• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1317روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

در این تحقیق ۹ مورد عوامل خطرآفرین برشمرده شده که از آن جمله کمبود تحصیل، اختلال شنوایی، سیگار کشیدن و عدم فعالیت بدنی هستند.
 
به گزارش جام جم انلاین، این تحقیق در کنفرانس بین المللی انجمن الزایمر در شهر لندن ارائه شده است. در این تحقیق آمده است که تا سال ۲۰۵۰ در جهان ۱۳۱ میلیون نفر دچار زوال عقل خواهند شد، در حالیکه این رقم هم اکنون ۴۷ میلیون نفر است.
۹ عاملی که می‌تواند به زوال عقل و یا آنچه که «خرفت شدن» موسوم است بیانجامد عبارتند از:

کاهش شنوایی در میانسالی - ۹ درصد خطرآفرین است

تمام نکردن تحصیلات دبیرستانی - ۸ درصد

سیگار کشیدن - ۵ درصد

درمان نکردن افسردگی - ۴ درصد

عدم فعالیت بدنی - ۳ درصد

گوشه گیری اجتماعی - ۲ درصد

فشار خون بالا - ۲ درصد

چاقی - ۱ درصد

دیابت نوع ۲- ۱ درصد

این عوامل خطرآفرین که قابل پیشگیری هستند در مجموع ۳۵ درصد موارد ابتلا به زوال عقل را شامل ‌می‌شوند. ۶۵ درصد عوامل خطرآفرین باقی مانده غیرقابل تغییر هستند.

پرفسور گیل لیوینگستن، استاد دانشگاه لندن می‌گوید: «اگرچه زوال عقل یا خرفت شدن در سالهای پیری روی می‌دهد، اما تغییرات مغزی بسیار زودتر از آن بوجود می‌آیند».

خانم ایو لیرد نگران زوال عقل است زیرا مادر او دچار این بیماری است. او تصمیم گرفته سبک زندگی خود را تغییر دهد و به همین دلیل عادت خوردن غذاهای آماده را کم کرده ، بیشتر آب و کمتر قهوه می‌نوشد و در برنامه‌های دو و راه‌پیمایی شرکت می‌کند. او می‌گوید بعد از این تغییرات، اکنون احساس بهتری دارد. «فکر می‌کنم تغییرات کوچک می‌تواند تفاوت بزرگی را به دنبال داشته باشد».

دوشنبه 2/5/1396 - 16:38
سلامت و بهداشت جامعه

 


شناخت و معرفت در دید همه مهم است و در تمام دوره های زندگی می تواند کارکرد مثبت داشته باشد لذا مهم است که از این مولفه مهم در هنگام انتخاب همسر هم استفاده صحیح شده و اهمیت داده شود. منظور از شناخت فقط کسب یک سری اطلاعات سطحی و دم دستی نیست بلکه منظور کسب آگاهی عمیق و ژرف است.

 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تبیان، هر قدر تلاش برای کسب آگاهی بیشتر باشد می توان امید داشت که به شناختی همه جانبه دست پیدا کرد که به طور طبیعی نتیجه یک شناخت دقیق و همه جانبه، انتخابی درست و بجاست که خود رمز دست یافتن به حیات مشترک پایدار است.

در گفتگو با زوجینی که تجربه تلخ طلاق را پشت سر گذاشته اند، بسیاری از آنها معتقد بوده و هستند که عدم کسب شناخت دقیق از یکدیگر باعث شده که حیات زناشویی شان کوتاه شده و این تجربه را در کارنامه زندگی شان ثبت کنند اما در مقابل وقتی در یک ازدواج شناخت، موجب پیوند دو فرد شده باشد، این خانواده از استحکام و انسجام کافی برخوردار خواهد بود.

با این اوصاف است که به نظر می رسد مساله شناخت در یک انتخاب درست و موفق حرف اول را می زند و طرفین در این امر باید نهایت اهتمام را داشته باشند. خصوصا که همه ما به واقع منحصر به فرد هستیم و با وجود شباهت های فراوانی که با هم داریم، تفاوت های خاص خودمان را هم داریم. تلاش برای کسب شناخت دقیق از طرف مقابل، به ما کمک می کند که این تفاوت ها را از نزدیک ببینیم.

این معیارها را در صدر قرار دهید

نباید از نظر دور داشت که انتخاب همسر، تصمیمی است که کل زندگی فرد و حتی فرزندانش را برای تمام عمر تحت تاثیر خود قرار می دهد چرا که ازدواج تأمین کنندة بخش عمده ای از نیازهای مادی و معنوی انسان است. بنابراین باید کمال دقت را در انتخاب همسری شایسته و هم کفو بکار گرفت. بخشی از معیارهای مهم که حتما باید در اولویت اول انتخاب مورد توجه جدی قرار گیرد و حتما بررسی شود عبارتند از:

- باورهای دینی، اعتقادی و مذهبی او شبیه به شما باشد(فقط به ایمان قلبی که وی ادعا می کند بسنده نکنید بلکه به تظاهرات رفتاردینی وی هم توجه کنید)

- خصوصیات اخلاقی مشابهی با وی داشته باشید

- شکل و شمایل ظاهریش برای شما مطلوب و مقبول باشد

- طرز ،سبک و نوع پوشش وی را دوست داشته باشید

- شغل و حرفه وی برای تان محترم باشد و از بیان ان به دیگران احساس حقارت نکنید

- تحصیلاتش برای تان پذیرفته شده باشد

- از لحاظ ارتباط با خانواده و خویشان شبیه به شما رفتار می کند(یعنی از لحاظ درون گرایی و برون گرایی مشابه هم باشید)

- دیدگاه و نحوه ارتباطش با جنس مخالف با شما مشابهت داشته باشد(مرز بندی تان در رابطه با جنس مخالف، شبیه به یکدیگر باشد)

در کنار همه این موارد، بررسی بلوغ همه جانبه نیز ضرورت دارد.

بررسی بلوغ در امر انتخاب همسراین مولفه ها را شامل می شود

بلوغ اجتماعی: فرد موثر و فعالی در جمع خانواده و دوستان است

بلوغ اقتصادی: توانایی کسب درآمد دارد.چشم داشت به خانواده و ارث و میراث ندارد(ویژه مردان)

توانایی مدیریت مالی در خانواده را دارد(ویژه زنان)

بلوغ روانی: از لحاظ روانی دلبستگی خاصی به خانواده یا شخصی ندارد

بلوغ عاطفی: قادر به شناسایی و مدیریت هیجانات خود است و توانایی درک احساسات دیگران را دارد

بلوغ اخلاقی: به اصول اخلاقی مانند صداقت، گذشت و یکرنگی پایبند است

بلوغ جسمانی: آمادگی برقراری رابطه جنسی سالم را داشته باشد.

در رابطه با بلوغ جسمی توجه کنید که:

کشش جنسی طرف مقابل(گرم مزاجی یا سرد مزاجی) با شما هماهنگ باشد

در هنگام انتخاب مراقب باشید

پس با این اوصاف در صورتی او را انتخاب کنید که:

- ویژگی های مثبت والدین تان را داشته و ویژگی های منفی آنها را نداشته باشد.

- همانند بهترین خواهر یا برادرتان باشد

- دوست داشته باشید از او صاحب فرزندی شوید

- از اینکه به مرور شبیه او شوید احساس بدی نداشته باشید

- او را همانطور که هست بپذیرید و دنبال تغییر وی نباشید

- او باید بتواند برای فرزندتان پدری بهتر از پدرتان یا مادری بهتر از مادرتان باشد

در نظر داشته باشید که انتخاب همسر امری پویا و چند بعدی است و در این یادداشت فقط به بخش محدودی از آن پرداخته شد.

در هنگام انتخاب همسر سعی کنید کلیه ابعاد انتخاب همسر را در نظر بگیرید و در عین حال لازم است از همفکری با افراد امین و پخته در خانواده و از مراجعه نزد مشاوره مجرب هم بهره ببرید. امیدواریم انتخابی هوشمندانه و دقیق داشته باشید.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:37
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

10 راه عملی برای رفع بوی سیر
آیا طعم سیر را دوست دارید اما از بویش متنفرید؟ سیر حاوی "سولفوکسید سستئین" است که بو و مزه متمایزی به آن می‌دهد. بوی سیر از 24 تا 48 ساعت پس از مصرف در ریه‌ها باقی می‌ماند. همچنین، هنگام غذا درست کردن دستانتان نیز بوی سیر می‌گیرد. با روش‌های زیر بوی سیر را از دهان و دستانتان دور کنید.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید، آیا طعم سیر را دوست دارید اما از بویش متنفرید؟ سیر حاوی "سولفوکسید سستئین" است که بو و مزه متمایزی به آن می‌دهد. بوی سیر از 24 تا 48 ساعت پس از مصرف در ریه‌ها باقی می‌ماند. همچنین، هنگام غذا درست کردن دستانتان نیز بوی سیر می‌گیرد. با روش‌های زیر بوی سیر را از دهان و دستانتان دور کنید.

1. سیب

سیب حاوی آنزیم‌های اکسیدکننده است که به رفع بوی سیر کمک می‌کند. همچنین، ترکیبات فنولیکی در سیب هم با بوی نامطبوع سیر مبارزه می‌کند.

پس از مصرف سیر، یک عدد سیب بخورید یا یک لیوان آب سیب تازه بنوشید.

2. شیر

مطالعات نشان داده نوشیدن شیر تمرکز ترکیبات بد بو در دهان و بینی را کاهش می‌دهد. هم شیر کم‌چرب و هم پرچرب مؤثرند، اما شیر پرچرب تأثیر بهتری دارد.

3. نعنا

برگ نعنا تأثیر قابل‌توجهی بر ترکیبات سیر دارد. کلروفیل موجود در نعنا بوی بد سیر را از بین می‌برد.

چند برگ نعنا بجوید یا چای نعنا بنوشید. همچنین، برگ نعنای له‌شده را روی دستانتان بمالید تا از شر ب.ی بد خلاص شوید.

4. جعفری

درست مانند نعناع، این گیاه نیز حاوی کلروفیل است . بوی سیر را از دهان و دستان شما حذف می‌کند.

5. استیل

عجیب به نظر می‌رسد، اما استیل یکی از بهترین راه‌ها برای مبارزه با بوی سیر است. زمانی که بدنتان با جسمی استیلی تماس پیدا کند، تنفس پوست سبب می‌شود اتم‌های آهن دو الکترون جذب کنند. سپس الکترون‌ها با چربی پوست واکنش داده و سبب تجزیه آن‌ها می‌شود. این فرآیند بوی سیر را از بین می‌برد.

یک قاشق استیل را برای چند دقیقه روی دستانتان بمالید و سپس با آب بشورید. برای رفع بوی دهان نیز قاشق استیل را در تمام قسمت‌های دهان بچرخانید.

6. لیمو

لیمو دارای سیتریک اسید است که آنزیم‌های سیر را خنثی می‌کند. همچنین، پی اچ پوست را پایین می‌آورد که سبب از بین رفتن ترکیبات بد بو می‌شود.

یک قاشق غذاخوری آب‌لیمو را با یک فنجان آب مخلوط‌کنید و با آن دهان خود را بشورید. برای دست‌ها نیز می‌توانید یک عدد لیمو برش داده و روی پوستتان بمالید.

7. هل

عطر قوی هل بوی سیر را خنثی می‌کند. چند دانه سبز هل را بجوید. یا می‌توانید یک لیوان شیر را با دانه‌های هل میکس کنید و بنوشید.

8. جوش‌شیرین

جوش‌شیرین بوی سیر را از دهان و دست‌ها از بین می‌برد. همچنین سطح PH را کنترل کرده و از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.

یک قاشق غذاخوری جوش‌شیرین و کمی نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و دهان خود را با این محلول بشورید. می‌توانید دستانتان را به مدت یک تا دو دقیقه در آن قرار دهید تا بوی سیر از بین برود.

9. روغن‌زیتون

روغن‌زیتون مانند سپری در برابر بوی سیر عمل می‌کند. کافی است قبل از خورد کردن سیر، چند قطره روغن‌زیتون روی دستانتان بمالید.

10. خمیردندان

بدیهی است که شستن دهان با خمیردندان نعنایی تأثیر زیادی در از بین رفتن بوی سیر دارد. اما از خمیردندان روی دستانتان نیز می‌توانید استفاده کنید. خمیردندان را به دست‌ها مالیده و سپس با صابون معمولی بشورید.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:36
سلامت و بهداشت جامعه

 

یک خال چه زمانی سرطانی است؟
بیشتر خال ها بی ضرر (خوش خیم) هستند، اما برخی از آنها می توانند به ملانوما تبدیل شوند. هر فردی که بیش از 100 خال روی بدن خود دارد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ملانوما قرار دارد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، چه فردی عاشق خورشید باشید و از قرار گرفتن در معرض آن لذت ببرید یا تنها به برنزه کردن پوست خود توجه داشته باشید، بررسی خال ها برای شناسایی علائم سرطان پوست از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

قرار گرفتن در معرض پرتوهای مضر فرابنفش می تواند ابتلا به سرطان پوست را موجب شود. نور فرابنفش می تواند به سلول های پوست آسیب وارد کند و در بدترین حالت موجب جهش سلولی شود. تکثیر این سلول های جهش یافته ممکن است به شکل گیری سرطان ها منجر شده و در معرض خطر ابتلا به ملانومای بدخیم - کشنده‌ترین شکل سرطان پوست - قرار دارند.

برای بررسی شرایط یک خال می توانید نگاهی به راهنمای زیر داشته باشید. در صورت مشاهده هر گونه نشانه هشدار دهنده به پزشک مراجعه کنید.

آیا همه خال ها خطرناک هستند؟

بیشتر خال ها بی ضرر (خوش خیم) هستند، اما برخی از آنها می توانند به ملانوما تبدیل شوند. هر فردی که بیش از 100 خال روی بدن خود دارد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ملانوما قرار دارد. از این رو، مراجعه به پزشک هر چند ماه یک بار و بررسی هر گونه تغییر قابل مشاهده ایده خوبی است.

خال ها بیشتر در مناطقی ظاهر می شوند که اغلب در معرض نور خورشید قرار دارند، که از آن جمله می توان به پشت، پاها، دست ها و صورت اشاره کرد. با این وجود، بسیاری از خال های سرطانی در مناطق کمتر شک برانگیز مانند پوست سر، پشت زانوها، زیر ناخن ها، بین انگشتان پا و کف پاها پنهان می شوند.

برای مردان، خال های بدخیم بیشتر روی قسمت پشت بدن، و برای زنان اغلب روی قسمت پایینی پاها یافت می شوند.

انواع خال

انواع مختلفی از خال وجود دارند، اما شایع‌ترین آنها شامل موارد زیر می شوند:

قهوه ای، گرد و تخت - به نام خال های Junctional Melanocytic Naevi شناخته می شوند.

برآمده، رنگ پریده و مودار - به نام خال های Dermal Melanocytic Naevi شناخته می شوند.

برآمده، قهوه ای روشن و مودار - به نام Compound Melanocytic Naevi شناخته می شوند.

خال های نادر شامل موارد زیر می شوند:

احاطه شده با یک حلقه سفید - به نام Halo Naevi شناخته می شوند.

بزرگ، در طیف وسیعی از رنگ ها - به نام Dysplastic Naevi شناخته می شوند.

آبی تیره - به نام Blue Naevi شناخته می شوند.

افرادی که تعداد زیادی خال روی بدن خود دارند، به ویژه افرادی که خال های Dysplastic بسیاری دارند، باید شرایط آنها را زیر نظر داشته باشند.

چگونه می توان گفت یک خال سرطانی است

چند روش برای تعیین این که خال ها نیاز به بررسی توسط یک متخصص پوست دارند یا خیر وجود دارند. نخستین کاری که باید انجام دهید ارزیابی این مساله است که در معرض خطر ابتلا به ملانوما قرار دارید یا خیر. برخی از شایع ترین عوامل شامل موارد زیر می شوند:

بیش از 100 خال روی بدن.

سابقه خانوادگی خال های سرطانی.

رشد خال های جدید.

هر گونه تغییر در خال های موجود.

پوست رنگ روشن.

چگونگی پیشگیری از خال های سرطانی

در کنار بررسی منظم پوست برای خال های جدید یا در حال تغییر، شما باید هر آن چه که می توانید انجام دهید تا از نفوذ پرتوهای فرابنفش به پوست خود جلوگیری کنید.

با رعایت نکات زیر می توانید شانس ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهید:

بین ساعات 11 صبح و 3 بعد از ظهر یعنی زمانی که خورشید در قوی‌ترین حالت تابش خود قرار دارد، در سایه باقی بمانید.

با استفاده از کلاه، عینک آفتابی و پوشیدن لباس های گشاد از مواجهه با پرتوهای فرابنفش پرهیز کنید.

از محصولات ضد آفتاب با SPF بالا (حداقل SPF15) استفاده کنید و به طور مرتب، به ویژه پس از شنا، آن را تجدید کنید.

به طور منظم به متخصص پوست مراجعه کنید که می تواند به شناسایی علائم اولیه کمک کند.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:35
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

رییس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: مصرف غلیظ قهوه و چای منجر به کم خونی می‌شود و توصیه می‌شود که به صورت رقیق و با احتیاط استفاده شوند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، محمدحسن انتظاری، با اشاره به مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه، چای و شیر کاکائو، اظهار کرد: مصرف قهوه، چای و کاکائو برای بیماری‌های مزمن مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی مفید است؛ به شرطی که در حد متوسط مصرف شود و زیاده‌روی صورت نگیرد.


وی با بیان اینکه مصرف غلیظ قهوه و چای منجر به کم خونی می‌شود، افزود: مصرف این نوشیدنی‌ها در افرادی که مبتلا به زخم معده بوده یا مستعد ابتلا به این بیماری هستند، موجب تشدید آن می‌شود و علاوه بر این ضربان قلب و فشارخون را نیز افزایش می‌دهد. به همین دلیل توصیه می‌شود که با احتیاط و به صورت رقیق مصرف شود تا فواید آن به حداکثر و عوارض آن به حداقل رسد.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان مانند قهوه و چای از سرطان‌ها، دیابت و آلزایمر به صورت مستقیم جلوگیری می‌کند، اضافه کرد: میزان مصرف این دسته نوشیدنی‌ها در تمام افراد به یک اندازه نیست و باید با احتیاط نوشیده شوند.

انتظاری پوکی استخوان و بی‌خوابی را از جمله عوارض مصرف بیش از اندازه قهوه دانست و افزود: قهوه به دلیل اینکه حاوی کافئین است موجب نشاط می‌شود و بسیاری از افراد با مصرف قهوه و چای خستگی خود را برطرف می‌کنند.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:33
سلامت و بهداشت جامعه


مطالعات جدید دانشمندان تغذیه نشان می دهد که بهترین زمان صرف صبحانه نیم ساعت پس از بیدار شدن از خواب است.
 
به گزارش جام جم انلاین به نقل از ایسنا، در این تحقیقات مشخص شد که اولین وعده غذایی کامل به ایجاد سوخت و ساز طبیعی بدن ،تنظیم قند خون و بهبود خلق و خوی انسان کمک می کند .

همچنین به عقیده محققین افرادی که از خوردن صبحانه امتناع می کنند خود را در معرض خطر چاقی قرار می دهند .

براین اساس بدن در ابتدای فعالیت روزانه نیازمند دریافت کالری مناسب است و نخوردن صبحانه باعث می شود تا ارگانیسم بدن نیاز خود را در افزایش میل به غذا در وعده های نهار و شام جبران کند که باعث انباشت کالری و افزایش وزن در انسان می شود.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:31
سلامت و بهداشت جامعه


امروزه بسیاری از افراد از بیماری فشارخون بالا رنج می برند اما ما به شما نوشیدنی معرفی می کنیم که به سرعت فشار خون را پایین می آورد.

 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، فشار خون بالا بیماری خاموشی است و بدون هیچ علائم قبلی به طور ناگهانی بروز می‌کند که خطر بیماری و سکته قلبی و مغزی را به دنبال دارد.

سابقه خانوادگی در بروز فشار خون بالا به عنوان یک فاکتور مهم محسوب می‌شود.

فشار خون بالا و یا HBP بر خلاف باور مردم به پرخاشگری یا عصبانیت مرتبط نیست و چه بسا افراد زیادی هستند که شخصیت آرامی دارند، اما از فشارخون بالا رنج می‌برند.

ما در اینجا یک دستورالعمل مفید و موثر که در کشور آلمان برای کاهش فشارخون مورد استفاده قرار می‌گیرد، معرفی می‌کنیم.

دستور العمل تهیه نوشیدنی کاهنده فشار خون

۲ لیتر آب تصفیه شده
چهار عدد لیمو پوست کنده
چهار حبه سیر
چهار قطره اسانس اسطوخودوس
یک بند انگشت زنجبیل تازه

لیمو‌ها را شسته و هسته‌های آن را در بیاورید سپس پوست زنجبیل تازه را جدا کرده و همه مواد و کمی از آب را داخل مخلوط کن ریخته تا یک ترکیب یک دست بدست بیاید سپس این مواد را در یک ظرف ریخته و آن را بر روی حرارت قرار دهید و کم کم به آن باقی آب را اضافه کنید و منتظر بمانید تا ترکیب به جوش آید، در پایان پس از سرد شدن مواد آن را داخل شیشه بریزد و آن را داخل یخچال نگهداری کنید.

میزان مصرف نوشیدن این نوشیدنی سالم ۲ ساعت قبل از غذا هر روز است به یاد داشته باشید قبل از نوشیدن ترکیب را هم زده و سپس آن را بنوشید و نگران بوی سیر آن نباشید، زیرا لیمو و زنجبیل بوی ناخوشایند سیر را از بین می‌برد.

با مصرف روزانه این نوشیدنی فشارخون بالا شما تنظیم شده و دیگر نگران خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی و قلبی نباشید.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:31
سلامت و بهداشت جامعه

وقتی دچار بیماری حرکت می‌شوید


هر وقت قرار است سفری با ماشین داشته باشم، دلهره به دلم می‌افتد. چراکه من مستعد ابتلا به بیماری حرکت هستم. شاید یک بیماری با چنین عنوانی برای خیلی‌ها ناشناخته باشد، اما بدون این که بدانیم بسیاری از ما از عوارض ماشین‌گرفتگی یا بیماری حرکت در عذابیم. ماشین گرفتگی با سرگیجه، تهوع و استفراغ به دنبال حرکت همراه است.
 
به گزارش جام جم آنلاین، دکتر مهدی خواجوی، مدیر گروه جراحی گوش گلو، بینی، سر و گردن دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن جراحان گوش گلو بینی سر و گردن ایران درباره این بیماری و با توجه به تابستان و افزایش مسافرت‌های زمینی به جام‌جم می‌گوید: بیماری حرکت، نوعی اختلال رایج گوش داخلی است که از طریق حرکات پی در پی کشتی روی آب، حرکت ماشین وحرکت هواپیما ایجاد می‌شود. به بیان دیگر، بروز عوارضی چون تهوع و استفراغ که برای برخی افراد طی حرکت با ماشین، کشتی یا هواپیما رخ می‌دهد به تحریک اندام‌های حسی مجاری نیمدایره‌ای گوش داخلی که مسئول احساس و درک حرکت هستند، بازمی‌گردد. در واقع، این اندام‌های حسی در ارتباط تنگاتنگ با حرکات چشم‌ها هستند و همین ارتباط است که وقتی دور خود می‌چرخیم و یکباره می‌ایستیم محیط را در حال چرخش می‌بینیم.

مبتلایان به بیماری حرکت

بررسی‌ها نشان داده است بیماری حرکت، لزوما ارثی نیست و تحت تاثیر محیط و اضطراب افزایش می‌یابد و
رفته رفته با رسیدن به سن بلوغ کاهش و بعد از چند سال اغلب بهبود کامل می‌یابد.

البته دکتر خواجوی تاکید می‌کند: هر کسی در صورتی که اندام‌های حسی مجاری نیمدایره‌ای گوش سالم داشته باشد دچار این حالت می‌شود. ولی این حس در افراد مختلف آستانه تحریکی یکسانی ندارد. بعضی‌ها خیلی حساس‌اند و در بعضی دیگر این عوارض کمتر احساس می‌شود.

با سرگیجه و تهوع حین سفر چه کنم؟

بیماری حرکت، عوارض خاصی ندارد ولی سرگیجه، تهوع و استفراغ احساس بسیار ناخوشایندی است که در بعضی افراد سبب آزار و ناتوانی شدید می‌شود.

دقیقا دریا زدگی و هر گونه سرگیجه مسافرت نیز به همین علت است.

دکتر محمد هاشمی، دبیر انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران و مدرس دانشگاه برای پیشگیری از عوارض حرکت در گفت‌وگو با جام‌جم توصیه می‌کند: پرهیز از خواندن یا کار کردن با وسایل الکترونیکی حین حرکت با اتومبیل، کشتی و... کمک‌کننده است. همچنین بهتر است افراد مستعد بیماری حرکت با معده پرسفر نکنند. بعلاوه مصرف غذاهای چرب و شور قبل از حرکت به تشدید عوارض این بیماری منجر می‌شود.

این متخصص می‌افزاید: مصرف برخی مایعات به پیشگیری از بروز این عوارض کمک می‌کند. حتی بررسی‌ها نشان می‌دهد برای رفع بیماری حرکت، خوردن سردی‌ها بخصوص آبغوره مفید است. همچنین خوردن آبی که مقداری آبلیمو داخل آن ریخته باشند، خوب است. مصرف میوه‌ها قبل از سفر نیز فقط با هدف این که معده خالی نماند بسیار موثر است. در حین سفر هم بهتر است از غذاهای سبک استفاده شود.

وی تاکید می‌کند: از سوی دیگر، افرادی که بشدت تحت تاثیر عوارض بیماری حرکت در سفر هستند، می‌توانند از داروهای ضد تهوع استفاده کنند. پایین‌کشیدن شیشه اتومبیل و استفاده از هوای آزاد و نشستن روی صندلی عقب وسایل نقلیه عمومی چون اتوبوس نیز به پیشگیری از حالت تهوع و استفراغ حین حرکت کمک می‌کند.

دکتر خواجوی نیز در این باره می‌گوید: آرامش و کنترل استرس قبل از سفر، نگاه کردن به روبه‌رو، ثابت نگه داشتن چشم‌ها، نچرخاندن سر به اطراف و نگاه‌کردن به اطراف و از پنجره‌های کناری، مطالعه نکردن و انجام ندادن کارهای دقیق چشمی از راهکارهایی است که به کاهش و کنترل عوارض بیماری حرکت کمک می‌کند.

ورزش و کاهش حساسیت سیستم تعادلی بدن

حساسیت سیستم تعادلی که شامل مجاری نیمدایره هم می‌شود با تمرین و حرکات منظم، ورزش‌های هوازی و قرار گرفتن در وضعیت‌های مختلف تعادلی و حرکتی همان طور که در خلبانان و فضانوردان صورت می‌گیرد و فیزیوتراپی‌های تعادلی و نهایتا داروهای تضعیف‌کننده سیستم تعادلی می‌توانند سبب کاهش حساسیت این سیستم شود.

رئیس انجمن جراحان گوش، گلو، بینی، سر و گردن ایران با بیان این مطالب می‌افزاید: مبتلایان به بیماری حرکت ابتدا باید مطمئن شوند این حالت واقعا بیماری محسوب نمی‌شود و فقط حساسیت بیش از حد سیستم تعادلی است که با روش‌های متعدد قابل کنترل است و هرگونه نگرانی بی مورد است. در این صورت، تمرین‌های جسمانی و حرکتی بهترین راه غلبه بر آن است.

گرفتگی گوش در سفرهای هوایی


خیلی‌ها در مسافرت‌ها، بخصوص مسافرت‌های هوایی دچار گرفتگی گوش می‌شوند، اما چرا چنین عارضه‌ای رخ می‌دهد. وقتی فشار هوا در دو طرف پرده گوش اختلاف داشته باشد این احساس دست می‌دهد که گوش ما کیپ شده است. این احساس یک موضوع طبیعی است. برای شنوایی مناسب باید هوا دائم از طریق شیپور استاش وارد گوش میانی شود و باید دانست اگر فردی دچار سرما خوردگی شود، تورم در شیپور استاش به وجود می‌آید که باعث نرسیدن هوا به گوش میانی می‌شود. به همین دلیل نیروی بیشتری برای بازشدن دهانه لازم است تا هوا بتواند وارد گوش میانی شود.

این متخصص تاکید می‌کند: اگر در جاده‌های کوهستانی و مسافرت‌ها با این مشکل مواجه شدیم، می‌توان با گرفتن بینی و انداختن هوا در گوش، شرایط را بهتر کرد. اگر این اختلاف فشار زیاد باشد باعث خونریزی در گوش یا پاره شدن پرده گوش می‌شود.

دریازدگی ناشی از بیماری حرکت

سیستم کنترل حرکت و تعادل در گوش داخلی انسان قرار دارد و از طریق مراکز انقباضی به ساقه مغز متصل است. این سیستم در حالت عادی، تعادل انسان را در حال حرکت و تکان‌های ارادی و غیرارادی عهده‌دار است. در بعضی افراد، این سیستم خاصیتی دارد که در مواقع حرکت، بیش از حد تحریک می‌شود. تحریک شدید این سیستم از طریق ارتباطی که با مرکز تهوع در ساقه مغز دارد، باعث ایجاد تهوع و استفراغ می‌شود و این حالت شدید هنگام حرکت‌های پرتلاطم و ناگهانی، مانند حرکت کشتی یا قایق رخ می‌دهد که به آن، بیماری دریا یا دریازدگی نیز می‌گویند.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:30
سلامت و بهداشت جامعه

 

احتمالا هر روز می‌بینید و در اخبار می‌خوانید یا می‌شنوید،‌ کسانی که نتوانسته‌اند خشم خود را مهار کنند، درگیر چه مشکلاتی شده‌اند.
 
به گزارش جام جم آنلاین، با تمرین‌هایی که در ادامه می‌خوانید، می‌توانید خشمتان را مهار کنید.

1 ـ زمان بروز خشمتان را بشناسید: هر کسی می‌تواند زمان خشمگین شدنش را بشناسد. در این شرایط، بعضی ضربان قلبشان بالا می‌رود و برخی عضلاتشان سفت می‌شود. بهترین و مهم‌ترین اقدام،‌ توجه به تنفس و کنترل آن است.

دستتان را روی شکمتان بگذارید و ده نفس عمیق بکشید. از بینی نفس عمیق بکشید، تا سه بشمارید و سپس به آرامی نفس را رها کنید. یعنی دم و بازدم آرام، عمیق و طولانی. در این هنگام، حواستان را به قلبتان بدهید. ضربان قلبتان را بررسی کنید. با این تمرین، تعداد ضربان قلب کاهش می‌یابد و به آرامش می‌رسید.این تمرین برای کاهش استرس هم بسیار کاربردی و مفید است.

2 ـ اندیشه مثبت را جایگزین خشمتان کنید: حتما ماجرایی مایه خشم شما شده است. آن را از خودتان دور و فکر مثبتی را جایگزین کنید؛ مثلا همسرتان دیر کرده است. اولین گزینه‌هایی که در این باره فکرتان را مشغول می‌کند، مرور کنید: بلایی سرش آمده، ‌تصادف کرده، صدمه دیده، بدون هماهنگی با من رفته تا به خواهر یا مادرش سر بزند و بعد به خانه بیاید. آنها برایش مهم‌تر هستند... .

این افکار را عوض کنید. به خودتان بگویید، در ترافیک مانده، تلفن همراهش شارژ ندارد یا ماشینش پنچر شده است. در فرصت مناسب به او تلفن کنید. خودتان را به نوشیدن دمنوش، شربت یا آب دعوت کنید. با صدای کمی بلند، موسیقی گوش دهید یا فیلم ببینید. ورزش یا نرمش کنید. به هر طریقی که می‌شناسید، خودتان را سرگرم کنید.

3 ـ با صدای بلند فکر کنید: فکر مثبت خودتان را با صدای بلند بگویید. این که مثلا ترافیک است یا ماشین خراب شده است. این کار به شما آرامش می‌دهد.

4 ـ روی کاغذ بنویسید: کاغذی تهیه کنید و سود و زیان افکار منفی و مثبت خود را بنویسید؛ اگر همسرم بیاید و سرش داد بزنم، چه عواقبی دارد و اگر خونسرد برخورد کنم و علتش را بپرسم، چه پیامدی خواهد داشت. ببینید کدام کفه ترازو سنگین‌تر است. با این تمرین، متوجه بزرگنمایی افکار منفی تان می‌شوید و یاد می‌گیرید که می‌توان با افکار مثبت، آرامش را به ذهن بازگرداند. با تمرین تغییر افکار می‌توان به گونه‌ای دیگر اندیشید و تصمیم گرفت.

5 ـ قضاوت نکنید: ذهن کسی را نخوانید و پیشداوری نداشته باشید. نمی‌توان پیش‌بینی کرد،‌ فکر یا قضاوتتان درست باشد. با این اشتباه حالتان را بد می‌کنید، عصبانی می‌شوید و کنترل رفتار و گفتارتان را از دست می‌دهید.

6 ـ انصاف را رعایت کنید: این اتفاق را تعمیم ندهید و بزرگ نکنید. اگر همسرتان یکی دو بار دیر کرده، نگویید همیشه دیرمی آید. اگر انصاف را رعایت نکنید، نشان می‌دهد متوجه نکات مثبت رابطه نیستید و تنها نکات منفی را می‌بینید و این اصلا درست نیست.

7 ـ باورهایتان را تغییر دهید: باید و نباید ذهن خود را عوض کنید؛ مثلا این که فرزند یا همسر باید راس یک ساعت مشخص در منزل باشد. قانون‌هایی که برای ذهن خود ساخته‌اید، اگر رعایت نشوند، خشمگین می‌شوید. در چنین مواقعی از فن به چالش کشیدن قوانین ذهنی استفاده کنید؛ آن هم با این سوالات: آیا قانون‌های من با عقل سلیم جور درمی‌آید؟ آیا قانون‌های من با طبیعت و فطرت انسان جور در می‌آید؟ آیا دیگران هم چنین قانون‌هایی دارند؟ سود این قانون بیشتراست یا زیان آن؟

شاید این کارها پیش پا افتاده یا غیرکاربردی به نظر برسد، اما اگر به آنها عمل کنید، به مرور تاثیر خوبشان را مشاهده خواهید کرد و آرامش بیشتری نصیبتان خواهد شد.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:28
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

 هشدار درباره استفاده از ترد میل
افرادی که به مشکلات زانویی دچار هستند را می‌توان به 2 دسته تقسیم کرد، افراد جوانی که معمولا از لحاظ ورزشی بسیار فعال هستند و از درد جلوی زانو(کشکک) رنج می‌برند و درد آن‌ها بیشتر در موقعی که نشست و برخاست می‌کنند و یا از پله بالا و پایین می‌روند ایجاد می‌شود. دسته دوم افراد مُسنی هستند که با تخریب غضروف مفصل زانو رو به رو بوده، که برخی از آن ها مبتلا به آرتروز هستند.
 
دکتر سید مرتضی کاظمی در گفت و گو با جام جم انلاین بیان کرد: پدیده تخریبی غضروفی مفصلی زانو را آرتروز زانو می گویند که در آن عوامل متعددی دخیل هستند اما شایع ترین علت آن فاکتور سن است. معمولا افراد با افزایش سن، سلول های غضروف ساز در مفصل زانو دیگر توانایی ساخت غضروف را ندارند و در نتیجه قطر غضروف به تدریج کم شده و به اصطلاح عام زانو دچار ساییدگی و فرد مبتلا به آرتروز زانو می شود.

وی در ادامه افزود: البته علل دیگری چون ضربه، شکستگی و لق زدن زانو که در سنین جوانی بسیار شایع تر است می تواند زانو را به تدریج تحت تاثیر قرار دهد علاوه بر آن فاکتورهای مکانیکی نیز در این عارضه نقش مهمی دارند مانند وزن بالا، که باعث می شود نیروی بیشتری روی زانوها وارد شود و ضعف عضلات و ناهماهنگی نیروی وارد شده به مفصل باعث ساییدگی زودرس شده و همچنین در کنار این دسته از عوامل فاکتورهای محوری نیز دخیل هستند مانند افرادی که زانوهای پرانتزی و ایکس دارند، در هرحال نسبت به افرادی که درگیر این چنین عارضه هایی نیستند در خطر ساییدگی و فشار مکانیکی بیشتری روی مفصل زانویشان هستند.

کاظمی فاکتور جنسی را نیز بی تاثیر ندانست و گفت : همان طور که مو، پوست و... در زن و مرد متفاوت است این موضوع نیز از این قاعده مستثنا نیست. قدرت و میزان عمر غضروف ها و استخوان ها نیز در 2نوع جنس متفاوت است .

این ارتوپد اظهار داشت: درد زیر کشکک زانو یکی از دردهای شایع در جوانان است که به علت متعادل نبودن عضلات، استفاده از پله ها، نحوه نشستن غلط و عدم ورزش مناسب بسیار در افراد کم سن شاهد مشکلات زانویی همراه با درد هستیم. لازم به ذکر است افراد بدانند هر درد زانویی، آرتروز نیست. بالا و پایین رفتن از پله‌ها ممکن است موجب تشدید درد و آسیب به زانوها شود، زیرا دلیل بروز این عارضه در جوانان بیشتر وجود مشکلات مربوط به کشکک است که به دلیل وارد آمدن فشار روی این ناحیه بروز می کند.

وی هشدار داد: افراد بدون ندانستن علت درد در ناحیه زانو هیچ کار خودسرانه ای اعم از انجام ورزش، مصرف برخی دارو و... نکنند چرا که با نا آگاهی ممکن است سلامت زانوی خود را به خطر بیندازند.

رئیس مرکز تحقیقات استخوان و مفاصل در پاسخ به این سوال که چه ورزش هایی برای افراد مبتلا به دردهای زانویی مفید است، گفت: هیچ متخصصی بدون دانستن علت درد زانو، ورزشی را به بیمار توصیه نمی کند چرا که ورزش و نرمش های زیادی برای تسکین درد زانو وجود دارد که متناسب با علت درد برای فرد تجویز می شود و اگر افراد خودسرانه و ندانسته از ورزش هایی چون پیاده روی ، شنا و... استفاده کنند نه تنها درد آن ها بهبود نمی یابد بلکه ممکن است باعث شدت آن شوند. برای مثال افرادی که آرتروز زانو دارند پیاده روی های طولانی مدت صدمه جدی به مفاصل آن ها وارد می کند.

کاظمی در خصوص استفاده از افراد از تردمیل گفت : کسانی که در هنگام ورزش با تردمیل دچار درد در ناحیه مفصل زانو می شوند از ورزش کردن مجدد با این دستگاه خودداری کند و بدون مشورت پزشک هرگز خودسرانه از تردمیل استفاده نکنند زیرا سرعت پیاده روی یکی از نکات مهم در بهبود و تشدید عارضه است.

وی در خصوص ارتباط نوع تغذیه با مشکلات زانویی به جام جم آنلاین گفت: مواد غذایی پروئین دار مهم ترین خوراکی هایی هستند که شما را در سنین پیری از پیدایش مشکلات زانویی در امان نگه می دارند. لبنیات، گوشت قرمز، ماهی، حبوبات و غلات از منابع غنی پروتئین هستند و تنها نکته در خصوص مصرف این دسته از خوراکی ها رعایت و کنترل وزن است. چرا که کنترل وزن می‌تواند از میزان فشاری که روی مفصل زانو وارد می‌شود، تاحد زیادی کم کند و با این کار نیروهایی که طی فعالیت‌های روزانه به مفصل‌تان وارد می‌شود، کمتر خواهند شد. درد زانویی که شما را از راه رفتن باز می دارد، باید بوسیله پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

دوشنبه 2/5/1396 - 16:27
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته