• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3843روز قبل
اعتیاد و سیگار

 

مردم می‌گویند معتاد حق زندگی ندارد، پلیس می‌گوید معتاد نباید جلوی چشم باشد، معتاد می‌گوید نشئگی به تحقیرشدن می‌ارزد، دستگاه قضایی می‌گوید قانون دستش را بسته است، سازمان زندان‌ها می‌گوید زندان جای معتاد نیست و قاچاقچی می‌گوید بازار همین‌طور آشفته باشد بهتر است.

پست مدیرکلی پیشگیری و درمان اعتیاد در سازمان بهزیستی امروز در اختیار کسی است که به این چرخه اعتراض دارد. فرید براتی سده، نه به برخورد با معتاد اعتقاد دارد، نه به انگ زدن به او؛ بلکه جامعه استاندارد از نظر او جایی است که در آن با سیستم اعتیاد می جنگند و در کنارش از معتادان حمایت های اجتماعی می کنند تا شاید چند نفری از آنها به زندگی پاک برگردند و بقیه شان برای مردم خطری تولید نکنند.

می دانم شما یکی از مخالفان برخوردهای فیزیکی با معتادان هستید، چون معتقدید باید با اعتیاد مقابله کرد نه با معتاد، اما کمتر کسی با نظر شما موافق است و هنوز پلیس و البته ستاد مبارزه با مواد مخدر پیگیر برخورد با معتادان و از بین بردن سکونتگاه های غیرمجاز هستند. در این باره چه نظری دارید؟

من معتقدم پلیس مبارزه با مواد مخدر باید وجود داشته باشد، چون مقابله با عرضه یکی از موضوعات مهم در حوزه اعتیاد است. در واقع نیروهای انتظامی و اطلاعاتی قبل از ورود مواد به کشور برنامه ریزی می کنند و بعد از این که مواد وارد کشور می شود، کار اصلی پلیس یعنی مبارزه با قاچاقچی ها و کسانی که مواد را به شهرها می رسانند، آغاز می شود.

اما حرف من این است به جای برخورد با معتاد باید با سیستم اعتیاد برخورد کرد، این برخورد باید خیلی هم قوی و جدی باشد. در قوانین کشور گفته شده اگر معتاد به سیستم درمان مراجعه کند، دیگر معتاد نیست بلکه بیمار است، اما اگر مراجعه نکند تحت شرایطی مجرم است که به نظر من این طرز نگاه هم باید اصلاح شود. در واقع نگاه ما باید مثل همه دنیا باشد. چند سال پیش گزارشی در سطح بین الملل منتشر شد که اولین جمله آن، این بود: جنگ با مواد شکست خورد . البته من نمی گویم این جنگ در کشور ما شکست خورده است، اما نکته این است که حساب جنگ با مواد از جنگ با معتاد جداست. ما اگر با معتاد بجنگیم او را بدتر به سمت قاچاقچی هل می دهیم، فروشنده های مواد هم بشدت از این قضیه استقبال می کنند.

با این تفاسیر اکنون کشورهای پیشرو در حوزه مقابله با اعتیاد چه سیاستی را دنبال می کنند؟

برای شما استرالیا را مثال می زنم. این کشور همسایه افغانستان که بزرگ ترین تولیدکننده مواد مخدر است، نیست، بیکاری هم ندارد، الکل و روابط آزادانه دختر و پسر هم در آن وجود دارد، سیستم رفاه اجتماعی اش نیز از ما خیلی بهتر است، اما این کشور نیز با اعتیاد دست و پنجه نرم می کند، با این تفاوت که استرالیا همان کاری را انجام می دهد که در کتاب های علمی بر آن تاکید شده و ما نیز می گوییم روش درستی است.

در گوشه و کنار این شهر مراکزی وجود دارد به نام هروئین روم؛ یعنی اتاق هروئین که در آن معتاد اگر تدخینی (دودی) باشد، هروئین را دود می کند و اگر تزریقی باشد پرستارهای حرفه ای در فضای کاملا بهداشتی برایشان هروئین تزریق می کنند. البته عده ای می گویند چون معتادان این کشورها کم است آنها می توانند چنین خدماتی ارائه دهند که من با این که این موضوع را قبول دارم، اما معتقدم ما هم می توانیم کارهای مشابه انجام دهیم. در افغانستان هم که وضعش شبیه ماست چنین کارهایی انجام می شود. من سفری به پیشاور داشتم، در آنجا در کنار یک محله بدنام میدانی است که در گوشه ای از آن اتاقکی ساخته اند و هر صبح مردان قواد برای دریافت کاندوم، مواد و سرنگ به آنجا مراجعه می کنند.

البته ما هم چنین کارهایی انجام می دهیم، اما برای به کنترل درآوردن اوضاع باید در دیدگاه هایمان تغییر ایجاد کنیم. مثال می زنم، ما از سال 85 ـ84 با ماده ای به نام شیشه مواجه شدیم در حالی که نمی دانستیم چیست، اما حالا برایمان معضل شده است. این در حالی است که در کشورهای دیگر از ماده ای استفاده می شود که اثرات مشابه دارد، اما خطر آن برای فرد کمتر است، مواد کم خطرتر مثل کوکائین و استیسی اما ما این مواد را در کشورمان نداریم و می بینیم یکدفعه ماده ای پر خطر از گروه مواد محرک وارد کشور می شود و جوانان ما را نابود می کند.

پس می بینید کشورهای دنیا برای جلوگیری از رواج مواد مخدر خطرناک، مواد سبک تر را تولید می کنند. البته من نمی گویم ما هم دقیقا باید همین کار را بکنیم، اما به هر حال می شود روی این مسائل فکر کرد. اعتیاد پدیده ای جهانی است که کشورها به میزانی که در آن کار علمی می کنند و روش های واقعگرایانه را به کار می بندند، موفقند.

آمریکا چندی پیش ماری جوانا را آزاد اعلام و برای استفاده آن یکسری شروط تعیین کرد، مکزیک هم که یکی از کشورهای تولیدکننده مواد مخدر است گرس و ماری جوانا را آزاد کرد،هلند هم که از سال های پیش استفاده از حشیش را آزاد کرد. این کشورها این گونه تصمیم گیری کرده اند چون وقتی به مواد خفیف تر اجازه بروز می دهیم جلوی مصرف مواد شدیدتر مثل شیشه، کراک و هروئین گرفته می شود.

به نظر من افکار شما مترقی است، اما فعلا شرایط پذیرش چنین افکاری نه در مردم و نه در مسئولان وجود ندارد. شاید به همین علت است که به قول شما همه تلاش ها برای مقابله با معتادان و جمع کردن آنها از جلوی چشم صرف می شود، نه برای مقابله با پدیده اعتیاد.

هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که با معتادان مثل ما رفتار کند، حتی با معتادانی که در مراکز در حال دریافت خدمات هستند. در حوزه اعتیاد میان نهادهای مسئول نیزهماهنگی وجود ندارد، مثلا وقتی نیروی انتظامی قرار است در یکی از پاتوق ها طرح ضربتی اجرا کند با بهزیستی هماهنگی نمی کند. در حالی که ما انتظار داریم مثلا از دو ماه قبل به ما اطلاع دهند و بگویند شما دو ماه فرصت دارید تا این معتادان را به مراکز بهزیستی منتقل کنید و آن وقت اگر ما کاری نکردیم آنها به پاتوق ها پاتک بزنند. یا مثلا این هماهنگی را با وزارت بهداشت انجام دهد و بگوید در مورد مصرف کنندگان شیشه باید مرکزی به نام اورژانس شیشه ایجاد کنی که خانواده ها اعضای شیشه ای خود را به این مرکز معرفی کنند و وقتی اوضاعشان بحرانی شد برای مصون ماندن از پیامدهای جنون از این اورژانس کمک بگیرند. اما ما این حلقه های واسط را نداریم. البته من می پذیرم که حجم مساله در کشور ما در مقایسه با کشورهای دیگر خیلی زیاد است اما امکانات ما هم کم نیست ولی موضوع این است که از امکاناتی که داریم استفاده نمی شود. در واقع دراین حوزه برخلاف آنچه ادعا می شود، هماهنگی وجود ندارد در حالی که کشورهای دیگر هماهنگ عمل می کنند و عمده انرژی خود را برای مقابله با سیستم اعتیاد گذاشته اند، نه برای مقابله با معتاد.

پس این که در کشور گفته می شود 15 دستگاه در حوزه اعتیاد فعالیت می کند بیش از آن که مایه افتخار باشد باعث دست و پاگیری شده است؟

البته هر کدام از این دستگاه ها وظایف مشخصی دارند و فقط وظایف دو دستگاه ممکن است با هم تداخل پیدا کند (سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت) برای همین باز هم می گویم هر تعداد دستگاه هم که در این عرصه وجود داشته باشد به شرط این که با هم هماهنگ کار کنند، مشکلی به وجود نمی آید. در این میان این سوال هم باید پرسیده شود که این همه دستگاه تا به حال چه کاری انجام داده اند و اساسا ما از آنها چه توقعی داریم. بیایید بررسی کنید در دو سال گذشته ما چقدر وقت و منابع صرف برخورد با معتادان متجاهر کرده؛ این یعنی معتادانی که در سطح شهر به طورعلنی مواد مصرف می کنند. شاید مردم فکر کنند این معتادان مشکل اصلی هستند، اما من می گویم نه، چون مشکل اصلی جامعه ما آن فردی است که در خانه شیشه مصرف می کند و اعضای خانواده اش را می کشد و به کودک آزاری و همسرآزاری دست می زند.

به اعتقاد من کسی که زیر پل یا گوشه ای از شهر در یک پاتوق مواد مصرف می کند دیگران مجبورش کرده اند به آنجا پناه ببرد، چون قبل از آن در گوشه ای دور از چشم برای خودش می لولید و وقتی به او هجوم آوردند مصرف موادش را علنی کرد. اگر باز هم این برخوردها ادامه پیدا کند معتادان به نقاط دیگری نقل مکان می کنند و به شما اطمینان می دهم راحت ترین کار دستگیری معتادی است که نشئه یا خمار در گوشه ای افتاده است.

البته این کار چندان هم راحت نیست، چون وقتی من برای تهیه گزارش به یکی از پاتوق ها رفتم زیر سنگ باران معتادان اسیر شدم.

پرتاب سنگ که خوب است، همکاران ما که به یکی از پاتوق ها رفته بودند معتادان به یک سگ شیشه دادند و وقتی هار شد او را دنبال ما انداختند، البته معتادان قبلا با نیروهای بهزیستی این طور رفتار نمی کردند. چند سال پیش من به خانه ای در شیراز رفتم که ماموران پشت در آن صف کشیده بودند و ساکنان خانه آنها را راه ندادند، اما به محض این که گفتیم از بهزیستی هستیم در را باز کردند. در گذشته معتادان به ما اعتماد می کردند، اما حالا این اعتماد از بین رفته و علتش هم بدرفتاری هایی است که با آنها شده است.

این بی اعتمادی هم حاصل همان ناهماهنگی است که درباره اش حرف زدم. الان بهزیستی را فقط زمانی خبر می کنند که معتادان را دستگیر کرده اند و می خواهند ما برای نگهداری معتادان فضا آماده کنیم. هماهنگی مورد نظر ما این است که قبل از جمع کردن معتادان به ما اطلاع دهند تا ما امکاناتمان را جمع و جور کرده و کارهای انگیزشی مان را شروع کنیم تا معتادان را به سمت سیستم درمان ببریم و وقتی معتادی به این سیستم وارد شد دیگر به او کاری نداشته باشیم. در قانون تاکید شده وقتی فردی کارت درمان داشت دیگر نباید با او برخورد کرد، اما الان شما بررسی کنید در جمع معتادان متجاهری که دستگیر شدند چند نفر کارت درمان دارند. البته استدلال دوستان این است که ما اینها را حین مصرف دستگیر کرده ایم، اما واقعیت این است که یک معتاد قرار نیست مصرف نکند، بلکه ما باید مصرف را برای او ایمن کنیم تا خطر این فرد متوجه جامعه نشود.

استقبال معتادان متجاهر از درمان چقدر است؟

واقعیت این است که این افراد قابل درمان نیستند. اصلی ترین قضیه در مورد این افراد کنترل بیماری ها و آسیب های ناشی از مصرف مواد در آنهاست تا از این طریق خطری متوجه جامعه نشود و بحث دیگر که خیلی مهم است این که رابطه این معتادان را با سیستم فروش و قاچاق قطع کنیم. گاهی معتادان برای این که هزینه اعتیادشان را تامین کنند خودشان فروشنده مواد مخدر می شوند. برای همین اگر ما آنها را جذب مراکز درمانی کنیم دو نتیجه مثبت عایدمان می شود؛ یکی کنترل اختلال معتادان و دیگری قطع رابطه آنها با قاچاقچیان. بررسی های ما نشان داده مردان بهتر از زنان جذب مراکز ما می شوند هر چند وقتی خانم ها وارد می شوند زودتر جواب می گیرند. به همین علت سیستم حمایتی ما از خانم ها نیز بهتر است، ولی با این حال زن ها دیرتر و سخت تر به مراکز حمایتی می آیند ولی در مجموع هروئینی ها و تزریقی ها بیشتر استقبال می کنند.

تعداد مراجعان این مراکز در طول سال چقدر است؟

ما در مراکز گذری و سرپناه ها در مجموع به 70 تا 80 هزار معتاد خدمات می دهیم که با در نظر گرفتن معتادانی که از نهادهای دیگر خدمات می گیرند این رقم بیش از 130 هزار نفر است.

آخرین آمار معتادان کشور چقدر است؟

طبق آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر، یک میلیون و 350 هزار نفر که برآورد می شود 15 تا 25 درصد آنها معتاد پرخطر هستند؛ یعنی رقمی حدود 250 یا 260 هزار نفر.

پس تعداد کمی از معتادان جذب مراکز خدماتی می شوند؟

میزان مراجعه معتادان پرخطر به این مراکز تقریبا 50 ـ 50 است؛ یعنی نیمی از آنها می آیند که اگر چه آمار مطلوبی نیست اما بد هم نیست. البته این را هم بگویم که این معتادان بندرت درمان می شوند و شاید آمار پاک شدن آنها به یک درصد هم نرسد، اما ما به دنبال بهبود آنها نیستیم بلکه همین که مشکلات آنها رفع شود و از نظر بهداشتی برای جامعه خطری نداشته باشند برایمان کافی است و آن را موفقیت می دانیم.

شانس بهبود معتاد صفر نیست

معتادان پرخطر مثل آنهایی که زیر پل ها و خرابه ها و پاتوق ها جمع می شوند، امیدی به بهبودشان نیست اما اگر در سیستم درمان با آنها خوب کار شود حتی اگر یک درصدشان نیز ترک کنند ما آن را برای خود برد می دانیم.

اما در کنار این معتادان پرخطر معتادانی وجود دارند که معتاد متجاهر نیستند و با این که سال ها مواد مصرف کرده اند اما موفق به ترک می شوند. تعداد این معتادان نیزکه به معتاد بهبودیافته مشهورند، کم نیست. الان خیلی از این بهبودیافته ها در نوبت گرفتن تسهیلات هستند. بهزیستی برای افرادی که بهبودیافته نیستند اما درمان را ادامه می دهند امتیازاتی قائل شده. مثلا گفته ایم زنانی که به صورت مستمر به مراکز درمانی مراجعه می کنند و فرزند دارند به شرط این که به درمان ادامه دهند، می توانند در نوبت گرفتن مسکن قرار بگیرند.

ما معتقدیم این حمایت ها می تواند به بهبود کامل معتادان منجر شود. وقتی این گونه با معتاد رفتار شود او می بیند اگر در گذشته همه به او توهین می کردند و او را از خود می راندند حالا که به سمت ترک رفته همه به او احترام می گذارند و او را می پذیرند و حاضرند به او خدمات هم بدهند. این احتمال وجود دارد که به سمت ترک و بهبود کامل برود و به داشتن یک زندگی جدید فکر کند.

مریم خباز / جام جم

چهارشنبه 13/6/1392 - 16:32
شهدا و دفاع مقدس

گفتم: ای آقا! من، کوچک توام. مرا به مریدی خویش بپذیر و با من آغاز کن، که مریدی چون من، آسان به دست نمی‌آید. هم‌اکنون، ‌لقمه ‌نانی و قمقمه‌ آبی برمی‌دارم، کوله بر دوش می‌اندازم و سر در پی تو می‌نهم.

خبرگزاری فارس: ای آقا! من کوچک توام

به گزارش گروه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، نادر ابراهیمی در 14 فروردین  سال 1315 در تهران به‌دنیا آمد. او فعالیت حرفه‌ای خود را در زمینهٔ ادبیات کودکان، با تأسیس «مؤسسهٔ همگام با کودکان و نوجوانان» ـ با همکاری همسرش ـ در آن مؤسسه آغاز کرد. این مؤسسه، به‌منظور مطالعه در زمینهٔ مسائل مربوط به کودکان و نوجوانان برپا شد و فعالیتش را در حیطهٔ نوشتن، چاپ و پخش کتاب، نقاشی، عکاسی، و پژوهش دربارهٔ خلق‌وخو، رفتار و زبان کودکان و نیز بررسی شیوه‌های یادگیری آنان دنبال کرد. «همگام» عنوان «ناشر برگزیدهٔ آسیا» و «ناشر برگزیدهٔ نخست جهان» را از جشنواره‌های آسیایی و جهانی تصویرگری کتاب کودک دریافت کرد.

ابراهیمی در زمینهٔ ادبیات کودکان جایزهٔ نخست براتیسلاوا، جایزهٔ نخست تعلیم و تربیت یونسکو، جایزهٔ کتاب برگزیدهٔ سال ایران و چندین جایزهٔ دیگر را هم دریافت کرده‌است. او همچنین عنوان «نویسندهٔ برگزیدهٔ ادبیات داستانی 20 سال بعد از انقلاب» را به‌خاطر داستان بلند و هفت جلدی «آتش بدون دود» به‌دست آورده‌است.

نادر ابراهیمی در سن 72 سالگی پس از چندین سال دست و پنجه نرم کردن با بیماری بعد از ظهر پنجشنبه 16خرداد 1387 درگذشت. آنچه می‌خوانید گوشه‌ای است از کتاب «سه دیدار با مردی که فرا سوی باور ما بود» که ابراهیمی در وصف امام خمینی(ره) نوشته است.

                                                                             ***

این غریب است که ماهیگیران، به هنگام بارش باران،‌ از پنجره‌های کلبه‌هایشان، دریا را نگاه نمی‌کنند. این نهیب واپس ماندگی است.

باران سیل‌آسا زیباست؛ توفان بی‌ترحم زیباست؛ و تاب خوردن مرغان دریایی بی‌تاب بر فراز دریا زیباست.

باران، حکایتی‌ست الهی؛ توفان حکایتی است الهی؛ و تاب خوردن مرغان نیز. شما که نمی‌نگرید، از خدا و زیبا پرهیز می‌کنید.

ماهیگیران، چون این سخنان را شنیدند، فریاد برآوردند: دریا در خون ماست؛ در روح ماست. دریا در هر تجسمی‌ست که ما از جهان خویشتن فراهم می‌آوریم:‌ دریای بارانی، دریای توفانی و مرغان توفان، حتی قایق‌های درهم‌شکسته، همه، برای ما چیزی نیستند الا دریا؛ و دریا را از پنجره‌های حقیر نگریستن، دون‌شأن مردمی است که تمامی دریا در ایشان جاری است و مواج.

گفتم: نگریستن از روزنه‌های ممکن-حتی حقیرترین روزنه‌ها- آن زمان که در تن توفان نیستند، وابستگی به توفان را اثبات می‌کند.

یک صدا ‌گفتند: چنین نگریستن، شاعران خمار کوته‌بین را شاید. ایجاد رابطه با امکان، از امکان رابطه دور است؛ و ما، بسا روزها که در چنگ توفان بوده‌‌ایم، در قلب بی پرواترین باران...

ما اگر میل آن داشتیم که تن به حقیرترین امکانات بسپاریم، تور به توفان نمی‌انداختیم، و چون مرغان توفان، به همه سوی زیستنی پرمخاطره پرتاب نمی‌شدیم.

پس، من که به قصد ترک فروتر مردمان روزگار خویش، تنگ امواج طاغی‌زیستن را انتخاب کرده بودم، کلبه‌یی را خریدم که غبار پیر، پهنای پنجره‌هایش را پوشانده بود...

و چون کلبه از آن من شد، نخستین «شدنم» را در این یافتم که تیرگی هزارساله از رخسار پژمرده پنجره‌ها بزدایم.

کهنه‌یی مرطوب، طشتی آب نیم‌گرم، تیغی تیز اختیار کردم و به جان آن شیشه‌ها که دیگر جلای شیشگی از یاد برده بودند افتادم و از آن شکوفایی محقر، دریای محبوب خروشان پرحباب خویش را نگریستم... که در اسطوره‌های مهجور، بر ‌آب می‌رفتند-چون عیسای ناصری، چون منصور حلاج و چون شیخ ما که نگاه خداوند بر اوست و اگر خواهد، چون قاصدک‌ها به سیاحتی سبک‌بالانه می‌بردش...

گفتم: مبارک باد این چشمه‌ نوجوش، که به جانب باغ منهدم اندیشه‌هایم جاریست تا این شتای دیرپای را به گل باران بهاران باقی بکشاند...

مرد از دریا برآمده، گرچه بسیار پیر، اما تنومندترین انسانی بود که در همه اعصار ذهن خویش می‌شناختم -قدرتمند، با بازوان ستبر پیچیده، سری برافراشته، و نگاهی- خدای من! نگاهی که درهم کوبنده و مغلوب‌کننده...

پس، در کلبه‌ام را کوفت -به استحکام- و پا به درون کلبه‌ام نهاد، و نور کورم کرد. و مرد گفت: مردم حقیر را که خرسندانه از دریچه‌های محقر به جهان می‌نگرند دوست نمی‌دارم. این، خیانتی‌ست بزدلانه به چشم؛ به حق رویت؛‌ به توان شناگری دیدن. اما بیش از این، من ذات قناعت را دوست نمی‌دارم و قناعت‌کاران را که پست‌ترین مردم روزگار ما هستند؛ چرا که قناعت، این زمان، چیزی نیست الا نیم‌تشنه نگه داشتن اسبی که راهی دراز را به قصد خوب نوشیدن پیموده است.

گفتم: ای بسیارخواه! مقدمت گرامی باد! این سان که تو از دریا، از فراسوی باور ما، برآمدی. حق است که چون همگان نیندیشی؛ اما من اسب‌های بسیاری را دیده‌‌ام که پس از تشنگی طولانی، چندان نوشیده‌اند که درجا فرومرده‌اند -با شکم‌های از حرص آماس کرده و با حسرت ابدی تاختن در دشت.

گفت ‌من نیز دیده‌ام اسبان بسیاری را که به ایشان، قناعت در نوشیدن را چنان آموختند که از پس چندی، حتی ده یک آبی را که سهمشان و حقشان بود به ایشان نمی‌دادند و ایشان، باز، خرسند بودند و در دشت‌های سبز می‌تاختند-بی‌آنکه توان دیدن ذره‌ای از آن سبزینگی شورآفرین دشتستان‌های تابستانی را داشته باشند.

پس، چه بسا که قناعت، همان دنائت باشد؛ مگر آنجا که از حق خویش، بیش می‌طلبیم؛ و حق آدمی بر خاک، بسیار است؛ چندان که جملگی مائده‌های زمینی؛ هدیه خداوند خداست به انسان. و خداوند خدا انسان را آفرید و محق دانست که به قدر «کار، ایمان، عشق» خویش از این پردیس زمینی برگیرد؛ اما چون سگان، استخوان در خاک پنهان نکند.

گفتم: تو بی‌شک بزرگی؛ اما بزرگان ما، پیش از تو، ما را جز این آموخته‌اند.

مرد فریاد زد: اه! آیا ایشان، خود، در تحویل سخنان باطل به انسان، رسم قناعت را پیشه کرده بودند؟

به یاد بسپارید که من، حرص به باطل و حرام را تعلیم نمی‌دهم؛ نفرت از قناعت را می‌آموزم، و پیش از من نیز بوده‌اند کسانی که چنین کرده‌‌اند؛ لیکن انسان شیفته دنائت، بسیاری از سخنان بزرگان را به میل خویش تفسیر کرده است، و این به راستی که مصیبتی است کوه‌آسا...

پس همان گاه بود که دانستم او -آن مرد از ‌دریا برآمده- برای ویران کردن آمده است. و اندیشیدم که من، نخستین مرید او خواهم بود، و تنها مرید او- شاید، و شاید عظمت یک مرید تک، به قدر عظمت مراد باشد؛ چرا که به حضور آن مراد -به عنوان مراد- معنا می‌دهد.

مرد بالابلند آتش در چشم، ناگهان به جانب من چرخید. با آن نگاه مغلوب‌کننده‌اش مرا نگریست -مدت‌ها- و آن گاه گفت: نه... یک مرید تنها در جهانی چنین پرازدحام، دلیل حقارت مراد است و نرسیدن به پای آن قله‌ای که هدف ماست. من، هیچ مرید نمی‌خواهم، یا امتی را می‌طلبم، یک امت تمام را؛ اما از ارادت ایشان که استخوان در خاک می‌کنند و نگه می‌دارند، بیزارم.

ای انسان! یقین بدان که ثروت‌پرستان را هیچ میهنی نیست، و مال‌اندوزان را وطنی و ملتی و امتی.

سود تنها وطن معتبر ثروت‌پرستان است؛ و هر جا که سود بیشتر، وطن محبوب‌تر.

پس، مرد از دریا برآمده، پنجره کلبه‌ام را گل‌اندود کرد و گفت: جوان! حصار را فروبگذار و با تمامی وسعت دید خویش بنگر؛ و به خاطر بسپار که قناعت دنائت است، حتی قناعت در دیدن خوبی‌های جهان، همچنان که قناعت در عبادت؛ چندان که در لحظه‌‌هایی از یاد ببری که سراپای وجودت، پیوسته باید در عبادت باشد. بازی را با عبادت، خوردن و نوشیدن را با عبادت، نگریستن را با عبادت و راه رفتن و اندیشیدن را با عبادت درآمیز؛ خمیری یکپارچه از عبادت و غیرآن. این است آنچه من آمده‌ام تا به انسان تعلیم بدهم.

گفتم: ای آقا! من، کوچک توام. مرا به مریدی خویش بپذیر و با من آغاز کن، که مریدی چون من، آسان به دست نمی‌آید. هم‌اکنون،‌لقمه‌نانی و قمقمه‌ آبی برمی‌دارم، کوله بر دوش می‌اندازم و سر در پی تو می‌نهم. دیری نخواهد گذشت که مرا، در انبوه مریدان خویش، غرق شده خواهی یافت.

من این درد را، که روزی در خیل عظیم مریدان تو، همچون غباری در هوا و قطره‌یی در دریا باشم، دردمندانه به جان می‌پذیرم و تن می‌سپارم به این عذاب که فشار شیفتگی مریدان تو دمادم عقب براندم و عقب بنشاندم تا آنجا که از خاطر مبارکت رخت بربندم...

مسئله من، دیگرگون شدن جهان است نه مقامی منیع در این دگرگونی داشتن...

من، برای سرباز بودن تربیت یافته‌ام نه فرمان‌روایی کردن.

مرد تنومند آتش در چشم، در کلبه‌ام را -که دیگر کلبه من نبود- گشود و فرمود: دشوارترین و دردبخش‌ترین سفرها را، اینک، آغاز می‌کنیم...

چهارشنبه 13/6/1392 - 16:30
تغذیه و تناسب اندام

متخصص گوش، حلق و بینی گفت: مصرف غذاهای خیلی داغ، ادویه‌‌دار و استنشاق دودهای سمی می‌توانند باعث سکسکه شوند.

خبرگزاری فارس: غذاهای ادویه‌دار و خیلی داغ باعث سکسکه می‌شوند

مهتاب ربانی اناری در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: سکسکه یک نوع انقباض دیافراگم است که عموماً مکانیسم مرکزی محیطی دارد.

متخصص گوش، حلق و بینی گفت: علت مشخصی برای سکسکه وجود ندارد اما آن چیزی که در بحث سکسکه مهم است طول کشیدن سکسکه است.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: در نوزادان و شیرخواران سکسکه بیشتر شایع است که نشان دهنده مشکل خاصی نیست.

ربانی اناری ادامه داد: بعضی اعمال جراحی بر روی شکم و وجود عفونت در ناحیه قفسه سینه مثل ذات‌الریه می‌توانند باعث تحریک عصبی شده و به انقباض دیافراگم و سکسکه منجر شوند.

متخصص گوش، حلق و بینی گفت: مصرف غذاهای خیلی داغ، ادویه‌‌دار و استنشاق دودهای سمی نیز می‌توانند باعث سکسکه شوند.

وی خوردن یک لیوان آب سرد یا نگه داشتن نفس برای برطرف کردن سکسکه را باور عامه دانست و افزود: این روش‌ها، دلائل‌ علمی ثابت شده ندارند و پزشک معالج می‌تواند بسته به علت زمینه‌ای بروز سکسکه، درمان خاص آن را تجویز کند.

وی ادامه داد: اگر سکسکه چند روز طول کشید باید نگران بود؛ شاید ناشی از تومورهای مغزی باشد.

چهارشنبه 13/6/1392 - 16:29
تغذیه و تناسب اندام

پرخوری معضلی است که افراد با آن درگیر هستند و به دنبال آن باعث چاقی و انواع مختلف بیماریها می‌شود چگونه این مشکل را حل کنیم؟

خبرگزاری فارس: چگونه جلوی پرخوری را بگیریم؟

به گزارش خبرگزاری فارس، آیا به نظر شما پیدا کردن راهی برای اینکه از شر «تا خرخره خوردن» راحت بشویم کار سختی است؟

برخی از افراد هستند که واقعاً از «پرخوری» رنج می‌برند؛ در این مقاله برخی از مواردی آمده است که می‌تواند برغلبه بر آن کمک‌کننده باشد.

شما زمانی که خوشحال هستید و زمانی که احساس ضعف دارید غذا می‌خورید.

موادغذایی به نظر می‌رسد حواس پرتی واضحی از گلایه‌های روزانه باشد.

بسیاری از ما زمانی ‌که گرسنه هستیم، تقریباً توانایی خود را از دست می‌دهیم.

پرخوری به یک مشکل فوق‌العاده‌ای تبدیل شده است. نیازی به گفتن نیست،‌ تمامی کالری‌هایی که مصرف آنها غیر ضروری است بصورت چربی در اطراف شکم ذخیره می‌شود.

اگر شما به طور جدی از اختلال پرخوری اجباری رنج می‌برید و آرزو می‌کنید که چگونه آن را کنترل کنید این مقاله، برای شما مفید خواهد بود.

بدانید که چه موقع پرخوری را متوقف کنید

وسوسه و ولع مصرف موادغذایی اغلب شما را وادار می‌کند تا بیش از آنچه که نیاز دارید، بخورید.

شما به سیگنالهایی که شکم شما برای سیر شدن می‌فرستد،‌ توجه نمی‌کنید؛ به طورمعمول، حدود 12 دقیقه طول می‌کشد که مغز سیگنالهای رضایت از غذا را دریافت کند؛ با این وجود این زمان برای افراد چاق حدود 20 دقیقه است.

به عنوان یک نتیجه، شما به پرخوری حتی زمانی که ظرفیت معده شما به مدت طولانیِ قبل تکمیل شده است، ادامه می‌دهید.

احساس پرشدگی در معده برای شما بسیار ناراحت کننده است.

با این حال، اگر شما به زور این احساس را در خود نگه دارید، در نهایت به این احساس عادت می‌کنید.

از این رو، مهم است که بدانید چه موقع معده شما به ظرفیت خود رسیده است.

به آرامی غذا بخورید

هنگامی که شما به سرعت غذا می‌خورید و بشقاب خود را ظرف چند دقیقه پاک می‌کنید فقط به دوباره پرکردن روی می‌آورید.

شما میزان موادغذایی که در مدت زمان کوتاه مصرف کرده‌اید را درک نمی‌کنید.

از این رو، باید همیشه به آرامی غذا بخورید و مواد غذایی را به درستی بجوید.

به آرامی غذا خوردن، به شما کمک می‌کند تا محتوای مواد غذایی خود را بهتر تشخیص دهید؛ همچنین جویدن درست غذا در هضم آن موثر است.

وقتی پریشان حال هستید، غذا نخورید

غذا خوردن در حالی که مشغول تماشای تلویزیون یا رانندگی هستید اجازه نمی‌دهد که شما صرفا بر روی مواد‌غذایی خود تمرکز داشته باشید.

در نتیجه، شما میزان موادغذایی که برای پرکردن معده خود مصرف کرده‌اید را تشخیص نمی‌دهید.

به طور مشابه، زمانی که حواستان پرت است بعنوان مثال زمانی که مشغول کار کردن با کامپیوتر خود هستید تحت هیچ شرایطی غذا نخورید.

شما نیاز دارید که در هنگام خوردن غذا تمرکز داشته باشید.

هنگام حواس پرتی غذا خوردن نه تنها منجر به مصرف بیش از حد مواد غذایی می‌شود بلکه به جذب بیشتر مواد غذایی منتهی می‌شود.

آموزش برای سرکوب گرسنگی شما همچنین ممکن است به جلوگیری از پرخوری شما کمک کند.

آب بنوشید

اغلب، بدن شما به تشخیص بین سیگنال‌های تشنگی و گرسنگی دچار اشتباه می‌شود.

در نتیجه، شما به احتمال زیاد سیگنال‌های تشنگی را به جای سیگنالهای گرسنگی می‌گیرید و به غذا خوردن نامناسب روی می‌آورید.

از این رو، لازم است به طور منظم آب بنوشید، به طوری که بدن خود را به خوبی هیدراته کنید با هیدراته کردن مانع از ارسال سیگنال‌های مختلط می‌شوید. نوشیدن جرعه‌ای از آب بین وعده‌های غذایی، یک راه حل عالی برای جلوگیری از پرخوری است.

مواد غذایی مناسب را انتخاب کنید

این راه حل نهایی برای پرخوری محسوب ‌می‌شود. شما احتمالا به علت پرخوری هویچ‌ها با خطرات کمتر بهداشتی در قبال خوردن چیپس‌ها مواجه‌ می‌شوید.

از این رو، هر زمان که احساس ضرورت مقاومت ناپذیر به خوردن را داشتید، سعی کنید آن را با غذاهای سالم تعویض کنید؛ مخصوصا زمانی که به دلیل خستگی و یا دسترسی آسان به این موادغذایی روی می‌آورید.

اگر پرخوری شما ناشی از بیماری‌های روانی است، با پرداختن به این مسئله می‌توانید در نهایت مشکل پرخوری را درمان کنید.

نویسنده این مقاله: Ashwini Kulkarni Sule

مترجم: مریم‌قره‌داغی

سه شنبه 12/6/1392 - 19:18
شهدا و دفاع مقدس

این خاطره شاید وجدان خفته بعضی از مدیران رو بیدار کنه و اصلا شهدا یکی از برکات وجودی شان همین است. شهید ملا آقایی فرمانده مهندسی رزمی جنگ جهادسازندگی استان تهران و به قول امام سنگرساز بی سنگر بود.

خبرگزاری فارس: شهیدی که پدرش را سوار ماشین دولتی نکرد

به گزارش گروه «حماسه و مقاومت» خبرگزاری فارس، در سبک زندگی شهدا، انسان به اتفاقاتی برمی‌خوره که به افسانه می‌ماند. چون با دور شدن از سبک زندگی دینی، آدم به ورطه‌ای می‌افتد که برای اینکه وجدانش رو سرکوب کنه این حکایات رو تکذیب میکنه.

در سلوک سربازان جان برکف امام خمینی به رفتار اونها با بیت‌المال به تاسی از الگوی ناب این رفتار یعنی امیرالمومنین (ع) می‌رسیم. و در حافظه نسل اول انقلاب که روزگاری را با شهیدان سپری کرده اند پر است از این رفتارها که قدم اول رستگاری آنها بود. این روزها مصادف با هفته دولت و شهادت شهیدان رجایی و باهنر است. در احوالات شهید رجایی در اهتمامش به بیت المال شنیدم که آقا کمال، پسرش بدون اطلاع پدر و بی منظور از موتوری که شاید ارزش ریالی آنچنانی نداشت و متعلق به بیت المال بود استفاده کرد و با عتاب شهید رجایی مواجه شد.

هفته پیش برای دیدن دوستان قدیمی به یکی از سازمانهای استان تهران رفته بودم که روزگاری الگوی انقلابی ادارات کشور بود و خدمت در آن ارزشی بود که افتخار جهادگر بودن را نصیب می‌کرد. در جمع دوستان صحبت از بیت المال و استفاده بی رویه بعضی‌ها از آن شد و دور از توقع بود که مدیران جهادی آلوده به استفاده غیرشرعی از بیت المال شوند. صحبت که گرم شد من هم خاطره ای از مدیری از مدیران با اخلاص جهادی، یعنی شهید حجت الله ملاآقایی برای جمع گفتم.

این خاطره شاید وجدان خفته بعضی از مدیران رو بیدار کنه و اصلا شهدا یکی از برکات وجودی شان همین است. شهید ملا آقایی فرمانده مهندسی رزمی جنگ جهادسازندگی استان تهران و به قول امام سنگرساز بی سنگر بود.

پدر بزرگوارش برایم نقل کرد که: کپسول گاز خانه تمام شده بود و برای عوض کردن آن نیاز بود مسیر زیادی از منزل تا سر شهرک آزادیه قرچک می‌‌آمدم و کپسول گاز تهیه می‌کردم. حمل کپسول یازده کیلویی گاز برای من که سنی ازم گذشته بود سخت بود و مسیر طولانی تا منزل هم حمل کپسول پر را برایم طاقت فرسا کرده بود. اما دیدم شهید حجت که تازه از جبهه اومده بود با ماشین در مقابلم ظاهر شد. خوشحال شدم که کمک کاری آمد اما در ناباوری دیدم حجت بدون توجه از کنارم گذشت و بعد از چند دقیقه نفس زنان آمد و کپسول گاز را بدوش گرفت و با هم به سمت منزل راه افتادیم. در مسیر راه گفتم:بابا جون تو که با ماشین رفتی تا درب منزل، کپسول رو هم داخل ماشین می‌گذاشتی که اینقدر اذیت نشی. اما حجت لبخندی زد و گفت:بابا اون ماشین برای بیت المال مسلمین است و من اجازه چنین استفاده ای ندارم.

خدایی آیا این چنین نازنیننان حقشون شهادت نبود. کسانی که حاظر نشدند رضایت مخلوق را با سخط خالق معامله کنند. آیا این یک هنر نیست. حقا که امام شهدا فرمود: شهادت هنر مردان خداست.

راوی:جعفر طهماسبی

سه شنبه 12/6/1392 - 19:16
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

آیا می‌دانید که بدون غده تیروئید هم می‌توان زندگی طبیعی داشت؟ در این صورت شاید پرسش دیگر این باشد که برداشتن غده تیروئید اصولا چرا و در چه زمانی ضرورت پیدا می‌کند؟

دکتر فرامرز کریمیان، جراح عمومی در پاسخ می گوید: مهم ترین ضرورت برداشتن تیروئید هنگامی است که غده تیروئید دچار سرطان شده باشد. البته در مواردی که حتی احتمال سرطان هم زیاد باشد، تیروئید باید برداشته شود.

در موارد نادری نیز ممکن است اندازه غده تیروئید بسیار بزرگ شود، به طوری که باعث فشار روی راه تنفس یا بلع شود که در این صورت نیز جراحی تیروئید ضرورت پیدا می کند، حتی اگر مساله سرطان مطرح نباشد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با جام جم در ارتباط با این که چگونه می توان بدون غده تیروئید به زندگی طبیعی ادامه داد، توضیح می دهد: البته به شرط آن که هورمون تیروئید به مقدار کافی مصرف شود. مصرف هورمون تیروئید به مقدار مناسب هیچ عارضه ای ندارد و روزانه به صورت قرص استفاده می شود. خوشبختانه قرص هورمون تیروئید قیمت پایینی دارد و هزینه زیادی را به بیمار تحمیل نمی کند. البته مصرف آن باید حتما با مراقبت و راهنمایی پزشک صورت بگیرد.

جراحی بدخیمی تیروئید به درمان قطعی ختم می شود

درمان اصلی بدخیمی یا سرطان تیروئید برداشتن غده تیروئید است و دیگر درمان ها فقط نقش مکمل دارد.

دکتر کریمیان در این باره می گوید: در موارد بدخیمی، درمان جراحی باید بسرعت انجام شود. خوشبختانه اگر بیمار به موقع عمل شود، احتمال درمان قطعی و ریشه کن شدن سرطان تیروئید وجود دارد؛ ولی اگر درمان با تاخیر صورت گیرد، سرطان تیروئید به احشای مجاور دست اندازی کرده، امکان برداشتن کامل غده سرطانی از بین می رود. همچنین تاخیر در درمان سرطان تیروئید به دست اندازی سلول های سرطانی به غدد لنفاوی و دیگر اعضای دوردست نظیر کبد، ریه و استخوان منجر می شود.

کم کاری، پرکاری وآسیب جدی به غده تیروئید

برخی بیماری های تیروئید که نیاز به عمل جراحی دارد، ممکن است همراه با کم کاری باشد. به گفته متخصصان، دلیل جراحی در این موارد، بیماری اصلی تیروئید است و نه کم کاری آن، اما درمان پرکاری تیروئید مصرف دارو است، ولی در موارد خاص و به تشخیص پزشک، جراحی باید صورت بگیرد.

در پرکاری تیروئید نیز هنگامی که درمان دارویی موثر نیست، جراحی می تواند بیماری را ریشه کن کند و نیاز به مصرف مداوم دارو را برطرف سازد.

نشانه های بدخیمی تیروئید

به گفته دکتر کریمیان، اولین علامت ندول سرطانی تیروئید بزرگ شدن بخشی از غده تیروئید است که بسادگی مشاهده نمی شود. به همین دلیل ندول(توده کوچک و گرد) سرطانی تیروئید تا وقتی بزرگ نشود، علامتی ایجاد نمی کند و در بیشتر موارد به طور اتفاقی کشف می شود، ولی با افزایش اندازه بتدریج علائم فشار روی عناصر حیاتی مجاور نظیر حنجره، راه تنفس، مسیر بلع و رگ های بزرگ گردن ایجاد می شود که می تواند باعث تغییر صدا، تنگی نفس، ایجاد مانع در راه عبور غذا و تورم سر و صورت در اثر فشار روی رگ های گردن شود.

آسیب تارهای صوتی همیشه اتفاق نمی افتد

اما افراد بسیاری نسبت به آسیب های ناشی از جراحی تیروئید به تارهای صوتی نگرانند که دکتر کریمیان در این باره اظهار می کند: جراحی تیروئید غالبا عارضه درازمدتی بر جا نمی گذارد، اما اگر تمام تیروئید برداشته شود بیمار باید تا پایان عمر هورمون تیروئید مصرف کند. با این حال ممکن است عوارض ناخواسته ای در حین جراحی پیش آید که تقریبا همیشه خارج از اراده جراح رخ می دهد، چراکه هیچ جراحی به طور عمدی آسیبی به بیمار وارد نمی کند. مهم ترین آسیب، صدمه به عصب تار صوتی و نیاز به مصرف دائم کلسیم است.

این جراح عمومی تاکید می کند: البته آسیب به عصب تار صوتی در هر عمل جراحی تیروئید ممکن است اتفاق بیفتد. با این حال مهارت و تجربه جراح، نقش مهمی در پیشگیری از آسیب به عصب تار صوتی دارد البته در مواردی که تیروئید بسیار بزرگ باشد، دچار سرطان پیشرفته باشد، قبلا عمل شده یا بیمار دچار عود سرطان تیروئید باشد، احتمال آسیب دیدن عصب تار صوتی بیشتر می شود.

مراقبت، پس از جراحی

نحوه مراقبت و پیگیری پس از جراحی تیروئید با توجه به بیماری اولیه تیروئید تعیین می شود. پس لازم است که پس از عمل، بیمار به صورت منظم برای معاینه و پیگیری به پزشک مراجعه کند. گاهی این مراجعه ها باید تا پایان عمر ادامه یابد. مراقبت و پیگیری های مختلفی پس از جراحی برداشتن تیروئید به عمل می آید که شامل انواع آزمایش ها و تصویربرداری است و بیمار باید دستورهای پزشک را دقیقا دنبال و در صورت نیاز به پزشک مراجعه کند.

پیشگیری از سرطانی شدن تیروئید

به گفته دکتر کریمیان، در موارد مشخصی امکان پیشگیری از بزرگ شدن غده تیروئید وجود دارد. کمبود ید در رژیم غذایی به بزرگ شدن یکپارچه غده تیروئید منجر می شود. به این ترتیب مصرف نمک یددار مانع بزرگی غده تیروئید به دلیل کمبود ید می شود.

از سوی دیگر تابش اشعه رادیواکتیو به ناحیه گردن می تواند به سرطان غده تیروئید منجر شود که معمولا به صورت ندول بروز می کند، ولی قرار گرفتن در معرض تابش اشعه رادیواکتیو نیز در شرایط استثنایی  رخ می دهد.

پونه شیرازی - جام جم

سه شنبه 12/6/1392 - 19:15
كودك

متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: ساندویچ نان و پنیر کم نمک با خیار و گوجه فرنگی، شیر به همراه عسل یا خرما، میوه‌های تازه، آجیل‌های کم نمک و میوه‌های خشک از جمله میان وعده‌های مناسب برای کودکان است.

خبرگزاری فارس: میان وعده مناسب کودک کدام است

برلیانت بزرگمهر در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهارداشت: وعده صبحانه برای کودکان الزامی است چرا که کودک مدت طولانی از شب تا صبح مواد مغزی دریافت نکرده است و برای شروع یک روز پر تحرک از نظر جسمی و فکری نیاز به وعده صبحانه کاملی دارد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: در وعده صبحانه حتماً باید شیر گنجانده شود، برای شیرین کردن شیر می‌توان از دو قاشق عسل استفاده کرد یا آنکه آن را با یکی دو عدد خرما به کودک داد.

بزرگمهر ادامه داد: از کودکی باید فرزندانمان را عادت دهیم تا از نان سبوس دار استفاده کنند.

وی گفت: استفاده از پنیر خامه‌ای گزینه‌ مناسبی نیست بلکه باید از پنیری که شور نباشد به همراه چند گردو استفاده کرد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: باید کودکان را عادت دهیم تا از نمک کمتری استفاده کنند بنابراین نمکی را که شور است باید چند بار در آب قرار داد تا شوری آن گرفته شود.

بزرگمهر، نان پنیر کم نمک، خیار و گوجه، گردو و شیر را یک صبحانه کامل برای کودک امعرفی کرد و افزود: مادران به یاد داشته باشند که از مواد دارای شیرینی زیاد نیز در صبحانه کودک استفاده نکنند.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی به مادران توصیه کرد: همچنین از میان وعده‌های آماده استفاده نکنند بلکه میوه‌های تازه، آجیل کم نمک، میوه خشک و ساندویچ نان و پنیر و خیار و گوجه را در میان وعده کودک جای دهند.

وی استفاده از مواد آماده فرآوری شده مثل چیپس و پفک را که روغن در فرآیند تولیدشان چندبار گرم و سرد می‌شود بسیار خطرناک عنوان کرد و افزود: استفاده از روغن و نمک زیاد به فشار خون بالا، اختلالات قلبی عروقی، راشیتیسم و نرمی استخوان در کودکان منجر می‌شود.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: استفاده از میان‌وعده‌های شیرین مثل انواع نوشابه‌های گازدار که اسید فسفریک موجود در ان نسبت کلسیم به فسفر را به هم می‌زند موجب راشیتیسم و نرمی استخوان در کودکان می‌شود.

وی استفاده از کیک‌های آماده موجود در بازار را که بسیار چرب هستند برای کودک غیر مفید ارزیابی کرد و افزود: شیرینی موجود در این کیک‌ها به چربی تبدیل می‌شود و علاوه بر چاقی، باعث اختلالات قلبی و عروقی در کودکان می‌شود.

سه شنبه 12/6/1392 - 19:13
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: عوارضی مثل احساس خالی شدن لثه، حساسیت به سرما و گرما، ایجاد فضای خالی بین دندانها به دلیل باقیماندن جرم به وجود می‌آید و جرم‌گیری دندان فقط این آسیب‌های در حال گسترش را در معرض دید بیمار قرار می‌دهد.

خبرگزاری فارس: جرم‌گیری، آسیب‌های نهفته دندان را آشکار می‌کند

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: در حوزه سلامت هیچ دردی را نمی‌توان بدون درمان رها کرد جرم، پلاک میکروبی و امثالهم نشانه و عامل بیماری لثه است و با این توضیح نمی‌توان آن را درمان نکرد.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت: آن چیزی که باید به بیماران گفت این است که پس از حذف کامل جرم و پلاک میکروبی، تنها کسی که می‌تواند از تجمع مجدد و گسترش بیماری جلوگیری کند خود بیمار است.

این دندانپزشک ادامه داد: عوارضی مثل احساس خالی شدن لثه، حساسیت به سرما و گرما، ایجاد فضای خالی بین دندانها به دلیل باقیماندن جرم به وجود می‌آید و جرم‌گیری دندان فقط این آسیب‌های در حال گسترش را در معرض دید بیمار قرار می‌دهد.

فاطمی تصریح کرد: به تأخیر انداختن جرم‌گیری باعث حذف این عوارض نمی‌شود بلکه چون بیماری‌های لثه بیماری‌هایی است با پیشرفت آرام و کند هستند این کار فقط باعث می‌شود که بیمار در مرحله پیشرفته‌تری از بیماری لثه قرار بگیرد.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی ادامه داد: جرم‌گیری معمولاً با وسایل دستی یا برخی دستگاه‌ها انجام می‌شود که هیچ کدام از این روشها، توانایی از بین بردن بافت دندان را ندارند.

این دندانپزشک تأکید کرد: جرم‌گیری هیچ گونه آسیبی متوجه نسج دندان نخواهد کرد.

سه شنبه 12/6/1392 - 19:12
خواص خوراکی ها

 

عرق کاکوتی: ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم درناراحتی های گوارشی ،ضد اسهال ،مقوی معده ،خلط آور.
بهار نارنچ : معطر ، مقوی اعصاب و قلب ، آرام بخش ، ضد نفخ .
زیره سبز  :  ضد چاقی ، چربی ، تنگی نفس ، باد شكن ، هضم غذا ، زیاد كننده شیر مادران .
نسترن : تقویت قلب و اعصاب ، رفع سردی ، دفع كرم روده ، درد معده ، سنگ كلیه و اسهال .
عرق زینان:ضد نفخ ،درمان سوء هاضمه، ضد تهوع ،خلط آور، مدر، ضد کرم ،ضد اسپاسم، رفع ترشی معده.
عرق مخلوط زیره:نیرو دهنده، ضد نفخ ،مقوی معده، درمان سوئ هاضمه، اشتهاآور ،افزایش دهنده شیر.
شیرین بیان : طعم و طرز مصرف عرق شیرین بیان از پودر و عصاره آن  بهتر است.
عرق کلپوره:مقوی ،رفع سردرد، درمان ضعف عمل دستگاه گوارش، رفع ناراحتی های هاضمه ودل درد ،رفع درد ناحیه قلب ،تب بر.
كرفس : درد شكم ، تنگی نفس ، تقویت كننده معده .
عرق اسطو خودوس:معطر، مقوی ،آرام بخش ،خواب آور ملایم،  ازبین برنده نفخ واسهال ،کاهش دهنده سرفه ،مدر.
عرق رازیانه :مدر، ضد اسپهاسم عضلات ،ضد نفخ، مقوی قلب مقوی معده درمان سوء هاضمه خلط آورافزایش دهنده شیر.
آویشن : هاضم غذا ، محرك قوای رئیسه ، ضد درد عادت ماهانه .
شاتره : سردی ، مقوی ، تقویت كننده پوست ،آرام بخش، ضد خارش ، اشتها آور، صفرا بر برخی غدد سلطانی با نشاء اپی تیلوم .
شربت سکنجبین:رفع عطش وگرما زدگی، دارای خواص سرکه ی سیب.
عرق شنبلیله:نیرو دهنده، رفع کم خونی ،ضد دیابت ،کاهش دهنده قند خون.
شوید : انو اع چربی بدن  - هضم غذا طعم دهنده، معطر، نیرو دهنده ،هضم کننده، مقوی معده، افزایش دهنده شیر، درمان سوء هاضمه به ویژه کودکان ،رفع استفراغ ،مسکن ،مدر ،کاهش دهنده چربی خون.
آبلیمو:چاشنی ، سرشاراز ویتامین ث ،ضداسکوربوت، ضدعفونی کننده. 
گلاب : مقوی اعصاب و قلب - پوست - نیكو ی رخسا ر .
بیدمشك: تقویت كننده قلب و معده ، ملین آرامبخش و خونساز است ضد سر درد و دردهای عضلانی .
شربت توت فرنگی:سرشار از ویتامین ث ،حاوی کلسیم وویتامین آ .
نعنا: باد شكن معالج بواسیر ،پیچ شكم ،  رفع اسهال و استفراغ معده .
شوید : انو اع چربی بدن  - هضم غذا طعم دهنده، معطر، نیرو دهنده ،هضم کننده، مقوی معده، افزایش دهنده شیر، درمان سوء هاضمه به ویژه کودکان ،رفع استفراغ ،مسکن ،مدر ،کاهش دهنده چربی خون.
كاسنی : سردی مقوی معده ،  تب بر ، بیماری های كبدی و كلیوی .
عرق ختمی:نرم کننده مخاط ها وداوای بیماریهای ریوی،  سینه سرفه وگلو، رفع تحریکات جلدی.
عرق چهار گیاه:ضد نفخ، رفع سوء هاضمه ،بادشکن، ضد دل پیچه ،مقوی معده ،رفع اسهال های عادی.
بید : اثر قاطع  ولی كند بر تبهای مداوم دارد و خواب آور ،  آرامش بخش ، رماتیسم، ضد یرقان .
برگ گردو : درمان درد مفاصل ، ضد دیابت  ( قند ) .
بابونه : صفرا بر - مدر - بادشكن - اشتها آور - قاعده آور.
پونه : ضد سرما خوردگی ، سرفه ،عفونت .
خارشتر : طبیعت سرد دارد مدر قوی، تصفیه خون و كبد ، سنگ كلیه و مثانه و سیاه سرفه .
عرق گشنیز:طعم دهنده، ضد اسپاسم، ضد نفخ، بادشکن.
عرق زیره سیاه:معطر، طعم دهنده، ضد نفخ ،ضداسپاسم، ضدمیکرب، قابض ،رفع قلنج نفخی کودکان.
بو مادران : درد شكم،  بواسیر، ضد عفونت ، سرماخوردگی .
گزنه : ضد قند ، درمان بالا رفتن فشار خون ، كبد ، چربی خون و كلسترول.
عرق دارچین زنجبیل:معطر ،طعم دهنده ،محرک ،بادشکن ،مغذی ،ضد تهوع واسپاسم.
گاو زبان : مقوی ، نیكوی  رخسار، اعصاب و روان تنگی نفس، نشاط آور ، كلیه و مثانه .
مرزه : درمان نقرس  ،  اسهال  ، قلنج ،  مقوی نیروی هاضمه ، نرمی استخوان .
برگ چنار : بسیار سرد ،  تب بر ، معالج تنگی نفس ، چاق كننده  ، اعصاب و رعشه .
چهار عرق گرم : تقویت كننده ، مفید به حال مسرودین ، هضم غذا  ناراحتیهای معده و شكم .
تارونه : یسیار آرام بخش ، مسكن اعصاب ، درد مفاصل ، خواب آور .

منبع: پارسی طب

سه شنبه 12/6/1392 - 19:11
اطلاعات دارویی و پزشکی

دندان عقل

 

 

در دهان انسان به‌طور طبیعی 32 دندان وجود دارد. از این تعداد، 12 دندان آسیاب بزرگ، 8 دندان آسیاب كوچك، 8 دندان ثنایا و 4 دندان نیش است.

 جالب است بدانید كه در انسان‌های اولیه تعداد دندان‌ها بیشتر از این هم بوده است و با تكامل بشر و كاهش نیاز او به جویدن غذاهای سخت، تعداد دندان‌ها كمتر شده است.

انحراف از مسیر طبیعی در هر دو جهت كاهش یا افزایش تعداد دندان‌ها رخ می‌دهد ،‌طوری كه ممكن است در برخی افراد دندان اضافی و در برخی افراد كمبود تعداد دندان وجود داشته باشد.
با توجه به گرایش تكاملی انسان برای كاهش تعداد دندان‌ها، وضعیت دندان‌های عقل طوری است كه در برخی افراد كاملا طبیعی است و در برخی وضعیت این دندان نیمه نهفته یا نهفته است و برخی افراد اصلا چنین دندانی ندارند.

دلیل این اتفاقات هم به این تئوری برمی‌گردد كه با كاهش نیاز انسان به جویدن غذاهای سفت و خام، اندازه استخوان فكی كاهش پیدا كرده است بنابراین ظرفیت حفظ تمام دندان‌ها در بسیاری از افراد از بین رفته و از آنجا كه دندان عقل آخرین دندانی است كه در سنین 16 تا 25 سالگی در دهان می روید قسمت عمده‌ای از انحرافات و كمبود فضا‌ها در این دندان رخ می‌دهد.

بیماران زیادی به دندانپزشكان مراجعه می‌كنند و در ارتباط با نهفتگی دندان عقل، خطر كج شدن سایردندان‌ها به دلیل فشار دندان عقل یا درد در ناحیه یا نگرانی از ایجاد مشكلات فكی پرسش دارند. در مرحله اول روشن شدن این موضوع اهمیت زیادی دارد كه اصولا به دندانی كه هنوز سن رویش آن فرا نرسیده و وضعیت غیرعادی ندارد دندان نهفته نمی‌گوییم.
دندان نهفته دندانی است كه از زمان رویش آن گذشته و به دلایل متعدد قادر نیست كه در ردیف مناسب سایر دندان‌ها قرار گیرد.

 

دندان عقل

چنین دندان عقلی ممكن است در بافت نرم یا سخت‌ گیر كرده باشد. مشكلاتی كه دندان‌های نهفته عقل می‌توانند ایجاد كنند عبارت است از التهاب بافت نرم پوشاننده این دندان‌ها كه در اغلب موارد در ارتباط با دندان‌های نیمه‌رویش یافته اتفاق می‌افتد، پوسیدگی دندان عقل یا پوسیدگی در ناحیه مجاور دندان عقل و خطر صدمه رسیدن به دندان مجاور. در ارتباط با كج شدن سایر دندان‌ها به دلیل فشار دندان عقل ذكر این نكته ضروری است كه ارتباط این دو كاملا تایید شده نیست.

 

مساله اصلی آن است كه اگر دندان‌ها تكیه‌گاه مناسبی برای یكدیگر باشند امكان به هم ریختگی كمتری برای آنها وجود دارد.
قسمت عمده‌ای از مشكلاتی كه در ارتباط با دندان عقل رخ می‌دهد مربوط به موقعیت این دندان در انتهای فك است.

این مساله باعث می‌شود دسترسی به این ناحیه برای تمیز كردن آن مشكل شده و تجمع غذا و ایجاد پلاك دندانی در ناحیه تشدید شود. با گیر كردن مواد غذایی در ناحیه و رشد میكروب‌ها عفونت ایجاد می‌شود و همین مساله باعث درد شدید و محدودیت باز كردن دهان می‌شود. از طرفی با ایجاد پلاك دندانی خطر ایجاد پوسیدگی در دندان عقل یا دندان مجاور آن هم بشدت افزایش می‌یابد.
برگرفته از دکتر من
منبع: پارسی طب
سه شنبه 12/6/1392 - 19:6
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته