• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3470روز قبل
كودك
پینوكیوهایی كه دماغشان بزرگ نمی‌شود
خیلی از پدرها و مادرها حتی برادرها و خواهرهای بزرگ‌تر وقتی می‌بینند فرزند یا برادر و خواهر كوچكشان دروغ می‌گوید. ناراحت می‌شوند و سعی می‌كنند با انواع ترفندها به او بیاموزند صادق و راستگو باشد اما از آنجا كه معمولا خود دروغ‌هایی را با بهانه‌های رنگارنگ مصلحتی به خورد وی می‌دهند، در ذهن كودكی كه آنها را به دیده الگوهای اولیه زندگی می‌بیند، به بزرگ‌ترهایی با معیارهای دوگانه یا به قول بزرگ‌ترها رطب خوردگانی تبدیل می‌شوند كه منع رطب می‌كنند! معلوم است نتیجه چنین فرآیندی چه خواهد بود.

منشأ دروغگویی در كودكان

دروغگویی در كودكان، آگاهانه یا ناآگاهانه، كم یا زیاد، سرچشمه‌های متفاوتی دارد. از خیالبافی‌های طبیعی، جلب توجه، راضی نگه‌داشتن دیگران، ترس از تنبیه و... گرفته تا برون‌ریزی‌هایی همچون پرخاشگری، ایجاد مزاحمت، كلاه گذاشتن سر دیگران و حتی بدذاتی. واقعیت این است كه در اغلب موارد، بخش منفی و مذموم قضیه مثل بدذاتی یا آزار دیگران درباره كودكان صدق نمی‌كند و بیشتر ناشی از برداشت بزرگ‌ترها، معیارها و قضاوت‌های نادرستشان یا نتیجه شیوه برخورد خودشان با آنهاست.

در نگاهی دقیق‌تر، دروغگویی برخی بچه‌ها، نشانه رشد بهتر مغزشان است. بخش‌های گوناگونی از بدن انسان در كودكی هنوز كامل نیست و باید فرآیند رشد و تقویت را پشت سر بگذارد. وقتی كودكی دروغ می‌گوید صرف‌نظر از نگاه ارزشی خوب یا بد آن، قسمت تفكر مغز باید برای راست‌نمایی دروغ‌ها به فعالیت واداشته شود. فعالیت مغز در این زمان همانند تمرین ورزشی، سبب تقویت مغز در پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات ورودی خواهد شد.

گاهی دروغگویی كودك، نتیجه عمل والدین و افرادی است كه یا اطلاع یا حوصله كافی ندارند و برای دست‌به‌سر كردن كودك و خلاصی خود به سر هم كردن جملاتی دروغین روی می‌آورند. مسلم است این رویكرد، نتیجه‌ای جز آموزش غیر مستقیم و دروغگویی كودك در سنین بالاتر نخواهد داشت.

بعضی مواقع بخصوص در كودكان كمتر از 5 یا 6 سال، آنچه ما دروغ می‌نامیم، افسانه‌ها و ماجراهایی است كه كودكان برای سرگرمی و لذت خود به طور ناآگاهانه و كاملا طبیعی در ذهنشان می‌پرورانند. آنها قصه‌هایی را شنیده‌اند درباره غول چراغ جادو، دیو و پری، اسب بالدار و... از آنجا كه هنوز درك درستی از تفاوت میان تخیل و واقعیت ندارند در مقام تجربه ذهنی این افسانه‌ها به خیالبافی روی می‌آورند. برخی والدین به اشتباه این تخیلات را به دروغگویی كودكشان نسبت می‌دهند و در مقام تنبیه یا اصلاح وی برمی‌آیند؛ حال آن‌كه چنین موضوعاتی را اصولا نباید جدی گرفت.

قصد بعضی بچه‌های بزرگ‌تر از 6 سال در توسل به دروغگویی، نشان دادن كمبود یا وجود مشكلات عاطفی است. آنها كم‌كم با درك درست‌تری از تفاوت واقعیت و تخیل آشنا ‌شده و متوجه می‌شوند بیان برخی مسائل سبب توجه بیشتر والدین یا دیگران شده، بنابراین خیالبافی‌های دروغین دیگری را به گونه‌ای پر آب و تاب به صحبت‌هایشان می‌افزایند. ممكن است منشأ چنین رویكردی به جای مشكلات عاطفی، دفاع از خود یا فرار از موقعیتی باشد كه به نظرشان مستوجب تنبیه است، اما از حوالی نوجوانی و 12 سالگی است كه دروغ آگاهانه به كار می‌رود.

مواجهه آگاهانه

نیازهای روانی و احساسی كودكان مثل نیازهای جسمی آنها نیست و ممكن است شما در مقام والدین متوجه كمبود یا احساس نیازشان نباشید. یك راه خوب این است كه محبت و توجه خود را به آنها به طوری نشان دهید كه در ذهنشان ملموس باشد. در نهایت شكیبایی و به گونه‌ای غیر مستقیم اهمیت راستگویی را برای آنها تصویرسازی كرده و گوشزد كنید كه اگر قصد برانگیختن توجهتان را دارند به دروغ نیازی نیست.

می‌توانید با نقل داستان‌ها و قصه‌هایی برای كودكتان یا بیان موضوعاتی پندآموز اما غیر مستقیم یا حتی صحبت در آرامش برای نوجوان‌ها اهمیت راستگویی و نتایج دروغگویی را بیان كنید و اگر خودتان طوری رفتار می‌كنید كه ذهن آنها مدام با گزاره پذیرش یا بیان دروغ بر حسب موقعیت آشنا می‌شود، به جای سخنرانی، رفتار خود را اصلاح كنید وگرنه همین رفتار را در جوانی و بزرگسالی پیش خواهند گرفت و حتی به شما نیز بر حسب موقعیت دروغ خواهند گفت.

سعی كنید رفتارتان طوری باشد كه ذهن كودكان را به سوی دروغگویی نكشاند. اگر ظرفی را پرتاب می‌كنندیا شیشه‌ای را می‌شكنند یا كاری انجام می‌دهند، وقتی رفتاری تهدیدآمیز در پیش می‌گیرید و با عصبانیت می‌پرسید: «كی شیشه را شكسته؟» یا «تو دكور را به هم ریختی؟» یا «مگر نگفتم چنین كاری نكنی؟» در واقع این شمایید كه آنها را برای فرار از تبعات و پیامدهای عصبانیت‌تان به انتخاب راه دروغ هدایت كرده‌اید، اما اگر بگویید «آخ! دیدی؟ مامان این ظرف رو كه حالا شكسته، خیلی دوست داشت»، یا «بابا خیلی زحمت كشیده بود تا دكور قشنگ شود» و... ذهن آنها را از توسل به دروغ دور كرده، به نشان دادن دقت و مسوولیت‌پذیری بیشتری در كارهایشان گسیل داشته‌اید. سرزنش كردن كودكان حتی به شكل مقایسه مداوم آنها با افراد دیگر نیز​ سبب رویكرد آنها به دروغگویی برای پس‌زدن حس حقارت، خودكم‌بینی و مقصر پنداشته شدنشان خواهد شد.

بیان كلمات تشویق‌آمیز، در پیش گرفتن رفتار مؤثر، تصحیح آرام و از سر حوصله رفتارها و نگرش‌هایی كه كودكتان بدون درك و ارزشگذاری مناسبی در حیطه خوب یا بد بودن آن از دوستان و همبازی‌های خود كسب كرده، پرهیز از لجبازی با وی، هماهنگ شدن انتظارات اطرافیان نه با آنچه دیگرانند بلكه با توانایی‌های وی همگی در رشد بهتر ذهن و روان و خلقیات كودك مؤثرند و مستقیم یا غیرمستقیم سبب دور شدن وی از توسل به دروغگویی می‌شوند. بسیار مهم است كه بدانید وقتی كودكتان شاهد اعمال شماست تا چه حد در خانه و جامعه الگوی یكرنگ و شایسته‌ای از خود در ذهن او ترسیم می‌كنید و چقدر به صداقت پایبندید. كودكان هر چه صداقت كمتری ​گرداگرد خود ببینند، دروغگویی را بیشتر تكرار خواهند كرد.

در اصلاح و مدیریت رفتارهای منفی كودكان، تشخیص صحیح ماهیت، علت، شدت و همچنین مدت آن مهم است. بنابراین باید تأكید كرد در برخورد با دروغگویی كودكان، آنچه اهمیت دارد درك و تشخیص درست منشأ رفتار از سوی شما و روشن و مشخص بودن پیامدها و تفاوت‌های دروغگویی و بیان حقیقت در ذهن كودك است. اگر بر این دو، بدرستی و همپای هم تمركز شود، می‌توان با تشویق و پاداش بموقع یا محدودیت و جریمه بجا رفتار كودكان و نوجوانان را در این زمینه تنظیم و اصلاح كرد.

يکشنبه 18/4/1391 - 15:17
آشپزی و شیرینی پزی
 

ساندویچ قارچ

مواد لازم: قارچ: 400 گرم، پیازچه: 100 گرم، جعفری: 50 گرم، آرد سفید: 2 قاشق غذاخوری، شیر: یك لیوان، سیر: یك حبه، نمك، فلفل، پنیر پیتزا، نان تست و روغن سرخ كردنی: به میزان لازم.

طرز تهیه: مقداری روغن در ظرفی ریخته و پیازچه‌ها را كه خرد كرده‌اید درون آن تفت دهید. حالا قارچ‌ها را كه خوب شسته و خرد شده‌اند، با پیازچه تفت داده تا آب آن كشیده شود. سیر را هم رنده‌كرده و درون مواد بریزید. آرد سفید را هم اضافه كرده و مواد را خوب هم بزنید. حالا شیر را درون ظرف بریزید و مرتب هم بزنید تا مایع غلیظ و سفت شود. نمك و فلفل را هم بیفزایید و هم بزنید. در آخرین مرحله جعفری را كه تمیز شسته و خرد كرده‌اید، داخل بقیه مواد بریزید و ظرف را از روی حرارت برداشته و بگذارید تا كمی سرد شود. تعدادی نان تست روی سینی فر بگذارید و از مواد آماده شده روی آن بریزید و در پایان هم پنیر پیتزای رنده شده روی آنها بریزید و سینی فر را در حرارت 180 درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا پنیر پیتزا آب شده و روی آن طلایی شود. ساندویچ‌ها آماده است.

يکشنبه 18/4/1391 - 15:17
آشپزی و شیرینی پزی
فتوچینی
مواد لازم: فتوچینی: یك بسته، سینه مرغ: یك عدد، پیاز متوسط: 2 عدد، فلفل دلمه‌ای رنگی: یك پیمانه، سویاسس: 4 قاشق غذاخوری، سیب‌زمینی متوسط: یك الی 2 عدد، نمك، فلفل و روغن سرخ‌كردنی: به میزان لازم.

طرز تهیه: پیازها را خلالی خرد كرده و در روغن سرخ‌كردنی سرخ كنید. سپس سینه مرغ را ریز خرد كرده و در پیازها تفت دهید. پس از آن یك پیمانه فلفل دلمه‌ای سبز، قرمز و زرد را كه به صورت نگینی خرد كرده‌اید، با مرغ و پیاز مخلوط كنید تا كمی تفت بخورد. حالا سویا سس را داخل بقیه مواد بریزید و ظرف را از روی حرارت بردارید. قابلمه‌ای را پر از آب كرده و روی گاز قرار دهید تا جوش بیاید. مقداری نمك در آب بریزید و فتوچینی را داخل آن بگذارید. وقتی فتوچینی آنقدر پخت كه مغزش نرم شد، آن را داخل سبدی ریخته و آب سرد روی آن بریزید. داخل قابلمه دیگری كمی آب و روغن بریزید و یك ردیف سیب‌زمینی را كه پوست كنده و حلقه‌حلقه كرده‌اید در كف آن بگذارید و سپس قدری از فتوچینی را داخل قابلمه بریزید و یك ردیف هم از سس آماده شده روی آن بریزید؛ این كار را ادامه دهید تا مواد تمام شود. حالا قابلمه را روی حرارت تند گاز گذاشته بعد از این‌كه بخار داد، زیر شعله را كم كنید تا فتوچینی خوب دم بكشد.

يکشنبه 18/4/1391 - 15:17
ریزه کاری های خانه داری
كابینت‌های زیبا و بادوام
آشپزخانه قلب هر خانه است؛ حتما شما هم بارها این جمله را شنیده‌اید و به آن اعتقاد دارید. آشپزخانه می‌تواند كوچك یا بزرگ باشد؛ همچنین قدیمی و ساده یا مدرن و مجلل. آنچه میان همه این آشپزخانه‌ها مشترك است و اهمیت دارد، چیدمان لوازم و ظروف مورد نیاز خانم خانه است، بنابراین نباید از نقش كابینت‌های آشپزخانه غافل شد. كابینت‌هایی كه می‌تواند همه ظرف‌ها را داخل خود جای دهد و كار خانم خانه را راحت‌تر كند. البته علاوه بر این ویژگی، بتازگی كابینت‌های آشپزخانه به بخشی از چیدمان و دكوراسیون خانه هم تبدیل شده است.

 

در دورانی كه مادربزرگ‌های ما در آشپزخانه‌ها كار می‌كردند، خبری از كابینت‌های امروزی نبود و صندوق‌های چوبی، ظروف مختلف را درون خودشان جای می‌دادند، ولی این روزها كابینت‌های متنوع و متفاوتی در بازار وجود دارد كه تنها وظیفه جا دادن ظروف به‌عهده آنها نیست و نقش مهمی هم در زیبایی و دكوراسیون خانه دارند، بخصوص وقتی آشپزخانه اپن باشد، اهمیت رنگ و شكل كابینت در زیبایی فضای خانه دوچندان می‌شود.

مراقبت بهتر، عمر طولانی‌تر

متاسفانه بعضی از خانواده‌ها نمی‌دانند چطور باید از كابینت‌ها نگهداری كنند، بنابراین كاملا طبیعی است كه كابینت‌ در این خانه‌ها خیلی زود از كار می‌افتد و خراب می‌شود. البته با در نظر داشتن هزینه بالای خرید یا تعویض كابینت بهتر است بیشتر به فكر مراقبت و نگهداری از آنها باشید تا مدت‌ زیادی بتواند بخوبی روز اول برای شما كار كند.

اول از همه به یاد داشته باشید در صورتی كه كابینت آشپزخانه خراب شد و مشكلی برایش پیش آمد، به جای این‌كه خودتان آن را تعمیر كنید، حتما از فردی كه در این كار مهارت دارد، كمك بگیرید تا مشكل به طور كامل حل شود.

البته باز هم مانند بقیه امور زندگی و خانه، بهتر است ابتدا از ایجاد خرابی و مشكل پیشگیری كنید تا نیازی به تعمیر نباشد؛ به عنوان مثال محافظت از در و صفحات كابینت در برابر آب و حرارت نكته مهمی است كه نباید فراموش شود؛ بعضی از كابینت‌ها فلزی هستند و در مقابل آب مقاوم، ولی جنس بعضی دیگر چوبی است و اگر با آب تماس داشته باشد، خیلی زود می‌پوسد و از بین می‌رود. بنابراین اگر كابینت‌های خانه شما هم چوبی است، هیچ وقت آن را با آب تمیز نكنید. به جای این كار می‌توانید از مواد شوینده مناسب و دستمال نمدار كمك بگیرید.

همچنین بهتر است هنگام خرید یا ساخت كابینت، جنس مرغوب و مناسبی انتخاب كنید. برخی از قسمت‌ها مانند كابینت‌های اطراف سینك ظرفشویی معمولا در معرض رطوبت بیشتری قرار دارند و خیلی زود خیس می‌شوند، به همین دلیل بهتر است جنس این قسمت‌ها طوری انتخاب شود كه در برابر آب مقاوم باشد. علاوه بر این، همیشه پس از اتمام كارتان تمام قسمت‌های كابینت را خشك كنید تا آب روی آن نماند.

البته اگر صفحات كابینت ضدآب باشد، باز هم نباید به طور مستقیم روی آن آب بریزید و به این شیوه كابینت را بشویید، چون در هر صورت رطوبت، عمر آن را كم می‌كند.یادتان باشد حرارت هم عامل مهمی است كه موجب آسیب‌دیدن كابینت‌ها می‌شود. بنابراین سعی كنید قابلمه، ماهیتابه و كلا ظرف‌های داغ را مستقیم روی كابینت نگذارید و مراقب باشید صفحات آن حرارت نبیند.

گوشت، مرغ، نان و... را هم نباید مستقیم روی كابینت برش دهید. با این كار نه‌تنها روی صفحه كابینت خش می‌افتد و ظاهر نامناسبی پیدا می‌كند؛ بلكه به مكان مناسبی برای تجمع آلودگی‌های مختلف نیز تبدیل می‌شود.

آشپزخانه زیبا با كابینت‌های زیباتر

حتما شما هم تا به حال در آگهی‌های خرید و فروش خانه و آپارتمان دیده‌اید كه برای تبلیغ، درباره جنس و نوع كابینت‌های آن هم مطالبی می‌نویسند، اما آیا واقعا جنس، طرح و رنگ كابینت تا این حد در زیبایی خانه مهم است؟

پاسخ این پرسش صددرصد مثبت است؛ به این معنی كه با انتخاب رنگ و طرح مناسب می‌توان آشپزخانه‌ای كوچك و دلگیر را شاد و حتی بزرگ نشان داد یا این‌كه حس و حال متفاوتی به خانه بخشید.

به عنوان نمونه اگر آشپزخانه شما كوچك است، سعی كنید از كابینت‌هایی استفاده كنید كه رنگ تند ندارد، چون این رنگ‌ها محیط آشپزخانه را كوچك‌تر نشان می‌دهد.

كابینت‌ها را تمیز​كنید، اما...

كابینت‌ها هم مانند قسمت‌های دیگر آشپزخانه باید به طور مرتب تمیز شود، ولی حواستان باشد تمیز كردن آنها هم قانون خاص خودش را دارد؛ مثلا هیچ‌وقت نباید برای نظافت كابینت‌ها از اسكاچ‌های زبر یا سیم‌های ظرفشویی استفاده كنید، چون این لوازم باعث خش افتادن روی سطح كابینت می‌شود. به جای این كار می‌توانید از یك اسفنج نرم یا دستمال‌های مخصوص كمك بگیرید.

در ضمن اگر می‌خواهید از مواد شوینده‌ای كه در بازار وجود دارد، استفاده كنید ابتدا حتما شیوه مصرف آن را بخوانید و مطابق آن نظافت را شروع كنید.

همچنین فراموش نكنید درهای كابینت را پس از استفاده ببندید و هیچ‌وقت آنها را برای مدتی طولانی باز نگذارید؛ این كار نه‌تنها باعث می‌شود آشپزخانه زیباتر و تمیزتر به نظر برسد؛ بلكه از ورود رطوبت و بخار ناشی از پخت غذا به داخل كابینت‌ها نیز جلوگیری می‌كند. از سوی دیگر، باز ماندن درها بتدریج باعث افتادگی، لق شدن و صدا كردن آنها هنگام باز و بسته شدن می‌شود. در ضمن هیچ‌وقت روی كابینت‌ها ننشینید. تعجب نكنید، خیلی از افراد عادت دارند به جای این‌كه روی صندلی آشپزخانه بنشینند، از كابینت به عنوان صندلی استفاده ‌كنند. این كار هم باعث لق شدن پایه‌های كابینت و در نتیجه خراب شدن زودهنگام آنها می‌شود.

علاوه بر این، قسمت‌هایی از كابینت كه فضای زیر آن خالی است، نباید خیلی سنگین باشد؛ مثلا روی كابینتی را كه زیرش ماشین لباسشویی می‌گذارید به هیچ وجه نباید پر از ظرف و وسایل باشد.

مرضیه عالمی

يکشنبه 18/4/1391 - 15:16
سلامت و بهداشت جامعه
امگا 3، لازم برای بدن
این روزها بیشتر از هر زمان دیگری صحبت از امگا 3 می‌شود، اما ممكن است برخی از خانواده‌ها هنوز نسبت به نیاز تامین امگا 3 از طریق تغذیه مناسب اطلاعات كافی نداشته باشند.

امگا ۳ برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ با تحقیق روی شیوه غذایی اسكیموها كشف شد. مطالعه روی خون اسكیموها نشان داد با وجود آن كه اسكیموها غذای اصلی خود را از گوشت حیوانات پرچرب شكاری تهیه می‌كردند، ولی اسیدهای چرب موجود در خون آنها مانع از تجمع پلاكت و در نتیجه مانع از رسوبات و گرفتگی رگ‌ها می‌شود.

بر این اساس شاید اولین سوال خانواده‌ها این باشد كه امگا 3 چیست و چرا باید مورد استفاده قرار بگیرد؟ در تعریف امگا 3 گفته می‌شود كه نام گروهی از اسیدهای چرب غیراشباع ضروری است. این اسیدهای چرب را به این دلیل ضروری نامیده‌اند كه اولا برای ادامه حیات بدن كاملا ضروری است و ثانیا چون توسط خود بدن انسان قابل تولید نیست، حتما باید از طریق رژیم غذایی با مكمل‌ها تامین شود.

در واقع بدن انسان برای برطرف‌كردن نیازهای خود به مواد تغذیه‌ای ازجمله اسیدهای چرب و پروتئین نیاز دارد. اسیدهای چرب از اجزای تشكیل‌دهنده چربی‌هاست كه بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست و باید از طریق ماده غذایی تامین شود.

منابع امگا 3 چیست؟

انواع ماهی و آبزیان، تخم كدو و تخم كتان و گردو از منابع مهم امگا 3 به حساب می‌آیند. در واقع منبع امگا 3 در ماهی‌هایی مانند ماهی آزاد، قزل‌آلا، تن، اسقومری و شاه‌ماهی تعریف می‌شود.

در گیاهان نیز روغن‌های سویا، آفتابگردان، دانه كتان و گردو، فندق و كنجد حاوی امگا 3 است. علاوه بر این، مواد غذایی غنی‌شده با امگا 3 مانند برخی از نان‌ها، آبمیوه‌ها، روغن‌ها و تخم‌مرغ مورد توصیه متخصصان تغذیه است.

امگا 3 ممنوع!

با همه خواص مفیدی كه مصرف امگا 3 دارد، اما برای برخی هم مضر است. افراد دچار اختلالات خونی، كسانی كه پوستشان براحتی دچار كوفتگی و كبودی می‌شود، كسانی كه از داروهای رقیق‌كننده خون مثل آسپیرین یا وارفارین استفاده می‌كنند، افرادی كه به غذاهای دریایی حساسیت دارند و افرادی كه فشار خون خیلی بالا و كنترل‌نشده دارند، نباید امگا 3 مصرف كنند.

مصرف دوز بالای امگا 3 سیستم ایمنی بدن را سركوب می‌كند بنابراین كسانی كه سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است نباید از آن استفاده كنند.

امگا 3 علیه بیماری‌ها

مصرف امگا 3 در واقع می‌تواند برای مبتلانشدن به مجموعه‌ای از بیماری‌ها مفید باشد كه برخی از این موارد را مرور می‌كنیم.

ـ‌ اولین و مهم‌ترین تأثیری كه امگا 3 به آن معروف شده، نقش آن در پیشگیری از بیماری‌های قلبی ـ عروقی است.

ـ‌ رژیم غذایی سرشار از امگا 3 مانع خشكی و ریزش مو می‌شود.

ـ‌ به گفته پزشكان، سالمندان برای پیشگیری از آلزایمر غذاهای حاوی امگا 3 مصرف كنند.

ـ‌ امگا 3 باعث بهبود خلق و خو، رفتار و شخصیت اشخاص می‌شود. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد افرادی كه میزان اسیدهای چرب امگا 3 در خون آنها كم است، نسبت به دیگران رفتار متغیرتر و دیدگاه منفی‌تری دارند و دارای علائم خفیف افسردگی هستند، در عین حال افرادی كه اسیدهای امگا 3 بیشتری در خون خود دارند، سازگارترند.

يکشنبه 18/4/1391 - 15:16
بهداشت روانی
تنهایی؛ قصه غم‌انگیز سالمندان
مادربزرگ هر بار كه سرفه می‌كند خس‌خس ریه‌اش بلند می‌شود و هر بار این اتفاق می‌افتد حامد نوه او كه سر میز غذا است با قهر و بدگویی بلند می‌شود. اوایل پدرش با چشم غره یا تشری او را سر جایش می‌نشاند، اما حالا دیگر حامد بزرگ شده است و خودش باید بفهمد درست و نادرست چیست. متاسفانه حامد فقط منتظر مرگ پیرزن است. او این را حتی با وقاحت به خود پیرزن هم گفته است.

 

این رفتار چیزی است كه حمید از بچگی آموخته است. مادرش همیشه زیرگوش او می‌خواند كه بالاخره او می‌میرد و من از مزاحمتش راحت می‌شوم. او از وسواس‌ها و بدخلقی‌های مادر شوهرش می‌گفت و تا می‌توانست حمید را از او دور می‌كرد و الان كه حمید این بدرفتاری‌ها را با مادربزرگ می‌كند او چندان هم ناراحت نیست.

ریشه‌های بدرفتاری

سوءرفتار با سالمندان یا سالمندآزاری ازجمله پیامدهای افزایش تعداد سالمندان در خانواده‌ها و كوچك شدن فضای خانه و اختلاط بیش از حد فضاهای خصوصی افراد است.

اما تنها دلیل این بی‌مهری افزایش امید به زندگی نیست. وضع نامناسب اقتصادی خانوار و تربیت نادرست فرزندان در ارتباط با حفظ احترام والدین و عدم استقلال مالی پدربزرگ و مادربزرگ‌ها از فرزندان و نوه‌ها كم‌كم سبب می‌شود آنان جایگاه اصلی خود را در خانواده از دست بدهند و گاه به عنوان یك سربار به آنها نگاه شود.

پژوهشی در مورد میزان و انواع سوءرفتار خانگی با سالمندان مراجعه‌كننده به پارك‌های شهر تهران با پرسش از 400 نفر از سالمندان زن و مرد 60 ساله نشان داد 88 درصد از نمونه‌های پژوهش تجربه حداقل یك نوع از سوءرفتار و 25 درصد از نمونه‌ها تجربه همزمان چند نوع سوءرفتار را تحمل كرده‌اند. نتیجه یك پژوهش نشان می‌دهد 85 درصد از پاسخگویان تجربه سوءرفتار عاطفی، 68 درصد تجربه غفلت، 40 درصد تجربه سوءرفتار مالی و 35 درصد از نمونه‌ها تجربه سوءرفتار جسمی را عنوان نمودند.

آینده و سالمندان پرشمار

طبق پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی، ​ سال 2020 میلادی بیش از یك میلیارد نفر بالای 60 سال عمر خواهند داشت. در حالی كه این رقم در حال حاضر 580 میلیون نفر است. از یك میلیارد نفر سالمند بالای 60 سال 2020 میلادی، 710 میلیون نفر در كشورهای پیشرفته خواهند بود كه این رقم هم‌اكنون 330 میلیون نفر است.

جامعه‌شناسان معتقدند این گروه از جمعیت كه نیازمند توجه و آسیب‌پذیر هستند از لحاظ اجتماعی، بهداشتی و تغذیه‌ای باید مورد توجه قرار گیرند.

افزایش شمار سالمندان در كشور همزمان با تغییر در سبك زندگی، فشار بیشتری را بر اعضای خانواده وارد كرده و از طرف دیگر هزینه‌های بالای نگهداری آنها در مراكز مراقبت سالمندان، خطر سوءرفتار و آزاررسانی به آنها را افزایش می‌دهد، البته خوشبختانه در كشور ما 92 درصد از سالمندان در كانون‌های خانوادگی زندگی می‌كنند، اما این بدان معنا نیست كه این افراد كلا از خشونت و سوءرفتار دور می‌مانند. غم‌انگیزترین موضوع این است كه خیلی از این افراد توسط خانواده‌ها مورد سوءرفتار قرار می‌گیرند بی‌این‌كه بدانند رفتار آنان خشونت به حساب می‌آید.

سالمندانی در بیمارستان‌ها رها می‌شوند یا تحت درمان قرار می‌گیرند كه مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند، اما قانون مدونی برای گزارش كادر درمان در مورد خشونت‌های جسمی كه در مورد آنها اعمال شده است وجود ندارد یا اگر هست به آن عمل نمی‌شود. مردم به خشونت علیه كودكان و زنان بسیار حساس‌تر هستند تا سالمندان.

م ـ الف، سوپر وایزر بخش ارتوپدی یك بیمارستان دولتی است كه شاهد اعمال خشونت علیه یك بانوی سالمند بوده است. او می‌گوید: زن سالمندی در این بخش بستری است كه هیچ‌كس او را از اینجا نمی‌برد. این زن یك بار به خاطر شكستگی مراجعه كرده بود كه درمان شد و به خانه برگشت، اما پسرش طوری او را زده بود كه نتواند به خانه برگردد و او را با شكستگی لگن به اینجا آورد و حالا مدت زیادی است كسی از او خبری نمی‌گیرد و پیرزن روزبه‌روز ناتوان‌تر و رنجورتر می‌شود. ما به او رسیدگی می‌كنیم، اما این جراحت عمیقی است كه بر روح و جان او نشسته است.

انواع خشونت

خشونت علیه شخص تنها این نیست كه او را بزنی و دست و پایش را بشكنی. انجام دادن یا ندادن یك عمل كه منجر به آسیب جسمی، روان‌شناختی، اجتماعی یا مالی سالمند شده و منجر به كاهش كیفیت زندگی او می‌شود نیز سوءرفتار و اعمال خشونت علیه سالمند به حساب می‌آید.

خشونت روانی (تحقیر، دشنام، از میان بردن اعتماد به نفس و سرزنش)، خشونت اقتصادی (در مضیقه مالی دائم قرار دادن قربانی)، خشونت اجتماعی (انزوای اجتماعی و ممانعت از برقراری روابط اجتماعی) و خشونت جنسی- كه یكی از مصادیق آن جلوگیری از ازدواج مجدد سالمند است ـ از انواع خشونت هستند.

اكثر اندیشمندان و صاحب‌نظران علوم اجتماعی زنان و كودكان را قربانیان اصلی خشونت در خانواده تلقی كرده و از سالمندان كمتر یاد می‌كنند اگرچه وجود همسرآزاری و كودك درمقایسه با سالمندآزاری از فراوانی بیشتری برخوردار است، اما این امر دلیل بر نفی سالمندآزاری نیست.

افسردگی به خاطر خشونت

تهدیدهای متداول مانند دوست نداشتن سالمند، موردپسند نبودن، دشنام دادن، تمسخر و استهزاء سالمندان در جمع، ممنوعیت برقراری ارتباط با دیگران، بی‌توجهی نسبت به نیازهای جسمانی، اجتماعی و روانی سالمند، همه خشونت روانی است كه سلامت روانی سالمند را به مخاطره می‌اندازد و موجب بروز احساساتی همچون بی‌میلی به زندگی، سرزنش خود، نداشتن اعتماد به نفس و نگرش مثبت، احساس یاس و ناامیدی و درماندگی، ترس از مردم، اضطراب، احساس گناه، احساس حقارت، احساس عدم شایستگی و خودارزشمندی و نهایتا كناره‌گیری سالمند می‌شود.

سكینه ـ د، بانوی 70 ساله‌ای است كه با دامادش زندگی می‌كند. او می‌گوید: دامادم از حضور من ناراحت است، اما بچه‌های او مرا خیلی دوست دارند. او برای این‌ كه مرا زجر دهد از بچه‌ها بهانه می‌گیرد و آنها را می‌زند. وقتی آنها به من پناه می‌آورند با خشم و نفرت به من نگاه می‌كند و دستش را روی من هم بلند می‌كند، اما نمی‌زند و می‌رود. این‌جور مواقع دلم می‌خواهد بمیرم و این بچه‌های بی‌گناه به خاطر من عذاب نكشند، اما جایی برای رفتن ندارم. یك بار خودم رفتم به كهریزك كه قبولم كنند، اما گفتند تو كس و كار داری و كسی از خانه بیرونت نكرده و بیمار هم نیستی. دیگران به تو اولویت دارند.

باید كاری كرد

خانواده‌ها از هم سردتر می‌شوند و سالمندان جایگاه اصلی خود را از دست می‌دهند. نوه‌ها دیگر عاشق مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها نیستند و احترام لازم را به آنها نمی‌گذارند. ما در 3 دهه آینده سالمندانی تنها، غمگین، منزوی و مطرود خواهیم بود. آیا این آینده‌ای است كه برای خود و فرزندانمان تصور می‌كنیم؟ اگر نمی‌خواهیم این خشونت‌ها گسترش یابد از حالا باید كاری كرد.

تدوین قوانین حمایتی از سالمندان و ضمانت اجرایی لازم برای خانواده‌ها در مورد طرد یا ترك بزرگان خانواده در مقابل حمایت و تشویق خانواده‌هایی كه سالمندان خود را بخوبی نگهداری می‌كنند و تشویق و تشكیل انجمن‌های حمایت از سالمندان در سطح كشور برخی راهكارهایی است كه می‌تواند افق روشن‌تری را پیش‌رو باز كند.

ماندانا ملاعلی

يکشنبه 18/4/1391 - 15:15
شعر و قطعات ادبی
آواز عاشقانه
آواز عاشقانه ما در گلو شكست


حق با سكوت بود، صدا در گلو شكست


دیگر دلم هوای سرودن نمی‌كند

 

 

تنها بهانه دل ما در گلو شكست

سربسته ماند بغض گره‌خورده در دلم

آن گریه‌های عقده‌گشا در گلو شكست

ای داد، كس به داغ دل باغ دل نداد

ای وای، های‌های عزا در گلو شكست

آن روزهای خوب كه دیدیم، خواب بود

خوابم پرید و خاطره‌ها در گلو شكست

«بادا» مباد گشت و «مبادا» به باد رفت

«آیا» ز یاد رفت و «چرا» در گلو شكست

فرصت گذشت و حرف دلم ناتمام ماند

نفرین و آفرین و دعا در گلو شكست

تا آمدم كه با تو خداحافظی كنم

بغضم امان نداد و خدا... در گلو شكست

 

چشم‌های تو

 

آیینه‌ها دچار فراموشی‌اند

و نام تو

ورد زبان كوچه خاموشی

امشب

تكلیف پنجره

بی‌چشم‌های باز تو روشن نیست!

 

سرنوشت

تو قله خیالی و تسخیر تو محال

بخت منی، كه خوابی و تعبیر تو محال

ای همچو شعر حافظ و تفسیر مثنوی

شرح تو غیرممكن و تفسیر تو محال

عنقای بی‌نشانی و سیمرغ كوه قاف

تفسیر رمز و راز اساطیر تو محال

بیچاره دچار تو را چاره جز تو چیست؟

چون مرگ، ناگزیری و تدبیر تو محال

ای عشق، ای سرشت من، ای سرنوشت من!

تقدیر من غم تو و تغییر تو محال

قیصر امین‌پور

يکشنبه 18/4/1391 - 15:14
ایرانگردی
هر كس هر چه پرسید می‌گوییم «آق اولر»
صندوق عقب خودروی‌مان جا دارد؟ این ظرف عسل و آن دو تا سطل ماست را بگذاریم صندوق عقب؛ فقط طوری بگذاریدشان كه این گلیم هم جا بشود كنارشان. یك وقت تو پیچ و خم جاده نكند ماست‌ها لب پر بزنند و روی گلیم بریزند!

 

جوراب‌های پشمی را هم می‌گذاریم روی داشبورد كه وقتی رسیدیم خانه، بگذاریم‌شان توی صندوقچه لباس‌های زمستانی. بعد وقتی هوا سرد شد، دیگر نگران نیستیم پاهایمان یخ كند، جوراب‌ها را می‌پوشیم و هركس گفت «جوراب‌های به این قشنگی را از كجا خریده‌اید؟» می‌گوییم «سوغات روستای آق اولر است.»

گلیم را هم می‌اندازیم توی سرسرای خانه‌مان و هركس پرسید «گلیم به این زیبایی را از كجا آورده‌اید؟» می‌گوییم «سوغات روستای آق اولر است.»عسل و ماست را هم می‌ریزیم توی ظرف‌های چینی گل سرخی برای صبحانه و ناهار و هركس پرسید «عسل و ماست به این خوشمزگی را از كدام مغازه گرفته‌اید؟» می‌گوییم «‌سوغات روستای آق اولر است.»

عكس‌هایمان را در مراتع سبز كنار خانه‌های سفید محلی و كاخ‌های ییلاقی امجد و مسجد تاریخی روستا هم به دیوارهای خانه می‌آویزیم و هركس گفت «این عكس‌ها را در كدام كشور گرفته‌اید؟!» ما می‌گوییم «روستای آق اولر!» و خلاصه این كه هركس هر چه پرسید می‌گوییم «آق اولر» و آنقدر این نام را تكرار می‌كنیم كه بالاخره همه بگویند «كجاست این روستای آق اولر كه این همه تعریفش می‌كنید؟!»آن‌وقت ما می‌گوییم «مگر پیشنهادهای آخر هفته چاردیواری را نمی‌خوانید؟! روستای آق اولر، روستایی كوهپایه‌ای از توابع شهرستان تالش در استان گیلان است كه برای سفر به آن اول باید به هشتپر بروید و بعد جاده‌ای آسفالته یكراست می‌رساندتان به روستا. مطمئن باشید ضرر نمی‌كنید!»

علی یوشی‌زاده

يکشنبه 18/4/1391 - 15:12
آموزش و تحقيقات
چرا خواب آلود می‌شوید ؟
تعجب می‌كنید اگر بدانید كمبود خواب باعث می‌شود بیشتر به مصرف مواد غذایی ناسالم تمایل داشته باشید؟ اگر شما هم چنین چیزی را غیرممكن می‌دانید باید بدانید، متخصصان پس از تحقیقات متعدد به این نتایج دست یافته‌اند و می‌گویند مواد غذایی مضر مانند چیپس و شكلات برای كسانی كه به اندازه كافی نمی‌خوابند، دوست‌داشتنی‌تر است.

البته شاید برای شما بیشتر و بهتر قابل درك باشد​ اگر بدانید چرا هنگامی كه خسته‌اید و انرژی كافی ندارید، به مواد غذایی سرشار از كالری جذب می‌شوید؟! چون این مواد حس بهتری به شما می‌دهد و كمك می‌كند انرژی مورد نیازتان را به دست آورید.

متاسفانه در جامعه امروزی، بیشتر غذاهایی كه مردم به آنها علاقه دارند، غذاهای فرآوری شده است كه خیلی زود و راحت انرژی مورد نیاز آنها را تامین می‌كند؛ به همین دلیل هم این روزها بیشتر از این‌كه ببینیم فردی یك تكه میوه در دست دارد و مشغول خوردن آن است، بسته‌های چیپس و پفك و شكلات را در كیف و جیب افراد مختلف می‌بینیم؛ البته این مساله سن و سال هم نمی‌شناسد و همه افراد دوست دارند از این نوع خوراكی‌ها استفاده كنند. اما جالب است نظر متخصصان را هم بدانید. آنها می‌گویند زندگی‌ای كه با این نوع خوراكی‌ها پر شده باشد و انسانی كه با این تنقلات خودش را سیر كند، عمر با كیفیتی هم نخواهد داشت!

علاوه بر این، براساس نتایج یک تحقیق كه بتازگی انجام شده است، اگر سعی می‌كنید به كمك تنقلات مضر، احساس خواب‌آلودگی را از خودتان دور كنید، باید بدانید این كار به هیچ وجه درست نیست و می‌تواند مشكلات متعددی برای شما ایجاد كند.

یك راه ساده برای رهایی از این مواد غذایی مضر ولی اغلب خوشمزه، این است كه در خانه یا اداره، انواع مختلف غذاهای سالم و لذیذ مانند میوه‌های خوش طعم و زیبا را ذخیره كنید تا هر وقت نیاز داشتید چیزی بخورید، از آنها استفاده كنید. البته پیام این تحقیق را هم فراموش نكنید: «هر شب باید به اندازه كافی بخوابید؛ به طوری كه حتماً باید بین هفت تا هشت ساعت خواب كامل شبانه داشته باشید.»

این موضوع وقتی مهم‌تر می‌شود كه بخواهید وزن‌تان را هم كم كنید، چون اگر به اندازه كافی نخوابید و همیشه خسته و خواب آلود باشید، به احتمال زیاد مواد غذایی مضر و نامناسب را بیشتر انتخاب می‌كنید كه این كار هم می‌تواند دردسرساز باشد.

healthday.com

يکشنبه 18/4/1391 - 15:12
كودك
لولوی ترس در ذهن كودكان
كودكان ممكن است از تاریكی، پزشك، آمپول، لولو، آدم‌های ناآشنا، توفان، حیوانات، دوری از والدین و هر چیز دیگری بترسند. در شدت ترسشان نیز ممكن است جنس، سن، تجربه‌ها و اكتساب‌ها و... اثر داشته باشد. ترس آنها در سه سالگی تا حوالی نوجوانی بیشتر است، اما ترس‌های دوره نوجوانی بیشتر مواردی را شامل می‌شود كه پیشتر از آنها ترس داشته و اكنون با نگرانی و استرس درآمیخته است.

منشأ بسیاری از ترس‌های كودكان، رفتار نادرست بزرگسالان، اعم از خانواده یا دیگران با آنهاست. پدر یا مادری كه حوصله كافی ندارد و به جای تشخیص و حل صبورانه مشكل كودك گریان یا بازیگوشی‌های او، از لولوی پشت پنجره، موجود خیالی درون زیرزمین، جن درون انباری یا غول پنهان در تاریكی و... برای ساكت‌كردن بچه استفاده می‌كند، با توسل به شیوه‌ای نادرست سلطه ترس و اضطراب را بر تار و پود ذهن و تجربه‌های اندك و بشدت خام كودك حاكم می‌كند؛ ترسی كه ممكن است منجر به مشكلات بیشتری مانند شب‌ادراری، كمبود اعتماد به نفس، انواع و اقسام فوبیا و... در مراحل بعدی رشد او حتی تا مقاطع بزرگسالی شود.

در واقع اغلب ترس‌های دوره كودكی اكتسابی است. برخی مواقع نیز هراس نه به واسطه ترفندهای غلط بزرگسالان، بلكه ترس مفید یا آن چیزی است كه ناخودآگاه و طبیعی جلوه‌گر شده تا انسان را از خطرهای پیرامونش محافظت كند؛ همانند ترس از صدای ناگهانی و بلند، جانوران سمی، غریبه‌ها و پدیده‌های ناشناس كه با تلاش‌های ذهنی كودك برای شناخت دنیای اطرافشان گره می‌خورد. آنها برای شناخت بیشتر، اما محتاطانه این پدیده‌ها به تخیل خود پناه می‌برند تا كشف و فهمی از آنچه نمی‌دانند به دست آورند. این خیالپردازی‌ها با تجربه‌های خام قبلی پیوند می‌خورد و بر حسب آن‌كه چه تجربه‌هایی از قبل داشته باشند و چه رفتاری در برابر هراس آنها شده باشد، ترس یا اضطرابشان كم یا زیاد می‌شود. این ترس‌ها بیشتر به سبب ناآگاهی از آن چیزی است كه قرار است رخ دهد. بروز چنین ترس‌هایی نه مایه نگرانی ا‌ست نه مستلزم جلوگیری والدین، زیرا نشانه رشد توان آنها در شناخت و همچون قدم‌هایی رو به جلو در تشخیص و تحلیل پدیده‌های تازه‌تر است.

برخی ترس‌ها را می‌توان نوعی ترس مفید دانست، البته تا زمانی كه شدید نشده‌اند و همچون زنگ هشدار یا علامت اخطاری در روند تكامل فرد عمل می‌كنند. سعی نكنید كودكان را از بروز چنین ترس‌هایی بازدارید، اما برای برطرف‌كردن ترس‌ها و دلهره‌های بیش از حد، بخصوص وقتی با اضطراب و نگرانی بسیار توام می‌شوند، عوامل، محرك‌ها و موقعیت‌های ایجاد ترس را بشناسید و عوامل ترس‌زا را برطرف كنید.

ترس از ناآشناها

غریبی‌كردن، از معمول‌ترین نوع ترس در كودكان است. وقتی اقوام و آشنایان با شور و شعف نوزادی را در بغل می‌گیرند و از فاصله‌ای بسیار نزدیك شروع به حرف زدن با او می‌كنند، از نگاه آنها در این فاصله، احتمالا همانند غولی دیده می‌شوند كه جلوی صورتشان هوهو می‌كند! كلماتشان را نمی‌فهمند و خطوط چهره‌شان نیز ناآشناست. برای رفع آن باید صبر و حوصله داشت، فاصله را حفظ كرد و به جای حرف‌زدن‌های مشدد كه از نظر بزرگسالان ممكن است خیلی مهربانانه و معمول باشد، بهتر است همان‌طور كه او را در آغوش گرفته‌اید اقوام را وادارید، نوازش‌های مهرآمیز و آرام را با لبخند همراه كنند تا به این‌گونه در ذهن كودك، فردی عادی تلقی شوند.

ترس از دكتر و آمپول

برخی بزرگ‌ترها برای متوقف‌كردن شیطنت‌ها یا گریه كودك، او را از دكتر و آمپول می‌ترسانند و وقتی كودكشان بیمار می‌شود در حالی كه ترس وی همچنان پابرجاست برای راحتی خود اشتباه دوم یعنی توسل به فریب و دروغ را مرتكب می‌شوند: آمپول كه درد ندارد! اولا لازم است كه از همان ابتدا روش ترساندن كودكان را از مواردی كه بعید نیست در آینده تجربه كنند كنار گذاشت، ثانیا به جای فریب و دروغ، باید موقتی بودن درد را متذكر شوید و با كلماتی مهربانانه تاكید كنید كه این راه برای خوب شدن حالش لازم است. پیش از بیماری، در قالب بازی و شوخی او را با روند معاینه توسط پزشك آشنا كنید. در حین معاینه و معالجه وی توسط پزشك نیز با در اختیار نهادن وسائل دوست‌داشتنی، ذهنش را از درد و ترس منحرف كنید. بهتر است پزشكان نیز در صورت امكان، معایناتشان را در حالی انجام دهند كه كودك در آغوش والدین است.

ترس از نخستین تجربه

ترس‌های تجربه نخست، مثل كوتاه‌كردن مو در آرایشگاه، ورود به مهد یا مدرسه و مانند آن را می‌توان با ایجاد شوق از قبل، رفع كرد. پیش از آن‌كه موهای كودك بلند و نیازمند اصلاح شود، یا پیش از ورود به مهد و مدرسه، مستقیم و غیرمستقیم درباره لذت درس خواندن یا كوتاه بودن مو و فواید آتی آنها، همراه با شور و شوق سخن بگویید. مدتی در آرایشگاه كنارشان بمانید تا دیگران بویژه بچه‌ها را هنگام كوتاه‌كردن مویشان ببینند، بچه‌های دیگری را كه شاد و خندان به مدرسه می‌روند نشانشان دهید و زمانی را در مدرسه یا مهد كنارشان بمانید. به آرایشگر یادآوری كنید توجه بیشتری برای جلوگیری از كنده یا كشیده شدن موها كند و... اگر اولین تجربه خوشایند باشد، نگرانی آنها از دفعات آتی برطرف خواهد شد.

ترس از تاریكی

یكی از عمومی‌ترین ترس‌های كودكان كه با رفتار بزرگ‌ترها تشدید می‌شود، هراس آنها از تاریكی است. واكنش‌هایی چون آه كشیدن بزرگ‌ترها به سبب تاریكی ناگهانی، برای كودكانی كه دلایل آه را نه افسوس بلكه ترس ترجمه می‌كنند، اضطرابشان را شدت می‌بخشد. باید آنها را مطمئن كنید در تاریكی نیز كنارشان خواهید بود و مراقب امنیت و آرامششان هستید. با آنها حرف بزنید تا صدایتان مایه دلگرمی و نیرو گرفتنشان شود. اجازه ندهید دیگران حتی برای شوخی و سربه‌سر گذاشتن، سایه‌های وهم‌آلودی را كه در تصورات كودك ساخته می‌شود، زمینه تشدید ترس كنند.

ترس از مرگ

ممكن است از برخی اعمال، تلقی عادی و معمولی‌ای در ذهن داشته باشید، مثل وقتی كه از بیماری یا مرگ كسی مطلع می‌شوید و همراه با كودكتان در بیمارستان یا مجلس عزا حاضر می‌شوید. او شاهد آه و ناله‌های بیمار و اطرافیان، یا ضجه‌ها و بر سر زدن‌های عزاداران است، هر چند در مخیله‌تان هم نمی‌گنجد كه اشتباه حضور آنها در این اماكن زمینه‌ساز چه تصوراتی در كودكتان خواهد شد، ندانسته و ناخواسته مشكلات او، خود، خانواده و جامعه را در آینده افزایش داده‌اید. در اصل از سنین 9 یا ده سال است كه می‌توان كم‌كم این مسائل را برای آنها توضیح داد و با زندگی و واقعیت‌های آن آشنایشان كرد. بسته به میزان دركشان توضیح دهید كه مرگ اتفاقی است در زندگی همه جانداران. از باز‌كردن مبحث مرگ و توصیف آن با كلمات خشن خودداری كنید و بیشتر بر زندگی و استفاده از كلمات امیدواركننده تكیه كنید.

آموزش مقابله با ترس

هم كودكان، هم بزرگسالان، برای مقابله با ترس باید آموزش ببینند. بزرگسالان با تلاش بیشتر برای كسب آگاهی‌های علمی از مشاوران و آگاهان و كودكان با نتایج این آگاهی‌ها از سوی والدین و بزرگ‌ترها. مقابله با اغلب ترس‌ها راه‌های عمومی و كلی دارد كه در صورت یادگیری و اجرا در رفتار بزرگ‌ترها، بویژه هنگامی كه با تقویت اعتماد به نفس در كودكان همراه شود، اثرات تربیتی و پرورشی خوبی بجا خواهد گذاشت. برای جلوگیری از كاری كه دوست ندارید او را نترسانید، درباره لولوی درون تاریكی یا دزدی كه قصد بردن و خوردن او را دارد دروغ نگویید، اعتدال را رعایت كنید و... روش‌های تربیت و بزرگ‌كردن كودك را یاد بگیرید تا كودك یا حتی خود را به دردسر نیندازید. یادتان باشد تربیت فرزند بدون پشتوانه فكری مناسب و از پیش آموخته، حركت در جاده‌ای سنگلاخ، بی‌نقشه راه، بدون تجهیزات و وسایل كافی است: حتی اگر به مقصد برسید، زحمات و دردسرهای بی‌دلیلی را متحمل شده‌اید كه با جلوگیری از رخدادشان، می‌توانستید طی مسیر را شیرین و دلچسب كنید.

يکشنبه 18/4/1391 - 15:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته