• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1295
تعداد نظرات : 925
زمان آخرین مطلب : 4662روز قبل
کامپیوتر و اینترنت

حکومت بر اينترنت۱

قسمت اول
شوراي عالي انقلاب فرهنگي
۱- درآمد:
چنانچه مهمترين ظهور حاکميت در عرصه حقوق داخلي هر کشور را، اعمال قدرت مشروع بدانيم، بررسي و شناسايي نهادهاي حاکم از آن جهت حائز اهميت است که مرزهاي تحديد آزاديهاي عمومي را مشخص مي نمايد. بي ترديد محدود نمودن آزادي توسط حکومتها، چنانچه در مدار حق خود باشد،ختم به صيانت و حفظ بخشهاي کثيري از حريت انساني در ازاي گذشت از پاره اي اباحه گريها خواهد شد.
تکثر نهادهاي حاکم تا جايي مثبت است که ختم به توزيع قدرت و نظارت موثر صاحبان قدرت بر يکديگر شود. لکن چنانچه اين تعدد متولي، ختم به موازي کاري و مداخله گردد با صورت منفي تکثر قدرت روبرو خواهيم شد که آثار منفي متعددي از جمله رخوت اداري، بروکراسي زائد، منع آزادي هاي مشروع عمومي و… را در پي خواهد داشت.
هدف غايي اين تحليل آن است که ضمن بررسي وضع موجود، طرح مطلبي صورت پذيرد که بر مبناي آن وجوه منفي احتمالي موجود در نظام کنوني حکومت بر فنآوري اطلاعات به اقل رسيده و وجه مثبت آن غالب گردد.
۲- نخستين نهاد:
نخستين حضور حاکميت در اداره و سامان بخشي به وضعيت اينترنت در کشور توسط اين شورا و در سال ۱۳۸۰ محقق گرديد. شوراي عالي انقلاب فرهنگي «به منظور انتظام امور و فعاليت‌هاي اطلاع رساني و توسعه خدمات دسترسي به اينترنت در كشور» مبادرت به تصويب «مقررات شبكه‌هاي اطلاع رساني» نمود که پس از امضاء رئيس جمهور و رئيس شورا، به عنوان آئين نامه پاي به مرحله اجرا گذارد.
تحليل حقوق و تکاليف اين شورا در اعمال حاکميت بر اينترنت، منوط به شناخت ماهيت حقوقي و تاريخچه تشکيل اين شورا است.
۳- تاريخچه شورا:
واضح ترين سند قابل اتکا در بررسي تاريخچه شوراي عالي انقلاب فرهنگي، آئين نامه داخلي شورا، مصوب ۰۹/۱۰/۱۳۷۵ است. در مقدمه اين آئين نامه آمده است: «شورايعالي انقلاب فرهنگي كه طبق فرمان مورخ ۱۹/۹/۶۳ رهبر فقيد انقلاب اسلامي و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت آيت الله العظمي امام خميني (ره) منعقد شده درتحولات بعدي و پس از رحلت حضرت امام طبق فرمان مورخ ۱۴/۹/۷۵ رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران حضرت آيت الله خامنه اي دامت بركاته تعداد اعضاء شورا به ۳۵ شامل تعدادي اعضاء جديد و قديم ارتقاء يافت».
ناگفته هويدا است که شوراي عالي انقلاب فرهنگي مولود نگرانيهاي سالهاي نخستين انقلاب است که با عنايت به وضع آن روز دانشگاهها توسط بنيانگذار انقلاب تاسيس گرديد؛ تا آنجا که در فرمان ايشان، «برنامه‏ ريزي رشته‏ هاي مختلف و خط مشي فرهنگي آينده دانشگاه ها، براساس فرهنگ اسلامي و انتخاب و آماده سازي اساتيد شايسته، متعهد و آگاه » به عنوان هدف اساسي ترسيم مي گردد. لذا بي ترديد در بدو تاسيس اين شورا، دورنمايي جهت ورود آن به بحث مديرت فنآوري اطلاعات وجود نداشته است.
۴- تکاليف شورا:
وظيفه اصلي شوراي عالي انقلاب فرهنگي عبارت از تدوين اصول سياست فرهنگي نظام جمهوري اسلامي، تدوين برنامه هاي فرهنگي و آموزشي و علمي و تحقيقاتي، توسعه روابط علمي و فرهنگي با كشورهاي ديگر، تدوين ضوابط براي گزينش استادان و معلمان دانشگاهها و مراكز آموزشي و نظارت بر امور كتابهاي درسي است.
بنابراين حتي در آئين نامه مصوب سال ۱۳۷۵ نيز ورود شورا در بحث فنآوري اطلاعات مورد توجه قرار نگرفته است. لکن چنانچه جهت شناخت بيشتر از شورا و وظايف محوله آن به پايگاه اينترنتي رسمي شوراي عالي انقلاب فرهنگي (www.iranculture.org) مراجعه نماييد در عنوان «معرفي شورا»، با طرح وظايفي روبرو خواهيد شد که بعضاً در آئين نامه آن قيد نگرديده. از جمله مهمترين بندهاي آن «سياستگذاري و ساماندهي نظام اطلاع رساني كشور و نحوه نظارت برآن» است.
در شکل گيري و تاسيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي، چه با استناد به فرمان بنيانگذار جمهوري اسلامي و چه با استناد به آئين نامه ها و مقررات آتي، هيچ دستور و يا ماده اي که صراحت به صلاحيت شورا مبني بر ورود به بحث اطلاع رساني داشته باشد وجود ندارد. حتي با تفسير موسع و نگرش با مسامحه به برخي از فرازهاي آئين نامه نظير «تدوين ضوابط و اصول كلي و سياستهاي مربوط به توسعه روابط علمي و فرهنگي با كشورهاي ديگر» نيز نمي توان شورا را متولي «ساماندهي» بحث اطلاع رساني در کشور دانست؛ چراکه ساماندهي، بر خلاف سياستگذاري، متضمن ورود به مباحث اجرايي است. لذا اين بند را بايد از وظايف خودساخته شورا دانست.
۵- نهاد موازي وزارت ارشاد:
وظايف و اختيارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در جاي خود قابل طرح است، لکن آنچه در اين يادداشت بايد ذکر گردد تداخل وظايف شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ساماندهي امر اطلاع رساني است.
در اين تداخل ايراد را بايد متوجه شورايعالي انقلاب فرهنگي دانست، چراکه وزارت ارشاد وفق تکاليف قانوني خويش، موظف به گردآوري خبرها، گزارشها، مقالات و عكسهاي مربوط به ايران و كشورهاي جهان و توزيع آن بين رسانه هاي گروهي كشور و همچنين پخش وانعكاس رويدادهاي مختلف كشور و منطقه در زمينه پيشرفت و تحولات سياسي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و ورزشي بين وسايل ارتباط جمعي كشورهاي جهان از يک سو؛ و صدور اجازه تاسيس، انحلال و نظارت بر فعاليت موسسات خبري و نمايندگيهاي خبرگزاريها و رسانه هاي خارجي و صدور اجازه فعاليت براي خبرنگاران خارجي وداخلي دركشورطبق مقررات مربوطه از سوي ديگر است.
به اين ترتيب نگارنده هيچ مستند قانوني جهت توجيه ورود شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تعيين ضوابط و اعمال حاکميت بر بحث اينترنت نيافته است. به همين سبب مبالغه نيست اگر نخستين ورود حاکمانه به مقوله اينترنت در نظام حقوقي ايران را به مثابه خشت کجي بدانيم که معمار بر جاي نهاده است.
۶- مزاياي و معايب:
 همانگونه که معروض گرديد، ورود شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تعيين ضوابط اجرايي حاکم بر اينترنت، توجيه حقوقي ندارد لکن اين بدان معنا نخواهد بود که از اين ورود هيچ نکته مثبتي قابل استخراج نيست.
شوراي عالي انقلاب فرهنگي با حضور سران قواي مقننه و قضائيه و تحت رياست رئيس قوه مجريه تشکيل مي گردد. به اين ترتيب بارز ترين مشخصه شورا را، فرا قوايي بودن آن بايد دانست.  بي ترديد در بدو شکل گيري نظام حاکم بر اينترنت، تولي گري نهادي فرا قوايي از نکات مثبت امر به شمار مي رود؛ لکن مثبت بودن امر تنها در حد سياستگذاري قابل دفاع است.
در کنار مزيت فوق الذکر، عيوب متعددي قابل اشاره است. علاوه بر خروج شورا از حيطه وظايف قانوني و ورود آن به حوزه صلاحيت ساير نهادهاي حاکميتي که مختصراً مورد اشاره قرار گرفت، عيب فاحش ديگري، نبود ضمانت اجرايي کافي جهت عملي شدن مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي، بالاخص از حيث قضايي است.
همچنين با توجه به آنکه شورا نهادي سياستگذار تلقي مي گردد، مصوبات آن نمي تواند خلاء قانون را رفع نمايد. خروج شورا از حيطه صلاحيت خود و تدوين ضوابط بسيار جزئي و اجرايي در مقوله اينترنت و تصور اشتباه دولتمردان مبني بر کفايت امر، موجب گرديد که تا امروز هيچ قانوني جهت تعيين اصول کلي حاکم بر استفاده از اينترنت از قوه مقننه کشور خارج نشود و وضيعتي را پديد آورد که حال با آن روبرو هستيم.

عيان ترين خصيصه وضعيت موجود، انباشت آئين نامه هاي متعدد و متنوع با قوت و ضعف قابل بحث از يک سو، و نبود قانون خاص و صريح از سوي ديگر است. اتفاق نامبارک ديگر آنکه انديشه هاي بنيادين در ارتباط با عصر سايبر و نگرش نظام اسلامي نسبت به آن که علي القاعده بايد توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي مورد تدوين قرار مي گرفت مغفول مانده است که اين نتيجه خروج شورا از حدود صلاحيت خود و پرداختن به موضوعات غير مرتبط است

يکشنبه 26/1/1386 - 5:43
کامپیوتر و اینترنت

چگونه پسورد (رمز عبور) بسازيم؟

در اينترنت بسيار پيش مي آيد كه براي دسترسي به اطلاعات شخصي خود (مانند ايميل، حساب بانكي و ..) احتياج به رمز عبور يا پسورد داريد. اگر مي خواهيد پسوردي بسازيد كه شكستن آن دشوار باشد، بايد تركيبي از كلمات اعداد و سمبل ها بسازيد. شما مي توانيد اين عمل را انجام دهيد و هنوز بياد آوردن آن برايتان ساده باشد. مثلا يك پسورد خوب مي تواند $ greatday $ يا # happytimes # باشد. يا ممكن است بخواهيد پسورد خود را به روش زير بسازيد، با پيدا كردن يك عبارت، مثلاً عبارت every day has his day “ در نظر بگيريد، حروف اول اين عبارت را كنار هم قرار مي دهيم، مي شود ” edhhd “ كه اگر اين عبارت را به ياد داشته باشيد پسورد مناسبي خواهد بود. روش ديگر چسباندن قسمتي از كلمات به يكديگر است مثلاً lovmar از تركيب اول كلمات love  و marriage بدست آمده است. اضافه كردن يك يا چند عدد به اين پسورد آنرا به مراتب مطمئن تر مي كند. مثلاً فرض كنيد شما پسورد edhhd را انتخاب كرده ايد و شماره شناسنامه  شما 1171 مي باشد با تركيب اينها پسورد 11edhhd71 بدست مي آيد كه پسورد بهتري است.

يکشنبه 26/1/1386 - 5:40
کامپیوتر و اینترنت

Complete

براي ساده تر كردن كارها هر بار كه چيزي را در يك زمينه متن  تايپ مي كنيد يا يك Password را تايپ مي كنيد Internet Explorer آنها را به خاطر مي آورد وقتي شما به آن زمينه باز مي گرديدبا وارد كردن حروف اوليه يك عبارت به طور اتوماتيك آن عبارت را براي شما تكميل مي كند يا ليستي از عبارات متناسب مي دهداين در مورد Address Bar هم صدق مي كند.( البته اين در مورد آدرس سايتهايي  كه قبلاً بازديد كرده ايد صدق مي كند.)

خوب يا بد؟

البته اين براي سيستمي كه بيش از يك نفر به آن دسترسي دارند مناسب نيست آنها مي توانند به password هاي يكديگر دسترسي پيدا كنند يا اگر شما چيزي را  search  كرده باشيد هر كس ديكري مي تواند آنچه را كه شما براي search انتخاب كرده ايد ببيند.

پاك كردن محتويات ذخيره شده:

در Internet Explorer‌ اين مسير را بپيماييد:

Tools>> Internet Option>> Content>> Auto Complete ...>>

سپس ابتدا روي clear Password كليك كنيد سپس روي Clear Forms كليك كنيد اين Address bar را هم خالي مي كند.

غير فعال كردن Auto Complete:

يك چيز خوب در مورد Auto Complete اين است كه مي توانيد هر حالت آن را به انتخاب خودتان غير فعال كنيد.( از طريق همان مسيري كه در فوق آمد )

آدرسهاي وب ( Web Address ): زمانيكه كه فعال باشد يك ليست از آدرسهاي سايتهايي كه كه شما قبلاً در آن بوده ايد ذخيره مي كندو ديگر احتياجي به تايپ كامل آدرس نيست.

Forms  ( زمينه هاي خالي براي تايپ ):با توجه به نوع آن اطلاعات را ذخيره مي كند و در صورت بازگشت دوباره شما مجدداً آنها را در اختيار شما قرار مي دهد

User name and password: اين يكي user name و Password  شما را ذخيره مي كند! در هر يك از موارد بالا با قرار دادن يك تيك در كنار هر گزينه مي توانيد آنها را  فعال يا غير فعال كنيد و اين به خود شما بستگي دارد كه كدام يك را فعال يا غير فعال كنيد.

توجه: با غير فعال كردن Auto Complete اطلاعاتي كه قبلاً ذخيره شده اند پاك نمي شوند.

يکشنبه 26/1/1386 - 5:38
کامپیوتر و اینترنت

پاكسازي رجيستري:

بانك اطلاعاتي رجيستري در ويندوز از نرم افزارها و سخت افزارهاي و نصب شده در كامپيوتر نگهداري مي كند و اطلاعاتي در مورد خصوصيات اجزاي مختلف كامپيوتر نيز ذخيره مي كند. بعد از instal يا unistal كردن يا حتي تغييرات پيكر بندي در برنامه هاي رجيستر شده رجيستري ويندوز مي تواند خراب شود يا آنقدر شلوغ شود كه اصطلاحآ كامپيوتر گيج شود و عكس العملهاي غير معمولي از خود نشان دهد.

ويندوز يك ابزار بسيار مفيد براي تعمير رجيستري در اختيار شما قرار داده است. به دليل اينكه رجيستري دائمآ در ويندوز مورد استفاده قرار مي گيرد اين ابزار فقط در msdos قابل استفاده است روي  start كليك كنيد سپس روي shut down كليك كنيد و گزينه start in ms dos كليك كنيد. اطلاعات بيشتر در مورد اين ابزار را مي توانيد از سايت microsoft بدست بياوريد.

زمانيكه C:\windows ظاهر شد اين عبارت را تايپ كنيد scanreg/fix بعد از يك تآخير كوتاه يك پنجره حاوي پيغام ظاهر مي شود و به شما اطلاع مي دهد كه رجيستري با موفقيت تعمير شد با زدن كليد Enter آن را تصديق كنيد. زمانيكه دوباره C:\windows ظاهر شد تايپ كنيد scanreg/opt بعد از لحظاتي دوباره C:\windows ظاهر مي شود. براي باز گشت به ويندوز exit را تايپ كنيد.

يکشنبه 26/1/1386 - 5:37
کامپیوتر و اینترنت

تنظيمات فوق العاده براي بهينه سازي مودم در ويندوز 98:

تنظيمات زير را براي بهينه سازي مودمتان در ويندوز 98 انجام دهيد:

  • روي آيكون Modems در Control Panel دابل كليك كنيد، روي باتون properties كليك كنيد روي جدول (تب) Connection كليك كنيد و سپس روي باتون Port Setting كليك كنيد. روي گزينه Use FIFO buffers  علامت تيك بگذاريد و باتون را به منتها اليه سمت راست بكشيد (High 14 ).
  • روي آيكون modems در كنترل پانل دابل كليك كنيد در باتون properties و ار منوي Maximum speed سرعت انتقال 115200 را انتخاب كنيد روي جدول Connection كليك كنيد و سپس گزينه هاي Use error control و required to connect را بدون علامت كنيد و بلاخره براي ذخيره تنظيمات روي ok كليك كنيد.
  • اگر مودم شما به يك لامپ فلورسنت نزديك است ممكن است سبب تداخل در ارسال يا دريافت اطلاعات در مودم شما شود بنابراين اگر يك لامپ فلورسنت روي ميز خود داريد بهتر است آن را از مودم دور نگه داريد.

 

يکشنبه 26/1/1386 - 5:36
کامپیوتر و اینترنت

حافظه مجازي سريعتر در ويندوز

براي بالا بردن سرعت اعمال مختلفي كه در ويندوز انجام مي شود مي توانيد از روش زير استفاده كنيد:

در پارتيشن بندي هارد ديسك خود يك درايو جداگانه كه فقط براي فضاي مبادله استفاده خواهد شد جدا كنيد. اين درايو حداقل بايد  200 مگا بايت فضا داشته باشد. در مسير زير :

Control Panel>System>Performance>Virtural memory

روي "let me specify my own setting" كليك كرده و آن را روي درايوي كه به اين منظور جدا كرده ايد set كنيد. اگر شما آن درايو را به اندازه 200 مگا بايت گرفته ايد بايد مينيمم مقدار را 150 مگا بايت و ماكزيم مقدار را 200 مگا بايت قرار دهيد كامپيوتر خود را restart كنيد بايد يك بهبود محسوس در سيستم ملاحظه كنيد.

يکشنبه 26/1/1386 - 5:35
کامپیوتر و اینترنت

چك كردن فايلهاي با پسوند DLL

اگر محتويات فولدرهاي

C:\Windows, C:\Windows\System

را بررسي كنيد تعداد زياد فايلهاي با پسوند DLL خواهيد يافت كه بدون استفاده هستند. براي اينكه فضاي هارد ديسك شما بيهوده اشغال نشود مي توانيد از Windows Explorer استفاده كنيد تا بدانيد كه آيا يك فايل DLL هنوز استفاده مي شود يا خير؟

براي انجام اين كار روي يك فايل DLL كليك سمت راست كنيد سپس Quick View را انتخاب كنيد در آنجا اطلاعاتي خواهيد يافت از آن جمله كاربردهايي است كه براي آنها فايل DLL شما مورد استفاده قرار مي گيرد اگر اين كاربردها مدتهاست كه مورد استفاده شما قرار نگرفته و قرار نخواهد گرفت مي توانيد با اطمينان خاطر آن فايل DLL را پاك كنيد. البته بايد خيلي در انجام اين كار دقت كنيد توجه داشته باشيد كه اگر نمي توانيد در منوي راست كليك Quick View را ببينيد به اين معني است ه شما بايد ابتدا آن را از روي CD ويندوز خود نصب كنيد (از طريق كنترل پانل Add/Rremove Program  و سپس منوي Windows Setup سپس Accessorise را انتخاب كرده وارد Detail  مي شويد در حاليكه CD ويندوز 98 خود را در CD-ROM  قرار داده ايد Quik View را تيك بزنيد تا اين ويژگي به ويندوز شما اضافه شود.

 

يکشنبه 26/1/1386 - 5:33
کامپیوتر و اینترنت

كليدهاي ميانبر

shortcut ها مي توانند سرعت عمل شما را در ويندوز و نرم افزارهاي قابل استفاده در آن بالا ببرند و علاوه بر صرفه جويي در زمان باعث كمتر خسته شدن شما مي شود اگر زياد از كامپيوتر استفاده مي كنيد مطالعه آنچه در اين صفحه وجود دارد را به شما توصيه مي كنيم.

GENERAL WINDOWS KEYS

براي كمك گرفتن در هر پنجره اي از ويندوز F1
خارج شدن از يك پنجره يا برنامه ALT+F4
براي ديدن منويي كه از راست كليك بوجود مي آيد SHIFT + F10

start menu  را نشان مي دهد

CTRL + ESC
يكي از برنامه هاي درحال اجرا در  كامپيتر شما را نشان مي دهد و مي تواميد يكي از آنها انتخاب كنيد. و بین آنها سوئیچ کنید ALT + TAB

Cut

CTRL + X
Copy CTRL + C
Paste CTRL + V
Delete DEL
آیتم انتخاب شده را بدون قرار دادن در سطل آشغال ویندوز به طور دائم پاک می کند. SHIFT+DEL
Undo CTRL + Z
براي جلو گيري از اجراي برنامه اتوران

SHIFT در حالیکه CD را در داخل CD-ROM قرار می دهید

  برای پنجره فعال منوی سیستم  را باز می کند ALT + SPACE
 حركت به جلو در ميان منوها TAB
 حركت به عقب در ميان منوها SHIFT+TAB
انتخاب همه فايلها يا گزينه ها CTRL + A
براي Refresh یا تازه سازی يك پنجره F5
يك پله از داخل دايركتوري بيرون آمدن BACKSPACE
در نرم افزاری که فعال است منو بار را فعال می کند F10
انتخاب ‎غالبهاي چپ و راست F6

 

زماني كه يك آيتم انتخاب شده مي توانيد Short cut هاي زير را استفاده كنيد.

براي تغيير نام يك آيتم انتخاب شده F2
پيدا كردن يك فايل يا دايركتوري F3
پاك كردن سريع يك فايل دور ريختن آن در Recycle Bin SHIFT+DEL
براي ديدن منوي  Property ALT+ENTER
براي  Copy  كردن يك فايل CTRL

(در حالتيكه در حال كشيدن يك فايل هستيد)

براي درست كردن يك Shortcut CTRL +SHIFT

(در حالتيكه در حال كشيدن يك فايل هستيد)

 

يکشنبه 26/1/1386 - 5:32
کامپیوتر و اینترنت

انتخابهاي بيشتر در setup ويندوز 98وMe

اگر قبلاً ويندوز بر روي سيستم شما نصب شده و اكنون در صدد نصب دوباره ويندوز هستيد براي كوتاه كردن زمان نصب جلوگيري از دوباره كاري مي توانيد به صورت زير عمل كنيد :

براي اين منظور setup را تايپ مي كنيم وبعد همه يا يكي از موارد زير را با توجه به نياز خود تايپ كنيد

 

نصب ويندوز بدون تنظيمات شبكه /in

نصب ويندوز بدون چك سيستم

/is
نصب ويندوز بدون تاييد كپي رايت /iw

نصب ويندوز بدون چك فضاي خالي موجود در هارد ديسك

/id
    نصب ويندوز بدون چك سالم بودن ساختار دايركتوري /IQ

 

  • مثال:

setup/is/id

يکشنبه 26/1/1386 - 5:31
کامپیوتر و اینترنت

ساخت اتوران براي ويندوز

براي راه اندازي خودكار يك فايل به صورت اتوران از روي سي دي يك فايل با نام Autorun.inf  شاخه اصلي سي دي قرار داده مي شود اين فايل را به كمك يك برنامه ويرايشگر متن مانند notepad بسازيد ساختار معمول اين فايل به صورت زير  است:

[autorun]

open = setup.exe

icon = setup.exe

قرار دادن اين فايل  در ريشه سي دي سبب ميشود كه برنامه  setup.exe در هنگام قرار دادن سي دي  در داخل سي دي دررايو به صوررت خودكار اجرا شود در صورتي كه فايل setup.exe در ريشه اصلي نباشد و در شاخه ديگري قرار داشته باشد بايد مسير را به طور كامل ذكر كرد مانند:

open = \installfolder\setup.exe

يکشنبه 26/1/1386 - 5:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته