• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3849روز قبل
آموزش و تحقيقات

 

 

کلیدها که گم می‌شود، شماره تلفن‌ها که از ذهن‌مان می‌پرد و کارها و قرار ملاقات‌ها که به هم می‌ریزد، هیچ‌کس و هیچ‌چیز را مقصر نمی‌دانیم مگر «آلزایمر»! انگار آلزایمر، بهترین بهانه است برای توجیه همه بی‌دقتی‌ها و فراموش‌کاری‌ها.

از طرفی، این قدر نگرانش هستیم که کوچک ترین فراموشکاری ها را هم به آن نسبت می دهیم. معمولا فرقی هم نمی کند، چند ساله باشیم، چون در هر صورت از این بیماری می ترسیم و هرقدر هم جدول حل کنیم و کتاب بخوانیم باز هم نگرانی مان پابرجاست.

همه این فراموشی ها، اما به آلزایمر مربوط نمی شود. این بیماری که از نظر برخی ها ترسناک است و راه حلی ندارد، معمولا در دوران سالمندی سروکله اش پیدا می شود؛ نه جوانی و نوجوانی. علاوه بر این، تا حدودی می توان از ایجاد آلزایمر پیشگیری کرد و در صورت بروز نیز به مقدار فراوانی قابل کنترل است.

این روز را فراموش نکنید

براساس آمار سازمان بهداشت جهانی اکنون بیش از 35 میلیون نفر (35.6) در جهان دچار زوال عقل هستند که این تعداد تا سال 2030 دو برابر و تا سال 2050 بیش از سه برابر خواهد شد. زوال عقل و اختلالات حافظه نه تنها برای خود فرد که حتی برای اطرافیان و اعضای خانواده او نیز بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. با وجود این، هنوز خیلی این بیماری را بدرستی نمی شناسند و با شیوه های پیشگیری و درمان آن آشنا نیستند. به همین دلیل، همه ساله بیست و یکم سپتامبر (سی ام شهریور) به عنوان روز جهانی آلزایمر در کشورهای مختلف جهان گرامی داشته می شود تا بیماران، خانواده هایشان و تمام افراد جامعه با این بیماری بیشتر و بهتر آشنا شوند.

اول فقط یادمان می رود

حالا که این بیماری افراد زیادی را درگیر کرده و می کند، مهم است بدانیم اولین علائمی که از خودش برجا می گذارد، چیست تا بموقع به فکر درمان باشیم. قبل از این هم به نظر می رسد، باید خود آلزایمر را بشناسیم که به گفته دکتر مهدی وحید دستجردی، به معنای از دست دادن توانایی های شناختی است.

این متخصص مغز و اعصاب درباره این توانایی های شناختی در گفت وگو با «جام جم» توضیح می دهد: توانایی های شناختی شامل حافظه، رفتار، قضاوت و تصمیم گیری است. البته در مراحل اولیه، بیمار مبتلا به آلزایمر فقط دچار اختلال حافظه می شود و طی آن، فرد اتفاقات و حوادث اخیر را فراموش می کند.

پس بیماری که به آلزایمر مبتلاست می تواند نکات و اتفاقات قدیمی را به یاد بیاورد، ولی در یادآوری وقایع اخیر با مشکل روبه روست و آنچه در ساعات اخیر اتفاق افتاده است، فراموش می کند.

دکتر وحید دستجردی با تاکید براین که ابتدا فقط مشکل درباره حافظه بیمار نمایان می شود، می گوید: در مراحل اولیه، هیچ اختلال دیگری از نظر رفتاری، روابط اجتماعی و... وجود ندارد و بیمار فقط مواردی را فراموش می کند. به عنوان نمونه ممکن است پرسشی را بارها تکرار کند یا یادش نیاید ناهار چه چیزی خورده است.

به گفته وی، افراد مبتلا به آلزایمر بیماریشان را نمی پذیرند و آن را قبول نمی کنند. بنابراین، اعضای خانواده و نزدیکان بیمار هستند که متوجه چنین شرایطی شده و به فکر درمان می افتند.

این متخصص مغز و اعصاب با اشاره به این که آلزایمر معمولا در سنین بعد از شصت و پنج سالگی بروز می کند، توضیح می دهد: البته در مواردی ممکن است به صورت استثنا، آلزایمر قبل از پنجاه سالگی هم مشاهده شود؛ بویژه درباره آلزایمر فامیلی که شامل درصد کمی از موارد بیماری می شود.

جلوی آلزایمر را بگیرید

بسیاری از افراد فکر می کنند آلزایمر قابل پیشگیری نیست در حالی که به گفته دکتر وحید دستجردی با اقداماتی می توان احتمال بروز بیماری را کاهش داد.

وی در این باره توضیح می دهد: کنترل فشار و چربی خون در دوران میانسالی یکی از اقدامات مهمی است که می تواند در پیشگیری از آلزایمر موثر باشد. به همین دلیل توصیه می شود حتما فشار خون را در حد طبیعی حفظ کرده و چربی خون تان را نیز کنترل کنید تا احتمال بروز بیماری کاهش یابد.

اگر بخواهیم چربی و فشار خون را در حد طبیعی حفظ کنیم مسلما باید تغذیه صحیحی داشته باشیم و از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنیم؛ البته در کنار این ها، در صورتی که پزشک، دارویی برای کنترل فشار یا چربی خون تجویز کرده باشد نیز باید بدرستی مصرف شود.

دکتر وحید دستجردی به صدماتی اشاره می کند که به سر وارد می شود و می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد و می گوید: برای پیشگیری از وارد شدن ضربه به سر باید در مواقع ضروری از کلاه ایمنی استفاده کنید و هنگام رانندگی نیز کمربند ایمنی را ببندید.

به گفته وی، مصرف برخی داروها و ویتامین های مورد نیاز هم (به مقدار کافی و نه بیش از حد که می تواند مضر باشد) یکی از شیوه های پیشگیری از آلزایمر است که البته حتما باید از سوی پزشک تجویز و زیر نظر او مصرف شود.

ورزش کنید؛ هم جسمی، هم ذهنی

شنیده اید می گویند «عقل سالم در بدن سالم است». این قضیه درباره آلزایمر هم صدق می کند و ورزش می تواند برای پیشگیری از بروز آن موثر باشد. دکتر وحید دستجردی می گوید: انجام فعالیت های ذهنی تا حدودی می تواند از بروز آلزایمر پیشگیری کند و فعالیت های بدنی هم در این زمینه نقش موثری دارد؛ بنابراین داشتن بدن و ذهنی سالم و فعال موجب کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر می شود.

وی تاکید می کند: استفاده از یک رژیم غذایی سالم که حاوی مقدار کافی سبزیجات و میوه هاست و به مقدار متناسب هم گوشت و پروتئین دارد، از موارد مهمی است که می تواند در پیشگیری از بیماری کمک کننده باشد.

آنها بیماری را قبول ندارند

خیلی نباید بحث کنید. یادش نمی آید و قبول هم نمی کند. آلزایمر دارد، ولی بیماری اش را انکار می کند. به گفته دکتر وحید دستجردی، بیماران، مشکل را نمی پذیرند و اطرافیان و نزدیکانشان هستند که باید به فکر درمان باشند.

وی یادآور می شود: زمانی که علائم بیماری نمایان می شود، اطرافیان هم کم کم متوجه اختلال حافظه فرد خواهند شد و هنگامی که او به صورت آهسته و دائمی، حافظه اخیرش را از دست می دهد، باید به این بیماری شک کرد. مثلا وقتی که فرد پرسشی را چند بار می پرسد یا در شمارش پول اشتباه می کند باید نشانه ها را جدی بگیرید و برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید.

این متخصص مغز و اعصاب ادامه می دهد: درصورتی که آلزایمر تشخیص داده شود، باید از داروهای ویژه این بیماری که از سوی پزشک تجویز شده، استفاده کنید. بعضی از این داروها فقط علائم بیماری را کنترل و بعضی هم سیر آن را کند می کند. با این که آلزایمر به طول کامل و قطعی درمان نمی شود، اما به کمک داروها می توان این بیماری را بخوبی کنترل کرد و کیفیت زندگی بیمار و اطرافیانش را افزایش داد.

دکتر وحید دستجردی با تاکید بر این که برای تشخیص بیماری حتما باید به متخصصان مغز و اعصاب مراجعه شود، برای پیشگیری از آلزایمر توصیه می کند زندگی سالمی را در پیش بگیریم. به این معنی که فشار و چربی خون را کنترل کنیم، ورزش منظم جسمی و ذهنی را در برنامه خود داشته باشیم و از رژیم غذایی مناسبی هم پیروی کنیم. در صورتی که پزشک دارویی تجویز می کند نیز باید مطابق نظر او، دارو را مصرف کنیم.

وی سرانجام یادآور می شود: آلزایمر بیماری ای نیست که در دوران سالمندی لزوما پیش بیاید و تمام افراد سالمند آن را تجربه کنند، بنابراین خوب است از سال ها قبل به فکر پیشگیری از آن باشیم.

نیلوفر اسعدی بیگی / جام جم

شنبه 30/6/1392 - 20:56
تغذیه و تناسب اندام

 

 

می‌گویند غذای بیمار، ممکن است بهترین و گاهی بدترین داروی او باشد. اگرچه نقش تغذیه و انتخاب رژیم غذایی سالم برای همه شهروندان پراهمیت است، اما نقش انتخاب تغذیه مناسب برای بیماری که روی تخت بیمارستان بستری شده، بمراتب از حساسیت بیشتری برخوردار است.

بدیهی است نوع غذایی که بیمارستان ها برای بیماران بستری شده انتخاب می کنند، باید تناسبی با جنس بیماری آنها داشته باشد و حداقل عوارض حادی روی بیمار بر جای نگذارد، به همین دلیل حدود دو سالی می شود که همه بیمارستان های کشور ملزم هستند که برای تنظیم مناسب تغذیه بیماران بستری شده از کارشناسان تغذیه استفاده کنند.

اما با وجود این هنوز هم بسیاری از بیمارستان های کشور از مشاوره های کارشناسان تغذیه استفاده نمی کنند و حتی برخی بیمارستان ها، استخدام کارشناسان تغذیه را نوعی اتلاف بودجه می دانند.

این شرایط در بیمارستان های واقع در شهرهای کوچک کشور، وخیم تر است و معلوم نیست که در این دسته از بیمارستان ها، کدام بخش بیمارستان بر کیفیت غذای بیماران بستری شده نظارت می کند.

روز گذشته، رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با تائید این که هم اکنون کارشناسان تغذیه به میزان کافی در بیمارستان ها حضور ندارند، ابراز امیدواری کرد که بیمارستان های کشور رفته رفته در حال جذب کارشناسان تغذیه هستند.

زهرا عبداللهی در گفت وگو با ایسنا، با لحنی تهدیدگونه هم عنوان کرده که گرچه ممکن است هنوز بیمارستان هایی وجود داشته باشد که کارشناس تغذیه نداشته باشد، اما قطعا این موارد در اعتباربخشی و پرداخت بودجه به بیمارستان ها در نظر گرفته خواهد شد.

البته با توجه به این که چند ماه قبل نیز در خبرها داشتیم که بخشی از اعتبار داروهای فروخته شده در داروخانه های بیمارستانی، صرف امور غیردارویی بیمارستان ها شده است، به نظر می رسد که اگر وزارت بهداشت می خواهد این بار این مشکل را به شکل مطلوب تری حل کند، ابتدا باید همه بیمارستان ها را در بازه ای کوتاه مدت به داشتن کارشناسان تغذیه ملزم کند و در گام دوم بر بودجه های اختصاص یافته به غذاهای بیمارستانی نیز نظارت دقیق تری داشته باشد تا این اعتبارات حساس و مورد نیاز بیمارستان ها هرز نرود.

امین جلالوند - جام جم

شنبه 30/6/1392 - 20:55
آموزش و تحقيقات

 

این روزها فقط بچه مدرسه ای ها برای شروع مهر ذوق ندارند، شپش ها هم ذوق دارند چون نقشه یک شکم چرانی مفصل را در طول سال تحصیلی کشیده اند! اگر بگوییم شپش در مدارس کشورمان، آلودگی انگلی شایع شده است، باور می کنید یا به خیال تان می رسد می خواهیم بترسانیم تان؟ حالا قصد دارید این گزارش را پیش از فرستادن فرزندتان به مدرسه بخوانید یا می خواهید صبر کنید تا یکی از روزها که از مدرسه به خانه بر می گردد، لای موهایش آن حشرات سیاه و سرگردان را ببینید که مشغول تخم گذاشتن هستند و آنوقت پی چاره بگردید؟

شپش ها، بین میزبان های شان فرق نمی گذارند،آنها هم در مدارس اعیانی و هم در مدارس عادی یا فقیر پیدا می شوند چون جمعیت مدارس زیاد است و این انگل ها آسان تر از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند.  

خونخوار مدرسه رو

شپش، انگلی خارجی و اجباری است خارجی یعنی به بخش های بیرونی بدن میزبان مانند پوست یا مو می چسبد و اجباری یعنی بدون میزبانش که احتمال دارد پرنده یا پستاندار باشد نمی تواند زندگی کند چون باید از خون او تغذیه کند. این انگل، خونخوار است و وقتی بالغ شود در طول 2 ماه زندگی اش، روزی 4 تا 6 تخم می گذارد.

شایع ترین نوع شپش در مدارس « شپش سر » است که صرفاً از انسان به انسان منتقل می شود. تخم های شپش را از نظر علمی «نیت» و در عرف عمومی «رشک» می نامند. این تخم ها از نظر رنگ و اندازه تا حدی شبیه شوره سر است.

تخم های شپش را با چشم غیرمسلح هم می توانید ببینید و برای تمیز دادن شان از شوره سر کافیست دقت کنید که آیا از سر می ریزند یا نه؛ چراکه شوره، پوست مرده سر است که در طول زمان از آن جدا می شود اما تخم شپش به ساقه مو می چسبد و نمی ریزد.

یکی از علائم شایع ابتلا به شپش، خارش شدید سر و ورم کردن غدد لنفاوی پس سر و پشت گوش است که همزمان با تولد شپش های بالغ رخ می دهد و بعد از آن، شپش ها آنقدر زیاد می شوند که دیگر تشخیص شان روی سر دشوار نیست. با این حال در برخی مواقع هم آلوده شدن به شپش سر، تا مدت ها علائمی همچون خارش ندارد.

سم پاشی مدارس بی فایده است

دکتر حسین معصومی اصل، رئیس اداره بیماری های منتقله از آب و غذا و عفونت های بیمارستانی، شیوع  شپش در مدارس کشور را تأیید می کند اما توضیح می دهد که  این نوع شپش، حتی در مدارس کشورهای پیشرفته هم بویژه در مقطع دبستان دیده می شود.

بر اساس آمارهایی که این مسئول ارائه می دهد در کشور ما هم این آلودگی در میان دانش آموزان دبستانی و راهنمایی شایع تر است و دختران بیشتر از پسران به آن مبتلا می شوند به طوری که از هر 10 نفر دانش آموز مبتلا به شپش سر در ایران ، 9 نفر دختر و 1 نفر پسر است.  

او به مردم اطمینان می دهد که شپش سر، گرچه عوارضی دارد به جزو انگل های ناقل بیماری نیست اما « شپش تن» که بیشتر در درز لباس ها زندگی می کند،  در مناطق با وضعیت بهداشتی بسیار بد دیده می شود و ناقل بیماری هایی مانند تیفوس و تب است.

مسئول کشوری مبارزه با شپش شرح می دهد که  شپش سر از انسان به انسان منتقل می شود و به همین علت سم پاشی مدارس هنگام شیوع آن فایده ای ندارد و مهارش نمی کند و علاوه بر این شایعه ها درباره این که علت شیوعش در مدارس، نگهداری حیوانات اهلی در خانه است هم صحیح نیست چرا که شپش سر ، فقط انسان را به عنوان میزبان می پسندد  

به گفته او ، در صورت مشاهده شپش روی سر، به جای استفاده از روش های سنتی بهتر است بلافاصله فرد را به پزشک معالج ارجاع دهیم و دانش آموزان آلوده، 24 ساعت پس از درمان ، می توانند به مدرسه برگردند اما به هر حال مسئولان مدارس باید بدانند که حتی مشاهده یک مورد آلودگی به شپش سر در یک کلاس، زنگ خطری است که به آنها می فهماند باید همه دانش آموزان کلاس معاینه شوند.

ناقل بیماری نیست اما خطر دارد

« شپش؟! در زمستان پارسال که در مدارس اپیدمی شد، گاهی تعداد بیمارانم با این آلودگی در روز به 5-6  نفر هم می رسید. » این را دکتر مهدی ایزدی متخصص پوست، مو و زیبایی می گوید.

 او حالا هم در مطبش - که در منطقه ای اعیان نشین از پایتخت است- بیمارانی با همین مشکل دارد و احتمال می دهد با شروع سال تحصیلی جدید شمارشان بیشتر شود.

ایزدی درباره علت 9 برابر بودن جمعیت دختران دانش آموز آلوده به شپش سر، نسبت به پسران  می گوید: علتش بلندی موی دختران و استفاده شان از وسایل شخصی یکدیگر مثل گلسر ، شانه و مقنعه است.

ایزدی با تایید این نکته که شپش ناقل بیماری نیست ، هشدار می دهد که به هر حال این انگل، مشکل ساز است چون برای تغذیه از خون پوست سر، بزاقش را روی آن می ریزد که باعث بروز آلرژی و خارش پوست فرد می شود و بچه ها آنقدر پوست را می خارانند که زخم هایی روی سر باز می کند و همین زخم ها، منشا عفونت و بیماری های پوستی دیگر می شود.

شپش سس مایونز دوست ندارد اما شما شامپو بزنید!

روش درمانی که ایزدی برای مبارزه با شپش پیشنهاد می کند استفاده از شامپوهای «پرمترین» و «لیندان» است که 10 دقیقه پس از شستشو ،سر را از آلودگی پاک می کند اما همه مردم برای مبارزه با این انگل به راه های علمی متوسل نمی شوند مثلا این متخصص پوست دیده است که برخی والدین روی سر بچه های شان، سس مایونز یا وازلین مالیده اند تا انگل را بکشند !

برخی دیگر هم از روش هایی مثل تراشیدن سر دانش آموزان یا رنگ کردن موهای آنها استفاده کرده اند. ایزدی می گوید: هر ماده ای که روی سر مالیده شود و مانع تنفس شپش شود حشره را وادار به ترک کردن بدن می کند اما استفاده از شامپو، بهداشتی ترین راه است.

او به والدین دانش آموزان هشدار می دهد که اگر فرزندشان به شپش سر آلوده شد حتما باید بقیه اعضای خانواده هم برای معاینه به پزشک متخصص پوست مراجعه کنند چرا که احتمال آلوده شدن آنها هم به این انگل بالاست.

سکوت آموزش و پرورش

گرچه معصومی اصل، مسئول کشوری مبارزه با شپش، اصرار دارد آلودگی به این نوع انگل مشکلی شایع در همه مدارس دنیاست اما نمی شود از این حقیقت هم چشم پوشید که در کشور ما، درباره راه های جلوگیری از انتقال شپش ، اطلاع رسانی قوی از سوی مسئولان به مدیران مدارس، دانش آموزان و والدین شان نشده است.

 جام جم آنلاین برای بررسی علت بی توجهی وزارت آموزش و پرورش به اطلاع رسانی گسترده در این باره، بارها با دفتر سلامت این وزارتخانه تماس گرفت که متاسفانه با وجود همکاری روابط عمومی، مدیر کل دفتر سلامت، حاضر به پاسخگویی نشد.

مریم یوشی زاده - خبرنگار جام جم آنلاین

شنبه 30/6/1392 - 20:54
شهدا و دفاع مقدس
آغاز جنگ به روایت یک چریک

اواخر تابستان 59 همراه با یک گروه 45 نفری در پادگان امام علی(سعدآباد) دوره چریکی می‌دیدیم. در همان روزهای آموزش بود که اولین حمله هوایی عراق به ایران شروع شد و بعد از آن مرتب شاهد حملات وحشیانه مزدوران بعثی بودیم.

خبرگزاری فارس: آغاز جنگ به روایت یک چریک

 

به گزارش گروه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، اسماعیل احمدلو از رزمندگان دوران دفاع مقدس با بیان یکی از خاطراتش از شهید سعید گلاب‌بخش (محسن چریک) می‌گوید: اواخر تابستان 59 همراه با یک گروه 45 نفری در پادگان امام علی(سعدآباد) دوره چریکی می‌دیدیم تا برای هر پیش‌آمدی آمادگی رزمی لازم را داشته باشیم.

و در همان روزهای آموزش بود که اولین حمله هوایی عراق به ایران شروع شد و بعد از آن مرتب شاهد حملات وحشیانه مزدوران بعثی به کشور اسلامی‌مان بودیم.

با پیش آمدن این برنامه، مدت آموزش را فشرده‌تر کردیم و در تاریخ 20 مهر ماه گروه 45 نفری ما همراه با یک گروه 850 نفری عازم منطقه غرب شدیم.

ما هنگامی به پادگان ابوذر رسیدیم که کوه‌های دانه‌خوش و اطراف آن به تصرف بعثیون درآمده بود و تا نزدیک پادگان پیشروی کرده بودند، موقعیت حساسی به وجود آمده بود، چیزی به سقوط پادگان نمانده بود و از طرف دیگر مردم عادی را می‌دیدیم که دست در دست اطفال خردسال‌شان از ترس گلوله‌های توپ و خمپاره‌ای که دائم بر روی خانه‌هایشان فرود می‌آمد همراه با گاو و گوسفندهایی که تنها دارایی آنها به‌ شمار می‌رفت از آن منطقه دور می‌شدند و بدنبال آن خانه‌های مسکونی بود که یکی پس از دیگری به تلی از خاک تبدیل می‌شد و بچه‌های آواره با پاهای برهنه و فریاد کنان و هراسان از آنجا دور می‌شدند.

در آن موقعیت و با دیدن وضع مردم لحظه‌ای از این فکر غافل نبودیم که به خط مقدم رفته و برای بیرون راندن مزدوران نهایت سعی و کوششمان را به کار ببریم. تا اینکه چند روزی گذشت و من و عده‌ای دیگر به جبهه مقدم رفته و برای بیرون راندن مزدوران نهایت سعی و کوششمان را به کار ببریم. تا اینکه چند روزی گذشت و من و عده‌ای دیگر به جبهه مقدم اعزام شدیم. در جبهه مقدم، بچه‌ها آرزو می‌کردند که ای کاش فرمانده دستور حمله را صادر می‌کرد و ما هرچه زودتر تا قلب دشمن نفوذ می‌کردیم و آنها را به خاک و خون می‌کشیدیم.

روزها سخت می‌گذشت و ما هر لحظه در انتظار، تا اینکه روز عید غدیر خم فرا رسید، روزی که همه را به تحرک واداشت، روزی که قرار بود عملیات گسترده‌ای صورت گیرد. در آن روز برادر شهید محسن چریک با گروهش سردمدار عملیات بودند و ما هم در خط پشتیبان آنها.

ناگفته نماند، بدلیل اینکه هنوز اوایل جنگ بود ما نه آن اسلحه‌هایی را که باید داشته باشیم داشتیم و نه مهمات به اندازه کافی و سنگرهایمان نیز به صورت خیلی ساده درست شده بود.

همه آن روز را در انتظاری شوق‌انگیز گذراندیم. فردای آن روز ساعت 5 صبح خبر دادند که وقت شروع حمله رسیده. برادران بنام الله و تکبیر گویان حمله را شروع کردند و ما با آتش خود آنها را برای پیشروی به سوی دشمن حمایت می‌کردیم. از حمله چیزی نگذشته بود و دشمن که خود را در خطر می‌دید از همه طرف شروع به تیراندازی کرد، گلوله‌های توپ و خمپاره یکی پس از دیگری مانند باران به طرف ما شلیک می‌شد و در میان این دود و آتش برادران جان برکف با اتکاء به خدا به پیش می‌تاختند.

زمین از شدت انفجارهای پی‌درپی بر خود می‌لرزید و یاران امام پرصلابت‌تر از همیشه با صدای الحقشان برای نابودی کفار بدون هیچ خوفی گام بر می‌داشتند.

جنگ ادامه داشت و هر لحظه بر تعداد کشته‌شدگان و اسرای عراقی افزوده می‌شد تا اینکه بعد از به هلاکت رساندن عده زیادی که در حال فرار بودند و دستگیری عده زیادی سرانجام گروه محسن چریک که بی‌باکانه تا قلب دشمن پیش رفته بودند به محاصره می‌افتد. با محاصره شدن محسن و عده‌ای دیگر از همرزمانش بعد از چندین ساعت مبارزه رویاروی و تن‌به‌تن در ساعت 2 بعد از ظهر درگیری کاهش پیدا می‌کند و بقیه برادران در حالیکه بیش از سیصدنفر از مزدوران را به هلاکت رسانده بودند به پادگان بر می‌گردند.

ما بعد از مدتی به جبهه دانه‌خوش رفتیم و در آنجا بود که اتفاق جالبی برای یکی از برادران پیش آمد. جریان بدین قرار بود: درجبهه دانه‌خوش بودیم، یکی از برادران که نمازش به تأخیر افتاده و توجهی به گذشت زمان نداشت، یکمرتبه مثل اینکه کسی می‌گوید هرچه زودتر بلند شو و نمازت را بخوان. او بلافاصله از سنگر بیرون آمده و چون در آنجا آب نبود برای وضو. به طرف جلو رفت تا تیمم کند بیش از دومتر از سنگر بیرون نیامده بود که صدای صفیر خمپاره‌ای توجه او را جلب کرد و تا آمد به خود بجنبد دید که خمپاره‌ای درست در وسط سنگر او منفجر شد و تمام وسایل درون سنگر به هوا پرتاب شد و او سرجای خود میخکوب شد واقعاً باید اعتراف کرد که دست الهی در کار است.

این واقعه گذشت و چند روزی هم از آن سپری شد و من از آنجا برای عملیات بازی دراز رفتم. بعد از در جریان قرار گرفتن چگونگی حمله عملیات را شروع کردیم. ابتدا فکر می‌کردیم که دشمن در حدود دو هزار نفر بیشتر نیرو دارد و طبیعتاً ما هم یک نیرویی برای مقابله با آنها بسیج کردیم.

روز حمله در ساعت 5 صبح وارد عملیات شدیم. در همان ساعت‌های اولیه مبادله آتش شروع شد و ما که از همه طرف حمله را شروع کرده بودیم خیلی زود توانستیم پس از فتح سنگرهای محکم و متعدد که شبیه شهرکی بود به بالای ارتفاعات برسیم و در آنجا بود که با تعجب تانکهای زیادی را دیدیم که در دره‌ها بودند. به جایی که ما هیچگاه احتمال این را نمی‌دادیم که در این دره‌ها این همه تانک‌ آورده باشند ما با هماهنگی بین ارتش و سپاه و بسیج و هوا نیروز توانستیم که در میان دود و آتش و رگبار بیش از 400 نفر از مزدوران را به هلاکت رسانده و بیش از هفتصد نفر را به اسارت بگیریم.

بله آن مزدوران با وجود داشتن چنین سنگرهای محکم و تجهیزات فراوان و انواع سلاح‌ها و در حالیکه حساسترین نقطه استراتژیک رشته کوه‌های بازی دراز را در دست داشتند به علت نداشتن ایمان نتوانستند مقاومت کنند و ما توانستیم در آنجا به غیر از سلاح‌های دیگر تنها 20 قبضه خمپاره 60 به غنیمت بگیریم که با این خمپاره‌ها می‌شد یک نیروی عظیم را از بین برد.

بعد از عملیات وقتی که به منطقه نگاه می‌کنیم و می‌بینیم سلاح‌هایی را که از دست داده‌اند و وقتی فکر می‌کنیم که چقدر جنازه در این ارتفاعات نقش زمین شده بودند و با خود فکر می‌کنیم که خدایا آیا بدون قدرت تو قادر به انجام این عمل بوده‌ایم. نه، خدایا، هرگز فراموش نخواهیم کرد که با اراده تو این پیروزی بزرگ را بدست آوردیم و در ضمن بسیار ناراحت که چرا چنین کشتاری و چرا از لشکر مسلمان عراق و بازی خورده‌های صدام و چرا مزدوران اسرائیل در راه آزادسازی قدس نه، خدایا این تویی که آنها را، دشمنان دینت را ضعیف و زبون ساخته‌ای و آنها را احمق قرار داده‌ای چنانکه نمونه‌اش را هر روز به وضوح می‌بینیم و یکی از موارد آن از این قرار است: در یکی از شب‌های زمستان یک نیروی 150 نفری مزدوران بعث برای یک پاتک زدن به ما نزدیک می‌شوند آنها بدون اینکه بفهمند ما کجا نشسته‌ایم، کجا سنگر گرفته‌ایم و یا اصلاً در اطرافشان چه می‌گذرد به نزدیکی ما می‌آیند و در آنجا برای کندن سنگر تمام تجهیزات و مهمات و سلاحشان را زمین می‌گذارند و شروع به سنگرکنی می‌کنند. و در حالیکه مشغول کار خود بودند با سر و صدایشان توجه یکی از برادرانی را که پاس بوده به خود جلب می‌کنند، این برادر ابتدا فکر می‌کرد که نیروی خودی هستند و به همین جهت تا نزدیکی‌های آنها جلو می‌رود و برمی‌گردد و به برادران دیگر می‌گوید: چرا بچه‌ها آنجا سنگر می‌کنند؟

چرا به من خبر نداده‌اید؟ و لااقل به من که پاس بوده‌ام خبر ندادید. در اینجا برادر مسئول با تعجب می‌گوید: برادرها همه با من خوابیده‌اند و کسی برای سنگر کندن بیرون نرفته است.

پس از کمی بگومگو دو نفری بطرف آنها راه می‌افتند و وقتی که آهسته و بدون سرو صدا به آن محل می‌رسند می‌بینند آنهایی که در حال کندن سنگر هستند همه عرب هستند. برادران تعجب می‌کنند که چرا مزدوران از خدا بی‌خبر بدون شناسایی خود به کمینگاه آمده‌اند و آنها بدون هیچ‌عکس‌العملی بر می‌گردند و مقدمات عمل را فراهم می‌کنند و در نتیجه خیلی راحت 25 نفر از مزدوران را که در حال سنگر کندن بودند به هلاکت رسانیده و بقیه با بجا گذاردن مهمات و تجهیزات فرار را برقرار ترجیح می‌دهند. آنها نه فکر دارند و نه آن شهامت جنگیدن را و تنها اتکاعشان به نیروی زرهی است.

همینطور که تا بحال تجربه نشان داده است که اگر تنها 20 نفر از ما به یک نیروی عظیم آنها حمله کنیم نه تنها عقب‌نشینی می‌کنند بلکه تمام سنگرهای بعدی را هم خالی می‌کنند و ما این برنامه‌ها را با چشمان خودمان در عملیات‌های گوناگون دیده‌ایم، مثلاً وقتی یکی از خودروهایشان در حال فرار بود در سر راهش حتی نیروهای خودشان را هم سوار نمی‌کرد و بعضی‌ها پابرهنه در بیابان فرار می‌کردند، آنها در حین فرار تنها به فکر خود هستند، هیچکدام به فکر دیگری نیست.

این اعمال آنها مقیاس زنده‌ای است بین آنهایی که راه حق را می‌پیمایند با آنانکه از مرگ می‌ترسند و با مرگ خود را در قالب نیستی می‌بینند.

«پاسداشت 33 مین سالگرد هفته دفاع مقدس در خبرگزاری فارس»/3

انتهای پیام/ب

شنبه 30/6/1392 - 20:53
شهدا و دفاع مقدس
پیکری که بعد از 25 سال به میهن بازگشت

پیکر پاک شهید علی طلعتی هم اکنون در معراج الشهدای تهران است که عصر پنجشنبه وارد شیراز می‌شود و پس از عبور و استقبال در شهرستانهای مختلف استان، عصر روز شنبه (5مهر) وارد اشکنان می‌شود.

خبرگزاری فارس: پیکری که بعد از 25 سال به میهن بازگشت

 

به گزارش گروه «حماسه و مقاومت» خبرگزاری فارس، شهید علی طلعتی از شهدای هشت سال دفاع‌ مقدس بخش اشکنان از توابع شهرستان لامرد است که پیکر مطهر این شهید تاکنون به عنوان جاویدوالاثر به شمار می آمد. بدن پاک او که در زمان شهادتش 23 ساله بوده، پس از گذشت 25 سال از شهادتش با تلاش گروه های تفحص در منطقه فاو (عراق)مورد شناسایی قرار گرفته است.

 

پدر این شهید سال‌ها پیش دارفانی را وداع گفت، اما انگار  چشمان مادر رنج کشیده اش حاضر نبود بدون دیدن حداقل خبر یا آثاری از جوانش بسته شود. امروز این انتظار 25 ساله به پایان و قهرمان فاو، به آغوش خانواده اش بازگشته است.

سرهنگ محمد زایری نژاد فرماندهی ناحیه مقاومت بسیج سپاه لامرد گفت: پیکر پاک شهید علی طلعتی هم اکنون در معراج الشهدای تهران است که عصر پنجشنبه وارد شیراز می‌شود و پس از عبور و استقبال در شهرستانهای مختلف استان، عصر روز شنبه وارد اشکنان می‌شود. و پس از آن شب یکشنبه 6 مهرماه مراسم وداع با شهید با مداحی "حاج مجتبی رمضانی" در اشکنان برگزار و صبح روز یکشنبه 7 مهرماه نیز پیکر پاک شهید بر دستان مردم شهیدپرور اشکنان تشییع و در گلزار شهدای اشکنان به خاک سپرده می شود.

 

 

*وصیت نامه

 

بسم الله الرحمن الرحیم

ولا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیا عند ربهم یرزقون

گمان مبرید آنهایی که در راه خدا کشته می شوند مرده اند بلکه زنده هستند و نزد خدای خویش روزی می گیرند.

با سلام و درود فراوان به امام زمان (عج) و سلام بر امام امت این اسطوره تقوا و مقاومت و سلام بر سرور شهیدان حسین (ع) و سلام بر تمامی شهدای به خون خفته صدر اسلام تا کنون بخصوص شهیدان جنگ تحمیلی، اینجانب علی طلعتی فرزند محمد جعفر طلعتی ساکن دهستان مرکزی اشکنان چون عزم سفر به سوی جبهه های نبرد حق علیه باطل دارم مصلحت را دراین می بینم که سخنی چند داشته باشم با امت حزب ا… ایران بویژه امت شهید پرور اشکنان. قبل از هر چیز خدای را سپاسگذارم که به من توفیق خدمت نمودن به اسلام آن هم جهاد با کافران به من عطا نمود آری این دنیای بی وفا که به گفته مولا علی (ع) بی ارزش است و فقط زرق و برگ آن انسانها را به طرف خود می کشد من در این موقعیت حساس و سرنوشت ساز این دنیا را طلاق می دهم و بسوی شهدا می روم و با رزمندگان همدوش و به سوی کربلای معلا رهسپار می گردم پیامم به امت حزب ا… ایران بخصوص امت شهید پرور اشکنان این است که امروز وقت امتحان است و باید این امتحان بزرگ الهی را پشت سر گذاشت، مبادا حسین زمانتان ، پیر جماران را تنها بگذارید گوش به فرمان او باشید و به طرف میادین نبرد رهسپار گردید . دنباله رو خون شهیدان باشید و بدانید که مسئولیت بزرگی بر گردن شما دارند . امروز دگر بار عاشقان عزم سفر می کنند و دل بر خدا می بندند و در معراج خونین به نماز می ایستند و در نماز با معشوق عاشقانه سخن می گویند . مردم حزب ا… و شهید پرور اشکنان گر چه من دورانی از عمر کوتاهم را در زندان سپری کردم ولی چهره ام دگرگون شد و سینه ام مالامال عشق به خدا . پدر و مادر و برادران و خواهران که در ایام زندگی من رنج بسیار کشیدید و سختیها تحمل کردید و باید به بزرگی خودتان مرا ببخشید و حلال کنید که من نتوانستم که لا اقل شمه ای از زحمات شما بخصوص مادر پیرم را جبران کنم ، امیدوارم فردای قیامت بتوانم از شما قدردانی نمایم.

پدر عزیز و مادر پیرم و خواهر و برادرانم برای من خودتان را افسرده و ناراحت نکنید و به یاد مصیبتها و دوران پر ماجرای کربلا و بیاد حسین (ع) این بزرگ مرد تاریخ گریه کنید. که با لب تشنه سر از بدنش جدا کردند مادر و خواهرانم زینب وار باشید و صابر که خداوند با صبرکنندگان است و بدانید که این دنیا جای ماندن نیست و همه باید از اینجا بروند و بسوی آخرت هجرت نمایند.

پدر و مادر و برادر و خواهرانم چنانچه کسانی بودند که برای من حرفی زدند و چیزی گفتند به آنها چیزی نگویید و بگذارید هر چه می خواهند بگویند چون من راضی نیستم کسی از من ناراحت شود . من شهادت و مرگ سرخ و جان دادن در راه خدا را با آغوش باز پذیرفته ام و برای من نعمتی است که در آخرت از آن بهرمند خواهم شد . آنهایی که تا به حال به جبهه نیامده اند برخیزند و به این دانشگاه بزرگ الهی رهسپار گردند و خدا را ، مومنان خدا را در جبهه با چشم دل ببینم از خواب غفلت به در آیید که ناگهان پشیمان خواهید شد. بیایید به میدان نبرد و چون علی (ع) و حسین(ع) پیکار کنید و یزیدان را به زباله دان تاریخ بسپارید . که اسلام و منافع مسلمین در خطر است از نماز دست برندارید و سنگر های عبادی سیاسی نماز جمعه را پر کنید و از اختلافات و دو دستگی دور شوید و قدر یکدیگر را بدانید که این دنیا به شما وفا نخواهد کرد . مرا در گلزار شهدا اشکنان در کنار و نزدیکی قبر شهید عزیز عیسی طلعتی دفن نمایید . از کسانی که در مراسم تشییع جنازه و سومین روز و هفتمین روز و چهلمین روز من شرکت می کنند کمال تشکر و قدردانی را دارم .

والسلام

ارادتمند یک یک شما

علی طلعتی

 

«پاسداشت 33 مین سالگرد هفته دفاع مقدس در خبرگزاری فارس»/

http://farsnews.com/newstext.php?nn=13920630000198

شنبه 30/6/1392 - 20:51
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

 

جام جم آنلاین: همواره شنیده‌ایم که پزشکان از صبحانه به عنوان مهم‌ترین وعده غذایی در طول روز یاد کرده‌اند. با حضور صبحگاهی شمار زیادی از دانش‌آموزان در مدارس، بحث صبحانه اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند اما در این میان اطلاعاتی که از مدارس گرفته شده، نشان می‌دهد بسیاری از بچه‌ها بدون خوردن صبحانه روانه مدرسه می‌شوند که همین مساله روی روند تحصیلی آنها اثراتی منفی می‌گذارد. این در حالی است که مطالعات نشان می‌دهد با خوردن صبحانه، تمرکز آنها بیشتر شده و عملکرد مغزی‌شان تقویت می‌شود.

اگر بخواهیم اثرات مثبت صبحانه را روی دانش آموزان بررسی کنیم، مهم ترین مزیت خوردن صبحانه، تقویت عملکرد مغزی است.

خوردن یک صبحانه مفصل با انواع مواد مغذی کمک زیادی به دانش آموزان می کند، طوری که عملکرد آموزشی، توانایی یادگیری، کاهش مشکلات رفتاری و جلوگیری از اضافه وزن کودکان را به همراه دارد.

پیشرفت درسی: پیشرفت در مهارت های یادگیری و توانایی بالا در تمرکز کردن در کودکانی که صبحانه می خورند بیشتر مشاهده می شود.

مطالعات تغذیه ای که روی دانش آموزان مختلف انجام شد، نشان داد گروهی که صبحانه می خورند، نسبت به گروهی که صبحانه نمی خورند نمرات بهتری کسب می کنند.

آنها در امتحانات خطاهای کمتری مرتکب شده و قدرت یادگیری بیشتری در کلاس درس خواهند داشت. به عبارتی، خوردن صبحانه پیش از حضور دانش آموزان در مدرسه مانند سوخت، انرژی لازم برای تفکر خلاقانه تر و بهتر را فراهم کرده، آنها را هوشیارتر می کند و در طول روز آنها را پرانرژی نگه می دارد. علاوه بر این، دانش آموزان با خوردن صبحانه نمرات بهتری کسب می کنند.

کاهش مشکلات رفتاری: کودکانی که با خوردن صبحانه روانه مدرسه می شوند مشکلات رفتاری کمتری دارند. آن گروه از کودکانی که صبحانه نمی خورند بیش فعالی بیشتری داشته و با سایر دانش آموزان براحتی کنار نمی آیند. وقتی کودک گرسنه می شود، انرژی بدن کاهش یافته و انگیزه تمرکز روی دروس و در کل، یادگیری بشدت افت می کند. به دنبال افت انرژی، بدن نیروی کافی برای فکر کردن و یادگیری ندارد و کودک بسرعت احساس خستگی می کند.

زندگی سالم تر: علاوه بر موارد ذکر شده، خوردن صبحانه، مواد مغذی لازم برای رشد کودک را فراهم می کند و انتخاب های سالم تری از مواد غذایی را پیش روی آنها قرار می دهد. خوردن صبحانه خوب و مغزی به کاهش نمایه توده بدنی (BMI) کمک کرده و وزن را در حد تعادل حفظ می کند.

به عبارتی، نخوردن صبحانه هیچ کمکی به کاهش وزن نکرده و برخلاف تصور بسیاری از افراد، پرخوری را در طول روز افزایش و کیفیت تغذیه ای کودکان را کاهش داده و باعث بالا رفتن نمایه توده بدنی می شود. از سوی دیگر، خالی ماندن شکم در طول روز ممکن است کودکان را در معرض ابتلا به بیماری های گوارشی قرار دهد.

صبحانه به طور کلی مهم ترین وعده غذایی محسوب می شود و نه تنها مواد مغذی مورد نیاز بدن در طول روز را از قبیل پروتئین ها، فیبر، کلسیم و کربوهیدرات تامین می کند، بلکه عملکرد درسی دانش آموزان را نیز تا حد بسیار بالایی بهبود می بخشد. بررسی ها نشان می دهد صبحانه خوردن دانش آموزان، عملکرد شناختی و نمرات امتحانات آنها را بخصوص در کودکان کم سن و سال تا حد زیادی بالا می برد.

این مطالعات نشان می دهد کودکانی که پیش از رفتن به مدرسه صبحانه می خورند، نسبت به دانش آموزانی که صبحانه نخورده راهی مدرسه می شوند، در درس ریاضیات موفق تر بوده و نمرات بالاتری کسب می کنند و کمتر از بقیه در کلاس ها غیبت می کنند.

دانش آموزانی که صبحانه متعادل و دارای قند پایین مصرف می کنند در مدرسه تمرکز بیشتری دارند و نسبت به حل مسائل دشوار در مقابل کودکانی که صبحانه ای مملو از کربوهیدرات مصرف کرده اند، عملکرد بهتری از خود نشان می دهند.

صبحانه ای که از قندهای کمتری تشکیل شده باشد، نسبت به صبحانه پرقند، تمرکز دانش آموزان را بالاتر نگه داشته و کودکان خستگی کمتری در طول روز احساس می کنند. حدود 50 گرم مغز گردو، همراه تخم مرغ نیمرو، اسفناج، فلفل و پنیر رنده شده صبحانه ای ایده آل به شمار می رود.

تاثیر مصرف صبحانه روی بهبود عملکرد دانش آموزان در مدرسه با جنسیت کودکان ارتباط مستقیم دارد به طوری که تحقیقات اثبات کرده دخترها در مقایسه با پسرها بعد از خوردن ترکیب پروتئین ها و کربوهیدرات ها به جای کربوهیدرات تنها، عملکرد مغزی بهتری از خود نشان می دهند. 

پیشنهاد سرآشپز: صبحانه دانش آموزان

پژوهشگران بر این عقیده اند که خوردن هرگونه مواد غذایی در وعده صبحانه بهتر از حذف این وعده از رژیم روزانه است.

صبحانه هایی که در آن فقط از کربوهیدرات هایی مانند شیرینی و نان تست استفاده می شود، فقط به مدت دو تا سه ساعت انرژی لازم را در بدن دانش آموزان تامین می کند و این در حالی است که صبحانه های کامل شامل مقادیر یکسانی از پروتئین، چربی و کربوهیدرات ها، ساعت ها سطح قند خون را پایین نگه می دارد.

نان تست و کره بادام زمینی، میوه و شیر همراه با شیرین گندمک و نیز یک لیوان آب میوه 100 درصد طبیعی و نیز املت همراه با پنیر و کلم بروکلی می تواند یک صبحانه ایده آل
به شمار رود.

در واقع، صبحانه قابل قبولی که بتواند انرژی روزانه دانش آموزان را برای فعالیت یک روز تامین کند، شامل مصرف پروتئین ها و کربوهیدرات هاست که اثرات جسمی و ذهنی بی نظیری به جا می گذارد.

آمارها نشان می دهد حدود هشت تا 12 درصد از دانش آموزان به طور کلی وعده صبحانه را نادیده گرفته و این آمار در سنین نوجوانی افزایش چشمگیری می یابد و تا بیش از 30 درصد می رسد.

غلات یکی از گزینه هایی است که باید در وعده صبحانه گنجانده شود. معمولا غذاهای سرشار از غلات مملو از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است و انواع موادی که حاوی غلات کامل هستند، غنی از ویتامین های خانواده B از قبیل تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین بوده و انرژی زا هستند.

در کنار کربوهیدرات، مصرف پروتئین نیز می تواند باعث سیری دانش آموزان در طول روز شود. یک فنجان شیر کم چرب حدود هشت میلی گرم پروتئین و 83 کالری بدون چربی دارد.

مصرف قهوه و غلات سرد در صبحانه نیز گزینه مناسبی است. علاوه بر این، هر تخم مرغ حاوی 70 کالری، شش گرم پروتئین، پنج گرم چربی و 186 گرم کلسترول است.

در واقع، تخم مرغ حدود 62 درصد از نیاز کلسترول روزانه دانش آموزان را تامین می کند؛ ولی پژوهشگران توصیه می کنند مصرف مواد غذایی پرچرب مانند سوسیس و کالباس را در صبحانه محدود کنید. این مواد، خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی و دیابت را افزایش می دهد.

فیبرها همواره پای ثابت رژیم های غذایی است و به طور کلی میوه ها و سبزیجات تماه گروه غلات و حبوبات را شامل می شود.

باید در طول روز مردان 38 و زنان 25 گرم فیبر مصرف کنند که شامل فیبرهای محلول و غیرمحلول است. وجود دو گرم فیبر در رژیم غذایی، اثرات کاهش کلسترول خون را به همراه دارد.

سیب 4.4، پرتغال 1.3 و دانه های خوراکی دو تا چهار گرم فیبر دارند.  فیبرهای غیرمحلول نیز در جلوگیری از بروز یبوست موثر بوده و در غلات و حبوبات، دانه ها، میوه ها و سبزیجات یافت می شود. کلسیم از دیگر موادی است که در وعده صبحانه باید گنجانده شود.

این ماده مغذی به ساخت استخوان ها و حفظ سلامت آنها کمک می کند. باتوجه به سن و جنس، بدن انسان به حدود هزار میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارد که در این میان ماست، شیر و پنیر بهترین گزینه ها به شمار می رود. 

فرزندتان را تشویق  به تغذیه مناسب کنید

بسیاری از والدین بخصوص مادرها مدام از صبحانه نخوردن فرزند دانش آموز خود شکایت می کنند، ولی محققان معتقدند با ایجاد برخی راهکارهای ساده و به کار بردن خلاقیت می توانید فرزندتان را به صبحانه خوردن تشویق کنید.

سعی کنید وعده صبحانه را متنوع کرده و از تکراری کردن آن بپرهیزید. اگر همیشه برای صبحانه نان و پنیر و کره آماده می کنید، یکبار نیمرو یا غذایی را که کودکتان دوست دارد، آماده کنید تا میل به صبحانه خوردن در او بیدار شود.

استفاده از ظروف مخصوص کودکان تمایل آنها به خوردن را افزایش می دهد. از فرزندتان بخواهید در آماده کردن صبحانه به شما کمک کند. این کار تمایل وی را به خوردن صبحانه دو چندان می کند.

راهکار دیگر ترغیب فرزندتان این است که در کنارش نشسته و همراه او صبحانه میل کنید. مطمئن باشید کودک با مشاهده شما که در حال خوردن صبحانه ای سالم هستید، گرایش بیشتری به صبحانه خوردن پیدا کرده و اهمیت این وعده غذایی مهم را درمی یابد.

همواره به کودکتان حق انتخاب بدهید و بگذارید خودش صبحانه مورد علاقه اش را انتخاب کند. از این رو، سعی کنید چند نوع غذا روی میز صبحانه باشد تا کودک براحتی حق انتخاب داشته باشد.

منابع: Livestrong / Healthyeating
مترجم: ندا اظهری

شنبه 30/6/1392 - 20:50
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

 

جام جم آنلاین: تا وقتی حوادث ناگوار در کمین انسان نشسته باشد و تا وقتی بیماری‌های گوناگون مشکلاتی برای خون افراد به وجود آورند، انسان به خون اهدایی نیاز خواهد داشت.

از آنجا که خون در بدن انسان مدام جریان دارد و همین جریان دائمی حیات را در مدار خود نگه می دارد، تقریبا در بیشتر موارد، نیاز به خون، فوری است. به همین دلیل همیشه باید متناسب با نیازهای عمومی در جامعه و نیز با توجه به محدودیت های عملی و اجرایی خون مورد نیاز را در بانک های خون نگهداری کرد.

امروزه تامین خون مورد نیاز در سراسر جهان به سنت «اهدا» تبدیل شده است و چه چیز انسانی تر از این که دهنده خون، مایع حیات خود را بی دریغ اهدا می کند به این امید که بتواند زندگی فرد یا افرادی را نجات دهد، هر چند هیچ یک از آن افراد را نشناسد.

خون

خون در واقع مایعی متشکل از چند جزء است که هر یک از این اجزاء نقش خاصی را در بدن فرد به عهده دارند. این اجزا را به طور کلی می توان به گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت تقسیم کرد که همگی در پلاسما، یا همان بخش مایع خون، معلق هستند. 

این اجزا را می توان با استفاده از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی از هم تفکیک کرد و حداکثر به سه بیمار نیازمند داد.

توجه داشته باشید آنچه به «انتقال خون» معروف است، در واقع انتقال گلبول های قرمز، پلاکت ها یا پلاسما از فرد اهداکننده به فرد نیازمند است.

گلبول های قرمز خون

وظیفه اصلی گلبول های قرمز، انتقال اکسیژن از ریه ها به بافت های گوناگون بدن و انتقال گاز سمی دی اکسیدکربن از بافت ها به ریه ها به منظور خروج از بدن است.

گلبول قرمز برای درمان کم خونی یا جبران خون از دست رفته در خونریزی حاد و شدید مورد استفاده قرار می گیرد.

گلبول های قرمز خون تا 42 روز دوام دارند و باید در این مدت مورد استفاده قرار گیرند وگرنه فاسد شده و دیگر قابل استفاده نخواهند بود.

پلاکت

این جزء خون در اصل کارش مهار خونریزی و انعقاد خون است. اگر پلاکت های فردی به هر دلیلی، مثلا ابتلا به بیماری خاص یا بر اثر اعمال روش های درمانی سرطان، آسیب ببیند، می توان برای جبران آن به این فرد پلاکت تزریق کرد. پلاکت ها در خارج از بدن عمر کوتاهی دارند و باید ظرف مدت پنج روز مورد استفاده قرار گیرند.

پلاسما

پلاسما همان بخش مایع خون است که مواد غذایی را برای سلول های سراسر بدن تامین می کند. اگر در آسیب دیدگی های ناشی از شوک و سوختگی فرد آسیب دیده پلاسمای خون خود را از دست بدهد، می توان از پلاسمای اهدایی برای جبران آن استفاده کرد.

پلاسمای منجمد عمری نسبتا طولانی دارد و تا یک سال قابل نگهداری و استفاده است.

گروه های خونی

هر چند خون از اجزای اصلی یکسانی تشکیل می شود، اما خون همه افراد شبیه هم نیست. به همین دلیل هم هست که خون هر فردی را نمی توان به فرد دیگری تزریق کرد.

در واقع به طور کلی هشت نوع گلبول قرمز وجود دارد. این گلبول ها بر اساس حضور یا غیاب ماده ای به نام آنتی ژن تقسیم بندی می شوند.

سه نوع آنتی ژن در خون انسان ممکن است یافت شود. این آنتی ژن ها به ترتیب آنتی ژن A، آنتی ژن B  و فاکتور Rh نام دارند.

بر اساس حضور یا غیاب دو آنتی ژن A و B در سطح گلبول های قرمز، خون به چهار گروه اصلی تقسیم می شود.

این گروه های خونی در واقع همان نام های آشنایی هستند که بسیار شنیده ایم:

ـ گروه خونی A که در آن فقط آنتی ژن A در گلبول های قرمز وجود دارد (و پادتن B در پلاسمای این گروه خونی دیده می شود.)

ـ گروه خونی B که در آن فقط آنتی ژن B در گلبول های قرمز وجود دارد (و پادتن A در پلاسمای این گروه خونی دیده می شود.)

ـ گروه خونی AB که در آن هم آنتی ژن A و هم آنتی ژن B در گلبول های قرمز وجود دارند، (اما هیچ یک از پادتن های A  و B در پلاسمای این گروه خونی وجود ندارد.)

ـ گروه خونی O که در آن هیچ یک از آنتی ژن های A  یا B در سلول های قرمز وجود ندارد (اما هر دو پادتن A و B در پلاسمای این گروه خونی وجود دارد.)

توجه داشته باشید این تقسیم بندی ها نقشی حیاتی در انتقال خون دارد. حضور این آنتی ژن ها و پادتن ها در یک گروه خونی خاص، سبب واکنش نسبت به ورود آنتی ژن ها یا پادتن های بیگانه خواهد شد.

یعنی مثلا خون در بدن فرد دارای گروه خونی A صرفا گلبول های قرمز خارجی دارای آنتی ژن A یا بدون آنتی ژن (یعنی گروه خونیO ) را می پذیرد و در مقابل گلبول های قرمز گروه های خونی B و AB از خود واکنش شدید نشان می دهد.

این واکنش در واقع از سوی سیستم ایمنی برای دفع گلبول های قرمز ناسازگار خارجی صورت می گیرد و اگر میزان ورود این گلبول ها زیاد باشد، ناسازگاری آنها با خون فرد گیرنده ممکن است سبب مرگ شود. همین قاعده در مورد پادتن های بیگانه نیز صادق است.

فاکتور  Rh، آنتی ژنی است که حضور یا غیابش در گلبول های قرمز سبب تقسیم هر یک از گروه های اصلی فوق می شود. اگر این فاکتور در خون حاضر باشد، آن خون را متعلق به گروه مثبت (+) و اگر غایب باشد متعلق به گروه منفی (ـ) می نامند.

عموما، بیماران دارای گروه خونی Rh منفی صرفا می توانند خون Rh منفی دریافت کنند، اما این محدودیت برای بیماران دارای گروه خونی Rh مثبت وجود ندارد و خونِ Rh مثبت یا Rh منفی هر دو را می توان به این بیماران منتقل کرد.

به این ترتیب 8 گروه خونی را می توان از هم تشخیص داد که تمایز و تفاوتشان حیاتی و سرنوشت ساز است.

شما نمی توانید به هر کسی خون اهدا کنید و بر همین اساس نمی توانید از هر کسی خون دریافت کنید.

راه های خاصی وجود دارد که طی آنها باید گروه های خونی برای انتقال سالم و مطمئن از فردی به فرد دیگر سازگار شوند.

بر اساس تقسیم بندی فوق:

ـ هر فردی می تواند از گروه خونی خودش خون دریافت کند یا به گروه خونی خودش خون اهدا کنند.

ـ فرد دارای گروه خونی O منفی می تواند به همه گروه های خونی گلبول قرمز اهدا کند. (دهنده عمومی گلبول قرمز)

ـ فرد دارای گروه خونی ABمثبت می تواند از همه گروه های خونی گلبول قرمز دریافت کند. (گیرنده عمومی گلبول قرمز)

از سوی دیگر:

ـ فرد دارای گروه خونی ABمثبت یا ABمنفی می تواند به همه گروه های خونی دیگر پلاسما اهدا کند. (دهنده عمومی پلاسما)

ـ فرد دارای گروه خونی O می تواند از همه گروه ها پلاسما دریافت کند. (گیرنده عمومی پلاسما)

استفاده از خون اهدایی

طیف گسترده ای از بیماران یا آسیب دیدگان به خون های اهدایی نیازمندند. استفاده از خون اهدایی به نوع جراحی یا بیماری و نیز به این که آیا ممکن است عوارض یا عواقبی در کار باشد یا نه، بستگی دارد.

به طور کلی این موارد را می توان نیازمند اهدای خون به شمار آورد: آسیب دیدگان تصادفات رانندگی، نوزادان نارس، پیوند کبد، درمان سرطان، بیماری گلبول های داسی شکل، جراحی قلب باز، سرطان خون (لوکمی)، پیوند مغز استخوان و هر عاملی که سبب کمی میزان گلبول های قرمز، پلاکت ها یا پلاسمای خون  شود.

نکات کلیدی در اهدای خون

عموم افرادی که می خواهند خونشان را اهدا کنند با پرسش هایی مواجه می شوند. در اینجا  به عمده این نکات پاسخ  داده می شود.

محدودیت های سنی اهدای خون

اهداکننده خون باید حداقل 17 و حداکثر 65 سال داشته باشد. همچنین نباید کمتر از 50 کیلوگرم وزن داشته باشد و باید از توان جسمانی مناسبی نیز برخوردار باشد.

آسیب های ممکن

تنها مزاحمتی که ممکن است هنگام اهدای خون ایجاد شود، احساس گزشی است که برای یکی دو ثانیه هنگام فروکردن سوزن در دست رخ می دهد، اما طی زمان خونگیری هیچ دردی به سراغتان نخواهد آمد. در عوض از این احساس خوشایند برخوردار خواهید شد که به نجات جان و زندگی فرد یا افرادی کمک خواهید کرد.

مدت زمان اهدای خون

کل ماجرا از زمان ورود شما به مرکز انتقال خون و مصاحبه و پرکردن فرم تا زمانی که حالتان کاملا سرجایش بیاید و مرکز را ترک کنید، چیزی حدود یک ساعت وقتتان را می گیرد، اما خود مرحله خون دادن فقط هفت تا 10 دقیقه زمان لازم دارد.

اهدای خون خطر ندارد

از آنجا که در مراکز و پایگاه های انتقال خون از سوزن نو و استریل استفاده می کنند، هرگز احتمال انتقال بیماری های خونی مانند ایدز وجود نخواهد داشت.

حجم خون اهدایی

در هر نوبت یک واحد خون، یعنی کمتر از نیم لیتر، دریافت می شود.

جبران حجم اهدا شده

حجم خون از دست رفته، یا به عبارت دقیق تر پلاسمای خون، ظرف مدت 24 ساعت جبران خواهد شد، اما برای جبران کامل گلبول های قرمزی که در هر بار اهدای خون از دست می دهید، چیزی حدود چهار تا شش هفته زمان نیاز دارید.

به همین دلیل است که کمترین فاصله میان نوبت های اهدای خون برای  هر فرد 56 روز، یعنی هشت هفته است.

 استراحت پس از اهدای خون

پس از اهدای خون، فرد باید مایعات زیادی بنوشد و از ورزش سنگین و فعالیت جسمانی شدید اجتناب کند. بویژه چهار تا پنج ساعت پس از آن، از بلندکردن اجسام سنگین با دستی که خون اهدا کرده اید اجتناب کنید.

روند تائید خون اهدایی

پیش از هر کاری مرکز انتقال خون باید گروه خونی را مورد تشخیص قرار داده و از سلامت خون دریافتی اطمینان حاصل کند.

به همین دلیل آزمایش های گوناگونی برای تعیین گروه خون و نیز Rh این گروه خونی (یعنی مثبت یا منفی بودن آن) انجام می شود. سپس تست های HIV، هپاتیت B و C و نیز بیماری های عفونی دیگر صورت می گیرد.

پس از انجام این آزمایش ها، هر واحد خون سالم را به اجزای تشکیل دهنده، یعنی به گلبول های قرمز، پلاسما و پلاکت، تفکیک و جداسازی می کنند سپس هر یک از آنها را بر حسب نیاز به بیماران منتقل می کنند. به این ترتیب ممکن است واحد دریافتی خون از یک بیمار به سه بیمار مختلف انتقال یابد یا به زبانی زیباتر، به سه بیمار زندگی ببخشد.

شنبه 30/6/1392 - 20:48
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک متخصص قلب و عروق گفت: تنها ۱۰ درصد دردهای متناوب در ناحیه قفسه سینه در افراد کمتر از ۳۵ سال ناشی از مشکلات قلبی است ولی افراد بالای این سن باید دردهای متناوب را جدی گرفته و فورا به پزشک مراجعه کنند.

خبرگزاری فارس: تنها ۱۰ درصد دردهای متناوب قفسه سینه مربوط به مشکلات قلبی است

علی علی محمد ‌حاجی زینعلی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در پاسخ به اینکه چقدر باید دردهای قفسه سینه را به حساب مشکلات قلبی گذاشت خاطر نشان کرد: دردهای ناحیه قفسه سینه در افراد زیر 35 سال و بالای 35 سال منشأ‌های مختلفی دارند و 90 درصد دردهای سینه در این افراد غیرقلبی است که ممکن است مربوط به بیماری دریچه‌ای یا درد عضلات بین دنده‌ای باشد.

وی افزود: برخی از این دردها ممکن است به علت افتادگی ساده دریچه قلب باشد اما این دردها در سنین نوجوانی معمولا مربوط به رشد عضلانی است که چندان مسئله‌ مهمی است.

حاجی‌ زینعلی انجام ورزش‌های مانند بدنسازی، وزنه‌برداری، هندبال یا بسکتبال به شکل حرفه‌ای را از دیگر عوامل دردهای سینه برشمرد و افزود: در صورتی که افراد زیر 35 سال به طور مداوم در قفسه سینه حساس درد کنند باید به پزشک مراجعه کنند اما اگر این دردها گذرا و مقطعی است نباید فوری به آن حساس شد.

مدیرعامل هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: از آنجایی که بیماری‌های قلبی و عروقی اولین عامل مرگ و میر در کشور است پس افراد بالای 35 سال بهتر است به صورت دوره‌ای و چند سال یکبار چکاب کاملی از وضعیت قلب و عروق و عوامل خطر‌ساز مانند چربی و دیابت داشته باشند.

جمعه 29/6/1392 - 21:43
اخبار

کاروان قرآنی نور جمهوری اسلامی ایران، اعزامی به حج تمتع امسال در حالی وارد مدینه منوره شد که ۱۴ قاری و یک حافظ کل قرآن و اعضای گروه تواشیح «شمیم بهشت» برای برگزاری محافل قرآنی حضور دارند.

خبرگزاری فارس: قاریان اعزامی حج امسال را بشناسیم/ میانگین سنی قاریان ۳۱ سال است

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی حج، قاریان اعزامی به سرزمین وحی به عنوان سفیران قرآنی کشور در محافل انس با قرآن کاروان‌های حجاج ایرانی و نشست‌ها و همایش‌های بعثه مقام معظم رهبری و نیز در جمع حجاج کشورهای دیگر به اجرای برنامه‌هایی از جمله تلاوت قرآن کریم، تواشیح، اذان، مناجات و … خواهند پرداخت که در مجموع بیش از هزار عنوان برنامه قرآنی در سرزمین وحی برگزار خواهد شد.

محمدرضا پورزرگری، هوشنگ یاری، حسین پور کویر، سیدفؤاد شوکاوی، محمدرضا محمدی، مهدی نباتی و ایرج رضوانی به عنوان قاری و هاشم سلطانی‌نژاد حافظ کل قرآن وارد مدینه منوره شدند.

همچنین اعضای گروه تواشیح «شمیم بهشت» شامل آقایان احمد رحیمی‌فرد، مجتبی علی آبادیان، طاها کبیری، محمدرضا روح‌اللهی، سید مصطفی حسینی و محمد متولی طاهر از دیگر اعضای کاروان قرآنی نور جمهوری اسلامی ایران هستند که به سرزمین وحی اعزام شدند.

بر اساس این گزارش، محمد مسعود عنایتی مقدم، حمیدرضا احمدی وفا، سید حمیدرضا مقدسی، سید حبیب‌الله تاج‌زاده، عباس مسعودی و حسن مختاری از دیگر اعضای کاروان قرآنی نور هستند که مدینه بعد عازم شهر پیغمبر می‌شوند.

*قاریان حج 92 چه کاره و چند ساله‌اند؟

میانگین سنی اعضای کاروان قرآنی نور جمهوری اسلامی ایران، اعزامی به حج تمتع امسال برابر 31.5 سال است. کم‌سن‌ترین و مسن‌ترین عضو این کاروان 21 و 44 ساله هستند.

بهزاد احمدی سرپرست کاروان قرآنی نور جمهوری اسلامی ایران، اعزامی به حج تمتع سال 1392، همزمان با ورود قاریان و حافظان قرآن به شهر پیغمبر، نحوه انتخاب اعضای این کاروان و ترکیب سنی، استان محل اعزام و وضعیت شغلی این قاریان جوان و برجسته کشوری را اعلام کرد.

بهزاد احمدی، با اعلام اینکه 75 درصد اعضای کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع 92 برای اولین بار است که به سفر معنوی حج اعزام می‌شوند، اضافه کرد: اغلب اعضای این کاروان جزو پدیده‌های قرآنی کشور هستند که در مسابقات استانی و سراسری خوش درخشیده و در آزمون حج نیز که توسط شورای عالی قرآن با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه و با شرکت 160 قاری برتر کشور در تابستان 92 برگزار شد موفق به کسب رتبه‌های برتر شدند.

احمدی درباره میزان تحصیلات و شغل قاریان و حافظان اعزامی به حج تمتع 92 نیز گفت: سطح تحصیلات اعضای این گروه از دیپلم تا فوق ‌لیسانس است البته دانشجوی دکتری نیز در جمع خود داریم. بررسی وضعیت شغلی اعضای کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع سال 1392 نیز نشان می‌دهد که اعضای این گروه به اموری نظیر دانشجویی، معلمی، شغل آزاد و کارمندی اشتغال دارند و مدیر فرهنگی قرآنی نیز در جمع‌مان حضور دارد.

به گفته سرپرست کاروان قرآنی نور جمهوری اسلامی ایران، اعضای این کاروان از استان‌های اصفهان، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خوزستان، کرمان، کرمانشاه، یزد و مازندران به توفیق زیارت حرم نبوی، حضور در جوار مرقد تابناک ائمه مظلوم بقیع علیهم‌السلام و برگزاری برنامه‌های قرآنی در شهر پیغمبر دست یافته‌اند.

جمعه 29/6/1392 - 21:41
خواص خوراکی ها

 

ارده همان حلوا ارده است، محصولی پرکالری که از پختن شکر و گلوکز همراه با اسید سیتریک و سپس مخلوط آن با ارده و طعم‌دهنده‌هایی چون هل و وانیل تهیه می‌شود.

و اما ارده چیست؟

ارده، به دانه های پوست گرفته و کوبیده شده کنجد می گویند و به شکل مایعی روغنی است؛ اگر روغن خارج شده از دانه های کنجد را بگیرند، ارده حاصله کم چرب و میزان فیبر و پروتئین آن در واحد وزن بیشتر می شود، اما اگر روغن آن استخراج نشود، ارده و حلوا ارده آن در گروه پرچرب ترین خوراکی ها قرار می گیرد و مصرف آن در وعده صبحانه، اشتها را برای صرف میان وعده و ناهار بویژه در کودکان و دانش آموزان کور می کند و افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند.

 

ارده بهتر از حلوا، کرم و روغن کنجد است

ارده گرچه بسیار چرب و پرکالری است، اما در مقایسه با حلوا ارده، خالص، اصیل و غنی تر بوده و شکر و افزودنی خاصی ندارد و به همین دلیل طعم آن کمی گس و تلخ است.

در قیاس با روغن کنجد نیز فواید بیشتری دارد، چرا که در روغن کنجد فقط چربی و ویتامین های محلول وجود دارد، اما در ارده تقریبا تمامی مواد مغذی کنجد موجود است.

درباره کرم ارده هم باید گفت که شبیه به حلوا ارده، اما بافت نرم و خمیری تری دارد و ارده به کار رفته در آن بیشتر است. شکر، پودر سویا، پودر آب پنیر، پودر شیرخشک و برخی طعم های متنوع همچون کاکائو، پسته یا گردو از دیگر ترکیبات آن است.

بهترین نوع حلوا ارده کدام است؟

در گذشته به دلیل کمبود شکر، شیرینی حلوا ارده از شیره انگور و خرما تامین می شد، اما امروزه به دلیل گران بودن این شیره ها از شکر استفاده می شود.

در نتیجه حلوا ارده های سفید رنگ حاوی شکر و کم ارزش و آنهایی که رنگ تیره و طعم غنی تری دارد، دارای شیره و عسل بوده و گرچه تولید آن کم است، اما اگر تلاش کنید می توانید نوع مرغوب آن را در بازار پیدا کنید.

این نوع حلوا ارده ها به دلیل مغذی تربودن بهتر است گاهی در وعده صبحانه گنجانده شود، اما چرا برخی حلوا ارده ها سفت و برخی نرم هستند ؟ علاوه بر شکر که می تواند سبب سفت و شکل گرفتن حلوا ارده شود چوبک، نوعی شیره گیاهی است که به حلوا ارده اضافه و آن را شیرین تر کرده و دلیل اصلی سفتی بافت محصول است.

دانه کامل کنجد خاصیت بیشتری دارد

فرآورده های کنجد طبع گرمی دارد و تقویت کننده موثر نیروی جنسی است. به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص باعث کاهش التهاب و شدت انقباضات رحمی شده و می تواند سبب التیام درد های شدید دوران عادت ماهانه شود و در بهبود ترشح هورمون های جنسی در زنان نقش مهمی دارد و این ویژگی ها در دانه کامل کنجد بیشتر از فرآورده های آن است.

کنجد، کلسیم، آهن و ویتامین های گروه Bبسیار بالایی دارد و برای کسانی که گوشت و شیر کمتری مصرف می کنند، مفید است و به سبب دارا بودن روغن های غیراشباع مفید کنترل کننده کلسترول خون است و مقوی حافظه بوده و باعث افزایش یادگیری و ضریب هوشی کودک و نوجوان می شود.

این را هم بدانید فرآورده های کنجد در شرایط نامساعد محیطی آلوده به سم آفلاتوکسین شده و می تواند بر عملکرد کبد اثر سوء گذاشته و آن را سرطانی کند.

فاخره بهبهانی - جام جم

پنج شنبه 28/6/1392 - 17:9
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته