• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1039
تعداد نظرات : 38
زمان آخرین مطلب : 4188روز قبل
خودرو
گزارش قدس انلاین از حال و روز بازار خودرو

از خودروسازان بی پولی که بانک میخرند تا ارزان شدن خودرو با پول دولت

پایگاه خبری تحلیلی قدس انلاین – سعید کوشافر:این روزها بازار خودرو حکایت عجیبی دارد , قیمت کارخانه حکایتی است ,کالایی است کمیاب , سایت بازنمیشود وفروش برای مدتهای نامعلوم انجام میشود , انهم باقیمت زمان تحویل , درمقابل خودرو را میتوان با قیمتی که به ان ازاد یا قیمت بازار گفته میشود خیلی راحت واسان حتی در نمایندگی های فروش خودروسازان پیدا کرد و از همه جالبتر اینکه این قیمت تفاوت چشمگیری با قیمتهای اصطلاحا تعزیراتی خودرو ها دارد.

اما شگفت انگیز تر از همه اینها خبری است که امروز مخابره شد ,اطلاعیه ای که بانک مرکزی صادر کردو طی ان تهدید شد که اگر خودروسازان حمایت نشوند، ورشکست می‌شوند

بر اساس این گزارش , بانک مرکزی مصوبه شورای پول و اعتبار برای پرداخت تسهیلات به خودروسازان را تورم‌زا ندانست و تاکید کرد: عدم حمایت از خودروسازان موجب ورشکستگی آنها و متعاقباً کاهش تولید و افزایش نرخ بیکاری خواهد شد.
در این خصوص بانک مرکزی به تنهایی تصمیم گیرنده نبوده و تصمیم اتخاذ شده براساس اکثریت آرای اعضای شورای پول و اعتبار صورت پذیرفته است، ضمناً مصوبه مذکور تاکنون اجرایی نشده است.
*** دلالان وبازار خودرو

قیمت خودرو هم این روزها پابه پای طلا و ارز روزانه در حال افزایش است. خودروهای سواری داخلی و خارجی همچنان با قیمت هایی غیرطبیعی و حبا‌ب گونه معامله می شود. در این بین توقف عرضه اکثر خودروها به بازار توسط خودروسازان و نوسانات دلار طی ماه‌های اخیر عاملی برای صعود قیمت‌ها در بازار شده است.
گرانی مواد اولیه صنعت خودروسازی و قطع ارز مرجع برای شرکت‌های سازنده خودرو در شرایطی که روند تشدید تحریم ها هر روز اثرات منفی بیشتری بر جای می گذارد و بسیاری موارد دیگر، همه و همه دست به دست هم داده است تا صنعت خودروسازی که نقش مهمی در توسعه صنعتی و اشتغال دارند با وضعیت نگران کننده ای دست به گریبان شود.
احمد نعمت بخش - دبیر انجمن خودروسازان - در این خصوص با اشاره به اینکه تجربه 14 سال اخیر در مورد فراز و نشیب های مربوط به قیمت خودرو نشان داده است که در حال حاضر بهترین راه این است که قیمت‌گذاری خودرو در اختیار خودروسازان داخلی قرار گیرد تا از این طریق بازار دلالان از بین برود، گفت: متاسفانه باید به صراحت بگویم که واقعیت های صنعت خودروسازی از دید مسئولان و سازمان های مربوط به فراموشی سپرده شده یا اینکه دست‌هایی در کار است تا این صنعت کلیدی زمین‌گیر شود. دبیر انجمن خودروسازان به ایسنا گفت: الان شرایط طوری شده است که تفاوت قیمت بین کارخانه و بازار باعث شده که دلالان از سودهای کلانی ببرند و این درحالی است که خودرو سازان و تولید از این امر بی نصیب هستند.
نعمت بخش تاکید کرد: تنها راه منطقی برای جلوگیری از دلال بازی در قیمت خودرو این است که تعیین قیمت خودرو در اختیار شرکت های سازنده خودرو قرار گیرد که با این کار به طور مشخص از جولان دلالان و نیز افزایش بی رویه قیمت جلوگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: تا زمانی که به ما اجازه ندهند در حاشیه بازار قیمت گذاری کنیم، این جولان دلالان هر روز ابعاد تازه ای می گیرد و بازار آشفته قیمت خودرو دستخوش نابسامانی های بیشتری می‌شود.
نعمت بخش مدعی شد که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به درخواستهای منطقی انجمن خودرو سازان مبنی بر افزایش قیمت خودروهای داخلی توجهی نمی کند که دود این امر به چشم خودروسازان می‌رود.
وی تاکید کرد: افزایش نرخ ارز و مواد اولیه بر گرانی خودرو دامن می‌زند و این درحالی است که خودروساز در تعیین قیمت محصولات خود نقشی ندارد.
وی گفت: در اسفند ماه گذشته در جلسه ای با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت همه مشکلات و نارسایی های مربوط به صنعت خودرو به‌ویژه قیمت بازار آزاد و قیمت تمام شده و اینکه در این میان تنها به سود دلالان تمام می شود را با ایشان در میان گذاشتیم که مورد استقبال وی قرار گرفت و موافقت کردند که تعیین قیمت خودروهای تجاری و سواری های بالای 44 میلیون تومان در اختیار هیات مدیره شرکت های خودروسازی باشد.

سخنان دبیر انجمن خودرو سازان در حالی است که به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکنون جمع‌بندی نهایی در خصوص افزایش قیمت خودروها صورت نگرفته و تصمیم‌گیری در چارچوب ضوابط خواهد بود.
سیدجواد تقوی افزود: مبانی تغییرات قیمت مورد تائید کمیته خودرو، بررسی مستنداتی است که تولیدکنندگان ارایه می‌کنند. آنچه که در جریان قیمت‌گذاری مهم است، این است که یک بازه زمانی مشخصی را برای قیمت مدنظر قرار دهیم که در مراحل قیمت‌گذاری، حتما بهبود کیفیت نیز مدنظر قرار می‌گیرد.
به گفته تقوی، از طرف دیگر، تنظیم بازار نیز برای کمیته مهم است؛ به این معنا که اگر یک تولیدکننده وارد عرصه بازار می‌شود، توانایی پاسخگویی به بازار را نیز داشته باشد، بنابراین بر مبنای این پیش‌فرض‌ها و چارچوب آنالیز هزینه، تصمیم‌گیری صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: این درصد افزایش قیمت البته برای محصولات مختلف متفاوت است و برای خودروهای مختلف، این تفاوتها مدنظر قرار می‌گیرد؛ چراکه کیفیت ، آپشن‌ها و استانداردهای کیفی خودروها متفاوت است و همه این ملاحظات در بحث قیمت مدنظر قرار خواهد گرفت.
رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: این طور نیست که همزمان همه خودروسازان درخواست افزایش قیمت داشته باشند.
معاون وزیر صنعت در پاسخ به این سوال که به موازات این بحث که مصرف‌کنندگان هم انتظار دارند همانطور که دولت و سازمان حمایت، جلسات کمیته خودرو را برگزار و با افزایش قیمت موافقت می‌کند، همانطور هم الزامات کیفی را برای خودروسازان مدنظر قرار دهد که کیفیت را افزایش دهند؛ آیا در مقابل این موافقت‌ها، الزاماتی برای افزایش کیفیت در نظر گرفته می‌شود؟ گفت: کمیته خودرو، پیش‌فرض‌هایی را در قیمت‌گذاری لحاظ می‌کند. از جمله مهمترین آن، بهبود کیفیت است یا آپشن‌های جدیدی که روی خودرو نصب می‌شود، حتما باید ملاحظات قیمت را نیز مدنظر قرار دهد و البته خوروسازان نیز به این رسیده‌اند که باید در جهت افزایش کیفیت گام بردارند.

***دلاروبازار خودرو
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس وضعیت آشفته بازار ارز را علت اصلی افزایش قیمت خودرو برشمرد و گفتبا توجه به شرایط تنها راهکار این است که دولت ارز مورد نیاز خودروساز را تأمین کند که البته اولویت‌های مهم‌تری از خودروسازان مانند کشاورزی وجود دارد که اگر دولت قصد تأمین ارز تولیدکنندگان را داشت ابتدا ارز کشاورزان را تأمین می‌کرد.
سیدهادی حسینی تأکید کرد: وضعیت آشفته بازار خودرو به علت نوسانات شدید در بازار ارز و افزایش قیمت دلار است.
نماینده مردم قائم شهر، جویبار و سوادکوه در مجلس شورای اسلامی افزود: به دلیل اینکه مواد اولیه و مواد مصرفی تولید خودرو وارداتی است و قیمت تمام شده بالا رفته برای خودروساز نمی‌صرفد که با قیمت پایین‌تر محصول تولیدی خودر را ارائه کند.
وی با یادآوری اینکه اگر قیمت دلار کاهش پیدا کند قیمت خودرو هم کاهش می‌یابد، ادامه داد: راهکار دولت در مقطع کنونی باید تأمین ارز مورد نیاز تولیدکننده و استفاده از عوامل بازدارنده برای ایجاد نشدن نرخ کاذب در بازار باشد.
حسینی تصریح کرد: در شرایط کنونی ما نمی‌توانیم قیمت تحمیلی برای تولیدکننده تعیین کنیم چرا که اگر قیمت تعیین شده برای تولیدکننده به صرفه نباشد، کارخانه‌دار واحد صنعتی خود را تعطیل می‌کند.
وی مواد اولیه، انرژی و نیروی انسانی را سه عامل مهم در تعیین نرخ یک محصول برشمرد و گفت: اگر با قیمت‌ها به شکل سرکوبی و دستوری برخورد شود، تولیدکننده از تولید دست می‌کشد.
حسینی یادآور شد: افزایش قیمت‌های خودرو واقعی بوده چرا که قیمت کمتر از قیمت‌های کنونی به ضرر تولید است؛ تنها راهکار این است که دولت ارز مورد نیاز خودروساز را تأمین کند که البته اولویت‌های مهم‌تری از خودروسازان مانند کشاورزی وجود دارد که اگر دولت قصد تأمین ارز تولیدکنندگان را داشت ابتدا ارز کشاورزان را تأمین می‌کرد.عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس کاهش نرخ و ثبات نرخ ارز را لازمه اصلی تنظیم بازار خودرو و سایر بازارهای اقتصادی کشور در شرایط کنونی دانست.

***صنعت خودرو درگیر با مشکلات مالی
دبیر انجمن خودروسازان گفت: عدم پرداخت تسهیلات با شرایط مناسب، قیمت گذاری دستوری و مشکلات گشایش اعتبار، صنعت خودرو را با بحران مالی مواجه ساخته است.
احمد نعمت بخش اظهار داشت:نبود تسهیلات لازم در اختیار خودروسازان، قیمت گذاری دستوری ودر نهایت، تحریم‌ها و کمبود برخی قطعات ، صنعت خودرو کشور را با چالش کمبود نقدینگی مواجه ساخته است.

وی ادامه داد: همچنین قبل از تحریم‌ها گشایش اعتبار داشتیم که بر اساس آن ابتدا 10 درصد از مبلغ و مابقی آن را در گمرک هنگام تحویل جنس پرداخت می‌کردیم اما هم اکنون به دلیل تحریم‌ها گشایش اعتبار نداریم و فشار نقدینگی بر واحدهی تولیدی بسیارزیاد شده است.

نعمت بخش تصریح کرد: بانک‌ها بر اساس مصوبه می‌توانند تا 20درصد سرمایه اولیه را به‌هر شرکتی به صورت وام پرداخت کنند اما به خودروسازان 15 درصد می‌دهند چراکه شرکت‌های خودروسازی را ذی‌نفع واحد در نظر می‌گیرند و این امر از جمله مواردی است که صنعت خودرو را با مشکل مواجه کرده است.

صنعت خودرو، موتور محرکه سایر صنایع محسوب می شود و حمایت از این صنعت در شرایط بحرانی لازمه توسعه دیگر صنایع کشور است اما متاسفانه در کشور ما این حمایت ها تنها اعلام شده و در بخش اجرایی به مشکل بر می خورد.

دبیر انجمن خودروسازان اظهار داشت:بیش از 4 ماه از اعلام بحران مالی ایجادشده در صنعت خودرو می گذرد که نتیجه آن تصویب هزارمیلیارد تومان تسهیلات بود اما شرایط سخت تسهیلات و لزوم بازپرداخت آن طی مدت 6 ماه خودروسازان را از دریافت آن منصرف ساخته است.

درهمین راستا نماینده مردم اسلام‌آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی گفت: بانک‌ها می‌توانند با سیاست‌های خود، ایجاد اشتغال در کشور را آسان کرده و تولیدگران واقعی را مورد حمایت مالی و تسهیلاتی قرار دهند؛ اما متأسفانه سیاست‌های پولی و مالی ما در کشور به گونه‌ای نبوده که راه برای تولیدکننده واقعی باز شود. هم‌اکنون بانک‌ها دادن تسهیلات را وابسته به ودیعه‌های سنگین دانسته و در موارد جزیی نیز به دستورالعمل‌های بانک مرکزی و مصوبات وزارت اقتصاد کار نمی‌کنند.
نماینده اسلام آباد غرب گفت: تولید در کشور نیازمند پول است و عمده پول و اعتبارات کشور نیز در بانک‌ها تمرکز دارد؛ اما بانک‌ها در حمایت از تولید، آن گونه که شایسته است، وارد عمل نمی‌شوند.
همچنین سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید براینکه تزریق نقدینگی برای ادامه حیات خودروسازان ضروری است.گفت:بانکهای خصوصی مانند زالو به جان تولید‌کنندگان افتاده‌اند وتولید را به سمت رکود هدایت می‌کنند.
روح الله عباسپور درباره ضرورت تزریق نقدینگی به صنعت خودروسازی اظهار داشت: با توجه به تحریم ورود قطعات خودرو به داخل و شرایط بد اقتصادی قطعه سازان ، پرداخت تسهیلات به خودروسازان به منظور تسویه بدهی آنان به قطعه سازان ضروری است.
وی ادامه داد: اکنون در دنیا برای نجات صنایع از رکود کمک‌های بلاعوض اعطا می‌شود، این در حالی است که با وجود مشکلات پیش روی تولیدکنندگان ایرانی در اثر افزایش نرخ ارز، برخی مسائل برون‌مرزی، مسائل ناشی از اجرای درست قانون هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت انرژی سود تسهیلات بسیار بالا است.
یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در واکنش به انصراف خودروسازان از دریافت تسهیلات بانکی یکهزار میلیارد تومانی، گفت: با وجود مشکلات متعدد در بخش خودروسازی کشور، مقرر شد تا به هر کدام از دو خودروساز بزرگ کشور یکهزار میلیارد تومان تسهیلات اختصاص یابد که به دلیل شرایط نامطلوب ارائه این تسهیلات از سوی بانک ها، آن ها از دریافت این تسهیلات منصرف شده اند که دولت باید به آن ها توجه کند.
حسین گروسی افزود: خودروسازی در همه جای دنیا یکی از بخش هایی است که در ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم تأثیر گذار بوده و در ارتقای میزان اشتغالزایی کشورها موثر است و دولت ها نیز موظف به حمایت از آن ها هستند.
نماینده مردم ملارد و شهریار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به اینکه خودروسازی کشور یکی از بخش های فعال حوزه صنعت بوده و اشتغالزایی مشتقیم و غیر مستقیم ایجاد می کند که دولت باید بیشتر به این بخش توجه کرده و زمینه سرمایه گذاری بیشتر و ارایه تسهیلات بانکی را برای آن ها فراهم کند.
وی اظهارداشت: در جلساتی که با دولت داشته ایم، وزیر صنعت، معدن و تجارت همواره بر اختصاص تسهیلات بانکی یکمهزار میلیارد تومانی به خودروسازان تدکید دارد، اما در کنار آن باید بانک ها نیز شرایط لازم را برای خودروسازان فراهم کنند.
این نماینده مجلس نهم، تأکید کرد: بانک ها علاقه ای ندارند تا سرمایه ها و تسهیلات آن ها به بخش صنعت اختصاص یابد، زیرا سیستم نظام بانکی فرسوده بوده که باید در این سیاست ها تجدید نظر شود.
***مخالفان کمک مالی
اما یک عضو دیگر کمیسیون صنایع مجلس در واکنش به ارائه تسهیلات یک هزار میلیارد تومانی دولت به دو شرکت خودروسازی سایپا و ایران‌خودرو گفت: نگاه دستگاههای اجرایی به صنایع باید یک نگاه عادلانه و فراگیر باشد، نه اینکه صنایع دیگر را رها کنیم تا از بین بروند و تنها یک صنعت را در موارد متعدد مورد توجه قرار دهیم.
داریوش اسماعیلی نماینده مردم سروستان، کربال و کوار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ارائه تسهیلات به مجموعه‌های صنعت خودروسازی کشور از سوی دولت گفت: واقعیت امر این است که هر زمان در کشور صحبت از صنایع شده، تمام صنعت در مجموعه صنایع خودروسازی و از جمله دو شرکت خودروسازی سایپا و ایران‌خودرو خلاصه شده و برای دیگر خودروسازان و باقی صنایع هیچ جایگاهی قائل نشده‌ایم.

وی در ادامه افزود: اگرچه ما نیز اعتقاد داریم که صنعت خودروسازی کشور یکی از مهمترین صنایع کشور است و بایستی نگاه ویژه به آن داشته باشیم و در بین صنایع خودرو نیز دو شرکت بزرگ سایپا و ایران‌خودرو اقدامات خوبی انجام داده‌اند و بایستی تقویت شوند تا روز به روز رشد داشته باشند، اما اینکه به چه شکل و چگونه باید از آنها حمایت شود نیز خود موضوع مهمی است.

عضو کمیسیون صنایع با بیان اینکه تصویب یک هزار میلیارد تومان تسهیلات برای ارائه به خودروسازی سایپا و ایران خودرو از سوی دولت اشکالی ندارد ولی مسئله از این به بعد است که آنها بعد از این می‌خواهند چه کار کنند، اظهار داشت: زمانی که یک شرکت خودروسازی به عنوان یک شرکت خصوصی مطرح است و سهام‌داران آن نیز سهام‌داران عام و از دولت جدا هستند، ارائه تسهیلات از سوی دولت سبب شد صدای اعتراض از کانال مجلس گرفته تا دولت بلند شود.

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو در یک بانک خصوصی تصریح کرد: در چند ماه گذشته همین شرکت یا شرکت‌ها سود سهام قابل‌توجهی بین سهام‌داران خود توزیع کردند و از آن طرف نیز آن قدر سود و سرمایه داشتند که چیزی حدود 30 درصد بانک مذکور را متعلق به خود کردند لذا با توجه به این موضوعات فشارها و اعتراضات زیادی نسبت به ارائه تسهیلات به صنعت خودروسازی کشور صورت گرفت.

همچنین دیگر عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر ارائه یک هزار میلیارد تومان تسهیلات به صنعت خودروسازی کشور گفت: ارائه تسهیلات به خودروسازان استیضاح مهدی غضنفری وزیر صنعت،‌ معدن و تجارت را به دنبال خواهد داشت؛ باید بخش خصوصی را در صنعت خودروسازی تقویت کنیم که هم قادر است ارتقاء کیفیت محصولات خود را تامین کند و هم از نظر اقتصادی خود را برگرداند.
علی علیلو واکنش به تصمیم دولت مبنی بر اختصاص یک هزار میلیارد تومان تسهیلات به سایپا و ایران‌خودرو جهت تامین اعتبار برای آنها در راستای خروج از رکود فعلی گفت: صنعت خودرو‌سازی سال‌های سال است که در کشور پا گرفته و کار می‌کند، لذا دیگر از وقت آن گذشته که دولت بخواهد به خودروسازان پول تزریق کند تا آنها سرپا بایستند.

وی در ادامه تصریح کرد: زمانی که دولت ادعا می‌کند حتی یارانه نان و شیر را قطع خواهیم کرد دلیلش چیست که به خودروسازان هزار میلیارد تومان پول تزریق می‌کند تا این صنعت سرپا بماند، این مسئله با چه اسلوب و روشی همخوانی دارد.

وی با بیان اینکه اکثر اعضای کمیسیون صنایع با این موضوع مخالف هستند، اظهار داشت: 30 سال است که در کشور خودرو تولید می‌شود و خودر‌وسازان نیز دائما دم از خود کفایی می‌زنند و در گزارشاتی که نیز به کمیسیون ارائه می‌دهند ادعای آن را دارند پس چه دلیلی دارد دولت باز به آن‌ها پول تزریق کند.
عضو کمیسیون صنایع تصریح کرد: بسیاری از قطعه‌سازان کشور در آستانه ورشکستگی هستند چرا که ایران خودرو و سایپا بدهی آنها را پرداخت نکرده اما از طرف دیگر شاهد هستیم که سرمایه ایران خودرو در بانک خصوصی خوابیده و دولت نیز برای اینکه این صنعت سرپا بماند به آنها پول تزریق می‌کند، لذا این تناقض برای نمایندگان قابل هضم نیست.
***کاهش قیمت بجای گران شدن خودرو
رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت گفت: خودروسازان بزرگ هزینه‌های سربار زیادی دارند که با مدیریت بر آن‌ها می‌توانند قیمت تمام شده تولید محصولات را کاهش دهند.
محمدحسن شجاعی‌فرد اظهار کرد:‌ بخش قابل توجهی از مشکلات خودروسازان مربوط به نحوه مدیریت در این شرکت‌هاست.
وی با بیان اینکه مدیران شرکتهای خودروساز خود را تنها در نقش یک بنگاه‌دار می‌بینند که باید سود بنگاه را حفظ کرده و افزایش دهد، خاطرنشان کرد: به این ترتیب آنها از دیگر حوزه‌های مدیریت از جمله رشد بهره‌وری و مدیریت هزینه‌ها برای کاهش قیمت تمام شده تولید غافل شده‌اند.
رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: خودروساز در شرایطی که به دلایلی از جمله رشد نرخ ارز و قیمت مواد اولیه با افزایش هزینه‌های تولید مواجه شده است، تنها راه را برای جبران رشد هزینه‌ها، افزایش قیمت فروش خودرو می‌داند.
وی افزود: ‌این در حالی است که خودروسازان خارجی رشد قیمت را آخرین راه جبران افزایش هزینه‌های تولید دانسته و تا حد ممکن از این کار خودداری می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که این نحوه مدیریت، ثبات نرخ محصولات تولیدی آنها را به دنبال داشته است.
شجاعی‌فرد با بیان اینکه با توجه به تعرفه 90 درصدی واردات، خودروسازان بازاری انحصاری را در اختیار دارند، تصریح کرد: در این شرایط رشد بی رویه قیمت خودرو ظلم به مصرف‌کننده‌ای است که انتخاب دیگری به جز محصولات داخلی ندارد.
اما درهمین راستا یک عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران از قول مساعد خودروسازان برای کاهش سریع مطالبات قطعه‌سازان به سه ماه خبر داده و خاطرنشان کرد: با تحقق این امر شاهد کاهش قیمت‌های کاذب خودرو در بازار خواهیم بود.
فرهاد به‌نیا اظهار کرد: بحران نقدینگی خودروسازان در چند ماه گذشته موجب افزایش مطالبات قطعه‌سازان شده و کاهش تولید قطعه و در نهایت خودرو را به دنبال داشته است.
وی با بیان اینکه با کاهش عرضه خودرو، دلالان و واسطه‌ها پررنگ‌تر از گذشته دست به کار شده و قیمت‌های غیر واقعی و کاذبی را در بازار ایجاد کرده‌اند، خاطرنشان کرد: در این شرایط چندی پیش جلسه مشترک اعضای هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان و مدیرعامل ایران خودرو برگزار شده و مقرر شد با پرداخت سریع، حجم مطالبات قطعه‌سازان به سه ماه کاهش یابد.
وی افزود: در این شرایط در صورت تسریع در روند پرداخت مطالبات قطعه‌سازان توسط دو خودروساز بزرگ کشور، شرایط نقدینگی جامعه قطعه‌سازی به حالت عادی بازگشته و کاهش حدود 50 درصدی تولید قطعه و خودرو جبران خواهد شد.
به‌نیا تصریح کرد: با افزایش تولید قطعات، تولید انواع خودرو نیز افزایش یافته و با رشد عرضه قیمت‌های کاذب فعلی خودروها در بازار کاهش خواهد یافت.

 

انتهای خبر/ قدس آنلاین / کد خبر: 73263
چهارشنبه 5/7/1391 - 22:16
شخصیت ها و بزرگان
ابتکاری از آیت الله بروجردی!

پرداخت شهریه به طلاب، منوط به شرکت در امتحانات حوزه است

قدس انلاین_مصطفی لعل شاطری:بی شک با گذری کوتاه در تاریخ معاصر ایران پی خواهیم برد که آیت الله بروجردی یکی از ارکان تاثیرگذار در بازسازی حوزه ی علمیه قم بوده است. وی معتقد بود تا زمانی که حوزه بازسازی نشود، امکان هیچ دگرگونی در جامعه وجود ندارد. آیت الله بروجردی نه تنها در بازسازی حوزه ی قم سعی وافر داشت، بلکه در شهرهای دیگر نیز مدارسی بنا نمود تا جوانان برای تحصیل در علوم دینی جذب این مراکز شوند.

ایشان بانی تحولات بسیار عزیمی در حوزه قم گردیدند، از قبیل: تحول علمی، توسعه مراکز علمی و مذهبی، اعزام مبلغ و... ولی شاید یکی از جالبترین کارهای ایشان سر و سامان دادن به وضع برپایی امتحانات و آزمون ها در حوزه بود. حسینیان در این باره می نویسد: یکی از مشکلات همیشگی حوزه، عناصر درس ناخوانده و بیکاره در حوزه ها بوده است. مختصر سهم امامی که تنها منبع معیشت طلاب بود، باید بین عناصر فعال و غیرفعال تقسیم می شد و این ستمی بر عالمان بود.

آیت الله دست به ابتکاری زدند که این مشکل را حل نمایند. وی پرداخت شهریه را منوط به شرکت در امتحان کرد.

ابتدا امتحان به صورت آزمایشی برگزار شد و بعد شکل دائمی به خود گرفت و موجب شد تا افراد درس خوان از کسانی که درس نمی خوانند جدا شوند.

سرانجام امتحانات
آیت الله بروجردی برای طلابی که نمرات عالی می گرفتند جایزه تعیین کرد و موجب تشویق طلاب فعال گردید. البته در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، خاطرات چاپ نشده آیت الله خاتم یزدی قید شده که برگزاری امتحانات در حوزه نجف با مقاومت بعضی از علما روبرو گردید و آیت الله بروجردی برای حفظ وحدت و عدم ایجاد حساسیت حوزه ی نجف علیه قم، کوتاه آمد و امتحان مدتی موقوف شد.

به هر حال برگزاری امتحان در قم، علاوه بر سر و سامان دادن به وضع درسی طلاب، نوعی فرهنگ نظم پذیری به وجود آورد و این خود تحول بسیار بزرگی در حوزه بود.

 

منابع:
1- حسینیان، روح الله. بیست سال تکاپوی اسلام شیعی در ایران، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1387.
2- تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی (تاریخ حوزه ی علمیه قم)، حجت الاسلام سید عبدالله ضیایی.
3- آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، خاطرات چاپ نشده ی آیت الله خاتم یزدی.

انتهای خبر/ قدس آنلاین / کد خبر: 73139
چهارشنبه 5/7/1391 - 22:14
آلبوم تصاویر

نماز رهبر انقلاب روی عرشه ناو جنگی + عکس

انتهای خبر/ قدس آنلاین / کد خبر: 72670
چهارشنبه 5/7/1391 - 22:5
آموزش و تحقيقات

اطلاعات خود را روی شیشه ذخیره کنید!+عکس

در حالیکه برخی از کارشناسان موسیقی می گویند یک موسیقی خوب می تواند سالهای سال عمر کند، اکنون یک شرکت ژاپنی فناوری ارائه کرده است که می تواند این داده ها را دستکم چند صد میلیون سال حفظ کند.

به گزارش قدس انلاین به نقل از  مهر: در حالیکه برخی از کارشناسان موسیقی می گویند یک موسیقی خوب می تواند سالهای سال عمر کند، اکنون یک شرکت ژاپنی فناوری ارائه کرده است که می تواند این داده ها را دستکم چند صد میلیون سال حفظ کند.

شرکت هیتاچی دیروز دوشنبه از روشی برای ذخیره اطلاعات دیجیتالی بر روی شیشه نقره کوارتزی رونمایی کرد که می تواند در شرایط سخت و درجه حرارت بسیار بالا دوام بیاورد و هرگز خراب نشود.

فناوری جدید هیتاچی داده ها را به صورت دو دویی با ایجاد نقاطی درون یک لایه نازک از شیشه کوارتز که می تواند با میکروسکوپ اوپتیکی معمولی خوانده شود ذخیره می کند.
نمونه اولیه این دستگاه دو سانتی متر مربع است، فقط دو میلی متر ضخامت دارد و از شیشه کوارتزی ساخته شده که یک ماده بسیار با ثبات و انعطاف پذیر است.
این تراشه به بسیاری از مواد شیمیایی مقاوم است، امواج رادیویی در آن موثر نیست و می توان آن را مستقیما در معرض شعله های پرحرارت تا هزار درجه سلسیوس دستکم به مدت دو ساعت بدون آنکه خراب شود، قرار داد.
این دستگاه ضدآب است یعنی بلایای طبیعی مانند آتش سوزی و سونامی نیز آسیبی به آن نمی زند.
تاکائو واتانابه مجری ارشد این پروژه می گوید تا زمانی که شیشه سخت نشکند داده ها بر روی آن حفظ خواهد شد.
این ماده در حال حاضر چهار لایه نقطه دارد که می تواند در هر اینچ مربع 40 مگابایت اطلاعات ذخیره کند تقریبا به اندازه حجم یک سی دی موسیقی.
محققان می گویند افزودن لایه های بیشتر مشکلی برای آن ایجاد نمی کند.
اگرچه هیتاچی هنوز در مورد زمان عرضه این تراشه به بازار اطلاعاتی بروز نداده اما محققان آن می گویند می توان از این تراشه برای ذخیره اطلاعات در سازمان های دولتی، موزه ها و سازمان های مذهبی استفاده کرد.

انتهای خبر/ قدس آنلاین / کد خبر: 73389
چهارشنبه 5/7/1391 - 22:3
آلبوم تصاویر

سید حسن خمینی و دخترش /عکس




منبع:فردا
چهارشنبه 5/7/1391 - 21:50
آلبوم تصاویر

گزارش تصویری/ افتتاح باغ موزه دفاع مقدس

سروش نیوز:باغ موزه دفاع مقدس عصر سه شنبه با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و محمد باقر قالیباف شهردار تهران افتتاح شد.




 

 

چهارشنبه 5/7/1391 - 21:47
سياست

احزاب و شخصیت‌ها - دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در یادداشتی با عنوان «رمزگشایی از ورود دوباره به عرصه سیاست» در سایت شخصی خود نوشت:

پس از چند سال توفیق حضور در صحنه ی مبارزه ی نفس گیر ملت ایران ( از سال 1350 تا 1357 ) بالاخره با عنایات الهی و رهبری امام بزرگوار و مجاهدت امت والا مقام ، انقلاب اسلامی پیروز شد. بین دو راهی قرار گرفتم به دانشگاه بروم و درس نیمه تمام خود را به پایان برسانم یا به سیاست ادامه دهم . بالاخره به فعالیت​های سیاسی ادامه دادم با جمعی از دوستان، حزب تشکیل دادیم و مقدمات شرکت در انتخابات را فراهم می کردیم که ناگهان اوضاع کشور بهم خورد ابتدا تحرکات ضد انقلاب و سپس حمله عراق به کشور آغاز شد. لذا از سیاست فاصله گرفته و بنا به اقتضا وارد عرصه نظامی شدم اما در سال 76 پس از 18 سال وقتی آرامش و امنیت دوباره برای ملت ایران برقرار شد از سپاه استعفا داده و وارد عرصه سیاست شدم.
14 سال است برخی در رابطه با استعفایم از سپاه، داستان​ها ساخته و شایع کرده​اند، گفته​اند رهبری معظم انقلاب خواسته اند که فلانی در سپاه بماند ولی ایشان گوش نکرده و از سپاه بیرون آمده یا اینکه معظم له فرموده اند فلانی در سیاست وارد نشود ولی او عمل نکرده، اینها، هیچ واقعیتی ندارد. البته افراد زیادی هم به من مراجعه کرده و گفته اند که ما واقعیت را نمی دانستیم و چه بسا، پشت سر شما، غیبت کرده​ایم و حلالیت طلبیده اند. اما به هرحال شرح ماوقع چنین است:
دهم خرداد 76 بود. قبلاً از طریق دفتر مقام معظم رهبری اعلام شده بود که معظم له، حقیر را فرا خوانده اند، خدمتشان شرفیاب شدم. فرمودند: در خصوص کنار رفتن شما از سپاه، گفته بودم صبر کنید خبرتان می کنم حالا وقتش رسیده، بگو چرا نمی خواهی فرمانده سپاه بمانی؟
ماجرا از این قرار بود که حدود سه سال قبل، به ایشان عرض کرده بودم اجازه فرمایند که فرمانده سپاه نباشم و فردی دیگر را بدین مسئولیت منصوب فرمایند و پس از آن در تاریخ 10/10/74 طی نامه ای 11 صفحه ای توضیحاتی داده و در نهایت از ایشان جابجایی در مسئولیت سپاه را خواسته و در پایان نوشتم:
«البته اگر حضرتعالی تکلیف بفرمائید که در سپاه بمانم ... تا آن زمان که موهایم سپید شود و با عصا به سپاه بروم، خواهم رفت ... و افزودم:  حقیر خود را مدیون انقلاب و بدهکار به آن می دانم و هیچ جیبی هم، برای خود از آن ندوخته ام. همه عشق من به استفاده از عمرم در تداوم مبارزه و خدمت به انقلاب و اسلام است ... بهرحال، اختیار من، در دست حضرتعالی است.»
پس از تقدیم این عریضه، معظم له فرمودند: صبر کنید خبرتان می کنم. اینک پس از سه سال، که برای من صبری طولانی بود و هر روز، بیش از گذشته، نگرانی هایی از وضعیت آینده کشور به من دست می داد، زمان موعود رسیده و در محضر ایشان بودم، فرمودند: استدلال هایتان را بگوئید، دلایلی را که از قبل، مهیا کرده بودم، برشمردم، خطراتی را که در بیرون سپاه و در جامعه احساس می کردم، عرض کردم. از جمله:
1. نگرانی هایی از آینده کشور چه در بعد اقتصادی، مدیریتی و چه در بعد دور شدن دولت از ارزشهای انقلاب.
2. به هدر رفتن نیرو و توانم در پادگان های نظامی، ضمن داشتن طرح هایی برای تحول فرهنگی و اقتصادی در کشور.
3. عدم جابجایی فرماندهان در رده بالای سپاه و بالنتیجه، خروج سپاه از جوانگرایی، به نحوی که سن متوسط فرماندهان سپاه، مرتباً بالا می رفت.
4. طولانی شدن مدت مسئولیتم در فرماندهی کل سپاه، که 16 سال از آن گذشته بود.
عرایض حقیر، دو ساعت ربع کم، طول کشید. در بین صحبتها هم، ایشان سئوالاتی می فرمودند و من پاسخ می دادم. در پایان فرمودند: مطالبتان تمام شد؟ عرض کردم: بله، ایشان ساعت را نگاه کرده، فرمودند: دقیقاً یک ساعت و سه ربع شد و افزودند، حالا، من قانع شدم که شما از فرماندهی سپاه کنار بروید. البته مصلحت نیست که بدون مسئولیت باشید. چرا که نیروهای حزب الهی نخواهند پذیرفت شما مسئولیتی نداشته باشید. شرط کنار رفتن شما هم، این است که نیروی جایگزین را پیدا کنیم و بعد شما کنار بروید. اگر آقای رییس جمهور، شما را برای پست معاونت اول، تقاضا کند من قبول می کنم ولی خود او باید بخواهد. نفر بعدی را هم برای فرماندهی سپاه پیشنهاد بدهید. ضمنا تا مدت ها باید به فرمانده جدید مشورت بدهید.
از معظم له سئوال کردم تعیین فرد بعدی برای فرماندهی سپاه چه مدت طول می کشد؟ آقا فرمودند: از چند هفته تا دو سال، ملاقات تمام شد. داشتم جلسه را ترک می کردم که فرمودند: خوب، حالا که از این در بیرون می رویم اگر از ما سئوال کردند، چه پاسخ بدهیم؟ هر دو باید یک حرف بزنیم و اضافه فرمودند: شما و من می گوئیم که حالا حالاها فرمانده سپاه هستی، دروغ هم نیست. چند هفته طول بکشد یا دو سال، و ادامه دادند: کنار رفتن شما از فرماندهی سپاه، موضوع مهمی است، اگر این مسئله، شایع شود، انعکاس خارجیِ خوبی نخواهد داشت. از اطاق ایشان که بیرون آمدم، فرمودند: فردا هم فرماندهان سپاه را بیاورید تا با آنها صحبت کنیم، چون شنیده ام در بین تعدادی از فرماندهان، شایع شده که شما استعفا داده اید.
فردای آن روز، فرماندهان اصلی سپاه را (حدود 70-80 نفر) که برای سمینار «سپاه آینده» در تهران جمع کرده بودیم به ملاقات ایشان بردیم. خوب بخاطرم دارم، نماز مغرب و عشاء را در حیاط، به امامت حضرت آقا، اقامه کردیم و پس از نماز، در یک محفل کاملاً خودمانی، گرد ایشان نشستیم. ایشان هم روی پله های حیاط نشسته و ما هم، دور ایشان حلقه زدیم ایشان بیانات مفصلی ایراد و از جمله فرمودند:
«شما بزرگان سپاه هستید، من به شما اعتقاد دارم، به این برادر عزیزمان، این آقای آقا محسن رضایی من از ته دل، اعتماد دارم و ایشان را از ته دل دوست دارم. اگر کسی غیر از این شنیده و غیر از این گفته، بدانید یا درست نفهمیده یا مغرضانه بوده یا نفهمیده، من به ایشان خیلی محبت و علاقه دارم. این هم که بعضی خیال کردند ما به آسانی دست از ایشان برمی داریم این هم اشتباه است، این هم کور خوانده اند. این آقا حالا حالاها ما بهش احتیاج داریم. من، آقای رضایی را، آقای آقا محسن رضایی را نخواهم گذاشت ایشان از ما کناره بگیرد و کنار برود. بالاخره به امید خدا، ایشان از اولی که آمدند و مشغول کار شدند در سپاه و در فرماندهی سپاه، با ما در ارتباط نزدیک و صمیمی بودند، تا الان هم الحمدالله همینطور بوده، بعد از این هم، تا هستیم انشاالله همینطور با هم خواهیم بود به فضل الهی و خداوند متعال، خیر مقدر بکند و آنچه صلاح این ملت و صلاح این کشور و صلاح این مجموعه سپاه است، آنرا انشاالله خداوند پیش بیاورد و شما را، یکایکتان را انشاالله خداوند مشمول دعای حضرت ولی الله الاعظم ارواحنا له الفداء قرار بدهد و روح امام را از شما راضی کند.» (متن بیانات مقام معظم رهبری که از نوار پیاده شده)
در این جلسه، حضرت آقا نسبت به حقیر اظهار لطف و محبت کردند و کلماتی را به زبان آوردند که خجالت کشیده و شرمنده شدم. از یک جمله ی معظم له دچار ابهام شدم و آن هم این بود که ایشان فرمودند: اگر همین الان هم بخواهم برای سپاه فرمانده تعیین کنم، آقا محسن را تعیین می کنم. «ابتدا فکر کردم که نکند نظر آقا طی چهل و هشت ساعت، تغییر کرده، بعداً دیدم که ایشان با دقت، کلمات را انتخاب کرده اند. یاد جمله آخر ایشان در دیدار خصوصی افتادم که فرمودند: دروغ هم نیست، وقتی که می گوئیم حالا حالاها ایشان فرمانده سپاه هستند، چه چند هفته و چه دو سال دیگر» در آن زمان، هنوز کسی برای جایگزینی من تعیین نشده بود و لذا، طبیعی بود که آقا بفرمایند:
«همین الان» هم اگر بخواهم برای سپاه فرمانده تعیین کنم، آقا محسن را تعیین می کنم. آن موقع هیچ کس به این ظرافت فکر نکرده بود و نپرسیده بود که چرا آقا می فرمایند «همین الان». من هم سعی کردم که کسی متوجه نشود. بالطبع همه چیز، براساس تدابیر ایشان پیش می رفت.
خودم هم، هر روز بیش از گذشته، در محل کار حاضر می شدم، بگونه ای که شائبه ای مبنی بر ترک سپاه در اذهان، شکل نگیرد. ضمن اینکه آقا به من فرموده بودند که فرد جایگزین، معرفی کنم. چند نفر را معرفی کردم و ایشان هم یک نفر در ذهنشان بود که مطرح و مشورت فرمودند.
دو ماه که گذشت، حضرت آقا، حقیر را احضار و فرمودند: مسئولیت بعدی شما هم مشخص شد و افزودند: آقای ذوالقدر با آقای هاشمی مذاکره کردند که شما را به دبیری شورایعالی امنیت ملی منصوب کنند ایشان نپذیرفتند ولی محل دیگری برای شما تعیین شده است و فرمودند: مدتی قبل، آقای هاشمی، آقایان (و) و(ر) و (آ) را برای دبیری مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد کردند که من با انتصاب آقای (و) به این مسئولیت، موافقت کردم ولی دیشب، دیروقت که برای استراحت می رفتم شما به ذهنم آمدید و آقای محمدی گلپایگانی را نزد آقای هاشمی فرستادم و گفتم که آقای رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام شوند. لذا خود را برای این مسئولیت آماده کنید و اضافه فرمودند: آئین نامه مجمع را برای تأیید فرستاده اند، آنرا اصلاح کرده ام ودبیر مجمع را در موارد لازم، رابط خود (رهبری) با مجمع، تعیین نموده ام، لذا ضروری است یک دبیرخانه قوی و با تیم کارشناسی مناسب در مجمع ایجاد کنید.
جالب است که بعدها جمعی از فرماندهان سپاه با رییس جمهور وقت، مذاکره کرده و به ایشان گفته بودند، از ظرفیت های برادر محسن استفاده کنید،ایشان استقبال کرده و گفته بود من نگرانم که پیشنهاد کنم ولی ایشان نپذیرند. البته هیچ گاه چنین پیشنهادی صورت نگرفت.
چند روز مانده به صدور حکم دبیر مجمع و نیز صدور حکم فرمانده جدید سپاه، با آقای هاشمی جلسه ای داشتم. احساس کردم ایشان در خصوص انتصاب من به دبیری مجمع، ذهنیت و ابهاماتی دارند، لذا پس از جلسه نامه ای به محضر حضرت آقا نوشتم و گفتم با توجه به ابهام آقای هاشمی، چون ممکن است در کار مجمع، با ایشان به اختلاف برسم اگر جنابعالی موافق باشید، فعلاً در سپاه به کار ادامه دهم که آقا فرمودند: دیر شده و با نفر بعدی صحبت کرده ایم، من هم به ایشان حق دادم، چون رهبری وقتی که به یک تصمیم می رسند و آن را آشکار می کنند، دیگر تغییر آن، به مصلحت نیست، به همین دلیل اصرار نکردم. دو روز بعد، حکم معظم له برای انتصابم در مجمع، صادر و در متن آن، لطف و محبت فراوانی نسبت به حقیر، ابراز فرمودند و پس از آن هم آقای صفوی که سال ها در کنار من در اداره جنگ نقش موثری داشتند به فرماندهی سپاه منصوب شدند.
بعضی از دوستانِ سپاهی ما، پس از بیرون آمدنم از سپاه، نگران بودند که این موضوع، خدای ناکرده در بدنه سپاه، ذهنیتی سئوال برانگیز در مورد اقدام حضرت آقا را در پی داشته باشد. لذا، با توزیع گسترده نوار بیانات معظم له (که در جمع خصوصی و خودمانی فرماندهان، برای رفع نگرانی آنان، ایراد فرموده بودند)، بشکلی وسیع و با ادبیاتی گوناگون، شایع کردند که رهبری خواستند فلانی را در فرماندهی نگه دارند ولی خود ایشان نپذیرفت، دیگر از من سوال نکردند که آیا مطالبی هم هست که آنها نشنیده باشند؟ من هم این شایعات را می شنیدم اما هیچگاه در صدد توضیح آن برنیامدم. با این وجود ،حال که سالها گذشته آن هم ،به اصرار بعضی از دوستان،پاره ای توضیحات را طرح کردم. خلاصه اینکه :
1- اولاً، خود آقا فرمودند که پس از سه سال، خدمتشان بروم و استدلال های خود را بگویم. اگر ایشان چند سال دیگر هم مرا فرا نمی خواندند، صبر می کردم.
2- ثانیاً، چند روز قبل از صدور حکم، نامه ای به محضر ایشان نوشته و گفته بودم که با توجه به احتمال بروز اختلاف نظر با آقای هاشمی، ترجیح می دهم که در سپاه بمانم که اگر حضرت آقا با فردِ بعدی برای تصدی فرماندهی سپاه صحبت نکرده و موضوع، قطعی نشده بود، من همچنان در فرماندهی سپاه می ماندم.
3- هیچگاه رهبر معظم انقلاب، مستقیم و غیر مستقیم، به حقیر نفرموده بودند که فرمانده سپاه بمانم و من قبول نکرده باشم.
4- محل بعدی، یعنی فعالیت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را معظم له، شخصا برای حقیر تعیین فرمودند.
5- و نهایتا اینکه محتوای حکم معظم له در خصوص انتصاب حقیر در مجمع تشخیص مصلحت نظام، خط بطلانی است بر تمامی شایعاتی که عده ای تا کنون ساخته اند.
/2929
http://khabaronline.ir/detail/223558/

چهارشنبه 5/7/1391 - 21:34
سينمای ایران و جهان
واکنش کارگردان "یه حبه قند" به تحریم اسکار

برای خودشان بریدند و دوختند

سروش نیوز:این كارگردان ادامه داد: عملكرد آقایان و سیاست‌هایشان اجازه نمی‌دهد باور كنیم این تصمیم خالی از هر گونه، كینه و تظاهر است. به هر حال من «یه حبه قند» را برای كشورم ساختم و مزدم را از مردم گرفته‌ام و هیچ طلبی از كسی ندارم.




رضا میركریمی گفت: ای كاش به جای «یه حبه قند» فیلم دیگری برای معرفی به اسكار انتخاب می‌شد تا این فرصت برای سینمای نجیب ایران باقی می‌ماند.

كارگردان «یه حبه قند» كه فیلمش به آكادمی اسكار معرفی شده ‌است در پی اعلام وزارت ارشاد مبنی بر تحریم اسكار درباره توافقی كه اعلام شده در این زمینه با او شده است ضمن رد آن به خبرنگار ایسنا اظهار كرد: به عنوان نویسنده، كارگردان و تهیه‌كننده فیلم از همه چیز بی‌خبرم و برای خودشان بریدند و دوختند.

وی افزود: مسئولین حوزه هنری هم از هرگونه توافقی در این زمینه بی‌اطلاعند.

این كارگردان ادامه داد: عملكرد آقایان و سیاست‌هایشان اجازه نمی‌دهد باور كنیم این تصمیم خالی از هر گونه، كینه و تظاهر است. به هر حال من «یه حبه قند» را برای كشورم ساختم و مزدم را از مردم گرفته‌ام و هیچ طلبی از كسی ندارم.

میركریمی اظهار كرد: ای كاش فیلم دیگری انتخاب می‌شد تا این فرصت برای سینمای نجیب ایران باقی می‌ماند. در آرزوی روزهای خوش آینده بر محمد و آل محمد صلوات می‌فرستم.
چهارشنبه 5/7/1391 - 21:24
مصاحبه و گفتگو

مسجد باید این‌گونه باشد

مسجد به عنوان جایگاه عبادت مسلمانان، از مهم‌ترین نهادهای جامعه‌ی اسلامی با كاركردی چندمنظوره به شمار می‌آید و همواره در طول تاریخ اسلام نقشی بنیادین و اصلی ایفا نموده است. در پیروزی انقلاب اسلامی، مسجد به عنوان پایگاه اصلی انقلاب نقش‌آفرینی كرد و امروز هم مسجد در كانون تحولات بیداری اسلامی در منطقه قرار دارد. اما مسجد مورد نظر اسلام و طراز انقلاب اسلامی چگونه باید باشد؟ حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز كشور و صاحب تفسیر «نور» ویژگی‌های لازم برای مسجد و نیز آفات متوجه آن را این‌گونه برشمرده است:

در اهمیت مسجد همین بس كه خداوند می‌فرماید من كره‌ی زمین را كه خلق كردم، ابتدا مسجدالحرام را برای عبادت قرار دادم. «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَ هُدًى لِّلْعَالَمِینَ» (آل عمران، ۹۶) پیامبر اكرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در بدو ورود به مدینه اولین كاری كه انجام دادند، ساختن مسجد بود. در قبا مسجد ساختند، بعد از ورود به مدینه هم مسجد ساختند.

مسجد خیلی مورد توجه اسلام است. اصولاً محل‌های عبادت حتی اگر مربوط به غیر مسلمانان باشد، در اسلام احترام زیادی دارد. در قرآن آمده است كه: «لَوْلا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوامِعُ وَ بِیَعٌ وَ صَلَواتٌ وَ مَساجِدُ یُذْكَرُ فیهَا اسْمُ اللَّهِ كَثیراً» (حج، ۴۴) می‌فرماید باید مقابل متجاوزین ایستاد وگرنه صومعه‌ها و دیرها و مساجد كه محل عبادت هستند، خراب می‌شود. پس باید عده‌ای قیام كنند تا این مراكز عبادت آسیبی نبیند.

در اسلام نماز خواندن در مسجد آن‌قدر اهمیت دارد كه می‌گویند اگر انسان نماز اول وقتش را تأخیر بیندازد اما در مسجد بخواند، بهتر است از این ‌كه نمازش را اول وقت و در خانه بخواند.
در مسجد اسلامی، شور و بهجت عبادت خالص با نشاط زندگی پاك و خردمندانه و سالم، در هم می‌آمیزد و فرد و جامعه را به طراز اسلامی آن نزدیك می‌كند. مسجد، مظهر آمیختگی دنیا و آخرت و پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه‌ی مكتب اسلام است. (رهبر انقلاب، ۱۳۸۹/۷/۲۰)

مسجد در اسلام محلی است كه باید استفاده‌ی چندمنظوره داشته باشد. در صدر اسلام مسجد كوفه محل مشورت، قضاوت، سؤال و جواب، عبادت و دیگر امور بود. مسجد باید به محور فعالیت‌های دینی و فرهنگی در جامعه‌ی اسلامی تبدیل بشود. مؤمنین باید مسجد را به عنوان محور فعالیت‌های خودشان قرار بدهند. حتی برنامه‌ی روزانه‌ی خود را با توجه به وقت نماز در مسجد تنظیم كنند. مؤمنین می‌توانند قرار ملاقات‌های خود را در مسجد قرار دهند.

مسجد باید به گونه‌ای باشد كه همه‌ی مردم به‌راحتی در برنامه‌های آن شركت كنند. این‌گونه نباشد كه مسجد در اختیار حزب یا گروه خاصی باشد و این مسأله باعث شود كه عده‌ای از مردم به مسجد نیایند. مراكز فرهنگی دیگر مانند حسینیه‌ها باید مؤید مسجد باشند و نه رقیب آن. این‌گونه نباشد كه مثلاً در ایام محرم در كنار مسجدی یك حسینیه برپا شود و جوان‌ها به حسینیه بروند و پیرمردها به مسجد.

در سال‌های دفاع مقدس، بیش از ۹۰ درصد شهدای ما از مساجد بودند و نه از مراكز دیگر. بنابراین ما باید به مسجد بیش از آن‌چه كه امروز بها می‌دهیم توجه كنیم. روحانیون ما باید توجه بیشتری به مسجد داشته باشند. این‌گونه نباشد كه عده‌ای از روحانیون به خاطر مشغله‌ها‌ی دولتی مساجد را رها كنند. مسجد همواره در اولویت است.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_2.gif برنامه‌های مسجد
مساجد ما باید علاوه بر این‌‌كه محل عبادت، نماز و دعا باشند، هركدام پاسخگوی یك نیاز مشخص و ویژه‌ای هم باشند. مثلاً یك مسجدی باشد كه پاسخگوی شبهات جوانان باشد و بتواند برای كسانی كه سالی یك بار و آن هم در شب قدر به مسجد می‌آیند، حرف داشته باشد. آدم شبهه‌دار مانند آدم تیرخورده است. باید تیر را از پایش كشید. باید شبهه‌ی او را برطرف كرد وگرنه شاید از دست برود.

یك مسجدی باشد كه در آن برای بچه‌ها قصه بگویند. بچه‌ی كوچك كه تحمل دعای طولانی را ندارد. بنابراین در كنار مساجد ما باید یك اتاقكی باشد كه بچه‌ها در آن بازی كنند. برای آنها اشعار و سرودهای خوب دینی بخوانند. در یكی از كشورهای كوچك عربی برای بچه‌های ابتدایی سرود درست كرده بودند بر وزن این شعر فارسی كه «من راست می‌گم همیشه، دروغ سرم نمی‌شه» آنها می‌گفتند «ساداتی ‌الائمه، بابُ نَجاة ‌الأمّة، اَوّلهم علیٌّ، آخرهم مهدیٌ». باید برای بچه‌ها خوراك بچگانه درست كنیم و در مسجد این خوراك را عرضه كنیم.

یك مسجد دیگری باید باشد كه برای اساتید دانشگاه برنامه‌های ویژه داشته باشد. منبر و وعظ و نماز و امام جماعت این مسجد باید جور دیگری باشد. یعنی ما باید برای انواع نیازها، انواع پاسخ‌ها را در مسجد عرضه كنیم. در حدیث داریم كسی كه به مسجد برود، هشت مطلب نصیبش می‌شود. یكی از آنها علم مستطرف است. علم مستطرف یعنی حرف تازه. یعنی پیشنماز باید هر روز مطالعه‌ی جدید كند و مطالب جدیدی را به مردم عرضه كند.

جلسات معرفتی و معنوی مسجد باید به صورت تناوبی برگزار شود. این‌طور نباشد كه دهه‌ی اول محرم در یك خیابان چندین جا روضه باشد، اما چند ماه بعد هیچ خبری از مجلس وعظ در آن خیابان نباشد. همچنین مناسب است پیشنماز مسجد در مناسبت‌های مختلف از روحانیون منبری خوب دعوت كند كه مردم نهایت استفاده را از برنامه‌های مسجد ببرند.
غیر از صدای اذان نباید صدایی از مسجد پخش شود؛ چه به اسم مناجات، چه به اسم پیش‌خوانی یا سحرخوانی. هیچ مرجعی اجازه نمی‌دهد كه شما قبل از اذان صبح مردم را از خواب بیدار كنید. فقط برای اذان می‌شود مردم را برای نماز از خواب بیدار كرد.

درب مسجد نباید بعد از نماز بسته شود. این آفت مسجد است. در خیلی از مسجدها نماز كه خوانده می‌شود، درب مسجد بسته می‌شود. توجیه‌شان هم این است كه ما نمی‌توانیم یك مسجد بزرگ را با كولرها یا بخاری‌ها و چراغ‌های روشن باز نگهداریم برای این‌كه یك نفر می‌خواهد نماز بخواند. بله این درست است، اما شما می‌توانید در حیاط مسجد، یك جایی را بگذارید مخصوص نماز خواندنِ بعد از وقت جماعت. یك وقت كسی مسافر است، رهگذر است، می‌خواهد نماز بخواند، درب مسجد باید باز باشد.

غیر از صدای اذان نباید صدایی از مسجد پخش شود؛ چه به اسم مناجات، چه به اسم پیش‌خوانی یا سحرخوانی. هیچ مرجعی اجازه نمی‌دهد كه شما قبل از اذان صبح مردم را از خواب بیدار كنید. فقط برای اذان می‌شود مردم را برای نماز از خواب بیدار كرد.

در مسجد همه‌ی افراد حق برابر دارند. اگر یك بچه‌ی دوساله آمد در مسجد نشست، هیچ‌كس حق ندارد او را از سر جایش بلند كند. همه‌ی مسلمانان در مسجد یك حق مساوی دارند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_2.gif ساختمان مسجد
مسجد باید محكم، ساده و بدون تزئینات باشد. اگر مساجد ما این‌گونه می‌بود، ما الان نباید هیچ شهرك و روستای بدون مسجد داشته باشیم. اما اگر برویم دنبال هزینه‌های تزئینات برای مسجد، هزاران منطقه‌ی بی‌مسجد خواهیم داشت. مسجد باید كوچك و فراوان و در دسترس باشد. نه این‌كه بزرگ، كم‌تعداد و دور از دسترس باشد. مگر چقدر انسان همت می‌كند كه بلند شود مسافت زیادی را طی كند تا به یك مسجد برسد؟

مسجد باید جایگاهی داشته باشد برای كسانی كه نمی‌توانند داخل مسجد شوند اما می‌خواهند از برنامه‌های مسجد استفاه كنند. مسجد امام علی علیه‌السلام در هامبورگ كه مركز تبلیغ دكتر بهشتی بود، یك بنای دایره‌شكلی بود كه از یك دایره‌ی مركزی و یك حاشیه‌ی پیرامونی تشكیل شده بود. مسلمانان در دایره‌ی مركز آن و غیر مسلمانان یا كسانی كه نمی‌توانستند وارد مسجد شوند، در حاشیه‌ی پیرامونی می‌نشستند. به این ترتیب وقتی كسی سخنرانی می‌كرد و جمعیت را نگاه می‌كرد، همه در یك سطح قرار می‌گرفتند و این امكان وجود داشت كه همگان از برنامه‌های مسجد استفاده كنند.
http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/20678/C/13910516_0420678.jpg آلبوم تصاویر
كاشی‌كاری‌های مسجد باید در موضوعات و معارف مسجد و قابل استفاده برای مردم باشد. مثلاً شكیات نماز، شرایط امام جماعت و آداب مسجد را با خط خوانا و زیبا در آن نوشته باشند. یعنی كاشی‌كاری‌ها باید الهام‌بخش باشد. ما آمده‌ایم با خط كوفی كه هیچ‌كس از آن سر در نمی‌آورد، آیات و روایات را در كاشی‌كار‌ی‌های مساجد می‌نویسیم و مثلاً دیوار مسجد را تزئین می‌كنیم. این خطوط ناخوانا چه فایده‌ای دارد؟

تقسیم مسجد برای آقایان و خانم‌ها باید بر اساس نفرات باشد. این‌گونه نباشد كه بیشتر فضای مسجد را به آقایان بدهند و قسمت كوچك‌تر را به خانم‌ها. فضای مسجد كه ارث نیست كه مردان دوبرابر زنان حق داشته باشند! اگر تعداد خانم‌ها در مسجد بیشتر است، فضای بیشتری هم باید برای آنها اختصاص داد. نباید این‌گونه باشد كه امكانات خوب برای یك قسمت باشد و امكانات نامناسب برای یك قسمت دیگر. اگر مساجد دوطبقه است، طبقه‌ی بالا را برای خانم‌ها نگذارند، چون كه خانم‌ها از نظر جسمانی ضعیف‌تر از آقایان هستند و بالا رفتن از پله‌ها برای آنها مشكل‌تر است.

مسجد را باید در محلی ساخت كه آن مكان خوش‌سابقه باشد. قرآن می‌گوید در محل غار اصحاب كهف مسجد بسازید و این به خاطر سابقه‌ی خوب آن مكان است.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_2.gif رابطه‌ی مردم و مسجد
وقتی مردم به مسجد می‌روند، باید زینت‌های خودشان را همراه ببرند. قرآن صریحاً گفته: «یا بَنی ‌آدَمَ خُذُوا زینَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ» (اعراف، ۳۱) مؤمنان باید با بهترین لباس و عطر در مسجد حاضر شوند. آیه‌ی دیگر می‌فرماید «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا» (كهف، ۴۶) اموال و اولاد زینت است. مسجد می‌روی، زینتت را همراهت ببر. یعنی دست فرزندت را بگیر و او را هم به مسجد ببر. مال زینت است. یعنی مسجد می‌روی پول همراهت ببر تا فقیری سیر شود یا نیاز مؤمنی برطرف شود.
باید بین امام جماعت و نمازگزاران ارتباط عاطفی برقرار باشد. حضرت رسول صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم نماز كه می‌خواندند، بلند می‌شدند در صفوف نگاه می‌كردند و سراغ افراد غایب را می‌گرفتند. مسجد سالن حضور و غیاب امت اسلامی است.

مسجد نباید تبدیل شود به محل عبادت پیرمردها و پیرزن‌ها. همه‌ی مردم در همه‌ی سنین باید به مسجد بیایند. این‌گونه نباشد كه مثلاً پیرمردها بیایند مسجد و جوان‌ها در مغازه و در حال كسب‌وكار باشند. خداوند در آیه‌ی ۱۰۱ سوره‌ی نساء به پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم می‌فرماید وقتی در جنگ و رویارویی با دشمن هستی و می‌خواهی نماز بخوانی، همه‌ی لشكر به تو اقتدا نكنند. مثلاً اگر دویست نفر هستید، صد نفر به تو اقتدا كنند، صد نفر نگهبانی بدهند كه دشمن حمله نكند. ركعت اول را بخوان، ركعت دوم كه گفتی بحول‌الله و قوّته أقوم و أقعد، این ۱۰۰ نفر كه به تو اقتدا كرده‌اند قصد فُرادی كنند و خودشان سریع نماز را به پایان برسانند و بروند اسلحه را از آن گروه دیگر بگیرند تا آنهایی كه نگهبانی می‌دادند، به ركعت دوم نماز برسند.

یعنی در یك نماز دو ركعتی، همه‌ی سپاه شركت كنند. ما از این چه می‌فهمیم؟ از این می‌فهمیم كه مثلاً اگر دو زن در خانه هستند كه یكی از آنها سالخورده و دیگری جوان است، این‌گونه نباشد كه همیشه زن سالخورده به مسجد بیاید و زن جوان به كارهای منزل و رسیدگی به فرزندان برسد. بلكه یك روز او به مسجد بیاید و روز دیگر زن جوان‌تر به مسجد بیاید. یكی از آفت‌های جامعه‌ی ما این است كه مسجدی‌ها یك قشر هستند و در غیر مسجد یك قشر دیگر هستند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_2.gif متولیان مسجد
در هر مسجدی یك نهاد باید متولی و مدیر امور باشد. این‌گونه نباشد كه چندین شخص و مجموعه و نهاد و كانون داعیه‌ی اداره‌ی مسجد را داشته باشند. از قدیم گفته‌اند آشپز كه دو تا شد، آش یا شور می‌شود یا بی نمك. حالا بعضی اوقات ما در مسجد ۱۳- ۱۴ نفر آشپز داریم! آشپز مسجد باید یك نفر تا بتواند یك تصمیم جدی برای مسجد بگیرد و او باید رئیس مسجد باشد. حتی مسجد نباید در اختیار واقف باشد. واقف هم وقتی مسجد را وقف كرد، دیگر كدخدای مسجد نیست. این‌طور نیست كه عزل و نصب با او باشد.

هیئت امنای مسجد بایدافراد باتقوا باشند. قرآن می‌گوید «إِنْ أَوْلِیاؤُهُ إِلاَّ الْمُتَّقُونَ» (انفال، ۳۴) اولیای مسجد فقط باید افراد باتقوا و آدم‌های شجاع باشند. «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَ الْیَوْمِ الآخِرِ وَ أَقَامَ الصَّلاَةَ وَ آتَى الزَّكَاةَ وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّهَ» (توبه، ۱۸) فقط كسانی حق تعمیر مسجد را دارند كه علاوه بر ایمان به خدا و قیامت، نترس باشند. آدم ترسو وقتی متصدی مسجد شد، مسجدداری‌اش هم همراه ترس می‌شود.

هر پولی را نباید برای مسجد پذیرفت. قرآن می‌گوید مشركین حق ندارند پول بدهند برای تعمیر مسجد. (توبه، ۱۷) بلكه مسجد باید با پول پاك آدم باتقوا و شجاع ساخته شود.
http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/20678/C/13910516_0720678.jpg آلبوم تصاویر
پیشنماز مسجد باید كسی باشد كه افراد زیادتری را به مسجد بكشاند. باید از نظر قرائت بهترین باشد. باید از دیگران عادل‌تر باشد. پیشنمازهای پیرمرد كه قدرت ارتباط با نسل جوان را ندارند، باید با یك طلبه‌ی جوان خوش‌سلیقه در كار امامت جماعت مسجد شریك شوند. شركت در كار تبلیغات اسلامی و دینی در قرآن آمده است. خدا وقتی به حضرت موسی گفت برو پیش فرعون كه او طغیان كرده است، موسی گفت برای من وزیر و یاوری قرار بده و برادرم هارون را در كار من شریك كن. (طه، آیات ۲۴ تا ۳۳) مثلاً هر دو باهم به مسجد بروند. آن پیرمرد نماز را بخواند و این طلبه‌ی جوان با جوانان ارتباط بگیرد. یك طلبه‌ی جوان برای درس دادن، پاسخ دادن به سؤالات مردم، عیادت از بیماران، تقدیر و تشكر و خدمات اجتماعی توانایی دارد، اما آن پیرمرد توانایی این كارها را ندارد. پیرمرد ۷۰-۸۰ ساله كه نمی‌تواند با بچه‌ی سیزده ساله ارتباط برقرار كند.

روحانی مسجد باید از احوال نمازگزاران اطلاع داشته باشد. پیغمبر صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم فرمود هر كسی كه فرزنددار شد، به من خبر دهید. هر كسی هم از دنیا رفت، به من خبر دهید. منِ امام جماعت نباید بیایم در مسجد، نماز بخوانم و بروم و نفهمم چه كسی فرزنددار شده، چه كسی ازدواج كرده، و چه كسی از دنیا رفته است. باید بین امام جماعت و نمازگزاران ارتباط عاطفی برقرار باشد. حضرت رسول صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم نماز كه می‌خواندند، بلند می‌شدند در صفوف نگاه می‌كردند و سراغ افراد غایب را می‌گرفتند. اگر می‌گفتند فلانی مریض است، حضرت می‌فرمودند برویم عیادت كنیم. اگر می‌گفتند مسافرت است، حضرت در حقش دعا می‌كردند. مسجد سالن حضور و غیاب امت اسلامی است.

مردم هم باید پیشنماز را دوست داشته باشند. اگر مردم در یك مسجدی با روحانی مسجد مشكل دارند و رابطه‌شان شكرآب است، آن روحانی باید از آن مسجد به مسجد دیگری برود. حدیث داریم اگر پیش‌نماز محبوبیت نداشته باشد، آن نماز جماعت قبول نیست. صحیح است، اما قبول نیست.

خادم مسجد هم باید كسی باشد كه اولاً جوان، خوش‌صدا و خوش‌قیافه باشد. ثانیاً استاد قرآن باشد و خودش بتواند به بچه‌های محله قرآن بیاموزد و سوم این‌كه حداقل تحصیلاتش دیپلم باشد. اگر جوانی این‌گونه بود می‌تواند خادم مسجد شود و زندگیش هم از این طریق تأمین شود.
http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=20677
چهارشنبه 5/7/1391 - 21:22
آلبوم تصاویر


عکس دیده نشده ای از قفل درب خانه حضرت زهرا(س)/ مدینه منوره





عکس: احمد نجمی
چهارشنبه 5/7/1391 - 21:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته