• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3939روز قبل
آموزش و تحقيقات

دبیر انجمن جراحان ارتوپدی گفت: تحرک کم، وزن زیاد و پوشیدن کفش نامناسب می‌تواند به تورم پاشنه پا منجر شود و بعد از مدتی تبدیل به خار پاشنه شود.

خبرگزاری فارس: تحرک کم و وزن زیاد، علل اصلی خار پاشنه

غلامعلی عکاشه در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: علل مختلفی برای درد هر عضوی وجود دارد، اما در اعضایی که با وزن، نحوه نشستن و ابزار کمکی مثل کفش و جوراب ارتباط دارند، عمدتاً درد به چند علت به‌وجود می‌آید.

دبیر انجمن جراحان ارتوپدی گفت: داشتن سابقه ضربه یا شکستگی در پاشنه پا، همچنین بیماری‌های مادرزادی پاشنه مثل کجی پا و بد قرار گرفتن استخوان‌ها می‌توانند منجر به درد پاشنه شوند.

عضو هیئت مدیره جامعه جراحان افزود: درد پاشنه در افراد به خصوص زنان به دلیل افزایش وزن و استفاده از کفش‌های نامناسب و پاشنه بلند است.

وی ادامه داد: بهترین پاشنه کفش‌ به اندازه 3 تا 5 سانتیمتر است چرا که این مقدار پاشنه ضرورت آناتومی دارد و وقتی زنان این کفش‌ها را می‌پوشند فشار روی پاشنه پا کم می‌شود.

دبیر انجمن جراحان ارتوپدی، تعداد حرکت‌های مچ پا را به واسطه راه رفتن ، انجام ورزش و حرفه و شغل از چند صد تا چند هزار دفعه دانست و افزود: اگر فردی حرکت نداشته باشد تورم کف و پاشنه پا برای آن فرد زودتر اتفاق می‌افتد.

متخصص جراحی استخوان، تصریح کرد: تحرک کم، وزن زیاد و پوشیدن کفش نامناسب می‌تواند به تورم پاشنه پا منجر شود و بعد از مدتی تبدیل به خار پاشنه شود.

عضو هیئت مدیره جامعه جراحان، به درمان خار پاشنه اشاره داشت و افزود: پوشیدن کفش با پاشنه مناسب (3 تا 5 سانتیمتر)، حرکت در آب گرم، گذاشتن پاشنه‌ ژله‌ای در کفش، فیزیوتراپی و درمان دارویی از جمله اقدامات درمانی خار پاشنه است.

دبیر انجمن جراحان ارتوپدی ادامه داد: اگر فرد بعد از دو دوره درمانی ازدرمان نتیجه نگرفت احتیاج به تزریق دارویی دارد.

وی افزود: درمان خار پاشنه عمدتاً نیاز به عمل جراحی ندارد.

سه شنبه 2/7/1392 - 18:41
اطلاعات دارویی و پزشکی

برخلاف گفته مسئولان مبنی بر توزیع مجدد شربت تریاک و رفع کمبود آن، کلینیک‌های ترک اعتیاد هفته‌هاست با قطع شربت تریاک دست و پنجه نرم می‌کنند. معتادان نیز یا روانه بازار آزاد شده‌اند یا نوع تقلبی را خریداری می‌کنند یا مجدد به اعتیاد روی آورده‌اند.

خبرگزاری فارس: شربت تریاک باز هم نایاب شد/ معتادان مواد تقلبی می‌خرند

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس،ابتدای سال بود که کمبود شربت تریاک در درمان معتادان رسانه‌ای شد و به گفته مسئولان وزارت بهداشت و ستادمبارزه با موادمخدر،عدم تولید این شربت از سوی شرکتهای تولیدکننده دلیل کمبود آن عنوان شد.

مشکلی که تا برطرف شدنش پیشنهاد داده شد تا از دوز معادل آن از متادون استفاده شود.

هر چند که کمی پس از آن و با تلاش مسئولان، به نظر می‌رسید، مشکل کمبود شربت تریاک در مراکز درمان اعتیاد برطرف شده و همه چیز آرام شده است اما کلینیکهای ترک اعتیاد که مستقیماً با معتادان سر و کار دارند. خلاف آن را اعلام می کنند و از شرمندگی‌شان مقابل بیماران و خانواده‌های آنها می‌گویند که دست رد به سینه آنها می‌ زنند و اینکه چندهفته‌ای است که دارویی نگرفته‌اند تا به معتادان بدهند.

این مسئله وضع درمان معتادان را هم مختل کرده و باعث بازگشت آنها به مصرف مجدد شده است.

ابوالفضل شیردل، رئیس کلینیک ترک اعتیاد سلامت پایتخت در مورد کمبود شربت تریاک به خبرنگار فارس می‌گوید:‌ متأسفانه از اسفند سال گذشته با مشکل کمبود شربت تریاک مواجه شدیم،در حالی که قبلاً دارو به اندازه کفایت داده می‌شد و کمبودی نداشتیم.

وی می‌افزاید:‌ اما به مرور کمبودها احساس و وضع بدتر شد. در حال حاضر مشخص نیست، شربت را داریم یا نه.‌ ۲ تا ۳ هفته است که شربت را تمام کردیم و با مشکل جدی مواجه‌ایم.

رئیس کلینیک ترک اعتیاد سلامت پایتخت ادامه می‌دهد: در کلینیک ترک اعتیاد ما 200 بیمار، یا به کلینیک‌های دیگر رفتند یا تعداد کمی از آنها را به سمت مصرف متادون برده‌ایم در حالی که حاضر نبودند شربت تریاک را رها کنند.

وی می‌گوید: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که این دارو را به ما می‌دهد می‌گوید شربت تریاک تولید نمی‌شود اما به نظر می‌رسد کلینیک‌های زیرمجموعه دانشگاه تهران وضعشان به این حادی نیست.

شیردل با اشاره به اینکه درمان معتادان با شربت تریاک به خوبی جواب می‌داد می‌گوید:‌ بیماران را در طول 10 ماه از صفر تا 100 درمان می‌کردیم در حالی که 100 بیمار پاک شده داریم که به دلیل قطع شربت تریاک به اعتیاد رو آوردند.

وی می‌گوید: یک سال برای معتادان کار کردیم در حالی که زمانی هر بیمار 17 سی‌سی شربت دریافت می کرد اما امروز مصرف آنها به یک سی‌سی کاهش یافته است.با کم شدن شربت تریاک، بسیاری از معتادان یا به بازار آزاد رفتند و نوع تقلبی خریدند یا جذب کلینیک‌های دیگر شدند. زحمت ما هدر رفت و خیلی‌ها هم خودشان تریاک تهیه کردند.

یوسف حداد زحمتکش رئیس کلینیک ترک اعتیاد کیان‌مهر در این باره می‌گوید: از ابتدای سال مشکل توزیع شربت تریاک کم کم به وجود آمد به طوری که در یک ماه گذشته حدود 30 شربت را برای 130 بیمار توزیع کردیم.

وی ادامه می‌دهد: سعی کردیم برای جبران کمبودها شربت قرض بگیریم اما دو هفته‌ای می‌شود که شربتی به ما نداده‌اند و شرمنده بیماران شده‌ایم.

حداد می‌گوید: خانواده‌ها با هزار امید و انتظار به ما مراجعه می‌کنند و شربت می‌خواهند اما ما جوابی نداریم.

وی با اشاره به اینکه شربت تریاک در درمان معتادان به شیشه بسیار مؤثر است، گفت: در پروسه ۲ تا۳ ساله نتایج خوبی را در درمان معتادان شیشه‌ای دیدیم که در نتیجه توزیع شربت تریاک و برگشتن به حالت قبلی بسیار ضروری است.

رئیس کلینیک کیان‌مهر می‌افزاید: ریشه این کمبودها را نمی‌دانیم و نمی دانیم چرا توزیع نمی‌کنند، الان ۲ هفته است که توزیع شربت تریاک کاملاً قطع شده است. زنی با فرزندش امروز برای گرفتن شربت تریاک آمد تا برای همسرش ببرد اما ما که تولیدکننده نیستیم و فقط شرمنده آنها می‌شویم.

محمد سیدحسینی،مدیر کلینیک ترک اعتیاد ساقی نیز می‌گوید: استفاده از شربت تریاک ضریب درمان معتادان را بالا برده است و از یک و نیم سال گذشته استفاده از شربت تریاک باعث بازدهی بسیار خوب درمان شد و تعداد بیماران رهایی یافته بسیار چشمگیر بود.

وی می‌افزاید: بیماران از درمان با شربت تریاک راضی هستند و ماهانه هر 3 و 6 ماه مجدد بررسی می‌شوند، آزمایش بر روی آنها انجام می‌شود و پاک بودن آنها مشخص می‌شود.

سید حسینی می‌گوید: دانشگاه‌های علوم پزشکی سقف درمان کلینیک‌ها را تعیین می‌کنند و بنابراین تغییر و کم و زیاد کردن شربت تریاک دست ما نیست.

وی می‌افزاید: کمبود این دارو تأثیرات بدی خواهد گذاشت، تعدادی از بیماران را از دست می‌دهیم و مجبوریم آنها را به مراکزی که دارو دارند،بفرستیم. بیمار هم مجبور است، علی‌رغم میلش به مراکز دیگری ارجاع شود.

مدیر کلینیک ترک اعتیاد ساقی می‌گوید: بیمار پس از ارجاع به مراکز دیگر، از درمان خارج می‌شود و درمانش نیمه‌کاره می‌ماند. کمبود شربت تریاک مشکلات زیادی را برای بیماران تحت درمان ایجاد کرده است.

سیدحسینی می گوید: گاهی یک کلینیک 10 بیمار دارد و گاهی مراکزی مثل ما معتادان بسیاری را تحت درمان دارد اما چون دانشگاه‌ها توزیع یکسانی دارند، ما مجبور هستیم، بیماران خود را به مراکزی که معتاد ندارند، اما دارو دارند ارجاع دهیم.

در این میان فیروزه جعفری ، رئیس اداره اعتیاد وزارت بهداشت در مورد کمبود شربت تریاک و مشکلات پیش‌آمده برای کلنیک‌های ترک اعتیاد به فارس می‌گوید: دانشگاه‌ علوم پزشکی شهید بهشتی گستره بزرگ و جمعیت زیادی را پوشش می‌دهد و گاهی ممکن است شربتی که می‌رسد، سریعاً تمام شود و به همین دلیل کلینیک های تحت پوشش این دانشگاه به صورت موقت با مشکلاتی مواجه شوند.

وی می‌گوید:‌ این شربت ممکن است به همه کلینیک‌ها نرسد و با تأخیر یک هفته‌ای آن را دریافت کنند.

جعفری می‌افزاید: چند ماه پیش مشکل جدی کمبود شربت تریاک را داشتیم که تحویل کارخانجات نشده بود و شربت جدیدی هم تولید نشده بود.

رئیس اداره اعتیاد وزارت بهداشت از مشکلاتی که اخیراً برای کلینیک‌ها پیش آمده اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت:‌ تعداد معتادانی که تحت درمان شربت تریاک قرار می‌گیرند، زیاد نیستند و همیشه فرصت برای درمان معتادان با متادون وجود دارد.

جعفری در پاسخ به اینکه در درمان معتادان به شیشه‌ از شربت تریاک استفاده می‌شود و این بیماران با مشکلات بسیاری مواجه‌اند، می‌گوید: کنگره احیای انسانی 60 که درمان معتادان شیشه‌ای را با استفاده از شربت تریاک آغاز کرده هنوز به مرحله تأیید نرسیده است. آنها گفته‌اند که پایلوت شود، اما کار علمی زمان‌بر است و دارو حساس است و نمی‌توان این کار را سریعاً انجام داد.

وی می‌گوید: تحویل از کارخانه به شرکت‌های توزیع‌کننده در مواقعی دچار اختلال می‌شود. این کمبودها جزئی است و مشکلی از بابت اینکه این کلینیک‌ها با مشکل مواجه شده باشند، به وزارت بهداشت گزارش نشده است.

 

گزارش از مرضیه سعادت

سه شنبه 2/7/1392 - 18:40
اطلاعات دارویی و پزشکی

استان همدان با وجود یک هزار و 500 گونه گیاهی در کوه، دشت، دامنه‌ها، ارتفاعات استان و... یکی از ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی به شمار می‌رود.

خبرگزاری فارس: گیاهان دارویی جادویی نهفته در همدان

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، در سطح استان همدان حدود یک‌هزار و 500 گونه گیاهی وجود دارد که در کوه، دشت، دامنه‌ها، ارتفاعات استان و... پراکنده هستند.

طبیعت همواره مهد زیبایی‌ها و جلوه‌ای از خداوند بوده و گونه‌های گیاهی موجود در آن به عنوان یک منبع غذایی و دارویی برای انسان به شمار می‌رود.

با توجه به جایگاه و ارزش گیاهان دارویی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع این گیاهان همواره به لحاظ درمان و پیشگیری از بیماری‌ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

با توجه به اینکه گیاهان دارویی در طبیعت قدمتی همپای بشر دارد، ظرفیت تولید داروهای گیاهی در طبیعت بسیار بالا است.

استان همدان نیز به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی به شمار می‌رود که در سالیان گذشته به عنوان یکی از قطب‌های توسعه و کشت گیاهان دارویی مطرح بوده است.

روند استفاده از داروهای گیاهی به ویژه در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده که از مهمترین علل آن می‌توان به اثبات اثرات جانبی و مخرب داروهای شیمیایی اشاره کرد.

در این راستا و بررسی وضعیت و جایگاه استان همدان در زمینه داروهای گیاهی و کشت آن با مسئولان مربوطه به گفت‌وگو نشستیم...

 

* کشت 400 هکتار انواع گیاهان دارویی در استان همدان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان به خبرنگار فارس گفت: ریشه گیاهان دارویی در منابع طبیعی است اما بعضی اوقات برخی از اقلام همچون سیر پرتیمار می‌شوند.

محمدرضا همتی اظهار کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان حدود 200 تا 300 هکتار در بخش گیاهان دارویی کار کرده است.

وی با بیان اینکه گیاهان دارویی به صورت طبیعی در سطح مراتع وجود دارند، افزود: حدود 393 گونه از گیاهان دارویی مانند گل رنگ وحشی، سیر، موسیر، بابونه و... در سطح استان شناسایی شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان بیان داشت: از جمله وظایف اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری حفاظت و حمایت از مناطقی است که گونه‌های گیاهی رشد می‌کنند.

وی با اشاره به آمادگی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در راستای واگذاری اراضی برای پرورش گیاهان دارویی ادامه داد: در این زمینه میزان قابل توجهی کار انجام نشده است.

همتی تصریح کرد: در سطح استان 400 تا 500 هکتار کشت و توسعه گیاهان دارویی بوده که 300 هکتار آن در پروژه صیانت از جنگل‌ها در نهاوند انجام می‌شود.

 

*شناسایی 350 گونه گیاهان دارویی در همدان

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز به خبرنگار فارس گفت: در گیاهان دارویی از قسمت‌های مختلف یک گیاه از جمله ریشه، ساقه، برگ، گل، دانه و حتی تمام اندام یک گیاه استفاده می‌شود.

حجت‌الله شهبازی با بیان اینکه اندام گیاه دارویی دربردارنده مواد فعال و مؤثر بیولوژیکی است که برای درمان یک یا چند بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد، اظهار کرد: گیاهان دارویی تقسیم‌بندی‌های متفاوتی دارند.

وی افزود: برخی از تقسیم‌بندی‌ها شامل گیاهان دارویی اسانس‌دار مانند آویشن، گل بابونه، رازیانه، نعناع و یا گیاهان دارویی سمی که حتماً باید زیر نظر متخصص استفاده شود مانند گیاه زبان پس‌قفا، شوکران کبیر، تاج‌ریزی، تاتوره و... هستند.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه برخی تقسیم‌بندی‌های دیگر نیز وجود دارد از قبیل گیاهان دارویی ادویه‌ای، عطری و... تصریح کرد: برخی از گیاهان نیز پیشخوانی است مانند گل گاوزبان، شوید، رازیانه، نعناع، زعفران، زرشک و... که افراد می‌توانند به صورت خودسرانه مصرف کنند.

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای گیاهان دارویی در سطح کشور افزود: در حال حاضر 24 شرکت دارویی گیاهی در کشور فعالیت می‌کنند و فرآوری‌های مختلفی در قالب 54 گونه در کشور استفاده می‌شود.

شهبازی تأکید کرد: در استان همدان 350 گونه گیاهان دارویی شناسایی شده که اغلب به صورت خودرو هستند و گیاهان دارویی زراعی در سطح استان خیلی کم است.

وی ادامه داد: گیاهان دارویی خودرو در سطح استان بیشتر شامل بابونه، بومادران، آویشن، گل کوفته، شیرین‌بیان، گاوزبان، نعناع، خاکشیر و گیاهان دارویی زراعی نیز شامل گشنیز، رازیانه، سیاه‌دانه و همیشه بهار می‌شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان بیان داشت: رازیانه و سیاه‌دانه در شهرستان رزن و گشنیز نیز در شهرستان‌های نهاوند، تویسرکان و اسدآباد کشت می‌شود.

 

 

* 3333 هکتار مساحت زیر کشت گیاهان دارویی

به گفته وی در سال 89 سطح زیرکشت گیاهان دارویی استان 2 هزار و 430 هکتار بوده که از این میزان 570 هکتار به کشت رازیانه، پنج هکتار به کشت سیاه‌دانه و یک هزار و 855 هکتار نیز به کشت گشنیز اختصاص داشت.

شهبازی یادآور شد: در سال 89 از مساحت زیر کشت ذکر شده و 5 هزار و 155 تن تولید گیاهان دارویی، 3 هزار و 720 تن شامل گشنیز، یک هزار و 425 تن رازیانه و 10 تن سیاه دانه بوده است.

وی ابراز داشت: طی سال 90 مساحت زیر کشت از 2 هزار و 430 هکتار به 2 هزار و 739 هکتار و تولید نیز به 5 هزار و 763 تن رسید.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: طی سال گذشته مساحت زیر کشت گیاهان دارویی در سطح استان به 3 هزار و 333 هکتار افزایش یافته که از این میزان یک هزار و 100 هکتار به کشت رازیانه و 2 هزار و 233 هکتار نیز به کشت گشنیز اختصاص داشته است.

وی با اشاره به تولید 7 هزار و 766 تن گیاهان دارویی طی سال گذشته اضافه کرد: از این میزان 2 هزار و 200 تن شامل رازیانه و 5 هزار و 566 تن نیز گشنیز بوده است.

شهبازی با بیان اینکه گیاهان دارویی زراعی و انبوه استان بیشتر شامل گشنیز و رازیانه است، افزود: در برخی از سال‌ها سیاه‌دانه نیز کشت می‌شود.

وی بیان داشت: سیاه‌دانه، رازیانه و گشنیز بیشتر برای فرآوری و روغن‌کشی استفاده شده و در بخش صنعتی مصرف می‌شوند و مابقی گیاهان دارویی نیز صرفاً برای استفاده پزشکان گیاهی و عطاری‌ها است.

* بازار فروش نقش مهمی در کشت گیاهان دارویی دارد

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به مواردی که باید در کشت گیاهان دارویی مدنظر قرار گیرد، اظهار کرد: بازار فروش نقش بسیار مهمی در کشت و زراعت گیاهان دارویی دارد.

وی تصریح کرد: داشتن اطلاعات فنی برای کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی نیز از الزامات این کار به شمار می‌رود و باید در این راستا با افراد با تجربه نیز مشورت کرد.

شهبازی با بیان اینکه در برخی از دسته‌بندی‌‌های زعفران نیز جزو گیاهان دارویی بوده و استان همدان یکی از زیستگاه‌های زعفران است، گفت: کشت این گیاه طی سه سال اخیر در سطح استان رشد داشته است.

وی ادامه داد: در سال 89، 32.3 هکتار با 100.7 کیلوگرم تولید، در سال 90، 38 هکتار و 125.6 کیلوگرم تولید زعفران در سطح استان داشته‌ایم که طی سال گذشته سطح زیر کشت زعفران به 42.3 هکتار و تولید نیز به 138.4 کیلوگرم افزایش یافته است.

*ملایر بیشترین مساحت زیر کشت در تولید زعفران را دارد

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به تولید زعفران در تمام شهرستان‌های استان بیان داشت: ملایر بیشترین مساحت زیر کشت در تولید زعفران را داشته و در شهرستان همدان، نهاوند، رزن و دیگر شهرستان‌ها نیز به صورت جزئی کشت می‌شود.

وی بحث قیمت را یکی از مشکلات تولیدکنندگان گیاهان دارویی عنوان کرد و گفت: قیمت فروش محصول در این زمینه قابل پیش‌بینی نبوده و طی سال‌های مختلف نیز شدیداً افت می‌کند و تولیدکنندگان با مشکل روبرو می‌شوند.

شهبازی با بیان اینکه شرایط اقلیمی استان برای کشت گیاهان دارویی مناسب است، ابراز داشت: موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت بحث صادرات گیاهان دارویی است.

 

* کتیرا، موسیر و شیرین‌بیان 3 گونه اصلی گیاهی در همدان

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان نیز در ادامه با اشاره به وجود یک هزار و 500 گونه گیاهی در سطح استان به خبرنگار فارس گفت: استان همدان در گذشته به عنوان یکی از قطب‌های توسعه و کشت گیاهان دارویی مطرح بوده است.

هادی نادری‌خجسته با اشاره به شاخص‌ترین گونه‌های گیاهی استان افزود: کتیرا با نام علمی آستراگالوس(Astraglus) که از گون‌های سفید (پنبه‌ای) به دست می‌آید، موسیر و شیرین‌بیان سه گونه اصلی گیاهی هستند که در عرصه‌های منابع طبیعی استان پراکنده بوده و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به دیگر گونه‌های گیاهی از جمله گل گاوزبان تصریح کرد: این گونه گیاهی به صورت زراعی و طبیعی در سطح استان وجود دارد.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان بیان داشت: بر اساس گزارش مرکز تحقیقات استان 315 گونه دارویی در استان همدان وجود دارد که به صورت خودرو در اراضی ملی رشد می‌کنند.

به گفته وی مهمترین گیاهان دارویی خودرو در سطح استان شامل کتیرا، موسیر، شیرین‌بیان، آویشن، بابونه، رازیانه، گل گاوزبان، ریواس، کنگر، گلپر، بومادران، خاکشیر، سماق، نسترن‌های وحشی، مریم گلی و... می‌شود.

نادری خجسته یادآور شد: از دیگر گونه‌های گیاهی مهم که به صورت دارویی، صنعتی و معطر در سطح استان پراکنده بوده و در بخش کشاورزی نیز به صورت انبوه تولید می‌شود، می‌توان به سیر، رازیانه، گشنیز، کلزا و سیاه‌دانه اشاره کرد.

وی با اشاره به لزوم ایجاد زیرساخت‌ها و امکانات در زمینه گسترش گیاهان دارویی ادامه داد: تشکیل کمیته راهبردی گیاهان دارویی در سطح استان و انجام مطالعات پایه توسط مرکز تحقیقات در زمینه گیاهان دارویی از عواملی گسترش و توسعه گیاهان دارویی به شمار می‌رود.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان ابراز داشت: احداث باغ گیاهان دارویی بوعلی سینا توسط مرکز تحقیقات کشاورزی، ایجاد رشته‌های گیاهان دارویی و معطر در دانشگاه علمی کاربردی و وجود تنوع گیاهی به ویژه تنوع اقلیمی در سطح استان از عوامل تأثیرگذار در گسترش و توسعه گیاهان دارویی در استان بوده است.

به گفته وی بهره‌برداری سنتی مردم از محصولات گیاهان دارویی از دیگر مواردی است که باعث شده بحث گیاهان دارویی در عرصه استان بهتر خود را نشان دهد و نمود داشته باشد.

نادری‌خجسته با اشاره به استعداد مناطق مختلف استان برای کشت گیاهان دارویی تأکید کرد: با توجه به این امر رازیانه در رزن و گشنیز در نهاوند به صورت انبوه کشت می‌شود.

وی اظهار داشت: وجود کارگاه‌های کوچک و بزرگ تولید عرقیات و بسته‌بندی در سطح استان نیز از دیگر ظرفیت‌ها و امکاناتی است که به جایگاه استان همدان در زمینه تولید گیاهان دارویی کمک کرده است.

*نهاد خاصی متولی گیاهان دارویی نیست/برداشت بی‌رویه گیاهان دارویی معطر و صنعتی

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان با اشاره به چالش‌ها و مشکلات موجود در زمینه کشت و تولید گیاهان دارویی گفت: وجود دستگاه‌های موازی و ناهماهنگ در کشور باعث شده که ارگان خاصی در بخش گیاهان دارویی متولی نباشد.

وی ادامه داد: عدم وجود صنایع تبدیلی، بسته‌بندی و فرآوری گیاهان دارویی، فقدان نظارت بر افراد شاغل در بخش گیاهان دارویی از جمله تولیدکنندگان، کارگاه‌ها و فروشندگان به ویژه در بحث کیفیت و عدم ساماندهی مناسب عطاری‌ها و تولیدکنندگان عرقیات از دیگر مشکلات در زمینه گیاهان دارویی است.

نادری‌خجسته افزود: از دیگر مشکلات می‌توان به عدم آشنایی کشاورزان با نحوه کاشت، داشت و برداشت برخی از گونه‌های گیاهی با ارزش اقتصادی بالا، عدم آشنایی سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی با این بحث و عدم حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش تولید و فرآوری گیاهان دارویی اشاره کرد.

وی یادآور شد: برداشت بی‌رویه گیاهان دارویی معطر و صنعتی ارزشمند از عرصه‌های طبیعی باعث ایجاد خطر از بین رفتن این ذخایر ژنتیکی در استان شده است.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان با اشاره به زعفران به عنوان یک طلای اقتصادی ابراز داشت: همدان، خاستگاه اصلی این گونه مهم و باارزش بوده و سپس به سایر استان‌ها رفته است اما در حال حاضر از استان‌های دیگر برای کشت در همدان وارد می شود.

وی اظهار کرد: در حال حاضر این گونه گیاهی به صورت آزمایشی در بهار، کبودراهنگ، رزن و نهاوند کشت شده است.

نادری‌خجسته بیان داشت: وجود خشکسالی‌ها و مشکلات توسعه کشت گیاهان دارویی به صورت دیم، عدم حمایت بیمه محصولات کشاورزی از این بخش و عدم معرفی گونه‌های مناسب کشت در استان به صورت دیم و آبی به کشاورزان، فقدان مکانیزاسیون پیشرفته به صورت دانش فنی روز در زمینه گیاهان دارویی و سنتی بودن تجهیزات از دیگر چالش‌های موجود در این زمینه است.

*نبود استانداردهای کافی برای گیاهان دارویی مهمترین مانع صادرات

به گفته وی از جمله عللی که باعث عدم صادرات گیاهان دارویی تولیدی به کشورهای مختلف می‌شود نبود استانداردهای کافی برای گیاهان دارویی و فراورده‌های حاصل از آن است.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان با اشاره به راهکارهای کشت و توسعه گیاهان دارویی تأکید کرد: از جمله این راهکارها کشت و اهلی کردن گونه‌های بومی و انحصاری با ارزش افزوده بالاست مانند موسیر که صادرات وسیعی به کشورهای عربی دارد.

وی ادامه داد: شناسایی و بررسی ظرفیت‌های استان در زمینه کشت دیم گیاهان دارویی و گونه‌های دارویی و صنعتی مقاوم به تنش‌های محیطی، اجرای طرح‌های آموزشی و ترویجی و استفاده از فناوری‌های نوین در تهیه فراورده‌های گیاهان دارویی از دیگر مواردی است که باید مد نظر قرار گیرد.

نادری‌خحجسته با اشاره به طراحی و ایجاد یک مرکز آموزشی و پایلوت برای صنعتی کردن یافته‌های آزمایشگاهی گفت: برخی از یافته‌ها در سطح آزمایشگاه به صورت طرح‌های کوچک است که اگر به صورت مزارع نمایشی در سطح وسیع ارائه شود باعث جلب توجه کشاورزان در این زمینه می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: ساماندهی عطاری‌ها و کارگاه‌های کوچک بسته‌بندی و تولید عرقیات در استان نیز از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه کرد.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان گفت: در صورت تشکیل صنف برای عطاری‌ها استاندارهای خاصی در این زمینه مطرح شده و با بالا رفتن راندمان کار بحث توسعه و ترویج استفاده از گونه‌های گیاهان دارویی در سطح استان بهتر می‌شود.

*استفاده از طرح توسعه کشاورزی در تولید گیاهان دارویی

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت‌ طرح توسعه کشاورزی در زمینه کشت و تولید گیاهان دارویی یادآور شد: تمرکز دستگاه‌های حمایت‌کننده در بخش فرآوری و صادرات محصولات گیاهان دارویی، راه‌اندازی رشته‌های تحصیلی مرتبط با گیاهان دارویی در مراکز آموزشی، پژوهشی و علمی استان مانند طب سنتی، تولید گیاهان دارویی و فرآوری و… از دیگر اقدامات مؤثر در توسعه کشت گیاهان دارویی است.

نادری‌خجسته بیان داشت: ترویج فرهنگ شیوه‌های مختلف مصرف این گیاهان در رسانه‌های ملی، جشنواره‌ها، تبلیغات رسانه‌ای و مکتوب به ویژه در مدارس برای ترویج فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی نقش مهمی دارد.

وی اظهار کرد: حمایت از کشاورزان با ارائه بسته‌های حمایتی مانند بذر و سایر نهاده‌ها به منظور ترویج و معرفی گونه‌ها به صورت جایگزینی برخی از محصولات کشاورزی و حمایت از شرکت‌های مشاوره‌ای و ترویجی به منظور ارائه آموزش‌های لازم به صورت فنی و علمی به کشاورزان از دیگر عواملی است که باعث رشد و توسعه کشت گیاهان دارویی می‌شود.

مسئول گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی همدان با اشاره به معرفی ارزش اقتصادی و درآمدی گیاهان دارویی برای جلب سرمایه‌گذاری در این بخش خاطرنشان کرد: ورود گونه‌های جدید که در سطح دنیا ارزش اقتصادی بالایی دارند، می‌تواند درآمدزایی خوبی برای کشور و استان داشته باشد.

=======

مریم صابری‌یگانه

=======

سه شنبه 2/7/1392 - 18:39
اخبار

استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد انحراف‌ چشم در سنین مختلف درمان‌های متفاوتی دارد و به طور کلی در هر سطحی از بیماری قابل درمان است.

خبرگزاری فارس: توفیق چشم‌پزشکان ایرانی در درمان تمام اختلالات انحراف چشم

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی انجمن چشم پزشکی ایران، عباس عطارزاده در تعریف «استرابیسم»(انحراف چشم) گفت: تعریفی که ما از استرابیسم در چشم پزشکی داریم با تعریف بیمار و همراهان وی کمی متفاوت است. وقتی دو چشم به یک شیء نگاه می‌کنند تصاویر، روی نقاط مشابه، همسان و همگن شبکیه می‌افتد و سبب می‌شود شیء را سه بعدی ببینیم.

وی افزود: در صورتی که تصاویر روی نقاط همگن شبکیه نیفتد، فرد از نظر چشم پزشکی دچار انحراف چشم شده است. این در حالی است که ممکن است فرد در ظاهر هیچگونه جا به جایی چشم نسبت به حالت طبیعی نداشته باشد. 

این متخصص چشم با اشاره به اینکه از نظر بیمار و همراهان وی انحراف چشم هنگامی اتفاق می‌افتد که در ظاهر چشم‌ها سرجای خودشان نبوده و یکی از چشم‌ها در بالا یا پایین یا داخل یا خارج قرار گرفته باشد گفت: در بعضی مواقع انحراف چشم در بدو تولد توسط متخصص قابل تشخیص است. اما معمولاً تشخیص آن در 3-4 ماهگی نوزاد امکان‌پذیر است.

وی هشدار داد: زمانی که استرابیسم در زمان کودکی تشخیص داده نشود به مرور زمان می‌تواند باعث شود یکی از چشم‌ها تصویر را به علت دو بینی یا جابه‌جایی از مغز حذف کند. این مسئله تنبلی چشم را به همراه دارد.

عطارزاده درباره نقش عوامل وراثتی و محیطی در بروز استرابیسم گفت: برخی انحرافات چشمی به صورت ارثی منتقل می‌شوند. از سوی دیگر فلج اعصاب چشمی، شکستگی در پی ضربه به استخوان‌های حدقه و درگیری ماهیچه‌ها در شکستگی یا جابه‌جایی، در رفتن محل اتصال عضله به حدقه و ایجاد تومورهای داخل مغز که روی اعصاب فشار وارد کنند از جمله عوامل دیگری هستند که ممکن است در هرسنی فرد را درگیر استرابیسم کنند.

وی در رابطه با درمان انحراف چشم گفت: انحراف‌ چشم در سنین مختلف درمان‌های متفاوتی دارد و به طور کلی در هر سطحی از بیماری قابل درمان است.

عطارزاده افزود: سعی بر این است که انحرافات چشم را در مرحله‌ای تشخیص بدهیم که دید دو چشمی در حال تکامل است. در سنین یک‌و‌نیم تا سه سالگی و بعضی موارد تا هفت سالگی تشخیص بیماری اهمیت دارد. اما از سن 17 سالگی به بعد به علت تکامل دید، حساسیت کمتری وجود دارد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: اگر بیماری به صورت اکتسابی ایجاد شده باشد، بیمار از دوبینی شکایت می‌کند، ولی اگر انحراف چشم به شکل ارثی یا از زمان کودکی وجود داشته باشد، دیگر دوبینی مشکل فرد نیست بلکه مغز خود به خود تصویر یکی از چشم‌ها را حذف کرده است. در این صورت فرد بیشتر برای زیبایی مایل به عمل جراحی است.

این فوق تخصص چشم خاطرنشان کرد: انحراف چشم از بدو تولد تا پایان عمر در هر مرحله درمان‌های خاصی دارد که قابل انجام است. ولی ممکن است برخی از عوارض که در دوران طفولیت بر جای می‌گذارد در صورت عدم مراجعه در سنین بالا برگشت ناپذیر باشد.

در بیست و سومین کنگره سالیانه چشم پزشکی ایران که از ششم تا نهم آبان در سالن همایش‌های رازی برگزار می‌شود. تازه ترین سرفصل‌های بیماری استرابیسم، تازه‌ترین مباحث مطرح در حوزه چربی‌های حدقه و اتصالات ماهیچه‌های چشم ارائه خواهد شد.

سه شنبه 2/7/1392 - 18:38
كودك

فوق‌تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان گفت: با توجه به فهم و شعور کودک و بسته به سن و شرایط فرهنگی خانواده باید به کنجکاوی کودک پاسخ داد و اطلاعات مناسبی در حد سن، به وی ارائه داد تا کودک در پی پاسخ سؤالاتش از طرق دیگر نباشد.

خبرگزاری فارس: چگونه به سؤالات جنسی کودک پاسخ دهیم

نسرین دودانگی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: کودکان در هر سنی کنجکاوی می‌کنند و از پدر و مادر و نزدیکان در مورد نحوه تولد و جنسیت و غیره سؤال می‌پرسند و می‌خواهند اطلاعات بیشتری از خود و دیگران داشته باشند.

فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان گفت: والدین در مواجهه با چنین سؤالاتی باید در حد درک و فهم کودک به سؤالات آنها پاسخ دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تصریح کرد:‌ والدین می‌توانند منبع موثقی برای پاسخ به سؤالات کودکان باشند، البته این بدان معنا نیست که همه اطلاعات را به طور کامل به کودک توضیح داده و مسائل را تشریح کنند.

دودانگی افزود: والدین باید بسته به سن، شرایط فرهنگی خانواده و با توجه به درصد فهم و شعور کودک، کنجکاوی کودک را بدون پاسخ نگذاشته و اطلاعات را در همین حد به کودک ارائه کنند تا کودک به این نتیجه برسد که به سؤالش پاسخ داده شده است.

فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان تصریح کرد: اگر والدین در مواجهه با سؤالات جنسی کودک واکنش نشان دهند و با دعوا و داد و بیداد به کودک بگویند که این مسائل برای تو زود است یا به تو ربطی ندارد، باعث تحریک بیشتر کودک شده و کودک در نهایت به این می‌رسد که حتماً این مسائل مهم است که در خانواده پاسخ آن را نمی‌دهند و جواب را مخفی می‌کنند، پس بیشتر در پی جواب آن سؤال می‌گردد.

دودانگی افزود: این کودک برای یافتن پاسخ سؤالش از دیگران کمک می‌گیرد یا اینکه به بچه‌های بزرگتر مراجعه کرده یا از اینترنت پاسخ خود را خواهد گرفت که در هر سه صورت اطلاعات نامناسب و نادرستی دریافت خواهد کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ادامه داد: اگر والدین در همان دفعه اول به سؤالات کودک درست، کوتاه و در حد سن کودک پاسخ دهند، کودک مجبور به یافتن پاسخ سؤالاتش از دیگر راه‌ها نخواهد بود.

سه شنبه 2/7/1392 - 18:37
شهدا و دفاع مقدس

یک اسیر با چهره بور در آسایشگاه ما بود. صورتش بور بود و از دور، این‌طور به‌نظر می‌رسید که انگار ریش ندارد. سرباز عراقی که وارد آسایشگاه شد، یک مرتبه با انگشت به همان اسیر بور اشاره کرد و گفت: تعال. تعال لنا.

خبرگزاری فارس: اسیری که به خاطر ریش‌های بورش منجمد شد

به گزارش گروه «حماسه و مقاومت» خبرگزاری فارس، میانگین سن بچه‌های اردوگاه هفده تا بیست سال بود، اما همه چهره‌ها تکیده و شکسته. جوان هفده ساله، گویی پیرمردی است هشتاد ساله.

صبح که از آسایشگاه بیرون می‌زدیم، در حیاط هواخوری کسی حق نداشت پا به آفتاب بگذارد. در زمستان، آفتاب و در تابستان، سایه ممنوع بود.

باید تمام روز را در کنار دیوارهای بلند، زیر سایه سرد قدم می‌زدیم. روزها در حیاط هواخوری، همه دور هم جمع می‌شدیم و چنان به‌ هم می‌چسبیدیم که سرمای کشنده تکریت، درون‌مان نفوذ نکند.

آن‌هایی که بیمار و کم‌توان بودند را زیر پر و بال خود می‌گرفتیم. بیمارترها را وسط دایره قرار می‌دادیم و مرتب خودمان را تکان می‌دادیم که بیش‌تر گرم‌مان شود.

هر روز بیش از چهار ساعت را به ‌این‌صورت در حیاط هواخوری، سیر می‌کردیم. این‌طور برای چند ساعتی بدن‌ها انرژی می‌گرفت و داغ می‌شد تا بتوانیم سرمای داخل آسایشگاه را تحمل کنیم.

آسایشگاهی که شصت نفر ظرفیت داشت، صد‌و‌هشتاد تا دویست اسیر را در خود جا داده بود. سهم هر نفر پنجاه سانتی‌متر مربع، یا دو تا موزائیک بود.

وقتی به پهلو دراز می‌کشیدی، نفرکناری باید برعکس تو می‌خوابید؛ یعنی پاها سمت سر می‌افتاد. اگر این‌طور نمی‌خوابیدیم، همان یک‌ذره جا هم نصیب‌مان نمی‌شد.

چند نفری هم باید ایستاده و تکیه به دیوار می‌خوابیدند. کم‌غذایی و شکنجه، شانه‌های عریض را شکسته و کوچک و اندام‌ها را نحیف کرده بود. این خود اقبال بلندی بود که فضای بیش‌تری داشته باشیم.

از بوی‌ ترشح زخم‌ها، تهوع، بوی بد استخر‌های دستشویی که مجاور پنجره‌ها بود، حالت تهوع می‌گرفتیم.

صبح یک روز سرد زمستانی، یک سرباز عراقی به مسئول آسایشگاه سه عدد تیغ داد و گفت: من یک ساعت دیگر برمی‌گردم؛ باید در این یک ساعت، همه صور‌ت‌شان را تراشیده باشند. صد‌و‌پنجاه نفر باید با سه عدد تیغ صورت‌شان را بتراشند؟! یک نفر که دست‌های قوی داشت و بچه‌ها به او لقب تیغ‌تراش داده بودند، صورت‌ها را می‌زد.

اول نوبت آن‌هایی بود که ریش بلندتری داشتند. مثل یک قصابی که همیشه کف آن خون پاشیده باشند، کف آسایشگاه همیشه وقت صورت‌تراشی خونابه بود. فقط چند نفر اول صورتشان را راحت می‌زدند و بقیه باید رنج تیغ‌های کُند‌شده را تحمل می‌کردند. تمام صورت‌ها، سرخ و خونی می‌شد و تیغ به‌شدت صورت را می‌خراشید.

یک اسیر بلندقامت با چهره بور در آسایشگاه ما بود. موهای صورتش خیلی دیده نمی‌شد. صورتش بور بود و از دور، این‌طور به‌نظر می‌رسید که انگار ریش ندارد. فکر می‌کرد، عراقی‌ها که برای بازرسی می‌آیند، متوجه نمی‌شوند. سرباز عراقی که وارد آسایشگاه شد، همه را برانداز کرد و یک مرتبه با انگشت به همان اسیر بور اشاره کرد و گفت: تعال تعال لنا.

اول صبح، در‌ اوج سرمای زمستان، همه را از آسایشگاه بیرون کشیدند. یک استخر وسط محوطه بود، برای شنای تابستان خودشان که آبش هم دیگر یخ بسته بود. آن اسیر را پرت کردند توی آب یخ‌زده استخر. بنده خدا در آب یخ‌زده دست‌وپا می‌زد و فریاد می‌کشید. اشک‌مان جاری شده بود. خدایا این نامرد‌ها با ما چه می‌کنند؟!

کم‌کم صدایش خاموش شد و رفت زیر آب و یخ زد. شد مثل نعش ماهی مرده روی آب. وقتی بیرونش آوردند، تمام ماهیچه‌ها و بدنش منجمد شده بود. بردندش به درمانگاه و توی وان آب گرم گذاشتند تا کم‌کم یخش باز شد. بعد که برش گرداندیم به آسایشگاه، بیمار شد. بی‌رمق و بی‌حس شده بود و تا مدتی نمی‌توانست از جایش بلند شود.

نویسنده : غلامعلی نسائی

سه شنبه 2/7/1392 - 18:35
آموزش و تحقيقات

 

 

جام جم آنلاین: یک فوق‌ تخصص جراحی عروق از واریس به عنوان شایعترین بیماری عروقی یاد کرد و گفت: 20 درصد زنان و 10 درصد مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند که در صورت درمان نکردن در مراحل پیشرفته، خطر لخته‌ شدن و عوارض خطرناک ناشی از آن همچون آمبولی وجود دارد.

حسن راوری با بیان این که واریس بیماری است که گشاد و طویل شدن وریدها یا همان سیاهرگهای ناحیه پاها را به دنبال دارد، درباره افراد مستعد واریس گفت: در مرحله اول وجود سابقه واریس در پدر و مادر است. به این صورت که این بیماری جنبه ارثی دارد و اگر پدر و مادر مبتلا به واریس باشند، احتمال بروز واریس در فرزند 50 درصد بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: نقش عوامل ارثی در ابتلا به بیماری واریس اهمیت دارد و این افراد باید از زمان بلوغ و جوانی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند.

راوری درباره راهکارهای پیشگیری از بروز یا تشدید واریس، بر نقش هورمون ها در ایجاد این بیماری تأکید کرد و افزود: بارداری و مصرف قرص های استروژن و پروژسترون موجب بروز یا تشدید بیماری واریس می شود و از این رو به افرادی که سابقه واریس در خانواده دارند، توصیه می شود به منظور پیشگیری از مصرف قرص های ضدبارداری خودداری کنند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: افراد مبتلا به واریس باید توجه داشته باشند که مصرف قرصهای ضدبارداری، این بیماری را تشدید کرده و خطر لخته شدن خون را به همراه دارد.

وی، افزایش وزن و بی تحرکی را از دیگر عوامل ایجاد و تشدید کننده بیماری واریس برشمرد و اظهار کرد: افرادی که بصورت درازمدت حالت ایستاده ثابت و یا نشستن ثابت دارند، باید دقت کنند که اگر کارمند هستند هر نیم ساعت یکبار چند قدم راه بروند و از زیرپایی متحرک استفاده کنند.

راوری درباره علایم بیماری واریس نیز گفت: واریس در مراحل اولیه به صورت ظاهر نازیبا و به شکل رگ های قرمز و آبی در زیر پوست، ناحیه مچ پا، ساق و زانو تظاهر می یابد و بتدریج سیاهرگ های زیر پوست بزرگتر و طویل تر شده و ظاهر آن نیز بسیار ناخوشایند می شود.

به گفته این فوق تخصص جراحی عروق، در این حالت، فرد به تدریج احساس سنگینی و درد مبهم در ناحیه عضلات ساق پا به دنبال ایستادن دارد که با بالا نگهداشتن پاها، این درد و سنگینی از بین می رود. اما در مراحل پیشرفته واریس، تورم ناحیه مچ پا بدنبال ایستادن و طولانی و تغییررنگ پوست ناحیه ساق پا بصورت لکه های قهوه ای و سیاه رنگ تظاهر می کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عوارض واریس اشاره کرد و گفت: ایجاد زخمهای واریس، ایجاد لخته در خون و خطر آمبولی ریه که بسیار خطرناک و حتی کشنده است، از جمله عوارض این بیماری است.

وی با تاکید بر رعایت اصول پیشگیری از ابتلا به واریس، افزود: برای افرادی که سابقه واریس در خانواده دارند و در حال حاضر نیز در محیط کار مجبور به ایستادن و یا نشستن طولانی مدت هستند، بطور اکید توصیه می شود که اقدامات پیشگیرانه بصورت تحرک، راه رفتن های منظم حین کار، استفاده از جوراب نوع پیشگیرانه و استاندارد، خودداری از پوشیدن لباسهای تنگ در ناحیه کمر و ران ها، پرهیز از اضافه وزن، ورزش های هوازی منظم و سبک و خودداری از ورزش های قدرتی را در برنامه خود قرار دهند.

راوری همچنین تصریح کرد: در مراحلی که واریس بروز یافته، درمان با توجه به شدت بیماری انواع مختلف دارد و بطورکلی استفاده از جوراب استاندارد با فشار و اندازه فرد، استفاده از لیزر پوستی، تزریق ماده داخل وریدهای واریس، استفاده از لیزرهای داخل عروقی و استفاده از جراحی باز و یا محدود در مراحل پیشرفته بیماری به تشخیص پزشک معالج انجام می شود. (مهر)

سه شنبه 2/7/1392 - 18:33
آموزش و تحقيقات

 

 

جام جم آنلاین: جدیدترین مطالعات دانشمندان چینی نشان می دهد که مصرف ویتامین های گروه B از خطر ابتلا به سکته مغزی جلوگیری می کند

پیش از این اعلام شده بود که بیشتر ویتامین های گروه B در سلامت پوست و مو نقش مهمی دارند؛ اما به جز مادران آینده که برای جبران کمبود ویتامین B9 یا همان اسید فولیک در ماه های نخست بارداری این ویتامین به آنها تجویز می شود، غالبا فراموش می کنیم که برخی ویتامین های این گروه برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است.

تازه ترین مطالعات دانشمندان دانشگاه ژنگژوی در چین نشان می دهد ویتامین های گروه B برای تشکیل سلول های خونی ضروری هستند و به این ترتیب می توانند تا 7 درصد از خطر ابتلا به سکته مغزی پیشگیری کنند.

در این تحقیق، دانشمندان 55 هزار نفر را مدت 6 ماه تحت نظر گرفتند. نیمی از این افراد در این مدت مکمل های ویتامین B و بقیه نیز دارونما مصرف کردند.

در این مدت در مجموع 2471 سکته مغزی ثبت شد که نشان می دهد افرادی که ویتامین B مصرف می کردند نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کردند، هفت درصد کمتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند.

با این حال محققان تاکید دارند که قبل از مصرف هر نوع مکملی باید با پزشک معالج خود مشورت کرد.

ویتامین های B از مواد مغذی مهم برای بدن هستند و آنها در مواد غذایی مختلفی از جمله غلات سبوس دار، سیب زمینی، موز، لوبیا و عدس یافت می شوند .(ایرنا)

سه شنبه 2/7/1392 - 18:32
اعتیاد و سیگار

 

 

جام جم آنلاین: رییس انجمن پزشکان متخصص داخلی با اشاره به این که ابتلا به سرطان در افراد سیگاری، 15 سال زودتر از سایر افراد بروز می‌کند، گفت: والدین باید بیشتر مراقب جوانان، خصوصا در سنین دبیرستان باشند. برخلاف تصور نادرست عامه مردم عوارض استفاده از قلیان به مراتب خطرناک‌تر از سیگار است.

دکتر ایرج خسرونیا ، با بیان این که سرطان سومین علت مرگ و میر در کشور است، گفت: سالیانه 30 هزار نفر از مردم کشور جان خود را در اثر ابتلا به سرطان از دست می دهند.

وی گفت: سرطان معده، شایعترین سرطان در مردان و سرطان پستان شایع ترین انواع سرطان ها در زنان است.

خسرونیا همچنین افزود: سرطان مثانه در مردان دومین سرطان و سرطان روده بزرگ دومین سرطان شایع در زنان است.

رییس انجمن پزشکان متخصص داخلی با تاکید بر اینکه بعضی از انواع سرطان ها مانند لنفوم به علت ضعف سیستم ایمنی بروز می کند، گفت: عوامل ژنتیکی، داروها، عفونت ها، شغلی مانند کشاورزی و ارتباط با سموم، عوامل تغذیه ای و شیوه زندگی، اشعه به ویژه اشعه ماوراء بنفش در شیوع سرطان ها خصوصا سرطان لنفوم دخیل هستند.

وی با اشاره به بررسی های انجام شده سالیان اخیر در کشور گفت: اعتیاد به دخانیات و انواع مواد مخدر از علل اصلی ایجاد سرطان در کشور است.

دکتر خسرونیا خاطرنشان کرد: ابتلا به سرطان در افراد سیگاری، 15 سال زودتر از سایرین بروز می کند، این خطر برای اطرافیان فرد سیگاری نیز بیشتر است.

رییس انجمن پزشکان متخصص داخلی با تاکید براین که 85 درصد دود سیگار موجود در محیط های سربسته به علت سوختن ته سیگار است، یادآور شد: براساس آمار انجمن سرطان ایران، 85 درصد از مرگ ناشی از سرطان ریه به علت استعمال دخانیات است. همچنین 90 درصد مبتلایان به سرطان های حفره دهان مانند سرطان زبان و لب به علت استعمال مواد دخانی اعم از جویدنی و استنشاقی است.

وی گفت: اعتیاد به مواد مخدر عامل بروز 50 درصدی سرطان های مثانه در مردان و ابتلا 30 درصدی به این سرطان در زنان است.

خسرونیا با اشاره به آمار روزافزون مصرف کنندگان مواد دخانی مانند سیگار و قلیان به ویژه در جوانان گفت: در سال های آتی خطر افزایش روند شیوع سرطان در کشور بیش از پیش است لذا والدین باید بیشتر مراقب جوانان، خصوصا در سنین دبیرستانی باشند. برخلاف تصور نادرست عامه مردم، عوارض استفاده از قلیان به مراتب خطرناک تر از سیگار است. (ایسنا)

سه شنبه 2/7/1392 - 18:30
آموزش و تحقيقات

 

 

«حیف نیست این مروارید‌ها را دور می‌ریزی.» این جمله را همگی بارها برای آرام‌کردن کودکانی که زیاد گریه می‌کنند به کار برده‌ایم که مفهومش در اصل این است که اشک ما چیزی فراتر از آب ساده است و واقعیت نیز همین است؛ یعنی اشک، ترکیبی از آب، چربی‌ها، پروتئین، مواد معدنی و مواد ضد باکتری است که سطح چشم را نرم و شفاف و دید مطلوب را امکان‌پذیر می‌سازد.

اما چه اتفاقی می افتد، اگر اشک چشم مان خشک بشود؛ یعنی مبتلا به بیماری خشکی چشم بشویم؟ باید بدانید که در بسیاری موارد، خشکی چشم اتفاقی نیست که متوجه آن بشوید و معمولا در صورت ابتلا احساس نمی کنید که چشمتان خشک شده، بلکه بیشتر به دلیل سوزش و خارش و گاهی اشک ریزش ابراز ناراحتی می کنید. این بیماری گرچه بیشتر در افراد مسن شایع است، اما بتازگی جوانان را نیز به دلیل تماشای مداوم صفحه رایانه در مدت زمان طولانی درگیر ساخته است. همچنین این عارضه گاهی خفیف و گاهی آنقدر شدید است که زمینه ساز بروز مشکلات چشمی دیگری می شود.

امان از این شن های ریز در چشم

اگر دچار هریک از این عوارض هستید به دنبال درمان خشکی چشم خود باشید؛ عوارضی چون سوزش و خارش چشم ها، احساس وجود جسم خارجی مانند شن ریزه در چشم، تاری دید که بیشتر با پلک زدن برطرف می شود، قرمزی چشم، حساسیت به نورهای شدید، ریزش بیش از حد اشک و سخت شدن تحمل لنز تماسی.

دکتر فیروزه رحیمی، جراح و متخصص چشم نیز در ارتباط با عوارض خشکی چشم می گوید: سطح چشم از سوی لایه نازکی از اشک پوشیده می شود که این لایه به بهبود کیفیت دید و تسهیل حرکت پلک ها روی سطح چشم کمک می کند. از طرفی اشک، حاوی مواد لازم برای تغذیه سلول های پوششی سطح قرنیه و ملتحمه چشم است و به هر علتی که ترشح اشک از غدد اشکی کم یا تبخیر آن بیشتر شود، علائم خشکی چشم ظاهر می شود.

این فوق تخصص قرنیه در گفت و گو با جام جم می افزاید: علائم خشکی چشم برحسب شدت آن متفاوت است. ابتدا سوزش، احساس جسم خارجی در چشم مثل احساس وجود شن ریزه در چشم و گاه خارش و باز نشدن راحت پلک ها هنگام بیدار شدن از خواب وجود دارد، اما در موارد شدیدتر حساس شدن چشم به نور، کاهش دید و حتی ممکن است زخم قرنیه، بروز پیدا کند.

دکتر رحیمی با تاکید بر این که با بالا رفتن سن بویژه در خانم ها بتدریج ترشح لایه آبکی اشک کم می شود، توضیح می دهد: البته در جریان بعضی بیماری ها مانند دیابت و التهاب های مفصلی نیز ترشح اشک کاهش پیدا می کند. با مصرف بعضی داروها مثل آنتی هیستامین ها که در درمان آلرژی ها مورد استفاده قرار می گیرد و نیز آرامبخش ها نیز ترشح اشک کم می شود. البته استفاده طولانی از لنزهای تماسی و جراحی های لیزری برای اصلاح عیب انکسار مثل لیزیک و لازک نیز به طور موقت و گاه دائم ترشح اشک را کم می کند.

حتی بررسی ها نشان می دهد که داروهای افزایش دهنده ادرار، داروهای ضد فشار خون، داروهای درمان جوش و برخی مسکن ها که دارای ترکیبات مورفینی است به کاهش ترشح اشک و بروز خشکی چشم منجر می شود.

چشم ها را به صفحه رایانه ندوزید

اما غیر از مواردی که گفته شد، کارهای چشمی طولانی مدت نیز می تواند خشکی چشم ها را به دنبال داشته باشد که به گفته عضو هیات مدیره انجمن چشم پزشکی ایران در بعضی از این کارها مثل کار با رایانه، تماشای تلویزیونی و رانندگی و مطالعه به مدت طولانی ایجاد می شود.

دکتر رحیمی در این باره اظهار می کند: چون تعداد پلک زدن، طی کار طولانی با چشم ها کم می شود تبخیر اشک بیشتر شده و درجاتی از علائم خشکی چشم ظاهر می شود. فراموش نکنید یکی از وظیفه های پلک این است که با حرکت پلک زدن اشک در سطح چشم پخش می شود. به گفته او وجود ذرات پراکنده در هوا مثل آلودگی هوا یا دودسیگار و خشکی شدید هوا باعث تشدید علائم خشکی چشم می شود، ولی به خودی خود باعث شروع بیماری خشکی چشم نمی شود. به بیان دیگر شدت علائم خشکی چشم در زمان های مختلف و نیز در همه افراد یکسان نیست و بیشتر پس از قرار گرفتن در معرض باد و گرد و غبار، کاربا رایانه، تماشای تلویزیون یا مطالعه طولانی مدت تشدید می شود.

از درمان های ساده تا جراحی

متخصصان قرنیه تاکید می کنند: خشکی چشم در مرحله خفیف با قطره های اشک مصنوعی، استفاده از پمادهای نرم کننده سطح چشم، استفاده از عینک های آفتابی، قرارنگرفتن در مقابل باد، دود سیگار و محیط های با آب و هوای خشک معمولا قابل درمان است. حتی استفاده از کمپرس آب گرم در موارد شدیدتر بیماری کمک کننده است، اما گاهی در موارد شدید، ممکن است به جراحی برای بستن مجاری اشک نیز نیاز پیدا شود.

دکتر رحیمی نیز اظهار می کند: اولین اقدام درمانی برای رفع خشکی چشم، بالا بردن میزان رطوبت در محیط زندگی است. همچنین استفاده از دستگاه های بخور به این منظور کمک می کند. کمپرس آب گرم چشم نیز یکی، دو بار در روز برای تسکین علائم خشکی چشم موثر است.

با تجویز اشک مصنوعی به دفعاتی که مورد نیاز است و ژل های مرطوب کننده، بسیاری از موارد خفیف تا متوسط خشکی چشم، قابل درمان است؛ ولی نکته مهم آن است که تعداد دفعات استفاده از اشک، باید به عهده خود بیمار قرار داده شود، اما چنانچه قرار است وی بیش از پنج شش بار در روز قطره اشک استفاده کند، بهتر است از اشک بدون ماده نگهدارنده استفاده شود، زیرا مواد نگهدارنده در قطره های اشک در چشم های خشک سریع شسته نمی شود و برای سطح چشم مضرر است. این متخصص قرنیه تاکید می کند: استفاده از عینک های بزرگ در فضای بیرون از منزل توصیه می شود و در موارد شدیدتر، بستن منافذ خروجی اشک، تجویز داروهای ضد التهابی مثل استروئیدها و قطره سیکلوسپورین نیز در درمان این بیماران به کار می رود. همچنین درمان عفونت های لبه پلک به بهبود علائم خشکی چشم کمک می کند.

پونه شیرازی / جام جم

سه شنبه 2/7/1392 - 18:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته