• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3463روز قبل
بیماری ها
تاریخچه احیای تنفسی
سابقه تلاش انسان‌ها برای مبارزه با مرگ، به آغاز حیات برمی‌گردد. جالب است بدانید مواردی از احیای تنفسی یا CPR در دوران باستان به ثبت رسیده است. در قرون گذشته، انسان‌ها از روش‌های مختلفی برای بازگشت زندگی افرادی كه در حال مرگ بودند یا احیای افرادی كه دچار مرگ ناگهانی شده بودند، استفاده می‌كردند.

ایجاد درد از طریق ضربه زدن، یكی از قدیمی‌ترین راهكارها برای نجات جان افرادی بود كه دچار خواب یا اغمای عمیق می‌شدند. یكی از نخستین روش‌ها برای تنفس مصنوعی مصدومان این بود كه برای ایجاد بازدم، فرد بیمار را به پشت می‌خواباندند، سپس با فشار روی قفسه سینه، هوا را با فشار از ریه خارج می‌كردند. پس از آن نیز بیمار را به پهلو می‌خواباندند تا قفسه سینه آزاد شده، عمل دم انجام شود. سرانجام سال 1960 میلادی، ماساژ خارج قلبی به عنوان راهكار كاهش مرگ و میر ناگهانی در خارج از بیمارستان‌های كشور آمریكا معرفی شد.

كیت و گراوسند اولین پزشكانی بودند كه سال 1788 میلادی لوله‌گذاری داخل ریه را از طریق دهان و بینی به منظور احیای تنفسی بیماران انجام دادند. عملیات احیای قلبی ـ ریوی یكی از اقدامات اساسی برای نجات جان بیمارانی است كه دچار ایست قلبی یا تنفسی می‌شوند. سال 1966 میلادی در كنفرانسی كه با همكاری انجمن قلب آمریكا برگزار شد، آموزش احیای قلبی، ریوی ـ كه با عنوان CPR از آن نام برده می‌شود ـ برای همه كاركنان حوزه‌های بهداشت و درمان اجباری شد.

بنابراین آنچه در گذشته به عنوان روش برقراری مجدد تنفس درخصوص مصدومان و بویژه غرق‌شدگان و نجات جان آنها از خطر مرگ حتمی از آن استفاده می‌شد، با گذشت زمان و پیشرفت علم پزشكی و مجهز شدن آن به ابزارهای مبتنی بر فناوری به عنوان روشی برای احیای بیماران مطرح شده است. ایست تنفسی اولیه در مدت زمان كوتاهی منجر به ایست قلبی می‌شود و ایست قلبی نیز به ایست كامل تنفسی می‌انجامد. اهمیت این موضوع به این دلیل است كه احتمال دارد چنین وضعیتی پس از گذشت 3 تا 5 دقیقه موجب آسیب دائمی مغز یا مرگ آن شود.

احیای قلبی ـ ریوی راهكار نجات بخشی است كه از طریق آن تنفس و گردش خون فرد آسیب‌دیده حفظ می‌شود تا از نرسیدن مواد غذایی و اكسیژن به مغز و در نتیجه مرگ مغزی جلوگیری شود. این راهكار حتی بدون نیاز به وسایل و تجهیزات پزشكی امكان‌پذیر است و انجام بموقع آن می‌تواند جان بسیاری از بیماران را از خطر مرگ نجات دهد. دكتر پیتر سانار ـ كه از او به عنوان پدر احیای تنفسی مدرن نام برده شده است ـ ایده تنفس دهان به دهان برای نجات جان مصدومان را در دهه 1950 میلادی مطرح كرد كه امروزه به روش استاندارد احیای تنفسی مبدل شده است.

فرگل غفاری


چهارشنبه 30/6/1390 - 10:7
آشپزی و شیرینی پزی
سلامت دستگاه گوارش با پروتئین گیاهی
مواد لازم (برای 2 نفر)‌


عدس: یك‌دوم پیمانه


پیاز: یك عدد (كوچك)‌


سیر: 3 حبه

بلغور: یك‌سوم پیمانه

روغن زیتون: 2 قاشق غذاخوری

پودر زیره سبز: یك‌سوم قاشق چایخوری

سبزیجات تازه خرد شده (شوید، جعفری و نعناع)‌: یك‌چهارم پیمانه

لیمو ترش تازه: یك‌دوم عدد

برگ بو: یك عدد

نمك و فلفل: به مقدار لازم

برنج: یك پیمانه

طرز تهیه: عدس را داخل یك ظرف ریخته، روی آن آب بریزید تا سطح عدس‌ها را بپوشاند و 2 ساعت قبل از شروع آشپزی یا در طول شب قبل بگذارید تا خیس بخورد، سپس آبكشی كنید. در حین طبخ غذا، برنج را نیز به هر روشی كه دوست دارید (دمی یا آبكشی)‌ بگذارید بپزد.

پیاز را نصف كنید. نیمی از آن را خرد كرده و كنار بگذارید. نصف دیگر را همراه یك حبه سیر ـ كه آن را نیز نصف كرده‌اید ـ و عدس، درون یك ظرف بریزید.

برگ بو را درون آن بیندازید. سپس روی آن آب بریزید تا حدود 2 سانتیمتر روی مواد درون ظرف را بگیرد. ظرف را روی حرارت بگذارید تا بجوشد. نمك آن را اندازه و شعله را كم كنید و بگذارید حدود 30 دقیقه بپزد. وقتی عدس كاملا پخته شد، برگ بو و پیاز را از درون آن بردارید.

بلغور را درون یك ظرف بریزید. عدس را آبكشی كنید و آب آن را درون بلغور بریزید. اگر به نظرتان آب آن كم است، روی بلغورها آب اضافه كنید. سپس در ظرف را بگذارید و 20 تا 30 دقیقه كنار بگذارید تا پف كند. حالا آن را آبكشی كنید. بلغورها را كمی فشار دهید تا آب اضافه آن خارج شود. روغن زیتون را درون تابه و پیازهای خرد شده را در روغن بریزید و 5 دقیقه سرخ كنید تا نرم شود. سپس سیر و زیره به آن اضافه كنید و 30 ثانیه دیگر تفت دهید. حالا عدس، بلغور و سبزیجات را به مواد درون تابه اضافه كنید. مواد را از روی حرارت بردارید و آب لیمو و فلفل به آن اضافه كنید. این مواد را با برنج پخته شده مخلوط و در ظرف دلخواه سرو كنید.

عدس حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین (26 درصد)‌، اسید فولیك و فیبرهای محلول و نامحلول غذایی است. از ویتامین‌‌های موجود در عدس می‌‌توان به ویتامین‌های ث و ب اشاره كرد. فیبر محلول موجود در عدس باعث كاهش سطح كلسترول خون می‌شود. علاوه بر آن، این فیبر موجب كاهش هضم و جذب كربوهیدرات‌ها می‌شود. بنابراین از تغییرات سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت جلوگیری می‌كند.

عدس در به جلو راندن غذا در لوله گوارش سرعت می‌بخشد. بنابراین از یبوست جلوگیری می‌كند. از آنجا كه فیبرهای نامحلول موجود در عدس قابل هضم نیستند و بدون تغییر از بدن دفع می‌شوند، بنابراین كالری اندكی به بدن می‌رسانند و در عین حال قسمتی از حجم غذا را به خود اختصاص می‌دهند. بنابراین برای افرادی كه قصد كاهش وزن دارند، انتخاب خوبی به شمار می‌رود و می‌توانند به علت داشتن پروتئین بالا، عدس را جایگزین گوشت قرمز كنند. عدس همچنین غذای مناسبی است برای افرادی كه از رژیم‌های گیاهی استفاده می‌كنند.

لادن هومند

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:7
تغذیه و تناسب اندام
رژیم لاغری، بدون گرسنگی
معمولا افراد برای كاهش وزن خود از روش محدود كردن سهم هر وعده غذایی، اتخاذ یك رژیم غذایی حاوی پروتئین بالا و كربوهیدرات پایین یا اتخاذ یك رژیم غذایی حاوی مواد غذایی با كربوهیدرات بالا و چربی پایین استفاده می‌كنند، اما حقیقت این است كه این روش معمولا به كاهش وزن سالم و قابل تحملی منجر نمی‌شود.

البته رژیم كنترل سهم می‌تواند نقش مهمی در كاهش وزن داشته باشد، اما حفظ كاهش وزن مستلزم برقراری یك نظم فوق‌العاده است. مواد غذایی حاوی پروتئین بالا و كربوهیدرات‌ پایین، اغلب شامل غذاهای غنی از چربی و كلسترول هستند كه می‌توانند احتمال ابتلا به حملات قلبی و سرطان را افزایش دهند. در این رژیم غذایی، غذای گیاهی كمی یافت می‌شود و این در حالی است كه غذاهای گیاهی منبع اصلی فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و مواد فیبر شیمیایی هستند كه وجودشان برای سلامت ما انسان‌ها ضروری است.

تجربه‌ای متفاوت در كاهش وزن

بسیاری از برنامه‌های كاهش وزن مبتنی بر نادیده گرفتن احساس گرسنگی در افراد است. چنین دیدگاهی در نهایت موجب شكست فرد خواهد شد. كلید كاهش وزن دائمی، یافتن راهكاری برای پر كردن معده و پاسخ به احساس گرسنگی و در عین حال كاهش وزن است.

احساس سیری عمدتا به وسیله حجم غذا ایجاد می‌شود تا میزان كالری آن. با اضافه كردن غذا به هر وعده، شما می‌توانید حجم غذا را افزایش دهید، در حالی كه با این كار دانسیته یا چگالی كالری را كاهش داده‌‌اید. این مطلب بر خلاف باور عموم است كه معتقدند برنامه‌‌های كاهش وزن با حذف كردن غذاها و همچنین كم كردن سهم وعده‌های غذایی نتیجه بخش هستند. برای پایین آوردن میزان كالری یك وعده غذایی، سبزیجات و میوه را به آن اضافه كنید. هویج، كدو، پیاز و قارچ را با غذا مخلوط كنید. در این صورت، زودتر و با صرف كالری كمتر، احساس سیری می‌كنید. اغلب موارد، پس از گذشت دو سه ساعت از صرف یك وعده غذا یا عصرانه كم‌كالری، دوباره احساس گرسنگی می‌كنید. بهترین راه این است كه وعده دیگری از این غذا بخورید، اگر بخش عمده غذاهای شما كم كالری باشد، می‌توانید همیشه غذای كم كالری بخورید و تنها گاهی از خوردن غذاهای پر كالری لذت ببرید و در عین حال وزن خود را كاهش دهید. تا زمانی كه به وزن دلخواه نرسیده‌اید، از خوردن غذاهای خشك شده مانند كلوچه، چوب شور و دیگر تولیدات آردی اجتناب كنید.

برای كاهش وزن، میوه و سبزی بیشتری بخورید. به میزان كافی آب بنوشید. مصرف روزی 3 وعده غذای كامل بعلاوه 3 وعده مواد غذایی كم كالری، گرسنگی را كنترل می‌كند. برای بهبود متابولیسم بدن خود و سوزاندن كالری بیشتر هر روز 35 تا 45 دقیقه پیاده‌روی كنید.

پرنیان قربانپور

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:7
سلامت و بهداشت جامعه
آدامس بجویم یا نجویم؟
هنوز بسیاری از ما از مفید یا مضر بودن آدامس مطمئن نیستیم، بعید نیست بارها به یكدیگر بابت مضرات آن تذكر داده‌ایم. این تذكر و نگرانی مخصوصا در مورد كودكان كه علاقه زیادی به جویدن آدامس دارند بسیار بیشتر است.

دغدغه‌هایی مانند تاثیر روی رشد و سلامت دندان‌ها یا افزایش احتمال پوسیدگی آنها باعث شده كودكان همیشه از جویدن آدامس منع شوند. این در حالی است كه با اصلاح دیدگاه خود نسبت به آدامس ممكن است به عذاب وجدان همیشگی كه هنگام تجربه شیرین جویدن این حجم لاستیكی و لزج، شما را فرا می‌گیرد، پایان دهید.

از جمله مزایایی كه برای آدامس جویدن می‌توان قائل شد این است كه آدامس راهی مناسب برای رفع بوی بد دهان است. ضمن این‌كه به واسطه افزایش ترشح بزاق، موجب شست و شوی دهان می‌شود و به همین دلیل نقش مؤثری در كاهش پوسیدگی دندان‌ها دارد. از دیگر سو جویدن 10 دقیقه‌ای آدامس، بعد از صرف وعده‌های غذایی، به هضم بهتر كمك می‌كند.

چه كسانی باید آدامس بجوند؟

كاهش ترشح بزاق و خشكی یكی از عوارض بالینی مصرف بسیاری از داروها (مانند داروهای ضد فشار خون) یا بیماری‌ها (مانند دیابت یا افرادی كه در حال رادیوتراپی هستند) است. خشكی دهان در این افراد زمینه را برای بروز پوسیدگی‌های گسترده در سطح تمامی دندان‌ها فراهم می‌كند.

اما جویدن آدامس می‌تواند موجب تحریك ترشح بزاق و كاهش ریسك پوسیدگی دندان شود. اگر چه جویدن مداوم آدامس برای كاهش ریسك پوسیدگی كفایت نمی‌كند و این افراد ملزم به رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان و مراجعه دائم به دندانپزشك هستند.

چه كسانی نباید آدامس بجوند؟

با وجود مزایایی كه برای جویدن آدامس برشمردیم، اما گروهی از افراد از جویدن آدامس منع می‌شوند چرا كه ترشح بزاق، معده را تحریك و آماده پذیرش غذا می‌كند. پس اگر از جمله افرادی هستید كه رژیم غذایی دارند باید بدانید كه جویدن آدامس موجب بروز احساس گرسنگی و میل به خوردن می‌شود. از همین رو باید از جویدن آدامس پرهیز كنید. همچنین افرادی كه دچار مشكل مفصل فكی هستند و حین جویدن، مفصل آنها دچار درد یا صدا می‌شود، باید تا حد امكان از تجربه شیرین جویدن آدامس پرهیز كنند. این موضوع را باید به كسانی كه دچار دندان قروچه و سایش دندان‌ها هستند و نیز كسانی كه صبح‌ها، بعد از بیدار شدن از خواب، در فكین خود احساس درد می‌كنند، تعمیم داد.

ویژگی‌های آدامس خوب

اگر شما از جمله افرادی هستید كه از جویدن آدامس منع نمی‌شوید بهتر است برای انتخاب آدامسی كه می‌جوید 3 نكته را مدنظر قرار دهید. یكی از این نكات قوام آدامس است كه از این نظر می‌توان آن را در 2 دسته تقسیم‌بندی كرد:

آدامس‌های بادكنكی كه قوام سفت و محكمی دارند و حین فشرده شدن میان دندان‌ها، همیشه یك لایه حتی نازك از آنها میان دندان‌ها باقی می‌ماند. جویدن این نوع آدامس برای مفصل فكی (TMJ) مناسب نیست و آن را دچار آزردگی و درد می‌كند. زیرا ساختار مفصل فكی شما دوست دارد كه حین جویدن غذا، دندان‌ها به طور كامل روی هم قرار گیرند و هیچ ماده‌ای، اعم از ماده غذا یا یك ترمیم بلند، میان سطوح جونده دندان‌ها فاصله نیندازد.

در نقطه مقابل آدامس‌های غیر بادكنكی قوام نرمی دارند و حین جویدن، به راحتی از میان دندان‌ها فرار كرده و حجمی از آن، روی سطح جونده دندان‌ها باقی نمی‌ماند.

اما دومین نكته برای انتخاب آدامس اندازه آن است. آدامس هر چه بزرگ‌تر و حجیم‌تر باشد، فك‌ها برای جویدن آن بیشتر از هم باز می‌شوند و نیروی بیشتری برای نفوذ كردن دندان‌ها در آدامس و به هم رسیدن آنها صرف می‌شود از همین رو حجم آدامس نباید از یك یا حداكثر 2 عدد تجاوز كند.

 

جویدن آدامس می‌تواند موجب ازدیاد ترشح بزاق و كاهش ریسك پوسیدگی دندان شود. همچنین ترشح بزاق، معده را تحریك و آماده پذیرش غذا می‌كند

در نهایت نوع قند آدامس هم ازجمله نكات انتخاب آن است. چرا كه از آنجا كه مواد قندی خاصیت پوسیدگی زایی دارند، دندانپزشكان مصرف آدامس‌های بدون قند را به شما توصیه می‌كنند. این نوع آدامس‌ها در اصل بدون قند نیستند، بلكه نوع قند به كار رفته در آنها در دهان غیر قابل متابولیسم است و از این رو نقشی در پوسیدگی دندان‌ها ندارند، با این وجود قند موجود در آدامس را نمی‌توان عامل مهمی در ایجاد پوسیدگی دندان‌ها قلمداد كرد. زیرا با افزایش ترشح بزاق، ماندگاری قندها (از جمله قند موجود در خود آدامس) در مجاورت دندان‌ها كم می‌شود.

حالا با وجود تمام نكاتی كه اشاره شد و در كنار افرادی كه از مصرف آدامس منع یا به استفاده از آن تشویق می‌شوند تكلیف كودكانمان چه می‌شود؟ آیا باید آنها را همچنان از جویدن آدامس منع كرد؟ مهم‌ترین دغدغه خاطری كه شما به عنوان پدر و مادر، در مورد مواد غذایی كه فرزندان‌تان مصرف می‌كنند، باید داشته باشید، وجود یا نبود خاصیت پوسیدگی‌زایی آنهاست. با این تفسیر، جویدن آدامس اگر هیچ فایده‌ای برای سلامت دندان كودكان‌تان نداشته باشد، هیچ‌گونه ضرری هم نخواهد داشت؛ حتی جویدن آن در مقایسه با مصرف مواد شیرین و پوسیدگی‌زایی چون شكلات بسیار مطلوب‌تر است. گرچه برای هر دوی این مواد، جایگزین‌های مفیدتر و مناسب‌تری مانند دانه‌های روغنی و خشكبار وجود دارد كه علاوه بر خاصیت ضد پوسیدگی، انرژی‌زا نیز هستند.

دكتر سیامك شایان امین

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:6
بیماری ها
تشخیص بموقع سرطان با آزمایش‌های غربالگری
غربالگری، تشخیص زودرس بیماری در افراد بدون نشانه با هدف كاهش میزان گسترش بیماری و مرگ و میر ناشی از آن است. آزمون‌ها، بررسی‌ها و شیوه‌های غربالگری معمولا تشخیصی نیستند ولی در عوض مشخص خواهند كرد كه یك سرطان ممكن است وجود داشته باشد. تشخیص در واقع تنها هنگامی صورت می‌گیرد كه بیوپسی و تایید پاتولوژیك صورت گرفته باشد. در معاینات فیزیكی معمول، پزشك به دنبال هر چیز غیرمعمول و لمس كردن توده یا غده در حال رشد است. آزمایش‌های غربالگری بخصوص مانند تست‌های آزمایشگاهی، عكسبرداری با اشعه ایكس یا دیگر روش‌ها به طور عادی فقط برای تشخیص چند نوع سرطان خاص به كار برده می‌شوند.

سرطان پستان: معاینه پستان از سوی خود شخص و معاینه بالینی آن از سوی پزشك و ماموگرافی به عنوان روش‌های غربالگری مفید مورد قبول قرار گرفته‌اند. غربالگری سرطان پستان باعث شده خطر مرگ و میر ناشی از این بیماری كاهش یابد. توصیه می‌شود زنان در دهه چهارم عمر و پس از آن، یك برنامه ماموگرافی منظم یك بار در سال داشته باشند.

سرطان گردن رحم: میزان مرگ و میر ناشی از سرطان گردن رحم در پی استفاده گسترده از پاپ‌اسمیر كاهش یافته است، گرچه این روال پیش از این آغاز شده بود. بسیاری از دستورالعمل‌های غربالگری، آزمایش منظم پاپ‌اسمیر را برای تمامی زنانی كه از نظر جنسی فعال بوده‌اند یا به سن 18سالگی رسیده‌اند را توصیه می‌كند. با شروع فعالیت جنسی خطر انتقال ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) افزایش می‌یابد كه متداول‌ترین عامل اتیولوژیك برای سرطان گردن رحم است. فاصله توصیه شده برای غربالگری با پاپ‌اسمیر از یك تا 3 سال متغیر است.

سرطان روده بزرگ: آزمون خون مخفی مدفوع، معاینه ركتوم، سیگموئیدوسكوپی سخت و انعطاف پذیر، بررسی‌های رادیوگرافی با باریم و كولونوسكوپی برای غربالگری این نوع سرطان مدنظر قرار گرفته‌اند. آزمون خون مخفی مدفوع به طور سالانه ـ كه نمونه‌های هیدراته در آن به كار رود ـ می‌تواند مرگ و میر سرطان روده بزرگ را به میزان یك‌سوم كاهش دهد. حساسیت آزمون خون مخفی اگر نمونه‌ها هیدراته شوند افزایش می‌یابد، ولی از سوی دیگر اختصاصی بودن آن كاهش می‌یابد. حدود 2 تا 10 درصد آنهایی كه خون مخفی مدفوع در آنها مثبت می‌شود، سرطان دارند و 20 تا 30 درصد آنها نیز آدنوم دارند. میزان مثبت كاذب و بالای این آزمون موجب افزایش تعداد كولونوسكوپی‌های ناخواسته می‌شود.

سرطان ریه: رادیوگرافی‌های قفسه سینه و آزمون سلول‌شناسی خلط  به عنوان روش‌هایی برای غربالگری سرطان ریه به كار رفته‌اند. هیچ‌گونه كاهشی در میزان مرگ و میر سرطان ریه در این بررسی‌ها یافت نشده و حتی اثبات نشده است كه غربالگری افراد در معرض خطر بالا (مانند سیگاری‌ها) كارآمد باشد. در نقطه مقابل سی‌تی اسكن چرخشی (Spiral CT) می‌تواند سرطان ریه را در مراحل ابتدایی آن تشخیص دهد؛ اگرچه نتایج مثبت كاذب آن بسیار است.

سرطان تخمدان: لمس ضمائم رحمی، سونوگرافی از طریق واژن و تعیین میزان CA-125 سرمی به منظور غربالگری سرطان تخمدان به كار می‌روند. لمس ضمائم رحمی، روشی فاقد حساسیت لازم برای تشخیص سرطان تخمدان در مرحله ابتدایی و برای كاهش قابل توجه مرگ و میر غربالگری سرطان تخمدان می‌تواند منجر به بررسی تشخیصی تهاجمی شود كه لاپاراتومی را ضروری می‌سازد. طبق نظر انجمن ملی سلامت آمریكا در سال 1994 غربالگری معمول به منظور تشخیص سرطان تخمدان برای زنانی كه در گروه خطر معمولی هستند یا یكی از اعضای خانواده آنها مبتلا شده است ضرورتی ندارد، اما در خانواده‌هایی كه سندرم‌های ژنتیك سرطان تخمدان در آنها شایع است، می‌تواند ارزشمند باشد.

سرطان پروستات: متداول‌ترین روش غربالگری سرطان پروستات معاینه ركتوم و سنجش آنتی‌ژن مخصوص پروستات (PSA) در سرم است. آزمون‌های جدیدتر سرمی مانند اندازه‌گیری نسبت PSA در تركیب به مقدار آزاد آن در سرم، هنوز باید به طور كامل مورد ارزیابی قرار گیرد. تاكید بر غربالگری PSA موجب شده است، سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان غیرپوستی باشد كه در مردان تشخیص داده می‌شود. غربالگری سرطان پروستات بسیاری از سرطان‌های بدون علامت را شناسایی می‌كند، اما امكان تشخیص تومورهای كشنده كه هنوز قابل درمان هستند از آنهایی كه كم‌خطرند یا اصلا تهدیدی برای سلامت فرد محسوب نمی‌شوند، محدود است. در مردان بالای 50 سال شیوع بسیار سرطان‌های پروستات بدون نشانه‌های بالینی قابل ملاحظه وجود دارد.درمان قطعی سرطان‌هایی كه از طریق غربالگری مشخص می‌شوند می‌تواند موجب آسیب‌هایی مانند ناتوانی جنسی و بی‌اختیاری ادراری در برخی افراد شود.

سرطان رحم: اولتراسوند از طریق واژن و نمونه‌گیری از رحم به عنوان تست‌های غربالگری برای سرطان رحم مورد حمایت قرار گرفته‌اند. این دو روش برای بررسی خونریزی از واژن در زنان یائسه پیشنهاد شده‌اند، اما به عنوان تست‌های غربالگری در زنان علامت‌دار در نظر گرفته نشده‌اند.

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:6
بیماری ها
حركاتی برای بهبود پارگی مینیسك
مفصل زانو به علت تحرك بالا و نقش تعیین‌كننده‌ای كه در بیشتر ورزش‌ها دارد، دچار آسیب‌های فراوانی می‌شود. یكی از این آسیب‌های شایع، پارگی مینیسك نام دارد. مینیسك در واقع غضروفی است كه در مفصل زانو روی استخوان درشت نی قرار دارد و باعث تسهیل حركات این مفصل می‌شود. مینیسك‌ها در واقع شوك ناشی از تحمل وزن‌های سنگین وارد بر زانو را جذب می‌كنند.

در صورت پارگی مینیسك، درد زانو و به دنبال آن محدودیت در حركات بروز پیدا می‌كند. پیچ‌خوردگی زانو بخصوص اگر تحت فشار زیاد باشد، باعث بروز چنین آسیبی می‌شود. در این حالت زانو متورم و دردناك شده و مایع درون آن تجمع می‌یابد. در نتیجه شما قادر نخواهید بود زانو را به طور كامل خم و راست كنید و زانویتان به اصطلاح قفل می‌كند. برای پیشگیری از بروز چنین آسیبی قبل از انجام حركات ورزشی، خود را گرم كنید و به كمك حركات زیر زانوی خود را تقویت سازید. فراموش نكنید كه این حركت مربوط به افرادی است كه مینیسك آنها آسیب دیده است. به حركات زیر توجه كنید.

حركت اول: یك سر كش ورزشی را دور مچ یكی از پاها حلقه كنید و سر دیگر آن را گره زده و لای در محكم كنید. روبه سمت در بایستید و پایی كه كش را به دور آن بسته بودید، از زانو خم كنید و عضلات ران را در حالت انقباض نگه دارید. حالا همین پا را از مفصل ران به سمت عقب ببرید و كمی نگه دارید. این حركت را 3 نوبت و در هر نوبت
10 بار انجام دهید.

حركت دوم: روی یك سطح سفت بنشینید و پاهایتان را در مقابل خود دراز كنید. به آرامی پاشنه یك پا را به سمت باسن حركت دهید و زانو را به سینه نزدیك كنید و مجددا به جای اول برگردانید. این حركت را 3 نوبت و در هر نوبت 10 مرتبه تكرار كنید.

حركت سوم: كمر خود را روی زمین قرار دهید و یك حوله لوله شده را زیر پاشنه پای آسیب‌دیده قرار دهید؛ طوری كه پاشنه پایتان 10 سانتی‌متر بالاتر از سطح زمین قرار گیرد. عضلات پا را به حالت استراحت در آورید و اجازه دهید كه نیروی جاذبه زانوی شما را به حالت صاف در آورد. ممكن است هنگام انجام این حركت احساس ناراحتی كنید. 2 دقیقه در همین حالت بمانید. این حركت را 3 بار و چندین نوبت در روز تكرار كنید.

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:6
بیماری ها
از این مسیر به سرطان می‌رسید
سرطان گروهی از بیماری‌ها را شامل می‌شود كه با رشد كنترل نشده و گسترش غیرطبیعی سلول‌ها مشخص می‌شود. اگر این گسترش غیرطبیعی كنترل نشود، در نهایت منجر به مرگ خواهد شد. سرطان از طریق عوامل مختلف خارجی (مانند استعمال دخانیات، مواد شیمیایی، پرتوتابی و عوامل عفونی) و داخلی (مانند جهش‌های ژنی، هورمون‌ها، شرایط ایمنی و جهش‌هایی كه در جریان متابولیسم روی می‌دهند) به وجود می‌آید.

انواع مختلف سرطان به حالات‌ متفاوتی رفتار می‌كنند. به عنوان مثال سرطان ریه و سرطان پستان، بیماری‌های متفاوتی هستند و با سرعت‌های متفاوت رشد می‌كنند. در نتیجه درمان‌های متفاوتی‌ هم برای هركدام صورت می‌گیرد.

بسیاری از سرطان‌‌ها بر اساس اندام یا نوع سلولی كه از آن منشاء می‌گیرند، نامگذاری می‌شوند. برای مثال سرطانی كه از ریه منشاء می‌گیرد، سرطان ریه نامیده می‌شود یا سرطانی را كه از سلول‌های ملانوسیت پوستی منشاء می‌گیرد، ملانوما می‌نامند.

هنگامی كه سرطان پخش می‌شود، متاستاز می‌دهد. سلول‌های سرطانی اغلب در گره‌های لنفاوی نزدیك یا ناحیه‌ای یافت می‌شوند. وقتی سرطان از مكان اصلی خود به نقطه دیگری از بدن متاستاز می‌دهد، تومور جدید همان خصوصیات مشابه سلول‌های غیرطبیعی و همان نام تومور اولیه را خواهد داشت. برای مثال اگر سرطان ریه به مغز متاستاز دهد، سلول‌های سرطانی در مغز، همان سلول‌های سرطان ریه هستند و بیماری نیز نام سرطان متاستاتیك ریوی نامیده می‌شود.

به طور كلی سرطان‌های شایع در مردان، شامل پروستات، روده بزرگ، ریه و در زنان، شامل پستان، روده بزرگ، رحم و تخمدان هستند.

علل احتمالی سرطان و راه‌های پیشگیری

هر چه بیشتر درباره علل ایجاد سرطان آگاهی داشته باشیم، بهتر می‌توانیم راه‌های پیشگیری از آن را پیدا كنیم. دانشمندان در آزمایشگاه‌ها به جستجوی علل احتمالی ایجاد سرطان مشغول هستند و تلاش می‌كنند تا بفهمند هنگامی كه سلول‌ها سرطانی می‌شوند، چه چیزی در آنها به وقوع می‌پیوندد. محققان همچنین الگوهای سرطان را در جمعیت‌های مختلف مطالعه می‌كنند تا عواملی (riskfactors)‌ را كه احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند، كشف كنند. همچنین در جستجوی عوامل حفاظت‌كننده‌ای هستند كه خطر ابتلا به سرطان را كاهش
می‌دهند.

حتی پزشكان به ندرت قادرند توضیح دهند كه چرا برخی افراد به سرطان مبتلا می‌شوند و عده‌ای دیگر نمی‌شوند. واضح است كه سرطان از طریق صدمه جسمی مانند ضربه شدید یا كوفتگی ایجاد نمی‌شود. اگرچه آلوده شدن با برخی ویروس‌های خاص می‌تواند خطر ابتلا به برخی انواع سرطان را افزایش دهد، اما سرطان مسری نیست و هیچ‌كس سرطان را از شخص دیگر نمی‌گیرد.

در واقع سرطان طی زمان ایجاد می‌شود و ناشی از تركیب عوامل مربوط به شیوه زندگی، وراثت و محیط است. برخی عوامل كه احتمال پیدایش سرطان را در یك فرد افزایش می‌دهند، شناسایی شده‌اند. بسیاری از انواع سرطان‌ها به دلیل مصرف تنباكو و برخی خوراكی‌ها و نوشیدنی‌ها، قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید و تا حدی كمتر، قرار گرفتن در معرض مواد ایجاد‌كننده سرطان (كارسینوژن‌ها)‌ در محیط زندگی و محل كار به وجود می‌آیند كه البته برخی افراد نسبت به دیگران به این عوامل حساس‌تر هستند.

با این همه، اكثر افرادی كه مبتلا به سرطان می‌شوند هیچ‌یك از عوامل شناخته شده را ندارند و همچنین بسیاری از افرادی كه عوامل خطرزا را با خود دارند، به سرطان مبتلا نمی‌شوند.

خوشبختانه از برخی عوامل ایجادكننده سرطان می‌توان پیشگیری كرد، هرچند برخی دیگر مانند عوامل وراثتی غیرقابل پیشگیری هستند. در هر حال بهتر است كه از وجود آنها مطلع بود، چراكه می‌توان با آگاهی از عوامل خطر و همچنین مشورت با پزشك درباره معاینات پزشكی از برخی عوامل خطرزای شناخته شده پیشگیری كرد. به طور كلی برخی عوامل خطرزا وجود دارند كه احتمال پیدایش سرطان را افزایش می‌دهند.

به عنوان مثال كشیدن تنباكو، جویدن و در معرض دود آن قرار داشتن، سبب‌ساز حدود یك‌سوم مرگ‌های ناشی از سرطان در هر سال است. در افراد سیگاری، خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگاری كه در روز كشیده‌اند، تعداد سال‌هایی كه سیگار كشیده‌اند، نوع سیگار و این‌كه به چه شدت دود آن را استنشاق كرده‌اند، افزایش می‌یابد. در كسانی كه روزانه یك بسته سیگار استعمال می‌كنند، ریسك ابتلا به سرطان ریه حدود 10 برابر افراد غیرسیگاری است. سیگاری‌ها همچنین در معرض پیدایش انواع دیگر سرطان‌ها نسبت به افراد غیرسیگاری هستند (مانند سرطان دهان، حنجره، مری، پانكراس، مثانه، كلیه و گردن رحم)‌. سیگار كشیدن همچنین می‌تواند احتمال پیدایش سرطان‌‌های معده، كبد، پروستات، كولون و ركتوم را افزایش دهد. خبر خوب این كه خطر سرطان بلافاصله پس از این‌كه شخص سیگار را ترك كند شروع به كاهش می‌نماید و خطر بتدریج هر ساله پس از ترك كردن رو به كاهش می‌رود.

هر‌چه بیشتر درباره علل ایجاد سرطان آگاهی داشته باشیم، بهتر می‌توانیم راه‌های پیشگیری از آن را پیدا كنیم

مطالعات نشان می‌دهند مواجهه با دود سیگار در محیط ـ كه دود غیرمستقیم (passive smoking) نامیده می‌شود ـ نیز خطر سرطان ریه را در افراد غیرسیگاری افزایش می‌دهد.

تغذیه به عنوان عاملی دیگر در بروز انواع سرطان است. به همین دلیل هم محققان در پی یافتن این واقعیت هستند كه چگونه عوامل تغذیه‌ای در پیدایش سرطان نقش ایفا می‌‌كنند. برخی شواهد، از ارتباط غذای پرچرب و سرطان‌‌های بخصوصی مانند سرطان‌‌های كولون، رحم و پروستات حكایت دارند. همچنین چاق بودن بیش از حد در میان زنان مسن‌تر ممكن است با سرطان پستان در ارتباط باشد. از سوی دیگر، برخی مطالعات بیانگر آن است كه غذاهای حاوی فیبر و مواد تغذیه‌ای خاص، می‌توانند در برابر برخی انواع سرطان نقش حفاظتی داشته باشند.

مردم می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را با انتخاب غذاهای سالم كاهش دهند. تغذیه متعادل عبارت است از مقادیر فراوان غذاهای غنی از فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و كم‌چرب. این به معنای خوردن مقادیر فراوان میوه، سبزی و غلات در روز و مصرف كمتر تخم‌مرغ، گوشت پرچربی و لبنیات دارای چربی فراوان (مانند شیر كامل، كره و اغلب پنیرها)، سس سالاد، مارگارین و روغن سرخ كردنی است.

بسیاری از دانشمندان معتقدند انتخاب ماده غذایی سالم بسیار مفیدتر از مصرف انواع مكمل‌های ویتامینی و مواد معدنی است.

در این میان تابش اشعه فرابنفش هم یكی دیگر از عوامل افزایش‌دهنده خطر ابتلا به سرطان است. تابش این اشعه موجب پیر شدن زودرس پوست و آسیب پوستی است كه می‌تواند منجر به سرطان پوست شود. برای كاهش خطر ابتلا به سرطان پوست كه با تابش اشعه فرابنفش ایجاد می‌شود، بهتر است از مواجهه با خورشید در میانه روز (10 صبح تا 3 بعدازظهر) اجتناب كرد.

روش ساده دیگر آن است كه وقتی سایه شما از خود شما كوچك‌تر است، از ایستادن مقابل خورشید پرهیز كنید.

استفاده از كلاه لبه پهن، عینك‌های آفتابی جذب‌كننده اشعه فرابنفش، شلوار و لباس‌های آستین بلند هم جنبه حفاظتی دارند.

الكلی‌ها احتمال فزاینده پیدایش سرطان‌‌های دهان، گلو، مری، حنجره و كبد را افزایش می‌دهند. برخی بررسی‌ها بیانگر آن است كه حتی نوشیدن متوسط یا كم الكل ممكن است، احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.

پرتو یونیزان را هم باید یكی دیگر از عوامل تشدید احتمال بروز سرطان دانست. سلول‌ها ممكن است تحت تاثیر اشعه ایكس یا مواد رادیواكتیو آسیب ببینند. در دوزهای زیاد، اشعه‌های یونیزان می‌توانند موجب سرطان یا دیگر بیماری‌ها شوند. تحقیق درباره بازماندگان بمباران اتمی در ژاپن نشان می‌دهد پرتو یونیزان، خطر پیدایش لوكمی و سرطان‌های پستان، تیروئید، ریه، معده و سایر اندام‌ها را افزایش می‌دهد.

قبل از دهه 1950 میلادی، اشعه ایكس به منظور درمان بیماری‌های غیرسرطانی (مانند تیموس و لوزه بزرگ شده، كچلی سر و آكنه) در كودكان و جوانان به كار می‌رفت. افرادی كه پرتودرمانی به سر و گردن دریافت كرده‌اند خطر بیش از حد متوسط پیدایش سرطان تیروئید در آنها طی سال‌های بعد وجود دارد. به همین علت بیمارانی كه سابقه چنین درمان‌هایی دارند، باید موضوع را با پزشك خود در میان بگذارند.

در این میان ،پرتودرمانی كه بیماران برای درمان سرطان دریافت می‌كنند نیز می‌تواند به سلول‌های طبیعی آنها آسیب برساند. به همین دلیل بیماران باید درباره خطر پیدایش سرطان ثانویه پس از پرتودرمانی با پزشك خود مشورت كنند، البته خطر پیدایش سرطان ثانویه بستگی به سن بیمار در زمان درمان و همچنین بخشی از بدن كه مورد درمان قرار گرفته دارد.

در این میان اشعه ایكس كه در راهكارهای تشخیصی كاربرد دارد، افراد را در معرض سطوح كمتری از پرتوتابی (نسبت به اشعه ایكس‌درمانی) قرار می‌دهد و البته منفعت‌های چنین اقداماتی بیش از مضرات آنهاست، با وجود این مواجهه مكرر می‌تواند مضر باشد، بنابراین بهتر است درباره لزوم انجام عكسبرداری و استفاده از پوشش برای محافظت دیگر نقاط بدن به پزشك مشورت شود.

از طرفی قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص، فلزات یا حشره‌كش‌ها می‌تواند خطر سرطان را افزایش دهد. آزبست، نیكل، كادمیوم، اورانیوم، رادون، وینیل كلراید و بنزن مثال‌های شناخته شده‌ای از مواد سرطان‌زا هستند. این مواد می‌توانند به تنهایی یا همراه سایر مواد سرطان‌زا مانند كشیدن سیگار خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. این به آن معناست كه استنشاق آزبست می‌تواند سبب مزوتلیوما شود و در افرادی كه با آزبست سر و كار دارند و سیگاری هم هستند، احتمال بروز این عارضه افزایش می‌یابد.

از دیگر عوامل پیدایش سرطان می‌توان به جایگزین كردن هورمون‌ها در زنان یائسه و دی‌اتیل استیل بسترول (DES) كه فرم صناعی استروژن است، اشاره كرد. مادران بارداری كه طی دوران بارداری از DES استفاده كرده‌اند، دخترانشان در معرض خطر پیدایش سرطان رحم و واژن هستند. برخی سرطان‌‌ها مانند ملانوم، پستان، تخمدان، پروستات و كولون در برخی خانواده‌ها بیشتر از جمعیت عادی روی می‌دهند.

نشانه‌های سرطان

سرطان نشانه‌های متنوعی را در فرد ایجاد می‌كند كه برخی از آنها عبارتند از ضخیم شدن یا به وجود آمدن توده در پستان یا هر جای دیگر از بدن، تغییر واضح در یك زگیل یا خال، زخمی كه بهبود نمی‌یابد، سرفه آزاردهنده یا خشونت صدا، تغییرات در عادات روده‌ای یا ادراری، سوءهاضمه یا مشكل در بلع، تغییرات غیر قابل توجیه در وزن و در نهایت خونریزی یا ترشح نامعمول. البته ایجاد این نشانه‌ها یا سایر علائم و نشانه‌ها، همیشه نشانه پیدایش سرطان نیست. ممكن است این علائم، نشانه عفونت‌ها، تومورهای خوش‌خیم یا مسائل دیگر باشند. فراموش نكنید كه سرطان در مراحل ابتدایی درد ایجاد نمی‌‌كند.

اگر نشانه‌هایی وجود داشته باشد كه احتمال وجود سرطان را برانگیزاند، پزشك ‌باید درباره سابقه خانوادگی بیمار و این‌كه در خانواده یا نزدیكان وی سابقه سرطان وجود داشته و همچنین درباره تماس با مواد شیمیایی و آلاینده‌ها و شغل فرد پرسش كند و همچنین فرد را مورد معاینه فیزیكی قرار دهد تا علائم احتمالی سرطان (مثلا وجود توده در پستان، گره‌های لنفاوی برجسته، زردی، توده شكمی و...) را پیدا كند. علاوه بر این، پزشك بر حسب شرح حال و معاینه فیزیكی می‌تواند تشخیص افتراقی‌ها را در نظر گرفته با توجه به آنها آزمایش‌ها و تست‌های آزمایشگاهی لازم را درخواست كند.

در پی ردپایی از سرطان

آزمایش خون و ادرار می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را درباره سلامتی یك فرد به پزشك ارائه كند. در برخی موارد، آزمایش‌های مخصوصی به كار می‌رود تا میزان مواد معینی را به نام نشانگرهای تومور در خون، ادرار و بافت‌های مشخصی اندازه‌گیری كند. سطح نشانگرهای تومور در صورت وجود برخی انواع سرطان ممكن است غیرطبیعی باشد. البته تست‌های آزمایشگاهی به‌تنهایی برای تشخیص سرطان كافی نیست.

از طرفی تصاویر مناطق مختلف داخل بدن به پزشك كمك می‌كنند تا تشخیص دهد توموری وجود دارد یا خیر. تصویربرداری به كمك اشعه ایكس می‌تواند به شیو‌ه‌های مختلف از جمله تصویربرداری ساده و انواع سی‌تی‌اسكن صورت پذیرد. در عكس ساده ضایعات توده‌ای احتمالی دیده می‌شود و در سی‌تی اسكن می‌توان حدود و جزئیات بیشتری را از این ضایعات و همچنین گرفتاری غدد لنفاوی اطراف و متاستازها به ارگان‌های دیگر را تعیین كرد. سی‌تی اسكن در مرحله بعدی برخی از انواع سرطان كاربرد دارد. براساس یافته‌های موجود در سی‌تی اسكن مبنی بر درگیری غدد لنفاوی ناحیه‌ای و متاستازها، پیش آگهی سرطان را نیز می‌توان تعیین كرد.

در اسكن رادیونوكلئویید، بیمار یك ماده حاجب را می‌بلعد یا ماده حاجب به او تزریق می‌شود. سپس یك اسكنر سطوح رادیواكتیویته را در ارگان‌های مختلف اندازه‌گیری می‌كند و آن را روی یك فیلم یا كاغذ به تصویر می‌كشد. پزشك می‌تواند قسمت‌های غیرعادی را با بررسی میزان رادیواكتیویته در ارگان‌ها مشخص كند. فرد مورد آزمایش ماده رادیواكتیو را بلافاصله پس از انجام تست دفع می‌كند.

سونوگرافی نیز با به كارگیری امواج صوتی با فركانس بالا می‌تواند تصاویری را از درون بدن افراد در اختیار قرار دهد و به عنوان مثال در تشخیص توده‌های توپر از كیست‌ها در پستان واقع شود.

روش ام‌آر‌آی نیز همانند سی‌تی اسكن جزئیات بهتری از تصاویر درون بدن ارائه می‌كند و در مقایسه با سی تی اسكن، بافت نرم را بهتر نشان می‌دهد.

در مراحل بعدی انجام بیوپسی برای تشخیص قطعی وجود نئوپلاسم و سرطان الزامی است. بافت مورد نظر را می‌توان به چند طریق از جمله اندوسكوپی، بیوپسی سوزنی یا توسط جراحی برداشت.

به وسیله آندوسكوپی، پزشك می‌تواند از وقایع داخل بدن مطلع شود و امكان تصویربرداری و برداشت مستقیم بافت‌های مورد نظر و فرستادن آنها برای بررسی سلولی و بافت‌شناسی موجود است.

استفاده از بیوپسی سوزنی گاه مانند ندول‌های تیروئیدی یا آسپیراسیون از طریق پوست در موارد احتمال وجود سرطان‌‌های پانكراس تحت هدایت سی تی اسكن یا سونوگرافی كاربرد دارد و تشخیص به گرفتن نمونه مناسب بستگی دارد.

علاوه بر مشاهده الگوی رشد یك تومور در میكروسكوپ نوری، درجه آتیپی سلولی، تهاجمی بودن و خصوصیات مورفولوژیك در تشخیص‌های افتراقی كمك‌كننده است. همچنین تهیه بافت كافی و مناسب برای یافتن ناهنجاری‌های ژنتیك و بروز الگوهای پروتئین ـ كه ممكن است اطلاعاتی درباره پیش آگهی یا پاسخ به درمان فراهم آورد ـ ضروری است. مثلا تشخیص ایمونولوژیك پروتئین‌ها در بافت تازه یخ‌زده موثرتر از بافت تثبیت‌شده با فرمالین است.

بیماران اغلب نگران این موضوع هستند كه بیوپسی منجر به پخش شدن بیماری گردد. البته این اتفاق به ندرت پیش می‌آید. گاه نیز حاشیه‌ای از بافت سالم اطراف برداشته می‌شود كه به منظور كاهش احتمال گسترش سلول‌های سرطانی به بافت‌های سالم صورت می‌گیرد.

در نهایت وقتی تشخیص سرطان مسجل شد، پزشك تمایل دارد از مرحله و میزان گسترش بیماری آگاه شود. طبقه‌بندی اقدامی است به این منظور كه آیا سرطان گسترش یافته و اگر چنین است به كدام قسمت‌های بدن نفوذ یافته است. اقدامات درمانی بستگی به نتیجه طبقه‌بندی دارند. پزشك با آزمایش‌ها و بررسی‌های مختلف می‌تواند سرطان را مرحله‌بندی كند. مثلا در صورتی كه احتمال دهد سرطان به شكم گسترش یافته است، می‌تواند لاپاراتومی انجام دهد یا از طریق سی‌تی‌اسكن مكان‌های احتمالی گسترش سرطان را ارزیابی كند.

در این میان، پیش‌آگهی همان پیشگویی دوره و نتایج بیماری در آینده است كه احتمال و درصد بهبود از بیماری را نشان می‌دهد. پیش‌آگهی یك فرد مبتلا به سرطان به عوامل متعددی از جمله نوع سرطان، مرحله و درجه آن (یعنی این‌كه چه مقدار سلول‌های سرطانی با سلول‌های طبیعی تشابه دارند و با چه سرعتی سلول‌ها رشد و گسترش می‌یابند) بستگی دارد. عوامل موثر دیگر در پیش‌آگهی عبارتند از سن بیمار، وضعیت سلامت عمومی بیمار و چگونگی پاسخ بیمار به درمان. از آنجا كه این عوامل دائما در حال تغییر هستند، پیش‌آگهی بیمار نیز در حال نوسان است.

دكتر رضا ملایری

 فوق تخصص مدیكال انكولوژی

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:5
بیماری ها
كسی مرا می‌شناسد؟
آلزایمر از تشخیص تا درمان
بیماری آلزایمر نوعی اختلال مغزی است كه بر اثر آسیب‌دیدگی و مرگ سلول‌های مغزی اختلال در حافظه، تفكر، قضاوت، زبان و سایر كاركردهای عصبی بوجود آمده و موجب تغییر در رفتار و شخصیت فرد می‌شود. این بیماری در نتیجه رسوب غیرعادی برخی مواد پروتئینی در درون و بیرون سلول‌های مغز ایجاد می‌شود. این رسوبات ارتباط سلول‌های مغز را با یكدیگر مختل كرده، مانع رسیدن پیام‌های عصبی می‌شود.

 در نتیجه كاركرد‌های عصبی یكی پس از دیگری مختل می‌شوند و از بین می‌روند. نخستین باراین بیماری ازسوی پزشك آلمانی آلوییس آلزایمر (Alois Alzheimer) مطرح شد؛ او مغز بیمار میانسال خود به نام آگوسته دی را پس از مرگ آزمایش كرد و نوشت كه درون سلول‌های مغز، ذراتی دوكی شكل و لابه‌لای آنها اجسامی پهن‌تر رسوب می‌كنند، این تغییرات به ترتیب كلافه‌های عصبی و پلاك‌های پیری خوانده شدند.

به طور كلی باید گفت این بیماری در 2 دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود؛ نوع تك‌گیر كه بیشتر افراد 65 ساله و بالاتر را مبتلا می‌كند. عامل وراثت در آن نقش چندان مهمی ندارد و شایع‌ترین نوع این بیماری به شمار می‌آید. نوع فامیلی كه عامل وراثت در آن نقش تعیین‌كننده دارد و مستقیما از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود و معمولا در سنین پایین‌تر (دهه‌های 4 و 5 عمر) شروع می‌شود شیوع كمتری دارد.

فرق آلزایمر با فراموشی عادی

سالمندان عادی ممكن است نام افرادی را كه تازه دیده‌اند، فراموش كنند، پیام‌های تلفنی را بموقع نرسانند، فراموش كنند كه داروهای خود را بموقع بخورند و یادشان نیاید وسایل شخصی خود را كجا گذاشته‌اند. موضوعات تازه مثل طرز كار با اجاق گاز تازه را به سختی یاد بگیرند. در فراموشی‌های حاصل از كهولت سن سالمند، معمولا مدتی بعد چیزی را كه فراموش كرده بودند، به یاد می‌آورند و البته فراموشی‌های این افراد پیشرونده نیستند.

این در حالی است كه در فراموشكاری‌های مرضی (شامل بیماری آلزایمر و انواع دیگر دمانس) افت حافظه پیشرونده است و سایر قوای شناختی نظیر، تكلم، تمركز، تصمیم‌گیری، قضاوت و درك فضایی نیز دچار اختلال و به افت كاركرد فرد در زمینه‌های شغلی، خانوادگی و اجتماعی منجر می‌شود.

حدود 25 میلیون نفر در سراسر دنیا به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و شیوع آن در كل جمعیت جهان 5‌/‌0 درصد است؛ در 5 درصد از جمعیت 65 ساله و بالاتر، بیماری آلزایمر متوسط تا شدید و 10 تا 15 درصد سالمندان 65 سال و بالاتر، بیماری آلزایمر خفیف دیده می‌شود.

زوال عقل بیش از صد علت دارد كه بیماری آلزایمر یكی از این علت‌ها و البته شایع‌ترین آنهاست كه برخی از علل كم و بیش درمان‌پذیر آن عبارتند از: تومورها و سایر ضایعات فضاگیر مغز مانند كیست‌ها و هماتوم‌ها، هیدروسفالی با فشار طبیعی، مسمومیت‌ها از جمله مسمومیت با فلزات سنگین، بیماری‌های متابولیك، اندوكرینی و تغذیه‌ای مانند بیماری ویلسون، گواتر توكسیك و كمبودهای ویتامینی.

همچنین برخی علل كم و بیش درمان‌ناپذیر آن نیز شامل بیماری آلزایمر و اختلالات وابسته، بیماری پاركینسون، سكته و ضایعات عروقی مغز، ضربه مغزی، ایدز، مصرف درازمدت برخی داروها مانند الكل، بیماری‌های پیشرونده (قلبی، كبدی، كلیوی، ریوی و...) می‌شوند.

تشخیص بیماری آلزایمر

در اهمیت مراجعه زودرس به پزشك، هر چه تاكید شود، كم است. این بیماری با یك ارزیابی كامل شامل شرح حال مفصل و دقیق، معاینه كامل جسمی و عصبی، آزمایش‌های مختلف خون و ادرار، سایر آزمایش‌های تخصصی مانند نوار قلب و مغز، عكس قفسه سینه، سی‌تی‌اسكن یا ام.آر.ای مغز و اجرای آزمون‌های شناختی قابل تشخیص است.

با استفاده از آزمون‌های شناختی، موارد مشكوك شناسایی و برای ارزیابی كامل‌تر و جامع‌تر به سطوح بالاتر مراقبت ارجاع می‌شود.

در نهایت نمره وضعیت شناختی سالمند به عنوان معیار پایه ثبت می‌شود و در اندازه‌گیری‌های بعدی ملاك مقایسه قرار می‌گیرد. تغییرات این نمره، پزشك را در تعیین سرعت پیشرفت، پیش‌آگهی و پاسخ به درمان دارویی یاری می‌دهد.

البته این ابزارها جای تشخیص را نمی‌گیرند و صرفا موارد مشكوك را شناسایی می‌كنند.

برای این كه بیماری آلزایمر را بهتر بشناسیم، باید بدانیم فرد مبتلا در مرحله اولیه و خفیف، یك سوال را بارها و بارها تكرار می‌كند، در نام بردن وسایلی كه به طور روزمره با آن سر و كار دارد، دچار اشكال می‌شود، نام نزدیكان را فراموش می‌كند، گاهی راه خانه را گم می‌كند، موقعیت زمان و مكان را تشخیص نمی‌دهد، آداب اجتماعی را رعایت نمی‌كند، كارهایی را كه نیاز به رعایت ترتیب خاصی دارند بدرستی انجام نمی‌دهد و نمی‌تواند حساب پول خود را درست نگهدارد.

در مراحل میانی و متوسط نیز اختلال حافظه شدیدتر می‌شود. مثلا فرد نام فرزندان یا همسر را فراموش می‌كند. در انجام فعالیت‌های عادی و روزمره مانند غذا خوردن، شستشو، و لباس پوشیدن مشكل دارد و گاه بی‌اختیار ادرار می‌كند. به اختلالات رفتاری مانند عصبانیت، بیقراری، پرخاشگری و مسائلی مانند سوء‌ظن، توهم، و بی‌خوابی دچار می‌شود. تعدادی از مبتلایان در این مرحله به سراهای سالمندی سپرده می‌شوند.

در مرحله پایانی و شدید نیز فراموشی به قدری شدید می‌شود كه حتی هویت خود را فراموش می‌كنند. قدرت تكلم را از دست می‌دهند. كنترل ادرار و مدفوع را از دست می‌دهند. قدرت حركت را از دست می‌دهند. مشكلات بلع و زخم بستر پیدا می‌كنند و در نهایت به علت عفونت و نارسایی دستگاه‌های حیاتی بدن فوت می‌كنند.

در این میان، اختلال حافظه در معاینه بالینی و آزمون‌های روان‌سنجی و نیز وجود اختلال حداقل در یك حوزه شناختی دیگر (افازی یا اگنوزی یا اپراكسی)، افت عملكرد در حوزه‌های شغلی، خانوادگی و اجتماعی، پیشرفت تدریجی، بهنجاری سطح هشیاری حداقل در اوایل تا اواسط بیماری، شروع علائم پس از 40 سالگی و در سایر عوامل سبب‌ساز دمانس پس از بررسی تشخیصی از جمله مهم‌ترین معیارهای تشخیصی بیماری آلزایمر است.

راهكارهای درمانی در بیماری آلزایمر

معالجه قطعی بیماری آلزایمر هنوز مقدور نیست، بنابراین راهكارهای درمانی در مقطع فعلی بر كاهش نگرانی بیمار، افزایش كیفیت زندگی بیمار و مراقب ـ كار درمانی جهت پیشگیری از افت زودرس توانایی‌ها، كاهش نگرانی بیمار و مراقب تاكید دارد. در مجموع راهكارهای درمانی در بیماری آلزایمر را می‌توان به 2 دسته كلی تقسیم كرد:

درمان‌های فیزیكی شامل تامین آسایش بیمار، درمان‌های دارویی موثر بر شناخت، درمان‌های دارویی موثر بر اختلالات روانی ـ رفتاری و درمان‌های روانی ـ اجتماعی شامل طیف وسیعی از مداخلات فردی و محیطی موثر بر شناخت و رفتار می‌شود.

آنچه باعث آلزایمر می‌شود

 

1 ـ عواملی كه تاثیر آنها در افزایش خطر ابتلا به اثبات رسیده، شامل 4 عامل سن، سابقه فامیلی، ناهنجاری كروموزم 21، وجود ژن APOE-4 و جهش‌های ژنی.

2 ـ عواملی كه تاثیر آنها در افزایش خطر ابتلا محتمل است، شامل ضربه و آسیب‌های مغزی شدید، كوچكی ابعاد سر، عوامل عروقی مانند پرفشاری خون، دیابت و استعمال دخانیات.

3 ـ عواملی كه تاثیر آنها در افزایش خطر ابتلا در دست بررسی است، شامل افسردگی، قرار گرفتن در میدان‌های مغناطیسی پرفشار، كمبود ویتامین B12 و فولات، افزایش هوموسیستئین سرم، اختلالات خواب، جنس مونث، مصرف هورمون‌های استروژنی در دوره یائسگی و تماس با آلومینیوم.

البته در نقطه مقابل، عوامل كاهنده خطر ابتلا به این بیماری هم وجود دارد؛ به عنوان مثال می‌توان به عواملی كه تاثیر آنها در كاهش خطر ابتلا محتمل است، همچون فعالیت‌های اجتماعی مانند اوقات فراغت، فعالیت فیزیكی، تحریك فكری مستمر، تحصیلات بالاتر، مصرف الكل به مقدار كم، مصرف داروهای ضد التهاب و داروهای كاهنده كلسترول اشاره كرد. همچنین عواملی كه تاثیر آنها بر روی كاهش خطر ابتلا در دست بررسی است هم شامل داروهایی كه در درمان بیماری آلزایمر استفاده می‌شود، اسید‌های چرب امگا3 می‌شود.

دكتر مهشید فروغان

 دبیر علمی انجمن آلزایمر ایران


چهارشنبه 30/6/1390 - 10:5
بهداشت روانی
ایستگاه آرامش
رهایی از كابوس‌های شبانه
به احتمال زیاد شما هم با دیدن كابوس‌ آشنا هستید و در طول زندگی آن را تجربه كرده‌اید. كابوس شبانه در بزرگسالان كمتر باعث ترس و نگرانی می‌شود، اما كودكان كه تجربه كمتری دارند، ممكن است با دیدن آن دچار ترس و اضطراب شوند و نتوانند خواب راحتی داشته باشند یا از ترس، از رفتن به رختخواب گریزان باشند. وظیفه پدر و مادر در چنین شرایطی اطمینان‌دادن به كودك و حمایت از اوست.

وقتی كودك كابوس می‌بیند، معمولا از خواب می‌پرد و دوان‌دوان به اتاق خواب شما می‌آید تا به آرامش برسد. به طور كلی هر فرد در شب حدود 4 تا 5 بار خواب می‌بیند كه برخی از آنها خوب و برخی بد هستند. محتوای كابوس معمولا با توجه به مرحله تكاملی كودك متفاوت است. مثلا كودكان نوپا اغلب درباره جداشدن از والدین كابوس می‌بینند، كودكان در سنین قبل از مدرسه كابوس‌هایی از هیولا و تاریكی می‌بینند و در سنین مدرسه كابوس‌هایی درباره مرگ و خطرات واقعی تجربه می‌كنند. شما به كمك روش‌های مختلف می‌توانید به كودك خود برای مواجهه با این كابوس‌ها كمك كنید. ابتدا برای كودك توضیح دهید كه او خواب بدی دیده است و در كنار او روی تخت بنشینید تا آرام شود. به او بگویید اگر دوست دارد می‌توانید در اتاق خواب او را باز بگذارید. می‌توانید در اتاقش یك چراغ خواب قرار دهید، خصوصا اگر كودك از تاریكی می‌ترسد.

در طول روز از كودك بخواهید درباره خواب‌های ترسناكش با شما صحبت كند. ممكن است او خوابش را به یاد نیاورد. می‌توانید با یادآوری جملاتی كه كودك پس از بیدارشدن از خواب گفته، به یادآوری كابوسی كه دیده است كمك كنید. اگر كودك درباره سقوط یا تعقیب‌شدن كابوس می‌بیند، به او اطمینان دهید كه چنین اتفاقی نمی‌افتد و بسیاری از كودكان دیگر هم این كابوس‌ها را می‌بینند. كودك را تشویق كنید تا از یك فرد قوی یا یك سلاح جادویی برای از بین‌بردن افراد پلید یا وقایع خطرناكی كه در كابوس می‌بیند استفاده كند. از او بخواهید پایان خوبی برای كابوسش نقاشی كند. نكته دیگر فیلم‌های ترسناك و خشن هستند كه در بیشتر كودكان باعث ترس از خواب و كابوس می‌شوند. كودك را تا 3 سالگی از دیدن چنین فیلم‌هایی منع كنید. اگر كابوس‌های كودك به مرور شدیدتر شوند یا با انجام موارد فوق پس از گذشت 2 هفته كابوس‌ها تقلیل نیابند و ترس ناشی از كابوس در فعالیت‌های روزانه‌اش مداخله كند، موضوع را با پزشك در میان بگذارید و از او كمك بگیرید.

دكتر آزاده شیروانی

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:4
بیماری ها
وبا در كمین است
وبا از جمله بیماری‌های بسیار خطرناكی به شمار می‌رود كه فرد مبتلا به آن در زمان بسیار كوتاهی حجم بسیار زیادی از آب بدن خود را از دست می‌دهد و به همین دلیل هم در معرض خطر مرگ قرار می‌گیرد. این روزها در حالی نسبت به احتمال ابتلا به وبا به مردم جامعه هشدار داده می‌شود كه این بیماری در طول تاریخ بارها و بارها همه‌گیری جهانی داشته ‌است.

این بیماری خطرناك بخصوص در قرن نوزدهم چندین بار در اروپا همه‌گیر شد و بسیاری از مردم آن زمان از جمله افراد سرشناسی همچون چایكوفسكی و الكساندر دوما را قربانی كرد. در آمریكا هم زمانی كه هنوز شبكه تصفیه آب مدرن وجود نداشت، سالانه حدود 100 هزار نفر بر اثر ابتلا به این بیماری جان می‌باختند.

البته در حال حاضر و با پیشرفت سیستم‌های انتقال آب در بسیاری از كشورها این بیماری به تاریخ پیوسته است و تنها در مناطقی كه بهداشت ضعیفی دارند یا درگیر قحطی و جنگ هستند احتمال شیوع پیدا می‌كند و متاسفانه باید گفت امروزه وبا بیشتر در كشورهای در حال توسعه به علت وضعیت ناسالم و غیر بهداشتی آب‌های آشامیدنی دیده می‌شود.

وبا از جمله بیماری‌هایی است كه بیشتر از طریق مواد غذایی و سبزیجات آلوده به مدفوع انسان، منتقل می‌شوند؛ از همین رو بسیاری از متخصصان، آبیاری نادرست مزارع سبزیجات و صیفی‌جات بویژه مزارع پیرامون شهرهای بزرگ را یكی از عوامل اصلی ابتلای افراد به وبا می‌دانند. البته مسوولان شیوع اخیر این بیماری در ایران را ناشی از ورود غیرقانونی اتباع كشورهای همسایه و رفت و آمدهای غیرقانونی مرزی می‌دانند و معتقدند كار كردن این افراد در مزارع كشاورزی باعث شده تا بیماری وبا به كشور ما هم سرایت كند. در این میان، به گفته بسیاری از كارشناسان، مهم‌ترین راه انتقال وبا در ایران سبزیجاتی است كه به صورت غیرقانونی، با فاضلاب خام آبیاری می‌شود. بنابراین شستشوی دقیق و بهداشتی سبزی و میوه‌ها و استفاده از مواد ضدعفونی كننده از اهمیت خاصی در پیشگیری از وبا و سایر بیماری‌های روده‌ای برخوردار است.برای ضدعفونی كردن میوه و سبزی‌ها آسان‌ترین روش استفاده از پركلرین به میزان یك قاشق مربا خوری در 5 لیتر آب و شستشوی كامل است. در عین حال بهتر است مصرف محصولات لبنی فاقد مجوز و پروانه بهداشتی یا محصولاتی كه بدون درج تاریخ انقضای مصرف هستند، هم فراموش كنید و ریسك ابتلا به وبا را با خوردن سالاد و سبزی در رستوران‌ها یا نوشیدن آب زرشك یا آلبالو، شربت‌ خاكشیر و این قبیل مواد كه توسط فروشندگان دوره‌گرد یا مراكز فاقد نظارت جدی عرضه می‌شود، به جان نخرید.

چهارشنبه 30/6/1390 - 10:4
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته