• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3836روز قبل
بیماری ها

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: آگاهی نوجوانان و جوانان ۱۰ تا ۱۹ ساله نسبت به رفتارهای پرخطر و عفونت HIV بسیار کم است و خیلی از آنها هنوز نمی‌دانند HIV از طریق تماس جنسی منتقل می‌شود.

خبرگزاری فارس: هنوز خیلی‌ها نمی‌دانند ویروس ایدز از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، محمدمهدی گویا امروز در نشست خبری روز جهانی ایدز اظهار داشت: شعار امسال سازمان ملل به پیشگیری و کنترل HIV است که به جوانان تعلق دارد.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: هدف اطلاع‌رسانی برای نوجوانان و جوانان این است تا آنها با آگاهی لازم در مورد HIV و پیامدهای ناشی از آن بتوانند از خود حفاظت کنند.

گویا به آخرین آمار 2012 اشاره داشت و گفت: در این آمار آمده است که حدود 2 میلیون نفر از مجموع 35 میلیون و 300 نفری که با HIV زندگی می‌کنند، نوجوان و جوان 10 تا 19 ساله هستند که این آمار خود گویای توجه جدی به این رده سنی است.

وی اظهار داشت: مهمترین دلیل توجه به این قشر این است که این افراد بلافاصله از کودکی وارد سن بلوغ می‌شوند و بسیار احساساتی هستند که به سلامت خود کمتر توجه دارند.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: آگاهی نوجوانان و جوانان 10 تا 19 ساله نسبت به رفتارهای پرخطر و همچنین اطلاع به عفونت HIV بسیار کم است و همچنین در مورد اعتیاد و راه‌های اطلاع به آن نیز کم می‌دانند. همچنین آگاهی ندارند که HIV می‌تواند از طریق تماس جنسی انتقال پیدا کند.

وی افزود: همچنین این افراد اگر مبتلا به بیماری مزمن باشند، به آن بهای کمتری داده و از تبعیض و انگ ناشی از عفونت HIV به شدت نگران هستند و به سادگی تحت مراقبت‌های بهداشتی قرار نمی‌گیرند و حتی احتمال مراجعه‌شان بسیار کم است.

گویا تصریح کرد: این مسئله آسیب‌پذیر شدن جامعه و آسیب‌پذیر بودن این قشر را بیش از پیش نمایان می‌سازد که این از ویژگی‌های نوجوانان در تمام سطح دنیاست.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت به جنبه‌های مثبت این گروه سنی اشاره داشت و گفت: ‌این افراد به آموزش و اطلاع‌رسانی اهمیت می‌دهند و از دسترسی به اطلاعات، تغییر رفتار و آموزش استقبال می‌‌کنند و می‌توانند پیام‌آوران خوبی به همسالان خود در پیشگیری از عفونت HIV در جامعه باشند.

وی تصریح کرد: در دنیا مشخص شده که فردی که مبتلا به عفوت HIV است اگر هر چه زودتر ابتلا به عفونتش مشخص شود و تحت مراقبت قرار گیرد و به موقع درمان را شروع کند، هم عمر طولانی‌تری خواهد داشت و هم می‌تواند به مراقبت از خانواده و همسر خود کمک کند، چرا که از انتقال به این بیماری به دیگران کاسته می‌شود که این یک اقدام پیشگیری بسیار مهم محسوب می‌شود.

گویا ادامه داد: صاحب‌نظران معتقدند که اگر فردی که به HIV مبتلاست به موقع دسترسی به مراکز بهداشتی داشته باشد و خود وی توانایی پذیرش توسعه‌های بهداشتی و امکانات لازم را داشته باشد تا 50 درصد در کاهش موارد ابتلا به عفونت در جامعه مؤثر است و یکی از برنامه‌های جدی ما این است که امکانات درمانی را از نظر کیفی و کمی گسترش دهیم.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت به پیشگیری از ابتلا به HIV در کودکان پرداخت و تشریح کرد: پیشگیری از انتقال HIV از مادر به کودک یکی از اولویت‌های مبارزه با ایدز در سراسر جهان است چرا که مادری که مبتلا به عفونت HIV است اگر در ابتدای بارداری متوجه آن شود و دارو مصرف کند و در ادامه یک زایمان مراقبت شده داشته باشد، و بعد از زایمان نیز از خدمات ویژه‌ای بهره‌مند باشد، احتمال انتقال ایدز از مادر به کودک به صفر نزدیک می‌شود،

وی تصریح کرد: وزارت بهداشت برنامه پیشگیری از انتقال عفونت از مادر به کودک را تهیه کرده و در پروتکلی تدوین کرده است که در سال جاری در دانشگاه علوم پزشکی تهران به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد و اگر به این نتیجه رسیدیم - حتی در کمتر از یکسال- این برنامه قابلیت اجرایی دارد، در سراسر کشور این برنامه را به اجرا می‌گذاریم.

گویا به آمار ابتلا به HIV اشاره داشت و گفت: این آمار از 27 هزار نفر هم گذشت که 69 درصد موارد اطلاع ما از ابتلا به HIV به دلیل اعتیاد تزریقی و سوزن و سرنگ مشترک است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: ظرف دو سال گذشته و به خصوص طی سال گذشته میزان ابتلا به این عفونت از طریق تماس جنسی از مرز 30 درصد عبور کرد که این موضوع بسیار حساس و مهمی است.

وی ادامه داد: این درصد ظرف 5 سال گذشته رو به افزایش بوده و از 10 درصد به 30 درصد رسیده است. آمار ما از بیمارانی که در بیماریابی به صورت فعال شرکت داشته‌اند و برآورد ما با مدل ریاضی آن است که باید بیش از 90 هزار نفر آلوده به عفونت باشند.

گویا به برنامه استراتژیک کشوری اشاره داشت و گفت: در این برنامه وظایف آموزش و پرورش، زندان‌ها، وزارت کشور، بهزیستی و آموزش عالی تعریف شده است که برای آموزش گروه 10 تا 19 سال اقدام کنند.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت به کیت‌های تشخیص اشاره داشت و گفت: کیت تشخیصی مسئله حساسی است که باید در مراکز بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد و این طور نباشد که افراد خودسرانه به تهیه آن و گرفتن آزمایش اقدام کنند، چرا که باید حتماً یک مامور بهداشتی یا پزشک آموزش دیده در هنگام آزمایش وجود داشته باشد و نوع کیت نیز اهمیت فوق‌العاده زیادی دارد و باید کیتی باشد که تأییدیه وزارت بهداشت را داشته باشد تا جواب درستی از HIV ارائه دهد.

چهارشنبه 6/9/1392 - 15:38
كودك

حمیدرضا‌ صادقی,ضایعات مغزی ,میگرن

جام جم آنلاین: سردرد، شکایتی شایع در کودکان و نوجوانان است که اگر مورد بی‌توجهی قرار گیرد، می‌تواند در فعالیت‌های روزمره و تحصیلی کودک اختلالاتی را به وجود آورد.

به طور کلی سردردها به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم بندی می شود که تمایز میان آنها اهمیت بسزایی دارد. از سردردهای اولیه می توان به سردردهای میگرنی و سردردهای فشاری اشاره کرد که به طور نسبی شایع هستند و به سردردهایی که به دلایل زمینه ای مانند سینوزیت، فشار خون، تومورها و ضایعات مغزی به وجود می آید سردردهای ثانویه می گویند که اساس درمان آنها معطوف به برطرف کردن عوامل زمینه ای است.

از میان همه اینها، سردرد میگرنی از شایع ترین علل سردرد کودکان است که معمولا به صورت درد موضعی متوسط تا شدید با ماهیت ضربان دار یعنی احساس کوبیدن یا احساس ضربات مکرر در سر بروز می کند. مدت آن بین یک تا 72 ساعت متغیر و ممکن است با حالت تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا همراه باشد.

قبل از شروع سردرد میگرنی ممکن است علائمی مانند احساس جرقه و ارتعاش نور یا احساس حرکت حشرات روی پوست، گزگز شدن پوست یا اختلال تکلم رخ دهد که معمولا مدت آن بین پنج تا 60 دقیقه است، ولی باید توجه داشت که در کودکان این علائم، معمولا رخ نمی دهد یا از سوی کودک قابل توصیف نیست.

نوع دیگری از میگرن نیز وجود دارد که با علائم شکمی همراه است. در آن از سردرد خبری نیست و درد شکم، بیشتر در اطراف ناف بروز می کند؛ درد کیفیت مبهم دارد و مانند سردرد میگرنی بین یک تا ۷۲ ساعت طول می کشد؛ این نوع میگرن با علائمی مانند تهوع، استفراغ، بی اشتهایی یا رنگ پریدگی همراه است.

حال این که چه نوع سردردی را باید مورد بررسی بیشتر قرار داد، بستگی به وجود نشانه های خطر دارد که عبارت است از: مشاهده علائم عصبی موضعی در معاینه، وجود تشنج، کوتاه بودن مدت علائم اولیه، سردرد نوع کلاستر، سردردهای ثانویه، سردرد بدنبال سرفه، بروز سردرد در سن زیر شش سال، سردردی که هنگام برخاستن از خواب باشد یا بدون سابقه سردرد میگرنی در خانواده.

درمان

درمان طولانی و پیشگیرانه میگرن با داروهای اختصاصی میگرن زمانی صورت می گیرد که دست کم یک حمله سردرد در هر هفته رخ دهد یا این که سردرد موجب اختلال فعالیت کودک در مدرسه، خانه یا اجتماع شود؛ در غیر این صورت فقط درمان با داروهای مسکن در زمان حمله میگرنی کفایت می کند.ورزش منظم، مصرف کافی مایعات، پرهیز از مصرف مواد محرک مانند قهوه، مصرف بموقع وعده های غذایی و خواب کافی از دیگر مواردی است که در کاهش عود میگرن موثر است.

دکتر حمیدرضا صادقی - متخصص اطفال

سه شنبه 5/9/1392 - 17:16
آموزش و تحقيقات

محققان هلند و سوئد اعلام کردند که پیش بینی بلند شدن قد بلندتر از حد معمول انسان براساس دی ان ای امکان پذیر است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مانفرد کیسر از دپارتمان بیولوژی ملکولی پزشک قانونی در مرکز پزشکی دانشگاه اراسموس در روتردام هلند و همکارانش اظهار داشتند که 180 گونه دی ان ای که در تغییرات عادی قد در نمونه های اروپایی سهیم بودند مورد آزمایش قرار گرفت. این نمونه ها 770 فرد بسیار بلند قد و 9 هزار نفر با قد عادی بودند که در دو گروه آزمایشی و کنترلی قرار گرفتند.

نتایج این تحقیق که در مجله ژنتیک انسان منتشر شده این نکته را نشان می دهد که 90 درصد این تغییرات دی ان ای نشان دهنده تأثیری بر قد افراد بلند قد بوده است و بیش از 40 درصد این تأثیر از نظر آماری چشمگیر بوده است.

کیسر طی بیانیه ای اظهار داشت: اگرچه پیش بینی حاصل شده مبتنی بر دی ان ای برای قد و قامت انسان کمتر از چیزی است که در رابطه با رنگ چشم، رنگ مو وجود دارد اما انتظار می رود که دانش جدید درباره ژنتیک قد دقت و صحت را در پیش بینی قد بلند افزایش دهد.

استنورت دراپ از دپارتمان پزشکی کودکان مرکز پزشکی دانشگاه اراسموس گفت: پیش بینی های مبتنی بر دی ان ای از قد بیش از حد بلند در علم پزشکی کاربرد دارد و می تواند قد کودک را در بزرگسالی پیش بینی کند که در پی آن می توان درمانهای محدودکردن رشد را درنظر گرفت.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:14
شهدا و دفاع مقدس

خواهر شهید «رضا چراغی» می‌گوید: هنگامی که پدرم پیکر رضا را داخل قبر گذاشت، صورت او را بوسید و از داخل قبر بیرون آمد؛ بعد از چند وقت رضا را در خواب دید که روی گونه‌اش چیزی مثل ستاره می‌درخشید.

خبرگزاری فارس: راز ستاره‌ای که روی صورت فرمانده می‌درخشید

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس(باشگاه توانا)، سردار شهید «رضا چراغی» به سال 1336 در ساوه به دنیا آمد؛ وی در سال 1357 مانند بسیاری از هم سن و سالانش سرباز نهضت حضرت روح الله بود؛ وی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سپاه وارد سپاه پاسداران شد و یکی از بازوان توانمند احمد متوسلیان بود.

پس از اسارت حاج احمد در لبنان، فرماندهی لشکر 27 محمد رسول الله(صلوات الله علیه) به حاج محمد ابراهیم همت سپرده شد و رضا چراغی فرماندهی گردان حمزه را بر عهده گرفت.

زمانی که حاج همت به فرماندهی سپاه 11 قدر برگزیده شد، رضا چراغی، علمدار لشکر 27 محمد رسول الله(صلوات الله علیه) شد و سرانجام در همین مسئولیت، در عملیات «والفجر یک» به شهادت رسید.

او نخستین فرمانده لشکر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که خرقه شهادت پوشید. روایت «احمد چراغی» و «فاطمه چراغی» از روزه‌داری پدر شهید رضا چراغی و اتفاقی که بر سر مزار شهید افتاد، در ادامه می‌آید.

 * نذری که پدرم برای سلامتی رضا کرده بود

احمد چراغی می‌گوید: پدرم اعتقاد داشت که هر وقت رضا به مرخصی می‌آمد، فردای آن روز را به نشانه شکر به درگاه خدا روزه می‌گرفت؛ یک روز که رضا آمده بود، گفت: «بابا باز که روزه گرفته‌ای؟» پدر گفت: «بله، برای اینکه تو سالم آمده‌ای؛ برای سلامتی تو نذر کرده‌ام». رضا گفت: «بابا، آن قدر روزه می‌گیری که نمی‌گذاری به کارمان برسیم؛ نذر کن روزی که جنازه من می‌آید، روزه بگیری».

بر حسب اتفاق روز 27 فروردین 1362 که پیکر رضا را در بهشت زهرا(س) دفن می‌کردیم، روز اول رجب بود؛ پدر و مادرم روزه بودند.

* راز ستاره‌ای که روی صورت رضا می‌درخشید

فاطمه چراغی بیان می‌دارد: هنگامی که پدرم پیکر رضا را داخل قبر گذاشت، صورت رضا را بوسید و از داخل قبر بیرون آمد؛ بعد از چند وقت رضا را در خواب دید که روی گونه‌اش چیزی مثل ستاره می‌درخشید؛ پدرم در خوب از رضا پرسیده بود: «روی صورتت چیست که می‌درخشد» رضا گفته بود: «وقتی که شما مرا داخل قبر گذاشتی و صورتم را بوسیدی، یک قطره از اشک چشمت به روی صورتم افتاد و این همان قطره اشک است که می‌درخشد».

سه شنبه 5/9/1392 - 17:13
آموزش و تحقيقات

مطالعات اخیر محققان مرکز تحقیقاتی سرطان هاچینسون فرد واشنگتن نشان می دهد که یکی از مهمترین دلایل بروز انواع سرطان خون در زنان، آلرژی منتقل شده از طریق هواست.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه های خبری، احتمال بروز سرطان خون در زنانی که سابقه آلرژی به گیاهان، چمن و درختان دارند بیشتر است.

تجزیه و تحلیل انواع سرطان و ارتباط آن با سیستم ایمنی بدن نشان می دهد که آلرژی های موجود در هوا، احتمال افزایش سرطان خون را در زنان افزایش می دهد و این موضوع فقط در مورد زنان صدق می کند.

در این تحقیقات، نقش جنسیت در تحریک سیستم ایمنی بدن و احتمال توسعه سرطان از این طریق مورد بررسی قرار گرفته است.

مدیر این پروژه تحقیقاتی گفته است که اختلالات آلرژیک جز اختلالات سیستم ایمنی محسوب می شود و در بقای تومورهای در حال توسعه موثر است.

در این تحقیقات افراد بین 50 تا 76 سال ساکن در غرب واشنگتن مورد بررسی قرار گرفته اند و هریک پاسخنامه ای 24 صفحه ای در مورد عادات غذایی، شیوه زندگی، سابقه بیماری سرطان در خانواده، سابقه آلرژی و داروهای مورد استفاده را تکمیل کرده اند.

نزدیک به 80 هزار نفر به سوالات این پرسشنامه پاسخ دادند.

در ادامه این تحقیقات آمده است که احتمال بروز سرطان خون و لنفوم در مردانی که در خانواده خود سابقه این بیماری را داشته اند و شیوه صحیحی برای زندگی ندارند ، زیاد است.

نتایج کامل این تحقیقات در شماره اخیر نشریه آنلاین American Journal of Hematology قابل مشاهده است. 

سه شنبه 5/9/1392 - 17:12
اطلاعات دارویی و پزشکی

معاون بهداشتی وزیر بهداشت با اشاره به ابتلای 26 هزار نفر در کشور به HIV/ایدز بر لزوم حمایت‌های اجتماعی از این بیماران تاکید کرد.

43725.jpg

دکترعلی اکبر سیاری در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بیشترین علت ابتلا به ایدز در کشور را اعتیاد تزریقی دانست و گفت: اما درعین حال اکنون خطر عمده این بیماری به ابتلا از طریق روابط جنسی ناسالم مربوط می‌شود.

 

وی اصل و اساس پیشگیری و کنترل ایدز در دنیا را «آموزش» دانست و گفت: درباره انتقال ایدز از طریق مسایل جنسی تمام متخصصان، اندیشمندان و محققان به سه جمله رسیده‌اند؛ ابتدا خویشتنداری، ازدواج و در غیر این صورت استفاده از ابزارsafe (ایمن) در روابط جنسی. این چنین مباحثی باید ترویج شده و آموزش داده شود.

 

معاون بهداشتی وزیر بهداشت افزود: در مرحله دیگر نیز افرادی که به این بیماری مبتلا شده‌اند باید حتما درمان شوند. در این زمینه دارو وجود دارد و وزارت بهداشت هم آن را در اختیار بیماران قرار می‌دهد.

 

وی بر لزوم حمایت‌های اجتماعی از مبتلایان به ایدز تاکید کرد و گفت: این بیماران نیز مانند دیگر افراد در جامعه شغل می‌خواهند، کار می‌خواهند؛ این بیماران نیز باید مانند دیگر افراد معمولی در جامعه زندگی کنند.

 

سیاری افزود: از طرف دیگرهرچند مباحث مربوط به روابط جنسی ناسالم در این زمینه مطرح است اما هنوز بخش عمده‌ای از این بیماری با اعتیاد ارتباط دارد. بر این اساس باید روی اعتیاد کار شود. به این ترتیب اگر نمی‌توان اعتیاد تزریقی را کم کرد باید بر روی بخش خوراکی آن کار شود. دراین زمینه وزارت بهداشت سالهاست که روی متادون کار می‌کند اما متاسفانه خطر اعتیاد و حجم آن زیاد است. راه حل این موضوع هم تنها پیشگیری است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:11
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص داخلی گفت: مصرف مواد غذایی مناسب به جای داروهای شیمیایی بهترین راه درمان فقر آهن در بدن است.

دکتر ناصر حاجوی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه آذربایجان شرقی، اظهار کرد: کم خونی وضعیتی است که در آن، تعداد یا اندازه گلبول‌های قرمز یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن بین خون و سلول‌ها دچار اختلال می‌شود.

 

وی اظهار کرد: از علل ایجاد کننده کم خونی می‌توان کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجاری‌های ژنتیکی، بیماری‌های مزمن یا مسمومیت‌های دارویی را نام برد.

 

وی با بیان اینکه منظور از کم خونی‌های تغذیه‌ای، کم خونی‌هایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد می‌شوند، گفت: از مهمترین مواد غذایی جهت خونسازی که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خونی می‌شود می‌توان به آهن، ویتامین B12 و اسید فولیک اشاره کرد که از بین آنها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع‌ترین نوع کم خونی تغذیه‌ای است.

 

وی ادامه داد: میزان نیاز به آهن براساس سن، جنس و وضعیت فیزیولوژیکی افراد متفاوت است، مثلاً زنان باردار به علت افزایش حجم خون، رشد جنین و جفت و سایر بافت‌ها به آهن بیشتری نیاز دارند به همین دلیل بیش از سایرین در معرض خطر کم خونی قرار دارند.

 

دکتر حاجوی گفت: در شیرخواران در صورت سلامت مادر، میزان آهن موجود در شیرمادر برای 4- 6 ماه اول زندگی کافی است ولی در مورد نوزادانی که با وزن کم متولد می شوند ذخایرآهن کم بوده و باید بعد از سه ماهگی آهن اضافی به صورت قطره خوراکی خورانده شود، همچنین بستن پیش از موقع بند ناف نیز به دلیل اینکه نوزاد را از یک سوم کل خونش محروم می‌کند خطر فقر آهن را افزایش می‌دهد.

 

وی ادامه داد: دلایل گوناگونی برای فقر آهن وجود دارد که از آن جمله، دریافت ناکافی آهن به دلیل رژیم غذایی کم آهن مانند بعضی از رژیم‌های گیاه خواری، جذب ناکافی آهن در اثر اسهال، کاهش ترشح اسید معده، مشکلات گوارشی یا تداخلات دارویی مثل کلستیدامین، سایمتیدین، پانکراتین، رانیتیدین و تتراسایکلین است.

 

وی یادآور شد: افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی، نوجوانی، بارداری و شیردهی، خونریزی زیاد در دوران عادت ماهانه در اثر جراحات ناشی از هموروئید و بیماری‌های بدخیم یا انگل‌ها نیز از جمله عوامل ایجاد کم خونی است.

 

وی گفت: کمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون رخ می دهد.

 

این متخصص داخلی به علائم کم خونی ناشی از فقر آهن اشاره کرد و گفت: رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم، خستگی زودرس، بی تفاوتی، سرگیجه و سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها، حالت تهوع در کم خونی‌های شدید، گودی روی ناخن، درمان کم خونی ناشی از فقر آهن از جمله علائم کم خونی است.

 

وی گفت: برای درمان کم خونی چند روش وجود دارد که بهترین و کم خطرترین آنها استفاده از مکمل‌های خوراکی است، درمان با نمک‌های ساده آهن همچون سولفات فرو خوراکی کاملاً موثر بوده و به شکل قرص، کپسول یا مایع است که مصرف آنها باید تا چند ماه ادامه یابد.

 

وی یادآور شد: چنانچه این قرص‌ها با معده خالی مصرف شوند جذب آنها بهتر و بیشتر صورت می‌گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهد شد که البته بهتر است قرص آهن، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد.

 

دکتر حاجوی تاکید کرد: ویتامین C جذب آهن را افزایش می‌دهد به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد می‌شود.

 

وی با بیان اینکه علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه کرد، گفت: جذب آهن غذا، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن است، آهن موجود در پروتئین‌های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان (آهن هِم) بیشتر جذب می‌شود در حالی که جذب آهن پروتئین‌های گیاهی مانند سبزی‌ها و میوه‌ها ( آهن غیرهم) کمتر است.

 

وی ادامه داد: باید توجه داشت که ویتامین C جذب آهن سبزی‌ها و میوه‌ها( آهن غیرهم) را بیشتر می‌کند، مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد از غذا نیز می‌تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.

 

وی اظهار کرد: منابع غذایی آهن دار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه‌های خشک (برگه‌ها) به خصوص برگه زردآلو و دانه‌های روغنی.

 

وی در مورد عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها گفت: اسید سیتریک و اسید اسکوربیک ( ویتامین C) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی‌ها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیموترش، سیب و آناناس وجود دارند می‌توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند، اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است سبب افزایش جذب آهن می شود. محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می‌شوند.

 

دکتر حاجوی توصیه کرد: استفاده از غذاهایی که غنی از آهن هستند، استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن مثل پرتقال، گریپ فروت، گوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبز و لیمو ترش، گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی، پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا، برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست، تصحیح عادات غذایی غلط (مثل مصرف مواد غیرخوراکی مانند خاک، یخ)، مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه جهت پیشگیری به موقع و یا بهبود کم خونی، استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند، استفاده از خشکبار مثل توت خشک ، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خونی از آهن هستند و استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده برای پیشگیری از کم خونی ضروری است.

 

وی ادامه داد: شست وشو و ضد عفونی کردن سبزی‌هایی که استفاده می‌کنید، شستن کامل دست‌ها با آب و صابون، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر بار اجابت مزاج، مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار و مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان از دیگرعوامل ضروری جهت پیشگیری از فقر آهن است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:9
آموزش و تحقيقات

پزشکان در یک آزمایش جدید دریافتند مغز افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آلزایمر هستند، تفاوت‌ها و ویژگی‌های خاصی دارد که از همان دوران نوزادی قابل تشخیص هستند.

dna_rgb.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ پزشکان در این بررسی به مطالعه روی مغز 162 نوزاد سالم پرداختند که از بین آنها 60 نوزاد ژن «APOE-e4» را به ارث برده بودند. این ژن عامل افزایش خطر ابتلا به آلزایمر پس از 65 سالگی است.

 

پزشکان پس از اسکن مغز نوزادان حامل این ژن و مقایسه آن با اسکن نوزادان دیگر دریافتند: در نوزادانی که ژن APOE-e4‌ وجود دارد در چندین ناحیه میانی و پشت مغزشان رشد کمتری مشاهده می‌شود در حالی که این نواحی از مغز در افراد مسن مبتلا به آلزایمر بیشتر آسیب می‌بینند.

 

محققان با تاکید بر اینکه این‌ یافته‌ها در مرحله ابتدایی هستند اظهار داشتند: تفاوت‌های مغز نوزادان حامل این ژن لزوما نشانه‌ اولیه آلزایمر نیستند اما بررسی‌های بیشتر روی این فاکتور ضروری است.

 

نتایج این مطالعه پرسش‌هایی را در مورد نقش این ژن در رشد مغز و چگونگی تغییرات مغزی و ارتباط آن با ابتلا به آلزایمر مطرح ساخته است.

 

به گزارش ایسنا به نقل از لایوساینس، «سین دئونی» یکی از محققان این مطالعه از دانشگاه براون گفت:‌ این یافته‌ ارتباط مستقیمی با تغییرات مشاهده شده در بیماران آلزایمری ایجاد نمی‌کند اما با انجام بررسی‌های بیشتر می‌توان دریافت چگونه این ژن ممکن در افزایش خطر ابتلا به آلزایمر در سنین بالاتر نقش داشته باشد.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:9
آموزش و تحقيقات

سفر در مسافت‌های طولانی در اتومبیل و یا هواپیما می‌تواند منجر به لخته شدن خون شود.

Tired-car-lady-anything-motor-620x350.jpg

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه خراسان، نشستن در مدت زمان طولانی در فضای تنگ می‌تواند گردش خون را در پاها محدود کند و در نتیجه منجر به تشکیل لخته خون ‌شود. این لخته از طریق جریان خون به ریه‌ها، مغز، قلب و قسمت‌های دیگر بدن انتقال پیدا می‌کند که می‌تواند منجر به آسیب شدید به اندام‌ها و احتمالا مرگ شود.

 

دکتر آلن لومسدن رییس بخش جراحی قلب و عروق در بیمارستان هوستون آمریکا اظهار کرد: هنگام سفر هر دو ساعت یکبار از اتومبیل پیاده شوید و کمی پیاده‌روی کنید و اگر با هواپیما سفر می‌کنید از جای خود بلند شده و در اطراف خود کمی راه بروید.

 

وی افزود: در این مواقع مقدار زیادی آب یا آب میوه بنوشید، لباس گشاد بپوشید و از غذاهای سبک استفاده کنید. افراد مسن و کسانی که مشکلات گردش خون دارند باید جوراب‌های تنگ نپوشند تا از لخته شدن خون جلوگیری کنند.

 

وی اظهار کرد: اگر شما نمی‌توانید بلند شوید و در اطراف حرکت کنید می‌توانید تمرینات ذیل را انجام دهید:

 

- هر دو پا را به عقب و جلو در یک حرکت دایره‌ای حرکت دهید.

 

- با قرار دادن هر دو پا بر روی زمین و اشاره آنها به سمت بالا، هر دو پا را صاف و بلند کنید.

 

- کسانی‌ که حامله هستند و یا سابقه بیماری قلبی، سرطان یا لخته شدن خون دارند نیز باید با پزشک خود قبل از رفتن به یک سفر طولانی مشورت کنند.

 

- قرمز شدن یا افزایش گرما در یک پا که شامل درد یا حساسیت به لمس می‌شود از علائم لخته شدن خون است. در برخی موارد پزشک ممکن است با پیشنهاد یک رقیق کننده خون مانند آسپرین قبل از یک سفر طولانی به بیمار از این امر جلوگیری کند.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:8
بیماری ها

یک متخصص ارتوپد به علل ابتلای زنان خانه دار به درد زانو و کمر درد اشاره و تصریح کرد: اکثر کارها و فعالیت های مربوط به محیط آشپزخانه به صورت سرپایی انجام می گیرد؛ از آنجا که خانم ها بیشتر زمان خود را در این محیط سپری میکنند بنابراین در مقایسه با افراد دیگر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های مفصلی قرار دارند.

IMG22095348.jpg

دکتر محمود معتمدی در گفت وگو با خبرنگار سلامت ایسنا - منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران درد روماتولوژی را از شایع ترین بیماری ها در بین زنان خانه دار دانست و اظهار داشت: زنان خانه دار در مقایسه با زنان شاغل بیشتر در معرض بیماری های مفصلی همچون زانو درد و کمر درد قرار دارند.

 

این متخصص ارتوپد در ادامه به علل ابتلای زنان خانه دار به درد زانو و کمر درد اشاره و تصریح کرد: اکثر کارها و فعالیت های مربوط به محیط آشپزخانه به صورت سرپایی انجام می گیرد؛ از آنجا که خانم ها بیشتر زمان خود را در این محیط سپری می‌کنند بنابراین در مقایسه با افراد دیگر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های مفصلی قرار دارند.

 

وی در ادامهٰ خاطر نشان کرد: زنان خانه دار نسبت به خانم‌های شاغل زمان بیشتر برای استراحت دارند؛ در حالی که می توانند از این فرصت برای انجام فعالیت های مختلف همچون انجام ورزش های مناسب، پیاده روی و تحرک به جا استفاده کنند که متاسفانه اینطور نیست.

 

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه انجام ورزش های مناسب راهکار بسیار خوبی به منظور جلوگیری از بیماری های مفصلی در بین زنان به ویژه زنان خانه دار است، گفت: خوشبتانه در سال های اخیر به یمن تلاش های مسوولین کشور در پارک ها مکان و وسایل های مناسب ورزشی نصب شده است که می توان از این امکانات به نحو احسن استفاده کرد؛ البته از این امکانات در ابتدا باید زیر نظر مربی استفاده شود تا دچار گرفتگی عضله نشویم.

 

دکتر معتمدی در پایان به زنان خانه دار توصیه کرد: از آنجا که این دسته از افراد بیشتر در معرض بیماری های مفصلی قرار دارند بنابراین باید از ایستادن بیش از اندازه بپرهیزند و از فرصت ها برای انجام ورزش های مناسب برای تقویت مفاصل و عضلات به نحو احسن استفاده کنند.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:7
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته