• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3841روز قبل
مهدویت
گفت‌وگوی مشروح فارس با علی‌اصغر رضوانی/1
پاسخ به شبهاتی درباره ولادت حضرت مهدی(ع)/ اعتراف 40 عالم اهل سنت به ولادت امام زمان(عج)

دلیل بر ولادت و وجود حضرت مهدى‏(ع) در حقیقت همان ادله نقلى متواتر و صحیح است که دلالت بر ولادت و وجود حضرت دارد، زیرا روایات صحیح السند در این باره شنیده شده و جماعت بسیارى نیز آن حضرت را مشاهده کرده‌اند.

خبرگزاری فارس: پاسخ به شبهاتی درباره ولادت حضرت مهدی(ع)/ اعتراف 40 عالم اهل سنت به ولادت امام زمان(عج)

 

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، یکی از شبهاتی که با هدف سست کردن اعتقادات شیعه از سوی برخی رسانه‌های فارسی زبان ماهواره‌ای به خصوص رسانه‌هایی که از طرف وهابیت راه اندازی شده است، مطرح می‌شود، اصل تولد حضرت مهدی (عج) است.

به همین جهت گفت‌وگوی مشروحی با «علی اصغر رضوانی» استاد مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم و نویسنده کتاب‌های مختلف درباره امام زمان مانند «علایم ظهور»، «هنگامه ظهور»، «حکومت حضرت مهدى‌ ‏علیه‌السلام در عصر ظهور»، «وظایف ما در عصر غیبت‏»، «بررسى دعاى ندبه» و «‏دکترین مهدویت تنها راه نجات بشر» انجام دادیم که بخش اول آن از نظر می‌گذرد.

 

قرآن به بسیارى از مسائل اشاره نکرده است و بیان آن را به پیامبر واگذار نموده است

به عنوان نخستین سؤال بفرمایید چرا در قرآن به مسئله ولادت حضرت مهدی (عج) صریحاً اشاره نشده است؟

اولاً قرآن به بسیارى از مسائل عقیدتى و عملى اشاره نکرده است، بلکه بیان آن را به پیامبرش واگذار نموده است، گرچه اصول معارف و احکام در قرآن کریم موجود است. موضوع ولادت حضرت مهدی(ع) نیز از جمله همین معارف است که به وسیله پیامبر(ص) و اهلبیت علیه (ع) تبیین شده است.

ثانیاً: از بعضی از آیات قرآن به طور وضوح ولى کلى استظهار مى‌شود که باید در هر زمانى انسان کامل و معصومى به نام حجت خدا موجود باشد. پس باید حجت خدا در این زمان متولد شده باشد.  

بیش از چهل نفر از علمای اهل سنت به ولادت امام زمان (عج) اعتراف کرده‌اند

آیا کسی از علمای اهل سنت به ولادت حضرت اعتراف کرده است؟

بله، گروهى از علماى اهل سنّت به ولادت فرزندى براى امام حسن عسکرى ‏علیه‌السلام به نام مهدى‏ علیه‌السلام اعتراف کرده‌اند که تعداد آنها بیش از چهل نفر است.

بنده به چند نفر از آنها اشاره می‌کنم.

علامه شمس‏الدین قاضى ابن خلکان شافعى. (وفیات الاعیان جلد4 ص 176) ابن اثیر جزرى. (الکامل فى التاریخ جلد4 ص 454) محیى الدین عربى. (فتوحات مکیه باب316) شیخ سلیمان قندوزى حنفى. (ینابیع المودة جلد3 ص 306) ابن خلدون. (تاریخ ابن خلدون جلد3 ص 361) جلال الدین بلخى رومى. (به نقل از ینابیع المودة جلد3، ص 350) فخر رازى شافعى. (الشجرة المبارکة فى انساب الطالبیه ص 78و79) شیخ عبداللَّه بن محمّد شبراوى مصرى شافعى. (الاتحاف بحبّ الاشراف ص 179)

برخى از علمای اهل سنت تصریح به زنده بودن حضرت و نیز موعود بودن او دارند

آیا کسی از علمای اهل سنت هست که فرزند امام عسکری(ع) را همان منجی منتظر بد‌اند؟

هر چند بعضی از علماى اهل سنت فقط به ولادت فرزندى به نام مهدى از امام حسن عسکرى ‏علیه‌السلام اشاره کرده‌اند و حیات او تا این زمان و منجى و موعود بودن او را به شیعه نسبت مى‌دهند، ولى عده‌ای از آنان تصریح به زنده بودن او تاکنون و نیز موعود و منجى بودن او دارند مثلاً محمّد بن یوسف گنجى شافعى مى‌گوید: ابو محمّد حسن عسکرى‏علیه السلام ازخود فرزندى به جاى‏ گذاشت که همان امام منتظر است. (کفایة‌الطالب، ص 312)

یا عبدالوهاب شعرانى حنفى مى‌‌گوید: در آخر الزمان امید به خروج مهدى است. او از اولاد امام حسن عسکرى‏ علیه‌السلام است. ولادت او نیمه شعبان سال 255 هجرى اتفاق افتاد. تا به حال زنده است تا با حضرت عیسى‏ علیه‌السلام اجتماع کند. عمرش تا این زمان 706 سال است. این چنین شیخ حسن عراقى به من خبر داد. (الیواقیت و الجواهر، ج 2، ص 127)

همچنین نورالدین عبدالرحمن جامى حنفى؛ بعد از بیان تاریخ ولادت حضرت مهدى‏ علیه‌السلام مى‌گوید: او کسى است که زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد. (شواهد النبوه، ص 404)

قاضى بهلول بهجت افندى مى‌‌گوید: ولادت امام دوازدهم در پانزدهم ماه شعبان سال 255 هجرى بود و اسم مادرش نرجس است. براى او دو غیبت است: یکى صغرا و دیگرى کبرا. هر گاه خداوند به او اذن دهد ظهور کرده، آن گاه زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد. (المحاکمة فى تاریخ آل محّمدصلى الله علیه وآله، ص 246)

لطفاً در پاسخ به این شبهه که موضوع ولادت حضرت مورد اتفاق بزرگان شیعه نبوده است توضیح بفرمایید؟

این مسأله صحیح نیست چون علماء و عموم شیعه امامیه بعد از وفات امام حسن عسکرى‏ علیه‌السلام در طول قرن‏ها بر ولادت امام زمان‏ علیه‌السلام اتفاق داشته‌اند.

اگر چه در ابتدا حیرت و شکى در ولادت و امامت آن حضرت در بین گروهى از شیعیان بود، ولى بعد از گذشت زمان نه چندان طولانى و به عنایت و تبلیغ بزرگان امامیه، همگى به راه مستقیم هدایت شده و به امامت امام عصر علیه‌السلام اعتقاد پیدا کردند، همان‌گونه که شیخ مفید در کتاب «الفصول المختاره» به آن اشاره کرده است.

محدثین امامیه نهایت کوشش و احتیاط خود را در نقل احادیث در کتب خود داشته‌اند

آیا صحیح است که مبنای مؤلفان مصادر مهدویت در نقل حدیث قوی نبوده است؟

معروف نزد قدما چنین بوده که هر روایتى در مسائل تاریخى و از آن جمله موضوع مهدویت را بدون بررسى سند آن نقل مى‌کردند. ولى بعد از آن عصر، حرکت جدیدى پدید آمد و بین روایات تمییز داده شد، تا زمانى که حرکت اصولیین پدید آمد و اخبار را به دسته‌هاى مختلف از قبیل: صحیح، حسن، قوى و ضعیف تقسیم کردند، ولى این پیشرفت و حرکت شامل روایت‌هاى تاریخى که از آن جمله روایات مهدویت است، نشد.

این ادعا درست نیست چون اولاً  آنچه از قدماى محدثین امامیه مى‌دانیم این است که آنها نهایت سعى و کوشش و احتیاط خود را در جمع و نقل احادیث در کتب خود داشته‌اند، که از آن جمله کلینى رحمة  الله علیه است.

کلینی نزد اهل فن حدیث، معروف به دقت نظر و احتیاط در نقل اخبار است. و نیز مى‌دانیم که بزرگانى امثال شیخ طوسى ‏رحمة الله علیه چه اهتمام وافرى به شناخت شیوخ روایى خود داشته‌اند.

شخصى مثل شیخ صدوق‏ رحمة الله علیه عادتاً شیوخ خود را مى‌شناخته و نیز از حالات آنان از ایمان و عدالت آگاهى داشته است، و از کسى که او را نمى‌شناخته روایت نقل نمى‌کرده است.

ثانیاً ما اطمینان داریم که این بزرگان به صحت این گونه روایات که در باب امامت و مهدویت وارد شده اطمینان کامل داشته‌اند، و یا لااقل به جهت برخى قرائن معتبر که همراه آنها بوده و موجب جبران ضعف برخى از آنها مى‌شده، آنها را با اطمینان کامل نقل مى‌کردند. و گرنه جاى این سؤال باقى است که امثال شیخ صدوق و طوسى و دیگران چه اهدافى غیر از احتجاج و استدلال به آنها، داشته‌اند. مگر این نیست که شیخ صدوق کتابش را براى رفع حیرت در امر حضرت مهدى‏ علیه‌السلام نوشته است؟

ثالثاً تمام یا بیشتر اصول و منابع اصلى احادیث مهدویت که در سه قرن اوّل نوشته شده به دست شیخ صدوق، طوسى و نعمانى رسیده و خود به آن کتاب‏ها استناد داشته‌اند، و لذا به آن روایات استدلال مى‌نمودند.

رابعاً گرچه تقسیم حدیث به چهار قسم از اصطلاحات متأخرین است ولى قدماى محدثین از آن جمله شیخ طوسى  روش خاصى در قبول خبر داشته‌اند.

احتمالى نیز وجود دارد که بناى قدما بر تمسک به «اصالة الصدق و العدالة» باشد. یعنى اصل اولى بر صدق و عدالت راوى است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.

مقصود از این اصل همان اصل عدم و یا استصحاب عدم فسق است. به همین جهت است که ما احتیاجى به اثبات عدالت خواه به معناى ملکه یا حسن ظاهر نداریم؛ زیرا احراز آن مستلزم تعطیل امور و تضییع بسیارى از مصالح است. کمتر کسى است که بتوان عدالت او را به اثبات رسانید. این مطلب مورد تأیید عقلا نیز هست.

براى اثبات اعتبار روایات نباید تنها اعتبار سندى را مطرح ساخت، بلکه باید به همه راه‌ها و اسباب اعتبار شخص توجه کرد و در نظر داشت که مبناى بسیارى از عالمان شیعه، بلکه اکثریت قریب به اتفاق آنان، حجیّت خبر موثوقٌ به است؛ یعنى خبرى که از طرق مختلف به آن اطمینان و وثوق حاصل شود.

در مورد ولادت حضرت روایات قوی و صحیحی وجود دارد

آیا روایات ولادت حضرت مهدی (عج) ضعیف است؟

خیر، چون احادیث مربوط به ولادت حضرت مهدى‏ علیه‌السلام به خاطر وجود برخى از سندهاى صحیح در بین آنها کافى است که سند روایات دیگر که از ضعیف هستند را تقویت کند، و این مسلکى است که مورد قبول محدثین شیعه و اهل سنّت واقع شده است.

همچنین احادیثى که درباره مسائل مسلّم اعتقادى و کلامى است از آن جهت که نزد شیعه ثابت بوده و به تأیید قطعى عقل نیز رسیده است، راویان آن مورد جرح و تعدیل قرار نگرفته‌اند، و به طور کلى احتیاجى به آن نبوده است، که از آن جمله مى‌توان به احادیث مهدویت اشاره کرد.

البته احادیث ولادت حضرت مهدى ‏علیه‌السلام که به دلالت مطابقى یا تضمنى یا التزامى دلالت بر ولادت حضرت دارد از حدّ لازم تواتر فراتر رفته است، لذا به جهت آنکه مفید یقین است احتیاج به بررسى سندى ندارد.

خبر متواتر، نقل جماعت کثیرى است که اتفاقشان بر دروغ، محال است و مى‌‌دانیم که در خبر متواتر لازم نیست که هر یک از راویان حدیث از ثقات و عدول باشند، بلکه مى‌‌توان از راه تراکم احتمالات به یقین رسید.

شخص متتبّع بعد از ملاحظه وضع سیاسى عصر امام عسکرى‏ علیه‌السلام و قبل و بعد از آن پى مى‌برد که یکى از عوامل جهالت حال راویان احادیث ولادت حضرت مهدى‏علیه السلام همان فشارهاى سیاسى بوده که از طریق حاکمان ظلم و جور بر شیعیان وارد شده است، و لذا بسیارى از راویان، خود را با اسامى مستعار معرّفى مى‌کردند تا شناخته نشوند، خصوصاً با در نظر گرفتن اینکه برخى از راویان از مناطق دور به سامرا مى‌آمده و در مورد حضرت سؤال مى‌کردند و براى دیگران نقل مى‌نمودند.

حدود 107 روایت از پیامبر(ص) در مورد ولادت حضرت نقل شده است

در مورد ولادت حضرت مهدی(عج) از رسول خدا(ص) خبری رسیده است؟

بله، از 107 حدیث، شهادت به ولادت آن حضرت از ناحیه رسول خدا صلى الله علیه وآله استفاده مى‏شود.

مثلاً ابن عباس از رسول خدا صلى الله علیه وآله نقل کرده که فرمود: خداوند تبارک و تعالى توجّهى بر زمین کرد و مرا انتخاب نمود و من را نبى قرار داد سپس بار دوم توجهى کرد و على را از روى زمین انتخاب نمود و او را امام قرار داد و مرا امر نمود که او را برادر و ولىّ و وصىّ و خلیفه و وزیر خود قرار دهم، پس على از من و من از على‌ام، او شوهر دختر من و پدر دو نوه‌ام حسن و حسین است. آگاه باشید که خداوند تبارک و تعالى من و آنان را حجت‌هایى بر بندگانش قرار داده است. و از صلب حسین امامانى قرار داد که به امر من قیام کرده و وصیت مرا حفظ خواهند نمود. نهمین از آنها قائم اهل بیت من و مهدى امّت من است. شبیه‌ترین مردم به من در شمایل و اقوال و افعال است. بعد از غیبت طولانى و حیرت گمراه کننده ظهور مى‌کند.

اهل بیت علیهم‌السلام با احتیاط تمام با نشر قضیه ولادت حضرت برخورد مى‌‏کردند

چرا هیچ یک ازامامان هویت شخصی حضرت مهدی(عج) را بیان نکرده‌اند؟

چون همان گونه که از بسیارى روایات استفاده مى‌شود موقعیّت حضرت مهدى ‏علیه‌السلام از جهت سیاسى بسیار خطیر بوده است، زیرا حاکمان ظلم و جور از آنجا که مى‌دانستند او با ظلم و بى‏عدالتى در سطح گسترده مقابله مى‌کند و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد، لذا از ابتدا درصدد مقابله شدید با او برآمده بودند.

به همین جهت، اهل بیت عصمت و طهارت‏ علیهم‌السلام نیز با احتیاط تمام با نشر قضیه ولادت حضرت برخورد مى‏کردند، تا از طرفى زمینه سازى اعتقاد ولادت آن حضرت را بیان کرده باشند و از طرف دیگر کارى نکنند که جان آن حضرت در خطر افتد.

البته هر یک از معصومین‏ علیهم‌السلام از حضرت رسول اکرم‏(ص) گرفته تا امام عسکرى‏(ع) در صدد تشخیص هویّت حضرت مهدى‏ علیه‌السلام برآمده‌اند.

 

 

 

وضعیت دشوار سیاسی اقتضاء می‌کرد ولادت امام زمان (عج) مخفی بماند

چرا ولادت حضرت در اختفای تام صورت پذیرفت؟

امام حسن عسکری (ع) معاصر با حکومت سه نفر از حاکمان بنى عباس؛ یعنى معتز، مهتدى و معتمد بوده است.

معتمد عباسى تعصّب و کینه خاصى نسبت به اهل بیت‏ علیهم‌السلام داشت. از جمله کارهاى او این بود که بعد از شهادت امام عسکرى ‏علیه‌السلام دستور داد خانه حضرت را تفتیش کرده، تا از وجود فرزند حضرت آگاه شود، و این به جهت سعایتى بود که جعفر به دستگاه حاکم کرده بود.

در این مورد جریانی نقل شده که نشان دهنده وضعیت سیاسی زمان حضرت است.

داوود بن اسود مى‌گوید: امام عسکرى ‏علیه‌السلام عصایى به من داد و فرمود: این را به عَمْرى برسان. در بین راه عصا شکست، ناگهان مشاهده کردم که در میان آن نامه‌اى است. خدمت امام که رسیدم جریان را بازگو کردم. حضرت فرمود: «... وإذا سمعت لنا شاتماً فامض لسبیلک الّتى أمرت بها وإیّاک أن تجاوب من یشتمنا أو تعرفه من أنت، فأنا ببلد سوء ومصر سوء وامض فى طریقک فإنّ أخبارک وأحوالک ترد إلینا فاعلم ذلک» یعنی هر گاه مشاهده کردى که کسى ما را دشنام مى‌دهد تو به دنبال مأموریتى که فرستاده شدى برو، و مبادا در صدد پاسخ او برآیى یا خودت را به او معرفى کنى، زیرا ما در بد شهرى قرار داریم، تو به راه خودت ادامه بده، زیرا اخبار و احوال تو به ما مى‌رسد، این را به خوبى بدان.

حتى مشاهده مى‌‌کنیم که امام به اصحاب خود دستور مى‏دهد تا هیچ کس به او سلام نکند و با دست به او اشاره ننماید زیرا در غیر این صورت جانش در امان نخواهد بود.

امام حسن عسکری(ع) پنهانی با شیعیان ملاقات می‌کرد

حضرت‏ علیه‌السلام براى ملاقات با شیعیان خود مکانى را معین مى‌‌کرد و مى‌‏فرمود: «صیروا إلى موضع کذا وکذا وإلى دار فلان بن فلان. العشاء والعتمة فى لیلة کذا، فإنّکم تجدونى هناک...» یعنی در فلان مکان و فلان خانه، شب هنگام مراجعه کنید که مرا در آنجا خواهید یافت.

محمّد بن عبدالعزیز بلخى مى‌گوید: صبح هنگامى در خیابان گوسفند فروشان نشسته بودم که ناگهان مشاهده کردم امام عسکرى‏ علیه‌السلام از منزل خود خارج شده و به سوى خانه عمومى مى‌رود. در دلم گفتم: اگر فریاد زنم که این مرد، حجت خداست، بر شما باد که او را بشناسید مرا خواهند کشت؟ هنگامى که حضرت به من نزدیک شد با انگشت سبّابه خود بر دهان خود اشاره فرمود که ساکت باش! همان شب حضرت را ملاقات کردم، فرمود: «إنّه هو الکتمان أو القتل فاتّقِ اللَّه على نفسک» یعنی یا باید کتمان کنى و یا اینکه به قتل خواهى رسید. بر خودت از خدا بترس.

به همین جهت است که مرحوم مقدس اردبیلى مى‌فرماید: هرگاه حدیثى از «رجل» نقل شد، مقصود امام حسن عسکرى‏ علیه‌السلام است.

این قضایا وضعیت بس دشوار سیاسى عصر امام عسکرى‏ علیه‌السلام و زمان ولادت امام زمان ‏علیه‌السلام را مى‌رساند. و به همین جهت است که ولادت آن حضرت در اختفاى تام صورت پذیرفت.

در این بین امام عسکرى ‏علیه‌السلام دو وظیفه را دنبال مى‌کرده است: یکى اینکه حضرت در صدد اثبات ولادت و وجود فرزندش بوده است و دیگر اینکه طورى باید فرزندش را معرفى کند که جانش در خطر نیفتد.

ادلّه نقلى قرآنى و حدیثى بر ولادت امام زمان(عج) دلالت دارد

آیا ایمان به وجود حضرت یک فرضیه فلسفی و ظنی است؟

خیر، مسأله ایمان به وجود و ولادت حضرت مهدى ‏علیه‌السلام گرچه پشتوانه عقلى و فلسفى قطعى دارد، ولى ادلّه نقلى قرآنى و حدیثى نیز بر آن دلالت دارد.

نه تنها روایات فراوانى در حدّ تواتر بر ولادت حضرت دلالت دارد، بلکه احادیث صحیح السند نیز این موضوع را تأیید مى‌نماید. و نیز ادله نقلى فراوانى در حدّ تواتر بر وجود حضرت دلالت دارد.

اکثر جامعه شیعى بعد از امام حسن عسکری (ع) معتقد به ولادت امام زمان‏(ع) بودند

گفته شده که که برخی از شیعیان بعد از امام حسن عسکری(ع) قائل به توقف شدند در این مورد اگر مطلبی هست بفرمایید؟

این مطلب صحت ندارد چون از کتب تواریخ و ملل و نحل استفاده مى‌شود اکثر جامعه شیعى در آن زمان، معتقد به ولادت امام زمان‏ علیه‌السلام بودند. گرچه بعد از وفات امام عسکرى علیه‌السلام شیعیان در ابتدا به چهارده فرقه متفرق شدند ولى بعد از مدتى کوتاه با ارشادات علما و اصحاب، همگى معتقد به ولادت و وجود امام خود شدند.

در مورد توقف شیعیان روایتى نقل شده که ادعا شده دلالت بر تحقق فترت و انقطاع امامت دارد، اما با دقت در آن، خلاف آنچه ادعا شده استفاده مى‌شود، زیرا در آن روایت از امام باقر علیه‌السلام نقل است که فرمود: «إذا غضب اللَّه تبارک و تعالى على خلقه نحّانا عن جوارهم» یعنی هر گاه خداوند تبارک و تعالى بر خلقش غضب کند ما را از جوارشان دور خواهد گرداند. این حدیث به خوبى دلالت بر وجود و غیبت امام زمان ‏علیه‌السلام دارد.

اختلاف در هر امری دلیل بر بطلان آن امر نیست

گاهی اختلاف در امری سبب وهن در آن می‌شود آیا اختلاف در مورد ولادت حضرت سبب وهن آن نمی‌شود؟

مجرد اختلاف دلیل بر بطلان و وهن نمی‌شود ‌‌‌‌‌اگر مجرد اختلاف دلیل بر بطلان باشد، باید اختلاف در هر امرى از جمله اصل امامت و خلافت و نبوت را نیز دلیل بر بطلان آن دانست، در حالى که هیچ کس چنین ادعایى نکرده است. آیا پیامبر اکرم‏ صلى الله علیه وآله خبر نداده که امتش بعد از او به 73 فرقه متفرق خواهند شد؟

دلیل بر ولادت و وجود حضرت مهدى‏ علیه‌السلام در حقیقت همان ادله نقلى متواتر و صحیح است که دلالت بر ولادت و وجود حضرت دارد، زیرا روایات صحیح السند در این باره شنیده شده و جماعت بسیارى نیز آن حضرت را مشاهده نمودند و شیعه نیز بر این امر تبانى و اتفاق داشتند.

قدماى از شیعه و متأخرین، مضافاً به این ادّله، بر ولادت و وجود حضرت به ادله عقلى و فلسفى به جهت تأیید این مسأله استدلال کرده‏اند، خصوصاً آنکه این ادله مى‌تواند قرینه‏اى قطعى براى روایات در این موضوع باشد. حال چه اشکالى در این نوع استدلال وجود دارد؟

از حیث تاریخ نیز جامعه شیعى، امامت امام مهدى‏ علیه‌السلام را پذیرفته‌اند. از طرفى دیگر مى‌دانیم که هر کس وظیفه دارد امام زمان خود را بشناسد و بیعت او را بر گردن داشته باشد. در نتیجه اعتقاد به ولادت و وجود امام زمان، حضرت مهدى‏ علیه‌السلام ضرورى است، گرچه به جهت شرایط و موانعى در غیبت به سر مى‌برد.

اختلاف برخى از شیعیان نیز هرگز نمى‌تواند به این تواتر ضررى برساند؛ زیرا اصل این اختلاف به جهت سرّى بودن ولادت امرى طبیعى است، خصوصاً آنکه تمام کسانى که در مسأله ولادت حضرت مخالف بودند به تعبیر شیخ مفید با ارشادات علما و اصحاب و نیز با بررسى دقیق موضوع و دیدن معجزات از طرف حضرت، ولادت او را پذیرفتند.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920529000969

شنبه 9/6/1392 - 21:26
تغذیه و تناسب اندام

 

جام جم آنلاین: شکار برای انسان متمدن، دیگر یک ضرورت نیست. واقعیت این است که در گذر زمان شکار دستخوش تغییرات شگرفی شده است؛ گاه با توجیه یک فعالیت ورزشی تشویق شده، گاه جنبه تفریحی به خود گرفته و گاهی با ایده مصرف گوشت سالم تر طرفداران خاصی پیدا کرده است.

دانشمندان تردید ندارند روند پرشتاب کنونی انقراض گونه های جانوری، حدود هزار تا ده هزار بار بیشتر از روند طبیعی است، اما شاید این آمار تاسفبار هم برای اقناع برخی که باور دارند گوشت حیوانات وحشی سالم تر است، کافی نباشد. لذا جا دارد در این مبحث به مضرات انواع گوشت های شکار پرداخته شود.

آیا گوشت شکار می تواند غیربهداشتی باشد؟

واقعیت این است که حتی حداقل مقررات بهداشتی هم برای گوشت های شکار رعایت نمی شود. به عنوان مثال، گوشت کبک بظاهر مطبوعی که شکار کرده اید، فاقد انواع استانداردهای لازم بهداشتی چه در مرحله معدوم کردن حیوان و چه حتی در طول مراحل حمل و بسته بندی است.

معیارهای بهداشتی و استانداردی که باید برای گوشت های مصرفی مورد توجه قرار گیرد، عبارتند از: شاخص های میکروبیولوژیک، شاخص هایی که هر نوع آلودگی ظاهری اعم از مو، مدفوع، آبسه یا ضایعات انگلی را مورد بررسی قرار می دهد، شاخص هایی که برای پرهیز از انتقال هرگونه بیماری عفونی خاص حیوانات از طریق گوشت به بدن انسان تعریف شده است، شاخص هایی که هر گونه ماده شیمیایی خطرناک و سمی را در گوشت حیوان مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و در نهایت شاخص هایی که بسته بندی بهداشتی و مطلوب را آزمایش می کند.

دلایل آلودگی گوشت حیوانات وحشی

بسیاری از حیوانات وحشی اعم از پرندگان یا پستانداران در محیط هایی پرورش می یابند که به طور بالقوه می تواند به انواع مواد خطرناک اعم از آفت کش ها، قارچ کش ها، فلزات سنگین و حتی انواع مواد سمی آلوده باشد. این مواد براحتی جذب گوشت می شوند و در جای خود می توانند سرمنشاء بیماری های ناشناخته ای برای انسان ها باشند. گوشت حیوانات اهلی و حلال به دلیل رعایت استانداردها عاری از چنین عوامل بیماریزایی هستند، لذا اگر فردی از گوشت های غیرمجاز و نامرسوم استفاده کند و به بیماری خاصی هم مبتلا شود، تشخیص بیماری در وی بسیار دشوار خواهد بود.

آلودگی گوشت شکار به انواع باکتری ها، ویروس ها و انگل ها

گوشت شکار آلوده می تواند زمینه ساز ابتلای انسان به انواع بیماری ها باشد. روده ها و امعای داخلی منبع آلودگی هستند و حتی تماس پوست با آنها خطرناک است.

بسیاری از شکارچیان عادت دارند شکار خود را پیش از قصابی، روزها آویزان نگه دارند، همین مساله، عامل مهمی برای جذب انواع میکروب هاست. یک نوع باکتری مولد سل با نام علمی Mycobacterium bovis می تواند باعث آلودگی گوشت بیشتر پستانداران نظیر گوزن، آهو و... شود. این باکتری بیماریزا هوازی است و بسرعت هم در میان احشام اهلی و وحشی پخش می شود. چنانچه انسان از گوشت آلوده به این باکتری استفاده کند، نه تنها می تواند عامل بیماریزا را به اطرافیان خود منتقل کند، بلکه آن را به دیگر حیوانات و احشام نیز منتقل می کند.

بوتولیسم در پرندگان آبزی

مسمومیت بوتولیسم می تواند باعث مرگ انواع ماهیان و پرندگان آبزی شود. سم باکتری کلستریدیوم بوتولینوم عامل یک بیماری نادر و فلج کننده به نام بوتولیسم است که از طریق غذا یا زخم وارد بدن انسان می شود. تمام اشکال این بیماری کشنده است. شایع ترین عامل ابتلا به این بیماری مصرف کنسروهای آلوده است، اما تحقیقات نشان داده این سم در بدن برخی ماهیان و پرندگان آبزی هم وجود دارد. لازم به یادآوری است پختن غذا همیشه این سم را از بین نمی برد، زیرا برای از بین بردن عامل بیماریزا، غذای آلوده باید 10 یا 20 دقیقه داخل آب جوش قرار بگیرد در حالی که بسیاری از غذاها عملا زیر صد درجه سلسیوس پخته می شوند. با توجه به این که بسیاری از پرندگان آبزی در شرایط استاندارد بهداشتی نگهداری نمی شوند، احتمال آلودگی آنها به این باکتری نیز چندان دور از انتظار نیست.

دیگر بیماری های کشنده

ویروس هاری و انسفالوپاتی های اسفنجی دو عامل بیماریزا هستند که در خانواده گوزن ها باعث تغییرات رفتارهای جدی می شود. ویروس هاری می تواند در بدن هر پستانداری اعم از راکون، خفاش، راسو و روباه وجود داشته باشد. تحقیقات نشان داده است حتی گوزن های ایالت نیویورک هم به این ویروس مبتلا شده اند. ویروس هاری که کشنده است، در نهایت باعث فلج و مرگ بیمار می شود. گوزن های آلوده هنگام ابتلا به این ویروس بسیار جسور می شوند و از نزدیک شدن به انسان ابایی ندارند، اما هر گونه تماس با بافت آلوده یا بزاق این حیوانات می تواند انسان را نیز آلوده کند. گوشت حیوانی که به این ویروس مبتلاست، به هیچ وجه نباید مصرف شود. انسفالوپاتی های اسفنجی نیز بافت مغز را تحلیل برده و باعث مرگ حیوان می شوند. این عامل بیماریزا نیز از طریق پختن از بین نمی رود. در مجموع هر گونه تماس با بافت های آلوده حیوانات وحشی که به این بیماری ها مبتلا باشند، می تواند انسان را نیز آلوده کند.

جمع بندی

با توجه به این که شرایط زیست حیوانات وحشی کنترل شده نیست، لذا مصرف گوشت آنها نیز با مخاطرات خاص خود همراه است. درست برخلاف نظر برخی که این نوع گوشت ها را سالم می دانند، باید گفت گوشت شکار می تواند برای انسان ها حتی خطرناک هم باشد. به همین سبب توصیه می شود از مصرف هر گونه گوشتی که سابقه آن مشخص نیست، پرهیز شود.

آلودگی گوشت با گلوله های سربی

برخی حیوانات به وسیله گلوله ها یا قلاب های سربی شکار می شوند که می توانند آلوده هم باشند. تحقیقات نشان داده است شکار حیوانات با گلوله های سربی می تواند گوشت آنها را آلوده کند. آلودگی گوشت به سرب می تواند برای کودکان و زنان باردار بشدت خطرناک باشد. نکته مهم دیگر این است که ذرات خیلی ریز گلوله می تواند در گوشت باقی بماند و شخص گاهی حتی در حین جویدن هم متوجه آن نخواهد شد. تحقیقات مرکز بهداشت داکوتای شمالی نشان داده است میزان سرب در خون کسانی که از گوشت شکار استفاده می کنند، بسیار بیشتر از افرادی است که گوشت های عادی مصرف می کنند. بررسی های این مرکز نشان می دهد بیشتر از 46 سانتی متر از اطراف محل زخم گوشت شکار می تواند توسط گلوله های سربی آلوده شود. آلودگی سرب در این شرایط، در بدن شکار پخش می شود و یک جا باقی نمی ماند. غلظت بالای سرب در بدن به آسیب های جدی به کلیه و سیستم ایمنی می انجامد. بعلاوه مسمومیت به سرب، فاقد علامت مشخصی است و بسیار هم دیر تشخیص داده می شود.  

فرناز حیدری

منبع: Wildlifemanagementinstitute

شنبه 9/6/1392 - 21:24
اخبار

عناوین روزشمار دهه کرامت از اول ذی‌القعده(۱۶ شهریور) تا یازدهم ذی‌القعده(۲۶ شهریور) ـ ولادت حضرت معصومه(س) تا ولادت امام رضا(ع)ـ از سوی شورای هماهنگی بزرگداشت دهه کرامت اعلام شد.

خبرگزاری فارس: عناوین روزشمار دهه کرامت اعلام شد

به گزارش خبرگزاری فارس، شعار امسال دهه کرامت در سال 1434ه.ق (1392 ه.ش) «اهل بیت؛ مظهر زندگی کریمانه و مجاهدانه» است.

براساس این گزارش اول ذی القعده (شنبه ـ 16 شهریور) به مناسبت ولادت حضرت معصومه (س) روز الگوی مجاهدت و کرامت بانوان نامگذاری شده است و عناوین سایر روزها نیز بدین شرح است:

-دوم ذی القعده (یک‌شنبه ـ 17 شهریور) : کریمه اهل بیت (س)؛ الهام بخش زندگی مؤمنانه

-سوم ذی القعده (دوشنبه‌ـ 18 شهریور): شهر مقدس قم؛ مبدآ و مقصد منادیان کرامت

-چهارم ذی القعده (سه‌شنبه ـ 19 شهریور): ایران اسلامی، مرهون الطاف خاندان محمدی

-پنجم ذی القعده (چهارشنبهـ 20 شهریور): امامزادگان؛ پیام آوران محبت و مودت

-ششم ذی القعده(پنج‌شنبه ـ 21 شهریور): حضرت احمد بن موسی؛ نگین درخشان بوستان نبوی

-هفتم ذی القعده(جمعه ـ 22 شهریور): شهر مقدس شیراز؛ حرم سوم اهل بیت، مأمن امامزادگان

-هشتم ذی القعده(شنبه ـ 23 شهریور): کرامت اسلامی؛ پرتویی از سبک زندگی اهل بیت

-نهم ذی القعده (یک‌شنبه ـ 24 شهریور): عالم آل محمد؛ مروج مکتب توحیدی، مدافع آیین احمدی

-دهم ذی القعده(دوشنبه ـ 25 شهریور): ولایت پذیری؛ نشان افتخار محبین رضوی

-یازدهم ذی القعده(سه‌شنبه ـ 26 شهریور): آستان قدس رضوی؛ پایتخت معنوی ایران اسلامی

شنبه 9/6/1392 - 21:23
شهدا و دفاع مقدس

جانباز شیمیایی «کبری افسری» بعد از سال‌ها تحمل رنج و سختی امروز به شهادت رسید.

خبرگزاری فارس: مادر مجید به شهادت رسید

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس(باشگاه توانا)، سال گذشته بود که گزارشی از احوال مادر مهربان چهار جانباز دفاع مقدس که خود این شیرزن در سردشت به درجه جانبازی رسیده بود، بر صفحه رسانه‌ها نشست (برای مادر مجید دعا کنید) و امروز خبری آوردند از شهادت این مادر. مادری که سال‌‌ها با سرفه‌های پی در پی زندگی کرد.

شهید «کبری افسری» از امروز دیگر سرفه نمی‌کند و دیگر زمین خاکی صدای خس‌خس سینه و سرفه‌های پی‌در‌پی این شیرزن تاریخ‌مان را نخواهد شنید. مادر مجید راحت شد و دیگر بی‌مهری بعضی از نهادها و سازمان‌های مرتبط را نمی‌خواهد تحمل کند.او که در سردشت بر اثر شست و شوی لباس آغشته به شیمیایی رزمندگان دچار بیماری شده بود از دید ما به شهادت رسیده است.حتی اگر مراکز دولتی این مطلب را نپذیرند.

مراسم تشییع جانباز شهید «کبری افسری» فردا ساعت 10 صبح از میدان شهرداری شهرری به سمت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار می‌شود و سپس پیکر مطهر این بانوی شهیده در قطعه صالحین گلزار شهدای بهشت زهرا(س) آرام خواهد گرفت.

شنبه 9/6/1392 - 21:22
اطلاعات دارویی و پزشکی

رئیس مرکز رشد فناوری‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از تولید لیدوکائین و ژلاتین برای پوسته داروهایی که به شکل کپسول تولید می‌شوند،خبر داد.

خبرگزاری فارس: تولید ژلاتین از استخوان ماهی برای پوسته حلال کپسول دارو

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل وزارت بهداشت علی اصغر همتی از «لیدوکائین» به عنوان اولین محصول تولیدی این مرکز نام برد و گفت: از اولین اقداماتی که از ابتدا در این مرکز آغاز شد سنتز ۲ یا ۳ ماده اولیه دارویی بود که از جمله آنها لیدوکائین است که یک ماده پرمصرف در مصارف پزشکی و درمان است که این ماده را در آزمایشگاههای مرکز رشد به شکل پایلوت سنتز کرده و ماده به دست آمده از نظر تست های فارماکوپر تایید شده و به مرحله تولید انبوه رسیده است.

وی خاطرنشان ساخت: از جمله اقدامات صورت گرفته برای تولید دارو اقدام برای تأسیس یک واحد پایلوت صنعتی است که در حال حاضر در مرحله عقد قرار داد و شروع عملیات ساختمانی هستیم که بعد از تکمیل دستگاهها و تجهیزات خریداری شده برای تولید انبوه نصب خواهند شد.

همتی افزود: با راه اندازی این مرکز و نصب تجهیزات ظرفیت تولید مواد اولیه لیدوکائین و سایر مواد اولیه بین 200 تا 500 کیلوگرم در روز خواهد بود.

تولید ژلاتین از استخوان ماهی

«تولید ژلاتین از استخوان ماهی های خلیج فارس» ماده دیگری است که رئیس مرکز رشد فناوری های دارویی دانشگاه علوم پزشکی اهواز از آن به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای این مرکز نام برد و گفت: تولید پایلوت این ماده با موفقیت به پایان رسیده است و آماده ورود به تولید صنعتی است که در صورت راه اندازی واحد تولیدی صنعتی، تولید دارویی این ماده در مقیاس بالایی تولید خواهد شد.

وی افزود: ژلاتین عمدتاً در صنایع داروسازی از جمله تولید پوسته کپسول ها، همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی و غذایی کاربرد خواهد داشت.

همتی خاطرنشان ساخت: مهمترین نکته برای تولید این داروها تهیه آنها از منابع حلال است بنابراین در بسیاری از موارد که ژلاتین مصرفی از خارج وارد می شوند اگر منشاء غیر حلال مانند خوکی داشته باشند در ایران غیر قابل استفاده خواهند بود.

شنبه 9/6/1392 - 21:20
اطلاعات دارویی و پزشکی

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان گفت: بسیاری از کالاهای وارداتی مخصوصاً لوازم آرایشی که با برندهای معروف عرضه می‎شوند نه تنها اصلی نیستند بلکه برای سلامت افراد بسیار مضر است.

خبرگزاری فارس: لوازم آرایشی با برند معروف در ردیف ضربه به سلامت انسان‎ها

یدالله وفایی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار داشت: واردات کالای قاچاق در کشور یک واقعیت تلخ است که برخلاف اقبال مردمی به عنوان پدیده‎ای بسیار شوم، فوق‎العاده مضر و بسیار سازماندهی شده وارد کشور می‎شود.

وی افزود: قاچاق کالا به کشور کاملاً حساب شده انجام می‎شود که میلیاردها دلار از اموال و دارایی‎‎های داخل را از کشور خارج می‎کند که این مسئله باید جدی گرفته شود.

کالای بدون شناسنامه بدتر از قاچاق کالاست/ کالای قاچاق به سلامت انسان ضربه می‎زند

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان با بیان اینکه کالای قاچاق صدمات جبران‌ناپذیری به تولید و اشتغال وارد می‎کند، اذعان کرد: اگر حجم کالای قاچاق کشور را عددی مانند 15 میلیارد دلار تجسم کنیم و برای ایجاد هر شغل به طور متوسط 50 هزار دلار در نظر بگیریم 300 هزار فرصت شغلی به واسطه قاچاق در کشور از بین می‎رود.

وفایی اجرای طرح‎هایی نظیر شبنم را در راستای مبارزه با طرح مخرب نظام اقتصادی کشور برشمرد و تصریح کرد: در حال حاضر طرح شبنم در حال انجام است که مراحل متعددی از آن اجرا شد گرچه این طرح با نقاط ضعف نیز همراه است لذا به دنبال از بین بردن ضعف‎های این طرح هستیم تا از ورود کالای قاچاق به کشور جلوگیری و ذائقه مردم را به سمت تولید داخل و واحدهای تولیدی سوق دهیم.

وی متذکر شد: قاچاق کالا یک درد است و بدتر از آن کالای بدون شناسنامه است که به راحتی وارد مملکت می‎شود، اکثر کالاهای قاچاق به سلامت انسان ضربه می‎زنند.

شهروندان از کالای استاندارد استفاده کنند/ مبارزه با قاچاق کالا به اقتصاد استان کمک می‎کند

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان افزود: در راستای اجرای طرح شبنم، مردم می‎توانند بر اساس بارکدی که روی کالا حک شده از طریق پیامک استعلام کنند تا این اطمینان به آنها داده شود کالای مصرفی آنها اصل است.

وفایی با بیان اینکه وجود کالاهای اساسی برای مردم در بازار یک ضرورت است، خاطرنشان کرد: باید تلاش شود تا شهروندان از کالای استاندارد استفاده کنند.

وی با تاکید بر اینکه مبارزه با قاچاق کالا به اقتصاد استان کمک می‎کند، ابراز داشت: حق مردم این است که آنها از کالاهای سالم برخوردار باشند و همه باید به روند سلامت بازار کمک کنیم که در این راستا نقش رسانه بسیار مهم است.

شنبه 9/6/1392 - 21:19
اخلاق
در همایش «شیطان از دیدگاه عرفان حلقه» مطرح شد
دو حزب مورد اشاره قرآن/ چرا خداوند به شیطان مهلت داد

همایش «شیطان از دیدگاه عرفان حلقه» در حالی برگزار شد که مخالفان و موافقان درباره ماجرای طرد شیطان، مهلت تعیین شده از سوی خداوند به ابلیس و عوامل سجده نکردن شیطان به بحث و مناظره پرداختند.

خبرگزاری فارس: دو حزب مورد اشاره قرآن/ چرا خداوند به شیطان مهلت داد
گزارش تصویری مرتبط
-------------------------------

 

به گزارش خبرنگار آئین و اندیشه خبرگزاری فارس، دومین همایش نقد و بررسی عرفان حلقه با عنوان «شیطان از دیدگاه حلقه» با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین جواد محرابی، مدیر مؤسسه فرق و ادیان و ایرج عمیدی عصر روز گذشته (پنجشنبه هفتم شهریور) در سالن اجتماعات فرهنگسرای فردوس با حضور موافقان و مخالفان عرفان حلقه و اعضای «انجمن نجات از حلقه» برگزار شد.

در این همایش مناظره منصفانه‌ای میان طرفداران اصلی و کارشناسان برگزار شد که طی آن هر یک از طرفین در رابطه با موضوعاتی نظیر اعتقاد رئیس عرفان حلقه به تقدس شیطان، آیا شیطان مأموریت گمراهی انسان را از سوی خدا دریافت کرده است و جایگاه شیطان در گمراهی و ضلالت انسان توسط حجت‌الاسلام محرابی به عنوان مخالف و ایرج عمیدی به عنوان موافق پاسخ داده شد.

در ادامه گزیده‌ای از مطالب مطرح شده در همایش «شیطان از دیدگاه عرفان حلقه» که به مدت دو ساعت و نیم به طول انجامید، می‌آید:

 

*خداوند با علم خویش از باطن بندگانش آگاه است

حجت‌الاسلام محرابی در ابتدای سخنانش به اعتقادات رئیس عرفان حلقه در خصوص شیطان اشاره کرد و ابراز داشت: «م.ع.ط» معتقد است شیطان در نگاه اول عامل گمراهی و به همین دلیل منفور است و در نگاه دوم زمینه ساز امتحان و آزمایش انسان است که بدون وجود آن، کمال معنا ندارد و هنر انسان در غلبه بر آن آشکار می‌شود! همچنین وی اعتقاد دارد که «برای به وجود آمدن چرخه جهان دو قطبی، وجود عالم تضاد ضرورت دارد و برای همین منظور ابلیس به فرمان سجده بر آدم اعتنا نکرد و این وظیفه را انجام داد»!

وی با بیان اینکه «م.ع.ط» در تفکرات خویش شبه نمایشی را به تصویر می‌کشد که شیطان از طرف خدا مأموریت داشت که بر انسان سجده نکند!، افزود: در تفکرات رئیس فرقه شیطان جایگاهی بالاتر از روح‌القدس دارد که باید تمام این موارد بررسی شود، طبق آیات قرآن تمام موجوداتی که در این عالم خلق شده‌اند، خداوند می‌داند که مخلوقاتش به چه کارهایی دست می‌زند و شکی در این موضوع نیست، باید توجه داشت که خدا ما را گمراه نمی‌کند و با اختیاری که خداوند به ما داده است، این ما هستیم که راه گمراهی را انتخاب می‌کنیم، بلکه پروردگار بر اساس علمی که دارد می‌داند ما کدام راه را انتخاب می‌کنیم.

حجت‌الاسلام محرابی درباره ادعای «م.ع.ط» درباره عالم تضاد و لاتضاد و ماجرای سجده نکردن شیطان به انسان، خاطرنشان کرد: خداوند علم دارد که شیطان بر انسان سجده نمی‌کند، پس نقشه‌ای نبوده است و در هیچ یک از منابع دینی وجود ندارد که خداوند به شیطان مأموریت داده باشد، به طور مثال خداوند در عالم تشریع دزدی را حرام کرده است، ولی بنده‌ای از سر اختیار دزدی می‌کند، بنابراین مجازاتی را برای او در نظر گرفته است.

در ادامه ایرج عمیدی به عنوان موافق عرفان حلقه به بیان دیدگاه‌های رئیس فرقه درباره شیطان پرداخت و گفت: در آن مدتی که بنده شاگرد آقای «م.ع.ط» بودم می‌توانم شهادت بدهم که اعتقادات ایشان پرهیز از شیطان بوده است!، «م.ع.ط» معتقد است که شیطان مأمور بوده است که بر انسان سجده نکند.

وی در ادامه به برشی از سخنان شهید مطهری اشاره کرد و ادامه داد: وجود شیطان و شیطنت و اضلال او خود مبنى بر حکمت و مصلحتى است و به موجب همان حکمت و مصلحت، شیطان شر نسبى است نه شر حقیقى و واقعى و مطلق، از همه شگفت‌تر این است که بر حسب منطق قرآن، خدا خودش به شیطان، پست «اضلال» و «گمراه‌سازى» را اعطا فرموده است.

عمیدی دوباره تأکید کرد: مطابق نظر آقای «م.ع.ط» خداوند به ابلیس مأموریت داد که به فرمان سجده بر آمد اعتنا نکند و او نیز مأموریت را پذیرفت، پس تبعیت نکردن از فرمان سجده در ظاهر نافرمانی است و اگر نافرمانی نبود، تضادی هم نبود، در عین فرمانبرداری است، چون خداوند آن را از پیش تعیین کرده است.

*سجده نکردن شیطان بر انسان مجوب طرد او از درگاه الهی شد

حجت‌الاسلام محرابی در 5 دقیقه دوم مناظره با بیان اینکه مطلبی که از شهید مطهری توسط عمیری نقل شد، خلط مبحث بوده است، گفت: آیا خداوند به همه موجودات پستی داده است، یعنی همه ما را دزد آفریده است! پس صدامی که این همه قتل و کشتار مرتکب شد، خدا به او مأموریت داد که این کار را بکند، در این صورت صدام که جرمی مرتکب نشده است!! اگر خداوند به او مأموریت داده است، دور از عدل الهی است که او را مؤاخذه کند.

 

*شیطان بر خداوند کفر ورزید

وی ادامه داد: در قرآن کریم، خداوند می‌فرماید: «وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِکَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِیسَ أَبَى وَاسْتَکْبَرَ وَکَانَ مِنَ الْکَافِرِینَ»؛ چون فرشتگان را فرمودیم براى آدم سجده کنید پس بجز ابلیس که سر باز زد و کبر ورزید و از کافران شد [همه] به سجده درافتادند، بعد از اینکه شیطان از سجده کردن بر انسان امتناع کرد و بر خداوند کفر ورزید، خداوند او را از درگاه خود راند و او را مورد لعنت خویش قرار داد.

 

*چرا خداوند به شیطان مهلت داد

رئیس مؤسسه فرق و ادیان با بیان اینکه هنگامی که شیطان دید از سوی خداوند مورد غضب واقع شده است،‌ درخواست کرد که به خاطر چندین هزار سال عبادت به او مهلت دهد که بندگان را از راه توحید باز دارد، اظهار داشت: عدالت و سنت الهی، ایجاب می‌کرد که به او مهلت دهد، زیرا مهلت دادن، یکی از سنت‌های پروردگار است و بارها در آیات قرآن آمده تا اینکه بشر و شیطان هم فرصت عصیان و طغیان و هم مجال توبه و جبران داشته باشند، بنابراین پروردگار تا روز معین به شیطان مهلت داده است، باید توجه داشت که شیطان از سوی خدا مأموریتی برای گمراهی بشر نداشته است.

عمیدی باز به بخشی دیگر از بیانات شهید مطهری اشاره کرد و بیان داشت: در اینجا، خدا شیطان را مخاطب ساخته و به وى فرمان مى‌دهد که «هر که را از فرزندان آدم مى‌توانى بلغزان، با سواره نظام و پیاده نظامت بر آنان بتاز ... شیطان جز دروغ و فریب نویدشان نمى‌دهد»، گویى شیطان آمادگى خود را براى تحویل گرفتن پست اضلال، اعلام مى‌دارد آنجا که مى‌گوید: «به این سبب که مرا گمراه ساختى، بر سر راه ایشان خواهم نشست، آن گاه از پیش‌رو و از پشت سرشان، و از راست و از چپشان خواهم آمد و بیشتر آنان را سپاسگزار نخواهى یافت»، این در حالی است که در عرفان حلقه ما هیچ برداشت تقدسی نسبت به شیطان پیدا نمی‌کنیم!

*کافران تا ابد در آتش مخلدند

حجت‌الاسلام محرابی با بیان اینکه خداوند هیچ‌گاه بندگانش را به سوی آتش سوق نمی‌دهد، ابراز داشت: خداوند بندگان مؤمنش را به بهشت می‌برد، حتی بعضی از بندگان مؤمنش که مرتکب خطایی شده باشند را مدتی به جهنم می‌فرستد تا آثار گناه پاک شود و در نهایت به سوی بهشت رهنمون می‌سازد، اما در قرآن وعده داده شده است که کافران تا ابد در جهنم مخلد خواهند بود، پس این وعده درباره شیطان که به پرودگار کفر ورزید، صادق است.

 

 

*خداوند به دو حزب اشاره می‌کند

وی ادامه داد: در آیات قرآن خداوند متعال از دو حزب نام می‌برد یکی حزب الله؛ «وَمَن یَتَوَلَّ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ»  و دیگری حزب شیطان؛ « اسْتَحْوَذَ عَلَیْهِمُ الشَّیْطَانُ فَأَنسَاهُمْ ذِکْرَ اللَّهِ أُوْلَئِکَ حِزْبُ الشَّیْطَانِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ الشَّیْطَانِ هُمُ الْخَاسِرُونَ» منظور خداوند از این تقسیم‌بندی چیست، اشکال آقای «م.ع.ط» همین است که یک تیکه‌ای از عبارت را برداشته و یا ناقص درک کرده و آن را ارائه داده است، اینکه با ناقص خواندن یک جمله از شهید مطهری و همراه ساختن برداشت خود کار درستی نیست.

عمیدی بیان داشت: از نظر اسلام همه اشیاء با دست قدرت خداوند به وجود آمده است و هر چه آفریده خوب و نیک آفریده است که در آیات «اَلَّذِی أَحْسَنَ کُلَّ شَیْءٍ خَلَقَهُ» و «رَبُّنَا اَلَّذِی أَعْطی کُلَّ شَیْ ءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدی» به آن اشاره شده است، شیطان هم مخلوق خداوند است!

*فطرت همه انسان‌ها پاک است، این انسان است که راه خود را انتخاب می‌کند

حجت‌الاسلام محرابی در بخشی از سخنان خویش تأکید کرد: کمال اجنه با کمال انسانی یکی است، همچنین خداوند همه را احسن آفریده است، بله! خداوند فطرت همه انسان‌ها را پاک آفریده است و اختیار داده است که انسان مسیر خودش را انتخاب کند، پس یک انسان می‌تواند مؤمن یا کافر شود.

*دشمن آشکاری که خداوند معرفی می‌کند

وی ادامه داد: پروردگار عالم در آیات قرآن می‌فرماید: «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ»، و جن و انس را نیافریدم جز براى آنکه مرا بپرستند، پس اگر کسی از عبادت پروردگار سر باز زد، جرم مرتکب شده است، با این وجود خداوند در قرآن از شیطان به عنوان دشمن انسان نام می‌برد که «إِنَّ الشَّیْطَانَ لِلإِنسَانِ عَدُوٌّ مُّبِینٌ».

در ادامه مناظره گروهی از مخالفان و موافقان عرفان حلقه با بیان اندیشه‌ها و طرح سؤالات خود از کارشناسان پرداختند که نوع استقبال شرکت‌کنندگان باعث شد که جلسه پرسش و پاسخ با نیم‌ ساعت تأخیر به کار خود پایان دهد و حتی بعد از اتمام همایش «شیطان از عرفان حلقه» همچنان بازار مناظره داغ بود.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920608000087

شنبه 9/6/1392 - 21:18
معرفی کتاب و بازی های آموزشی

دفتر نشر معارف اخیرا کتابی جدید با نام‌ «بهای یک لباس» نوشته یوسف غلامی را منتشر کرده است که فصل برگزیده‌ای از کتاب پرفروش «راز یک فریب» است.

خبرگزاری فارس: نگاهی متفاوت به مساله حجاب در کتاب «بهای یک لباس»

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، کتاب «بهای یک لباس» فصل برگزیده‌‏ای از کتاب پرفروش «راز یک فریب» نوشته یوسف غلامی است که به صورت کتاب جداگانه به چاپ رسیده است. نویسنده مخاطب خود را هر فردی می‌داند که می‌خواهد اندکی از بهای حجاب زن را بداند.

این نویسنده و پژوهشگر در مقدمه کتاب نوشته است:

امروز مشکل رفتارهای اجتماعی دختران و زنان، کمبود کتاب درباره حجاب نیست، فراوانی کتاب هایی است که اغلب حرفشان تکراری، نگاهشان محدود و ادبیاتشان بیگانه با روحیات مخاطبان است. از برخی نویسندگان می‌پرسم کتاب را برای چه گروهی نوشته‌اید؟ با حجابان یا بی‏ حجابان؟ باحجابان که اینها را می‏‌دانند و بی حجابان هم که هرگز نمی‌خوانند. مخاطب من در این کتاب، هر فردی است که بخواهد اندکی از بهای حجاب زن را بداند.

بر پایه آنچه از کتاب «بهای یک لباس» می خوانید مسأله حجاب، به پوشیدن یا نپوشیدن چند متر پارچه نیست. حجاب، یک لباس نیست، نوعی نگاه، طرز فکر، رفتار متمایز و جهان بینی خاص است. پدیده‌ای است که با انبوهی از مسائل زندگی زن پیوند دارد. حجاب آغاز یک راه، بالاترین فریاد خاموش، بدون زبان سخن گفتن، بدون دعوا، اعتراض کردن و رفتاری آکنده از پیام های معنوی است.

چاپ اول این کتاب در  64 صفحه، قطع رقعی، دو رنگ، تیراژ 3000 نسخه و قیمت 1500 تومان روانه بازار کتاب شده است.

شنبه 9/6/1392 - 21:16
فلسفه و عرفان

ودکان معلومات نمی‌خواهند، برای آینده‌ای بهتر مهارت فکری نیاز دارند. این مهارت‌ها همان آموزش ماهیگیری است. بنابراین عبارت «فلسفه برای کودکان» پُز روشنفکری نیست، بلکه دغدغه‌ای جدی است که نیاز به پیگیری و تحقق دارد.

خبرگزاری فارس: «فلسفه برای کودکان»؛ از شعار تا واقعیت/ ضعف مدارس در تربیت فلسفی کودک

خبرگزاری فارس ـ زهره سعیدی: چندی پیش رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با هیأت مدیره مجمع عالی حکمت صدرا گفتند: «یک مسئله، مسئله نوشتن کتاب فلسفی برای کودکان است، که غربی‌ها دارند این کار را می‌کنند. دو سه سال قبل از این، یک کتابی برای من آوردند، من مبالغی نگاه کردم. خب، از همان اوّلی که شروع می‌کند، واقعاً فلسفه است؛ لیکن باب کودکان است. این کتاب، یک کتاب خیلی قشنگی است در باب فلسفه ـ حالا اسمش یادم نیست؛ توی کتاب‌هایم هست ـ به نظرم یک آمریکایی این را نوشته. ما به این‌جور کتاب احتیاج داریم. بچه‌های ما ذهنشان دارد فلسفی می‌شود. خوشبختانه حرکت جامعه و نظام موجب شده که ذهن‌ها عقلانیت پیدا کند. جوان‌های ما واقعاً سؤال می‌کنند. این سؤال‌هایی که زیاد شده، این را باید مبارک دانست؛ منتها ما باید جوابگویی داشته باشیم. حس سؤال‌کنندگی دارد زیاد می‌شود، و این همین طور دارد به نسل‌های پایین‌تر منتقل می‌شود.

* فیلسوفان اسلامی، پیشتاز «فلسفه برای کودکان»

فلسفه برای کودکان (فبک) یا P4C (مخفف Philosophy for Children) یکی از شاخه‌های آموزش فلسفی است که در این شاخه به اهمیت پرورش تفکر فلسفی کودکان نه به عنوان آشنایی با اصطلاحات فلسفی و مکاتب آن بلکه پروراندن فکر و ذهن فلسفی در کودکان برای داشتن قدرت تصمیم‌گیری بهتر، زندگی عاقلانه‌تر و راحت‌تر می‌پردازند.

یکی از مهم‌ترین دلایل برای توجه به حوزه فلسفه برای کودکان ارزیابی دانش‌آموزان و دانشجویان بدون قدرت استدلال است و به همین دلیل در دانشگاه‌ها بدین نتیجه رسیدند که از دوران کودکی باید به پرورش ذهن فلسفی کمک کرد، «متیو لیپمن» استاد دانشگاه کلمبیای آمریکا را بنیانگذار فلسفه برای کودکان می‌دانند و عمر این رشته‌ نوپا را چهار دهه عنوان می‌کنند، در حالی که ابوریحان بیرونی بیش از هزار سال پیش با نگارش کتاب «التفهیم» و تقدیم آن به کودکی خیالی به نام «ریحانه» در این زمینه قدم بر داشته است.

 

 

«فلسفه برای کودک» در ایران به صورت هدفمند از سال 1373 توسط بنیاد حکمت اسلامی صدرا با عنوان گروه فلسفه و کودک و با هدف رفع نقایص موجود و لزوم کاربردی کردن تفکر فلسفی در جامعه در این بنیاد پایه‌گذاری شد. در این راستا علاوه بر تولید کتاب، فعالیت‌های دیگر همچون نشر فصلنامه «فلسفه و کودک» و ارایه مقالات مختلف اساتید در آن با صاحب‌امتیازی آیت‌الله سید محمد خامنه‌ای صورت گرفته است.

با تمام این احوال وضعیت آموزش فلسفه برای کودکان در ایران با نقصان و آسیب‌هایی همراه است، نخست اینکه چه میزان احساس ضرورت و توجه به بحث فلسفه کودکان بین جامعه علمی و آکادمیک وجود دارد و منظور از آموزش فلسفه به کودکان چیست و سپس اینکه تا چه اندازه در این حوزه کار شده و تقویت چنین روندی نیاز به چه راهکارها و زمینه‌هایی دارد.

در این گزارش در گفت‌وگو با اساتید متخصص فلسفه برای کودکان بررسی شده که در ادامه می‌خوانیم:

 

*ضرورت تربیت فلسفی کودکان /ما نیازمند شهروندانی متفکر هستیم

یحیی قائدی، عضو و مدیر گروه فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه خوارزمی می‌گوید: منظور از آموزش فلسفه به کودکان آموزش فلسفه یا تاریخ فلسفه، مکاتب و شناخت فیلسوفان نیست بلکه بحث آموزش فلسفه ورزی و فلسفیدن است یا به عبارت دیگر ارایه یک مجموعه مهارت‌های اساسی که باعث می‌شود کودکان به رشد در زمینه‌های مختلف فکری برسند بنابراین در این راستا باید به کودکان یک مجموعه مهارت‌هایی داده شود تا آنها متفکر تربیت شوند.

وی در ادامه می‌گوید: بنابراین ضرورت تفکر فلسفی مثل این است که بگوییم آیا در جامعه فکر کردن لازم است؟ این روزها می‌بینیم که چه میزان از مشکلات اجتماعی، سیاسی، مدیریتی، اخلاقی ناشی از تفکرات ناصحیح است، این مردم هستند که جامعه را می‌سازند و کودکان امروز اساتید، سیاست‌مداران و ... آینده هستند و بخش اعظم مشکلات امروز جامعه ما به سبب این است به گونه‌ای تربیت نشدیم که به طور مداوم بیاندیشیم، بنابراین نیاندیشیده عمل می‌کنیم به همین دلیل است که خیابان‌هایمان را ابتدا اسفالت می‌کنیم و بعد دوباره می‌کنیم و لوله‌گذاری می‌کنیم، بنابراین بهتر است که این نحوه صحیح تفکر را از دوران کودکی بیاموزیم. در نهایت ما نیازمند شهروندانی متفکر هستیم که به طور عمیق تفکر کنند تا موقع رانندگی و پشت چراغ قرمز هرکسی به فکر منافع خود و زودتر خلاص شدن از وضعیت موجود نباشد.

*دنیای ما نیاز به کودکان متفکر دارد

سعید ناجی عضو هیأت علمی گروه فلسفه برای کودکان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز بحث فلسفه برای کودکان را یک بحث مهارتی و تفکری می‌داند و در این باره توضیح می‌دهد: در این برنامه بیشتر مهارت‌های فکری و آموزشی مدنظر است از جمله یادگیری مهارت تصمیم‌گیری، داوری، قضاوت اخلاقی، پردازش اطلاعات، تفکر انتقادی و خلاق که این باید شامل آموزش‌های مختلف با ابزارهای خاص، بازی‌های مفهومی، نقاشی و انیمیشن از طریق ارتباط بین مربی و کودک است. بنابراین در عرصه ارتباطات، اطلاعات و رسانه که تبلیغات سایه خود را بر همه جهان گسترده، دنیای ما نیاز به کودکان متفکر دارد تا بدون فکر هیچ چیز را نپذیرند و همه چیز را در ذهن خود سبک سنگین کرده و براساس مقتضیات عصر به فکر و تأمل بپردازند تا راه زندگی خود را پیدا کنند.

 

 

*جوگیر شدن در حوزه فلسفه کودک نتیجه عکس می‌دهد

یک گروه پژوهشی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به نام فلسفه برای کودکان و نوجوانان راه‌اندازی کرده که در آن نشریه‌ای به نام «تفکر و کودک» منتشر می‌شود و هر از چند گاهی نیز کارگاه‌ها و جلساتی با حضور اساتید و پژوهشگران مختلف این حوزه برگزار می‌کند، درباره اینکه تا چه اندازه‌ای این گروه در حوزه فلسفه برای کودکان مؤثر بوده و چه فعالیت‌هایی در این رابطه انجام شده است، «روح‌الله کریمی»، پژوهشگر گروه فبک می‌گوید: بحث فلسفه برای کودکان در چند نهاد دنبال می‌شود یکی از مراکز همین پژوهشگاه علوم انسانی است که به صورت استاندارد اینکار را دنبال می‌کند البته تلاش ما اینست که کار عجله‌ای تولید نکنیم باید فعالیت‌ها آهسته و پیوسته باشد و خلاصه جوگیر شدن در هیچ زمینه‌ای خوب نیست، مثل کتاب‌هایی که در این زمینه در آموزش و پرورش ارایه شده و هیچ نتیجه‌ای نداده است بنابراین باید کارها در امتداد هم و با تفکر در کشور ارایه شود وگرنه اثر عکس می‌دهد. مجله «تفکر و کودک» نیز که اکنون چند شماره‌اش منتشر شده دارای مقالاتی در این رابطه است.

ناجی نیز درباره فعالیت گروه فلسفه برای کودکان پژوهشگاه علوم انسانی می‌گوید: گروه پژوهشی پژوهشگاه زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و با توجه به تحقیقاتی که محققان انجام می‌‌دهند کارگاه‌هایی برگزار می‌کند و تلاش دارد محتوایی تولید کند تا مبتنی بر فرهنگ بومی خودمان باشد و مشکلات در این زمینه را رفع کند. بنابراین برپایی کارگاه‌های مربی‌گری در این زمینه می‌تواند نتیجه مثبتی داشته باشد.

*آسیب‌ در حوزه پرورش تفکر فلسفی کودکان در آموزش و پرورش زیاد است/ مدارس در این حوزه ضعیف وارد شدند

یحیی قائدی معتقد است که در ایران عمده کارها در حوزه فلسفه برای کودکان غیررسمی توسط علاقه‌مندان دنبال می‌شود اما باید درنظر داشت که آموزش و پرورش یک متولی رسمی این قضیه باید باشد منتها به جز چند پژوهش و سمینار و مدرسه‌هایی که علاقه‌مند بودند تا برخی کلاس‌های تفکری برای دانش‌آموزان برگزار کنند، چیزی مشاهده نمی‌شود. کارگاه‌های آموزشی نیز در دانشگاه خوارزمی برپا می‌شود که دوره تربیت مربی فلسفه برای کودکان دارد و اکنون نیز دوره جدید آن در حال آغاز است بنابراین این بخشی است که در ایران انجام می‌شود خارج از ایران فعالیت‌ها بیشتر است همین چند هفته پیش یک کارگاه آموزشی در فرانسه در این زمینه شرکت کردم و متوجه شدم که بیش از 160 کشور در دنیا در این حوزه فعال هستند.

سعید ناجی درباره برخی آسیب‌های فعالیت فلسفی برای کودکان در مدارس می‌گوید: ‌این طرح آسیب جدی دارد چرا که متأسفانه برداشت ضعیفی از آن شده و به کل این فعالیت زیرسؤال رفته است و کتاب «تفکر و پژوهش» در مدارس بسیار ضعیف و نقدهای بسیاری بر آن است خود معلم‌ها، خانواده‌ها و اندیشمندان هم حتی در این رابطه اعتراض کرده‌اند.

*مهارت‌های فلسفه برای کودکان همان آموزش ماهیگیری است/ عبارت فلسفه برای کودکان پُز روشنفکری نیست دغدغه ماست

کریمی نیز مهمترین بخشی که باید در این زمینه فعال باشد را آموزش و پرورش به شمار می‌آورد و در این باره می‌گوید: ما ادعایمان این است که فلسفه برای کودکان قرار است یک سری مهارت را به بچه‌ها آموزش بدهد که در اصطلاح همان ماهی‌گیری است اما روش‌هایمان صحیح نیست یکی از مهمترین روش‌ها آموزش تفکر انتقادی، خلاقانه و مشارکتی است بنابراین هنوز هم کودکان ما فکر می‌کنند که انیشتین و ابن سینا انسان‌های استثنایی بودند و در هزاران سال شاید یکی اینطور شود اما ما می‌گوییم آنها درست فکر کرده‌اند و از مهارت‌هایشان خوب استفاده کردند، این مهارت‌ها در وجود همه قابل ارتقاء است، روش‌های بسیاری است تا بتوان مهارت‌ها را گسترش داد حتی انسان‌ها در زندگی معمولیشان نیز نیاز به این یادگیری دارند تا تصمیمات صحیحی بگیرند برخی فکر می‌کنند این لفظ فلسفه برای کودکان یک پز روشنفکری است و از اسمش خوششان می‌آید درحالیکه این دغدغه ما است بیشتر این مشکلات نیز در سیستم آموزش و پرورش وجود دارد که باید بسیاری مسایل آنجا رفع شود.

*ابزارهای پرورش فکر فلسفی کودکان

ابزارها در زمینه پرورش فکر فلسفی از کتاب و محتوای مکتوب تا بازی‌ها متفاوت است روح‌الله کریمی، پژوهشگر می‌گوید که کتاب داستان و راهنمای مربی بسیار مهم است و می‌افزاید: این کتاب‌ها هم البته باید بومی باشد و منطبق بر فرهنگ ایرانی و اسلامی به علاوه مبانی و مباحث دانشگاهی نیز در این زمینه نیازمند تولید است. علاوه بر این مسئولان نیز باید براساس سند چشم‌انداز بیست ساله فکر پروری و خروج از حافظه محوری از بهترین ابزارها استفاده کنند.

*کانون پرورش فکری در راستای تولید فکر فلسفی برنامه دارد

زهره پریرخ عضو شورای انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مسئول شورای پیش دبستانی می‌گوید آنچه در آموزش فلسفه برای کودکان مهم است، اینست که کودک با چون و چرا به اطراف خود نگاه کند و با کنجکاوی همه چیز را کشف کند تا بتواند دنیای اطراف خود را بهتر بشناسد، بنابراین در این راستا بازی‌های فکری بسیار مهم است و علاوه بر آن بحث و گفت‌وگو که با کاوش همراه است، باعث می‌شود کودک به نقطه مفهوم‌سازی در هدایت ذهن برسد. بنابراین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان یک بخشی برای این موضوع درنظر گرفته حتی یک تعداد کتاب هم منتشر کرده و به صورت مستقیم و غیرمستقیم به بحث اندیشیدن با تأمل نگاه می‌کند به طور مثال انتشار کتاب‌های «قصه، فکر، گفت‌وگو» در حوزه ادبیات کودک صورت گرفته برای گروه سنی (ب) و مجله کوشش خردسال دراین راستا حایز اهمیت است. در نهایت باید در نظر داشته باشیم که ما در این زمینه کمبود داریم این همه مسایل و معضلات در کشور نشان می‌دهد که هنوز به مرحله سازما‌ن‌یافتگی و برخورد سیستماتیک نرسیده‌ایم و در مرحله آزمون و خطا هستیم بنابراین باید نحوه ارتباط با کودک و ذهن او را بیاموزیم، رسانه‌ها نیز دراین زمینه بیشتر جریان‌‌ُسازی کرده و این بحث موضوع مقالات بیشتری قرار بگیرد.

*مربی نقطه کانونی تفکر فلسفی کودکان

در نهایت یحیی قائدی می‌گوید که مهمترین منبع برای فلسفه کودکان مربی است چراکه کودکان را توانمند می‌کند بنابراین این آموزش از روی کتاب خواندن محقق نمی‌شد با مهارت باید این مسایل را به کودکان آموزش داد بنابراین یک مجموعه کتاب‌های آموزش مربی نیز نیاز داریم چرا که کودکان معلومات نمی‌خواهند مهارت نیاز دارند، بنابراین چون فکر به حوزه خاصی مربوط نیست در تمام حوزه‌ها و رشته‌ها باید مربی داشته باشیم و در این راستا فیلم، داستان و گزارش تهیه کنیم و مقصود از تلاشمان نیز برای بچه‌های سه تا هجده سال باشد که حضور خود را از مهدکودک‌ها آغاز می‌کنند. دولت می‌تواند از تربیت مربی دراین زمینه حمایت کند و خانواده‌ها و بچه‌ها نیز در این حوزه‌ها حضور فعال داشته باشند.

شنبه 9/6/1392 - 21:15
آموزش و تحقيقات

جام جم آنلاین: در کنار دریا ایستاده‌اید و در حال تماشای آدم‌هایی هستید که در حال شنا و آبتنی هستند. ناگهان متوجه صحنه‌ای غیرمعمول می‌شوید؛ انگار کسی توانایی خود را برای ماندن روی آب از دست داده و مرتب زیر آب می‌رود. شما شناگر ماهری هستید، اما از اصول نجات غریق اطلاعی ندارید در این حالت چه می‌کنید؟

چه زمانی به مصدوم نفس مصنوعی می‏دهید؟ آب اضافی که خورده را چه باید کرد؟ اگر با چند تنفس بیمار هوشیار شد باز نیازی به انتقال بیمار به اورژانس وجود دارد؟ آیا تفاوتی بین غرق شدگی در آب دریا با آب استخر وجود دارد؟ آیا شوری آب بر شرایط بیمار اثری می گذارد؟ غرق شدگی در آب سرد با گرم تفاوتی دارد؟ اینها پرسش هایی رایج هستند که در ارتباط با غرق شدگی مطرح است و اغلب افراد پاسخ درست را نمی دانند.

ـ مهم ترین نکته در برخورد با مصدوم غرق شدگی، پیشگیری از بروز غریق دوم است. زمانی که شما از مهارت های شنا و نجات غریق اطلاعی ندارید نباید برای نجات غریق خود را به آب بزنید، با این کار نه تنها کمکی نکرده اید، بلکه تیم نجات را در دردسر بزرگی قرار داده اید. اجازه بدهید افراد آشنا به اصول نجات غریق، اقدام کنند.

ـ مهم ترین و تعیین کننده ترین عامل در غرق شدگی، نرسیدن اکسیژن به اعضای بدن است. بنابراین وجود فردی که توانایی انجام احیا را داشته باشد می تواند عاقبت این گونه حوادث را تغییر اساسی بدهد. اگر مصدوم تنفس ندارد باید به روش دهان به دهان یا دهان به بینی به وی نفس داد.

ـ تلاش برای خارج کردن آب لازم نیست. اغلب بیماران به دنبال تماس قطره ای از آب به حنجره، راه هوایی آنها یکباره بسته می شود که همین مکانیسم دفاعی بدن، از ورود آب به راه های هوایی جلوگیری می کند. آن عده ای هم که آب وارد ریه می شود سریع جذب شده و انسداد یا مشکلی ایجاد نمی کند.

آب خروجی از معده می تواند وارد راه های هوایی شده و سیر آسیب ناشی از غرق شدگی را بدتر کند. بنابراین فشردن معده برای خروج آب لازم نیست و به دلیل خطرات نباید انجام شود.

ـ ممکن است بیمار با دادن چند تنفس به هوش آید و کاملا طبیعی باشد، اما باید تمام مصدومان حتی در موارد خفیف که با دادن چند تنفس بهبود می یابند نیز به بیمارستان منتقل شوند.

علت این مساله این است که نبود اکسیژن در مدت غرق شدگی می تواند ریه غریق را به بروز عوارض تاخیری مستعد کند؛ بنابراین مراقبت از بیمار باید در بیمارستانی که دارای امکانات لازم برای مراقبت از بیماران ریوی است، انجام شود.

ـ غرق شدگی در آب سرد و گرم می تواند تاثیرات مختلفی داشته باشد. در آب سرد به دلیل سرد شدن بدن و کاهش سوخت و ساز، کمبود اکسیژن بهتر تحمل می شود. بنابراین انتظار داریم افرادی که در فصل زمستان دچار غرق شدگی می شوند، شرایط بهتری داشته باشند تا کسانی که در آب گرم غرق می شوند.

ـ تفاوتی بین غرق شدن در آب شور (دریا) با آب شیرین (استخر) دیده نشده است. آنچه تفاوت دارد حجم آبی است که وارد ریه ها می شود. هر چه حجم آب وارد شده بیشتر باشد، اثر مخرب آن بیشتر است.

دکتر بهروز هاشمی - متخصص طب اورژانس

پنج شنبه 7/6/1392 - 0:59
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته