• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1004
تعداد نظرات : 424
زمان آخرین مطلب : 4210روز قبل
آموزش و تحقيقات

بازیهای ویدئویی فعال می‌تواند فعالیت جسمانی کودکان را افزایش دهد و از چاقی کودکان جلوگیری می‌کند.

خبرگزاری فارس: بازیهای ویدئویی فعال، جلوی چاقی کودکان را می‌گیرد

به گزارش پایگاه خبری هلث دی نیوز آمریکا، تحقیقات جدید نشان داد کودکانی که از بازیهای ویدئویی فعال استفاده می‌کنند، ضربان قلبشان در حین بازی تندتر می‌زند، از اکسیژن بیشتری استفاده می‌کنند و انرژی بیشتری مصرف می‌کنند.

محققان انگلیسی در تحقیقات جدید خود دریافتند که کمی فعالیت جسمانی می‌تواند در کودکان ایجاد چاقی کند.

محققان انگلیسی گفتند: بازیهای ویدئویی فعال در مقایسه با بازیهای ویدئویی که کودکان تنها روی مبل می‌نشینند، جنب و جوش را ترغیب می کنند و می‌توانند به کودکان کمک کنند تا فعالیت جسمانی خود را افزایش دهند.

محققان در تحقیقات خود اطلاعات 10 پسر و 8 دختر 11 تا 15 ساله را که از بازیهای ویدئویی فعال استفاده می‌کردند را بررسی کردند این کودکان از دو بازی استفاده می‌کردند.

بر اساس این تحقیقات، میزان مصرف انرژی در این بازیها در مقایسه با بازیهای ویدئویی قدیمی به ترتیب 103 و 194 درصد بیشتر بود.

نتایج این تحقیقات به صورت آن لاین در مجله Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine به چاپ رسید.

منبع : خبرگزاری فارس

يکشنبه 9/7/1391 - 20:17
اطلاعات دارویی و پزشکی

محققان در تحقیقات جدید خود دریافتند که علائم سرماخوردگی می توانند تنها نشان دهنده آلرژی فصل پاییز باشند.

خبرگزاری فارس: علائم سرماخوردگی نشان دهنده آلرژی پاییزی است

به گزارش پایگاه خبری هلث دی نیوز آمریکا، بسیاری از والدین می گویند که فرزندانشان با بازگشایی مدارس دچار سرماخوردگی می شوند اما گاهی آبریزش بینی علامت سرماخوردگی نیست بلکه می تواند به دلیل آلرژی پائیزه ایجاد شده باشد.

دکتر جوزف لیجا متخصص آلرژی دانشگاه لویولا در شیکاگو گفت: بیشتر اوقات آبریزش بینی در فصل پائیز نشان دهئده زکام حساسیت پائیز است که به دلیل رگ ویدها ایجاد می شود.

رگ وید گیاهی است که موجب بروز آلرژی و تب یونجه می شود. گرده این گیاه در باختر میانه زیاد دیده می شود.

کپک قارچی یک ماده آلرژیزای دیگر است که در باختر میانه وجود دارد که در سال جاری به نسبت سالهای قبل بیشتر مشکل ساز بوده است و به خاطر اینکه افزایش تعداد این کپکها، سازمان هواشناسی در مورد وجود آنها هشدار داده است.

در حالت معمول کپک بیش از 50 هزار در هوا یک هشدار محسوب می شود. در 6 سپتامبر این میزان 60 هزار بود.

افرادی که در مکانهایی زندگی می کنند که در آنجا ذرت برداشت می شود یا محل زندگی آنها نزدیک به این مکانها است بیشتر در معرض آلرژی قرار می گیرند به دلیل آنکه ذرت از خانواده گراس است و آلرژیهای گراس شایع می شود.

آکادمی آلرژی، آسم و ایمنی شناسی آمریکا گفت: دلیل مشکل ساز بودن رگ وید این است که تنها یک گیاه آن می تواند یک میلیارد دانه گرده تولید کند.

این دانه ها بسیار سبک هستند و به راحتی در هوا جابه جا می شوند.علائم حساسیت می تواند با توجه به مکان زندگی از اوایل آگوست آغاز شود و تا ماه اکتبر ادامه داشته باشد.

افرادی که در جاهایی با آب و هوای گرمتر زندگی می کنند و میزان دی اکسید کربن هوا در محل زندگیشان بیشتر است مدت زمان طولانی تری در معرض این گرده ها هستند.

از علائم آلژی پائیزه مشابه آلرژی بهاره می توان به عطسه،  آبریزش بینی، خارش چشم یا پرآب شدن چشم، سردرد،  فشار و درد سینوس اشاره کرد.

تحقیقانت نشان داده است که آلرژیهای رگ وید گاهی اوقات می توانند موجب ایجاد کهیر روی پوست شوند.

محققان توصیه کردند که بهتر است افرادی که به آلرژی دچار می شوند قبل از شروع علائم از داروهای حساسیت استفاده کنند. چون در صورت بروز علائم زمان بهبودی طولانی تر خواهد بود.

برای کنترل علائم آلرژی برخی از آنتی هیستامینها مثل آلگرا (Allegra)، کلاریتین (Claritin) و زیرتک (Zyrtec) مفید هستند.

استفاده از اسپری بینی استروئید هم که به کوچک شدن بافت ورم کرده بینی کمک می کند برای برخی از افراد پیشنهاد می شود.

در صورتی که با استفاده از این داروها بهبودی حاصل نشود استفاده از ایمنوتراپی پیشنهاد می شود اما ماهها طول می کشد تا ایمونوتراپی استاندارد موثر واقع شود.

در نوع جدیدتری از ایمونوتراپی که به آن درمان سریع می‌گویند فقط در یک روز 5 تا 10 تزریق انجام می شود و با استفاده از این روش بدن در طول دو هفته ایمنی کاملی پیدا می‌کند.

محققان توصیه کردند: بهتر است تا پنجره ها بسته باشند و هوای داخل منزل مرتباً با تهویه هوا عوض شود و در صورت امکان زمانی که تعداد این گرده ها افزایش می یابد از بیرون رفتن خودداری شود.

به گفته محققان، بهتر است قبل از خواب و پس از ورود به خانه دوش بگیرید تا این گرده ها از روی مو و پوستتان جدا شوند.

محققان می گویند: در صورت استفاده از داروهای آسم و آلرژی آنها را با یک برنامه مرتب مصرف کنید.

لیجا گفت: در صورتی که کپک برای شما مشکل ساز است به حیاط منزلتان نگاهی بیندازید تا مطمئن شوید هیچ آب ساکنی در آنجا وجود ندارد زیر این نوع آبها می توانند موجب ایجاد کپک شوند.

در صورت امکان از کسی بخواهید تا برگهای ریخته شده در حیات منزل شما را تمیز کند اما اگر خودتان می خواهید این کار را انجام دهید حتماً از ماسک استفاده کنید.

درصورتی که در منزل کپک دارید ترکیب وایتکس و آب می تواند این هاگهای کپک را از بین ببرد.

منبع : خبرگزاری فارس

يکشنبه 9/7/1391 - 20:11
سلامت و بهداشت جامعه
واژه آوارگی زیست محیطی، هنوز غیر ملموس است. كسانی كه روزی در زمین كشاورزی خود شخم می‌زدند، اما حالا زمین‌های آنها بر اثر توفان‌ها و گردبادها به بیابان تبدیل شده و باید از محیط‌های آلوده و خشك فراری باشند.

تجربه خشكسالی این سال‌ها و انتشار ریزگردهایی كه آسمان نیمی از كشور را تیره و تار كرده از واقعیت سخت و دشوار سال‌های پیش‌رو نشان دارد.

واقعیتی تلخ كه همچنان در سكوت نهادهای مسوول باقی مانده و گاهی واكنش‌ها و اظهارنظرهای غلط، بی‌منطق و فاقد بنیان‌های فنی و علمی از آنان سرمی زند.

برای رسیدن به ذهنیتی شفاف از این اظهارنظرها و بحران‌هایی كه طی این چند سال گریبانگیر مردم بوده است، مصاحبه‌ای با دكتر محمدحسین مهدیان، عضوهیات علمی پژوهشكده حفاظت خاك و آبخیزداری وعضو انجمن علوم خاك انجام دادیم كه در ادامه می‌آید.

امروزه صحبت‌های كارشناسی ضد و نقیضی درباره چگونگی پدید آمدن این ریزگردها می‌شود. بهانه اصلی ما از این مصاحبه این است كه بپرسیم اصلا داستان ریز گردها از كجا آغاز شده و قرار است به كجا ختم ‌شود؟

اولین زنگ خطر این ریزگردها ازسال 63 نواخته شد، یعنی سالی كه منطقه و كشور ایران با بحران كم آبی مواجه شد و به مدت پنج سال هم ادامه پیدا كرد، بنابراین باید برای حل این مشكل از همین سال‌ها تدابیری اساسی اندیشیده می‌شد، اما نشد؛ سال‌هایی كه كارشناسان و متخصصان كشور ما و كشورهای همسایه بخوبی پدید آمدن چنین پیامدهایی را پیش‌بینی می‌كردند اما به‌دلیل نداشتن مدیریت خوب و مناسب در حوزه آبخیز و دیدگاه‌های مقطعی از پیامدهای آن مثل ایجاد ریزگردها غفلت كردند و به جای حل این معضل سد ساختند و از آب یك منطقه مشخص استفاده كردند.

اگر متخصصان ما از همان دوران به فكر پیامدهای آن بودند و این مشكلات را با هماهنگی كشورهای منطقه حل وفصل می‌كردند امروز ما دچار چنین معضلی نمی‌شدیم. به‌عنوان مثال ما اگر در آن سال‌ها كمبود آب یك منطقه را از حوزه‌های دیگر آبی تامین می‌كردیم یا آب دریا را شیرین می‌كردیم می‌توانستیم به صورت موردی و مقطعی در برنامه‌ای كوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت این معضل را تا حدودی حل كنیم، اما حالا پدید آمدن این ریزگردها شوخی‌بردار نیست، چرا كه پیامدهای جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد و باید برای حل و فصل آن فكرهای اساسی انجام شود چون هر روز برشدت میزان آن افزوده می‌شود. مثلا طبق بررسی‌های محققان از سال 81 تا 87 علاوه برافزایش تعداد وقوع ریزگردها، شدت آن نیز نسبت به سال‌های قبل زیاد تر شده واین پیامد‌ها در سه ماه امسال نیز بیش از پیش خود را نشان داده است.

به پیامدهای جبران ناپذیر این ریزگردها اشاره كردید كه اگر به موقع تدابیر اساسی برای آن اندیشیده نشود با معضل‌های بزرگ‌تری مواجه خواهیم شد. اگر بخواهیم یك نگاه اجمالی به این پدیده داشته باشیم انتشار ریزگردها طی این چند دهه چه پیامدهایی به دنبال داشته است؟

تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات دولتی، لغو پروازها، تصادفات جاده‌ای، سختی حمل و نقل زمینی از جمله پیامدهای ملموس این معضل هستند كه صدمات زیاد اقتصادی را به پیكره جامعه وارد می‌كند. مثلا شاید در ظاهر لغو یك پرواز ساده باشد، اما همین لغو پرواز می‌تواند روند تجارت یك تاجر را مختل كند.انتقال یك بیمار اورژانسی به یك نقطه دیگر را به تاخیر بیندازد.

باعث لغو بسیاری از كنفرانس‌های علمی شود. كیفیت محصولات كشاورزی، لبنی و فرآورده‌های گوشتی را كاهش دهد. جدا از این پیامدها برخی عوارض غیرملموسی هم در آینده تاثیرات خود را نشان خواهد داد كه غیر قابل جبران است، مثلا در صورت ادامه انتشار این ریزگردها، سلامت جسمانی بسیاری از بیماران حاد ریوی به خطر می‌افتد. همچنین در آینده نزدیك علاوه برافزایش تعداد این بیماران، هزینه درمان افراد مبتلا به این عارضه هم به مرز غیرقابل قبولی می‌رسد. یكی دیگر از مشكلات اساسی ما این است كه تصور می‌كردیم مواد آلوده فضای جنگ در آن منطقه خوابیده است، در صورتی كه مواد آلاینده مناطق​ جنگی و آلودگی‌های نفتی از طریق همین ریزگردها از منطقه‌ای به منطقه دیگری در حال جابه‌جایی است كه خود عامل انتقال بسیاری از باكتری‌ها و ویروس‌هاست و روز به روز بر وسعت این مناطق آلوده افزوده می‌شود.

شاید یكی از معضلاتی كه این اواخر اغلب كشاورزان با آن دست و پنجه نرم می‌كردند این باشد كه محصولاتشان مثل سابق سودآور نیست و برای حل این معضل باید به شهرهای سالم‌تر مراجعه كنند. شما فكر می‌كنید ادامه این روند چه مخاطراتی به همراه خواهد داشت؟

مهدیان: منطق حكم می‌كند برای رهایی از معضل ریزگردها در وهله اول متولی خاصی تعیین شود تا سایر ارگان‌ها و سازمان‌ها تحت نظارت این مجموعه و با تخصیص اعتبار لازم كار تحقیقاتی خود را آغاز كنند​

یكی از بحران‌های دیگری كه طی این چند دهه آثار خود را نشان داده،كاهش كیفیت و كمیت محصولات كشاورزی و تولید عسل و گرده افشانی گل‌هاست. زنبورهای عسل نقش سازنده‌ای در تبدیل عسل و گرده افشانی گل‌ها دارند، اما متاسفانه نشستن متناوب گرد وخاك روی گیاهان علاوه بر كاهش توانایی فتوسنتز گیاهان در روند تولید عسل و گرد افشانی گل‌ها و گیاهان تاثیر زیادی گذاشته است. ​این كاهش عملكرد پوشش گیاهی می‌تواند بر حیات جانوران،مراتع و دامداری كشور نیز در دراز مدت تاثیر گذار باشد.

متاسفانه استمرار این پدیده باعث شده زندگی كشاورزان بویژه نواحی جنوب غربی كشورمان مختل شود و سطح مهاجرت‌های منفی كشاورزان برای فرار از این ریزگردها مانند زمان جنگ كه عده بیشماری از مردمان نواحی جنگی به شهرهای اطراف مانند تهران مهاجرت كردند،افزایش پیدا كند.

در صورتی كه اگر فردی كشاورز در زمین زراعی خود به كشاورزی بپردازد و درآمد خوبی داشته باشد و بتواند زندگی خود را بچرخاند هیچ وقت به فكر مهاجرت نمی‌افتد.متاسفانه امروزه پهنه وسیعی از كشورمان از هجوم این ریزگردها در امان نیست.

شما منشأ اصلی این ریزگردها را از كجا می‌دانید؟ فكر می‌كنید چرا كارشناسان ما برای حل این بحران متفق‌القول نیستند و نظرها و اقدامات متفاوتی ارائه می‌دهند؟

طبق بررسی‌هایی كه انجام شده در حال حاضر كشورهای ایران، عربستان، تركیه و عراق در ایجاد این ریزگردها تاثیر دارند و ریز گردهای داخلی ایران و صحرای آفریقا نیز در دراز مدت تاثیرهای خود را نشان خواهد داد، اما در پاسخ به این سوال كه آیا این ریزگردها منشا داخلی دارند یا خیر باید بگویم ریزگردهای مقطعی نشان از محلی بودن دارند، اما این نوع ریزگردها یكپارچه هستند.

اگر با هواپیما بر فراز آسمان حركت كنیم این نوع ریزگردها را مشاهده خواهیم كرد كه منشأ محلی ندارد، اما می‌توانند ریزگردهای برون‌مرزی را تشدید كنند. مساله بسیار مهمی كه جای تامل زیاد دارد این است كه ما متاسفانه مدیریت خاك را در سطح كشور درك نكرده‌ایم و اقدامی برای بهینه‌سازی محیط خاك انجام نداده‌ایم، مثلا همه زباله را دفن می‌كنیم و وقتی تصمیم می‌گیریم جایی را آباد كنیم ابتدا خاك آن ناحیه را شخم می‌زنیم و بدون برنامه‌ریزی و در نظر گرفتن ابعاد زیست محیطی آن، اقدام به آبیاری آن ناحیه می‌كنیم.

غفلت از این امر مهم باعث می‌شود این ناحیه در آینده خود كانون محلی برای ایجاد ریزگردها شود. یكی دیگر از مشكلات ما این است كه هنوز بحران ریزگرد را جدی نگرفته‌ایم. از شرایط پیش آمده و وضع موجود می‌نالیم، خطر را لمس كرده‌ایم، اما برای رفع آن، برنامه خاص و كار علمی مشخصی نداریم. مثلا الان تمهیداتی از سوی سازمان جنگل‌ها و مراتع ومحیط زیست برای مهار این ریزگردها به انجام رسیده است و معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری هم طرح‌هایی را مدیریت كرده، اما هیچ‌كدام به‌دلیل نداشتن متولی خاص به سرانجام نرسیده است.

به نظر شما برای رهایی از این معضل چه تمهیداتی باید اندیشیده شود؟

منطق حكم می‌كند در وهله اول متولی خاصی تعیین شود تا سایر ارگان‌ها، سازمان‌های مربوط، موسسات و مراكز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها هر یك تحت نظارت این مجموعه و با تخصیص اعتبار لازم كار تحقیقاتی خود را آغاز كنند. پس از آن باید یك برنامه‌ مدون كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت طراحی شود تا در یك چشم‌انداز چند ساله این بحران بخوبی مدیریت و حل و فصل شود.

مدیریت بحران ریزگردهای داخلی بویژه ریزگردهای جنوب شرق ایران به‌دست خودمان است و برای حل آن مشكلی نداریم، اما برای مدیریت ریزگردهای منطقه، در سطح بین‌الملل نیازمند تعاملات سیاسی و دیپلماتیك هستیم. در حال حاضر این تعامل برقرار شده، اما هنوز كافی نیست و برای پیشگیری و مهار آن باید از فناوری كشورهای خارج از منطقه كمك بگیریم.

همچنین در تمام دنیا وقتی یك ناحیه دچار بحران‌هایی مانند سیل، زلزله و جنگ می‌شود، نیروهای ارتش به طرق مختلف به كمك مردمان آن ناحیه می‌رود. عوارض این ریزگردها خیلی بدتر از زلزله، جنگ و سیل است، بنابراین لازم است ارتش جمهوری اسلامی هم دست به كار شود و با استفاده از پتانسیل‌های بیشتر نیروی نظامی و متخصصان این حوزه به مقابله با این ریزگردها برود.

فرزانه صدقی - جام جم

يکشنبه 9/7/1391 - 20:9
بیماری ها
بعضی از بیماری‌ها را همه می‌‌شناسند، در حالی كه برخی دیگر میان مردم ناشناخته ‌مانده است‌ البته این نبود شناخت و آگاهی معمولا به ضرر افراد تمام خواهد شد؛ چراكه اگر بیماری و اختلالی را نشناسیم، به موقع هم به فكر تشخیص و درمانش نخواهیم بود.

 

 در چنین شرایطی، نتیجه هم مشخص است؛ روبه‌رو شدن با عوارضی كه گاه براحتی جبران نمی‌شود.

اوتیسم یكی از این بیماری‌هاست كه خیلی آن را نمی‌شناسند یا فقط اسمش را شنیده‌اند؛ علائم این بیماری در سال‌های اولیه زندگی كودك نمایان می‌شود و هر چه زودتر برای درمان و كنترل آن اقدام كنند، آینده بهتری نیز در انتظار كودك خواهد بود.

دكتر آزیتا توسلی، فوق تخصص بیماری‌های مغز و اعصاب كودكان در گفت‌وگو با جام‌جم در این‌باره توضیح می‌دهد: اوتیسم یك بیماری با طیفی گسترده است كه شامل ناتوانی‌های تكاملی سیستم عصبی می‌شود و آن را از خفیف تا شدید طبقه‌بندی می‌كنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در مورد علائم بیماری می‌گوید: كودكانی كه دچار اوتیسم هستند، در تعاملات اجتماعی‌شان با نقص روبه‌رو بوده و نمی‌توانند با دیگران ارتباط اجتماعی برقرار كنند.

ارتباط كلامی و غیركلامی‌شان نیز همراه با اختلال است. علاوه بر این موارد، این بچه‌ها رفتارهای تكراری و كلیشه‌ای از خود نشان می‌دهند و تمایلات و عواطف‌شان محدود و كند است.

اوتیسم بیماری روانی نیست

بعضی‌ها اوتیسم را نمی‌شناسند و تصور می‌كنند اوتیسم نوعی بیماری روانی است یا این‌كه به عقب‌افتادگی ذهنی كودك منجر می‌شود. در حالی كه اوتیسم جزو بیماری‌های روان نیست و با این‌كه شاید بعضی از علائم بیماری‌های روان شبیه به نشانه‌های اوتیسم باشد، ولی نوع و روند بیماری‌ها كاملا با هم متفاوت است.

دكتر توسلی ضمن بیان این‌كه وجود نقایصی در تكامل سیستم عصبی این بچه‌ها موجب بروز چنین حالاتی می‌شود، می‌گوید: ساختمان‌های مغز و ارتباطات بین نورون‌ها و سیناپس‌های مغز به دلایلی در این كودكان بخوبی ایجاد نمی‌شود و در آینده بازتاب این نقایص ممكن است به صورت اوتیسم بروز كند.

این پزشك متخصص می‌افزاید: عوامل ژنتیكی و فاكتورهای ناشناخته محیطی نیز در این زمینه می‌تواند موثر باشد؛ به این معنا كه ممكن است بیماری در خانواده‌ای به صورت ژنتیكی مشاهده شود یا عوامل ناشناخته محیطی كه مادر در دوران بارداری با آنها روبه‌رو شده، زمینه‌ساز چنین مشكلی شود البته ممكن است علائم اوتیسم از ماه‌های اولیه پس از تولدنمایان شود. با این حال اوتیسم در پسرها شایع‌تر بوده و میان آنها حدود چهار برابر دختران مشاهده می‌شود.

نشانه‌ها را باید بشناسید

همان‌طور كه گفته شد خیلی‌ها با اوتیسم آشنا نیستند و نمی‌دانند چه زمانی باید به بروز این بیماری شك كنند. دكتر توسلی ضمن بیان این‌كه می‌توان بیماری را در ماه‌های اول زندگی شیرخوار تشخیص داد، درباره علائم آن توضیح می‌دهد: كودك یك ساله باید بتواند كلماتی مانند «بابا» و «مامان» را ادا كند، ولی چنانچه شیرخوار در این سن هیچ‌گونه تولید صوتی نداشته باشد و تا شانزده ماهگی نتواند كلمه‌ای را بیان كند یا تا دو سالگی قادر نباشد عبارات دوكلمه‌ای را بگوید، پدر و مادر باید به ابتلای كودك به این بیماری شك كنند بنابراین می‌توان گفت تاخیر در تكلم و به دست نیاوردن مهارت‌های تكلمی یكی از علائم اوتیسم در سنین خیلی پایین است.

وی می‌افزاید: گاهی هم ممكن است كودك تا یك سالگی چند كلمه را یاد گرفته و ادا كند، ولی با گذشت زمان آنها را فراموش كرده و تكلمش دیگر پیشرفت نكند؛ این مورد هم زنگ خطری است كه والدین باید در نظر داشته باشند. به گفته این فوق تخصص بیماری‌های مغز و اعصاب كودكان، این بچه‌ها به چشم پدر و مادرشان نگاه مستقیم نمی‌كنند و با سایر بچه‌های هم‌سن و سال‌شان نیز نمی‌توانند ارتباط برقرار كنند.

همچنین مهارت بازی كردن ندارند و از اسباب‌بازی‌ها به شیوه صحیح استفاده نمی‌كنند؛ مثلا ممكن است ماشین را فقط جلو و عقب ببرند یا چرخش را بچرخانند.

دكتر توسلی ادامه می‌دهد: مهم‌ترین مشكلی كه پدر و مادر را متوجه بروز بیماری می‌كند، ناتوانی كودك در برقراری ارتباطات اجتماعی است؛ گاهی ممكن است او بتواند با اطرافیان و در محیط خانه ارتباطی جزئی و محدود داشته باشد، ولی شرایطی هم پیش می‌آید كه كودكان مبتلا به اوتیسم هیچ‌گونه ارتباط چشمی یا غیرچشمی با افراد خانواده‌شان ندارند و بیشتر در خودشان فرورفته‌اند. حتی گاهی ممكن است پدر و مادر در روزها و ماه‌های اول پس از تولد، به اشتباه تصور كنند كودك ناشنواست؛ چون او هیچ واكنشی به صدا كردن اسمش نشان نمی‌دهد و توجهی به اطرافش ندارند.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه، بچه‌ها معمولا از 9 ماهگی افراد غریبه را می‌شناسند و وقتی كنار آنها قرار می‌گیرند، واكنش نشان داده و دچار اضطراب می‌شوند؛ در حالی كه این حالت برای بچه‌های مبتلا به اوتیسم پیش نمی‌آید. این كودكان مهارت بازی كردن، تقلید كردن و لذت بردن از بودن در آغوش پدر و مادر را نیز ندارند. دكتر توسلی درباره كودكانی كه سن‌شان بیشتر است، می‌گوید: در سنین بالاتر ممكن است كودك حركات غیرعادی داشته باشد؛ مثلا دور خودش بچرخد یا بدنش را مرتب جلو و عقب ببرد.

اگر فرزند شما هم اوتیسم دارد...

با توجه به این‌كه تشخیص و كنترل اوتیسم در اولین فرصت می‌تواند وضع زندگی كودك را بهبود بخشد، لازم است پدر و مادر با شناخت علائم بیماری، بموقع نیز نسبت به تشخیص و درمان آن اقدام كنند. دكتر توسلی در این زمینه به والدین توصیه می‌كند: زمانی كه با مشاهده علائم فوق به وجود این بیماری شك كردید، برای تشخیص دقیق و نهایی حتما باید به پزشكان فوق تخصص اعصاب كودكان یا فوق تخصص روانپزشكی كودكان مراجعه كنید. البته توصیه می‌شود همه بچه‌های سالمی كه برای كنترل وضع سلامت‌شان به پزشك مراجعه می‌كنند، از نظر تكاملی هم بررسی شده و در سن هجده و بیست‌وچهار ماهگی از نظر اوتیسم غربالگری شوند.

نیلوفر اسعدی‌بیگی - جام جم

يکشنبه 9/7/1391 - 20:7
دنیای گیاهان و حیوانات

مغز زنبور که کوچک‌تر از نوک سوزن است، چنان سریع عمل می‌کند که بنا به گفته دانشمندان می‌تواند در یک ثانیه یک میلیون عملیات را تجزیه و تحلیل کند و انجام دهد و این بدان معناست که مغز زنبورها از هر رایانه‌ای در جهان سریع‌تر عمل می‌کند.

 

 

همچنین دانشمندان دریافته‌اند که زنبورها برای مشاهده و دیدن اشیا و محیط از اشعه ماورای بنفش استفاده می‌کنند که دارای امواج کوتاهی است و این موجب می‌شود تا زنبورها اشیا را بسیار سریع‌تر از انسان‌ها ببینند و این به آنها اجازه می‌دهد تا هنگام پرواز و جستجوی غذا گل‌های دارای شهد را بیابد.

 

 تصاویر گرفته شده از چشم زنبورها نشان می‌دهد که چشم این حشره متشکل از 30 لنز نوری فوق العاده است. به همین دلیل دانشمندان درصدد ساخت دوربین‌هایی بسان چشم زنبور هستند.  

 چشم زنبور متشکل از هزاران لنز کوچک شش گوشه‌ای است و دانشمندان دریافته‌اند، این ساختار چشمی زنبور به آن کمک می‌کند که ماورای جنگل‌ها را ببیند و مانع برخورد خود با اشیا به ویژه برخورد با پرندگان دیگر شود.

منبع : خبرگزاری فارس

يکشنبه 9/7/1391 - 1:31
اخبار
هرچندكه طب رایج پیشرفت‌های زیادی در درمان سرطان داشته است و بسیاری از بیماران سرطانی در صورت تشخیص سریع می‌توانند امیدوارانه سلامت خود را بازیابند.

اما همچنان سرطان بیماری دردناك و مهلكی است كه مبتلایان به آن از مشكلات زیادی رنج می‌برند. اینجاست كه این بیماران به دنبال روش‌هایی هستند كه بتواند از درد و مشكلات آنها بكاهد.

مطالعات نشان می‌دهد بیش از 30 درصد بیماران سرطانی در سراسر دنیا برای كمك به درمان بیماری خود حداقل یكی از انواع طب مكمل از جمله داروهای گیاهی، طب سوزنی، هومیوپاتی یا هیپنوتیزم را استفاده كرده‌اند.

روش‌های طب سنتی و مكمل با مكانیسم‌هایی از جمله تقویت سیستم ایمنی، بهبود و افزایش جریان خون در بعضی نقاط بدن، بهبود فعالیت ارگان‌های داخلی از جمله دستگاه گوارشی، جریان خون، غدد، كبد و كلیه، كاهش عوارض جانبی درمان‌های رایج از جمله جراحی، رادیوتراپی و شیمی‌درمانی و در نهایت بازگرداندن تعادل به فعالیت ارگان‌های داخلی بدن می‌تواند به عنوان یك روش درمانی مكمل به بیماران سرطانی كمك كند.

به‌عنوان مثال طب سوزنی روش بسیار خوبی در كاهش درد، ضعف و خستگی، تهوع (بویژه پس از شیمی‌درمانی) و تقویت سیستم ایمنی است.

همچنین دارو‌های گیاهی زیادی است كه می‌تواند به رفع مشكلات بیماران سرطانی كمك كند و در مواردی عوارض سمی شیمی‌درمانی را كاهش دهد.

به عنوان مثال آلوئه‌ورا در جلوگیری یا برطرف كردن عوارض پوستی رادیوتراپی بسیار مفید است. شیرین‌بیان و زنجبیل در كاهش تهوع و مشكلات گوارشی بیماران تاثیر خوبی دارد یا جینسینگ كه یك گیاه دارویی تقویتی بسیار خوب برای بیماران سرطانی است.

همچنین به مشورت با متخصص برای تغذیه مناسب نیز توصیه اكید می‌شود. ماساژدرمانی نیز می‌تواند باعث كاهش خستگی و افزایش جریان خون و انرژی بیمار شود. یوگا، چی‌گنگ، هیپنوتیزم و انرژی‌درمانی نیز می‌تواند به بیمار آرامش داده و در برطرف كردن درد و خستگی مزمن بیمار مفید باشد.

در مجموع طب مكمل می‌تواند به كاهش علائم و مشكلات بیماران سرطانی از جمله درد، خستگی و ضعف، مشكلات گوارشی، بی‌خوابی و اضطراب كمك كند و در یك كلام كیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد، عوارض و مشكلات پس از شیمی‌درمانی و رادیو‌تراپی را كاهش دهد و در برخی موارد نیز به درمان سرطان كمك كند.

بدیهی است برای استفاده از روش‌های درمانی طب مكمل و سنتی حتما با متخصص این رشته‌ها و پزشك معالج خود مشورت كنید.

دكتر امیرهومن كاظمی - متخصص طب سنتی و گیاهان دارویی

يکشنبه 9/7/1391 - 1:29
آلبوم تصاویر

رود «ویرزاسکا» در سوئیس را باید یکی از زلال‌ترین و شفاف‌ترین رودهای جهان به شمار آورد، آب این رودخانه چنان زلال است که به راحتی می‌توان کف آن را دید و همین ویژگی آن موجب شده تا سالیانه هزاران گردشگر را به خود جذب کند.

 

تصاویری از این رود زیبا مشاهده می‌‌کنید:

 

 

 

منبع : خبرگزاری فارس

يکشنبه 9/7/1391 - 1:27
بیماری ها
هر لحظه و هر روز شاهد پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در ابعاد مختلف رشته‌های پزشكی و پیراپزشكی در ایران و جهان هستیم.

این موفقیت‌ها مدیون تلاش محققان و دانشمندانی است كه برای بهبود زندگی انسان و شناسایی و درمان بیماری‌های مختلف از پژوهش‌های شبانه‌روزی دست بر نمی‌دارند.

شناسایی ساختار ژنتیكی انسان یا به اصطلاح پروژه ژنوم انسانی در اوایل دهه گذشته اتفاق بسیار مهمی در حوزه علوم پزشكی بود.

ابداع و رواج روش‌های نوین برای تشخیص بیماری‌های ژنتیكی و وراثتی از موضوعات جدید مطرح‌شده در حوزه پزشكی است كه در صورت موفقیت در تشخیص زودهنگام بیماری‌ها می‌تواند با تغییر شیوه زندگی در سنین جوانی بروز این گروه از بیماری‌ها را منتفی كرده یا به تعویق اندازد.

بی‌شك پیشگیری از بروز بیماری‌ها در میانسالی می‌تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت زندگی در سنین سالمندی و افزایش طول عمر آنها داشته باشد.

با توجه به اهمیت این موضوع با دكتر میر مجید مصلایی، نایب‌ رییس انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران كه روش جدیدی را برای تشخیص بیش از 25 بیماری ژنتیكی معرفی كرده است گفت‌وگو كرده‌ایم.

هر قطعه از ساختار DNA یا به عبارتی واحد‌های ژنتیكی، مسئولیت‌ها و پیامدهایی را در بدن انسان به عهده دارد. اگر به هر علتی جهش منجر به تغییر ساختار واحدهای ژنتیكی شود چه عواقبی به همراه خواهد داشت؟

جهش‌های ژنتیكی در اغلب موارد منجر به بروز تغییرات ناگواری در بدن می‌شود كه در حقیقت همان بیماری است. البته با توجه به شرایط و ویژگی‌های بدنی هر فرد نوع و شدت بیماری ناشی از این تغییرات می‌تواند متفاوت باشد. گاهی نیز این تغییرات ساختاری ایجاد شده در ژن انسان می‌تواند مفید باشد و موجب بهبود وضع سلامت فرد و انتقال آن از نسل امروز به نسل‌های آینده شود. اما با در اختیار داشتن دانش و فناوری شناسایی ساختار ژنتیكی هر فرد می‌توان با انجام آزمایش بر مقداری از نمونه خون گرفته شده از فرد یا مقداری از مایع آمنیوتیكی كه نمونه‌ای مناسب از جنین داخل رحم است، ساختار DNA را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد.

روش درمانی جدید ابداع شده چه بیماری‌هایی را می‌تواند پیش از بروز نخستین علائم و نشانه‌های آن شناسایی كند؟

این روش قادر است سال‌ها پیش از بروز نشانه‌های بیماری، از ایجاد بیش از 25 بیماری مختلف مانند بیماری‌های متابولیكی، بیماری‌هایی كه با ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن همراهند، بیماری‌های وابسته به سن و شیوه زندگی و همچنین برخی از انواع سرطان‌ها جلوگیری كرده یا ابتلا به این بیماری‌ها را به تعویق اندازد. برای مثال ممكن است میان خانواده‌ای خانمی باشد كه مادر، خاله یا یكی از خواهرانش به سرطان سینه مبتلا بوده و بر اثر این بیماری عوارض روحی و جسمی فراوانی را متحمل شده یا فوت كرده باشد. بی‌شك این فرد همواره از این موضوع كه احتمال دارد در آینده به سرطان مبتلا شود رنج می‌برد و دچار استرس‌های شدیدی می‌شود، اما با انجام یك آزمایش خون ساده می‌توان ساختار ژنتیكی این فرد را مورد ارزیابی قرار داد تا مشخص شود این فرد در آینده به بیماری‌های سرطانی یا دیگر بیماری‌های وابسته به ژن مبتلا می‌شود یا خیر.

اگر فردی ژن عامل بیماری را به ارث برده باشد چه آینده‌ای پیش رویش قرار می‌گیرد؟ آیا دیگر امكان ادامه زندگی برای این فرد وجود ندارد یا این‌كه می‌توان راهی مطمئن برای افزایش طول عمر بیمار و جلوگیری از ابتلا به بیماری یافت؟

در چنین مواردی افزایش دانش و آگاهی افراد نسبت به بیماری و تغییر در شیوه زندگی بر اساس راهكارهایی كه می‌تواند منجر به افزایش طول عمر او شود تنها راه چاره است. به ارث بردن ژن‌هایی كه زمینه را برای ابتلا به یك بیماری سرطانی مستعد می‌سازند مانند این است كه یك اسلحه پر شده داشته باشیم، اما حتی داشتن یك اسلحه پر شده هم به این معنی نیست كه اسلحه حتما شلیك می‌شود. فشردن ماشه اسلحه به عوامل محیطی مختلفی بستگی دارد كه در جریان زندگی با آنها مواجه هستیم. سبك تغذیه، تنوع برنامه غذایی، میزان تحرك، داشتن یا نداشتن اضافه وزن، مصرف دخانیات ، نوشیدنی‌های الكلی و... بخشی از شیوه زندگی ما را تشكیل می‌دهد كه بی‌توجهی به آنها می‌تواند به منزله فشردن ماشه اسلحه و شلیك گلوله باشد.

فردی كه در معرض خطر ابتلا به یك بیماری خاص قرار می‌گیرد چگونه باید برای مصون ماندن از عوارض بیماری شیوه زندگی خود را تغییر دهد؟ آیا ایجاد این تغییرات، محدودیتی در روند زندگی عادی فرد ایجاد می‌كند؟

مصلایی: با در اختیار داشتن دانش و فناوری شناسایی ساختار ژنتیكی هر فرد می‌توان با انجام آزمایش بر مقداری از نمونه خون گرفته شده از فرد یا مقداری از مایع آمنیوتیكی كه نمونه‌ای مناسب از جنین داخل رحم است، ساختار DNA را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد

اگر فردی بداند در معرض ابتلا به یك بیماری خاص قرار دارد براساس آن باید شیوه زندگی خود را تغییر دهد و این تغییرات در قالب توصیه ارائه نمی‌شود، بلكه جزئی از یك دستورالعمل زیستی است كه در قالب یك نسخه تجویز شده پزشكی و درمانی ارائه می‌شود.

رعایت این دستورالعمل‌ها به منزله این است كه 20 تا 30 سال زودتر از ابتلا به یك بیماری خاص می‌توان از فعال‌شدن ژن مولد بیماری ممانعت به عمل آورد.

برای مثال تعادل وزن، حفظ تناسب اندام، كاهش مصرف مواد غذایی پرچرب، 20 دقیقه تحرك و ورزش روزانه، ازدواج و بارداری در سنین پایین تر از 30 سالگی و تغذیه نوزاد با شیر مادر از جمله راهكارهای تجویز شده برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه در افراد مستعد ابتلا به این بیماری است.

در چنین شرایطی انجام ماموگرافی سالانه و آزمایش‌های دوره‌ای به یك الزام تبدیل می‌شود كه اگر هركدام از این راهكارها با جدیت مورد توجه قرار گیرد و بموقع انجام شود حتی در صورت مشاهده علائم اولیه سرطان نیز می‌توان از پیامدهای ناگواری همچون برداشتن سینه، غدد لنفاوی، شیمی درمانی و رادیوتراپی جلوگیری كرد.

با توجه به این‌كه در دنیای امروز بسیاری از افراد از بیماری دیابت و پیامدهای ناشی از آن رنج می‌برند، آیا این روش می‌تواند راهكار مناسبی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باشد؟

در ایران و بسیاری از كشورها افراد مبتلا به دیابت در شرایطی شناسایی می‌شوند كه سال‌ها از روند پیشرفت بیماری گذشته و اثرات مخرب بیماری روی بافت‌های مختلف بدن دیده می‌شود. آسیب‌دیدگی شبكیه چشم، ابتلا به مشكلات و بیماری‌های كلیوی و قلبی ـ عروقی و ایجاد زخم در قسمت‌های مختلف بدن بیماران دیابتی از مهم‌ترین پیامدهای ناآگاهی و دسترسی نداشتن به اطلاعات كافی درباره زمان و چگونگی بروز علائم و نشانه‌های ابتلا به بیماری دیابت است.

اگر سال‌ها پیش از بروز علائم بیماری دیابت و تنها با كمك یك آزمایش تخصصی احتمال ابتلا به بیماری دیابت در سال‌های آتی شناسایی شود می‌توان از طریق مشاوره‌های پزشكی و تغذیه‌ای از ایجاد بیماری و شدت بروز آن جلوگیری كرد. شاید روزی پیشرفت‌های علمی به مرحله‌ای برسد كه بتوان از طریق دستكاری ژنتیكی، ژن دیابت را مغلوب كرد تا از بروز بیماری جلوگیری به عمل آورد.

در برخی بیماری‌ها زمینه ارثی تنها 20 درصد مؤثر است و در برخی دیگر تا 80 درصد علل ابتلا به بیماری به جنبه‌های وراثتی آن مربوط می‌شود. برای مثال در مورد سرطان سینه عوامل وراثتی نقش پررنگ‌تری دارد، در حالی كه درخصوص دیگر بیماری‌های سرطانی تاثیر عوامل ژنتیكی تا حد زیادی متفاوت و به نسبت كمتر است.

در سال‌های اخیر پیشگیری از بیماری آلزایمر كه شیوع آن میان سالمندان رو به افزایش است مورد توجه بسیاری از محققان در سراسر دنیا قرار گرفته است. به نظر شما آیا آزمایشات تشخیصی می‌تواند از افزایش شمار مبتلایان به این بیماری جلوگیری كند؟

در خصوص بیماری آلزایمر نیز وضعیت به همین‌گونه است. یعنی اگر ژن ناقل بیماری در فردی وجود نداشته باشد با این‌كه میان اعضای خانواده فردی به این بیماری مبتلا باشد در خصوص این‌كه فرد در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر باشد هیچ نگرانی وجود نخواهد داشت. حتی چنانچه نتایج آزمایش خون و آزمایشات ژنتیكی احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را در این فرد مورد تائید قرار دهد نیز می‌توان با مراجعه به پزشك متخصص و انجام اقداماتی مانند حل‌كردن جدول سودوكو، حفظ شعر، حفظ قرآن یا یادگیری زبان خارجی پیشرفت بیماری را به تعویق انداخت یا حتی مانع ابتلا به بیماری شد.

این آزمایش به چه روشی انجام شود؟ آیا همه پزشكان می‌توانند نتایج به دست آمده را تفسیر كنند و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند یا تفسیر نتایج به بررسی‌های تخصصی نیاز دارد؟

در حقیقت این آزمایش كه به آزمایش GPDT معروف است یك تست آزمایشگاهی جدید و نوآورانه است كه امكان شناسایی افرادی را كه از نظر ژنتیكی مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی، انواع سرطان‌ها، اختلالات و نقایص سیستم ایمنی بدن، دیابت و مشكلات وابسته به سن هستند، فراهم می‌كند.

به طور كلی 25 بیماری كه به این روش قابل تشخیص هستند در پنج گروه بیماری‌های سیستم ایمنی، بیماری‌های قلبی ـ عروقی، بیماری‌های وابسته به سن، بیماری‌های سرطانی و بیماری‌هایی كه سلامت عمومی بدن را در معرض خطر قرار می‌دهند طبقه‌بندی می‌شوند.

نتایج آزمایشات بر اساس یك گزارش 30 صفحه‌ای محرمانه آماده می‌شود و بر این اساس بیمار مطلع می‌شود در برابر كدام بیماری‌ها در خطر است و در این صورت در كدام یك از گروه‌های پرخطر یا كم‌خطر قرار می‌گیرد.تفسیر نتایج و هشدارهای توصیه‌ای و پیشگیرانه باید توسط پزشك متخصص ارائه شود.

چه سنی را برای انجام این آزمایش مناسب می‌دانید؟ آیا در این زمینه محدودیت سنی نیز وجود دارد؟

این آزمایش پیش از تولد و از طریق نمونه‌گیری آمینو سنتز قابل انجام است. سه ماهه اول بارداری یا حداكثر اواسط سه ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای نمونه‌برداری از جنین است. در هر صورت از بدو تولد تا سنین جوانی كه بهترین زمان برای انجام این آزمایش است محدوده سنی در نظر گرفته شده برای انجام آزمایش تشخیصی بیماری‌هاست، چراكه در این محدوده زمانی فرد فرصت كافی برای تغییر در شیوه زندگی در اختیار دارد. امیدواریم به بهره‌گیری از این روش‌های نوین از میزان بار بیماری‌ها به میزان قابل توجهی كاسته شود و كیفیت زندگی افراد بهبود یابد.

فرانك فراهانی‌جم - جام‌جم

يکشنبه 9/7/1391 - 1:24
مصاحبه و گفتگو
در دنیای كنونی روندی در حال وقوع است كه هیچ كشوری از آن مصون نیست؛ روند كالایی شدن و جزء‌به‌جزء شدن زیبایی.

به عبارتی اگر در گذشته زیبایی افراد به عنوان یك كلیت در نظر گرفته می‌شد، این كلیت امروزه در حال تجزیه و تفكیك‌شدن است و هركدام از اجزا به طور مجزا ارزیابی می‌شود.

عمل‌های جراحی زیبایی نیز به كمك این تفكیك زیبایی آمده است. مبادرت به این عمل‌های جراحی در سال‌های اخیر در ایران رواج زیادی یافته است، به طوری كه از نظر تعداد جراحی زیبایی بینی، ایران رتبه اول را در جهان به خود اختصاص داده است.

این در حالی است كه كارشناسان نسبت به عوارض جسمی و حتی فرهنگی این جراحی‌ها هشدار می‌دهند و غفلت از ارزش‌ها و زیبایی‌های معنوی و گرایش به زیبایی‌های ظاهری و چشم‌ و همچشمی و رواج مدگرایی و مصرف‌گرایی را علت عمده این اتفاق می‌دانند. با دكتر شهربانو قهاری، روان‌شناس در این خصوص گفت‌وگو كرده‌ایم.

آیا تمایل به زیبایی میان انسان‌ها یك امر طبیعی است یا خیر؟ و اگر طبیعی است، آیا حد و مرزی برای آن وجود دارد؟ به عبارتی این تمایل و تلاش برای رسیدن به آن تا چه حدی قابل قبول و پذیرش است؟

قطعا بله، تمایل به زیبایی یك امر فطری و طبیعی است كه در همه انسان‌ها وجود دارد و البته در خانم‌ها بیشتر است. همه انسان‌ها دوست دارند زیباتر و جذاب‌تر شوند. زمانی كه این تمایل باعث رفع نواقص واقعی و آراستن صورت، ظاهر و حتی پوشش در حد معمول باشد، منطقی و طبیعی است، اما وقتی تلاش برای رسیدن به این زیبایی بیش از حد معمول است، یعنی به اندازه‌ای كه برای فرد اشتغال ذهنی و فكری ایجاد كرده و ساعات زیادی از وقت و انرژی وی را بگیرد و حتی سلامتش را تهدید كند، دیگر از حالت طبیعی خارج شده و جنبه غیرطبیعی و حتی مرضی پیدا می‌كند.

چه اتفاقی رخ می‌دهد كه این تمایل از حد طبیعی خود خارج و افراطی می‌شود؟

وقتی به طور كل صحبت از زیبایی می‌شود، در حقیقت دو نوع زیبایی قابل تبیین است؛ زیبایی صورت و زیبایی سیرت كه منظور از زیبایی سیرت همان اخلاق و رفتار نیكو و ارزش‌های معنوی و مذهبی است كه در همه ادیان هم به آن اشاره شده است. به طور مثال در قرآن آمده است كه ملاك برتری و تقرب شما نزد پروردگارتان تقوا و خویشتنداری است؛‌ یعنی زیبایی سیرت نه صورت. این ملاك در بقیه ادیان هم مطرح شده،‌ در حالی كه راجع به زیبایی ظاهری صحبتی نشده است، اما نمی‌توان گفت چون درباره زیبایی ظاهری در دین صحبتی به میان نیامده است، پس مهم نیست. اتفاقا از آنجا كه این تمایل بر پایه فطرت آدمی است، مهم است، اما به اندازه و در حد معقول و طبیعی آن و نه در حد افراط كه مانع رسیدن فرد به كارهای دیگر و بویژه خودسازی وی شود كه هدف اصلی ادیان هم هست.

اما متاسفانه آنچه بیشتر آدم‌ها به آن توجه می‌كنند، زیبایی صورت و ظاهر است تا زیبایی سیرت،‌ به طوری كه گاهی آنقدر برایشان مهم می‌شود كه دیگر ارزش‌های معنوی جایی در زندگی‌شان ندارد.

چه انگیزه‌ای باعث كشش افراد به سمت این‌گونه عمل‌های بعضا غیرضروری می‌شود؟

یكی از جنبه‌های سلامت روان،‌ پذیرش خود است. وقتی ما جنبه‌های ظاهری خودمان را می‌پذیریم، یعنی یك‌جورهایی با خودمان در صلح هستیم. اما گاهی اوقات افراد نمی‌توانند بخشی از ظاهر خود را بپذیرند. این بخش از ظاهر گاهی واقعا دارای نقص و البته قابل اصلاح است،‌ اما خیلی از اوقات نیز هیچ مشكلی ندارد، اما فرد باز هم با آن كنار نمی‌آید و به انواع كارها و بویژه عمل‌های زیبایی دست می‌زند تا این نقص خیالی را برطرف و ظاهر خود را زیبا كند. این فرد طبیعتا تحت‌تاثیر برخی هنجارها یا الگوبرداری از برخی افراد جامعه، مد، فشار گروه همسالان و... به این زیباسازی روی می‌آورد.

سرزنش و مسخره ‌كردن برای زشتی یا نقص احتمالی چه مقدار در تمایل به عمل زیبایی تاثیر دارد؟

ما یك پدیده داریم به نام فشار همسالان كه نوجوانان و جوانان تحت تاثیر این فشار رفتارهایی را انجام می‌دهند، مثل سیگار‌كشیدن. سرزنش و مسخره‌كردن نیز در همین راستاست. این مساله میان نوجوانان شایع و طبیعی است، اگرچه در این قضیه هم بی‌تاثیر نیست.‌ البته بخشی از این گرایش به زیبایی و زیباسازی در دوره نوجوانی طبیعی است، چراكه نوجوان دوست دارد مركز و محور توجه باشد و درواقع او با زیبایی خودش احساس امنیت و اعتماد به نفس می‌كند.

این اعتماد به نفس نداشته با این زیباسازی‌های ظاهری به دست خواهد آمد؟

نه، اعتماد به نفس با ایجاد تغییرات ظاهری به دست نمی‌آید و این افراد برای بالا بردن اعتماد به نفس خود احتیاج به روان‌درمانی دارند. وقتی اعتماد به نفس آدم پایین باشد با این چیزها درست نمی‌شود.

آیا عمل زیبایی باعث رفع این نواقص و آسودگی خیال این افراد می‌شود؟

نه، این نواقص با جراحی درمان نمی‌شود و عمل زیبایی هیچ كمكی به تغییر حس درونی آنها نمی‌كند. اگر فرد افسرده است باید افسردگی‌ او درمان شود و اگر دچار اختلال بدشكلی و بی‌اشتهایی غذایی است باید درمان دارویی یا روان‌درمانی شود.

با وجودی كه تمایل به زیباسازی بیشتر میان خانم‌ها وجود دارد، اما عمل‌های زیبایی در سال‌های اخیر میان مردها هم رواج زیادی یافته است، چرا؟

به طور كل بدون در نظر گرفتن جنسیت، می‌توان گفت یكی از دلایل گرایش جوانان به عمل زیبایی در سال‌های اخیر، غفلت از اهمیت و گرایش به ارزش‌های معنوی، درونی و اخلاقی و زیبایی سیرت است. چنان‌كه در پیوند ازدواج هم در سال‌های اخیر ملاك‌های ظاهری و بسیار سطحی مورد توجه واقع شده است. ملاك‌هایی مانند خوش‌تیپ،‌ خوشگل و پولدار بودن طرف مقابل و معیارهای اصلی ازدواج مثل راستگویی، صداقت، پاكدامنی، نجابت و... كمرنگ شده و ارزش واقعی خود را از دست داده است. به طور كل در تبیین این موضوع می‌توان گفت گرایش زیاد به یك جهت، باعث كم شدن توجه و گرایش به جهت و سمت دیگر می‌شود.

آیا در كشورهای دیگر هم عمل جراحی به همین شدت و نوع كشور ماست و دلایل و انگیزه‌های انجام آن شبیه ایرانی‌هاست؟

اولا فكر نمی‌كنم جراحی زیبایی در كشورهای دیگر به این راحتی و فراوانی صورت بگیرد. ثانیا اگر جراحی زیبایی هم باشد بیشتر مربوط به افرادی است كه یا در كار بازیگری هستند یا سنی از آنها گذشته است و در جمعیت عادی جامعه به این شدتی كه در ایران است وجود ندارد، در حالی كه در ایران برخلاف سایر كشورها این‌گونه عمل‌ها بیشتر در جوان‌ها و تقریبا در تمام اقشار جامعه به چشم می‌خورد.

فاطمه مرادزاده - جام‌جم

يکشنبه 9/7/1391 - 1:23
شهدا و دفاع مقدس

شهید «احمد نیکجو» رزمنده‌ خوش سیمای لشکر ویژه 25 کربلا بود که در بیست و سوم دی 1365 در عملیات کربلای 5 به شهادت رسید. او رساله امام را حفظ بود و برای بچه‌ها تو سیدمحله قائمشهر کلاس احکام می‌گذاشت به طوری که بچه‌ها تا وقتی او را می‌دیدند، می‌گفتند: آیت‌الله احمد نیکجو آمد.

 

 

*چرا شهید نمی‌شوم

پدر شهید می‌گوید: شب شهادت احمد، خواب دیدم در کربلا هستم، جمع زیادی را دیدم که کلاهخود بر سرشان هست و شال سبزی را هم به کمر بسته‌اند و همگی به من می‌گویند: احمد شهید شده!

احمد در عملیات ثامن الأئمه (شکست حصرآبادان) به همراه شهید بزرگوار محمدحسین باقرزاده شرکت کرده بود، در حین عملیات ترکشی به شکم احمد اصابت می‌کند و روده بزرگش پاره می‌شود. تا 6 ماه برای معالجه و درمان بستری بود. در طول این مدت همیشه می‌گفت: خدایا! چرا من دارم خوب می‌شوم؟ چرا من شهید نمی‌شوم؟

 

 

*اگر شهید شدم با لباس بسیجی دفنم کنید

محمود نیکجو (برادر شهید) می‌گوید: به عنوان سرباز در کردستان خدمت می‌کردم. روزی احمد پیشم آمد. آخرین باری بود که می‌دیدمش. حال و هوای دیگری داشت. وقتی می‌خواست به جنوب برگردد تا ترمینال بدرقه‌اش کردم، در حال رفتن به من گفت: داداش! مراقب زن و بچه‌ام باش.

- این چه حرفیه؟ ان‌شاءالله زودتر بر می‌گردی.

- من خواسته‌ای از خدا داشتم و فکر می‌کنم مستجاب شده. اگه شهید شدم منو با لباس بسیجی دفنم کنید.

 

 

*احمد نذر امام هشتم بود

خواهر شهید نیز روایت کرد: احمد نذر امام هشتم، حضرت علی بن موسی الرضا(ع) بود. مادرم چهار پسر بدنیا آورد ولی هیچ کدام زنده نماندند تا اینکه دست به دامن امام هشتم شد و امام رضا(ع)، احمد را به ما هدیه کرد. این بار احمد ماندنی شد؛ احمد به قدری زیبا بود که مثال زدنی نبود، موهای طلایی داشت، واقعاً زیبا بود، مادرم می‌ترسید بچه را بیرون بیاورد تا از چشم زخم در امان باشد. تا 7 سال مادرم به احترام امام رضا(ع) لباس مشکی به تن احمد می‌کرد و وقتی احمد را به سلمانی برای اصلاح می‌برد، موهای زیبا و طلایی سرش را جمع می‌کرد. بعد از این هفت سال، موهایی را که جمع کرده بود، وزن کرد و مساوی با وزن موها، پول، وزن کرد و به مشهد برد و به پاس تشکر، به درون ضریح حضرت رضا انداخت.

من خواهر بزرگتر احمد بودم، خیلی به او علاقه داشتم و به من نزدیک بود. اگر روزی نمی‌دیدمش، دیوانه می‌شدم. شب آخری که داشت به جبهه می‌رفت، گفت: آبجی! من دارم می‌رم. با او روبوسی کردم و گفتم:

احمدجان! خدا تازه 2ماهه که بهت بچه داده، کجا می‌خواهی بروی؟! بچه پدر می‌خواد؛ بچه خیلی عزیزه؛ تو چطور می‌خوای از این بچه دل بکنی؟! صبر کن محمدرضا بزرگتر بشه، بعد برو جبهه.

- نه! اگه رضا بزرگتر بشه، به من پایبند می‌شه و دیگه من تمی‌توانم رضا را ول کنم. الآن که رضا منو نمی‌شناسه، باید برم.

خواهر کوچکترم هم نشست جلوی احمد و شروع کرد به شانه کردن محاسن طلایی و زیبای احمد و هِی به احمد می‌گفت: داداش! تو رو خدا نرو!

 

 

 

*انتظار نداشته باش در کنارت بمانم

همسر شهید می‌گوید: پدرم شهید شده بود، احمد آمد به خواستگاری من. شب خواستگاری به من گفت هدف من از ادواج اینست تا نصف دینم را کامل کنم، برای همین می‌خواهم ازدواج کنم وگرنه به عنوان یک همسر نباید چنین انتظاری داشته باشی که در کنار شما بمانم.

بعدالتحریر

*بگذار ماه تا وسط آسمان بیاید

احمد برای به دنیا آمدن محمدرضا، مرخصی آمده بود، وقتی محمدرضا دوماهه شد تصمیم گرفت دوباره به جبهه برود. ساعت 12 شب بود، وضو گرفت و نماز خواند، کمی با محمدرضای دوماهه‌اش بازی کرد و او را نوازش کرد. به همسرش گفت: من دارم می‌رم و دیگه بر نمی‌گردم، این دفعه دیگه شهید می‌شم، جان تو و جان محمدرضای دوماهه‌ام.

رفت ولی این آخرین دیدار با خانواده‌اش نبود؛ بعد از نیم ساعت برگشت، دل کندن از این دو ماهه مانند خودش زیبا، سخت بود برایش؛ به همسرش گفت: می‌مانم تا ماه به وسط آسمان بیاید، بعد می‌روم.

نویسنده: سجاد پیروزپیمان

منبع : خبرگزاری فارس

يکشنبه 9/7/1391 - 1:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته