بدون آن وجود داشته باشد.


يک طرح امنيتي خوب بايد به خوبي از کار بيافتد!
هنگامي که يک راه حل يا برنامه کاربردي طراحي مي کنيد، دير يا زود اشکالات فعال و غيرفعال را خواهيد ديد. مهم نيست که چقدر خوب طراحي کرده باشيد، امنيت در نهايت از کار مي افتد! هنگامي که امنيت را در راه حل خود وارد مي کنيد، بايد روي اين مطلب تمرکز کنيد که چگونه کار خواهد کرد و تراکنش خواهد داشت. اما مهمتر اين است که چگونه از کار خواهد افتاد.
مرتبه بعد که راه حل جديدي را طراحي و پياده سازي مي کنيد، به دنبال اين باشيد که چگونه مي توانيد هنگامي که طرح شما به خطر مي افتد ، از يک واکنش زنجيره اي اتفاقات بد جلوگيري کنيد. هنگامي که براي جلوگيري از اشکالات، آينده نگري مي کنيد، اين رويکرد به راه حلي منتهي مي شود که خسارت را در هنگام به خطر افتادن سيستم، محدود مي کند. به عبارت ديگر، مطمئن شويد که طراحي شما به خوبي از کار مي افتد و مشکلات گسترده اي ايجاد نمي کند!
يک راه حل که به خوبي از کار ميفتد، چگونه ارزش تجاري امنيت را تحت تأثير قرار مي دهد؟ در اينجا به يک مثال اشاره مي کنيم: شرکت شما يک پورتال آنلاين ايجاد مي کند که روي زيرساختار مبتني بر Windows Server 2003 و چارچوب .NET اجرا مي شود. يک شرکت مشابه نيز پورتالي دارد که اخيراً به خطر افتاده است. بنابراين شرکت شما مي خواهد اين تضمين را بدهد که مشتريان بالقوه به پورتال جديد اعتماد دارند. راه حل هايي که به طرز بدي از کار مي افتند، آنهايي هستند که شما دوست نداريد در آينده يادآور آنها باشيد.
بنابراين شرکت شما سعي مي کند زيرساختار را ساده کند: شما با پياده سازي پورتال در سه سطح، يک تقسيم بندي انجام مي دهيد. در طول نصب تا آنجا که ممکن است از تراکنش هاي انساني با استفاده از نصب هاي اسکريپتي و خودکار مي کاهيد. به صورت مرکزي ابزارهايي مانند Group Policy در Active Directory را سرپرستي مي کنيد. براي بهبود امنيت پورتال و بهينه سازي عمليات روزانه، روندهاي مديريت وصله هاي امنيتي را بهينه مي کنيد. شما تمام اين کارها را تحت نام امنيت انجام مي دهيد. آنچه که شما در نهايت توسط آن، کار خود را به اتمام مي رسانيد زيرساختاري است که براي آنچه در آن سرمايه گذاري کرده ايد، ارزش افزوده به ارمغان مي آورد. شما يک طرح پورتال داريد که پوياتر و مقاوم تر است و به راحتي براي مقاومت در برابر تهديدها و حملات جديد سازگار مي شود.
شما همچنين تکنولوژي اي را که از آن استفاده مي کنيد بهتر درک مي کنيد و در عين حال کارمندان IT شما بازدهي بيشتري دارند، زيرا شما نصب طاقت فرسا و وظايف نگهداري را از کار روزانه حذف کرده ايد. شما در حقيقت با استفاده از امنيت به عنوان يک تقويت کننده،ارزش تجاري را افزايش داده ايد.

اما صبر کنيد، يک عامل ديگر هنوز وجود دارد...

عامل انساني
امنيت در حقيقت مربوط به همه است. نه فقط کساني که به يک سيستم حمله مي کنند، بلکه کساني که از آن مراقبت مي کنند نيز درگيرند. يک چيز را به خاطر داشته باشيد: اگر مي خواهيد طرح امنيتي شما کار کند شما مجبوريد به افراد اعتماد کنيد. جزئيات يک روش امنيتي اغلب پيچيده است، اما روشي که امنيت عمل مي کند و از کار مي افتد چيزي است که همه مي توانند بفهمند. اين را هنگامي که طرح امنيتي خود را ايجاد و پياده سازي مي کنيد به ياد داشته باشيد.
امتيازي که انسان ها نسبت به ماشين دارند اين است که مي توانند ابتکار داشته باشند، به سرعت تصميم گيري کنند و مشکلات را کشف کنند. از طرفي افراد ضعيف ترين بخش يک زنجيره امنيتي هستند. آنها معمولاً دليل از کار افتادن طرح امنيتي شما هستند.
بنابراين، چگونه مي توانيد ضعف انساني را به يک نقطه مثبت تبديل کنيد؟ مطمئن شويد که هنگامي که امنيت را در طرح خود وارد مي کنيد، افراد مرتبط را درگير مي کنيد، به آنها وظايفي محول مي کنيد و آگاهشان مي کنيد. داخل يک سازمان، امنيت يک تلاش گروهي است، هم عمودي و هم افقي! همه را درگير کنيد و براي فيدبک ها و پيشنهادهاي سازنده در مورد طرحتان به صورت باز برخورد کنيد. با استفاده از امنيت به عنوان ابزاري براي ارتباط در ميان کل سازمان، شما افراد را از اموالي که قصد محافظت داريد، آگاه مي سازيد. در حقيقت مقوله امنيت به عنوان يک عامل انگيزه، بر ارزش تجاري مي افزايد، زيرا افراد را مجبور به تراکنش و اشتراک ايده ها مي کند.

دوشنبه 8/5/1386 - 6:45
آموزش و تحقيقات

جاكوب نيلسن (Jacob Nielsen ) با صفاتي چون سلطان بهره‌وري نرم‌افزاري، پيشرو در بهره‌وري وب و رهبـر طراحي كـاربر پسند شنـاخته شده است. دكتـر نيـلسن يـكي از موسسان گــروه نيــلسن نـورمن (Nielsen Norman ) است و قبل از آن نيز يكي از مهندسان شركت Sun Micro system بوده است.

وي ابداع‌گر جنبش مهندسي بهره‌وري هزينه (Engineering Discount Usability ) است كه هدف آن پيشرفت‌هاي سريع وارزان در طراحي رابط كاربر برنامه‌ها ( User Interface ) است . معروف‌ترين كتاب وي « طراحي كاربردي وب » نام دارد كه در سال 2000 با تيراژ 250 هزار نسخه و به 15 زبـان زنـده منتشر شده است. مطـالب ذيل برگزيده اي از سايت اختصاصي او با نام www.useit.com است.
• عدم درج قيمت محصولات : براي بسياري از مشتريان يافتن سريع قيمت يك كالا مهم است .
• موتور جست‌وجوي انعطاف ناپذير : بسياري از موتورهاي جست‌وجو كاربر را ملزم به ورود پارامترهاي زيادي مي‌كنند .
• پيمايش عرضي صفحات: كاربران علاقه‌اي به پيمايش افقي صفحات ندارند .
• اندازه ثابت فونت‌ها ومتون : به خصوص افراد بالاي 40 سال با حروف نازك يا كوچك مشكل دارند و بايد ترتيبي اتخاذ شود تا از طريق مرورگر امكان تغيير سايز فراهم شود .
• انبوهي متون: معمولاً سايت‌هاي حاوي متون حجيم، خسته كننده هستند .
• پنجره‌هاي بازشونده خودكار : كاربران ترجيح مي‌دهند كه خودشان مقصد را تعيين كنند .
• جمع آوري آدرس پست الكترونيك بدون هيچ روند امنيتي : كاربر بايد براي وارد نمودن آدرس ايميل خود كاملا مطمئن و متقاعد شود .
• آدرسهاي طولاني يا پيچيده صفحات : انتخاب يا هرگونه كار روي آدرس‌هايي كه بيش از 75 كاراكتر دارند مشكل است .
• لينك‌هاي ايميل در مكان نامناسب : ايميل بايد كاملاً برجسته و مشخص و در مكان‌هاي مناسب بوده و از لينك هاي معمول صفحه تفكيك شود .
• بازگشت كند يا نا موفق به صفحات قبل : كليد Back دومين دكمه مورد استفاده كاربران است . • رابط گرافيكي ( GUI ) غير استاندارد : برداشت كاربر از عناصر و اشياي موجود در برنامه‌ها تثبيت شده است .
• نبود بيوگرافي در سايت‌ها: وجود بيوگرافي باعث ايجاد جو اطمينان در خوانندگان مي‌شود.
• ضعف آرشيو: در اغلب مواقع اطلاعات قديمي هم مورد استفاده كاربران قرار مي گيرد .
• لينك‌هاي متعدد براي رسيدن به صفحات خاص: كاربران مايل به استفاده مكرر از لينك‌ها براي رسيدن به هدف نيستند.
• استفاده پيش از موعد از امكانات پيشرفته : استفاده از امكاناتي مانند CHAT، ايجاد انجمن‌هاي گفت‌وگو، ايميـل رايگان، نقشه 3 بعـدي سايت وغيـره بارمالي زيادي را بر مديران سايت تحميل مي‌كنند .
• بارگذري كند صفحات : وجود گرافيك‌هاي سنگين آزار دهنده خواهد بود .
• ساختارهاي تبليغاتي : كاربران معمولاً از مشاهده ساختارهاي تبليغاتي خودداري مي‌كنند .
• رسالت و هدف نامشخص سايت : بايد نوع سايت از جنبه‌هاي تجاري يا اطلاع رساني مشخص باشد .
• طراحي اختصاصي براي افراد خاص : سايت بايد كاملاً براي تمام كاربران اينترنت ( نه فقط متخصصين ) قابل استفاده و گشت زني باشد .
• لينك به سايت‌هاي ديگر : به دليل فلسفه وساختار متفاوت طراحي در سايت‌هاي مختلف، نبايد تعداد لينك‌هاي خارج از سايت زياد باشند.
• فـراموش كـردن هزينه پشتيبـاني سايت : بودجه پشتيبـاني و نگهداري بايد حداقل به اندازه 50درصد از هزينه راه اندازي سايت در نظر گرفته شود .
• تلقي از سايت به عنوان يك رسانه دست دوم : سايت با تلويزيون، روزنامه يا بروشور فرق‌هاي اســاسي دارد. بنـابراين نبايد از آنها كپي برداري كر. از طرفي ارتباط ما را به عنوان يك رسانه تمام وقت با افراد متعددي برقرار مي كند ونبايد آن را دست كم گرفت .
• لينك‌هاي تكراري از لحاظ محتوا : مثلاً لينك يك تبليغ بعد از ورود به آن نبايد حاوي همان لينك تبليغ در صفحه باز شده باشد.

دوشنبه 8/5/1386 - 6:42
آموزش و تحقيقات
مقدمه :

در سال هاي اخير در كنار توسعه روش هاي سنتي آموزشي در مراكز آموزشي و گسترش آموزش هاي از راه دور و خودآموز، آموزش هاي الكترونيكي ، تعاملي و باز خورد محور هم مدنظر قرار گرفته است و هدف اين است كه با فراهم كردن تسهيلات و انعطاف پذيري در آموزش فراگيران علاوه بر دانش افزايي در حوزه نگرش و مهارتي نيز بر قابليت هاي خود بيفزايد در واقع توسعه توأمان دانش،‌توانش و بينش مورد توجه است. از جمله شيوه هاي آموزشي كه بدنبال تحقق چنين اهدافي است آموزش پودماني است كه در ادبيات آموزش به نام آموزش پيمانه اي، برنامه ريزي درس انعطاف پذير از آن نام برده شده است. اين رويكرد پس از جنگ جهاني دوم با توجه به شرايط پس از جنگ كه تقريباً بيش از نيمي از صنايع و كارخانجات اروپا از بين رفت و نيروهاي انساني كارآمد و آموزش ديده مناسبي نيز براي بازسازي و احياء آن ها وجود نداشت، مسؤولان را برآن داشت تا با استفاده از يك رويكرد آموزش مناسب تر بتوانند نيروهاي انساني زيادي را با وقت و هزينه پايين و كارآمدي بالا تربيت كنند. بعبارت ديگر تعدادي از مشاغل براي سرعت و شتاب بخشيدن در جريان توليد نياز به هدايت دقيق پرسنل ها و ارائه دانش فني و تخصصي داشتند و اين عوامل باعث گسترش نظام پودماني گرديد.
پايه و اساس رويكرد پودماني، آموزش برنامه اي بود كه توسط اسكينر در دهه 1950 مطرح گرديد. در آموزش برنامه اي، مفاهيم آموزش به گام هاي كوچك تقسيم مي شد و باعث مي شد كه فراگيران بصورت فعالانه در جريان يادگيري حضور داشته و با دريافت بازخورد فوري، انگيزه پيشرفت در آن ها براي طي گام هاي بعدي تقويت مي شد. كه با پيشرفت صنعت و تكنولوژي از اين موارد براي آموزش هاي مهارتي استفاده گرديد.


تعريف آموزش پودماني
پودمان از نگاه اليوت :‌ پودمان ، يك نقشه يا طرح رفتاري است كه درآن، فعاليت هاي يادگيري، بر اساس توانايي هاي تك تك فراگيران سازماندهي مي شود. آموزش پودماني ، آموزشي است كه طي آن كل برنامه درسي به بخش ها و يا واحدها و گام هاي كوچكي تقسيم مي شود كه اين امر به رغم آن كه پودمان را بعنوان جزئي از برنامه درسي مطرح مي كند و در عين حال ، آن را در رابطه با مهارت و يا شغل خاصي،‌مستقل و كامل نيز تلقي مي كند.
در آموزش پودماني،‌هدف اصلي آموزش مهارت ها در كوتاهترين زمان و با مطلوب ترين بازدهي است. «پودمان»‌واحد يادگيري است كه جهت دستيابي به هدفي معين در آموزش طراحي گرديده است.
پودمان ها ، خود واحدهاي كاملي هستند كه بايد بطور مستقل بكار برده شوند اما مي توانند با ساير پودمانهاي همان زمينه هاي مربوط،‌مرتبط گردند. كاربرد آموزش پودماني بيشتر در حوزه مهارتي است. در رويكرد آموزش پودماني ، عناصر اصلي تشكيل دهنده آموزش، فردياد گيرنده (شاغل) و شغل است. هدف اساسي اين رويكرد ،‌يادگيري مجموعه اي از توانمندي هاي همراه است كه به يك مهارت خاص و مستقل مورد نياز شغل مي انجامد، به همين خاطر اين روش آموزشي بيشتر در دوره هاي علمي – كاربردي و تربيت تكنسين و آموزش هاي ضمن خدمت توسعه بيشتري پيدا كرده است و بايد توجه شود كه دوره هاي پودماني صرفاً در رشته هايي كه جنبه كاربردي دارند ساماندهي شوند و استفاده از اين روش در رشته هايي كه صرفاً نظري هستند سودمند خواهد بود. بعنوان مثال به اين 2 عنوان پودمان توجه كنيد:
توليد قلمه و ايمني كارگاه تعمير لوازم الكتريكي همانطور كه مي بينيم عنوان ها اين دو پودمان توضيحي واضح و مختصر از مضامين را ارائه مي دهد در مثال اول يا همان توليد قلمه ،‌هدف از اين پودمان، ارائه آموزش مبتني بر مهارت، جهت ترويج و نگهداري قلمه هاي سالم مي باشد كه براي متخصصان پرورش گياهان طراحي شده است. بعد از گذراندن اين پودمان ، فراگيران قادر به فراهم آوردن محل كاشت رشد قلمه و كاشت گياهان و تعيين جايگاه و مهيا نمودن شرايط رشد گياهان و مقابله با آفات گياهي و علف هاي هرز خواهند بود.


اصول آموزش پودماني
هر روش و رويكرد آموزشي بر اساس يكسري اصول و گزاره هاي علمي استوار است. از مهم ترين اصول رويكرد آموزش پودماني مي توان اين موارد را نام برد:
1- اصل استقلال در آموزش ها
اين اصل بيانگر اين مفهوم است كه پودمان هاي آموزشي مربوط به يك شغل، هيچ گونه ارتباط تقدم و تأخري با همديگر نداشته و آموزش هايي كه در يك پودمان مطرح مي گردد هيچ پيوندي با ديگر آموزش ها ندارد و اين اصل باعث مي شود كه فراگيران بتوانند با توجه به نيازهاي شغلي – آموزش خود هر يك از پودمان هاي مورد نياز را طي كنند.
2 – اصل خودآموز يا خود رهرو بودن آموزش ها (self – pace learning)
پودمان ها به لحاظ ماهيت انگيزش – كاربردي بيشتر بصورت خودآموز طراحي و اجرا مي شوند. يعني محتوي آموزشي طوري تنظيم مي شود كه فراگير بتواند بدون راهنمايي معلم و با تكيه بر فعاليت شخص خود مهارت مورد نياز را فراگيرد.
3 – اصل ارتباط تنگاتنگ پودمان هاي آموزش با نيازهاي مهارتي شغل
در آموزش پودماني مشاغل تا سطح مهارت هاي مورد نياز هر فعاليت در يك شغل ويژه، تجزيه و تحليل مي شود و پودمان ها براساس مهارت هاي مورد نياز هر فعاليت به صورت كاملآً مستقل و مرتبط تهيه و تدوين مي شوند.
4 – اصل توجه به تفاوت هاي فردي
منظور از تفاوت هاي فردي ، تفاوت هاي شخصيتي نيست بلكه تفاوت هاي شغلي و مهارتي است كه افراد شاغل ممكن است با همديگر داشته باشند. هر فرد شاغل با توجه به نيازهاي مهارتي خود كه بر اساس تكنيك هاي مختلف نياز سنجي شناسايي شده، آموزش هاي مربوطه را مي گذراند. در آموزش پودماني، اساساً به تفاوت هاي فردي توجه كافي به عمل مي آيد. جريان آموزش از باز خوردي قوي برخوردار است و پاسخ هاي مثبت فراگيران به سرعت تقويت مي شود. فراگيران در جريان آموزش، شركتي فعال دارند.


اهداف آموزش پوماني
رويكرد آموزش پودماني با تكيه بر نيازها و مهارت هاي شغلي كاركنان نسبت به ديگر رويكردهاي آموزشي از تناسب و همخواني بيشتري با آموزش كاركنان برخوردار است. اهدافي را كه اين رويكرد دنبال مي كند مي توان چنين عنوان كرد:
- به حداقل رساندن زمان ارائه آموزش
- به حداقل رساندن هزينه هاي آموزش
- ايجاد مكانيسم دقيق و واقعي دربرآورد نيازهاي آموزش كاركنان
- پرهيز از زياد آموزي يا كم آموزي
- افزايش انگيزش براي يادگيري كاركنان
- افزايش كارآيي و اثر بخشي در عملكرد شغلي كاركنان


تفاوت آموزش پودماني با آموزش سنتي

آموزش پودماني

آموزش سنتي

تمام اطلاعات مورد نياز فراگيران در اختيار آنان قرار داده مي شود

فراگيران ممكن است تمام اطلاعات را بدست نياورند

اهداف، واضح ، روشن و بدون ابهام بيان مي شوند

اهداف بصورت كاملاً روشن بيان نمي شوند

آموزش با توجه به توانايي فراگيران است.

چندان توجهي به توانايي فراگيران نمي شود

ساختار توالي مصورداراي نظم و قاعده است.

سازماندهي محتوا غالباً توالي خاصي ندارد

انگيزه در فراگيران در سطح بالايي است.

فراگيران انگيزه چنداني ندارند

فراگيران در آموزش ، مشاركت فعالانه دارند.

فراگيران اكثراً منفعلند

ارزش يابي ،‌بصورت مرحله ي است.

ارزش يابي معمولاً پاياني است.

آموزش ها انفرادي و بصورت گروه هاي كوچك است

آموزش ها و كلاس هاي پرجمعيت صورت مي گيرد

فراگير محور

معلم محور




نگرش سيستمي در آموزش پودماني
يكي از منابع اساس براي سازماندهي يا برنامه ريزي به شيوه پودماني، استفاده از نگرش يا نظريه سيستمي است كه داراي 4 گام اصلي است كه عبارتند از :
1 – نياز سنجي (تعيين نيازها)
زيربناي يك آموزش مناسب تعيين نيازهاي فراگيران است. استانداردهاي موفقيت توسط سنجش نيازها مشخص مي شود. تعيين نيازها، پايه تعيين اهداف دوره هاي پودماني است. نيازها غالباً از طريق تجزيه و تحليل مشاغل، وظايف با قابليت ها تعيين مي شود كه روي كاربردي بودن نتايج هر پودمان مؤثرند.
فرايند تصميم گيري درباره اين كه چه محتويي در آموزش منظور گردد. تعيين نيازهاي آموزش يا سنجش نيازها ناميده مي شود.
سنجش نيازها بدليل آن كه فاصله و تفاوت توانايي دانش و گرايش فراگيران را در ابتدا و انتهاي فرايند آموزش نشان مي دهد از اهميت خاص برخوردار است. به همين خاطر تجزيه و تحليل نيازها به طراحان دوره هاي آموزشي مي فهماند كه چه دانش و مهارت و نگرشي مورد نياز فراگيران در گروه هاي سني مختلف مي باشد. يكي از روشهاي نياز سنجي آموزشي تجزيه و تحليل شغل است.
ريچارد هندرسون درباره تجزيه و تحليل شغل مي گويد: «تجزيه و تحليل شغل، تعريف و تعيين آن چه كه در يك شغل اتفاق مي افتد را دربرمي گيرد و دقيقاً به تعريف،‌تصريح و شناسايي وظايف، دانش و مهارت هايي كه براي اجراي شغل، تحت شرايطي لازم است مي پردازد. در تجزيه و تحليل شغل بهتر است به اين موارد دقت كافي معطوف شود:
1 – شناسايي دقيق شغل مورد نظر
2 – تهيه فهرست كليه وظايف و كارهاي كليدي يا اصلي آن شغل
3- تدوين پاره كارهاي وظيفه اصلي
4- تعيين ميزان فراواني تكرار هر وظيفه
5 – تعيين اهميت نسبي هر وظيفه
6 – تعيين سطح يادگيري وظيفه
7 – فهرست اطلاعات بدست آمده در جدول تجزيه و تحليل شغل
براي تجزيه و تحليل شغل از روش هاي مختلفي استفاده مي شود كه مي توان به روش هاي مشاهده ، مصاحبه و روش تنظيم پرسشنامه اشاره كرد.
نتيجه نهايي تجزيه و تحليل شغل، فهرست كاملي از وظايف و مراحلي است كه فراگيران آن شغل در جريان كار را انجام مي دهند.

2 – تعيين اهداف
جان ديويي مي گويد: هدف شايسته، هدفي است كه با توجه به اوضاع و احوال موجود اتخاذ شود. هدف ، مرحله نهايي يك سلسله فعاليت مستمر است. هدف آموزش بيان تغييرات مطلوبي است كه قرار است در رفتار فراگيران ايجاد شود.
اهداف را بايد smart كرد يعني :
Specific: هدف ها بايد دقيق و خالي از ابهام باشد.
Measurable: قابل ارزيابي اندازه گيري باشند.
Achievable: قابل حصول و دست يافتني باشند.
Relevant : هدف ها بايد مرتبط با موضوع باشند.
Trackable: هدف ها بايد قابل پيگيري باشند.


منابع تدوين اهداف آموزشي :
1 – فراگيران
2 – جامعه
3- ساختار دانش
در نگارش اهداف بايد دقت كرد كه اهداف در 3 حوزه شناختي، عاطفي ، رواني ،‌حركتي نوشته شوند.

3- انتخاب و سازماندهي محتوي
چه چيزي بايد آموخته شود؟ در گزينش محتوا بايد به عواملي همچون : ميزان اهميت و اعتبار محتوا ميزان علاقمندي فراگيران، ميزان سودمندي و اثر بخشي آن،‌ميزان يادگيري محتوا و تناسب با ويژگي هاي فراگيران ،‌انعطاف پذيري مطالب و ساختار دانش توجه داشت كه در آموزش هاي مهارتي، همه موارد حائز اهميت است. در اين نوع از آموزش ها‌، محتوا و تجربيات يادگيري نبايد صرفاً منحصر به هدف هاي حيطه رواني – حركتي باشد بلكه بايد در تدوين محتواي پودمان، به هدف هاي حوزه شناسي و عاطفي نيز توجه داشت. محتوي پودمان ها بايد طوري تنظيم شود كه نيازهاي فراگيران را در اسرع وقت برآورده سازد و محتواي پودماني بايد شامل همه مطالب، تمرين ها ، آزمون هاي مورد نياز تسلط بر موضوع، شغل و يا مهارت مورد نظر باشد. براي سازماندهي محتوي يك پودمان بايد به سؤالات مختلفي پاسخ داد:
1 – ارتباط يك پودمان با پودمان هاي ديگر چگونه باشد؟
2- آيا مي توان از تركيب چندين مهارت مختلف در تنظيم محتواي يك پودمان استفاده كرد؟
3- محتوي پودمان به چه نحوي سازماندي شود تا منجر به تحصيل مهارت ها شود؟
4 – سازماندهي محتوي يك پودمان چگونه باشد؟

4- ارزش يابي
براي اين كه بدانيم يك پومان تا چه حد توانسته به اهداف خود برسد بايد از آن ارزش يابي به عمل آورد.
سه نوع ارزش يابي در اين جا مطرح مي شود:
الف :‌ارزش يابي تشخيصي :
در اين نوع از ارزش يابي با ارائه پيش آزمون ها و در هر پودمان ،‌در حقيقت رفتار ورودي فراگيران براي آغاز آموزش آن پودمان تعيين مي شود.
ب : ارزش يابي تكويني
در آموزش پودماني ،‌اين نوع از ارزش يابي از مؤثر بودن و از بي خطا بودن پودمان اطمينان مي دهد. در ارزش يابي تكويني مي توان به اين سؤالات پاسخ داد : 1 – آيا محتوي آموزش پودماني نياز به تجديد نظر دارد؟
2 – آيا فراگيران به معيار استاندارد هدف رسيده اند يا خير؟
ج : ارزش يابي تراكمي يا پاياني
اطلاعات بدست آمده، عمدتاً بر حسب عملكرد فراگيران است. در آموزش پودماني ،‌ارزش يابي تراكمي به جمع آوري و تغيير داده ها براي تعيين ميزان دستيابي به اهداف آموزش مي پردازد.


منابع مورد استفاده
برنامه ريزي درسي با رويكرد پودماني : مؤسسه آموزش عالي علمي – كاربردي جهاد سازندگي ،‌پاييز 70 ،‌تهران انتشارات شركت جهاد و تحقيقات و آموزش برنامه ريزي درسي (راهبردهاي نوين) ،‌علي ابراهيمي ،‌انتشارات فكر نو، چاپ اول، تابستان 77 تهران
مقاله ،‌آموزش مبتني بر انعطاف مرتضي مجدفر
مقاله ، رويكرد آموزش پودماني (راهكاري جهت افزايش اثر بخشي آموزش كاركنان در صنعت و خدمات) رحمت ا... پاكدل
مقاله‌، حسين رادنيا، نظام آموزش مدولا در برنامه ريزي آموزش هاي كاربردي،‌هفتمين سمينار علمي ترويج كشاورزي كشور

دوشنبه 8/5/1386 - 6:40
آموزش و تحقيقات

تعريف :
تلويزيون آموزشي ، ابزاري است كه امكان دسترسي عموم آحاد جامعه را به آموزش هاي عمومي و فني و حرفه اي و ترويجي و آموزش هاي عالي ، فراهم مي كند و كيفيت آموزش را بهتر مي سازد، به همين دليل و با توجه به تنوع روز افزون نيازهاي جامعه در تمامي عرصه ها، از فرهنگ عمومي گرفته تا دانش هاي جديد و آميختگي بيش از پيش زندگي و حيات فرهنگي و اجتماعي با مظاهر علوم و فن آوري ، كه آموزش را به امري مستمر و پويا و بخشي جدايي ناپذير از زندگي اجتماعي تبديل كرده است، شبكه ي آموزش صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران تأسيس شده است.


الزامات ايجاد شبكه :
جهان امروز جهان پيشرفت هاي گوناگون در عرصه فن آوري و استفاده از آن در حوزه هاي مختلف از جمله حوزه هاي آموزش مي باشد. اين پيشرفت علوم موجب بازنگري در شيوه هاي آموزشي شده است، به همين دليل، تلاش براي يافتن شيوه هاي جديد به ضرورت انكار ناپذير عصر ما تبديل شده است.
تجربه هاي گوناگون درجهان، از كشورهاي توسعه يافته تا كشورهاي در حال توسعه، در زمينه هاي به كارگيري روش هاي متنوع و جديد در امر آموزش، ضرروت ياد شده در پردازش اين روش ها را براي همگان آشكار مي سازد.
شيوه هاي سنتي آموزش، به دليل وابستگي به مؤلفه هايي همچون محيط فيزيكي ، تعداد آموزش دهندگان و آموزش گيران و مواردي از اين دست، عملاً فرصت هاي برابر آموزشي رااز همگان سلب مي كند؛ اما در عصر حاضر كه با حضور وسايل ارتباط جمعي، دنيا به دهكده اي كوچك تبديل شده است، ديگر نمي توان به شيوه هاي سنتي آموزش اكتفا كرد،‌چرا كه به راحتي ي توان از تجارب ديگران آگاه شد و در حيطه ي آموزش ، به رشد و توسعه دست يافت.
اينك، رسانه اي تصويري همچون تلويزيون ، به دليل داراي بودن مجموعه اي از ويژگي هايي مانند:‌
جذابيت، فراگيري و دسترسي آسان و دائم ، به يكي از مهم ترين ابزارهاي آموزشي در دنياي امروز تبديل شده است. درك اين واقعيت از سوي نويسندگان سومين برنامه هاي توسعه اجتماعي،‌اقتصادي و فرهنگي كشور، آنان را بر اين داشت تا در بند «د» از ماده ي 13 فصل 13 برنامه ي ياد شده، ايجاد شبكه هاي آموزشي را با هدف ارتقاي سطح آموزشي و ايجاد فرصت هاي برابر در اين زمينه، در دستور كار سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران قرار دهند. از اين رو با تكيه بر تجارب كشورهاي ديگر، شبكه ي آموزش سيما، طراحي و راه اندازي شد.


رسالت :
اكثر قريب به اتفاق خبرگان و متخصصان برآنند كه رسالت يا مأموريت هر مجموعه؛ در بالاترين نقطه از سلسله مراتب نظري آن مجموعه قرار دارد. از اين رهگذر، در سايه ي رسالت و مأموريت كلي سازمان صدا و سيما، شبكه ي آموزش سيما، تأكيد بر افزايش توان علمي و سطح آگاهي جامعه، با هدف توسعه ي علمي، فرهنگي ، مذهبي ، اجتماعي و اقتصادي كشور را به عنوان رسالت خويش برگزيده است.


اهداف :
شبكه ي آموزش با در نظرگرفتن مأموريت يا رسالت اصلي خويش، مجموعه موارد ذيل را به عنوان اهداف خويش بيان مي كند.
الف) ايجاد فرصت هاي برابر آموزشي براي كل جامعه، با تأكيد بر اصل تكميل كاستي هاي نظام آموزش رسمي كشور از سطح ابتدايي تا عالي ، براي بهبود كميت و كيفيت آموزش هاي رسمي دانش آموزان و دانشجويان در كليه ي سطوح
ب) گسترش آموزش هاي عمومي و مهارت هاي زندگي در زمينه هاي گوناگون فرهنگ عمومي جامعه
ج) فراهم كردن شرايط مناسب براي ارايه آموزش هاي تخصصي، به منظور بالابردن كيفيت مهارت هاي فردي و حرفه اي با تأكيد بر اصل تكميل كاستي هاي نظام آموزش مهارتي فني و حرفه اي كشور، براي ارتقاي سطح بهره وري نيروي كار .
د) ارايه ي امكانات مناسب رسانه اي مورد نياز بخش دولتي و خصوصي، در حوزه هاي آموزش، با هدف افزايش كارايي كاركنان دولت و ارايه ي خدمات آموزشي بهتر در سطح جامعه


اهم سياست ها :
شبكه ي آموزش سيما، براي آن كه به اهداف تعيين شده خود دست يابد، موارد زير را به عنوان مهمترين سياست هاي كاري خود تعريف كرده است:
الف) تبيين پيش نيازهاي توسعه ي فرهنگي ، اجتماعي، اقتصادي و سياسي، با تأكيد بر حفظ هويت فرهنگي و وحدت ملي
ب) توجه به پيشرفت هر لحظه علم در جهان و به روز كردن دانش خود همگام با دانش روز دنيا
ج) طراحي نظام ارزشيابي تعاملي براي مخاطبان شبكه
د) طراحي و اجراي فرآيند تحليل محتوا با توجه به نظريه ي فرآيند هدف


جايگاه شبكه صدا و سيما :
هر چند كه صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، دانشگاهي بزرگ ناميده شده است، اما برنامه سازي در امر آموزش به دليل نبود انسجام لازم در فرايند كار و عدم تمركز كافي، به نحو شايسته و بايسته به ثمر نشست و با شبكه اي مستقل و تخصصي در زمينه ي آموزش، در ميان خانواده هاي صدا و سيما خالي بود. آغاز فعاليت شبكه ي آموزش در ميان ديگر شبكه هاي تلويزيوني، نويدي بر وجود فعاليتهاي مستمر و منسجم در اين زمينه مي باشد. شبكه آموزش ، گامي در راه تكميل شبكه هاي تلويزيوني و پاسخي تخصصي به نيازهاي متنوع مخاطبان اين رسانه محسوب مي شود.


تعامل با ساير دستگاه ها :
گستره فعاليت هاي شبكه آموزش، تعاملي اجباري و لازم را با محيط بيروني طلب مي كند كه طرف دوم تعامل ياد شده، دستگاه هاي مختلف كشوري ، به ويژه دستگاه هايي هستند كه به نوعي با ارايه آموزش هاي رسمي و غيررسمي سر و كار دارند.
شبكه آموزش، در واقع مكملي است براي فعاليت هاي آموزشي دستگاه هاي مختلف، از اين روي، فرصتي بي مانند را براي اين دستگاه ها فراهم آورده است، تا هر چه بهتر خدمات خود را ارايه دهند. هر يك از حوزه هاي چهارگانه فعاليت شبكه ي آموزش، يعني آموزش هاي عمومي، عالي ، فني و حرفه اي و پايه و اساسي، به فرا خور حوزه هاي عملياتي خويش، با دستگاه هاي مختلف، همكاري و تعامل دارند كه حاصل آن، امضاي تفاهم نامه هاي گوناگون براي جلب مشاركت محتوايي و تخصصي با آن ها بوده است.


همكاري با آموزش عالي :
شبكه آموزش، در حيطه ي آموزش عالي، با دانشگاه هاي مختلف ، تفاهم نامه هايي امضا كرده است كه مي توان به موارد زير اشاره كرد:

الف) امضاي تفاهم نامه با دانشگاه پيام نور :
بر اساس اين تفاهم نامه، توليد و پخش برنامه هاي دانشگاهي فراگيران دانشگاه پيام نور كه بدون شرط معدل و آزمون سراسري،‌به تحصيل مي پردازند، از طريق شبكه ي آموزش صورت مي پذيرد.

ب ) امضاي تفاهم نامه با دانشگاه جامع علمي – كاربردي :
اين تفاهم نامه به منظور راه اندازي دوره هاي پودماني امضا شده است و در مرحله اول اين طرح، دوره پودماني كارداني مديريت خانه اجرا شد كه در طي آن فراگيران برنامه هاي درسي خود را از شبكه ي آموزش پيگيري كردند و در پايان ترم در امتحانات دانشگاه شركت كردند.


همكاري با آموزش و پرورش:
در اين بخش، توليد و پخش برنامه هاي آموزشي مربوط به آموزش هاي ضمن خدمت معلمين و همچنين توليد برنامه هايي با هدف افزايش مهارت تدريس آنان، در دستور كار قرارگرفته است. همچنين پخش برنامه هاي درسي دانش آموزان در حوزه هاي مختلف نيز بخشي ديگر از تعامل ياد شده را شامل مي شود. براي رسيدن به اين اهداف، تفاهم نامه هايي با دفتر تكنولوژي آموزشي وزارت آموزش و پرورش و كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، امضا شده است تا برنامه هايي متناسب با گروه سني و پايه ي تحصيلي دانش آموزان، از شبكه ي آموزش پخش شود.

 

يکشنبه 7/5/1386 - 18:21
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته