• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4549
تعداد نظرات : 278
زمان آخرین مطلب : 3224روز قبل
آموزش و تحقيقات
شیوه های ترویج كتابخوانی در كلاس
شیوه های ترویج كتابخوانی در كلاس

 

نویسنده: کمال پولادی
 

 

قصه‌گویی و داستان‌‌خوانی در كلا‌س:
 

یكی از شیوه‌های ترویج كتاب‌خوانی در میان دانش‌آموزان قصه‌گویی و داستان‌خوانی آموزگار در كلا‌س است. آموزگار می‌تواند با این روش لذت خواندن را در بچه‌ها برانگیزاند.
قصه‌گویی در كلا‌س و در پی آن گفت‌وگو درباره آن و پاسخ‌ به پرسش‌های كودكان در این باره، به كودكان می‌فهماند مطالعه می‌تواند كاری لذت‌بخش باشد. برای قصه‌گویی بهتر است آموزگار با توجه به مخاطبان، داستان مناسبی را برگزیند. نخست آن را بخواند و رویدادهای عمده آن را به خاطر بسپارد، سپس در كلا‌س روبه‌روی دانش‌‌آموزان بایستد و آن را به شیوه‌ای پویا بازگو كند. اگر كتابخانه آموزشگاه كتابدار كارآزموده‌ای دارد، آموزگار می‌تواند با همفكری او به گزینش كتاب و شیوه بازگویی قصه بپردازد. قصه‌گویی یادگار ارتباط شفاهی است كه دانش‌آموزان پیش از ورود به آموزشگاه، كم ‌و بیش با آن آشنا شده‌اند. آموزگار با قصه‌گویی و داستان‌خوانی در كلا‌س اشتیاق مطالعه و بهره‌مند شدن از لذت داستان را به كودكان منتقل می‌كند. كمتر كودكی است كه به قصه‌های خوب، به ویژه قصه‌های فرهنگ عامه (فولكلور) علا‌قه‌مند نباشد.

داستان‌نویسی در كلا‌س:
 

روش دیگر برای ترویج كتاب‌خوانی در كلا‌س، تشویق دانش‌آموزان به نوشتن داستان و خواندن آن در كلا‌س است. دانش‌آموزان با نوشتن داستان توانایی نوشتن و بازگویی تجربه‌های خود را به كار می‌گیرند. آن‌ها هنگامی كه داستان خود را برای دوستان‌شان می‌خوانند بهتر به قوت و سستی كار خود پی می‌برند. آن‌ها همچنین درمی‌یابند نویسندگان انسان‌هایی هستند همچون خودشان كه با بهره‌گیری از توانایی‌های زبانی و بیانی، احساس‌ها و دانستنی‌هایی را به دیگران انتقال می‌دهند. توجه آموزگار به چنین فعالیت‌هایی، دانش‌آموزان را تشویق می‌كند تا جسارت پیدا كنند و برای نوشتن داستان، خاطره یا هر مطلب دیگر دست به قلم ببرند. این كار می‌تواند بهترین شیوه برای بالا‌ بردن توانایی‌های كودكان در همه زمینه‌های آموزشی باشد.

بررسی كتاب در كلا‌س:
 

آموزگاران می‌توانند در كلا‌س نوعی نشست بررسی كتاب راه‌اندازی كنند. در این نشست‌ها می‌توان كتابی را كه بچه‌ها پیش از آن خوانده‌اند، بررسی كرد. برای پربار‌تر شدن فضای این نشست‌ها می‌توان بررسی‌های خوب را به شكل روزنامه دیواری درآورد. با گفت‌وگو درباره كتاب توانایی نقادی بچه‌ها رشد می‌كند. كتاب‌های این نشست‌ها را می‌توان به تناسب از كتاب‌های غیردرسی، داستانی، دانستنی‌های عمومی و حتی كتاب‌های درسی برگزید. توان گفت‌و‌گو و بیان نظر در كلا‌س درس همچنین به كودكان اعتماد به نفس می‌بخشد و به كودكان كمرو امكان می‌دهد بر ویژگی بازدارنده خود چیره شوند.

نمایش كتاب در كلا‌س:
 

یكی از راه‌های دیگر ترویج كتاب‌خوانی از سوی آموزگاران، برپایی نوعی نمایش كتاب (نمایشگاه كتاب) در كلا‌س است. این نمایش كتاب بسته به امكانات آموزشگاه می‌تواند بزرگتر یا كوچكتر باشد، اما حتی نمایشگاه كوچكی از كتاب نیز برای بچه‌ها گیرایی دارد و می‌تواند در یادآوری اهمیت كتاب و كتاب‌خوانی و آشنایی هرچه بیشتر كودكان با كتاب، نقش ارزنده‌‌ای داشته باشد. باید كوشید نمایشگاه كتاب را با شگردهای گوناگونی گیرا كرد. بهره‌گیری از تصویرهایی كه خود دانش‌آموزان تصویرگری كرده‌اند، پوستر، اسلا‌ید و عكس می‌تواند بر گیرایی این نمایشگاه كوچك كتاب بیافزاید. برای شكوفا كردن برنامه نمایش كتاب می‌توان از امكانات گوناگونی همچون كتابخانه آموزشگاه یا كتابخانه‌های دیگری كه در دسترس است، سود جست. نمایشگاه كتاب را در گستره آموزشگاه نیز می‌توان برگزار كرد.

برپایی گروه مشاور مطالعه از دانش‌آموزان كلا‌س:
 

آموزگار می‌تواند كودكان را راهنمایی كند تا یك گروه مشاور مطالعه برپا كنند. این گروه از دانش‌آموزانی پدید می‌آید كه كتاب‌های بیشتری خوانده‌اند. اعضای این گروه می‌توانند مشاور دیگر دانش‌آموزان كلا‌س در گزینش كتاب برای مطالعه باشند. دانش‌آموزان كلا‌س برای كتاب‌خوانی از آن‌ها كمك می‌گیرند و كتاب‌هایی را كه می‌خوانند، به این گروه گزارش می‌دهند. گروه مشاور مطالعه می‌تواند دیدگاه دانش‌آموزان را درباره‌ كتاب‌هایی كه می‌خوانند در دفترچه‌ای یادداشت كنند و در راهنمایی دانش‌آموزان و هدایت فعالیت كتاب‌خوانی كلا‌س از آن بهره گیرند. آموزگار و كتابدار نیز می‌توانند از گزارش‌های فراهم آمده برای هدایت كتاب‌خوانی كودكان بهره بگیرند.

ثبت فعالیت‌های كتاب‌خوانی دانش‌آموزان:
 

پسندیده است آموزگار دفترچه یادداشتی تهیه كند و كتاب‌هایی كه بچه‌های كلا‌س خوانده‌اند و یا درباره آن‌ها نظر داده‌اند، در این دفترچه یادداشت كند. دیدگاه‌های گروه مشاور مطالعه نیز می‌تواند در این دفترچه بازتاب یابد. این كار به آموزگاران امكان می‌دهد فهرستی از كتاب‌های مورد پسند كودكان فراهم كنند و خواندن آن را به دانش‌آموزان كلا‌س پیشنهاد كنند. همچنین می‌توان برخی از كتاب‌هایی را كه بیشتر مورد استقبال دانش‌آموزان قرار گرفته‌اند، در كلا‌س نقد و بررسی شوند و دیدگاه دانش‌آموزان را درباره جنبه‌های گوناگون آن‌ها پرسید.
منبع: رویکردهاو شیوه های ترویج خواندن
شنبه 25/8/1392 - 18:52
آموزش و تحقيقات
كتاب خوانی فضیلت یا خردورزی
كتاب خوانی فضیلت یا خردورزی

نویسنده: نیایش سرامی



نشری كه با پدید آورنده‌ای شایسته بتواند ناخواننده را به خواننده ای كنش گر تبدیل كند، به گونه‌ای توازن دست یافته است.
حال این پرسش پیش می‌آید كه چگونه می‌توان به چنین سازمان نشری دست یافت. نشر همچون دیگر پیشه‌ها، نیازمند پژوهش است و در پژوهش مهمترین نكته، شناخت مسئله و آسیب‌شناسی آن است.
بررسی و نقد امروز و دیروز سپس ارایه و اجرای راه‌حل‌ها و چاره‌ها برای برون رفت از آن‌چه كه امروز بحران كتاب خوانی قلمداد می‌شود، گامی اساسی برای نزدیك شدن و دست یافتن به استاندارد‌های جهانی نشر است.
بیاندیشیم كه :
  • چرا شمارگان كتاب، این رسانه‌ی كهن در سرزمین كهن سالمان، اندك است؟
  • رشد قارچ گونه ی مجوز نشر چگونه رخ داده است!؟
  • آیا توان اقتصادی مردم در كتاب‌خوان شدن آن‌ها اثر می‌گذارد؟ چرا كتاب در سبد خرید مردم كمتر جای دارد؟
  • چرا نهاد‌های صنفی نشر توان‌مند نیستند؟
  • دولت در نگاه كلان چه سیاست هایی را در عرصه‌ی نشر دنبال می‌كند؟ چه زیر ساخت‌هایی را برای توسعه‌ی هماهنگ این بخش در دست اجرا دارد؟
  • تصدی‌گری دولت در حوزه‌ی نشر چه كرده و نظارت دولتی چگونه است، چه اهرم‌هایی دارد؟
  • چرا ناشران به كمك‌های مالی و یارانه‌ای دولت وابسته‌اند؟
  • بررسی پیش از انتشار چه تاثیری در گرایش مردم به كتاب دارد؟
  • سیاست‌های یارانه‌ای تا به امروز برای نشرمان چه آورده است؟
  • آیا پژوهشی در مورد دلایل جامعه‌شناختی و روان‌شناختی روی‌كرد جامعه‌ی ایرانی به كتاب انجام شده است؟
  • در یك جامعه پر تنش سیاسی، چه فاكتور‌هایی بر كتاب‌خوانی اثر گذارند و چگونه؟
  • تأثیر رسانه‌های نو در گرایش مردم به كتاب چگونه است؟
  • چرا وضع نا به‌سامان پخش كتاب در ایران، هیچ‌گاه سامانی نیافته است؟
  • توان صنایع وابسته به نشر(صنایع پایین دست)برای تولید كتاب چاپی و الكترونیكی بر اساس معیارهای جهانی چه میزان است؟
  • چرا نظام آموزش و پرورش كشور، به كتاب خوان شدن كودكان و نوجوانان این مرز و بوم نیانجامیده است؟
  • ضعف در ساز و كارهای اطلاع رسانی و آگاهی دهنده در مورد كتاب، چه نقشی در كتاب نخواندن مردم دارد؟
    پرسش‌هایی از این دست ما را به یافتن راه‌حل و چاره وا می‌دارد.
    بی‌گمان در جامعه‌ی امروزین ما، كه پاره های ‌های گوناگون فرهنگی- اقتصادی، دولتی اداره می‌شوند، مدیریت دولتی در تیررس نگاه هر بررسنده‌ای است و سخن گفتن از سیاست‌های كارگزاران دولتی شالوده‌ی هر تحلیلی خواهد بود.
    دولت در نگاه كلان، در حوزه‌ی نشر بایستی به زیرساخت‌های زیر بپردازد:
  • آینده نگاری با ترسیم سند چشم انداز.
  • آموزش و پژوهش سیستماتیك برای برون رفت از نشر سنتی.
  • تقویت نهاد‌های صنفی ومدنی نشر.
  • تدوین ساز وكار‌های اقتصادی نشر از جمله تسهیلات مالی و بانكی.
  • توان فنی برای تولید در حوزه‌ی نشر.
  • دانش فنی.
  • تدوین قوانین و مقررات همچنین ساز وكار‌های حقوقی، به ویژه قوانین مربوط به نشرانه (كپی رایت) و به روز رسانی این قوانین، هم پای دگرگونی‌های شتابنده در زمینه‌ی تولید دانش و فن‌آوری.
  • اطلاع‌رسانی بر مبنای داده‌های جامعه‌ی آماری نشر.
  • به‌وجود آوردن فضای رقابتی سالم به دور از نابرابری در استفاده از زیرساخت‌ها.
    برای تدوین سیاست‌های این نگاه كلان، بایستی چند اصل را مورد توجه قرار داد:
    1. افزایش و ارتقا‌ی مطالعه با افزایش تعداد عنوان‌ها، شمارگان كتاب و به دنبال آن مخاطبان كتاب.
    2. افزایش توان نشر با اصلاح ساختاری در آن، ایجاد زیرساختها، كاهش تصدی‌گری دولت و روی آوردن به خصوصی‌سازی.
    3. افزایش توان پدید‌آورندگی با تدوین حقوق نشرانه.
    اگر این سیاست بتواند در بلند مدت از وابستگی نشر به كمك‌های دولتی بكاهد، به هدف‌های خود دست یافته است.
    به باورم، آن‌چه كه در تمام این سالیان رخ داده است، همراه با نگاهی احساسی و هیجانی ( كم‌بین و بزرگ‌بین) بوده است. آمارهای دقیق و واقع بینانه، تصویری درست از وضع موجود فرا رویمان می‌گذارد، در چنین فضایی است كه می‌توان به پیشرفت در این حوزه امید داشت.
    نشر امروز متأثر از وضعیت كلی جامعه است، به این معنا‌ كه این نابه‌سامانی‌ها در دیگر بخش‌های جامعه نیز دیده می شود. به دیگر سخن، بسیاری از مشكلات امروز، ریشه در عوامل مشتركی دارد كه با برطرف شدن آن‌ها در سطحی كلان می‌توان كل جامعه و از آن میان نشر كشور را به سوی توسعه‌ی پایدار و متوازن رهنمون شد.
    به گمانم تلاش‌های خوبی كه در این سال‌ها درحوزه‌ی كتاب و كتاب‌خوانی انجام گرفته است، می تواند سنگ بنایی برای حركت های پیشروی پسین باشد.به پاره ای از آنها اشاره می كنم:
  • طرح اهدای كتاب به مدارس، برای رسیدن به استاندارد جهانی كتاب در مدرسه برای هر دانش آموز.
  • برگزاری نمایش‌گاه‌های استانی كتاب و تخصیص یارانه‌ی خرید.
  • افزایش شمار نشریه‌های تخصصی حوزه‌ی چاپ و نشر.
  • راه اندازی خبرگزاری كتاب.
  • راه‌اندازی داد‌گان پدیدآورندگان در آینده‌ای نزدیك.
    بی گمان هر تلاش و جنبشی كه كتاب را نزد مردم آورد، به كتاب خوان شدن جامعه كمك می‌كند و به دنبال آن افزایش آگاهی‌های همگانی مسیر توسعه‌ی فرهنگی- اقتصادی را هموار می‌كند. اگر این تلاش سیستماتیك و فراگیر باشد این هدف زودتر و بهتر تحقق می‌یابد.
    با این امید كه روزی در كشورمان كتاب‌خوانی فضیلت دانسته نشود بلكه از نیازهای روزمره هر ایرانی باشد. سخن را با چهار پیشنهاد به پایان می آورم:
    1. برگزاری دوره‌های دانش‌گاهی در حوزه‌ی نشر و دادن بورسیه‌ی تحصیل به جوانان مستعد و شایسته دركشور‌های پیش‌تاز نشر.
    2. تصویب و اجرای زنگ كتاب‌خوانی در مدارس كشور.
    3. برگزاری طرح كشوری جلسات معرفی، نقد و بررسی كتاب.
    4. تأسیس باشگاه كتاب (Book Club) برای نخستین بار در ایران.
    منبع:persianbook.net
  • شنبه 25/8/1392 - 18:51
    آموزش و تحقيقات
    اهمیت مطالعه و نحوه درست آن
    اهمیت مطالعه و نحوه درست آن





    مطالعه، همانند انجام هرکار یا فعالیت دیگر ، نیازمند استفاده از روش درست است. رشد و شکوفایی استعدادها، تواناییها و دانش هر انسان به کمیت و کیفیت مطالعه او بستگی دارد. اگر به دقت بررسی کنیم خواهیم دید که یکی از دلایل افت تحصیلی برخی از دانش آموزان این است که شیوه مطالعه آنها بر طبق روشها و اصول صحیح مطالعه نیست و نه اینکه لزوماً کم مطالعه می کنند. رعایت نکردن اصول و بهداشت مطالعه موجب پایین آمدن سطح کارآیی و بازدهی انسان، تضعیف روحیه، کاهش اعتماد به نفس و خستگی و دلزدگی از مطالعه می شود. واقعیت این است که در دنیای امروز که عصر اطلاعات و نبرد اندیشه ها و مغزهاست و انسان با انبوه فزاینده اطلاعات اعم از کتاب، مجله، روزنامه و .... مواجه است، نمی توان با همان روشهای قدیمی پیش رفت. در جهان امروز مطالعه، ضرورتِ پیشرفت است. در اینجا به ذکر پیشنهادها و توصیه هایی می پردازیم که رعایت آنها در هنگام مطالعه تقریباً برای همه افراد مفید و ضروری به نظر می رسد

    1-هدف:

    قبل از شروع مطالعه، حتماً هدف را مشخص کنید. هدف از مطالعه می تواند شامل لذت بردن از یک داستان، فهمیدن یک مطلب، شرکت در کنکور یا آمادگی برای امتحان و .... باشد.

    2-اعتماد:

    اعتماد به خود و اعتقاد به توانستن، موفقیت و کامروایی را به ارمغان می آورد. به خود اعتماد کنید و معتقد باشید که قادر به انجام هر کاری هستید. هنگامی که شما حافظه خود را ضعیف می دانید، به خود تلقین کرده اید که همه چیز را فراموش کنید.

    3-برنامه ریزی:

    برای کارهای روزمره و تصمیمهای خود برنامه داشته باشید. برنامه ریزی، همت و پشتکار، پله های موفقیت را تشکیل می دهند. بر طبق برنامه عمل کنید و از اینکه نتوانستید کل برنامه را در مدت مقرر تمام کنید مایوس نشوید.

    4-خونسردی:

    دلهره و اضطراب، عدم موفقیت را در بر دارد و شما را به سوی شکست خواهد کشاند. به شکست فکر نکنید و هرگونه دلهره و اضطراب را با ایجاد افکار مثبت و اعتماد به نفس از بین ببرید.

    5-علاقه:

    علاقه در مطالعه، نقش مهمی ایفا می کند. اگر مطالب را با علاقه برای فهمیدن و یا برای یک هدف مشخص بخوانید، آنها را بهتر درک می کنید و بیشتر به خاطر خواهید سپرد.

    6-تفکر و اندیشه مثبت:

    به همه مسایل و موضوعهای زندگی خود با نظر مثبت بنگرید. به آنچه هست فکر کنید، نه به آنچه نیست. تفکر منفی آثار زیانباری دربرخواهد داشت.

    7-احساس رضایت:

    سعی کنید که پس از مطالعه هر مطلب، خود را تقویت و تشویق نمایید و احساس رضامندی و خود ارزشمندی کنید.

    8-تمرکز حواس:

    برای به خاطر سپردن و یا به یاد آوردن هر مطلب باید تمرکز حواس داشته باشید. به عبارت دیگر، در حالی که حواس شما به چیز دیگری است، حافظه نمی تواند مطلبی را به خاطر بسپرد یا به یاد آورد.

    9-طبقه بندی مطالب:

    هرقدر نکات به یاد سپرده شده به هم مرتبط تر باشند و منظم تر طبقه بندی شوند بهتر در خاطر می مانند و به یاد آوردن آنها راحت تر و سریعتر خواهد بود.

    10-فهمیدن مطالب:

    حتی الامکان سعی کنید که مطالب را بفهمید و به خاطر بسپارید، زیرا مطالبی که طوطی وار حفظ شده اند، خیلی زود فراموش خواهند شد.

    11-فعال بودن:

    در هنگام مطالعه باید فعال بود. یادداشت برداری، حاشیه نویسی، طبقه بندی و سازمان دادن، برجسته و بارز کردن نکات مهم مطالب مورد نظر، به زبان خود تکرار کردن مطالب و ... از جمله فنونی هستند که انسان را در هنگام مطالعه فعال نگه می دارند.

    12-فشار نیاوردن به حافظه:

    از فشار آوردن به حافظه خود و متراکم کردن زمان فراگیری جداً بپرهیزید و در فعالیتهای ذهنی بین هر 30 تا 40 دقیقه یک بار به مدت 5 دقیقه استراحت و تنفس عمیق داشته باشید.

    13-اجتناب از مطالعه اجباری:

    هنگامی که بسیار خسته هستید و یا بعد از مدتی مطالعه خسته شده اید و تمرکز حواس خود را از دست داده اید، بهتر است سعی نکنید مطالعه خود را به طور اجباری ادامه دهید، زیرا این امر باعث دلزدگی شما از مطالعه خواهد شد.

    14-استراحت مطلق پس از مطالعه علمی:

    میزان از دست دادن مطالب و فراموشی حافظه، در خواب به مراتب کمتر از بیداری است. بنابراین بعد از آموختن یک مطلب علمی و مشکل (به خصوص قبل از امتحان) مدتی استراحت مطلق داشته باشید.

    15-به خاطر سپردن:

    در به خاطر سپردن مطالب سعی کنید مطلب را بفهمید و خلاصه آن را در ذهن خود تکرار کنید.

    16-تکرار:

    تکرار مهمترین و اساسی ترین مرحله در یادگیری درست است.

    17-تحرک و ورزش:

    برای رسیدن به اهداف خود در زندگی تلاش کنید روزها را با ورزش آغاز کنید و برای تقویت روحیه خود، اهدافتان را در ذهن تجسم کنید و هرگونه تردید در رسیدن به آنها را دور بریزید که تردیدها بازدارنده هستند.

    18-مکان مطالعه:

    استفاده از یک مکان مشخص برای مطالعه به تمرکز حواس کمک می کند. حتی الامکان بهتر است در محل به خصوصی مطالعه کنید و مکان مطالعه خود را کمتر تغییر دهید.

    19-مکان یا محل مطالعه:

    محل مطالعه باید عاری از سر و صدا باشد و عوامل و محرکهایی که منجر به حواس پرتی می شوند به حداقل ممکن کاهش یابند.

    20-نور و حرارت مکان مطالعه:

    باید مناسب باشد. دمای 20 درجه و نور متوسط که نه خیلی زیاد باشد و نه کم، مفید خواهد بود.

    21-زمان مطالعه:

    سعی کنید زمان مشخصی برای مطالعه در هر روز در نظر بگیرید، به طوری که در آن زمان به هیچ کار دیگری نپردازید و آمادگی کامل برای مطالعه داشته باشید. با توجه به اینکه تحقیقات نشان داده است مطالعه در هنگام شب (قبل از خواب) و صبح زود کارآمدتر است، بیشتر در این مواقع مطالعه کنید.

    22-وضعیت بدن در هنگام مطالعه:

    نشستن پشت میز مطالعه بهترین وضعیت مطالعه است، لذا از دراز کشیدن بپرهیزید که تمرکز حواس را از بین می برد و موجب خواب آلودگی می شود.

    23-یادداشت برداری و خلاصه نویسی:

    با یادداشت برداری و خلاصه نویسی می توانید مطالبی را که نیاز به اندیشه و تفکر بیشتری دارند و یا باید آنها را حفظ کنید راحت تر به خاطر بسپارید.

    24-تندخوانی:

    سعی کنید تندخوانی را بیاموزید و تمرین کنید که تند بخوانید، تندخوانی باعث صرفه جویی در وقت و تمرکز حواس می شود. شما می توانید با توجه به اهداف خود، برای مطالعه مطالب گوناگون از روشهای مختلف استفاده کنید.

    25-حداکثر استفاده از تجربیات:

    بکوشید به مطالب مطالعه شده معنایی شخصی بدهید و از روشهایی که به تجربه دریافته اید و بیشترین بازدهی را برای شما دارد، حداکثر استفاده را بکنید.

    26-برقراری پیوند بین مطالب آموخته شده:

    بین مطلب جدیدی که می خواهید یاد بگیرید و مطلبی که قبلاً یاد گرفته اید، پیوند برقرار کنید.

    27-تصویرسازی ذهنی و تجسم عینی:

    در هنگام مطالعه برای یادگیری مطالب از تصویرسازی ذهنی و تجسم عینی استفاده کنید. این تصاویر در بازیابی و به خاطر آوردن مطالب نقش بسزایی دارند.

    28-خط کشیدن زیر عبارات مهم:

    خط کشیدن زیر عبارات مهم و مطالب مهم در بازخوانی و تمرکز بیشتر موثر است

    29-بیان مطالب:

    سعی کنید مطالبی که مطالعه می کنید برای خود بیان و تکرار کنید، زیرا یادآوری مطالب خوانده شده باعث یادگیری بهتر می شود.

    30-وقت کافی برای مطالعه:

    میزان یادگیری با مدتی که صرف آن می شود، رابطه نزدیکی دارد. بنابراین، توصیه می شود که برای مطالعه وقت کافی در نظر بگیرید.

    31-از برخواندن:

    از برخواندن مطلبی که قبلاً یاد گرفته اید برای شخص دیگری که بتواند اشتباهات شما را اصلاح و جا افتادگیهای آن را گوشزد کند، بسیار مفید است.

    32-برگه نکته ها:

    استفاده از برگه نکته ها (نوشتن نکات مهم و دارای اهمیت خاص و دادن تعریفی از آن به زبان خودتان بر روی دیگر آن) نیز می تواند شگردی موثر در مطالعه باشد.
    33-استفاده از نقشه ها و تصاویر: سعی کنید از نقشه ها، تصاویر و نمودارهای کتابها حداکثر استفاده را بکنید و خوب به آنها دقت نمایید.

    34-تقسیم مطالب:

    مطالب دشوار را به قسمتهای ساده تر و کوچکتری تقسیم کنید.

    35-تمرکز نیرو:

    برای آنکه بر خویش مسلط شوید باید بتوانید نیروی خود را متمرکز کنید و آن را در مسیر هدف از پیش تعیین شده به کار بیاندازید.

    36-تغذیه مناسب اعم از غذا و اکسیژن:

    ذهن آدمی همچون دیگر اعضای بدن برای فعالیتهای روزانه خود به مواد غذایی و اکسیژن کافی نیازمند است. باید با تغذیه مناسب، انرژی مورد نیاز مغز را تامین کنید. همچنین تغذیه مناسب، یکی از مهمترین عوامل موثر در افزایش کارآیی حافظه است.

    37-سلامت و آرامش ذهنی و عاطفی:

    وجود سلامت و آرامش ذهنی و عاطفی شرط اصلی مطالعه خوب است. بنابراین باید تلاش کنید که در آرامش فکری هر چه بیشتر به مطالعه بپردازید و در پی ایجاد آرامش فکر و بهداشت روانی باشید.
    منبع:www.zed.ir

    شنبه 25/8/1392 - 18:51
    آموزش و تحقيقات
    چرا از كتاب و كتابخوانی دور افتادیم
    چرا از كتاب و كتابخوانی دور افتادیم؟






    نقش نظام آموزشی در گسترش و نهادینه ساختن فرهنگ مطالعه و كتابخوانی كلیدی و سرنوشت ساز است .
    سیستم‌ آموزشی‌ نقش‌ مهمی‌ در شكل‌گیری‌ شخصیت‌ افراد دارد به‌ خصوص‌ در مقاطع‌ راهنمایی‌ و دبیرستان. در این‌ دوره‌ حتی‌ ممكن‌ است‌ آنچه‌ كه‌ فرد در خانواده‌ تحت‌ تاثیر اعضای‌ آن‌ یاد گرفته، به‌ كلی‌ تغییر دهد یا اصلاح‌ كند.متاسفانه‌ در كشور ما برای‌ ایجاد شوق‌ و رغبت‌ نسبت‌ به‌ كتاب‌ و مطالعه‌ در مدارس‌ عمل‌ نشده‌ است. غیر از اینكه‌ یك‌ حركت‌ یا برنامه‌ مشخصی‌ برای‌ مطالعه‌ نداریم، كتابخانه‌های‌ مدارس‌ چندان‌ جدی‌ عمل‌ نمی‌كنند و ما در موجودی‌ كتابخانه‌ و اداره‌كنندگان‌ آن‌ شاهد هستیم‌ كه‌ مسئله‌ مطالعه‌ خیلی‌ حاشیه‌ای‌ و پیش‌ پا افتاده‌ تلقی‌ می‌شود.
    در این‌ میان‌ غالباً ازبین‌ معلمان‌ و دبیران‌ كسی‌ كه‌ مقدار علاقه‌ای‌ به‌ مطالعه‌ داشته‌ باشد به‌ عنوان‌ كتابدار انتخاب‌ می‌شود، ولو هیچگونه‌ اطلاعی‌ از كتاب‌ و كتابداری‌ نداشته‌ باشد، در این‌ مورد صرفاً همان‌ علاقه‌ كم‌ كفایت‌ می‌كند و حتی‌ گاهی‌ كتابدار از بین‌ خود دانش‌آموزان‌ انتخاب‌ می‌شود بدون‌ اینكه‌ بتواند در میان‌ بچه‌ها جذابیت‌ و ترغیبی‌ برای‌ مطالعه‌ ایجاد كند.

    همین‌ بی‌توجهی‌ باعث‌ نزول‌ سطح‌ مطالعه‌ در بین‌ جوانان‌ ونوجوانان‌ می‌شود، در حالی‌ كه‌ شالودهِ‌ شوق‌ به‌ مطالعه‌ و كتابخوانی‌ در دبستان، مدرسهِ‌ راهنمایی‌ تحصیلی‌ ودبیرستان‌ گذاشته‌ می‌شود.آمار جدید وزارت‌ ارشاد درباره‌ میزان‌ مطالعه‌ در ایران‌ وسایر كشورهای‌ آماری‌ متاءثركننده‌ است. براساس‌ این‌ آمار در می‌بابیم‌ كه‌ بیشتر افراد در كشور ما دقایق‌ محدودی‌ را به‌ مطالعه‌ اختصاص‌ می‌دهند، در حالیكه‌ در برخی‌ از كشورها متوسط‌ 4 ساعت‌ مطالعه‌ در روز وجود دارد. تفاوت‌ گاه‌ به‌ حدی‌ است‌ كه‌ نشانه‌ای‌ غم‌انگیز از عدم‌ رغبت‌ و علاقه‌ مردم‌ ما به‌ مطالعه‌ و كتاب‌ را به‌ رخ‌ می‌كشد.كمبود كتابخانه‌طبق‌ آمار كنفرانس‌ بین‌المللی‌ كتابداری‌ و اطلاع‌رسانی‌ در هر جامعه‌ای‌ برای‌ هر 3 تا 5 هزار نفر باید یك‌ كتابخانه‌ عمومی‌ وجود داشته‌ باشد و اگر ما حداقل‌ استاندارد را در نظر بگیریم‌ باید برای‌ هر 5000 نفر یك‌ كتابخانه‌ وجود داشته‌ باشد، یعنی‌ در كشور ما باید حدود 14000 كتابخانه‌ عمومی‌ وجود داشته‌ باشد، درحالی‌ كه‌ طبق‌ آمار ارائه‌ شده‌ حدود 1500 كتابخانه‌ داریم‌ و اگر كتابخانه‌های‌ مدارس، حوزه‌های‌ علمیه‌ و مساجد و غیره‌ را هم‌ در نظر بگیریم‌ در مجموع‌ حدود 4000 كتابخانه‌ عمومی‌ داریم‌ و این‌ بدین‌ معنا است‌ كه‌ 11000 كتابخانه‌ كم‌ داریم.
    به‌ عبارت‌ دیگر از هر 100 كتابخانه‌ كه‌ باید داشته‌ باشیم‌ تنها 20 كتابخانه‌ داریم. در این‌ صورت‌ یك‌ نوجوان‌ یا جوان‌ 5 بار كمتر كتابخانه‌ می‌بیند. به‌ عبارت‌ دیگر در وضعی‌ كه‌ كتابخانه‌ به‌ عنوان‌ یكی‌ از گزینه‌های‌ مهم‌ برای‌ پر كردن‌ اوقات‌ فراغت‌ باید خودش‌ را نشان‌ بدهد 15 جایگاه‌ خود را دارد. در بسیاری‌ از مواقع‌ نوجوان‌ یا جوان‌ از وجود جایی‌ به‌ نام‌ كتابخانه‌ بی‌اطلاع‌ است، یعنی‌ كتابخانه‌ درجایی‌ قرار گرفته‌ كه‌ در معرض‌ دید و در دسترس‌ افراد قرار نگرفته‌ است‌ و این‌ باعث‌ می‌شود كتاب‌ جزو انتخابهای‌ فرد نباشد واگر شخص‌ وقت‌ یا ساعتی‌ برای‌ فراغت‌ داشته‌ باشد بجای‌ كتاب‌ خواندن، به‌ سوی‌ رفتارهای‌ هنجار یا ناهنجار یا تفریحات‌ سالم‌ و ناسالم‌ دركنار دوستان‌ و همسالان‌ خود كشانده‌ می‌شود. اما او این‌ را نمی‌داند كه‌ می‌تواند در این‌ اوقات‌ فراغت‌ ساعتی‌ را به‌ كتاب‌ خواندن‌ اختصاص‌ بدهد و به‌ مطالعه‌ بپردازد.
    در واقع‌ ما در كشورمان‌ 15 حداقل‌ استاندارد جهانی‌ كتابخانه‌ داریم. ما ملتی‌ هستیم‌ كه‌ قدیمی‌ترین‌ وغنی‌ترین‌ كتابخانه‌های‌ دنیا را داشتیم. در كتابخانه‌ خواجه‌نصیرالدین‌ طوسی‌ (مراغه) بیش‌ از 400 هزار جلد كتاب‌ ونسخه‌ خطی‌ قدیمی‌ وجود داشت‌ كه‌ نگارش‌ هر كدام‌ از این‌ نسخ‌ همزمان‌ با دوره‌ای‌ است‌ كه‌ در اروپا عدد كتابهای‌ كتابخانه‌های‌ بزرگ‌ و قدیمی‌ آنها به‌ 100 یا كمتر از 100 كتاب‌ نمی‌رسید و این‌ درحالی‌ بود كه‌ در كتابخانه‌های‌ معمولی‌ ما حدود 200 یا 400 هزار جلد كتاب‌ وجود داشت.
    وقتی‌ امروز ما نسلی‌ داریم‌ كه‌ در خانواده‌ جز تلویزیون‌ چیزی‌ ندیده‌ و كتابخانه‌ و كتابخوان‌ در خانه‌ نداشته‌ است‌ و در مدرسه‌اش‌ كتابخانه‌ بیشتر شبیه‌ به‌ یك‌ انباری‌ خاك‌ گرفته، بسته‌ و غیرقابل‌ استفاده‌ بوده‌ و در جامعه‌ چیزی‌ به‌ عنوان‌ كتابخانه‌ ندیده‌ است، چه‌ توقعی‌ می‌توان‌ داشت‌ كه‌ در جامعه‌ آن‌ موجی‌ كه‌ در جوامع‌ دیگر در ارتباط‌ با روز آمد كردن‌ اطلاعات‌ و ارتباط‌ آن‌ با شغل‌ افراد ایجاد شده‌ است‌ خود را نشان‌ بدهد؟نقش‌ اجتماع‌جامعه‌ به‌ عنوان‌ سومین‌ عامل‌ تاثیرگذار در شخصیت‌ افراد می‌تواند تاثیر منفی‌ یا مثبت‌ در ایجاد یا از بین‌ بردن‌ یك‌ رفتار یا عادت‌ خوب‌ و بد داشته‌ باشد.
    جامعه‌ جهانی‌ هر روز در پرتو تحولات‌ جدید، تكنولوژی‌ مدرن‌ و روزآمدی‌ را به‌ جامعه‌ ارائه‌ می‌دهد و در این‌ میان‌ اگر كسی‌ از دانش‌ و فن‌ و تكنیك‌ روز عقب‌ بماند هیچ‌ فرصت‌ جبرانی‌ برای‌ سالهای‌ از دست‌ رفته‌ ندارد و در نتیجه‌ در بسیاری‌ از مسائل‌ همگام‌ و هماهنگ‌ با دیگر افراد جامعه‌ نخواهد بود.بسیاری‌ از افراد جامعه‌ با آن‌ دقت‌ و وضوح‌ لازم‌ این‌ عوامل‌ را متوجه‌ نشده‌اند و اگر بخواهیم‌ جامعه‌ای‌ پیشرو داشته‌ باشیم‌ و هر روز فاصله‌ ما از نظر تمدن‌ و تكنولوژی‌ با جوامع‌ پیشرفته‌ بیشتر نشود و همچنین‌ اگر بخواهیم‌ از نظر فرهنگی‌ جامعه‌ای‌ بهنجار داشته‌ باشیم، یعنی‌ جامعه‌ای‌ كه‌ بتواند از یك‌ تاریخ‌ و فرهنگ‌ غنی‌ و عظیم‌ حمایت‌ كند و حامی‌ و نماینده‌ آن‌ در بین‌ كشورهای‌ دیگر باشد، باید برای‌ اهمیت‌ و ارزش‌ دادن‌ افراد به‌ كتاب‌ و مطالعه‌ عمیقاً در اندیشه‌ بود و وسیعاً برنامه‌ریزی‌ كرد، زیرا ما چه‌ بخواهیم‌ چه‌ نخواهیم‌ تكنیك‌ و دانش‌ و فناوری‌ روز به‌ ما دیكته‌ خواهد شد. پس‌ جامعه‌ باید وسایل‌ ارتقاء و زمینه‌های‌ ایجاد آن‌ را فراهم‌ كند.
    چرا ما باید حداقل‌ استاندارد جهانی‌ كتابخانه‌ داشته‌ باشیم؟ نتیجه‌ این‌ می‌شود كه‌ نوجوان‌ و جوان‌ ما كتابخانه‌ را به‌ عنوان‌ یكی‌ از گزینه‌های‌ ذهنی‌ خود باور ندارد و كمبود تعداد كتاب‌ و كتابخانه‌ باعث‌ می‌شود كه‌ در صورت‌ ایجاد رغبت‌ مطالعه‌ در میان‌ نوجوانان‌ و جوانان، تراكم‌ زیادی‌ در كتابخانه‌ها ایجاد شود و خود این‌ مسئله‌ عامل‌ دافعه‌ای‌ در برابر جذب‌ مخاطب‌ به‌ كتاب‌ خواهد بود. به‌ هر تقدیر ما باید در بخش‌ عوامل‌ اجتماعی‌ برای‌ رشد شاخص‌ مطالعه‌ حركت‌ جدی‌تری‌ داشته‌ باشیم.علل‌ كاهش‌ رغبت‌‌ به‌ كتاب‌ و كتابخوانی‌علاوه‌ بر خانواده‌ و دولت، برای‌ گسترش‌ فرهنگ‌ مطالعه‌ و جستجوگری‌ سه‌ وزارتخانه‌ فرهنگی‌ ما یعنی‌ وزارت‌ آموزش‌ و پروش، وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی، وزارت‌ آموزش‌ عالی‌ و تحقیقات‌ و فناوری‌ نقش‌ كارساز دارند و دخیل‌ هستند و در این‌ میان‌ بیشترین‌ سهم‌ را در هدایت‌ جامعه‌ به‌ مطالعه‌ و برگرداندن‌ این‌ مسیر ناصحیح‌ به‌ مسیر اصلی‌ باید دولت‌ برعهده‌ داشته‌ باشد، برخلاف‌ سایر مواردی‌ كه‌ نباید برعهده‌ دولت‌ گذاشته‌ شود این‌ مورد بخصوص‌ جز با هدایت‌ و حمایت‌ دولت‌ شكل‌ نمی‌گیرد و نخواهد گرفت. بعد از خانواده‌ كه‌ عامل‌ موثری‌ در شكل‌گیری‌ شخصیت‌ و الگوسازی‌ رفتاری‌ فرزندان‌ است، شكل‌گیری‌ شخصیت‌ افراد در مدرسه‌ و جامعه‌ به‌ گونه‌ای‌ است‌ كه‌ متاثر از تصمیم‌گیری‌ها و امكاناتی‌ است‌ كه‌ كاملاً در اختیار دولت‌ است.

    اگر قرار باشد تغییری‌ در الگوهای‌ رفتاری‌ افراد صورت‌ گیرد باید این‌ كار از محیط‌ خانواده‌ آغاز شود اما این‌ روندی‌ است‌ كه‌ ممكن‌ است‌ یك‌ یا دو نسل‌ به‌ طول‌ انجامد،یعنی‌ نمی‌توان‌ توقع‌ داشت‌ كه‌ جامعه‌ ما در كمتر از دو یا سه‌ نسل‌ بتواند رفتارهای‌ خود را تغییر دهد اما می‌توانیم‌ این‌ توقع‌ را داشته‌ باشیم‌ كه‌ به‌ یكباره‌ وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌ تصمیم‌ بگیرد كتابخانه‌های‌ مدارس‌ و آموزشگاه‌ها را توسعه‌ دهد.
    این‌ عمل‌ شدنی‌ است‌ كه‌ فی‌ المثل‌ از سال‌ آینده‌ ترتیبی‌ داده‌ شود كه‌ در مدارس‌ ساعتی‌ را برای‌ مطالعه‌ در نظر بگیرند و در آن‌ ساعت‌ دانش‌آموزان‌ برای‌ مطالعه‌ به‌ كتابخانه‌ بروند و معلمان‌ و دبیران‌ یا مسئولان‌ كتابخانه‌ آنان‌ را هدایت‌ كنند و بر مطالعه‌ و كتابخوانی‌ آنها نظارت‌ داشته‌ باشند. در برنامه‌ای‌ دیگر دولت‌ می‌تواند به‌ دارندگان‌ مدرك‌ كارشناسی‌ كتابداری، به‌ جای‌ محول‌ كردن‌ تدریس‌ علوم‌ مانند تعلیمات‌ دینی، شیمی‌ و فیزیك‌ (و واگذاری‌ اداره‌ كتابخانه‌ها به‌ معلمین‌ سایر درس‌ها)، اداره‌ كتابخانه‌ را بسپارد.دولت‌ و مجلس‌ باید با همكاری‌ هم‌ لایحه‌ای‌ برای‌ استخدام‌ حداقل‌ یك‌ كتابدار در هر مدرسه‌ تنظیم‌ كنند، اینها تغییراتی‌ است‌ كه‌ می‌توان‌ از دولت‌ انتظار داشت.
    ولی‌ متاسفانه‌ گویا این‌ مسئله‌ تا حدی‌ عادی‌ شده‌ كه‌ بایسته‌ها از طرف‌ برخی‌ مسئولان‌ ما چنان‌ كه‌ لازم‌ است‌ مورد توجه‌ قرار نمی‌گیرد. شاید این‌ طرز تفكر وجود داشته‌ باشد كه‌ كسی‌ پیگیر این‌ قضیه‌ نیست‌ و مردم‌ ما چنین‌ مسائلی‌ را مورد تاكید قرار نمی‌دهند، اما با تعمق‌ بر موضوع‌ می‌توان‌ دریافت‌ كه‌ به‌ عكس، مباحث‌ فرهنگی‌ همیشه‌ مورد توجه‌ یكایك‌ مردم‌ ما بوده‌ است‌ و ملت‌ ایران‌ با سیر تاریخی‌ بسیار طولانی‌ خود را مردمی‌ فرهنگی‌ می‌دانند و سایر كشورها، جامعه‌ ایران‌ را ملتی‌ با یك‌ تمدن‌ غنی، چشمگیر و درخشان‌ می‌شناسند. ما در بسیاری‌ از حركت‌ها شاهد حساسیت‌ مردم‌ به‌ عنوان‌ اعتراض‌ به‌ رفتار و عملكرد بخش‌های‌ فرهنگ‌ساز جامعه‌ یعنی‌ رسانه‌های‌ ارتباط‌ جمعی، مطبوعات‌ و غیره‌ بوده‌ایم‌ و دست‌ اندركاران‌ مسائل‌ فرهنگی‌ نمی‌توانند بگویند این‌ مسئله‌ از نیازهای‌ اولیه‌ مردم‌ نیست، زیرا با هرگونه‌ كم‌ لطفی‌ به‌ قدرت‌ تشخیص‌ و بلوغ‌ فكری‌ آنها بی‌توجهی‌ كرده‌اند. بنابر این‌ بخش‌های‌ مختلف‌ كشور خصوصاً وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌ و وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی‌ وظیفه‌ دارند در مدارس، آموزشگاهها. دانشگاهها و سایر قسمت‌ های‌ جامعه‌ كتابخانه‌ های‌ آموزشگاهی‌ و عمومی‌ را تقویت‌ كنند و دولت‌ در این‌ موارد می‌تواند به‌ سرعت‌ عمل‌ كند.
    برخلاف‌ شرایط‌ خانواده‌ ها كه‌ ایجاد تغییرات‌ رفتاری‌ در آن‌ ممكن‌ است‌ یك‌ یا دو نسل‌ به‌ طول‌ بیانجامد، شاید برای‌ آموزش‌ و پرورش‌ رسیدن‌ به‌ بخشی‌ از این‌ اهداف‌ كمتر از یكسال‌ به‌ طول‌ انجامد و با یك‌ سلسله‌ نقل‌ و انتقالات‌ و برنامه‌ ریزی‌ و اجرای‌ فوری‌ می‌تواند بخشی‌ از این‌ اهداف‌ را برآورده‌ سازد. همانطور كه‌ گفته‌ شد خانواده‌ نقش‌ مهمی‌ در شخصیت‌سازی‌ و الگوپذیری‌ افراد به‌ عهده‌ دارد اما با وجود شرایط‌ فعلی‌ زندگی‌ اجتماعی‌ نمی‌توان‌ به‌ تغییر سریع‌ الگوهای‌ ساخته‌شده‌ از سوی‌ والدین‌ در خانواده‌ امیدوار بود مگر اینكه‌ دولت‌ با اجرای‌ سیاست‌ های‌ اقتصادی‌ دقیق، حساب‌ شده‌ و از پیش‌ تعیین‌ شده‌ تغییری‌ در وضع‌ اقتصادی‌ طبقات‌ مختلف‌ مردم‌ بوجود آورد.
    مشكل‌ بزرگ‌ اكثریت‌ مردم‌ در این‌ زمینه‌ مساله‌ كمبود درآمدها و اداره‌ زندگی‌ است‌ كه‌ باید این‌ معضل‌ و مانع‌ بزرگ‌ با كمك‌ دولتمردان‌ و مسئولان‌ از پیش‌ پای‌ مردم‌ برداشته‌ شود.‌‌نقش‌ و جایگاه‌ رسانه‌ هاكتابخوانی‌ بر اثر نیاز افراد جامعه‌ ایجاد می‌شود اما فرهنگ‌ كتاب‌ و كتابخوانی‌ و وجود چنین‌ نیازی‌ در بین‌ مردم‌ ما به‌ خوبی‌ جا نیفتاده‌ است. برای‌ آگاه‌ سازی‌ افراد و ترویج‌ فرهنگ‌ مطالعه‌ باید بستر سازیهایی‌ از سوی‌كانون‌ خانواده‌ ها، مسئولان‌ و خصوصاً وسایل‌ ارتباط‌ جمعی‌ صورت‌ گیرد تا نسل‌ های‌ آینده‌ ما نسل‌ هایی‌ كتابخوان‌ باشند.رسانه‌ ملی‌ به‌ عنوان‌ پرنفوذترین‌ رسانه‌ در جامعه‌ باید به‌ خوبی‌ ایفای‌ نقش‌ كند و عدم‌ تعهد یا سهل‌ انگاری‌ در اجرای‌ این‌ نقش‌ به‌ هیچ‌ وجه‌ قابل‌ اغماض‌ نیست‌ و مسلماً با وجود این‌ مسئولیت‌ سنگین‌ كه‌ برعهده‌ دارد، هرگونه‌ در صورت‌ كوتاهی‌ و قصور در برابر این‌ امر مهم، ناگزیر باید پاسخگوی‌ نسل‌ های‌ آینده‌ باشد.
    امروز رسانه‌ ملی‌ و جراید و روزنامه‌ ها و مجلات‌ باید نسبت‌ به‌ این‌ مسئولیت‌ اجتماعی‌ مهم‌ وقوف‌ و آگاهی‌ یابند، چون‌ ما می‌بینیم‌ در برخی‌ از دوران‌ ها آگاهی‌ مردم‌ رشد می‌كند و این‌ مساله‌ در رفتارهای‌ سیاسی‌ و اجتماعی‌ آنها نمایان‌ می‌شود. اگر در این‌ زمینه‌ ریشه‌ یابی‌ كنیم‌ به‌ این‌ نتیجه‌ می‌رسیم‌ كه‌ رسانه‌ ها و مطبوعات‌ و جراید آن‌ دوره‌ توانایی‌ها و قدرت‌ خود را نشان‌ داده‌ اند.پس‌ در بحث‌ فرآیند هدایت‌ نسل‌ آینده‌ به‌ سوی‌ مطالعه، رسانه‌ های‌ ارتباط‌ جمعی‌ نقش‌ مهمی‌ دارند و مطمئناً كوتاهی‌ در انجام‌ این‌ امر منجر به‌ بروز زیان‌ های‌ جبران‌ ناپذیر در اندازه‌ های‌ بزرگ‌ ملی‌ می‌شود.هر سال‌ در هفته‌ كتاب‌ حركت‌ هایی‌ را از سوی‌ نهادها، وزارتخانه‌ ها و ارگانهای‌ مربوطه‌ شاهد هستیم‌ و به‌ نوعی‌ تقلاهایی‌در عرصهِ‌ كتاب‌ و كتابخوانی، نمایشگاه‌ كتاب‌ و تلاش‌ برای‌ یافتن‌ عوامل‌ گرایش‌ جوانان‌ به‌ مطالعه‌ و بررسی‌ موانع‌ رویكرد آنها به‌ كتابخوانی، انجام‌ می‌گیرد.
    روزآمد كردن‌ اطلاعات‌ در همهِ‌ گروه‌ ها خصوصاً مسئولان‌ و رسانه‌ ها دیده‌ می‌شود و متصدیان‌ از این‌ مهم‌ سخن‌ می‌گویند كه‌ با برنامه‌ ریزی‌های‌ پیوسته‌ باید به‌ داد نسل‌ امروز و آینده‌ رسید. ولی‌ متاسانه‌ می‌بینیم‌ كه‌ با پایان‌ یافتن‌ هفته‌ كتاب‌ و نمایشگاه، تمامی‌ این‌ شعارها و شور و اشتیاق‌ ها به‌ خاموشی‌ می‌گراید و همه‌ چیز فراموش‌ می‌شود.مسئولین‌ می‌توانند در وزارتخانه‌ های‌ آموزش‌ و پرورش، ارشاد و تحقیقات‌ و فناوری، كمیسیون‌ هایی‌ را برای‌ حل‌ این‌ مشكل‌ مهم‌ مامور كنند و یا كمیسیونی‌ مشترك‌ ترتیب‌ دهند و امكاناتی‌ را برای‌ ایجاد كتابخانه‌ های‌ عمومی‌ و دانشگاهی‌ و هدایت‌ نسل‌ امروز و آینده‌ به‌ سمت‌ مطالعه‌ كتاب‌ بسیج‌ كنند. امروز در بسیاری‌ از كشورهای‌ آسیایی‌ و اروپایی‌ مطالعه‌ جایگاه‌ خود را باز كرده‌ است. در واقع‌ ما ملتی‌ هستیم‌ كه‌ بیشتر به‌ ایرانی‌ بودنمان‌ توجه‌ داریم‌ زیرا ملتی‌ هستیم‌ كه‌ قرن‌ ها پرچمدار دانش، فرهنگ‌ و اندیشه‌ بشری‌ بودیم‌ و چه‌ قبل‌ از اسلام‌ و چه‌ بعد از اسلام. با تكیه‌ بر میراث‌ گران‌ سنگ‌ فرهنگی‌مان‌ باید به‌ مطالعه‌ توجه‌ داشته‌ باشیم.
    عقیده‌ صاحبنظران‌ بر این‌ است‌ كه‌ برای‌ ایجاد تغییر در این‌ زمینه‌ دولت‌ می‌تواند بیشترین‌ نظارت‌ بر سه‌ وزارتخانه‌ یادشده‌ داشته‌ باشد. طبعاً مراكزی‌ مثل‌ صداوسیما كه‌ با بودجه‌ های‌ عمومی‌ اداره‌ می‌شوند و پاسخگوی‌ مردم‌ هستند، همچنین‌ مطبوعات‌ كه‌ پرچمدارهای‌ پیشرفت‌ و ترقی‌ و تجدد محسوب‌ می‌شوند یقیناً باید احساس‌ مسئولیت‌ بیشتری‌ از خود نشان‌ دهند و حركت‌ بزرگی‌ را صورت‌ دهند و الا وضعیت‌ ما در عرصه‌ كتاب‌ و كتابخوانی‌ از این‌ كه‌ هست‌ نگران‌ كننده‌ تر خواهد شد. در پایان‌ این‌ گزارش‌ امیدواریم‌ بعد از این‌ همه‌ بحث‌ در مورد عدم‌ رغبت‌ میلیون‌ ها نفر - حتی‌ دارندگان‌ مدارك‌ و مدارج‌ دانشگاهی‌ - به‌ كتاب‌ و كتابخوانی، ساعتی‌ فارغ‌ از گرفتاریهای‌ روزمره‌ زندگی‌ از قفسهِ‌ كتابخانه‌ كتابی‌ را بردارید و شروع‌ به‌ خواندن‌ كنید. همچنین‌ شما والدین‌ محترم‌ باید بدانید كه‌ اركان‌ خانواده‌ های‌ فردا از میان‌كودكان‌ امروز ساخته‌ خواهد شد و همچنین‌ امیدواریم‌ با حمایت‌ دولت‌ و وزارت‌ ارشاد از چاپ‌ و نشر كتاب، مشكل‌ كاغذ و دیگر مسائل‌ مربوط‌ به‌ نشر حل‌ شود و تیراژ كتابها بالا برود.
    همچنین‌ نمایندگان‌ محترم‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ می‌تواند برای‌ جلوگیری‌ از چند نرخی‌ شدن‌ قیمت‌ كتاب، حداكثر و حداقلی‌ را تصویب‌ كنند. شاید با این‌ كار قیمت‌ كتابها با درآمد افراد متناسب‌ شود و تمام‌ اقشار جامعه‌ بتوانند از نعمت‌ كتابخوانی‌ بهره‌ مند شوند.
    منبع: persianbook.net
    شنبه 25/8/1392 - 18:51
    آموزش و تحقيقات
    ضعف كتابخوانى از چیست؟
    ضعف كتابخوانى از چیست؟

    نویسنده: شهناز سلطانى




    ضعف كتابخوانى در كتابخانه هاى بى بضاعت مدارس ریشه دارد.

    به عقیده كارشناسان تشویق به كتابخوانى و مطالعه كتب غیردرسى باید در مدرسه اتفاق بیفتد، این در حالى است كه ۶۰درصد مدارس كشور كتابخانه ندارند.
    فضایى كه از تركیب دو واژه «كتابخانه مدرسه» در ذهن مجسم مى شود، چند قفسه خاك خورده است با كتاب هایى كه ظاهراً تاریخ مصرف آنها سال هاى قبل تمام شده و قفل هایى كه روى تك تك قف سه ها به نشانه دست زدن به كتاب ها فقط با اجازه مسئول كتابخانه مقدور است. شاید به نظر برسد این فضاى ترسیم شده متعلق به سال ها و دهه هاى قبل باشد، اما ظاهراً گذشت دهه ها و سال ها نه قفل این قفسه ها را گشوده و نه خاك لابه لاى صفحات كتاب هایمان را در كتابخانه هاى مدارس رُفته.
    به گواه آن نیز باید گفت: هم اكنون نه آمارى از سرانه مطالعه بین دانش آموزان در دست داریم و نه نیازسنجى كرده ایم كه چه كتابى را باید با چه مضمون و محتوایى در دسترس بچه ها قرار دهیم. در شرایطى كه تقریباً ۶۰ درصد مدارس كشور از وجود كتابخانه بى نصیب اند و كمتر از یك درصد كتابخانه هاى مدارس به دست كتابداران اداره مى شود، آن هم كتابدارانى كه بیشتر آنها فاقد مهارت و تخصص لازم اند، وضعیتى حاكم مى شود تا بى انگیزگى اغلب دانش آموزان را در حوزه كتاب و كتابخوانى شاهد باشیم.
    هنوز كارى در زمینه كتابخانه هاى دیجیتالى نكرده ایم
    دكتر «علیرضا شریفى» عضو پژوهشگاه تعلیم و تربیت نیز در این باره به «ایران» مى گوید: «نكته قابل تأمل در بحث كتاب و كتابخوانى این است كه هنوز بخش عمده اى از مدارس ما فاقد كتابخانه اند. مدارسى هم كه كتابخانه دارند از فضاى فیزیكى مناسب و اتاق مطالعه كه از ملزومات ضرورى یك مدرسه است بى بهره اند. ضمن آن كه كتاب موجود در كتابخانه هاى مدارس تنوع و جذابیت لازم را ندارند، همچنین ساز و كارى كه براى آموزش در مدارس در پیش گرفته ایم تمركز محور است، به این معنى كه كتب درسى در مركز آموزش ها قرار مى گیرد و معلم ناچار است كه فقط اطلاعات كتاب را به بچه ها انتقال دهد، بنابراین دست معلم و دانش آموز براى یافتن مطالب جدید پیرامون مباحث درسى بسته مى شود و خواه ناخواه كتاب غیردرسى كتابخانه نیز بدون طرفدار و خواننده باقى خواهد ماند.
    وى خاطرنشان مى كند: «مطالعه كتب غیردرسى قاعدتاً باید در مدرسه اتفاق بیفتد، اما برنامه فشرده درسى در مدارس ما عملاً وقت آزاد براى دانش آموز باقى نمى گذارد، ضمن آن كه در مدرسه نمى آموزیم كه مطالعه غیردرسى هم مى تواند بخشى از تكالیف درسى قلمداد شود، این بى توجهى موجب مى شود بچه ها حتى در اوقات فراغت شان به سمت مطالعه كتاب نروند، البته اگر بخواهیم به نیازهاى امروز نسل دانش آموز توجه كنیم باید از خلأ بزرگى در مدارس صحبت شود كه آن نبود كتابخانه دیجیتالى است.

    مى توان گفت: در این باره نظام آموزشى ما عملاً كارى انجام نداده است. باید بدانیم كه بچه ها به فضاى مجازى علاقه زیادى نشان مى دهند كه مى توان از همین علاقه مندى بهره گرفت و كتاب هاى مورد نیاز آنها را در چارچوب مجازى كه هزینه كمترى هم نیاز دارد پاسخ داد. بنابراین همه این عوامل در كنار هم موجب شده است كه سرانه مطالعه در بین دانش آموزان بسیار ناچیز تخمین زده شود.» محتواى كتابخانه ها با كتب درسى همسو مى شود
    زهرا پناهى روا، معاون دفتر توسعه فعالیت هاى فرهنگى وزارت آموزش و پرورش در این باره به «ایران» مى گوید: «براى انس و الفت بیشتر دانش آموزان بویژه دانش آموزان مقطع ابتدایى و همین طور مشاركت بیشتر معلمان در امر كتاب و كتابخوانى در سال تحصیلى جارى ۱۴ هزار كتابخانه كلاسى در مدارس مقطع ابتدایى كشور ایجاد مى شود. ضمن آن كه ۸۵ هزار كتابخانه كلاسى موجود نیز ساماندهى خواهد شد. همچنین محتواى كتابخانه ها با محتواى كتب درسى دانش آموزان همسو مى شود.»
    وى همچنین از تخصیص اعتبار ۵میلیارد تومانى براى تجهیز كتابخانه هاى مدارس كشور خبر مى دهد و مى افزاید: در تفاهمنامه اى كه بزودى بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى و همین طور وزارت آموزش و پرورش منعقد خواهد شد، كتابخانه هاى مدارس راهنمایى و متوسطه كشور تجهیز مى شود، ضمن آن كه در این طرح اولویت با كتابخانه هاى مدارس شبانه روزى مناطق محروم كشور و مدارس شاهد خواهد بود.
    البته شناسایى و تجلیل از دانش آموزان مؤلف نیز یكى دیگر از طرح هایى است كه با هدف ترویج فرهنگ كتابخوانى در بین دانش آموزان اجرا مى شود. برهمین اساس، در هفته كتاب در همه استان هاى كشور از دانش آموزان صاحب تألیف تقدیر خواهد شد. در همین باره به طور نمادین از ۴۰ دانش آموز مؤلف در تهران تقدیر مى شود.»
    پناهى روا با اشاره به تجهیز كتابخانه هاى مدارس كشور به نرم افزار سامانه مدیریت توضیح مى دهد: «همزمان با هفته كتاب ۳۰ هزار مدرسه راهنمایى و متوسطه در مناطق مختلف كشور به نرم افزار سامانه مدیریت كتابخانه مجهز مى شوند. با نصب این نرم افزار مى توان در هر كتابخانه به طور جداگانه براى نخستین بار نیاز دانش آموزان را در حوزه هاى مختلف سنجید و براساس آن برنامه ریزى كرد.»
    وى توسعه و تقویت كتابخانه هاى متمركز دانش آموزان را در سطح مناطق خاطرنشان مى كند و مى گوید: «در برخى از مناطق كشور همه مدارس به كتابخانه دسترسى ندارند بر همین اساس كتابخانه اى منطقه اى شكل مى گیرد تا دانش آموزان چند مدرسه به طور مشترك از آن استفاده كنند، این مسئله بویژه در مناطق دورافتاده و محروم كشور بیشتر دیده مى شود، بر این اساس یكى از طرح هایى كه در سال تحصیلى جارى با هدف ارتقاى فرهنگ كتاب و كتابخوانى در مدارس كشور اجرا مى شود تقویت كتابخانه هاى متمركز است.
    همچنین طرح وجین كردن كتاب ها در برخى مناطق كشور اجرا نیز خواهد شد. در وجین كردن كتاب ها بسیارى از كتب قدیمى فرسوده و غیرقابل استفاده از رده خارج و كتب نو جایگزین آن خواهد شد.»
    ۴ هزار كتابدار براى ۴۱ هزار كتابخانه
    معاون دفتر توسعه فعالیت هاى فرهنگى آموزش و پرورش در پاسخ به این سؤال كه چه تعداد از مدارس فاقد كتابخانه و كتابدار است، توضیح مى دهد: «یكى از مشكلات ما در حوزه كتاب و كتابخانه هاى مدارس كمبود شدید كتابداران باتجربه و متخصص و مجهز به علم روز است. در حال حاضر ۴۱ هزار و ۳۸۶ مدارس كشور داراى كتابخانه اند، به این معنى كه فقط دانش آموزان ۴۱‎/۸۷ درصد مدارس كشور به كتابخانه آموزشگاهى دسترسى دارند. ضمن آن براى ۴۱ هزار و ۳۸۶ كتابخانه در مدارس فقط ۴ هزار و ۴۰۰ كتابدار فعال هستند كه متأسفانه بیشتر آنها نیز فاقد تخصص لازم اند كه این مسئله در ترغیب دانش آموزان به سمت و سوى كتابخوانى اثر نامطلوب بر جاى مى گذارد.»
    وى مى افزاید: «در حال حاضر به ازاى هر دانش آموز ۳‎/۶۴ كتاب در مدارس وجود دارد كه باید این میزان افزایش یابد. بنابراین براى ایجاد انگیزه در دانش آموزان و براى افزایش سرانه مطالعه باید علاوه بر تجهیز كتابخانه هاى آموزشگاهى، كتاب هاى آنها وجین شده و كتابداران فعال و متخصص در مدارس به كار گرفته شوند. ضمن آن كه ایجاد محیط شاد در كتابخانه ها رغبت حضور در كتابخانه و استفاده از آن را در بین بچه ها افزایش مى دهد كه باید این مسئله نیز مورد توجه جدى قرار گیرد.»
    منبع: http://persianbook.net
    شنبه 25/8/1392 - 18:50
    آموزش و تحقيقات

     

    معیار بهره‌مندی از کتاب
    معیار بهره‌مندی از کتاب

     

    نویسنده:یعقوب قمری شریف‌آبادی




     
    اشاره کتاب، تجسم روح و روان نویسنده و نشان‌دهنده نوع اندیشه و میزان شناخت او است و خوانندگان با مطالعه هر کتاب در حقیقت، فروغ هدایت و یا ظلمت ضلالت را در صحیفه وجود خویشتن ترسیم می‌کنند و طریق صعود یا هبوط را می¬پیمایند. هر روزه در سراسر دنیا شاهد چاپ و نشر هزاران عنوان كتاب در رشته‌های گوناگون علمی، روحی و غیره به زبان‌های مختلف هستیم كه برای خوانندگان و پژوهشگران تأثیرات مثبت و انسان‌ساز و یا پیامدهای منفی و مخرّب به همراه دارند.
    از این‌رو، در این نوشتار، در قالب یک نظریه، به ¬طور مختصر به تبیین چگونگی تأثیرگذاری كتب مختلف و ارائه راهكار مناسب در مسیر بهره‌مندی صحیح از آنها می‌پردازم و در صدد آن هستم که سنگ محکی را برای تشخیص عیار واقعی مقالات و کتب گوناگون در اختیار پژوهشگران و نویسندگان محترم قرار داده و در پایگاه اینترنتی و پست الکترونیکی خود، پاسخگوی سؤالات احتمالی در این زمینه باشم.(1) بدان امید که حقیقت¬جویان وادی علم و معرفت، صراحت قلم و جسارت در ارائه این مباحث معرفت¬شناسانه را بر این حقیر ببخشایند.

    كتاب، تجسم روح و روان نویسنده

    گرانبهاترین و تأثیرگذارترین موهبت خداوند به بشریت، کتاب¬های آسمانی او است که در واقع روح مطهر و منور الهی و رحمانی در یکایک آیاتش تجلی یافته تا کسانی را که با عشق به این کتابها و توجه و اهمیت به صاحبشان به سوی آنها می¬روند، از نور هدایت برخوردار نموده و آنان را که بدون توجه به صاحب این کتب و یا با تنفر و عناد با این کتابها روبرو می¬شوند، از نعمت هدایت محروم و در ظلمت گمراهی گرفتار نماید. چنان که قرآن کریم به عنوان یکی از کتاب‌های آسمانی می‌فرماید: «آنچه نازل کردیم از قرآن، شفا و رحمت برای ایمان‌آورندگان است و برای ستمکاران جز زیان و خسارت نیست.»(2)
    همچنین ارزشمند¬ترین و مؤثرترین ثمره وجودی هر انسان كه از خود به یادگار می‌گذارد، همانا آثار نوشتاری او است و به منزله گنجینه گرانبهایی است که تمامی توجه و اهتمام صاحبش به آن معطوف می¬باشد. در گستره جوامع بشری هر محقق و دانشمندی كه پس از سال‌ها تلاش و زحمت در راه پژوهش و مطالعه، اثر مكتوبی را به وجود می‌آورد، به‌راستی نوع و میزان علم و آگاهی خویش را در آن جلوه‌گر می‌نماید و كتاب هر كس، تجسم روح و روان او به شمار می¬رود و در واقع، هر نویسنده جوهره علمی و معنوی وجود خود را در اثرش به ودیعت می‌سپارد و پس از مرگ با كتابش كه شناسنامه زندگانی او می‌باشد، جاودانه گردیده، و روح و روانش در سراسر كلمات مكتوبش حضوری همیشگی و اثرگذار خواهد داشت.
    بنابراین، پژوهشگران و جویندگان كمال، هنگامی كه در صدد بهره‌مندی از علوم و معارف كتب و مقالات برمی‌آیند، بایسته است قبل از استفاده از آنها، نسبت به صاحب آن آثار توجه و اهتمام داشته باشند و این نكته بسیار مهم و اساسی را در نظر بگیرند که اگر با نگرش منفی و حالت انتقاد یا تنفر، هرگونه نوشتاری را مورد مطالعه قرار دهند، تحت تأثیر روح حاكم بر آن اثر واقع نمی‌شوند و چنانچه با نگاه مثبت و حالت عشق و رضایتمندی به مطالعه نوشتاری بپردازند، تحت سلطه روح صاحب آن اثر قرار گرفته و از راه و روش و آیین نویسنده، با هر ضعف و قوتی که در اثر او وجود داشته باشد، تأثیری عمیق می‌پذیرند؛ در نتیجه با خواندن کتاب‌های آسمانی همچون: صحف ابراهیم(ع)، زبور داود(ع)، تورات موسی(ع)، انجیل عیسی(ع) و قرآن محمد(ص)، با عشق یا تنفر به آیات و معارف انسان‌ساز آنها، مورد عنایت یا ضلالت صاحب حقیقی‌شان، یعنی خداوند، قرار می‌گیرند و در حریم هدایت یا گمراهی از معارف و حقایق این کتب بزرگ واقع می‌شوند.

    معیار بهره‌مندی صحیح از كتب

    هرگونه علوم ملکی و ملکوتی دانشمندان دنیا، از کتاب¬های آسمانی سرچشمه گرفته و معارف خویش را از آنها به وام دارند؛ چه اینکه هر پیامبر صاحب کتابی در عصر خود، سرآمد اندیشمندان زمان خویش و پاسخگوی تمامی سؤالات علمی و معنوی بوده¬اند؛ از این رو، نویسندگان و محققان محترم در مقام مطالعه و تحقیق آثار علمی و یا در مقام نگارش و تألیف کتب و مقالات، نیازمند وجود معیاری برای تشخیص و ارزیابی مطالب هستند كه به عقیده نگارنده، چیزی جز «آشنایی با معارف كتب آسمانی» نمی‌باشد.
    بنابر این، هر كس دارای چنین معیار روشنی‌بخشی باشد، در مسیر بهره‌مندی از كتب گوناگون، همچون کتابهای اعتقادی و روحی و غیره، دچار لغزش نگردیده و توانایی تشخیص مطالب صحیح از ناصحیح را خواهد داشت. اما چنانچه با این معیار، آشنایی نداشته باشد، مطمئن‌ترین شیوه، جهت در امان ماندن از پیامدهای منفی برخی كتب، اتصال به صاحبان بصیرت و استفاده از راهنمایی‌های آشنایان با حقایق كتب آسمانی است؛ چنان كه در مثال، هر كتاب به منزله دریای ژرفی است كه سیر در اعماق پرتلاطم آن برای صید گوهر علم و آگاهی، نیازمند آشنایی خواننده با فن شنا و غواصی و یا سوار شدن بر كشتی اهل شناخت می‌باشد.
    در نتیجه، بیداری و هوشیاری محققان گرامی در برابر چنین امر حساس و مهمی بسیار ضروری می‌نماید و بایسته است جوانان و پژوهشگران عزیز بدین مسئله مهم توجه داشته باشند كه برای سیر در آثار نویسندگان، نیازمند آشنایی با معارف كتابهای آسمانی و یا تمسك به صاحبان بصیرت و معنویت برای نجات خود می‌باشند تا هم از ثمرات نیك علم و جنبه‌های مثبت اندیشه دیگران به طور صحیح بهره‌مند گردند و هم در ورطه دوری از حقایق روح‌پرور و معارف انسان-ساز ادیان توحیدی قرار نگیرند.

    پی نوشت ها :
     

    1. پایگاه اینترنتی نویسنده: www.foroughemahtab.com,net,org
    نشانی پست الکترونیکی: info@foroughemahtab.net
    2. سوره اسراء، آیه 82 .

    شنبه 25/8/1392 - 18:50
    آموزش و تحقيقات
    ضعف كتابخوانى از چیست؟
    ضعف كتابخوانى از چیست؟

    نویسنده: شهناز سلطانى




    ضعف كتابخوانى در كتابخانه هاى بى بضاعت مدارس ریشه دارد.

    به عقیده كارشناسان تشویق به كتابخوانى و مطالعه كتب غیردرسى باید در مدرسه اتفاق بیفتد، این در حالى است كه ۶۰درصد مدارس كشور كتابخانه ندارند.
    فضایى كه از تركیب دو واژه «كتابخانه مدرسه» در ذهن مجسم مى شود، چند قفسه خاك خورده است با كتاب هایى كه ظاهراً تاریخ مصرف آنها سال هاى قبل تمام شده و قفل هایى كه روى تك تك قف سه ها به نشانه دست زدن به كتاب ها فقط با اجازه مسئول كتابخانه مقدور است. شاید به نظر برسد این فضاى ترسیم شده متعلق به سال ها و دهه هاى قبل باشد، اما ظاهراً گذشت دهه ها و سال ها نه قفل این قفسه ها را گشوده و نه خاك لابه لاى صفحات كتاب هایمان را در كتابخانه هاى مدارس رُفته.
    به گواه آن نیز باید گفت: هم اكنون نه آمارى از سرانه مطالعه بین دانش آموزان در دست داریم و نه نیازسنجى كرده ایم كه چه كتابى را باید با چه مضمون و محتوایى در دسترس بچه ها قرار دهیم. در شرایطى كه تقریباً ۶۰ درصد مدارس كشور از وجود كتابخانه بى نصیب اند و كمتر از یك درصد كتابخانه هاى مدارس به دست كتابداران اداره مى شود، آن هم كتابدارانى كه بیشتر آنها فاقد مهارت و تخصص لازم اند، وضعیتى حاكم مى شود تا بى انگیزگى اغلب دانش آموزان را در حوزه كتاب و كتابخوانى شاهد باشیم.
    هنوز كارى در زمینه كتابخانه هاى دیجیتالى نكرده ایم
    دكتر «علیرضا شریفى» عضو پژوهشگاه تعلیم و تربیت نیز در این باره به «ایران» مى گوید: «نكته قابل تأمل در بحث كتاب و كتابخوانى این است كه هنوز بخش عمده اى از مدارس ما فاقد كتابخانه اند. مدارسى هم كه كتابخانه دارند از فضاى فیزیكى مناسب و اتاق مطالعه كه از ملزومات ضرورى یك مدرسه است بى بهره اند. ضمن آن كه كتاب موجود در كتابخانه هاى مدارس تنوع و جذابیت لازم را ندارند، همچنین ساز و كارى كه براى آموزش در مدارس در پیش گرفته ایم تمركز محور است، به این معنى كه كتب درسى در مركز آموزش ها قرار مى گیرد و معلم ناچار است كه فقط اطلاعات كتاب را به بچه ها انتقال دهد، بنابراین دست معلم و دانش آموز براى یافتن مطالب جدید پیرامون مباحث درسى بسته مى شود و خواه ناخواه كتاب غیردرسى كتابخانه نیز بدون طرفدار و خواننده باقى خواهد ماند.
    وى خاطرنشان مى كند: «مطالعه كتب غیردرسى قاعدتاً باید در مدرسه اتفاق بیفتد، اما برنامه فشرده درسى در مدارس ما عملاً وقت آزاد براى دانش آموز باقى نمى گذارد، ضمن آن كه در مدرسه نمى آموزیم كه مطالعه غیردرسى هم مى تواند بخشى از تكالیف درسى قلمداد شود، این بى توجهى موجب مى شود بچه ها حتى در اوقات فراغت شان به سمت مطالعه كتاب نروند، البته اگر بخواهیم به نیازهاى امروز نسل دانش آموز توجه كنیم باید از خلأ بزرگى در مدارس صحبت شود كه آن نبود كتابخانه دیجیتالى است.

    مى توان گفت: در این باره نظام آموزشى ما عملاً كارى انجام نداده است. باید بدانیم كه بچه ها به فضاى مجازى علاقه زیادى نشان مى دهند كه مى توان از همین علاقه مندى بهره گرفت و كتاب هاى مورد نیاز آنها را در چارچوب مجازى كه هزینه كمترى هم نیاز دارد پاسخ داد. بنابراین همه این عوامل در كنار هم موجب شده است كه سرانه مطالعه در بین دانش آموزان بسیار ناچیز تخمین زده شود.» محتواى كتابخانه ها با كتب درسى همسو مى شود
    زهرا پناهى روا، معاون دفتر توسعه فعالیت هاى فرهنگى وزارت آموزش و پرورش در این باره به «ایران» مى گوید: «براى انس و الفت بیشتر دانش آموزان بویژه دانش آموزان مقطع ابتدایى و همین طور مشاركت بیشتر معلمان در امر كتاب و كتابخوانى در سال تحصیلى جارى ۱۴ هزار كتابخانه كلاسى در مدارس مقطع ابتدایى كشور ایجاد مى شود. ضمن آن كه ۸۵ هزار كتابخانه كلاسى موجود نیز ساماندهى خواهد شد. همچنین محتواى كتابخانه ها با محتواى كتب درسى دانش آموزان همسو مى شود.»
    وى همچنین از تخصیص اعتبار ۵میلیارد تومانى براى تجهیز كتابخانه هاى مدارس كشور خبر مى دهد و مى افزاید: در تفاهمنامه اى كه بزودى بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى و همین طور وزارت آموزش و پرورش منعقد خواهد شد، كتابخانه هاى مدارس راهنمایى و متوسطه كشور تجهیز مى شود، ضمن آن كه در این طرح اولویت با كتابخانه هاى مدارس شبانه روزى مناطق محروم كشور و مدارس شاهد خواهد بود.
    البته شناسایى و تجلیل از دانش آموزان مؤلف نیز یكى دیگر از طرح هایى است كه با هدف ترویج فرهنگ كتابخوانى در بین دانش آموزان اجرا مى شود. برهمین اساس، در هفته كتاب در همه استان هاى كشور از دانش آموزان صاحب تألیف تقدیر خواهد شد. در همین باره به طور نمادین از ۴۰ دانش آموز مؤلف در تهران تقدیر مى شود.»
    پناهى روا با اشاره به تجهیز كتابخانه هاى مدارس كشور به نرم افزار سامانه مدیریت توضیح مى دهد: «همزمان با هفته كتاب ۳۰ هزار مدرسه راهنمایى و متوسطه در مناطق مختلف كشور به نرم افزار سامانه مدیریت كتابخانه مجهز مى شوند. با نصب این نرم افزار مى توان در هر كتابخانه به طور جداگانه براى نخستین بار نیاز دانش آموزان را در حوزه هاى مختلف سنجید و براساس آن برنامه ریزى كرد.»
    وى توسعه و تقویت كتابخانه هاى متمركز دانش آموزان را در سطح مناطق خاطرنشان مى كند و مى گوید: «در برخى از مناطق كشور همه مدارس به كتابخانه دسترسى ندارند بر همین اساس كتابخانه اى منطقه اى شكل مى گیرد تا دانش آموزان چند مدرسه به طور مشترك از آن استفاده كنند، این مسئله بویژه در مناطق دورافتاده و محروم كشور بیشتر دیده مى شود، بر این اساس یكى از طرح هایى كه در سال تحصیلى جارى با هدف ارتقاى فرهنگ كتاب و كتابخوانى در مدارس كشور اجرا مى شود تقویت كتابخانه هاى متمركز است.
    همچنین طرح وجین كردن كتاب ها در برخى مناطق كشور اجرا نیز خواهد شد. در وجین كردن كتاب ها بسیارى از كتب قدیمى فرسوده و غیرقابل استفاده از رده خارج و كتب نو جایگزین آن خواهد شد.»
    ۴ هزار كتابدار براى ۴۱ هزار كتابخانه
    معاون دفتر توسعه فعالیت هاى فرهنگى آموزش و پرورش در پاسخ به این سؤال كه چه تعداد از مدارس فاقد كتابخانه و كتابدار است، توضیح مى دهد: «یكى از مشكلات ما در حوزه كتاب و كتابخانه هاى مدارس كمبود شدید كتابداران باتجربه و متخصص و مجهز به علم روز است. در حال حاضر ۴۱ هزار و ۳۸۶ مدارس كشور داراى كتابخانه اند، به این معنى كه فقط دانش آموزان ۴۱‎/۸۷ درصد مدارس كشور به كتابخانه آموزشگاهى دسترسى دارند. ضمن آن براى ۴۱ هزار و ۳۸۶ كتابخانه در مدارس فقط ۴ هزار و ۴۰۰ كتابدار فعال هستند كه متأسفانه بیشتر آنها نیز فاقد تخصص لازم اند كه این مسئله در ترغیب دانش آموزان به سمت و سوى كتابخوانى اثر نامطلوب بر جاى مى گذارد.»
    وى مى افزاید: «در حال حاضر به ازاى هر دانش آموز ۳‎/۶۴ كتاب در مدارس وجود دارد كه باید این میزان افزایش یابد. بنابراین براى ایجاد انگیزه در دانش آموزان و براى افزایش سرانه مطالعه باید علاوه بر تجهیز كتابخانه هاى آموزشگاهى، كتاب هاى آنها وجین شده و كتابداران فعال و متخصص در مدارس به كار گرفته شوند. ضمن آن كه ایجاد محیط شاد در كتابخانه ها رغبت حضور در كتابخانه و استفاده از آن را در بین بچه ها افزایش مى دهد كه باید این مسئله نیز مورد توجه جدى قرار گیرد.»
    منبع: http://persianbook.net
    شنبه 25/8/1392 - 18:49
    آموزش و تحقيقات

     

    معیار بهره‌مندی از کتاب
    معیار بهره‌مندی از کتاب

     

    نویسنده:یعقوب قمری شریف‌آبادی




     
    اشاره کتاب، تجسم روح و روان نویسنده و نشان‌دهنده نوع اندیشه و میزان شناخت او است و خوانندگان با مطالعه هر کتاب در حقیقت، فروغ هدایت و یا ظلمت ضلالت را در صحیفه وجود خویشتن ترسیم می‌کنند و طریق صعود یا هبوط را می¬پیمایند. هر روزه در سراسر دنیا شاهد چاپ و نشر هزاران عنوان كتاب در رشته‌های گوناگون علمی، روحی و غیره به زبان‌های مختلف هستیم كه برای خوانندگان و پژوهشگران تأثیرات مثبت و انسان‌ساز و یا پیامدهای منفی و مخرّب به همراه دارند.
    از این‌رو، در این نوشتار، در قالب یک نظریه، به ¬طور مختصر به تبیین چگونگی تأثیرگذاری كتب مختلف و ارائه راهكار مناسب در مسیر بهره‌مندی صحیح از آنها می‌پردازم و در صدد آن هستم که سنگ محکی را برای تشخیص عیار واقعی مقالات و کتب گوناگون در اختیار پژوهشگران و نویسندگان محترم قرار داده و در پایگاه اینترنتی و پست الکترونیکی خود، پاسخگوی سؤالات احتمالی در این زمینه باشم.(1) بدان امید که حقیقت¬جویان وادی علم و معرفت، صراحت قلم و جسارت در ارائه این مباحث معرفت¬شناسانه را بر این حقیر ببخشایند.

    كتاب، تجسم روح و روان نویسنده

    گرانبهاترین و تأثیرگذارترین موهبت خداوند به بشریت، کتاب¬های آسمانی او است که در واقع روح مطهر و منور الهی و رحمانی در یکایک آیاتش تجلی یافته تا کسانی را که با عشق به این کتابها و توجه و اهمیت به صاحبشان به سوی آنها می¬روند، از نور هدایت برخوردار نموده و آنان را که بدون توجه به صاحب این کتب و یا با تنفر و عناد با این کتابها روبرو می¬شوند، از نعمت هدایت محروم و در ظلمت گمراهی گرفتار نماید. چنان که قرآن کریم به عنوان یکی از کتاب‌های آسمانی می‌فرماید: «آنچه نازل کردیم از قرآن، شفا و رحمت برای ایمان‌آورندگان است و برای ستمکاران جز زیان و خسارت نیست.»(2)
    همچنین ارزشمند¬ترین و مؤثرترین ثمره وجودی هر انسان كه از خود به یادگار می‌گذارد، همانا آثار نوشتاری او است و به منزله گنجینه گرانبهایی است که تمامی توجه و اهتمام صاحبش به آن معطوف می¬باشد. در گستره جوامع بشری هر محقق و دانشمندی كه پس از سال‌ها تلاش و زحمت در راه پژوهش و مطالعه، اثر مكتوبی را به وجود می‌آورد، به‌راستی نوع و میزان علم و آگاهی خویش را در آن جلوه‌گر می‌نماید و كتاب هر كس، تجسم روح و روان او به شمار می¬رود و در واقع، هر نویسنده جوهره علمی و معنوی وجود خود را در اثرش به ودیعت می‌سپارد و پس از مرگ با كتابش كه شناسنامه زندگانی او می‌باشد، جاودانه گردیده، و روح و روانش در سراسر كلمات مكتوبش حضوری همیشگی و اثرگذار خواهد داشت.
    بنابراین، پژوهشگران و جویندگان كمال، هنگامی كه در صدد بهره‌مندی از علوم و معارف كتب و مقالات برمی‌آیند، بایسته است قبل از استفاده از آنها، نسبت به صاحب آن آثار توجه و اهتمام داشته باشند و این نكته بسیار مهم و اساسی را در نظر بگیرند که اگر با نگرش منفی و حالت انتقاد یا تنفر، هرگونه نوشتاری را مورد مطالعه قرار دهند، تحت تأثیر روح حاكم بر آن اثر واقع نمی‌شوند و چنانچه با نگاه مثبت و حالت عشق و رضایتمندی به مطالعه نوشتاری بپردازند، تحت سلطه روح صاحب آن اثر قرار گرفته و از راه و روش و آیین نویسنده، با هر ضعف و قوتی که در اثر او وجود داشته باشد، تأثیری عمیق می‌پذیرند؛ در نتیجه با خواندن کتاب‌های آسمانی همچون: صحف ابراهیم(ع)، زبور داود(ع)، تورات موسی(ع)، انجیل عیسی(ع) و قرآن محمد(ص)، با عشق یا تنفر به آیات و معارف انسان‌ساز آنها، مورد عنایت یا ضلالت صاحب حقیقی‌شان، یعنی خداوند، قرار می‌گیرند و در حریم هدایت یا گمراهی از معارف و حقایق این کتب بزرگ واقع می‌شوند.

    معیار بهره‌مندی صحیح از كتب

    هرگونه علوم ملکی و ملکوتی دانشمندان دنیا، از کتاب¬های آسمانی سرچشمه گرفته و معارف خویش را از آنها به وام دارند؛ چه اینکه هر پیامبر صاحب کتابی در عصر خود، سرآمد اندیشمندان زمان خویش و پاسخگوی تمامی سؤالات علمی و معنوی بوده¬اند؛ از این رو، نویسندگان و محققان محترم در مقام مطالعه و تحقیق آثار علمی و یا در مقام نگارش و تألیف کتب و مقالات، نیازمند وجود معیاری برای تشخیص و ارزیابی مطالب هستند كه به عقیده نگارنده، چیزی جز «آشنایی با معارف كتب آسمانی» نمی‌باشد.
    بنابر این، هر كس دارای چنین معیار روشنی‌بخشی باشد، در مسیر بهره‌مندی از كتب گوناگون، همچون کتابهای اعتقادی و روحی و غیره، دچار لغزش نگردیده و توانایی تشخیص مطالب صحیح از ناصحیح را خواهد داشت. اما چنانچه با این معیار، آشنایی نداشته باشد، مطمئن‌ترین شیوه، جهت در امان ماندن از پیامدهای منفی برخی كتب، اتصال به صاحبان بصیرت و استفاده از راهنمایی‌های آشنایان با حقایق كتب آسمانی است؛ چنان كه در مثال، هر كتاب به منزله دریای ژرفی است كه سیر در اعماق پرتلاطم آن برای صید گوهر علم و آگاهی، نیازمند آشنایی خواننده با فن شنا و غواصی و یا سوار شدن بر كشتی اهل شناخت می‌باشد.
    در نتیجه، بیداری و هوشیاری محققان گرامی در برابر چنین امر حساس و مهمی بسیار ضروری می‌نماید و بایسته است جوانان و پژوهشگران عزیز بدین مسئله مهم توجه داشته باشند كه برای سیر در آثار نویسندگان، نیازمند آشنایی با معارف كتابهای آسمانی و یا تمسك به صاحبان بصیرت و معنویت برای نجات خود می‌باشند تا هم از ثمرات نیك علم و جنبه‌های مثبت اندیشه دیگران به طور صحیح بهره‌مند گردند و هم در ورطه دوری از حقایق روح‌پرور و معارف انسان-ساز ادیان توحیدی قرار نگیرند.

    پی نوشت ها :
     

    1. پایگاه اینترنتی نویسنده: www.foroughemahtab.com,net,org
    نشانی پست الکترونیکی: info@foroughemahtab.net
    2. سوره اسراء، آیه 82 .

    شنبه 25/8/1392 - 18:49
    آموزش و تحقيقات

     

    فواید مطالعه و کتابخوانی در کودکان و نوجوانان
    فواید مطالعه و کتابخوانی در کودکان و نوجوانان

     





     
    حضرت علی علیه السلام میفرماید:“هرآن کس که با کتاب آرامش یابد،راحتی وآسایش از او سلب نمی گردد.”
    چرا کودکان و نوجوانان باید مطالعه کنند؟ حضرت علی علیه السلام میفرماید:“هرآن کس که با کتاب آرامش یابد،راحتی وآسایش از او سلب نمی گردد.”
    انسان موجودی کمال گراست وبا سکون وسکوت سازگاری ندارد. او همیشه به دنبال راهی است که یک قدم پیش گذارد و گرهای از مشکلات خود بگشاید. بنابراین او برای پیشرفت در عرصه های زندگی،احتیاج به شناخت نسبتا کاملی از خود و جامعه دارد وباید با گذشته وآینده ارتباط برقرار کند.
    آیین مقدس اسلام ،فراگیری علم ودانش را عاملی برای رشد،پویایی و تعالی جامعه برشمرده است.از پیامبر عظیم الشان اسلام نیز روایت شده است: “هرکس در جستجوی دنیاست،باید دانش فرا گیرد و هرکس به آخرت دل بسته است،باید از علم بهره گیردو هرکس دنیا وآخرت هردو را میخواهد، باز هم گریزی از دانش آموزی ندارد.”ودر جای دیگر میفرماید:“اگر روزی بر من بگذرد که در آن روز به علم ودانش من افزوده نشود،آنروز ، روز مبارکی نیست.”
    با کتابخوب است که انسان شناخته می شود،رشد می کندوبرای حرکت آماده می شود.
    عادت به مطالعه و تاثیر آن در کودکی ونوجوانی پایدار است.
    بسیاری از دانشمندان وروانشناسان معتقدند که اساس وزیربنای شخصیت انسان در سالهای اول زندگی پایه گذاری می شود و آموخته های این دوران،تاثیر عمیقی بر آینده ی زندگی فرد دارد.بنابراین اگر مطالب خواندنی مفید و سازنده در اختیار کودکان و نوجوانان قرار گیردو آنها از همان سنین کودکی به مطالعه عادت کنند،راه و رسم زندگی را خواهند آموخت و تحت تاثیر داستانها و کتابهای آموزنده،به رشد و تعالی خواهند رسید ودر آینده نیز برای حل مشکلات خود از کتاب کمک خواهند گرفت.حضرت علی(ع) می فرمایند:“بهترین چیزی که نوجوانان باید یاد بگیرند سلسله کارهایی است که به هنگام بزرگسالی به آن نیازمند خواهند بود.”
    آدمی برای داشتن یک زندگی سعادتمند،نیازمند بینش وآگاهی است و آموخته های دوران کودکی و نوجوانی،مقدمه ای برای زندگی فرد است.کودکان راه زندگی سعادتمندانه فردا را امروز باید بیاموزند و در این مسیر،کتابخوانی، چون چراغی فراراه آنهاست.
    مطالعه ،راهی برای تقویت روحیه دینی کودکان و نوجوانان است.
    گاهی والدین به دلیل ناآگاهی و درک نادرستی که از مسائل دینی و مذهبی دارند،نمی توانند راهنمای خوبی برای کودکان و نوجوانان باشند.بنابر این ممکن است در آموزش این گونه مسائل دچار اشتباه شوند یا هرگز فرصت مناسبی برای آموزش این مسائل نیابند.مطالعه کتابهای دینی به کودک و نوجوان کمک می کند تا به درک صحیحی از این مسائل دست یابد و پیش از آن که دیر شود به رشد و شکوفایی برسد.البته انتخاب کتابهای مناسب و چگونگی مطالعه و برداشت کودک از مطالب آنها از حساسیت خاصی برخوردار است و به راهنمایی افراد آگاه نیاز دارد.
    مطالعه ی صحیح زمینه ساز تفکر و خلاقیت کودکان و نوجوانان است خواندن کتابها و داستانهای مختلف موجب شکل گیری ارزشهای گوناگون در ذهن کودک می شود،حساسیت اورا رشد می دهد و احترام به دیگران در او شکل می گیرد.رضایتی که کودک از مطالعه به دست می آورد او را متکی به خود بار خواهد آورد.سؤالاتی که بر اثر مطالعه برای کودک مطرح می شود و مقایسه هایی که او بین مسائل مختلف می کند، در مجموع موجب می شود که او فردی خلاق بار بیاید.
    با بهره گیری از تخیل که ضرورت اساسی خلاقیت است دنیایی بزرگ و پهناور در مقابل چشمان کودک گشوده می شود و او قادر است آزادانه خیال پردازی کند.کودک در این شرایط هرگز خود را محدود ومحبوس در حصار واقعیتها و امور مشهود نمی بیند.
    مطالعه باعث پیشرفت تحصیلی است.
    مطالعه غیر درسی،باعث بالا رفتن سطح فکر و فعال شدن ذهن کودکان و نوجوانان است.وقتی سطح فکر دانش آموزی بالا رفت و ذهن او فعال شد،امکان فراگیری درسهای مدرسه برایش بهتر فراهم می شود.یعنی ذهن او آمادگی بیشتری را برای یادگیری ریاضی،ادبیات،تاریخ و… خواهد داشت و این مطلبی است که تجربه آن را بارها ثابت کرده است.
    دانش آموزی که همگام با مطالعه درسی،به طور جدی به مطالعه کتابهای غیر درسی نیز می پردازد،بدین وسیله:
    دارای سطح فکرو اندیشهای وسیع می شود.
    ذهنش برای فراگیری فعالتر می شود.
    گنجینهی لغاتش کاملتر می شود.
    افقهای جدیدی پیش رویش باز می گردد.
    آمادگیش برای یادگیری درسهای مدرسه بیشتر میشود.
    به صورت جدیدتر وقویتر در راه کسب علم گام برمی دارد.
    کتابخوانی راهی برای شناخت الگوهاست.
    کودکان و نوجوانان برای موفقیت در زندگی،به الگوهای رفتاری نیازمندند.وجود حس همانند سازی در کودکان و نوجوانان و نیاز آنها به الگوهای رفتاری،ایجاب می کند که به الگوهای شایسته ای دسترسی داشته باشند تا بدین وسیله شخصیت و رفتار خود را تشکیل دهند.الگوهایی که به وسیله ی کتاب معرفی می شوند،نقش مهمی را در شکل دادن به شخصیت کودکان و نوجوانان ایفا می کنند.به لحاظ تاثیری که الگوهای برجسته ی اخلاقی در شخصیت نوجوانان و جوانان دارد،مطالعه ی زندگینامه ی بزرگان و مشاهیر و فرزانگان میتواند بسیار مؤثر واقع شود.
    آیا عادت به مطالعه امری اکتسابی است؟
    عده ای از والدین و مربیان تصور می کنند که عادت به مطالعه امری ذاتی و خصلتی است که تنها بعضی از افراد به دلیل کنجکاوی،علاقه و…به آن روی می آورند و دیگران نمی توانند اهل مطالعه باشند و شاید به همین دلیل،هیچ گونه تلاشی برای ایجاد عادت به مطالعه در فرزندان خود انجام نمی دهند.
    پژوهشهای اخیر در زمینه ی تعلیم و تربیت ثابت کرده است که عادت به مطالعه یک امر اکتسابی است.یعنی همان طور که یک کودک،خواندن و نوشتن را یاد می گیرد،می تواند مطالعه را هم بیاموزد.پس باید روش مطالعه را به او آموخت و او را به خواندن عادت داد.
    منبع:www.ido.ir

    شنبه 25/8/1392 - 18:49
    آموزش و تحقيقات

     

    آداب دوستی با «یار مهربان»
    آداب دوستی با «یار مهربان»

     






     

    برای من ای مهربان کتاب بخوان!
     

    شما روزی چند ساعت مطالعه می‏کنید؟ در هر شبانه‌روز چقدر از زمان‏تان را به مطالعه کتاب، روزنامه و مجله اختصاص می‏دهید؟ تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چطور می‌توان کتاب خواندن را به عادتی روزانه تبدیل کرد. اگر خرید، مطالعه و نگهداری صحیح از کتاب، بخشی از زندگی روزمره شما باشد، فرزندانتان هم به خواندن کتاب تشویق می‌شوند. همه چیز از خانه شروع می‌شود. خانه محل شکل‌گیری تمام عاداتی است که افراد در بزرگسالی با آنها زندگی می‌کنند و شخصیت و شیوه زندگی آنها را شکل می‌دهد. والدین باید فرزندان‏شان را از سنین پایین ‌به مطالعه تشویق کرده و آنها را با کتاب آشنا کنند. کتاب خواندن کلید موفقیت بچه‌ها در مدرسه و همچنین زندگی آینده آنهاست. اگر بچه‌ها به کتاب علاقه‌مند شوند، به یادگیری هم علاقه‌مند می‌شوند و در آینده افرادی مطلع و موفق خواهند شد و مراحل تحصیلی را با موفقیت طی می‌کنند. همچنین با مطالعه، دامنه اطلاعات آنها بالا می‌رود و دید بهتری نسبت به محیط پیدا می‌کنند و در آینده از بسیاری آسیب‌های جسمی، روانی و اجتماعی مصون می‌مانند.
    بررسی‏ها نشان داده‏است که موفقیت تحصیلی بچه‌ها تنها با 20 دقیقه مطالعه آزاد در هر روز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند. اگر والدین هر شب 20 دقیقه مطالعه کنند بچه‌ها هم به این کار تشویق می‏شوند. برای این کار می‌توانید روی یک برگه کاغذ، جدولی تهیه کنید که به تعداد افراد خانه ستون و به تعداد روزهای هفته سطر داشته باشد. برای هر یک از افراد خانه هم رنگ خاصی را در نظر بگیرید و قرار بگذارید هرکس هر روز 20 دقیقه مطالعه کرد، با رنگ مخصوص خودش، یکی از خانه‌های جدول را که مربوط به همان روز است رنگ کند و موضوع مطلبی را که خوانده هم در آن خانه یادداشت کند. این جدول را در محلی که همه به راحتی ببینند نصب کنید و در پایان هفته بررسی کنید چه کسی هر شب مطالعه داشته یا چه کسی موضوعات متنوع‌تری مطالعه کرده است و او را تشویق کنید و برای او هدیه بگیرید که البته اگراین هدیه کتاب مورد علاقه او یا اشتراک یک مجله در زمینه مورد علاقه‏اش باشد، خیلی بهتر است. توصیه می‌شود هر یک از اعضای خانواده، بقیه خانواده را نیز در جریان موضوع مطالعه خود قرار دهند.

    جایی برای کتاب‌ها
     

    کتاب‌هایی که در خانه دارید بهتر است جای مشخصی داشته باشند. یک قفسه یا کمد مخصوص برای قرار دادن کتاب‌ها در نظر بگیرید و آنها را برحسب موضوع طوری بچینید که هنگام استفاده به راحتی بتوانید کتاب مورد نظرتان را پیدا کنید. کتاب‌هایی را که از کتابخانه یا از کسی امانت گرفته‌اید، در قفسه مخصوص کتاب نگهداری کنید تا آسیب نبینند. طبقه‌بندی و نگهداری صحیح کتاب را به بچه‌ها نیز یاد بدهید.

    انتخاب کتاب مناسب
     

    انتخاب کتاب مناسب اهمیت زیادی دارد. در انتخاب کتاب به ویژه برای کودکان در سنین پیش از دبستان باید بیشتر دقت کرد. برای این کار می‌توانید از افراد متخصص کمک بگیرید. توصیه می‌شود، کتاب‌های متنوع برای بچه‌ها تهیه کنید. برای بچه‌های پیش دبستانی، کتاب‌های آموزش الفبا، داستان‌های مصور، شعر و ادبیات سنتی و کتاب‌هایی که اطلاعاتی درباره غذاها، حیوانات، علائم و نشانه‌ها دارند و همچنین مجله‌های مخصوص کودکان توصیه می‌شود.

    وسایل کمک آموزشی
     

    برای ایجاد علاقه بیشتر و تشویق بچه‌ها به خواندن کتاب و یادگیری مطالب، از وسایل کمک آموزشی مانند نوار کاست، فیلم و سی دی همراه کتاب استفاده کنید. استفاده از این وسایل، مهارت‌های دیداری و شنیداری بچه‌ها را بالا می‌برد. در انتخاب فیلم و سی دی هم دقت کنید که با سن فرزندتان تناسب داشته باشد.

    کتاب‌های الکترونیکی
     

    این روزها با وجود برنامه‌های جذاب کامپیوتری کمتر بچه‌ای کتاب خواندن را به کار با کامپیوتر ترجیح می‌دهد. کامپیوتر، جای خواندن و نوشتن را نمی‌گیرد اما می‌تواند در یادگیری موثر باشد. برای تشویق فرزندتان به مطالعه از کامپیوتر هم کمک بگیرید. سایت‌های مربوط به کتاب‌های الکترونیکی مربوط به سن فرزندتان را شناسایی و فرزندتان را به استفاده و مطالعه آنها تشویق کنید. بعضی سایت‌های مربوط به کتابخوانی با تصاویر زیبا و جذاب یادگیری بچه‌ها را تقویت و برخی با برگزاری مسابقات، بچه‌ها را به کتابخوانی علاقه‌مند می‌کنند.
    منبع:www.salamat.com

    شنبه 25/8/1392 - 18:48
    مورد توجه ترین های هفته اخیر
    فعالترین ها در ماه گذشته
    (0)فعالان 24 ساعت گذشته