• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3455روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

تازه آمده سر کار که می فهمد کلی کار را آن روز باید تحویل بدهد. یک ساعت که می گذرد کم کم احساس می کند مضطرب شده است. رو می کند به همکارش و می گوید: «امروز یه عالمه کار دارم و استرس گرفتم.» همین موقع است که همکارش از کیفش یک قرص آرامبخش درمی آورد و می گوید: «من هر وقت استرسی میشم یکی از اینا می خورم. خیلی آروم میشم و راحت کارمو انجام میدم.» او که دو دل است باید این دارو را بخورد یا نه وقتی با تاییدهای همکارش مبنی بر اثربخش بودن این دارو مواجه می شود، با خودش فکر می کند بد نیست خودش هم امتحان کند شاید بهتر شود. به این ترتیب او بدون آنکه بداند مصرف هر کدام از این داروها چه عواقبی دارد، اقدام به استفاده از آن ها می کند. اما بدانید که خطر نزدیک شماست. کارشناسان و متخصصان درباره پیامدهای مختلف مصرف این قبیل داروها توضیح می دهند.

 


 

 

جهان از لحاظ مصرف دارو

بسیاری از افراد غافل از عواقب وخیمی که مصرف خودسرانه دارو برای سلامت فرد به همراه دارد، در مصرف داروها بدون تجویز پزشک بسیار بی احتیاطی می کنند. با وجود هشدارها و آمارهای موجود درباره مصرف دارو در کشور، این روند هم چنان ادامه دارد به طوری که گفته می شود ایران به لحاظ میزان مصرف دارو جزو ۲۰ کشور نخست دنیاست. متاسفانه امروزه فرهنگ خوددرمانی به طور وسیعی در کشور رواج یافته به طوری که افراد پس از مواجهه با کوچک ترین مشکل و ناراحتی سریعا اقدام به تهیه دارو می کنند در حالی که هیچ گونه اطلاعاتی در مورد چگونگی اثربخشی دارو و عوارض و عواقب مصرف خودسرانه آن ندارند. از آن جا که مصرف خودسرانه تعدادی از داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی که عمدتا مردم آن ها را با نام عامیانه داروهای اعصاب و آرام بخش می شناسند رواج یافته است.

فلوکستین اعتیاد می آورد

از داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی که مصرف خودسرانه آن افزایش پیدا کرده، می توان به داروی فلوکستین اشاره کرد. این دارو در دسته داروهای ضدافسردگی طبقه بندی می شود. مصرف این دارو بدون تجویز پزشک می تواند منجر به مزمن شدن بیماری فرد و ایجاد اختلالات اضطرابی و وابستگی به دارو شود. یکی از عوارض این دارو در اوایل مصرف کاهش اشتهاست که متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاهانه یا به عمد از این دارو به عنوان داروی کاهنده وزن در رژیم های لاغری استفاده می کنند که می تواند عوارض زیادی هم چون تهوع، استفراغ، سوء هاضمه، درد شکم، اضطراب، سردرد، بی خوابی، تپش قلب، لرزش اندام های بدن و حتی تشنج به همراه داشته باشد.

ممکن است به کما بروید

داروهایی از قبیل کلردیازپوکساید، آلپرازولام(با نام تجاری Xanax)، دیازپام و لورازپام به عنوان تضعیف کننده سیستم اعصاب مرکزی عمل می کنند. اگر چه تجویز منطقی این داروها توسط پزشک اثرات درمانی مطلوبی در بهبود بیماری دارد ولی مصرف بی رویه و خودسرانه آن ها می تواند علائمی هم چون تسکین خفیف، خواب آلودگی و حتی اغما به همراه داشته باشد. با توجه به اثر تسکین دهنده و خواب آور این داروها با گذشت زمان تمایل فرد برای مصرف آن ها بیشتر شده به طوری که در نهایت منجر به وابستگی جسمی و روانی به داروهای فوق الذکر می شود و این امر قطع مصرف دارو را برای فرد به شدت دشوار می کند. مصرف طولانی مدت این داروها ممکن است منجر به ایجاد فراموشی، اختلال در تفکر و حتی ایجاد افسردگی در فرد مصرف کننده شود.

پروپرانولول آلرژی را بدتر می کند

پروپرانولول نیز دارویی است که با تاثیر بر سیستم قلبی عروقی موجب کاهش ضربان قلب و فشار خون شده و از این رو در بسیاری از موارد افراد در شرایط اضطرابی به منظور کاهش تپش قلب و اضطراب به طور خودسرانه اقدام به مصرف آن می کنند. مصرف این دارو بدون تجویز پزشک می تواند اختلال در عملکرد قلبی، کاهش غیرعادی ضربان قلب و حتی نارسایی قلبی، اختلالات تنفسی و بدتر شدن آلرژی و آسم در افراد مستعد، سردرد و خواب آلودگی را برای فرد به همراه داشته باشد. از طرفی قطع ناگهانی مصرف این دارو می تواند همراه با افزایش فشارخون، تپش قلب و بی قراری باشد. در پایان باید یادآور شد مصرف خودسرانه داروهای ذکر شده، می تواند منجر به مزمن شدن یا عدم درمان مناسب بیماری زمینه ای فرد مصرف کننده و هم چنین بروز تداخلات دارویی در او شود که گاهی این تداخلات بسیار خطرناک بوده و مشکلات زیادی برای فرد به دنبال خواهد داشت.

مشکل باید ریشه ای حل شود

یکی از مسائل رایج در دوران نوجوانی و اوایل جوانی آموزش از همسالان است. در دوران جوانی افراد از همسالان آموزش می گیرند و نقش همسالان پررنگ است. آن ها تجربه های شخصی خود را برای مصرف دارو دراختیار هم می گذارند و به هم منتقل می کنند و از این تجارب استفاده می کنند. عامل مهم دیگر، مسئله اجتناب است. بیماری هایی مانند اضطراب یک عامل رفتاری در خود دارند به نام اجتناب. به این معنی که فرد نمی خواهد با اضطراب مقابله کند و اجتناب باعث آرامشش می شود. یکی از راه های کمکی استفاده از داروهای آرامبخش و ضدافسردگی است. در این حالت فرد بدون مقابله با اضطراب از این داروها استفاده می کند. وقتی بحرانی به وجود می آید برای پشت سر گذاشتن این بحران افراد از این داروها استفاده می کنند تا به یک حل مسئله مقطعی برسند، بنابراین دسترسی نوجوان و جوان به این داروها آسان است و به دیگران هم گفته می شود و حالت مرضی ایجاد می کند.

این داروها لاغر نمی کند

برخی افراد برداشت های اشتباهی از این قبیل داروها دارند. در میان برخی از دختران جوان این تصور وجود دارد که این داروها برای لاغری مفید است. ممکن است این داروها در برخی موارد این اثر را داشته باشد یعنی در فردی بر اثر افسردگی تکانشی میل به پرخوری زیاد می شود و زمانی که دارویی مانند فلوکستین استفاده می شود اشتهای فرد کم می شود و به سمت لاغر شدن می رود. اما اصولا این داروها اثری بر لاغری و اشتها ندارند و در اغلب موارد این داروها برعکس باعث چاقی می شوند.

صورت مسئله را پاک نکنید

زود اثر بودن دارو یکی از عواملی است که باعث گرایش به استفاده از آن می شود. اگر فردی به پزشک مراجعه کند و از اضطراب امتحان شکایت کند یا از اینکه نمی تواند فردی اجتماعی باشد، پزشک روی به دارو می آورد، در حالی که ممکن است نیازی نباشد. اگر متخصص بخواهد سریع مسئله را حل کند دارو تجویز می کند. حتی وقتی خانواده فرزند را در اضطراب می بیند فکر می کند با دارو راحت می توان آرامش ایجاد کرد، در حالی که در بیشتر موارد مشاوره و روان درمانی همراه با دارو توصیه می شود. به دلیل زمان کم و عدم توجه به خود و فشارهای روانی که دختران جوان ممکن است با آن مواجه شوند این مسائل آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال در مدارس ممکن است نگرش خاصی وجود داشته باشد و فرد در آن نگرش نگه داشته شود طوری که نتواند راجع به آن مسئله حرف بزند و دچار اضطراب شود. یکی از مواردی که می توان به آن اشاره کرد مسائل جنسی و کنجکاوی های پیرامون آن است که از نظر والدین گنا ه آلود محسوب می شود ولی بسیاری از دختران جوان را دچار اضطراب می کند، در حالی که به منظور درمان باید درباره آن حرف زده شود. اما دارو روی ماجرا پوشش می گذارد و صورت مسئله را پاک کرده و این تعارض ساختار شخصیت را نهی می کند. اضطراب و افسردگی در دختران جوان یک علامت است که نشان می دهد مشکلی وجود دارد مانند تب در بیماری های بدنی که نشانه عفونت در بخشی از بدن است.

فقط روانپزشکان باید این داروها را تجویز کنند

مصـرف داروهای روانپزشکی از هر دسته و گروهی که باشد بدون تجویز جایز نیست. حتی اگر خانواده ها قبلا تجربه تجویز این قبیل داروها را چه برای خودشان و چه برای اطرافیان شان داشته باشند و اثر مثبت دارو را دیده باشند و با خواص دارویی هم آشنا باشند باز این اجازه را ندارند که خود تجویزی کنند زیرا همیشه در زمان تجویز دارو برای مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی روانپزشکان ملاحظاتی را درنظر می گیرند که این ملاحظات را افرادی که روانپزشک نیستند و اطلاعاتی در این زمینه ندارند، لحاظ نمی کنند.

روانپزشکی که دارو تجویز می کند با درنظر گرفتن اثرات مثبت و عوارض و انتخاب مورد مناسب برای آن دارو اقدام می کند. طبیعی است فرد ناآگاه نمی تواند این کار را انجام دهد حتی اگر قبلا تجربه خوبی داشته باشد. افراد حتی برای موارد جزئی که خودشان فکر می کنند اهمیتی ندارد و برای سؤال های خودشان هم باید به روانپزشک مراجعه کنند. در مورد افراد افسرده بارها ممکن است تجویز و میزان دارو تغییر کند تا روانپزشک به درمان موردنظر برسد. اگر خوددرمانی انجام شود این محقق نخواهد شد. روانپزشکان بر معاینه مستمر تاکید دارند زیرا قطع پیش از موعد درمان نه تنها ممکن است بهبودی را به تاخیر بیندازد بلکه ممکن است مشکلی به مشکلات قبلی اضافه کند.

شنبه 2/6/1392 - 0:1
عقاید و احکام

 

 

عوامل جامعه شناختی و روان شناختی دین گریزی:

 

عوامل دین گریزی: انسان دارای دو بعد فردی و جمعی است. بُعد فردی انسان در علم روان شناسی و بُعد جمعی زندگی وی در جامعه شناسی مورد بررسی قرار می گیرد. براساس آیات قرآن، دین گریزی به اشکال گوناگون در میان همه ملت ها وجود داشته و پدیده ای نوظهور و مختص قرن های اخیر نیست. دین گریزی یک«پدیده اجتماعی» است که می بایست به همه ابعاد آن توجه داشت. در بروز چنین پدیده ای عوامل بسیاری دخالت دارند که می توان با نگرش جامعه شناختی، آن ها را از قرآن به دست آورد و تحلیل خاص قرآن را در این زمینه شناخت.

شخصیت انسان در اجتماع شکل می گیرد و ارزش ها، گرایش ها، عقاید، عادت ها و رفتار، تشکیل دهنده ی شخصیت او هستند. جامعه شناسان، از عوامل تأثیرگذار در تکوین شخصیت به«عوامل مؤثر در اجتماعی شدن انسان» نام برده اند که عبارتند از : خانواده، مدرسه، هم سالان، رسانه های جمعی، مسجد، تماس با دوستان و همکاران، گروه های مرجع، گروه های هم درد، صمیمی و... با بررسی آیات سوره هود روشن می شود که معمولاً سه گروه در بروز پدیده دین گریزی در جامعه نقش مهمی دارند:

 

الف) خانواده: خانواده، شامل طیف وسیعی از نزدیکان نَسَبی(پدر، مادر، برادر، خواهر، پدر بزرگ، مادربزرگ، عمه، عمو، خاله، دایی و....) و سببی(همسر، نزدیکان و اقوام همسر و...) می شود. در میان اعضای خانواده، پدر و مادر چون ارتباط زیادتری با فرزند دارند، نقش بیش تری نیز در شکل گیری شخصیت او ایفا می کنند. به همین دلیل، اولین عامل زمینه ساز گریز از دین، رفتار و منش پدر و مادر است. این مطلب را می توان با استفاده از برخی آیات و روایات به دست آورد: هنگامی که نوح(ع) از قوم خود ناامید شد، به درگاه خدای سبحان عرضه داشت:

«رَبِّ لاَ تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْکَافِرِینَ دَیَّاراً»

پروردگارا ! هیچ کس از کافران را بر روی زمین مگذار.»(نوح، 26).

در آیه بعد، یکی از دلایل درخواست نابودی کفار را چنین بیان می فرماید:«...وَ لاَ یَلِدُوا إِلاَّ فَاجِراً کَفَّاراً ؛ جز پلیدکار ناسپاس نزایند.»(نوح، 27)

این آیه، تأییدکننده این است که در دین گریزی فرزند، پدر و مادر نقشی اساسی دارند و پایه و اساس این مسأله حتی به پیش از تولد کودک باز می گردد. به عبارت دیگر، پدر و مادر ممکن است به جایی برسند که همانند مردمان قوم نوح، فرزندانی که از آنان پدید می آید، همه انسان هایی پلید و بی دین باشند.

 

 

 

در این باره(گمراهی فرزند) روایتی نیز از رسول اکرم(ص) آمده است:« کلُّ مولود یوُلد علی الفطره فابواهُ یهودانهِ او یُمجّسانه؛ هر انسانی که به دنیا می آید، در ذاتش به خدا پرستی گرایش دارد، اما پدر و مادرش او را از خالق هستی دور کرده، باعث انحراف وی از دین می شوند.»

اگر آیه و روایت مزبور را در کنار آیه 15 سوره لقمان بگذاریم، این نظر تأیید می شود که گفتار و رفتار پدر و مادر مشرک، تأثیری بسزا در دین گریزی فرزندان دارد. گاه ممکن است والدین پا را از این فراتر گذاشته، انسان را به کفر ورزی و شرک فرا بخوانند؛ چنان که خدای سبحان می فرماید:« وَ إِنْ جَاهَدَاکَ عَلَى أَنْ تُشْرِکَ بِی مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلاَ تُطِعْهُمَا؛ اگر پدر ومادر اصرار دارند که تو چیزی را که به آن علم نداری و یا حقیقت آن را نمی شناسی همتای من بگیری، اطاعتشان مکن و برای من شریکی مگیر.»(لقمان، 15).

ب) گروه های صمیمی: با نگاهی گذرا به سرگذشت پر فراز و نشیب قوم بنی اسرائیل، نقش گروه های صمیمی در دین ستیزی انسان بیش از پیش آشکار می شود. برای نمونه در قرآن کریم می خوانیم:«وَ لَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَى بِآیَاتِنَا وَ سُلْطَانٍ مُبِینٍ‌. إِلَى فِرْعَوْنَ وَ مَلَئِهِ فَاتَّبَعُوا أَمْرَ فِرْعَوْنَ وَ مَا أَمْرُ فِرْعَوْنَ بِرَشِیدٍ؛ خدای سبحان موسی(ع) را به سوی فرعون و سران قوم او فرستاد، ولی سران و بزرگان که همه از دوستان صمیمی و اطرافیان او بودند، از فرمان فرعون پیروی کردند.»(هود، 97- 96).با دقت در سیاق آیه می فهمیم قرار گرفتن لفظ«فرعون» در کنار لفظ«ملأ» بیانگر وجود هماهنگی و شباهت فکری و روحی و رفتاری بین این دو است؛ چرا که همگونی های روحی، فکری و رفتاری، عامل اساسی در دوستی هاست. به دلیل آن که آیه مذکور، دو لفظ فرعون و ملأ را در کنار هم و با اشاره به هم سویی آنان آورده است، چه بسا بتوان گفت که میان فرعون و سران و اطرافیان وی، افزون بر رابطه کارگزاری و مسئولیت اجرایی دربار، رابطه دوستی نیز برقرار بوده است. این ارتباط دوستانه سبب شده تا همه آنان موضع گیری یکسانی در برابر موسی(ع) داشته باشند. به نظر می رسد که طمع اطرافیان فرعون به منزلت و ثروت او از یک سو، و نیاز فرعون به اطرافیان برای حفظ حکومت از سوی دیگر، این ارتباط دوستانه را پایدارتر کرد و منجر به تصمیم مشترک آنان در برابر فرستاده خدا شد. در این باره، می توان به روایتی از امام صادق(ع) تمسک جست که :«المرءُ علی دین خلیله.» به همین دلیل است که گاهی یک فرد فاسق در مدت کوتاهی گروه بسیاری را از دین بیزار می کند. در تأیید این نکته می توان به برخی از آیات دیگر که بیانگر شکوه و شکایت اهل دوزخ از دوستان و اطرافیان خود است، اشاره کرد:«...یَا لَیْتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلاًیَا وَیْلَتَا لَیْتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاَناً خَلِیلاً لَقَدْ أَضَلَّنِی عَنِ الذِّکْرِ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِی»(فرقان، 28- 27) این آیه با صراحت تمام، به نقش دوستان و اطرافیان فاسد در گمراهی و دین گریزی اشاره دارد.

 

ج) صاحبان زر، زور و تزویر(ملأ): سران حکومت ها، صاحب منصبان، اشراف، بزرگان و صاحبان قدرت های شیطانی، سومین گروهی هستند که بیش ترین نقش را در ایجاد زمینه دین گریزی داشته اند. گروه های مذکور، که در فرهنگ قرآنی،«ملأ» نامیده شده اند، گاه همراه با صفت استکبار در آیات مطرح شده اند.

فرعون، که سرآمد زرمداران و زورمندان زمان خود بود، برای دور کردن مردم از دین الهی و درنتیجه، حفظ قدرت خود، از هیچ کاری دریغ نمی ورزید. قرآن در این باره می فرماید:« إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلاَ فِی الْأَرْضِ وَ جَعَلَ أَهْلَهَا شِیَعاً یَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِنْهُمْ یُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَ یَسْتَحْیِی نِسَاءَهُمْ»(قصص،4)

توده ی مردم، که از قدرت های دنیایی بی بهره هستند و اکثریت جامعه را تشکیل می دهند، معمولاً تحت تأثیر حرکت های سیاسی و اجتماعی قرار دارند. از دیگر سو،کسانی تأثیرگذاری بیشتری بر این طبقه دارند که مقام و منزلت ویژه ای در جامعه داشته باشند. حق یا باطل بودن موقعیت این افراد، معمولاً تأثیر زیادی بر تصمیم گیری بیشتر مردم ندارد، بلکه مهم آن است که طبقه تأثیرگذار تا چه اندازه از مقام و منزلت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برخوردار باشند؛ زیرا هر اندازه مقام و منزلت بالاتر باشد، توان و میزان تأثیرگذاری بیشتر خواهد بود. به همین دلیل، اگر طبقه تأثیرگذار، مصلح باشد و در راه حق گام بردارد، مردم را به سوی حق هدایت می کند و اگر همانند فرعون، مُفسد باشد، گاهی با توسل به زور و قلدری، مردم را به سوی باطل می برد و گاهی هم همانند معاویه، مردم را با نیرنگ و فریب از حق و دین الهی گریزان می کند. کسانی که به هر دلیل در رأس هرم جامعه قرار می گیرند و درحقیقت، الگوی مردم در تمام زوایای زندگی می شوند، گفتار و رفتار آنان، چگونه زیستن را برای مردم تعریف می کند، و تفکر و اندیشه آنان جهت گیری اعتقادات و شناخت مردم را مشخص می کند. این افراد به قدری در شکل گیری شخصیت مردم مؤثر هستند که حتی نحوه سخن گفتن آنان و واژه هایی که به کار می برند، در گفتار روزمره مردم نقش می آفریند. این چیزی است که امروزه ما در جامعه خود نیز شاهد آن هستیم و چندان نیازی به اثبات ندارد. زمانی که سردمداران تا این اندازه در روحیات و شکل دهی شخصیت مردم نقش آفرینند، تأثیر آنان در دین داری مردم نیز انکارناپذیر است. چه گویاست این کلام حکیمانه که«الناس علی دین ملوکهم» رهبران جامعه به هر دینی معتقد باشند، مردم نیز از آنان پیروی می کنند. حضرت امیرمؤمنان علی(ع) در این باره می فرماید:« الناس بأمرائهم اَشبهُ منهم بآبائهم؛ مردم آن اندازه که از رهبران و حاکمان خود اطاعت می کنند از هیچ کس دیگری پیروی نمی کنند. بدین روی، گفتار و رفتار مردم بیشتر شبیه حاکمانشان است تا پدرانشان.»

آیه دیگری که به همین نقش اشاره می کند آیه ای است که در آن گمراهان، خود به تأثیر ملأ در گمراه سازیشان اشاره می کنند:«... رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَ کُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِیلاَ(احزاب،67) اگر چه ابتدای آیه بر تمایلات روحی انسان های عادی، مبنی بر پیروی و الگوبرداری از رؤسا و بزرگان و حاکمان جامعه دلالت دارد، ولی آخر آیه بیانگر نقش مؤثر سران و بزرگان بر مردم است؛ زیرا کسانی که در جامعه منزل اجتماعی ویژه ای دارند، بهتر می توانند در دیگران تأثیر بگذارند. در میان سردمداران و بزرگان قوم، ممکن است گروهی باشند که از قدرت مادی برخوردار نباشند، ولی با نفوذ فکری و علمی خود بر دل های مردم، در جهت دهی گرایش ها و انگیزه های ایشان تأثیر بگذارند. این عده همان عالمان و اندیشمندان جامعه هستند. دانش اگر با تهذیب و پیرایش انسان از هواهای نفسانی همراه نگردد، خود حجابی خواهد شد که نه تنها صاحب علم، بلکه جامعه را هم به فساد می کشاند و موجب بی دینی مردم می شود. در طول تاریخ، دانشمندان فاسد همواره مانع بزرگی در برابر انبیا(ع) و دعوت کنندگان به راه حق بوده اند. گاه کسی هم چون«سامری» بنی اسرائیل را از دین منحرف می کند چنان که حتی تلاش حضرت هارون(ع) سودی نمی بخشد. زمانی هم«بلعم باعورا» موجب گمراهی افراد بسیاری از مردم می شود. گاهی نیز اندیشمندان اهل کتاب با کتمان حقیقت، مردم را از ایمان به رسالت رسول اکرم(ص) باز می دارند؛ زمان دیگر افرادی همانند«شُرَحبیل» یا«شریح قاضی» مردم را به نفع حکومت بنی امیه بسیج می کنند. امروز هم روشن فکرمآبان غرب گرا و دگراندیشان سکولار و انسان گرا با بهره گیری از«ایسم» ها و واژه های فریبنده و جوان پسند، جامعه را به فساد عقیده و اندیشه می کشانند. همواره بیشتر روشن فکرنمایان ابزار دست ظالمان و مستکبران بوده اند و حاکمان مستبد و کفر پیشه به وسیله این گروه، مردم را به بی دینی تشویق کرده اند. این گروه برای رسیدن به منافع و لذت های زودگذر دنیایی، با تحریف واقعیات دین و تحریک احساسات و عواطف، بسیاری از مردم را از شناخت حقایق باز داشته اند و گاه چنان فضایی بر ضد دین و دین داری ایجاد می کنند که مردم، شجاعت شنیدن سخن عالمان ربانی را به خود راه نمی دهند، چه رسد به پیروی از آنان! کافی است به حوادث سده اخیر ایران، به ویژه رخدادهای صدر مشروطه بنگریم تا تأثیر عمیق این گروه ها را بر گسترش تفکر ضد دینی در ایران بیابیم. این گروه به اصطلاح روشن فکر هم چون چراغی در دست قدرت های شیطانی هستند که با علم و هنر خود توانستند ارزش ها را ضد ارزش و هنجارها را ناهنجار جلوه دهند و بهتر و گزیده تر به یغمای سرمایه های معنوی مردم بپردازند. خلاصه آن که گروه ملأ از سویی به خاطر انگیزه ها و گرایش های درونی و روان شناختی، از دین گریزان هستند و از دیگر سو، برای رسیدن به آمال و آرزوهای دنیایی خود، زمینه دین گریزی جامعه را سبب می شوند.

 

شنبه 2/6/1392 - 0:0
ازدواج و همسرداری

 

 

مردان اگر می خواهند محبوب همسرشان شوند و فضایی سرشار از انس و معنویت و صمیمیت داشته باشند، به توصیه های زیر توجه کنند:

 

1. نسبت به همسر خود، نگرشی مطلوب و متعالی داشته باشید و او را امانت الهی بدانید و در حفظ و نگهداری این ودیعه الهی تلاش کنید.

2. به همسر خود احترام کنید و با وی محترمانه صحبت کنید و در ارتباط با او از عواطف سرشار و محبّت بسیار دریغ نورزید.

3. حقوق متقابل خود و همسر خود را بشناسید و در ایفای حقوق وی تلاش نمائید.

4. باور کنید که پدر و مادر کانون منظومه خانوادگی هستند که تشعشعات عاطفی خود را در محیط خانواده می پراکنند و حیات عاطفی را رونق می بخشند.

5. باور کنید که پدران و مادران پایه گذاران شخصیت فرزندان و معماران خوشبختی آنان هستند بنابر این در تقویت روابط خود هر چه بیشتر تلاش کنید.

6. همسر خود را فردی با ارزش و برخوردار از کرامت انسانی بدانید.

7. همسر خود را فردی مستعد کمال، پیشرفت و تحول بپندارید.

8. به پیشرفت و ترقی و رشد شخصیت همسر خود علاقمند باشید و زمینه را برای تحقق این امر فراهم نمائید و از این طریق کانون خانواده را از زوال و فرسایش تدریجی مصون سازید و عرصه زندگی را برای نوآوری ها بگشایید.

 

     

 

9. زمینه را برای پرورش احساسات مثبت و عواطف سازنده نسبت به همسر خود فراهم سازید و از داد و ستد عاطفی به سه شیوه قلبی، کلامی و عملی استفاده کنید و لذا به همسر و شریک زندگی خود ابراز محبّت کنید همسر خود را قلباً دوست بدارید و با زبان این امر را ثابت نمایید.

10. محبّت خود را به همسرتان به صورت عملی نیز نشان دهید و لذا سعی نمائید در روز تولد او، یا روز ازدواج او و یا مناسبت های دیگر به او هدیه دهید و از این طریق محبّت خود را ابراز نمائید.

11. سعی کنید فهرستی از قابلیت ها، صفات مثبت همسر خود را در نظر بگیرید و به موارد مثبت وجود و شخصیت او کاملاً توجه کنید و در مناسبات با او به این قابلیت ها اشاره نمائید و از صفات برجسته و مثبت او تعریف کنید و از این طریق فضای خانواده و گفتگو را به فضایی گرم و صمیمی و آکنده از روحیه مثبت تبدیل نمائید.

12. به جنبه های مشترک فکری و روحی خود و همسرتان توجه کنید و سعی کنید، خصایص مثبت، سازنده هر دو به تدریج بیشتر شود و از طریق خودآگاهی، خودسنجی به خودسازی برسید و صفات برجسته انسانی را در وجود خود و همسرتان تقویت نمائید.

13. سعی کنید با همسرتان تفاهم داشته و رابطه حسنه داشته باشید. این تفاهم می تواند در حضور دیگران و یا در فضای خلوت زندگی صورت پذیرد. این امر مستلزم بهره گیری از هنر خوب شنیدن و خوب گوش دادن است. لذا سعی کنید در هنگام گفتگوی با همسرتان، به دقت به گفتار او توجه کنید و اجازه دهید که مطالب خود را کاملاً بیان کند.

14. باور کنید که همسرتان انسانی است منحصر به فرد و واجد ویژگی های شخصیتی مثبت و منفی. لذا از مقایسه او با دیگران به شدت بپرهیزید. سعی کنید او را با گذشته اش مقایسه کنید و تغییرات رفتاری و پیشرفت فکری و اخلاقی وی را تحسین نمائید.

15. سعی کنید حالات و روحیات همسر خود را بشناسید و فهرستی از آرزوها و علائق وی تهیه کنید و از انتظارات او آگاه شوید. سپس به تأمین خواسته ها و علایق منطقی و اصولی وی خود را ملزم نمائید.

16. سعی کنید حریم یکدیگر را مراعات کنید و از جرّ و بحث با هم خودداری کنید و مطالب بیجا را با سکوت خود و یا ارائه پیشنهاد مناسب به گفتگوهای سازنده و ثمربخش تبدیل کنید.

17. باور کنید که هر کلمه و گفتار شما، در بردارنده بار عاطفی و روانی است که بر وجود شنونده تأثیر مثبت و منفی دارد لذا سعی کنید از زبان گرم، نرم، ملایم، توأم با احترام و محبّت استفاده کنید و کلمات بفرمائید، بنشین و .... سه پیام است که هر کدام اثری خاص در ارتباط با دیگران دارند. کوشش کنید از کلمات موهن، ملالت آور، تحریک آمیز، هرگز استفاده نکنید.

18. سعی کنید برای نیل به تفاهم و مناسبات بیشتر با همسرتان از صداقت و راستی استفاده کنید. باور کنید که رمز خوشبختی و توفیق بسیاری از خانواده ها، صادقانه بودن آن ها و بهره گیری از این صفت برجسته انسانی بوده است.

19. به مدیریت کانون خانواده اهمیت دهید و سعی کنید در تصمیم گیری و هدایت زندگی از هماهنگی لازم برخوردار شوید و حدود وظایف هر یک از اعضای خانواده را مشخص نمائید.

20. به موجب قانون مدنی کشور ما مدیریت و مسئولیت نهایی در خانه با مرد است این امر را در اداره امور خانه بپذیرید و در امور داخلی خانه زن و شوهر باید در کنار یکدیگر قرار گرفته و در برنامه ریزی های زندگی حقی برای همسرتان قائل شوید.

21. برای بقاء، تداوم و تعالی خانواده و دست یابی به کاخ سعادت زندگی، مصلحت زندگی را بر منفعت شخصی ترجیح دهید و سعی کنید خواسته های فردی خود را در راه تحقق اهداف زندگی و زناشوئی نادیده بگیرید و هر جا که مصلحت بزرگتری مطرح است انعطاف پذیری بیشتری نشان دهید.

22. از لجاجت و رقابت ناسالم با همسرتان جداً پرهیز کنید. و جای آن را به یکدلی، یکرنگی، صمیمیت و رفاقت بدهید. باور کنید یکی از مهمترین عوامل تزلزل در بنای خانواده و آغاز نابسامانی و مشکلات خانوادگی، لجبازی دو همسر با هم و عدم پذیرش یکدیگر می باشد. سعی کنید همسرتان را آن گونه که هست بپذیرید و روابط خود را بر پایه دوستی و محبّت تنظیم کنید.

23. سعی کنید در صدد تملک کامل همسرتان نباشید و از مرز تعادل خارج نشوید.

24. به اصل تفاوت های فردی معتقد باشید و باور کنید که زن و شوهر دو موجودند که از نظر هوش و استعداد و علایق و خصایص جسمانی و اخلاقی تفاوت هایی دارند. سعی کنید حداکثر توافق بین خصایص شما و همسرتان به تدریج برقرار گردد و وجود یکدیگر را مکمّل و متمم هم بدانید و به تکامل هم کمک کنید.

25. سعی کنید خود را برتر و بالاتر از همسرتان احساس نکنید و او را شریک زندگی بدانید و به این نکته توجه کنید که درجات تحصیلی، موقعیت اجتماعی، وضعیت سنی، امکانات مالی شما، باید بر میزان فروتنی و خضوعتان بیفزاید، بخصوص زمانی که در پیشرفت های تحصیلی و موفقیت های مادی شما همسرتان نقش اساسی داشته است.

26. به اصل مشارکت در زندگی خانوادگی معتقد باشید و سعی کنید تمام کارها را تنها خودتان انجام ندهید بلکه از همسرتان و فرزندان خود کمک بگیرید. باور کنید که در ازدواج و تشکیل خانواده مرد و زن عالی ترین سرمایه های وجود خود یعنی روح و قلب و عواطف و آرزوها و احساسات و امکانات خود را به مشارکت گذاشته و با قبول همفکری، همیاری، مددکاری و تعهدات گوناگون، بهترین جلوه مشارکت را ارائه کرده اند. به این نکته اهمیت دهید که امروزه مدیر موفق مدیری است که به قابلیت ها و قدرت های اعضای خانواده خود بهای لازم داده و شرایط را برای بروز و ظهور این توانمندی های خدادادی مساعد می نماید.

لذا با مشارکت با هم فضای خانه را به فضایی بالنده و ثمربخش مبدل سازید.

27. سعی کنید شرایط کاری و شغلی، موقعیت اجتماعی، اقتصادی، وضع جسمانی و روانی و سنی همسرتان را به خوبی بشناسید و به تناسب این خصایص از یاری به او در داخل و خارج از خانه دریغ نورزید و در شرایط ویژه نظیر بیماری همسر، بارداری یا تولد فرزند، مسافرت و یا مأموریت شوهر، تعداد زیاد اولاد، تحصیل زن و مرد و .... به کمک هم بشتابید و به سهولت امور زندگی و شادی و شادکامی و رفاه هم کمک نمائید.

28. همیشه به همسرتان متذکر شوید که کار او به ویژه در خانه برای شما با ارزش است لذا سعی کنید کار مرد و زن خانه را کم ارزش و کار بیرون از خانه را با ارزش تلقی نکنید. این امر در تقویت روحیه و مبانی خانواده تأثیر زیادی دارد.

29. اگر به دلیل کار زیاد و تعهدات بیرون از منزل قادر نیستید. عملاً به همسرتان کمک کنید، علاقه خود را به کمک و همکاری با او ابراز نمائید و از حمایت خود، وی را مطمئن سازید.

30. در مدیریت خود از مرد سالاری و زن سالاری خودداری کنید و برای داشتن یک خانواده متعادل از حق سالاری پیروی کنید و به گفتار امام باقر(ع) که می فرماید: حق را بگویید، گرچه بر علیه خودتان باشد کاملاً توجه نمائید. در مدیریت خانه، مرد یا زن هیچکدام نباید نظرات و سلیقه های خود را بر دیگری تحمیل نمایند و لذا باید کلام حق و منطق صحیح را چه از جانب مرد و چه از جانب زن باشد بپذیرید.

31. سعی کنید در زندگی دهن بین نباشید و به هنگام اظهار نظر و دلداری درباره هر کس و هر پیام به کسب اطلاعات مستند بپردازید. این امر موجب می شود که قضاوتی صحیح، مستقل و منطقی داشته باشید و در داوری اشتباه شما به حداقل برسد.

32. برای تعادل در زندگی و کامیابی هر چه بیشتر، از خوش خلقی و گشاده رویی و چهره ای پر نشاط استفاده کنید و کوشش کنید که با شیوه های گوناگون گرد و غبار افسردگی را از چهره همسرتان بزدایید. هرگز اجازه ندهید افکار مأیوس کننده و منفی بر وجود اعضای خانواده شما سایه افکند و ریشه های شادکامی و شادابی شما را ازبین ببرد.

33. نارسائی ها و رنج های گذشته خود و یا همسرتان را مرتباً به یاد نیاورید و مطرح نکنید. سعی کنید نسبت به آینده خوش بین باشید و از لحظه های موجود حداکثر استفاده را بکنید.

34. سعی کنید از تجارب و خاطرات تلخ زندگی دیگران عبرت بگیرید و از تجارب مطبوع اطرافیان و دوستان و خانواده های موفق حداکثر استفاده را ببرید. مطمئن باشید این امر بر نشاط و شادابی و شادکامی زندگی شما خواهد افزود.

35. به منظور جلوگیری از تزلزل در خانواده و آسیب های احتمالی توقعات و انتظارات شما از همسرتان باید مناسب با امکانات و توانمندی وی باشد. مطئمن باشید که همخوانی خواسته ها و انتظارات منطقی شما روح تفاهم و همدلی و شادابی زندگی را افزون می کند. لذا سعی کنید از چشم و هم چشمی با دیگران بپرهیزید و دامنه خواسته های را گسترده نسازید.

36. برای دستیابی به یک زندگی سالم و متعادل از بزرگواری و گذشت نسبت به یکدیگر برخوردار شوید. نادیده گرفتن مسایل جزئی، عفو و تغافل نسبت به بعضی از گفته ها، رفتارها و نادیده گرفتن بعضی از اشتباهات و بهره گیری از سعه صدر و بزرگ منشی در زندگی خانوادگی از رموز اساسی تحکیم بنیاد خانواده و از عوامل مؤثر در زندگی مشترک همسران است.

37. از موشکافی عیوب و عیب جویی همسرتان و به رخ کشیدن آن ها بپرهیزید و عیب پوشی را سر لوحه مناسبات با همسر خود قرار دهید. این امر دست یابی به امنیت روحی و آرامش روانی را درکانون خانواده ممکن می سازد.

38. در صورتی که مایلید از انتقاد سازنده در مورد رفتار همسرتان استفاده کنید سعی کنید با ذکر یکی از جنبه های مثبت او زمینه را برای ایراد و نقد سازنده خود و پذیرش آن مساعد سازید.

39. برای نگه داری حریم خانوادگی و روابط صحیح انسانی و تقویت امنیت و تفاهم در زندگی سعی کنید اسرار و راز های درونی خانواده را نزد دیگران بازگو مکنید و از این طریق اعتماد همسرتان را به خود جلب کنید.

40. سعی کنید در ارتباط و گفتگو با همسرتان از لحن سخن آمرانه و تحکمی خودداری ورزید و نظریات خود را درباره بهبود زندگی و برخورد مناسب با فرزندان یا دیگران به صورت پیشنهاد به همسرتان مطرح نمایید. این امر، پذیرش نظر شما را میسّر می سازد.

41. سعی کنید از طریق مطالعه کتاب های مختلف، شرکت در مجالس مذهبی، اخلاقی و علمی و تفکر در زندگی خانواده های موفق و رمز توفیق آنان، اطلاعات خود، همسر و فرزندانتان را افزایش دهید و از طریق تقویت اعتماد به نفس و بهره گیری از تجارب ارزنده دیگران، خود و افراد خانواده را برای برخورد منطقی با مشکلات زندگی آماده سازید.

42. در اثنای گفتگو با همسرتان، آرامش خود را کاملاً حفظ کنید. سعی کنید عصبانی نشوید و در صورت پدید آمدن این حالت از ادامه بحث خودداری کنید.

43. هنگامی که عصبانی هستید، این گفتار امام علی(ع) را مدّ نظر قرار داده و اجرا کنید: به هنگام خشم؛ نه تنبیه، نه دستور و نه تصمیم

44. سعی کنید نگرانی ها و افکار منفی مربوط به محیط کار خود را به محیط منزل منتقل نکنید و از این طریق آرامش و فضای گرم خانه را به هم نزنید.

45. برای ایجاد و یا تقویت روحیه همسرتان و رفع پاره ای از مشکلات و نگرانی های زندگی، به تغییر برخی از شرایط حاکم بر خانواده و ارائه برنامه های متنوع اقدام نمائید. باور کنید مردان و زنانی از هنر و علم و تجربه مدیریت برخوردار هستند که از فرصت های بدست آمده در زندگی حداکثر استفاده معقولانه را می کنند و شرایط را برای زندگی بهتر مساعد می سازند. لذا سعی کنید آینده و حوادثی که شاید هرگز روی ندهد شادکامی زندگی کنونی شما را بر هم نزند و شما را دچار نگرانی و پیری زودرس نسازد.

46. در برنامه های زندگی خود، زمانی را برای گفتگو و ابراز محبّت و تبادل نظر با همسرتان اختصاص دهید و این امر را در اولویت امور خود قرار دهید. سعی کنید اشتغال زیاد و یا وجود فرزندان و بستگان و دوستان، شما را از توجه به این امر مهم باز ندارد.

47. فلسفه زندگی خود را بر خوش بینی قرار دهید و با این نگرش سلامت عواطف و نشاط زندگی خود را تضمین نمایید.

48. در زندگی خانوادگی به برنامه ریزی معتقد شوید و باور کنید که با داشتن برنامه و التزام به اجرای آن ها می توانید مشکلات زندگی خود را کاهش دهید و از قوای حیاتی خود و سایر اعضای خانواده به خوبی استفاده نمایید.

49. در تمام مراحل زندگی و در ارتباط با زندگی خانوادگی خداوند را در نظر بگیرید و در گفتار و برخورد و رفتار خود با همسرتان و سایر اعضای خانواده نیت خود را خالص گردانید.

 

تو نیکی می کن و در دجله انداز

که ایزد در بیابانت دهد باز

 

نویسنده: احمد صافی

منبع: سایت نورپرتال

شنبه 2/6/1392 - 0:0
اخلاق

 

از توانایی های انسان، ارتباط برقرار کردن با دیگری و دوست یابی است. برخی در این زمینه استعداد فراوانی دارند و به عبارت دیگر از روابط اجتماعی بالایی برخوردار هستند و برخی دیگر روابط شان بسیار محدود بوده و حتی اطرافیان خویش را از خود دور می سازند. امام علی(ع) درباره این افراد می فرمایند: ناتوان ترین مردم کسی است که در دوست یابی ناتوان است، و از او ناتوان تر آن که دوستان خود را از دست بدهد(نهج البلاغة/ ترجمه دشتی حکمت ۱۲).

 

     

 

دوستی در راه خدا

بهترین دوستی، دوستی است که در راه خدا باشد و فضیلت و ثواب آن بسیار است. رسول خدا(ص) فرمود: دوستی مومن با مومن برای خدا از بزرگ ترین شعبه های ایمان است. همانا هرکه برای خدا دوستی و برای خدا دشمنی کند و برای خدا عطا و برای خدا دریغ ورزد از برگزیدگان خداست. امام صادق(ع) می فرماید: کسانی که برای خدا با یکدیگر دوستی می کنند روز قیامت بر منبرهای نور می باشند، نور چهره و نور تن و نور منبرهایشان همه چیزرا روشن کند، به درجه ای که به آن معرفی شوند و گفته شود: اینان دوستی کنان برای خدایند. (اصول کافی/ ترجمه مصطفوی/ج۳) حسن بن علی بن فصال ازامام رضا(ع) روایت کرده است که فرمود: کسانی که در راه خدا دوستی کنند، در روز قیامت بر منبرهایی از نور قرار می گیرند که نور رخسار و اندام و منبرهای آنان همه محشر را منور می کند تا دانسته شود که اینان در راه خدا دوستدار یکدیگرند.(پاداش نیکی ها و کیفر گناهان/ ترجمه ثواب الاعمال/ ۳۸۹).

انتخاب دوست

امام علی(ع) دوستی با چهار کس را نهی نموده و به فرزندش امام حسن(ع) فرمود: پسرم! از دوستی با احمق بپرهیز، چرا که می خواهد به تو نفعی رساند امّا دچار زیانت می کند. از دوستی با بخیل بپرهیز، زیرا آن چه را که سخت به آن نیاز داری از تو دریغ می دارد. از دوستی با بدکار بپرهیز، که با اندک بهایی تو را می فروشد و از دوستی با دروغگو بپرهیز، که او به سراب ماند: دور را به تو نزدیک، و نزدیک را دور می نمایاند( نهج البلاغه/ حکمت ۳۸) و امام محمد باقر(ع) گفته: با چهار تن نزدیک مشو و برادری مکن: سبک مغز، تنگ چشم، ترسو، دروغگو. سبک مغز خواهد تو را سود رساند، اما از نادانی تو را گزند رساند. تنگ چشم از تو ستاند اما به تو چیزی ندهد. ترسو هنگام نیاز از تو و از پدر و مادر خویش نیز گریزد. دروغگوی بسا که راست گوید اما کسی باور نکند(الخصال/ ترجمه مدرس گیلانی/ ج ۱ /۱۹۳). امام صادق (ع) فرمود: دوستی دارای شرایطی است، کسی که تمام یا بعضی از این شرایط را رعایت کند می توان او را دوست دانست، و کسی که این شرایط در او نباشد نمی توان او را دوست به حساب آورد. آن شرایط عبارتند از: ۱ باطن و ظاهرش یکی باشد. ۲ عزت تو را عزت خود و عیب تو را عیب خویش بداند. ۳ اگر به مقام یا مالی رسید تغییری در او ایجاد نشود. ۴ قدرت و توانایی او تو را از رسیدن به چیزی باز ندارد. ۵ کسی دارای این خصلتهاست که در موقع گرفتاری تو را رها نکند. سیّد رضی در(نهج البلاغه) از امام علی(ع) نقل می کند که آن حضرت فرمود: دوست حقیقی آن است که برادرش را در سه موضع حفظ کند: در گرفتاری، در غیاب، و در مرگش(آداب معاشرت از دیدگاه معصومان(ع)(ترجمه وسائل) /۳۱).

دوستی ات را اظهار کن

امام موسی کاظم(ع) فرمود: اظهار محبّت و دوستی نسبت به مردم نیمی از عقل است (همان/۵۰). امام صادق(ع) فرمودند: اگر کسی را دوست می داری، به او اعلام کن که دوستت دارم، تا موجب آگاهی و اطمینان خاطر شود. در این میان باید توجه داشت که محبت ورزیدن، دلیل دوستی و صداقت نیست، زیرا برخی اشخاص با خوی محبت پرورش یافته اند و همراه با معاشران خود اظهار محبت می کنند و نیز برخی اشخاص به خاطر منافع مشترک با معاشران خود محبت می ورزند و مثلا هدیه تقدیم می کنند و مکرر به احوالپرسی او می روند. برخی درصددند که با جلب توجه و دوستی دیگران کلاهبرداری کنند. اگر انسان با محبت و مرحمت کسی روبه رو شود، نمی تواند به دوستی و صداقت قلبی او مطلع و آگاه شود، مگر موقعی که طرف مقابل دوستی قلبی خود را اعلام کند و به او اطمینان خاطر ببخشد که من همیشه یار و غمخوار تو خواهم بود. یعنی باید ادعا و عمل با هم قرین باشد تا مایه اطمینان شود.( گزیده کافی/ج ۱/ ۳۵۲) و انسان به واسطه برخی کارها می تواند روابط خویش با دوستش را استحکام بخشد. رسول خدا(ص) فرمود: سه چیز است که دوستی انسانی را با برادر مسلمانش صفا دهد: ۱) همیشه با خوشرویی با او برخورد کند۲) هر گاه در مجلسی بر او بنشیند برایش جا باز کند۳) به آن نامی که بیشتر آن را دوست دارد او را بخواند(صدا کند) (أصول الکافی/ ترجمه مصطفوی/ ج ۴). آن گاه که با رفیق خود دوستی می کنی، دوستی خود را با وی حفظ کن تا همیشه از تو دفاع کند.

منبع: روزنامه آرمان    

شنبه 2/6/1392 - 0:0
بیماری ها

 

تابستان امسال دمار از روزگار همه برآورده است. به قدری هوا گرم است که هرکس را می بینی از سرگیجه، خستگی زیاد و حالت تهوع صحبت می کند. حتی یک ثانیه هم نمی توان بدون کولر و خنک کننده های دیگر سر کرد. آدم نفس تنگی می گیرد از این همه فشار گرما. گرمایی که زمستان ها دربه در دنبالش هستیم و از وجود آن لذت می بریم، در روزهای تابستان موجب بیماری می شود؛ گرمازدگی. شاید خیلی ها گرمازدگی را جدی نگیرند و فکر کنند زود برطرف می شود اما سمج تر از این حرف ها است و اگر به موقع و درست به آن رسیدگی نکنید، در بدن می ماند و اذیت می کند.

گرمازدگی بیماری رایج تابستان است و در حالت عادی کشنده نیست، اما اگر زیاد شود شاید زندگی فرد را هم تهدید کند. به این دلیل که ارگان های بدن در برابر گرما واکنش شدید نشان می دهند و باد می کنند و نمی توان به سرعت دما را پایین آورد و خسارت ناشی از ورم اندام ها می تواند دایمی و غیر قابل برگشت باشند. از خطرات این وضعیت باید به قطع جریان خون اشاره کرد که منجر به شوک در بدن می شود. این شوک هم آسیب های بسیاری به بدن وارد می کند. از جمله نشانه های ابتدایی شوک، افت فشار شدید، سرما یا پوست سرد و تغییر رنگ لب ها و ناخن ها هستند.

 

 

 

افراد مختلف در برابر گرمازدگی واکنش های مختلفی دارند. به طور مثال، کودکان بیشتر در معرض گرمازدگی قرار دارند زیرا سیستم ایمنی بدن آنها هنوز در حال رشد است. افرادی هم که به گرما و رطوبت عادت ندارند خیلی سریع در برابر گرمای زیاد و کم آبی واکنش نشان می دهند. بد نیست بدانید، مصرف برخی از داروها نیز می تواند خطر ابتلا به گرمازدگی را در فرد افزایش دهد. فعالیت بدنی زیاد و افزایش دمای ناگهانی نیز در بروز گرمازدگی بی تاثیر نیستند.

با اطمینان از سلامت بدن خود می توانید تشخیص دهید، در این روزهای طاقت فرسا تا چه اندازه در خطر ابتلا به گرمازدگی قرار دارید. برای این منظور خوب است آزمایش خون، ادرار، عملکرد عضلات، اشعه ایکس و ... بدهید تا مطمئن شوید مشکلی ندارید.

نشانه های گرمازدگی

خوشبختانه این بیماری آزار دهنده نشانه های کاملا واضحی دارد. یعنی از همان لحظه که فرد دچارش می شود می توان آن را تشخیص داد و درمان کرد. رایج ترین نشانه ها شامل موارد زیر هستند:

- افزایش دمای بدن اگر دمای بدن ۴۰ درجه سانتی گراد یا بیشتر باشد شاید دچار گرمازدگی شده باشد.

- ضعف و گرفتگی عضلات.

- حملات شدید عصبی به طور مثال، حرف زدن برای فرد سخت می شود یا نمی تواند به درستی حرف های دیگران را تشخیص دهد.

- بیهوشی این در مورد همه انسان ها مصداق ندارد.

- سردردهای شدید که با بالا رفتن دمای بدن بیشتر می شوند.

- افزایش تپش قلب که موجب اضطراب شدید بیمار می شود.

- سخت نفس کشیدن.

- قرمز شدن پوست، گردن، گلو، بازو و سینه.

- پوست خشک و داغ این مشکل بیشتر در اثر فعالیت زیاد به وجود می آید.

دلایل گرمازدگی

- فعالیت بدنی شدید باعث گرمازدگی و بالا رفتن دمای بدن می شود. این بیشتر در مورد افرادی مصداق دارد که به کار بیرون در گرمای شدید عادت ندارند.

- رایج ترین دلیل گرمازدگی دمای محیطی است که باعث افزایش دمای بدن می شود.

- پوشیدن لباس اضافه که باعث می شود تا عرق بدن از روی پوست تبخیر نشود.

- کم نوشیدن آب و مایعات که می تواند باعث کم آبی بدن شود.

- گرمازدگی باعث افزایش تشنگی و خستگی در بدن می شود و هر چه فر د بیشتر در معرض گرمای شدید باشد، بیشتر دچار گرمازدگی و گرفتگی عضلات می شود. این گرفتگی می تون در دست، پا یا حتی شکم رخ دهد. در این حالت بسیار مهم است به محیط خنک و سایه بروید و در صورت امکان آب یا مایعات فراوان که الکترولیت دارند، بنوشید.

- اگر دچار سرگیجه، حالت تهوع، گرفتگی عضلات یا سردرد در اثر گرما شدید، سریعا دوش آب سرد بگیرید و در فضای خنک استراحت کنید و نوشیدنی انرژی زا بنوشید.

راه های درمان گرمازدگی

اکنون که با گرمازدگی، خطرات و نشانه های آن آشنا شدیم، بهتر است بدانیم چگونه می توان آن را برطرف کرد. درمان گرمازدگی پایین آوردن حرارت بدن فرد بیمار است تا سریع به دمای نرمال برسد.

آب سرد: بسیار واجب است که بدن خود را در آب سرد یا یخ فرو کنید تا دمای بدن فورا کاهش پیدا کند. برای این کار می توانید وان حمام را پر از آب سرد کنید و یکباره داخل آن فرو بروید و ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بمانید.

پتوی خنک کننده: اگر وان ندارید و نمی توانید داخل آن فرو بروید، پتوی خیس و خنک دور خود بپیچید و محل هایی هم چون گردن، سینه و کمر را با کیسه های یخ پر کنید.

حمام بخار: این روش جدید است و بیشتر توسط پزشکان صورت می گیرد و باعث خنک شدن دمای بدن می شود. تاثیر این روش درمانی همچون غوطه ور شدن در آب سرد است. به این ترتیب که بخار گرمی که روی بدن می نشیند باعث خنک شدن سطح پوست و پایین آمدن دما می شود.

کنترل لرزیدن: باید سعی کنید نلرزید و تکانی نداشته باشید زیرا موجب افزایش دمای بدن می شود. بنابراین، در طول سرد کردن بدن، پزشک باید داروی آرام کننده به شما بدهد تا بدن دچار لرزش نشود.

آب رسانی به بدن: باید با نوشیدن آب و مایعات فراوان آب از دست رفته بدن رابه آن بازگردانید.

رژیم غذایی مناسب برای درمان گرمازدگی

داشتن رژیم درست می تواند مانع از گرمازدگی شود. اما پس از ابتلابه این بیماری نیز باید رژیم خاصی را رعایت کنید تا سریع تر بهبود بیابید. از جمله آن ها موارد زیر هستند:

مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه هم چون هندوانه یا زردآلو میل کنید که باعث پایین آمدن دمای بدن می شوند و آب فراوانی هم دارند. غذاهای پرنمک نخورید، سدیم اضافه مانع از تولید عرق نرمال در بدن می شود. نوشیدن آب و مایعات فراوان هم چون آب میوه های طبیعی یا نوشابه های انرژی زا نوشیدن دوغ فراوان مصرف پروتئین زیاد به همراه روغن زیتون، آجیل و دانه های خوراکی.

یک قاشق چایخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب خنک(نه یخ) اضافه کنید و بنوشید. چای نعنا فلفلی یا چای آلبالو بنوشید تا دمای بدن کاهش پیدا کند. لباس های نازک با رنگ های روشن بپوشید. دستمالی خنک دور گردن خود بیندازید. پارچه های کتان و پنبه برای تابستان عالی هستند زیرا باعث جریان داشتن هوا می شوند. هنگام گرمازدگی یک کیسه یخ روی سر خود قرار دهید تا دمای بدن کاهش پیدا کند.

خوراکی ها و نوشیدنی های مفید برای گرمازدگی

هندوانه: حدود ۷۵ درصد از هنداوانه را آب تشکیل داده و بهترین خوراکی برای رفع عطش است. هندوانه خنک باعث پایین آمدن دمای بدن نیز می شود. جالب است بدانید برای کم کردن تب، گلودرد و اضطراب نیز از هندوانه استفاده می کنند.

سیر و پیاز: تا حد امکان به همه غذاهای خود سیر و پیاز اضافه کنید زیرا هر دو آن ها حاوی عناصر طبیعی هستند که برای کاهش دمای بدن بسیار مفید هستند. در ضمن، از عصبانیت هم جلوگیری می کنند. سیر هم چنین تنظیم کننده طبیعی جریان خون نیز هست. پیاز هم حاوی ویتامین C و ویتامین های مفید دیگری است که به رشد بدن کمک می کنند. برای درمان گرمازدگی آب پیاز را پشت گوش یا روی سینه بمالید.

دوغ: دوغ یکی از بهترین خوراکی ها برای درمان گرمازدگی است.

انبه خام: انبه یکی از میوه های خوشمزه تابستان است که عطش را نیز برطرف می کند. این میوه گرمسیری برای درمان گرمازدگی نیز بسیار مفید است و باعث پایین آمدن دمای بدن می شود. برای این منظور، باید انبه خام را کبابی یا آب پز کنید، اجازه دهید خنک شود. سپس به همراه تخم گشنیز، نمک، فلفل و شکر داخل مخلوط کن بریزید. مایع به دست آمده را چهار مرتبه در روز بنوشید.

روغن زیتون: روغن زیتون سرشار از پروتئین است و بهتر است برای تهیه غذا یا سالاد در طول تابستان از این روغن استفاده کنید تا گرمازده نشوید.

گوجه فرنگی: گوجه فرنگی به طور طبیعی حاوی ویتامین C است و گرمای اضافه ای که بدن تولید می کند را برطرف می کند.

عناب: برای رفع گرمازدگی می توانید عناب را بجوشانید و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید. هم چنین می توانید دم کرده عناب و زرشک را نیز با کمی شکر میل کنید. عناب آرامش بخش نیز هست و در طب سنتی چین از آن به عنوان داروی کاهش اضطراب و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی استفاده می شود.

خاک شیر: شربت خاک شیر و شربت آبلیمو دارای خاصیت خنک کنندگی و برای گرمازدگی مفید هستند. البته خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه با خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت اسهال آور است

منبع: مجله سیب سبز

جمعه 1/6/1392 - 23:59
بیماری ها

 

در فصل گرم به دلیل افزایش گرما و مساعد شدن شرایط رشد و تکثیر عوامل بیماری زا و افزایش فعالیت برخی ناقلان بیماری، امکان ابتلا به تب مالت بیشتر می شود. به بیان دیگر با افزایش مصرف بستنی در بهار و تابستان از یک سو و و تمایل مسافران به سفر کردن به مناطق روستایی و مصرف محصولات غیرپاستوریزه از سوی دیگر، احتمال ابتلا به تب مالت افزایش پیدا می کند، البته افرادی که با دام، کشتار و تراوشات آن ها سر و کار دارند و کسانی که محصولات لبنی غیرپاستوریزه مصرف می کنند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

اما چرا کنترل و پیشگیری از این بیماری هیچ گاه قطعی نیست و هر ساله طی فصول گرم، شاهد شیوع مجدد این بیماری در کشور هستیم؟ کنترل و پیشگیری از این بیماری با انجام واکسیناسیون دام ها و از بین بردن دام های آلوده، پاکسازی محیط های آلوده دامی و پاستوریزه کردن محصولات دامی تولید شده ممکن است که کار مشکلی است و نیاز به صرف زمان و برنامه ریزی منظم، بلندمدت و کنترل مکرر دام ها از نظر سلامت دارد.

تب مالت یک بیماری مزمن عفونی است که با علائمی مانند تب، عرق، خستگی، بی اشتهایی، سردرد، درد پشت و علائم دستگاه گوارش مانند بی اشتهایی، تهوع، استفراغ و از دست دادن وزن بروز پیدا می کند، اما در مواردی با بروز اختلالات ریوی، بزرگی کبد و طحال، ضایعات جلدی و کم خونی نیز همراه است، اما همه مبتلایان به تب مالت علائم حاد بیماری را بروز نمی دهند.

 

 

 

پنیر و کره غیرپاستوریزه، عامل انتقال تب مالت

عامل بیماری تب مالت در پنیر تازه و غیرپاستوریزه حاصل از شیر خام تا هشت هفته و در کره تا چهار ماه باقی می ماند، اما این باکتری در ماست به دلیل وجود اسیدلاکتیک قادر به زندگی نیست. اگر عامل بیماری به مدت ده دقیقه در دمای ۶۰ درجه بماند، نابود می شود. البته باسیل موجود در گوشت آلوده می تواند در اثر تماس باعث ابتلا شود، ولی در اثر پخته شدن گوشت احتمال ابتلا با خوردن گوشت کاملا پخته کمتر است، اما با منجمد کردن از بین نمی رود.

مبتلایان به مشکلات معده، آسیب پذیرترند

با ورود میکروب ها از قبیل باکتری یا ویروس ها به معده به دلیل وجود اسید معده که سد دفاعی مهمی است، تعدادی از آن ها از بین می رود، اما با از بین رفتن این سد، احتمال ورود عامل بیماری ها ازجمله باسیل تب مالت سهل تر می شود. البته راه های ورود دیگری مانند انتقال از طریق خون و پیوند مغز استخوان، تماس با پوست دچار زخم و از مادر به فرزند نیز وجود دارد.

برخی نسبت به عوارض حاد بیماری ایمن ترند

به گفته متخصصان عفونی، عوارض حاد تب مالت فقط در ۱۰ تا ۳۰ درصد موارد بروز می کند. این بیماری ممکن است در عده ای از افراد علائم زیادی نشان ندهد و در افرادی که در تماس پیوسته با عامل بیماری هستند، بدون وجود علائم حاد بیماری دیده شود. به بیان دیگر برخی بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی مانند سوءتغذیه یا ابتلای قبلی به یک بیماری عفونی در شدت بروز علائم موثر است.

اگر دو نفر با شرایط مشابه در معرض ابتلا قرار گیرند، شدت بیماری و پاسخ سیستم ایمنی آنها ممکن است، متفاوت باشد. بر این اساس در کشور ما هر گونه شک به بیماری تب مالت حتی اگر علائم اختصاصی آن در شخص وجود نداشته باشد، پزشکان را ملزم به بررسی از نظر این بیماری، بویژه در صورت سابقه مصرف لبنیات آلوده بیماری می کند.

درمان تب مالت در ۸ هفته

بی شک درمان موثر تب مالت مانند دیگر بیماری های عفونی به رعایت دقیق مراحل درمان دارویی، اصلاح نوع تغذیه و استراحت کافی وابسته است. تب مالت ازجمله بیماری های عفونی است که ممکن است درمان آن چند ماه طول بکشد و از این رو جزو بیماری های عفونی مزمن محسوب می شود. رژیم غذایی بیمار مبتلا باید طوری تنظیم شود که نیاز به پروتئین، انرژی و دیگر مواد مغذی که طی درمان بیماری افزایش یافته است، تامین شود.

تامین نیازهای تغذیه ای بیمار

رژیم غذایی بیمار مبتلا به تب مالت باید حاوی انرژی زیادی باشد. میزان انرژی مورد نیاز این بیماران ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ کیلوکالری در روز است و در بعضی شرایط برای مثال زمانی که این بیماری همراه با تب زیاد باشد تا ۵۰۰۰ کیلوکالری در روز توصیه می شود. میزان پروتئین دریافتی باید بالا باشد، تا تخریب پروتئین بدن جبران شود و هم چنین وزن بدن در حد مطلوب حفظ شود. مایعات باید به مقدار زیاد به بیمار داده شود، چراکه مقدار زیادی از آب بدن به صورت عرق دفع می شود. شیر پاستوریزه می تواند بهترین نوشیدنی حاوی انرژی، پروتئین، ویتامین ها و برخی مواد معدنی محسوب شود. این متخصص بیماری های عفونی اضافه می کند: کمبود ویتامین C از مواردی است که باید در این بیماران مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا کمبود این ویتامین موجب تضعیف توانایی بدن در تولید عوامل موثر برای عکس العمل های سیستم دفاعی بدن می شود. به بیان دیگر کمبود ویتامین ها موجب کاهش مقاومت طبیعی بدن می شود. تامین ویتامین A و ویتامین های گروه B برای بیمار ضرورت دارد.

سدی دفاعی در برابر تب مالت بسازید

اصلی ترین عاملی که به پیشگیری از بیماری تب مالت کمک می کند، شناسایی حیوانات آلوده و جداسازی آن ها از دیگر حیوانات، واکسیناسیون حیوانات واجد شرایط و آموزش کامل درباره بیماری و راه های پیشگیری از آن به افراد در معرض خطر و به عامه مردم در مناطق بومی کشور است، اما در کنار این موارد هر شخص می تواند با رعایت مواردی چون پاستوریزه کردن لبنیات، خودداری از مصرف محصولات دامی خام و دست زدن به لاشه های آلوده، استفاده از وسایلی نظیر دستکش و عینک حفاظتی در تماس های شغلی، سدی دفاعی در برابر بیماری مزمنی چون تب مالت بسازد.

نویسنده: پونه شیرازی

منبع: روزنامه جام جم

جمعه 1/6/1392 - 23:59
خانواده

 

دست خودتان نیست، گاهی بی آن که بخواهید، اوضاع از دست تان خارج می شود. منظورمان زمانی است که اتفاقی باعث عصبانیت شما می شود و حرف یا رفتاری را نشان می دهید که بعدها از گفتن یا انجام آن پشیمان می شوید یا گاهی آنقدر غمگین می شوید که حتی می خواهید از همسرتان فاصله بگیرید، اما در آن لحظه انگار کسی دکمه ای را در وجودتان فشار داده تا عصبانی، آشفته، ناراحت یا مضطرب شوید. حتما می پرسید چطور می توان چنین دکمه را غیرفعال کرد. اجازه دهید برای شروع ۹ قدم مفید را برای ۹ روز به شما معرفی کنم. این قدم ها کمک می کنند تا تحت تاثیر ناگهانی موقعیت ها قرار نگیرید.

 

 

 

روز اول: شکلات بخورید

در نگاه اول، این خوراکی های خوشمزه غیر قابل مقاومت به نظر می رسند، اما پس از مدتی دیگر اصلا توجهی به آنها نمی کنیم. وقتی بدون فکر اقدام به خوردن می کنیم، مزه ها و بوهای فوق العاده ای را از دست می دهیم. به عنوان مثال، یک قطعه شکلات بیش از۱۱۰ طعم مختلف دارد. به طور معمول چند طعم از آن ها را چشیده ایم؟ برقراری ارتباط مجدد با حس های تان، قلب هوشیاری به شمار می رود. پس چرا این تمرین شکلات خوردن هوشیارانه را امتحان نکنید تا به شما کمک کند یاد بگیرید دوباره از غذاهای تان لذت ببرید؟

روز دوم: به پیاده روی کوتاهی بروید

یک پیاده روی خوب می تواند اعصاب متشنج شما را تسکین دهد. پس چرا امروز به یک پیاده روی ۵ تا ۱۰ دقیقه ای نمی روید؟ لازم نیست به جای خاصی بروید یا عجله کنید. هدف فقط این است که تا حد ممکن هوشیار باشید، همینطور که پاهای تان بر زمین فرود می آیند آگاهانه بر آنها تمرکز کنید و حرکت سیال تمام عضلات و تاندون های پاهای تان را احساس کرده و به همه مناظر، صداها و بوها توجه کنید. ممکن است رنگ قرمز توت ها را روی درختان و بوته ها ببینید. ببینید آیا می توانید نسبت به تمامی حس های تان باز و پذیرا باشید: بوی رطوبت برگ های بهاری را استشمام کنید،قطرات باران را روی سرتان احساس کنید و نسیم را روی صورت تان ببینید چطور نور و سایه به شکلی غیرمنتظره جایگزین یکدیگر می شوند.

روز سوم: تمرین ۳دقیقه ای تنفس انجام دهید

ذهن وقتی که در آرامش باشد بهتر از ذهنی که پر از مشغله است فکر می کند. هنگامی که خشمگین، خسته، مضطرب یا تحت استرس هستیم یادآوری اینکه چرا باید آرامش خود را حفظ کنیم بسیار دشوار است. در چنین مواقعی احساس می کنیم انگار تمام زمین و زمان تنها برای آزار دادن مان خلق شده اند. در این تمرین در یک محیط آرام در حالتی که راحت هستید می نشینید. چشمان تان را بسته یا اگر می خواهید نیمه بسته نگاه داشته و به گذر آرام و بی صدای نفس از بینی به سینه سپس به شکم و راه برگشت آن توجه می کنید. در این تمرین مطمئنا افکار مختلف توجه شما را از نفس منحرف می سازد. اشکالی ندارد! طبیعی است که افکار دائما در ذهن ظاهر شوند فقط کافی است که هردفعه مهربان تر از دفعه قبل به نفس تان فکر کنید. ذهن تنها کودک بازیگوشی است که نیاز به کمک دارد.

روز چهارم: کار لذت بخشی انجام دهید

هر روز در زندگی مان خستگی، استرس و غم به سادگی می توانند بر ما غلبه کنند. ممکن است حالت«بی لذتی» را تجربه کنید یعنی نمی توانید از زندگی لذت ببرید. یعنی چیزهایی که قبلا از آنها لذت می بردید اینک برای تان بی تفاوت هستند. می توانید با انتخاب یک یا ۲ مورد از موارد زیر شروع کنید(یا شاید موارد دیگری به ذهن خودتان برسد). با بدن تان مهربان باشید، دوش آب گرم بگیرید، چرت بزنید، بدون این که احساس گناه کنید غذای مورد علاقه تان را بخورید و نوشیدنی مورد علاقه تان را بنوشید. کاری را انجام دهید که از انجامش لذت می برید. به ملاقات دوستی بروید یا به او تلفن کنید(به ویژه اگر مدتی است با او ارتباط نداشته اید)، هر آنچه را لازم دارید جمع کنید تا بتوانید به سرگرمی مورد علاقه تان بپردازید، کمی ورزش کنید، کیک بپزید، مطلبی بخوانید که برایتان لذت بخش است، به موسیقی ای گوش دهید که مدتی است نشنیده اید.

به این جمله هم فکر کنید: چقدر خوشحال می شوید اگر تمام آنچه را که هم اکنون از آن شماست از دست بدهید و سپس دوباره به شما داده شود؟

روز پنجم: تمرین هوشیاری نسبت به صداها و افکار را انجام دهید

این تمرین به خوبی می تواند به ما نشان دهد که چگونه افکاری در ذهن پدیدار می شوند که به سادگی می توانند ما را درگیر خود کند. به محض اینکه این موضوع را در عمق قلب خود تشخیص دهید، بسیاری از استرس ها و مشکلات تان در مقابل چشمان تان ناپدید خواهند شد. این تمرین شباهت های میان صداها و افکار را آشکار می سازد. گرچه انگار ما هیچ کنترلی بر پیدا شدن آن چه پیرامون مان می گذرد نداریم، اما به سادگی آن ها می توانند عواطف نیرومندی را در ما برانگیزند که با خودمان حمل شان می کنیم و ما را شکننده و شکست خورده رها می کنند. صدای کامیون ها، صدای رعد و برق، صدای پرندگان، صدای راه رفتن شما بر چمن ها، صدای همسرتان و صدای قلب تان و حتی صدای افکارتان.

روز ششم: زنگ هوشیاری برای خودتان تنظیم کنید

چند فعالیت معمولی از قبیل فعالیت های زیر را از بین فعالیت های زندگی روزمره تان انتخاب کرده و آن ها را به عنوان«زنگ هوشیاری» تعیین کنید.

آماده کردن غذا: غذا فرصت های بسیاری را برای هوشیارتر بودن در اختیار شما قرار می دهد. اگر در حال آماده کردن غذا هستید، توجه هوشیارانه ای به آنچه انجام می دهید معطوف کنید.

شستن ظرف ها: این کار فرصت فوق العاده ای برای کشف حس های بدنی است. اگر معمولا از ماشین ظرفشویی استفاده می کنید، برای تنوع هم که شده ظرف ها را با دست بشویید. به جنس ظرف ها، دمای آب، بوی مایع ظرفشویی و ... توجه کنید.

گوش دادن به همسرتان: خیلی راحت است که به سمت همان گفتگوهای قدیمی بروید اما این بار اجازه دهید صدای همسرتان به عنوان یک«زنگ» باشد و علامتی که به شما کمک کند به آن چه می گوید توجه کامل کنید. قبل از هر پاسخی اول حرف های او را با تمام احساسات همراه آن کامل بشنوید.

روز هفتم: قدردانی ۱۰ انگشتی

برای این که به ارزش مثبت چیزهای کوچکی که در زندگی دارید بازگردید، می توانید تمرین قدردانی را انجام دهید. در این تمرین ۱۰ چیزی را که از داشتن شان قدردان هستید به یاد آورده و با انگشت آن ها را بشمارید. مهم است که ۱۰ چیز را به خاطر بیاورید، حتی اگر پس از ۳ یا ۴ مورد ادامه کار برای تان بسیار دشوار شود. این تمرین برای همین طراحی شده است(آگاه شدن تعمدی از عناصر کوچک و نادیده گرفته شده زندگی روزمره).

روز هشتم: در صف چه حالتی دارید

گاهی زندگی شبیه یک صف بسیار طولانی به نظر می رسد. حس می کنید دل تان می خواهد فریاد بزنید«پس چرا جلو نمی روید !» در این شرایط می توانید«تمرین صف شدیدا ناکام کننده» را انجام دهید. وقتی در صفی هستید ببینید آیا می توانید زمانی که چیزی مانع جلوتر رفتن شما می شود، از واکنش خود آگاه شوید. شاید«اشتباهی» در این صف ایستاده اید، و مدام ذهن تان درگیر این است که بهتر است سراغ صف دیگری بروید که کوتاه تر است؟ یک لحظه صبر کنید و از خودتان بپرسید:

در ذهنم چه می گذرد؟

در بدنم چه حس هایی دارم؟

از چه عواطف و تکانه هایی در خودم آگاهم؟

هوشیاری این را می پذیرد که برخی تجارب ناخوشایند هستند اما به شما کمک می کند ۲ بخش عمده رنج را از هم جدا کنید؛ رنج اولیه همان علت اضطراب ابتدایی است، مثل احساس ناکامی از این که در صفی طولانی ایستاده اید. می توانید بفهمید که این کارخوشایند نیست؛ دوست نداشتن این تجربه اشکالی ندارد. رنج ثانویه تمام تلاطم هیجانی ای است که به دنبال آن رخ می دهد، مثل خشم و ناکامی و هر فکر و احساسی که به دنبال آن بیدار می شود. ببینید آیا می توانید این ها را نیز به وضوح در خودتان تشخیص دهید.

روز نهم: زندگی تان را احیا کنید

به زمانی در زندگی تان فکر کنید که همه چیز کمتر از حالا جنون آمیز بود؛ پیش از این که یک تراژدی یا افزایش حجم کاری تان تمام وجودتان را تحت سیطره خود بگیرد یا شاید زمانی نزدیک تر از این ها: قبل از سال تحویل یا تعطیلات تابستان. سعی کنید تا جایی که می توانید با جزئیات تمام فعالیت هایی را که در آن زمان انجام می دادید، به یاد بیاورید. این ها ممکن است کارهایی باشند که به تنهایی انجام شان می دادید؛ خواندن مجله مورد علاقه تان یا گوش دادن به آهنگ مورد علاقه تان، پیاده روی یا دوچرخه سواری(همراه با دوستان یا خانواده تان) انجام بازی هایی نظیر شطرنج تا رفتن به تئاتر یکی از این فعالیت ها را انتخاب و برنامه ریزی کنید که امروز یا همین آخر هفته انجامش دهید. ممکن است انجام آن ۵ دقیقه تا ۵ ساعت زمان نیاز داشته باشد، با اهمیت یا بی اهمیت باشد یا همراه با دیگران انجام شود یا به تنهایی انجامش دهید. صبر نکنید تا اینکه دل تان بخواهد این کار را انجام دهید؛ فقط انجامش دهید و ببینید چه که می شود. وقتش رسیده که زندگی تان را دوباره از نو زنده کنید!

منبع: مجله سیب سبز

جمعه 1/6/1392 - 23:59
سلامت و بهداشت جامعه

 

بینی عضو حساسی در صورت است و بی توجهی و انجام نشدن اقدام به موقع در درمان آسیب دیدگی آن گاهی باعث بدشکلی هایی می شود که در ظاهر کودک تاثیر بسزایی خواهد داشت. پس لازم است والدین پس از بروز این اتفاق ضمن حفظ خونسردی، به نکته هایی توجه کنند...

۱- وقتی بینی کودکی آسیب می بیند، چه کنیم؟ اگر زخم آلوده به خاک و... شده باشد، باید آن را با آب و صابون شست. اگر زخم باز بود و امکان شستن با آب و صابون وجود نداشت، می توان آن را با سرم فیزیولوژی شستشو داد و مصدوم را در اسرع وقت به مراکز درمانی منتقل کرد. برای کاهش تورم و خونریزی تا قبل از رسیدن به مراکز درمانی، استفاده از کمپرس آب سرد یا یخ مفید است، به شرطی که تماس این کمپرس باعث جابجایی و فشار عضو نشود و اگر شکستگی اتفاق افتاده، قطعه های شکسته استخوان جابجا نشوند. اگر کودک دچار خونریزی بینی بود نیز باید سر او کمی بالاتر قرار بگیرد و قسمت خارجی بینی اش را فشار داد و هم زمان از کمپرس آب سرد استفاده کرد.

 

 

 

 

۲- در مراکز درمانی برای مصدومی که بینی اش دچار آسیب شده چه می کنند؟ اولین اقدام در شکستگی های ساده و ضربه های خفیف، جااندازی در ۲۴ ساعت اول است ولی اگر بیش از ۲۴ ساعت از زمان حادثه گذشته باشد، به علت تورم، جااندازی سخت می شود و در این صورت پزشک ترجیح می دهد این کار را به مدتی بعد که تورم از بین رفته، موکول کند. اگر شکستگی تا ناحیه حدقه چشم و پیشانی امتداد داشته و جابجایی شدید باشد، جراحی باز لازم است و باید قطعه های استخوان شکسته با وسایل مخصوص کنار هم چیده شوند. گاهی شکستگی مویی است و جابجایی عمده ای در استخوان بینی اتفاق نیفتاده است، در این صورت درمان خاصی نیاز نیست و فقط اگر بیمار درد داشته باشد، برایش مسکن تجویز می شود تا به مرور زمان بهبود یابد.

۳- برای فردی که دچار شکستگی بینی شده، هم زمان با جراحی ترمیمی می توان جراحی زیبایی هم انجام داد؟ اگر شکستگی خفیف و در محلی باشد که در اجرای اصول کلی جراحی زیبایی تداخل ایجاد نکند، در موارد محدود و نادر، در صورتی که بیمار مایل باشد می توان جراحی زیبایی را هم زمان با عمل ترمیم انجام داد ولی به طور کلی بهتر است این کار انجام نگیرد و جراحی زیبایی به چند ماه بعد موکول شود.

۴- همیشه عکسبرداری پس از آسیب بینی لازم است؟ نه، برای یک فرد متخصص، متبحر و باتجربه، بهترین روش تشخیص شکستگی بینی، معاینه است ولی اگر در تشخیص به دلایلی شک کند، ممکن است رادیوگرافی ساده یا سی تی اسکن درخواست کند و براساس نتایج آن ها در مورد درمان مناسب تصمیم بگیرد.

۵- اگر فقط غضروف بینی آسیب دیده باشد هم امکان بدشکلی وجود دارد؟ گاهی فقط غضروف های بینی مخصوصا در قسمت تیغه آن آسیب می بیند. درمان شکستگی غضروف تیغه بینی معمولا درمان نگهدارنده است و به جراحی نیاز ندارد اما اگر پزشک هنگام معاینه متوجه شود خونی بین غضروف و لایه مخاطی وجود دارد، آن را تخلیه می کند در غیر این صورت این خون باعث انحراف شدید تیغه بینی خواهد شد و بدشکلی ایجاد می کند.

۶- آسیب در سنین پایین عواقب دارد؟ آسیب به استخوان های صورت و سر مخصوصا در سنین پایین، در صفحه های رشد استخوان این اعضا تاثیر می گذارد بنابراین حتی اگر درمان یا جااندازی مناسبی انجام شود، می تواند در درازمدت ناهنجاری هایی در پی داشته باشد.

 

۷- برای کودکان هم جراحی زیبایی بینی انجام می شود؟ گاهی کودکانی را می بینیم که سن کمی دارند و بینی شان بدفرم است. این بدفرمی علت های مختلفی دارد، از بیماری های مادرزادی و وجود تومور گرفته تا ضربه دیدن بینی. اگر این بدشکلی به حدی باشد که روابط بین فردی کودک را دچار اشکال کند و روی اعتمادبه نفسش تاثیر سوء داشته باشد، براساس شدت آن، گاهی جراحی های زیبایی زودهنگام انجام می گیرد ولی در موارد معمول و در بدشکلی های خفیف، این کار باید تا بعد از بلوغ به تاخیر بیفتد.

نویسنده: دکتر سیدمهدی موسوی‌زاده

منبع: هفته نامه زندگی مثبت

جمعه 1/6/1392 - 23:58
تغذیه و تناسب اندام

 

هر فرایندی که روی ماده غذایی انجام شود، از ارزش غذایی آن می کاهد و به همین دلیل بهتر است موادغذایی، تازه مصرف شوند و حداقل فرایندها رویشان انجام گیرد؛ مثلا اگر میوه ای را با پوره و آبمیوه اش مقایسه کنید، خواهید دید هر فرایندی که انجام می شود، از ارزش غذایی آن می کاهد و ارزش غذایی میوه تازه به مراتب از پوره میوه بیشتر است و ارزش پوره میوه نیز به مراتب از آبمیوه خانگی بیشتر...

فرآورده های گوشتی

فرآورده های گوشتی مملو از سدیم، چربی های اشباع با منشاء حیوانی و نیترات هستند. به همین دلیل، مصرف آنها توصیه نمی شود. بهتر است گوشت تازه به خصوص گوشت مرغ، بوقلمون یا ماهی را کباب شده میل کنید.

 

 

 

شکر

از آن جا که شکر نوع طبیعی ندارد، بهتر است از مصرف هر نوع آن صرف نظر کنید. البته، مصرف شکر بهتر از مصرف قندهای مصنوعی است زیرا قندهای مصنوعی ۲۰۰ بار از شکر شیرین تر هستند و به دلیل داشتن ترکیب های سرطان زا، زمینه ابتلا به سرطان و مشکلات عصبی را فراهم می کنند. در ضمن، عادت به خوردن این شیرین کننده ها، اشتها را افزایش می دهد و اضافه وزن ایجاد می کند بنابراین شیرین کردن قهوه با نصف قاشق چای خوری شکر یا عسل به مراتب بهتر از مصرف قندهای مصنوعی است، هر چند توصیه می شود مصرف آن ها نیز حداقل باشد.

شیر سویا و پنیر سویا

سویا به صورت لوبیای سویا یا دانه های آن به صورت آجیل، منبع پروتئین گیاهی محسوب می شود اما محصول هایی مانند شیر سویا و پنیر سویا به دلیل تصفیه شدن لوبیای سویا در آن ها، ارزش غذایی چندانی ندارند و توصیه می شود که در برنامه غذایی گنجانده نشوند.

ذرت آماده شده در مایکروفر

بسیاری از خانواده ها، هنگام تماشای تلویزیون، بسته ای ذرت که در مایکروفر سریع تهیه می شود، می خورند، در حالی که بسته بندی این محصولات ترکیب خطرناکی دارد که طی آماده شدن در مایکروفر، به پاپ کورن ها می چسبد و با خوردن آن ها، وارد بدن می شود. از آن جا که این ترکیب ها سرطان زا هستند، علاوه بر بروز ناباروری، می توانند سرطان هایی مثل سرطان کبد را ایجاد کنند. از این رو، توصیه می شود پاپ کورن های آماده ای که در مایکروفر تهیه می شوند، نخرید و مصرف نکنید.

رب گوجه فرنگی

گوجه فرنگی از منابع لیکوپن است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از بروز سرطان پیشگیری می کند اما رب گوجه فرنگی موجود در بازار، دارای این ماده مغذی نیست و در صورتی که در قوطی های کنسرو بسته بندی شده باشد، ترکیب های مضری نیز دارد. در تمام خوراکی های کنسروشده، ترکیب شیمیایی مضری به نام بیسفنول وجود دارد که سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد و این موضوع (وجود بیسفنول) به دلیل اسیدی بودن محیط رب گوجه فرنگی بیشتر هم می شود، درحالی که در رب گوجه فرنگی بسته بندی شده در شیشه، این ترکیب وجود ندارد، بنابراین یا باید رب گوجه فرنگی بسته بندی شده در شیشه یا قوطی های بدون بیسفنول را بخرید یا از گوجه فرنگی تازه در غذای تان استفاده کنید.

مارگارین

برخلاف کره که منشاء حیوانی دارد، منشاء مارگارین گیاهی است؛ از روغن های گیاهی تولید و جزو روغن های جامد محسوب می شود و مقدار فراوانی اسیدهای چرب ترانس دارد. دریافت این اسیدهای چرب، التهاب و آسیب به عروق خونی را افزایش می دهد و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان را بالا می برد و باعث افزایش کلسترول و اضافه وزن می شود. در واقع، این ماده غذایی برخلاف تصور به شدت سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد و به همین دلیل، باید آن را از برنامه غذایی حذف کرد.

منبع: روزنامه سلامت

جمعه 1/6/1392 - 23:58
تغذیه و تناسب اندام

 

حالا که تابستان فرا رسیده و نوشیدنی های خنک ضروری به نظر می رسد، از همین امروز مصرف دوغ را جایگزین نوشابه های گازدار کنیم و از این نوشیدنی سنتی، خوشمزه و مقوی ایرانی بیشتر بهره ببریم.

دوغ یکی از نوشیدنی های سنتی ایرانی است و بعد از آب، سالم ترین مایع خوراکی محسوب می شود. محققان معتقدند چون دوغ از ماست تهیه می شود، ارزش تغذیه ای خوبی دارد. این نوشیدنی علاوه بر تأمین مقداری از آب مورد نیاز بدن حاوی مقادیری کلسیم، برخی ویتامین های گروه B و هم چنین ویتامین D است. مصرف دوغ به عنوان یک نوشیدنی مفید و بی ضرر به همه گروه های یک سال به بالا توصیه می شود. از سوی دیگر، مصرف دوغ به دلیل دارا بودن کلسیم و ویتامین، پوسیدگی دندان ها را کاهش داده و به دلیل باکتری های مفید موجود در آن ـ از جمله استرپتوکوکوس، ترموفیلوس، ولاکتوباسیلوس و بولگاریکوس ـ برای حفظ سلامت سیستم گوارش موثر است و از رشد میکرو ارگانیسم های مضر جلوگیری می کند. همچنین مصرف این نوشیدنی به عنوان یک نوشابه لبنی، یک چهارم نیاز روزانه بدن به کلسیم را تأمین می کند. بهتر است از دوغ بدون گاز و کم نمک استفاده کنید؛ زیرا دوغ پر نمک میزان ابتلا به بیماری های قبلی ـ عروقی و نیز فشار خون را افزایش می دهد.

 

 

 

محصولات لبنی تخمیری(از جمله دوغ و ماست) منبعی مناسب از پروتئین است و عاملی موثر در مهار سرطان به شمار می رود. پروتئین حاوی انرژی زیادی است و به بدن کمک می کند در طول روز سالم، شاداب و سرزنده باشد. از آنجا که بسیاری از سیستم های داخلی بدن برای ترمیم خود نیازمند پروتئین هستند، دوغ می تواند نقشی کلیدی در این زمینه بازی کند. هم چنین، پروتئین موجود در لبنیات تخمیری بسرعت حجم خالی معده را پر کرده و فرد برای مدت زمان طولانی تری احساس سیری می کند. دوغ نه تنها می تواند تأمین کننده نیاز روزانه بدن به کلسیم باشد، بلکه حاوی ویتامین های گروه B(یعنی B۲، B۶ و B۱۲) است، از این رو تقویت کننده استخوان هاست. از این گذشته، مصرف دوغ چه به صورت نوشیدنی یا غذا در وعده شام ـ غذایی نظیر آب دوغ خیار ـ به کسب احساس آرامش و خوابی راحت می انجامد. دوغ علاوه بر مزایای تغذیه ای، حاوی باکتری های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارند. باکتری های مفید موجود در دوغ از رشد باکتری های زیان آور و ایجاد عفونت و دیگر بیماری ها جلوگیری می کند. اگر میزان باکتری های خوب بدن در سطح مطلوبی قرار داشته باشد، سیستم گوارشی بهتر عمل کرده و سیستم ایمنی نیز ارتقا می یابد. جالب این که این باکتری ها، از ترش کردن معده یا بروز بیماری های روده ای پیشگیری می کنند. دوغ نوشیدنی سالم و جایگزین بسیار خوب در افرادی است که به لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند. این افراد می توانند از دوغ به عنوان تامین کننده کلسیم بدن استفاده کرده و خلأ ناشی از مصرف نکردن شیر را پر کنند. متأسفانه، عدم تحمل لاکتوز در همه گروه های سنی شایع است.

از سوی دیگر نه تنها مصرف دوغ و لبنیات به افزایش طول عمر افراد می انجامد، بلکه این ماده تأثیر بسیار زیادی بر سلامت پوست دارد. بویژه در بسیاری از ماسک های زیبایی صورت که از سوی پزشکان تجویز می شود، از ماده ای جادویی به نام«ماست» استفاده می شود. دوغ هم چنین محرکی موثر در سوزاندن کالری و چربی های اضافی بدن و رسیدن به تناسب اندام است.

طرز تهیه دوغ گازدار خانگی

شاید به نظر بسیاری از شما مصرف همیشگی دوغ قدری گران باشد؛ اما می توان دوغ خوشمزه، ترش، گازدار و از همه مهم تر سالم و اقتصادی در منزل تهیه کرد. به این ترتیب که می توانید با یک لیتر شیر تازه و کم چرب، دو بطری دوغ معرکه و خواستنی برای بچه ها تهیه کنید و نوشابه های گازدار را برای همیشه از سبد خانوار حذف کنید!

مواد لازم: شیر: ۵ لیوان، آب: ۴ لیوان، ماست: ۵ قاشق غذاخوری، قند: یک یا ۲ حبه، نمک، نعناع یا موسیر به مقدار لازم، کمی هم حوصله!

طرز تهیه: شیر را جوشانده، بگذارید کمی سرد شود، آب ولرم را به آن اضافه می کنیم. در ظرف دیگری ماست را با نعناع یا موسیر(به دلخواه) و نمک مخلوط می کنیم، خوب هم می زنیم و به محلول شیر و آب اضافه می کنیم. پس از هم زدن محلول، آن را در بطری ریخته و برای گازدارتر شدن دوغ، به ازای هر ۵/۱ لیتر مایع یک یا دو حبه قند اضافه می کنیم(توجه: مراقب باشید بیش از این قند اضافه نکنید در غیر این صورت احتمال انفجار بطری دوغ می رود!). توجه داشته باشید بهتر است از بطری های پلاستیکی استفاده کنید و مقداری از فضای بالایی آن را خالی بگذارید. حال در بطری را بسته و آن را برای دو روز متوالی در محیطی تاریک نگهداری کنید. پس از سپری شدن این زمان، بطری را خوب تکان داده و به آرامی در آن را باز کنید. راستی مراقب گاز تولیدی دوغ خوشمزه تان باشید! بهتر است این نوشیدنی بی نظیر را با کمی یخ بنوشید.

نویسنده: حسین ملک‌محمدی

منبع: روزنامه جام جم

جمعه 1/6/1392 - 23:58
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته