• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4142
تعداد نظرات : 10
زمان آخرین مطلب : 1309روز قبل
تاریخ

آیت‌الله مدنی در سال ۱۲۹۳ ه‍. ش (۱۳۲۳ ه‍. ق) در دهخوارقان (آذر شهر) دیده به جهان گشود. پدر ایشان، محرم آقامیر‌علی در بازارچة آذرشهر، شغل بزازی داشت.


شهید مدنی در چهار سالگی، مادر و در ۱۶ سالگی، پدر خود را از دست داد و دوران کودکی را با رنج و زحمت و سختی به پایان رساند. وی در عنفوان جوانی، به قصد کسب علم و کمال، به شهر مقدس قم عزیمت کرده، به رغم مشکلات فراوان شخصی ناشی از درگذشت پدر و استبداد عصر رضاخانی، با پشتکار وافر به تحصیل علوم دینی مشغول شد.


او در حوزه علمیه قم، پس از گذراندن مراحل مقدماتی، از محضر اساتید بزرگ فقه و اصول و فلسفه بهره‌مند گردید. مدتی پای درس مرحوم آیت‌الله حجت‌کوه‌کمری (ره) و آیت‌الله سیدمحمدتقی خوانساری (ره) حاضر شد و مدت چهار سال نیز در محضر امام خمینی قدس سره حضور یافت و از دروس فلسفه و عرفان و اخلاق ایشان بهره‌مند گردید.


سید‌اسدالله مدنی، پس از مدتی به نجف‌اشرف هجرت کرده، در حوزه علمیه نجف اشرف، در کنار تکمیل تحصیلات عالی خویش، تدریس در سطوح مختلف را شروع کرده و به دستور مرحوم آیت‌الله حکیم (ره)، کرسی تدریس لمعه، رسائل، مکاسب و کفایه را به عهده گرفت و در اندک زمان، جزو اساتید معروف حوزة علمیة نجف‌اشرف به شمار آمد. شهید محراب، در نجف‌اشرف، در درس خارج مرحوم آیت‌الله سید عبدالهادی شیرازی (ره) و مرحوم آیت‌الله حکیم (ره) و مرحوم آیت‌الله (ره) خوئی (ره) شرکت کرده، و از مراجع بزرگی از جمله آیت‌الله حکیم در نجف و آیت‌الله حجت‌کوه‌کمری در قم، و آیت‌الله خوانساری اجازة اجتهاد دریافت کرد.

 

 

 


آغاز مبارزات


شهید بزرگوار آیت‌الله مدنی، مبارزة سیاسی و اجتماعی خود را از دوران تحصیل در شهر قم آغاز کرد و در اولین فعالیت‌های خود، به ستیز با بهائیت به‌عنوان ابزار تفرقه و انحراف در منطقة آذرشهر پرداخت.


چنان‌که تاریخ نشان می‌دهد، رضاخان و عوامل داخلی استعمار در ایران، برای کوبیدن اسلام زمینه را برای فعالیت بهائیت و دیگر فرق ساختگی فراهم کردند، به طوری که در زمانی کوتاه، سرمایه‌داران بهایی در آذربایجان ـ بویژه مناطق اطراف تبریز ـ بر بعضی نقاط از جمله کارخانه‌های برق مسلط شدند. آیت‌الله مدنی، بعد از اطلاع و آگاهی از وضع آشفته و بحرانی منطقه و احساس خطر برای مردم مسلمان، بی‌درنگ به زادگاه خود برگشته، مبارزه‌اش را بر ضد فرقة بهائیت آغاز کرد.


وی با سخنرانیهای روشنگرانه، مردم را علیه طرفداران و تبلیغ‌کنندگان مرام بهائیت بسیج کرد و با تحریم مصرف برق آن و خرید و فروش با این فرقة گمراه، جو مبارزات ضد بهائیت را شدید‌تر کرده، و سرانجام شهر مذهبی آذرشهر را از لوث این فرقة استعماری پاک کرد.


در این هنگام، حوادث پیش آمده از طرف شهربانی وقت پیگیری گردید و آن بزرگوار به عنوان تنها عامل تحریکات ضد بهایی شناخته شد که در نتیجه او را به همدان تبعید کردند.


شهید مدنی، در سال ۱۳۳۱ در میان استقبال اهالی آذرشهر وارد زادگاه خود شده، سپس در مسجد حاجی کاظم نماز جماعت برگزار کرد.


وی در خطابة خود به مردم آذرشهر اظهار داشت:‌ای مردم آذرشهر، در موقع آمدن من به ایران، در کرمانشاه، بعضی‌ها از من پرسیدند: «اهل کجا هستی؟» گفتم: «آذرشهر» آن‌ها گفتند: «آذرشهر، شراب خوبی دارد که در تمام ایران مشهور است.» سپس اضافه کرد: «وجود کارخانة مشروب‌سازی چه معنا دارد؟ اگر از اول برای آن‌ها جنس نمی‌فروختید، آن‌ها می‌رفتند.»


در جلسة سخنرانی دیگری، موضوع کلاه پهلوی و لباس متحدالشکل را به میان آورد و گفت: «سفارش کرده‌ام از تبریز، کلاه پوستی بیاورند. هر کس باز هم کلاه پهلوی بگذارد، دیگر برای نماز جماعت به مسجد نیاید.»
بدین ترتیب، مبارزة خود را با مظاهر طاغوت گسترش داد.


در عید فطر‌‌ همان سال، نماز باشکوه عید فطر در بالای تپة کنار شهر برگزار گردید. در بازگشت، نمازگزاران راهپیمایی اعتراض‌آمیزی برپا کرده، به طرف کارخانه مشروب‌سازی حرکت کردند. مأموران دولتی به مقابلة با آن‌ها برخاسته، تهدید کردند که از اسلحه استفاده می‌کنند. پس از این حادثه، دادستان تبریز در محل حاضر شد و ضمن مذاکره با آقای مدنی قول داد که ظرف ۱۵ روز، کارخانه برچیده شود، لیکن به دنبال حوادث مذکور، آیت‌الله مدنی به تبریز احضار گشت و از سوی استانداری به وی تکلیف شد که نباید در آذرشهر بماند.

 

 

 

همگامی با آیت‌الله کاشانی و شهید نواب صفوی


مرحوم آیت‌الله مدنی، از دوران جوانی وارد مبارزات سیاسی و اجتماعی شده بود و در زمان آیت‌الله کاشانی با ایشان ارتباط داشت. این رابطه به حدی بود که وقتی آیت‌الله مدنی خواست به تبریز مسافرت کند مرحوم آیت‌الله کاشانی طی تلگرافی به آیت‌الله سید مهدی انگجی دستور می‌دهد که هنگام ورود ایشان به تبریز، از وی تجلیل به عمل آید.


هنگامی که شهید نواب صفوی در نجف‌اشرف به فکر مبارزه با کسروی‌گری افتاد، آیت‌الله مدنی، که از اساتید حوزة نجف بودند، مطلع می‌شود که نواب صفوی، هزینة این مبارزه را ندارد. بدین‌رو، کتابهای خود را می‌فروشد و پولش را در اختیار نواب می‌گذارد؛ به‌گونه‌ای که دوستانش می‌گویند: اسلحه‌ای که نواب تهیه کرده بود، با پول کتابهایی بود که شهید آیت‌الله مدنی فروخته بود.


آیت‌الله مدنی در پی فشار رژیم پهلوی سرانجام زادگاه خود را ترک کرد و به همراه، عائلة خود به نجف‌اشرف بازگشت.

 

مبارزات شهید مدنی در نجف‌اشرف


مرحوم آیت‌الله مدنی، در حوزة علمیه نجف، در کنار فعالیتهای علمی، لحظه‌ای از فعالیت‌های سیاسی غافل نبود و همواره در مسائل سیاسی و مبارزات علیه طاغوت، پیشگام و پیشتاز بود.


وی در دوران زمامداری جمال عبدالناصر، در رأس هیأتی از علما و فضلای نجف، برای افشای رژیم طاغوتی ایران به مصر سفر کرد.


وقتی که گفته شد آل‌سعود بر عربستان مسلط شد، طلاب را جمع کرد و گفت: «باید از نجف حرکت کنیم و برویم با آل‌سعود مبارزه کنیم». آیت‌الله مدنی در این فکر بود که در حجاز باید مبارزة چریکی انجام بگیرد؛ لکن به علت کار و فعالیت زیاد، به خونریزی گلو و سینه مبتلا گشت و در بستر بیماری افتاد.


در زمان عبدالکریم قاسم ـ حاکم وقت عراق ـ آیت‌الله مدنی کفن پوشید و به میان مردم رفت؛ بدین مقصود که معتقد بود اگر من نمی‌توانم کاظمین، بغداد و نجف را حرکت بدهم، پس با پوشیدن لباس مرگ می‌میرم تا علت یک حرکت بشوم و باعث تحرک بشوم. چون حکومت عراق با گسترش اندیشه مارکسیستی علیه اسلام تبلیغ می‌نمود.


در سال ۱۳۴۲ حرکت عظیم مردم مسلمان ایران به رهبری حضرت امام خمینی در جهت سرنگونی رژیم طاغوت آغاز گردید، آیت‌الله مدنی، نخستین کسی بود که در نجف به ندای «هل من ناصر ینصرنی» امام لبیک گفته، با تعطیل کردن کلاسهای خود در نجف و تشکیل مجالس سخنرانی، در جهت افشای چهرة پلید رژیم مزدور پهلوی گام برداشت. وی در این زمان، در نجف، سردمدار جریان دفاع و پشتیبانی از نهضت امام به شمار می‌آمد. و وقایع ایران را برای طلاب بیان می‌کرد.


از آن شهید بزرگوار چنین نقل شده است: «من، علما را در مسجد هندی جمع کردم. مرحوم آیت‌الله شاهرودی و آیت‌الله خوئی و دیگران آمدند. صحبت کردم که به داد اسلام برسید. از آقایان علما تقاضا کردم. من در آنجا گریه کردم و علما هم گریه کردند.» همچنین فرموده است: شنیدم که امام را گرفته‌اند. رفتم کربلا خدمت ایشان. دستشان را بوسیدم و گفتم «آقا، امروز آقای خمینی، مظهر اسلام است.» گفتند: «باشد؛ هر چه بگوئی، می‌کنم.» گفتم: «اقدام کنید.» ایشان بلافاصله تلگراف زدند به شاه.»


از زمان تبعید حضرت امام به نجف، آیت‌الله مدنی، همواره یار و یاور امام بود و در کنار مراد خود به مبارزه علیه ظلم و ستم ادامه داد. معروف است که هر موقع حضرت امام به علتی نمی‌توانستند برای اقامة نماز جماعت حاضر شوند، آیت‌الله مدنی به جای امام به اقامة نماز جماعت می‌پرداخت.

 

 


سال ۱۳۵۴


آیت‌الله مدنی علی‌رغم مخالفت‌های ساواک، رسالت خویش را در خرم‌آباد تداوم بخشید، نه تنها از مسئولیت سنگین ادارة حوزة علمیه خرم آباد و هدایت و بیداری مردم شانه خالی نکرد، بلکه روز به‌روز فعالیت‌های مبارزات خود را گسترده‌تر و علنی کرد و نقش تاریخی خود را به‌عنوان یک عالم آگاه و فقیه مجاهد به خوبی ایفا کرد.


اسناد ساواک حاکی از این است که در این مقطع زمانی، آیت‌الله مدنی، لبة تیز حملات خود را متوجه دولت و شاه کرده است. به بخشی از سخنان وی که در مناسبت‌های گوناگون بیان گردیده است، اشاره می‌شود: در تاریخ ۲۳/۳/۵۴، در ضمن سخنرانی و مخالفت با حزب رستاخیز مردم را به جنبش و قیام دعوت می‌کند: «هرکسی دفتر این حزب را امضا نماید، در همة جنایت‌ها و تجاوزهایی که در این مملکت صورت می‌گیرد، شریک خواهد شد.»
وی همچنین در تاریخ ۱۱/۴/۵۴، ضمن سخنرانی به مناسبت گرامیداشت دوازدهمین سالگرد قیام ۱۵ خرداد، مردم را به جهاد تشویق می‌کند.


بعد از قیام و اعتراض طلاب مدرسة فیضیة قم در سال ۵۴ و حملة ددمنشانة مأموران رژیم به مدرسة فیضیه و درالشفا و ضرب و شتم و بازداشت طلاب، آیت‌الله مدنی، در سخنرانیهای خود، مردم را از حوادث قم با خبر می‌سازد و به‌عنوان همبستگی با علمای قم، از رفتن به نماز جماعت خودداری کرده، به روحانیون منطقه پیام می‌دهد که از رفتن به مساجد خودداری کنند.


ایشان در تاریخ ۲۱/۳/۵۴ ضمن اشاره به وقایع مدرسة فیضیة قم، اخبار جراید را غیرواقعی دانسته، اضافه می‌کند که تمام پیشنمازهای قم به خاطر این فاجعة عظیم، از اقامة نماز جماعت خودداری کرده‌اند.


وی در تاریخ ۱۵/۷/۵۴ اعلام می‌کند که همدستان اسرائیل، کسانی هستند که به هر نحوی از انحا به آن کمک می‌کنند. همچنین ضمن نقل مسأله‌ای شرعی از امام خمینی، از مردم می‌خواهد برای سلامتی امام خمینی دعا کنند و تبعید ایشان را عمل ضد دینی معرفی می‌کند.


در تاریخ ۲۱/۴/۵۴، ثابتی به کلیه مراکز ساواک دستور می‌دهد که نمایندگان رسمی امام خمینی را شناسایی و بازداشت کرده، در محل از آنان تحقیق شود که از چه اشخاصی پول می‌گیرند و وجوه دریافتی را به چه نحوی مصرف می‌کنند یا به نجف ارسال می‌دارند؟ همچنین چگونگی فعالیت‌ها و اقدامات آنان روشن گردد.


به دنبال آن ساواک خرم‌آباد، در روزهای ۳/۴/۵۴، ۵/۴/۵۴ و ۲۵/۴/۵۴، اطلاعات درخواستی در مورد آیت‌الله مدنی را به مرکز گزارش می‌گردد.


روز عید فطر فرا می‌رسد. جمعیت زیادی برای ادای نماز ظهر در مسجد شاه‌آباد خرم‌آباد حاضر می‌شوند. آیت‌الله مدنی قبل از شروع نماز می‌فرماید: «مقلدین آیت‌الله در یک طرف قرار بگیرند.» با این سخن، عده‌ای از مردم، در صف مقلدین آیت‌الله خمینی قرار می‌گیرند. آنگاه در حین سخنرانی، برای طول عمر آیت‌الله خمینی دعا می‌کند و سپس فتوای ایشان را در باب زکات فطره بیان می‌کند. نماز بدون هیچ‌حادثه‌ای به پایان می‌رسد و آیت‌الله مدنی به خانة خود برمی‌گردد. پشت سر او نیز تعدادی از نمازگزاران و علاقه‌مندان جهت پشتیبانی از ایشان، به منزل او سرازیر می‌شوند تا از مراجعت ایشان به همدان جلوگیری کنند. در این مجلس یک میلیون تومان جهت تجدید بنای مسجد سلطان پول جمع‌آوری می‌شود. جریان عید فطر، خطر را برای دستگاه جدی نموده، ایادی ساواک را به وحشت می‌اندازد.

 

 

 


آنان پی می‌برند که موقعیت آیت‌الله مدنی خدشه‌ناپذیر شده و اقدامات قبلی، نتیجه‌بخش نبوده است. بدین‌رو، جریان را طی تلگرافی به ساواک مرکز گزارش می‌کنند. ثابتی در کنار گزارش مذکور، یک جملة کوتاه می‌نویسد: «تبعید شود.» و بلافاصله ساواک از طرف ثابتی به خرم آباد اعلام می‌کند که کمیسیون امنیت اجتماعی تشکیل شود و وضعیت او در کمیسیون مطرح گردد و به حداکثر مدت (سه سال) به نورآباد ممسنی در استان فارس تبعید و نتیجه اعلام شود.


در تاریخ ۱۶/۷/۵۴ طی تلگرافی از مرکز ساواک استاان لرستان، از آن‌ها نتیجة اقدامات قبلی را درخواست می‌کند و در تاریخ ۲۰/۷/۵۴ در جواب آن، ضمن بررسی اقدامات تضعیف‌کننده، مطالبی از جمله راههای مختلف برخورد با آیت‌الله مدنی، تبعید ایشان، مقابله با حوادث احتمالی و اقدامات طرفداران وی ارائه می‌کند.


از جمله در بند ۲ پیشنهاد می‌شود برای جلوگیری از هرگونه اقدام گروه نسبتاً نافذ و بزرگ طرفداران وی، پنج نفر از افراد مؤثر را نیز احضار و در حضور استاندار، آنان را نسبت به عواقب کار توجیه کنند. پرویز ثابتی در تاریخ ۲۲/۷/۵۴ در جواب می‌نویسد: «طبق بند ۲ اقدام شود.» به دنبال مکاتبات فوق‌الذکر، کمیسیون امنیت اجتماعی لرستان با حضور استاندار، رئیس دادگستری فرماندهی تیپ ۸۴، رئیس ساواک استان، فرمانده ناحیة ژاندارمری، رئیس شهربانی و رئیس دادگاه نظامی تشکیل می‌گردد و دستور اربابان بدین نحو صورت جلسه می‌شود:


 «در تعقیب نامة شمارة ۳۰۴۵/۵۱۵ ـ ۱۹/۷/۵۴ ساواک لرستان صادره به استانداری استان لرستان مبنی بر تشکیل کمیسیون حفظ امنیت اجتماعی در مورد فعالیت‌های تبلیغاتی آقای میر اسدالله مدنی دهخوارقانی برله [امام] خمینی و تحریکاتی که از ناحیة شخص یادشده آشکارا و علنی به عمل آمده است، کمیسیون فوق در ساعت ۱۸۰۰ روز ۲۷/۷/۵۴ در دفتر سرپرست فرمانداری شهرستان خرم‌آباد تشکیل و برابر رأی صادره شخص یاد شده به سه سال اقامت اجباری در نورآباد ممسنی استان فارس محکوم گردیده.»


همچنین در این جلسه، کیفیت دستگیری و تبعید وی نحوة اخذ تعهد از ۵ نفر طرفداران ایشان، چگونگی اتخاذ تدابیر امنیتی در شهر از طریق مأموران شهربانی و در مناطق استحفاظی از طریق ژاندارمری، مشخص و تصویب می‌شود و چنین دستور می‌دهند:


 «از هرگونه تظاهر، تجمع، پخش اعلامیه و سخنرانیهای تحریک‌آمیز جلوگیری خواهد گردید. به همین منظور، یک گروهان مجهز توسط تیپ ۸۴ پیاده تحت امر شهربانی قرار خواهد گرفت تا در صورت لزوم مورد استفاده واقع شود.»

 

 

 

عملیات دستگیری


بعد از صدور حکم تبعید، عملیات دستگیری و تبعید آیت‌الله مدنی آغاز می‌شود. ابتدا، ایادی ساواک، گزارش دقیق و مفصلی از عملکرد روزانة شهید مدنی (زمان خروج، محل تردد و...) تهیه و به رئیس ساواک همدان گزارش می‌کنند.
وی دستورهای امنیتی لازم را صادر و برای جلوگیری از تحرکات احتمالی، تدابیر لازم را پیش‌بینی می‌کند. نیروهای ساواک، در صبحدم روز ۲۷/۷/۵۴ ساعت ۴: ۳۰ دقیقه، اطراف منزل آیت‌الله مدنی مستقر می‌شوند و محل مورد نظر را تحت‌مراقبت خود قرار می‌دهند.


ضمناً پنج اتومبیل مربوط به شهربانی، منطقه را تحت‌نظر می‌گیرند. در ساعت ۵۵: ۵ دقیقه بر‌خلاف انتظار ساواک، آیت‌الله مدنی جهت ادای نماز در مسجد، از خانه خارج نمی‌شود، مأموران ساواک مستقیماً وارد عمل شده، با خشونت، ایشان را در منزل دستگیر می‌کنند و ساعت ۶: ۱۵، با چهار اتومبیل همراه، به سرعت وی را از خرم‌آباد خارج می‌کنند.


رفتار خشونت‌آمیز، و وحشت ساواک از با خبر شدن مردم، به حدی بوده است که حتی اجازه نمی‌دهند آیت‌الله مدنی عبایش را بردارد. در بین راه نیز به جهت اذیت ایشان از موسیقی استفاده می‌کنند.


پس از پیروزی انقلاب اسلامی


پس از به ثمر رسیدن قیام خونین ملت ایران به رهبری امام خمینی، این یار دیرینه امام و سرباز خستگی‌ناپذیر انقلاب که پرچم مبارزه را لحظه‌ای بر زمین نگذاشته و از تبعید‌گاهی به تبعیدگاهی دیگر و از سنگری به سنگر دیگر همیشه در صف مقدم مبارزه حرکت کرده بود و در پیروزی انقلاب، تلاش بی‌وقفه‌ای داشت، فصل دیگری از مبارزات خود را برای حفظ و حراست و پاسداری از انقلاب شکوه‌مند اسلامی آغاز کرد.


اینک انقلاب پیروز شده و پاسداری از انقلاب، سخت‌تر از خودِ قیام به نظر می‌رسد، توطئه‌های استکبار جهانی برای نابودی انقلاب، یکی پس از دیگری به وقوع می‌پیوندد و یاران امام و فجرآفرینان انقلاب باید تلاش و مبارزه بی‌امان دیگری را برای حفظ انقلاب اسلامی و برقراری حکومت اسلامی آغاز کنند.


آیت‌الله مدنی، در زمره چنین افرادی، در صف مبارزه با ایادی استکبار و عناصر سرسپرده آنان قرار می‌گیرد و همچون سربازی آماده و افسری فداکار، در هر سنگری که به وجود و فداکاری ایشان نیاز باشد، با اشاره امام بدان سو می‌شتابد.


آیت‌الله مدنی در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی، از طرف مردم همدان به نمایندگی انتخاب می‌شود و سپس در کوران مشکلات و آشفتگی اوضاع همدان، از سوی امام با اختیارات تامه به امامت جمعه منصوب و روانه این شهر می‌شود. در انقلاب سوم که عناصر فرصت‌طلب، ملی‌گرا و منافقین کمر به نابودی و انحراف انقلاب بسته بودند و هر روز با ایجاد توطئه‌ای، قلب امت اسلام و امام عزیز را به درد می‌آوردند، آیت‌الله مدنی در مبارزه با آنان و افشای ماهیت لیبرال‌ها و منافقین تلاشی مضاعف داشت. اعلامیه مشترک آیت‌الله مدنی ودیگر یاران امام (شهید صدوقی، شهید اشرفی اصفهانی، شهید دستغیب و آیت‌الله طاهری امام جمعه اصفهان) و موضوع صریح و قاطع آنان در برابر این حرکت خزنده نقش بسزایی در افشای این جریان مرموز و فریبنده و خطرناک داشت.

 

 

 


شهادت


خط سرخ شهادت خط آل علی «علیه‌السلام» است و این افتخار از خاندان نبوت و ولایت به ذریه طیبه آن بزرگواران و پیروان خط آنان به ارث رسیده است. سالهای قبل از شهادت، در یکی از جلسات درس گفته بود: من در دو موضوع نسبت به خود شک کردم. یکی اینکه آیا من سید‌اسدالله هستم؟ دیگر اینکه آیا شهید می‌شوم یا نه؟ یک شب امام حسین علیه‌السلام را در خواب دیدم که بالای سر من آمد و دستی به سر من کشید و این جمله را فرمود: «یا بنی‌انت مقتول». «پسرم تو شهید می‌شوی» که جواب دو سؤال من در آن بود.


آیت‌الله مدنی که همواره در صف مقدم مبارزه بود، قبل از انقلاب در برابر رژیم ستم‌شاهی و پس از پیروزی در مقابل مزدوران و جاسوسان امریکا چون سدی محکم ایستاد و از حریم اسلام و قرآن حمایت می‌کرد. نماز جمعه تبریز پس از شهادت شهید آیت‌الله قاضی طباطبایی انتخاب گردید. اما مزدوران امریکا که با ترور یاران امام پرداخته بودند بیستم شهریور ۱۳۶۰ نوبت یکی دیگر از چهره‌های درخشان آسمان معرفت و معنویت بود. ساعت ۴۵/۱ بعدازظهر پس از اتمام خطبه‌های نماز جمعه، خطبه‌های نماز را به اتمام رساند. مراسم نماز جمعه پایان گرفت. عده‌ای از مأمورین شهربانی که عازم جبهه‌های نبرد حق علیه باطل بودند از ایشان خواستند به طور انفرادی دو رکعت نماز را آغاز کرده بود که منافقی کوردل، و بازوی آیت‌الله مدنی را گرفت و نماز آقا را قطع کرد.

 

در این موقع اطرافیان به طرف مهاجم روی آوردند ولی قبل از رسیدن آن‌ها وی ضامن نارنجکی را که در لباسش مخفی نموده بود کشید و نارنجک به طور وحشتناکی منفجر شد و براثر این انفجار انسانی وارسته، عبدی صالح، عارفی از خود گذشته و انسانی نمونه و الگو به لقای حق پیوست. تلاش مردم و کوشش پزشکان سودی نبخشید و امام جمعه تبریز همراه با سه شهید به ملکوت عشق عروج نمودند و بیش از پنجاه نمازگزار مؤمن زخمی، مجرح گردیدند. به حق باید گفت: شهادت بزرگانی چون آیت‌الله مدنی ضد انقلاب و منافقین ضد اسلام را به کلی منزوی کرد. به دنبال شهادت این امام جمعه بزگوار استان آذربایجان در سوگ عارف و اصل به عزا نشست. در ۲۱ شهریور پیکرآن بزگوار باشکوه هر چه تمام‌تر در میان اندوه فراوان مردم در تبریز و قم تشییع گردید. و در قم در کنار حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد. شهادت این عالم بزرگوار در سراسر ایران انعکاس وسیعی داشت. پیام مراجع، فق‌ها، علما... شخصیت‌های مملکتی، تشکیل مجالس یادبود، ارسال پیام‌ها از سراسر مملکت به محضر امام خمینی و...
 

سه شنبه 20/6/1397 - 16:28
تاریخ

اقدامات شهید مدنی در تثبیت اوضاع تبریز، مقابله با اقدامات سازمان مجاهدین خلق(منافقین) و نیز بنی صدر و خنثی كردن توطئه های دشمنان كشور، كینه ی عمیق دشمنان را موجب شده بود. به دلیل این بود كه آنان درصدد ترور و به شهادت رساندن وی برآمدند. منافقین روز 20 شهریور 1360 او را مانند جدش ـ حضرت علی بن ابیطالب ـ در محراب به شهادت رساندند. آیت الله مدنی به سان تمام نماز جمعه ها، بعد از خطبه های نماز جمعه شروع به نماز خواندن كرد كه در آن لحظه یكی از حضار و نمازگزاران به ایشان نزدیك شد. حجت الاسلام والمسلمین اترابی چهرگانی كه این صحنه را شاهد بود در این باره می گوید:

«من در نماز جمعه بودم. شاید ده قدم با آیت الله مدنی فاصله داشتم ایشان پس از اتمام نمازهای جمعه، همیشه استحبابات نماز ظهر و عصر را هم می خواندند. وقتی كه می خواستند شروع به نماز كنند، ناگهان یكی از افراد كه به ظاهر قصد دادن وجوهات شرعیه به آیت الله مدنی را داشت، به ایشان نزدیك شد و در یك لحظه با انفجار خود آیت الله مدنی را به شهادت رسانید».

فرد مزبور مجید نیكو بود. روزنامه ی جمهوری اسلامی در 21 شهریور 1360، شهادت آیت الله مدنی را این گونه گزارش كرد:

مقارن ساعت 40 : 1 بعدازظهر، هنگامی كه آیت الله مدنی بعد از اتمام نماز جمعه ایستاده بود و حجت الاسلام میرزا نجف آقازاده ـ یكی از روحانیون تبریزـ مشغول سخنرانی بود كه شخص ناشناس به منظور پرسش، به طرف آیت الله مدنی رفته، در حالی كه تظاهر به آغوش گرفتن ایشان می نماید، وی را ترور می كند. بنا به گفته ی شاهدان عینی در این لحظه، دو انفجار متوالی هم روی می دهد كه متعاقب آن شهید مدنی روی زمین می افتد و چندین نفر هم مجروح می شوند. ضارب نیز متلاشی می شود. در این حادثه، حدود بیست الی سی نفر مجروح شدند كه به بیمارستان های تبریز منتقل شدند.

مهندس طاهری، استاندار وقت تبریز ـ در ساعت 3 بعدازظهر در پیامی رادیویی ضمن اعلام خبر شهادت آیت الله مدنی مردم را به آرامش دعوت كرد و تأكید نمود:

«بار دیگر منافقین خونخوار تنی چند از ریش سفیدان و مبارزان ما را به شهادت رساندند. غافل از اینكه با این شهادت ها مردم ما با عزم راسخ تری به ادامه ی راه پرخون خود ادامه خواهند داد».

طبق وصیت آیت الله مدنی پیكر او می بایست به شهر مقدس قم منتقل می شد. بعد از ظهر 21 شهریور 1360، میلیون ها سیاهپوش آذربایجانی با سینه ای چاك و چشمانی گریان مردی را بر دست های خود تشییع می كردند كه سالیان درازی بود در عالم رؤیا از جدش امام حسین (ع) شنیده بود:« یا بنی انت مقتول» و اینك او به این آرزویش رسیده بود. مردم در حالی كه شعارهایی چون «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، امام جمعه ی ما پیش شهداست امروز»، «آمریكا ، آمریكا با خون وضو می گیرم، سازش نمی پذیریم»، «خدایا ، خدایا نگه دار رهبر ما ...» سر می دادند. پس از گذشتن از خیابان های تبریز، درمیدان نماز آن شهر اجتماع كردند و به عزاداری پرداختند . و گوش به بیانات آیت الله مشكینی ـ امام جمعه ی وقت تبریزـ سپردند. بلافاصله پس از شهادت آیت الله مدنی، حضرت امام (ره) در حكمی، آیت الله علی مشكینی را به عنوان امام جمعه ی تبریز منصوب كردند. آقای هاشمی رفسنجانی در خاطرات سال 1360، خود در این زمینه می گوید:

«در نماز جمعه، شخصی نارنجك به خود بسته بود، به آیت الله مدنی بین دو نماز چسبیده و به او نزدیك شده بود. خود را به آیت الله مدنی چسبانده و با انفجار نارنجك خودش كشته و آیت الله مدنی شهید می شوند. احمد آقا خمینی تلفن كرد و اطلاع داد كه آیت الله علی مشكینی را موقتاً برای نماز جمعه در نظر گرفته و آقای مشكینی با روحیه ی فداكاری پذیرفته اند».

آیت الله مشكینی هم بلافاصله پس از صدور حكم به تبریز عزیمت و در 21 شهریور 1360 در مراسم تشییع پیكر آیت الله مدنی شركت كرد. او در اجتماع میلیونی مردم تبریز در میدان نماز آن شهر در سخنانی گفت:

«پدر، اگر نسبت به فرزندش ظنین باشد، دینش از فرزندش مقدم است باید او را تحویل دهد. برادر برادر را تحویل دهد، دین تان را از همه محترم تر بدانید و همه چشم یكدیگر باشید و اگر این امر امام را عمل كردید، مطمئن باشید در اندك زمانی ریشه ها و تفاله های این افراد و طاغوت ها از میان شما بیرون خواهد رفت... من هیچ وقت تصور نمی كردم كه شما را در چنین جوی زیارت كنم. آروزی من این بود كه برادر عزیزم آیت الله مدنی را در آغوش بگیرم و ریش او را ببوسم و همه ی شما را با حال خندان ببینم. بر من سنگین است كه اول ورودم، به جنازه ی برادر عزیزم نماز بخوانم».

پس از آن، آقای كمال الدین نیك روش ـ وزیر وقت كشورـ سخنرانی كرد و تأكید نمود:

«اگر دشمنان اسلام تصور می كنند كه با از بین بردن یاران عزیز امام می توانند این انقلاب را از راه اصلی خود منحرف كنند» باید بدانند كه هم اكنون تمام ممالك اسلامی، شور این انقلاب را در سر می پرورانند. آنها باید بدانند اگر می توانند 36 میلیون ایرانی مسلمان را از بین ببرند، باید چندین میلیون مسلمان را در ممالك اسلامی از بین برده تا بتوانند شبی راحت [را] بگذرانند».

پس از سخنان وزیر كشور، پیكر پاك آیت الله مدنی در میان حزن و اندوه میلیون ها نفر از مردم آذربایجان، به فرودگاه منتقل و از آنجا جهت خاكسپاری در حرم مطهر حضرت فاطمه ی معصومه (ص) به قم منتقل شد.

 

سه شنبه 20/6/1397 - 16:24
سلامت و بهداشت جامعه


یك متخصص تغذیه گفت: برگ زیتون كاهش دهنده فشار خون، قندخون، ضد اسپاسم، گشادكننده عروق خونی، كاهش دهنده كلسترول بد و برای افراد دیابتی بسیار مناسب است.
روغن زیتون حاوی مواد شیمیایی گیاهی است كه باعث كاهش كلسترول، نرم كننده و صفرابر است و حاوی میزان زیادی آنتی اكسیدان است كه از سرطان سینه و سرطان كولون جلوگیری می‌كند.
روغن زیتون دارای اسیدهای چرب غیر اشباع مونو (MUFA) و آنتی اكسیدان است كه باعث طول عمر و كاهش بیماری‌های مرتبط با مصرف روغن‌های اشباع می‌شود.
مصرف روغن زیتون مانع آسیب رساندن رادیكال‌های آزاد حاصل از چربی‌ها و روغن‌ها به سیستم‌ قلبی - عروقی می‌‌شود. كلسترول خون و به خصوص نوع بد آن یعنی LDL را كاهش می‌‌دهد.
روغن زیتون پایین آوردن فشار خون است و برای مصرف در سالاد و بسیاری از غذاهای آماده به صورت خام قابل مصرف بوده و بسیار مفید است. برای طبخ انواع مختلف غذاها می‌توان از روغن زیتون با استفاده از حرارت كم و با صرف وقت و مدت زمان بیشتر( برای حفظ خواص مفید) آن استفاده كرد.
روغن زیتون باز كننده عروق است. از بروز سكته قلبی جلوگیری می‌كند و در بهبود بیمارانی كه جراحی قلب دارند، مفید است.
برگ زیتون كاهش دهنده فشار خون، قندخون، ضد اسپاسم، آنتی اكسیدان، ضد ویروس تبخال، ضد قارچ، گشادكننده عروق خونی، كاهش دهنده كلسترول بد، ضد تب، قابض، ضد باكتری، صفرابر، ادرارآور و برای افراد دیابتی بسیار مناسب است.
زیتون مسهل ضعیف و نرم‌كننده مسیر گوارشی است و برای یبوست مفید است، ضد چسبندگی پلاكت‌ها و محافظ قلب است. زیتون ضد امراض قلبی، كاهش دهنده كلسترول بد و افزایش دهنده كلسترول خوب است، ضد باكتری‌های گرم منفی است اما برای افرادی كه دارای سنگ مثانه و سنگ صفرا دارند مضر است.

 

سه شنبه 20/6/1397 - 16:17
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

گاه واژه هایی بین مردم رایج می شود که معادل علمی دقیق ندارد، ولی رایج شده است و مرتب به کار برده می شود. دیابت عصبی یکی از این موارد است؛ واقعیت این است که از نظر علم پزشکی واژه ای به این نام وجود ندارد، ولی به دلیل کاربرد زیاد بین مردم سعی خواهیم کرد در این مطلب معادل علمی دیابت عصبی را شرح دهیم.

وقتی قند خون یک فرد، حداقل دو بار در حالت ناشتا از ۱۲۶ بالاتر باشد یا بعد از خوردن غذا از ۲۰۰ بالاتر رود به دیابت مبتلاست. اما هم افراد دیابتی و هم افراد سالم (غیر دیابتی) وقتی تحت فشارهای عصبی قرار گیرند، قند خونشان بالاتر می رود و وقتی آرام باشند اندکی بهبود پیدا می کنند. علت این موضوع مشخص است؛ هورمون های استرس که سردسته آنها آدرنالین و نورآدرنالین است هنگام تنش عصبی، وارد خون می شود. این هورمون ها قند خون را از ذخایر بدن آزاد می کنند و از طرفی با ایجاد مقاومت نسبت به انسولین جلوی مصرف قند از سوی سلول های عمومی بدن را می گیرد تا این قند به مصرف مغز که بی نیاز از انسولین می تواند از قند بهره مند شود، برسد؛ البته حین استرس هورمون های دیگری مثل گلوکاگون، هورمون رشد و کورتیزول نیز ترشح می شود که آنها هم با ساز و کاری مشابه موجب افزایش قند می شود.

بالا رفتن قند حین استرس در واقع مکانیسم تدافعی بدن است که مغز را با جریان بالای قند تغذیه کند تا فرد بتواند بخوبی بر استرس فائق آید.
انواع استرس هایی که می توانم مثال بزنم شامل ازدواج، طلاق، دوری ناگهانی از فرزند یا پدر و مادر و استرس های جسمی مثل بیماری های شدید، بلوغ و تصادفات است. از استرس های بسیار رایج دیگر در پزشکی انواع جراحی های سبک و سنگین است. جراحی های کوچک دندان و لثه، انواع جراحی های کوچک که در مطب انجام می شود و جراحی های بزرگ که با بیهوشی همراه است، همه می تواند استرس های بسیار شدیدی به فرد وارد کند و با مکانیسم های گفته شده قند خون را به بالاترین حد ممکن برساند.

به این ترتیب بیماران دیابتی حین استرس دچار قند خون خیلی بالا می شوند. گاهی هم فرد دچار دیابت ملایم است یا دچار پره دیابت یا دیابت مخفی است، ولی حین استرس قند خونش بالا می رود و تازه متوجه بیماری خود می شود. اینها شرایطی است که مردم به آن دیابت عصبی می گویند. گر چه ممکن است بعد از استرس بیمار دوباره قند خون طبیعی پیدا کند، اما باید دانست که در بیشتر این موارد به هر حال بیمار دچار دیابت شده است یا بزودی مبتلا خواهد شد. در این موارد نیز باید دیابت درمان شود، زیرا انواع استرس ها در زندگی روزمره وجود دارد و این افراد مکرر دچار بالا رفتن قند خون می شوند و نیازمند اتخاذ روش های درمانی هستند.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:16
سلامت و بهداشت جامعه

نقرس بیماری میانسالی است و عمدتا از سن ۴۰ سالگی بروز می‌کند

 

نقرس بیماری شایع در مردان است و در زنان بعد سن یائسگی بروز می‌کند.

در واقع نقرس بیماری است که در اثر رسوب اسیداوریک در بافت‌های بدن، مفاصل و کلیه‌ها اتفاق می‌افتد. هنگامی که غلظت اسید اوریک در خون از حدی بالاتر می‌رود، به کریستال تبدیل می‌شود و رسوب می‌کند.

 

افشاری علت افزایش غلظت اسید اوریک را در عمده موارد دفع کمتر از مقدار لازم آن یا تولید بیش از حد آن نام برد و در بعضی بیماری‌ها یا در اثر مصرف برخی داروها نیز میزان تولید اسیداوریک افزایش می‌یابد.

 

نقرس بیماری شایع در مردان

نقرس بیماری میانسالی است و عمدتا از سن ۴۰ سالگی بروز می‌کند، نقرس بیماری شایع در مردان است. این بیماری در زنان بعد از سن یائسگی بروز می‌کند و علت این امر وجود هورمون استروژن در زنان است، استروژن موجب دفع بهتر اسید اوریک می‌شود. ضمنا باید توجه داشت که اسیداوریک بالا می‌تواند در همه افراد حتی در سن ۲۰ سالگی وجود داشته باشد، البته این اسیداوریک باید چندین سال در خون بالا باشد تا تبدیل به بیماری نقرس شود.

 


یکی از علائم نقرس ورم حاد مفاصل شصت و مچ پا یا زانو است

 

علائم بیماری نقرس:

نقرس عمدتا به شکل بیماری مفصلی ظهور می‌کند و ابتدا خودش را با التهاب حاد یک مفصل نشان می‌دهد. در اکثر موارد شب هنگام حملات نقرس شروع شده و با درد شدید موجب بی‌خوابی فرد می‌شود. ظرف یک‌ساعت این درد موجب قرمزی و التهاب مفصل می‌شود. این التهابات ممکن است در همه مفاصل رخ دهد، اما بیشتر از همه مفصل شصت و مچ پا و زانو را درگیر می‌کند.

 

در بعضی افراد نقرس به صورت سنگ‌های اسیداوریک موجود در ادرار ظاهر می‌شود،اگر مفاصل به ویژه مفاصل شصت و مچ پا یا زانو به طور حاد ورم کرد، یکی از تشخیص‌ها نقرس است. در مفاصلی که قادر هستیم، مایع مفصلی را می‌کشیم، در زیر میکروسکوپ اگر رسوبات اسیداوریک ملاحظه شود، فرد مبتلا به نقرس است. این کار را خصوصا درباره زانو انجام می‌دهیم؛ چراکه با عفونت اشتباه گرفته می‌شود.

 

در حملات نقرس ممکن است مقدار اسیداوریک در سطح خون پایین باشد؛ چرا که در مفاصل رسوب کرده، اما طی گذشت یکی- دو هفته مجددا مقدار اسیداوریک خون افزایش می‌یابد.  راه دیگر تشخیص نقرس سنجش میزان اسید اوریک در سطح خون است.

 


اگر اسیداوریک بالا موجب بروز نقرس شود، با دارو درمانی، این بیماری را تحت کنترل قرار می‌دهیم

 

راه‌های پیشگیری از نقرس

اسید اوریک بالا در بین افراد بسیار شایع است و شاید یک پنجم از جمعیت دچار اسیداوریک بالا باشند، میزان اسیداوریک در خون با تغذیه فرد و چاقی مرتبط است. برای پیشگیری از بروز بیماری نقرس و کاهش اسید اوریک خون باید رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن را در فرد داشته باشیم. فرد باید از سبزیجات، میوه‌ها، لبنیات کم چرب استفاده کند و از خوردن زیاد گوشت بویژه گوشت قرمز، نوشابه و آبمیوه‌های شیرین بپرهیزد.

 

و اما راهکار درمانی

اگر اسیداوریک بالا موجب بروز نقرس شود، با دارو درمانی، این بیماری را تحت کنترل قرار می‌دهیم. داروها ضمن کاهش اسیداوریک در سطح خون موجب کاهش التهاب و درد مفاصل می‌شوند. به فردی که مبتلا به نقرس است رژیم غذایی سالم نیز توصیه می‌شود، اما رژیم غذایی به تنهایی نمی‌تواند موجب کنترل این بیماری شود. در این بیماری مصرف هیچ مواد غذایی ممنوع نیست، اما مصرف حجم زیادی از غذاهایی پرپورین موجب افزایش حملات نقرسی می‌شود.

 

مصرف انواع الکل نیز موجب بروز حملات نقرسی می‌شود. همچنین در کودکان نقرس نداریم و اگر این بیماری بروز کند مربوط به بیماری‌های ژنتیکی است که در واقع موجب کاهش اسیداوریک می‌شود. این بیماری درمان قطعی ندارد و فرد باید تاپایان عمر داروهای پایین آورنده اسیداوریک مصرف کند.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:15
سلامت و بهداشت جامعه

شکلات به هیچ عنوان سیرکننده نیست و هر تکه آن نیز حاوی میزان زیادی کالری است

 

همه ما روزانه چندین مرتبه گرسنه‌مان می‌شود. گرسنگی یک احساس عادی است که نشان می‌دهد بدن به خوبی کار می‌کند و خبر از این دارد که ذخیره انرژی‌مان رو به اتمام است. بنابراین به غذا خوردن نیاز داریم. اما این موضوع به این معنا نیست زمانی که گرسنه‌تان می‌شود، هر ماده غذایی را که دم دستتان بود، میل کنید.

 

در این مطلب چندین خوراکی را معرفی می‌کنیم که احتمالاً مورد علاقه‌تان نیز است. اما به عقیده متخصصان حوزه سلامت برای سیر شدن مواد مناسبی محسوب نمی‌شود.

 

وقتی گرسنه‌اید آب میوه می‌نوشید

اولین اشتباهی که خیلی از ما در زمان گرسنگی مرتکب می‌شویم نوشیدن آب میوه است. واقعیت این است که احساس گرسنگی با کاهش قند خون و همچنین ترشح هورمونی به نام گرلین که از معده ترشح می‌شود، در ارتباط است. این مواد دست به دست هم می‌دهد تا مغز فعال شود و ما را به سمت خوردن هدایت کند.

 


پنیر حاوی نمک است که حس چشایی را تحریک می کند و میل به زیاده‌روی را بالا می‌برد

 

وقتی گرسنه‌اید شکلات می‌خورید

انواع مختلف شکلات در بازار وجود دارد و بیشتر افراد نیز عاشق این مواد غذایی خوشمزه هستند. اما واقعیت این است که این شکلات‌ها قند و چربی زیادی وارد بدن می‌کند و علاوه براین توان ایجاد اعتیاد را نیز دارد. یعنی این که بعد از خوردن چند تکه شکلات میل به خوردن بقیه آن نیز بیشتر می‌شود.

مشکل مصرف این بمب‌های کالری این است که به هیچ عنوان سیرکننده نیست و هر تکه کوچک آن نیز حاوی میزان زیادی کالری است. در واقع هر ۲۰ گرم شکلات حدود ۱۰۰ کیلوکالری دارد.

 

زمانی که گرسنه‌اید نان و پنیر می‌خورید

احتمالاً تعجب کرده‌اید. چون خوردن نان و پنیر بدون شک ایده خوبی برای میان وعده است. با این که نان و پنیر حاوی مواد مغذی زیادی است و پروتئین و کربوهیدرات‌های پیچیده دارد اما زمانی که گرسنه‌اید (به ویژه عصرها و قبل از وعده شام) احتمال این که نصف یک پنیر و تمام باگت را میل کنید زیاد است.

بنابراین در این جا صحبت از غذای ناسالم در میان نیست بلکه مشکل به زیاده‌روی برمی‌گردد. یادتان باشد که پنیر حاوی نمک است که حس چشایی را تحریک می کند و میل به زیاده‌روی را بالا می‌برد. توصیه می‌شود از پنیرهای کم‌چرب و کم نمک استفاده و تا حد امکان نان‌های کامل مصرف کنید. مصرف یک‌چهارم باگت و ۴۰ گرم پنیر کافی است. البته اگر دغدغه تناسب‌اندام ندارید، می‌توانید با خیال راحت نان و پنیر میل کنید.

 

وقتی گرسنه‌اید کیک و شیرینی می خورید

کافی است که نگاهی به ترکیبات کیک یا شیرینی مد نظرتان بیندازید. بدون شک میزان پروتئین موجود در این قبیل محصولات که به صورت پررنگ روی بسته بندی درج می‌شود، چشمگیر است. میزان پروتئین برخی از این محصولات حدود ۹ تا ۱۰ درصد است که بدون شک برای رفع گرسنگی عالی است.

هر ۱۰۰ گرم کیک و شیرینی بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ کالری دارد. از این رو این قبیل محصولات برای افرادی که دغدغه وزن دارند انتخاب مناسبی محسوب نمی‌شود

سه شنبه 20/6/1397 - 16:13
سلامت و بهداشت جامعه

رژیم حجمی یک برنامه درازمدت است که با تنظیم کالری روزانه به کاهش وزن دست می یابید.

 

کلید اصلی رژیم حجمی، تمرکز بر احساس سیری کامل است. دکتر رولز می گوید که مردم به دلیل انواع و میزان مواد غذایی که می خورند، احساس سیری کامل می کنند، نه به دلیل تعداد کالری یا گرم چربی، پروتئین یا کربوهیدرات.در رژیم غذایی حجمی، که یک رژیم غذایی ابداع شده توسط دکتر باربارا رولزاست، این کار را به راحتی می توانید انجام دهید.

 

بر خلاف رژیم های غذایی که مبتنی برمحرومیت است، در رژیم حجمی این امکان فراهم است که غذاهای سالمی را به مقدار زیاد بخورید و در عین حال وزن کم کنید.

ترفند این رژیم این است که غذاهای مناسب را انتخاب کنید تا احساس سیری کامل کرده و کالری کمتری مصرف کنید. رژیم حجمی، به شما اجازه می دهد که بیشتر بخورید و در عین حال وزن کم کنید. البته با این برنامه در مدت کم نمی توانید وزن زیادی از دست بدهید، در واقع این رژیم یک برنامه درازمدت است که شما با تنظیم کالری روزانه با کالری مصرفی از طریق پیاده روی و ورزش، به اهداف کاهش وزن خود دست می یابید.

 


رژیم غذایی حجمی، برای کاهش وزن استفاده می شود

 

چه چیزی بخورید و چه چیزی نخورید؟

شما می توانید هرچیزی را بخورید، اما باید به تعداد کالری که در مقدار مشخص مواد غذایی است، توجه داشته باشید.

غذاهایی با تراکم انرژی بالا، کالری زیادی دارد و برعکس ارزش غذایی زیادی ندارد، اما موادی با تراکم انرژی کم دارای کالری کمتر با حجم بیشتری است.

 

دکتر رولز غذاها را به چهار دسته تقسیم می کند:

دسته اول: شامل میوه های همیشه مجاز یا سبزی های غیر نشاسته ای (مانند بروکلی، گوجه فرنگی، قارچ) و سوپ هایی با پایه آب گوشت است.

 

دسته دوم: شامل دانه های کامل و سبوس دار (مانند برنج قهوه ای و ماکارونی تهیه شده از آرد گندم کامل) پروتئین های کم چرب، حبوبات و لبنیات کم چرب است.

 

دسته سوم: شامل تکه های کوچکی از غذاهایی مانند نان دسر، اسنک های تهیه شده بدون چربی، پنیر و گوشت با چربی بالاتر است.

 

دسته چهارم: شامل قسمت هایی از مواد غذایی سرخ شده، آب نبات، کوکی ها، آجیل ها و چربی هاست.

هر روز سه وعده غذایی، دو وعده تنقلات و یک دسر خواهید خورد.در رژیم غذایی حجمی مواد غذایی حاوی آب، مانند بسیاری از میوه ها و سبزی ها اهمیت ویژه ای دارد؛ زیرا بدون اضافه کردن کالری زیاد شما را سیر می کند.

 

دکتر رولز می گوید آشامیدن آب کافی نیست، زیرا این کار فقط تشنگی شما را برطرف می کند، اما گرسنگی شما را برطرف نمی کند.

 


کلید اصلی رژیم حجمی، تمرکز بر احساس سیری کامل است

 

انتخاب با شماست

شما باید به تراکم و چگالی انرژی غذاهای انتخابی خود توجه زیادی داشته باشید. برای مثال، در مورد کالری ها یک کاسه بزرگ سوپ از نظر کالری با یک ششم از چیز برگر برابر است.

 

ورزش

شما با استفاده از یک قدم شمار به طور روزانه شروع به اضافه کردن ۱۵۰ قدم در فعالیت های روزانه خود کنید. هدف اول این است که تا پایان هفته به روزانه ۱۰۰۰ گام برسید.

 

محدودیت های غذایی

این رژیم برای گیاه خواران و کسانی که نیاز به محدود کردن نمک و چربی دارند، انعطاف پذیر است.

 


در رژیم حجمی غذاهای سالمی را به مقدار زیاد بخورید و در عین حال وزن کم کنید

 

نتیجه رژیم غذایی حجمی

توصیه می شود از یک رژیم غذایی مغذی که هر متخصص تغذیه ای می تواند تجویز کند، پیروی کنید؛ کالری و چربی ناسالم را قطع و مقدار زیادی سبزیجات و میوه های پر فیبر مصرف کنید.

این رژیم غذایی عمدتا یک تغییر شیوه زندگی است و به شما کمک می کند انتخاب های عاقلانه تری برای تغذیه داشته باشید که به کاهش پایدار و دراز مدت وزن شما کمک می کند.

 

رژیم غذایی برای افراد دارای شرایط خاص

رژیم غذایی حجمی، درعین حال که برای کاهش وزن استفاده می شود، به راحتی برای بسیاری از بیماران قابل انعطاف است. کاهش وزن برای بیماری های مختلفی از جمله دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، آپنه خواب آرتریت و... مفید است. کاهش وزن حتی ممکن است نیاز شما به داروها را کاهش دهد. قبل از شروع این رژیم با پزشک خود مشورت کنید.

 

رژیم غذایی حجمی به شما چگونگی انتخاب غذاهای بهتر و کاهش کالری بدون محرومیت را آموزش می دهد. این رژیم برای هر کسی که می خواهد یک تغذیه سالم، اما یک رژیم انعطاف پذیر داشته باشد، ایده آل است.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:12
سلامت و بهداشت جامعه


عفونت ویروس اچ آی وی ممکن است با انواع مختلف ضایعات پوستی همراه باشد 

 

بیماری ایدز با علائم اولیه ای خود را بروز می دهد که توجه به آنها در تشخیص به موقع این بیماری موثر است.

ایدز یا "نشانگان اکتسابی کمبود ایمنی بدن" بیماری غیر قابل درمانی است که از طریق تماس خون یا مایعات درونی بدن فرد بیمار با خون افراد سالم منتقل می‌شود. طی این بیماری، "ویروس نقص ایمنی انسان" موسوم به HIV سیستم دفاعی بدن را به شدت تضعیف می‌کند تا حدی که فرد توان مقابله با بیماری‌های جزئی را نداشته و در نهایت به علت بیماری‌های عفونی یا قارچی جان خود را از دست می‌دهد.

 

بر اساس آمار بدست آمده، علائم ایدز بسته به پیشرفت بیماری ممکن است متفاوت باشد. در ابتدای بروز بیماری، افراد مبتلا ممکن است علائمی شبیه سرماخوردگی از خود نشان دهند که تشخیص آن‌ها از نشانه‌های آنفلوآنزا و عفونت‌های گوارشی یا تنفسی غیر ممکن است.

 

از نشانه های اولیه ورود ویروس HIV به بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سردرد

تب

خستگی

تورم غدد لنفاوی

کهیر 

درد عضلات و مفاصل

گلو درد 

 

این علائم ممکن است چند روز تا چند هفته به طول بیانجامد. جالب است بدانید در این دوره تست‌های HIV نیز قادر به تشخیص بیماری نیستند. این در حالی است که فرد در این مرحله، ناقل بیماری محسوب شده و ویروس را به بدن افراد انتقال می‌دهد. از طرفی، افراد ممکن است 10 سال ناقل ویروس اچ آی وی باشند و  هیچ علائمی از خود نشان ندهند.

 

 

ایدز بیماری غیر قابل درمانی است که از طریق خون فرد بیمار با افراد سالم منتقل می‌شود

 

5 علامت شایع بیماری ایدز به شرح زیر است:

کهیر حاد

بر اساس آمارهای پزشکی، نشانه‌های کهیر در این بیماری انواع مختلفی دارد. یکی از نشانه‌های آن "سبوریک درماتیتیس" است که در ابتدای ورود ویروس HIV به بدن با جوش‌های کوچک و تیره بر روی صورت، تن، دست‌ها و پاها ظاهر می شود.

در برخی موارد، کهیر به شکل زخم در دهان بروز می‌یابد و ممکن است حدود دو هفته در نقاط مختلف بدن رویت شود. این حالت معمولاً حدود 2 الی سه هفته پس از انتقال ویروس رخ می‌دهد.

 

ضایعات پوستی و برفک

عفونت ویروس اچ آی وی ممکن است با انواع مختلف ضایعات پوستی همراه باشد. عفونت‌های پوستی با ضایعات تبخال و تاول‌های کوچکِ پر شده از مایع مشخص می‌شوند. این تاول‌ها بسیار دردناک بوده و به سرعت در سطح پوست گسترش می‌یابند.

ضایعات پوستی ناشی از تضعیف سیستم دفاعی بدن به شکل فلس‌های نقره‌ای چسبنده به چشم می‌خورند. بد نیست بدانید این ضایعات و تاول‌های پوستی ممکن است منجر به تشکیل سلول‌های سرطانی شوند.

 

از دیگر علائم اولیه ابتلا به ایدز می‌توان به بروز برفک در سطح پوست اشاره کرد که با لکه‌های سفید یا تاول‌های غیر عادی در زبان یا دهان مشخص می‌شوند.

 

تورم غدد لنفاوی

یکی دیگر از نشانه‌های ظاهری عفونت HIV، بزرگ‌تر شدن غدد لنفاوی است که از بدو ورود ویروس به بدن آشکار می‌شود و ممکن است 2 یا سه هفته ادامه یابد.

غدد لنفاوی در تمام بدن وجود دارند و بخش مهمی از سیستم دفاعی بدن محسوب می‌شوند. غدد متورم و آسیب دیده ناشی عفونت ویروس اچ آی وی معمولاً در گردن، زیر بغل، کشاله ران ظاهر می شوند.

در چنین حالتی حجم غدد لنفاوی ممکن است افزایش یابد و در نهایت اندازه آن به یک توپ گلف برسد! این غدد ملتهب معمولاً در برابر لمس حساس و دردناک هستند.

 

خستگی و بیحالی مداوم

واکنش التهابی سیستم‌ایمنی بدنتان می‌تواند باعث شود احساس خستگی و بی‌حالی کنید.خستگی مداوم و طولانی مدت می‌تواند از علائم اولیه ایدز باشد.

نداشتن اطلاعات کافی درباره این بیماری باعث نگرانی روزافزون مردم برای ابتلا به این بیماری می شود، مخصوصا افرادی که اطلاعات نصفه نیمه ای درباره این بیماری دارند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید و نگران ابتلا به این بیماری، توصیه می کنیم تست های آزمایشگاهی را انجام دهید.

 

استفراغ و اسهال

اسهالی که مداوم باشد و به درمان‌های معمول واکنش ندهد نشانه‌ای از ویروس ایدز است، از این رو آن دسته از افرادی که به مدت 7 روز پیاپی دچار حالت تهوع شدید و استفراغ شدند حتما باید به پزشک مراجعه کنند تا آزمایش های اولیه صورت گیرد.

 

*** تشخیص دقیق بیماری ایدز تنها از طریق آزمایش خون امکان پذیر است و در  صورتی که شما فردی در معرض خطر ابتلا به این بیماری می باشید و این علائم را نیز تجربه کرده اید، مراجعه هرچه سریع تر به پزشک و انجام تست های آزمایشگاهی را به شما توصیه می کنیم.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:11
سلامت و بهداشت جامعه

نوجوانی را می‌توان سنین قبل از 18 سالی در نظر گرفت. شیوع چاقی در این سنین می‌تواند عوارض زیادی داشته باشد.



این روزها خبری از کودکانی که با شادمانی در کوچه‌ها بازی می‌کنند و با دوچرخه‌ها مسافت اطراف خانه را طی می‌کنند، نیست و کالری‌هایی که باید با بازی و همراه با ترشح هورمون‌های آدرنالین وشادی‌آور سوخت شوند، به‌صورت چربی‌هایی مزاحم در بدن انباشته می‌شود. دکتر حسن ایمانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره خطرات چاقی، اضافه وزن و راه‌های کاهش وزن هرچه بیشتر توضیح می‌دهد.
 
چاقی و اضافه وزن را می‌توان از بررسی نسبت میزان قد به وزن به دست آورد، علاوه بر فرمول‌ها میزان BMI را می‌توان از طریق جدول‌ها و نمودارهای از پیش تعیین شده به‌دست آورد. نوجوانانی که بالای صد کیلو و بیش از 85 کیلو وزن دارند، دچار چاقی یا اضافه وزن هستند. از آنجا که چاقی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد، امکان بروز بیماری‌های فشار خون بالا و دیابت را نیز بالا می‌برد؛ بنابراین حساب و کتاب میزان اضافه وزن و چاقی در نوجوانان و تلاش برای کاهش آن اهمیت زیادی دارد.

کم کالری‌ها را دریابید

نوجوانان امروزه تحرک کمتری نسبت به گذشته دارند، الگوهای غذایی تغییر کرده است و فست فودها پای ثابت بسیاری از سفره‌ها شده‌اند. غذاها دو دسته‌اند، دسته اول، آنهایی که انرژی زیادی دارند و درعین حال بدون ویتامین و املاح کافی هستند و دسته دوم، گروهی که انرژی زیادی ندارند اما می‌توانند املاح و ویتامین زیادی به بدن برسانند. به‌عنوان مثال، جوانه گندم یکی از غذاهای گروه دوم است که باید هرچه بیشتر در سبد غذایی جای گیرد. سعی کنید با توجه به علاقه نوجوانان تا می‌توانید از این گروه غذایی در سفره‌هایتان بگنجانید.

جنسیت مهم است

میزان کاهش وزن به عوامل زیادی بستگی دارد، این‌که نوجوان شما در سنین حدود 12 سالگی یا بین 16 تا 17 سالگی قرار دارد یا حتی جنسیت او چیست، نقش مهمی در انتخاب شیوه کاهش وزن دارد. صفحه رشد قدی خانم‌ها زودتر از آقایان بسته می‌شود. بحث کاهش وزن در دوران نوجوانی به‌دلیل اهمیت رشد بسیار مهم است. هرچه نوجوان به صفحه رشد نزدیک‌تر باشد، میزان کاهش وزن باید با شیب ملایم‌تری صورت بگیرد. در سنین نوجوانان کاهش وزن به میزان زیاد و غیراصولی توصیه نمی‌شود و گاه نیاز است فقط وزن ثابت نگاه داشته شود تا با بلند شدن قد، وزن به حالت مناسب برگردد.

صفحه رشد چند سال دارد؟

سن 20 برای آقایان و سن 18 برای خانم‌ها اعدادی هستند که برخی کارشناسان مدعی می‌شوند، بعد از این سنین صفحه رشد بسته می‌شود. این باور اشتباه است و سن صفحه رشد، به طور دقیق فقط با عکس رادیولوژی مشخص می‌شود؛ نمی‌توان سن خاصی را برای توقف صفحه رشد تعیین کرد. باید این نکته را دانست که سن صفحه رشد به عوامل مختلفی مانند ژنتیک، عوامل قومی و قبیله‌ای و عوامل محیطی مانند تغذیه و نوع زندگی بستگی دارد. بازده سن صفحه رشد با سن عددی افراد متفاوت است.

به‌عنوان مثال، گاهی در رادیولوژی مشخص می‌شود، فردی که 15 سال دارد، صفحه رشدی‌اش 13 ساله است یا برعکس، کسی که 13 سال دارد، صفحه رشدی به قدمت 15 ساله دارد.

چند کیلو کافی است؟

همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم نباید کاهش وزن در نوجوانان به میزان زیادی باشد و شاید بتوان گفت ماهی یک یا دو کیلوگرم نهایت وزنی است که یک نوجوان چاق مجاز است تا کم کند. هدف اصلی در جهت متناسب‌کردن وزن در نوجوانانی که اضافه وزن دارند، ثابت نگاه‌داشتن وزن و تا حد امکان کمک به افزایش قد است. استفاده از مواد مغذی، گروه کافی کلسیم و مکمل‌های دیگر که توسط متخصص تجویز می‌شود، می‌تواند به بهبود روند کمک کند. از طرفی تغییر شیوه درست زندگی مانند خواب کافی بسیار مهم است. همان‌طور که می‌دانید هورمون رشد در ساعت 12 شب تولید می‌شود و به همین دلیل نوجوانان باید قبل از رسیدن به این ساعت در خواب عمیق فرو رفته باشند. همچنین ایجاد عادت ورزش‌های منظم می‌تواند نوجوانان را از چاقی برهاند و به افزایش اعتماد به نفس و کاهش مشکلات دوران بلوغ نیز کمک زیادی کند.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:9
سلامت و بهداشت جامعه

متخصصان سلامت در یک بررسی جدید دریافتند احساس زیاد خواب آلودگی در طول روز می‌تواند نشانه‌ای از ابتلا به آلزایمر در دوران بعدی زندگی باشد.

 


به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقل است که به رغم شیوع این بیماری گزینه‌های درمانی برای آن وجود ندارد.

هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نیست و به همین دلیل تحقیقات بسیاری در رابطه با شناخت فاکتورهای خطرزا در بروز این بیماری انجام گرفته است. کارشناسان معتقدند که با شناخت این فاکتورهای خطرزا می‌توان تا حدود زیادی احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش داد.

تاکنون، چندین فاکتور خطرزا در بروز این بیماری شناسایی شده است. شناخته شده‌ترین عامل در ابتلا به این بیماری سن است. بیشتر افراد در سن ۶۵ سالگی و بالاتر دچار آلزایمر می‌شوند. پس از سن ۸۵ سالگی خطر ابتلا به آلزایمر تقریبا یک سوم می‌شود.

همچنین فاکتور ژنتیک می‌تواند در خطر ابتلا به آلزایمر نقش داشته باشد. رژیم غذایی، فعالیت جسمی و ذهنی نیز از دیگر فاکتورهای موثر به حساب می‌آیند.

محققان در جدیدترین مطالعه خود فاکتور خواب را به فهرست عوامل موثر در ابتلا به بیماری آلزایمر اضافه کردند.

در این بررسی محققان آمریکایی به رابطه بین احساس زیاد خواب آلودگی در طول روز و انباشت پلاک‌های بتا-آمیلوئید در مغز پرداختند که مشخصه اصلی بیماری آلزایمراست.

درک رابطه بین خواب آلودگی و بیماری آلزایمر می تواند مهم باشد. درصورتیکه اختلال خواب در بیماری آلزایمر نقش داشته باشد می‌توان به بیماران مبتلا به اختلال خواب کمک کرد تا از پیامدهای منفی آن در امان باشند.

به گزارش مدیکال نیوز تودی، محققان در این بررسی روی ۱۲۳ بیمار آزمایشاتی را انجام دادند. سپس رابطه بین خواب آلودگی در طول روز، چرت زدن و پلاک‌های آلزایمر مورد ارزیابی قرار گرفت و مشاهده شد افرادی که دچار احساس خواب آلودگی مفرط هستند ۲.۷۵ برابر بیشتر با خطر تشکیل بتا-آمیلوئیدها روبرو هستند. همچنین در مورد چرت زدن در طول روز نیز این رابطه مشاهده شد هرچند در این خصوص هنوز به لحاظ آماری نتایج قابل توجهی حاصل نشده است.

سه شنبه 20/6/1397 - 16:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته