• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 609
تعداد نظرات : 775
زمان آخرین مطلب : 4206روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

● پخت و پز با روغن:
پخت و پز در درجه حرارت بالا می‌تواند به روغن آسیب برساند، اسید چرب امگا۳ بالا در روغن برای سرخ کردن کمتر مناسب است و حرارت نه تنها باعث تخریب اسیدهای چرب می‌شود ، بلکه می‌تواند باعث تغییر آن به مواد مضر نیز گردد. روغن‌های هیدروژنه شده اغلب برای پخت و پز استفاده می‌شوند زیرا این روغن‌ها قبلاً به وسیله فرآیند شیمیایی به ترکیباتی که کمتر در اثر حرارت آسیب می‌بینند تغییر داده شده اند. روغن‌هایی که اشباع و تک اشباع بالایی دارند بیش‌تر در برابر حرارت پایدارند مانند روغن بادام زمینی و زیتون و روغن‌های آسیب‌پذیر بهتر است در دمای اتاق مورد استفاده قرار گیرند .
هیچ‌گاه روغن را تا نقطه دود حرارت ندهید. زیرا این مسأله نه تنها به محتویات اسید چرب روغن آسیب می‌زند بلکه طعم آن‌ها را نیز تغییر می‌دهد.
● بهترین روغن‌ها و چربی‌ها عبارتند از:
کره، بادام زمینی، روغن آفتابگردان اولئیک بالا و روغن گلرنگ اولئیک بالا و روغن زیتون.
تا جایی که ممکن است خوردن غذاهای حاوی دانه های روغن را ارج بدانید زیرا این غذاها شامل مواد مغذی حیاتی دیگری علاوه بر چربی‌های انرژی زا و اسیدهای چرب می‌باشند.
● نگهداری روغن:
اگر روغن به مقدار زیادی می‌خرید باید در بطری‌های تیره نگه‌داری شوند. شیشه‌های شفاف یا بطری‌های پلاستیکی اجازه می‌دهند نور نفوذ کرده و باعث اکسیداسیون اسیدهای چرب شود. اگر روغن در بطری‌های شفاف عرضه شده است با پوشش تیره آن را بپوشانید. درب بطری را بعد از هر بار مصرف کاملاً ببندید چرا که تماس با هوا بر کیفیت روغن اثر می‌گذارد. روغن را در مقادیر کم خریداری کرده و در یک یا دو ماه استفاده کنید.
هر چه روغن طبیعی‌تر باشد زودتر فاسد می‌شود. روغن را در جای تاریک و خنک نگه‌داری کنید.
● خواندن برچسب‌ها
از خریدن روغن‌هایی که فقط بر روی برچسب نوشته شده است روغن گیاهی خودداری کنید. یک مشتری باید به خوبی بداند از کدام روغن گیاهی در تولید محصول استفاده شده است. معمولاً بر روی برچسب انواع اسیدهای چرب روغن برای مثال چه مقدار امگا۳ (لینولتیک چه مقدار امگا (لینولئیک اسید) ارایه می‌شود. مشتری باید به طور صحیح بداند چه مقدار باقی مانده مواد شیمیایی را ممکن است مصرف کند.
در مورد عبارت گمراه‌کننده بدون کلسترول شما باید آگاه باشید زیرا اصولاً روغن‌های گیاهی فاقد کلسترول می‌باشند. هنگام خواندن برچسب فقط به مقدار کلسترول توجه نکنید بلکه همچنین مقدار روغن‌های اشباع را چک کنید. روغن نارگیل و پالم کرنل اسیدهای چرب اشباع بالایی دارند هر چند بدون کلسترول هستند. جایگزین چربی‌های اشباع در روغن ذرت، کانولا و روغن مایع مخلوط پیدا می‌شود.
● مصرف بهینه (اقتصادی):
به خاطر داشته باشید که روغن‌ها چربی های مایع می باشند. هر چند بهترین روغن‌ها در حدود ۱۲۰ کالری انرژی در یک قاشق غذاخوری دارند، روغن‌ها را بهینه مصرف کنید.
روغن را در قاشق ریخته و سپس بر روی سالاد پخش کنید. اگر روغن را به طور مستقیم از داخل بطری نریزید روغن کمتری مصرف خواهید کرد.
● روغن را تا چه مدت‌زمانی می‌توان نگه‌داری کرد؟
مدت‌زمان ماندگاری محصولات روغنی جامد و مایع روی ظرف آن‌ها درج شده است. اما باید توجه داشت که این مدت‌زمان ماندگاری به میزان زیادی به شرایط نگه‌داری و استفاده آن‌ها بستگی دارد. برای دست‌یابی به بهترین نتیجه، محصولات روغنی باید در یک مکان سرد، خشک، دور از بوهای شدید و تابش مستقیم آفتاب و نیز منابع گرمایشی (بخاری، ماشین ظرف‌شویی و موتور سردکننده‌ها) نگه‌داری شوند.
● آیا لازم است روغن در یخچال نگه‌داری شود؟
پیشنهاد می‌شود روغن‌ها در شرایط معمول در کابینت آشپزخانه (دمای ۱۵-۲۵ درجه سانتیگراد) نگه‌داری شوند. اگر در یک منطقه آب و هوایی گرم زندگی می‌کنید و ترجیح می‌دهید که روغن را در یخچال نگه‌داری کنید، به این موضوع توجه داشته باشید که سرما باعث می‌شود روغن‌های جامد سفت‌تر شوند و روغن‌های مایع نیز غلیظ‌ تر شده و تا حدودی ابری به نظر برسند. اگر اجازه دهید که محصول به دمای محیط باز گردد ظاهر آن به حالت نرمال برخواهد گشت و نتیجه بهتری را به شما خواهد داد.
● چرا وقتی روغن سرخ کردنی برای سرخ کردن عمیق در ماهیتابه ریخته می‌شود، کف می‌کند؟
همه مواد غذایی حاوی رطوبت هستند. وقتی حتی مقدار کمی رطوبت در سطح ماده غذایی وجود داشته باشد، هنگام تماس با روغن داغ کف کرده و یا کمی می‌جوشد. برای ایمنی هیچ‌گاه محفظه سرخ‌کن را بیش‌ از یک سوم حجمش از روغن پر نکنید.
مطمئن شوید که ماده غذایی قبل از اضافه شدن به روغن داغ تا حد امکان خشک شده باشند. این کار را می‌توان با حوله، دستمال و… و یا با پوشانیدن سطح ماده غذایی با آرد انجام داد. همیشه از یک انبر یا سبد مربوط به سرخ کن برای اضافه کردن ماده غذایی به روغن استفاده کنید و این کار را با دقت انجام دهید.
● آیا روغن‌های سرخ کردنی را می‌توان چندین بار برای سرخ کردن استفاده کرد؟
در صورتی که از روغن‌های سرخ کردنی به نحو مناسبی استفاده شود، می‌توان آن‌ها را چندین بار مورد استفاده مجدد قرار داد. بعد از سرد شدن روغن آن را با استفاده از یک صافی یا دو لایه کاغذ حوله‌ای ضخیم صاف کرده، در ظرف تمیز و خشک ریخته، دور آن را بپوشانید و در یخچال نگه‌داری کنید. کف کردن از علایم استفاده مجدد زیاد روغن می‌باشد، در صورت مشاهده این مسأله روغن را دور بریزید.
● منظور از چربی و اسیدهای چرب چیست؟
چربی‌ها دسته‌ای از ترکیبات شیمیایی ساخته شده از اسیدهای چرب هستند. انرژی اضافی حاصل از مواد غذایی در بدن عموماً به صورت چربی ذخیره می‌شود. همچنین چربی ها برای تأمین اسیدهای چرب اساسی که برای رشد بدن لازم هستند و بدن قادر به ساخت آن‌ها نیست، در رژیم غذایی لازم هستند.
اسیدهای چرب به سه دسته عمده تقسیم می‌شوند:
اشباع شده، یک غیراشباعی و چند غیراشباعی
● چربی ترانس چیست؟
چربی ترانس که اسیدهای چرب ترانس نیز عنوان می‌شود یک نوع خاصی از روغن است که هنگام تبدیل روغن مایع به روغن‌های جامد (مانند مارگارین‌های سخت) تولید می‌شود.
● چربی ترانس در چه روغن‌هایی وجود دارد؟
برخی از مارگارین‌ها، اسنک‌ها و مواد غذایی دیگر تهیه شده و یا سرخ شده با روغن‌های نیمه هیدروژنه حاوی چربی‌های ترانس هستند.
● نقش چربی‌ها در رژیم غذایی چیست؟
چربی‌ها منبع عمده انرژی برای بدن بوده و به جذب ویتامین‌هایE, D, A و K کمک می کنند. هم محصولات حیوانی و هم محصولات استخراج شده گیاهی حاوی چربی‌ها هستند و خوردن آن‌ها در حد متعادل برای رشد مناسب، پیشرفت و حفظ سلامت لازم هستند. در یک ترکیب غذایی، چربی تأمین‌کننده طعم، ثبات و پایداری ماده غذایی بوده و حس خوبی را در فرد ایجاد می‌کند.
● آیا همه چربی‌ها و روغن‌ها یکسان هستند؟
به طور ساده‌تر، چربی های غیراشباع (یک غیراشباعی و چند غیراشباعی) اگر در حد متعادل استفاده شوند، سودمند هستند. اما چربی‌های اشباع و ترانس‌ها این گونه نیستند و کلسترول را افزایش می‌دهند. بنابراین، توصیه می‌شود برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، از غذاهایی که حاوی چربی‌های اشباع و ترانس پایینی هستند، استفاده شود.
● کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده مومی شکل است که به طور طبیعی در بافت‌های بدن تمام حیوانات وجود دارد. بدن انسان برای عملکرد صحیح مانند تولید ویتامین دی ، اسیدهای صفراوی برای هضم چربی‌ها، و نیز بسیاری هورمون‌ها، به کلسترول نیاز دارد. با توجه به توانایی همه بافت ها به ساخت مقادیر کافی کلسترول، هیچ نیاز بیولوژیکی به وجود کسترول در رژیم غذایی نمی‌باشد. شواهد علمی یک تمایل خطی مثبت را بین میزان کلسترول دریافتی و کلسترول نشان می‌دهند. روغن‌های گیاهی فاقد کلسترول هستند.
● آیا سرخ کردن عمیق روغن‌های چند غیراشباعی را به چربی اشباع شده تبدیل می‌کند؟
خیر، ممکن است در طول سرخ کردن تغییرات جزئی در روغن رخ دهد و باعث کاهش مقدار چربی‌های چند غیراشباعی شود. اما، حرارت دادن به تنهایی نمی‌تواند چربی چند غیراشباعی را اشباع کند.

سه شنبه 6/2/1390 - 21:10
سلامت و بهداشت جامعه

برخلاف آنچه که برخی از شما ممکن است تصور کنید، یخچال فقط جایی برای نگه داشتن نوشابه ها و موادغذایی از شب مانده نیست. شما می توانید موادغذایی بسیار سالمتری را در آن نگهداری کنید. این روزها که کابینت های آشپزخانه مملو از غذاهای حاضری و آماده با بسته بندی های نگه دارنده شده است، از یخچالتان باید برای نگه داشتن مواد مفید و مقوی استفاده کنید.
اینکار اصلاً سخت نیست. رمز کار در این است که مواد ضروری را تشخیص داده و مطمئن شوید که همیشه این موادغذایی در دسترستان هست. موادی که یخچالتان نباید هیچوقت از آن خالی باشد، موادغذایی است که باید به طور مرتب استفاده کنید تا مطمئن شوید که موادمغذی لازم به بدن شما می رسد. اینها موادی هستند که باید تازه به تازه خریداری شوند.
● آب
ساده و راحت بگویم، بدن شما به آب نیاز دارد. آب به شستشوی سموم بدن و رسیدن موادمغذی به همه سلولهای نیازمند کمک می کند. بدون آب کافی، بدن شما خشک می شود، سردرد می گیرید و عملکردهای بدن بسیار دشوار می شود. آب برای سلامتی شما ضروری است.
▪ وعده روزانه: نوشیدن آب معدنی بسیار خوب است اما می توانید با خرید پارچ هایی که آب را تصفیه می کند و گذاشتن آن به طور دائم در یخچال، کمی در خرج کردن صرفه جویی کنید. هر فرد باید به طور متوسط ۸ لیوان در روز آب بنوشد.
● آب پرتقال
این یکی از مغذی ترین آبمیوه هایی است که می توانید خریداری کنید. تحقیقات فواید بسیار زیادی را برای این آبمیوه به اثبات رسانده است. این فواید از تقویت سیستم ایمنی بدن گرفته تا کنترل فشارخونتان را در بر می گیرد. آب پرتقال همچنین حاوی میزان قابل توجهی ویتامین C است که به مقابله با سرماخوردگی کمک می کند.
▪ وعده روزانه: حتماً باید همیشه آب پرتقال طبیعی در یخچالتان داشته باشید. یادتان باشد که نوشیدنی های پرتقال با آب پرتقال طبیعی یکی نیستند. خوب است یک لیوان در روز از این آبمیوه را همراه با صبحانه مصرف کنید.
● تخم مرغ
تخم مرغ نه تنها ماده غذایی ارزانی است، بلکه می توان آنرا مدتی طولانی نیز در یخچال نگهداری کرد. این ماده غذایی منبع بسیار عالی از پروتئین می باشد و بااینکه کلسترول آن بالاست، اما از نوعی است که بدن می تواند از آن استفاده مفید ببرد. این ماده غذایی را به تعادل در برنامه غذایی خود بگنجانید و به یاد داشته باشید که تخم مرغ ماده غذایی نیست که فقط به درد صبحانه بخورد، می توانید برای ناهار و عصرانه هم از آن استفاده کنید.
‌▪ وعده روزانه: تخم مرغ از این جهت خوب است که بسیار ساده و سریع به شکل های مختلف پخته می شود. برخی متخصصین عقیده دارند که خوردن یک عدد تخم مرغ در روز کافی است که البته موضوعی بحث انگیز است. اما مصرف چند عدد از آن در هفته برای سیستم بدنتان بسیار خوب است.
● شیر
شیر سرشار از پروتئین است. همچنین مقدار زیادی کلسیم در آن است که برای استخوانها بسیار عالی است. موقع خرید به درصد چربی شیر توجه داشته باشید. برای بچه ها شیر با چربی کامل %۳.۲۵ خوب است اما هرچه سن بالاتر رود، شیر پرچرب بیشتر از آنچه که فایده برساند، زیان میرساند. برای افراد بزرگسال، شیر با %۱ چربی یا بدون چربی بهتر است. هنوز هم موادمغذی مفید را بدون عوارض جانبی ناشی از چربی آن، دریافت می کنید.
▪ وعده روزانه: روزانه باید حداقل سه فنجان شیر بنوشید. این می تواند شامل سایر انواع مواد لبنی مثل پنیر، هم بشود. به خاطر بالا بودن میزان پروتئین در این ماده، برای مصرف بعد از ورزش فوق العاده است.
● ماست بدون چربی
نگه داشتن ماست در یخچال هم بسیار خوب است چون حداقل برای چند هفته تازه می ماند. این ماده غذایی را می توانید به تنهایی یا همراه با سایر غذاها استفاده کنید. ماست بعنوان یک ماده لبنی سرشار از کلسیم، پروتئین و ویتامین است.
▪ وعده روزانه: یک کاسه ماست در روز انتخاب بسیار خوبی است. آنرا می توانید جایگزین تنقلات ناسالمی که می خورید هم بکنید.
● لیمو
لیمو یک مرکبات چند کاربرده است. از آن می توانید برای طعم دادن به آب مصرفی روزانه، چاشنی سالاد و بسیاری کاربردهای دیگر استفاده کنید. لیمو ماده ای ادرارآور، منبعی برای ویتامین C و از بین برنده بوی بد دهان می باشد.
▪ وعده روزانه: کمی از آب آن را روی هر غذایی که دوست دارید بچکانید. ماهی را با لیمو بپزید و در لیوان آبتان کمی از آن بچکانید.
‌● هویج
این ماده غذایی گرچه سبز نیست اما جزء سبزیجات به حساب می آید. گفته می شود که هویج به پایین آوردن کلسترول کمک میکند. این ماده که سرشار از ویتامین A هستند، فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارند که از جمله آن می توان به خطر حملات قلبی و مقابله با تحلیل عضلات اشاره کرد. هویج برای مدتی طولانی در یخچال تازه می ماند و خوردن آن بعنوان تنقلات بسیار ساده و راحت است.
▪ وعده روزانه: خوردن یک عدد هویج در روز برای شما عالی است. البته این به مقدار توصیه شده برای سبزیجات و میوه جات مصرفی روزانه شما بستگی دارد. سعی کنید تا می توانید هیچ نوع چاشنی برای خوردن هویج استفاده نکنید. این ماده همه موادمغذی لازم را در خود دارد و نیاز به هیچ ماده افزودنی نیست.
● مخلوط سبزیجات
همه سبزیجات یکسان خلق نشده اند، و بعضی از آنها مفیدتر از بقیه هستند. بهترین کار این است که مخلوطی از آنها را همیشه در یخچالتان داشته باشید. موادمغذی موجود در سبزیجات تازه برای حفظ سلامت بدن لازم است.
▪ وعده روزانه: خوردن سه فنجان سبزیجات در روز الزامی است. بهترین نوع مصرف آن، خوردن آن به شکل خام در سالاد است اما اگر خیلی کم پخته یا بخارپز شوند هم هنوز کمی از موادمغذی در نها باقی می ماند. بهترین مقدار مصرف، همان است که متخصصین تغذیه پیشنهاد می کنند: نصف بشقاب سبزیجات، یک چهارم بشقاب پروتئین و یک چهارم آن نشاسته. البته این مقدار برحسب اندازه بشقابتان ممکن است خطرناک شود.
● کره بادام زمینی %۱۰۰ طبیعی
کره بادام زمینی که بهتر است در یخچال نگهداری شود، منبع بسیار عالی از پروتئین است که حاوی مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان هم می باشد. این ماده دوام زیادی دارد و لازم نیست نگران خراب شدن آن باشید. دلیل نگه داشتن این ماده در یخچال این است که فاقد نگه دارنده است—کره بادام زمینی طبیعی کمی آبکی تر از نوع عادی آن است. اگر دوست دارید که کره بادام زمینی خود را گرم استفاده کنید، دقت کنید که قبل از مالیدن آن روی نان تست یا بیسکویت، حتماً آنرا هم بزنید. کره بادام و کره بلارد هم می توانند جایگزین های خوبی برای کره بادام زمینی باشند.
▪ وعده روزانه: به جای کره معمولی که روی نان تست می مالید، از کره بادام زمینی %۱۰۰ طبیعی استفاده کنید. استفاده از این ماده در برنامه غذاییتان خیلی خوب است اما توجه داشته باشید که کره بادام زمینی طبیعی هم حاوی چربی است. پس مصرف خود را به یک وعده در روز محدود کنید.
● سالم بخورید، سالم بمانید
اگر زندگیتان از نوع سریع السیر و بزن دررو است، هنوز هم می توانید سالم غذا بخورید. باید مطمئن شوید غذاهایی که در یخچالتان نگه داری می کنید، تغذیه سالم را افزایش می دهد. وقت بگذارید و موادغذایی سالمتری پیدا کنید و مطمئن باشید که جسمتان قدردان شما خواهد بود. فکر نکنید غذاهای سالم نمی تواند خوشمزه باشد یا شکمتان را پر نکند، امتحان کنید

سه شنبه 6/2/1390 - 21:7
سلامت و بهداشت جامعه

نگهداری انواع سبزی و میوه نشسته در یخچال، میزان ابتلا به بیماری های عفونی را افزایش می دهد. سبزی، کاهو، هندوانه، خربزه و طالبی به دلیل این که در محیط های آلوده و با آب پس مانده فاضلاب رشد می کنند، می تواند به میکروب های خطرناکی همچون تب روده آلوده باشد.
علاوه بر این نگهداری سبزی و میوه نشسته در یخچال به گفته رئیس هیئت مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی باعث انتقال میکروب از این مواد به دیگر مواد غذایی می شود و افراد را به بیماری های عفونی مختلف مثل امراض دستگاه گوارش مبتلا می کند.

سه شنبه 6/2/1390 - 21:4
دانستنی های علمی

http://bswglobalventuresllc.com/images/48v%201000w%20Rear%20Motor%20Kit-2.jpghttp://www.newdesign.ir/images/2008-7-30-pax-tire.jpg

وظیفه چرخ صرف نظر از ساختمان آن، نگهداری دقیق و مطمئن تایر، علی رغم بارهای اعمال شده بر آن به خاطر گرفتن ترمز، شتاب گیری و عبور از ناهمواری های سطح جاده است. به علاوه چرخ باید تا حد امکان سبک باشد. تایرها نیز در وهله اول ساده به نظر می رسند. ولی در واقع به مراتب پیچیده تر از آن هستند که تصور می شود. تایر باید ایمنی و عملکرد مطمئنی را در حوزه وسیعی از فشارها، سرعت ها، دماها و وضعیت های آب و هوایی فراهم کند. تایر به خاطر فناوری تولیدش همچنان جزو اقلام یکبار مصرف است.


 

ساختمان چرخ پره ای:
چرخ پره ای که تقریبا همه به نوعی با آن آشنا هستند، واقعا وسیله خارق العاده ای است. چرخ سه عنصر اصلی دارد: طوقه، توپی و پره ها، که قطعه آخری دو بخش دیگر را به هم وصل می کند. چرخ های پره ای روی همه خودروهایی که تصورش را بکنید، طی سال های دراز با موفقیت به کار رفته اند. حتی با استفاده از پیشرفته ترین مواد مشکل بتوان روشی برای ساخت چرخی یافت که خیلی بهتر از این باشد. شاید همین انس زیاد با چرخ پره ای است که باعث می شود ما متوجه اهمیت آن نشویم.


ساختمان چرخ پره ای

شکل 1: ساختمان چرخ پره ای

توپی خیلی ساده است. در واقع لوله ای است که محور چرخ از بین آن می گذرد. توپی روی یک جفت بلبرینگ به گونه ای مستقر می شود که می تواند به آسانی بچرخد. همچنین دو لبه برآمده در دو طرف دارد که دارای سوراخ های محل استقرار سرهای برجسته پره هاست. طوقه نیز نسبتا ساده است. طوقه چیزی نیست جز تسمه فلزی لبه داری که حامل تایر و نقطه اتکای انتهای بیرونی پره هاست. خود پره ها استثنایی ترین قسمت چرخ هستند. اگر به چرخ پره ای موتورسیکلت پارک شده ای نگاه کنید، چه بسا تعجب کنید که چطور نزدیک ترین پره به زمین می تواند آن همه وزن را تحمل کند. اگر پره ای را بردارید و دو انتهای آن را به هم فشار دهید، پره به آسانی خم و خراب می شود، و این ویژگی پره های چرخ است. نکته این است که پره ها مقاومت فشاری کم و مقاومت کششی زیادی دارند.

عامل دیگر  در طراحی چرخ، بار اعمال شده هنگام گرفتن ترمز و شتاب گیری است. در هر دو حالت، طوقه و توپی تحت فشاری هستند که نسبت به هم بتابند. بنابراین پره ها باید چنان چیده شوند تا حریف این نیروها شوند. برای همین منظور پره ها را بیش تر به شکل مماسی می چینند تا شعاعی. اگر چرخ را از بغل نگاه کنیم، می توان دید که پره ها یک در میان در طرفین لبه توپی قرار گرفته اند. این ترکیب، سازه ای سه پهلو به وجود می آورد که در مقابل هر گرایش جا به جایی از طرف طوقه نسبت به توپی مقاومت می کند.

ساحتمان چرخ پره ای
شکل 2: بارهای وارده بر پره ها در چرخ پره ای. این تصویرها چرخ را فقط با یک دست پره نشان می دهند. توجه کنید چگونه برای جذب بارهای وارده از جهات مختلف دو دست پره پیش بینی شده است.

طوقه را از فولاد آبه کاری شده یا آلیاژ آلومینیم می سازند و مقطع آن می تواند به شکل های مختلف باشد. هر طوقه را برای سازگاری با کاربردهای خاص یا اندازه تایر معینی انتخاب می کنند. پره ها با مهره های نازک بوش مانندی به نام سرپره، روی طوقه سفت می شوند. سرپره را روی رزوه ی انتهای پره پیچ می کنند تا چرخ ابتدا سرپا شود و سپس بتواند تنش های وارده را تحمل کند. انتهای پره را که از سر پره بیرون زده است سنگ می زنند و هموار می کنند و سپس دور طوقه را نوار می پوشانند تا از سوراخ شدن تیوب جلوگیری کند. به دلیل وجود سوراخ روی طوقه برای نگهداری پره، امکان استفاده از تایر بدون تیوب (تیوب لس) در چرخ پره ای وجود ندارد. انتهای هر پره یک برجستگی داردکه داخل سوراخ خزینه ای لبه توپی قرار می گیرد.

ساختمان چرخ پره ای
شکل 3: ساختمان چرخ پره ای نمونه. این نمای برش خورده چرخ پره ای را همراه با تایر و تیوب و ترمز کاسه ای جلو نشان می دهد.

ساختمان چرخ ریختگی:
چرخ های ریختگی ابتدا روی موتورسیکلت های مسابقه ای به منظور صرفه جویی در وزن و دقت بیش تر ظاهر شدند. این چرخ ها دارای مزیت ضمنی داشتن عرض توپی کم تر نسبت به توپی نوع پره ای بودند و این مزیت، نصب ترمزهای دیسکی را آسان می کرد. چرخ های مسابقه ای اولیه را از آلیاژ منیزیم می ساختند که به مراتب سبک تر از چرخ پره ای مشابه بود. این ماده خیلی گران است و عمر محدودی دارد، چون در معرض فرسودگی و ترک خوردگی در اثر راه روی طولانی است. برای اجتناب از خرابی ناگهانی در استفاده طولانی موتورسیکلت های خیابانی، انواع اصلاح شده ای را از آلیاژ آلومینیم ساختند که روند پیشرفت های چرخ مسابقه ای را دنبال می کرد و همچنین ارزان تر بود. حاصل کار چرخی بادوام تر و در عین حال محکم است، اما مزیت سبکی وزن را ندارد، زیا برخی چرخ های پره ای، از نوع ریختگی مشابه سبک ترند.

چرخ را به صورت یکپارچه می ریزند و سپس به شکل طوقه، توپی و پره ها ماشین کاری می کنند تا چرخی کامل تولید شود. وقتی که چرخ را پرداخت کردند، نیازی به اصلاح یا تنظیم ندارد. نگهداری آن منحصر می شود به تضمین این که پرداخت نهایی سطح چرخ در وضعیت خوبی حفظ شود. عدم وجود پره و سرپره باعث می شود که طوقه ها برای نصب تایرهای بدون تیوب مناسب شوند. گرچه توجه به این نکته مهم است که برخی از چرخ های ریختگی به دلیل تخلخل یا مقطع داخلی تایر، فقط برای انواع تیوب دار ساخته می شوند.

ساختمان چرخ ترکیبی:
این چرخ تلفیقی است میان چرخ های پره ای و چرخ های ریختگی، و محاسن هر دو را در هم می آمیزد. از نقطه نظر تولید، طوقه هایی با مقطع های مختلف می توانند در ترکیب اصلی توپی و پره ساخته شوند و این امر به نحو محسوسی قیمت ها را پایین می آورد. طوقه آلیاژ فشرده ای مشابه طوقه های آلیاژی مصرفی در چرخ های پره ای است، اما سوراخ های جای پره را ندارد. این طرح باعث استفاده از تایرهای بدون تیوب می شود. لبه ای روی سطح داخلی طوقه نقاط اتصال را برای پره ها فراهم می کند. این پره ها را از فولاد یا آلیاژ فشرده می سازند و می توان آن ها را با پرچ یا پیچ به طوقه و توپی وصل کرد. عملا چرخ ترکیبی بسیار شبیه چرخ ریختگی است، اما در اثر شیوه کنترل شده ای می تواند در حین تصادف بپیچد. این حالت از انتقال نیروهای ضربه ای به تنه و سیستم تعلیق جلوگیری می کند.

ساختمان چرخ ترکیبی

شکل 4: ساختمان چرخ ترکیبی. ساختمان ترکیبی امکان می دهد طوقه در اندازه و مقطع های مختلف روی توپی مشترک ساخته شود. پره های آلومینیومی یا فولادی پرس شده با پیچ یا پرچ به توپی و طوقه متصل می شوند.

چرخ های رینگی دو تکه:
طوقه را از دو تکه فولاد پرس شده می سازند. دو نیمه رینگ در امتداد خط مرکزی به هم پیچ می شوند و به همین خاطر می توان آن ها را از هم جدا کرد تا تایر به راحتی عوض شود. جایی که لازم است چرخ کوچک باشد این نوع چرخ مطلوب است (مانند اسکوتر). چون در غیر این صورت انداختن لبه تایر روی طوقه و بعد هم جا انداختن خود تایر بسیار دشوار می باشد.

چرخ رینگی دو تکه
شکل 5: ساختمان چرخ رینگی دو تکه

منبع : www.newdesign.ir


 

سه شنبه 6/2/1390 - 17:38
دانستنی های علمی

 

http://www.geeky.ir/wp-content/uploads/2010/12/kisai-satellite.jpg

http://heritage.chn.ir/manage/photo/51620-91318.JPG

ساعت با فرم نوین 24 ساعتی حداقل از قرن پانزدهم مورد استفاده بوده است؛ حدود شش قرن قبل از میلاد، بابلی ها «در عصر امپراطوری دوم» چند مورد ابداعی از خود به جای گذاشته اند که امروزه نیز مورد استفاده کلیه کشور هاست. مرسوم داشتن هفت روز هفته و تعیین عدد پایه 60 برای ساعت، از یادگارهای بابلی ها بشمار می رود. بابلی ها عقیده داشتند چون عدد 60 به اعداد 1، 2، 3، 5، 6، 10، 15، 20، 30 قابل تقسیم است. لذا، این عدد را پایه در نظر گرفته و مبنای تقسیم بندی ساعت قرار دادند. همچنین تقسیم بندی دایره به 360 درجه «مضربی از 60» از کارهای بابلی ها می باشد.


 

انواع ساعات ابتدائی:
بد نیست بدانیم که در گذشته بشر برای دانستن وقت و ایام، با توجه به تجربه و دانش زمانه، ساعت هائی را اختراع کرده و مورد استفاده قرار داده است که مهم ترین آنها عبارت است از:

ساعت سایه ای:مصریان قدیم ساعتی ساختند که به آن ساعت سایه ای می گفتند. این ساعت به گونه ای بود که سایه قطعه ای چوب عمودی برروی یک قطعه چوب افقی می افتاد و زمان را با ان اندازه می گرفتند.

ساعت آبی: ساعت آبی نیز توسط مصریان اختراع شد. در این نوع ساعت، از جریان یک نواخت آب استفاده می شده، به این ترتیب که داخل ظرف مدرج سوراخ دار را با آب پر می کردند که آب قطره قطره از سوراخ کوچک می چکیده و با توجه به مقدار آب خروجی، زمان تا حدودی معلوم می شده است.

ساعت آبی


نمونه ساعت آبی

ساعت آفتابی: در ساعت خورشیدی، میله ای عمودی بر سطح افقی نصب می شده است که با اندازه گیری سایه آن میله، زمان معلوم می شده است (در ادامه به این نوع ساعت بیشتر پرداخته شده است).

ساعت آفتابی


ساعت آفتابی

ساعت شنی یا ماسه ای: از دو حباب شیشه ای چسبیده به هم تشکیل می شده که میان آن، سوراخ باریکی برای رد شدن شن یا ماسه تعبیه می کردند تا شن ها بتدریج از حباب بالا به حباب پایین جمع شود. بعد ظرف را وارونه می کردند و همان عمل تکرار می شد. با معلوم شدن تعداد دفعات جابجا شده شن ها در حباب ها، حدود تقریبی زمان مشخص می گردید.

ساعت شنی


نمونه ساعت شنی

ساعت شمعی: در این نوع ساعت، بدنه شمع مدرج می شد و با سوختن شمع و کوتاه شدن آن زمان را محاسبه می کردند.

انواع جدیدتر ساعت:
با پیشرفت علم و دانش بشری، به تدریج ساعت های دقیق تر مکانیکی، وزنه ای، فنردار، برقی، باطری دار و کامپیوتری جای ساعت های آبی، آفتابی و ماسه ای را گرفتند. مخصوصا از زمان استفاده انسان از فنر جهت راه انداختن چرخ های دندانه دار، که به ساعت شمار و دقیقه و حتی ثانیه شمار متصل هستند، سنجش دقیق زمان برای همه به طور ساده امکان پذیر گردید. در اوایل قرن شانزدهم اولین ساعت مچی آهنی، که نسبتا زمخت بوده، توسط یک نفر آلمانی ساخته شد. بعدها در اواخر قرن هجدهم با استفاده از فنر و چرخ دنده های بسیارکوچک، امکان ساختن ساعت های مچی ظریف به وجود آمد، به طوری که اولین ساعت های مچی شبیه ساعت های امروزی، در کشور سوئیس «از سال های 1790 به بعد» ساخته شد.

بین سال های 1865 تا 1868 بزرگ ترین، حجیم ترین و جسیم ترین ساعت دیواری جهان، در کلیسای سن پیر در فرانسه نصب گردید. ارتفاع ساعت 1/12 متر عرض آن 09/6 متر و ضخامتش 7/2 متر بوده که از 90000 قطعه تشکیل شده است. در مقابل بزرگ ترین ساعت، ظریف ترین ساعت دنیا فقط 98/0 میلی متر قطر دارد.

ساعت هایی با تکنولوژی های جدید:
تکنولوژی امروزی، انسان را قادر ساخته ساعت های بسیار ظریف و دقیق مکانیکی، تمام الکترونیکی، کامپیوتری و حتی اتمی بسازد.

ساعت آفتابی:
توالی فصل ها و تأثیر آن بر زندگی انسان ها از زمان های دور، دانش تقویم را به نیازی اصلی برای انسان در تمدن های بزرگ تبدیل کرد. موضوع اصلی تقویم سنجش و اندازه گیری زمان بود و در این میان دانستن مدت روز و داشتن زمان آن بسیار مهم می نمود. حضور خورشید در آسمان و تکرار روز و شب اندیشهٔ ساخت نخستین ابزار برای سنجش زمان را در انسان ایجاد کرد و به این ترتیب ساعت های آفتابی به عنوان اولین ساعت ها ساخته شد و با درک بهتر انسان از کارایی کرهٔ آسمانی پیشرفت بیشتری کرد. براساس نوشته های هرودوت قدمت این ساعت ها به 5000 سال قبل برمی گردد و او ساخت این ابزار را به سومری ها و کلدانی ها نسبت می دهد، اقوامی که در منطقهٔ بین النهرین می زیستند.

بر مبنای مدارک موجود نخستین کسی که به محاسبات نظری ساعت های آفتابی توجه کرد و باعث رواج آن ها شد، آنکسیماندر اهل ملطیه در قرن 6 پیش از میلاد بود. در این دوران بود که ساعت های آفتابی در نقاط مختلف امپراطوری یونان گسترش یافت. خارج از تمدن یونان، در حدود 340 سال پیش از میلاد ستاره شناسی کلدانی به نام بروسوس نخستین ساعت آفتابی کروی را طراحی کرد. در این ساعت آفتابی جذاب شاخص درون نیمکره ای واقع بود که علاوه بر نشان دادن زمان بر حسب یک تقسیم بندی 12 ساعتهٔ طول روز، بلندای سایه و نیز فصل ها را مشخص می کرد.

نخستین ساعت های آفتابی که شاید حتی پیش از این اقوام نیز بوده است، تنها گذر خورشید را از نصف النهار ناظر مشخص می کرد که همان ظهر شرعی است. سومری ها این ساعت را گسترش دادند و اولین نمونه ساعت های آفتابی عمودی را ساختند. در این ساعت ها که ساده ترین نوع ساعت های آفتابی است، یک شاخص عمودی سایه ای بر صفحه ای می اندازد که تقسیم بندی آن نشانگر ساعت های روز است.

ساعت آفتابی وسیله ای است که زمان را با استفاده از مکان خورشید در آسمان می سنجد. معمول ترین نوع ساعت آفتابی از میله ای ساخته شده است که روی صفحه ای قرار دارد و ساعت های شبانه روز روی صفحه نشانه گذاری شده اند. وقتی مکان خورشید در آسمان عوض می شود، مکان سایهٔ میله هم روی صفحه جابه جا می شود و ساعت را نشان می دهد.

ساعت آفتابی


نمونه ای از یک ساعت آفتابی

ساعت آفتابی فرانکفورت


یک ساعت آفتابی در فرانکفورت آلمان
 

ساعت آفتابی دانشگاه شریف


ساعت آفتابی در مقابل دانشکدهٔ مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف تهران

ساعت های آفتابی در فرهنگ مردم:
در بیشتر شهرهای بزرگ این ساعت ها در میدان اصلی نصب می شد تا مردم ساعت را بدانند. نمونه های بسیاری از اولین ساعت های آفتابی تا امروز وجود دارد که با پیشرفت علم و دانش انسان در زمینهٔ ریاضیات، کامل تر و دقیق تر شده است و امروزه این ساعت ها به عنوان نمادی از تمدن هر سرزمین مورد توجه قرار می گیرند.

دقت ساعت های آفتابی:
بیشتر ساعت های آفتابی تزئینی برای عرض جغرافیایی 45 درجه طراحی می شوند. اگر بخواهیم چنین ساعت هایی را برای عرض های جغرافیایی دیگر به کار ببریم، باید صفحهٔ ساعت را کج کنیم تا محور ساعت (راستای میلهٔ ساعت) موازی با محور چرخش زمین قرار بگیرد و راستایش (در نیم کرهٔ شمالی) به سمت قطب شمال باشد. ساعت های آفتابی معمولی، زمان ظاهری خورشیدی را نشان می دهند. این زمان با زمانی که از ساعت می خوانیم کمی فرق دارد و در طول سال تا حدود 15 دقیقه جابه جا می شود. این ساعت ها تنها 4 روز در طول سال با ساعت های مکانیکی مطابقت دارند (16 آوریل، 14 ژوئن، 2 سپتامبر و 25 دسامبر). این پدیده به این خاطر است که راستای محور چرخش زمین به دور خود کاملاً ثابت نیست و زمین هنگام چرخش به دور خود کمی تاب می خورد. ساعت های آفتابی دقیق همیشه جدول یا نموداری در کنار خود دارند که این اختلاف زمان را در ماه های مختلف سال تصحیح می کند. برخی دیگر از ساعت های آفتابی پیچیده نیز با خمیده کردن خط ساعت ها روی صفحهٔ خود یا با روش های دیگر مستقیماً ساعت درست را نشان می دهند.

منبع: www.roshd.ir

سه شنبه 6/2/1390 - 17:31
آلبوم تصاویر







سه شنبه 6/2/1390 - 17:18
بیماری ها

پوکی استخوان زمانی رخ می‌دهد که میزان تخریب استخوان‌های بدن از ساخته شدنشان بیشتر باشد؛ در این شرایط فضای میان شبکه‌های داخلی استخوان‌ها، خالی می‌ماند و استخوان‌ها شکننده و حساس می‌شوند…


این وضعیت معمولا در سنین سالمندی رخ می‌دهد، اما این روزها زنان ایرانی در سنین پایین‌تری نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند، اما با اقدامات ساده‌ای می‌توان آن را به تاخیر انداخت یا شدت آن را کاهش داد؛ در این زمینه ایسنا هم گزارشی منتشر کرده است که ما آن را برای شما در ادامه مطلب آورده‌ایم.

چرا پوک می‌شویم؟

افزایش سن، سابقه فامیلی ابتلا به بیماری، نژاد و عوامل ارثی، جثه کوچک، مصرف برخی داروهای خاص، رژیم غذایی نامناسب، مصرف دخانیات و الکل و بی‌تحرکی ازجمله عوامل سبب‌ساز پوکی استخوان هستند. همچنین برخی بیماری‌های مزمن کبد و کلیه، دیابت نوع یک، افزایش هورمون تیروئید و پاراتیروئید، اختلالات هورمون‌های جنسی، اسهال مزمن و اختلالات سوءجذب، بی‌اشتهایی عصبی، پیوند اعضا و برخی سرطان‌ها باعث افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان می‌شوند. این بیماری در زنان بیشتر است.

شکستگی چه طور رخ می‌دهد؟

حدود ۵ درصد زمین خوردگی‌ها منجر به شکستگی می‌شوند. مسلما استخوان‌هایی که استحکام کافی برای حفظ تعادل بدن را نداشته باشند، در پی فشار های جزئی مثل زمین خوردن یا سقوط از پله براحتی دچار شکستگی می‌شوند. به همین دلیل شایع‌ترین علت شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان، سقوط و زمین خوردن است. عواملی مانند موانع محیطی، نور کم، اختلال بینایی، فراموشی و استفاده از داروهای خواب‌آور نیز در افزایش احتمال سقوط و شکستگی نقش دا رند. برای پیشگیری از شکستگی ناشی از پوکی استخوان بهتر است با پیش بینی دستگیره و نرده در محل پله، آشپزخانه و حمام، کنترل مستمر موانع عبور و مرور و استفاده از صندلی یا چهارپایه در حمام و آشپزخانه از زمین خوردن جلوگیری کنید و اگر از داروهای آرام بخش استفاده می‌کنید، حتما محل رفت و آمد خود را در شب کنترل کنید تا مانعی سر راه شما نباشد.

علائم یک بیماری بی‌رحم

پوکی استخوان علامتی ندارد، ولی اگر کاهش قدتان به میزان حدود ۳ سانتی‌متر نسبت به دوران جوانی برسد، قوزی در ستون فقرات ایجاد شود یا در اثر ضربه‌ای خفیف یا زمین خوردنی جزئی دچار شکستگی استخوان شوید به پزشک مراجعه کنید چون احتمالا به پوکی استخوان مبتلا شده‌اید.

چگونگی پیشگیری از پوکی استخوان

ـ‌ قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به دریافت ویتامین D کمک می‌کند.

ـ‌ از منابع کلسیم و ویتامین D به اندازه کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

ـ‌ از مصرف دخانیات به هر شکل (سیگار و قلیان) خودداری کنید.

ـ‌ ورزش مستمر و مناسب را در برنامه زندگی خود بگنجانید.

ـ‌ غلات، لبنیات، حبوبات، سبزی، ماهی و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مصرف روزانه ۳ لیوان شیر یا ماست کم‌چرب (یا دو قطعه پنیر به جای هر لیوان شیر) می‌تواند کلسیم مورد نیاز روزانه بدن را تامین کرده و به سلامت استخوان‌ها کمک کند.

ـ‌ از مصرف نوشابه یا قهوه خودداری کرده و دوغ کم نمک را جایگزین آن کنید. روزانه ۸ ـ ۶ لیوان آب بنوشید.

ـ‌ ماهی‌ها، جگر و تخم‌مرغ منابع غذایی حاوی ویتامین D هستند. از آنها در برنامه هفتگی غذایی خود استفاده کنید.

ـ‌ اگر قادر به انجام انواع ورزش‌ها نیستید، حداقل ۳ بار در هفته به مدت ۳۰ ـ ۲۰ دقیقه پیاده‌روی کنید. پیاده‌روی بهترین جایگزین برای انواع ورزش‌ها جهت جلوگیری از پوکی استخوان است.

سه شنبه 6/2/1390 - 17:11
شخصیت ها و بزرگان

زندگی نامه بنان

غلامحسین بنان در حالی در سال ۱۳۹۰ ، ۱۰۰ ساله می ​شود که هنوز سنگ قبری در خور شان و مقامش ندارد.

 

اردیبهشت صد سال پیش خواننده‌ ای به دنیا آمد که سال‌ ها بعد از او به عنوان گل سر سبد موسیقی ایرانی یاد شد ، استادی که این روزها اگرچه سنگ قبری در خور شان و مقامش ندارد اما در دل علاقه ​مندان به موسیقی جایگاه والایی دارد.

سال ۱۳۲۱ است ، روح اله خالقی در رادیو مسئولیت دارد ، بنان با عبدالعلی وزیری برای امتحان به رادیو می روند ، در دفتر روح اله خالقی ، ابوالحسن صبا هم نشسته است ، بنان خواندن قطعه‌ ای در سه گاه را آغاز می‌ کند و صبا هم با ویلن او را همراهی می‌ کند ، هنوز “درآمد” تمام نشده که خالقی به صبا می‌ گوید: “شما نواختن ویلن را قطع کنید” و به بنان اشاره می‌ کند تا گوشه حصار را بخواند ، بنان مکث نمی‌ کند و با چنان مهارت و استادی درآمد حصار را می‌ خواند و به سه گاه فرود می‌ آید که روح اله خالقی بی اختیار بلند می‌ شود و او را در آغوش گرفته و می بوسد و آینده وی را در هنر آواز درخشان پیش بینی می کند.

از آن روز تا الان نزدیک به ۷۰ سال گذشته است و از تولد بنان تا به حال ۱۰۰ سال ، پیش‌ بینی خالقی درست از آب درآمد و بنان هنوز که هنوز است از بزرگترین نام‌ های آواز ایرانی است.

از تولد تا استادی

استاد بنان در اردیبهشت ۱۲۹۰ در قلهک تهران در خانواده‌ ای متمول متولد شد ، خواننده‌ ای که از سال ۱۳۲۱ تا دهه ۵۰ در زمینه موسیقی ملی ایران فعالیت گسترده و البته ماندگاری داشت ، از شش سالگی خوانندگی و نوازندگی ارگ و پیانو را شروع کرد و در این راه از راهنمایی‌ های مادرش که پیانو را بسیار خوب می​ نواخت بهره ها گرفت ، اولین استاد او پدرش بود و دومین استاد ، مرحوم میرزا طاهر ضیاء ذاکرین رثایی و سومین استادش مرحوم ناصر سیف بوده‌ اند.

همانطور که گفته شد ، سال ۱۳۲۱ برای بنان سال مهم و تعیین کننده‌ ای بود ، برای اولین بار در این سال بود که صدای غلامحسین بنان ، همراه با همکاری عده‌ ای از هنرمندان دیگر از رادیو تهران به گوش مردم ایران رسید و دیری نگذشت که نام بنان زبانزد همه شد ، روح‌ الله خالقی او را در ارکستر انجمن موسیقی شرکت داد و با ارکستر شماره یک نیز همکاری را شروع کرد و از بدو شروع برنامه “گلهای رنگارنگ” بنان به دعوت استاد داود پیرنیا همکاری داشت.

بنان در طول فعالیت هنری خود ، حدود ۳۵۰ آهنگ را اجرا کرد و آنچه که امتیاز مسلم صدای او را پدید می آورد ، زیر و بم‌ ها و تحریرهای صدای اوست که مخصوص به خودش است ، بنان نه تنها در آواز قدیمی و کلاسیک ایران استاد بود ، بلکه در نغمات جدید و مدرن ایران نیز تسلط کامل داشت ، تصنیف زیبا و روح پرور “الهه ناز” او بهترین معرف این ادعا است ، بنان را می‌ توان به حق بزرگترین اجرا کننده آهنگ‌ های سبک وزیری-خالقی دانست ، او همچنین در کنار ادیب خوانساری از بهترین اجرا کنندگان آثار صبا و محجوبی محسوب می‌ شود ، استعداد شگرف او در مرکب خوانی و تلفیق شعر و موسیقی بارها ستایش موسیقی دانان معاصرش را بر انگیخته است.

فعالیت در هنرستان موسیقی

در سال ۱۳۳۲ بنان به پیشنهاد شادروان خالقی به اداره کل هنرهای زیبای کشور منتقل و به سمت استاد آواز هنرستان موسیقی ملی به کار مشغول شد و در سال ۱۳۳۴ رئیس شورای موسیقی رادیو شد ، غلامحسین بنان از ابتدا در برنامه‌ های گلهای جاویدان و گلهای رنگارنگ و برگ سبز شرکت داشته و برنامه‌ های متعدد و گوناگون دیگری که از این خواننده بزرگ و هنرمند به یادگار مانده است ، در این برنامه ها ، استادان تراز اول موسیقی سنتی چون روح الله خالقی ، ابوالحسن صبا ، مرتضی محجوبی ، احمد عبادی ، حسین تهرانی ، علی تجویدی و … با او همکاری داشته‌ اند.

کناره گیری از فعالت هنری

آذر ماه ۱۳۳۶ وقتی بنان با اتومبیل شخصی در جاده کرج مشغول رانندگی بود با کامیونی که فاقد چراغ ایمنی عقب بود تصادف کرد و در این سانحه چشم راست خود را از دست داد و به همین خاطر همیشه از عینک دودی استفاده می کرد.

سال‌ ها بعد از این حادثه بنان به فعالیتش ادامه داد اما حدود ده سال بعد از آن بود که غلامحسین بنان آهسته آهسته فعالیت خوانندگی را کنار گذاشت ، استاد مدتها به ناراحتی جهاز هاضمه مبتلا شده بود از طرف دیگر حنجره اش نیز آمادگی بیان نیازهای درونیش را نداشت و به همین دلیل اندک اندک از خواندن اجتناب ورزید و از صحنه هنر کناره کشید و بیست سال آخر عمر را تقریبا فعالیت چشم گیری نداشت و روز به روز ناراحتی جهاز هاضمه او را بیشتر رنجور می‌ کرد و متاسفانه کوشش‌ های پزشکان و مخصوصا مراقبت‌ ها و از خود گذشتگی‌ های پری بنان همسر وفادار و مهربانش هم مؤثر نیفتاد و سرانجام در ساعت ۷ بعد از ظهر پنجشنبه هشتم اسفند ماه سال ۱۳۶۴ خورشیدی در بیمارستان ایرانمهر قلهک جهان را بدرود گفت.

استاد بنان از سال ۱۳۶۴ یعنی زمان فوتش در امامزاده طاهر کرج دفن شده است ، مکانی که بسیاری از بزرگان ادب و هنر ایران در آنجا آرمیده‌ اند ، تا پیش از این سنگ قبر استاد هرچند سنگ قبر ویژه‌ ای نبود اما بسیار بهتر از اینی است که در حال حاضر و بعد از تخریب و بازسازی قبرستان امامزاده گذاشته شده است ، فروردین سال گذشته این قبرستان بازسازی شد و وعده سنگ قبر ویژه‌ ای برای آرامگاه استاد داده شده بود که قرار بود از شکور یونان آورده شود اما چنینی نشد.

از ماندگارترین ترانه‌ های بنان می‌ توان به آهنگ آذربایجان ، آمدی جانم به قربانت ، یار رمیده ، الهه ناز ، می ناب ، خاموش ، مرا عاشقی شیدا ، روز ازل ، نوای نی و سرود همیشه جاوید ای ایران اشاره کرد.

به گفته همسرش ، بنان بهترین اثر خود را “حالا چرا” و “کاروان” می‌ دانست و می‌ گفت: “کاروان را برای بعد از مرگم خوانده ​ام” همچنین استاد در اواخر عمر دلبستگی عجیبی به ترانه “رویای هستی” پیدا کرده بود تا آنجا که با این آهنگ می‌ گریست.

متن ترانه"كاروان"  

همه شب نالم چون نی
که غمی دارم ، که غمی دارم …
دل و جان بردی امّا
نشدی یارم ، یارم
با ما بودی ، بی ما رفتی …

چون بوی گل به کجا رفتی
تنها ماندم ، تنها رفتی …

چو کاروان رود ، فغانم از زمین ، بر آسمان رود
دور از یارم ، خون می بارم …

فتادم از پا به ناتوانی ، اسیر عشقم ، چنان که دانی
رهایی از غم نمی توانم ، تو چاره ای کن ، که می توانی …

گر ز دل بر آرم آهی
آتش از دلم خیزد
چون ستاره از مژگانم
اشک آتشین ریزد …

چو کاروان رود ، فغانم از زمین ، بر آسمان رود
دور از یارم ، خون می بارم …

نه حریفی تا با او غم دل گویم
نه امیدی در خاطر که تو را جویم
ای شادی جان ، سرو روان ، کز بر ما رفتی
از محفل ما ، چون دل ما ، سوی کجا رفتی …

تنها ماندم، تنها رفتی …

به کجایی غمگسار من ، فغان زار من بشنو باز آ ، باز آ
از صبا حکایتی ز روزگار من بشنو باز آ
باز آ سوی رهی
چون روشنی از دیده ما رفتی
با قافله باد صبا رفتی
تنها ماندم …
تنها رفتی …

دهم اردیبهشت تولد هنرمند بزرگ موسیقی و آواز ایران، استاد غلامحسین بنان بود. اما اگر به کرج و امامزاده طاهر بروید دیگر اثری از آرامگاه بنان نیست.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از تارنمای دل آوا، نه تنها بنان بلکه امیرناصر افتتاح و چند تن از بزرگان موسیقی که در آن حوالی خاک بودند. امسال آرامگاه بنان با خاک یکسان و ناپدید شده و اگر پیگیری نشود بعید نیست که ساختمانی را که در حال احداثش هستند بنا کنند.

بنان

بنان

سه شنبه 6/2/1390 - 16:58
شعر و قطعات ادبی

 

ای دوست قبولم کن وجانم بستان            مستم کن  وز هر دو جهانم بستان  

با هر چه دلم قرارگیرد بی تو                     آتش به من اندر زن و جانم بستان

ای زندگی تن و توانم همه تو                     جانی و دلی ای دل و جانم همه تو

تو هستی من شدی ازآنی همه من           من نیست شدم در تو از آنم همه تو

 

بازآ که تا به خود نیازم بینی                       بیداری شبهای درازم بینی

نی می غلطم که خود فراق تو مرا              کی زتده رها کند که بازم بینی

هر روز دلم در غم تو زارتراست                   وز من دل بی رحم تو بی زارتراست

بگذاشتیم ،غم تو مگذاشت مرا                  حتی که غمت از تو وفادارتر است

برمن دروصل بسته می دارد دوست            دل رابرما شکسته می خواهد دوست

زین پس من و دل شکستگی بردراو           چون دوست، دل شکسته می دارد دوست

 

خود منکر آن نیست که بر دادم دل                آن به که بر سودای توبسپارم دل

گر من به غم عشق تو نسپارم دل                دل را چه کنم بهر چی می دارم دل

 

 درعشق تو هرحیله که کردم هیچ است       هرخون جگرکه بی توخوردم هیچ است

از درد تو هیچ روی درمانم نیست                  درمان که کند مرا که دردم هیچ است

 

من بودم ودوش آن بت بنده نواز                     از من همه لابه بود و از وی همه ناز

شب رفت و حدیث ما به پایان نرسید             شب را چه کنم حدیث ما بود دراز

 

دل تنگم و دیدار تو درمانم است                   بی رنگ رخت زمانه زندان من است

بر هیچ دلی مباد و بر هیچ تنی                  آنچه کز غم هجران تو بر جان من است

 

ای نور دل و دیده و جانم چونی                    وی آرزوی هر دو جهانم چونی

من بی لب لعل تو چنانم که مپرس              تو بی رخ زرد من ندانم چونی

 

افغان کردم برآن فغانم می سوخت              خامش کردم چون خامشانم می سوخت

از جمله کرانها برون کرد مرا                      رفتم به میانی، در میانم می سوخت

 

من درد تو را زدست آسان ندهم                  دل برنکنم زدوست تا جان ندهم

از دوست به یادگار دردی دارم                     که آن درد به صد هزار درمان ندهم

 

تا با غم عشق تو مرا کار افتاد                      بیچاره دلم در غم بسیار افتاد

بسیار فتاده بود اندر غم عشق                     اما نه چنین زار که این بار افتاد

سودای تورا زمانه می بس باشد                   هرگوش تو را ترانه می بس باشد

در کشتن ما چه می زنی تیغ جفا                  ما را سر تازیانه می بس باشد

 

ما کار و دکان و پیشه را سوخته ایم               شعر و غزل و دوبیتی آموخته ایم

در عشق که او جان و دل ودیده ماست          جان ودل ودیده هر سه را سوخته ایم

 

اندر دل بی وفا غم وماتم باد                         آن را که وفا نیست زعالم کم باد

دیدی که مرا هیچ کسی یاد نکرد                   جزغم ، که هزار آفرین برغم باد

 

در عشق توام نصیحت و پند چه سود             زهرآب چشیده ام مرا قند چه سود

گویند مرا که بند بر پاش نهید                       دیوانه دل است پام بر بند چه سود

 

من ذره وخورشید لقایی تو مرا                   بیمار غمم عین دوایی تو مرا

بی بال و پر اندر پی تو می پرم                    من که شده ام چو کهربایی تو مرا

 

غم را بر او گزیده می باید کرد                        وز چاه طمع بریده می باید کرد

خون دل من ریخته می خواهد یار                    این کار مرا به دیده می باید کرد

آبی که از این دیده چو خون می ریزد              خون است بیا ببین که چون می ریزد

پیداست که خون من چه برداشت کند            دل می خورد و دیده برون می ریزد

 

عاشق همه سال مست و رسوا بادا               دیوانه و شوریده و شیدا بادا

با هوشیاری غصه هر چیز خوریم                    چون مست شدیم هرچه بادا بادا

 

دل در غم عشق مبتلا خواهم کرد                 جان را سپر تیر بلا خواهم کرد

عمری که نه در عشق تو بگذاشته ام            امروز به خون دل  قضا خواهم کرد

از بس که برآورد غمت آه از من                    ترسم که شود به کام بدخواه از من

دردا که زهجران تو ای جان جهان                 خون شد دلم و دلت نه آگاه از من

                                                                                                         مولانا

سه شنبه 6/2/1390 - 16:40
تغذیه و تناسب اندام

رژیم غذایی و کبد شما ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. کبد یکی از اعضای حیاتی در روند هضم غذاست که با تولید مایع صفرا باعث تجزیه غذا شده و اسید آمینه ها- منبع تغذیه کننده ی انرژی مغز- را به گلوکز تبدیل می کند.

کبد همچنین درجداسازی مواد غذایی بی ارزش مانند الکل و سمومی که در خون انباشته می شوند نقشی تعیین کننده دارد. همانطور که کبد درسوخت و ساز بدن تأثیر دارد، غذایی که شما می خورید نیز می تواند تأثیرات زیان آوری بر کبد داشته باشد، اگر به میزان زیاد باشد.
-  پروتیین بیش از حد
پژوهشگران بر این عقیده اند که رژیم های غذایی با پروتیین زیاد که مصرف کربوهیدرات را محدود می کند، اگر به مدت طولانی ادامه داشته باشد، اثرات مخربی برسلامتی دارد. البته نارسایی های کبد تنها یکی از نتایج منفی احتمالی این نوع رژیم هاست. چرا که مصرف پروتیین بیش از حد، فشار زیادی را به کبد وارد می کند. وظیفه ی کبد حذف مواد زایدی ست که در زمان هضم پروتیین ها تولید می شود، زمانی که این مواد زاید بیش از حد باشد به نارسایی کبد منجر می شود.
در بررسی ارتباط و وابستگی بین رژیم غذایی و بیماری های کبد، محققین به این نتیجه رسیده اند که افرادی که در رژیم غذایی خود پروتیین زیاد مصرف می کنند بیشتر در معرض بیماری،  مرگ ناشی از سیروز کبدی یا سرطان کبد هستند.
-    - قند زیاد
اگر شما دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی هستید، باید مصرف نوشیدنی های شیرین را کاهش دهید. مصرف نوشیدنی های حاوی قند ارتباط  زیادی با افزایش چاقی و دیابت و همچنین بیماری های کبد دارد. طبق نظر محققین، مصرف فروکتوز در افراد مبتلا به کبد چرب بالاتر است و منجر به تصلب بافت ها در این بیماران می شود. افراد بالاتر از ۴۸سال که مصرف قند روزانه ی آنها بالاست، بسیار بیشتر در معرض ابتلا به آماس کبد (التهاب و تورم کبد) هستند. با کم کردن میزان مصرف قند می توان به سادگی پیشرفت بیماری کبد چرب را کاهش داد.
- الکل
اگر بخواهیم در مورد واژه ی الکل بحث کنیم باید در بخش نوشیدنی ها گنجانده شود تا غذاها، ولی در بررسی علل مشکلات کبد و رژیم غذایی حتمأ باید به آن اشاره کرد. مصرف طولانی مدت الکل موجب آسیب شدید کبد شده که با عطش، یرقان، اختلالات ذهنی، احساس خستگی و تب و بسیاری علایم دیگر همراه است. حقیقت تلخ این است که به محض بروز سیروز کبد، آسیب وارد شده جبران ناپذیر است و شاید پیوند کبد تنها گزینه ی ممکن باشد.

www.salamatestan.com

سه شنبه 6/2/1390 - 16:28
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته