• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3836روز قبل
آموزش و تحقيقات

دانشمندان دانشگاه ام آی‌ تی و دانشگاه هاروارد نشان دادند در شرایط خاص، فوتون‌ها می‌توانند با یکدیگر تعامل داشته و مولکول‌ها را شکل دهند.

15-576.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چنین گروه‌هایی از فوتون‌ها به نام «مولکول‌های فوتونی» شکل کاملا جدیدی از ماده را تشکیل می‌دهند که تا چندی پیش فقط جنبه تئوری داشتند. این ماده ویژگی‌های نور و جامدات را ترکیب می‌کند.

 

پروفسور میخائیل لوکین، یکی از رهبران تیم تحقیقاتی، در این رابطه گفت: زمانی که این فوتون‌ها با یکدیگر تعامل دارند، همدیگر را فشار داده و منکسر می‌کنند.

 

در حالت کلی گفته می‌شود، فوتون‌ها بدون جرم هستند و با یکدیگر تعامل ندارند.

 

در حالی که بخشی از این ادعا درست است، کشف جدید بخش دوم را نقض می‌کند، زیرا نشان داده که در یک محیط آماده فوتون‌ها می‌توانند به گونه‌ای عمل کنند که گویی با یکدیگر تعامل دارند.

 

دانشمندان حاضر در این مطالعه نخست اتم‌های روبیدیوم را به درون اتاقک خلا بردند و آن‌ها را با لیزر تا دمای تقریبا صفر مطلق خنک کردند. آن‌ها سپس فوتون‌های منفرد را به درون ابر اتم‌ها شات کردند.

 

آنچه در این محیط برای فوتون‌ها رخ می‌دهد، به آنچه برای نور منکسرشده در لیوانی پر از آب روی می‌دهد، شباهت دارد، زیرا زمانی که فوتون‌ها وارد ابر می‌شوند، بخشی از انرژی‌شان‌ را به محیط می‌دهند.

 

این فوتون‌ها شروع به برانگیختن اتم‌ها در مسیر خود کرده و تا حد قابل‌توجهی کند می‌شوند.

 

با این حال، این تبادل انرژی بین فوتون‌ها و اتم‌ها تحت تاثیر اثری موسوم به انسداد Rydberg قرار می‌گیرد. با این اثر هیچ دو اتمی تا درجه یکسان برانگیخته نمی‌شوند.

 

این بدین معناست زمانی که فوتونی اتمی را برانگیخته می‌کند، باید پس از این که فوتون دیگری این عمل را انجام دهد، به سمت جلو حرکت کند.

 

در این جا فوتون‌ها شروع به هل‌دادن یکدیگر از خلال محیط کرده و درست مانند مولکول‌ها رفتار می‌کنند.

 

هنگام ترک محیط، فوتون‌ها به وضعیت انرژی اولیه‌شان باز می‌گردند (انرژی از اتم‌ها به فوتون‌ها بازمی‌گردد) اما مانند مولکول‌ها و نه فوتون‌های منفرد ظاهر می‌شوند.

 

یکی از حوزه‌هایی که از این موفقیت نفع می‌برد، حوزه محاسبه کوانتومی است، زیرا این موفقیت دانشمندان را به سوی ساخت گیت‌های لجیستیکی نزدیک‌تر می‌کند.

 

پروفسور لوکین بر این باور است وضعیت فوتونی جدید ساختارهای سه‌بعدی پیچیده‌ای از نور را خلق می‌کند که تصور آن تاکنون مشکل بود.

جمعه 8/9/1392 - 15:25
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص تغذیه گفت:‌ مصرف غذاهای پرنمک نه تنها اجازه جذب کلیسم موجود در غذا را نمی‌د‌هد بلکه کلسیم موجود در بدن نیز به همراه نمک از طریق ادرار دفع می‌شود.

خبرگزاری فارس: پوکی استخوان عاقبت مصرف زیاد غذاهای پرنمک

مریم مهر‌آزی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، به نقش تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان اشاره کرد و گفت:‌ زنجیره غذایی برای پیشگیری پوکی استخوان باید از دوران کودکی آن هم همراه با ورزش و تحرک مناسب انجام گیرد تا تراکم استخوانی به طور کامل شکل گیرد.

وی افزود:‌ یکی از عواملی که در کاهش و از بین رفتن توده استخوانی مؤثر است مصرف زیاد نمک و غذاهای شور است چرا که برای دفع نمک از خون مقدار زیادی کلسیم از طریق ادرار به همراه نمک دفع می‌شود.

به گفته این متخصص تغذیه بسیاری از محصولات غذایی آماده، مانند شور، ترشی، زیتون، انواع سس و چاشنی‌ها، چیپس، مرغ و ماهی دودی شده و سوسیس و کالباس حاوی مقدار زیادی نمک است که نه تنها کلسیم بدن را تأمین نمی‌کند بلکه تا حد زیادی در دفع آن نیز مؤثر است.

وی به آنهایی که علاقه دارند تا به طور عادت به ماست مقدار زیادی نمک اضافه کنند توصیه کرد تا از مخلوط سبزی‌های خشک شده مانند پونه، نعناع، آویشن و شوید به عنوان یک چاشنی سالم به جای نمک روی سالاد یا ماست استفاده کنند.

وی با بیان اینکه مصرف بی‌رویه برخی داروها ماندن انواع هورمون‌هایی که توسط غدد فوق کلیوی ساخته می‌شود جذب کلسیم در بدن را مختل می‌کند، افزود: کسانی که به دلایل مختلف مانند کم‌کاری تیروئید داروهای هرومونی مصرف می‌کنند حتماً در مورد میزان مصرف آن با پزشک خود مشورت کنند تا دچار پوکی استخوان نشوند.

مهرآزی مصرف سیگار به ویژه در بانوان را یکی دیگر از عوامل کاهش توده استخوانی و پوکی استخوان عنوان کرد و اظهار داشت: تحقیقات نشان داده که مصرف نیکوتین موجود در سیگار، قدرت بدن را در مصرف کلسیم و جذب آن مختل می‌کند و افراد سیگار دو برابر نسبت به افراد غیر سیگاری در معرض پوکی استخوان قرار می‌گیرند چرا که با کشیدن سیگار سطح استروژن خون پایین می‌آید و با این اتفاق زنان بیشتر در معرض پوکی قرار می‌گیرند.

وی همچنین مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز را در کنار قهوه و مواد غذای پر فیبر را به همراه لبنیات مانع جذب کلسیم عنوان کرد و گفت:‌ بهتر است فاصله‌ای بین اینگونه غذاها با مواد حاوی کلسیم باشد.

مهر‌آزی گفت:‌ سیب و فرآورده‌های لبنی کم چرب، تخم‌مرغ، سویا، نخود و لوبیا، ماهی و سبزیجات، مرکبات بهترین منبع تأمین کلسیم هستند که به شرط آنکه ورزش و تحرک نیز در کنار آن قرار گیرد.

 

پنج شنبه 7/9/1392 - 18:11
آموزش و تحقيقات

تحقیقات اخیر محققان دانشگاه رادبود نیمیخن هلند نشان می دهد که به خاطر سپردن مسیرهای مختلف، اتفاقی نیست؛ ساختار مغزی افرادی که با یک بار مراجعه به محلی آن را به خاطر می سپارند، متفاوت است.

 

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه های خبری، بعضی افراد حتی پس از چندبار مراجعه به یک مکان، نمی تواننند آدرس را به خاطر بسپارند و باید از نقشه یا افراد دیگر کمک بگیرند؛ این درحالیست که برخی دیگر، پس از یک بار مراجعه به محل خاص، نقشه مسیر را حفظ می کنند و در مراجعه های بعدی مشکلی ندارند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که ساختار مغز این دو گروه کاملا متفاوت است.

در این تحقیقات آمده است که مغز افرادی که آدرسی را با اولین بار دیدن به خاطر می سپارند، به دنبال چند نشانه مهم از مسیر است. این نشانه ها به صورت یک الگوی منسجم در ذهن نقش می بندند. به طور کلی ذهن این افراد به دنبال نشانه هاست.

افرادی که در حفظ مسیرها کند هستند، به دنبال قوانین خاص و دست و پاگیر می گردند و اغلب دچار اشتباه می شوند. برای مثال این افراد مدام این دغدغه را دارند که دفعه قبل اول مستقیم رفتیم، سپس به یک چهار رسیدیم و بعدش دست چپ و ... . این افراد اغلب دچار اشتباه می شوند زیرا حفظ این قوانین برای ذهن دشوار است.

محققان بر این باورند که این تفاوت مربوط به هیپوکامپ مغز است. هیپوکامپ به بخش کوچکی از مغز گفته می شود که مسئول حفظ خاطرات جدید، آموزش، احساسات، تثبیت اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت و جهت یابی فضایی است.

در ادامه تحقیقات آمده است که ماده خاکستری مغز افرادی که قابلیت مسیریابی بالایی دارند بیشتر از افرادیست که این قابلیت را ندارند.

پنج شنبه 7/9/1392 - 18:9
آموزش و تحقيقات

مطالعات اخیر محققان آمریکایی نشان می دهد الکل و اعتیاد به مصرف آن سبب معلولیت و مرگ می شود.

 

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان تخمین زدند در سال 2005، حدود 53 هزار مرد و 12 هزار زن بر اثر بیماری های مربوط به مصرف الکل جان خود را از دست داده اند.

دکتر یورگن رن، مدیر مرکز تحقیقات اجتماعی و اپیدمیولوژیک اعتیاد و بهداشت روان دانشگاه تورنتو در کانادا دراین باره گفت: نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل تعجب آور بود. زیرا پیش از این نیز تحقیقاتی بر روی مصرف الکل انجام شده بود؛ ولی هیچ یک معایب آن را تا این اندازه نمی دانست.

تحقیقات قبلی نشان داد که مصرف الکل یک عامل خطر برای بیش از 200 نوع بیماری است.

برای تعیین تاثیر مصرف الکل بر انواع بیماری ها، پژوهشگران اطلاعات سازمان ملی اپیدمیولوژیک مصرف الکل و بیماری های وابسته آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و دریافتند که مصرف الکل موجب مرگ و میر 3 درصد از افراد 18 سال به بالا در آمریکا می شود.

همچنین اختلالات مصرف الکل به طور قابل توجهی بر ناتوانی و معلولیت تاثیر می گذارد. به طوری که یک میلیون و 785 هزار مرد و 658 هزار زن با معلولیت ناشی از مصرف الکل زندگی می کنند.

در شیمی به هر ترکیب شیمیایی که یک گروهِ هیدرکسیل (‎-OH‏) متصل به کربن یک آلکیل داشته باشد، الکل گویند. فرمول کلی یک الکل ساده غیر حلقه ای ‎CnH2n+1OH‏ است. در شیمی الکل ها در شمار گروه مهمی از ترکیب های شیمیایی هستند و در واکنش های گسترده ای شرکت می کنند و بسیاری از ترکیب های شیمیایی از آن ها به دست می آیند. به طور کلی، زمانی که نام الکل به تنهایی به کار می رود، معمولا منظور اتانول است که همان الکل گرفته شده از جو یا عرق یا همان مشروبات الکلی است. اتانول مایعی بی رنگ و فرار و با بویی بسیار تند است که از تخمیر شکرها به دست می آید. همچنین گاه به هر گونه نوشیدنی که الکل داشته باشد، الکل می گویند. معمولا الکل به عنوان یکی از عوامل اعتیادآور به شمار می آید.

پنج شنبه 7/9/1392 - 18:7
مصاحبه و گفتگو

آیت الله سبحانی گفت: همه‌ مسلمانان زیارت قبر پیغمبر(ص) را مستحب می‌‌دانند، مگر یک گروه (ابن تیمیه و پیروانش) که گفته‌اند زیارت قبر حضرت مستحب است، امّا سفر برای زیارت ایشان حرام است!

خبرگزاری فارس: دیدگاه ابن تیمیه درباره سفر برای زیارت مزار رسول‌الله(ص) + نقد

یکی از مشکلات جدی مسلمان (چه شیعه و چه سنی)، وهابیت تکفیری است و از طرفی، آشنایی با عقاید و عملکرد وهابیت تکفیری و نقد آنها یکی از نیازهای جدی جوامع مسلمان است.

از این رو، گروه آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، سلسله مباحث وهابیت شناسی را که توسط حضرت آیت الله جعفر سبحانی تدریس شده است، تقدیم مخاطبان گرامی می‌کند که شماره دوازدهم این مجموعه از نظر می‌گذرد.

 

سفر برای زیارت مرقد پیامبر اسلام

بسم الله الرحمن الرحیم

بیانات گذشته‌ ما، اهمیت زیارت قبر رسول خدا (ص) را به روشنی ثابت کرد. چهارده قرن است که مسلمانان، چه قبل از حج و چه بعد از حج، به زیارت قبر پیغمبر اکرم (ص) مشرف می‌‌شوند و این سیره چهارده قرن، بهترین دلیل بر استحباب این مطلب است حتی کاروانهایی که از مغرب یا از نقاط دیگر می‌‌آیند گاهی راه دور را انتخاب می‌‌کنند، تا به زیارت قبر ایشان مشرف بشوند.

زیارت قبر «پیغمبر اکرم» سبب اکمال حج

حدیثی را مرحوم صدوق از امیر مؤمنان (ع) درباره زیارت قبر پیغمبر نقل می‌‌کند که واقعا اتقان حدیث بهترین جواب بر صدور این حدیث از مولای بیان است، امیر بیان علی علیه‌السلام می‌‌فرماید:

«أّتموا برسول الله حجّکم إذا خرجتم إلی بیت‌ الله»

هر موقع به زیارت خانه‌ خدا رفتید، این عمل را با زیارت قبر پیغمبر تکمیل کنید. در حقیقت حج تمام است، اما ثواب کامل تر بستگی دارد که انسان قبر پیغمبر اکرم (ص) را نیز زیارت کند.

گاهی افراد ناوارد فکر می‌‌کنند که اگر مثلا زیارت قبر رسول خدا را نکرد حجش ناقص است و غیر مقبول یا صحیح نیست، که این گونه نیست، یعنی حجش صحیح است، امّا حج اکمل که در حقیقت ثواب بیشتر و در پیش گاه الهی مقام برتر داشته باشد، در کنار زیارت بیت خدا بیت پیامبر را هم زیارت کند می‌‌‌فرماید: «و أتمّوا برسول‌الله حجّکم إذا خرجتم إلی بیت‌ الله فإنّ ترکه جفاء و بذلک أمرتم و أتموا بالقبور الّتی الزمکم الله زیارتها و حقّها» خصال صدوق:2/406

واقعاً انسان به زیارت خانه‌ خدا برود، امّا به زیارت رسول الله (که هم چیز را از او داریم) نرود، این خودش یکنوع جفا به آن حضرت است و حال آنکه ما ماموریم که علاوه بر زیارت خانه خدا، به زیارت آن حضرت نیز برویم.

نه تنها به زیارت رسول اکرم (ص) ماموریم، بلکه قبور دیگری هم داریم که بر مسلمانان لازم است که آنها نیز زیارت کنند که آینده تفصیلا در این باره آنها سخن خواهیم گفت، یعنی قبوری که بر مسلمانان لازم است که آنها را زیارت کنند، آن هم لزوم استحبابی مؤکد تا حقی را که پیغمبر بر گردن ما دارد، مقدار کمی‌ از آن را ادا کرده باشیم.

دیدگاه ابن تیمیه در باره سفر برای زیارت قبر پیامبر اکرم (ص)

همان گونه که قبلاً بیان شد، همه‌ مسلمانان زیارت قبر پیغمبر را مستحب می‌‌دانند، مگر یک گروه (ابن تیمیه و پیروانش) که گفته‌اند زیارت قبر حضرت مستحب است، امّا سفر برای زیارت او حرام است. گویا می‌‌خواهد بگوید که اگر کسی در مدینه باشد، مانع ندارد که به زیارت قبر پیامبر برود و در مسجد به پیامبر سلام کند.

امّا اگر کسانی بخواهند از ایران، عراق و افغانستان، شام و غیر شام، یمن و غیر یمن، برای زیارت قبر پیغمبر، شدّ رحال کنند، این جایز نیست. چرا؟ چون یک نفر بنام احمد بن تیمیه این حرف را زده است.

اشکلاتی که بر گفتار ناصواب ابن تیمیه شده است

ردودی که بر این فتوای ابن تیمیه از ناحیه علمای اهل سنت نوشته شده، غیر قابل شمارش است، یعنی صدها رد بر این گفته‌ ابن تیمیه نوشته شده و آنهم اکثرش از ناحیه علما و دانشمندان اهل سنّت، یعنی کمترین آن مال علمای شیعه است، و بهترین رد را جناب سبکی (که معاصر او است) نوشته است بنام «شفاء السقام» که کتاب‌ بسیار ارزشمندی است.

دلیل ابن تیمیه بر حرمت سفر برای زیارت قبر پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله

احمد ابن تیمیه و به دنبال و تبع از او، محمّد بن عبد الوهاب می‌‌گویند که چون ابو هریره از پیغمبر اکرم نقل روایت کرده است که آن پیامبر فرمود: «لا تشدّ الرحال الّا الی ثلاثة» در تعبیر دیگر دارد که فرمود:« لا تشدّ الرّحال إلّا إلی ثلاثة مساجد، مسجدی هذا، و مسجد الحرام و مسجد الأقصی»

هرگز بار سفر بستن جایز نیست، مگر به سه مسجد، یکی مسجد من (مسجد النّبی)، دیگری هم مسجد الحرام است و سومی‌ هم مسجد الأقصی، که ان شاء الله به همین زودی از لوث وجود صهیونیسم پاک بشود و به آغوش مسلمانان برگردد: می‌‌گویند که پیغمبر گفته است که: «لا تشدّ الرحال إلّا إلی ثلاثة مساجد»، فقط به سه مسجد انسان می‌‌تواند شدّ الرحال کند، یعنی غیر این سه مسجد نباید شد رحال کند، و شدّ رحال به زیارت قبر پیغمبر داخل در «مستثنی منه» است.

من واقعاً از ابن تیمیه تعجب می‌‌‌کنم و بعد از ایشان از محمّد بن عبد الوهّاب و کسانی که الآن در مدینه هستند و با این حدیث استدلال می‌‌کنند.

متأسفانه در برخی خیابان‌های مکه و مدینه همین حدیث را تابلو کرده‌‌اند، تا مردم به زیارت غار حرا و ثور نروند، «لا تشدّ الرحال إلّا إلی ثلاثة مساجد مسجدی هذا، و مسجد الحرام و مسجد الأقصی»، و حال آنکه اصلاً این روایت دلالت بر این مطلب ندارد، و لذا من تعجب می‌‌کنم که چگونه این افراد با این حدیث استدلال می‌‌کنند.

کسانی که کم و بیش با ادبیات عرب وارد هستند، هر جمله‌ استثنایی برای خودش یک «مستثنی منه» دارد، مثلاً وقتی می‌‌گوییم: «جاء القوم» این «مستثنی منه» است، «الّا زیداً» این مستثنی هست. باید ببنیم که در حدیث منقول از ابوهریره «مستثنی منه» چیست و استثناء چیست؟

استثنا روشن است، یعنی «الّا إلی ثلاثة مساجد، مسجدی هذا، و مسجد الحرام، و مسجد الأقصی، این سه مسجد استثنا شده‌‌اند، فلذا باید «مستثنی منه» را ببینیم که چیست؟ مستثنی منه در اینجا مذکور نیست و به اصطلاح ادبا استثناء مفرغ است، از این رو ما باید «مستثنی منه» را در تقدیر بگیریم، دو احتمال در اینجا وجود دارد:

1- «لا تشدّ الرحال إلی مکان من الأمکنة الّا إلی ثلاثة مساجد»، یعنی به هیچ جا نباید شد رحال کرد و بار سفر بست، مگر به سه مسجد.

2: احتمال دوم است که بگوییم: «مستثنی منه» مسجد است، یعنی «لا تشدّ الرّحال إلی مسجد من‌ المساجد الّا إلی ثلاثة مساجد الخ،».

بطلان احتمال اول

احتمال اولی ضرورتا باطل است، یعنی اگر بگوییم به هیچ مکانی نباید بار سفر ببندیم، معنایش این است که تمام سفرهای مسلمانان برای تجارت، برای تحصیل، برای گردش و برای مسائل دیگر حرام باشد، در نتیجه مسلمانان فقط باید در خانه‌‌ها‌، مساجد و منازل خود بنشینند و به هیچ جایی و هیچ کشوری مسافرت نکنند و نروند.

آیا می‌شود یک چنین حرفی را زد و یک چنین سخنی را به دین نسبت داد و به زبان جاری کرد؟! در حالی که قرآن دستور می‌‌دهد که: «قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِکمْ سُنَنٌ فَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کیفَ کانَ عَاقِبَةُ الْمُکذِّبِینَ»

در جای دیگر می‌‌فرماید: «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کلِّ أُمَّةٍ رَّسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّـهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُم مَّنْ هَدَى اللَّـهُ وَمِنْهُم مَّنْ حَقَّتْ عَلَیهِ الضَّلَالَةُ فَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کیفَ کانَ عَاقِبَةُ الْمُکذِّبِینَ»

یعنی در زمین حرکت کنید و ببینید که در دنیا چه خبر است، فلذا سفر برای صله ارحام مستحب است و گاهی واجب، سفر برای تحصیل علم، گاهی مستحب و گاهی واجب است، و همچنین سفر برای تجارت گای واجب، و گاهی مستحب.

پس نمی‌‌توانیم احتمال اولی را بگوییم «لا تشد الرحال الی مکان من الأمکنة إلّا الی ثلاثة» چون معنایش این است که هیچ مسلمانی از خانه‌ و کاشانه و از شهر خود حرکت نکند، و این غلط است، ما باید سفر کنیم برای تحصیل علم و ...

حتما باید سفر کنیم، سفر برای تحصیل علم، سفر برای جهاد، سفر برای تجارت، سفر برای صله ارحام پس معلوم می‌‌شود که «مستثنی منه» مکان نیست، تا معنایش این باشد که هیچ جایی نروید الّا این سه مسجد.

احتمال دوم متعین است

فلذا باید گفت که «مستثنی منه» همان دومی‌ است، یعنی «لا تشدّ الرحال إلی مسجد من المساجد الّا إلی ثلاثة مساجد» یعنی نباید ما برای زیارت هیچ مسجدی شد رحال کنیم، مگر این سه مسجد، چرا چون شدّ رحال برای زیارت مساجد لغو است.

مثلاً کسی که در کنار مسجد جامع شهر مقدس قم است و می‌‌تواند در آنجا نماز بخواند، معنا ندارد که برای خواندن نماز در مسجد جامع شهر اراک، سفر کند، چون این سفر لغو است، زیرا همان ثوابی که خداوند در مسجد جامع اراک به او می‌‌دهد، در مسجد جامع شهر قم هم هست.

یا کسی در محله‌‌اش مسجد است و او می‌‌تواند نمازش را در مسجد محله‌ خودش بخواند، معنا ندارد که برای خواندن نماز در مسجد محله‌ دیگر، سفر کند، زیرا چنین سفری لغو است، البته حرام نیست، بلکه بی‌‌جا و لغو است. چرا؟ چون همان اثری که در مسجد محله‌ دیگر است، در مسجد محله‌ خودش نیز هست.

امّا این سه مسجد، برای خود شان مقام عظیمی ‌دارند، ثواب بیشتری دارند و در هیچ جای جهان نظیر آنها نیست، آن سه مسجد عبارتند از: «مسجد الحرام، مسجد النّبی و مسجد الأقصی».

البته از نظر روایات ما، یکی از آن مساجد، مسجد کوفه است که مقام عظیمی ‌دارد، سفر برای این چند مسجد اشکالی ندارد، چون مسجدی، همانند این چهار مسجد در روی کره زمین پیدا نمی‌‌شود تا به زیارتش برویم.

بنابراین؛ این حدیث اگر حدیث صحیحی هم باشد، فقط می‌‌گوید نباید برای زیارت مسجدی سفر کنیم، مگر برای زیارت این سه مسجد، چون آن اثری را که انسان در سایه سفر به آن مسجد به دست می‌‌آورد، در مسجد شهر، روستا و منطقه‌ خودش نیز هست. چه ارتباطی دارد که ما بگوییم که سفر مطلقا حرام است حتی سفر برای زیارت قبر پیغمبر، اصلاً سفر زیارتی مطرح نیست، سفر به مسجد مطرح است، فقط برای زیارت هیچ مسجدی نروید، مگر این سه مسجد و یا چهار مسجد.

به بیان دیگر: اصلاً سفر برای زیارت قبر پیغمبر نه داخل در «مستثنی منه» است و نه داخل در «مستثنی»، علاوه بر این، این حدیث به شیوه‌‌های دیگر نیز نقل شده که اصلاً استثنا در آن نیست، بلکه فقط می‌‌گوید که شما به این سه مسجد سفر کنید، بدون اینکه کلمه «الّا» را داشته باشد.

البته من اگر بخواهم نسخه‌‌های مختلف این مسئله و این حدیث را بیان کنم، به طول می‌‌انجامد، آنچه که می‌‌خواهم بگویم این است که ادبا و فضلاء در کنار شما هست، ما در اینجا یک «مستثنی» داریم و یک «مستثنی منه»، ببینید که «مستثنی منه» در این حدیث مسجد است یا مکان؟ اگر مکان باشد، غلط است، چون معناش این است که اسلام دستور داده اصلاً سفر نکنید و این خلاف قرآن است و خلاف تواتر و خلاف ضرورت.

بنابراین، مسجد مطرح است، ‌یعنی برای زیارت مسجد سفر نکنید، مگر این سه مسجد. اما سفر برای زیارت قبر پیامبر، شهدای احد، شهدای بدر، و یا زیارت قبور ائمه‌ اهل بیت علیهم‌السلام اصلاً در این حدیث مطرح نیست، با این وجود آیا شایسته نیست عالمانی که در مکه و مدینه هستند و عرب خالص هستند و باید مردم به تبادر آنان مراجعه کنند، سزاوار است که این حدیث را در کنار غار ثور بنویسید یا در کنار غار حرا بنویسید یا در جاهای دیگر، در حالی که اینجا فقط مسجد مطرح است چه برویم چه نرویم، یعنی غیر مسجد اصلاً مطرح نیست نه نفیاً و نه اثباتاً (لانفیا و لا اثباتاً).

البته فعلاً با راوی این حدیث که جناب ابوهریره باشد بحثی ندارم، البته من در باره‌ ابوهریره و احادیث او، اعم از صحیح و غیر صحیحش بحث دارم و خوانندگان را ارجاع می‌‌دهم به کتاب «الحدیث النبوی بین الروایة و الدرایة» و من در آنجا با کمال بی طرفی در باره‌ ابوهریره بحث کرده‌‌ام، روایات صحیح ایشان را آروده‌‌ام، روایاتی که قابل خدشه است را نیز آورده‌‌ام، همین حدیث معلوم نیست که از پیغمبر اکرم صادر شده باشد و تازه اگر ابوهریره راستگو هم باشد، اشتباه در نقل بوده، ممکن است حتی ابوهریره نگفته باشد، بلکه دیگرانی که بعد از او آمده‌‌اند، به ایشان نسبت داده باشند، ولی چون این حدیث در صحاح است، فلذا آقایان حاضر نیستند که بگویند صحیح خدشه بردار است، یعنی می‌‌گویند صحیحه خدشه بردار و چکش بردار نیست.

پس این حدیث مخالف است با آن حدیثی که صحیحین نقل می‌‌‌کنند که پیغمبر اکرم (ص) روزهای شنبه هر هفته از مدینه شدالرحال می‌‌کرد و به مسجد قبا می‌‌رفت (که در دو فرسخی مدینه واقع شده بود و الأن چسبیده به مدینه است، ولی در آن زمان بین مدینه و بین مسجد قبا دوازده کیلومتر فاصله بود) پیغمبر شدالرحال می‌‌کرد برای مسجد قبا و در آنجا دو رکعت نماز می‌‌خواند و بر می‌‌گشت، اگر واقعاً سفر برای هیچ مسجدی جایز نیست، مگر این سه مسجد، پس این حدیثی که در صحیحین شما و در صحیحین ما هست چه می‌‌گوید و صحیحین به همه متعلق است.

آنان می‌گویند که ما این را استثنا می‌زنیم.

ما در جواب می‌‌گوییم اگر شما این استثناء را زدید، در حقیقت آن جمله هیمنه‌ خودش را از دست می‌‌دهد. علاقمندانی که رسول خدا را بشناسند، به زیارت قبر او می‌‌شتابند و می‌‌دانند که اگر به زیارت قبر او نروند به آن حضرت جفا کرده‌اند، چون رسول گرامی ‌اسلام کراراً فرموده است که: هر کس حج کند و مرا زیارت نکند، بر من جفا کرده است، این روایت را یک نفر، دو نفر یا ده نفر نقل نکرده‌‌اند، بلکه مرحوم علامه‌ امینی این حدیث را از چهل دانشمند سنی نقل کرده است و اگر دانشمندان شیعی را اضافه کنیم، از تواتر هم بالا می‌‌زند.

بنابراین؛ باید مقام نبی و رسول اکرم را شناخت و در کنار قبر او باید با ادب نشست و با ادب سخن گفت، و خوشبختانه الآن هم این آیه را در کنار ضریح پیغمبر نوشته‌‌اند که: یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَکمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِی وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ کجَهْرِ بَعْضِکمْ لِبَعْضٍ أَن تَحْبَطَ أَعْمَالُکمْ وَأَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ.

یعنی مبادا بلندتر در محضر پیغمبر سخن بگویید.

هارون الرشید در کنار ضریح و قبه‌ پیغمبر اکرم بلند صحبت می‌‌کرد، مالک - که فقیه آن زمان است- گفت جناب خلیفه!‌ در کنار قبر پیغمبر بلند صحبت نکنید، هارون الرشید گفت به چه دلیل؟

این آیه را خواند.

ممکن است بگویند این مربوط است به زمانی که پیغمبر در قید حیات بوده است، ولی اکنون آن حضرت زنده نیست، البته ما نیز قبول داریم که الآن پیغمبر حیات مادی ندارد، اما حیات برزخی دارد، کراراً می‌‌فرماید: «صلّوا علیّ فإنّ صلواتکم تصل إلیّ»

یعنی بر من درود بفرستید که درود شما به بر من می‌‌رسد.

ما در آینده یک بحثی خواهیم داشت به نام: «حیات برزخی» تا کسی فکر نکند که مرگ پایان زندگی انسان است، فقط افراد مادی هستند که فکر می‌‌کنند مرگ پایان زندگی انسان است و حال آنکه این گونه نیست، بلکه مرگ خروج از یک دهلیز است به دهلیز دیگر است، یا خروج از یک خانه است به خانه‌ دیگر، خروج از یک مقامی ‌است به مقام دیگر، شهدا «احیاء عند الله»، آیا پیغمبر شهدا احیا نیست؟! و حال آنکه همه‌ ‌ما می‌‌گوییم: «السلام علیک أیها النبی و رحمت الله و برکاته»

نه تنها شهداء زنده‌اند، ‌بلکه مسلمانان نیز بعد از مرگ شان احیاء و زنده‌اند، زیرا پیغمبر می‌‌فرماید: «السلام علیکم دار قوم المؤمنین»

بنابراین، ما باید به زیارت قبر پیغمبر اکرم (ص) و جگر گوشه‌های آن حضرت برویم و عرض ادب کنیم و این آثار را حفظ کنیم و این آثار برای ما بهتر است، حتی هارون الرشید از مالک سوال کرد و گفت می‌‌خواهم دعا کنم، آیا رو به قبله بایستم یا رو به قبر پیغمبر اکرم (ص)؟

مالک گفت: رو به قبر پیغمبر بایست، زیرا او شفیع توست و شفیع جدت آدم است، آدم به وسیله‌ توسل به پیغمبر نجات یافت، اینها مقامات انبیا و اولیاء است، شما اگر واقعاً آیاتی که در باره‌ شأن پیامبر اکرم نازل شده است را در یکجا جمع کنید، عظمت پیغمبر اکرم تجلی می‌‌کند، علم پیغمبر اکرم علم زیادی است: «وَعَلَّمَک مَا لَمْ تَکن تَعْلَمُ وَکانَ فَضْلُ اللَّـهِ عَلَیک عَظِیماً»

علم انبیاء و اولیا و بالاخص علم پیامبر را عظیم می‌‌شمارد، جایی که خدا علم یک انسانی را علم عظیم بشمارد، تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.

قرآن مجید می‌‌فرماید: «وَمَا کانَ اللَّـهُ لِیعَذِّبَهُمْ وَأَنتَ فِیهِمْ وَمَا کانَ اللَّـهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ یسْتَغْفِرُونَ»

ای مردم آگاه باشید تا پیامبر در میان شما هست، عذاب فرود نمی‌‌آید، کانّه وجود پیغمبر اکرم یک نوع سپری است میان ما و عذاب الهی.

بنابراین، با این عظمت و با این شأنی که آن حضرت دارند، نباید زیارت قبر او، و سفر برای زیارت قبر او را ترک کنیم، و نباید آن حضرت را به دست فراموشی بسپاریم.

البته شما باید زیارت قبر امیرالمؤمنین و زیارت قبر سید الشهداء و سایر ائمه علیهم‌السلام را بر زیارت رسول اکرم (ص) عطف کنید، روایاتی که ما از امیر مؤمنان ، از امام صادق و از امام باقر علیهم السلام داریم، همه‌ اینها در یکجا برای ما مطرح است، ولی چون بحث من، یک بحث عمومی ‌است و می‌‌خواهم همه‌ طوائف اسلامی ‌را روشن کنم که این مکتب وهابیت، یک مکتب علمی ‌و فکری نیست، یعنی نه قرآنی است و نه سنتی و لذا جامع‌تر بحث می‌‌کنم و الا اگر می‌‌خواستم فقط برای شیعیان سخن بگویم، روایاتی که در فضیلت زیارت سید الشهداء است عرض می‌‌کردم، تا معلوم می‌‌شد که چه آثار و برکاتی دارد.

بزرگداشت قبور پاکان

بحث دیگری که باز امروزه مطرح است، مسئله‌ بزرگداشت قبور پاکان است، البته بزرگذاشت قبور، غیر از زیارت قبور است. بزرگداشت قبور پاکان، یعنی اینکه انسان‌‌های والایی در میان مردم بوده‌‌اند و خدماتی را هم برای آنان کرده‌‌اند، ولی فعلاً از میان آنها رفته‌‌اند، باید قبر چنین کسانی را حفظ کنیم، به این معنا که یا آن را به صورت گنبدی در بیاوریم، یا به صورت خانه‌‌ای و یا به شکل دیگری.

آیا حفظ این قبور (مانند قبر پیغمبر اکرم (ص) و سایر ائمه علیهم‌السلام یا حفظ قبر انبیاء دیگر) توحید است یا شرک؟ آیا این مسئله بدعت است یا سنت؟

عرض کردم اگر آن دو مسئله را به دقت حفظ کنیم، همه‌ مسائل آینده‌ ما حل خواهد شد و ما خواهیم گفت که حفظ این قبور یکی از وظائف اسلامی‌ ما است، یعنی وظائف اسلامی ‌ایجاب می‌‌کند که قبور گذشتگان را حفظ کنیم، عرض کردم که بحث ما درباره «زیارت» تمام شد، فعلاً بحث این است فقط قبور را حفظ کنیم، اصالت‌ها را حفظ کنیم، اگر این اصالت‌ها را حفظ نکنیم، در آینده خسارتی متوجه ما خواهد شد که هرگز قابل جبران نیست، ما باید آنچه را که از گذشته‌‌گان، حتی انبیاء سلف و حتی ابراهیم خلیل، همچنین انبیاء بنی اسرائیل و هم چنین شهداء و پیغمبر اکرم (ص) داریم، باید قبور اینها را حفظ کنیم و این اصالت‌ها را نشان بدهیم، تا کسی خیال نکند که اسلام همانند یک بوته‌‌ای است که الآن از دل زمین در آمده است، بلکه باید به گونه‌‌ای این آثار را حفظ کنیم که ببینند این اسلام ریشه‌‌های عمیقی در اعماق تاریخ اسلام و بشریت دارد و این «آثار» آثار اصالت‌‌ها است، یعنی اگر بخواهیم آیندگان را نسبت به اسلام مرتبط کنیم و آنان خیال نکنند که اسلام فقط افسانه است، حتما باید این آثار حفظ شود.

ولی متأسفانه برخی از این آثار محو و نابود شده، و برخی دیگر هم که الآن موجود است در آستانه‌ محو شدن است. از این رو،‌ ما در بحث آینده حفظ اصالت‌‌ها را مطرح خواهیم کرد.

 

پنج شنبه 7/9/1392 - 18:5
آموزش و تحقيقات

محققان پرتغالی یک محفظه شیشه‌ای طراحی کرده‌اند که امکان تشخیص سرطان در بازدم بیمار را با کمک زنبورهای عسل آموزش دیده فراهم می‌کند.

29-25.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تحقیقات نشان می‌دهد، زنبورهای عسل از حس بویایی قوی برخوردار بوده و عملکرد این حس حتی از بویایی سگها نیز بهتر است.

 

محققان پرتغالی از توانایی بویایی قوی زنبورعسل برای تشخیص سرطان استفاده کرده‌اند؛ در این روش زنبورهای عسل دوره دیده درون یک محفظه شیشه‌ای قرار داده می شوند که از دو بخش بزرگ و کوچک تشکیل شده است.

 

زنبورهای عسل دوره دیده درون محفظه بزرگتر قرار می‌گیرند و سپس بیمار اقدام به دمیدن بداخل محفظه می‌کند؛ زنبورها در صورت تشخیص بوی سرطان در تنفس بیمار وارد محفظه کوچکتر می‌شوند.

 

زنبورهای عسل برای تشخیص سرطان در مدت 10 دقیقه با بوهای خاص تمرین داده می‌شوند و به محض اینکه مشابه همان بوها را در تنفس بیمار تشخیص دهند، ‌وارد محفظه کوچکتر می‌شوند.

 

این ابتکار در هفته طراحی هلند در آیندهوون معرفی شد.

 

همچنین از زنبورهای عسل می‌توان برای تشخیص بمب استفاده کرد؛ شرکت Insectinel در حال تمرین دادن زنبورهای بمب‌یاب برای استفاده در عملیات ضدتروریستی است.

 

زنبورهای عسل بمب‌یاب پیش از تغذیه با محلول آب و شکر در معرض بوهای خاص قرار داده می‌شوند و اگر همواره با تشخیص درست بو، با شکر پاداش داده شوند، این بوها را تا آخر عمر در خاطر می‌سپارند.

 

تحقیقات دیگری نیز در خصوص توانایی بویایی زنبورعسل برای تشخیص بیماریهای سل، دیابت، سرطان پوست و ریه انجام شده است.

چهارشنبه 6/9/1392 - 16:4
تغذیه و تناسب اندام

اگر توجه کرده باشید هوا که سرد می‌شود میل و رغبت‌مان به خوردن انواع شور و ترشی بیش از هر فصل دیگر می‌شود و احساس می‌کنیم خوردن آبگوشت و اشکنه با ترشی مخلوط، کله‌گنجشکی و کله‌پاچه با سیر‌ترشی، ساندویچ فلافل با ترشی کلم یا کتلت و کوکو با خیارشور برایمان لذت‌بخش و دلچسب‌تر می‌شود و به نوعی اشتهایمان را زیاد می‌کند.

حتی گاهی در این فصل، آنقدر هوس خوردن ترشی و شور داریم که همچون زنان ویار کرده سراغ ظرف یا دبه خیارشور، زیتون شور یا انواع ترشی ها می رویم و اگر کسی جلویمان را نگیرد حجم آن را به نیمه می رسانیم، اما سوالاتی که اغلب از کارشناسان و متخصصان علوم غذایی می پرسند این است که ارزش تغذیه ای شور و ترشی چقدر است؟ این درست است که زیاده روی در مصرف ترشی موجب دفع کلسیم و املاح معدنی بدن می شود؟ این که می گویند هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد کیفیت بهتری پیدا می کند و حتی برخی معتقدند سیر ترشی جاافتاده چند ساله خاصیت درمانی دارد، صحت دارد؟ آیا به گفته سرد و گرم چشیدگان روزگار ما مصرف همزمان ماست یا ماهی با ترشی زیان آور است؟

شور و ترشی ارزش تغذیه ای چندانی ندارد

معمولا انواع ترشی ها با سرکه و شورها با آب نمک و سرکه تهیه می شود. هر دو محصول برای معطر شدن و به اصطلاح جاافتادن به مدت زمان تعریف شده ای نیاز دارند. در طول این زمان میوه و سبزیجات مورد استفاده در شور یا ترشی تخمیر و همین عامل موجب افزایش ماندگاری و پیدایش عطر و طعم مطلوب در محصول می شود. اما خوب است بدانید ترشی در مقایسه با محصولات لبنی همچون ماست و پنیر که طی تخمیر مغذی تر می شوند، ارزش تغذیه ای چشمگیری ندارد. از سوی دیگر، طی تخمیر خاصیت اسیدی ترشی مضاعف شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث افزایش ترشح اسید معده می شود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی عشر و ریفلاکس مضر است.

در ضمن نوجوانانی که در سن رشد قرار دارند و به دلیل مصرف غذاهای آماده و نوشیدنی های گازدار از معده و سیستم گوارشی آسیب پذیرتری برخوردارند باید به مصرف یک یا دو بار ترشی در هفته قناعت کنند و همیشه شور و ترشی را همراه با غذا و نه با شکم خالی بخورند.

ترشی، کلسیم را دفع می کند

با توجه به آن که مازاد اسید خون به واسطه مواد قلیایی خنثی می شود در صورت زیاده روی در مصرف ترشی، بدن برای حذف اسید اضافی بناچار املاح قلیایی بخصوص کلسیم را از استخوان ها خارج می کند که منجر به افت آن می شود و در نتیجه زیاده روی در مصرف ترشی ها برای زنان یائسه و کسانی که مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند یا کلیه سنگ ساز دارند، زیانبار است و در سالمندان منجر به ضعف سیستم تنفسی و اعصاب شده و سرفه را شدید می کند. همچنین لازم است بدانید شورها و ترشی ها با تحریک ترشح آنزیم های گوارشی، غذا را بسرعت هضم می کنند و موجب افزایش تمایل افراد به مصرف مجدد مواد خوراکی می شوند و می توانند سبب اضافه وزن شوند.

این شورها و ترشی های بانمک

با توجه به این که در تخمیر، مزه ترش و اسیدی در شور و ترشی غالب می شود برخی افراد با این گمان که محصول ترش است و نمک کمی دارد بیش از حد آن را می خورند. اما باید بدانید شور و ترشی هر دو، حاوی میزان بالای نمک است و برای مبتلایان به نارسایی کلیوی، بیماران قلبی ـ عروقی و افراد با فشار خون بالا محدودیت مصرف دارد. از سوی دیگر، مصرف ترشی های بسیار شور و مملو از ادویه جات تند همراه غذاهای گوشتی از قدرت جذب پروتئین گوشت می کاهد. لازم است بدانید اگر ترشی را بدون نمک تهیه کنید تا مدت نسبتا زیادی ماندگاری دارد و طعم آن با ترشی های پرنمک برابری می کند.

سیر ترشی چند ساله درمانگر نیست

برخی خانواده ها بر این باورند که هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد کیفیت بهتری پیدا می کند و حتی معتقدند سیر ترشی چند ساله خاصیت درمانی دارد و التیام دهنده بیماری های قلبی است. اما حقیقت این است، اگرچه ترشی های جاافتاده، خوشمزه تر هستند، ولی باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به ترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات ترشی می کاهد و آن را به محصولی بی ارزش تبدیل می کند. این را هم بدانید ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشی موجب ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی در آن شده و ماده ای مضر به نام نیترات تولید می شود که در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

با ماست و ماهی ترشی بخوریم یا نخوریم؟

در طب سنتی برخی حکما مصرف همزمان ترشی با ماهی و ماست را به دلیل طبع سرد و اسیدی مضر می دانند و برخی افراد نیز از مصرف توامان این غذاها اجتناب می کنند، چرا که عقیده دارند به بیماری لک و پیس دچار می شوند. اما بسیاری از متخصصان طب مدرن بر این باورند که مصرف توام ماهی با ترشی یا چاشنی های اسیدی مثل آبلیمو و تمبرهندی در قالب غذاهای لذیذی چون قلیه ماهی در جنوب ایران که بسیار زیاد است، اشکال ندارد و تحقیقات نشان داده آمار بیماری لک و پیس در این مناطق بیش از سایر مناطق نیست. همچنین بسیاری از خانواده ها بدون آن که خود بدانند انواعی از سس های سفید که حاوی سرکه است را با ماست مخلوط و چاشنی سالاد می کنند. به گفته متخصصان اگر چه مصرف غذاهای سرد با ترشی به آستانه تحمل افراد بستگی دارد و ممکن است هضم غذا را ثقیل و سبب رخوت و پری شود، اما فرد را به بیماری های پوستی و برص مبتلا نمی کند و اگر کسی دریافت که بدن او با مصرف توامان این غذاها ناسازگاری دارد باید از مصرف آن پرهیز کند و این موضوع همگانی نیست.

توصیه های ترش و شور

برخی افراد برای جلوگیری از فساد زودهنگام ترشی، سرکه آن را از قبل می جوشانند. اما باید بدانید اسید سرکه درمجاورت حرارت ضعیف می شود و احتمال کپک زدگی ترشی افزایش می یابد. برای تهیه ترشی از سرکه سیب، خرما و انگور استفاده کنید. سرکه چند میوه احتمال کپک زدگی را بالا می برد.

برای تغییر رنگ بهتر ترشی آن را درون ظرفی شیشه ای بریزید و یک تا دو روز در معرض آفتاب قرار دهید. البته این را بدانید تابش بیش از حد آفتاب موجب بدبو و بدطعم شدن ترشی می شود. ادویه ای که در بیشتر ترشی ها به کار می رود ترکیب ساییده ای از فلفل سیاه، گلپر، سیاه دانه، تخم گشنیز، زنجبیل، رازیانه، هل، میخک و دانه خردل است.

اگر قصد استفاده از دانه کامل ادویه را دارید آن را کمی در تابه حرارت دهید تا عطر و بوی آن ظاهر شود.

اگر سطح آب نمک شورهای باز و فله ای، کدر و شیری رنگ شده باشد مشکوک به کپک و باکتری بوده و احتمال فساد زودهنگام و انتقال میکروب های بیماریزا زیاد است. در اغلب شورهای صنعتی بخصوص خیارشور از سبزیجات معطری چون ترخون، شوید، مرزه، سیر و فلفل استفاده می شود. بد نیست بدانید سیر موجود در خیارشور طی فرآیند تخمیر اکثر میکروب های خیار یا شکوفه آن را به خود جذب می کند و غیرقابل مصرف می شود.

جام جم

چهارشنبه 6/9/1392 - 16:3
آموزش و تحقيقات

طراحی یک کلاه گیس هوشمند که می تواند وضعیت سلامتی کاربر خود را بررسی، مسیرها را به وی یادآوری کند و حتی تغییر شکل بدهد از ایده های فیلمهای علمی تخیلی هم فراتر رفته است اما این فناوری پوشیدنی عجیب به عنوان درخواست ثبت اختراع از سوی شرکت سونی ارائه شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، طرح عجیب اختراع جدید شرکت بزرگ الکترونیکی سونی یک دستگاه رایانه ای پوشیدنی است که به عنوان موهای مصنوعی روی سر کاربر خود را می پوشاند.

براساس این درخواست ثبت اختراع این دستگاه کلاه گیس هوشمند نام دارد و دارای حسگرها و دستگاه های خاصی است که روی سر کاربر خود به لرزه در می آید تا پیامهایی را چون مسیرهای رانندگی به وی انتقال دهد. این درخواست یک کلاه گیس استاندارد را توصیف کرده که می توان آن را از موی انسان، اسب، پشم، پر، گاو میش و یا هر مواد مصنوعی دیگری ساخت.

این درحالی است که این کلاه گیس دارای رشته های خاصی است که حرکت می کنند و تغییر شکل می دهند.

کلاه گیس هوشمند دارای یک برد مداری است که در زیر موها پنهان شده و می تواند با یک دستگاه دوم چون یک تلفن هوشمند در ارتباط باشد. کاربر می تواند این رایانه فناوری را به عنوان یک کلاه گیس بپوشد و همه مواقع طبیعی به نظر برسد.

اسناد سونی نشان می دهد که یک یا دو دکمه سوئیچ زیر کناره های این کلاه گیس نزدیک به گوش قرار می گیرد و یک یا چند دکمه نیز برای متصل شدن به یک رایانه خارجی از طریق ارتباط وایرلس نصب می شود.

کلاه گیس هوشمند دارای تراشه جی پی اس داخلی و حسگرهای مافوق صوت است که می تواند اطراف کاربر خود را کنترل کند تا اطمینان حاصل کند که کاربر هنگام راه رفتن با چیزی برخورد نمی کند، ویژگی که شاید برای استفاده نابینایان از این دستگاه پوشیدنی تعریف شده باشد.

این کلاه گیس هوشمند حتی می تواند توسط دو کاربر به صورت همزمان استفاده شود تا اگر یک کاربر یکی از موتورهای لرزش را به کار اندازد کاربر دیگر نیز آن را احساس کند.

چهارشنبه 6/9/1392 - 16:0
آموزش و تحقيقات

نتایج یک مطالعه نشان می دهد بهتر است کسانی که برای جلوگیری از مشکلات قلبی و سکته مغزی آسپیرین می خورند، آن را شب ها مصرف کنند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از منابع خبری، مطالعات اخیر دانشمندان مرکز پزشکی دانشگاه لایدن در هلند نشان می دهد اگر آسپیرین درست قبل از رفتن به رختخواب مصرف شود، ممکن است بیشترین فایده را برای سلامتی داشته باشد.

خوردن روزانه آسپیرین به رقیق شدن خون و جلوگیری از تشکیل پلاکت کمک می کند، و خطر حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد.

احتمال وقوع عوارض قلب و عروق در ساعات صبح 3 بار بیشتر از سایر ساعات شبانه روز است؛ یعنی زمانی که فشار خون و فعالیت پلاکت ها معمولا در بالاترین حد است.

در مطالعه تازه محققان 290 بیمار قلبی را تحت بررسی قرار دادند که برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی در آینده آسپیرین می خوردند. مصرف روزانه آنها 100 میلی گرم بود.

در یک مرحله از مطالعه، آسپیرین برای 3 ماه اول صبح به آنها داده شد. در دومین مرحله آنها آسپیرین را قبل از خواب خوردند.

محققان دریافتند که وقتی آسپیرین شب ها مصرف می شد، فعالیت پلاکت خون در صبح خیلی بیشتر کاهش می یافت که خوب است. با این حال فشار خون در هر دو مرحله یکی ماند.

به گفته محققان برخی دیگر از داروهای قلب و عروق نیز شب ها مصرف می شود، مثل بعضی استاتین ها تا تولید کلسترول در طول ساعات خواب را خنثی کند.

محققان معتقدند آسپیرین یکی از موثرترین داروهای موجود است و ممکن است با مصرف آن قبل از خواب بر تاثیرش افزوده شود.

نتایج این مطالعه در کنفرانس انجمن قلب آمریکا در دالاس ارائه شده است.

چهارشنبه 6/9/1392 - 15:58
اطلاعات دارویی و پزشکی

معاون بهداشتی وزیر بهداشت با هشدار نسبت به خطر انفجار مجدد ایدز به دنبال تغییر الگوی انتقال این بیماری، کودکان کار و خیابانی، معتادان تزریقی و روابط جنسی ناسالم را سه زنگ خطر مهم برای انفجار مین HIV / ایدز در کشور عنوان کرد.

3-548.jpg

به گزارش خبرنگار «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر علی‌اکبر سیاری در نشست خبری در آستانه روز جهانی ایدز (10 آذر)، ویروس ایدز در جامعه را به "مین" تشریح کرد که نقشه‌ای در دست کسی‌ نیست و ممکن است هر لحظه روی مین برود و گفت: بر این اساس هر کسی ممکن است در مرکز ابتلا به این ویروس قرار داشته باشد. یکی در آرایشگاه، یکی در دندانپزشکی، یکی در زندان و ...

 

وی در این باره افزود: از زمانی که ویروس وارد بدن فرد می‌شود تا زمانی که تشخیص آزمایشگاهی آن ممکن شود، نیازمند زمانی طولانی است و ممکن است 10 سال به طول بیانجامد. بر این اساس ممکن است ویروس در بدن فرد سالم وجود داشته باشد و هیچ کس حتی خود فرد از آن اطلاع نداشته باشد.

 

وی در این باره ادامه داد: همچنین از آنجا که این بیماری و این عفونت مربوط به رفتار پنهان مردم است، از آن نگرانیم. در این زمینه نیز دو نگرانی داریم؛ معتادان که برای رفع نیازهای خود ممکن است به روابط جنسی ناسالم و همچنین تزریقات با سرنگ مشترک اقدام کنند و همچنین جایگزینی روانگردان‌ها و محرک‌ها به جای مواد اعتیادآور سنتی.

 

 

کاهش سن مصرف مواد محرک و زنگ خطری که برای ایدز به صدا درآمد

 

 

سیاری نسبت به کاهش سن مصرف مواد محرک هشدار داد و گفت: سن مصرف مواد محرک به نوجوانان رسیده؛ سنینی که باعث رفتارهای جنسی مخاطره‌آمیز می‌شوند. آمارها نیز بیانگر همین موضوع است؛ به طوری که مشاهده می‌کنیم آمار ابتلا به ایدز از طریق تزریقات با سرنگ مشترک در معتادان به سوی انتقال جنسی منتقل شده است.

 

 

رشد سه برابری انتقال جنسی ایدز از سال 80 تاکنون

 

 

وی ادامه داد: در سال 91، 33 درصد موارد انتقال ایدز از طریق جنسی بوده است؛ این در حالی است که در سال 80، انتقال جنسی تنها 10 درصد انتقال ایدز بوده است. این موضوع زنگ خطر بزرگی است.

 

سیاری در این باره گفت: تمام اندیشمندان درباره انتقال جنسی ایدز به سه نکته رسیده‌اند؛ خویشتن‌داری، ازدواج و در غیر این صورت استفاده از وسایل ایمن در روابط جنسی. این موارد نیازمند آموزش است و به این ترتیب می‌توان خطر انتقال این عفونت را کاهش داد. این راهی است که دنیا رفته است.

 

وی در عین حال به کاهش انتقال HIV / ایدز در معتادان تزریقی اشاره کرد و گفت: تاسیس و راه‌اندازی کلینیک‌های مثلثی و اقدامات انجام شده در سالن‌ها در این زمینه بسیار موثر بوده است. به این ترتیب فردی که درمان می‌شود، احتمال انتقال ویروس از طریق وی به دیگران را کاهش می‌دهد.

 

 

رشد 9 برابر بروز HIV / ایدز در کشور طی 12 سال

 

 

سیاری در مقایسه موارد بروز HIV / ایدز در سال 80 در دنیا و همچنین در کشور با روند کنونی این بیماری، گفت: در سال 80 (2000) 40 میلیون نفر در دنیا به HIV/ ایدز مبتلا شده بودند، اما اکنون این رقم در دنیا 75 میلیون نفر است. مشاهده می‌کنیم که بروز HIV / ایدز در دنیا از سال 80 تاکنون هنوز دو برابر نشده است. این در حالی است که سال 80 حدود 3688 مورد از این عفونت و بیماری در کشور ما وجود داشت و اکنون این ارقام به 27 هزار و 41 رسیده است. به این ترتیب طی 12 سال میزان بروز این عفونت در کشور 9 برابر شده است که نسبت به متوسط جهانی بسیار زیاد است. در مجموع وضع کشور نسبت به سال‌های گذشته بدتر شده است.

 

وی در این باره افزود: در آن سال‌ها حدود 403 نفر وارد مرحله بیماری شده بودند. این رقم اکنون 5411 نفر است. همچنین در سال 80، 364 مورد فوتی به دلیل این بیماری داشتیم که این رقم اکنون به 5000 نفر رسیده است. تمام این موارد زنگ خطری است برای کشور.

 

 

شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی 45 برابر جمعیت عادی

 

 

معاون بهداشتی وزیر بهداشت در ادامه ضمن ابراز نگرانی از بروز و شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی به مطالعه انجام شده بر روی یک هزار کودک خیابانی در شهر تهران اشاره کرد و گفت: بر اساس این مطالعه، شیوع HIV / ایدز در کودکان مورد مطالعه 4.5 درصد بوده است. این در حالی است که شیوع این بیماری در جمعیت عموم کشور یک دهم درصد است. بر این اساس می‌توان گفت شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی 45 برابر جمعیت عادی است. همچنین 72 درصد این کودکان عنوان داشته‌اند که دوستانشان سوء مصرف مواد مخدر داشته‌اند و این نشان می‌دهد که این کودکان با مواد مخدر آشنا هستند. 15 درصد این کودکان نیز اعلام کرده‌اند که خودشان مواد مخدر مصرف کرده‌اند. 4.6 درصدشان نیز عنوان داشتند که مواد تزریقی استفاده کرده‌اند.

 

سیاری در این باره افزود: 29 درصد 15 تا 18 ساله‌های این مطالعه اعلام داشته‌اند که رابطه جنسی داشته‌اند. همچنین 33.2 درصدشان گفته‌اند که در آخرین رابطه جنسی‌شان از کاندوم استفاده کرده‌اند. 144 نفرشان چند شریک جنسی داشته‌اند.

 

معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: به این ترتیب می‌توان گفت که کودکان کار و خیابانی، معتادان تزریقی و روابط جنسی ناسالم زنگ خطر ایدز در کشور هستند.

 

 

خطر انفجار مجدد بروز HIV / ایدز با تغییر الگوی انتقال این بیماری

 

 

وی در عین حال افزود: هر چند میزان بروز این بیماری رو به کاهش است، اما راه انتقال این بیماری تغییر کرده و این خبر بدی است؛ به طوری که انتقال آن از روش تزریقی در زندان‌ها به مواد مخدر روانگردان و محرک جنسی در نوجوانان تغییر کرده است. البته این یک زنگ خطر است که نوجوانان به صورت گروهی از این مواد استفاده می‌کنند. بنابراین خطر انفجار مجدد انتقال ایدز وجود دارد.

 

وی در این باره افزود: از سال 1365 با شناسایی نخستین مورد این بیماری تا سال 75 چندان خبری درباره این بیماری نبود، اما در سال 76 موارد این بیماری افزایش یافت و بحث معتادان تزریقی و انتقال از این طریق مطرح شد. پیک بروز موارد HIV / ایدز در کشور مربوط به سال 82 است. با مداخلات انجام شده، این شیب افزایشی کاهش یافت. اما اکنون اتفاق جدید آن است که راه انتقال بیماری عوض شده و گروه بزرگتری را شامل می‌شود؛ به طوری که یک جاده مالرو به اتوبان تبدیل شده است.

 

معاون بهداشتی وزیر بهداشت در عین حال به مواد انرژی‌زا و مواد تبلیغی ماهواره‌ها و همچنین برخی آرایشگاه‌ها درباره زیبایی، جوانی، لاغری و ... هشدار داد و گفت: تمام این موارد خطر بزرگی برای ایدز هستند.

 

سیاری همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره خط قرمز رسانه‌ها درباره بیماری ایدز و آمارهای مرتبط با آن، گفت: گاهی به خاطر خطر باید از خط قرمز عبور کرد. رسانه‌ها باید در این زمینه خط‌ شکنی کنند.

چهارشنبه 6/9/1392 - 15:57
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته