• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1481
تعداد نظرات : 1410
زمان آخرین مطلب : 4174روز قبل
دانستنی های علمی
 
چهارشنبه 9/8/1386 - 7:42
شعر و قطعات ادبی

ای نفس پلید بس خطا کردی

رسوائی خویش بر ملا کرد

خواندی دوسه حرف مبهم و ناقص

پس علم و عمل بزیر پا کردی

در مبدء آفرینش گیتی

با بیخبری چه شبهه ها کردی

رویت سیه و شبت بسر آید

کز ظلمت کفر دل سیا کردی

همراه همند دانش و ایمان

این هردو چسان زهم جدا کردی

مفتاح علوم اگر از قرآن است

برنامه ز غیر او چرا کردی

پایان علوم اگر بتوحید است

انکار حق از چه ز ابتدا کردی

بوئی ز شمیم گلشن دانش

نشنیده بصورت اکتفا کردی

بس لطمه زدی به فهم و عقل خویش

ای دشمن علم فتنه ها کردی

بس کن نبوی که جهل را همدوش

با فرقه منکر خدا کردی

دوشنبه 7/8/1386 - 9:4
آموزش و تحقيقات

کشور روسیه

روسیه در شمال قاره آسیا و اروپا قرار دارد .

آب و هوای آن در شمال سرد و قطبی،در شرق کوهستانی،در مرکز خشک و بیابانی و در غرب معتدل ومرطوب است.

کاخ کرملین که از بناهای مشهور جهان است در مسکو پایتخت روسیه قرار دارد.

بچه های روسیه دوره ی ابتدایی را در 9 سال می گذرانند.آنها ناهار را در مدرسه میخورند.

شطرنج بازی ملی روسیه است.فوتبال بعد از شطرنج طرفدارانی دارد.اسکیت و هاکی روی یخ میان بچه ها محبوبیت دارد.

حدود سه چهارم مردم آن آپارتمان نشین هستند.در آنجا به مادر بزرگ بابوشکا می گویند.بورش آبگوشت سبزی دار روسی ،از غذا های خوشمزه به حساب می آید.

اختلاف ساعت بین دو منطقه ی غرب و شرق روسیه 11 ساعت است.تمام راههای روسیه به کاخ کرملین ختم میشوند.

                       

دوشنبه 7/8/1386 - 8:48
ادبی هنری

مزد عمل شیطان

بعد از آن كه شيطان از سجده كردن بر آدم سرپيچي كرد و از بهشت بيرون شد. گفت : پروردگارا! حالا كه مرا بيرون و از رحمت خود دور مي كني ، عبادات من چه مي شود، هزاران سال عبادتت كرده ام كه فقط چهار هزار سال آن را به دو ركعت نماز گذراندم ! علاوه بر آن خودت فرمودي ، عمل عمل كنندگان را ضايع نمي كنم ! آيا سزاوار است كه با يك اشتباه ، مزد عمل چندين هزار ساله من به كلي از بين برود؟ خطاب رسيد كه مزد هيچ كس در پيش من ضايع نمي شود؛ ولي كسي كه قابليت نداشته باشد پاداش كارش را در آخرت دهم در دنيا هر چه بخواهد، مي دهم . شيطان عرض كرد: من هم مزد عمل خود را در دنيا از تو طلب مي كنم . چون به واسطه آدم جهنمي شدم حاجات خود را درباره آدم و فرزندان او قرار مي دهم ! خطاب شد: حاجات خود را بگو تا به تو ببخشم ! شيطان در جواب گفت : اول آن كه ، اجازه دهي تا روز قيامت زنده باشم . خدا در جوابش فرمود: اگر مي خواهي از صدمه مرگ و جان كندن نجات يابي يا شربت ناگوار آن را نچشي ، اراده من بر اين است كه هر كس به دنيا آيد مزه مرگ را بچشد و اگر كسي مرگ سراغش نيايد در آخرت هم كه مردن نيست . آن روز همه زنده مي شوند، مؤمنان در ناز و نعمت بهشت و مشركان در عذاب و نقمت جهنم خواهند بود. چون نجات از مرگ براي كسي نيست ؛ تو را مهلت مي دهم تا روزي كه معلوم است . - شايد مراد روز ظهور امام عصر - عجل الله تعالي فرجه الشريف - باشد كه به دست لشكر آن حضرت كشته مي شود و شايد هم روز آخر دنيا باشد. دوم اين كه ، خدايا! از تو مي طلبم كه در مقابل هر يك از فرزندان آدم ، دو فرزند به من عطا كني ! از اين رو، در اخبار وارد شده : برابر هر يك نفر از اولاد آدم كه متولد مي شود، دو شيطان بر او مسلط است و او را اغوا مي كنند. سوم ، گفت : خدايا! از تو مي خواهم كه مرا در بدن اولاد آدم مانند خون جريان دهي كه از هر جاي بدن او بخواهم ، بتوانم او را به معصيت بكشانم . چهارم . از تو مي خواهم كه فرزندان آدم ما را نبينند، ولي ما آنها را ببينيم ! پنجم ، از تو مي خواهم اين قدرت را به من بدهي كه به هر صورت بخواهم بتوانم در آيم . بنابر اين (در هر جا و هر شكلي كه مي خواهد در مي آيد تا شايد مردم را فريب دهد). همان طور كه در روز سقيفه بني ساعده ، مجلس ‍ شوراي مكه كه عليه پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم تشكيل شده بود، خود را به صورت پيرمردي نجدي در آورده و كار را براي آنان آسان كرد (كه در داستان شيطان و مجلس شوراي مكه بيان شده است). و در اول خلافت ابوبكر به شكل پيرمردي زاهد در آمد، اول به ابوبكر بيعت كرد تا مردم تشويق شدند و ده ها داستان ديگر كه در مباحث كتاب آورده شده است . ششم . پروردگار! از تو مي خواهم تا روح در بدن اولاد آدم است بر آن مسلط باشم ! هفتم ، عرض كرد: خدايا! از تو مي خواهم مرا مخصوصا در سينه آدم و اولاد او مسلط گرداني تا او را وسوسه كنم . چنان چه در قرآن مي فرمايد: الخناس الذي يوسوس في صدور الناس من الجنه و الناس ؛
شيطاني كه وسوسه و انديشه بد در دل مردم مي افكند، وسوسه او، هم در دل جن باشد و هم در دل انسان . خداوند هم در پايان هر يك از خواسته هاي او فرمود، راضي شدم . وقتي شيطان اين حاجات را از خداوند گرفت ، عرض كرد: فبعزتك لاغوينهم اجمعين اي خدا! به عزت و بزرگواري خودت ، همه آنها را گمراه و از راه راست منحرف مي كنم . سپس شيطان گفت : من آنها را از پيش رو (آنها كه آخرت را در پيش دارند در نظرشان كوچك و ساده جلوه مي دهم السلام) و از پشت سر (آنها را كه به جمع آوري اموال و ثروت مشغول هستند به بخل و نپرداختن حقوق واجب دستور مي دهم السلام) و از طرف راست (امور معنوي را به وسيله شبهه و شك و ترديد ضايع مي سازم)، و از طرف چپ (لذت مادي و شهوات را در نظر آنها جلوه مي دهم .) و سراغشان مي روم و تو اكثر آنها را شكر گزار نخواهي يافت.

دوشنبه 7/8/1386 - 7:58
شعر و قطعات ادبی
دوشنبه 7/8/1386 - 7:36
دانستنی های علمی

رودخانه گنگ

این رودخانه در هندوستان قرار دارد.این مکان از مقدس ترین مکان های هندوئیسم است.

هندو ها از آب این رودخانه برای شفای بیماری هاشان می نوشند و همچنین در آن غسل میکنند.

هندو ها خاکستر مردگانشان را در آن می ریزند.

                      

يکشنبه 6/8/1386 - 9:36
کامپیوتر و اینترنت
فارسی یکی اززبانهای رسمی اینترنت خواهد شد.
تقريبا 10، 15 سال از رواج وب مي‌گذرد. اما همين مدت كم كافي بود تا وب به‌عنوان يكي از بزرگ‌ترين پديده‌هاي زندگي امروزي در‌آيد.
 الان تقريبا اكثر كاربران غيرحرفه‌اي اينترنت، وب و اينترنت را به‌جاي هم اشتباه مي‌گيرند. صفحات وب كه به صفحات اينترنتي هم معروف‌اند، مهم‌ترين رسانه براي ارتباط كاربران با داده‌هاي اينترنتي هستند.
صفحات وب كه توسط سازندگان ساخته مي‌شوند، روي يك سرور قرارداده مي‌شوند. در دنيا تنها 13 سرور اصلي اينترنت داريم كه 11تاي آن‌ها در آمريكا هستند و ساير سرورها هم بايد به اين سرورهاي اصلي متصل شوند.
اما مي‌دانيد كه براي رفتن به يكي از صفحات وب بايد آدرس وب را وارد كنيد. آدرس‌هاي وب با يك دنباله 3 يا چند حرفي آغاز مي‌شود كه معمولا www (بخوانيد: تريپل دبليو) است. پس از آن اسم آن وب سايت و سپس يك دنباله كه مشخص‌كننده نوع كار يا موقعيت جغرافيايي شركت يا اشخاص دارنده آن صفحه وب است، مي‌آيد. اين بخش‌ها با يك نقطه از هم جدا مي‌شوند.
در سال 1985 كه وب راه‌افتاد، 6 پسوند براي فعاليت‌هاي گوناگون تصويب شد.com براي شركت‌هاي تجاري، edu براي دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقيقاتي، net براي شركت‌هاي اينترنتي، org براي سازمان‌ها، gov براي دولت‌ها و mil براي ارتش.
اما در اواخر دهه90  و گسترش فعاليت‌هاي اينترنتي نياز استفاده از پسوند‌هاي دامنه‌هاي ديگري كه ماهيت فعاليت وب‌سايت را بيشتر و بهتر توضيح دهد احساس شد و به اين ترتيب پسوند‌هاي ديگري هم به اين مجموعه اضافه شد كه معروف‌ترين آن‌ها biz، tv، info، pro و... است.
اتفاق ديگري كه در اين زمينه در دهه 90 ميلادي افتاد، اختصاص پسوندهاي جغرافيايي بود.
مثلا پسوند ir براي ايران يا uk براي انگلستان يا fr براي فرانسه و de براي آلمان. چند سال پيش هم اتحاديه اروپا براي ايجاد يك اتحاديه قوي در دنياي مجازي تقاضاي ثبت پسوند eu را داد كه الآن در كشورهاي عضو اتحاديه اروپا استفاده مي‌شود.
پس از اين بود كه كشورهاي آسيايي و به‌خصوص كشورهاي جنوب، جنوب شرق و شرق آسيا به دنبال اين افتادند كه پسوند asia را ثبت كنند. اختصاص و تصويب اين پسوندها را سازماني به نام ICANN (سازمان نظارت بر نام‌ها و ارقام اينترنتي) در كاليفرنيا برعهده دارد.
تلاش براي ايجاد نام پسوند دامنه asia از سال 2000 آغاز شده و سازمان DotAsia ايجاد اين نام دامنه را در نيمه اكتبر سال 2006 تصويب كرد و اولين نام دامنه asia ،  از ماه مارس سال 2008 در اينترنت آغاز به كار خواهد كرد. محدوده جغرافيايي نام پسوند دامنه asia از استراليا تا خاورميانه امتداد داشته و در مجموع 20 سازمان اداره‌كننده نام دامنه كشورها براي حمايت از ثبت اين دامنه قرارداد بسته‌اند.
در ايران هم اولين سازماني كه اينترنت را به ايران آورد، يعني پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي (IPM) مسئول ثبت دامنه و هماهنگي با ICANN است.
دكتر سياوش شهشهاني، مسئول ثبت دامنه‌هاي ir در ايران، در مورد دامنه asia و استقبال آن در ايران مي‌گويد: «360 نام از اسامي جغرافيايي و مفاخر ملي كشور در دامنه‌ دات آسيا رزرو شده‌است. ايران پس از چين و تايلند بيشترين تعداد رزرو دامنه را در بين كشورهاي آسيايي در دامنه‌ دات آسيا دارد.»
بيشتر كشورهاي آسياي شرقي از ثبت دامنه در دات آسيا استقبال كرده‌اند و پيش‌بيني ‌مي‌شود بيشترين كساني كه در روزهاي آتي دامنه‌ ثبت كنند از اين كشورها خواهند بود چرا كه اطلاع‌رساني در غرب آسيا در مورد دامنه‌ دات آسيا ضعيف بوده و كمتر افراد و گروه‌ها با اين دامنه آشنايي دارند.
شهشهاني در اين‌باره مي‌گويد: «قرار بود از طرف سازمان هنگ كنگي كه پي‌گير ثبت دامنه دات آسيا بود، در كنفرانسي در تهران يا دوبي، اين دامنه براي كشورهاي غرب آسيا هم معرفي شود تا اين استقبال بيشتر شود و شركت‌هاي غرب آسيا هم از اين پسوند دامنه استفاده كنند ولي هنوز اين اتفاق نيافتاده است.»
در شرق آسيا تجارت بسيار بيشتر از غرب كه وابسته به منابع طبيعي است رونق دارد و شركت‌هاي بزرگ چندمليتي آسيايي اگر نفتي نباشند، معمولا به شرق آسيا تعلق دارند. براي همين طبيعي است كه استقبال از اين دامنه بيشتر از سوي شرقي‌ها باشد.
از طرف ديگر شرقي‌ها نژادشان را آسيايي (Asian) مي‌نامند و از همه مهم‌تر اين كه اگر در سايت شركت‌هاي بزرگ برويد يا بخواهيد اطلاعاتي از شركت‌هاي بزرگ جهاني به‌دست بياوريد، متوجه مي‌شويد كه اكثر آن‌ها براي تجارت در قاره پهناور آسيا، يك بخش (Headquarter) آسيا دارند كه معمولا دفترش در هنگ‌كنگ است و يك بخش خاورميانه و شمال آفريقا دارند كه معمولا دفترش يا در دبي است يا در قاهره. پس اصولا در تقسيم‌بندي‌هاي تجاري، خاورميانه و شمال آفريقا، جدا از آسيا و آفريقا حساب مي‌شوند.
اين امر نشان‌دهنده عدم استقبال از دات آسيا در غرب اين قاره است. دكتر شهشهاني به اين استدلالات، مورد ديگري هم اضافه مي‌كند: «اكثريت در غرب آسيا متعلق به اعراب است و آن‌ها به‌دنبال راه‌اندازي يك دامنه با پسوند arab، يا Arabia براي خودشان هستند. اين يكي از دلايل عدم استقبال آن‌ها براي دات آسيا است.»
در دوره جديد ثبت دامنه دات آسيا تنها شركت‌ها مي‌توانند به ثبت دامنه اقدام كنند؛ اين دوره از چند روز گذشته آغاز شده و تا چند ماه آينده ادامه داد كه پس از پايان اين تاريخ، ثبت دامنه دات آسيا براي عموم آزاد خواهد شد.
به گزارش ايسنا، ‌شركت‌ها و دولت‌هاي علاقه‌مند به اين نام دامنه‌ منطقه‌اي مي‌توانند به ثبت‌نام دامنه asia، بپردازند و امكان ثبت اين نام دامنه براي عموم از فوريه سال 2008 آغاز خواهد شد.
پسوند دامنه asia دومين نام دامنه منطقه‌اي پس از نام دامنه eu ويژه‌ اروپا خواهد بود كه فروش آن از آوريل سال2006 آغاز شد و با وجود گوناگوني گويش‌هاي زباني در آسيا تمامي نام دامنه با استفاده از حروف الفباي لاتين نوشته خواهد شد.
نوشتن آدرس‌هاي وب با رسم‌الخط لاتين هم براي بسياري از نقاط دنيا (غير از آمريكا و نيمه غربي اروپا كه از اين رسم‌الخط استفاده مي‌كنند) هم مسئله مناقشه شد تا اين كه قرار شد همزمان با آغاز ثبت‌نام پسوند دامنه asia، آيكان آزمايشي سامانه ‌اي را آغاز كند كه امكان نوشته شدن آدرس‌هاي اينترنتي به زبان‌هاي محلي مانند فارسي و عربي را مي‌دهد.
سياوش شهشهاني دراين‌باره مي‌گويد: «: ثبت‌نام جهاني دامنه فارسي از دوشنبه ساعت 5/2 به وقت تهران به‌طور آزمايشي آغاز شد.
هرچه مشاركت ايراني‌ها در اين زمينه بيشتر باشد، احتمال اين‌كه فارسي زودتر به‌عنوان يكي از زبان‌هاي رسمي براي دامنه انتخاب شود را زياد‌تر مي‌كند.
هم‌اكنون 11 زبان در اين برنامه آزمايشي قرار دارند. من از همه شركت‌هاي بزرگ و كوچك و سازمان‌ها و دانشگاه‌ها مي‌خواهم كه ضمن تعجيل براي ثبت‌نام در دامنه آسيا براي جلوگيري از ظايع‌شدن حقوقشان، به ثبت به زبان فارسي هم اقدام كنند.»
هم اكنون دامنه فارسي به اين‌ترتيب به‌كار مي‌رود كه لغت فارسي نشان‌دهنده نام وب‌سايت نوشته شده بعد يك نقطه و سپس «ايران» نوشته مي‌شود و پس از آن.ir مي‌آيد.

ما اگر فارسي به‌تنهايي به‌عنوان يك زبان براي دامنه‌هاي اينترنتي به‌كار برود، .ir از اين عبارت حذف شده و نگارش از چپ به راست به از راست به چپ تبديل خواهد شد.

يکشنبه 6/8/1386 - 9:27
اخبار

چوگان پس از 80 سال دوباره در نقش جهان متولد می‌شود

 

معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی اصفهان گفت: با توجه به اینکه استاندارد میدانهای چوگان جهان براساس میدان نقش جهان طراحی شده است به همین دلیل بازی چوگان که میراث فرهنگی، ملی و بومی ایرانیان است، با اجرای نمادین احیا می شود.
عبدالحمید آکوچکیان در گفتگو با خبرنگار مهر درخصوص برگزاری جشن ملی میدان نقش جهان اصفهان، افزود: با توجه به اینکه استاندارد میدانهای چوگان جهان براساس میدان نقش جهان طراحی شده است بنابراین یکی از برنامه هایی که در این جشن برگزار می شود ، بازی نمادین چوگان است.
وی با اشاره به اینکه اولین سیاستگذاران چوگان در جهان هستیم ، ادامه داد: میزان طول و عرض و ارتفاع ستون دروازه میدان نقش جهان ، متناسب با استانداردهای جهانی است  و 80 سال است که در این میدان بازی چوگان انجام نمی شود به همین دلیل قصد داریم در جشن نقش جهان نسبت به اجرای نمادین این امر اقدام کنیم.
جانشین مدیرکمیته فرهنگی میدان نقش جهان اصفهان تاکید کرد: بازی چوگان میراث فرهنگی ، ملی و بومی ایرانیان است که باید آنرا احیای کنیم.
وی افزود: میدان نقش جهان کاربری خود را در این زمینه از دست داده اما می توان در داخل بخشی از آن این بازی نمادین را اجرا کرد.
آکوچکیان گفت: براساس مطالعه انجام شده توسط فدراسیون چوگان ، برگزاری بازی نمادین چوگان 17 برابر حالت معلول برای گردشگران جاذبه ایجاد می کند.

 

معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی اصفهان خاطر نشان کرد: نمایشگاه سراسری صنایع دستی ، موسیقی آئینی اقوام از استانهای مختلف،عرضه غذاهای سنتی ایرانی ، همایش علمی چوگان ، نمایشگاه باغ ایرانی ، همایش و نمایشگاه لباسهای محلی ، نمایشگاه عکس اصفهان ، عرفان شناسی ، مسابقه دوستانه فوتبال میان ترکیب دو تیم استقلال و پیروزی در مقابل ترکیب دو تیم سپاهان و ذوب آهن و...از جمله برنامه هایی است که در جشن ملی نقش جهان برگزار می شود.
يکشنبه 6/8/1386 - 9:20
آموزش و تحقيقات

عجیب ترین غار ایران

غار كتله‌خور، غاری است خشكی -آبی، واقع در استان زنجان و در ۸۰ كیلومتری جنوب خدابنده و ۱۷۳ كیلومتری شمال همدان و ۴۱۰ كیلومتری تهران و ۵ كیلومتری شهر كوچك گرماب واقع است. در بعضی ازمناطق غربی ایران به كوههای كم ارتفاع كتل می‌گویند و احتمالاً وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد كه غار در یكی از این كوهها قرارگرفته‌است و خورشید از پشت آن طلوع می‌كند و بجای كتل خورشید به آن كتل‌خور گویند. این غار قبل از سال ۱۳۰۰ ه.ش. كشف شده‌است و در سال ۱۳۳۰ توسط شخصی به نام جمالی زنجانی به ثبت رسیده‌است.
 

 
غار كتله‌خور، غاری است آهكی كه در برخی نقاط آن گل‌رس و خاكهای حاوی اكسیدآهن قابل مشاهده‌است. این غار از نظر سنی تقریباً هم‌سن غار علیصدر همدان است البته این دو غار از دو جهت با هم تفاوت دارند. یكی اینكه غار علیصدر همدان غاریست كاملاً آبی اما غار كتله‌خور زنجان غاری است تقریباً خشكی. دوم اینكه آهكهای غار كتله‌خور نسبت به آهكهای غار علیصدر بسیار خالص‌تر هستند كه این خود عاملی است جهت زیباترشدن غار، چراكه خالص بودن آهكها موجب شفافیت آنها و در نتیجه عبور نور از قندیل‌ها می‌شود.
یك نكته جالب توجه در رابطه با غار كتله‌خور اینست كه شواهد و بررسی‌های انجام شده مؤید این موضوع است كه این غار در نهایت به غار علیصدر در همدان متصل می‌شود. همچنین یكی دیگر از عجایب و زیبایی‌های این غار تعدد طبقات آن است كه اینگونه غارها در جهان بسیار كم‌نظیر هستند. گمان می‌رود كه این غار دارای ۷ طبقه باشد كه البته تاكنون تنها ۳ طبقة آن كشف شده‌ است.

 
 
 
 
يکشنبه 6/8/1386 - 9:15
آموزش و تحقيقات

قطار تک ریل به جای مونوریل

 

قطار تک ریل ،سامانه تندرو

 
 

                                     سامانه تندرو به جای BRT

 
شناسایی و استخراج واژگان بیگانه در رسانه ها، یکی از فعالیت های گروه واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی است. این گروه معادل هایی را در برابر مونوریل و BRT که چندی است در سامانه حمل و نقل شهری ایران مطرح شده، پیشنهاد داده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، گاه به واژه هایی بر می خوریم که تخصصی و فنی هستند و فرهنگستان، پیش از این برای آنها معادل یابی کرده است، ولی متاسفانه اهل رسانه بی آنکه به مصوبات فرهنگستان توجه کنند، آنها را به کار می برند و در نتیجه واژه بیگانه حوزه تخصصی را وارد حوزه عمومی می کنند.
 
نمونه ای از این گونه واژه ها مونوریل است که با توجه به مشکلات کلان شهر تهران، به سرعت به رسانه ها راه یافت. گروه واژه گزینی حمل و نقل ریلی فرهنگستان این واژه را در سال 84 بررسی کرد و در 29/11/84 به شورای واژه گزینی عرضه نمود. از نظر فنی، قطار مونوریل به قطاری گفته می شود که روی یک ریل حرکت می کند.
 
معادل هایی که برای این واژه پیشنهاد شد، عبارت اند از: راه آهن یک خطی، قطار هوایی، راه آهن تک ریلی، یک ریلی، تک ریل و قطار تک ریل، که پس از بحث و بررسی سرانجام معادل قطار تک ریل در برابرmonorail train که در تداول به تدریج گفته خواهد شد، به تصویب رسید. این واژه در دفتر سوم فرهنگ واژه های مصوب فرهنگستان آمده و در سال 85 به تمام مراکز و موسسات دولتی ابلاغ شده است.
 
 
 

قطار تک ریل ،سامانه تندرو

 

 چرا BRT؟

پیشرفت های سریع علم و فناوری، واژگان جدیدی را برای مفاهیم و پدیده ها و اشیاء می طلبد و جوامع مصرف کننده را به ناگاه با سیل عظیمی از واژگان فرنگی روبرو می کند که باید برای آنها معادل یابی کنند.
گاهی واژه های بیگانه با چنان سرعتی وارد زبان می شوند که فرصت معادل یابی برای آنها نیست. BRT یکی از این نوع واژه هاست. ناگاه بر روی اتوبوس ها و در رسانه ها و به خصوص روزنامه ها، صورت لاتین BRT ظاهر شد و به سرعت به مقالات و بحث ها راه یافت. BRT سرواژه کلمه مرکب Rapid Transit Bus است و به نوعی سامانه اتوبوسرانی اطلاق می شود که در مسیری ویژه و با سرعت زیاد، مسافران را جابجا می کند. این لفظ، هم به کل این نوع سامانه حمل و نقل اشاره دارد و هم به اتوبوس و مسیر آن.
گروه واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی این معادل یابی برای واژه را در دستور کار خود قرار داد و معادل های زیر برای آن مطرح شد: سریع السیر، ویژه تندرو، تندرو و ویژه گذر.
پس از بحث و بررسی و با در نظر گرفتن سامانه های دیگر حمل و نقل، سرانجام معادل تندرو برای این واژه به تصویب رسید که بنا به مورد، می توان آن را مسیر تندرو، سامانه تندرو و اتوبوس تندرو گفت.
يکشنبه 6/8/1386 - 9:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته