• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3465روز قبل
بیماری ها
وقتی سردرد كلافه‌ات می‌كند!
صنعتی شدن جوامع و ورود تكنولوژی بخصوص در شهرهای بزرگ اگرچه راحتی و آسایش را برای خانواده‌ها به ارمغان آورده، اما داشته‌های مهمی را هم از آنان گرفته است؛ از جمله این داشته‌ها آرامشی است كه این روزها همه دربه‌در به دنبال آن هستند تا زیر سایه آن مانند زمان‌های گذشته از زندگی لذت بیشتری ببریم و حداقل یك زندگی طبیعی خالی از استرس داشته باشیم.

این روزها تنش‌های اجتماعی ناشی از آلودگی‌های صوتی و آب و هوایی و مسائل اجتماعی و اقتصادی چنان بر زندگی مردم و بخصوص شهرنشین‌ها سایه‌افكنده كه می‌توان تاثیرات منفی آن را در سلامت روحی و روانی و همچنین جسمانی تمام اقشار جامعه به وضوح دید. یكی از این مشكلات كه متاسفانه بسیاری از آن شكایت دارند و نسبت به گذشته روند رو به رشدی دارد، سردرد است؛ این در حالی است كه آمار‌ها نشان می‌دهد تنها یك تا 2 درصد سردردهای مردم علت عضوی مانند تومور مغزی دارد.

سردرد از شكایت‌های شایعی است كه مختص یك گروه سنی نیست بلكه در تمام رده‌های سنی دیده می‌شود و البته در كودكان نیز بسیار شایع است. همین مساله شاید به ظاهر ساده می‌تواند مشكلات بیشماری برای كودك از جمله افت تحصیلی، عدم حضور در مدرسه و كاهش فعالیت‌های اجتماعی را به وجود آورد.

اغلب والدین وقتی كودكشان دچار سردرد‌های مكرر می‌شود با تصور وجود یك بیماری جدی به پزشك مراجعه می‌كنند، اما در اغلب موارد با انجام آزمایشات و تست‌های لازم معلوم می‌شود سردردها مربوط به میگرن است. طبق آمارها علت مراجعه 16 درصد از كودكان به كلینیك‌ها را سردرد تشكیل می‌دهد و 75 درصد سردرد در كودكان مربوط به میگرن است. گروه دیگری كه خیلی با این مشكل دست و پنجه نرم می‌كنند افراد میانسال و بخصوص خانم‌ها هستند.

سردرد بیماری نیست بلكه یك نشانه یا علامت است. در اغلب موارد بیماری‌هایی كه سردرد ایجاد می‌كند خوش خیم هستند، ولی بندرت بیماری‌های جدی و خطرناك هم می‌توانند سردرد ایجاد كنند، به طور مثال می‌توان به سردرد به دلایل؛ بالا بودن فشار خون، انواع تومورهای مغزی، سردرد‌های عفونی مثل سینوزیت و مننژیت و سردرد با زمینه بیماری‌های چشمی، سردردی كه منشأ آن بیماری‌های دندان یا آلرژی یا سردردی كه در اثر ضربه مغزی و خونریزی ایجاد می‌شود، اشاره كرد. بنابراین هر سردردی میگرن نیست.

در هر نقطه از بدن انسان زمانی می‌توان درد را احساس كرد كه در آنجا گیرنده مخصوص درد وجود داشته باشد، جالب اینجاست كه خود نسج مغز فاقد گیرنده مخصوص درد است ولی رگ‌های خونی داخل مغز و پرده‌های مغزی و عضلات كاسه سر و صورت گیرنده‌های درد دارند و در اثر فشار و التهاب و عفونت و گشاد یا تنگ شدن رگ‌های داخل و خارج جمجمه این گیرنده‌های درد تحریك می‌شوند و در نتیجه انسان احساس سردرد می‌كند.

میگرن یكی از انواع سردردهاست كه بسیار شایع است و اگر گریبان‌گیرتان شود، آنقدر آزارتان می‌‌دهد كه گاهی از شدت درد، مجبور می‌شوید تمام كارهای روزانه را تعطیل كنید و به محیطی آرام و تاریك پناه ببرید تا شاید درد كمی فروكش كند. سردرد میگرنی معمولا به صورت ضربان‌دار است و اغلب با تهوع و اختلال در بینایی نیز همراه است. اگرچه در اكثر موارد میگرن با سردردهای شدید همراه است؛ ولی هر سردرد شدیدی میگرن نیست و بعكس، حتی ممكن است سردرد میگرن به صورت یك درد خفیف بروز كند.

اگرچه نمی‌توان از همه حمله‌های میگرنی پیشگیری كرد، ولی می‌توان با شناسایی عواملی كه باعث تحریك و ایجاد حمله‌ها می‌شود از تعداد و شدت آنها كاست

میگرن معمولا در یك سمت سر شدیدتر از سمت دیگر حس می‌شود. درد اغلب به قدری شدت دارد كه می‌تواند فعالیت‌های روزمره را حتی تا چند روز، مختل كند. سردرد ضرباندار معمولا در یك طرف سر در نزدیكی گیجگاه، پیشانی و چشم‌ها رخ می‌دهد. بیشتر افراد میگرنی به نور، صدا و فعالیت‌های خفیفی مثل بالارفتن از پله‌ها، به هنگام سردرد حساس می‌شوند و اغلب آنان در حمله سردرد دچار تهوع، استفراغ و مشكلات بینایی می‌شوند.

میگرن را بیشتر بشناسیم

میگرن یكی از شایع‌ترین علل سردرد است. بیشتر افرادی كه میگرن دارند به حملات پی در پی سردرد دچار می‌شوند و اغلب آنها سابقه طولانی چندین ساله سردرد دارند، در بعضی موارد سردرد خفیف است یا مثلا فقط احتمال یك حمله میگرنی در هر ماه وجود دارد كه این باز قابل تحمل است، ولی در مواردی فواصل حملات كمتر است به طوری كه ممكن است در هفته چندین حمله میگرنی پیش بیاید؛ این شرایط دیگر غیرقابل تحمل بوده و گاهی می‌تواند مانع كار و زندگی شده و تاثیر منفی در فعالیت روزانه بگذارد و در برخی افراد مانع فعالیت‌های اجتماعی می‌شود تا جایی كه حتی زندگی آنان را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد.

عوامل موثر در بروز سردرد میگرنی

با این‌كه هر روز شاهد پیشرفت‌های چشمگیری در درمان میگرن هستیم، ولی هنوز علت اصلی سردرد میگرنی بوضوح روشن نشده.

آنچه مسلم است ارث و زمینه خانوادگی می‌تواند عامل اصلی باشد. معمولا یكی از سوالاتی كه پزشك از بیماران میگرنی می‌كند این است كه به غیر از شما آیا فرد دیگری در خانواده‌تان سردرد دارد یا خیر.

در اغلب موارد جواب این سوال مثبت است. بیمارانی كه دچار میگرن هستند معمولا پدر، مادر یا برادر، خواهر و عمو و دایی آنها نیزاز میگرن رنج می‌برند.

تحقیقات نشان می‌دهد علاوه بر ارث، ماده شیمیایی به نام سروتونین نیز می‌تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. سوخت و ساز غیرطبیعی سروتونین كه یك انتقال‌دهنده عصبی فعال‌كننده عروق است و در پلاكت‌ها و سلول‌های مغز یافت می‌شود، نقش عمده‌ای ایفا می‌كند. قبل از بروز سردرد، سروتونین پلاسما افزایش می‌یابد و همین امر سبب گشاد شدن شریان كاروتید داخل جمجمه‌ای و تاثیر آن بر شریان‌های سر و عروق مغزی و شبكیه می‌‌شود.

مطالعات نشان داده‌اند، قابلیت نفوذپذیری شریان‌های اتساع یافته، افزایش پیدا می‌كند و واكنش‌های التهابی موضعی در مجاورت شریان‌های متسع به وقوع می‌پیوندد. این فرآیند با افت میزان سروتونین پلاسما و بروز دردهای ضربان‌دار ادامه می‌یابد.

سردردها ممكن است با سیكل قاعدگی، نور زیاد، استرس، افسردگی، بی‌خوابی، خستگی، استفاده بیش از حد دارو و مصرف غذاهای حاوی تیرامین، نیتریت‌ها (غذاهایی مانند پنیرهای كهنه و بسیاری از انواع غذاهای كنسروی حاوی مواد نگهدارنده). یا فرآورده‌های لبنی، آغاز شود. در برخی از خانم‌ها مصرف قرص‌های خوراكی ضدبارداری، دفعات و شدت حملات میگرنی را افزایش می‌دهد.

ولی آنچه مسلم است میگرن در اثر تورم عروق خونی و تحریك گیرنده‌های درد اعصاب اطراف عروق حس درد به وجود می‌آید.

میزان شیوع میگرن بستگی به نحوه زندگی و محیط زندگی و آب و هوا نیز دارد. به طوری كه در جوامع روستایی میزان شیوع میگرن بسیار كمتر از جوامع شهری بخصوص تهران است. طبق آماری كه در دومین كنگره سردرد ارائه شده است بیش از 75 درصد تهرانی‌ها سردرد دارند كه البته همه این سردردها میگرنی نیست و سردردهای عصبی، سردرد مزمن، سردرد‌های ناشی از آلودگی هوا و آلودگی صوتی، استرس و اضطراب و تنش‌های محیطی را نیز شامل می‌شود.

به طور متوسط 13 درصد جمعیت كشور ما به سردرد میگرنی مبتلا هستند كه از این میان خانم‌های میانسال سهم بیشتری دارند و در كل حدود 22 درصد موارد میگرن در خانم‌ها تظاهر می‌كند.

لازم به توضیح است كه سردرد در كودكان نیز دیده می‌شود به طوری كه سن شروع آن در پسر بچه‌ها 7 ـ 2 سالگی و در دختر بچه‌ها 10 ـ 9 سالگی است.

هر سر دردی میگرن نیست

میگرن یك نوع سردرد ضربان‌دار است كه می‌تواند در یك طرف یا هر دو طرف سر ایجاد شود. این نوع سردرد معمولا با تهوع، استفراغ و كاهش اشتها همراه است.

یكی از نشانه‌های ویژه آن احساس جرقه‌های نورانی است كه معمولا قبل از بروز درد، بیمار آن را می‌بیند و این علامت می‌تواند پیش‌درآمدی برای شروع سردرد باشد.

معمولا افرادی كه میگرن دارند به نور حساس هستند و ترجیح می‌دهند در یك اتاق تاریك استراحت كنند. از عواملی كه باعث تشدید علائم در بیمار می‌شود می‌توان به فعالیت‌های فیزیكی، ورزشی و سروصدا اشاره كرد. در ضمن بعضی از بوها مثل عطر و ادكلن‌های تند یا بوی بعضی غذا‌ها می‌تواند سردرد میگرنی را تحریك كند. خانم‌هایی كه دچار سردرد میگرنی هستند معمولا در زمان قاعدگی خیلی بیشتر دچار این نوع سردرد می‌شوند.

مدت زمان حمله میگرن می‌تواند از چندین ساعت تا چند روز طول بكشد.

از تشخیص تا درمان

معمولا سردرد‌های میگرنی با گرفتن شرح حال از بیمار تشخیص داده می‌شود. در معاینات عصبی هیچ گونه نكته غیرطبیعی یافت نمی‌شود MRI مغز یا CT اسكن یا الكتروآنسفالوگرافی (نوار مغزی) عادی است و این گونه آزمایشات صرفا جهت رد سایر علل احتمالی ممكن است درخواست شوند.

توصیه‌ای كه با به‌كارگیری آن می‌توانید به میزان قابل ملاحظه‌ای از بروز سردرد میگرنی بكاهید شامل، داشتن نظم و ترتیب در ساعات خواب و بیداری و غذا خوردن است. اگرچه شاید به نظر خیلی بی‌اهمیت و پیش‌پاافتاده به نظر برسد، ولی افرادی كه این اصول را رعایت كرده‌اند تاثیر زیاد آن را درك كرده‌اند.

آنان به خوبی دریافته‌اند كه گرسنگی، بی‌خوابی، كم‌خوابی یا بدخوابی و حتی زیاد خوابی همگی عواملی است كه می‌تواند باعث تحریك و شروع سردرد میگرنی شود. سردردهای میگرنی معمولا در روزهای تعطیل بیشتر است؛ چراكه معمولا در این روزها كه كار و فعالیت روزانه كم می‌شود فرد تمایل دارد حداقل یك ساعت بیشتر از حد معمول بخوابد و همین امر جرقه‌ای است برای شروع سردرد میگرنی.

بنابراین اگر شما هم دچار سردردهای میگرنی هستید باید همیشه سعی كنید در یك ساعت بخصوص بخوابید و در یك ساعت مشخص هم بیدار شوید و در ضمن منظم بودن ساعات غذا خوردن نیز مهم است، چون گرسنگی نیز یكی از عواملی است كه منجر به شروع سردرد می‌شود، در ضمن قهوه و نسكافه اگر مداوم و بیش از حد مصرف شود یا ناگهانی قطع شود، می‌تواند سردرد میگرنی را تشدید كند.

جالب است بدانید بیمارانی كه سردرد دارند معمولا از انواع و اقسام مسكن‌ها استفاده می‌كنند كه خود مسكن‌ها اگر مداوم و طولانی مدت مصرف شود، می‌تواند ایجاد سردرد كند.

برخی از غذاها بخصوص فست‌فودها مانند سوسیس، كالباس، پیتزا و بخصوص پنیر پیتزا و انواع سس‌های گوجه‌فرنگی، سس مایونز و انواع نوشیدنی‌های گازدار و غذاهای كنسرو شده می‌تواند سردرد را تشدید كند.

همچنین مصرف قرص‌های ضدبارداری برای میگرن مضر است و باعث تشدید سردرد می‌شود.

در این میان شاید شما هم تجربه كرده باشید كه در مسافرت و تغییر آب و هوایی سردردتان عود می‌كند، بنابراین مسافرت هم یكی از عوامل بروز سردرد است.

فراموش نكنید مصرف سیگار و الكل علاوه بر هزاران ضرری كه دارد، یكی از عوامل تشدیدكننده سردرد میگرنی است.

و بالاخره استرس و اضطراب كه رد پایش در اغلب بیماری‌ها دیده می‌شود در این بیماری نیز تاثیرش را بر جای می‌گذارد.

از بروز میگرن پیشگیری كنید

اگرچه نمی‌توان از همه حمله‌های میگرن پیشگیری كرد، ولی می‌توان با شناسایی عواملی كه باعث تحریك و ایجاد حمله‌ها می‌شود از شمار حمله‌ها و شدت آنها كاست. یكی از روش‌های موثر در كاهش حملات میگرنی ورزش است.

تحقیقات نشان داده ورزش و پیاده‌روی البته در زمانی كه شخص سردرد ندارد در كاهش میزان حمله‌های میگرنی موثر است.

یوگا نیز با مكانیسم كاهش استرس و اضطراب در بهبود میگرن تاثیر دارد.

بیوفیدبك نیز از روش‌های موثر در كاهش حملات میگرنی است؛ در این روش بیمار با یادگیری روش‌های كاهش استرس و اضطراب می‌تواند میزان حملات را كاهش دهد. در روش بیوفیدبك، بیمار طی جلساتی با كمك نرم‌افزار مخصوص كامپیوتر، یاد می‌گیرد كه چگونه بر استرس خود غلبه كند و این یادگیری مانند دوچرخه‌سواری هیچ وقت فراموش نخواهد شد.

در ضمن با روش نوروفیدبك و با برنامه‌های مخصوص، بیمار می‌تواند طی جلساتی توسط كامپیوتر یاد بگیرد كه توانایی تنظیم و تغییر قطر رگ‌های خونی مغز را داشته باشد و در مرحله‌ای كه انقباض عروق می‌خواهد شروع شود به طور خودكار شخص قادر خواهد بود تا از بروز مرحله انقباض جلوگیری كند و مانع ظهور علائم میگرن شود.

در ضمن با روش نوروفیدبك و بیوفیدبك می‌توان عضلات شانه و گردن را كه دچار اسپاسم و انقباض شده و با فشار روی عروق خونی ایجاد سردرد می‌كند، توسط آموزش‌های رایانه‌ای در حالت شل نگه داشت و از بروز سردرد پیشگیری كرد.

اساس این روش به این صورت است كه با ثبت اعمال حیاتی مثل ضربان قلب، تنفس و دمای بدن یا فعالیت الكتریكی مغز و عضلات و ارائه آنها به صورت نمودار یا صدای مخصوص به بیمار، فرد وارد یك چرخه آموزش و تمرین می‌شود كه با طبیعی شدن ماركرهای فوق، وی جایزه خود را با شنیدن صدای دلنشین یا نمره بالاتر در نمودار می‌گیرد كه در نهایت سبب بهبود رفتاری و كاهش نشانه‌های بیماری می‌شود.

برای انجام آن بیمار معمولا روبه‌روی مانیتور كامپیوتر قرار می‌گیرد و الكترود‌های ثبت ماركرهای فوق به محل مناسب روی سر یا بدن وی متصل می‌شود و اطلاعات به دست آمده از طریق سیستم بلوتوث به كامپیوتر ارسال می‌شود. كامپیوتر این یافته‌ها را به پیام‌های شنیداری و دیداری تبدیل و به بیمار عرضه می‌كند و در هر ثانیه نمره صفر یا یك به بیمار می‌دهد.

از روش‌هایی كه در درمان میگرن می‌تواند موثر باشد، استفاده از لیزردرمانی است كه در این روش از لیزر با توان كم برای تسكین و كاهش تعداد حملات سردرد و كاهش شدت و مدت زمان سردرد استفاده می‌شود.

به طور كلی این كه برای درمان میگرن از چه داروهایی استفاده شود، به شدت و تعداد حمله‌ بیماری بستگی دارد، درمان دارویی میگرن شامل دو مرحله پیشگیری و درمان است.

بیمارانی كه سردرد آنها شدید نیست یا تعداد حملات در هر ماه یك تا 2 بار است، معمولا نیاز به درمان دارویی پیشگیری ندارند و درمان آنها در مرحله سردرد با مصرف یك قرص مسكن ساده بهبود می‌یابد، ولی در مواردی كه تعداد حملات در ماه بیش از 2 بار است یا شدت حملات زیاد است، لازم است از درمان دارویی پیشگیرانه استفاده شود كه این داروها حتما باید با تشخیص و تجویز پزشك صورت گیرد.

وقتی میگرن خطرناك می‌شود

 

سردرد میگرنی دو مرحله متفاوت دارد؛ در مرحله نخست عروق خونی مغز تنگ یا منقبض می‌شود كه در این مرحله نشانه‌های مربوط به اختلالات بینایی نظیر احساس دیدن جرقه‌های نورانی یا ضعف و كرختی در اندام‌ها و صدای وزوز گوش ممكن است احساس شود كه این مرحله حدود 30 ـ 15 دقیقه طول می‌كشد و در مرحله دوم عروق خون مغز منبسط می‌شود كه در این زمان سردرد ضربان‌دار همراه با تهوع شروع می‌شود كه بین چند ساعت یا حتی چندروز می‌تواند طول بكشد. سردرد میگرنی اگرچه ناخوشایند است ولی همیشه نیاز به مراجعه به پزشك نیست. شما تنها با داشتن علائم و نشانه‌های مشخص باید در اسرع وقت به پزشك مراجعه كنید.

سردرد میگرنی كه در سنین بالای 40 سال مشاهده می‌شود یا سردرد‌هایی كه روز به روز بشدت آن افزوده می‌شود، ازجمله این موارد هستند.

سردردهای بدون سابقه قبلی و با شروع حاد و ناگهانی یا سردرد‌هایی را كه با عطسه، سرفه و ورزش بدتر شود هم باید به این موارد اضافه كرد.

همچنین سردرد‌هایی كه همیشه یكطرفه است یا سردرد‌هایی كه با علائم و سایر نشانه‌های عصبی از قبیل اختلال درراه رفتن یا سخن گفتن همراه هستند هم باید جدی گرفت.

دكتر داود آذرنگی

 

 متخصص مغز و اعصاب

دوشنبه 4/7/1390 - 8:29
آموزش و تحقيقات
بطری‌های پلاستیكی را نجوشانید
به موازات رشد تكنولوژی و زمینه‌سازی بیشتر برای آرامش، مشكلات زیست‌محیطی، سلامتی و... نیز گریبانگیر بشر شده است.
تحقیقات جدید نشان می‌دهد اگر بطری‌های پلاستیكی در معرض آب جوشان قرار گیرند، مواد شیمیایی مضر آن 55 برابر حالت معمولی آزاد می‌شوند.

 (BPA)  بیسفنولA  كه ماده اصلی و ساختاری بطری‌های پلاستیكی آب، شیشه شیر كودكان و سایر بسته‌بندی‌های نوشیدنی و خوراكی محسوب می‌شود می‌تواند باعث اختلال در عملكرد غدد داخلی بدن شود. این ماده می‌تواند همچون هورمون زنانه یعنی استروژن عمل كند.

بسیاری از دانشمندان نگرانند كه مواجهه با این ماده شیمیایی ممكن است موجب تولد نوزادانی با ناتوانی‌ها و مشكلات پیشرفته شود. از سوی دیگر، ارتباط این ماده شیمیایی با گروهی از بیماری‌ها ازجمله سرطان، دیابت، چاقی و برخی اختلالات شناختاری نیز ثابت شده است.

تنها تماس مستقیم با این ماده نیست كه باعث ایجاد مشكلات می‌شود، بلكه پس از ‌آزاد شدن این ماده شیمیایی، اگر در معرض غذا یا نوشیدنی‌های آلوده به آن قرار گیرید نیز در خطر هستید. البته تحقیقات پیشین نیز نشان داده بود اگر بطری‌ها و شیشه‌های شیر كودك را به دفعات زیاد شسته، جوشانده و یا بسابید، به احتمال زیاد ماده شیمیاییBPA  آزاد خواهد شد و این ماده از شیشه به داخل آب منتقل می‌شود.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد، میزان ماده مضر آزاد شده ارتباطی به جدید و یا كهنه بودن شیشه پلی‌كربناتی ندارد و در هر صورت در مواجهه با آب‌جوش 55 بار بیش از گذشته آزاد می‌شود.

محققان موسسه سلامت ملی امریكا معتقدند، حتی بدون جوشاندن این بطری‌های پلاستیكی، پس از مدتی مقادیر جزیی و اندك از ماده شیمیاییBPA  آزاد می‌شود. پس بهتر است در استفاده از بطری‌های پلاستیكی‌ و بسته‌بندی مواد غذایی دقت بیشتری به كار گرفته شود.

منبع: رویترز

 

دوشنبه 4/7/1390 - 8:28
آموزش و تحقيقات
نوشیدنی‌های شیرین ‌نقرس را تشدید می‌كند
اگر شما هم از افرادی هستید كه از بیماری نقرس رنج می‌برند، بهتر است بیش از پیش مراقب رژیم غذایی خود باشید. تاكنون تصور می‌شد غذاهای حاوی گوشت قرمز و الكل عامل اصلی ایجاد و تشدید بیماری نقرس هستند ولی تحقیقات اخیر نشان داده است نوشیدنی‌های شیرین نیز می‌توانند در ایجاد این بیماری مفصلی دردناك موثر باشند.

مردانی كه روزانه دو بار یا بیشتر نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌كنند، 85 درصد بیش از كسانی كه یك بار در ماه از این نوشیدنی‌ها استفاده می‌كنند، در معرض بیماری نقرص هستند. در دهه‌های اخیر میزان این بیماری در ایالات متحده امریكا بسیار بالا رفته و به نظر می‌رسد مقصر اصلی آن فروكتوز (نوعی قند) باشد.

دكتر هیون چوئی، از دانشگاه كلمبیا برای تحقیق 12 ساله خود از 46 هزار مرد 40 ساله و بالاتر كه سابقه بیماری نقرس را نداشتند، دعوت به همكاری و پاسخ به سوالات پرسشنامه كرد. پس از اتمام زمان تحقیق، مشخص شد 755 نفر از آنان به بیماری نقرس مبتلا هستند.

محققان معتقدند 5 تا 6 بار مصرف نوشابه و نوشیدنی‌های شیرین در هفته، ریسك ابتلا و پیشرفت بیماری را بسیار افزایش می‌دهد. البته این ارتباط بدون در نظر گرفتن سایر فاكتورهای بیماری‌زا از قبیل وزن، سن، فشارخون و مصرف الكل مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت.

نوشابه‌های بدون قند مشكلی ایجاد نمی‌كنند ولی میوه و آبمیوه‌های غنی از فروكتوز مانند سیب و پرتقال، بیماری نقرس را تشدید می‌كنند. البته بیماران برای جلوگیری از بیماری‌های قلبی و انواع سكته‌ها مجبور به استفاده از این میوه‌ها هستند پس باید در مصرف میوه‌ها و سبزیجات، اعتدال را رعایت كنند.

در بیماری نقرس، مفاصل موجود در بدن بویژه در قسمت پایین بدن بسیار دردناك می‌شوند زیرا اسید اوریك خون كرستالیزه می‌شود و در مفاصل جای می‌گیرد. البته پیش از این نیز تحقیقات نشان داده بود با افزایش مصرف فروكتوز، میزان اسید اوریك در خون بشدت بالا می‌رود.

منبع: B.B.C

دوشنبه 4/7/1390 - 8:28
بیماری ها

درمان انواع كم خونی  كم‌خونی عبارت است از نقص كمی یا كیفی گلبول‌های قرمز خون یا هموگلوبین كه درون این گلبول‌‌ها قرار دارد. از آنجا كه هموگلوبین وظیفه حمل اكسیژن را از شش‌ها به بافت‌های بدن بر عهده دارد، كم‌خونی می‌تواند باعث بروز هیپوكسی یا كمبود اكسیژن در بافت‌ها و اندام‌ها شود. برای مردان، كم‌خونی معمولا به سطح هموگلوبین كمتر از 5‌/‌13 گرم در 100 میلی‌لیتر خون و در زنان كمتر از 5‌/‌12 گرم در 100 میلی‌لیتر خون نسبت داده می‌شود. همچنین تعداد استاندارد گلبول‌های قرمز خون برای مردان حدود 5 میلیون و برای زنان 5‌/‌4 میلیون در هر میلی‌متر مكعب خون است. هر فرآیندی كه بتواند طول عمر طبیعی یك گلبول قرمز را كه معمولا حدود 120 روز است مختل كند، باعث كم‌خونی می‌شود. گلبول‌های قرمز در مغز استخوان ساخته می‌شوند. كم‌خونی اساسا از دو طریق اصلی یعنی از طریق كاهش در تولید گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین یا از طریق كاهش یا تخریب خون به جود می‌آید.  تقسیم‌بندی رایج‌تر كم‌خونی (كاهش هموگلوبین)‌ براساس MCV یا حجم گلبول‌های قرمز خون است به طوری كه MCV كمتر از 80 به عنوان كم‌خونی میكروسیتیك، MCV در حد نرمال (100ـ80)‌، كم‌خونی نورموسیتیك (با حجم سلولی نرمال)‌ و MCV بالا، كم‌خونی ماكروسیتیك نامیده می‌شوند.  در كم‌خونی ناشی از كمبود آهن كه علاوه بر كاهش هموگلوبین، میانگین حجم سلولی نیز پایین است، كم‌خونی از نوع میكروسیتیك است. آهن، تركیب اصلی هموگلوبین است و كاهش خون مزمن ناشی از هر علتی، دلیل اصلی كاهش سطح آهن بدن است، زنان به علت از دست دادن خون ماهانه، بیشتر از مردان دچار كم‌خونی ناشی از كمبود آهن می‌شوند كه معمولا علائم زیادی نداشته و موقتی است. كم‌خونی ناشی از كمبود آهن همچنین می‌تواند بر اثر خونریزی‌های مكرر كوچك مانند سرطان كولون یا زخم‌های معده اتفاق بیفتد.  خونریزی معده ممكن است توسط درمان با داروهای رایج بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن آغاز شود. در نوزادان و كودكان، كم‌خونی ناشی از كمبود آهن، اغلب به دلایل تغذیه‌ای است. از دست دادن شدید خون در خونریزی‌های داخلی (مانند خونریزی معده)‌ یا خونریزی خارجی (ناشی از آسیب‌ها)‌، می‌تواند در مدت زمان كوتاهی، كم‌خونی فوق‌العاده‌ای را ایجاد كند. این نوع از كم‌خونی در صورتی كه فورا به آن رسیدگی نشود، منجر به علائم و پیامدهای حاد می‌شود.  كم‌خونی ماكروسیتیك، به دریافت ناكافی ویتامین B12 یا اسیدفولیك یا هر دو مربوط می‌شود. كمبود ویتامین B12 معمولا در گیاهخواران یا افراد الكلی دیده می‌شود. ویتامین B12 و فولات در ساختن مولكول هم كه بخش سازنده هموگلوبین است، دخالت دارد. كمبود فولات با كاهش مصرف سبزیجات برگ سبز و جذب ناكافی آن به وجود می‌آید. این نوع از كم‌خونی‌ها ممكن است بر اثر عمل جراحی معده و برداشتن قسمت‌هایی از آن نیز ایجاد شود.  در كم‌خونی موسوم به پرنیسیوز كه علت آن یك واكنش خودایمنی علیه سلول‌های دیواره معده است، جذب ویتامین B12 از روده مختل می‌شود. كمبود فولات یا ویتامین B12 می‌تواند به سوءهاضمه نیز مربوط باشد. كمبود ویتامین B12، عوارض عصبی ایجاد می‌كند. كم‌خونی ماكروسیتیك می‌تواند به 2 كم‌خونی مگالوبلاستیك و غیرمگالوبلاستیك تقسیم شود.  در كم‌خونی مگالوبلاستیك، نارسایی در سنتز DNA، سبب محدودیت در تقسیم سلول‌های بنیادی خون‌ساز می‌شود و با افزایش شمار لوب‌های هسته گلبول سفید، نوتروفیل همراه است. كم‌خونی ماكروستیك غیرمگالوبلاستیك به علل متفاوتی مانند عدم توازن در سنتز DNA گلوبین، ایجاد می‌شود. ازجمله دیگر كم‌خونی‌ها و علل آنها كم‌خونی همولیتیك (پاره شدن گلبول‌های قرمز خون)‌ است كه می‌تواند ناشی از آنتی‌بادی‌های چسبیده روی سطح گلبول‌های قرمز باشد.  كم‌خونی در نوزادان نارس هم كه در 6 ـ 2 هفته پس از تولد ظاهر می‌شود، علت آن عدم پاسخ اریتروپوئیتین به افت مقدار هماتوكریت (میزان خون تولید شده توسط گلبول‌های قرمز)‌ است كه از انواع دیگر كم‌خونی‌هاست. همچنین مجموعه‌ای وسیع از بیماری‌های مغز استخوان می‌تواند منجر به كم‌خونی شود، به عنوان مثال سرطان‌هایی كه به مغز استخوان منتشر می‌شود، (متاستاز می‌دهد)‌ یا سرطان‌های مغز استخوان (مانند لوسمی)، می‌تواند منجر به تولید گلبول‌های قرمز ناكافی از مغز استخوان و كم‌خونی شود. در این میان شیمی‌درمانی‌های خاصی نیز می‌تواند به مغز استخوان آسیب رسانده و با كاهش تولید گلبول‌های قرمز خون، منجر به كم‌خونی شود.  برخی عفونت‌ها نیز می‌توانند مغز استخوان را درگیر كرده و با آسیب رساندن به آن، باعث كم‌خونی شود. همچنین در بیماران با نارسایی كلیوی، ممكن است تحریك طبیعی هورمون ضروری برای تولید گلبول‌های قرمز خون توسط مغز استخوان كاهش یابد و حتی ویروس HIV و سندرم كاهش ایمنی (ایدز)‌ می‌تواند موجب كم‌خونی شود. از سوی دیگر مصرف برخی داروها مانند استامینوفن نیز می‌تواند باعث ایجاد اجسام غیرطبیعی در داخل گلبول‌های قرمز شده و باعث ایجاد كم‌خونی شود. در ضمن اسفروسیتوزارثی، یك اختلال ژنتیكی است كه سبب آسیب‌دیدگی غشای گلبول‌های قرمز می‌شود و نتیجه‌اش جدایی گلبول و نابودی آن توسط طحال است. سایر اختلالات ژنتیكی عبارتند از كم‌خونی ناشی از گلبول‌های داسی‌شكل كه به علت وجود ژن هموگلوبین‌های هموزیگوت است و همچنین اختلال ژنتیكی كه می‌تواند با تضعیف تولید هموگلوبین، باعث ایجاد كم‌خونی و تالاسمی آلفا و بتا شود. كم‌خونی‌های ژنتیكی گاهی ممكن است آنقدر شدید باشد كه منجر به مرگ جنینی شود.  كم‌خونی میلوفتیزیك، یك نوع شدید از كم‌خونی است كه به علت جایگزین شدن مغز استخوان با مواد دیگر همانند تومورها یا گرانولوماهای بدخیم به وجود می‌آید.  نوع دیگر كم‌خونی ناشی از كمبود آهن، بر اثر آلودگی با انگل كرم قلابدار، آمیب شیستوزومیا و تریكوریس تریكیورا (كرم شلاقی)‌ ایجاد می‌شود.  زنان در دوران بارداری حدود 500 میلی‌گرم آهن از دست می‌دهند، بنابراین می‌بایست مقدار مشابهی آهن دریافت‌ كنند تا دچار كمبود نشوند. پیامدهای احتمالی كم‌خونی برای مادر، شامل نشانه‌های قلبی، عروقی، كاهش قدرت بدنی و نیروی عقلانی، كاهش عملكرد سیستم ایمنی بدن، كاهش ذخیره خون محیطی و افزایش نیاز به تزریق خون پس از زایمان است و پیامدهای احتمالی برای جنین، زایمان زودرس، مرگ داخل رحمی، پارگی كیسه آب و عفونت است. 

 http://www.jamejamonline.ir/Media/images/1390/06/02/100852336987.jpg

  از تشخیص تا درمان كم‌خونی  اغلب افراد مبتلا به كم‌خونی از احساس خستگی و رخوت، كسالت‌ عمومی و گاهی ناتوانی تمركز شكایت دارند. كم‌خونی‌های شدیدتر با تنگی نفس، تپش قلب و تعریق همراه است كه در پایان منجر به نارسایی قلبی می‌شود. علائم دیگر ممكن است شامل ریزش مو، رنگ پریدگی، كمرنگ شدن ناخن‌ها و قاشقی شدن آنها، التهاب مخاط دهان و میل به خوردن مواد غیرخوراكی مانند خاك، كاغذ و موم باشد. كم‌خونی مزمن در كودكان، سبب اختلالات رفتاری ناشی از تكامل نامناسب سیستم عصبی شده و نیز موجب افت تحصیلی می‌شود.تشخیص كم‌خونی معمولا با انجام تست CBC (سلول‌های كامل خون)‌ صورت می‌گیرد. اندازه‌گیری 6 مولفه، تست CBC را تشكیل می‌دهد كه عبارتند از: شمارش گلبول‌های قرمز خون (RBC)، هماتوكریت،‌ هموگلوبین، شمارش گلبول‌های سفید خون (WBC)، شمارش افتراقی خون و شمارش پلاكت‌ها. بعلاوه MCV (حجم متوسط گلبول‌های قرمز)‌ نیز اغلب در CBC گزارش می‌شود. همچنین اندازه، شكل و رنگ گلبول‌های قرمز خون نیز از فاكتورهای مهم هستند. هماتوكریت، شامل اندازه‌گیری بخشی از خون است كه متشكل از گلبول‌های قرمز بوده و میزان آن 45 درصد است. هنگامی كه علت كم‌خونی مشخص نباشد، آزمایش‌های دیگری مانند سرعت ته‌نشین شدن گلبول‌های قرمز (ESR)، اندازه‌گیری فریتین، میزان آهن سرم، ترانسفرین، میزان فولات و ویتامین B12 سرم، الكتروفورز هموگلوبین، آزمایش عملكرد كلیه (همانند اندازه‌گیری كراتینین سرم)‌ و آزمایش اسپیراسیون مغز استخوان انجام می‌شود. در كم‌خونی‌‌های مربوط به زخم‌های معده، آزمایش خون پنهان در مدفوع و آندوسكوپی قسمت بالایی دستگاه گوارش،‌ به دلیل احتمال وجود پولیپ كولون یا سرطان كولوركتال صورت می‌گیرد.  در این میان درمان كم‌خونی‌ها، بسته بشدت بیماری و علت آنها بسیار متفاوت است. كمبود خفیف آهن با تجویز فروسولفات یا فروگلوكونات همراه مصرف ویتامین C برای جذب بیشتر آن، قابل درمان است. تجویز ویتامین‌های خوراكی (اسیدفولیك)‌ یا تزریق زیرجلدی ویتامین B12، كمبودهای مربوط را درمان می‌كند. در كم‌خونی مربوط به بیماری‌های مزمن مانند خونریزی معده، درمان باید با بهبود زخم آغاز شود و در سرطان كولون، اغلب جراحی لازم است و گاهی مكمل‌های آهن نیز تجویز می‌شود. در كم‌خونی‌های مربوط به شیمی‌درمانی یا بیماری‌های كلیوی، برخی پزشكان معالج با تجویز پروتئین اریترو پوئیتین نوتركیب، سعی در

تحریك فرآوری گلبول‌های قرمز دارند. در موارد كم‌خونی شدید یا خونریزی در حال پیشرفت، ممكن است تزریق خون لازم باشد كه البته امكان

دارد برخی عوارض جانبی را به دنبال داشته باشد. 

 فروغ فلاح‌زاده  

 

دوشنبه 4/7/1390 - 8:28
بیماری ها
بیماری‌های خونریزی‌دهنده‌
منظور از بیماری‌های خونریزی‌دهنده چیست؟
بدن انسان حجم مشخصی دارد و جریان‌های خونی مسیر بسته‌ای را طی می‌كنند. وقتی ضایعه‌ای در مسیر عروق بدن به وجود آید و در مسیر عروق پارگی ایجاد شود، خون از مسیر عروق خارج می‌شود و بیرون می‌آید و خونریزی ایجاد می‌شود كه این خونریزی ممكن است در داخل بدن اتفاق بیفتد و ما متوجه آن نشویم، یا در سطح بیرونی بدن به وجود آید كه ما متوجه بروز خونریزی می‌شویم.

انواع بیماری‌های خونریزی‌دهنده را نام ببرید؟

بیماری‌های خونریزی‌دهنده 2 دسته هستند. یكی از بیماری‌های اكتسابی كه شایع‌ترین علل بیماری‌های خونریزی‌دهنده است و بیشتر در اثر استفاده از دارو به وجود می‌آید، مخصوصا داروهایی كه بیماران قلبی  عروقی از آن مصرف می‌كنند (مثل آسپیرین و آنتی‌بیوتیك‌ها و داروهای تیروئید) و دیگری بیماری‌های ارثی خونریزی‌دهنده هستند كه از والدین به بچه‌ها به ارث می‌رسد، مثل انواع هموفیلی.

نوزادان وقتی به دنیا می‌آیند، معمولا نقاطی از سطح بدنشان دارای كبودی است  آیا این كبودی نشان‌دهنده وجود بیماری‌ هموفیلی است؟

 خیر. هر بچه‌ای كه به دنیا می‌آید، نقاطی كه در حین  متولد شدن ضربه می‌خورد، دچار كبودی می‌شود. پس هر كبودی نشان‌دهنده وجود هموفیلی نیست و پزشكان وقتی ببینند نوزادی كبودی بیش از حد دارد، بلافاصله از نوزاد تست انعقاد خون می‌گیرند.

خانمی 50 ساله هستم كه به دنبال سندرم سینه‌ای كه داشتم تحت شیمی‌درمانی قرار گرفتم. در آزمایش اخیری كه دادم، پلاكت خونم پایین (150 هزار عدد) بود، آیا مشكل خاصی وجود دارد؟

150 هزار عدد پلاكت میزان حداقل طبیعی است و كاهش تا 100 هزار عدد را افت خفیف پلاكت می‌گویند كه مشكلی ایجاد نمی‌كند. در واقع میزان پلاكت تا رقم‌‌های 30 هزار و 50 هزار خونریزی ایجاد نمی‌كند و با مصرف اسید فولیك پلاكت خون بالا می‌رود، اما كاهش پلاكت خون به تنهایی نشانه بدی نیست.

علایم بیماری‌های خونریزی‌دهنده چیست؟

 خونریزی‌های ریزی كه به اندازه نوك سوزن هستند و معمولا در اندام تحتانی، بویژه ساق پا اتفاق می‌افتد، نشان‌دهنده اختلالات مویرگی است.
 لكه‌ خونریزی‌های بزرگتر از نوك سوزن، باعث به وجود ‌آمدن لكه‌های كبود می‌شود و در بیماران هموفیلی كبودی زیاد دیده می‌شود.
 خونریزی مثل خون دماغ در بچه‌ها و افراد میانسال معمولا علت خاصی ندارد و در اثر خشك شدن بافت داخل بینی اتفاق می‌افتد كه در این مورد خون دماغی كه بكرات تكرار شود و حجم خونریزی زیاد باشد و با گرفتن دست ‌بند نیاید، باید جدی گرفته شود و نیاز به بررسی از سوی پزشك دارد.

دكتر بابك بهار، فوق‌تخصص بیماری‌های خونی‌
آتنا حسن‌آبادی‌

دوشنبه 4/7/1390 - 8:27
ورزش و تحرک
حركاتی برای بهبود پارگی مینیسك
مفصل زانو به علت تحرك بالا و نقش تعیین‌كننده‌ای كه در بیشتر ورزش‌ها دارد، دچار آسیب‌های فراوانی می‌شود. یكی از این آسیب‌های شایع، پارگی مینیسك نام دارد. مینیسك در واقع غضروفی است كه در مفصل زانو روی استخوان درشت نی قرار دارد و باعث تسهیل حركات این مفصل می‌شود. مینیسك‌ها در واقع شوك ناشی از تحمل وزن‌های سنگین وارد بر زانو را جذب می‌كنند.

در صورت پارگی مینیسك، درد زانو و به دنبال آن محدودیت در حركات بروز پیدا می‌كند. پیچ‌خوردگی زانو بخصوص اگر تحت فشار زیاد باشد، باعث بروز چنین آسیبی می‌شود. در این حالت زانو متورم و دردناك شده و مایع درون آن تجمع می‌یابد. در نتیجه شما قادر نخواهید بود زانو را به طور كامل خم و راست كنید و زانویتان به اصطلاح قفل می‌كند. برای پیشگیری از بروز چنین آسیبی قبل از انجام حركات ورزشی، خود را گرم كنید و به كمك حركات زیر زانوی خود را تقویت سازید. فراموش نكنید كه این حركت مربوط به افرادی است كه مینیسك آنها آسیب دیده است. به حركات زیر توجه كنید.

حركت اول: یك سر كش ورزشی را دور مچ یكی از پاها حلقه كنید و سر دیگر آن را گره زده و لای در محكم كنید. روبه سمت در بایستید و پایی كه كش را به دور آن بسته بودید، از زانو خم كنید و عضلات ران را در حالت انقباض نگه دارید. حالا همین پا را از مفصل ران به سمت عقب ببرید و كمی نگه دارید. این حركت را 3 نوبت و در هر نوبت
10 بار انجام دهید.

حركت دوم: روی یك سطح سفت بنشینید و پاهایتان را در مقابل خود دراز كنید. به آرامی پاشنه یك پا را به سمت باسن حركت دهید و زانو را به سینه نزدیك كنید و مجددا به جای اول برگردانید. این حركت را 3 نوبت و در هر نوبت 10 مرتبه تكرار كنید.

حركت سوم: كمر خود را روی زمین قرار دهید و یك حوله لوله شده را زیر پاشنه پای آسیب‌دیده قرار دهید؛ طوری كه پاشنه پایتان 10 سانتی‌متر بالاتر از سطح زمین قرار گیرد. عضلات پا را به حالت استراحت در آورید و اجازه دهید كه نیروی جاذبه زانوی شما را به حالت صاف در آورد. ممكن است هنگام انجام این حركت احساس ناراحتی كنید. 2 دقیقه در همین حالت بمانید. این حركت را 3 بار و چندین نوبت در روز تكرار كنید.

دوشنبه 4/7/1390 - 7:59
بیماری ها
درمان‌های هپاتیت از گذشته تا امروز
بیماری‌ هپاتیت یكی از بزرگ‌ترین مشكلات بهداشتی در سطح جهان است. همه ساله بیش از 2 میلیون نفر به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. باروخ بلومبرگ، پزشك و محقق آمریكایی بود كه با كشف آنتی‌ژنی كه واكنش آنتی‌بادی بدن فرد مبتلا به ویروس هپاتیت B را افزایش می‌داد، زمینه‌ای فراهم آورد تا براساس آن، دیگر محققان به موفقیت‌هایی در زمینه تولید واكسنی علیه این بیماری دست یابند.

 به این ترتیب، بلومبرگ و ایرونیگ میل من با همكاری هم، نخستین واكسن علیه عفونت ویروسی هپاتیت B را كشف كردند. تا پیش از ابداع روش‌های مهندسی ژنتیك و بیوتكنولوژی در تهیه واكسن، واكسن هپاتیت به عنوان یك نوع واكسن پلاسمایی با استخراج آنتی‌ژن از پلاسمای افراد مبتلا به هپاتیت مزمن تهیه می‌شد. به نظر می‌رسید استفاده از این نوع واكسن به منظور پیشگیری از ابتلا به هپاتیت B می‌تواند عاملی برای انتقال ویروس بیماری ایدز باشد. اگرچه محققان می‌دانستند براساس این روش هیچ ویروسی نمی‌تواند زنده بماند، اما احتمال آلوده بودن واكسن تولیدی به روش پلاسمایی و همچنین هزینه بالای تولید واكسن به این روش موجب شد كه از اوایل دهه 1980 میلادی تهیه واكسن به روش نوتركیب، جایگزین تولید واكسن به روش پلاسمایی شود، اما نسل سوم واكسن‌های ساخته شده برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت B، واكسن‌هایی هستند كه به روش استفاده مستقیم از DNA حاوی ژن رمز‌كننده پروتئین موردنظر برای پیشگیری درمان بیماری تهیه می‌شوند. البته استفاده از این واكسن‌ها هنوز عمومی نشده است. هپاتیت A از جمله بیماری‌های كبدی است كه از طریق عفونت ناشی از ویروس هپاتیت A منتقل می‌شود. ویروس هپاتیتA ممكن است هر فردی را به این بیماری مبتلا سازد. گاهی شیوع این بیماری تنها محدود به تعداد انگشت‌شماری از بیماران است و گاهی شیوع آن به صورت اپیدمیك یا همگانی خواهد بود. هپاتیت B نیز بیماری خطرناكی است كه در نتیجه ورود ویروسی كه كبد را هدف قرار می‌دهد، علائم و نشانه‌های آن ظاهر می‌شود. ویروس مولد این بیماری ـ كه ویروس هپاتیت B نام دارد‌ ـ می‌تواند منجر به عفونت مادام‌العمر كبد،‌سیروز كبدی، سرطان كبد، نارسایی كبد و مرگ فرد بیمار شود. هپاتیت C نیز از جمله بیماری‌های كبدی است. ویروس مولد این بیماری در خون فرد مبتلا یافت می‌شود و در نتیجه تماس با خون فرد مبتلا به این بیماری از فردی به فرد دیگر سرایت می‌كند. به گزارش سازمان بهداشت جهانی در 100 كشور، برنامه واكسیناسیون هپاتیت B انجام می‌شود در حالی كه هنوز در كشورهای در حال توسعه مانند چین، هند و پاكستان ـ كه بیشترین تعداد ناقلین هپاتیت B را دارند و از كشورهای پرخطر هستند ـ به علت وجود مشكلات مالی واكسیناسیون هپاتیت B انجام نمی‌شود.

فرانك فراهانی جم

منبع: science daily

دوشنبه 4/7/1390 - 7:57
سلامت و بهداشت جامعه
چرا جای بعضی زخم‌ها محو نمی‌شود؟
پوست اولین مانع در برابر ورود میكروب‌ها به بدن است و اولین جایی است كه در معرض آسیب و صدمات قرار دارد و معمولا زخم‌ها و صدمات اول روی پوست ایجاد می‌شوند. به جای باقیمانده از زخم، اسكار می‌گویند. اسكارها به دنبال زخم‌ها و صدمات پوستی به وجود می‌آیند و به طور طبیعی بیش از 3 تا 4 هفته طول می‌كشد تا زخم التیام یابد و اسكار یا جای زخم از روی پوست محو شود. برای بهبود جای زخم، بدن شروع به تولید فیبرهای كلاژن می‌كند.

 

این فیبرهای كلاژن كه برای ترمیم بافت آسیب دیده‌ پوست تولید می‌شوند، به صورت الگوهای متقاطع كنار هم قرار گرفته و كم‌كم پوست آسیب‌دیده را ترمیم می‌كنند تا جایی كه دیگر اثری از زخم و اسكار روی پوست باقی نمی‌ماند و پوست به حالت اول خود برمی گردد. در واقع در این مرحله سلول‌های مخاطی از عمق لایه مخاطی پوست به سطح پوست رسیده و پوست التیام می‌یابد.

البته در حالت غیرطبیعی اسكار یا جای زخم روی پوست باقی می‌ماند كه علت این امر در واقع دسته‌ای از فیبرهای كلاژن و سلول‌های مخاطی هستند كه هنگام بهبود زخم در محل آسیب از هم جدا شده و به صورت مجزا شكل می‌گیرند لذا این اجزای جداشده چون با قسمت‌های دیگر جوش نخورده‌اند حالت اسكار یا جای زخم
به وجود می‌آورند.

دوشنبه 4/7/1390 - 7:56
بهداشت روانی
مزایای خندیدن
از قدیم گفته‌اند: «بخند تا دنیا به رویت بخندد.» این ضرب‌المثل قدیمی حكایت از آن دارد كه خندیدن باعث شادی و خوشحالی می‌شود و به نوعی به بهبود حال ما كمك می‌كند. خندیدن سبب گرایش بیشتر انسان‌ها به یكدیگر شده و آنها را به هم پیوند داده و سبب لذت بردن از كنار هم بودن می‌شود.

لذا خندیدن به اجتماعی شدن بیشتر افراد كمك می‌كند و سبب همكاری بیشتری بین آنها می‌شود، اما علاوه بر مزایای اجتماعی، خندیدن فواید بی‌شماری نیز برای جسم انسان دارد. تحقیقات ثابت كرده‌اند خنده و شادی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و در نتیجه بدن قدرت بیشتری برای مقابله با امراض و بیماری‌ها خواهد داشت و همچنین به بیماران در بهبود و درمان سریع‌تر كمك می‌كند. از سوی دیگر خندیدن سبب بهبود عملكرد رگ‌های خونی و قلب می‌شود. علاوه بر این خندیدن سبب افزایش سطح آندروفین در مغز شده كه افزایش سطح این هورمون باعث درد و استرس و همچنین كاهش كار هورمون‌های استرس‌زا می‌شود. علاوه بر فوایدی كه برشمردیم، خندیدن اثر آرامبخش و تقویت‌كننده‌ای روی عضلات و ماهیچه‌های بدن دارد. در واقع خنده خود اثراتی همانند ورزش كردن دارد. پس می‌توان گفت خنده شاید تنها دارویی باشد كه نه‌تنها هزینه‌ای ندارد، بلكه هیچ گونه عوارض جانبی هم ندارد و براحتی می‌توان ازآن برای بهبود، درمان، پیشگیری و حفظ سلامت بهره برد. پس هیچ وقت از این داروی ارزشمند غافل نباشید.

مترجم: آزاده سیدمیرزایی جهقی

منبع: sciencefocus

دوشنبه 4/7/1390 - 7:56
تغذیه و تناسب اندام
غذایی برای‌كاهش وزن دیابتی‌ها
مواد لازم برای 2 نفر


بادمجان (حلقه شده)‌: یك عدد (كوچك)


روغن زیتون: یك قاشق سوپخوری سرخالی

سیر(خردشده)‌: 3 حبه

گوجه‌فرنگی (خردشده)‌: دو سوم پیمانه

شكر: یك دوم قاشق چایخوری

رب ‌انار: 3 قاشق غذاخوری

نخود (پخته شده)‌: یك دوم پیمانه

سبزیجات خردشده (جعفری و نعناع)‌: 2 قاشق غذاخوری

نمك و فلفل: به اندازه كافی.

طرز تهیه: فر را روی 450 درصد فارنهایت تنظیم كنید. درون ظرف فر را فویل بگذارید تا لبه‌های ظرف را نیز بگیرد. بادمجان‌های حلقه شده را كف ظرف بچینید. روی آنها را نمك بزنید و كمی روغن روی آنها بمالید. ظرف را 20 دقیقه درون فر بگذارید تا نرم و طلایی شود. روی بادمجان‌ها باید خشك باشد.

ظرف را از درون فر بیرون بیاورید. فویل را روی بادمجان‌ها بكشید تا از بخاری كه درون فویل ایجاد می‌شود بادمجان‌ها نرم شود. بگذارید 15 دقیقه كنار بماند.

روغن زیتون را درون تابه ریخته، روی حرارت ملایم بگذارید سپس سیر را حدود 30 ثانیه سرخ كنید. بعد گوجه‌فرنگی، نمك، شكر و فلفل را درون تابه ریخته، بگذارید بجوشد. 10 تا 15 دقیقه روی حرارت ملایم آن را هم بزنید تا گوجه‌‌ها حالت سس پیدا كند. حالا بادمجان‌ها، رب انار و نخود را به مواد اضافه كنید در ظرف را بگذارید و 20 تا 30 دقیقه زمان برای پخت آن در نظر بگیرید.

گاهی آن را هم بزنید. وقتی مواد حالت غلیظ پیدا كرد و بادمجان‌ها خیلی نرم شد، ادویه آن را اندازه و سبزیجات را به آن اضافه كنید. غذای آماده را از ظرف دلخواه ریخته، گرم سرو كنید. علاوه بر ویتامین‌ها و مواد مغذی موجود در بادمجان، می‌توان موادی به نام فیتونوترینت در آن یافت كه اثر آنتی‌اكسیدانی دارد. مصرف بادمجان برای افراد دیابتی توصیه شده است و علت آن فیبر بالا و كربوهیدرات‌های پایین آن است. علاوه بر آن بادمجان جذب گلوكز را كنترل می‌كند و باعث كاهش فشار خون می‌شود.

پتاسیم موجود در بادمجان موجب تعادل الكترولیت‌های بدن می‌شود و از آن طریق به حفظ تعادل آب كمك می‌كند. همچنین فشار خون را تنظیم می‌كند. از مواد دیگر موجود در بادمجان می‌توان به فولات، منیزیم، نیاسین، مس، منگنز و ویتامین B اشاره كرد.

ناسونین، آنتی‌اكسیدانی قوی است كه در بادمجان وجود دارد و از آسیب رسیدن به غشای سلولی جلوگیری می‌كند. در نتیجه تصور می‌شود، بادمجان بتواند از دیواره سلول‌های مغزی حمایت كند. ناسونین آهن را به خود جذب می‌كند. بنابراین در بیماری‌هایی كه آهن بدن زیاد می‌شود، می‌توان از آن استفاده كرد. از آنجا كه بادمجان كالری كمی دارد (33 كالری در هر 100 گرم)‌، غذای مناسبی است برای افرادی كه رژیم لاغری دارند.

در انتخاب بادمجان دقت كنید تا سفت و سنگین باشند. پوست آنها باید صاف و براق باشد. كلاهك بادمجان باید سبز شفاف باشد. اگر با انگشت روی بادمجان فشار دهید باید محل فرورفتگی به حالت اول برگردد. بادمجان به سرما و گرما حساس است و باید در دمای 10 درجه سانتی‌گراد نگهداری شود. دقت كنید كه برای نگهداری نباید بادمجان را خرد كنید زیرا زودتر خراب می‌شود. می‌توانید بادمجان را بدون آن كه بشویید در كیسه پلاستیكی برای چند روز در یخچال نگهداری كنید.

لادن هومند

دوشنبه 4/7/1390 - 7:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته