• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1313روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

اگر در گروه طرفداران میوه زیتون باشید حتما با انواع شورهای زیتون باهسته، بی‌هسته و شکسته که در بسته بندی‌های بهداشتی یا به صورت فله‌ای در حلب‌ها یا ظروف شیشه‌ای بزرگ عرضه می‌شوند مواجه شده‌اید و شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که کدامیک از انواع این زیتون‌ها برای مصرف روزانه مناسب‌ترند.

 



با توجه به این که در مورد میوه زیتون باورهای مختلفی وجود دارد برای دستیابی به پاسخ‌هایی صحیح، با دکتر محمد‌حسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع غذایی و رئیس انجمن صنایع غذایی ایران و دکتر سید‌رضا رضایی دریاکناری، پزشک و متخصص طب ایرانی به گفت‌وگو نشستیم.

زیتون را با سود، تلخی‌زدایی می‌کنند

دکتر محمد حسین عزیزی

متخصص علوم و صنایع غذایی

یکی از راه‌های مرسوم شیرین کردن میوه زیتون، تلخی‌زدایی آن با سود یا آب آهک و سپس آب نمک است.

سود مورد استفاده در کارخانجات صنایع غذایی از نوع فود گرید و مجاز برای مصارف خوراکی بوده و در صورتی که سود پس از تلخی زدایی به طور کامل از بافت میوه خارج شود هیچ مشکلی برای سلامت
ایجاد نمی‌کند.

زیتون کال و تلخ سمی است!

اغلب زیتون‌های شور و کنسروی تهیه شده در کارخانجات از انواع کال و سبز رنگ بوده و به هیچ عنوان سمی نیستند. در صورتی که افراد بتوانند زیتون را به صورت تلخ مصرف کنند می‌توانند از خواص آنتی‌اکسیدانی و درمانی آن بهره‌مند شوند اما چون مصرف زیتون تلخ گاهی غیرممکن و تنها برخی پرورش‌دهندگان زیتون آن هم در مقادیر اندک می‌توانند از آن استفاده کنند، برای ذائقه پسند شدن آن را
تلخی‌زدایی می‌کنند.

زیتون بی‌هسته خواصی ندارد!

در صنعت، برخی از انواع زیتون‌ها را توسط دستگاه‌های مخصوص هسته گیری کرده و چون بافت میوه سالم مانده و به آن آسیبی نمی‌رسد، این نوع زیتون‌ها مشابه سایر زیتون‌های هسته دار ارزش غذایی و خاصیت یکسانی دارند.

زیتون شکسته، روغن‌گیری شده است!

زیتون‌های هسته‌دار یا بدون هسته‌ای که در بازار به صورت شکسته عرضه می‌شود نه تنها روغن‌کشی نشده‌اند، بلکه در مقایسه با انواع شکسته نشده، یک مزیت دارند. برای این که زیتون بهتر تلخی‌زدایی و شیرین شود پس از شست‌وشو آن را با ضربه می‌شکنند تا سود و آب نمک بهتر وارد میوه شود. در این روش چون آب نمک نفوذ بیشتری در بافت محصول می‌کند زیتون تا حدودی تخمیر شده و بر خواص تغذیه‌ای آن افزوده می‌شود.

برخلاف باور عامه مردم روغن زیتون با شکسته شدن و ترک برداشتن میوه آن خارج نمی‌شود. روغن در صورتی از زیتون خارج می‌شود که میوه آن کاملا تحت فشار قرار گرفته و له و تفاله شده باشد. ضمن این که زیتون مناسب برای روغن‌گیری باید کاملا رسیده و از رنگ سبز تغییر کرده و متمایل به بنفش پررنگ شو د. در حالی که زیتون کنسروی و شور شکسته کال و به رنگ سبز روشن است.

روغن زیتون از شور آن بهتر است!

زیتون کنسروی و شور فله‌ای که با درصدهای بالای نمک فرآوری می‌شود برای مصارف روزانه توصیه نمی‌شود چون نمک آن برای سلامت مضر است. این زیتون اگر چند روز هم در آب خیسانده شود نمک از بافت آن بخوبی خارج نمی‌شود.

زیتون پرورده مرغوب و روغن زیتون فرابکر و بکر در مقایسه با شورهای زیتون در اولویت مصرف قرار دارد که متاسفانه تهیه فرآورده‌های مرغوب زیتون بخصوص روغن آن بسیار سخت بوده و توصیه بر این است این محصولات را از میان برندهای معتبر کارخانه‌ای انتخاب و خریداری کنید.

زیتون شور فله‌ای آلودگی میکروبی دارد!

زیتون‌های شور انداخته به دلیل این که در سود و آب نمک با غلظت بالا فرآوری می‌شود از نظر میکروبی برای سلامت مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما احتمال این که این زیتون‌ها در مقایسه با نوع کارخانه‌ای حاوی فلزات سمی همچون سرب، کادمیوم، جیوه و آرسنیک باشد، زیاد است. زیرا نوع سود و خلوص نمک مورد استفاده و جنس ظروف فرآوری و نگهداری زیتون فله‌ای نامعلوم و نامشخص است. ضمن این که زیتون فله‌ای تاریخ مصرف مشخصی ندارد.

زیتون سیاه شده بهداشتی است!

اغلب زیتون‌های سیاه موجود در کشور که به صورت حلقه شده و بدون هسته عرضه می‌شود با آهن و مشتقات آن فرآوری شده است و از آنجا که آهن مورد استفاده از نوع فودگرید و خوراکی و بهداشتی است استفاده از این زیتون‌ها در حد متعادل برای سلامت مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

زیتون‌های درشت، دستکاری ژنتیک شده‌اند !

میوه زیتون رنگ و اندازه های مختلف دارد. زیتون خیلی درشت موجود در بازار، در ایران پرورش نیافته و معمولا از سوریه و لبنان وارد کشور می‌شود. این نوع زیتون، دستکاری ژنتیک نشده و فقط در مقایسه با زیتون‌های ریز یا متوسط ایرانی، گونه‌شان متفاوت و درشت‌تر است.

مزاج زیتون گرم است

دکتر سیدرضا رضایی دریاکناری

متخصص طب ایرانی

از دیدگاه طب سنتی مزاج میوه رسیده زیتون، گرم درجه یک و از نظر‌ تری و خشکی معتدل است. زیتون نارس و سبز، مزاج سرد و خشک و زیتون‌های سیاه طبع گرم و خشک دارند. روغنی که از زیتون رسیده استخراج می‌شود گرم درجه 2 و خشک است.

زیتون را همراه غذا نخورید !

زیتون اشتها‌آور خوبی است و توصیه شده این میوه همراه با غذا و مصلحاتش مصرف شود. بهترین نوع آن زیتون پرورده‌ای است که با گردو، بادام، سرکه خانگی، روغن بادام، سبزی‌های محلی و انار ترش تهیه شده باشد. مصرف زیتون رسیده و پرورده‌ای که با مواد اولیه مرغوب و تازه تهیه شده باشد به همه افراد توصیه می‌شود.

زیتون داروی بیماری ام‌اس!

این که در برخی سایت‌ها و شبکه‌های مجازی نوشته می‌شود زیتون درمان‌کننده بیماری ام‌اس است، پایه علمی ندارد.

زیتون داروی این بیماری نیست. اما میوه و روغن آن به دلیل درجه گرمی که دارد می‌تواند پیشگیری‌کننده از این بیماری باشد.

زیتون جایگزین داروهای مسکن

روغن زیتون خاصیت ضدالتهابی داشته و التیام دهنده برخی از انواع دردهاست و می‌توان از آن برای گرم کردن و ماساژدادن مفاصل دردناک استفاده کرد، اما این که می‌گویند زیتون می‌تواند جایگزین مسکن‌های ضد درد و ضدالتهاب باشد صحت ندارد.

زیتون یبوست‌زاست

چون زیتون تلخی‌زدایی و ترکیبات قابض آن خارج می‌شود، روغن و میوه آن که غنی از فیبر است، خاصیت لینت دهندگی داشته و برای درمان یبوست تجویز می‌شود.

يکشنبه 26/1/1397 - 15:9
سلامت و بهداشت جامعه



بیشتر افرادی که قصد گرفتن رژیم لاغری دارند اغلب پرسش‌هایی برای‌شان مطرح می‌شود که بی‌پاسخ می‌ماند. در این نوشتار قصد داریم به مهم‌ترین این موارد بپردازیم.

به گزارش جام جم، وزن افراد به سه دسته تقسیم می‌شود: وزن ایده‌آل، وزن مناسب و وزن سلامت. وزن مناسب همان وزن‌های مندرج در جداول وزن و قد است، وزن ایده‌آل10 درصد پایین‌تر و وزن سلامت 10درصد بالاتر از آن است. بهتر است افراد زیر 30 سال از وزن ایده‌آل، بین 30 تا 50 سال از وزن مناسب و بالای 50 سال از وزن سلامت برخوردار باشند.

کسانی که تجمع چربی در ناحیه شکمی دارنددر بحث رژیم های غذایی به اصطلاح سیب و در قسمت باسن، به اصطلاح گلابی نامیده می‌شوند. سیب‌ها نسبت به گلابی‌ها به سبب افزایش سطح چربی بد LDL و کاهش چربی خوب HDL ، ریسک بیشتری در ابتلا به دیابت و حملات قلبی دارند و سخت‌تر وزن کم می‌کنند.

دلایلی که سبب افزایش کالری در بدن می‌شود عبارتند از: مصرف غذاهای پرکالری، اشتهای زیاد به دنبال استرس و شادی افراط گونه، مصرف کمتر میوه و سبزی‌ها، آگاهی غلط از مقدار کالری غذاها، حذف وعده صبحانه و پر کردن شکم با خوراکی‌های پرکالری، بیکاری و شغل‌های کم تحرک، فعالیت بدنی کم، خواب زیاد، مصرف مستمر غذاهای رستورانی و ناآگاهی از کاهش نیاز بدن به غذا با افزایش سن.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

رفتارهایی که می‌تواند به کنترل دریافت کالری کمک کند شامل این موارد است. وقتی گرسنه هستید خرید نکنید، وقتی میل به خوردن شیرینی دارید مقداری آب بنوشید، هرگز در خانه تنقلات شیرین نگهداری نکنید چون وسوسه خوردن آن مضاعف می‌شود، مواد غذایی را خارج از دید خود نگهداری کنید، در هر وعده غذا را به اندازه تهیه کنید، باقیمانده غذاها را نخورید، هنگام تماشای تلویزیون و مطالعه، غذا میل نکنید، غذا را با سرعت نخورید و خوب آن را بجوید، تا حد ممکن روز قبل از مهمانی غذا کم بخورید، بیشتر کارهای روزمره خود را پیاده انجام دهید و به جای آسانسور از پله‌ها استفاده کنید.

برای کاهش وزن عجله نکنید و آگاه باشید کاهش وزن تدریجی علاوه بر این‌که قابل تحمل‌تر است، عوارضی نداشته و تقریبا غیر‌قابل بازگشت است. میزان کاهش وزن در هفته نباید بیش از یک کیلوگرم باشد.

اگر اراده کافی برای کاهش وزن و حفظ آن ندارید، رژیم نگیرید. افرادی که ده‌ها کیلو وزن کم کرده و مجدد به برنامه غذایی قبلی‌شان برمی‌گردند در هر بار چند کیلویی بر وزن سابق شان افزوده خواهد شد.

رژیم‌های غذایی بر اساس مشخصات فرد تنظیم می‌شود، بنابراین از تجویز آن به دیگران خودداری کنید.

اغلب رژیم‌های لاغری در ابتدا سخت است اما بعد از گذشت دو هفته براحتی قابل تحمل شده و عادت خواهید کرد. ماه اول سعی کنید غذاهای رژیمی داده شده را دقیق مصرف کنید و از ماه دوم با یادگیری کالری غذاها می‌توانید تغییراتی در نوع غذای رژیمی خود بدهید.

در سنین بالای 30 بخصوص40 و 45 سالگی خاصیت الاستیکی پوست ضعیف و کاهش سریع وزن سبب ایجاد چین و چروک پوست در نقاط مختلف بدن می‌شود، اما اگر کاهش وزن بتدریج و با برنامه دقیق و رعایت تدابیری انجام گیرد، مشکلی ایجاد نخواهد شد. کاهش وزن سریع ممکن است همراه با ریزش مو بوده و احتمال بی‌حالی، رخوت، بدخلقی و گاهی بروز علائم افسردگی وجود دارد.

 


 

 

يکشنبه 26/1/1397 - 15:8
سلامت و بهداشت جامعه

آهن + ویتامین C

آهن را همه ما به عنوان ماده مغذی ضروری می‌شناسیم. اما آیا می‌دانید دو نوع آهن وجود دارد؟ آهن «هیم» صرفا در منابع حیوانی مانند گوشت و غذاهای دریایی یافت می‌شود و آهن «غیرهیم» در منابع گیاهی مانند نخود، سبزیجات برگ سبز تیره و سایر منابع گیاهی وجود دارد.

مشکلی اینجاست که آهن غیرهیم براحتی توسط بدن جذب نمی‌شود.

ویتامین C ماده‌ای است که به جذب این نوع آهن کمک می‌کند. غذاهایی با میزان بالای C (مانند مرکبات، فلفل و توت فرنگی) با افزایش اسیدیته روده‌ها امکان جذب بیشتر آهن غیرهیم را فراهم می‌کنند. در وعده‌هایی که آهن و ویتامین C را با هم ترکیب می‌کنید از مصرف چای، غلات کامل و محصولات لبنی که مانع جذب آهن می‌شوند خودداری کنید.

لیکوپن + چربی‌های سالم

لیکوپن ـ رنگدانه‌ عامل رنگ روشن میوه‌ها و سبزیجات قرمز رنگ، از کلم قرمز گرفته تا هندوانه ـ یک آنتی‌اکسیدان قوی است که به جلوگیری از بیماری‌های قلبی و برخی سرطان‌ها کمک می‌کند.

لیکوپن محلول در چربی است و در همراهی با چربی‌ها بهتر توسط دستگاه گوارش جذب می‌شود؛ به عنوان مثال محققان دانشگاه ایالتی اوهایو دریافتند مصرف گوجه فرنگی و آووکادو (که حاوی چربی مفیدی است) همراه با یکدیگر جذب لیکوپن را 4/4 برابر افزایش می‌دهد.

سولفورافان + سلنیوم

این مواد مغذی سربازان مبارزه با سرطان هستند. سولفورافان یک ترکیب گیاهی موجود در سبزیجات چلیپایی مانند انواع کلم بروکلی، گل کلم، کلم قمری، شاهی، تربچه و شلغم است. وقتی این ماده وارد جریان خون می‌شود می‌تواند از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری کند.

سلنیوم، ماده معدنی موجود در گوشت، ماهی، تخم مرغ، آجیل و قارچ، در بدن با پروتئین‌ها ترکیب می‌شود و آنزیم‌های آنتی اکسیدان که از تشکیل رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کنند، تولید می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهند سولفورافان و سلنیوم در همراهی با یکدیگر، چهار برابر موثرتر عمل می‌کنند.

فولات + ویتامین B12

فولات (که به‌طور طبیعی در سبزیجات و لوبیاها یافت می‌شود) و ویتامینB12 (که در محصولات حیوانی وجود دارد) به تولید سلول‌های جدید کمک می‌کنند.

این دو ماده همچنین در شکستن هموسیستئین، نوعی اسید آمینه که میزان زیاد آن با بیماری آلزایمر مرتبط است، نقش دارند اما فولات زیاد و B12 کم ممکن است بر سطح فعالیت ذهنی تأثیر منفی داشته باشد؛ بنابراین باید به مصرف مواد غذایی حاوی این دو ماده همراه با یکدیگر توجه بیشتری داشت.

يکشنبه 26/1/1397 - 15:7
سلامت و بهداشت جامعه


محققان هشدار دادند: ترکیب موجود در غذاهای کنسروی به سیستم گوارشی آسیب می‌زند.

 



به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، نانو ذرات ترکیب موجود در بافت غذاهای کنسروی می‌تواند به عملکرد طبیعی سیستم گوارشی آسیب وارد کند.

به گفته محققان این نوع از خوراکی‌ها دارای اکسید روی هستند و بر اساس بررسی‌های انجام گرفته می‌تواند برای سیستم گوارشی آسیب زننده باشد.

محققان اظهار کردند: یافته‌های به دست آمده نشان می‌دهد نانو ذرات موجود در بافت برخی از محصولات کنسرو شده به طور منفی روی عملکرد دستگاه گوارشی تاثیر می‌گذارد.

به گفته محققان آمریکایی در این مطالعه مشخص شد نانو ذرات اکسید روی که به طور طبیعی به آنچه در طول روز یا در وعده‌های غذایی مصرف می‌شود، مرتبط است می‌تواند بر جذب مواد مغذی تاثیر بگذارد و فرآیند آن را تغییر دهد.
 

 

يکشنبه 26/1/1397 - 15:7
سلامت و بهداشت جامعه

این که آلومینیوم چگونه به بدن شما آسیب می رساند به عوامل بسیاری مانند سلامت کلی و این که بدن تا چه اندازه می تواند تجمع این ماده را در بدن مدیریت کند، بستگی دارد.

 



به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، سالهاست که مردم برای پخت و پز از فویل آلومینیومی استفاده می کنند، اما طی سال های اخیر خطرات سلامت مرتبط با آن هرچه بیشتر کشف شده اند.

آلومینیوم یکی از پر مصرف‌ترین فلزات جهان است و در تولید محصولات بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد. آلومینیوم در ابزار و لوازم پخت و پز، قوطی های کنسرو، و فویل ها یافت می شود. همچنین، این فلز در واکسن ها، دئودورانت ها، آسپرین، ضد اسیدها، بکینگ پودر و حتی آرد نیز وجود دارد.

مقدار آلومینیومی که روزانه در معرض آن قرار می گیریم شگفت انگیز است و بدترین بخش ماجرا این است که برای بقا به این ماده نیاز نداریم. در حقیقت، آلومینیوم می تواند بیش از آن که مفید باشد، به ضرر شما تمام شود.

بنابر گزارش سازمان جهانی بهداشت، بدن انسان توانایی حذف کارآمد مقادیر اندک آلومینیوم را دارد، از این رو مصرف حدود 40 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن انسان بی خطر در نظر گرفته می شود. بر همین اساس، برای فردی که 60 کیلو وزن دارد، میزان مصرف مجاز برابر با 2,400 میلی گرم است. متاسفانه، بیشتر افراد با توجه به سطوح بالای مواجهه با آلومینیوم، بسیار بیشتر از این میزان دریافت می کنند.

پخت و پز با فویل آلومینیومی

افراد بسیاری از فویل آلومینیومی برای پخت و پز استفاده می کنند. چه برای پختن سیب زمینی در فر یا پختن ذرت روی گریل، فویل آلومینیومی گزینه ای راحت و ساده برای کمک به پخت و پز محسوب می شود.

طی یک مطالعه به رهبری غنا باسیونی، استادیار و رئیس بخش شیمی در دانشگاه عین الشمس در مصر، استفاده از فویل آلومینیومی برای پخت و پز و آماده کردن غذا در دماهای بالا مورد بررسی قرار گرفت. وی دریافت که نفوذ آلومینیوم به غذا طی فرآیند پخت غذای پیچیده شده در فویل آلومینیومی بیشتر از حد مجاز تعیین شده از سوی سازمان جهانی بهداشت بوده است.

این که آلومینیوم چگونه به بدن شما آسیب می رساند به عوامل بسیاری مانند سلامت کلی و این که بدن تا چه اندازه می تواند تجمع این ماده را در بدن مدیریت کند، بستگی دارد.

با این وجود، پژوهشگران سطوح بسیار زیاد و خطرناک آلومینیوم در غذاها را پس از پختن، گرم شدن مجدد، و حتی سرد شدن در فویل آلومینیومی مشاهده کردند.

زمانی که برخی انواع ترکیب اسید و مایع در فویل آلومینومی وجود داشته باشند، احتمال نفوذ آلومینیوم به غذا به طور قابل توجهی افزایش می یابد. به عنوان مثال، اگر یک تکه مرغ را با آبلیمو و گوجه فرنگی می پزید، سطوح بالایی از آلومینیوم را در غذای خود خواهید داشت. اسیدیته این ترکیبات فرآیندی تهاجمی را شکل می دهد که لایه های آلومینیوم را حل کرده و وارد غذا می کند. زمانی که ادویه به غذا اضافه شده باشد، سطوح نفوذ آلومینیوم به غذا هرچه بیشتر افزایش می یابد.

به گفته پژوهشگران، هرچه دما بیشتر باشد، میزان نفوذ آلومینیوم به غذا نیز بیشتر می شود. در همین راستا، فویل آلومینیومی گزینه خوبی برای پخت و پز نبوده و برای استفاده به همراه سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، آب مرکبات یا ادویه ها مناسب نیست.

در شرایطی که استفاده از فویل آلومینیومی برای پخت و پز توصیه نمی شود، شما همچنان می توانید از آن برای بسته بندی غذای سرد استفاده کنید. با این وجود، این بسته بندی نباید برای نگهداری طولانی مدت غذا باشد، زیرا با گذشت زمان امکان تجزیه آلومینیوم به ویژه اگر غذا حاوی ادویه باشد و نفوذ آن به غذا وجود دارد.

خطرات سلامت پخت و پز با فویل آلومینیومی

از آنجایی که بدن شما نیازی به فویل آلومینیومی ندارد، زمانی که این ماده وارد بدن می شود، این که چه کاری باید با آن انجام داد نامشخص است. در شرایطی که بدن ما توانایی سمزدایی مقادیر اندک آلومینیوم را دارد، اما آمادگی رسیدگی به میزان زیاد آلومینیوم دریافتی روزانه را ندارد. در نتیجه، آلومینیوم اضافی جمع شده و در کلیه ها، مغز، ریه ها، کبد، و تیروئید ذخیره می شود. این ماده می تواند در جذب کلسیم اختلال ایجاد کرده و کانی سازی اسکلتی را تحت تاثیر قرار دهد.

آلومینیوم و مغز

آلومینیوم تاثیرگذاری بالایی بر بافت های مغز دارد، که آن را به یک عامل خطرآفرین جدی برای بیماری آلزایمر و دیگر اختلالات انحطاطی تبدیل می کند. مطالعات نشان داده اند که آلومینیوم توانایی کاهش نرخ رشد سلول های مغز انسان را دارد. همچنین، تراکم بالای آلومینیوم در بافت مغز بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر مشاهده شده است.

مطالعات نشان داده اند که آلومینیوم موجب استرس اکسیداتیو در مغز می شود و آثار آن ممکن است تا زمانی که وارد دهه های 70 و 80 زندگی خود شوید، نمایان نشوند. طی یک مطالعه، کالبدشکافی مغز افراد پیر نشان داد که سطوح آلومینیوم در آنها 20 برابر بیشتر از افراد میانسال بوده است.

آلومینیوم به عنوان یکی از فلزاتی که اثر منفی بر سیستم عصبی انسان دارند نیز شناخته می شود.

آلومینیوم و استخوان ها

آلومینیوم تنها در اطراف مغز انسان جمع نمی شود، بلکه می تواند در اطراف بافت استخوانی نیز تجمع کند. مطالعات نشان داده اند که آلومینیوم در فرایند کانی سازی دوباره استخوان با کلسیم رقابت می کند و سطوح بالای این فلز در بدن با شکنندگی استخوان ها و پوکی استخوان پیوند خورده است.

آلومینیوم و جذب مواد مغذی

زمانی که مغز در معرض سطوح بالای آلومینیوم قرار می گیرد، این فلز از مانع خونی-مغزی عبور کرده و اطراف هیپوکامپ، کورتکس، و دیگر بخش های مرتبط با بیماری آلزایمر تجمع می کند.

با تجمع آلومینیوم در مغز، این فلز با مواد مغذی ضروری دیگر برای مغز و بدن مانند منیزیم، کلسیم و آهن وارد رقابت می شود.

آلومینیوم و کبد و کلیه ها

اگر بیش از اندازه آلومینیوم مصرف کنید، اندام های سمزدا در بدن با افزایش حجم کار خود برای دفع این ماده مواجه می شوند. اگر کلیه ها و کبد انسان به واسطه استرس بیش از اندازه ناشی از اضافه بار سمی مداوم امکان ارائه عملکرد درست خود را نداشته باشند، آلومینیوم به جای آن که دفع شود، در بدن باقی مانده و در بافت های بدن تجمع می کند.

آلومینیوم و تیروئید

در شرایطی که پرسش درباره این که آلومینیوم اثر مستقیم بر سلامت تیروئید دارد یا خیر مطرح است، شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند قرار گرفتن در معرض آلومینیوم بر غدد پاراتیروئید اثرگذار است و ممکن است ترشح هورمون پاراتیروئید را سرکوب کند.

به جای آلومینیوم از چه چیزی استفاده کنیم؟

به جای پخت و پز با فویل آلومینیومی می توانید ابزار و لوازم شیشه ای را انتخاب کنید، و به جای نگهدای غذا در آلومینیوم از ظروف شیشه ای با قابلیت استفاده مجدد بهره ببرید. اگر چاره ای جز استفاده از آلومینیوم ندارید، به همراه آن از ادویه ها یا غذاهای اسیدی استفاده نکنید.

همچنین، به خاطر داشته باشید که فویل آلومینیومی تنها گزینه ای نیست که ما را در معرض این فلز قرار می دهد. تا حد امکان از محصولات بهداشتی حاوی آلومینیوم مانند ضد اسیدها و دئودورانت ها پرهیز کنید و غذاهای منجمد و فرآوری شده را محدود کنید، زیرا ظروف آنها به طور معمول حاوی آلومینیوم است.

يکشنبه 26/1/1397 - 15:5
سلامت و بهداشت جامعه


پتاسیم ماده معدنی حیاتی برای بدن است که به عملکرد صحیح ماهیچه قلب کمک می‌کند.

 

 


به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، نیاز بدن به این ماده معدنی را می‌توان با مصرف خوراکی‌های متعدد تامین کرد. همچنین پایین بودن سطح آن در بدن به یبوست، گرفتگی عضلات شکمی و احساس ضعف منجر می‌شود.

پتاسیم در عملکرد صحیح ماهیچه‌های بدن از جمله قلب مهم است. همچنین این ماده معدنی به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. همچنین پتاسیم در عملکرد سیستم عصبی و قدرت ماهیچه‌ای تاثیرگذار است.

اغلب علائم پایین بودن سطح پتاسیم با دیگر مشکلات جسمی اشتباه گرفته می‌شود.

به گزارش روزنامه اکسپرس، به گفته پزشکان از جمله علائم پایین بودن سطح پتاسیم در بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

احساس ضعف ماهیچه‌ای: پتاسیم در تبدیل قند خون به گلیکوژن مهم است بنابراین، زمانی که سطح آن پایین باشد فرد در طول روز یا هنگام فعالیت روزمره احساس ضعف ماهیچه‌ای می‌کند.

علاوه بر این، پایین بودن سطح پتاسیم باعث می‌شود مقدار زیادی کلسیم از طریق ادرار از بدن دفع شود که بر سلامت استخوان‌ها تاثیر می‌گذارد.

احساس گرفتگی ماهیچه‌ای: پتاسیم برای عملکرد صحیح ماهیچه‌ها ضروری است به همین دلیل زمانی که سطح این ماده معدنی پایین باشد فرد دچار درد و حتی اسپاسم می‌شود.

احساس خستگی همیشگی: زمانی که ذخیره گلیکوژن در کبد و ماهیچه‌ها به دلیل پایین بودن سطح پتاسیم به خطر افتد، خستگی می‌تواند نشانه‌ای از کمبود این ماده معدنی باشد.

یبوست: بدن برای حفظ تعادل ترشحات سیستم گوارشی به پتاسیم نیاز دارد. زمانیکه سطح آن پایین باشد خاصیت اسیدی اسید معده کاهش پیدا کرده و بدن مقدار کافی از مواد مغذی را جذب نمی‌کند و به یبوست، نفخ و گرفتگی عضلات شکمی منجر می‌شود.

يکشنبه 26/1/1397 - 15:4
سلامت و بهداشت جامعه

مدیرکل دفتر مدیریت خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت گفت: برخی از نسخ دارویی نیازمند تایید یا تشکیل پرونده در داروخانه‌ها یا در واحدهای تایید داروی ادارات کل استانی و یا ادارات تابعه است.

 


به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی سازمان بیمه سلامت ایران، حنان حاجی محمودی افزود: برخی از داروهای گران قیمت، نیاز به تشکیل پرونده دارند که با ارائه مدارک و مستندات پزشکی مانند پاتولوژی، آزمایش و تصویربرداری، گواهی پزشک و فرم‌های مرتبط با بیماری که توسط داروخانه یا واحدهای تایید دارو جهت تکمیل توسط پزشک دراختیار بیمه شده قرار داده می شود.

مدیرکل دفتر مدیریت خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت ایران افزود: کارشناسان واحدهای تایید دارو، توسط ادارات کل استانی یا ادارات تابعه با تاریخ اعتبار شش ماهه یا یک ساله درسامانه تایید داروی این سازمان پرونده تشکیل می‎دهند و درداروخانه ارائه دهنده خدمت، محتویات نسخ دارویی ثبت و دریافت دارو امکان پذیر است.در صورت نیاز به تمدید پرونده، ارائه مدارک، مستندات پزشکی و یا گواهی پزشک مجدد به تاریخ جدید (برای ارائه به واحدهای تایید دارو) لازم است.

حاجی محمودی تصریح کرد: در صورت درخواست بیمه شده در مورد یک دارو با قیمت بالاتر از نرخ اعلام شده در سامانه اعلام نرخ دارو ، مابه التفاوت آن به عهده بیمه شده خواهد بود. نسخ تجویز شده توسط پزشک باید بدون هر خدشه‌ای از نظر تاریخ ویزیت، تعداد دارو، دوز دارو و نوع دارو باشد. تاریخ نسخه دارویی تجویزی توسط پزشک تا 30 روز از زمان تجویز دارای اعتباراست.

يکشنبه 26/1/1397 - 15:4
سلامت و بهداشت جامعه

بسیاری از پاک کننده هایی که برای تمیز کردن خانه از آنها استفاده می کنیم به ظاهر بدون ضرر هستند ولی در باطن یک سم خطرناک محسوب می شوند.

 



به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، تمیز کردن خانه می تواند هزینه زیادی برایمان داشته باشد، از جمله می تواند به قیمت از دست دادن سلامتی مان تمام شود.

بسیاری از محصولاتی که ما هر روزه برای تمیز و سالم نگه داشتن محیط مان از آن ها استفاده می کنیم، در واقع به بدن ما آسیب می رسانند.

تمیز کننده های فرش و وسایل خانه

اسپری ها و پاک کننده های مورد استفاده برای تمیز کردن فرش و مبلمان و سایر اثاثیه منزل مانند صندلی های راحتی و...، حاوی پرکلر اتیلن بوده که نوروتوکسین (سم آسیب رسان به سیستم عصبی) و ماده شیمیایی هستند و کارشناسان حفاظت از محیط زیست آنها را یک ماده سرطان زا محسوب می کنند. این ماده شیمیایی در تولید تمیزکننده های خشک نیز استفاده می شود.

مواد ظرفشویی

طبق نظر کارشناسان غذا و دارو، اکثر مواد شوینده ظروف حاوی تریکلوسان هستند که تا حد زیادی ضد باکتری بوده و می تواند رشد باکتری های مقاوم در برابر دارو را ترویج دهد. در حقیقت، یکی از بزرگترین اشتباهاتی که ما در چند دهه گذشته در حوزه سلامت انجام داده ایم، استفاده بیش از حد از مواد شوینده ضدباکتری است. آنها رشد میکروب های مقاوم را ترویج داده و ما را سالم و امن تر از قبل نمی سازند.

نرم کننده پارچه

ترکیبات آمونیوم کواترنری (4 بخشی) که در مواد نرم کننده مایع یافت می شود، دارای اثر ضدمیکروبی بوده و باعث مقاومت میکروبی می شود. آنها همچنین می توانند پوست را تحریک کنند و بر اساس تحقیقات ممکن است علت مشکلات خاص تنفسی باشند.

شیشه پاک کن

شیشه پاک کن ها، شیشه را به لطف وجود بوتاکسی اتانول تمیز و درخشان می سازند. استنشاق این ماده می تواند گلویتان را تحریک کند. اگر بیش از حد این ماده را استنشاق کنید، ممکن است به کلیه هایتان آسیب وارد شود.

براق کننده سینک

آمونیاک پاک کننده بسیار خوبی است، زیرا محل خراش های سینک ها را هم تمیز می کند. اما این ماده یک مشکل بهداشتی دارد، زیرا باعث مشکلات تنفسی برای افراد مبتلا به آسم و سایر بیماری های تنفسی (به خصوص در سالمندان) می شود.

تمیزکننده های سرویس بهداشتی

مواد پاک کننده بر پایه کلر، از جمله آن هایی که مخصوص سرویس بهداشتی هستند، برای سلامتی خطرناک هستند. این ماده می تواند موجب تحریک تنفسی شدید شود.

تمیزکننده های اجاق گاز

تمیز کردن اجاق گاز با مواد تمیزکننده موجود در بازار بسیار آسان است، اما بسیار سمی هستند. عنصر فعال، هیدروکسید سدیم (که به آب قلیایی نیز شناخته می شود) بسیار خورنده بوده و اگر به پوست و یا چشمان تان برسد، باعث سوختگی های شدید می شود. اگر این ماده را استنشاق کنید، ممکن است دچار گلودردی شوید که چندین روز طول می کشد و این اصلا نشانه خوبی نیست.

ضد کک ها

ما باید از حیوانات خانگی به خوبی مراقبت کنیم. اما باید آگاه باشیم که برخی از محصولات مربوط به محافظت از حیوانات، می توانند برای انسان سمی باشند. بسیاری از محصولات از بین برنده کک (برای حیواناتی نظیر سگ)، شامل مواد شیمیایی مانند ایمیداکلوپرید، فیپرونیل، پیرترین ها، پرمترین و متوپرن هستند که سبب سردرد، سرگیجه و تهوع در انسان می شوند.

حشره کش ها

حشره کش ها دارای مواد شیمیایی مشابه ضدکک ها و سمی هستند. آنها همچنین اغلب داروی دیازینون، پروپکسور و کلروپیریفوس دارند که باعث سردرد، سرگیجه و حالت تهوع خواهند شد.

لوله بازکن

بسیار ساده تر است که از مواد شیمیایی برای تمیز کردن لوله ها استفاده کنید تا از فنر ، اما این مواد شیمیایی تمیز کننده که بیشتر بر پایه آب قلیایی و سولفوریک اسید است می توانند پوست و چشم را بسوزانند.اگر این ماده به اشتباه بلعیده شود، می تواند به شدت به مری و معده آسیب برسانند.اسید سولفوریک می تواند کلیه ها، کبد و دستگاه گوارش را تخریب کند. بخار این مواد برای چشم ها خطرناک است.

پودر لباسشویی

مواد شوینده آنزیم هایی دارند که به پاک کردن لکه ها از الیاف پارچه کمک می کنند. اما خطرناک هستند و می توانند باعث استفراغ و شوک، تشنج و حتی کما شود. پس بهتر است دور نگه داشتن این مواد از کودکان را جدی بگیرید.

محصولات ضد کپک و قارچ

هر محصولی که بتواند کپک ها و قارچ ها را از بین ببرد، به نظر می رسد یک محصول خوب است. اما این مواد معمولا حاوی کلرید کلر و آلکال آمونیوم هستند که ضدقارچی رایج هستند. آنها همچنین در صورت استنشاق می توانند فرد را دچار مشکلات تنفسی کرده و در صورت مصرف می توانند گلو را بسوزانند.

دستمال توالت

دستمال توالت؟! بله. بسته به نوعی که استفاده می کنید، می تواند حاوی مواد شیمیایی سمی باشد. این محصول علاوه بر کلر، می تواند حاوی بیسفنول A (BPA) باشد که سبب اختلال غدد درون ریز خواهد شد.

براق کننده چوب

به نظر می رسد مواد براق کننده چوب شامل محصولات نفتی و همچنین آمونیاک، نفتا، نیتروبنزن، تقطیر نفت و فنول – است که همه آن ها می تواند پوست، چشم، گلو، ریه ها و نای را تحریک کند.

يکشنبه 26/1/1397 - 14:58
سلامت و بهداشت جامعه

به‌تازگی محققان اقدام به بررسی شکلات‌ها کرده و بر اساس آن در میان شکلات‌های محبوب جهان، سالم‌ترین و مضرترین موارد را شناسایی کرده‌اند.

 



به گزارش جام جم آنلاین از سیناپرس، شکلات یکی از محبوب‌ترین خوردنی‌های جهان است. از کودکان گرفته تا افراد مسن، همگی به شکلات علاقه دارند و این خوردنی همیشه در همه خانه‌ها جایگاه خود را دارد. با این وجود نکته مهم این است که این ماده غذایی از نظر قند و کالری به‌شدت غنی است و این میزان از قند و کالری می‌تواند موجب شود که بیماری‌های مختلفی به سراغ بدن انسان بیاید.

با این وجود دلیلی برای نخوردن شکلات وجود ندارد و تنها باید بدانیم که خوردن کام شکلات خطر کمتری برای ما خواهد داشت.

محققان برای دریافت اطلاعات شکلات‌ها به سراغ پایگاه داده شکلاتی در بریتانیا رفته‌اند که Ocado نام دارد. در این پایگاه اطلاعات 699 نوع شکلات قرار گرفته است.

تحقیقات یاد شده به نحوی انجام شد که عدالت بین محصولات برقرار شود و برای همین معیار اندازه برابر با 100 گرم در نظر گرفته شد.

به این ترتیب محصولاتی که کوچک‌تر بودند به ابعاد بزرگ‌تر و محصولات سنگین‌تر از 100 گرم به استاندارد 100 گرم انتقال پیدا کردند.

 

 

جدول بالا تعدادی از محبوب‌ترین شکلات‌های جهان را نشان می‌دهد که برخی از آن‌ها در کشور ما نیز مصرف می‌شود.

بر این اساس مشخص شده است که راحت‌الحلقوم‌های صنعتی کمترین کالری را در هر 100 گرم دارند. از سوی دیگر شکلات‌هایی مانند مارس با نزدیک به 450 کیلوکالری برای هر 100 گرم، در میانه بالایی جدول قرار می‌گیرند و در کمال ناباوری، شکلات‌های تخمم مرغ شانسی‌های شرکت کیندر، از جمله پرکالری‌ترین محصولات جهان هستند.

به‌صورت کلی می‌توان از این جدول درک کرد که هرچقدر که خود شکلات موجود در بسته بیشتر باشد، کالری آن نیز بیشتر است و موارد ترکیبی با بیسکوییت و سایر شیرینی‌ها، کالری کمتری دارند.

به این ترتیب می‌توانید درک کنید که چرا دانشمندان شکلات را یکی از عوامل اصلی چاقی در جهان می‌دانند.

نکته جالب این است که در این تحقیقات اشاره‌ای به میزان قند موجود در این محصولات نشده است و مسلما تحقیقاتی در زمینه قند موجود در شکلات‌ها می‌تواند به شما نشان بدهد که چرا استفاده از شکلات می‌تواند یک عامل اصلی برای مبتلا شدن به بیماری دیابت باشد.

يکشنبه 26/1/1397 - 14:57
سلامت و بهداشت جامعه

احادیثی زیادی از پیغمبر اسلام (ص) درباره سلامت، بیماری، بهداشت و مسایل دیگر مربوط به پزشکی وجود دارد. در گفتگوی زیر توصیه های رسول خدا در خصوص بهداشت دهان و دندان را می خوانید.

 

 



دکتر سمیه فتعلی متخصص طب سنتی، در خصوص دیدگاه پیامبراکرم(ص) درباره بهداشت دهان و دندان به جام جم آنلاین گفت: مسئله بهداشت دهان و دندان از مواردی بود که دین اسلام، تأکید بسیاری بر آن داشت از جمله در احادیث مختلفی از پیامبر اکرم(ص) بر ضرورت مسواک زدن روزانه تأکید شده است و حتی در برخی از روایات آن حضرت به مسواک حتی نحوه صحیح مسواک زدن نیز آموزش داده شده است. در حدیثی، پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: «وقتی مسواک می‌کنید از عرض، دندانها را مسواک بزنید».

وی ادامه داد : رسول خدا در شبانه روز 3 بار مسواک می کردند، قبل از خواب، بعد از بیدار شدن از خواب و پیش از نماز صبح. آن حضرت با چوب اراک مسواک می زدند و جبرئیل او را به این کار سفارش کرده بود. چوب اراک دارای خاصیت های فراوانی است که محققین خارجی نیز روی این مسواک تحقیق هایی را انجام دادند و به خواص فوق العاده آن پی بردند. تمیز کردن دندان، سفید کردن و جلا دادن دندان، برطرف کردن بیماری و دندان‌درد، رفع بوی بد دهان، تقویت لثه، ، از بین بردن جرم دندان از جمله خواص مسواک زدن با چوب اراک ذکر است.

به گفته این متخصص، رسول خدا به خلال کردن دندان ها (نخ دندان) اهمیت زیادی می دادند و می فرمود: خلال کردن دندان ها موجب بهداشت دهان و سبب جلب روزی است. همچنین پیامبر بسیار بر عدم مصرف غذاهای گرم و سرد به صورت همزمان تاکید داشتند چرا که این کار آسیب جدی به دندان ها و سیستم گوارشی فرد وارد می کند.

فتعلی در خصوص نگاه پیامبر بر بهداشت دهان و دندان به جام جم انلاین گفت : پیامبرخدا مسواک زدن را یکی از سنت های پیامبران می دانستند همچنین می فرمایند« مسواک کنید که مسواک زدن لثه را محکم می‌کند، بوی دهان را می‌برد، معده را اصلاح می‌کند، درجات بهشت را می‌افزاید، پروردگار را خشنود می‌کند .»

يکشنبه 26/1/1397 - 14:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته