• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 164
تعداد نظرات : 22
زمان آخرین مطلب : 4172روز قبل
تزیینات و دکوراسیون


همشهری آنلاین- ندا شریف:
برای آن که زیربشقابی و زیرلیوانی با الهام از طبیعت، شبیه برشی از تنه درخت نظر برسد، از روش مارپیچی استفاده کنید.

هنگام پیچیدن نوارهای نمدی، سعی کنید یک طرف آن را صاف نگه دارید در مورد طرف ناصاف نگران نباشید، آن را روی میز قرار دهید.

1- برای زیربشقابی‌ای به قطر 14 سانتی‌متر، نمدها را به صورت نوارهایی به طول 40 سانتی‌متر و عرض 1.25 یا 2.5 سانتی‌متر در 3 رنگ برش بزنید (14 نوار کرم رنگ، 12 نوار قهوه‌ای متوسط و 5 نوار قهوه‌ای تیره باشد).

2- با رنگ روشن شروع کنید. 1.75 سانتی‌متر از انتهای یکی از نوارها را چسب بزنید. نوار را دور قسمت چسب زده، به صورت رول سفت بپیچید و تا زمان محکم شدن فشار دهید. برای این که در انتها کار شبیه به چوب برش خورده باشد سعی کنید قطر مارپیچ که مرکز کار است، بیش‌تر از 1.25 سانتی‌متر نشود. اضافه نوار را ببرید.

3- به انتهای یکی از نوارهای قهوه‌ای متوسط، چسب بزنید. لبه نوار را به انتهای نمد قبلی وصل کنید و محکم فشار دهید. آن را 1 یا 2 بار بپیچید. در طول کار از چسب استفاده کنید. انتهای آن را محکم کنید.

4- به پیچیدن نوارهای کرم و قهوه‌ای متوسط یک در میان ادامه دهید تا قطر رنگ کرم 4-2 برابر، قطر رنگ پایانی یعنی قهوه‌ای متوسط 2-1 برابر و قطر مارپیچ در انتها 17-14 سانتی‌متر شود.

5- 2 یا 3 نوار قهوه‌ای تیره را دور مارپیچ بچسبانید. برای آن که این قسمت شبیه پوست درخت به نظر برسد، نوارهای قهوه‌ای را به اندازه‌های 1.25 تا 3.75 سانتی‌متر ببرید و به صورت تکه‌تکه و با فاصله بچسبانید.

نمد

جمعه 10/3/1392 - 14:19
تزیینات و دکوراسیون


 
همشهری آنلاین- ندا شریف:
نمد در درست کردن وسایل منزل کاربرد زیادی دارد. از نمد برای تزیین کوسن و بالش استفاده کنید.

این طرح را می‌توانید روی روبالشی‌های آماده نیز اجرا کنید. اگرچه کار روی پارچه به دلیل آن که راحت زیر چرخ خیاطی می‌رود، آسان‌تر است. بهتر است بعد از اجرای طرح، اقدام به دوخت روبالشی کنید.

1- طرح‌‌های برگ را به سایز دلخواه پرینت گرفته، روی مقوا پیاده کنید. آن را برش زده، الگو را روی نمد بگذارید. با قلمی که جوهر آن ناپدید شود، نمد را با قیچی دالبرزن به شکل برگ درآورید. خط وسط برگ و آوندها را با همان قلم مشخص کنید.

2- برگ نمدی را روی پارچه اصلی (مثلا کتان) بگذارید. با سوزن ته گرد آن را ثابت نگه دارید. با چرخ خیاطی از انتهای برگ به سمت نوک آن خط وسط برگ را بدوزید

3- یک نقطه روی لبه برگ در نظر بگیرید. از همان جا تا وسط برگ را اریب دوخته به طرف لبه دیگر به شکل v پیش روید. در مورد سایر آوندهای ریز به همین ترتیب عمل کنید.

4- برای اضافه کردن تعداد برگ‌ها، به همین ترتیب مراحل 1 تا 3 را تکرار کنید. این قسمت روی روبالشی خواهد بود.

بالش

جمعه 10/3/1392 - 14:19
تزیینات و دکوراسیون


 
همشهری آنلاین- ندا شریف:
این ابتکار به خصوص هنگام سفر که سرما خورده و نیاز به داشتن دستمال کاغذی بیش از هر زمان دیگر احساس می‌شود، بیش‌تر به کار می‌آید.

جا دستمال کاغذی‌های نمدی را می‌توانید با چسب دورو به جلوی داشبورد یا برای کودک به کالسکه او وصل کنید.

طرز ساخت:

برای این منظور یک تکه نمد را به شکل مستطیل به ابعاد 17x14.5 سانتی‌متر ببرید.

دو طرف نمد را از قسمت عرض به سمت مرکز برگردانید و سنجاق بزنید.

کناره‌ها را با در نظر گرفتن یک سانتی‌متر به عنوان درز بدوزید و با قیچی دالبر ‌زن تزیین کنید.

جا دستمال کاغذی به همین سادگی برای استفاده آماده است.

جمعه 10/3/1392 - 14:18
تزیینات و دکوراسیون


 
همشهری آنلاین- ندا شریف:
با تکه‌های اضافی روبان و نمدهای باقی‌مانده، برای هدایا پاکت و برای کتاب‌ها، دفتر خاطرات و مدادها پوششی مناسب درست کنید.

سی‌دی، کتاب و لوازم‌التحریر اضافی را داخل محافظ‌هایی که خود می سازید، قرار دهید.

برای تزیین از تکه‌های روبان یا نمدهای اضافی استفاده کنید.

مقدار روبان بستگی به اندازه کادو دارد. (حدودا دو برابر)


ابزار و وسایل مورد نیاز:

  • روبان پهن براق
  • نمد
  • نخ
  • قیچی
  • هدایا
  • کارت برای یادداشت

 

طرز ساخت:

1- برای جلوگیری از ریش ریش شدن ته روبان را چرخ کنید.

2- هدیه را داخل نمد بگذارید. در آن را بسته، با روبان توری یا مخمل تزیین کنید.

3- اگر از نمد برای کادوپیچی استفاده می‌کنید، دو طرف آن را دوخته تا شکل پاکت را بگیرد. سپس لبه‌ها را با قیچی مخصوص دالبر بزنید.

4-
روی کار را با روبان پاپیون زده، یادداشت بگذارید.

جمعه 10/3/1392 - 14:18
سلامت و بهداشت جامعه
آنهایی که اعتماد به نفس ندارند، بیشتر به سیگار اعتیاد پیدا می‌کنند


بیشترشان اعتراف می‌کنند با دیدن فلان هنرپیشه یا فلان خواننده در حال سیگار کشیدن مشتاق شده‌اند ژست او را بگیرند و سیگار بکشند. بعضی‌ها هم وقتی عکس سوپر استاری را می‌بینند که سیگاری گوشه لب گذاشته است، سیگاری روشن کرده و با آن ستاره همذات پنداری می‌کنند، با این‌که خیلی از سیگاری‌ها این تاثیرپذیری را انکار می‌کنند، ولی اگر خوب به رفتار و ژست سیگار کشیدن آنها نگاه کنید متوجه می‌شوید که بیشترشان ژست و فیگورهای ستاره‌ها را هنگام کشیدن سیگار تقلید می‌کنند.

همه سیگاری‌ها با کشیدن یک یا دو نخ سیگار در روز شروع کرده‌اند، ولی وقتی به خود آمده‌اند که مصرفشان به یک پاکت یا نصف پاکت در روز رسیده، جالب اینجاست که سیگاری‌ها ذهن‌شان را به قول معروف بد تربیت می‌کنند، زیرا وقتی خوشحال هستند سیگاری روشن می‌کنند و وقتی هم ناراحت هستند و خبر بدی به آنها می‌رسد باز هم سیگار می‌کشند.

علاوه بر این آنها می‌دانند سیگار چیز مضری است و اگر پای حرف‌هایشان بنشیند ادعا می‌کنند ترک سیگار کار راحتی است چون آنها بارها ترک کرده‌اند! در واقع سیگاری‌هایی که برای ترک بهانه می‌آورند، کلاه سرخودشان می‌گذارند چون ترک کردن سیگار اگر اصولی دنبال شود کار سختی نیست.

درست است که مانند چند سال پیش دیگر در فیلم‌های سینمایی یا تبلیغات بازیگران سیگار گوشه لبشان نمی‌گذارند، اما هنوز فیلم‌های قدیمی تاثیر‌گذاری خود را دارند، فیلم‌هایی که هنرپیشه‌های نقش اول‌شان سیگاری هستند و اگر سیگار را از آنها بگیرند، از جذابیت نقش تاحد زیادی کاسته می‌شود. سیگار کشیدن ستاره‌ها در فیلم‌های سینمایی بیشتر روی نوجوان تاثیر می‌گذارد، زیرا نوجوان همیشه به‌دنبال الگو است، علی‌اصغر کیهان‌نیا، مشاور خانواده در این باره به جام‌جم می‌گوید: خاصیت نوجوان الگوسازی است، بیشتر نوجوانان سعی می‌کنند، مانند ورزشکاران یا خواننده‌ها لباس پوشیده یا موهای خودشان را آرایش کنند.

نبود اعتماد به نفس

با توجه به نحوه تربیت و شرایط جامعه برخی جوانان و نوجوانان از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند به‌همین دلیل نوجوانان افرادی را که در جامعه به آنها توجه می‌شود، به‌عنوان الگو انتخاب کرده و تلاش خود را به کار می‌گیرند تا هرچه بیشتر خود را شبیه الگوی خود کنند، حال اگر این الگوها رفتار مناسبی نداشته باشند جوان و نوجوان آسیب خواهد دید.

کیهان‌نیا ادامه می‌دهد: تبلیغی را در نظر بگیرید که در آن ستاره‌ای سیگار برلب دارد، نوجوان با دیدن این تبلیغ دوست دارد شبیه آن باشد، خوش‌تیپ و خوش لباس. چون نوجوان دوست دارد خود را به شکل قهرمانش درآورد به سمت سیگار هم کشیده می‌شود.

به گفته کیهان‌نیا وزارت ارشاد و مسئولان باید مانع از پخش فیلم‌هایی شوند که در آن هنرپیشه‌ها و قهرمانان داستان سیگار می‌کشند، زیرا این قهرمانان بعد از اکران فیلم به الگویی برای برخی از نوجوانان تبدیل می‌شوند.

برخورد شدید؛ ممنوع

ضعف شخصیت، قبول نداشتن خود و نیاز به توجه برخی دیگر از دلایلی است که سبب می‌شود نوجوان به سمت مصرف سیگار کشیده شود.

کیهان‌نیا ادامه می‌دهد: نداشتن تفریح مناسب هم سبب می‌شود نوجوان به سمت سیگار برود،علاوه بر این نوجوان دوست دارد، بگوید بزرگ شده است به همین دلیل به مصرف سیگار روی می‌آورد.

نوجوان خطر کردن را دوست دارد و به‌دنبال هیجان است برای همین علاقه دارد کارهای ممنوع را تجربه کند. اعتراض به خانواده، محیط، قوانین و جامعه را هم باید از دیگر علت‌های گرایش نوجوان به مصرف دخانیات دانست.

کیهان‌نیا درباره نحوه برخورد خانواده‌ها با نوجوانان سیگاری تاکید می‌کند: حرکت نوجوانی که برای تفریح سیگار می‌کشد با فردی که به سیگار اعتیاد دارد فرق می‌کند، بنابر این اگر پدر یا مادری متوجه شد نوجوانش سیگار می‌کشد نباید از این اتفاق فاجعه بسازد،بلکه باید در یک جلسه محترمانه مضرات سیگار کشیدن را برای فرزندش شرح دهند.

هرگز با نوجوان برخورد شدید نکنید و از سیگار کشیدن او اتفاق فاجعه باری نسازید، بلکه دوستانه او را نسبت به زیانبار بودن مصرف سیگار مطلع کنید.

رسانه‌ها هم می‌توانند به‌صورت غیرمستقیم نسبت به مضرات سیگار هشدار داده و نوجوانان را آگاه کنند؛ زیرا نوجوان در برابر نصیحت‌های مستقیم مقاومت‌کرده و به آنها گوش نمی‌دهد.

کیهان‌نیا اضافه می‌کند: ما یک عادت ذهنی و یک عادت جسمی داریم به این شکل که سیگاری‌ها مغز خود را عادت داده‌اند هر وقت خبر خوبی می‌شنوند یا حالشان خوب است جشن گرفته و سیگار بکشند یا هر وقت حال خوبی ندارند و خبر بدی به آنها می‌دهند، سیگار بکشند، در واقع آنها ذهن خود را بدعادت کرده‌اند.
جمعه 10/3/1392 - 14:5
سلامت و بهداشت جامعه
نخستین آیین‌نامه برای مبارزه با استعمال دخانیات در سال 1376 مصوب شد


آن سیگار را اگر خاموش کنید برایتان تعریف می‌کنم. ماجرا این است که ما برای مبارزه با دخانیات، قانون کم نداریم، اما زور دود بیشتر است و همین باعث شده با وجود آن همه ماده قانونی، هر روز تعداد سیگاری‌ها بیشتر می‌شود.

می‌پرسید مگر چقدر قانون داریم؟ خیال می‌کنید شاید آن قوانین به جزئیات نپرداخته که سیگار این همه محبوب مانده است؟ پس این گزارش را بخوانید و آن‌وقت شاید به نتیجه برسید که باید در باورهایتان تجدیدنظر کنید.

اولین قانون ایرانی که به سیگار گفت «نه»

آیین‌نامه «ممنوعیت استعمال و عرضه سیگار و سایر مواد دخانی در اماکن عمومی» نخستین قانونی است که در هفتم آبان سال 1376 بوسیله هیات وزیران و به پیشنهاد وزارت بهداشت تصویب شد.

گرچه از عمر این آیین‌نامه حدود 16 سال می‌گذرد، اما کامل و جامع است و شاید اگر به همه ماده‌های آن عمل می‌شد، کسی در کشورمان سیگاری نمی‌ماند و چرخ صنعت تجارت توتون، تنباکو و سیگار، کند و سخت می‌شد، اما به هر حال بیشتر ماده‌های این قانون یا نادیده گرفته شده است یا کامل اجرا نمی‌شود.

ما سه ماده این آیین‌نامه را برای شما شرح می‌دهیم و تشخیص این را که این ماده‌ها در چه مواردی نقض می‌شود به عهده شما می‌گذاریم.

در نخستین ماده این آیین‌نامه توضیح داده است که دیگر هیچ‌کس حق ندارد سیگار یا هر نوع ماده دخانی را در اماکن عمومی مصرف کند.

کسانی که این آیین‌نامه را تدوین کرده‌اند، شک برده‌اند که مبادا برخی بهانه بیاورند که منظور از اماکن عمومی در آیین‌نامه مشخص نیست و به همین علت در مکان‌های ممنوع، دست به سیگار و فندک ببرند. به همین علت با وسواس توضیح داده‌اند که منظور از اماکن عمومی همه مکان‌های متبرک و مقدس، مساجد، مصلی‌ها، کارخانجات، بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، مطب‌ها، سالن‌های نمایش، سینماها، سالن مهمانخانه‌ها (هتل‌ها) و مهمانسراها و مهمان‌پذیرها، خوراک‌سراها (رستوران‌ها)، گنجینه‌ها (موزه‌ها)، پایانه‌ها (ترمینال‌ها)، فروشگاه‌های بزرگ، اماکن فرهنگی و فرهنگسراها، کتابخانه‌های عمومی، ورزشگاه‌ها، مدرسه‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی، وسایل نقلیه عمومی، موسسات و سازمان‌های دولتی و عمومی، نهادهای انقلاب اسلامی، بانک‌ها، شرکت‌های دولتی و شهرداری‌هاست.

بر اساس این ماده قانونی، مسئولان اماکن عمومی باید تابلوی ممنوعیت مصرف دخانیات را در بخش‌های قابل مشاهده اماکن‌شان نصب کنند تا سیگارهای قانون‌شکن بهانه نداشته باشند که تابلو را ندیده‌اند و قانون را از خاطر برده‌اند.

در ماده دوم آیین‌نامه «ممنوعیت استعمال و عرضه سیگار و سایر مواد دخانی در اماکن عمومی» قید شده است که وزارتخانه‌های بهداشت و فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما و باقی دستگاه‌های فرهنگی و شهرداری‌ها وظیفه دارند برای جلوگیری از اعتیاد جوان‌ها به سیگار و انواع دیگر دخانیات، از هر نوع اقدامی با هدف تبلیغ و تشویق سیگار کشیدن بپرهیزند.

در تبصره اول همان ماده قانونی، شرکت دخانیات موظف شده است، هشدارهای لازم درباره مضرات سیگار را روی بسته‌های آن اعلام کند و این یعنی آن دو عکس روی بیشتر پاکت‌های سیگار که ریه‌ای سالم و ریه‌ای پکیده را کنار هم نشان می‌دهد، نوعی عمل به قانون اجباری است.

ماده سوم این قانون سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری‌ها و مطبوعات را موظف کرده است از تبلیغ مستقیم یا غیرمستقیم دخانیات در محصولاتشان بشدت پرهیز کنند.

این ماده یعنی سازمان صدا و سیما نباید تبلیغی درباره مصرف سیگار داشته باشد و همان‌طور که می‌بینید مسئولان این سازمان چنان قانون را جدی گرفته‌اند که حتی در سریال‌های تلویزیون هم کسی اجازه ندارد سیگار بکشد و اگر هم بخواهند شخصیت فردی سیگاری را توصیف کنند، سیگار کشیدن او را مستقیما نشان نمی‌دهند.

از‌ آنجا که در این قانون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم موظف شده است مانع هر نوع تبلیغ سیگار و انواع دیگر دخانیات شود،‌ در فیلم‌های سینمایی هم کمتر می‌بینیم که بازیگری سیگار بکشد؛ هرچند بتازگی هنجارشکنی‌هایی هم اتفاق افتاده است و برخی آدم بدهای فیلم‌ها پکی هم به سیگار می‌زنند، چون در قانون ذکر شده است که شخصیت‌های مثبت نباید سیگار بکشند!

قانونی برای محکم کاری

سال 1385 مسئولان به نتیجه رسیدند که آن آیین‌نامه 3 ماده‌ای برای ممنوعیت استعمال دخانیات خیلی چیزها را کم دارد و به همین علت در سال 1385 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات را در 20 ماده وضع کردند تا جای هیچ عذر و بهانه‌ای برای سیگاری‌ها و حامیان‌شان باقی نماند. در نخستین ماده این قانون، بر تشکیل ستادی برای کنترل و مبارزه با دخانیات تشکیل شده است که باید وزارت بهداشت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بازرگانی، سازمان صدا‌و‌سیما، فرمانده نیروی انتظامی و حتی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و سازمان‌های مردم نهاد مبارزه با سیگار عضو آن باشند تا در کنار هم علیه دخانیات بجنگند.

این قانون هم مانند قانون قبلی هر نوع تبلیغ و تشویق و تحریک افراد برای مصرف سیگار را ممنوع اعلام کرده است و از کارخانه‌های تولید سیگار خواسته، همان عکس‌های ریه‌های پکیده یا عکس‌هایی از این دست را روی بسته‌های سیگار چاپ کنند و از تعابیر گمراه‌کننده‌ای مانند ملایم، لایت و سبک که به دروغ به مخاطبان القا می‌کنند، سیگارشان خطر ندارد، بپرهیزند.

همچنین روی بسته‌های سیگاری که در ایران فروخته می‌شود باید عبارت «مخصوص فروش در ایران» قید شود و پروانه فروش هر نوع فرآورده دخانی باید وزارت بازرگانی صادر شود.

این قانون ظاهرا به فکر کارخانه‌های تولید سیگار هم بوده است! چون در آن تاکید شده است که قیمت فرآورده‌های دخانی باید هر سال 10 درصد افزایش یابد با این حال در آن قید شده است که تا 2 درصد از سرجمع مالیات به دست آمده از فرآورده‌های دخانی واریزی به حساب خزانه‌داری باید خرج تقویت نهادهایی شود که برای مبارزه با استعمال دخانیات فعالیت می‌کنند.

باقی ماده‌های این قانون به تخمین جریمه‌هایی اختصاص دارد که سرپیچی کنندگان از آنها باید بپردازند. البته به طور طبیعی این هزینه‌ها نسبت به افزایش تورم در زمان حال، بسیار ناچیز است؛ اما هنوز خبری از تغییر آنها و به روز کردن‌شان در دست نیست.

از سوی دیگر هرچند این قانون، جریمه‌هایی را برای قانون شکنان در نظر گرفته است، اما هیچ سازمان یا نهادی مسئول برخورد با این گروه و وادار کردن‌شان به پرداخت جریمه‌ها نیست و این یعنی قانون ممنوعیت استعمال دخانیات هنوز ضمانت اجرایی ندارد و مجریان قانون آن را جدی نگرفته‌اند تا با کسانی که زیر پا می‌گذارندش، برخورد کنند.
جمعه 10/3/1392 - 14:3
سلامت و بهداشت جامعه
با دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق


سیگار کشیدن مضر است، اما نه برای همه! این را متخصصانی که بر رابطه بین سیگار و سرطان ریه تاکید دارند، نمی‌گویند، بلکه افرادی می‌گویند که چند ده سالی است که ریه‌هایشان را با دود سیگار پر می‌کنند و در ظاهر نیز سلامت‌هستند. در این ‌که مصرف دخانیات و بویژه سیگار، خطر بسیاری از بیماری‌های خطرناک و از جمله سکته قلبی و مغزی را دو برابر می‌کند، شکی وجود ندارد. یعنی بررسی‌های علمی نشان داده‌اند اگر سیگار بکشید خود را در خطر حمله قلبی یا سکته مغزی، دو برابر بیش از افراد غیرسیگاری قرار داده‌اید و البته این خطر با افزایش تعداد سیگارهای مصرفی در روز نیز بیشتر خواهد شد. اما نکته اینجاست که اثرات تخریبی ناشی از نیکوتین و ترکیبات حاوی آن بر ارگان‌های بدن بخصوص ریه، قلب و عروق به سرعت دیده نمی‌شود. از سوی دیگر استعداد ژنتیکی افراد در قبال تاثیرپذیری از اثرات سوء‌مصرف سیگار متفاوت است. با این حال اگر نسبت به اثرات تخریبی مصرف سیگار شک دارید، گفت‌وگوی پیش‌رو را که با دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق صورت گرفته است، بخوانید.

متخصصان قلب و عروق بشدت به بیماران خود ترک و یا حداقل کاهش مصرف سیگار را برای دور ماندن از خطر مرگ‌های ناگهانی ناشی از سکته‌های قلبی توصیه می‌کنند. آیا اثرات کشیدن سیگار بر افزایش خطر سکته قلبی به اثبات رسیده است؟

در این ‌که مصرف سیگار یکی از فاکتورهای خطر و زمینه‌ساز سکته قلبی است و می‌تواند خطر سکته را افزایش دهد،شکی وجود ندارد. یعنی خطر سکته قلبی با مصرف سیگار در خانم‌ها دو برابر و در آقایان 1.5 برابر می‌شود. اما این به آن معنا نیست که همه افرادی که سیگار می‌کشند دچار مشکلات قلبی و عروقی یا حتی سرطان ریه می‌شوند یعنی این بیماری‌ها در بسیاری افراد سیگاری هرگز دیده نمی‌شود. اما بدون شک سیگار مقدار اکسیژن در دسترس قلب را کاهش می‌دهد، بنابراین کشیدن هر عدد سیگار، فشاری را بر قلب و عروق خونی وارد می‌کند.

اما کشیدن سیگار چگونه و طی چه فرآیندی کارآیی قلبی و عروقی بدن را کاهش می‌دهد؟

با کشیدن سیگار ترکیبات مضری وارد ریه شده و از طریق خون جذب می‌شود. این مواد با ایجاد اختلال در عملکرد دیواره داخلی عروق زمینه تصلب شرائین را فراهم می‌آورد. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان رسوبات چربی موجود در سرخرگ‌ها در افراد سیگاری بیشتر از غیرسیگاری‌هاست، زیرا سیگار موجب تجمع سلول‌های خونی خاصی به نام پلاکت می‌شود که رسوب کلسترول در سرخرگ را تحریک می‌کند، از سوی دیگر این فرآیند به‌واسطه افزایش فشار خون به دنبال مصرف سیگار تسریع می‌شود. به این ترتیب یک فرد سیگاری مبتلا به فشار خون بالا، در معرض خطر بیشتری از حیث گرفتگی عروق و سکته قلبی قرار می‌گیرد.

چرا مصرف سیگار به افزایش فشار خون منجر می‌شود؟

نیکوتین داخل سیگار دارای اثرات تنگ‌کنندگی بر عروق است و باعث آزاد شدن هورمونی بنام کتکولامین از غدد فوق‌کلیوی می‌شود که به صورت حاد فشارخون را افزایش می‌دهد و منجر به آن می‌شود که قلب بیشتر کار کند. البته در درازمدت میانگین فشارخون افراد سیگاری پایین‌تر از افراد غیرسیگاری خواهد بود. با این حال همچنان مکانیزم کاملا دقیقی از تاثیرات کشیدن سیگار بر سیستم قلبی و عروقی بدن شناخته نشده است. اما تاثیر نیکوتین و ذرات سمی همراه آن در ایجاد التهاب داخل رگی، ایجاد لخته و اکسیداسیون چربی‌های مضر خون (LDL) به اثبات رسیده است.

از سوی دیگر با توجه به این ‌که نیکوتین، منقبض‌کننده عروق است، می‌تواند در خون‌رسانی به قلب اختلال ایجاد کند. همچنین مونواکسیدکربن نیز با کشیدن سیگار وارد ریه‌ها شده و با ورود به جریان خون به هموگلوبین می‌چسبد و اکسیژن‌رسانی به قلب را کاهش می‌دهد.

با توجه به مضرات سیگار برای قلب میزان مصرف سیگار و این که فرد چند نخ سیگار در روز می‌کشد چقدر اهمیت دارد؟

بدیهی است که تعداد سیگار مصرفی رابطه مستقیمی با وارد شدن میزان نیکوتین و گاز مونواکسیدکربن وارد شده به بدن دارد. پس هر چه حجم مواد سمی وارد شده به بدن بیشتر باشد، عوارض ناشی از آن نیز بیشتر است، اما این مساله به آن معنا نیست که بگوییم مصرف تعداد کمتری سیگار در روز مجاز است بلکه اثرات مضر دود سیگار روی اعضای بدن، دلیل قانع‌کننده و قطعی برای ترک سیگار و نه کاهش مصرف آن است. بخصوص آن که با ترک سیگار بعضی از صدمات ایجاد شده ناشی از آن نیز از بین می‌رود.

چرا گفته می‌شود میزان رسوبات چربی در سرخرگ‌های یک سیگاری بیش از فرد غیرسیگاری است؟ یعنی کشیدن سیگار با افزایش کلسترول خون در ارتباط مستقیم است؟

بررسی‌ها نشان داده است که قطع سیگار سطح کلسترول خون را بهبود می‌بخشد. وقتی سیگار می‌کشید میزان چربی‌های مضر خون بالا می‌رود و باعث اختلال در گردش خون می‌شود. از سوی دیگر سطح چربی‌های مفید خون (HDL) که محافظ قلب است با مصرف سیگار کاهش می‌یابد. چنین فرآیندی باعث تجمع چربی‌های مضر در جداره رگ‌ها و بروز تصلب شرایین می‌شود که به شکل افزایش تری‌گلیسیرید و کلسترول خون خود را نشان می‌دهد.

چه اتفاقی می‌افتد اگر یک بیمار قلبی یا کسی که تحت درمان‌هایی چون بای‌پس یا عمل قلب باز، قرار گرفته است همچنان به سیگار کشیدن ادامه دهد؟

اگر بیمار قلبی به کشیدن سیگار ادامه دهد بخصوص اگر تحت عمل جراحی قلب باز نیز قرار گرفته باشد، خود را در معرض خطر گرفتگی مجدد عروق و تنگ شدن آن قرار می‌دهد. فراموش نکنید که چاقی، بی‌تحرکی و سیگار کشیدن مثل رانندگی با سرعت بسیار زیاد در اتوبان است یعنی شخص در معرض خطر از دست دادن جانش قرار می‌‌گیرد، اما سکته قلبی و سرطان ریه همچون تصادفات شدید همیشه و برای همه کس نیز اتفاق نمی‌افتد. ولی حتی با احتمال این‌ که اتفاقات تلخ و حتی غیرقابل جبران برای افرادی نمی‌افتد، نباید خود را در معرض خطرات غیرقابل پیش‌بینی قرار داد.

درد قفسه سینه در سیگاری‌ها ناشی از چیست؟

از آنجایی که سیگار روی دستگاه گوارش نیز اثرات منفی می‌گذارد می‌تواند منجر به ایجاد یا تشدید زخم‌های گوارشی یا اختلال عملکرد دریچه‌ای بشود که ریه را به مری وصل می‌کند که حاصل آن سوزش و درد قفسه سینه است. پس درد قفسه در سیگاری‌ها همیشه ناشی از مشکلات قلبی نیست.

آیا در معرض دود سیگار بودن و همنشینی با یک سیگاری نیز به همین اندازه خطرناک است؟

بله، همنشینی با یک سیگاری هم بسیار خطرناک است چون ریه‌ها را به طور مستقیم در معرض دود سیگار قرار می‌دهد و تقریبا به اندازه کشیدن سیگار پرخطر است.

ترک سیگار تا چه اندازه از اثرات تخریبی رخ داده در بدن یک سیگاری که چند سال هم سیگار کشیده، می‌کاهد؟

اگر شخصی قبل از ترک سیگار دچار عوارض جسمی خاصی نشده باشد، پس از گذشت دو سال از زمان ترک به وضع عادی و کاملا طبیعی بازمی‌گردد.

حتی برررسی‌ها نشان داده است که یک سال پس از قطع مصرف سیگار، خطر بیماری عروق کرونر از جمله حمله قلبی و درد قفسه سینه به نصف کاهش می‌یابد. و با گذشت دو سال از ترک سیگار، خطر ابتلای بیماری‌های قلبی مانند کسی است که هرگز سیگار نکشیده است. بنابراین بهترین توصیه برای کسانی که می‌خواهند مسیر زندگی‌شان را در جاده امن سلامت و رسیدن به میانسالی و پیری بدون ناتوانی ناشی از بیماری‌های خطرناک طی کنند، آن است که هر چه زودتر سیگار را کنار بگذارند تا طول عمر بیشتری داشته باشند.
جمعه 10/3/1392 - 14:0
سلامت و بهداشت جامعه
دوری از محیط‌هایی که در آن سیگار می‌کشند و پرکردن اوقات فراغت، اصل مهمی در ترک سیگار است


اگر شما هم از آن دسته آدم‌هایی هستید که به محض دیدن سیگار، اختیارتان را از دست می‌دهید و زیر قول ترک‌سیگار می‌زنید، احتمالا خواندن این گزارش می‌تواند به شما کمک کند که با روش‌های موثر ترک سیگار آشنا شوید.

اگر چند بار برای ترک سیگار اقدام کرده‌اید و هربار به دلایل مختلف شکست خورده‌اید، قدم اول این است که ناامید نشوید و دوباره برای ترک سیگار اقدام کنید. هرچه باشد نیکوتین موجود در سیگار، بشدت مغز را شرطی و معتاد می‌کند و برای رهایی از این ماده مضر سلامت، باید هر چه زودتر آستین‌هایتان را بالا بزنید. برخلاف برخی افراد که فکر می‌کنند موضوع ترک سیگار یک تصمیم شخصی است و نباید همه از آن مطلع شوند، اتفاقا در قضیه ترک سیگار، موضوع کاملا فرق می‌کند. در صورتی که شما به همه دوستان و نزدیکانتان بگویید که می‌خواهید مصمم، سیگار را ترک کنید، همین کار انگیزه‌ای در شما ایجاد می‌کند که موجب می‌شود شما با قدرت بیشتری روی تصمیم خود استوار بمانید.

وقت‌تان را پر کنید

اگر پای صحبت سیگاری‌ها بنشینید، آنها معمولا در دو حالت، بیشتر مستعد سیگار‌کشیدن هستند. اولین حالت وقتی است که فرد سیگاری در کنار شما سیگار می‌کشد و احتمالا به شما هم سیگار تعارف می‌کند و دومین حالت، مواقعی است که شما وقت آزاد زیادی دارید و نمی‌توانید اوقات فراغتتان را به شکل موثری سپری کنید.

حالا که این دو حالت را شناختیم، طبیعی است که بهترین روش ترک سیگار این است که تا وقتی کاملا سیگار را ترک نکرده‌ایم و وسوسه سیگار‌کشیدن به سراغمان نیامده است، از این دو موقعیت دوری کنیم.

یعنی اول این‌که سعی کنیم تا حد امکان از محیط‌هایی که در آن سیگار می‌کشند، دوری کنیم و دوم این‌که به اوقات فراغت خود، رنگ و بویی دیگر بدهیم و نگذاریم بیکاری موجب کشش ما به سمت سیگار شود.

رابطه ناراحتی و سیگار را بخشکانیم

عده‌ای از سیگاری‌ها می‌گویند که برای رفع استرس و مشکلات روحی و روانی به سیگار پناه می‌برند که در این شرایط قدم اول این است که اگر شدت استرس زیاد است، ابتدا منبع استرس و ناراحتی‌های روانی را با کمک مشاوران رفع کنیم، ولی اگر اضطراب و عصبانیت از جمله احساس‌های معمولی و طبیعی است که همه ما در زندگی تجربه می‌کنیم، باید رابطه ناراحتی و سیگار‌کشیدن را از بین ببریم. به بیان دیگر، باید کاری کرد که مغز به محض عصبانی‌شدن به دنبال سیگار نرود و شرطی نشود.

می‌توان پس از عصبانی شدن، راه‌های دیگری مثل قدم‌زدن، ورزش، خوردن یک خوراکی یا هر روش دیگری را جایگزین سیگار‌کشیدن کرد.

درست است که این کارها آنقدر هم ساده نیست، اما به‌هرحال فرد سیگاری باید برای رهایی از سیگار، این‌گونه دشواری‌ها را هم به جان بخرد.

شرکت در جمع‌های «ترک سیگار»

این روزها در اطراف ما گروه‌های زیادی وجود دارد که اعضای آن مصمم هستند سیگار را ترک کنند. درست است که با عضوشدن در این گروه‌ها تضمینی وجود ندارد که شما دوباره به سمت سیگار کشیده نشوید، اما عضویت در این گروه‌ها و استفاده از تجربه‌های آنها می‌تواند برای ترک دائمی سیگار موثر باشد. خاصیت بعدی این گروه‌ها که حتی می‌تواند یک گروه دو،‌سه نفره از دوستان را شامل شود، ایجاد انگیزه جمعی در بین اعضای گروه است. شما با عضوشدن در این گروه‌ها احساس می‌کنید که در انتخاب مسیر ترک سیگار، تنها نیستید.

سنگ بزرگ، نشانه نزدن است

تجربه نشان داده است معمولا افرادی که به یکباره تصمیم می‌گیرند دیگر هرگز حتی یک نخ سیگار هم نکشند، خیلی زود خسته می‌شوند و دوباره به سیگار‌کشیدن روی می‌آورند. اگر فردی هستید که روزانه 20 نخ سیگار می‌کشید، پایدارترین روش ترک سیگار این است که هر روز بخشی از مصرف خود را کاهش دهید تا به روزی یک نخ و در نهایت به ترک سیگار برسید.

به خود سخت بگیریم

یکی از روش‌های جالب و ابتکاری برای ترک سیگار این است که زمان و مدل سیگار‌کشیدن خود را عوض کنیم. مثلا با دست ضعیف‌تر خود سیگار بکشید، یا از دو انگشت آخر دست ضعیفتان برای سیگار‌کشیدن بهره ببرید. راه دیگر این است که با کوک کردن ساعت‌تان، دقیقا در وسط زمان خوابتان بیدار شوید و با چشم‌های خواب‌آلود و کلافه سیگار بکشید. در واقع هر روش ابداعی که فکر می‌کنید سیگار‌کشیدن را از لذت به مشقت تبدیل می‌کند، در خیلی از موارد جواب می‌دهد و به ترک سیگار کمک می‌کند.

آخرین راه: نزد متخصص بروید

اگر از همه راه‌هایی که ذکر کرده‌ایم، استفاده کرده‌اید و به نتیجه نرسیده‌اید، آخرین و شاید مطمئن‌ترین راه این است که از کمک متخصصان ترک سیگار استفاده کنید.

روان‌شناسان و کارشناسان ترک اعتیاد می‌توانند در این راه به شما کمک کنند و مطمئن باشید که استفاده از رهنمودهای آنها، حتی اگر سودی برای شخص شما نداشته باشد، ضرری هم نخواهد داشت.
جمعه 10/3/1392 - 13:37
سلامت و بهداشت جامعه
قلیان، این وسیله کم‌ خرج، اما پرخطر این روزها پای ثابت تفریح بسیاری از جوانان و خانواده‌های ایرانی است، قلیان‌کش‌های حرفه‌ای یک قانون نانوشته برای خود دارند، قانونی که از برخی باورهای نادرست رایج از قدیم تاکنون شکل گرفته است.

مصرف‌کنندگان قلیان به این دلیل در بین انواع دخانیات موجود در بازار به قلیان روی آورده‌اند که آن را کم‌خطرترین نوع مواد دخانی می‌دانند، غافل از این‌که آنچه کشیدن قلیان با مصرف‌کنندگان آن می‌کند به مراتب ناگوارتر از سیگار است. چه آنهایی که به ادعای خودشان تفننی قلیان می‌کشند، چه آنهایی که قلیان‌کش حرفه‌ای هستند باید بدانند که مصرف قلیان بتدریج آنها را در معرض انواع بیماری‌ها قرار می‌دهد که بسیاری از آنها ممکن است زمانی آثار خود را بروز دهند که دیگر کار از کار گذشته و درمان قطعی برای آنها وجود ندارد. چروکیدگی پوست، پیری زودرس، تیرگی زیر چشم و لب‌ها، زردی و فساد دندان‌ها از مهم‌ترین نشانه‌های ظاهری افرادی است که قلیان‌کشیدن جزو برنامه‌های روزمره زندگی شان شده است.

خانم‌هایی که سیگار و قلیان می‌کشند باید با چهره زیبا و پوست شفاف و جوان خداحافظی کنند، چرا که نیکوتین سیگار یا قلیان در خانم‌ها جذب بیشتری دارد.

مصرف‌کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحمیلی آن قرار دارند مانند مصرف‌کنندگان سیگار مبتلا به انواع سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی، عروقی و تنفسی خواهند شد.

تحقیقات نشان می‌دهد 12 درصد بیماری‌های قلبی و عروقی، 66 درصد برونشیت و سرطان ریه و 38 درصد بیماری‌های حاد تنفسی در جهان به مصرف دخانیات اختصاص دارد.

همچنین مصرف قلیان شما را چهار تا ده برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض سرطان دهان، حنجره و مری قرار می‌دهد. زنانی که در طول دوران بارداری خود، مصرف‌کننده قلیان بوده یا در معرض دود قلیان اطرافیان قرار گرفته‌اند، وزن نوزادشان هنگام تولد کمتر از حد طبیعی بوده و خطر ابتلا به بیماری‌های ریوی در این نوزادان بیشتر است. برخلاف تصور بعضی افراد، دود حاصل از قلیان به هیچ وجه کم‌خطر نیست، بلکه حاوی مواد سرطان‌زا و سمی بی‌شماری است که موجب بروز سرطان‌های ریه، لب و حفره دهانی، بیماری‌های قلبی و عروقی و دیگر بیماری‌ها و سرطان‌ها می‌شود. همچنین استفاده مشترک از قسمت‌های دهانی قلیان، عاملی انتقال بیماری‌های واگیرداری همچون سل و هپاتیت است.

بوی بد دهان، دندان‌ زرد، از دست دادن دندان و بیماری‌ لثه از عوارض ناشی از مصرف قلیان است.

تنباکو و توتون مورد استفاده در قلیان معمولا از بی‌کیفیت‌ترین و نامرغوب‌ترین انواع موجود و خطرناک‌ترین آنهاست، ضمن این‌که اسانس‌های مواد معطر استفاده شده در تنباکوهای معطر یا میوه‌ای حاوی هزاران ماده سمی و کشنده است.

هر وعده قلیان برابر یک پاکت سیگار

مانند بسیاری از کشورهای همسایه، قلیان یکی از وسایل تفریحی رایج در ایران است که گرچه بارها از سوی مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مصرف آن در اماکن عمومی و بخصوص سفره‌خانه‌های سنتی منع شده،‌ اما انگار براحتی نمی‌‌شود شر آن را از چنین مکان‌هایی کم کرد.

در این شرایط، پزشکان متخصص هشدار می‌دهند مصرف‌‌کنندگان قلیان، در هر بار مصرف دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار وارد ریه‌های خود می‌کنند، چون تنباکوی مصرفی در قلیان 400 نوع ماده سمی و سرطان‌زا دارد، تنباکوهای میوه‌ای علاوه بر این 400 نوع سم، مضرتر هستند.

افراد سیگاری که به طور متداول ‌هشت تا ‌12 نخ سیگار در روز مصرف می‌کنند، به طور متوسط با ‌40 تا ‌75 پُک که به مدت پنج تا هفت دقیقه طول می‌کشند حدود ‌5 تا 6 لیتر دود استنشاق می‌کنند و این در حالی ‌است که مصرف‌‌کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ‌20 تا ‌30 دقیقه طول می‌‌کشد، حدود ‌50 تا ‌200 پک می‌‌زند که هر پک به طور متوسط حاوی ‌یک لیتر دود است.

رشد قارچ و میکروب در ریه شما

اگر هنوز هم به هیچ قیمتی حاضر به کنار گذاشتن قلیان نیستید پس خودتان را برای پذیرایی از مهمان‌های ناخوانده آماده کنید، چون ریه‌های شما محل مناسبی برای رشد انواع میکروب و قارچ خواهد بود.

به گفته پزشکان به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می‌‌تواند عامل مهمی در رشد میکروب و قارچ باشد.

تحقیقات نشان می‌دهد که کشت مواد داخل لوله قلیان حاوی صدها نوع قارچ و میکروب بوده و براحتی با دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت‌های مزمن می‌کند.

ابتدا شخص متوجه بیماری خود نمی‌‌شود، ولی سال‌های بعد به دلیل نفوذ این قارچ و میکروب در لایه‌های مختلف ریه، بیماری‌هایی مثل برونشیت،‌ آمفیزم ریه و سرانجام آسم ایجاد می‌شود، این در حالی است که شخص هنگامی به بیماری خود پی می‌‌برد که متاسفانه چاره‌ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت.

زخم‌هایی که دیر خوب می‌شود

آنهایی که اهل کشیدن سیگار و قلیان هستند باید بدانند حالا دیگر نه فقط مستعد ایجاد زخم‌های گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطان‌های دستگاه گوارش هستند، بلکه اگر همین حالا هم به زخم‌های سیستم گوارشی مبتلا بوده و مراحل درمان را می‌گذرانند، مصرف قلیان بهبود زخمشان را به تاخیر می‌اندازد و پاسخ به درمان را کند می‌کند.

به همین دلیل است پزشکان متخصص به بیمارانی که از سوءهاضمه رنج می‌برند، توصیه می‌کنند برای افزایش تاثیر درمان و کاهش عود بیماری، به طور جدی مصرف سیگار و قلیان را کنار بگذارنند.

مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش‌وزن و تخریب هورمون‌های جنسی می‌شود که همه اینها سرانجام به تسریع روند ابتلا به پوکی استخوان کمک می‌کند.

باورهای غلط درباره قلیان

باور غلط: از آنجا که تنباکوی قلیان از راه آب فیلتر می‌شود، بنابراین تمام مواد مضر آن تصفیه می‌شود.

واقعیت: کشیدن تنباکو به وسیله آب، مواد سرطان‌زای آن را تصفیه نمی‌کند، این دود می‌تواند به‌اندازه دود سیگار اثر مخرب روی ریه و قلب داشته باشد.

باور غلط: استنشاق دود قلیان ریه‌ها را نمی‌سوزاند به همین دلیل مضر نیست.

واقعیت: دود قلیان وقتی استنشاق می‌شود، ریه‌ها را نمی‌سوزاند، زیرا از طریق آبی که در پایین آن قرار دارد خنک می‌شود با این‌که دود خنک می‌شود، اما هنوز هم حاوی مواد سرطان‌زایی است که برای بدن مضر است.

باور غلط: کشیدن قلیان سالم‌تر از کشیدن سیگار است.

واقعیت: دود قلیان به‌اندازه دود سیگار مضر است، قلیان به روشی متفاوت دود تولید می‌‌کند به این ترتیب که دود سیگار از سوختن تنباکو ایجاد می‌شود، در حالی که دود قلیان به‌وسیله گرم‌شدن تنباکویی که در کاسه‌ای بالای آن قرار دارد از راه زغال تولید می‌شود، بنابراین دود حاصل از آن هم به‌اندازه دود سیگار سرطان‌زاست.

باور غلط: کشیدن قلیان به‌اندازه کشیدن سیگار اعتیادآور نیست، زیرا نیکوتین ندارد.

واقعیت: تنباکوی قلیان هم مثل تنباکوهای معمولی حاوی نیکوتین است، به‌طوری که در یک مصرف 60 دقیقه‌ای قلیان، فرد مصرف‌کننده در معرض حجم دودی صد تا 200 مرتبه بیشتر از یک نخ سیگار قرار می‌گیرد.

باور غلط: تنباکوی گیاهی قلیان سالم‌تر از تنباکوی معمولی است.

واقعیت: قلیان هم مانند کشیدن سیگار گیاهی یا طبیعی، فرد را در معرض مواد سرطان‌زا قرار می‌دهد.

باور غلط: اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه‌ها وارد نمی‌‌شود.

واقعیت: این تصور کاملا غلط است، چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن شده و آثار سوء خود را می‌‌گذارد. حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می‌‌شود، افرادی که قلیان نمی‌کشند و در معرض دود قرار گرفته‌اند در طولانی‌ مدت دچار عوارض آن خواهند شد.

 

جمعه 10/3/1392 - 13:36
پوست و مو

چند شاخه شدن نوک موها، یکی از معضلاتی است که خیلی از افراد با آن روبه‌رو می‌شوند و معمولا به معنی آن است که باید موها را کوتاه‌تر کرد. بخصوص کسانی که موهای بلندی دارند، این مورد را بیشتر از دیگران تجربه می‌کنند و اکثرا از این‌که مجبورند به خاطر موخوره موهای‌شان را کوتاه کنند، کلافه و ناراضی هستند.

دکتر همایون مژدهی‌آذر، متخصص پوست و مو، دلایل پیدایش موخوره را توضیح داده و روش‌هایی را نیز برای پیشگیری از آن توصیه کرده‌است.

موها از دو قسمت تشکیل می‌شود، ریشه و ساقه. قسمت ریشه مو، آن بخشی است که تمام ساختمان‌های مو از آن ایجاد می‌شود و حدود یک میلی‌متر زیر پوست قرار دارد و ساقه مو قسمتی است که ما می‌بینیم و به چشم می‌آید. قسمت زنده مو، ریشه است که زیر پوست قرار دارد و اگر آسیبی به آن وارد آید، دیگر مویی تولید نمی‌شود یا اگر هم تولید شود، یک موی مشکل‌دار و بیمار است؛ اما ساقه، در واقع قسمت مرده موهاست و در آن سلول زنده‌ای وجود ندارد. بنابراین اگر این قسمت آسیب ببیند، در صورتی که مشکل به ریشه نرسد، معمولا ریشه دوباره موی سالم را ایجاد می‌کند و مشکل خاصی پیش نمی‌آید.

موخوره، یکی از آسیب‌هایی است که به قسمت ساقه، یعنی قسمت مرده مو وارد می‌شود. یک تخته چوب را در نظر بگیرید که اگر حرارت ببیند، ممکن است بسوزد؛ اگر در آب بیفتد، ممکن است ورم کند و تکه تکه بشود و اگر ضربه بخورد، ممکن است بشکند. همین مسأله در مورد ساقه مو هم صادق است. آسیب‌های فیزیکی می‌تواند در ساقه مو تغییر ایجاد کند. این تغییرات فیزیکی می‌توانند خود را به شکل‌های مختلفی نشان دهند؛ از جمله شکننده شدن مو به صورت تغییر شکل موها از حالت صاف و کشیده و براق به مویی پیچ خورده و ناصاف و دندانه دندانه.

بعضی وقت‌ها آسیب، خود را به صورت شکستگی عرضی در مو نشان می‌دهد که مو کاملا از وسط شکستگی طولی پیدا می‌کند ولی گاهی شکستگی در امتداد ساقه است که اگر به نوک مو برسد، می‌تواند منجر به دو یا چند شاخه شدن مو بشود که از آن با عنوان موخوره نام برده می‌شود.

آسیب‌های فیزیکی که باعث ایجاد موخوره می‌شوند، عبارتند از: حرارت ناشی از سشوار، اتوی مو و حتی آفتاب به صورت مستقیم و شدید، آسیب‌های شیمیایی ناشی از مواد دکلره و موادی که برای رنگبری از آنها استفاده می‌شود، استفاده مکرر از انواع و اقسام رنگ‌های شیمیایی یا فرآورده‌هایی مثل ژل‌ها و مواد دیگری که به هر عنوانی برای موها استفاده می‌شود و شانه کردن‌های غیرصحیح به طوری که دندانه‌های شانه آسیب کششی روی مو وارد کند.

بدن هم موخوره دارد

موخوره عمدتا در موهای سر دیده می‌شود ولی در ابروها و نواحی دیگر بدن هم ممکن است آن را مشاهده کنیم. رنگ کردن ابروها از عواملی است که می‌تواند در این ناحیه ایجاد موخوره کند. سایش دو قسمت پوست روی یکدیگر، مثل بازو به پوست تنه یا سایش پوست با پارچه و لباس و همچنین خشک کردن خشن بدن با حوله بعد از استحمام نیز ممکن است باعث بروز این عارضه شود. حرارت و نور آفتاب هم می‌تواند شکنندگی و دو شاخه شدن موها را ایجاد کند. در جایی مثل شمال کشور، اگر یک مرد مدت زیادی زیر آفتاب باشد، ممکن است موهای بدنش دچار چنین وضعی بشود. در بعضی موارد سوء‌تغذیه هم این حالت را ایجاد می‌کند که این مورد اخیر چندان شایع نیست.

موخوره در هر سنی ممکن است در موها ایجاد شود و بنا بر آسیبی که به ساقه مو وارد می‌آید، حتی در سنین کودکی هم امکان پیدایش موخوره وجود دارد.

وقت نداری، کوتاهش کن

امکان بروز موخوره در موهای بلند بیشتر است و از آنجا که رسیدگی به این نوع موها، مشکل‌تر و وقتگیر است، توصیه می‌شود کسانی که زمان کافی برای رسیدگی به آن را ندارند، موهای‌شان را کوتاه نگه دارند. شانه کردن موی بلند، سخت‌تر از موی کوتاه است و خیلی از افراد آن‌طور که باید، برای شانه کردن وقت نمی‌گذارند. در نتیجه عجله می‌کنند، به مو فشار می‌آورند و برای صاف کردن موهای‌شان نیز از روش‌هایی بهره می‌گیرند که چندان توصیه نمی‌شود، مثل اتو کردن مو و استفاده از مواد صاف‌کننده.

علاوه بر آن، خشک کردن موهای بلند بعد از استحمام نیز سخت‌تر است یا باید بگذارند خودش خشک بشود که معمولا زمان زیادی طول می‌کشد یا باید با بستن یک حوله به روی سر و باقی گذاشتن‌اش به مدت نیم تا یک ساعت آب موها را بکشند یا از سشوار استفاده کنند که در این روش بهتر است سشوار با فاصله 30 تا 40 سانتی‌متری از سر نگه داشته شده و به صورت یکنواخت و آرام بالای مو حرکت داده شود. سشوار کشیدن‌های نزدیک، داغ و باعجله می‌تواند باعث ایجاد آسیب و موخوره شود. طرز بستن موها هم خیلی اهمیت دارد. موهایی که خیلی سفت بسته می‌شود و کشش زیادی به ساقه مو وارد می‌آید، در معرض دو یا چند شاخه شدن ساقه قرار می‌گیرد. بعلاوه بیماری‌هایی هم هستند که در آنها موها شکننده می‌شود و ممکن است با ضربات خیلی ملایم‌تر و آسیب‌های کمتری به صورت موخوره خود را نشان بدهد، مثل سوءتغذیه‌های مختلف که بخصوص در افراد شدیدا بیمار یا در کودکانی که دچار مشکلات تغذیه هستند، مشاهده می‌شود که البته خیلی شایع نیست.

تا نرم‌کننده هست، سرکه چرا؟

سرکه یک اسید و پاک‌کننده نسبتا خوب برای موهای چرب، موهایی که شوره دارد و حتی برای پاک کردن کف سر از پوسته‌هاست،‌ ولی با وجود نرم‌کننده‌های مختلف و خوبی که در بازار وجود دارد، امروزه کمتر از روش‌های سنتی استفاده می‌شود بخصوص که هیچکدام کارآیی این نرم‌کننده‌های استاندارد را ندارد و روش‌های استانداردی هم نیستند، چراکه مثلا افراد نمی‌دانند سرکه را با چه غلظتی باید استفاده کنند چون سرکه‌های مختلفی وجود دارد و هر سرکه هم غلظتش با دیگری متفاوت است، بنابراین احتمال خطا کردن و بروز عوارض در این روش‌ها بیشتر است.

اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که مویی که دو شاخه می‌شود، دیگر به حالت اول خود برنمی‌گردد. در واقع کار نرم‌کننده‌ها این است که دو طرف این دوشاخه شدگی را به هم می‌چسبانند و سطح مو را که ناهموار و تکه‌تکه کنده شده، صاف و هموار می‌سازند و به شکل موقت کمک می‌کنند به این که فرد موهای براق، قابل شست‌وشو و قابل شانه شدن قبلی‌اش را پیدا کند؛ وگرنه واقعیت این است که باید صبر کرد تا موی سالم از ریشه رشد کند و جایگزین شود. مکانیزم نرم‌کننده‌ها این است که فرورفتگی‌های روی موها را پر می‌کرده و کمک می‌کنند تا موها راحت‌تر روی هم بلغزند و برق و قابلیت انعکاس نوری که قبلا داشتند و اکنون بر اثر بدشکل شدن این حالت را از دست داده‌اند، دوباره بازیابند. در نهایت این‌که با استفاده از نرم‌کننده نسبتا خوب به چنین نتیجه‌ای می‌رسیم اما روش‌های سنتی مثل استفاده از سرکه حداقل در این مورد به این خوبی جواب نمی‌دهد.

برای درمان موخوره از داروی خوراکی و قرص و کپسول استفاده نمی‌شود و اساس کار روی استفاده از نرم‌کننده‌هاست. چرا که به هر حال این حالت، یک تغییر فیزیکی است و با ریشه مو کاری ندارد اما اگر ریشه مو آسیب دیده باشد، اکثرا به صورت ریزش مو ظاهر می‌شود و باید برای درمان آن اقدام کرد.

یکدفعه تغییر رنگ ندهید

با وجود تمام مضراتی که برای مواد شیمیایی و وسایلی که برای صاف کردن مو از آنها استفاده می‌شود، گفته شد، باز هم افراد به سراغ این موارد می‌روند. به همین دلیل بهتر است حداقل از راهکارهایی استفاده شود که کمتر به مو آسیب برسد. مثلا بهتر است بین دفعات رنگ کردن مو، فاصله‌های چند ماهه بگذارید یا از تغییر رنگ‌های خیلی شدید پرهیز کنید.

از رنگ‌ها و تکنیک‌های استاندارد و صحیح استفاده کنید و برای این کار از افراد خبره که در زمینه رنگ کردن متبحر هستند، کمک بگیرید. از اتوی مو تا جایی که ممکن است استفاده نکنید و برای شانه کردن موها از شانه‌های دندانه درشت بهره بگیرید. برای نوک موهای درهم رفته خود از نرم‌کننده‌هایی استفاده کنید که مخصوص داخل حمام، بعد از استحمام یا بین دفعات حمام رفتن هستند. سعی کنید این نرم‌کننده‌ها مناسب باشند و خیلی چرب و سنگین نباشند تا زمانی که لازم است و می‌خواهید، بتوانید براحتی آنها را بشویید. سشوار را روی درجه ملایم بگذارید و آن را خیلی نزدیک به موهای سر نگیرید. اگر به مو آسیب شدید وارد شده، تا موی سالم جایگزین آن نشده ‌است، از وارد کردن آسیب بیشتر پرهیز کنید و از روش‌هایی که تحریک‌کننده هستند، بهره نگیرید.

 

جمعه 10/3/1392 - 13:33
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته